peszticidterhelési helyzet és a szennyezés csökkentésének lehetőségei

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "peszticidterhelési helyzet és a szennyezés csökkentésének lehetőségei"

Átírás

1 VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS SZENNYVIZEK A peszticidek a felszíni vizekben Svájcban peszticidterhelési helyzet és a szennyezés csökkentésének lehetőségei Tárgyszavak: gyomirtók; pontszerű forrás; diffúz forrás; szennyvíztisztító üzem; vízminőség. Bevezetés Svájcban évente kb t peszticidet használnak mezőgazdasági célokra (1999). Ezen kívül ismeretlen mennyiségű, azonos fajta vagy más peszticideket használnak nem mezőgazdasági célokra, így gyomirtónak a pázsiton, algaölőnek a festésnél vagy lapos tetők tömítésénél adalékként. A valóságban a használt vegyületek száma nagyobb, az alkalmazási területek köre szélesebb. Nem állnak rendelkezésre részletes adatok a városi környezetben évenként felhasznált peszticidek mennyiségéről és az alkalmazási területek számáról. A svájci cél szerint a peszticidek koncentrációja a felszíni vizekben kisebb kell, hogy legyen, mint 0,1 µg/l. Egyes gyomirtók így az atrazin, a metolaklór, az izoproturon és a mekoprop koncentrációja azonban ezt az értéket gyakran meghaladja. E koncentrációk hatásos csökkentése csak akkor lehetséges, ha a peszticidek eredete (a peszticidek alkalmazás előtti kezelése és maga az alkalmazás) és a peszticidek útja a felszíni vizekbe (például a szennyvíztisztító üzemeken (SZVT)) ismert. A különböző lehetőségeket az 1. ábra szemlélteti a mezőgazdaságban (i), és a városi területeken (gyomtalanítás, anyag- és korrózióvédelem stb.) (ii) használt peszticidek esetében. A peszticidek mezőgazdasági alkalmazása, ha ez nem megfelelően történik, szennyezheti a folyókat és tavakat (1. ábra, forrás). Kritikus műveletek a következők: a permetezőgép töltése, a mérőeszközök mosása, a csomagolóanyag kezelése, a szivárgó permetezőgép szállítása, a permetezőgép tisztítása stb. E műveletek következtében a peszticidek közvetlenül a szennyvízcsatornába, a szennyvíztartályba vagy a felszíni vizekbe juthatnak. Másrészt a peszticidek zárt területre kerülhetnek (pl. a gazdasági udvarra) és a következő eső alkalmával végül a felszíni vizekbe jutnak. Az alkalmazott

2 peszticidek közül sokat a SZVT-k nem távolítanak el jelentős mértékben, így a szennyvízbe kerülő peszticidek nagy része eljut a befogadó vizekig. Említésre méltó, hogy a svájci mezőgazdasági farmok kis mérete miatt sok alkalommal használnak permetezőgépet. Ezen kívül a peszticidek a vízrendszerbe diffúz felszíni vagy felszín alatti utakon is bejuthatnak (1. ábra, forrás). mezőgazdaság városi alkalmazások földek farm és gazdasági udvar helytelen műveletek városi területek utca tartósítás: pl. baktericidek a szappanokban kert szennytartály víz- esővíz lefolyása ház szennyvízcsatorna Σ diffúz források SZVT folyó 1. ábra A peszticidek főbb alkalmazásai és legfontosabb útvonaluk a felszíni vizekhez Mező, szántóföld: a permetező anyag az alkalmazást követő eső során a csatornarendszeren keresztül. Farm és gazdasági udvar: helytelen műveletek (pl. a permetezőgépek töltése, a mérőeszközök mosása során, a csomagolóanyagok kidobása, szivárgó permetezőgép szállítása, a permetezőgép helytelen tisztítása). E műveletek olyan helyen történnek, ahonnan a víz a szennyvízcsatornába, a szennyvízülepítőbe vagy a felszíni vizekbe jut. azonos -vel, de városi felhasználókra vonatkozik. Peszticidek az építőanyagokban: kimosódás esők során. Alkalmazás gyepen, utcákon, útpadkákon: esők során elfolyik. Védőanyagok: pl. tartósítóanyagokat tartalmazó termékek, amelyek a szennyvízbe jutnak (mosószerek, kozmetikumok).

3 A felszíni vizek a városi területeken alkalmazott peszticidekkel való szennyezése a fentiekhez hasonlóan mehet végbe (1. ábra, források). Bárki, aki városi területen peszticideket használ (pl. kertész) és nem elég óvatosan dolgozik, peszticideket vihet be a SZVT-kba kerülő szennyvízbe (pl. a permetezőkészülék mosásakor, a fel nem használt anyagok eldobásával stb.). A pázsiton, utcákon, tereken, útpadkákon alkalmazott peszticidek eső esetén bemosódhatnak a szennyvízcsatorna rendszerbe. Ugyanez az állítás igaz a külső építőanyagokhoz hozzáadott, a biológiai védelmet szolgáló peszticidekre. A peszticidek a SZVT-ba vagy egyenesen a felszíni vizekbe jutnak. A vizsgálat célja a felszíni vizekben lévő peszticidek eredetének mennyiségi becslése. E célból 19 SZVT-ból kifolyó vízből és két folyóból gyűjtöttek mintákat. E mérések lehetővé tették, hogy egy vízgyűjtő medencében (Greifensee) összehasonlítsák a SZVT-kból és a diffúz forrásokból eredő peszticidszennyezések járulékát, és általános felmérést adjanak a mezőgazdasági és városi területeken a SZVT-kból kifolyó víz peszticidkoncentrációjáról. A tanulmány eredményei felhasználhatók a felszíni vizek peszticidszennyezésének csökkentését szolgáló eljárások kidolgozására. Kísérleti rész A szennyvíztisztítók és a mintavételi program Az 1. táblázat felsorolja a kifolyó víz mintavételéhez használt 19 SZVT néhány jellemzőjét. Az 1 7. SZVT-k a Greifensee (Greifen tó) vízgyűjtőjében helyezkednek el és a mintavételezés március 19 és július 19 között történt (8. SZVT: május 14 és július 2 között). A napi vízhozammal arányos napi mintákat többnapos mintákká egyesítették. Az 1. és 8. SZVT-ból kifolyó vizekből május 1 és július 3 között ismét mintát vettek. Az I XI. SZVT-kból kifolyó vizekből vízhozam arányos mintákat vettek 6 héten keresztül június és május között. A Greifensee két legfontosabb folyójából (Aabach és Aa) vízhozamarányos mintát vettek március 19 és július 19 között. A Greifensee vízgyűjtő területe A Greifenseebe (Zürichtől keletre, 10 km távolságban van) bejutó teljes peszticidmennyiség számítása a két főfolyó által bevitt járulékból és a 4 6. SZVT-k járulékából adódott, ez utóbbiak a tisztított vizet egyesen a tóba engedik be, vagy a két főfolyóba, a mintavétel helye alatt.

4 1. táblázat A vizsgált SZVT-k (szennyvíztisztító üzemek) és egyes jellemző tulajdonságaik SZVT Kifolyó víz mennyisége (millió m 3 /év) Lakosok száma a Megművelhető terület (hektár) 1. Egg/Oetwill 0,94 b Gossau 1,7 b Hinwil 2,2 b Maur 2,0 b Mönchaltorf 0,44 b Uster 6,9 b Wetzikon 3,2 b Pfungen 1,5 b c 1100 I. St. Imier 2,7 d II. Worblental 12,0 d III. Thunersee 12,7 d IV. Mittleres Emmental 6,8 d V. Lyss 1,4 d VI. Lotzwill 1,7 d VII. Konolfing 2,1 d VIII. Huttwil 1,9 d IX. Gürbetal 3,4 d X. Moossee-Urtenenbach XI. Region Bern AG 38,5 b a A lakosok száma a SZVT vízgyűjtőjében b Befolyó mennyiség c Becsült érték d Tisztított víz Az analizált peszticidek A Svájcban használt mezőgazdasági gyomirtókat és más a városi területeken használt peszticideket analizálták. A 2. táblázat felsorolja a vegyületeket, alkalmazási területüket és alkalmazási idejüket. A Greifensee vízgyűjtőjében alkalmazott peszticidek mennyiségét a farmerek között végzett véletlen mintavétel alapján becsülték.

