Aktualitások, szakmapolitika, terminológia Szél István dr.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Aktualitások, szakmapolitika, terminológia Szél István dr."

Átírás

1 Aktualitások, szakmapolitika, terminológia Szél István dr. Szint tartó tanfolyam, február 2. csüt. 14:30-15:15 OORI, Bp.

2 Kérdés a résztvevőkhöz: Ha létezik kardiológiai rehabilitáció, akkor vajon létezik-e diabetológiai rehabilitáció is?

3 Milyen fogyatékosságok vezethetőek vissza részben vagy egészben a cukorbetegségre?

4 Milyen fogyatékosságok vezethetőek vissza részben vagy egészben a cukorbetegségre? látáscsökkenés, vakság AMI, szívbetegségek diab.láb, verőérszűkület, amputáció stroke vascularis demencia polyneuropathia és ki fog velük foglalkozni, minemű rehab.- ban részesülnek?

5 és ki fog velük foglalkozni, minemű rehabilitációban részesülnek? Látáscsökkenés, vakság VERCS, szociális, pedagógiai (és elvben esetleg foglalkozási) r. Javaslat: a rehabilitáció szó hallatán ne feltétlenül az orvosi rehabilitációra gondoljunk! AMI, szívbetegségek kardiológiai rehab. Diab.láb, verőérszűkület, amputáció NMS rehab., rehabilitációs alaptevékenység Stroke NMS rehab., rehabilitációs alaptevékenység Létezik-e tehát diabetológiai rehabilitáció nevű szubdiszciplina? NEM!!!

6 Különbség területei, ha a fogyatékosság kardiológiai okú, illetve ha cukorbetegség miatti A fogyatékosság hovatartozása Kardiológiai esetén kardiológiai terület Diab.m. esetén diabetológián kívüli területek ld.előző 2 dia Milyen ismeretekkel kell rendelkeznie az ellátó rehabilitációs szakorvosnak? Kardiológiai esetén kardiológiai szakvizsga is Diab.m. esetén kb. a háziorvosnak megfelelő diabetológiai ismeretek

7 A sima rehab. osztályok általában milyen fogyatékosság által sújtott páciensekkel foglalkoznak? Soroljuk fel!

8 A sima rehab. osztályok általában milyen fogyatékosság által sújtott páciensekkel foglalkoznak? Stroke (kivéve kirívóan súlyos, súlyoskas-nakmegfelelő szükségleteket mutató, valamint az egészen fiatal páciensek) Nem KIR traumák (kivéve kirívóan súlyos multitrauma esetek) Amputáció (kivéve egész speciális esetek) Ortopéd műtétek utáni állapotok, artrózisok(degeneratív mozgásszervi betegségek) A fentiek tartoznak a rehabilitációs alaptevékenységbe.

9 Rehabilitációs alaptevékenység A rehabilitációs medicinán belül, rehabilitációs programok formájában nyújtott azon tevékenység, amely egy rehabilitációs ellátóhelyen szokványosnak tartható. Ide tartozik a neuromuszkuloszkeletális (NMS) rehabilitációs tevékenység döntő hányada, egyebek között a fogyatékossá vált stroke-betegek, amputáltak, ortopéd műtét után lévő, traumát szenvedett (kivéve súlyos agysérülés és gerincvelő- sérülés), degeneratívmozgásszervi betegségben szenvedők rehabilitációja. A rehabilitációs alaptevékenységtől elkülönülő kategóriát képeznek eltérő okok miatt a következő területek: 1) a pszichiátriai és az epilepszia rehabilitáció, tekintettel arra, hogy ezek a rehabilitációs medicinán kívüli, a saját diszciplinájuk részét képező szakmaspecifikus területek. 2) a kardiológiai és a pulmonológiai rehabilitáció, tekintettel arra, hogy ezek a rehabilitációs medicinán belül szakmaspecifikusterületek. Speciálisan kezelendő a kisgyermekek rehabilitációja, amely a rehabilitációs alaptevékenységek szempontjából az életkori sajátosságok miatt tér el, ugyanakkor vannak olyan gyermekkori kórállapotok, amelyek külön programok formájában fogalmazhatók meg. 3) a súlyos agysérültek és a gerincvelősérültek számára nyújtott, valós szükségleteiken alapuló rehabilitáció sem. E két terület a neuromuszkuloszkeletálisrehabilitáción belül e két igen súlyos pácienskör ellátása érdekében létrejött szubspecialitás.

10 Nem tartozik a rehab.alaptevékenység körébe: Súlyos KIR (kp.idegrendszeri) sérültek rehabilitációja súlyosság, nagy rehabilitációs szükségletek miatti KIEMELT MIVOLTA OKÁN Egyéb lehetséges kiemelt területek: polytrauma, égés Kardiológiai, pulmonológiai, gasztroenterológiai (és részben a gyermek) rehabilitáció SZAKTERÜLET SPECIFICITÁS MIATT

11 Neuromuszkuloszkeletális(NMS) rehabilitáció Az NMS rehabilitáció a rehabilitációs medicina azon szemléletében egységes, interdiszciplináris klinikai területe, amely elsősorban, de korántsem kizárólag a neuromuszkuloszkeletálisstruktúrák és funkciók károsodása talaján fogyatékossá váló személyek funkcióképességeinek optimalizálására irányul, életkortól függetlenül. A rehabilitációs medicina tevékenységének döntő hányadát képezi. Amennyiben a fogyatékosság az idegrendszer és/vagy a muszkuloszkeletálisrendszer elsődleges vagy másodlagos károsodása következtében jön létre, s a problémák döntő része a mozgással kapcsolatos, a páciens ellátása az NMS rehabilitáció területén történik. Ezen ellátás azonban magában foglalja az esetlegesen kialakult, nem a mozgással kapcsolatos problémák (pl. kognitív zavarok; viselkedési zavarok; aphasia, dysphasia, azaz a phasiásbeszédzavarok) megoldására irányuló tevékenységeket is. (Ez a tevékenység megegyezik a korábban használatos, szélesebb értelemben vett mozgásszervi rehabilitációval. Mivel a mozgásszervi rehabilitáció fogalma nem egyértelmű, a továbbiakban terminológiai szempontból már nem fogadható el. Jogszabályi helyeken, ellátóhelyek megnevezésében ugyanakkor még szerepel.)

12 Mely területekből tevődik össze a NMS rehab?

13 Mely területekből tevődik össze a NMS rehab? Rehabilitációs alaptevékenység Súlyos KIR (központi idegrendszeri) sérültek rehabilitációja Amennyiben a súlyos poly-és multitraumatizáltakrehabilitációja nem az alaptevékenységbe sorolódna, hanem kiemelt tevékenységként jelenne meg, akkor az is külön említendő lenne ebben a felsorolásban.

14 NMS rehab. és szakmaspecifikus rehabilitációs területek együtt: rehabilitációs medicina -- a mi diszciplinánk!

15

16 rehabilitációs medicina a mi diszciplinánk! A rehabilitációs medicina(teljes néven: fizikális és rehabilitációs medicina) az orvostudomány egyik önálló diszciplinája, szemléletében egységes, interdiszciplináris klinikai szakterület. Tevékenysége az egészségkárosodás miatt fizikailag(testileg) fogyatékosvagy a fogyatékosság szempontjából fokozottan veszélyeztetett személyek funkcióképességének optimalizálására irányul. A képességek fejlesztése a környezettel való kölcsönhatás figyelembevételével, specifikus módszerek alkalmazásával, multiprofesszionálisteam munka formájában történik, reálisan kitűzhető rehabilitációs cél(ok) érdekében, építve a páciens tevőleges részvételére a rehabilitációs program során. Kórháztól a lakóhely közeli ellátásig az ellátórendszer minden szintjén szolgáltatható. Szubspecialitások formájában is megjelenik.

17 egy kis kitérő Fizikális medicina vs. fizioterápia Bálint Géza (ACsontésÍzület Évtizede Alapítvány 2007.szeptember 7-én, az Európa Kongresszusi Központban egynapos konferenciát tartott az arthrosisról) Debrecenben rehabilitációs és fizioterápiás tanszék alakult. LAM 2007;17(10): Bálint: Térdfájás és ami mögötte van A valóság ezzel szemben: Debrecenben Orvosi rehabilitáció és fizikális medicina tanszék alakult.

18 Fizioterápia A fizioterápia természeti energiákkal végzett gyógykezelés, így a fizikoterápia mellett, magába foglalja a balneo-, aklimatoterápiát és a tágabb értelemben véve a diétás kezeléstis. Minden klinikai területen jelen lévő terápiás lehetőség.

19 Fizikális medicina Önmagában kevéssé értelmezhető. Valójában a fizikális és rehabilitációs medicina (PRM) egyik lehetséges megnevezése. A használatos megnevezések: fizikális és rehabilitációs medicina rehabilitációs és fizikális medicina Csehország, Lettország, Románia rehabilitációs medicina Hollandia, Lengyelország,Svédország ( Mo) fizikális medicina fiziátria (physiatry) Finnország, Szlovákia

20 Milyen szempontok szerint történt a medicina (közvetlenül a betegellátással foglalkozó)diszciplináinakleválása? Manuális vagy konzervatív (sebészet, belgy.) Szervrendszerek szerint (urológia, kardiológia stb.) Életkor szerint (gyermekgy., geriátria) A páciens meghatározott állapota szerint Sürgős ellátásra szorul oxiológia Malignomája van onkológia Fogyatékosés funkcionális állapotának optimalizálása szükséges rehabilitációs medicina -- a mi diszciplinánk!

21 Orvosi rehabilitáció (rehabilitáció a medicinán belül) Orvosi rehabilitáción értjük azt a tevékenységet, amelyet az orvostudomány saját eszközeivel (diagnosztika, terápia, prevenció, gondozás) nyújt a fogyatékos személyeknek, hogy meglévő képességeik kifejlesztésével önállóságukat részben vagy egészben visszanyerjék és képessé váljanak a családba, munkahelyre, társadalomba való beilleszkedésre. Lényege tehát a meglévő funkciók és a teljesítőképesség pontos megítélése (állapotfelmérés), kompenzatorikusfejlesztése és tréningje.

