Hírszerzési modellek, a titkos információgyűjtés és a leplezett eszközök

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Hírszerzési modellek, a titkos információgyűjtés és a leplezett eszközök"

Átírás

1 Hírszerzési modellek, a titkos információgyűjtés és a leplezett eszközök Dr. Nyeste Péter NKE-RTK KI Bűnüldözési és Gazdaságvédelmi Tanszék

2 Hírszerzési modellek, a titkos információgyűjtés és a leplezett eszközök Szakmatörténeti oldalról a rendészeti közjog egyes klasszikusainak munkássága a titkos rendészetről. A hazai bűnüldözési célú titkos információgyűjtés modern, szektorjellegű felosztása és szabályozása. Az Európai Unióban alkalmazott titkos információgyűjtés és leplezett eszközök rövid bemutatása. A hazai bűnüldözési célú titkos információgyűjtő tevékenység, és a leplezett eszközök az új büntetőeljárási törvény tükrében.

3 Egyes rendészeti modellek Hírszerzésen és elemzésen alapuló bűnüldözési tevékenység ( Intelligence led policing) Elemzett hírszerzési információkból rendészeti műveletek/ büntetőeljárás. Proaktív. NIM. (hírszerzési-elemzési egységek, hírszerzési modell, szervezetszerű gondolkodásmód) Célpontkijelölés, prioritások Hatékony a főbb bűnügyi problémák ellen, de az új bűnelkövetési minták feltárására nem alkalmas, közösségi hírszerzést nem használja elég jól. Probléma-orientált rendészet (POP) reaktív rendészet kritikája SARA, vizsgálódás,elemzés, reagálás,értékelés bonyolult, rendkívüli elemző kapacitás Prediktív rendészet Mennyiségi adatokból bűnelemzési technikákkal lehetséges célpontok, elkövetők, áldozatok előrejelzése, profilalkotás

4 A szervezett bűnözés elleni modellek Külföldi hírszerzési modellek Svédország - Integrált megközelítés (integrált adatbázis) Nemzeti Hírszerző Központ (Rendőrség, Parti Őrség, Vámőrség, Adóhatóság, Gazdasági Bűnözés Elleni Hatóság, Bevándorlási Hivatal, Ügyészség, Társadalombiztosítási Ügynökség) Közös Stratégiai Végrehajtó Tanács - stratégiai döntések nemzeti helyzetjelentés alapján Közös operatív Tanács - operatív döntések Módszertana a bűnügyi arborisztikus eljárás Finnország- rendvédelmi szervek szoros együttműködése ( külön adatbázisok) Rendőrség - Határőrség és Vám - és Pénzügyőrség egységes Nemzeti Adatfeldolgozó és Elemző központban működik a Nemzeti Nyomozó Iroda részeként. Közös fellépést igénylő esetekben egymás adatbázisaihoz hozzáférési jogosultság. Regionális szinten is adatfeldolgozó-elemző központok működnek. ( konkrét nyomozások)

5 Külföldi hírszerzési modellek USA- National Intelligence Modell (CFR Part 23.- Szövetségi jogszabályok) Cél: hírszerzési feladatok támogatása, nyomozások támogatása, más osztályok támogatása, stratégiai tervezés támogatása Hírszerző egység felépítése 1 vezető, 3-12 fő hírszerző és hasonló számú elemző, 75 fős szervezet felett javasolt, ennél kisebb egységeknél nem különülnek el hírszerzők, hanem nyomozók végzik a hírszerzést is, 1-2 fő elemzővel. Legtapasztaltabb hírszerzők-elemző stratégiai elemzés, kisebb tapasztalatúak ügyelemzés Az elemzők szakterületekre specializálódnak ( pl. pénzügyi elemzés, kábítószeres ügyek), adatbeviteli támogatók, specialisták.

6 Külföldi hírszerzési modellek Nemzeti Hírszerzési Modell (NIM) módszertan feladat meghatározó és koordináló csoportmegbeszélések (szolgálati ágak vezetői, hírszerzési egység vezetője, elemzők) stratégiai és taktikai megbeszélések Taktikai menü: prioritásoknak megfelelő elkövetők beazonosítása, hot-spot menedzsment, sorozatjellegű bcs., szabálysértések felderítése, megelőző intézkedések Hírszerzési termékek: stratégiai értékelés ( prioritási sorrend), taktikai értékelés, célpontképzés ( személy és csoportorientált célzott műveletek), problémaazonosítás Tudás termékek (oktatási anyagok, eljárások, adatvédelem, információk osztályozása ) Rendszer termékek ( adatbázisok, TIAR, fedett nyomozati lehetőségek )

7 A rendészeti közjog egyes klasszikusainak nézetei a titkos rendészetről Fekete Gyula A titkos rendészet jelentősége és szervezete (1877. Jogtudományi Közlöny 43. sz.) Petrovics László - Közrendészeti tudomány és magyar rendőri gyakorlat (1884.) Titkos rendészet: -polgári (bűnüldözési) -politikai (állambiztonsági) -Természete: közönségesnek a jobb keze s a jogszolgáltatás nélkülözhetetlen támogatója kivételes rendőreszköz, mely a legnagyobb megszorítások és óvatosság alapján alkalmazható a bírósági rendészet érdekében - Alkalmazásának feltételei: célszerűség, jogszerűség, erkölcsösség, a visszaélések elleni védrendszabályok megállapítása. Eljárási eszközeit tekintve mindig olyanok lehetnek, melyek által a tisztelet iránta nem szenved csorbát. A rendőrség ténykedései: - figyelő (szakadatlan őrködő) - megelőző (alapos valószínűség kell valamely közrend ellenes cselekményre) - visszanyomó (közrend tényleges megzavarása) - felfedező (a bűnügyek nyomozása) célja a tiltott tevékenység megakadályozása, a közrendet és közbiztonságot fenyegető veszélyek elhárítása.

8 A rendészeti közjog egyes klasszikusainak nézetei a titkos rendészetről Concha Győző Politika (1905) Megkülönbözette: - biztonsági, jogvédő rendőrség (a bírói működés előfeltételeit megteremtő) - (köz)igazgatási rendőrség A biztonsági rendőrség a jogvédte állapotokat tényleg külső hatalommal fenntartja,,azok jogellenes megzavarását folytonos éber őrködéssel megakadályozva, bűnkísérleteket eredménytelenné téve a jog eszményi uralmának fenntartását lehetségessé teszi. E két feladatának betöltése végett nemcsak tények hanem valószínűségek alapján is megszoríthatja a személyes szabadságot. A rendőri működés határai. határát először is a jogrend képezi, amelyet a rendőrség át nem léphet, a rendőrség nem lehet jogalkotó. - A politikai (magas) rendőrség az államnak vagy a társadalomnak egészbeni biztonságával foglalkozik, a rendőrség diszkrecionárius hatalma itt a legnagyobb. ( nem csak az előfeltételek megteremtése, hanem az állami rend fenntartása)

9 A rendészeti közjog egyes klasszikusainak nézetei a titkos rendészetről Tomcsányi Móricz - Rendészet, Közigazgatás, bírói jogvédelem (1929.) A rendészeti közigazgatás: - biztonsági és (köz)igazgatási rendészetre osztható. A biztonsági rendészet : - igazságügyi és közbiztonsági ( államrendészet, magas rendészet és közrendészet) A rendőri működés alapelvei: - törvényességéhez nem elegendő, hogy az eljárás célja jogilag megengedett legyen, hanem a kitűzött cél eléréséhez alkalmazott eszköz minden tekintetben megfelelőnek, a cél elérésével arányosnak és az eljárási formák szigorú betartásával alkalmazottnak kell lenniük. A személyi szabadságjogot korlátozó rendőri intézkedések csak törvényi felhatalmazás alapján alkalmazhatóak. A diszkrecionális intézkedésekkel szembeni visszaélések kiküszöbölése érdekében a független bíróságnak van ellenőrzési és jogorvoslati jogosultsága, azzal, hogy csak az intézkedések jogszerűségét vizsgálhatja.

10 A titkos információgyűjtés és leplezett eszközök a bűnvádi perrendtartás alapján A titkos információgyűjtés, puhatoló eljárások és a nyomozás - események, helyek, személyek, tárgyak megfigyelése őrködés puhatoló eljárások (nyomozó cselekmények nyílt foganatosítása nélkül támpontok szerzése a megállapító eljárás megindításához) - megfigyelés, besúgók előzetes alkalmazása, feltűnés nélküli érdeklődés, les Célja a megállapító eljárás előkészítése és egyéb bűnüldözési feladatok ellátása. A nyomozás második része és a vizsgálat - megállapítás ( ha a nyílt fellépéshez szükséges adatok, gyanú már rendelkezésre áll, nyomozó cselekmények sorozata) Alaki feltételekhez kötött, joghátránnyal járó cselekmények. - vizsgálat ( gyanúsított védelme érdekében, bírói ellenőrzés) A nyomozás második része és a vizsgálat célja a bírói eljárás előkészítése.