5 A vizsgált peszticidek és felhasználásuk módja Svájcban 2. táblázat Vegyület Mezőgazdasági felhasználás Városi felhasználás Atrazin termény kukorica a felhasználás időszaka Metolaklór kukorica, takarmányrépa, cukorrépa áprilistól június végéig Izoproturon gabona március közepétől április végéig MCPA gabona, burgonya, rét, legelő március közepétől április végéig Diazinom DEET Mekoprop Diuron kis mennyiségben (gyümölcstermesztés, zöldségtermesztés) gabona, gyümölcstermesztés, rét, legelő spárga, gyümölcstermesztés, szőlőskert márciustól júniusig március közepétől június közepéig április végétől május végéig pázsit gyümölcstermesztés, zöldségtermesztés rovarriasztó -mekoprop: pázsit, (R,S)-mekoprop: tömítetőn növények meg- tőanyag-adalék lapos gyökerezése ellen erdőn kívüli bokrok és ligetek. Mint algicid: festékek, bevonatok; 1994 óta törvényesen nem árulható általános gyomirtóként Analitikai módszerek Több analitikai módszert használtak: a mintákat szilárd fázisú kivonással (solid-phase extraction, SPE) dúsították, majd elkülönítették és detektálták gázkromatográf/tömegspektrométeres (GC/MS) rendszerrel. Az észlelési határ (limit of detection, LOD) 1 és 20 µg/l között volt. A fenilkarbamid-tartalmú gyomirtókat az I XI. SZVT-kból származó dúsított mintákban elkülönítették és mennyiségét mérték HPLC/UV(DAD) rendszerrel (LOD 20 és 100 µg/l értékek között volt). Ezen felül az 1 8. SZVT-kból eredő 24 órás vízhozamarányos mintákban 1999-ben az atrazin mennyiségét mérték immunkémiai módszerrel (a LOD 100 µg/l volt). Az 1. és 8. SZVT-kból származó mintákban a év folyamán mérték az atrazin és a metolaklór koncentrációját GC/MS- sel kombinált SPME-vel (LOD 100 µg/l volt).

6 A felszíni vizek szennyezettsége mezőgazdasági eredetű peszticidekkel Az atrazin mint jellemző példa Svájcban az atrazint csak kukoricatáblákon alkalmazzák. A 2. ábra az atrazin koncentrációját mutatja az idő függvényében az 1. SZVT-ból kifolyó vízben és az Aabach folyóban. Az Aabach folyóban talált atrazin az 1. és 2. SZVT-ból és a vízgyűjtő területén lévő diffúz forrásokból eredhet. a) 1. SZVT A 1 B 2 atrazin (µg/l) b) eső [mm/nap] c) Aabach folyó atrazin (µg/l) márc. 19. ápr. 10. máj. 1. jún. 1. júl ábra A koncentráció időbeni változása (a) az 1. SZVT és (c) az Aabach folyóban. A szürke csíkok vagy a magas koncentrációkat jelölik a SZVT-ben száraz időszakban (A és B), vagy a koncentrációcsúcsok hiányát a SZVT-ben esős időszakban (1 és 2).

7 Az atrazin koncentrációja az 1. SZVT-ból eredő vízben és az Aabach folyóban lényegesen megnőtt az atrazin alkalmazásának főidőszakában május közepe és június vége között. Ebben az időszakban az atrazin koncentrációja mindig meghaladta a 0,1 µg/l értéket. Az atrazinkoncentráció időfüggéséből kiderül, hogy az 1. SZVT-ból származó vízben száraz periódusokban néhány csúcs keletkezik (2. ábra A) és B) csúcsok). Hasonlóan a 8. SZVT-ból származó vízben a koncentráció erős növekedését figyelték meg száraz időszakokban (3. ábra, A C csúcsok). E megnövekedett koncentrációk csak a farmerek helytelen eljárásaival magyarázhatók (1. ábra, forrás). Egy csúcsnak megfelel 50 g atrazin bejuttatása a fogadó vízbe. Ezt a szennyezést egyetlen gondatlanul dolgozó farmer is előidézheti. A B 1 C 2 a) 8. SZVT atrazin (µg/l) b) eső [mm/nap] máj. 15. jún júl ábra Az atrazin koncentrációjának időfüggése a 8. SZVT-ben. A szürke csíkok vagy a magas koncentrációt jelölik a SZVT-ben száraz időszakban (A, C), vagy a koncentrációcsúcsok hiányát a SZVT-ben eső alkalmával (1, 2) Csapadékos időszakokban a megnövekedett atrazinkoncentrációt a SZVT-kból kijövő vizekben előidézheti az említett helytelen felhasználás, de ez eredhet szennyezett zárt felületekről is. A földekről lefolyó víz, amely valami-

8 lyen módon bejut a szennyvízcsatornába, nem idézheti elő ezeket a koncentrációkat, ui. ez egyetlen eső után nem tűnne el. Az 1. és 8. SZVT-ból kifolyó vízben számos eső után nem figyelték meg a peszticidkoncentráció növekedését (2. és 3. ábra, 1 és 2 koncentrációcsúcsok). Hasonló eredményeket kaptak a 4. és 6. SZVT-k esetében. Másrészt viszont, bár a 2., 3., 5. és 7. SZVT-k vízgyűjtőjében hasonló mezőgazdasági tevékenységet folytatnak, a maximális koncentrációk és a peszticidek mennyisége lényegesen kisebb volt ezekben a SZVT-kben (4/a ábra). Az évi mérési kampány során a Greifenseebe a SZVT-kból bejutó teljes atrazinmennyiség 14%-a (5. ábra) a helyes mezőgazdasági gyakorlat -ot nem követő csekély számú farmernek tulajdonítható (1. ábra, forrás). a) atrazin b) mekoprop [g] szántóföld (ha) 1000 lakos 4. ábra Az 1 8. SZVT-ken keresztül a felszíni vizekbe jutó szennyezés számított értéke (a) a SZVT gyűjtőterületén lévő szántóföld nagyságának függvényében (atrazin) és (b) a SZVT gyűjtőterületén élő lakosság számának függvényében (mekoprop) A mezőgazdasági peszticidekre nyert eredmények általánosítása Az atrazinra kapott eredményekhez hasonló eredményeket kaptak metolaklórra és izoproturonra; ezeket az anyagokat az atrazinhoz hasonlóan csak a mezőgazdaságban használják. Az 1 µg/l-t meghaladó koncentrációkat mérték a SZVT-kból kifolyó vizekben, és a koncentrációk csúcsértékeit feljegyezték a száraz időszakokban. A SZVT-kból a Greifenseebe bejutó járulékuk is hasonlónak adódott: metolaklór 28% és izoproturon 18% (5. ábra).

9 a Greifensee SZVT-kből eredő peszticidterhelése a teljes terhelés %-ában a Greifensee teljes peszticidterhelése, kg atrazin izoproturoklór mekoprop metola- MCPA R- S- diuron mekoprop 5. ábra A Greifenseebe bejutó peszticidek (1999. márc. 19 és júl. 19 között) és a SZVT-k járuléka a teljes terhelés százalékában A mezőgazdasági peszticidekre kapott következtetések Svájc más területeire való kiterjesztésének lehetőségét ellenőrizték: további 11 SZVT kifolyó vizének atrazin- és izoproturontartalmát vizsgálták Bern kantonban. E kizárólagosan mezőgazdasági peszticidek koncentrációja hasonló értékű volt, mint az 1 8. SZVT-k esetében. Bár ritka esetekben a koncentrációk nagyobbak voltak. Ezek a koncentrációk 0,4 kg/hét atrazinnak és 1,0 kg/hét izoproturonnak felelnek meg. Ezek aligha magyarázhatók néhány apróbb véletlen esemény együttes következményének. Valószínűbb ok például a tartályokban maradt, a földeken nem felhasználható fölösleg kiöntése. E körzetben az ipari termelés által okozott peszticidszennyezés valószínűtlen. Összehasonlítás más vizsgálatokkal A Greifensee vízgyűjtőjében a felhasznált atrazin, metolaklór és izoproturon kb. 0.15%-a a SZVT-ken keresztül jut el a felszíni vizekbe. Más vizsgálat szerint egy kisméretű német vízgyűjtő medencében a felhasznált izoproturon hasonló hányada (0,2 0,4%-a) jut be a felszíni vizekbe a SZVT-n keresztül. Mivel a diffúz források csak nagyon kis mértékben szennyezik a felszíni vizeket e körzetben (ez a szennyezés a felhasznált izoproturon keve-

