Faluújság Bakonypéterd

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Faluújság Bakonypéterd"

Átírás

1 2012. november-december III. évfolyam szám Faluújság Bakonypéterd KÖZSÉGI TÁJÉKOZTATÓ Bakonypéterd Község Önkormányzatának ingyenes kiadványa A tartalomból: Rendkívüli időjárás 2 Eseménydús évzárás 3 Rendkívüli téli időjárás, tartós hideg,intenzív havazás Magyarország kontinentális időjárásából adódóan nem ritkák a nagy nyári hőségek valamint a szeszélyes zord és enyhébb téli hőmérsékletek. Erős téli lehűlés, intenzív havazás idejében jelezhető, ezért megfelelő előrelátással fel lehet rá készülni. Az elmúlt napok időjárása ösztönzött arra, hogy összegyűjtsünk egy-két Humorsarok olyan esetet, ami előfordulhat nagy havazások, hófúvások, illetve erős 10 lehűlés esetén. Rejtvény 11 Mint ahogy tapasztalták, a Bakonypéterdi Polgárőr Egyesület tagjai önként vállalták azt, hogy a rászorulók lakókörnyezetében segítettek a hó Bakonypéterd története 12 eltakarításban. Köszönetünket fejezzük ki érte! Most nézzük azt, hogy milyen esetek alakulhatnak ki, és mit kell tenni azért, hogy ne essen senkinek sem baja. Hófúvások, hótorlaszok, sínek felfagyása, jégréteg kialakulása miatt fennakadások lehetnek a (közúti, vasúti, légi) közlekedésben. A közlekedés nehézségei miatt akadozhat az alapvető élelmiszerellátás, az egészségügyi ellátás, a betegszállítás, gyógyszerek beszerzése. A hófúvások településeket zárhatnak el a külvilágtól, járművek akadhatnak el az utakon. A gázvezetékek befagyása miatt a vezetékes gázellátás ideiglenesen leállhat. Az elektromos áram felhasználásának növekedése, esetleg ráfagyott jégréteg miatt átmeneti zavarok keletkezhetnek az áramszolgáltatásban. A hó súlyától az épületek tetőszerkezete károsodhat. A téli időszakban, amikor enyhébb léghullámok érkeznek fölénk, gyakran előfordul, hogy először csak a légkör felső rétegei melegszenek fel, míg a talaj és a talaj-közeli levegő hőmérséklete még fagypont alatt marad. Ez a helyzet ónos eső kialakulásához vezethet, ami a síkosság legalattomosabb fajtáját okozza. Elég egy kevés eső és néhány perc alatt tükörsima jégpáncél vonja be a felszínt. Ha azt észleljük, hogy a hőmérséklet fagypont alatti és az eső esik, akkor számíthatunk jégréteg kialakulására, emiatt körültekintően és fokozott óvatossággal közlekedjünk, mind gyalogosan, mind gépjárművel! Tartós és intenzív ónos eső idején villanyvezetékek szakadhatnak le, és faágak is letörhetnek a rájuk rakódó jég súlya alatt. Ha van idő felkészülni a hóviharra, a következőket kell megtenni: Rendezvények Események Apróhirdetés, Születésnapi köszöntő Meghívó Köszönet Recept Folyamatosan figyelje a híradásokat. Rendszeresen hallgassa a rádióban vagy televízióban az időjárásjelentéseket és a veszélyhelyzeti tájékoztatásokat. Készítsen elő hólapátot, sót, homokot, elemes rádiót és zseblámpát, tartalék elemeket. A mobiltelefonját töltse fel, szerezzen be tartalék akkumulátort

2 2.Oldal Faluújság Bakonypéterd Rendkívüli téli időjárás, tartós hideg,intenzív havazás Szerezzen be hordozható alternatív fűtőtestet és tűzhelyet. Halmozzon fel tartalékokat tüzelőanyagból. Egyen rendszeresen és fogyasszon bőségesen folyadékot, de kerülje a koffeint és alkoholt tartalmazó italokat. Öltözködjön az évszaknak megfelelően. Réteges, könnyű, meleg ruházat jobb, mint az egy réteg nehéz ruházat. A külső ruházatnak erős szövésűnek és vízhatlannak kell lennie. Az egyujjas kesztyű melegebb, mint az ötujjas. Viseljen kalapot vagy sapkát, mivel a testhő nagy része elvész, ha csupasz a fej. Legyen óvatos a hólapátolásánál. A megerőltetés szívrohamot eredményezhet. Ha havat kell lapátolni, nyújtózzon ki mielőtt kimegy és ne erőltesse túl magát. Figyeljünk a fagyás jeleire: ha nem érezzük a kéz- vagy a lábujjainkat, fülcimpánkat vagy orrhegyünket, vagy ezek fehérré válnak. Ha felfedezzük a szimptómákat, azonnal kérjünk orvosi segítséget. Figyeljünk a kihűlés jeleire: hidegrázás, memóriavesztés, tájékozódási zavar, összefüggéstelenség, egybefolyó beszéd, álmosság és látható kimerültség. Ha felfedezzük a kihűlés jeleit, vigyük az áldozatot meleg helyre, a nedves ruhát távolítsuk el róla, először a test közepét melegítsük fel és adjunk meleg, nem alkoholos italt, ha az áldozat öntudatánál van. Kérjünk orvosi segítséget a leghamarabban. Víztelenítse a kinti csapokat, nehogy a fagyás miatt elrepedjenek a csövek, és a víz elárassza a házat. A hóvihar alatt: Maradjon a lakásában, húzza le a redőnyöket, csukja be a spalettákat. Fogyasszon magas energiatartalmú ételeket és meleg italokat. Ne végezzen megerőltető fizikai és kockázatos tevékenységet, hiszen egy esetleges baleset esetén a hóesés intenzitásától függően lehet, hogy a mentők sem tudják megközelíteni a házat. Ne mozduljon ki, hacsak nem muszáj. Semmiképp se tegyen meg gyalog hosszabb távokat, főleg egyedül. Ha ki kell mennie az épületből, mindenképp öltözzön fel vastagon és rétegesen, ne hagyja semelyik testrészét fedetlenül, mert a hideg és az erős szél együtt hamar fagyási sérüléseket okozhat. Viseljen sapkát (a legtöbb testhőmérséklet a fedetlen fejen át távozik). Ha lakását a lehullott hó elzárta a külvilágtól, értesítse a hatóságokat, akik a segítségére sietnek majd, és készüljön fel az esetleges hosszabb benntartózkodásra. Kérjük, fogadják meg tanácsainkat! Köszönjük!

3 Faluújság Bakonypéterd 3.Oldal Eseménydús évzárás Bakonypéterden.A Bakonypéterdi önkormányzat idén is megrendezte a már hagyományos idősek napi ünnepséget. A program november 24-én, Bolla Tünde polgármester asszony köszöntőjével indult, melyben a jelenlévő idősek iránti tisztelet kifejezésének fontosságát hangsúlyozta, valamint arra a sok élettapasztalatra és bölcsességre hívta fel a figyelmet, amit mi, fiatalok átvehetnénk tőlük. Ezután a Bakonypéterdi gyermekek ismét meg tudták csillogtatni tehetségüket egy rövid műsor keretében. Az ízletes vacsora elfogyasztása után, a felhőtlen kikapcsolódást Krasznai Tamás a Győri Nemzeti Színház magánénekese, örökös tagja, Szent István díjasa és a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjének tulajdonosa tette feledhetetlenné. Az ünnepség után minden kedves megjelent ajándékcsomagot kapott, melyet az Önkormányzat állítatott össze. Köszönjük minden segítőnek, felkészítőnek, résztvevőnek az áldozatos munkát, és a sok finom süteményt! Jó egészséget kívánunk a Bakonypéterdi nyugdíjasoknak! EU élelmiszer segélyprogram Az Európai Unió által finanszírozott EU élelmiszersegély-programot a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) szervezte. Bakonypéterden december 06-án került sor a rászorulóknak kiutalt csomagok kiosztására.