11 A titkos információgyűjtés a II. világháborút követően a rendszerváltásig Titkos információgyűjtés Szigorúan titkos! Felderítés a jog uralmán kívül Általános és konkrét megelőzés ( a társadalom teljes ellenőrzésére törekvés) Operatív adatgyűjtés és operatív feldolgozás (bűnügy) Előzetes ellenőrzés és bizalmas nyomozás (ÁB) Nincs közvetlen kapcsolat a büntetőeljárással. A felderítés, nyomozás, a leplezett eszközök helye, szerepe a szocialista rendszerben a jog uralmán kívülre került. Kialakult a büntetőeljáráson kívüli bizonyítás (operatív bizonyítás) eljárása és eszközrendszere. Elsődleges cél a párt információs igényének a biztosítása.

12 A titkos információgyűjtésre és a leplezett eszközökre vonatkozó nézetek a rendszerváltást követően Finszter Géza: A rendészet feladata a bűnüldözés, ami a felderítési és nyomozási eljárási szakaszokra tagolható. A nyomozás nem rendészeti eljárás, hanem a büntető eljárás előkészítése. A rendészet elmélete, Nyíri Sándor: A büntetőeljárási törvény a nyomozás előtti felderítésre, kutatásra, fürkészésre, bizonyítékok megismerésére nem tartalmaz előírást. A titkos információgyűjtő tevékenység a megismerésben betöltött szerepét illetően a büntetőeljárás körébe tartozó intézmény. Alkalmazásának feltétele konkrét tény, adat, de ugyanakkor informátor, bizalmi személy alkalmazható nem konkrét bűncselekményeknél is. A titkos információgyűjtés jogi alapjai Bócz Endre: A jövőre vonatkozó elképzelések a múltból táplálkoznak és a jelenben gyökereznek. Az előkészítő szakasz a vádemelés kérdésében való döntés megalapozásához szükséges információk felderítésére és összegyűjtésére irányuló tevékenység (formalitás nélkül). Bűnüldözés és büntetőeljárás összefüggése A bűnüldözés az a bűnügyi szaktevékenység, amely egyrészt arra irányul, hogy a hatóság hivatalból nyomára bukkanjon egyébként fel nem jelentett bűncselekményeknek, másrész az ismertté vált bűncselekmények ismeretlen tettesei kilétének megállapítása. A nyomozás nem redukálható büntető eljárásjogi úton szabályozott cselekmények összességére. ( adatgyűjtés, tanúkutatás, titkosszolgálati módszerek stb. utóbbi a nyomozó hatósági munka magától értetődő eleme!) Milyen legyen a büntetőeljárás? Rendészeti

13 A titkos információgyűjtés és leplezett eszközök az Európai Unióban Processzuális igazságosság kontra gyanú küszöbérték kitolódása. Az elmúlt évben az Európai Unió tagállamaiban is elterjedt a hírszerzés alapú rendészet eszközeként alkalmazott proaktív természetű fedett, és gyakran állampolgári jogokat korlátozó, hehatoló (intruzív) nyomozási módszerek alkalmazása évi kutatás során az alábbi tagállamok válaszoltak a kérdőívre: Hollandia, Észtország, Litvánia, Finnország, Lengyelország, Horvátország, Szlovákia, Szlovénia, Málta, Ciprus, Bulgária. ( Németország, Franciaország, Románia) Minden tagállamban jelentkeznek olyan bűnüldözési feladatok, amelyek általában a rendőrségi (ágazati) törvényben vannak meghatározva, és más célú és karakterisztikájúak, mint a formális büntetőeljárás keretei között végrehajtható feladatok. Ezek tipikusan a tagállami törvényekben meghatározott bűncselekmények megelőzése, felderítése, elkövetőik beazonosítása, amely általában a büntetőeljárás elrendelését megelőző előstádiumnak tekinthető nyomozás során valósítható meg. Ennek a tevékenységnek a rendeltetése a kezdeti információk ellenőrzése, pontosítása, további információk, esetleg bizonyítékok beszerzése. Tagállamonként eltérő, hogy melyik törvény szabályozza és hova helyezi el ennek keretét.

14 A titkos nyomozati lehetőségek szabályozása Európában 2015-ös kutatás 8 tagállam válaszolt: Hollandia,Lengyelország,Finnország,Horvátország, Észtország,Szlovénia,Ciprus,Málta) A kérdőív felépítése: a Be. előtt/nélkül,konkrét gyanú nélkül vagy Be. alatt alkalmazzák, Ügyészi,bírói engedéllyel vagy anélkül Időtartam Az alábbi titkos lehetőségek szabályozásának adatai: - Informátorok, fedett nyomozók alkalmazása - Megfigyelés közterületen,magánterületen - Bizalmi,álvásárlás,ellenőrzött szállítás - Telefonlehallgatás, -,levél, csomagellenőrzés, titkos kutatás

15 A titkos nyomozati lehetőségek szabályozása Európában 2015 Szlovénia és Hollandia csak a Be. keretein belül szabályozza (de un. felderítő nyomozás van!), többi tagállamban Be./Rtv. alapján is Informátorok és fedett nyomozók bűnügyi információszerzése a be. előtt és alatt is lehetséges ügyészi engedély nélkül/ ügyészi engedéllyel Telefon -, -, levélellenőrzés általában bírói engedélyhez kötött, kivétel Finnország levélellenőrzés ügyészi engedéllyel is lehet. Titkos kutatás általában nem lehetséges

16 A titkos nyomozati lehetőségek szabályozása Európában 2015 Bizalmi, álvásárlás,ellenőrzött szállítás ügyészi/bírói engedélyhez kötött A Holland Be. civil személyek által végrehajtott bizalmi,álvásárlást, bűnszervezetbe beépülést is engedélyez ügyészi jóváhagyással Holland Be. terrorcselekmények felderítésére általános file nyitását is engedélyezi, amelyet a jóváhagyott szervek töltenek, majd az ügyész konkrét ténybeli gyanú esetén nyomozást rendelhet el.

17 Hazai titkos nyomozati lehetőségek helyzete Statisztikai szemlélet alapján túlbizonyításra törekvő titkos nyomozások (konkrét személy,megalapozott gyanú stb.) Minősítési automatizmus (forrás védelme automatikusan) Bizonyítékok elvesztése ( be. nélküli titkos nyomozás) Magas költségigényű rendvédelmi képességek hiánya ( figyelés,technikai eszközök stb.)

18 A leplezett eszközök az Európai Unióban Speciális nyomozási eszközökön azokat a technikákat kell érteni, amelyeket az arra feljogosított hatóságok alkalmaznak súlyos bűncselekmények és elkövetőik felderítése és nyomozása során abból a célból, hogy az érintett tudta nélkül információkat szerezzenek. - fedett/leplezett műveletek, fedőintézmények, megfigyelés, informátorok alkalmazása, ellenőrzött szállítás, hírközlési szolgáltatások ellenőrzése, minta-, bizalmi-, álvásárlás, tikos kutatás (Recommendation Rec (2005) 10 of the commitee of Ministers to member states on special investigation techniques in relation to serious crimes including acts of terrorism) Különleges nyomozási eszközök (SIM) alatt azokat a speciális eszközöket, módszereket értjük, amelyek segítségével fedett módon, az érintett tudta nélkül szerezhetőek be bizonyítékok vagy információk, elemzett információk. Alkalmazásuk kivétel nélkül az állampolgári jogok különböző mértékű sérelmével jár, amely jogosságának az igazolása az alkalmazó nyomozó hatóság vagy igazságszolgáltatási hatóság felelőssége. (Council of Europe Office in Belgrade: Deployment of special investigative means, Belgrade, p )

19 A leplezett eszközök az Európai Unióban A Miniszterek Tanácsának ajánlása szerint speciális nyomozási eszközöket akkor alkalmazhatnak az arra jogosult hatóságok, ha elegendő okkal feltételezhető, hogy súlyos bűncselekményt követtek el vagy megkíséreltek, illetve terveznek, egy vagy több meghatározott személy vagy még ismeretlen személy, csoport. Az Emberi Jogok Európai Bíróságának gyakorlata alapján az elegendő, megfelelő gyanú alatt azt kell érteni, hogy feltételezhető olyan tények vagy információk létezésének a fennállása, amelyek egy független, kívülálló személyben azt a képzetet kelthetik, hogy az érintett személy bűncselekmény elkövetésével kapcsolatban áll. Az Emberi Jogok Európai Bíróságának esetjoga alapján a felügyelt vagy ellenőrzött fedett műveletek, akkor felelnek meg az állampolgári jogok védelmének, ha a műveleteket a bűnügyi nyomozások (igazságszolgáltatás által felügyelt) során hajtják végre és a vádlottnak vagy a védőnek lehetősége van az anonim tanú szavahihetőségének ellenőrzésére.

