Vállalkozói Fórum 2018

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Vállalkozói Fórum 2018"

Átírás

1 Vállalkozói Fórum március Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

2 A szakképzési és felnőttképzési törvények és az azokkal összefüggő tárgyú törvények módosítása

3 A szakképzési és felnőttképzési törvények és az azokkal összefüggő tárgyú törvények módosítása A december 18-i Magyar Közlönyben megjelent az egyes oktatási, szakképzési és felnőttképzési törvények és az azokkal összefüggő tárgyú törvények módosításáról szóló évi CXCII. törvény. A módosítás összesen hét törvényt módosít, köztük a szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló évi CLV. törvényt, a szakképzésről szóló évi CLXXXVII. törvényt, a nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvényt, a felnőttképzésről szóló évi LXXVII. törvényt, az államháztartásról szóló évi CXCV. törvényt és még két korábban megjelent módosító törvényt.

4 Egyéni vállalkozókat, mikro- vagy kisvállalkozásokat érintő változások Megszűnt a főtevékenységű képzők definíciója az Szht.-ban, e fogalom helyét átvette a kis- és közepes vállalkozásokról, valamint az egyéni vállalkozásokról szóló új rendelkezés. A jövőben nem szűnnek meg automatikusan a 9. évfolyamos tanulók tanulószerződései a főtevékenységű képzők esetén. Minden egyéni-, mikró- és kisvállalkozás számára elérhető az oktató számára elérhető az oktatói és beruházási csökkentő tétel. A 12 fős szabály marad, tehát a kamara igazolása nélkül továbbra is csak legfeljebb 12 szerződéssel rendelkezhetnek. Ebbe a számba azonban nem kell beleszámítani a halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) és a sajátos nevelési igényű (SNI) tanulókat, illetve az átmeneti szabály értelmében a január 1. előtt kötött tanulószerződéseket.

5 Új fogalmak A tanuló-előszerződés kötésére az első szakképzési évfolyamot megelőző évfolyam október-április időszakában kerülhet sor. A törvénymódosítás további részleteket is szabályoz, mint például a kötésre vonatkozó szándék bejelentésének időszaka, a kötéshez szükséges szülői hozzájárulás esete, az előszerződés megszűnésének esetei. (Szt. 47/A. ) Mellék-szakképesítés: a szakgimnázium középiskolai évfolyamai tananyagának keretében a tanuló választása alapján tanulható és megszerezhető, az Országos Képzési Jegyzékben meghatározott, az adott szakgimnáziumi ágazathoz és az érettségit követő szakképzési évfolyamon megszerezhető szakképesítéshez kapcsolódó szakképesítés vagy részszakképesítés, amelynek tananyagát a szakképzési kerettanterv tartalmazza.

6 Új fogalmak Ágazati készségtanácsok: A testület folyamatosan figyelemmel kíséri a szakképzési szerkezet fejlesztését, a különböző gazdasági, munkaerő-piaci, technikai-technológiai folyamatokat. Javaslatot tehet az Országos Képzési Jegyzék módosítására, a képzési tartalmak korszerűsítésére, a szakképzési rendszer működtetésére, valamint előrejelzéseket készít a képzés irányainak és céljainak meghatározása érdekében. (Szt. 80., 88 (3) i) pont) Ágazati képző központ: több gazdálkodó szervezet által létrehozott, a szakképzésért és felnőttképzésért felelős miniszter által rendeletben kiadott feltételeknek megfelelő gyakorlati képzést szervező. (mentesül a 12-es új szabály alól)

7 Egyéb változások A szakgimnázium évfolyamán köthető tanulószerződésekkel kapcsolatban a jogszabály két jelentős feltételhez köti a kötés lehetőségét. A gyakorlatnak a szakgimnázium szakképzési évfolyamán megszerezhető szakképesítésre kell irányulnia, és tanévenként átlagosan legalább kétszázötven órát meg kell haladnia. A tanuló a szakgimnázium 10. évfolyamán legkésőbb április 30-ig írásbeli nyilatkozatban választ a tizenegyedik-tizenkettedik évfolyamok kerettantervi irányáról a szakgimnázium által biztosított lehetőségek közül. A szakképzésről szóló törvény szerinti mellék-szakképesítés tartalmi elemeinek tanulására vonatkozó választás lehetősége a szakgimnáziumi tanulmányokat a 2016/2017. tanévben 9. évfolyamon, valamint a 2017/2018. tanévben 9. évfolyamon megkezdett tanulókra is kiterjed.

8 Egyéb változások Az elméleti és a gyakorlati képzési órák együttes száma kiskorú tanuló esetén a napi hét, nagykorú tanuló esetén a napi nyolc órát nem haladhatja meg, és a gyakorlati képzési órákat lehetőleg egymást követően kell megszervezni. Szakképesítést igazoló bizonyítványt az kaphat, aki a komplex szakmai vizsgán teljesítette a SZVK követelményt. Ha a komplex szakmai vizsga olyan mellékszakképesítés megszerzésére irányul, amelynek a szakmai és vizsgakövetelménye iskolai előképzettségként érettségi végzettséget ír elő, úgy a szakképesítést igazoló bizonyítvány csak az érettségi végzettség megszerzését követően adható ki.

9 Egyéb változások Összefüggő szakmai gyakorlat teljesítése évismétlés esetén a tanuló a megismételt évfolyamon akkor is köteles teljesíteni az összefüggő szakmai gyakorlatot, ha azt korábban már teljesítette. (Szt. 26. (6a)) Az ún. 5%-os képzés esetén megvalósuló teljesítési megbízotti jogviszony keretében a tanulószerződéses gyakorlati képző szervezet biztosítja a tanuló számára a tanulói pénzbeli juttatást és őt terhelik a kifizetés járulékai. A módosítás értelmében azonban a járulékra eső normatíva összegét már nem kell az oktatási intézménynek átadni. (Szht. 8. (5a)) Az iskolai adatszolgáltatás kötelező körébe beemeli a szintvizsga megszervezése céljából szükséges adatok szolgáltatásának rendjét és tartalmát, valamint határidejét. (Szt. 87. (3)) (Október 15.)