4 4.Oldal Faluújság Bakonypéterd Rendezvények, események Betlehem szentelés Idén is elkészült a Bakonypéterdi betlehem, melyet Lőrincz Pál Atya szentelt meg, Advent első vasárnapján, december 02-én, a vasárnapi szentmise után. Mikulás ünnepség Ebben az esztendőben december 07-én látogatta meg településünket a Mikulás. A gyerekek hiánytalanul megjelentek, így a Mikulásnak könnyű dolga volt a Bakonypéterdi lurkókkal, mert nem kellett házról házra járnia a sok ajándékkal..

5 Faluújság Bakonypéterd 5.Oldal Rendezvények, események Disznótoros hétvége Hagyományteremtő szándékkal rendeztük meg Bakonypéterden a Művelődési Ház udvarán, december 08-án az első disznótoros hétvégénket. Mindezt a vendégek teljes bevonásával tettük. Reggel 07:00-kor kezdődött a disznóvágás. Közben reggelire fogyott a zsíros kenyér, házi pogácsa, a forralt bor és a tea. Ezután elkészültek a finomabbnál finomabb disznóságok, úgy mint a hurka, kolbász, tepertő. Ebédre elkészült a resztelt máj, és a frissen sült pecsenye, melyhez friss kenyér és savanyúság volt való. 16:00-tól Ivanovics Imre szórakoztatta a közönséget tangóharmonikájával

6 6.Oldal Faluújság Bakonypéterd Rendezvények, események Karácsonyvárás Az Úr érkezése, vagyis az Istenvárás latin megfelelője az Advent. Ez a karácsonyra várás időszaka, mely november 30-tól december 24-ig tart. Településünk december 15-én tartotta meg, immár hagyománnyá vált Karácsonyváró ünnepségét. A gyermekek színvonalas műsorral készültek, köztük egy színdarabbal is. Köszönjük felkészítőiknek, Bolla Tündének és Szabó Ferencnek és a gyermekeknek a szorgalmas felkészülést. Az ünnepségünkön tiszteletét tette Lőrincz Pál Atya is. A műsor után mindenkit vendégül láttunk egy kis teára, forralt borra, zsíros kenyérre. Köszönjük mindenkinek, aki jelenlétével megtisztelte az ünnepséget!

7 Faluújság Bakonypéterd 7.Oldal Rendezvények, események Szilveszteri mulatság december 31-én együtt búcsúztattuk az évet. Az immár hagyományos szilveszteri mulatságon volt minden, ami csak a jó hangulathoz kell. Zene, tánc és persze finom falatok. Az ünnepség csúcspontját a tombolahúzás fődíj sorsolása jelentette. Éjfélkor a Himnusz elhangzása után tűzijátékban gyönyörködhettek a vendégek. Reméljük idén is találkozunk,egy hasonlóan fergeteges mulatságon.

8 8.Oldal Faluújság Bakonypéterd Apróhirdetés 1,5 éves, 48 cm vágószélességű, önjáró MTD fűnyíró Forintért eladó. Érdeklődni lehet: Új búvárszivattyú 1000W-os eladó. Érdeklődni lehet: Manapság megfeszített életvitelt élünk a mindennapok során, és bizony ezt saját testünk érzi meg a legjobban. Ezért időről időre mindenkinek szüksége van egy jó masszázsra, mely során kipiheni, elfelejti a mindennapok okozta feszültséget, stresszt és másnap újult erővel vághat neki céljai elérésének. Legtöbben sokat dolgozunk, szó szerint futunk egyik helyről a másikra, majd a nap végén alig várjuk, hogy hazaérjünk és letegyük a gondokat és ki-ki a családjával lehessen. Nagyon kevés időnk marad magunkkal foglalkozni, és esetleg még arra is időt áldozni, hogy eljussunk a masszőrig (parkoló helyet keresni, netán még fizetni is érte), várakozni, majd újra haza. Ez rengeteg plusz időt vesz el az egyébként is rövid napjainkból. Ennek figyelembevételével én házhoz megyek Önhöz és hordozható masszázságy segítségével választhatja ki, hogy milyen típusú masszázskezelést szeretne. Tisztelettel várom a felfrissülni, ellazulni vágyó, esetleg ízületi, izomzati problémával bajlódó jövendőbeli vendégeimet a következő elérhetőségen: Nagy János Masszőr Tel.: jani@nagymasszazs.hu Web: Születésnapi köszöntő A napokban ünnepelte 90. születésnapját Mugits Károly. A szép korúak jubileumi köszöntéséről szóló kormányrendelet szerint a 90. életévüket betöltött polgártársainkat jubileumi juttatás és köszöntő illeti meg. A miniszterelnök jókívánságait tolmácsoló okiratot és az önkormányzat ajándékát Bolla Tünde polgármester és Mázi Imre képviselő adta át.

9 Faluújság Bakonypéterd 9.Oldal Meghívó programokra Hyppolit a lakáj Szeretettel várjuk Önöket án 15:00-kor a Dunaszegi Színjátszó kör a Hyppolit a lakáj című színdarab előadására Művelődési Házba amely ingyenesen tekinthető meg. Köszönet a fenyőfákért Ezúton szeretnénk megköszönni Nagy Sándornénak a felajánlott fenyőfát, ami a településünk dísze lett az Önkormányzat épülete előtt. Egyúttal szeretnénk megköszönni Kristóf Józsefnek és családjának a fenyőfát, ami a Művelődési Ház dísze lett. Recept Diós napraforgó kalács Hozzávalók: 60 dkg liszt, 2 dl tej, 5 ek cukor, 4 dkg élesztő, 5 dkg vaj, 4 tojássárgája, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg vaj a kenéshez, 20 dkg darált dió, Tetejére: 1 tojás kenéshez, maradék dió, közepébe mák Elkészítése: A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd szép sorjában összedolgozzuk a hozzávalókat, majd egy kicsit keményebb tésztát dagasztunk. Félretesszük, majd letakarva 25 percet kelesztjük. Kettéválasztjuk a tésztát, majd az egyik feléből hat egyenlő gombócot alakítunk belőle, a másikat félre tesszük. Az első hat gombócot tányér nagyságúra nyújtjuk, a felső oldalát megkenjük olvasztott vajjal, rászórjuk a tört diót, és egymásra rakjuk. A hatodik gombócot kicsit nagyobbra nyújtjuk, hogy lelógjon a többi oldalára. Késsel nyolc részre vágjuk a közepétől kezdve, hogy a szélétől kb. 1 cm maradjon el. Majd a közepétől kiindulva kihajtjuk a szirmokat. Elővesszük a tészta másik felét, majd másik hat lapot készítünk (kistányér méretűt) + egy kisebb gombócot. A hat kisebb méretűt hasonlóképpen kinyújtjuk, majd egymásra rakjuk, csak úgy a szirmai a nagy szirmok közé essenek. Kihajtjuk a kicsi szirmokat is. A hetedik, kicsi gombócot kicsit ellapítjuk és az üres, középső részbe tesszük. Ezt is megszórjuk dióval és egy kis darált mákkal. Félretesszük, majd még 20 percig kelni hagyjuk, utána megkenjük tojással, kristálycukrot és diót szórunk rá, majd 200 C-ra előmelegített sütőben arany barnára sütjük.

10 10.Oldal Faluújság Bakonypéterd Humorsarok Zsebtolvajt állítanak elő: - Meg ne próbálja elhitetni velem, hogy azért vette el ezt a pénztárcát, mert azt hitte, hogy a magáé! - ordít rá a delikvensre az ügyeletes. - Láthatta, hogy ez más valakinek a pénztárcája! - A pénztárca igen. De a bankjegyek olyan ismerősnek tűntek! - Vádlott: úgy zajlott a betörés ahogyan azt az ügyvéd úr előadta? - Hát, nem pontosan de az ő módszere sem rossz. Szeretem az extrém sportokat, mert közben rengeteg új barátot ismerek meg: mentősöket, baleseti sebészeket, gyógytornászokat és kedves embereket, akik kihívták a mentőket! - Mit parancsol, uram? - Mindegy, csak nagy legyen, hideg, és sok vodka legyen benne. - Na, akkor jöjjön, bemutatom a feleségem. Meghívó Farsangi bál gyerekeknek március 02-án 15:00-kor farsangi bált tartunk gyermekek részére. Várjuk az ötletes jelmezeket, melyet értékes ajándékokkal fogunk díjazni. Az előző évekhez hasonlóan megkérem a Tisztelt Szülőket, hogy üdítővel és süteménnyel járuljanak hozzá a rendezvény sikeréhez március 15-én kirándulást szervezünk a Bakonyba. Jelentkezni a as telefonszámon, vagy személyesen Bolla Tündénél lehet. Polgárőr valamint farsangi bál március 16-án este 20:00-tól polgárőr valamint farsangi bált szervezünk, batyus bálként. Amennyiben a rendezvénnyel kapcsolatban kérdésük lenne, valamint jelentkezés esetén kérem, hívják a ös telefonszámon.