20 A titkos információgyűjtés és leplezett eszközök az Európai Unióban A Tanács ajánlása szerint a különleges nyomozási eszközök nemzeti szabályozási keretének az alábbiaknak kell megfelelnie: tartalmaznia kell azokat a körülményeket, feltételeket, amikor ilyen eszközöket lehet alkalmazni (nemzetbiztonsági, közbiztonsági okból, zavargás vagy bűncselekmény megelőzése, a közegészség vagy a közerkölcsök, illetve mások jogainak szabadsága és védelme érdekében) a nemzeti jognak megfelelő szabályokat kell tartalmaznia az ilyen eszközök használatának az ellenőrzése és felülvizsgálata érdekében (igazságszolgáltatási vagy más független hatóság által) az eszközök alkalmazhatóságának a súlyos bűncselekmények felderítésére, nyomozására kell korlátozódnia és arányosnak kell lennie a jogosult hatóságok csak akkor alkalmazhatnak ilyen eszközöket, ha más módon nem elérhető a kívánt cél az eszközök alkalmazásának az eredménye bíróság előtt felhasználhatónak kell lennie a különleges nyomozási eszközök olyan eszközök lehetnek, amelyek megfelelnek a bizalmasság, integritás, felhasználhatóság követelményének

21 Az Európai Bizottság Migrációügy és Uniós Belügyek Igazgatósága jelentése alapján a speciális nyomozási eszközök, technikák DI NICOLA, Andrea GOUNEV, Philip LEVI, Michael RUBIN, Jennifer: Study on paving the way for future policy initiatives in the field of fight against organised crime: the effectiveness of specific criminal law measures targeting organised crime. Final report, February 2014, Brussel. Technikai vagy elektronikus kommunikáció ellenőrzés (interception of communication) A felderítés, megfigyelés, ellenőrzés (surveillance tevékenység), nem egységesen értelmezett a tagállamokban. A fedett nyomozó tevékenységei, nyomozása (covert investigations) Ellenőrzött szállítás (controlled deliveries) Együttműködők foglalkoztatása (Informants) Közös nyomozócsoportok (joint investigation teams) Tanúvédelem (witness protection) Határon átnyúló üldözés (hot pursuit)

22 Európai titkos nyomozati eszközök technikai eszközökkel való hírszerzés (telefonlehallgatás) 28 tagállam válasza alapján: - a rendvédelmi szervek a szolgáltatóktól kapják meg a vonalakat, amelyeket a nyomozók közvetlenül a saját számítógépükön vagy az erre kialakított helyiségben ellenőrzik vagy a rendőrségen belüli erre a célra rendelt egység dolgozza fel. Kivétel Horvátország, ahol egy kormányzati szerv kapja meg a vonalakat, aki azt a központi szervek felé továbbítja ( pl. ORFK), valamint Bulgária, ahol kormányzati szolgáltató szerv végzi

23 Titkos információgyűjtés és Leplezett eszközök mint a bűnüldözési célú felderítés szektorai A bűnüldözési célú felderítés szektorai Bűnüldözési és nemzetbiztonsági célú felderítés összehasonlítása A bűnüldözési célú hírszerzés: - stratégiai - taktikai (források, egyéb gyanúok nélküli, bűnözésre utaló, előnyomozás) Speciális, fedett nyomozási eszközök, tevékenységek Hasonlóságok: - alkalmazott erő, eszköz módszerek (alapjogokat korlátozó eszközök) - forrás védelme, végrehajtás bizalmassága - költségesség - Különbségek: eltérő cél, bizonyítottság, végrehajtási mód

24 A titkos információgyűjtés és leplezett eszközök az új büntetőeljárási és ágazati törvény alapján Ágazati szabályozású titkos információgyűjtés ( rendészeti célú) Bűnüldözési /rendészeti feladatok, célok érdekében ( pl. személy, objektumvédelem, együttműködők foglalkoztatása,fedőokiratok) titkos információgyűjtés Bűncselekmények megelőzése a bűnözési körülmények, bűnözési jelenségek értékelése-elemzése, erre utaló elsődleges információk feltárása, beazonosítása által. (bűnmegelőzés) Leplezett eszközök Alapvető jogok korlátozásával járó, az érintett tudta nélkül, büntetőeljárásban végzett különleges tevékenység. Szükségesség-arányosság Bűncselekmény gyanújának megállapítása, kizárása a nyomozás elrendelését megelőző előkészítő eljárás során, valamint a felderítés és vizsgálat (nyomozás) keretében.

25 Rendészeti célú felderítés, titkos információgyűjtés az ágazati törvény új szabályozása alapján A titkos információgyűjtés az alapvető jogok korlátozásával járó, a rendőrség (NAV) által, az érintett tudta nélkül végzett különleges tevékenység. Arányosság törvényi megjelenése Célok: bűncselekmény megelőzés, megbízhatósági vizsgálat, körözés, személyvédelem, személybiztosítás, létesítményvédelem, nemzetközi együttműködés, bírói engedélyhez kötött leplezett technikai eszköz be- és kiszerelése, fedett nyomozó, fedőintézmény, együttműködő személyek alkalmazása A bűnmegelőzés olyan bűnügyi hírszerző tevékenység, amelynek tárgya nem egy adott bűncselekmény, hanem a Magyarország társadalmi rendjét veszélyeztető bűnözés. (Rtv. ind.) Titkos információgyűjtés: Bírói engedélyhez nem kötött eszközök ( adatkérés ügyészi engedéllyel) Bírói engedélyhez kötött eszközök (bűnmegelőzés céljából csak ha szervezett bűnözéssel kapcsolatos, szervezett bűnözői körök azonosítására alkalmas)

26 A nyomozás ( előnyomozás, felderítés, vizsgálat) információszerző lehetőségei, modellje az új Be. alapján Az ágazati törvényből a titkos információgyűjtés rendszere és az egyéb adatszerzés, valamint titkos adatszerzés integrálódik egységgé. (fokozott garanciarendszer) Leplezett eszközök : bírói és ügyészi engedélyhez nem kötött (a fogalmilag bcs. gyanúját feltételezők csak nyomozás keretében), új elem a belső szabályzatból a dezinformáció, ellenőrzött szállítás jogsegélyes ügyészi engedélyes ( új elem a fizetési műveletek megfigyelése, fedett nyomozó, fedőokirat szabályozása) bírói engedélyes ( titkos kutatás lehetősége) Adatszerző tevékenység: Adatkérés, feltételes adatkérés ( passzív, adatkezelőktől, más szervezetektől, előkészítő eljárásban ügyészi engedély is) Adatgyűjtés ( aktív, jelenlegi egyéb adatszerzés, de vádemelést követően is lehet) Egyéb adatszerzés (összetettebb jogintézmények, körözés büntetőeljárásban, szaktanácsadó, DNS, daktiloszkópiai, arcképelemzési nyilvántartásból adattovábbítás, SIS jelzés, rejtett figyelés elhelyezés)

27 A titkos információgyűjtés és leplezett eszközök az új büntetőeljárási és ágazati törvény alapján A bűnüldözési célú titkos információgyűjtés döntő többségének integrálása a büntető eljárási törvénybe. Élesen elválik a büntetőeljárást elősegítő és a rendészeti felderítés. Ügyészi törvényességi felügyelet, irányítás (vizsgálat, törvény módosítással felderítés is!) Titkosság jogi szabályozottság, előre láthatóság, kiszámíthatóság. ( súlyosság nem kitétel) Felderítési célok - ágazati törvény megelőző klauzulája korlátozásra került, de még így is tágan értelmezhető. Bírói eszköz csak a szervezett bűnözéssel összefüggésben. Az információkat nem monopolizálja, mivel nincs lehetőség gyanú vagy a gyanú gyanúja esetén TIGY - elni. Szemléletváltás, minőségi változás, de ehhez a szervezetrendszernek is idomulnia kell. A forrás védelmével bizonyíték biztosítása az előkészítő szakaszban. ( nem minősített)

28 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

NYESTE PÉTER A LEPLEZETT ESZKÖZÖK HATÉKONYSÁGA

NYESTE PÉTER A LEPLEZETT ESZKÖZÖK HATÉKONYSÁGA NYESTE PÉTER A LEPLEZETT ESZKÖZÖK HATÉKONYSÁGA A leplezett eszközök fogalmát a 2018. júliusában hatályba lépő új büntetőeljárási törvénykönyvünk 1 vezeti be. Az új büntetőeljárási törvény szemlélete szakít

Részletesebben

A bűnüldözési célú titkos információgyűjtés története, rendszerspecifikus sajátosságai, szektorális elvei

A bűnüldözési célú titkos információgyűjtés története, rendszerspecifikus sajátosságai, szektorális elvei NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Hadtudományi Doktori Iskola dr. Nyeste Péter A bűnüldözési célú titkos információgyűjtés története, rendszerspecifikus sajátosságai, szektorális elvei Doktori (PhD) értekezés

Részletesebben

Záróvizsga tételek a Kriminalisztika mesterképzési szakon

Záróvizsga tételek a Kriminalisztika mesterképzési szakon Záróvizsga tételek a Kriminalisztika mesterképzési szakon Záróvizsga tantárgyak: A szakon közös vizsgatárgyak: a) Kriminalisztika-elmélet b) Kriminálstratégia Rendészeti szakirány vizsgatárgyai: a) A szervezett

Részletesebben

Rendészeti igazgatás. Rendészet. Jogi szabályozás

Rendészeti igazgatás. Rendészet. Jogi szabályozás Gazdasági élet Igazgatása Környezet Védelme Közrend, Közbiztonság védelme, rendészet Humán igazgatás Rendészeti igazgatás Jogi szabályozás Alaptörvény (46. cikk) Rtv 1994:XXXIV. tv. Hszt 1996: XLIII. tv.