10 A gyakorlati oktatói képzés és vizsga 31. (1) A gyakorlati képzést folytató szervezetnél folyó gyakorlati képzésben gyakorlati oktatóként olyan személy vehet részt, aki Mentesül: a) 125 megfelelő szakirányú szakképesítéssel és - a (3) bekezdés a) pont aa) alpontjában meghatározott kivétellel - legalább ötéves szakmai gyakorlattal rendelkezik, b) 126 rendelkezik kamarai gyakorlati oktatói vizsga letételét igazoló tanúsítvánnyal, c) büntetlen előéletű, és d) nem áll a gyakorlati képzési tevékenység folytatását kizáró foglalkozástól eltiltás hatálya alatt. a) azon szakképesítések tekintetében, amelyekben a szakképesítésért felelős miniszter kiadta a mestervizsga követelményeit, szakirányú mestervizsgával rendelkezik, b) az oktatott, állam által elismert ba) szakképesítés szakirányának megfelelő felsőfokú végzettséggel és legalább kétéves szakirányú szakmai gyakorlattal, vagy bb) szakirányú szakképesítéssel és felsőfokú végzettséggel, valamint legalább ötéves szakirányú szakmai gyakorlattal rendelkezik, c) a Vendéglátóipar ágazatba tartozó spec. Képzőhely. d) a hatvanadik életévét betöltötte. A mestervizsga követelményeit a szakképesítésért felelős miniszter nem adta ki szeptember 1-jéig olyan személy is részt vehet, aki kamarai gyakorlati oktatói vizsgával nem rendelkezik.

11 Egyéb szervezetek a szakképzésben

12 Új lehetőségek az Egyéb szervezetek számára A tanulószerződés kötésére jogosult ún. egyéb szervek, szervezetek együttműködési megállapodás után is közvetlenül megkaphatják az állami támogatást. Kibővül a tanulószerződés kötésére jogosultak egyéb szervek, szervezetek köre: a Szociális és a Pedagógia ágazatba, valamint a honvédelemért felelős miniszter hatáskörébe tartozó szakképesítések megszerzésére irányuló gyakorlati képzést szervező köznevelési intézmények is, feltéve, hogy költségvetési szervként működnek, vagy alapítványi, egyesületi, esetleg egyházi fenntartásúak. (pl. óvodákkal és iskolákkal is. Szt. 43. (2))

13 Finanszírozás igénylése A bejelentés az állami adóhatóság erre a célra rendszeresített nyomtatványán tehető meg. A gyakorlati képzésre vonatkozó normatíva igénybe vétele a bejelentést követő hónap első napjától lehetséges. A szakképzési hozzájárulásuk mértéke nulla, ezért azonnal visszaigénylő pozícióba kerülnek, és képzési költségeik támogatására havonta kaphatják meg a vonatkozó normatíva szerinti teljes összeget (az alapcsökkentő tételt és a beruházási kiegészítő csökkentő tételt). (Szht. 2. (1) h) pont) Fontos, visszamenőleg nem érvényesíthető a normatíva, így a gyakorlati képzés megkezdése előtti hónapban a bejelentést meg kell tenni! Bejelentkezéshez szükséges nyomtatványok: 18T201 egyházi jogi személy esetén, 18T201CSZ alapítvány, egyesület vagy ezek fenntartása alatt működő intézmények részére, 18T201TSZ költségvetési intézmények (pl.: kórház) részére

14 Nyári összefüggő szakmai gyakorlat

15 EM megkötésének folyamata A szervezetek számára rendelkezésre áll az országosan egységes együttműködési megállapodás sablon, ami tartalmazza az összes jogszabályi előírást. Ebből kihúzni vagy kivenni szövegrészeket nem lehet! Arra van mód, hogy a megfelelő pontokban a szervezetre vonatkozó speciális feltételek megjelenhessenek. Iskola köti a szervezettel! Kamarai ellenjegyzéssel válik érvényessé! Csak ellenjegyzet EM után lehet elszámolni! Tanuló befogadás a nyilatkozat tal EM iskola elkészíti és elküldi Szervezet aláírja iskolának visszaküldi Kamara ellenjegyzi, megküldi a szervezetnek

16 Nyári összefüggő szakmai gyakorlat (EM) Szakgimnáziumi képzés esetén : Nincs NAV felé bejelentési kötelezettség. Pénzbeli juttatás havi összege nem lehet kevesebb a hónap első napján érvényes kötelező legkisebb havi minimálbér (2018. évben Ft) tizenöt százalékának 1,3-szerese, 19,5%.( Ft). Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama 9. évfolyamot követően nincs, a 10. évfolyamot követően 140 óra, a 11. évfolyamot követően 140 óra; Érettségire épülő szakképzés esetén (Érettségit követően 2 éves technikusi képzés): Nincs NAV felé bejelentési kötelezettség Pénzbeli juttatás havi összege nem lehet kevesebb a hónap első napján érvényes kötelező legkisebb havi minimálbér tizenöt százalékának 1,3-szerese, 19,5%.( Ft). Heti összeg: Ft Az együttműködési megállapodás alapján fizetendő tanulói pénzbeli juttatás csak az összefüggő szakmai gyakorlatra vonatkozóan, és valamennyi megkezdett hét után jár június 15. (péntek) Az együttműködési megállapodás alapján fizetendő pénzbeli juttatás összegét a mulasztott napok arányában csökkenteni kell, ha a tanuló a gyakorlatról távol marad.