11 Faluújság Bakonypéterd 11.Oldal Rejtvény

12 Faluújság Bakonypéterd Bakonypéterd története A falu határában még fennmaradt, szántóföldnek szánt területből részesültek azután a zsellérség rétegei az évi földesúri összeírás szerint. Telkes jobbágy, colonus, Bauer szavak egyként jelölik azt a kiváltságos földművest, aki a falu főutcájában kapott (a házi kerttel együtt) kb. 900 öles házhelyet, ahol felépült a jobbágyház. A mellékelt képek szemléltetik a falu főutcáját, a jobbágyházat gazdasági udvarával az 1930-as évek állapotában, amint magukban egyesítik a hagyományt és haladást. Bakonypéterdi jobbágy gazdaságának udvara Bakonypéterd főutcája A lakóházban hagyományos az alaprajz (szoba - nyitott kéményes konyha - szoba - kamra), a haladás rajta a cseréptető és az oszlopos folyosó. A gazdasági épületeken ugyancsak hagyományos az alaprajz, a haladás rajtuk, hogy falbontással újra tagolták a térségeket, és hogy új külsőt kaptak. A pajta eredetileg keresztben állt a szérű és házi kert között. Ez a mindenre kiterjedő összeírás 1787-ben keletkezett, amikor II. József feloszlatta a bencés rendet és vagyonát átvette a Vallásalap 1802-ig. Ehhez a jobbágyházhoz, mint a gazdálkodás telepéhez (die Hofstatt) elválaszthatatlanul hozzátartozott a földbirtok amely lehetővé tette a szántóföldi növénytermesztést és az állattenyésztést. A növénytermesztés terén a kötelező gabonatermesztés folyt az 1768-ban kiosztott úrbéri telkeken" (ahonnan a telkes jobbágy nevét vette). Jobbágy lakóház Bakonypéterden az 1770-es években erdőirtás útján kialakított, tizedköteles irtásföldön". A gabonán kívül, az abban a korban szokásos egyéb szántóföldi és kerti növényeket a jobbágy saját-szükségletre, az úrbérmentes szántókon termelhette. A külterjes állattenyésztés alapjául szolgáltak a rétségek, az eszmei hányad a közlegelőből és a földesúr saját kezelésében levő ún. likivarsányi erdő rétjeivel együtt. A különös jogállású Szőlőhegy nedve - bár a földesúr is megdézsmálta - a munkakedvet sarkallta a jobbágyban. Folytatjuk!

Rendkívüli téli időjárás, tartós hideg, intenzív havazás

Rendkívüli téli időjárás, tartós hideg, intenzív havazás Rendkívüli téli időjárás, tartós hideg, intenzív havazás Magyarország kontinentális időjárásából adódóan nem ritkák a nagy nyári hőségek valamint a szeszélyes zord és enyhébb téli hőmérsékletek. Erős téli

Részletesebben

Faluújság Bakonypéterd I. évfolyam 3. szám 2010. december

Faluújság Bakonypéterd I. évfolyam 3. szám 2010. december Előszó KÖZSÉGI TÁJÉKOZTATÓ Bakonypéterd Község Önkormányzatának kiadványa Tisztelt Bakonypéterdi Lakosok! Szeretném megköszönni azt az összefogást, amit az elmúlt időszakban tanúsítottak azért, hogy megszépüljön

Részletesebben

L A K O S S Á G I T Á J É K O Z T A T Ó

L A K O S S Á G I T Á J É K O Z T A T Ó L A K O S S Á G I T Á J É K O Z T A T Ó Tisztelt Lakosok! A körülöttünk lévő világ folyamatosan változik. Ezek a változások veszélyeket hordoznak magukban. Fontos, hogy ezekre, az új kihívásokra, veszélyekre

Részletesebben

2014. február. Beled Város Önkormányzatának hírei P Á L Y Á Z A T

2014. február. Beled Város Önkormányzatának hírei P Á L Y Á Z A T 2014. február Beled Város Önkormányzatának hírei P Á L Y Á Z A T Beled Város Önkormányzata pályázatot ír ki 2014. június 6-7-8-án megrendezésre kerülő Pünkösdi Fesztivál és Vásár szórakoztató és vendéglátó

Részletesebben

RENDKÍVÜLI TÉLI IDŐJÁRÁS, ERŐS HAVAZÁS TUDNIVALÓK A JÉGEN TÖRTÉNŐ BIZTONSÁGOS SPORTOLÁSHOZ

RENDKÍVÜLI TÉLI IDŐJÁRÁS, ERŐS HAVAZÁS TUDNIVALÓK A JÉGEN TÖRTÉNŐ BIZTONSÁGOS SPORTOLÁSHOZ RENDKÍVÜLI TÉLI IDŐJÁRÁS, ERŐS HAVAZÁS TUDNIVALÓK A JÉGEN TÖRTÉNŐ BIZTONSÁGOS SPORTOLÁSHOZ Erős téli lehűlés, intenzív havazás idejében jelezhető, ezért megfelelő előrelátással fel lehet rá készülni. Várható

Részletesebben

Lakossági tájékoztató rendkívüli téli időjárási helyzetekre

Lakossági tájékoztató rendkívüli téli időjárási helyzetekre Lakossági tájékoztató rendkívüli téli időjárási helyzetekre Erős téli lehűlés, intenzív havazás idejében jelezhető, ezért megfelelő előrelátással fel lehet rá készülni. Várható következmények: Hófúvások,

Részletesebben

UTASÍTÁS TANULÓI TÁJÉKOZTATÁS MEGTARTÁSÁRA

UTASÍTÁS TANULÓI TÁJÉKOZTATÁS MEGTARTÁSÁRA UTASÍTÁS TANULÓI TÁJÉKOZTATÁS MEGTARTÁSÁRA Kérek minden kollégát, hogy valamennyi osztályban (1-8.) pénteken, a második tanítási órán az alábbi tájékoztatót olvassa fel a tanulóknak, az olvasottakat az

Részletesebben

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ RENDKÍVÜLI TÉLI IDŐJÁRÁSI HELYZETEKRE

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ RENDKÍVÜLI TÉLI IDŐJÁRÁSI HELYZETEKRE LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ RENDKÍVÜLI TÉLI IDŐJÁRÁSI HELYZETEKRE Nyírábrány Nagyközség Önkormányzata a várható téli rendkívüli időjárási helyzetekkel kapcsolatosan felhívja a Lakosság figyelmét az alábbiakra:

Részletesebben

LAKOSS ÁGI T ÁJ ÉKOZTATÓ

LAKOSS ÁGI T ÁJ ÉKOZTATÓ 1. sz. melléklet az 555-1/2013/GYKK számú ügyirathoz Tisztelt kiskörei lakosok! LAKOSS ÁGI T ÁJ ÉKOZTATÓ A körülöttünk lévő világ folyamatosan változik. Ezek a változások veszélyeket hordoznak magukban.