Részletesebben

Titkos adat- és infor- mációszerzás a büntető eljárásban. IX. Fejezet V. cím 200. - 206/A.

Titkos adat- és infor- mációszerzás a büntető eljárásban. IX. Fejezet V. cím 200. - 206/A. Titkos adat- és infor- mációszerzás a büntető eljárásban IX. Fejezet V. cím 200. - 206/A. Titkosszolgálati eszközök története Heltai Gáspár (1570) az inkvizíció vizsgálati módszereiről: annakutána egynéhány

Részletesebben

SZIGORLATI KÉRDÉSEK BÜNTETŐELJÁRÁSI JOGBÓL (2018-tól visszavonásig)

SZIGORLATI KÉRDÉSEK BÜNTETŐELJÁRÁSI JOGBÓL (2018-tól visszavonásig) Büntető Eljárásjogi és Büntetés-végrehajtási Jogi Tanszék telefon: +36 1 411 6500/2735 fax: + 36 1 411-6500/3149 hpeter@ajk.elte.hu SZIGORLATI KÉRDÉSEK BÜNTETŐELJÁRÁSI JOGBÓL (2018-tól visszavonásig) A

Részletesebben

Büntető eljárásjog tantárgy Oktatási program Rendőrszervező szakképzés számára 2011/2012.

Büntető eljárásjog tantárgy Oktatási program Rendőrszervező szakképzés számára 2011/2012. Büntető eljárásjog tantárgy Oktatási program Rendőrszervező szakképzés számára 2011/2012. Tanszék: Büntetőjogi és Kriminológiai Tanszék A tantárgy oktatásának célja: Cél, hogy a hallgatók megismerjék a

Részletesebben

Kollokviumi kérdések büntetőeljárási jogból 2011/12-es tanévtől visszavonásig

Kollokviumi kérdések büntetőeljárási jogból 2011/12-es tanévtől visszavonásig Kollokviumi kérdések büntetőeljárási jogból 2011/12-es tanévtől visszavonásig A 1. A büntetőeljárás és a büntetőeljárási jog (alapfogalmak, feladatok) 2. A büntetőeljárási jog forrásai és hatálya 3. A

Részletesebben

Bűnmegelőzés. Dr. Szabó Henrik r. őrnagy

Bűnmegelőzés. Dr. Szabó Henrik r. őrnagy Bűnmegelőzés Dr. Szabó Henrik r. őrnagy A bűnmegelőzés fogalma - az állami szervek - önkormányzati szervek - társadalmi szervezetek - gazdasági társaságok - állampolgárok és csoportjaik minden olyan tevékenysége,

Részletesebben

Büntető eljárásjog SZIGORLATI TÉTELEK 2012/2013. tanév tavaszi félévétől jogász szak levelező tagozatán. I. félév

Büntető eljárásjog SZIGORLATI TÉTELEK 2012/2013. tanév tavaszi félévétől jogász szak levelező tagozatán. I. félév Büntető eljárásjog SZIGORLATI TÉTELEK 2012/2013. tanév tavaszi félévétől jogász szak levelező tagozatán I. félév 1. Büntetőjog, büntetőeljárási jog; a büntetőeljárás tartalma és feladatai 2. A büntetőeljárási

Részletesebben

Ügyészi határozatok a nyomozásban Dr. Friedmanszky Zoltán címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész

Ügyészi határozatok a nyomozásban Dr. Friedmanszky Zoltán címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész BÜNTETŐ HATÁROZATOK SZERKESZTÉSE Ügyészi határozatok a nyomozásban Dr. Friedmanszky Zoltán címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész Büntető határozatok szerkesztése I. A büntető határozatok fogalma II.

Részletesebben

A RENDŐRSÉG GAZDASÁGVÉDELMI TEVÉKENYSÉGE

A RENDŐRSÉG GAZDASÁGVÉDELMI TEVÉKENYSÉGE A RENDŐRSÉG GAZDASÁGVÉDELMI TEVÉKENYSÉGE A rendőrség gazdaságvédelmi szervezete Országos Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főigazgatóság Bűnügyi Főosztály Gazdaságvédelmi és Pénzhamisítás Megyei Rendőr-főkapitányságok

Részletesebben

A rendészeti szervek általános jellemzése

A rendészeti szervek általános jellemzése A rendészeti szervek általános jellemzése alapvetések A demokratikus államberendezkedés egyik alapelve, a jogszabályoknak alávetettség. Minden rendvédelmi, de különösen a fegyveres rendvédelmi szervek

Részletesebben

/2012. ( ) Korm. rendelet

/2012. ( ) Korm. rendelet 1 /2012. ( ) Korm. rendelet a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 140/1996. (VIII. 31.) Korm. rendelet valamint a

Részletesebben

Témakörök a belügyi rendészeti ismeretek szóbeli vizsgához

Témakörök a belügyi rendészeti ismeretek szóbeli vizsgához Témakörök a belügyi rendészeti ismeretek szóbeli vizsgához 1. A rendészet, rendészeti szervek. A rend, a közrend (belső rend), a határrend fogalma, kapcsolata. A biztonság, a nemzetbiztonság és a közbiztonság

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT TÉMAJEGYZÉK rendészeti igazgatási szak biztonsági szakirány:

SZAKDOLGOZAT TÉMAJEGYZÉK rendészeti igazgatási szak biztonsági szakirány: NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR SZAKDOLGOZAT TÉMAJEGYZÉK rendészeti igazgatási szak biztonsági szakirány: I, Létesítményvédelem és biztonságvédelem tantárgyak körében: 1, Magánbiztonság

Részletesebben

A büntetőeljárásról szóló évi XIX. törvény. V. Cím BÍRÓI ENGEDÉLYHEZ KÖTÖTT TITKOS ADATSZERZÉS. Általános szabályok

A büntetőeljárásról szóló évi XIX. törvény. V. Cím BÍRÓI ENGEDÉLYHEZ KÖTÖTT TITKOS ADATSZERZÉS. Általános szabályok A büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény [ ] V. Cím BÍRÓI ENGEDÉLYHEZ KÖTÖTT TITKOS ADATSZERZÉS Általános szabályok 200. (1) Az ügyész és a nyomozó hatóság bírói engedély alapján az elkövető kilétének,

Részletesebben

ÁLTALÁNOS JOGI ISMERETEK KÖZIGAZGATÁSI ISMERETEK

ÁLTALÁNOS JOGI ISMERETEK KÖZIGAZGATÁSI ISMERETEK ÁLTALÁNOS JOGI ISMERETEK KÖZIGAZGATÁSI ISMERETEK Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ 2015. MÁRCIUS 20. TÁMOP 5.5.7-08/1-2008-0001 Betegjogi, ellátottjogi és gyermekjogi

Részletesebben

Doktori (PhD) értekezés

Doktori (PhD) értekezés Doktori (PhD) értekezés dr. Nyeste Péter 2016. 1 NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Hadtudományi Doktori Iskola dr. Nyeste Péter A bűnüldözési és a nemzetbiztonsági célú titkos információgyűjtés rendszerspecifikus

Részletesebben

BŰNELEMZÉS. Dr. Bodonyi-Nagy Enikő r. őrnagy Bűnügyi Elemző-Értékelő Osztály

BŰNELEMZÉS. Dr. Bodonyi-Nagy Enikő r. őrnagy Bűnügyi Elemző-Értékelő Osztály BŰNELEMZÉS Dr. Bodonyi-Nagy Enikő r. őrnagy Bűnügyi Elemző-Értékelő Osztály 1. A bűnelemző tevékenység jogi és szervezeti keretei a) A bűnelemzési tevékenység jogi környezete b) Az elemző tevékenység szervezeti

Részletesebben

KAPCSOLÓDÓ VISSZAÉLÉSEK RENDŐRSÉGI TAPASZTALATAI

KAPCSOLÓDÓ VISSZAÉLÉSEK RENDŐRSÉGI TAPASZTALATAI A FINANSZÍROZÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ VISSZAÉLÉSEK RENDŐRSÉGI TAPASZTALATAI Kapcsolat a pénz- és tőkepiaccal Egyes büntetőeljárások során (pl.: tanúkihallgatások, megkeresések) Oktatások, képzések Együttműködés

Részletesebben

A nemzetbiztonsági szolgálatok szervezete és jogállása

A nemzetbiztonsági szolgálatok szervezete és jogállása A nemzetbiztonsági szolgálatok szervezete és jogállása Footer Text 2/28/2016 1 Nemzetbiztonsági szolgálatok Footer Text 2/28/2016 2 Nemzetbiztonsági szolgálatok Alaptörvény 1995. évi CXXV. Törvény a nemzetbiztonsági