17 Kötelezettségek (EM) Munkaruha és védőfelszerelés (iskola, vagy fenntartója, vagy a gyakorlati képzőhely biztosítja) Étkezés vagy étkezési hozzájárulás (gyakorlati képzőhely biztosítja) Felelősségbiztosítás (iskola, vagy fenntartója biztosítja) Rendszeres foglalkozás-egészségügyi vizsgálat (iskola, vagy fenntartója biztosítja) Munkavédelmi-, tűzvédelmi- és balesetvédelmi oktatás (gyakorlati képzőhely biztosítja) Tisztálkodási eszközök (gyakorlati képzőhely biztosítja) Jelenléti ív és Foglalkozási napló vezetése (gyakorlati képzőhely biztosítja) Foglalkozási napló tartalma: a szakmai tevékenységeket tantárgyanként, az ezekre fordított időt és a tanuló értékelését, a tanuló részvételét és mulasztását a gyakorlati képzés során.

18 Szakképzési hozzájárulás

19 Elszámolás Együttműködési Megállapodással. Együttműködési megállapodás alapján folytatott gyakorlati képzésben érintett tanuló esetében a gyakorlati képzési normatíva összegét egy napra meghatározva, az alapnormatíva összegének 130-cal történő elosztásával kell kiszámítani /130 = 3692 Ft/tanuló/nap. Havonta tanulónként visszaigényelhető összeg: gyakorlati napok száma * 3692 Ft/tanuló/nap as nyomtatványon kell bevallani és igényelni az együttműködési megállapodások után érvényesíthető támogatást a tárgy hónapot követő hónap 12-ig. Fontos tudnivaló, hogy csak azon tanulók után lehet érvényesíteni a támogatás mértékét, akinek gyakorlati foglalkoztatására a gyakorlati képzőhely a szakképző intézménnyel együttműködési megállapodást kötött, s azt a kamara aláírásával ellenjegyezte. Ennek hiányában a képzőhely nem jogosult a normatíva igénybevételére.

20 Elszámolás tanulószerződéssel A csökkentő tétel éves összege - ha a tanulószerződés hatálya a tárgyév teljes időtartamára fennáll - tanulónként az alapnormatíva ( Ft/fő/év) összegének és a tanulószerződésben megnevezett szakképesítéshez tartozó, a) a régi szakképzési törvény alapján indított szakképzés esetében a 280/2011. Korm. rendelet 1. mellékletében meghatározott szakképesítésenkénti súlyszorzó szorzata, b) az új szakképzési törvény alapján indított ba) nappali rendszerű iskolai oktatás és a nappali oktatás munkarendje szerint folyó felnőttoktatás esetében a 280/2011. Korm. rendelet 2. mellékletében meghatározott szakképesítésenkénti súlyszorzó szorzata, bb) esti oktatás munkarendje szerint folyó felnőttoktatás esetében a 280/2011. Korm. rendelet 2. mellékletében meghatározott szakképesítésenkénti súlyszorzó szorzatának 60%-a, bc) levelező oktatás munkarendje szerint folyó felnőttoktatás esetében a 280/2011. Korm. rendelet 2. mellékletében meghatározott szakképesítésenkénti súlyszorzó szorzatának 20%-a

21 Kiegészítő csökkentő tételek az oktatói kiegészítő csökkentő tétel, amely a kis- és középvállalkozásoknál a gyakorlati képzést végző oktatók bérköltségének fedezetéhez nyújt normatív alapú hozzájárulást, tanulószerződéses tanulólétszám* alapnormatíva 21 %-a Például: Ft/tanuló/év azaz havi Ft/hó/tanuló a tanműhely-fenntartási kiegészítő csökkentő tétel, amely az Szt.-ben meghatározott kizárólag gyakorlati képzési célt szolgáló tanműhelyben, a 9. évfolyamon tanműhelyben oktatott tanulószerződéses tanulók gyakorlati képzéséhez vehető igénybe. tanulószerződéses tanulólétszám* alapnormatíva 25 %-a Például: Ft/tanuló/év azaz havi Ft/hó/tanuló

22 Kiegészítő csökkentő tétel tanulószerződés esetén Beruházási kiegészítő csökkentő tétel - Minden hozzájárulásra kötelezett, amennyiben kizárólag a gyakorlati képzés folytatásához szükséges beruházást hajt végre - Aktiválás évében - Mértéke: a tanulószerződéses tanulók éves átlagos létszáma x alap-normatíva összegének meghatározott %-a ( foglalkoztatottak létszámától függően), DE nem haladhatja meg a támogatás nélkül számított beruházási összköltséget és évente a 15 millió Ft-ot A beruházási kiegészítő csökkentő tétel összegénél meghatározott arányszámok: 1-10 főt foglalkoztató kötelezett esetén: 38 %, főt foglalkoztató kötelezett esetén: 18 %, 50 főnél többet foglalkoztató kötelezett esetén: 9 %, Például: 1-10 főnél több alkalmazott esetén, átlag évi 5 tanuló esetében: Ft/év Az éves bevallásban érvényesíthető!