10 sebb, mint 0,05%-a), ezért a SZVT-ken keresztül befolyó vízből származik a szennyezés 90%-a. Azonban a Greifensee vízgyűjtőjében év folyamán az izoproturon diffúz forrásokból történő szennyezése sokkal jelentősebb volt (megfelelt a használt izoproturon 0,85%-ának). Három ok magyarázhatja a diffúz források eltérő fontosságát: (i) A Greifensee vízgyűjtőjében a talajok jobban leadják a peszticideket. (ii) Az eső intenzitása az izoproturon alkalmazása idején és nem sokkal utána nagyobb volt a Greifensee vízgyűjtő medencéjében a vizsgált időszakban, és ez megnövelte a peszticidek beáramlását a felszíni vizekbe. (iii) A Greifensee vízgyűjtő medencéjében a peszticidbevitel a zárt gazdasági udvarokból a folyókba sokkal jelentősebb, mint a vizsgált német körzetben, ahol az összes(!) gazdasági udvar be van kapcsolva a szennyvízcsatorna-rendszerbe. Az a tény, hogy a Greifenseebe év folyamán egy rendkívül esős időszakban, három héttel a fő alkalmazás után került a legnagyobb napi izoproturonmennyiség, arra utal, hogy az (i) és (ii) okok valószínűbbek. Az, hogy a nagy izoproturonbevitel intenzív esőzés idejére esett, arra utal, hogy a Greifenseebe bejutó teljes izoproturonmennyiség függ az alkalmazási periódusban és röviddel azután leeső eső intenzitásától. Száraz években (az év rendkívül csapadékos volt) a SZVT-k relatív járuléka a Greifenseebe bejutó izoproturon mennyiségében megnő, mivel a helytelen felhasználás miatt bekövetkező bevitel független a meteorológiai körülményektől. Hasonló állítás érvényes más, kizárólag mezőgazdaságban használt peszticidekre, igy az említett atrazinra és metolaklórra. A különböző célokra felhasználható peszticidek által okozott, más-más forrásokból kiinduló szennyezések A mekoprop mint szemléltető példa Amint az a 2. táblázatból kitűnik a mekopropot különböző célokra használják. Ezért az 1. ábrán bemutatott összes módon szennyezheti a felszíni vizeket. Így nehéz megbecsülni az egyes források és egyes alkalmazások fontosságát. Azonban a mekopropot racém elegyben (1:1 az R- és S- módosulatok aránya) használják a lapos háztetők védelmére a gyökerek megtelepedése ellen, míg minden más célra az (R)-mekopropot használják. Így az enantiomer arány alapján az eltérő források megkülönböztethetők. Bizonyos mikrobiológiai folyamatok következtében az enantiomer arány ugyan fontos jelzője, de nem bizonyítéka a mekoprop eredetének.

11 I. A B II. (R és S)-mekoprop (µg/l) a) 1. SZVT (R/S)-arány hőmérséklet [C ] b) eső eső [mm/nap] (R és S)-mekoprop (µg/l) c) Aabach folyó (R/S)-arány márc. 19. máj. 1. jún. 1. júl ábra A mekopropkoncentráció időfüggése és az (R) és (S)-mekoprop aránya (a) az 1. SZVT-ben és (c) az Aarbach folyóban. A szürke csíkok vagy a nagy koncentrációt és a nagy R:S arányt jelzik a SZVT-ben száraz időszakokban (A és B), vagy a megnövekedett koncentrációt és 1 körüli R:S arányt jelzik a SZVT-ben eső idején A 6. ábra a mekoprop koncentrációját mutatja az 1. SZVT-ben és az Aabach folyóban az idő függvényében. Az atrazintól eltérően nem figyelték meg a koncentrációjának növekedését fő mezőgazdasági felhasználásának idején és röviddel az után (március közepe és május közepe között). Az 1. SZVT-ból kifolyó vízben a mekoprop koncentráció mérések négy elkülönülő csúcsot adnak. Az A és B csúcs csaknem száraz időszakra esik, kis eső fordult elő az időszak kezdetén. Azonban az ezt megelőző mintákon a koncentráció növekedését nem tapasztalták. Továbbá abban az esetben, ha az R:S arány értéke kettőnél nagyobb, ez nagy valószínűséggel (R)-mekoprop felhasználók helytelen gyakorlatára utal a gabonaföldeken és pázsiton végzett

12 gyomtalanítás során. Az egyhez közeli R:S összetételű vegyületnek megfelelő kiugró mekopropkoncentrációkat a 6. ábrán az I. és II. csúcs jelöli, ezeket meleg száraz napokat követő esős napokon észlelték. A mekoprop kimosása a lapos tetőkből a fenti körülmények között a legnagyobb mértékű (az első eső egy száraz meleg időszak után). Így az I. és II. mekopropcsúcsok a lapos tetőkről származnak (6. ábra).az 1. SZVT-ból kifolyó vízben mért koncentrációkhoz és R:S arányokhoz hasonló értékeket mértek a 2., 4., SZVT-k esetében. A 3. és 5. SZVT-k esetében a mekoprop koncentrációja lényegesen kisebb volt, ez avval magyarázható, hogy gyűjtőterületük nagyobb, és e területeken az esővizet külön csatornarendszer gyűjti (az esővíz tisztítás nélkül, közvetlenül jut a felszíni vizekbe). Így a háztetőkről származó mekoprop nem kerül a SZVT-kbe. A Greifensee vízgyűjtőjében a mekoprop 65%-a a SZVT-kból származik és a fennmaradó 35% diffúz forrásokból. Megjegyzendő, hogy a diffúz forrásokból eredő szennyezés jelentős része a városi esőcsatorna-rendszerből származhat, amely a lapos háztetőkből kimosott mekopropot tartalmazza. A mekoprop kiterjedt használatát tükrözi a SZVT-ból kifolyó mekoprop mennyisége, és a SZVT vízgyűjtőjében élő lakosság száma között fennálló korreláció (4. ábra). Az eredmények általánosítása Más gyakran városi területeken alkalmazott peszticideket találtak a legtöbb SZVT-ból kifolyó vízben és ezek koncentrációja a különböző SZVT-k esetén nem mutatott szignifikáns különbséget. Mindez alátámasztja a kiinduló feltevést, hogy a peszticidek használata a városi területeken e vegyületek bevitelét okozza a felszíni vizekbe a SZVT-ken keresztül. Egy friss EAWAG vizsgálat szerint további állagmegőrzési célból használt biocideket (pl. triklozánt) és festéktartósító szereket (pl. irgarolt) észleltek néhány SZVT-ból kifolyó vízben. Intézkedések a SZVT-kon keresztül a felszíni vizekbe jutó peszticidszennyezés csökkentésére Intézkedések a mezőgazdaságban A felszíni vizek peszticidszennyezésének megakadályozása céljából a peszticidfelhasználóknak kerülni kell az olyan helyeken végzett műveleteket, amelyekről a víz könnyen bejut a csatornarendszerbe vagy a folyókba. Minél több műveletet kell elvégezni közvetlenül a művelés alatt álló földeken (így pl. a permetezőgép tartályának öblítését) ez a legjobb stratégia.

13 A tett erőfeszítések ellenére is, a svájci felszíni vizek peszticidszennyezése a mezőgazdaságra háruló költségek növelése nélkül is szignifikánsan csökkenthető lenne pusztán a helytelen gyakorlat minimalizálásával. E célból 2000 áprilisában, röviddel a gyomirtók gabonaföldeken való alkalmazása előtt az 1.és 8. SZVT-k vízgyűjtő körzetében élő összes farmernek levelet küldtek, amely tartalmazta a helyes mezőgazdasági gyakorlat legfontosabb szabályait ben a mezőgazdasági peszticidek megnövekedett koncentrációját észlelték az 1. és 8. SZVT-ból kifolyó vízben. A 7. ábra összehasonlítja az atrazin- és metolaklórterhelést 1999-ben és 2000-ben a gyomirtó szerek gabonaföldeken való alkalmazásának időszakában. Az 1. SZVT-ben a terhelés kb. 50%-kal csökkent, míg a 8. SZVT-ben nem tapasztaltak csökkenést. Ez az eredmény nem túl bíztató, azonban lehetséges, hogy a levél eredményezte az 50%-os csökkenést az 1. SZVT-ben és a 8. SZVT-ben a terhelés még nagyobb lett volna a levél nélkül. Mivel a természetes változás nem ismert (pl. időjárási helyzet, más termékek megjelenése miatt a felhasználási szokások változása), a fenti állítás nem nyilvánvaló. Javasolják a farmerek ez irányú ismereteinek folyamatos növelését a mezőgazdasági iskolákban az oktatás javításával és állandó felvilágosítással. 600 terhelés a kukorica gyomirtók alkalmazásának idején (g) atrazin metolaklór atrazin metolaklór 1. SZVT 8. SZVT 7. ábra A farmerek között végzett felvilágosító kampány sikerének ellenőrzése Ezen túl azonnali intézkedésekre van szükség, ha a koncentrációk olyan nagyok, hogy egyes vizi élőlényeket fenyegetnek. A peszticidek alkalmazása a városi területeken a felszíni vizek jelentős szennyezését idézheti elő. Általános következtetések levonásához az alkalmazások száma túl nagy és az ismeretek még túl csekélyek. Azonban fel kell hívni a figyelmet egy lényeges különbségre a mezőgazdasági peszticidek és