Részletesebben

BEUGRÓ KÉRDÉSEK BÜNTETŐ ELJÁRÁSJOG STATIKUS RÉSZÉHEZ NAPPALI ÉS LEVELEZŐ TAGOZATOS HALLGATÓK RÉSZÉRE

BEUGRÓ KÉRDÉSEK BÜNTETŐ ELJÁRÁSJOG STATIKUS RÉSZÉHEZ NAPPALI ÉS LEVELEZŐ TAGOZATOS HALLGATÓK RÉSZÉRE BEUGRÓ KÉRDÉSEK BÜNTETŐ ELJÁRÁSJOG STATIKUS RÉSZÉHEZ NAPPALI ÉS LEVELEZŐ TAGOZATOS HALLGATÓK RÉSZÉRE 1. Határozza meg a büntetőeljárás, illetve a büntető eljárásjog fogalmát egy-egy mondatban! 2. Sorolja

Részletesebben

ISEC program tapasztalatok és lehetőségek

ISEC program tapasztalatok és lehetőségek ISEC program tapasztalatok és lehetőségek Gyökös Melinda ISEC Szakmai Fórum Budapest, Miniszterelnöki Hivatal 2010. február 5. I. Az ISEC egyedi programról általában II. Az ISEC program célrendszere III.

Részletesebben

59/2007. (OT 34.) ORFK utasítás. a Rendőrség gazdaságvédelmi tevékenységéről I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

59/2007. (OT 34.) ORFK utasítás. a Rendőrség gazdaságvédelmi tevékenységéről I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 59/2007. (OT 34.) ORFK utasítás Szám: 5-1/59/2007. TÜK a Rendőrség gazdaságvédelmi tevékenységéről A Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény 6. -a (3) bekezdésének a) pontja alapján, a Rendőrség gazdaságvédelmi

Részletesebben

Rendészeti igazgatás. Rendészet

Rendészeti igazgatás. Rendészet Gazdasági élet Igazgatása Környezet Védelme Közrend, Közbiztonság védelme, rendészet Humán igazgatás Rendészeti igazgatás Jogi szabályozás Alaptörvény (46. cikk) Rtv 1994:XXXIV. tv. Hszt 2015. évi XLII.

Részletesebben

A bűnmegelőzési jogi háttere, szervezeti- és intézményrendszere. Dr. Szabó Henrik r. őrnagy ORFK Bűnmegelőzési és Áldozatvédelmi Osztály

A bűnmegelőzési jogi háttere, szervezeti- és intézményrendszere. Dr. Szabó Henrik r. őrnagy ORFK Bűnmegelőzési és Áldozatvédelmi Osztály A bűnmegelőzési jogi háttere, szervezeti- és intézményrendszere Dr. Szabó Henrik r. őrnagy ORFK Bűnmegelőzési és Áldozatvédelmi Osztály 1978. évi IV. törvény a Büntető Törvénykönyvről Általános rész Büntető

Részletesebben

I. A projekt által érintett feladat kereteit meghatározó jogszabályok és egyéb rendelkezések felsorolása

I. A projekt által érintett feladat kereteit meghatározó jogszabályok és egyéb rendelkezések felsorolása JOGSZABÁLYI KERETEK ÖSSZEFOGLALÁSA A Legfőbb Ügyészség intézményi stratégiájának elkészítése ÁROP- 1.1.19-2012-2012-0004 kódszámú projekt társadalmi fenntarthatósági vállalásainak teljesítéséhez kapcsolódóan

Részletesebben

Nemzeti Közszolgálati Egyetem. Rendészettudományi kar. Szakirány választási segédlet

Nemzeti Közszolgálati Egyetem. Rendészettudományi kar. Szakirány választási segédlet Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi kar Szakirány választási segédlet 1 Rendőr szeretnél lenni? Igen Nem Haladj tovább! Viszontlátásra! A rendészettudományi karon számos civil szakirány is

Részletesebben

A KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG KÖLTSÉGVETÉSI ALAPOKMÁNYA

A KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG KÖLTSÉGVETÉSI ALAPOKMÁNYA 1 A KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG KÖLTSÉGVETÉSI ALAPOKMÁNYA Az államháztartás működési rendjéről szóló 217/1998. (XII. 30.) Korm. rendelet 21. számú melléklete alapján kiadom a Komárom-Esztergom

Részletesebben

Belső piaci eredménytábla

Belső piaci eredménytábla Belső piaci eredménytábla A tagállamok teljesítménye Magyarország (Vizsgált időszak: 2015) A jogszabályok nemzeti jogba történő átültetése Átültetési deficit: 0,4% (az előző jelentés idején: 0,8%) Magyarországnak

Részletesebben

A magyarországi közbeszerzések átláthatósága

A magyarországi közbeszerzések átláthatósága A magyarországi közbeszerzések átláthatósága Ligeti Miklós Transparency International Magyarország info@transparency.hu miklos.ligeti@transparency.hu Közbeszerzések a számok tükrében Közbeszerzések összértéke

Részletesebben

Dr. Fekecs Gyula: Titkos információgyűjtés avagy titkos adatszerzés?

Dr. Fekecs Gyula: Titkos információgyűjtés avagy titkos adatszerzés? Dr. Fekecs Gyula: Titkos információgyűjtés avagy titkos adatszerzés? A 2003. július 1-jén hatályba lépett, az új büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény, a korábbi büntetőeljárásról szóló 1973.

Részletesebben

0. Adatvédelmi incidens jelentése. teljes bejelentés szakaszos bejelentés bejelentés módosítása. Bejelentés típusa

0. Adatvédelmi incidens jelentése. teljes bejelentés szakaszos bejelentés bejelentés módosítása. Bejelentés típusa A Hatóság kérdései A kitöltő válaszai 0. Adatvédelmi incidens jelentése Bejelentés típusa teljes bejelentés szakaszos bejelentés bejelentés módosítása A korábban bejelentett incidens azonosítója A korábbi

Részletesebben

B/2. BÜNTETŐ ELJÁRÁSJOG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG

B/2. BÜNTETŐ ELJÁRÁSJOG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG B/2. BÜNTETŐ ELJÁRÁSJOG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG A büntetőeljárásról szóló, többször módosított 1998. évi XIX. törvény (Be.) ismerete minden tétel esetében szükséges. Egyes tételeknél szükséges

Részletesebben

HOGYAN TOVÁBB IRÁNYVÁLTÁS A FOGLALKOZTATÁSPOLITIKÁBAN

HOGYAN TOVÁBB IRÁNYVÁLTÁS A FOGLALKOZTATÁSPOLITIKÁBAN HOGYAN TOVÁBB IRÁNYVÁLTÁS A FOGLALKOZTATÁSPOLITIKÁBAN DR. CZOMBA SÁNDOR államtitkár Nemzetgazdasági Minisztérium 90 80 70 60 50 40 30 20 10 0 76,3 74,1 72,9 71,4 71,0 Forrás: Eurostat TARTÓS LEMARADÁS

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz: A Bizottság jelentése az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak

MELLÉKLET. a következőhöz: A Bizottság jelentése az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2017.5.17. COM(2017) 242 final ANNEX 1 MELLÉKLET a következőhöz: A Bizottság jelentése az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak az egységes európai közbeszerzési dokumentum (ESPD)

Részletesebben

Az új magyar adó- és vámigazgatás

Az új magyar adó- és vámigazgatás Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Közigazgatási Jogi és Pénzügyi Jogi Tanszék Állam- és jog kodifikációs kihívások napjainkban 2012. május 30. Az új magyar adó- és vámigazgatás dr. Gyenge

Részletesebben

Hivatkozási szám a TAB ülésén: 3. (T/10307) Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata.

Hivatkozási szám a TAB ülésén: 3. (T/10307) Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata. Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Hivatkozási szám a TAB ülésén: 3. (T/10307) A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata. Javaslat módosítási szándék megfogalmazásához a Törvényalkotási bizottság

Részletesebben

Károli Gáspár Református Egyetem. Állam- és Jogtudományi Kar

Károli Gáspár Református Egyetem. Állam- és Jogtudományi Kar Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar BŰNÜGYI SZAKJOGÁSZ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS 1. félév 1. Kriminalisztikai alapok A tantárgy azoknak a kriminalisztikai alapoknak az elsajátítását

Részletesebben

51/2007. (OT 31.) ORFK utasítás. a Rendőrség bűnügyi tevékenységének szakmai irányításáról. I. Fejezet. Általános rendelkezések

51/2007. (OT 31.) ORFK utasítás. a Rendőrség bűnügyi tevékenységének szakmai irányításáról. I. Fejezet. Általános rendelkezések 51/2007. (OT 31.) ORFK utasítás a Rendőrség bűnügyi tevékenységének szakmai irányításáról Szám: 5-1/51/2007. TÜK A bűnügyi szakmai irányítás (a továbbiakban: bűnügyi szakirányítás) elveinek és egységes

Részletesebben

A személyes adatok védelmére vonatkozóan alkalmazandó előírások

A személyes adatok védelmére vonatkozóan alkalmazandó előírások Tájékoztató közlemény a személyes adatok védelmére vonatkozóan alkalmazandó előírásokról, továbbá az adatkezelőket, illetve adatfeldolgozókat terhelő bejelentési kötelezettségek teljesítéséről A személyes

Részletesebben

Applying Hidden Tools: Collecting Secret Information in the New Penal Procedure Act

Applying Hidden Tools: Collecting Secret Information in the New Penal Procedure Act ACTA HUMANA 2018/1. 19 34. Leplezett eszközök alkalmazása: titkos információgyűjtés az új büntetőeljárási törvényben A Parlament 2017. június 13-án elfogadta az új büntetőeljárási kódexet (2017. évi XC.