23 Szorgalmi időszak vége végzős tanulók esetében a 2017/2018-as tanévben május 3. Sikeres utolsó évfolyam (vizsgára bocsájtható) TSZ folyamatos Ösztöndíj fizetés folyamatos Normatíva elszámolható Nincs gyakorlati kötelezettség Sikertelen utolsó évfolyam (vizsgára sem bocsájtható) TSZ folyamatos Ösztöndíj fizetés nincs Normatíva nem elszámolható Nincs gyakorlati kötelezettség Sikeres szakmai vizsga TSZ megszűnik a komplex vizsga utolsó napjával Arányosan jár az ösztöndíj Arányosan jár a normatíva Sikertelen szakmai vizsga TSZ megszűnik a komplex vizsga utolsó napjával Arányosan jár az ösztöndíj Arányosan jár a normatíva Pótvizsgára kötelezett TSZ + augusztus 31-ig módosul Nem jár az ösztöndíj Nem jár a normatíva Sikeres pótvizsga TSZ az októberi komplex szakmai vizsga utolsó napjáig módosul Nincs ösztöndíj Nincs normatíva Évismétlésre kötelezett TSZ + 1 év módosul Következő tanévtől jár az ösztöndíj Következő tanévtől jár a normatíva Sikertelen pótvizsga TSZ + 1 év módosul Következő tanévtől jár az ösztöndíj Következő tanévtől jár a normatíva

24 Teljesítési megbízotti együttműködés

25 Teljesítési megbízotti együttműködés A szakképzésről szóló évi CLXXXVII. törvény 8. (6) bekezdésének értelmében a tanulószerződés alapján folyó gyakorlati képzés esetén a teljes gyakorlati képzési idő 5%-át kitevő időtartamban a tanuló kiskorú tanuló esetén a szülő (törvényes képviselő) vagy a gyakorlati képzést folytató szervezet kezdeményezésére gyakorlati tananyagtartalmak szakképző iskolában történő elsajátítására kerül sor a szakképző iskola vezetője által a gazdasági kamara a gyakorlati képzés feltételrendszerének megfelelőségére vonatkozó véleményének kikérésével meghozott döntés alapján. 1. Kérvény (tanuló és/vagy szülő, gazdálkodó) Tanulón ként (szakma, évfolyam, névsor) Átirányítás visszahívás időpontja és óraszáma Az iskola igazgatójának hozzájárulása 2. Kamarai szakmai vélemény, döntés 3. Teljesítési megbízotti szerződés (Centrum+Gazdálkodó) 4. Tanulószerződések kiegészítése + melléklettel

26 Teljesítési megbízotti együttműködés Teljesítési megbízott (iskola) felé átadott összeg mértéke: kormányrendeletben meghatározott normatíva alapján számított összeg - a megbízó által a tanulónak ezen időszakra is fizetett juttatással és járulékaival csökkentett - arányos része illeti meg átirányított időszakra vonatkozóan. Átirányítási időszak végét követő adatszolgáltatás (5 nap) Havi normatíva - Április havi bruttó bér = adatszolgáltatás (Ft/tanuló) számla kiállítása (8 nap) fizetés (8 nap)

27 Teljesítési megbízotti együttműködés Évi minimálbér: Ft Példa 1.: Vendéglátásszervező szakma normája havi szinten: * /12= Ft/hó/tanuló Ösztöndíj (min. 16,5 % + félévenként 2 % + 2 %) minimálbérnek 20,5 %-a: Ft/hó/tanuló + VÁLTOZÁS: Szociális hozzájárulási adó (19,5 %) Ft Átadásra váró összeg: Ft/hó/tanuló Példa 2.: Logisztikai szállítmányozási ügyintéző szakma normája havi szinten: 0,8712* /12= Ft/hó/tanuló Ösztöndíj (min. 13,5 % + félévenként 1 % + 2 %) minimálbérnek a 16,5 %-a: Ft/hó/tanuló + VÁLTOZÁS: Szociális hozzájárulási adó (19,5 %) Ft Átadásra váró összeg: Ft/hó/tanuló

28 Fontos honlapok Kamarai honlap: Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal: OKJ-Országos képzési jegyzék SZVK- Szakmai és Vizsgakövetelmények Kerettantervek Központi programok Jogszabályok Támogatások

29

30 Szép Napot Kívánunk!

Szakképzésről szóló törvényváltozások a gyakorlatban

Szakképzésről szóló törvényváltozások a gyakorlatban Szakképzésről szóló törvényváltozások a gyakorlatban dr. Klész Tibor osztályvezető, szakképzési jogi tanácsadó Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Oktatási és Képzési Igazgatóság Szakképzési Fórum, Szekszárd

Részletesebben

A gyakorlati képzés szervezése feladtok finanszírozás 2017.

A gyakorlati képzés szervezése feladtok finanszírozás 2017. A gyakorlati képzés szervezése feladtok finanszírozás 2017. Kapcsolódó törvények, rendeletek A szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló 2011. évi CLV. törvény (Szht.);

Részletesebben

Gyakorlati képzés tanulószerződéssel. 2015. augusztus 26.

Gyakorlati képzés tanulószerződéssel. 2015. augusztus 26. Gyakorlati képzés tanulószerződéssel 2015. augusztus 26. A gyakorlati képzés kerete tanulószerződés (és együttműködési megállapodás) Cél: munkafolyamatba ágyazott szakmatanulás valós körülmények között,

Részletesebben

Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara MESTEREK KLUBJA

Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara MESTEREK KLUBJA Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara MESTEREK KLUBJA Általános iskola sikeres befejezése Gimnázium 9. 12. évfolyam érettségi Főiskola, egyetem SZAKGIMNÁZIUM (Szakközépiskola) 9. 12. évfolyam érettségi

Részletesebben

A gyakorlati szakképzés finanszírozási lehetőségei 2014-ben

A gyakorlati szakképzés finanszírozási lehetőségei 2014-ben A gyakorlati szakképzés finanszírozási Tudástranszfer munkaerő-piaci alkalmazkodás segítése a szakképzés fejlesztésével Bács-Kiskun megyében Keretek I. Gyakorlati képzőhelyet kereső (tanuló, hallgató)

Részletesebben

BERETTYÓÚJFALUI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM

BERETTYÓÚJFALUI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM FELNŐTTOKTATÁS 2016. AUGUSZTUS 5. BERETTYÓÚJFALUI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM FELNŐTTOKTATÁSI TÁJÉKOZTATÓ Iskolarendszerű felnőttoktatás (nem felsőfokú szakképzés!) A tanuló attól a tanévtől kezdve folytathatja

Részletesebben

Amit az Együttműködési megállapodásról tudni kell

Amit az Együttműködési megállapodásról tudni kell Amit az Együttműködési megállapodásról tudni kell EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS FELTÉTELEI Szakképzési hozzájárulásra kötelezett gazdálkodó szervezet vagy költségvetési szervként működő intézmény, valamint

Részletesebben

A SZAKKÉPZÉSI HOZZÁJÁRULÁS TELJESÍTÉSE 2016.