14 az építőanyagokhoz állagmegőrzés céljából adalékként alkalmazott peszticidek között. A mezőgazdasági peszticideknek néhány hónap alatt el kell bomolni a humuszrétegben, hogy ne okozzanak problémát a következő termésnél. Az építési anyagok biológiai károsodását gátló peszticidek védő hatásukat olyan hosszú ideig kell, hogy kifejtsék, ameddig csak lehet ( 25 évig). Első lépésként kockázatbecslést kell végezni azokban az állag megőrzésére szolgáló alkalmazásokban, amelyek a felszíni vizek szennyezését idézhetik elő (az építőanyagok biológiai károsodását gátló vegyületek stb.). Növelni kell a magánfelhasználók ismereteit a peszticidek helytelen használatának következményeiről. (Schultz György) Gerecke, A. C.; Schärer, M. stb.: Sources of pesticides in surface waters in Switzerland: Pesticide load through waste water treatment plants current situation and reduction potential. = Chemosphere, 48. k. 3. sz júl. p Verro, R.; Calliera, M. stb.: GIS-Based system for surface water risk assessment of agricultural chemicals 1. Methodological approach. = Environmental Science and Technology, 36. k. 7. sz ápr. 1. p Egyéb irodalom Bume T.; Neis U.: Komplex szennyvíz-fertőtlenítés ultrahanggal. = Vízmű Panoráma, 11. k. 1. sz különszám, p. 24, 26. Kádár M.: Országos ivóvíz minőségjavító program egészségügyi prioritások. = Vízmű Panoráma, 11. k. 1. sz különszám, p Gayer J.: A víz éve, a víz ügye a XXI. század elején. = Vízmű Panoráma, 11. k. 1. sz különszám, p. 5, 7-8. Horváth E.: Tározók megfelelő biztonságú tervezéséhez figyelembe veendő árvízhozam. = Hidrológiai Közlöny, 82. k. 4. sz júl. aug. p Takács L.: Az arzéntartalom megítélése ásvány- és gyógyvizekben. = Hidrológiai Közlöny, 82. k. 4. sz júl. aug. p Sinka A.: A 21. század vízügyi kihívásai. = Vízmű Panoráma, 11. k. 1. sz különszám, p. 13, 15. Peltier S.; Cotte M. stb.: Nanoszűrés: a vízminőség javítása egy nagy vízhálózatban. = Vízmű Panoráma, 11. k. 1. sz különszám, p. 20, 22.

VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS SZENNYVIZEK

VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS SZENNYVIZEK VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS SZENNYVIZEK 3.3 3.4 Növényvédő szerek a felszíni vizekben Tárgyszavak: felszíni vizek; növényvédő szerek; mezőgazdaság; diffúz források. Svájcban évente mintegy 1500 t növényvédő szert

Részletesebben

A vízgyűjtő, mint a hidrogeográfiai vizsgálatok alapegysége Jellemző paraméterek. Az esésgörbe

A vízgyűjtő, mint a hidrogeográfiai vizsgálatok alapegysége Jellemző paraméterek. Az esésgörbe A vízgyűjtő, mint a hidrogeográfiai vizsgálatok alapegysége Jellemző paraméterek. Az esésgörbe Fogalmak vízgyűjtő terület (vízgyűjtő kerület!): egy vízfolyás vízgyűjtőjének nevezzük azt a területet, ahonnan

Részletesebben

Felszín n alatti vizeink. GWIS Kft

Felszín n alatti vizeink. GWIS Kft Felszín n alatti vizeink minősége Deák k JózsefJ GWIS Kft Vízminőség g alatt a vízv kémiai fizikai biológiai tulajdonságait értjük Egyszerűbb értelmezés: Jó a v a vízminőség, ha valamennyi (mért) komponens

Részletesebben

Tájékoztató. a Dunán tavaszán várható lefolyási viszonyokról. 1. Az ősz és a tél folyamán a vízgyűjtőre hullott csapadék

Tájékoztató. a Dunán tavaszán várható lefolyási viszonyokról. 1. Az ősz és a tél folyamán a vízgyűjtőre hullott csapadék Országos Vízügyi Főigazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat Tájékoztató a Dunán 218. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató összeállítása során az alábbi meteorológiai és hidrológiai tényezőket

Részletesebben

A tisztítandó szennyvíz jellemző paraméterei

A tisztítandó szennyvíz jellemző paraméterei A tisztítandó szennyvíz jellemző paraméterei A Debreceni Szennyvíztisztító telep a kommunális szennyvizeken kívül, időszakosan jelentős mennyiségű, ipari eredetű vizet is fogad. A magas szervesanyag koncentrációjú

Részletesebben

VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS SZENNYVIZEK

VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS SZENNYVIZEK VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS SZENNYVIZEK 3.3 3.6 A növényvédőszer-terhelés kockázatbecslése Svájcban Tárgyszavak: felszíni víz; vízszennyezés; növényvédő szer; gyomirtó. A szakembereket élénken foglalkoztatja a felszíni

Részletesebben

Tájékoztató. a Dunán tavaszán várható lefolyási viszonyokról. 1. Az ősz és a tél folyamán a vízgyűjtőre hullott csapadék

Tájékoztató. a Dunán tavaszán várható lefolyási viszonyokról. 1. Az ősz és a tél folyamán a vízgyűjtőre hullott csapadék Országos Vízügyi Főigazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat Tájékoztató a Dunán 217. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató összeállítása során az alábbi meteorológiai és hidrológiai tényezőket

Részletesebben

Közepes vízfolyások vízgyűjtőjén végzett VKI szempontú terhelhetőség vizsgálatok tapasztalatai

Közepes vízfolyások vízgyűjtőjén végzett VKI szempontú terhelhetőség vizsgálatok tapasztalatai Közepes vízfolyások vízgyűjtőjén végzett VKI szempontú terhelhetőség vizsgálatok tapasztalatai MASZESZ XIX. Országos Konferencia Lajosmizse, 2018. május 22-23. SZALAY GERGELY, VTK INNOSYSTEM KFT. Amiről

Részletesebben

FELSZÍNI VÍZMINŐSÉGGEL ÉS A HIDROMORFOLÓGIAI ÁLLAPOTJAVÍTÁSSAL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEK TERVEZÉSE A

FELSZÍNI VÍZMINŐSÉGGEL ÉS A HIDROMORFOLÓGIAI ÁLLAPOTJAVÍTÁSSAL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEK TERVEZÉSE A FELSZÍNI VÍZMINŐSÉGGEL ÉS A HIDROMORFOLÓGIAI ÁLLAPOTJAVÍTÁSSAL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEK TERVEZÉSE A VGT-BEN VÍZMINŐSÉGI MODELL ALKALMAZÁSA PONTSZERŰ ÉS DIFFÚZ TERHELÉSEK SZABÁLYOZÁSÁNAK VÍZTEST SZINTŰ

Részletesebben

Szennyvíz és szennyvíziszap-komposzt gyógyszermaradványainak mikrobiális eltávolítása

Szennyvíz és szennyvíziszap-komposzt gyógyszermaradványainak mikrobiális eltávolítása MaSzeSz Junior Vízgazdálkodási Szimpózium Budapest, 2016. február 11. Szennyvíz és szennyvíziszap-komposzt gyógyszermaradványainak mikrobiális eltávolítása Tóth Gábor Nyírségvíz Zrt. A probléma felvetése

Részletesebben

A GINOP PROJEKT BEMUTATÁSA SZENNYVÍZTELEPEK ÁSVÁNYOLAJ FELMÉRÉSÉNEK TAPASZTALATAI

A GINOP PROJEKT BEMUTATÁSA SZENNYVÍZTELEPEK ÁSVÁNYOLAJ FELMÉRÉSÉNEK TAPASZTALATAI A GINOP 2.1.1-15-00433 PROJEKT BEMUTATÁSA SZENNYVÍZTELEPEK ÁSVÁNYOLAJ FELMÉRÉSÉNEK TAPASZTALATAI DR. SZABÓ ZOLTÁN FŐOSZTÁLYVEZETŐ ORSZÁGOS KÖZEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET 2018. JANUÁR 26. GINOP 2.1.1-15-00433

Részletesebben

Helyes Gazdálkodási Gyakorlat a felszíni vizeink növényvédő szer szennyezésének csökkentésére (TOPPS Water Protection project, ECPA) Dr.

Helyes Gazdálkodási Gyakorlat a felszíni vizeink növényvédő szer szennyezésének csökkentésére (TOPPS Water Protection project, ECPA) Dr. Helyes Gazdálkodási Gyakorlat a felszíni vizeink növényvédő szer szennyezésének csökkentésére (TOPPS Water Protection project, ECPA) Dr. László Péter Éghajlat és környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1828/2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: Fővárosi Levegőtisztaságvédelmi Kft. Környezetmikrobiológiai Laboratórium 1153

Részletesebben

a NAT-1-1003/2007 számú akkreditálási ügyirathoz

a NAT-1-1003/2007 számú akkreditálási ügyirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület MELLÉKLET a NAT-1-1003/2007 számú akkreditálási ügyirathoz A BIO-KALIBRA Környezetvédelmi és Szolgáltató Bt. (telephely: 1037 Budapest, Zay u.1-3.) akkreditált mûszaki területe

Részletesebben

1. HELYZETÉRTÉKELÉS. A sokévi szeptemberi átlaghoz viszonyított legnagyobb csapadékhiány (20-39 mm) a Szatmári-síkságon jelentkezett.