Részletesebben

Megvitatandó napirendi pontok (II.)

Megvitatandó napirendi pontok (II.) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2019. július 1. (OR. en) 10824/19 OJ CRP2 25 IDEIGLENES NAPIREND AZ ÁLLANDÓ KÉPVISELŐK BIZOTTSÁGA (II. rész) Európa épület, Brüsszel 2019. július 3. és 4. (10.00, 9.00)

Részletesebben

A korrupció megelőzése érdekében tett intézkedések

A korrupció megelőzése érdekében tett intézkedések A korrupció megelőzése érdekében tett intézkedések A kormányzati szervek A korrupció megelőzése érdekében tett főbb intézkedések: 1. Részvétel a KIM által koordinált korrupciómegelőzési program végrehajtásának

Részletesebben

Regionális trendek integrációs kihívások az EU tagállamok kereskedelmi nyilvántartásainak jogi modellje, mint versenyképességi tényező

Regionális trendek integrációs kihívások az EU tagállamok kereskedelmi nyilvántartásainak jogi modellje, mint versenyképességi tényező Regionális trendek integrációs kihívások az EU tagállamok kereskedelmi nyilvántartásainak jogi modellje, mint versenyképességi tényező Pázmándi Kinga PhD. egyetemi docens Pétervári Kinga PhD. egyetemi

Részletesebben

Belső Biztonsági Alap 2014-2020

Belső Biztonsági Alap 2014-2020 Belső Biztonsági Alap 2014-2020 Rendőri együttműködés, válságkezelés Alföldy Csilla r. őrnagy Támogatás-koordinációs Főosztály Belügyminisztérium 2014. június 19. 1 Jogi háttér AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS

Részletesebben

NÉHÁNY JOGÉRTELMEZÉSI KÉRDÉSE

NÉHÁNY JOGÉRTELMEZÉSI KÉRDÉSE Czine Ágnes A TITKOS INFORMÁCIÓGYÛJTÉS NÉHÁNY JOGÉRTELMEZÉSI KÉRDÉSE A bûnözés szerkezetében bekövetkezett jelentôs változásra bûnszervezetben való elkövetés; országokon, kontinenseken átnyúló szervezett

Részletesebben

Az ügyészi szervezet és feladatok. Igazságügyi szervezet és igazgatás március

Az ügyészi szervezet és feladatok. Igazságügyi szervezet és igazgatás március Az ügyészi szervezet és feladatok Igazságügyi szervezet és igazgatás 2016. március Az ügyészség alkotmányjogi helyzete Elhelyezkedése, szabályozása - az állami szervek rendszerében található - nem önálló

Részletesebben

A központi, a társadalombiztosítási és a köztestületi költségvetési szerv 2009. évi költségvetési alapokmányának tartalma

A központi, a társadalombiztosítási és a köztestületi költségvetési szerv 2009. évi költségvetési alapokmányának tartalma HEVES MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG 3300 Eger, Eszterházy tér2. Telefon: (36) 522-111/11-95, BM: 31/11-95 A központi, a társadalombiztosítási és a köztestületi költségvetési szerv 2009. évi költségvetési

Részletesebben

Az előirányzatok fejezeti szintű levezetését az alábbi táblázat mutatja be.

Az előirányzatok fejezeti szintű levezetését az alábbi táblázat mutatja be. 11. cím Polgári Nemzetbiztonsági Szolgálatok A cím alcímként négy országos hatáskörű szervet, a Nemzetbiztonsági Hivatalt, az Információs Hivatalt, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot (a továbbiakban együtt:

Részletesebben

Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetbiztonsági Intézet

Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetbiztonsági Intézet 1. Név (titulus) Szakterület Kutatási terület Oktatott tárgyak Dr. habil. Resperger István ezredes 2. Simon László alezredes, katonai elhárítás Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetbiztonsági Intézet aszimmetrikus

Részletesebben

TÖRVÉNYESSÉGE ÉS A BIZONYÍTÉKOK ÉRTÉKELÉSE. A bizonyítás tárgya

TÖRVÉNYESSÉGE ÉS A BIZONYÍTÉKOK ÉRTÉKELÉSE. A bizonyítás tárgya végrehajtás szervezete továbbítja, a 20/2009. (VI. 19.) IRM rendeletben foglaltak szerint. Az első két nyilvántartás közvetlen felhasználói a büntetőeljárásban közreműködő szervek, a harmadik adatbázisnak

Részletesebben

B/2. BÜNTETŐ ELJÁRÁSJOG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG

B/2. BÜNTETŐ ELJÁRÁSJOG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG B/2. BÜNTETŐ ELJÁRÁSJOG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG A büntetőeljárásról szóló, többször módosított 1998. évi XIX. törvény (Be.) ismerete minden tétel esetében szükséges. Egyes tételeknél szükséges

Részletesebben

B/2. BÜNTETŐ ELJÁRÁSJOG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG

B/2. BÜNTETŐ ELJÁRÁSJOG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG B/2. BÜNTETŐ ELJÁRÁSJOG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG A büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény (Be.) ismerete minden tétel esetében szükséges. Egyes tételeknél szükséges ezen túl: az Alaptörvény,

Részletesebben

PhD ÉRTEKEZÉS. dr. Kis László

PhD ÉRTEKEZÉS. dr. Kis László PhD ÉRTEKEZÉS dr. Kis László MISKOLC 2009 MISKOLCI EGYETEM ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR DEÁK FERENC ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA dr. Kis László A TITKOS ADATGYŰJTÉS SZEREPE A BÜNTETŐELJÁRÁSBAN,

Részletesebben

3100 Salgótarján, Rákóczi út 40. Telefon: (46) /20-52, fax: 23-22

3100 Salgótarján, Rákóczi út 40. Telefon: (46) /20-52, fax: 23-22 NÓGRÁD MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG 3100 Salgótarján, Rákóczi út 40. Telefon: (46) 514-500/20-52, fax: 23-22 A központi, a társadalombiztosítási és a köztestületi költségvetési szerv 2009. évi költségvetési

Részletesebben

Az Európai Unió tagállamainak közigazgatása

Az Európai Unió tagállamainak közigazgatása Az Európai Unió tagállamainak közigazgatása Szerkesztők Szamel Katalin - Balázs István Gajduschek György - Koi Gyula Í^XompLex Wolters Kluwer csoport TARTALOM BEVEZETŐ 25 A közigazgatási modellek kialakulásának

Részletesebben

BŰNÜGYI ALAPKÉPZÉSI SZAK 1. Az alapképzési szak megnevezése: bűnügyi 1.1. Az alapképzési szak angol nyelvű megjelölése: Criminal Policing 2.

BŰNÜGYI ALAPKÉPZÉSI SZAK 1. Az alapképzési szak megnevezése: bűnügyi 1.1. Az alapképzési szak angol nyelvű megjelölése: Criminal Policing 2. BŰNÜGYI ALAPKÉPZÉSI SZAK 1. Az alapképzési szak megnevezése: bűnügyi 1.1. Az alapképzési szak angol nyelvű megjelölése: Criminal Policing 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség

Részletesebben

A titkos információszerzés szükséges és lehetséges reformja

A titkos információszerzés szükséges és lehetséges reformja A titkos információszerzés szükséges és lehetséges reformja A bűnüldözési célú titkos és nyílt információszerzésnek mint rendészeti funkciónak a pontos rendeltetése, a büntetőeljárási rendszerben elfoglalt

Részletesebben

TERVZET évi törvény az egyes rendészeti tárgyú törvények módosításáról

TERVZET évi törvény az egyes rendészeti tárgyú törvények módosításáról TERVZET 2010. évi törvény az egyes rendészeti tárgyú törvények módosításáról 1. A Magyar Köztársaság ügyészségéről szóló 1972. évi V. törvény módosítása 1. A Magyar Köztársaság ügyészségéről szóló 1972.