22 Mi a különbség az orvosi rehabilitáció és a rehabilitációs medicina között? A definiált terület besorolásában: Az orvosi rehabilitáció a rehabilitáción (átfogó rehabilitáción) belül jelöl ki helyet. A rehabilitációs medicina az orvostudományon belül határoz meg önálló diszciplinát Az alájuk sorolt területek terjedelmében: Az orvosi rehabilitáció ölel fel nagyobb területet, mivel a rehabilitációs medicinán kívüli, az alap-diszciplinákhoz sorolt részek is idetartoznak pszichiátriai rehab, epilepsziások reh-ja, hangképzési zavarok stb.

23 ORVOSI REHABILITÁCIÓBoros Erzsébet.dr.diája REHABILITÁCIÓS MEDICINA 1. Rehabilitációs alaptevékenységek 2. Rehabilitációs speciális tevékenységek a. Súlyos agysérültek és gerincvelősérültek rehabilitációja b. Szakmaspecifikusterületek (kardiológiai, pulmonológiai, gyermek rehabilitáció) REHABILITÁCIÓ VALAMELY DISZCIPLINA RÉSZEKÉNT Psychiátriai, epileptológiai, ill. látássérülések és fül-orr-gégészeti betegségek okozta fogyatékosságal kapcsolatos rehabilitáció

24 Pszichiátria Neurológia Traumatológia, ortopédia, sebészet stb Reumatológia Kardiológia Pulmonológia Pszichiátriai rehab. (szakmaspecifikus rehab.) REHABILITÁCIÓS ALAPTEVÉKENYSÉG NEUROREHABILITÁCIÓ MUSZKULOSZKELETÁLIS REHAB Reumatológiai rehab Kardiológiai rehab. (szakmaspecifikus rehab.) Pulmonológiai rehab. (szakmaspecifikus rehab.) R E H A B M E D I C I N A O R V O S I R E H A B I L I T Á C I Ó

25 Rehabilitációs medicinához sorolhatóság feltételei a fogyatékosság fizikai ( testi gyógypedagógiai terminológia) vö. a fizikális és rehabilitációs medicina teljes névvel A fogyatékosság fizikai mivoltából adódóan a terápia jelentős része is fizikai lesz (fizioterápia). a terület az alap diszciplináról leválasztható Mindkét feltételnek fenn kell állni. Példák: Pszichiátriai rehab.? Epilepsziások? Gégészeti probléma miatti hangképzési zavarok?

26 Példák a rehabilitációs medicinán kívüli területekre melyik miért van kívül? Pszichiátriai rehab.: talánleválasztható lenne a pszichiátriáról, de a fogyatékosság nem fizikai Epilepsziások: nem is választható le, nem is fizikai a fogyatékosság Gégészeti probléma miatti hangképzési zavarok: nem választható el az orr-fül-gégészettől; a fogyatékosság fizikai (Megjegyzés: mivel azonban a kezelési technikák tünetfüggőek, Mészáros Krisztina főorvos asszony agyi károsodások hangképzési következményeivel is foglalkozik.)

27 EVSzdefiníciója a fogyatékos emberek rehabilitációjáról Rehabilitation of people with disabilities is a process aimed at enabling them toreachand maintaintheiroptimalphysical, sensory, intellectual, psychological and social functional levels. Rehabilitation provides disabled people with the tools they need to attain independence and selfdetermination. A fogyatékos emberek rehabilitációja egy olyan folyamat, amely optimális fizikai, érző, intellektuális, lelki és szociális funkcionális szint elérését és megtartását célozza meg számukra. A rehabilitáció azon eszközöket kínálja a fogyatékos embereknek, amelyekre függetlenségük és önmeghatározásuk megvalósításához szükségük van.

28 Rehabilitáció azon megnyilvánulási formái, amelyek nem definiálhatóak rehabilitációs programként, s ezzel összefüggésben nem is rehabilitációs ellátóhelyen nyújtatnak Akut ellátás korábbi fázis, mint a rehab. Az eseteknek csak kis részében ölt formát. A gyógyító folyamattól el nem választhatóan (vagy csak nehezen elválaszthatóan): pl. fül-orr-gégészeten belüli rehab. tevékenység, égés. OORI Ortop.osztály tevékenysége. Az ellátás tartalmaz rehabilitációs elemeket, pl. krónikus ellátás rehabilitációs szolgáltatásokkal, krónikus onkológiai ellátás (nem rehab.program!), nefrológiairehab. (szociális, pszichés, foglalkozási rehab. elemek), addiktológia. Az ellátás szociális és/vagy foglalkozási rehabilitációs célokat is szolgál, állapotrosszabbodást előz meg, karbantart: pl. fürdőkórházi kúrák A gondozásnak is lehetnek rehabilitációs elemei. Szakember önálló tevékenysége (gyógytornász, neuropszichológus)

29 Köszönöm a figyelmet! A bemutatott prezentációs file elkérhető az i.szel@rehabint.hu címen

30 Tisztelt Kollégák! A további diákat valószínűleg nem láthatták az előadáson nem fértek bele a 45 percbe. De talán nem árt ha megvannak jan. Szél István dr.

31 Rehabilitációs program

32 A rehabilitációs medicina a klinikai orvostudomány egyik önálló diszciplinája a beteg állapota fogyatékos mivolta alapján differenciálódott diszciplina szolgáltatásait rehabilitációs programok formájában nyújtja

33 I. Rehabilitációs programok nyújtásának feltételei

34 Mely feltételek fennállása esetén van szó a rehabilitációs medicina programjáról? Valamennyi alapelem legyen meg! (definíciókban, leírásokban szereplő elemek elemzése objektiv-- rendszert alkot) a szolgáltatást igénybe vevő páciens oldaláról az ellátóhelyés programjaoldaláról

35 a szolgáltatást igénybe vevőpáciens fogyatékos vagy legalábbis fogyatékosság kialakulásának veszélye nagyban fennáll remény szerint rehabilitálható ide tartozik: aktív közreműködésre képes (vagy legalábbis vélhetőleg képessé fog válni a rehabilitációs program során) még nem (vagy nem a lehetőségekig) rehabilitált

36 azellátóhely és programja 1. rendelkezik a minimumfeltételekkel ne tapadjunk itt le!! működésében is jelen kell lennie a rehabilitációs egységre jellemző nélkülözhetetlen elemeknek, minőségi mutatóknak! működés (analógia: anatómia és élettan)

37 team az ellátóhely és programja 2. elvárt működési jellemzők funkcionális állapotfelmérés a fogyatékosság(ok)nak megfelelő, de ezen felül is egyénre szabott(ennek egyik lehetséges eleme, hogy az időtartam is egyénre sza bott); dokumentált és kommunikált rehabilitációs terv (célok legyenek kitűzhetőek, eszközök)

38 az ellátóhely és programja 3. elvárt minőségi elemek és mutatók megfelelés a rehabilitációs medicina vonatkozó szakmai irányelveinek, az egyes programok protokolljainak rehabilitációs indikátorok funkc. állapotfelmérő tesztek kitöltési aránya halálozási arányszám halálozási audit történik-e ápolási napok átlaga a nem tervezett áthelyezések aránya

39 az ellátóhelyés programja4. A program építsen a páciens aktív közreműködésére! Az ezt igénylő programelemek obligátak és lényeget érintőek legyenek. A passzív kezelési elemek ugyanakkor jól szolgálhatják a beteg szükségleteit; előkészíthetik, megkönnyíthetik az aktív kezelések kivitelezését.

40 A páciens aktív részvétele 1. Páciens feltétel is ( képességgel) (rendelkezzen ezen 2. Program feltétel is (építeni kell a páciens e képességére)

41 Mely feltételek fennállása esetén van szó a rehabilitációs medicina programjáról? Valamennyi alapelem legyen meg! Tehát ha egy hiányzik és nem is realizálható, fölösleges lehet egy másik hiányzó feltétel teljesítése.

42 Amennyiben egy ellátási forma nem definiálható a rehabilitációs medicina programjaként, attól még Lehetnek az ellátásnak rehabilitatív elemei Szolgálhatja a foglalkozási rehabilitációt vagy a munkaképesség megőrzését Nem jelent leminősítést (csak más) A költségek megtérülése elvárható a szolgáltató részéről

43 II. A rehabilitációs medicina programjainak kategorizálási szempontjai

44 Kategorizálási szempontok milyen fogyatékosság miatt van szükség a páciens programba vonására a program kiterjedése (teljeskörű program, részprogram a páciens szükségleteitől függően) ) helyszín (kórház, nappali kórház, ambulancia, lakóhely) a rehabilitáció fázisai; időzítésének fontossága

45 III. A rehabilitáció fázisai Alapvetően fontos-e a program igénybe vételének időzítése?

46 AZ IDŐZÍTÉS ALAPVETŐEN FONTOS elsőbbségi rehabilitáció

47 Elsőbbségi rehabilitáció Akut betegség vagy trauma, ritkábban progresszív krónikus betegség hirtelen rosszabbodása, kivételesen pedig meglévő fogyatékosság váratlan szövődménye miatt szükségessé váló, szakmailag legfeljebb kevéssé halasztható rehabilitáció. Az elsőbbségi rehabilitáció szinte minden esetben egyidejűleg az adott történés utáni első rehabilitáció is. Ennek az ellátásnak a felmerülés szükségességét követően azonnal, de legkésőbb egy hónapon belül kell elkezdődnie. Általában az akut ellátást követően (posztakutrehabilitáció) indul, de megkezdhető akár az akut ellátás tartama alatt is, amennyiben a rehabilitációs team rendelkezésre áll (akut rehabilitáció). Az elsőbbségi rehabilitáció ellentétpárja a programozható rehabilitáció.

48 Akut (= legszűkebb értelemben vett korai) rehabilitáció Rehabilitáció akut ellátóhelyen (Kizárólag olyan kórházban nyújtható, ahol a vonatkozó kórkép akut ellátása is folyik.) Legkorábbi fázis Fakultatív Feltételek és működési jellemzők (halálozási arány, ápolási napok átlaga) eltérhetnek a posztakut rehabilitációétól. Felügyelet (szakfelügyelet, szakmai koll.) az alapszakmával közös. Mindez kidolgozandó! (KIHÍVÁS)

49 Posztakut rehabilitáció 1. Fogyatékossághoz vezető akut esemény után leginkább alapvetőnek tekinthető Az akut ellátást lehetőleg közvetlenül, esetleg kisebb megszakítással követi, de az akut eseménytől számított legfeljebb 2 (kivételesen és egyértelműen indokolható esetben 3) hónapon belül indul.