1. HELYZETÉRTÉKELÉS. A sokévi szeptemberi átlaghoz viszonyított legnagyobb csapadékhiány (20-39 mm) a Szatmári-síkságon jelentkezett. 1. HELYZETÉRTÉKELÉS Csapadék 2014 szeptemberében a rendelkezésre álló adatok szerint az ország területére lehullott csapadék mennyisége 9 mm (Fehérgyarmat) és 250 mm (Murakeresztúr) között alakult, az

Részletesebben

Felszín alatti vizek állapota, nitrát-szennyezett területekre vonatkozó becslések. Dr. Deák József GWIS Környezetvédelmi és Vízminőségi Kft

Felszín alatti vizek állapota, nitrát-szennyezett területekre vonatkozó becslések. Dr. Deák József GWIS Környezetvédelmi és Vízminőségi Kft Felszín alatti vizek állapota, nitrát-szennyezett területekre vonatkozó becslések Dr. Deák József GWIS Környezetvédelmi és Vízminőségi Kft felszín alatti vizeink nitrát-szennyezettségi állapota, vízkémiai

Részletesebben

Adszorbeálható szerves halogén vegyületek kimutatása környezeti mintákból

Adszorbeálható szerves halogén vegyületek kimutatása környezeti mintákból Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Adszorbeálható szerves halogén vegyületek kimutatása környezeti mintákból Turcsán Edit környezettudományi szak Témavezető: Dr. Barkács Katalin adjunktus

Részletesebben

Tájékoztató. a Tiszán tavaszán várható lefolyási viszonyokról

Tájékoztató. a Tiszán tavaszán várható lefolyási viszonyokról Országos Vízügyi Főigazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat Tájékoztató a Tiszán 218. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató összeállítása során az alábbi meteorológiai és hidrológiai tényezőket

Részletesebben

A rizsben előforduló mérgező anyagok és analitikai kémiai meghatározásuk

A rizsben előforduló mérgező anyagok és analitikai kémiai meghatározásuk A rizsben előforduló mérgező anyagok és analitikai kémiai meghatározásuk Készítette: Varga Dániel környezettan alapszakos hallgató Témavezető: Dr. Tatár Enikő egyetemi docens Analitikai Kémiai Tanszék

Részletesebben

A FÖLD VÍZKÉSZLETE. A felszíni vízkészlet jól ismert. Összesen 1 384 000 000 km 3 víztömeget jelent.

A FÖLD VÍZKÉSZLETE. A felszíni vízkészlet jól ismert. Összesen 1 384 000 000 km 3 víztömeget jelent. A FÖLD VÍZKÉSZLETE A felszíni vízkészlet jól ismert. Összesen 1 384 000 000 km 3 víztömeget jelent. Megoszlása a következő: óceánok és tengerek (világtenger): 97,4 %; magashegységi és sarkvidéki jégkészletek:

Részletesebben

Tájékoztató. a Dunán 2015. tavaszán várható lefolyási viszonyokról. 1. Az ősz és a tél folyamán a vízgyűjtőre hullott csapadék

Tájékoztató. a Dunán 2015. tavaszán várható lefolyási viszonyokról. 1. Az ősz és a tél folyamán a vízgyűjtőre hullott csapadék Országos Vízügyi Főigazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat Tájékoztató a Dunán 21. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató összeállítása során az alábbi meteorológiai és hidrológiai tényezőket

Részletesebben

Tájékoztató. a Tiszán tavaszán várható lefolyási viszonyokról

Tájékoztató. a Tiszán tavaszán várható lefolyási viszonyokról Országos Vízügyi Főigazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat Tájékoztató a Tiszán 217. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató összeállítása során az alábbi meteorológiai és hidrológiai tényezőket

Részletesebben

Confederación Hidrográfica del Ebro AUTOMATA HIDROLÓGIAI INFORMÁCIÓS RENDSZER (A.H.I.R) AZ EBRO FOLYÓ VÍZGYÛJTÕ TERÜLETÉN

Confederación Hidrográfica del Ebro AUTOMATA HIDROLÓGIAI INFORMÁCIÓS RENDSZER (A.H.I.R) AZ EBRO FOLYÓ VÍZGYÛJTÕ TERÜLETÉN AUTOMATA HIDROLÓGIAI INFORMÁCIÓS RENDSZER (A.H.I.R) AZ EBRO FOLYÓ VÍZGYÛJTÕ TERÜLETÉN AZ INFORMÁCIÓS RENDSZER CÉLKITÛZÉSEI Árvízi elõrejelzés és menedzsment A vízkészletek optimalizálása és menedzselése

Részletesebben

Folyóvízminőség becslés térinformatikai módszerekkel. Nagy Zoltán Geográfus Msc. Szegedi Tudományegyetem

Folyóvízminőség becslés térinformatikai módszerekkel. Nagy Zoltán Geográfus Msc. Szegedi Tudományegyetem Folyóvízminőség becslés térinformatikai módszerekkel Nagy Zoltán Geográfus Msc. Szegedi Tudományegyetem Probléma felvetés - Mezőgazdasági termelés nagymértékű víz- és talajvíz szennyezése. - Külföldi példákban

Részletesebben

Vizeink állapota 2015

Vizeink állapota 2015 Vizeink állapota 2015 Dr. Kerekesné Steindl Zsuzsanna BM Budapest, 2015. október 29. MHT www.vizeink.hu Kvassay Jenő Terv: 1. Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv felülvizsgálata (VGT2 2015) 2. Nemzeti Vízstratégia

Részletesebben

, Budapest. stakeholder workshop TAKING COOPERATION FORWARD 1. Kiss Veronika- KSzI Kft.

, Budapest. stakeholder workshop TAKING COOPERATION FORWARD 1. Kiss Veronika- KSzI Kft. 2019.06.18., Budapest stakeholder workshop Kiss Veronika- KSzI Kft. TAKING COOPERATION FORWARD 1 Akcióterv és megvalósítási lehetőségek a hazai mintaterületeken TAKING COOPERATION FORWARD 2 . A PROJEKT

Részletesebben

UV-sugárzást elnyelő vegyületek vizsgálata GC-MS módszerrel és kimutatásuk környezeti vízmintákban

UV-sugárzást elnyelő vegyületek vizsgálata GC-MS módszerrel és kimutatásuk környezeti vízmintákban UV-sugárzást elnyelő vegyületek vizsgálata GC-MS módszerrel és kimutatásuk környezeti vízmintákban Készítette: Kovács Tamás Környezettudomány szakos hallgató Témavezető: Zsigrainé Dr. Vasanits Anikó adjunktus

Részletesebben

Tájékoztató. a Dunán tavaszán várható lefolyási viszonyokról. 1. Az ősz és a tél folyamán a vízgyűjtőre hullott csapadék

Tájékoztató. a Dunán tavaszán várható lefolyási viszonyokról. 1. Az ősz és a tél folyamán a vízgyűjtőre hullott csapadék Országos Vízügyi Főigazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat Tájékoztató a Dunán 216. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató összeállítása során az alábbi meteorológiai és hidrológiai tényezőket

Részletesebben

VÁROSI CSAPADÉKVÍZ GAZDÁLKODÁS A jelenlegi tervezési gyakorlat alkalmazhatóságának korlátozottsága az éghajlat változó körülményei között

VÁROSI CSAPADÉKVÍZ GAZDÁLKODÁS A jelenlegi tervezési gyakorlat alkalmazhatóságának korlátozottsága az éghajlat változó körülményei között VÁROSI CSAPADÉKVÍZ GAZDÁLKODÁS A jelenlegi tervezési gyakorlat alkalmazhatóságának korlátozottsága az éghajlat változó körülményei között Dr. Buzás Kálmán címzetes egyetemi tanár BME, Vízi Közmű és Környezetmérnöki

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2015. március kivonat Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízvédelmi és Vízgyűjtő-gazdálkodási Főosztály Vízkészlet-gazdálkodási Osztálya és

Részletesebben

A XXI. SZÁZADRA BECSÜLT KLIMATIKUS TENDENCIÁK VÁRHATÓ HATÁSA A LEFOLYÁS SZÉLSŐSÉGEIRE A FELSŐ-TISZA VÍZGYŰJTŐJÉN

A XXI. SZÁZADRA BECSÜLT KLIMATIKUS TENDENCIÁK VÁRHATÓ HATÁSA A LEFOLYÁS SZÉLSŐSÉGEIRE A FELSŐ-TISZA VÍZGYŰJTŐJÉN 44. Meteorológiai Tudományos Napok Budapest, 2018. november 22 23. A XXI. SZÁZADRA BECSÜLT KLIMATIKUS TENDENCIÁK VÁRHATÓ HATÁSA A LEFOLYÁS SZÉLSŐSÉGEIRE A FELSŐ-TISZA VÍZGYŰJTŐJÉN Kis Anna 1,2, Pongrácz

Részletesebben

Tájékoztató. a Tiszán 2014. tavaszán várható lefolyási viszonyokról

Tájékoztató. a Tiszán 2014. tavaszán várható lefolyási viszonyokról Országos Vízügyi Főigazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat Tájékoztató a Tiszán 214. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató összeállítása során az alábbi meteorológiai és hidrológiai tényezőket

Részletesebben

Tájékoztató. a Tiszán tavaszán várható lefolyási viszonyokról

Tájékoztató. a Tiszán tavaszán várható lefolyási viszonyokról Országos Vízügyi Főigazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat Tájékoztató a Tiszán 216. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató összeállítása során az alábbi meteorológiai és hidrológiai tényezőket