A SZAKKÉPZÉSI HOZZÁJÁRULÁS TELJESÍTÉSE 2016. A SZAKKÉPZÉSI HOZZÁJÁRULÁS TELJESÍTÉSE 2016. KAPCSOLÓDÓ TÖRVÉNYEK, RENDELETEK A szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló 2011. évi CLV. törvény (Szht.); A gyakorlati képzés

Részletesebben

Duális gyakorlati képzés az agrár- és élelmiszeripari szakképzésben

Duális gyakorlati képzés az agrár- és élelmiszeripari szakképzésben Munkaerő-piaci kihívások Duális gyakorlati képzés az agrár- és élelmiszeripari szakképzésben Pataki Tamás Budapest, 2015.11.12. I. Ágazati specifikumok a duális képzésben Duális képzésről beszélünk, ha:

Részletesebben

Gazdálkodó szervezetek szakképzési hozzájárulás elszámolása 2017-ben

Gazdálkodó szervezetek szakképzési hozzájárulás elszámolása 2017-ben Gazdálkodó szervezetek szakképzési hozzájárulás elszámolása 2017-ben Szakközépiskolai, szakgimnáziumi és szakiskolai tanulók gyakorlati képzésének folytatásához kapcsolódóan, tanulószerződés és együttműködési

Részletesebben

Gazdálkodó szervezetek szakképzési hozzájárulás elszámolása 2018-ban

Gazdálkodó szervezetek szakképzési hozzájárulás elszámolása 2018-ban Gazdálkodó szervezetek szakképzési hozzájárulás elszámolása 2018-ban Szakközépiskolai, szakgimnáziumi és szakiskolai tanulók gyakorlati képzésének folytatásához kapcsolódóan, tanulószerződés és együttműködési

Részletesebben

A SZAKKÉPZÉSI HOZZÁJÁRULÁS FELHASZNÁLÁSA, BEVALLÁSA 2012.

A SZAKKÉPZÉSI HOZZÁJÁRULÁS FELHASZNÁLÁSA, BEVALLÁSA 2012. A SZAKKÉPZÉSI HOZZÁJÁRULÁS FELHASZNÁLÁSA, BEVALLÁSA 2012. TÖRVÉNYEK, RENDELETEK a szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló 2011. évi CLV. törvény (továbbiakban: új Szht.);

Részletesebben

Aláírást követő 5 munkanapon belül 4 eredeti példányban megküldendő a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarának Kamara tölti ki!

Aláírást követő 5 munkanapon belül 4 eredeti példányban megküldendő a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarának Kamara tölti ki! Aláírást követő 5 munkanapon belül 4 eredeti példányban megküldendő a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarának ISZIIR nyilvántartási szám:... ISZIIR azonosítója:. Kamara tölti ki! Iktatószám:...

Részletesebben

Gazdálkodó szervezetek szakképzési hozzájárulás elszámolása 2019-ben

Gazdálkodó szervezetek szakképzési hozzájárulás elszámolása 2019-ben Gazdálkodó szervezetek szakképzési hozzájárulás elszámolása 2019-ben Szakközépiskolai, szakgimnáziumi és szakiskolai tanulók gyakorlati képzésének folytatásához kapcsolódóan, tanulószerződés és együttműködési

Részletesebben

Aláírást követő 5 munkanapon belül 4 eredeti példányban megküldendő a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarának Kamara tölti ki!

Aláírást követő 5 munkanapon belül 4 eredeti példányban megküldendő a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarának Kamara tölti ki! Aláírást követő 5 munkanapon belül 4 eredeti példányban megküldendő a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarának Kamara tölti ki! ISZIIR nyilvántartási szám:... Tanuló ISZIIR azonosítója:. Iktatószám:...

Részletesebben

Tájékoztató az összefüggő szakmai gyakorlatról Tisztelt Szülők!

Tájékoztató az összefüggő szakmai gyakorlatról Tisztelt Szülők! Tájékoztató az összefüggő szakmai gyakorlatról Tisztelt Szülők! Gyermekük intézményünkben a szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. törvény és a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény szerint

Részletesebben

Mesterlovász képzés. Jelentkezési feltételek

Mesterlovász képzés. Jelentkezési feltételek Mesterlovász képzés A képzés célja: A jelenkor viszonyaihoz alkalmazkodó, a szakmáját jól ismerő - és azt a gyakorlatban magas szinten alkalmazni is tudó- szakemberek képzése, akik tevékenységük magas

Részletesebben

Helyzetkép a jelenlegi építőipari gyakorlati képzésről, a cégek szerepvállalásáról az építőipari szakmák oktatásában

Helyzetkép a jelenlegi építőipari gyakorlati képzésről, a cégek szerepvállalásáról az építőipari szakmák oktatásában Helyzetkép a jelenlegi építőipari gyakorlati képzésről, a cégek szerepvállalásáról az építőipari szakmák oktatásában Tóth Istvánné 2015. november 25. Cél Megfelelő mennyiségű és képzettségű szakember rendelkezésre