50 Posztakut rehabilitáció 2. Nyújtható: akárolyanáltalános vagy szakkórház, ahol a vonatkozó kórkép akut ellátása is folyikrehabilitációs osztályán akárrehabilitációs szakkórházban, ahol erre a feltételek fennállnak

51 AZ IDŐZÍTÉS KEVÉSBÉ FONTOS

52 Programozható rehabilitáció1. fogyatékossághoz vezető krónikus betegség miatt vagy akut betegség vagy baleset következtében régebben tartósan fogyatékossá vált személy számára

53 Programozható rehabilitáció2. Nyújtható: akár általános kórház rehabilitációs osztályán akár szakma-specifikus szakkórház rehabilitációs osztályán akár rehabilitációs szakkórházban

54 Programozható rehabilitáció3. Előjegyzés szempontja: Amennyiben egy ellátóhely mind posztakut, mind pedig programozott rehabilitáció végzésére vállalkozik, a posztakut rehabilitációra szoruló betegek ellátását előre kell sorolni.

55 IV. A rehabilitációtól elkülönítendő tevékenységek

56 A rehabilitációtól elkülönítendő tevékenységek Az akut ellátást követő, a kórházi kezelés meghosszabbítását jelentő, de nem rehabilitációs kezelés krónikus osztályon Hosszú távú ellátás akár orvos vezetéssel (krónikus osztályon), akár ápolási osztályon Nagy értékű ápolás (pl. kóma ellátás, vastüdő) Karbantartó (funkciómegőrző) kezelés Wellness

57 Rehabilitációs programok Nem orvosi szakmákhoz kötődik a rehabilitáció, hanem a fogyatékosság jellegéhez Kiírások az osztályok ajtaján tevékenység azok mögött

58 Rehabilitációs programok Alapvető programok Stroke-ot követően 2. Egyéb krónikus neurológiai betegségek okozta fogyatékosság miatt 3. Komplex kéz funkciózavarok okozta fogyatékosság miatt 4. Metabólikus csontbetegségek (osteoporosis, osteomalácia, aszeptikus nekrózisok), daganatok, iatrogén ártalmak és más szervi rendellenességek okozta fájdalom és egyéb társuló fogyatékosság miatt 5. Izületi betegségek (gyulladásos, degeneratív, immunpathológiai) okozta fogyatékosság miatt 6. Gyulladásos (beleértve a szeptikus kórformákat is - osteomyelitis) és egyéb, elsősorban vaszkuláris (perifériás érbetegségek) kórformák okozta fogyatékosság miatt 7. Amputáció és dysmelia kozta fogyatékosság miatt 8. Égésbetegség és súlyos, kiterjedt lágyrész sérülések és a kötőszöveti rendszert érintő súlyos szisztémás betegségek (pl. dermatomyositis) okozta fogyatékosség miatt 9. Krónikus fogyatékossággal élő egyént ért sérülések, és akutan előforduló komplex sérülések okozta fogyatékosság miatt 10. Táplálékfelvétel, hasznosítás és ürítés zavarai okozta fogyatékosság miatt 11. Vizeletkiválasztás és ürítés zavarai okozta fogyatékosság miatt 12. Immobilitás, inaktivitás (más programokhoz csatoltan) 13. Elkülönítést igénylő betegek rehabilitációja (más programokhoz csatoltan) Speciális programok Agysérülést követően (traumás és nem traumás) 15. Gerincvelő sérülést követően (traumás és nem traumás) 16. Kardiovaszkuláris betegek rehabilitációja 17. Légzésrehabilitáció 18. Gyermekkorúak rehabilitációja (Kongenitális és gyermekkori kezdetű de életkorhoz kötött másodlagos komplikációk mozgászavarokban (Cerebralis paresis, Meningomyelokele, Gerinc strukturális elváltozásai, Speciális vázrendszeri szisztémás betegségek, Ritka veleszületett rendellenességek, Újszülöttkori plexus brach sérülés) az 1-17 programokban leírtakon kívül Járóbeteg programok Sexualitás és fogyatékosság 20. Neurogén hólyag és végbél 21. Spaszticitás és mozgászavarok 22. Krónikus fájdalom szindróma (bármilyen eredetű, közte fibromyalgia, krónikus kismedencei folyamatok, stb. ) okozta fogyatékosság 23. Nyelési és egyéb táplálékfelvételi zavarok ellátása 24. Kommunikáció zavarai (főként KIR sérülést követően) 25. Kognitív zavarok (főként KIR sérülést követően) 26. Súlyos látászavarok 27. Hallásrehabilitáció cochlea implantálás után 28. Beszédtréning laryngeális exstirpáció után 29. Vestibuláris zavarok 30. Munkába visszavezető és szociális integrációt segítő program (fentiek mellett kísérő programként) 31. Idősek ellátási programja

59 Alapvető programok (1-13) 1. Stroke-ot követıen 2. Egyéb krónikus neurológiai betegségek okozta fogyatékosság miatt 3. Komplex kéz funkciózavarok okozta fogyatékosság miatt 4. Metabólikus csontbetegségek (osteoporosis, osteomalácia, aszeptikus nekrózisok), daganatok, iatrogén ártalmak és más szervi rendellenességek okozta fájdalom és egyéb társuló fogyatékosság miatt 5. Izületi betegségek (gyulladásos, degeneratív, immunpathológiai) okozta fogyatékosság miatt 6. Gyulladásos (beleértve a szeptikus kórformákat is - osteomyelitis) és egyéb, elsısorban vaszkuláris (perifériás érbetegségek) kórformák okozta fogyatékosság miatt 7. Amputáció és dysmelia kozta fogyatékosság miatt 8. Égésbetegség és súlyos, kiterjedt lágyrész sérülések és a kötıszöveti rendszert érintı súlyos szisztémás betegségek (pl. dermatomyositis) okozta fogyatékosség miatt 9. Krónikus fogyatékossággal élı egyént ért sérülések, és akutan elıforduló komplex sérülések okozta fogyatékosság miatt 10. Táplálékfelvétel, hasznosítás és ürítés zavarai okozta fogyatékosság miatt 11. Vizeletkiválasztás és ürítés zavarai okozta fogyatékosság miatt Immobilitás, inaktivitás (más programokhoz csatoltan) 13. Elkülönítést igénylı betegek rehabilitációja (más programokhoz csatoltan)

60 Rehabilitációs programok Speciális programok Agysérülést követően (traumás és nem traumás) 15. Gerincvelő sérülést követően (traumás és nem traumás) 16. Kardio-vaszkuláris betegek rehabilitációja 17. Légzés-rehabilitáció 18. Gyermekkorúak rehabilitációja (Kongenitális és gyermekkori kezdetű de életkorhoz kötött másodlagos komplikációk mozgászavarokban (Cerebralis paresis, Meningomyelokele, Gerinc strukturális elváltozásai, Speciális vázrendszeri szisztémás betegségek, Ritka veleszületett rendellenességek, Újszülöttkori plexus brach sérülés) az 1-17 programokban leírtakon kívül

61 Rehabilitációs programok Járóbeteg programok (19-31) 19. Sexualitás és fogyatékosság 20. Neurogén hólyag és végbél 21. Spaszticitás és mozgászavarok 22. Krónikus fájdalom szindróma (bármilyen eredetű, közte fibromyalgia, krónikus kismedencei folyamatok, stb. ) okozta fogyatékosság 23. Nyelési és egyéb táplálékfelvételi zavarok ellátása 24. Kommunikáció zavarai (főként KIR sérülést követően) 25. Kognitív zavarok (főként KIR sérülést követően) 26. Súlyos látászavarok 27. Hallásrehabilitáció cochlea implantálás után 28. Beszédtréning laryngeális exstirpáció után 29. Vestibuláris zavarok 30. Munkába visszavezető és szociális integrációt segítő program (fentiek mellett kísérő programként) 31. Idősek ellátási programja

62 Alprogramok Az egyes alprogramokhoz rehabilitációs ellátási protokollok kerülnek kidolgozásra

63 Néhány alprogram 1.Komplex kéz (felsővégtag) funkciózavarok okozta fogyatékosság miatt 3-1. traumás kézsérülések utáni rehabilitáció 3-2. egyéb, nem traumás betegségekkel kapcsolatos rehabilitáció

64 Néhány alprogram 2. Metabolikus csontbetegségek (osteoporosis, osteomalácia, aszeptikus nekrózisok), daganatok, iatrogén ártalmak és más szervi rendellenességek okozta fájdalom és egyéb társuló fogyatékosság miatt 4-1. osteoporosis szövődményei miatt szükséges rehabilitáció; 4-2. daganat, iatrogenfájdalom miatt szükséges rehabilitáció; 4-3. izületi fájdalom miatt szükséges rehabilitáció; 4-4. neuropathiasfájdalom miatt szükséges rehabilitáció.

65 Néhány alprogram 3. Izületi betegségek (gyulladásos, degeneratív, immunpathológiai) okozta fogyatékosság miatt 5-1. gyulladásos reumatológiai betegségek miatt szükséges rehabilitáció; 5-2. degeneratív reumatológiai állapotokban szükséges rehabilitáció; 5-3. immunpathológiai -szisztémás betegségek miatt szükséges rehabilitáció.

66 Köszönöm a figyelmet!

DE OEC Orvosi rehabilitáció és Fizikális Medicina Tanszék. Vekerdy-Nagy Zsuzsanna Szintentartó tanfolyam BUDAPEST 2014.

DE OEC Orvosi rehabilitáció és Fizikális Medicina Tanszék. Vekerdy-Nagy Zsuzsanna Szintentartó tanfolyam BUDAPEST 2014. DE OEC Orvosi rehabilitáció és Fizikális Medicina Tanszék Vekerdy-Nagy Zsuzsanna Szintentartó tanfolyam BUDAPEST 2014.Január 27-30 I. alapozó lépések (2010-12): II. III. IV. I. A rehabilitációs medicina

Részletesebben

Riskó Ágnes : Klinikai pszichológia a rehabilitációban 2016.