Részletesebben

Városi hidrológia, éghajlatváltozás

Városi hidrológia, éghajlatváltozás Városi hidrológia, éghajlatváltozás Városi környezetvédelem Előadó: Varga Laura Városi hidrológiai ciklus Városiasodás Növekvő lakosszám Növekvő burkolt felület Növekvő szennyezőanyag kibocsátás Csökkenő

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. a Dunán 2009. tavaszán várható lefolyási viszonyokról

TÁJÉKOZTATÓ. a Dunán 2009. tavaszán várható lefolyási viszonyokról VITUKI Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kutató Intézet Nonprofit Kft. Vízgazdálkodási Igazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat TÁJÉKOZTATÓ a Dunán 29. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató

Részletesebben

Tájékoztató. a Dunán tavaszán várható lefolyási viszonyokról

Tájékoztató. a Dunán tavaszán várható lefolyási viszonyokról Országos Vízügyi Főigazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat Tájékoztató a Dunán 219. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató összeállítása során az alábbi meteorológiai és hidrológiai tényezőket

Részletesebben

2018. április. Havi hidrometeorológiai tájékoztató. 1. Meteorológiai értékelés

2018. április. Havi hidrometeorológiai tájékoztató. 1. Meteorológiai értékelés Havi hidrometeorológiai tájékoztató 2018. április 1. Meteorológiai értékelés Nagyon meleg és száraz áprilison vagyunk túl, térségünkben mindössze 10-20 mm csapadék hullott le, ami a szokásosnak mindössze

Részletesebben

ALKIL-FENOLOK ÉS ETOXILÁTJAIK ÉLETTANI HATÁSAI, AZONOSÍTÁSUK ÉS MENNYISÉGI MEGHATÁROZÁSUK KÖRNYEZETI VÍZMINTÁKBAN

ALKIL-FENOLOK ÉS ETOXILÁTJAIK ÉLETTANI HATÁSAI, AZONOSÍTÁSUK ÉS MENNYISÉGI MEGHATÁROZÁSUK KÖRNYEZETI VÍZMINTÁKBAN ALKIL-FENOLOK ÉS ETOXILÁTJAIK ÉLETTANI HATÁSAI, AZONOSÍTÁSUK ÉS MENNYISÉGI MEGHATÁROZÁSUK KÖRNYEZETI VÍZMINTÁKBAN Miről lesz szó? Alkil-fenolok és etoxilátjaik élettani hatásai Alkil-fenolok és etoxilátjaik

Részletesebben

Bakó Krisztina Környezettudományi szak Környezet-földtudomány szakirány

Bakó Krisztina Környezettudományi szak Környezet-földtudomány szakirány Bakó Krisztina Környezettudományi szak Környezet-földtudomány szakirány A vizsgálat tárgya: pakurával szennyezett, majd kármentesített terület A vizsgálat célja: meglévő adatok alapján végzett kutatás

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2015. november kivonat Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya és az Alsó-Tisza-vidéki

Részletesebben

Adszorbeálható szerves halogén vegyületek koncentráció változásának vizsgálata kommunális szennyvizek eltérő módszerekkel történő fertőtlenítése során

Adszorbeálható szerves halogén vegyületek koncentráció változásának vizsgálata kommunális szennyvizek eltérő módszerekkel történő fertőtlenítése során Eötvös Loránd Tudományegyetem Analitikai Kémiai Tanszék Adszorbeálható szerves halogén vegyületek koncentráció változásának vizsgálata kommunális szennyvizek eltérő módszerekkel történő fertőtlenítése

Részletesebben

Természetes környezet. A bioszféra a Föld azon része, ahol van élet és biológiai folyamatok mennek végbe: kőzetburok vízburok levegőburok

Természetes környezet. A bioszféra a Föld azon része, ahol van élet és biológiai folyamatok mennek végbe: kőzetburok vízburok levegőburok Természetes környezet A bioszféra a Föld azon része, ahol van élet és biológiai folyamatok mennek végbe: kőzetburok vízburok levegőburok 1 Környezet természetes (erdő, mező) és művi elemekből (város, utak)

Részletesebben

Tájékoztató. a Dunán 2014. tavaszán várható lefolyási viszonyokról. 1. Az ősz és a tél folyamán a vízgyűjtőre hullott csapadék

Tájékoztató. a Dunán 2014. tavaszán várható lefolyási viszonyokról. 1. Az ősz és a tél folyamán a vízgyűjtőre hullott csapadék Országos Vízügyi Főigazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat Tájékoztató a Dunán 214. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató összeállítása során az alábbi meteorológiai és hidrológiai tényezőket

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2015. december - kivonat - Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya és az Alsó-Tisza-vidéki

Részletesebben

Levélfelület-index és albedó változása légköri kadmium szennyezés hatására kukorica növényen 2010 és 2011 között

Levélfelület-index és albedó változása légköri kadmium szennyezés hatására kukorica növényen 2010 és 2011 között Levélfelület-index és albedó változása légköri kadmium szennyezés hatására kukorica növényen 2010 és 2011 között Illés Bernadett Anda Angéla PE GK Meteorológia és Vízgazdálkodás Tanszék Budapest, 2012.

Részletesebben

Biostatisztika VIII. Mátyus László. 19 October

Biostatisztika VIII. Mátyus László. 19 October Biostatisztika VIII Mátyus László 19 October 2010 1 Ha σ nem ismert A gyakorlatban ritkán ismerjük σ-t. Ha kiszámítjuk s-t a minta alapján, akkor becsülhetjük σ-t. Ez további bizonytalanságot okoz a becslésben.

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2016. november kivonat Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya és az Alsó-Tisza-vidéki

Részletesebben

A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK. az EMGA kiadásairól. Korai előrejelző rendszer, 2014/5-6. szám

A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK. az EMGA kiadásairól. Korai előrejelző rendszer, 2014/5-6. szám EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014.6.25. COM(2014) 390 final A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK az EMGA kiadásairól Korai előrejelző rendszer, 2014/5-6. szám HU HU TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

MEMBRÁNOS ELJÁRÁSOK A VÍZTISZTÍTÁSBAN: GYÓGYSZERMARADVÁNYOK ELTÁVOLÍTÁSI LEHETŐSÉGE. Gerencsérné dr. Berta Renáta tud. munkatárs

MEMBRÁNOS ELJÁRÁSOK A VÍZTISZTÍTÁSBAN: GYÓGYSZERMARADVÁNYOK ELTÁVOLÍTÁSI LEHETŐSÉGE. Gerencsérné dr. Berta Renáta tud. munkatárs MEMBRÁNOS ELJÁRÁSOK A VÍZTISZTÍTÁSBAN: GYÓGYSZERMARADVÁNYOK ELTÁVOLÍTÁSI LEHETŐSÉGE Gerencsérné dr. Berta Renáta tud. munkatárs TAPASZTALATOK ÉS KIHÍVÁSOK A MEMBRÁNNAL TÖRTÉNŐ VÍZTISZTÍTÁSBAN SZAKMAI NAP

Részletesebben

MTA Izotópkutató Intézet

MTA Izotópkutató Intézet MTA Izotópkutató Intézet Takács Erzsébet http://www.iki.kfki.hu MHT, Takács 2008. Erzsébet, szeptember 10. IKI A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség tevékenysége a témával kapcsolatban Koordinált kutatási

Részletesebben

Természetes vizek szennyezettségének vizsgálata

Természetes vizek szennyezettségének vizsgálata A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Természetes vizeink összetételének vizsgálata, összehasonlítása Vízben oldott szennyezőanyagok kimutatása Vízben oldott ionok kimutatása Eszközszükséglet: Szükséges

Részletesebben

Tájékoztató. a Tiszán tavaszán várható lefolyási viszonyokról

Tájékoztató. a Tiszán tavaszán várható lefolyási viszonyokról Országos Vízügyi Főigazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat Tájékoztató a Tiszán 219. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató összeállítása során az alábbi meteorológiai és hidrológiai tényezőket

Részletesebben

Szántóföldön termelt főbb növények terméseredményei a Közép-Dunántúlon 2005

Szántóföldön termelt főbb növények terméseredményei a Közép-Dunántúlon 2005 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Veszprémi Igazgatósága Szántóföldön termelt főbb növények terméseredményei a Közép-Dunántúlon 2005 Veszprém 2006. január Készült: a Központi Statisztikai Hivatal Veszprémi

Részletesebben

Felszín alatti vizektől függő ökoszisztémák vízigénye és állapota a Nyírség és a Duna-Tisza köze példáján keresztül

Felszín alatti vizektől függő ökoszisztémák vízigénye és állapota a Nyírség és a Duna-Tisza köze példáján keresztül Felszín alatti vizektől függő ökoszisztémák vízigénye és állapota a Nyírség és a Duna-Tisza köze példáján keresztül XXI. Konferencia a felszín alatti vizekről 2014. Április 2-3. Siófok Biró Marianna Simonffy