Részletesebben

Egyből többfélét: Bagett egyszerűen

Egyből többfélét: Bagett egyszerűen 2009 szeptember 14. Flag 0 Értékelés kiválasztása értékelve Mérték Még nincs 1/5 2/5 3/5 4/5 5/5 Egyből többfélét. A jelen gazdasági helyzetben a háztartás és az étkezés terén is szükség van az átgondolt

Részletesebben

Faluújság Bakonypéterd II. évfolyam 1. szám 2011. január

Faluújság Bakonypéterd II. évfolyam 1. szám 2011. január KÖZSÉGI TÁJÉKOZTATÓ Bakonypéterd Község Önkormányzatának ingyenes kiadványa Kedves Olvasó! Immáron a második évfolyamhoz érkezett kis újságunk. Nagyon sok visszajelzés érkezett és érkezik ma is a különböző

Részletesebben

Faluújság Bakonypéterd Decemberben történtek 2-3

Faluújság Bakonypéterd Decemberben történtek 2-3 2015. január VI. évfolyam 01. szám A tartalomból: Faluújság Bakonypéterd Decemberben történtek 2-3 KÖZSÉGI TÁJÉKOZTATÓ Bakonypéterd Község Önkormányzatának ingyenes kiadványa Disznóvágás - Karácsonyvárás

Részletesebben

Merena Mónika. Kedvenc sütemény receptjeim

Merena Mónika. Kedvenc sütemény receptjeim Merena Mónika Kedvenc sütemény receptjeim Gyors meggyes joghurtos sütemény 4 tojás, 1 pohár gyümölcsjoghurt, 1 joghurtos pohár olaj, 2 joghurtos pohár kristálycukor, 3 joghurtos pohár finomliszt, 1 csomag

Részletesebben

2014 év. Környezettisztasági hét

2014 év. Környezettisztasági hét 2014 év Környezettisztasági hét 2014. 04.10. Évek óta hagyományos program áprilisban a Kőszár-hegymenet, melyet egy takarítási akció előz meg. A környezettisztasági hét célja településünk szebbé tétele,

Részletesebben

Anyanyelv és kommunikáció évfolyam. 3. forduló

Anyanyelv és kommunikáció évfolyam. 3. forduló Anyanyelv és kommunikáció 2011-12. 7-8. évfolyam 3. forduló Bizonyára emlékeztek még arra, hogy decemberi találkozásunk témája a tél ünnepkörének felelevenítése volt. A következőkben az ott elhangzottakhoz

Részletesebben

SÉFKÉnt. abban, hogy a. burgonyapüré. íze. a legfontosabb... viszont a sokoldalú felhasználásra is szükség van

SÉFKÉnt. abban, hogy a. burgonyapüré. íze. a legfontosabb... viszont a sokoldalú felhasználásra is szükség van SÉFKÉnt egyetértünk abban, hogy a burgonyapüré íze a legfontosabb... viszont a sokoldalú felhasználásra is szükség van nagyszerű íz és nagyfokú hatékonyság 65 adag* *1 adag: 30 g pehely = 215 g kész burgonyapüré

Részletesebben

Kicsi piteformák. Az útmutatóhoz egy receptet is mellékeltünk, így új piteformáit azonnal kipróbálhatja.

Kicsi piteformák. Az útmutatóhoz egy receptet is mellékeltünk, így új piteformáit azonnal kipróbálhatja. Kicsi piteformák Termékismertető és recept Kedves Vásárlónk! A sütőforma levehető aljának köszönhetően a pite különösen könnyen vehető ki a formából. Így a sütemény még jobban sikerül, és egy szép tányéron

Részletesebben

XI. évfolyam - 10. szám 2010. Október-November 50. Házassági évforduló 50. Házassági évfordulójukat ünnepelték november 22-én Csatordai István és neje Virágos Ilona. Falukarácsony! Derekegyház önkormányzata

Részletesebben

Hájas tészta. Hozzávalók: 80 dkg liszt, 50 dkg háj, 2 egész tojás, 2 evőkanál ecet, 2 dkg élesztő, kevés tej, 1 evőkanál cukor, pici só.

Hájas tészta. Hozzávalók: 80 dkg liszt, 50 dkg háj, 2 egész tojás, 2 evőkanál ecet, 2 dkg élesztő, kevés tej, 1 evőkanál cukor, pici só. Hájas tészta Hozzávalók: 80 dkg liszt, 50 dkg háj, 2 egész tojás, 2 evőkanál ecet, 2 dkg élesztő, kevés tej, 1 evőkanál cukor, pici só. Elkészítése: 50 dkg lisztből a tojásokkal, ecettel, élesztővel rétestésztát

Részletesebben

LIPPAI JÁNOS MEZŐ GAZDASÁGI SZAKKÉPZŐ ISKOLA. Lippai Lapok. Élményekben gazdag félév

LIPPAI JÁNOS MEZŐ GAZDASÁGI SZAKKÉPZŐ ISKOLA. Lippai Lapok. Élményekben gazdag félév LIPPAI JÁNOS MEZŐ GAZDASÁGI SZAKKÉPZŐ ISKOLA Lippai Lapok III. évfolyam, I. szám Élményekben gazdag félév A tartalomból: A jövő a tét Ilosvay Emlékverseny Karácsony Agrárbál Impresszum: Kiadó: Lippai János

Részletesebben

Minden kedves olvasónak és Ágfalvi lakosnak eredményekben gazdag BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNUNK!

Minden kedves olvasónak és Ágfalvi lakosnak eredményekben gazdag BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNUNK! Á G F A L V I K R Ó N I K A XV. évfolyam 1. szám Ágfalva Önkormányzatának tájékoztatója 2014. JANUÁR Minden kedves olvasónak és Ágfalvi lakosnak eredményekben gazdag BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNUNK! Ágfalva Községi

Részletesebben

Többször felhasználható sütőlap piskótatekercshez

Többször felhasználható sütőlap piskótatekercshez hu Termékismertető és recept Többször felhasználható sütőlap piskótatekercshez Kedves Vásárlónk! Még soha nem volt ilyen egyszerű tökéletes piskótatekercset készíteni: A tésztát egyszerűen süsse meg a

Részletesebben

Rétes recept réteslapból

Rétes recept réteslapból Rétes recept réteslapból Elkészülési id?: 120 perc 2 adaghozzávalók: 2 csomag réteslap min 8 lap /csomag 3 zsír 50 dkg túró 1. oldal (összes: 5) porcukor mazsola 1 darab tojás 2 dl búzadara cukor 25 dkg

Részletesebben

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatója a téli időjárás veszélyeiről

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatója a téli időjárás veszélyeiről Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Észak-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség H-1135 Budapest, Zsinór utca 8-12. : 1555 Budapest, Pf.: 3. Tel: (36-1) 459-2371 Fax: (36-1) 459-2372 e-mail: eszakpest@tuzoltosagbp.hu

Részletesebben

Vaníliás kifli sütőlapok

Vaníliás kifli sütőlapok hu Termékismertető és recept Vaníliás kifli sütőlapok Kedves Vásárlónk! Még sosem volt ennyire egyszerű a tökéletes formájú vaníliás kiflik sütése! A szilikon sütőlapok nagyon rugalmasak és felületük tapadásmentes.

Részletesebben

Tejhabosító. Használati útmutató és receptek. Tchibo GmbH D Hamburg 68350AB1X1III

Tejhabosító. Használati útmutató és receptek. Tchibo GmbH D Hamburg 68350AB1X1III Tejhabosító Használati útmutató és receptek Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 68350AB1X1III Kedves Vásárlónk! Új tejhabosítója segítségével gyorsan és könnyen habosíthat hideg vagy meleg tejet cappuccinóhoz,

Részletesebben

Mini kuglófformák. Termékismertető és receptek

Mini kuglófformák. Termékismertető és receptek Mini kuglófformák hu Termékismertető és receptek Kedves Vásárlónk! A szilikonból készült mini kuglófformák nagyon rugalmasak és tapadásgátló hatásúak. Így a süteményeket különösen könnyű kivenni belőlük

Részletesebben

Egészséges táplálkozás. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

Egészséges táplálkozás. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Egészséges táplálkozás Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Szívbarát szivárvány Értelmezési példa A lényeg, hogy húsfélékből napi 2-3 egységet javasolt fogyasztani. 1 egységnyi mennyiségek: 5-10

Részletesebben

L A K O S S Á G I T Á J É K O Z T A T Ó

L A K O S S Á G I T Á J É K O Z T A T Ó L A K O S S Á G I T Á J É K O Z T A T Ó Tisztelt Lakosok! A körülöttünk lévő világ folyamatosan változik. Ezek a változások veszélyeket hordoznak magukban. Fontos, hogy ezekre az új kihívásokra, veszélyekre