Riskó Ágnes : Klinikai pszichológia a rehabilitációban 2016. Riskó Ágnes : Klinikai pszichológia a rehabilitációban 2016. Régen, háború után. Utcán, betegen (a két világháború között és 2001-es fotó) Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet gyógyítás+gondozás+rehabilitáció+oktatás+kutatás

Részletesebben

Vekerdy-Nagy Zsuzsanna tájékoztató Emmi, BUDAPEST 2014. Március 5.

Vekerdy-Nagy Zsuzsanna tájékoztató Emmi, BUDAPEST 2014. Március 5. Vekerdy-Nagy Zsuzsanna tájékoztató Emmi, BUDAPEST 2014. Március 5. Megváltozott a progresszivitási szintek tartalma, jelentése: az ellátások az I és a II szinten történnek zömében III. szint: rendelkezésre

Részletesebben

Péley Iván dr. Idegsebészeti és Neurológiai Klinika

Péley Iván dr. Idegsebészeti és Neurológiai Klinika Neurológiai kórképek rehabilitációja - neurorehabilitáció Péley Iván dr. Idegsebészeti és Neurológiai Klinika WHO meghatározások (1980-2013) Károsodás impairment: a szervezet biológiai működés zavara (pl.:

Részletesebben

Szakma megnevezése Szakmakód ÁGYSZÁM. belgyógyászat 0100 234 2013.04.01. angiológia, phlebológia, lymphológia 0101 20 2013.04.01

Szakma megnevezése Szakmakód ÁGYSZÁM. belgyógyászat 0100 234 2013.04.01. angiológia, phlebológia, lymphológia 0101 20 2013.04.01 Szakma Szakmakód ÁGYSZÁM a idejére a a idejére a megyei belgyógyászat 0100 234 2013.04.01 megyei angiológia, phlebológia, lymphológia 0101 20 2013.04.01 megyei haematológia 0102 28 2013.04.01 megyei endokrinológia,

Részletesebben

Szakma megnevezése Szakmakód ÁGYSZÁM. belgyógyászat 0100 234 2013.04.01. angiológia, phlebológia, lymphológia. haematológia 0102 28 2013.04.

Szakma megnevezése Szakmakód ÁGYSZÁM. belgyógyászat 0100 234 2013.04.01. angiológia, phlebológia, lymphológia. haematológia 0102 28 2013.04. Szakma Szakmakód ÁGYSZÁM a idejére a a idejére a megyei Kórházak belgyógyászat 0100 234 2013.04.01 megyei Kórházak angiológia, phlebológia, lymphológia 0101 20 2013.04.01 megyei Kórházak haematológia 0102

Részletesebben

Együtt!...formális és informális kapcsolatok az otthoni szakápolási szolgálat és a fekvőbeteg szakellátást nyújtó intézet között.

Együtt!...formális és informális kapcsolatok az otthoni szakápolási szolgálat és a fekvőbeteg szakellátást nyújtó intézet között. Együtt!...formális és informális kapcsolatok az otthoni szakápolási szolgálat és a fekvőbeteg szakellátást nyújtó intézet között. készítette: Kontra Andrea Irányok.. Alapellátás, járóbetegszakellátás 20/1996.(VII.26.)

Részletesebben

Elsőbbségi rehabilitációt igénylő betegek ellátása. Dr. Horváth Katalin Harkányi napok, 2013.04.06.

Elsőbbségi rehabilitációt igénylő betegek ellátása. Dr. Horváth Katalin Harkányi napok, 2013.04.06. Elsőbbségi rehabilitációt igénylő betegek ellátása Dr. Horváth Katalin Harkányi napok, 2013.04.06. Az egészségügyi rehabilitáció fogalma Az egészségügyi törvény megfogalmazása az egészségügyi rehabilitációról

Részletesebben

Az orvosi rehabilitáció lehetőségei és eredményessége

Az orvosi rehabilitáció lehetőségei és eredményessége Az orvosi rehabilitáció lehetőségei és eredményessége Dr. Dénes Zoltán PhD OORI orvos igazgató, Semmelweis Egyetem Rehabilitációs Tanszéki Csoport vezető, egyetemi docens Országos Orvosi Rehabilitációs

Részletesebben

Neurológiai kórképek rehabilitációja - stroke rehabilitáció. Péley Iván dr. Idegsebészeti Klinika Súlyos Agysérültek Rehabilitációs Osztálya

Neurológiai kórképek rehabilitációja - stroke rehabilitáció. Péley Iván dr. Idegsebészeti Klinika Súlyos Agysérültek Rehabilitációs Osztálya Neurológiai kórképek rehabilitációja - stroke rehabilitáció Péley Iván dr. Idegsebészeti Klinika Súlyos Agysérültek Rehabilitációs Osztálya Habilitáció - rehabilitáció Habit have haben = képes, bír, birtokol

Részletesebben

TÁRSSZERZŐ - HATÁRIDŐ: JÚNIUS 30.

TÁRSSZERZŐ - HATÁRIDŐ: JÚNIUS 30. TÁRSSZERZŐ - HATÁRIDŐ: JÚNIUS 30. Stroke rehabilitációs ellátásról (felnőtt) Belgyógyászat, endokrinológia, diabétesz és anyagcserebetegségek 2 A felnőttkori obezitás jelentősége a rehabilitációban Dr

Részletesebben

település szakmanév progresszivitás intézmény Budapest I. kerület Addiktológia 3 Nyírő Gyula Kórház Budapest I. kerület Allergológia és klinikai

település szakmanév progresszivitás intézmény Budapest I. kerület Addiktológia 3 Nyírő Gyula Kórház Budapest I. kerület Allergológia és klinikai település szakmanév progresszivitás intézmény Budapest I. kerület Addiktológia 3 Nyírő Gyula Kórház Budapest I. kerület Allergológia és klinikai immunológia 2 Betegápoló Irgalmas Rend Budapest I. kerület

Részletesebben

Budapest Budapest XVI. kerület Allergológia és klinikai immunológia 2 Magyar Honvédség Honvédkórház

Budapest Budapest XVI. kerület Allergológia és klinikai immunológia 2 Magyar Honvédség Honvédkórház megye település szakmanév progresszivitás intézmény Budapest Budapest XVI. kerület Addiktológia 3 Nyírő Gyula Kórház Budapest Budapest XVI. kerület Allergológia és klinikai immunológia 2 Magyar Honvédség

Részletesebben

Forrás: dr.info.hu illetve a weboldal

Forrás: dr.info.hu illetve a  weboldal ÁNTSZ által vezetett egészségügyi szolgáltatók Forrás: dr.info.hu illetve a http://84.206.43.26:7080/ellatas/xtek/?9 weboldal Az ÁNTSZ által vezetett, az egészségügyi szolgáltatók területi ellátási kötelezettségét

Részletesebben

Egészségügyi Közéleti Hírek. Tisztelt Lakosok!

Egészségügyi Közéleti Hírek. Tisztelt Lakosok! Tisztelt Lakosok! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a vérvételi pont és a védőnői szolgálat, a 2018 december 1. és 15. ledolgozandó szombati munkanapokon hétfői munkarend szerint dolgoznak. --------------------------------------------------------

Részletesebben

Belgyógyászat 0100 47 2012.12.28. Gasztroenterológia 0104 10 2012.12.28. Sebészet 0200 37 2012.12.28. Szülészet 0405 20 2012.07.01

Belgyógyászat 0100 47 2012.12.28. Gasztroenterológia 0104 10 2012.12.28. Sebészet 0200 37 2012.12.28. Szülészet 0405 20 2012.07.01 Országos Tiszifőorvosi Hivatal Szolgáltatók Nyilvántartásából származó adatok Szakma a idejére a ellátó Belgyógyászat 0100 47 2012.12.28 Gasztroenterológia 0104 10 2012.12.28 Sebészet 0200 37 2012.12.28

Részletesebben

csecsemő- és gyermekgyógyászat 150110510 Gyermekgyógyászati Osztály Nyh.(nappali) 50 Nyíregyháza, Szent István u. 68. 0502 PIC 150113601 NIC Nyh.

csecsemő- és gyermekgyógyászat 150110510 Gyermekgyógyászati Osztály Nyh.(nappali) 50 Nyíregyháza, Szent István u. 68. 0502 PIC 150113601 NIC Nyh. SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI KÓRHÁZAK ÉS EGYETEMI OKTATÓKÓRHÁZ SZERZŐDÉSES STRUKTÚRÁJA 2014.11.01-TŐL Aktív fekvőbeteg-ellátás megnevezése Külső kó Nyíregyháza, Szent István u. 68. 0100 belgyógyászat

Részletesebben

Nemzeti Népegészségügyi Központ Egészségügyi Szolgáltatók Kapacitás Nyilvántartásából származó adatok

Nemzeti Népegészségügyi Központ Egészségügyi Szolgáltatók Kapacitás Nyilvántartásából származó adatok Szolgáltató neve Székhelyének teljes címe Szakma Szakmakód ÁGYSZÁM a a Csongrád i Dr. Bugyi István Infektológia 1600 20 2018.01.31 - Csongrád i Dr. Bugyi István Belgyógyászat 0100 48 Csongrád i Dr. Bugyi

Részletesebben

Szakfeladat, szaktevékenység megnevezése: Fizioterápia 57 es főcsoport

Szakfeladat, szaktevékenység megnevezése: Fizioterápia 57 es főcsoport Szakfeladat, szaktevékenység megnevezése: Fizioterápia 57 es főcsoport Szakmakód megnevezése: 5704 Elektroterápia 1. Szakfeladat, szaktevékenység definíciója, szakmai leírás: Olyan egészségügyi ellátási

Részletesebben

Belgyógyászat 0100 40. Angiológia, phlebológia, lymphológia, Haematológia 0102 71. Endokrinológia, anyagcsere és diabetológia

Belgyógyászat 0100 40. Angiológia, phlebológia, lymphológia, Haematológia 0102 71. Endokrinológia, anyagcsere és diabetológia Országos Tiszifőorvosi Hivatal Szolgáltatók Nyilvántartásából származó adatok a idejére a a idejére a Belgyógyászat 0100 40 Angiológia, phlebológia, lymphológia, 0101 20 Haematológia 0102 71 Endokrinológia,

Részletesebben

TELEPÜLÉS SZAKMA PROG INTÉZMÉNY Abony Addiktológia 3 Nyírő Gyula Kórház, Bp. Abony Allergológia és klinikai immunológia 2 Semmelweis Egyetem Abony

TELEPÜLÉS SZAKMA PROG INTÉZMÉNY Abony Addiktológia 3 Nyírő Gyula Kórház, Bp. Abony Allergológia és klinikai immunológia 2 Semmelweis Egyetem Abony TELEPÜLÉS SZAKMA PROG INTÉZMÉNY Abony Addiktológia 3 Nyírő Gyula Kórház, Bp. Abony Allergológia és klinikai immunológia 2 Semmelweis Egyetem Abony Allergológia és klinikai immunológia 3 Semmelweis Egyetem

Részletesebben

Szakfeladat, szaktevékenység megnevezése: Fizioterápia 57 es főcsoport

Szakfeladat, szaktevékenység megnevezése: Fizioterápia 57 es főcsoport Szakfeladat, szaktevékenység megnevezése: Fizioterápia 57 es főcsoport Szakmakód megnevezése: 5711 Gyógytorna 1. Szakfeladat, szaktevékenység definíciója, szakmai leírás: Olyan egészségügyi ellátási forma,

Részletesebben

Szakma megnevezése Szakmakód Ágyszám. Belgyógyászat 0100 75 2012.07.01. Gasztroenterológia 0104 32 2012.07.01. Sebészet 0200 50 2012.07.