Részletesebben

KAMARA HIVATALA. Tanulószerződéssel foglalkoztatott nappali rendszerben tanuló tanulók után igénybe vehető havi normatívák szakképesítésenként

KAMARA HIVATALA. Tanulószerződéssel foglalkoztatott nappali rendszerben tanuló tanulók után igénybe vehető havi normatívák szakképesítésenként KAMARA HIVATALA Tanulószerződéssel foglalkoztatott nappali rendszerben tanuló tanulók után igénybe vehető havi normatívák szakképesítésenként OKJ szám Szakmák Súlyszorzó Igénybe vehető normatíva összege

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A TANULÓFOGLALKOZATÁSRÓL

TÁJÉKOZTATÓ A TANULÓFOGLALKOZATÁSRÓL TÁJÉKOZTATÓ A TANULÓFOGLALKOZATÁSRÓL Gyakorlati képzőhelyek dokumentumai (TSZ) 1, Szakmai és vizsgáztatási követelmények A gyakorlati képzés alapdokumentuma, amely tartalmazza mindazon követelményeket,

Részletesebben

TANULÓSZERZŐDÉS. Képzési idő az OKJ szerint: A szervezetnél folyó gyakorlati képzés

TANULÓSZERZŐDÉS. Képzési idő az OKJ szerint: A szervezetnél folyó gyakorlati képzés TANULÓSZERZŐDÉS Iktatószám: amely létrejött a gyakorlati képzést szervező szervezet és a gyakorlati képzésben résztvevő tanuló között az alábbi szakképesítés gyakorlati képzésére Szakképesítés megnevezése:

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS Aláírást követő 5 munkanapon belül 4 eredeti példányban megküldendő a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarának Kamara tölti ki! ISZIIR nyilvántartási szám:... Iktatószám:... Iktatás időpontja:...

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁL LAPODÁS

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁL LAPODÁS Aláírást követő 5 munkanapon belül 3 szakképzési centrummal kötött megállapodás esetén 4 eredeti példányban megküldendő a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarának Kamara tölti ki! ISZIIR nyilvántartási

Részletesebben

Aláírást követő 5 munkanapon belül 4 eredeti példányban megküldendő a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarának Kamara tölti ki!

Aláírást követő 5 munkanapon belül 4 eredeti példányban megküldendő a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarának Kamara tölti ki! Aláírást követő 5 munkanapon belül 4 eredeti példányban megküldendő a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarának Kamara tölti ki! ISZIIR nyilvántartási szám:... Tanuló ISZIIR azonosítója:. Iktatószám:...

Részletesebben

A szakképzési hozzájárulás aktuális kérdései 2018

A szakképzési hozzájárulás aktuális kérdései 2018 A szakképzési hozzájárulás aktuális kérdései 2018 Szakképzési hozzájárulásra kötelezettek köre a belföldi székhelyű gazdasági társaság, szövetkezet, kivéve: lakásszövetkezetet, szociális szövetkezetet,

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS Aláírást követő 5 munkanapon belül 3 szakképzési centrummal kötött együttműködési megállapodás esetén 4 eredeti példányban megküldendő a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarának Kamara tölti

Részletesebben

Aláírást követő 5 munkanapon belül 4 eredeti példányban megküldendő a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarának Kamara tölti ki!

Aláírást követő 5 munkanapon belül 4 eredeti példányban megküldendő a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarának Kamara tölti ki! Aláírást követő 5 munkanapon belül 4 eredeti példányban megküldendő a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarának ISZIIR nyilvántartási szám:... Tanuló ISZIIR azonosítója:. Kamara tölti ki! Iktatószám:...

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS Aláírást követő 5 munkanapon belül 3 eredeti példányban megküldendő a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarának Kamara tölti ki! ISZIIR nyilvántartási szám:... Iktatószám:... Iktatás időpontja:...

Részletesebben

2012. május 14. Pális Ferenc szakképzési vezető

2012. május 14. Pális Ferenc szakképzési vezető A gyakorlati képzés rendje Egyértelmű a szabályozás, hogy mikor nem kerülhet sor a tanuló gyakorlati képzésére: Heti pihenő napokon, és munkaszüneti napokon. Őszi, téli, tavaszi szünet időtartama alatt.

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁL LAPODÁS

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁL LAPODÁS Aláírást követő 5 munkanapon belül 3 szakképzési centrummal kötött együttműködési megállapodás esetén 4 eredeti példányban megküldendő a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarának Kamara tölti

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS Aláírást követő 5 munkanapon belül 3 eredeti példányban eredeti aláírással és bélyegzővel ellátva megküldendő a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarának Kamara tölti ki! ISZIIR nyilvántartási szám:...

Részletesebben

Aláírást követő 5 munkanapon belül 4 eredeti példányban megküldendő a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarának Kamara tölti ki!

Aláírást követő 5 munkanapon belül 4 eredeti példányban megküldendő a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarának Kamara tölti ki! Aláírást követő 5 munkanapon belül 4 eredeti példányban megküldendő a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarának Kamara tölti ki! ISZIIR nyilvántartási szám:... Tanuló ISZIIR azonosítója:. Iktatószám:...

Részletesebben

Aláírást követő 5 munkanapon belül 3 szakképzési centrummal kötött megállapodás esetén 4 eredeti példányban megküldendő a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarának Kamara tölti ki! ISZIIR nyilvántartási

Részletesebben

A gazdasági kamarák közjogi szakképzési feladatainak megváltozása 2012.01-01-jétől. Mészárosné Szabó Anna 2011.11.22. és 23.