Részletesebben

Meggyesek (2010 July 07, Wednesday) - Munkatársunktól

Meggyesek (2010 July 07, Wednesday) - Munkatársunktól Meggyesek (2010 July 07, Wednesday) - Munkatársunktól A meggy finom magában, nyersen is, de aki nem szereti savanyúságát, még megszeretheti piskótában, süteményben, vagy befõttben. Szörpöt és más italt

Részletesebben

A falusi vendéglátás, mint a helyi értékek kihasználásának lehetősége. Ricz András Regionális Tudományi Társaság Szabadka

A falusi vendéglátás, mint a helyi értékek kihasználásának lehetősége. Ricz András Regionális Tudományi Társaság Szabadka A falusi vendéglátás, mint a helyi értékek kihasználásának lehetősége Ricz András Regionális Tudományi Társaság Szabadka Helyi értékek - vonzerőleltár Kulturális hagyaték Természetvédelmi értékek Turisztikai

Részletesebben

Karácsonyi italok. Hozzávalók: Elkészítés: Mézes tojás flip

Karácsonyi italok. Hozzávalók: Elkészítés: Mézes tojás flip Karácsonyi italok Likőrös-kávés forró csoki 1 dl tej (60 kcal) 3 kocka meggylikőrrel töltött csokoládé (kb. 2 dkg = 100 kcal) 1 csomag csokis cappucinopor (4 g = kb. 20 kcal) tejszínhab (1 evőkanál = kb.

Részletesebben

Juhász Gyula: Húsvétra

Juhász Gyula: Húsvétra Röjtökmuzsaj Önkormányzatának lapja IX. évfolyam 1. szám 2016. március Juhász Gyula: Húsvétra Köszönt e vers, te váltig visszatérő Föltámadás a földi tájakon, Mezők smaragdja, nap tüzében égő, Te zsendülő

Részletesebben

Derecske Városi Mûvelõdési Központ és Könyvtár 2010-ben tervezett nagyrendezvényei

Derecske Városi Mûvelõdési Központ és Könyvtár 2010-ben tervezett nagyrendezvényei Derecske Városi Mûvelõdési Központ és Könyvtár 2010-ben tervezett nagyrendezvényei Mûvelõdési Központ Jan. 16. Derecske Város Bálja Jan. 21. A Magyar Kultúra Napja Jan. 23. Színház Febr. 6. "Hajdú Komák

Részletesebben

A szerkesztôség e-mail címe: derekpont@freemail.hu telefon: 0620-389-58-53. Zetelakán jártunk Aki járt már Derekegyház testvértelepülésén Zetelakán az bizonyára igen kellemes tapasztalatokat szerzett az

Részletesebben

BIZTONSÁGOS ÜNNEPEKET!

BIZTONSÁGOS ÜNNEPEKET! BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG BIZTONSÁGOS ÜNNEPEKET! Felkészítő-foglalkoztató lapok a téli szünidőre KÖSZÖNTŐ Kedves Gyerekek! Közeledik Karácsony ünnepe és ezzel együtt a téli szünet, amikor

Részletesebben

RECEPTEK. Sonkás sajtos csirkemell sajtmártásban. Összetevõk. 4 db csirkemell. 4 szelet Ahidai sonka. 8 szelet sajt. 5 dkg vaj. 2 ek liszt.

RECEPTEK. Sonkás sajtos csirkemell sajtmártásban. Összetevõk. 4 db csirkemell. 4 szelet Ahidai sonka. 8 szelet sajt. 5 dkg vaj. 2 ek liszt. RECEPTEK Sonkás sajtos csirkemell sajtmártásban Összetevõk 4 db csirkemell 4 szelet Ahidai sonka 8 szelet sajt 5 dkg vaj 2 ek liszt 3 dl tej só bors 10 dkg reszelt sajt 1-1,5 dl tejszín Elkészítés A csirkemell

Részletesebben

A 19-20.században terjedt el az adventi koszorú és kalendárium készítése, melyekkel szintén a várakozást fejezték ki.

A 19-20.században terjedt el az adventi koszorú és kalendárium készítése, melyekkel szintén a várakozást fejezték ki. DECEMBER- KARÁCSONY HAVA-ÁLOM HAVA JELES NAPOK December 25. Karácsony December 26. Karácsony NÉPSZOKÁSOK, NÉPI HIEDELMEK ADVENT Advent a kereszténység egyik legfontosabb időszaka: a négy hét alatt a hívek

Részletesebben

SMART DIET. Táplálkozási kézikönyv

SMART DIET. Táplálkozási kézikönyv SMART DIET Táplálkozási kézikönyv A Smart Diet diéta segítségével elégetheti a különböző területekről a zsírpárnákat, különösen a hasról, lábakról, és a karokról. Többféle diéta létezik. Vannak szétválasztó

Részletesebben

DNG-NER. Viseletek Napja- videó. Schwäbisches Rezept. Adventi. koszorúkészítés. Ajánlóghj. Zeneajánló. Színdarabajánló Filmajánló Programajánló

DNG-NER. Viseletek Napja- videó. Schwäbisches Rezept. Adventi. koszorúkészítés. Ajánlóghj. Zeneajánló. Színdarabajánló Filmajánló Programajánló DNG-NER Pflege der Traditionen, im Rahmen des Martinstag Események Adventi Ajánlóghj koszorúkészítés Viseletek Napja- videó Zeneajánló Színdarabajánló Filmajánló Programajánló Schwäbisches Rezept Aktuális

Részletesebben

MUNKAANYAG. Erdélyiné Kiss Rita. Szeletek készítése I. A követelménymodul megnevezése: Cukrászati termékkészítés

MUNKAANYAG. Erdélyiné Kiss Rita. Szeletek készítése I. A követelménymodul megnevezése: Cukrászati termékkészítés Erdélyiné Kiss Rita Szeletek készítése I. A követelménymodul megnevezése: Cukrászati termékkészítés A követelménymodul száma: 0536-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-032-30 SZELETEK

Részletesebben

Fahéjas csillag sütőkészlet

Fahéjas csillag sütőkészlet hu Termékismertető és recept Fahéjas csillag sütőkészlet Kedves Vásárlónk! Még sosem volt ennyire egyszerű a tökéletes formájú fahéjas csillagok sütése: A fahéjas csillag szilikon sütőlap nagyon rugalmas

Részletesebben

Napvirág hírlevél 2013

Napvirág hírlevél 2013 Napvirág hírlevél 2013 FEBRUÁR Kedves Barátunk! Szólj, gondolj, tégy jót s minden szó, gondolat és tett tiszta tükörként fog visszamosolyogni Rád. (Vörösmarty Mihály) Igazi komoly téli napokat, heteket

Részletesebben

Írta: Administrator szeptember 06. szombat, 15:09 - Módosítás: szeptember 10. szerda, 16:44

Írta: Administrator szeptember 06. szombat, 15:09 - Módosítás: szeptember 10. szerda, 16:44 A levéltári források szerint Szilvágy nevének első írásos említése 1343-ból ered. Két Szilvágyról értesülünk, az egyikben akkor Szent Márton tiszteletére épült templom állt. A török harcok idején annyira

Részletesebben

Projektlátogatás: A felújított egykori katolikus iskolában kialakított Örökségvédelmi Közösségi Ház átadása

Projektlátogatás: A felújított egykori katolikus iskolában kialakított Örökségvédelmi Közösségi Ház átadása Projektlátogatás: A felújított egykori katolikus iskolában kialakított Örökségvédelmi Közösségi Ház átadása Helyszín: Nick Ideje: 2014. szeptember 20. 10.00 óra Szeptember 20-án ismét egy kedves meghívásnak

Részletesebben

Iskolakód 2008/2009. S ZÖVEGÉRTÉS 6. év f olyam

Iskolakód 2008/2009. S ZÖVEGÉRTÉS 6. év f olyam Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet 1088 Budapest, Vas utca 8-10. Iskolakód 5 Évfolyam Osztálykód Naplósorszám Nem 2008/2009. S ZÖVEGÉRTÉS 6. év f olyam Az iskola Név:...