Szakma megnevezése Szakmakód Ágyszám. Belgyógyászat 0100 75 2012.07.01. Gasztroenterológia 0104 32 2012.07.01. Sebészet 0200 50 2012.07. Szolgáltató térség Szakma Szakmakód Ágyszám a idejére a idejére a Belgyógyászat 0100 75 2012.07.01 Gasztroenterológia 0104 32 2012.07.01 Sebészet 0200 50 2012.07.01 Szülészet 0405 40 2012.07.01 Nőgyógyászat

Részletesebben

Országos Tiszifőorvosi Hivatal Egészségügyi Szolgáltatók Kapacitás Nyilvántartásából származó adatok Szünetelés

Országos Tiszifőorvosi Hivatal Egészségügyi Szolgáltatók Kapacitás Nyilvántartásából származó adatok Szünetelés szerinti térség Szolgáltató neve Székhelyének teljes címe Szakma Szakmakód Főváros Gálfi Béla Gyógyító és Rehabilitációs Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság 2011 Budakalász, Martinovics

Részletesebben

Szakfeladat, szaktevékenység megnevezése: Fizioterápia 57 es főcsoport

Szakfeladat, szaktevékenység megnevezése: Fizioterápia 57 es főcsoport Szakfeladat, szaktevékenység megnevezése: Fizioterápia 57 es főcsoport Szakmakód megnevezése: 5708 Magneto-, fototerápia 1. Szakfeladat, szaktevékenység definíciója, szakmai leírás: Olyan egészségügyi

Részletesebben

2800 Tatabánya, Dózsa Gy. u. 77. belgyógyászat Tatabánya, Dózsa Gy. u. 77. haematológia

2800 Tatabánya, Dózsa Gy. u. 77. belgyógyászat Tatabánya, Dózsa Gy. u. 77. haematológia neve Szakma a a 77. belgyógyászat 0100 15 2012.07.01 77. haematológia 0102 20 2012.07.01 77. gasztroenterológia 0104 29 2012.07.01 77. nefrológia 0105 27 2018.01.31 7 2018.02.02 2019.12.31 77. sebészet

Részletesebben

Szakfeladat, szaktevékenység megnevezése: Fizioterápia 57 es főcsoport

Szakfeladat, szaktevékenység megnevezése: Fizioterápia 57 es főcsoport Szakfeladat, szaktevékenység megnevezése: Fizioterápia 57 es főcsoport Szakmakód megnevezése: 5707 Thermoterápia 1. Szakfeladat, szaktevékenység definíciója, szakmai leírás: Olyan egészségügyi ellátási

Részletesebben

Nyugat-közép- Magyarország Szent Borbála Kórház 2800 Tatabánya, Dózsa Gy. u. 77. nefrológia

Nyugat-közép- Magyarország Szent Borbála Kórház 2800 Tatabánya, Dózsa Gy. u. 77. nefrológia Nemzeti Népegészségügyi Központ k Nyilvántartásából származó adatok / Szakma a a 110100 Szent Borbála Kórház 2800 Tatabánya, Dózsa Gy. u. 77. belgyógyászat 0100 15 2012.07.01 110100 Szent Borbála Kórház

Részletesebben

33/2012. (V. 11.) NEFMI rendelet

33/2012. (V. 11.) NEFMI rendelet 33/2012. (V. 11.) NEFMI rendelet az egészségügyi szolgáltatók és mőködési engedélyük nyilvántartásáról, valamint az egészségügyi szakmai jegyzékrıl szóló 2/2004. (I. 17.) EüM rendelet módosításáról 1 hatályos:

Részletesebben

belgyógyászat haematológia gasztroenterológia nefrológia

belgyógyászat haematológia gasztroenterológia nefrológia N emzeti N épegészségügyi Központ Szolgáltatók N yilvántartásából származó adatok / Szakma belgyógyászat 0100 15 2012.07.01 haematológia 0102 20 2012.07.01 gasztroenterológia 0104 29 2012.07.01 nefrológia

Részletesebben

angiológia, phlebológia, lymphológia 01 Belgyógyászat endokrinológia, anyagcsere és diabetológia allergológia és klinikai immunológia

angiológia, phlebológia, lymphológia 01 Belgyógyászat endokrinológia, anyagcsere és diabetológia allergológia és klinikai immunológia Általános rész Jelenlegi helyzet 2010. évi CLXXIII tv. 97. (3) alapján 2011. 01. 01-től nyilvántartott bejelentett AKTIV krónikus Megnevezés e Szolgáltató 6 jegyű MÁTRIX Igen/ Szakmacsoport megnevezése

Részletesebben

Országos Tiszifőorvosi Hivatal Egészségügyi Szolgáltatók Kapacitás Nyilvántartásából származó adatok Szünetelés

Országos Tiszifőorvosi Hivatal Egészségügyi Szolgáltatók Kapacitás Nyilvántartásából származó adatok Szünetelés Országos Tiszifőorvosi Hivatal Szolgáltatók Nyilvántartásából származó adatok Szolgáltató neve Székhelyének teljes címe Szakma a a ellátó ellátó 011200 Bajcsy Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet 1106 Budapest,

Részletesebben

Általános rész Jelenlegi helyzet 2010. évi CLXXIII tv. 97. (3) alapján 2011. 01. 01-től nyilvántartott szünetelés

Általános rész Jelenlegi helyzet 2010. évi CLXXIII tv. 97. (3) alapján 2011. 01. 01-től nyilvántartott szünetelés Általános rész Jelenlegi helyzet 2010. évi CLXXIII tv. 97. (3) alapján 2011. 01. 01-től nyilvántartott A változás utáni kapacitás bejelentett AKTIV krónikus Szolgáltató 6 jegyű Szakma Szakmakód ÁGYSZÁM

Részletesebben

Jobban Eszter és Szeptember 12. XI: Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és VI: országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia

Jobban Eszter és Szeptember 12. XI: Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és VI: országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia ALAP-ÉS JÁRÓBETEG ELLÁTÁS EGYÜTTMŐKÖDÉSÉNEK TAPASZTALATAIRÓL Jobban Eszter és Dr. Marik György 2009. Szeptember 12. XI: Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és VI: országos Járóbeteg Szakdolgozói

Részletesebben

belgyógyászat haematológia endokrinológia, anyagcsere és diabetológia

belgyógyászat haematológia endokrinológia, anyagcsere és diabetológia Megye jegyű Szolgáltató neve Székhelyének teljes címe Szakma Szakmakód ÁGYSZÁM a a feladatot ellátó belgyógyászat 0100 39 2012.07.01 haematológia 0102 16 2012.07.01 endokrinológia, anyagcsere és diabetológia

Részletesebben

Nemzeti Népegészségügyi Központ Egészségügyi Szolgáltatók Kapacitás Nyilvántartásából származó adatok

Nemzeti Népegészségügyi Központ Egészségügyi Szolgáltatók Kapacitás Nyilvántartásából származó adatok Nemzeti Népegészségügyi Központ Egészségügyi Szolgáltatók Kapacitás Nyilvántartásából származó adatok Szünetelés / krónikus Megye Egészségügyi szerinti térség Szolgáltató 6 jegyű Szolgáltató neve Székhelyének

Részletesebben

Országos Tiszifőorvosi Hivatal Egészségügyi Szolgáltatók Kapacitás Nyilvántartásából származó adatok Szünetelés

Országos Tiszifőorvosi Hivatal Egészségügyi Szolgáltatók Kapacitás Nyilvántartásából származó adatok Szünetelés szerinti térség Szakma a a Főváros Gálfi Béla Gyógyító és Rehabilitációs Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság 2013 Pomáz, Mártírok u. 22 pszichiátria 1800 42 2012.07.01 Magyarország 130900

Részletesebben

Országos Tiszifőorvosi Hivatal Egészségügyi Szolgáltatók Kapacitás Nyilvántartásából származó adatok Szünetelés

Országos Tiszifőorvosi Hivatal Egészségügyi Szolgáltatók Kapacitás Nyilvántartásából származó adatok Szünetelés Országos Tiszifőorvosi Hivatal k Nyilvántartásából származó adatok neve Székhelyének teljes címe Szakma a ellátó a ellátó 011200 Bajcsy Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet 1106 Budapest, Maglódi út 89-91.