Részletesebben

Vízminőségvédelem km18

Vízminőségvédelem km18 Vízminőségvédelem km18 2004/2005-es tanév I. félév 4. rész Dr. Zseni Anikó egyetemi adjunktus, SZE, MTK, ÉKI, Környezetmérnöki Tanszék Vízkészlet-gazdálkodás ~ a természetes és felhasználható vízkészletek

Részletesebben

FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI

FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI statisztika 4 IV. MINTA, ALAPsTATIsZTIKÁK 1. MATEMATIKAI statisztika A matematikai statisztika alapfeladatát nagy általánosságban a következőképpen

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2015. augusztus - kivonat - Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya és az Alsó-Tisza-vidéki

Részletesebben

Antal Gergő Környezettudomány MSc. Témavezető: Kovács József

Antal Gergő Környezettudomány MSc. Témavezető: Kovács József Antal Gergő Környezettudomány MSc. Témavezető: Kovács József Bevezetés A Föld teljes vízkészlete,35-,40 milliárd km3-t tesz ki Felszíni vizek ennek 0,0 %-át alkotják Jelentőségük: ivóvízkészlet, energiatermelés,

Részletesebben

A Víz Keretirányelvről, a felszíni vízvédelmi jogszabályok felülvizsgálatának szükségességéről

A Víz Keretirányelvről, a felszíni vízvédelmi jogszabályok felülvizsgálatának szükségességéről A Víz Keretirányelvről, a felszíni vízvédelmi jogszabályok felülvizsgálatának szükségességéről Gaul Réka Orsolya BM Vízgyűjtő-gazdálkodási és Vízvédelmi Főosztály maszesz, 2018. november 29 2 24 beérkező

Részletesebben

A 2014. május havi csapadékösszeg területi eloszlásának eltérése az 1971-2000. májusi átlagtól

A 2014. május havi csapadékösszeg területi eloszlásának eltérése az 1971-2000. májusi átlagtól 1. HELYZETÉRTÉKELÉS Csapadék 2014 májusában a rendelkezésre álló adatok szerint az ország területére lehullott csapadék mennyisége 36 mm (Nyírábrány) és 163 mm (Tés) között alakult, az országos területi

Részletesebben

Csathó Péter, Pirkó Béla. Mezőgazdasági nitrát szennyezés lerágott csont vagy megoldhatatlan probléma?

Csathó Péter, Pirkó Béla. Mezőgazdasági nitrát szennyezés lerágott csont vagy megoldhatatlan probléma? Csathó Péter, Pirkó Béla Mezőgazdasági nitrát szennyezés lerágott csont vagy megoldhatatlan probléma? A nitrogén sorsa a talajban Forrás: Németh (1995) A nitrát irányelv 25 éve Közvetett piacszabályozási

Részletesebben

Mrekva László okleveles építőmérnök

Mrekva László okleveles építőmérnök Mrekva László okleveles építőmérnök Az urbanizációs folyamat Heti egymillió fővel gyarapodik a Föld városainak összesített lakossága a következő negyedszázad folyamán. A világ lakosságának fele már most

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2015. február kivonat Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízvédelmi és Vízgyűjtő-gazdálkodási Főosztály Vízkészlet-gazdálkodási Osztálya és

Részletesebben

Mikroszennyező anyagok a vízben szemléletváltás az ezredfordulót követően. Licskó István BME VKKT

Mikroszennyező anyagok a vízben szemléletváltás az ezredfordulót követően. Licskó István BME VKKT Mikroszennyező anyagok a vízben szemléletváltás az ezredfordulót követően Licskó István BME VKKT Mikroszennyezők definíciója Mikroszennyezőknek azokat a vízben mikrogramm/liter (µg/l) koncentrációban jelenlévő

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2017. március - kivonat - Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya és az Alsó-Tisza-vidéki

Részletesebben

A magyarországi aszályhelyzet és mérhetősége. Szalai Sándor Szent István Egyetem

A magyarországi aszályhelyzet és mérhetősége. Szalai Sándor Szent István Egyetem A magyarországi aszályhelyzet és mérhetősége Szalai Sándor Szent István Egyetem Szalai.sandor@mkk.szie.hu Az aszály tulajdonságai Természetes jelenség Relatív Vízhez köthető, a normánál kevesebb A vízhiány

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2016. augusztus kivonat Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya és az Alsó-Tisza-vidéki

Részletesebben

Oxigéndúsítási eljárás alkalmazása a Fejérvíz ZRt. szennyvíztisztító telepein

Oxigéndúsítási eljárás alkalmazása a Fejérvíz ZRt. szennyvíztisztító telepein Oxigéndúsítási eljárás alkalmazása a Fejérvíz ZRt. szennyvíztisztító telepein Előadó: Varvasovszki Zalán technológus FEJÉRVÍZ ZRt. Bevezetés FEJÉRVÍZ Fejér Megyei Önkormányzatok Általánosságban elmondható,

Részletesebben

Prágai szakmai kirándulás 2015. 05. 18-20.

Prágai szakmai kirándulás 2015. 05. 18-20. Prágai szakmai kirándulás 2015. 05. 18-20. Május 18. Szakmai kirándulásunkat a modřice-i szennyvíztisztító telepen (Chrlická 552, 664 42 Modřice) kezdtük el. A szennyvíztisztító telep Brno és környékének

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés

Éves energetikai szakreferensi jelentés SZEGEDI VÍZMŰ ZRT. Éves energetikai szakreferensi jelentés 217 év Készítette: Terbete Consulting Kft. Torma József energetikai szakreferens 1 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 Bevezetés... 3 Energia

Részletesebben

Benyhe Balázs. Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság

Benyhe Balázs. Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Hidrológiai modellezés a Fehértó-majsaifőcsatorna vízgyűjtőjén Benyhe Balázs Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Bevezetés Aszályok a Kárpát-medencében: növekvő gyakoriság növekvő intenzitás Kevés objektíven

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2015. január - kivonat - Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízvédelmi és Vízgyűjtő-gazdálkodási Főosztály Vízkészlet-gazdálkodási Osztálya

Részletesebben

A április havi csapadékösszeg területi eloszlásának eltérése az április átlagtól

A április havi csapadékösszeg területi eloszlásának eltérése az április átlagtól 1. HELYZETÉRTÉKELÉS Csapadék 2014 áprilisában a rendelkezésre álló adatok szerint az ország területére lehullott csapadék mennyisége 12 mm (Nyírábrány) és 84 mm (Kölked) között alakult, az országos területi

Részletesebben

Matematikai geodéziai számítások 6.

Matematikai geodéziai számítások 6. Matematikai geodéziai számítások 6. Lineáris regresszió számítás elektronikus távmérőkre Dr. Bácsatyai, László Matematikai geodéziai számítások 6.: Lineáris regresszió számítás elektronikus távmérőkre

Részletesebben

Mezőgazdasági termelői árak, november

Mezőgazdasági termelői árak, november Közzététel: 2009. január 14. Sorszám: 8. Következik: 2009. január 15. Fogyasztói árak Mezőgazdasági termelői árak,. november Az agrár termelőiár-szintje. novemberben 22,3%-kal mérséklődött az előző év

Részletesebben

ÉLVEZETI SZEREK ELEMZÉSE KÖRNYEZETI VIZEKBEN FOLYADÉK ÉS GÁZKROMATOGRÁFIA TÖMEGSPEKTROMETRIA FELHASZNÁLÁSÁVAL

ÉLVEZETI SZEREK ELEMZÉSE KÖRNYEZETI VIZEKBEN FOLYADÉK ÉS GÁZKROMATOGRÁFIA TÖMEGSPEKTROMETRIA FELHASZNÁLÁSÁVAL ÉLVEZETI SZEREK ELEMZÉSE KÖRNYEZETI VIZEKBEN FOLYADÉK ÉS GÁZKROMATOGRÁFIA TÖMEGSPEKTROMETRIA FELHASZNÁLÁSÁVAL Gere Kálmán Richárd Környezettan BSC 2015 Bevezetés Az Illegális élvezeti szerek veszélyesek

Részletesebben

A HÓBAN TÁROLT VÍZKÉSZLET MEGHATÁROZÁSA AZ ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLATNÁL február 21.