Részletesebben

1. Román krémes Mikádó (kőszikla) torta I Mikádó (kőszikla) torta II Kókusztetős ananászkocka... 5

1. Román krémes Mikádó (kőszikla) torta I Mikádó (kőszikla) torta II Kókusztetős ananászkocka... 5 1 Tartalomjegyzék: 1. Román krémes... 2 2. Mikádó (kőszikla) torta I.... 3 3. Mikádó (kőszikla) torta II.... 4 4. Kókusztetős ananászkocka... 5 5. Tejfölös csodasüti... 6 6. Gesztenyebomba... 7 2 1. Román

Részletesebben

A szerkesztôség e-mail címe: kultura.derekegyhaz@gmail.com Telefon: 06 20/258-55-11 december 14. (péntek) 18:00 Derekegyházi Horgász Egyesület taggyűlése Könyvtár TOP lista - november 1. Kristin Cashore:

Részletesebben

XI.4. FŐZŐCSKE. A feladatsor jellemzői

XI.4. FŐZŐCSKE. A feladatsor jellemzői XI.4. FŐZŐCSKE Tárgy, téma Előzmények Cél Egyenes arányosság. Egyenes arányosság ismerete. A feladatsor jellemzői Problémamegoldás fejlesztése. A projektmunka gyakorlása. A feladatsor által fejleszthető

Részletesebben

Fúrókalapács HR4501C HR4510C HR4511C HASZNÁLATI UTASÍTÁS

Fúrókalapács HR4501C HR4510C HR4511C HASZNÁLATI UTASÍTÁS HASZNÁLATI UTASÍTÁS Fúrókalapács HR4501C HR4510C HR4511C KETTŐS SZIGETELÉS FIGYELEM! Saját biztonsága érdekében a gép használata előtt OLVASSA EL és ALAPOSAN GONDOLJA ÁT, majd KÉSŐBBI FELHASZNÁLÁSRA ŐRIZZE

Részletesebben

Rendkívüli átadási ünnepségre került sor Bakonypéterden 2015. október 2-án.

Rendkívüli átadási ünnepségre került sor Bakonypéterden 2015. október 2-án. 2015. július - október VI. évfolyam 03. szám A tartalomból: Pályázatok-Égetési rendelet 2 KÖZSÉGI TÁJÉKOZTATÓ Bakonypéterd Község Önkormányzatának ingyenes kiadványa Rendkívüli átadási ünnepségre került

Részletesebben

Brokkolis sajtkrém. Sonkával sajttal töltött hústekercs. Erdei gyümölcslé. Elkészítése:

Brokkolis sajtkrém. Sonkával sajttal töltött hústekercs. Erdei gyümölcslé. Elkészítése: Bambi bölcsőde Brokkolis sajtkrém Hozzávalók: 25 dkg brokkoli (mirelit vagy friss) 15 dkg reszelt trappista sajt 1 dl forralt tej őrölt szerecsendió, esetleg fokhagyma Elkészítése: A brokkolit megpároljuk,

Részletesebben

Receptötletek. Friss gondolat. Finomat ad.

Receptötletek. Friss gondolat. Finomat ad. Receptötletek a friss, sütésre kész tésztákhoz. Friss gondolat. Finomat ad. Friss tészták - friss ötletekkel töltve! Friss és sokoldalú Minden évben elérkezik az idő, amikor újra megsüthetjük kedvenc karácsonyi

Részletesebben

TANÁCSOK NAGY MELEG ESETÉRE

TANÁCSOK NAGY MELEG ESETÉRE TANÁCSOK NAGY MELEG ESETÉRE Általános tudnivalók Kánikulai napokon a különösen meleg dél körüli, kora délutáni órákat töltse otthon, viszonylag hűvösben, besötétített szobában! Nagy melegben zuhanyozzon

Részletesebben

6. Karácsony előtt dr. Sztakó József ellátogatott az óvodákba, ahol Minden évben a karácsonyi koncerten kerül kiosztásra a Tótkomlós ifjú tehetsége díj. A fiatalokat a helyi oktatási a Képviselő-testület

Részletesebben

TÉL-FÉNY 2011. 2011. március. szavazni a képekre és a legtöbb szavazatot kapott képet most

TÉL-FÉNY 2011. 2011. március. szavazni a képekre és a legtöbb szavazatot kapott képet most 2011. március 3 TÉL-FÉNY 2011. XI. alkalommal megrendezett fotókiállításon Afrikától Furugyon át Új-Zélandig láthattunk fényképeket a tárlaton. Először lehetett szavazni a képekre és a legtöbb szavazatot

Részletesebben

Kedves Olvasó! Az utóbbi években többször figyelhető meg hazánkban is rendkívüli, gyakran hosszantartó meleg időjárás.

Kedves Olvasó! Az utóbbi években többször figyelhető meg hazánkban is rendkívüli, gyakran hosszantartó meleg időjárás. HASZNOS TANÁCSOK KÁNIKULA IDEJÉRE Kedves Olvasó! Az utóbbi években többször figyelhető meg hazánkban is rendkívüli, gyakran hosszantartó meleg időjárás. A kánikula bárkinek okozhat egészségügyi panaszokat,

Részletesebben

(Ezt az összeállítást nyugodtan továbbküldheti rokonainak, barátainak de kérem, semmilyen módon ne változtassa meg! A szerzői jogok tulajdonosa a

(Ezt az összeállítást nyugodtan továbbküldheti rokonainak, barátainak de kérem, semmilyen módon ne változtassa meg! A szerzői jogok tulajdonosa a 25 ötlet, amelyekkel ünnepek alatt (és után is!) kordában tarthatja családját (Ezt az összeállítást nyugodtan továbbküldheti rokonainak, barátainak de kérem, semmilyen módon ne változtassa meg! A szerzői

Részletesebben

Használati utasítás. Első használat előtt olvassa végig a használati utasítást! A későbbi felhasználás céljából ne dobja el!

Használati utasítás. Első használat előtt olvassa végig a használati utasítást! A későbbi felhasználás céljából ne dobja el! Használati utasítás Első használat előtt olvassa végig a használati utasítást! A későbbi felhasználás céljából ne dobja el! 1 A készülék adatai Teljesítmény: 600 W Átmérő: 13,5 cm Tartály nélküli magasság:

Részletesebben

ÉV VÉGÉN IS BIZTONSÁGBAN!

ÉV VÉGÉN IS BIZTONSÁGBAN! Szabolcs-Szatmár-Bereg MRFK. Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer ( ELBIR ) HÍRLEVÉL 2012. december ÉV VÉGÉN IS BIZTONSÁGBAN! Közelednek az ünnepek. Advent idején megkezdődik a felkészülés

Részletesebben

Muffin tészta. Tepertős pogi

Muffin tészta. Tepertős pogi OLD MILLERS LISZTKEVERÉK Piskótatekercs 6 tojás 120g Old Millers liszt 5g 15g kakaópor (ha kakaósra szeretnénk) A fehérjét felverjük, a sárgáját a ral elkeverjük. A habhoz hozzáadjuk a cukros sárgáját

Részletesebben

10/2011. Endrefalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. szeptember 28- án megtartott rendes ülésének jegyzőkönyve

10/2011. Endrefalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. szeptember 28- án megtartott rendes ülésének jegyzőkönyve 10/2011. Endrefalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. szeptember 28- án megtartott rendes ülésének jegyzőkönyve J e g y z ő k ö n y v Készült Endrefalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének

Részletesebben

Lezajlott a Gyermeknap az Igali Gyógyfürdőben

Lezajlott a Gyermeknap az Igali Gyógyfürdőben Lezajlott a Gyermeknap az Igali Gyógyfürdőben 2011-ben is bekerült az Igali Gyógyfürdő nyári rendezvénysorozatába a már évek óta hagyományosan megrendezésre kerülő és töretlen sikernek örvendő gyermeknap,

Részletesebben

www.hurom.hu HUROM HUNGARY

www.hurom.hu HUROM HUNGARY Hurom HH Elite ( HH második generáció ) Használati útmutató Használat előtt figyelmesen olvassa el az utasitásokat. Utasitások szerint használja a Hurom gyümölcsfacsaró. Tartalomjegyzék Miért Hurom?...