Részletesebben

a szünetelés idejére a feladatot ellátó szolgáltató a szünetelés idejére a feladatot ellátó szolgáltató megnevezése Szolgáltató 6 jegyű

a szünetelés idejére a feladatot ellátó szolgáltató a szünetelés idejére a feladatot ellátó szolgáltató megnevezése Szolgáltató 6 jegyű EMMI Országos Tisztifőorvosi Feladatokért Felelős Helyettes Államtitkárság Szolgáltatók Nyilvántartásából származó adatok szerinti térség Szolgáltató neve Székhelyének teljes címe Szakma Szakmakód Főváros

Részletesebben

a szünetelés idejére a feladatot ellátó szolgáltató megnevezése a szünetelés idejére a feladatot ellátó szolgáltató

a szünetelés idejére a feladatot ellátó szolgáltató megnevezése a szünetelés idejére a feladatot ellátó szolgáltató szerinti térség Szakma a a Főváros Társaság 2011 Budakalász, Martinovics u. 13. pszichiátria 1800 42 2012.07.01 6 2015.11.01 2018.05.01 nincs kijelölve nincs kijelölve Magyarország 130900 i Flór Ferenc

Részletesebben

Országos Tiszifőorvosi Hivatal Egészségügyi Szolgáltatók Kapacitás Nyilvántartásából származó adatok Szünetelés

Országos Tiszifőorvosi Hivatal Egészségügyi Szolgáltatók Kapacitás Nyilvántartásából származó adatok Szünetelés Országos Tiszifőorvosi Hivatal k Nyilvántartásából származó adatok neve Székhelyének teljes címe Szakma a ellátó a ellátó 011200 Bajcsy Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet 1106 Budapest, Maglódi út 89-91.

Részletesebben

Egészségmegőrzés. Kuratóriumi ülés május 23. egészségügyi auditor

Egészségmegőrzés. Kuratóriumi ülés május 23. egészségügyi auditor Egészségmegőrzés Egészségfejlesztés Kuratóriumi ülés 2017. május 23. Vámos Magdolna egészségügyi auditor Egészségvédelem a Down Alapítványnál Akut és krónikus betegségek megelőzése Kialakult betegségek

Részletesebben

Klinikai pszichológia a rehabilitációban

Klinikai pszichológia a rehabilitációban Klinikai pszichológia a rehabilitációban Dr. Riskó Ágnes Szöveg beírásához kattintson ide Klinikai szakpszichológus, pszichoanalitikus, pszichoterapeuta arisko@bencium.hu Régen, háború után. Utcán, betegen

Részletesebben

1.2. A közfeladatot ellátó szerv szervezeti felépítése szervezeti egységek megjelölésével, az egyes szervezeti egységek feladatai:

1.2. A közfeladatot ellátó szerv szervezeti felépítése szervezeti egységek megjelölésével, az egyes szervezeti egységek feladatai: 1.2. A közfeladatot ellátó szerv szervezeti felépítése szervezeti egységek megjelölésével, az egyes szervezeti egységek feladatai: A Kórház szervezeti felépítését és egységeinek felsorolását az Organogram

Részletesebben

Nemzeti Népegészségügyi Központ Egészségügyi Szolgáltatók Kapacitás Nyilvántartásából származó adatok Szünetelés ÁGYSZÁM

Nemzeti Népegészségügyi Központ Egészségügyi Szolgáltatók Kapacitás Nyilvántartásából származó adatok Szünetelés ÁGYSZÁM Szakma a feladatot ellátó a AKTÍV Baranya Dél-dunántúl 000204 Mohácsi Kórház 7700 Mohács, Szepessy tér belgyógyászat 0100 44 2012.001 AKTÍV Baranya Dél-dunántúl 000204 Mohácsi Kórház 7700 Mohács, Szepessy

Részletesebben

Országos Tiszifőorvosi Hivatal Egészségügyi Szolgáltatók Kapacitás Nyilvántartásából származó adatok Szünetelés

Országos Tiszifőorvosi Hivatal Egészségügyi Szolgáltatók Kapacitás Nyilvántartásából származó adatok Szünetelés Országos Tiszifőorvosi Hivatal Szolgáltatók Nyilvántartásából származó adatok szerinti térség Szolgáltató neve Székhelyének teljes címe Szakma Szakmakód a a Főváros Gálfi Béla Gyógyító és Rehabilitációs

Részletesebben

GERIÁTRIA SZAKKÉPZÉS KÜLSŐ KÉPZŐHELYI REAKKREDITÁCIÓJA. Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ 2013.

GERIÁTRIA SZAKKÉPZÉS KÜLSŐ KÉPZŐHELYI REAKKREDITÁCIÓJA. Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ 2013. SZAKKÉPZÉS KÜLSŐ KÉPZŐHELYI REAKKREDITÁCIÓJA Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ 2013. BÉKÉS MEGYEI PÁNDY KÁLMÁN KÓRHÁZ, GYULA A 2007.09.30-től hatályos

Részletesebben

2800 Tatabánya, Dózsa Gy. u. 77. belgyógyászat 0100 15 2012.07.01. 2800 Tatabánya, Dózsa Gy. u. 77. haematológia 0102 20 2012.07.

2800 Tatabánya, Dózsa Gy. u. 77. belgyógyászat 0100 15 2012.07.01. 2800 Tatabánya, Dózsa Gy. u. 77. haematológia 0102 20 2012.07. / szerinti Szakma a idejére a a idejére a 77. belgyógyászat 0100 15 2012.07.01 77. haematológia 0102 20 2012.07.01 77. gasztroenterológia 0104 29 2012.07.01 77. nefrológia 0105 32 2012.07.01 77. sebészet

Részletesebben

2800 Tatabánya, Dózsa Gy. u. 77. belgyógyászat Tatabánya, Dózsa Gy. u. 77. haematológia

2800 Tatabánya, Dózsa Gy. u. 77. belgyógyászat Tatabánya, Dózsa Gy. u. 77. haematológia Országos Tiszifőorvosi Hivatal Szolgáltatók Nyilvántartásából származó adatok / szerinti Szakma a idejére a a idejére a belgyógyászat 0100 15 2012.07.01 haematológia 0102 20 2012.07.01 gasztroenterológia

Részletesebben

A stroke betegek rehabilitációja során felmerülő nehézségek elemzése ápolói szemszögből

A stroke betegek rehabilitációja során felmerülő nehézségek elemzése ápolói szemszögből ORFMMT XXXII. Vándorgyűlése Miskolc, 2013.08.29-2013.08.31 A stroke betegek rehabilitációja során felmerülő nehézségek elemzése ápolói szemszögből T E N K S Z A B I N A D R. U R B Á N E D I N A Kutatás

Részletesebben

Égéssérült gyermekek rehabilitációja

Égéssérült gyermekek rehabilitációja Égéssérült gyermekek rehabilitációja dr.paraicz Éva MRE Bethesda Gyermekkórház Rehabilitációs Osztály Kávészünet, 2012.05.11. A rehabilitáció fogalma (WHO) Az a szervezett tevékenység, amelyet a társadalom

Részletesebben

Kognitív viselkedésterápiás elemek szomatizációs betegségek kezelésében

Kognitív viselkedésterápiás elemek szomatizációs betegségek kezelésében Kognitív viselkedésterápiás elemek szomatizációs betegségek kezelésében Hirsch Anikó, Galgóczy Katalin MRE Bethesda Gyermekkórház, Pszichoszomatikus Részleg Mert az a legnagyobb hiba a betegségek kezelésénél,

Részletesebben

FNO osztályozás, kardiológiai rehabilitáció szakmai és szervezeti minimumfeltételei

FNO osztályozás, kardiológiai rehabilitáció szakmai és szervezeti minimumfeltételei FNO osztályozás, kardiológiai rehabilitáció szakmai és szervezeti minimumfeltételei Dr. Simon Attila Állami Szívk vkórház, Balatonfüred c. egyetemi docens, PTE 2001 Az ICF célja Tudományos adatbázis létrehozása

Részletesebben

54/2006. (XII. 29.) EüM rendelet a szakellátási kapacitások felosztásának szempontjairól és a szakellátási elérési szabályokról

54/2006. (XII. 29.) EüM rendelet a szakellátási kapacitások felosztásának szempontjairól és a szakellátási elérési szabályokról 54/2006. (XII. 29.) EüM rendelet a szakellátási kapacitások felosztásának szempontjairól és a szakellátási elérési szabályokról Az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséről szóló 2006. évi CXXXII. törvény

Részletesebben

Székhelyének teljes címe Szakma megnevezése Szakmakód ÁGYSZÁM

Székhelyének teljes címe Szakma megnevezése Szakmakód ÁGYSZÁM Országos Tiszifőorvosi Hivatal Szolgáltatók Nyilvántartásából származó adatok jegyű Székhelyének teljes címe Szakma Szakmakód ÁGYSZÁM megye Nyugat-dunántúl 008010 Petz Aladár i Oktató Kórház Győr 9000

Részletesebben

A gyermekápolónő szerepe a rehabilitációra szoruló gyerekek ellátásában

A gyermekápolónő szerepe a rehabilitációra szoruló gyerekek ellátásában B-A-Z Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Gyermekrehabilitációs Osztály A gyermekápolónő szerepe a rehabilitációra szoruló gyerekek ellátásában Készítette: Magyarné Szabó Tímea 2013. Előadásom fő témája

Részletesebben

Országos Tiszifőorvosi Hivatal Egészségügyi Szolgáltatók Kapacitás Nyilvántartásából származó adatok Szünetelés

Országos Tiszifőorvosi Hivatal Egészségügyi Szolgáltatók Kapacitás Nyilvántartásából származó adatok Szünetelés szerinti Szakma a idejére a idejére a AKTÍV Baranya Dél-dunántúl 000204 Mohácsi Kórház 7700 Mohács, Szepessy tér belgyógyászat 0100 44 2012.001 AKTÍV Baranya Dél-dunántúl 000204 Mohácsi Kórház 7700 Mohács,

Részletesebben

Gyermekek rehabilitációjának lehetőségei napjainkban. Dr. Lővei Csilla

Gyermekek rehabilitációjának lehetőségei napjainkban. Dr. Lővei Csilla Gyermekek rehabilitációjának lehetőségei napjainkban Dr. Lővei Csilla 2015. 10. 29. Rehabilitációt igénylő gyermekkori kórállapotok: Neurológiai kórképek (myelodysplasia, CP, neuromuscularis bet., neurotraumat.)