A gazdasági kamarák közjogi szakképzési feladatainak megváltozása 2012.01-01-jétől. Mészárosné Szabó Anna 2011.11.22. és 23. A gazdasági kamarák közjogi szakképzési feladatainak megváltozása 2012.01-01-jétől Mészárosné Szabó Anna 2011.11.22. és 23. Gazdasági kamarák megnövekvő szakképzési feladatainak indokoltsága Kormány Szakképzési

Részletesebben

Elszámolható szakképzési normatívák tanulószerződés és együttműködési megállapodás után

Elszámolható szakképzési normatívák tanulószerződés és együttműködési megállapodás után Elszámolható szakképzési normatívák tanulószerződés és együttműködési megállapodás után Tanulószerződéssel foglalkoztatott nappali rendszerben tanuló tanulók után igénybe vehető havi normatívák szakképesítésenként

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS tanuló gyakorlati képzésére

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS tanuló gyakorlati képzésére Aláírást követő 5 munkanapon belül megküldendő a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara területileg illetékes szervezetének! EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS tanuló gyakorlati képzésére amely létrejött egyrészről a

Részletesebben

Aláírást követő 5 munkanapon belül 4 eredeti példányban megküldendő a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarának Kamara tölti ki!

Aláírást követő 5 munkanapon belül 4 eredeti példányban megküldendő a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarának Kamara tölti ki! Aláírást követő 5 munkanapon belül 4 eredeti példányban megküldendő a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarának Kamara tölti ki! ISZIIR nyilvántartási szám:... Tanuló ISZIIR azonosítója:. Iktatószám:...

Részletesebben

Aláírást követő 5 munkanapon belül 4 eredeti példányban megküldendő a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarának Kamara tölti ki!

Aláírást követő 5 munkanapon belül 4 eredeti példányban megküldendő a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarának Kamara tölti ki! Aláírást követő 5 munkanapon belül 4 eredeti példányban megküldendő a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarának ISZIIR nyilvántartási szám:... Tanuló ISZIIR azonosítója:. Kamara tölti ki! Iktatószám:...

Részletesebben

KAMARA HIVATALA. Tanulószerződéssel foglalkoztatott nappali rendszerben tanuló tanulók után igénybe vehető havi normatívák szakképesítésenként

KAMARA HIVATALA. Tanulószerződéssel foglalkoztatott nappali rendszerben tanuló tanulók után igénybe vehető havi normatívák szakképesítésenként KAMARA HIVATALA Tanulószerződéssel foglalkoztatott nappali rendszerben tanuló tanulók után igénybe vehető havi normatívák szakképesítésenként OKJ szám Szakmák Súlyszorzó Igénybe vehető normatíva összege

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS Aláírást követő 5 munkanapon belül 4 eredeti példányban megküldendő a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarának Kamara tölti ki! ISZIIR nyilvántartási szám:... Iktatószám:... Iktatás időpontja:...

Részletesebben

Az Országos Képzési jegyzékkel kapcsolatos normák gyűjteménye

Az Országos Képzési jegyzékkel kapcsolatos normák gyűjteménye Az Országos Képzési jegyzékkel kapcsolatos normák gyűjteménye 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről 5. (1) A köznevelési intézményekben folyó pedagógiai munka szakaszai a következők: d) az iskolai

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS mezőgazdasági technikus diák 160 órás összefüggő szakmai (nyári) gyakorlati képzésére

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS mezőgazdasági technikus diák 160 órás összefüggő szakmai (nyári) gyakorlati képzésére EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS mezőgazdasági technikus diák 160 órás összefüggő szakmai (nyári) gyakorlati képzésére amely létrejött egyrészről a gyakorlati képzést folytató szervezet Iktatószám:.. Székhelye:

Részletesebben

Aláírást követő 5 munkanapon belül 4 eredeti példányban megküldendő a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarának Kamara tölti ki!

Aláírást követő 5 munkanapon belül 4 eredeti példányban megküldendő a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarának Kamara tölti ki! Aláírást követő 5 munkanapon belül 4 eredeti példányban megküldendő a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarának ISZIIR nyilvántartási szám: Tanuló ISZIIR azonosítója: Kamara tölti ki! Iktatószám:

Részletesebben

Aláírást követő 5 munkanapon belül 4 eredeti példányban megküldendő a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarának Kamara tölti ki!

Aláírást követő 5 munkanapon belül 4 eredeti példányban megküldendő a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarának Kamara tölti ki! Aláírást követő 5 munkanapon belül 4 eredeti példányban megküldendő a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarának Kamara tölti ki! ISZIIR nyilvántartási szám:... Tanuló ISZIIR azonosítója:. Iktatószám:...

Részletesebben

Aláírást követő 5 munkanapon belül 4 eredeti példányban megküldendő a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarának Kamara tölti ki!

Aláírást követő 5 munkanapon belül 4 eredeti példányban megküldendő a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarának Kamara tölti ki! Aláírást követő 5 munkanapon belül 4 eredeti példányban megküldendő a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarának Kamara tölti ki! ISZIIR nyilvántartási szám:... Tanuló ISZIIR azonosítója:. Iktatószám:...

Részletesebben

Partnerségben a gyakorlatorientált szakképzés megerősítéséért Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében SZAKKÉPZÉSI FÓRUM. Nyíregyháza, 2015.09.

Partnerségben a gyakorlatorientált szakképzés megerősítéséért Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében SZAKKÉPZÉSI FÓRUM. Nyíregyháza, 2015.09. Partnerségben a gyakorlatorientált szakképzés megerősítéséért Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében SZAKKÉPZÉSI FÓRUM Nyíregyháza, 2015.09.23 A LEGFONTOSABB TUDNIVALÓK A SZAKKÉPZÉSSEL ÖSSZEFÜGGŐ TÖRVÉNYMÓDOSÍTÁSOKRÓL

Részletesebben

Aláírást követő 5 munkanapon belül 4 eredeti példányban megküldendő a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarának Kamara tölti ki!