Részletesebben

Kálmánháza egy közel 2000 fős szép, virágos település. Szabolcs Szatmár Bereg megyében, Nyíregyházától 15 km-re fekszik. A településünk gyerekbarát,

Kálmánháza egy közel 2000 fős szép, virágos település. Szabolcs Szatmár Bereg megyében, Nyíregyházától 15 km-re fekszik. A településünk gyerekbarát, Kálmánháza egy közel 2000 fős szép, virágos település. Szabolcs Szatmár Bereg megyében, Nyíregyházától 15 km-re fekszik. A településünk gyerekbarát, óvoda, általános iskola, bölcsőde is működik. A szépen

Részletesebben

Diákok Közösségi Szolgálata

Diákok Közösségi Szolgálata Diákok Közösségi Szolgálata Az Országos Polgárőr Szövetség Programja Fogadó szervezet: JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI POLGÁRŐR SZÖVETSÉG ÉS TEGEGYESÜLETEI Megyei koordinátor: Lados Károly +36 30 487 9369

Részletesebben

Magyar karácsonyi népszokások 3.rész

Magyar karácsonyi népszokások 3.rész 2014 december 26. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Értéke: 1/5 Értéke: 2/5 Mérték Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5 Régen a karácsony elképzelhetetlen lett volna az ünnephez kapcsolódó

Részletesebben

Homoktövis sorbet krém karamellellel szolgált ropogós kecskesajttal

Homoktövis sorbet krém karamellellel szolgált ropogós kecskesajttal Homoktövis sorbet krém karamellellel szolgált ropogós kecskesajttal Hozzávalók Sorbet krém 6 dl homoktövis velő 1 dl homoktövis lekvár 0,6 dl prosorbet Karamell 6 ek. cukor 2 dl Homoktövis velő Ropogós

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Kisszállás Község Önkormányzata Képviselő-testületének december 10-i rendkívüli nyílt üléséről

JEGYZŐKÖNYV. Kisszállás Község Önkormányzata Képviselő-testületének december 10-i rendkívüli nyílt üléséről 1 Kisszállás Község Önkormányzata JEGYZŐKÖNYV Kisszállás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. december 10-i rendkívüli nyílt üléséről 19/2015.(XII.11.) ÖK R A szociális juttatások rendszeréről

Részletesebben

VILÁG VÁLSÁG Az Isteni színjáték

VILÁG VÁLSÁG Az Isteni színjáték VILÁG VÁLSÁG Az Isteni színjáték Horváth Zoltán Cashflow Mérnök Gazdasági világválság: hisztéria vagy valóság Nos, itt ülünk egy gazdasági világválságnak nevezett helyzet kellős közepén, és a legrosszabb

Részletesebben

Hozzávalók: Elkészítés: Hozzávalók:

Hozzávalók: Elkészítés: Hozzávalók: Európa édes oldala Az alábbi szöveg a Sweet Europe Let yourself be seduced című kiadványnak (kiadta: Institut der Regionen Europas, Salzburg) nemhivatalos magyar fordítása. Amióta világ a világ, azóta

Részletesebben

Inkább a szárnyasok húsát kedveljük, miért ne lehetne abból is gulyást készteni? Kipróbáltuk, ízlett.

Inkább a szárnyasok húsát kedveljük, miért ne lehetne abból is gulyást készteni? Kipróbáltuk, ízlett. Az alábbi receptjeinknek megvan a saját történetük Leves Inkább a szárnyasok húsát kedveljük, miért ne lehetne abból is gulyást készteni? Kipróbáltuk, ízlett. Csirkegulyás - ½ csirkemell-filé - 1 kisfej

Részletesebben

ÓVODÁNK ÜNNEPEI RENDEZVÉNYEI ÓVODÁNK ÜNNEPEI

ÓVODÁNK ÜNNEPEI RENDEZVÉNYEI ÓVODÁNK ÜNNEPEI ÓVODÁNK ÜNNEPEI RENDEZVÉNYEI Óvodánk a hagyományőrzést, a népi kultúra ápolását egyik legfontosabb feladatának tekinti. Megteremtjük azt a miliőt, amelyben az óvodába lépés első pillanatától a nevelés

Részletesebben

Faluújság Bakonypéterd II. évfolyam 4. szám 2011. április

Faluújság Bakonypéterd II. évfolyam 4. szám 2011. április KÖZSÉGI TÁJÉKOZTATÓ Bakonypéterd Község Önkormányzatának ingyenes kiadványa Kedves Olvasó! Az elmúlt hónap is programokkal gazdagon telt el. Sajnos az áprilisi szám egy kis technikai hiba miatt késve jelent

Részletesebben

Hajdú Bihar megyei február havi programajánló 2010

Hajdú Bihar megyei február havi programajánló 2010 Hajdú Bihar megyei február havi programajánló 2010 Nők életmód népfőiskolája - Nagyrábé 2010. január - április Ismeretterjesztő és életmód segítő foglalkozások. Hajdú Komák és Konok Kunok disznótoros versenye

Részletesebben

www.tantaki.hu Oldal 1

www.tantaki.hu Oldal 1 www.tantaki.hu Oldal 1 Problémacsillapító szülőknek Hogyan legyen kevesebb gondom a gyermekemmel? Nagy Erika, 2012 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi

Részletesebben

2. A minőség mindenek felett

2. A minőség mindenek felett Minden családban nagy fejtörést okoz az ünnepi menü. A főzés és az előkészítés meghitt hangulata csak a reklámokban köszön vissza, a valóságban a háziasszonyok sokszor túlvásárolják magukat, nem hagynak

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HAUSER GRILLSÜTŐ TOS-3510. Minôségi tanúsítvány

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HAUSER GRILLSÜTŐ TOS-3510. Minôségi tanúsítvány HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HAUSER GRILLSÜTŐ TOS-3510 Tisztelt Vásárló! Köszönjük bizalmát, hogy HAUSER gyártmányú háztartási készüléket vásárolt. A készülék a legújabb műszaki fejlesztés eredménye, egyike a gyártó

Részletesebben

Használati útmutató. preciz.hu. Hűtőszekrény ZBA22421SA

Használati útmutató. preciz.hu. Hűtőszekrény ZBA22421SA HU Használati útmutató Hűtőszekrény ZBA22421SA Tartalom Biztonsági információk 2 Biztonsági utasítások 3 Működés 4 Napi használat 5 Hasznos tanácsok és javaslatok 6 Biztonsági információk Ápolás és tisztítás

Részletesebben

Adventi ünnepkör alsó tagozatban

Adventi ünnepkör alsó tagozatban JÓ GYAKORLAT Adventi ünnepkör alsó tagozatban 1 Bevezetés Minden ember számára az egyik legszebb ünnep a karácsonyvárás. Lelki megtisztulással, izgalommal, örömteli készülődéssel telik ez az időszak a

Részletesebben

desszertek Karácsonyi Gesztenyemézes gombóc almasorbet-val, sütőtökcoulis-val Frideczky András séf receptjei Gellért Söröző & Brasserie

desszertek Karácsonyi Gesztenyemézes gombóc almasorbet-val, sütőtökcoulis-val Frideczky András séf receptjei Gellért Söröző & Brasserie Karácsonyi desszertek Frideczky András séf receptjei Gellért Söröző & Brasserie 1 Gesztenyemézes gombóc almasorbet-val, sütőtökcoulis-val és tökmaggal Gombóc 250 g burgonya 75 g finomliszt 15 g zsír 1

Részletesebben

Szép Karácsonyi mûsorral ünnepeltek a derekegyháziak

Szép Karácsonyi mûsorral ünnepeltek a derekegyháziak á z h i y g e k e r e D Hírek szám. 1 am y l o vf X. é ár janu. 9 2 00 vont a h k i len Megje a! A Derekegyházi Önkormányzat megbízásából szerkesztett független információs kiadvány. Iskolások előadása

Részletesebben

330.-/DB(KB. 20dkg.)