Részletesebben

K1 99% K2 99% K3 99% K4 0% K5 100% K6 100% K7 100% K8 0% K9 0%

K1 99% K2 99% K3 99% K4 0% K5 100% K6 100% K7 100% K8 0% K9 0% Intézmény neve Intézmény OEP kódja PÉNZÜGYI ADATOK III. negyedév I/1. Tartozásállomány alakulása 126 275 252 ebből nem lejárt 23 697 440 1-30 napon belül lejárt 14 882 514 31-60 napon belül lejárt 13 787

Részletesebben

endokrinológia, anyagcsere és diabetológia allergológia és klinikai immunológia

endokrinológia, anyagcsere és diabetológia allergológia és klinikai immunológia Szakma belgyógyászat 0100 34 2013.04.01 haematológia 0102 11 2013.04.01 endokrinológia, anyagcsere és diabetológia 0103 10 2013.04.01 gasztroenterológia 0104 30 2013.04.01 nefrológia 0105 12 2013.04.01

Részletesebben

Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek

Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek Dr Élő György Miért szükséges ismeretek ezek? Tudni kell a funkció károsodás okát, ismerni a beteg általános állapotát, hogy testi, szellemi és lelki állapotának

Részletesebben

Gerincoperáltak és degeneratív gerincbántalomban szenvedők rehabilitációjának nehézségei

Gerincoperáltak és degeneratív gerincbántalomban szenvedők rehabilitációjának nehézségei Gerincoperáltak és degeneratív gerincbántalomban szenvedők rehabilitációjának nehézségei Soproni Rehabilitációs Gyógyintézet Neurorehabilitációs Osztály Dr.Hajnalka Imre Sztupa Márta Dr.Mód Gabriella Osztályos

Részletesebben

tervezésekor pontosan tisztában lehet a szolgáltató, hogy milyen feltételeket kell megteremtsen ahhoz, hogy egy

tervezésekor pontosan tisztában lehet a szolgáltató, hogy milyen feltételeket kell megteremtsen ahhoz, hogy egy Rehabilitációs Ellátási Programok ESZK FIZMEDREHGYSE TAGOZAT - OEP TÁJÉKOZTATÓ BUDAPEST 2015.MÁRC.3. Milyen célt szolgálnak a REP-ek? A döntéshozók szempontjából: a s ellátások tervezésekor, a lakossági

Részletesebben

25. napirendi pont Megtárgyalja: Egészségügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Bizottság

25. napirendi pont Megtárgyalja: Egészségügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Bizottság 25. napirendi pont Megtárgyalja: Egészségügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Bizottság 01/301-4/2011. A Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgató főorvosának e l ő t e r j e s z t é s e a Petz Aladár

Részletesebben

BKEOK Székhely járóbeteg rendelések

BKEOK Székhely járóbeteg rendelések BELGYÓGYÁSZAT IDEGGYÓGYÁSZAT FÜL-ORR-GÉGE 1 Belgyógyászati szakambulancia Belgyógyászat földszint IGEN I. Belgyógyászat 2 Ergometria és Holter Belgyógyászat földszint IGEN IGEN 1896, 1900 13-14 között

Részletesebben

Országos Tiszifőorvosi Hivatal Egészségügyi Szolgáltatók Kapacitás Nyilvántartásából származó adatok Szünetelés ÁGYSZÁM

Országos Tiszifőorvosi Hivatal Egészségügyi Szolgáltatók Kapacitás Nyilvántartásából származó adatok Szünetelés ÁGYSZÁM szerinti a idejére a idejére a feladatot ellátó megnevezése AKTÍV Baranya Dél-dunántúl 000204 Mohácsi Kórház 7700 Mohács, Szepessy tér belgyógyászat 0100 44 2012.001 AKTÍV Baranya Dél-dunántúl 000204 Mohácsi

Részletesebben

Nemzeti Népegészségügyi Központ Egészségügyi Szolgáltatók Kapacitás Nyilvántartásából származó adatok

Nemzeti Népegészségügyi Központ Egészségügyi Szolgáltatók Kapacitás Nyilvántartásából származó adatok a a idejére a belgyógyászat 0100 49 2016.05.04 gasztroenterológia 0104 24 2012.07.01 nefrológia 0105 5 2012.07.01 sebészet 0200 32 2012.12.19 traumatológia 1002 20 2012.12.19 szülészet 0405 30 2016.05.04

Részletesebben

Aphasia Centrum. Kommunikációs zavarok komplex logopédiai ellátása. Pest Megyei Flór Ferenc Kórház Dr. Szabó Edina

Aphasia Centrum. Kommunikációs zavarok komplex logopédiai ellátása. Pest Megyei Flór Ferenc Kórház Dr. Szabó Edina Aphasia Centrum Kommunikációs zavarok komplex logopédiai ellátása Pest Megyei Flór Ferenc Kórház Dr. Szabó Edina Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Magyarországi Társasága XXVII. Vándorgyűlése

Részletesebben

endokrinológia, anyagcsere és diabetológia allergológia és klinikai immunológia

endokrinológia, anyagcsere és diabetológia allergológia és klinikai immunológia AKTIV / krónikus Megye Egészségügyi szerinti térség megnevezése Szolgáltató 6 jegyű Szolgáltató neve Székhelyének teljes címe Szakma megnevezése Szakmakód ÁGYSZÁM Kapacitás módosításának dátuma szünetelő

Részletesebben

A SZÍV ÉS ÉRRENDSZERI NEMZETI PROGRAM tevékenysége és eredményei 2006-2010 között

A SZÍV ÉS ÉRRENDSZERI NEMZETI PROGRAM tevékenysége és eredményei 2006-2010 között A SZÍV ÉS ÉRRENDSZERI NEMZETI PROGRAM tevékenysége és eredményei 2006-2010 között Prof. Dr. Kiss István Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége SZÉNP Programtanácsának elnöke 1 SZÍV ÉS ÉRRENDSZERI

Részletesebben

Budapest VIII. kerület település ellátási adatai

Budapest VIII. kerület település ellátási adatai Budapest VIII. kerület település ellátási adatai (5704) Belváros-Lipótváros Egészségügyi addiktológia (1801) 1051 Budapest Hercegprímás utca 14-16 Diótörés Alapítvány 1134 Budapest Szabolcs utca 7. addiktológia

Részletesebben

Országos Tiszifőorvosi Hivatal Egészségügyi Szolgáltatók Kapacitás Nyilvántartásából származó adatok Szünetelés. megnevezése

Országos Tiszifőorvosi Hivatal Egészségügyi Szolgáltatók Kapacitás Nyilvántartásából származó adatok Szünetelés. megnevezése szerinti térség kód a idejére a a idejére a belgyógyászat 0100 50 2012.07.01 gasztroenterológia 0104 24 2012.07.01 AKTÍV Somogy Dél-Dunántúl 140201 Siófok Város Kórház- Rendelőintézet nefrológia 0105 5

Részletesebben

KÉRDŐÍV AZ ORFMMT SZEKCIÓINAK ÉVES BESZÁMOLÓJÁHOZ. I. A szekció adatai

KÉRDŐÍV AZ ORFMMT SZEKCIÓINAK ÉVES BESZÁMOLÓJÁHOZ. I. A szekció adatai KÉRDŐÍV AZ ORFMMT SZEKCIÓINAK ÉVES BESZÁMOLÓJÁHOZ I. A szekció adatai Beszámolás időszaka Neve 2012. év Neurorehabilitációs Szekció Szekció tisztség megnevezése Postacíme Email címe Kontaktszemély neve,

Részletesebben

Betegfogadásifelvételi

Betegfogadásifelvételi A krónikus (reumatológiai/mozgásszervi rehabilitációs fekvőbeteg) felvételi szabályzat a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Nonprofit Kft-ben Betegfogadásifelvételi szakmai szabályzat (Érvényessége:

Részletesebben

Az agyi plaszticitás szerepe heveny agykárosodást követő rehabilitációs folyamat során

Az agyi plaszticitás szerepe heveny agykárosodást követő rehabilitációs folyamat során Az agyi plaszticitás szerepe heveny agykárosodást követő rehabilitációs folyamat során Dr. Urbán Edina Károlyi Sándor Kórház Neurorehabilitációs Osztály, Budapest ORFMMT XXVII. vándorgyűlés Budapest, 2008.szeptember

Részletesebben

A szakfelügyeleti rendszer helyzetéről 2012 évben

A szakfelügyeleti rendszer helyzetéről 2012 évben A szakfelügyeleti rendszer helyzetéről 2012 évben Dr. Dénes Zoltán Országos Rehabilitációs Szakfelügyelő Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ ORFMMT XXXI.

Részletesebben

csecsemő- és gyermekgyógyászat sürgősségi betegellátó egységben szervezett szakellátás

csecsemő- és gyermekgyógyászat sürgősségi betegellátó egységben szervezett szakellátás Országos Tiszifőorvosi Hivatal Szolgáltatók Nyilvántartásából származó adatok Szakma a idejére a idejére a feladatot ellátó AKTÍV Baranya Dél-dunántúl 000204 Mohácsi Kórház 7700 Mohács, Szepessy tér 7.

Részletesebben

Szakmai Grémiumok JAVASLATAI szakmánként a 22/2012. (IX.14.) EMMI rendelet szerinti akkreditációra 2012.09.01. és 2016.09.

Szakmai Grémiumok JAVASLATAI szakmánként a 22/2012. (IX.14.) EMMI rendelet szerinti akkreditációra 2012.09.01. és 2016.09. Szakmai Grémiumok JAVASLATAI szakmánként a 22/2012. (IX.14.) EMMI rendelet szerinti akkreditációra 2012.09.01. és 2016.09.01 között Aneszteziológia és intenzív terápia szakképzés Aneszteziológiai gyakorlat

Részletesebben

Kurta Anna gyógytornász DEOEC ORFMT 2012.nov.7

Kurta Anna gyógytornász DEOEC ORFMT 2012.nov.7 Kurta Anna gyógytornász DEOEC ORFMT 2012.nov.7 1 Betegvizsgálat a rehabilitációban I. Beteg profil (?) - homogén, heterogén betegcsoportok - a kor eloszlás - milyen mértékig vizsgálhatóak? 2 Betegvizsgálat

Részletesebben

Budapest VIII. kerület település ellátási adatai

Budapest VIII. kerület település ellátási adatai Budapest VIII. kerület település ellátási adatai (5704) Belváros-Lipótváros Egészségügyi addiktológia (1801) 1051 Budapest Hercegprímás utca 14-16 Diótörés Alapítvány 1134 Budapest Szabolcs utca 7. addiktológia

Részletesebben

Országos Tiszifőorvosi Hivatal Egészségügyi Szolgáltatók Kapacitás Nyilvántartásából származó adatok Szünetelés

Országos Tiszifőorvosi Hivatal Egészségügyi Szolgáltatók Kapacitás Nyilvántartásából származó adatok Szünetelés szerinti térség jegyű Szakma a idejére a idejére a AKTÍV Baranya Dél-dunántúl 000204 Mohácsi Kórház 7700 Mohács, Szepessy tér belgyógyászat 0100 44 2012.001 AKTÍV Baranya Dél-dunántúl 000204 Mohácsi Kórház

Részletesebben

SZAKMAI TEVÉKENYSÉG ÉRTÉKELÉSE

SZAKMAI TEVÉKENYSÉG ÉRTÉKELÉSE - 1 - SZAKMAI TEVÉKENYSÉG ÉRTÉKELÉSE Általános elfogadott és statisztikailag bebizonyítható tény, hogy a reumatológiai és a mozgásszervi megbetegedések világviszonylatban, így hazánkban is jelentősen emelkedik.