A HÓBAN TÁROLT VÍZKÉSZLET MEGHATÁROZÁSA AZ ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLATNÁL február 21. A HÓBAN TÁROLT VÍZKÉSZLET MEGHATÁROZÁSA AZ ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLATNÁL 2018. február 21. A HÓVÍZKÉSZLET MEGHATÁROZÁSÁNAK NÉHÁNY JELLEGZETESSÉGE A tényleges érték nem mérhető, tapasztalati úton nem becsülhető

Részletesebben

A napenergia magyarországi hasznosítását támogató új fejlesztések az Országos Meteorológiai Szolgálatnál

A napenergia magyarországi hasznosítását támogató új fejlesztések az Országos Meteorológiai Szolgálatnál A napenergia magyarországi hasznosítását támogató új fejlesztések az Országos Meteorológiai Szolgálatnál Nagy Zoltán, Tóth Zoltán, Morvai Krisztián, Szintai Balázs Országos Meteorológiai Szolgálat A globálsugárzás

Részletesebben

A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK. az EMGA kiadásairól. Korai előrejelző rendszer, 2014/7-8. szám

A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK. az EMGA kiadásairól. Korai előrejelző rendszer, 2014/7-8. szám EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014.8.27. COM(2014) 546 final A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK az EMGA kiadásairól Korai előrejelző rendszer, 2014/7-8. szám HU HU TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS kivonat 2013. július Készítette az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízkészlet-gazdálkodási és Víziközmű Osztálya és az Alsó-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság

Részletesebben

ORSZÁGOS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET FŐIGAZGATÓ

ORSZÁGOS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET FŐIGAZGATÓ ORSZÁGOS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET FŐIGAZGATÓ 197 Budapest, Gyáli út 2 6. Levélcím: 1437 Budapest Pf. 839. Telefon: (6-1) 476-12-83 Fax: (6-1) 215-246 igazgatosag@oki.antsz.hu Összefoglaló A 212. évi

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON. Búza és árpa Törökországban: bőséges talaj nedvesség támogatja a késői szezon javulását

MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON. Búza és árpa Törökországban: bőséges talaj nedvesség támogatja a késői szezon javulását MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON Búza és árpa Törökországban: bőséges talaj nedvesség támogatja a késői szezon javulását Kép Vegetációs index Anatólia fennsík régiójában Az őszi szárazság az Anatóliai

Részletesebben

Diffúz szennyezések peszticidek - megjelenése a felszín alatti vízben

Diffúz szennyezések peszticidek - megjelenése a felszín alatti vízben Diffúz szennyezések peszticidek - megjelenése a felszín alatti vízben július 2-3. Zöldi Irma Országos Vízügyi Főigazgatóság Tartalom Téma aktualitása; Diffúz szennyezés fogalma a 219/2004. (VII. 21.) Korm.

Részletesebben

Összefüggések vegyi anyagok kockázat- és életciklus felmérése között

Összefüggések vegyi anyagok kockázat- és életciklus felmérése között Összefüggések vegyi anyagok kockázat- és életciklus felmérése között 1 Sára Balázs balazs.sara@febe-ecologic.it RA és LCA Vegyi anyagok környezeti menedzsmentjében jelentős szerepe van a kockázat felmérésnek

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2015. július - kivonat - Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya és az Alsó-Tisza-vidéki

Részletesebben

Dr. Berényi Üveges Judit Növény- Talaj és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság Talajvédelmi Hatósági Osztály október 26.

Dr. Berényi Üveges Judit Növény- Talaj és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság Talajvédelmi Hatósági Osztály október 26. A szennyvíziszapok mezőgazdasági felhasználása talajvédelmi hatósági engedély alapján és a szennyvíziszap felhasználásával készült termékek piacfelügyelete Dr. Berényi Üveges Judit Növény- Talaj és Agrárkörnyezet-védelmi

Részletesebben

Korszerű eleveniszapos szennyvízkezelési eljárások, a nitrifikáció hatékonyságának kémiai, mikrobiológiai vizsgálata

Korszerű eleveniszapos szennyvízkezelési eljárások, a nitrifikáció hatékonyságának kémiai, mikrobiológiai vizsgálata Korszerű eleveniszapos szennyvízkezelési eljárások, a nitrifikáció hatékonyságának kémiai, mikrobiológiai vizsgálata Készítette: Demeter Erika Környezettudományi szakos hallgató Témavezető: Sütő Péter

Részletesebben

Matematikai geodéziai számítások 6.

Matematikai geodéziai számítások 6. Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kara Dr. Bácsatyai László Matematikai geodéziai számítások 6. MGS6 modul Lineáris regresszió számítás elektronikus távmérőkre SZÉKESFEHÉRVÁR 2010 Jelen szellemi

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2017. január kivonat Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya és az Alsó-Tisza-vidéki

Részletesebben

VÍZTELENÍTŐ KUTAK HOZAMVÁLTOZÁSA LIGNITKÜLFEJTÉSEKBEN

VÍZTELENÍTŐ KUTAK HOZAMVÁLTOZÁSA LIGNITKÜLFEJTÉSEKBEN A Miskolci Egyetem Közleményei, A sorozat, Bányászat, 80. kötet (2011), p.197-203. VÍZTELENÍTŐ KUTAK HOZAMVÁLTOZÁSA LIGNITKÜLFEJTÉSEKBEN egyetemi tanár, MTA rendes tagja Miskolci Egyetem,Bányászati és

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2015. június - kivonat - Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya és az Alsó-Tisza-vidéki

Részletesebben

Módszertani Intézeti Tanszéki Osztály. A megoldás részletes mellékszámítások hiányában nem értékelhető!

Módszertani Intézeti Tanszéki Osztály. A megoldás részletes mellékszámítások hiányában nem értékelhető! BGF KKK Módszertani Intézeti Tanszéki Osztály Budapest, 2012.. Név:... Neptun kód:... Érdemjegy:..... STATISZTIKA II. VIZSGADOLGOZAT Feladatok 1. 2. 3. 4. 5. 6. Összesen Szerezhető pontszám 21 20 7 22

Részletesebben

A TALAJSZENNYEZŐK HATÁRÉRTÉKEINEK MEGALAPOZÁSA ÉS ALKALMAZÁSA. Dr. Szabó Zoltán

A TALAJSZENNYEZŐK HATÁRÉRTÉKEINEK MEGALAPOZÁSA ÉS ALKALMAZÁSA. Dr. Szabó Zoltán A TALAJSZENNYEZŐK HATÁRÉRTÉKEINEK MEGALAPOZÁSA ÉS ALKALMAZÁSA Dr. Szabó Zoltán Országos Környezetegészségügyi Intézet TOXIKUS ANYAGOK A TALAJBAN 1965-1972 Módszerek kidolgozása Hg, As, Cd, Cr, Ni, Cu,

Részletesebben

KÖRNYEZETSZENNYEZÉSI FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁS

KÖRNYEZETSZENNYEZÉSI FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁS KÖRNYEZETSZENNYEZÉSI FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁS Kérdőív Kelt: Kitöltötte: Beosztás, telefon, telefax: 1. Biztosított neve címe: 2. Tevékenység ismertetése: Mutassa be a telephelyen végzett tevékenységet Kérjük,

Részletesebben

2011. július havi hidrometeorológiai és vízgazdálkodási helyzetértékelés

2011. július havi hidrometeorológiai és vízgazdálkodási helyzetértékelés 2011. július havi hidrometeorológiai és vízgazdálkodási helyzetértékelés 1. Hidrometeorológiai helyzet értékelése: Július hónap időjárását a sokéves átlagnál jóval több csapadék, hőmérsékletben a sokéves

Részletesebben

Adatok statisztikai értékelésének főbb lehetőségei

Adatok statisztikai értékelésének főbb lehetőségei Adatok statisztikai értékelésének főbb lehetőségei 1. a. Egy- vagy kétváltozós eset b. Többváltozós eset 2. a. Becslési problémák, hipotézis vizsgálat b. Mintázatelemzés 3. Szint: a. Egyedi b. Populáció

Részletesebben

BESZIVÁRGÓ VIZEK VIZSGÁLATA A BUDAI-HEGYSÉG EGYIK

BESZIVÁRGÓ VIZEK VIZSGÁLATA A BUDAI-HEGYSÉG EGYIK BESZIVÁRGÓ VIZEK VIZSGÁLATA A BUDAI-HEGYSÉG EGYIK BARLANGJÁBAN Készítette: Szalai Zsófia Környezettan BSc. Harcsaszájú-barlang Témavezető: Kiss Klaudia Szalai Zoltán PhD. BEVEZETÉS, ALAPPROBLÉMA 80-as

Részletesebben

Mikroszennyezők eltávolításának lehetőségei meglevő szennyvíztisztító telepeken (eddigi tapasztalatok és eredmények) c. előadás hozzászólása

Mikroszennyezők eltávolításának lehetőségei meglevő szennyvíztisztító telepeken (eddigi tapasztalatok és eredmények) c. előadás hozzászólása Mikroszennyezők eltávolításának lehetőségei meglevő szennyvíztisztító telepeken (eddigi tapasztalatok és eredmények) c. előadás hozzászólása Mikroszennyezők előfordulása és határai MTA Vízgazdálkodás-Tudományi

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON. Búza Ausztráliában: előrejelzett termelést csökkentették

MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON. Búza Ausztráliában: előrejelzett termelést csökkentették MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON Búza Ausztráliában: előrejelzett termelést csökkentették USDA a 2018/19 évre Ausztrália búza termelését 20,0 millió metrikus tonnára (mmt) becsülte, ami 2,0 mmt vagy 9%-os

Részletesebben

D:\munkák\város\egys\a talajterhelési díj helyi szabályairól.doc

D:\munkák\város\egys\a talajterhelési díj helyi szabályairól.doc /5 KISÚJSZÁLLÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 36/2004. (VI.25.) önkormányzati rendelete a talajterhelési díj helyi szabályairól az 5/2005. (I.28.). a 63/2005. (XII.6.) 2 és a 20/2009. (IX.30.) 3 egységes szerkezetben

Részletesebben