330.-/DB(KB. 20dkg.) A pirog vagy pirozsok egy orosz ételféleség, mely kelt tésztából készül különféle töltelékkel. Neve valószínűleg a pír, lakoma szóból ered. Oroszországon kívül a többi szláv konyhában is ismert étel. A

Részletesebben

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ Árvíz: a folyó vízszintje hóolvadás, jégtorlódás vagy heves esőzések miatt megemelkedik, majd kilép a medréből és elárasztja a vidéket. Víz alá kerülhetnek lakot települések, ipari

Részletesebben

ÉRD KINCSES ÓVODA HÁZIREND

ÉRD KINCSES ÓVODA HÁZIREND Kincses Óvoda 2030 Érd, Béke tér 1. OM: 032701 ÉRD KINCSES ÓVODA HÁZIREND Nevelőtestület elfogadta: 2.sz. határozatával Időpont: 2014. 08. 29. Hatályos: 2014.09. 01. Készítette: Szénásiné Mészáros Márta

Részletesebben

Tisztelt Képviselő Testület!

Tisztelt Képviselő Testület! ,,Őszi Napfény Nyugdíjas Klub 7144 Decs, Rákóczi u 2-8. Tisztelt Képviselő Testület! Az,,Őszi Napfény Nyugdíjas Klub pénzügyi nehézségei ellenére 2014 évben is folytatta tevékenységét, és az alapszabályban

Részletesebben

Kedves Vásárló! Megköszönjük az Ön bizalmát, amit a mi termékünk megvásárlása iránt tanúsított. Sok örömet kívánunk Önnek a használat során.

Kedves Vásárló! Megköszönjük az Ön bizalmát, amit a mi termékünk megvásárlása iránt tanúsított. Sok örömet kívánunk Önnek a használat során. Fagyasztószekrény Kedves Vásárló! Megköszönjük az Ön bizalmát, amit a mi termékünk megvásárlása iránt tanúsított. Sok örömet kívánunk Önnek a használat során. A fagyasztószekrény háztartási célokra készült.

Részletesebben

S ü t i k s ü t é s n é l k ü l

S ü t i k s ü t é s n é l k ü l 1. Kekszes krémes 1 cs. kocka alakú háztartási keksz, 1,5 cs. vaniliás pudingpor, 2 db tojás, 7 evıkanál cukor, 1 evıkanál liszt, 12.5 dkg margarine, 7,5 dl tej, fél csomag zselatin S ü t i k s ü t é s

Részletesebben

lényege az, hogy mi kerül A sűrűje 2. Borbás Marcsi 100 recept a családi asztalra

lényege az, hogy mi kerül A sűrűje 2. Borbás Marcsi 100 recept a családi asztalra A magyar gasztronómia lényege az, hogy mi kerül otthon a családi asztalra. Borbás Marcsi A sűrűje 2. 100 recept a családi asztalra Borbás Marcsi Asűrűje 2. A könyv alkotói: Borbás Marcsi Antal Csilla Borbás

Részletesebben

Esküvői Ajánlat a Medves Hotelben

Esküvői Ajánlat a Medves Hotelben Esküvői Ajánlat a Medves Hotelben Ha egy olyan helyszínt keres, ahol nem kell kilométereket utaznia, hogy gyönyörű szép helyszínen fotózzák le álmai esküvői ruhájában, vagy ahol egy helyszínen lebonyolítható

Részletesebben

A karcagi ferdinánd kézműves termék bemutatása. Karcag 2014.04.18. Elek György Ifj. Hubai Imre - 1 -

A karcagi ferdinánd kézműves termék bemutatása. Karcag 2014.04.18. Elek György Ifj. Hubai Imre - 1 - A karcagi ferdinánd kézműves termék bemutatása Karcag 2014.04.18. Készítette: Márkus Ica Elek György Ifj. Hubai Imre - 1 - A karcagi ferdinánd rövid, szöveges bemutatása egyedi jellemzőinek és történetének

Részletesebben

Péksütemény kakaóval. Szalámis kenyér. Tejleves tésztával Sült csirkecomb párolt zöldséggel Mirinda szelet. Pizza krémes meleg szendvics

Péksütemény kakaóval. Szalámis kenyér. Tejleves tésztával Sült csirkecomb párolt zöldséggel Mirinda szelet. Pizza krémes meleg szendvics Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Reggeli Nutellás kenyér tejjel Szalámis kenyér Péksütemény kakaóval Lekváros kenyér Pirítós kenyér teával Ebéd Palóc gulyás Szilvás gombóc Tejleves tésztával Sült csirkecomb

Részletesebben

Cél(ok): Készítsünk egy egyszerű napenergiával működő sütőt, hogy szemléltessük, hogyan használható a Nap megújuló energiaforrásként.

Cél(ok): Készítsünk egy egyszerű napenergiával működő sütőt, hogy szemléltessük, hogyan használható a Nap megújuló energiaforrásként. A NAP MELEGE Cél(ok): Készítsünk egy egyszerű napenergiával működő sütőt, hogy szemléltessük, hogyan használható a Nap megújuló energiaforrásként. A tevékenység általános leírása: A gyerekeket osszuk néhány

Részletesebben

Amur kompérágyáson, lórban sütve, frissen készített savanyúsággal Mátranovák

Amur kompérágyáson, lórban sütve, frissen készített savanyúsággal Mátranovák I70 Amur kompérágyáson, lórban sütve, frissen készített savanyúsággal Mátranovák ÍZÔRZÔK Hozzávalók: másfél kg tisztított amur 10 dkg füstölt kenyérszalonna 10 dkg fôtt császárszalonna szeletben 2 nagyobb,

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA V. évfolyam 7. szám, Tisztelt Olvasó! A Táplálkozási Akadémia című hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles információkat nyújtson az egészséges táplálkozásról, életmódról, valamint a legújabb

Részletesebben

Különleges Feng Shui receptek! Készíts csípős ételeket, ha fázol! 3. rész

Különleges Feng Shui receptek! Készíts csípős ételeket, ha fázol! 3. rész Különleges Feng Shui receptek! Készíts csípős ételeket, ha fázol! 3. rész A természet rendjéhez igazított táplálkozás erőt ad. Télen hajlamosak vagyunk fázni, még akkor is, ha nincs túl hideg. Kevés a

Részletesebben

........ HU SÜTŐ RECEPTKÖNYV

........ HU SÜTŐ RECEPTKÖNYV ...... HU SÜTŐ RECEPTKÖNYV 2 www.electrolux.com AUTOMATIKUS PROGRAMOK Program száma Program neve 1 MARHA HÁTSZÍN 2 SERTÉS ROSTON 3 CSIRKE EGÉSZBEN 4 PIZZA 5 MUFFIN 6 QUICHE LORRAINE 7 FEHÉR KENYÉR 8 BURGONYAFELFÚJT

Részletesebben

PT-EP03_HU.book Page 1 Friday, November 19, 2010 10:59 AM PT-EP03. Használati utasítás

PT-EP03_HU.book Page 1 Friday, November 19, 2010 10:59 AM PT-EP03. Használati utasítás PT-EP03_HU.book Page 1 Friday, November 19, 2010 10:59 AM PT-EP03 Használati utasítás HU PT-EP03_HU.book Page 1 Friday, November 19, 2010 10:59 AM Köszönjük, hogy megvásárolta a PT-EP03 Vízalatti tokot

Részletesebben

A fókuszban a gyakorlatiasság a Bácsalmás 3. lakásban

A fókuszban a gyakorlatiasság a Bácsalmás 3. lakásban A fókuszban a gyakorlatiasság a Bácsalmás 3. lakásban Március beköszöntével a gyerekek nagyon várták már a jó időt, de a hónap elején még igencsak hidegek voltak, így rövid kinti sétákkal múlatták az időt,

Részletesebben

Dabrony: falunap és búcsú augusztus 21. vasárnap, 09:30

Dabrony: falunap és búcsú augusztus 21. vasárnap, 09:30 Az idén is megrendezésre került a már hagyományosnak számító falunap - augusztus 13-án majd másnapi a búcsú. Ezen a szombati napon az égiek is kedveztek az ünnepléshez, mert a korábbi borús napok után

Részletesebben