Részletesebben

GERINCVELŐSÉRÜLTEK REHABILITÁCIÓJA MAGYARORSZÁGON MÚLT JELEN - JÖVŐ

GERINCVELŐSÉRÜLTEK REHABILITÁCIÓJA MAGYARORSZÁGON MÚLT JELEN - JÖVŐ GERINCVELŐSÉRÜLTEK REHABILITÁCIÓJA MAGYARORSZÁGON MÚLT JELEN - JÖVŐ R Klauber András Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet élt él élni fog volt - van - lesz MÁR AZ ÓKORBAN i.e. 17-16. sz. Edwin Smith

Részletesebben

Nemzeti Népegészségügyi Központ Egészségügyi Szolgáltatók Kapacitás Nyilvántartásából származó adatok

Nemzeti Népegészségügyi Központ Egészségügyi Szolgáltatók Kapacitás Nyilvántartásából származó adatok Nemzeti Népegészségügyi Központ Egészségügyi Szolgáltatók Kapacitás Nyilvántartásából származó adatok Szünetelés AKTIV / krónikus Megye Egészségügyi szolgáltató szerinti térség Szolgáltató 6 jegyű Szolgáltató

Részletesebben

Országos Tiszifőorvosi Hivatal Egészségügyi Szolgáltatók Kapacitás Nyilvántartásából származó adatok. Szünetelés. Egészségügyi

Országos Tiszifőorvosi Hivatal Egészségügyi Szolgáltatók Kapacitás Nyilvántartásából származó adatok. Szünetelés. Egészségügyi jegyű Szolgáltató neve Székhelyének teljes címe Szakma Szakmakód ÁGYSZÁM megye Nyugat-dunántúl 008010 Petz Aladár i Oktató Kórház Győr 9000 Vasvári Pál u. 2-4. Belgyógyászat 0100 62 2014-08-19 megye Nyugat-dunántúl

Részletesebben

Szakmakód Szakma megnevezése Szolgáltató. Nagykőrös Város Önkormányzat Rehabilitációs Szakkórháza általános belgyógyászat

Szakmakód Szakma megnevezése Szolgáltató. Nagykőrös Város Önkormányzat Rehabilitációs Szakkórháza általános belgyógyászat Város Önkormányzat Rehabilitációs Szakkórháza- 0100 általános belgyógyászat 0101 angiológia, phlebológia, lymphológia, Szakorvosi Monor 0102 haematológia 0103 endokrinológia, anyagcsere és diabetológia

Részletesebben

Bükkszentmárton település ellátási adatai

Bükkszentmárton település ellátási adatai Járó-TEK 2018-12-1 Bükkszentmárton település ellátási adatai addiktológia (1801) Progreszivítás: 2, szakorvosi, gondozás addiktológia (1801) Diótörés Alapítvány addiktológia (1801) alkohológia (1811) Miskolci

Részletesebben

óraszám/hét típus Gasztrointesztinális endoszkópia és ultrahang szakrendelő II. 15 Sz

óraszám/hét típus Gasztrointesztinális endoszkópia és ultrahang szakrendelő II. 15 Sz 2015.évi járóbeteg struktúra a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban 2015. július 1. Központi telephely Járóbeteg szakellátás kód szervezeti egység megnevezése óraszám/hét szakorvosi

Részletesebben

ESETTANULMÁNY. a REP alapú rehabilitációs ellátás kódolási szabályainak bemutatására

ESETTANULMÁNY. a REP alapú rehabilitációs ellátás kódolási szabályainak bemutatására ESETTANULMÁNY a REP alapú rehabilitációs ellátás kódolási szabályainak bemutatására Példa eset orvos-szakmai jellemzői: 58 éves friss stroke beteg, akit az akut ellátását végző kórházában a stroke akut

Részletesebben

Cukorbetegként is stabilan két lábon

Cukorbetegként is stabilan két lábon Cukorbetegként is stabilan két lábon Sipos-Kolarovszki Erzsébet Diabetológiai szakápoló Varga Tünde Emese Intézetvezető főnővér XVI. Kerület Kertvárosi Egészségügyi Szolgálata Balatonfüred, 2018. Cukorbetegség

Részletesebben

Szakmak ód Hatvan, Balassi B. u. 16. Belgyógyászat Hatvan, Balassi B. u. 16. Gasztroenterológia

Szakmak ód Hatvan, Balassi B. u. 16. Belgyógyászat Hatvan, Balassi B. u. 16. Gasztroenterológia zolgáltató zolgáltató neve zékhelyének teljes címe zakma zakmak ÁGYZÁM zünetelés a idejére a a közép- Albert chweitzer Kórház- 3000 Hatvan, Balassi B. u. 16. Belgyógyászat 0100 48 2012.07.01 közép- Albert

Részletesebben

Klinikai Táplálási Mobil Team működése a Kaposi Mór Oktató Kórházban. Csizmadia Krisztina

Klinikai Táplálási Mobil Team működése a Kaposi Mór Oktató Kórházban. Csizmadia Krisztina Klinikai Táplálási Mobil Team működése a Kaposi Mór Oktató Kórházban Csizmadia Krisztina MALNUTRITIO - Miért beszéljünk róla? MMTT 2012-ben végzett felmérése szerint a kórházban fekvő betegek egyharmada

Részletesebben

60/2003. (X. 20.) ESZCSM rendelet az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges szakmai minimumfeltételekről. 2015.03.15-én hatályos verzió

60/2003. (X. 20.) ESZCSM rendelet az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges szakmai minimumfeltételekről. 2015.03.15-én hatályos verzió 60/2003. (. 20.) ESZCSM rendelet az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges szakmai minimumfeltételekről 2015.03.15-én hatályos verzió REHABILITÁCIÓS MEDICINA Rehabilitációs medicina alaptevékenységek

Részletesebben

Szív és Érrendszeri Nemzeti Program A MÁESZ Program szerepe a népegészségügyben

Szív és Érrendszeri Nemzeti Program A MÁESZ Program szerepe a népegészségügyben MAGYARORSZÁG ÁTFOGÓ EGÉSZSÉGVÉDELMI SZŰRŐPROGRAMJA 2010-2020 IV. Népegészségügyi Konferencia, 2013. február 27., Aesculap Akadémia, Budapest Szív és Érrendszeri Nemzeti Program A MÁESZ Program szerepe

Részletesebben

KARDIOLÓGIAI REHABILITÁCIÓ JOGSZABÁLYI HÁTTERE

KARDIOLÓGIAI REHABILITÁCIÓ JOGSZABÁLYI HÁTTERE KARDIOLÓGIAI REHABILITÁCIÓ JOGSZABÁLYI HÁTTERE 96/2003. (VII. 15.) KORM. RENDELET AZ EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁS GYAKORLÁSÁNAK ÁLTALÁNOS FELTÉTELEIRŐL, VALAMINT A MŰKÖDÉSI ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSRÓL Működési

Részletesebben

JÁRÓBETEG GERINCSEBÉSZETI SZAKELLÁTÁS SZERVEZÉSE AZ ORSZÁGOS GERINCGYÓGYÁSZATI KÖZPONTBAN

JÁRÓBETEG GERINCSEBÉSZETI SZAKELLÁTÁS SZERVEZÉSE AZ ORSZÁGOS GERINCGYÓGYÁSZATI KÖZPONTBAN JÁRÓBETEG GERINCSEBÉSZETI SZAKELLÁTÁS SZERVEZÉSE AZ ORSZÁGOS GERINCGYÓGYÁSZATI KÖZPONTBAN BIDER KATALIN ÁPOLÁSI IGAZGATÓ Miről lesz szó? Országos Gerincgyógyászati Központ bemutatása Járóbeteg szakellátás

Részletesebben

Csömör település ellátási adatai

Csömör település ellátási adatai Csömör település ellátási adatai (5704) - Belváros-Lipótváros Egészségügyi Szolgálat addiktológia (1801) Diótörés Alapítvány 1051 Budapest Hercegprímás utca 14-16 1134 Budapest Szabolcs utca 7. addiktológia

Részletesebben

Megye Dátum ÁGYSZÁM. Belgyógyászat. Csecsemő- és gyermekgyógyászat. Aneszteziológia és intenzív betegellátás. Sürgősségi betegellátás

Megye Dátum ÁGYSZÁM. Belgyógyászat. Csecsemő- és gyermekgyógyászat. Aneszteziológia és intenzív betegellátás. Sürgősségi betegellátás Országos Tiszifőorvosi Hivatal Egészségügyi k Kapacitás Nyilvántartásából származó adatok 2012. 07. 01. Általános rész Jelenlegi helyzet 2010. évi CLXXIII tv. 97. (3 alapján 2011. 01. 01-től nyilvántartott

Részletesebben

Intézet törzs változás 2015.11.01-től (kód szerint)

Intézet törzs változás 2015.11.01-től (kód szerint) Intézet törzs változás 2015.11.01-től (kód szerint) Név változás Kód Régi név Új név 010090042 OALI, Budapest XVIII.ker. Dr. Szilvási Ildikó Országos Tisztifőorvosi Hivatal Dr. Szilvási Ildikó 010092674

Részletesebben

Foktő település ellátási adatai

Foktő település ellátási adatai Foktő település ellátási adatai általános kémiai laboratóriumi diagnosztika (5001) addiktológia (1801) Progreszivítás: 1, szakorvosi, gondozás addiktológia (1801) addiktológia (1801) addiktológia (1801)

Részletesebben