Részletesebben

Általános jogi ismeretek. Tematika:

Általános jogi ismeretek. Tematika: Általános jogi ismeretek Tematika: 1 Általános közigazgatási jog, közigazgatási alapismeretek 2 A közigazgatás intézményrendszere 3 Közigazgatási hatósági eljárás, hatáskör, illetékesség Budapest, 2014

Részletesebben

III. MELLÉKLET A RENDES JOGALKOTÁSI ELJÁRÁS JOGALAPJAI

III. MELLÉKLET A RENDES JOGALKOTÁSI ELJÁRÁS JOGALAPJAI III. MELLÉKLET A RENDES JOGALKOTÁSI ELJÁRÁS JOGALAPJAI 1 Jogalap Leírás Eljárási szabályok 1 14. cikk Általános gazdasági érdekű szolgáltatások 15. cikk (3) Hozzáférés az uniós intézmények dokumentumaihoz

Részletesebben

ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ AZ ÁLLAMI FOGLALKOZTATÁSI SZERV KÖZÉRDEKŰ MUNKA VÉGREHAJTÁSA SORÁN TÖRTÉNŐ ADATKEZELÉSÉRŐL

ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ AZ ÁLLAMI FOGLALKOZTATÁSI SZERV KÖZÉRDEKŰ MUNKA VÉGREHAJTÁSA SORÁN TÖRTÉNŐ ADATKEZELÉSÉRŐL ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ AZ ÁLLAMI FOGLALKOZTATÁSI SZERV KÖZÉRDEKŰ MUNKA VÉGREHAJTÁSA SORÁN TÖRTÉNŐ ADATKEZELÉSÉRŐL Jelen adatvédelmi tájékoztató célja, hogy az állami foglalkoztatási szervnek, mint adatkezelőnek

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar GAZDASÁGVÉDELMI SZAKKÖZGAZDÁSZ. szakirányú továbbképzési szak

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar GAZDASÁGVÉDELMI SZAKKÖZGAZDÁSZ. szakirányú továbbképzési szak Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar GAZDASÁGVÉDELMI SZAKKÖZGAZDÁSZ szakirányú továbbképzési szak A gazdasági büntetőjogi és a kriminalisztikai szakjogász posztgraduális jogi szakirányú továbbképzési

Részletesebben

Belső Biztonsági Alap

Belső Biztonsági Alap Belső Biztonsági Alap Rendészeti-bűnügyi információk, uniós szintű információcsere. Tóth Judit főosztályvezető 2016. május 25. 1 Elérhető Források Rendszere (Uniós és hazai társfinanszírozás együttesen)

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 75. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 75. szám MAGYAR KÖZLÖNY 75. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2018. május 30., szerda Tartalomjegyzék 10/2018. (V. 30.) BM rendelet Az Országgyűlési Őrség parancsnoki nyomozásának különös szabályairól 3938 11/2018.

Részletesebben

A magyar gazdaság főbb számai európai összehasonlításban

A magyar gazdaság főbb számai európai összehasonlításban A magyar gazdaság főbb számai európai összehasonlításban A Policy Solutions makrogazdasági gyorselemzése 2011. szeptember Bevezetés A Policy Solutions a 27 európai uniós tagállam tavaszi konvergenciaprogramjában

Részletesebben

A közigazgatási szakvizsga Kül- és biztonságpolitikai ágazat c. tananyagrészéhez tartozó írásbeli esszékérdések augusztus 31.

A közigazgatási szakvizsga Kül- és biztonságpolitikai ágazat c. tananyagrészéhez tartozó írásbeli esszékérdések augusztus 31. A közigazgatási szakvizsga Kül- és biztonságpolitikai ágazat c. tananyagrészéhez tartozó írásbeli esszékérdések 2018. augusztus 31. Az írásbeli vizsgák részét képezik tesztfeladatok (mondat-kiegészítés,

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, április 28. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, április 28. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. április 28. (OR. en) 7281/1/17 REV 1 ENFOPOL 121 JAI 239 JOGALKOTÁSI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK Tárgy: A TANÁCS VÉGREHAJTÁSI HATÁROZATA a Dán Királyság és az Európai

Részletesebben

Menü. Az Európai Unióról dióhéjban. Továbbtanulás, munkavállalás

Menü. Az Európai Unióról dióhéjban. Továbbtanulás, munkavállalás Az Európai Unióról dióhéjban Továbbtanulás, munkavállalás Dorka Áron EUROPE DIRECT - Pest Megyei Európai Információs Pont Cím: 1117 Budapest Karinthy F. utca 3. Telefon: (1) 785 46 09 E-mail: dorkaa@pmtkft.hu

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó. bűnüldözésről

T Á J É K O Z T A T Ó. bűnüldözésről T Á J É K O Z T A T Ó a bűnüldözésről 2008. év Kiadja: Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Büntetőpolitikai Főosztály, valamint Legfőbb Ügyészség Számítástechnika-alkalmazási és Információs Főosztály

Részletesebben

AZ EURÓPAI HALÁSZAT SZÁMOKBAN

AZ EURÓPAI HALÁSZAT SZÁMOKBAN AZ EURÓPAI HALÁSZAT SZÁMOKBAN Az alábbi táblázatok a közös halászati politika (KHP) egyes területeinek alapvető statisztikai adatait mutatják be a következő felbontásban: a tagállamok halászflottái 2014-ben

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, május 12. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, május 12. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. május 12. (OR. en) 9046/17 ADD 1 EF 97 ECOFIN 351 AGRIFIN 50 FEDŐLAP Küldi: Az átvétel dátuma: 2017. május 8. Címzett: az Európai Bizottság főtitkára részéről Jordi

Részletesebben

Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar. Szakokleveles magánnyomozó szakirányú továbbképzési szak TANTERV

Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar. Szakokleveles magánnyomozó szakirányú továbbképzési szak TANTERV Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Szakokleveles magánnyomozó szakirányú továbbképzési szak TANTERV Szakfelelős: Dr. Christián László - 2015 - I. A Szakokleveles magánnyomozó szakirányú

Részletesebben

2010. FEBRUÁR 11-12., SEVILLA A TANÁCSADÓ FÓRUM NYILATKOZATA AZ ÉLELMISZER-FOGYASZTÁSRÓL SZÓLÓ PÁNEURÓPAI FELMÉRÉSRŐL

2010. FEBRUÁR 11-12., SEVILLA A TANÁCSADÓ FÓRUM NYILATKOZATA AZ ÉLELMISZER-FOGYASZTÁSRÓL SZÓLÓ PÁNEURÓPAI FELMÉRÉSRŐL 2010. FEBRUÁR 11-12., SEVILLA A TANÁCSADÓ FÓRUM NYILATKOZATA AZ ÉLELMISZER-FOGYASZTÁSRÓL SZÓLÓ PÁNEURÓPAI FELMÉRÉSRŐL MI SZEREPEL AZ ÉTLAPON EURÓPÁBAN? AZ ÉLELMISZER-FOGYASZTÁSRÓL SZÓLÓ PÁNEURÓPAI FELMÉRÉS

Részletesebben

T/1426. számú törvényjavaslat. egyes rendészeti tárgyú és az azokkal összefüggő törvények módosításáról

T/1426. számú törvényjavaslat. egyes rendészeti tárgyú és az azokkal összefüggő törvények módosításáról A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA T/1426. számú törvényjavaslat egyes rendészeti tárgyú és az azokkal összefüggő törvények módosításáról Előadó: Dr. Pintér Sándor belügyminiszter Budapest, 2010. október 1

Részletesebben

Az uniós szintű adatcsere, konszolidációs törekvések, információcsere modellek és ezek lehetőségei a tagállami rendészeti szervek számára

Az uniós szintű adatcsere, konszolidációs törekvések, információcsere modellek és ezek lehetőségei a tagállami rendészeti szervek számára Az uniós szintű adatcsere, konszolidációs törekvések, információcsere modellek és ezek lehetőségei a tagállami rendészeti szervek számára Pető Gabriella, Szolnoki Zsolt Belügyminisztérium Európai Együttműködési

Részletesebben

Prof. Dr. Katona Tamás. A gazdaságstatisztika oktatásának néhány kritikus pontja a közgazdászképzésben

Prof. Dr. Katona Tamás. A gazdaságstatisztika oktatásának néhány kritikus pontja a közgazdászképzésben Prof. Dr. Katona Tamás A gazdaságstatisztika oktatásának néhány kritikus pontja a közgazdászképzésben A statisztikáról sugárzott kép a közgazdászképzésben A Statisztika módszertani tudományként szerepel

Részletesebben

Kérjük, válasszon nyelvet

Kérjük, válasszon nyelvet Kérjük, válasszon nyelvet English A BESZERZÉSI LÁNC KEZDEMÉNYEZÉS MEGFELELÉSI FELMÉRÉSE - 2017 Üdvözöljük a Dedicated cég online felmérési honlapján. A webalapú eljárás garantálja a vállalat által nyújtott

Részletesebben

Közigazgatási hatósági eljárásjog 8. Előzetes megjegyzések. A közigazgatás kontrollja

Közigazgatási hatósági eljárásjog 8. Előzetes megjegyzések. A közigazgatás kontrollja Közigazgatási hatósági eljárásjog 8. A jogorvoslati rendszer alapjai Előzetes megjegyzések Törvényesség követelménye megfeleljen a meghozatalra vonatkozó valamennyi anyagi és eljárási szabálynak Egy aktus

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ a Büntetőeljárás-jog 1-2 oktatásáról, követelményekről a teljes idejű és a részidős képzés hallgatói számára 2013/2014.

TÁJÉKOZTATÓ a Büntetőeljárás-jog 1-2 oktatásáról, követelményekről a teljes idejű és a részidős képzés hallgatói számára 2013/2014. NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR BŰNÜGYI TUDOMÁNYOK INTÉZETE BÜNTETŐELJÁRÁSJOGI TANSZÉK TÁJÉKOZTATÓ a Büntetőeljárás-jog 1-2 oktatásáról, követelményekről a teljes idejű és a részidős

Részletesebben

A szakmai követelménymodul tartalma:

A szakmai követelménymodul tartalma: Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

T/4192. számú. törvényjavaslat. a bűnüldözési célú titkos információgyűjtésről

T/4192. számú. törvényjavaslat. a bűnüldözési célú titkos információgyűjtésről MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA T/4192. számú törvényjavaslat a bűnüldözési célú titkos információgyűjtésről Előadó: Dr. Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter Budapest, 2007. október 2 2007. évi

Részletesebben

A BŰNÜGYI NYILVÁNTARTÁS TÖRTÉNETI

A BŰNÜGYI NYILVÁNTARTÁS TÖRTÉNETI A BŰNÜGYI NYILVÁNTARTÁS TÖRTÉNETI FEJLŐDÉSE RENDSZERE Dr. Anti Csaba László r. alezredes ORFK Bűnügyi Elemző - Értékelő Főosztály A KORSZERŰ BŰNÜGYI NYILVÁNTARTÁS ELŐZMÉNYEI Testi és becsületbüntetések

Részletesebben

15412/16 anp/kf 1 DGD 1C

15412/16 anp/kf 1 DGD 1C Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. december 12. (OR. en) 15412/16 ENFOPOL 484 ENV 791 ENFOCUSTOM 235 AZ ELJÁRÁS EREDMÉNYE Küldi: a Tanács Főtitkársága Dátum: 2016. december 8. Címzett: a delegációk

Részletesebben

Schengen. A szabad mozgás kulcsa Európában SZEPTEMBER

Schengen. A szabad mozgás kulcsa Európában SZEPTEMBER HU Schengen A szabad mozgás kulcsa Európában 2013. SZEPTEMBER Tartalomjegyzék BEVEZETÉS 1 SZEMÉLYEK SZABAD MOZGÁSA 2 RENDŐRSÉGI ÉS VÁMÜGYI EGYÜTTMŰKÖDÉS 2 Belső határok 2 Külső határok 3 SIS (Schengeni

Részletesebben

A kábítószer-probléma kezelésére vonatkozó közkiadások

A kábítószer-probléma kezelésére vonatkozó közkiadások A kábítószer-probléma kezelésére vonatkozó közkiadások Horváth Gergely Csaba Nemzeti Drog Fókuszpont Nemzeti Kábítószer Adatgyűjtő és Kapcsolattartó Központ Magyar Országgyűlés Kábítószerügyi Eseti Bizottsága

Részletesebben

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM 2007-2013

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM 2007-2013 FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM 2007-2013 Nem-formális tanulás? Informális tanulás Formális tanulás Nem-formális tanulás 2 Fiatalok Lendületben Program számokban Elızmény: Ifjúság 2000-2006 Program Idıtartam:

Részletesebben

1. A Szerencsejáték Zrt., mint adatkezelő adatai

1. A Szerencsejáték Zrt., mint adatkezelő adatai A Szerencsejáték Zrt. adatkezelési tájékoztatója a pénzmosás és a finanszírozása megelőzését és megakadályozását, valamint a pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések végrehajtását érintő adatkezelésével

Részletesebben

13.2. Dr. Erdõs István: A tikos információgyûjtés magyar szabályozása, és az általa nyert információ felhasználása a büntetõeljárás során (2000. 11.

13.2. Dr. Erdõs István: A tikos információgyûjtés magyar szabályozása, és az általa nyert információ felhasználása a büntetõeljárás során (2000. 11. (2000. 11.) 13.2. Dr. Erdõs István: A tikos információgyûjtés magyar szabályozása, és az általa nyert információ felhasználása a büntetõeljárás során (2000. 11.) TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés.............................................

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, október 4. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, október 4. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. október 4. (OR. en) 12874/16 ADD 4 FEDŐLAP Küldi: Az átvétel dátuma: 2016. október 3. Címzett: az Európai Bizottság főtitkára részéről Jordi AYET PUIGARNAU igazgató

Részletesebben

A8-0252/ Rendeleti javaslat (COM(2014)0715 C8-0280/ /0339(COD)) AZ EURÓPAI PARLAMENT MÓDOSÍTÁSAI *

A8-0252/ Rendeleti javaslat (COM(2014)0715 C8-0280/ /0339(COD)) AZ EURÓPAI PARLAMENT MÓDOSÍTÁSAI * 9..205 A8-0252/ 00-00 MÓDOSÍTÁSOK 00-00 előterjesztette: Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság Jelentés Claude Moraes A8-0252/205 A büntetőügyekben folytatott rendőrségi és igazságügyi együttműködés

Részletesebben

BULGÁRIÁNAK ÉS ROMÁNIÁNAK AZ EURÓPAI UNIÓHOZ TÖRTÉNŐ CSATLAKOZÁSÁRÓL FOLYTATOTT TÁRGYALÁSOK

BULGÁRIÁNAK ÉS ROMÁNIÁNAK AZ EURÓPAI UNIÓHOZ TÖRTÉNŐ CSATLAKOZÁSÁRÓL FOLYTATOTT TÁRGYALÁSOK BULGÁRIÁNAK ÉS ROMÁNIÁNAK AZ EURÓPAI UNIÓHOZ TÖRTÉNŐ CSATLAKOZÁSÁRÓL FOLYTATOTT TÁRGYALÁSOK Brüsszel, 2005. március 31. (OR. en) AA 22/2/05 REV 2 CSATLAKOZÁSI SZERZŐDÉS: CSATLAKOZÁSI OKMÁNY, IX. MELLÉKLET

Részletesebben

Dr. Fábián Péter * A titkos információgyűjtésre vonatkozó szabályok jogfejlődésének büntetőjogi értékelése. Büntetőjogi Szemle 2019/1.

Dr. Fábián Péter * A titkos információgyűjtésre vonatkozó szabályok jogfejlődésének büntetőjogi értékelése. Büntetőjogi Szemle 2019/1. Dr. Fábián Péter * 1.1. A titkos információgyűjtés szabályainak fejlődése A titkos információgyűjtésre vonatkozó szabályok jogfejlődésének büntetőjogi értékelése 1. A titkos információgyűjtés A nemzetbiztonsági

Részletesebben

T/3408. számú. törvényjavaslat

T/3408. számú. törvényjavaslat MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/3408. számú törvényjavaslat a Magyarország és a Szlovák Köztársaság közötti, a Magyar Köztársaság és a Szlovák Köztársaság között a határokat átlépő bűnözés Pozsonyban, 2006. október

Részletesebben

BEUGRÓ KÉRDÉSEK BÜNTETŐ ELJÁRÁSJOG I. TÁRGYBÓL NAPPALI TAGOZATOS HALLGATÓK SZÁMÁRA 1. Határozza meg a büntetőeljárás, illetve a büntető eljárásjog

BEUGRÓ KÉRDÉSEK BÜNTETŐ ELJÁRÁSJOG I. TÁRGYBÓL NAPPALI TAGOZATOS HALLGATÓK SZÁMÁRA 1. Határozza meg a büntetőeljárás, illetve a büntető eljárásjog BEUGRÓ KÉRDÉSEK BÜNTETŐ ELJÁRÁSJOG I. TÁRGYBÓL NAPPALI TAGOZATOS HALLGATÓK SZÁMÁRA 1. Határozza meg a büntetőeljárás, illetve a büntető eljárásjog fogalmát egy-egy mondatban! 2. Határozza meg az alábbi

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, október 7. (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, az Európai Unió Tanácsának főtitkára

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, október 7. (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, az Európai Unió Tanácsának főtitkára Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. október 7. (OR. en) 13015/16 FIN 631 FEDŐLAP Küldi: Az átvétel dátuma: 2016. október 7. Címzett: Biz. dok. sz.: Tárgy: az Európai Bizottság főtitkára részéről Jordi

Részletesebben

RENDÉSZETI ÁGAZAT ( 9-12. középiskolai évfolyamok )

RENDÉSZETI ÁGAZAT ( 9-12. középiskolai évfolyamok ) RENDÉSZETI ÁGAZAT ( 9-12. középiskolai évfolyamok ) Közrendvédelmi ismeretek tantárgy Nagy Attila r.alezredes tantárgyfelelős A 9. évfolyam tantárgyaihoz tartozó, 1.3.2. Fegyveres szervek alapismeretek

Részletesebben