Aláírást követő 5 munkanapon belül 4 eredeti példányban megküldendő a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarának Kamara tölti ki! Aláírást követő 5 munkanapon belül 4 eredeti példányban megküldendő a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarának ISZIIR nyilvántartási szám:... Tanuló ISZIIR azonosítója:. Kamara tölti ki! Iktatószám:...

Részletesebben

Képzőhelyként a gyakorlati képzésben

Képzőhelyként a gyakorlati képzésben Képzőhelyként a gyakorlati képzésben Kapcsolódó törvények, rendeletek A szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló 2011. évi CLV. törvény (Szht.); Az egyes adótörvények

Részletesebben

HIVATAL. Tanulószerződéssel foglalkoztatott nappali rendszerben tanuló tanulók után igénybe vehető havi normatívák szakképesítésenként

HIVATAL. Tanulószerződéssel foglalkoztatott nappali rendszerben tanuló tanulók után igénybe vehető havi normatívák szakképesítésenként HIVATAL Tanulószerződéssel foglalkoztatott nappali rendszerben tanuló tanulók után igénybe vehető havi normatívák szakképesítésenként OKJ szám Szakmák Súlyszorzó Igénybe vehető normatíva összege tanuló/év

Részletesebben

Székesfehérvári Szakképzési Centrum FELNŐTTOKTATÁS

Székesfehérvári Szakképzési Centrum FELNŐTTOKTATÁS Székesfehérvári Szakképzési Centrum FELNŐTTOKTATÁS Tudnivalók: DIÁKOKNAK A felnőttoktatásra vonatkozó külön rendelkezések Ha a tanuló a nyolc évfolyamos általános iskola elvégzése esetén 17., gimnázium

Részletesebben

1/5. Szervezet. Iktatás időpontja:...

1/5. Szervezet. Iktatás időpontja:... Aláírást követő 5 munkanapon belül 4 eredeti példányban megküldendő a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarának Kamara tölti ki! ISZIIR nyilvántartási szám:... Iktatószám:... Iktatás időpontja:...

Részletesebben

TANULÓSZERZŐDÉSSEL A MUNKA VILÁGÁBAN

TANULÓSZERZŐDÉSSEL A MUNKA VILÁGÁBAN TANULÓSZERZŐDÉSSEL A MUNKA VILÁGÁBAN Előadó: Vajda Andrea Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Oktatás és Szakképzés Osztály elnökségi tag Velence, 2013. november 29. 1 Törvények, rendeletek A szakképzésről

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS Aláírást követő 5 munkanapon belül 3 szakképzési centrummal kötött együttműködési megállapodás esetén 4 eredeti példányban megküldendő a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarának Kamara tölti

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS Kamara tölti ki! ISZIIR nyilvántartási szám:... Iktatószám:... Iktatás időpontja:... Aláírást követő 5 munkanapon belül 3 eredeti példányban szakképzési centrummal kötött megállapodás esetén 4 eredeti

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁL LAPODÁS

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁL LAPODÁS Aláírást követő 5 munkanapon belül 3 szakképzési centrummal kötött megállapodás esetén 4 eredeti példányban megküldendő a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarának Kamara tölti ki! ISZIIR nyilvántartási

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁL LAPODÁS

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁL LAPODÁS Aláírást követő 5 munkanapon belül 3 szakképzési centrummal kötött megállapodás esetén 4 eredeti példányban megküldendő a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarának Kamara tölti ki! ISZIIR nyilvántartási

Részletesebben

2011. évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről 1 (KIVONAT) A TANULÓ GYAKORLATI FOGLALKOZTATÁSA

2011. évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről 1 (KIVONAT) A TANULÓ GYAKORLATI FOGLALKOZTATÁSA 2011. évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről 1 (KIVONAT) A TANULÓ GYAKORLATI FOGLALKOZTATÁSA Fiatalkorú tanuló esetében a gyakorlati képzési idő a napi hét órát, nagykorú tanuló esetében pedig a napi nyolc

Részletesebben

A Tbj., a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás változásai. Gyenes Szilvia Tájékoztatási ügyintéző

A Tbj., a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás változásai. Gyenes Szilvia Tájékoztatási ügyintéző A Tbj., a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás változásai Gyenes Szilvia Tájékoztatási ügyintéző Egészségügyi szolgáltatási járulék Kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó,

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁL LAPODÁS

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁL LAPODÁS Aláírást követő 5 munkanapon belül 3 szakképzési centrummal kötött megállapodás esetén 4 eredeti példányban megküldendő a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarának Kamara tölti ki! ISZIIR nyilvántartási

Részletesebben

EGYÜTTMŰK ÖD ÉS I MEGÁLLAP O D ÁS

EGYÜTTMŰK ÖD ÉS I MEGÁLLAP O D ÁS Aláírást követő 5 munkanapon belül 3 szakképzési centrummal kötött együttműködési megállapodás esetén 4 eredeti példányban megküldendő a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarának Kamara tölti

Részletesebben

tanév rendje

tanév rendje 2017-2018. tanév rendje A tanulók gyakorlati napjai: páros héten: csütörtök-péntek, képzési idő 7-7 óra páratlan héten: péntek, képzési idő 8 óra Az alább megnevezett időpontokban lévő események, szünetek,

Részletesebben

A szakképzési hozzájárulás teljesítése 2016.

A szakképzési hozzájárulás teljesítése 2016. A szakképzési hozzájárulás teljesítése 2016. Kapcsolódó törvények, rendeletek A szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló 2011. évi CLV. törvény (Szht.); A gyakorlati képzés

Részletesebben

Aláírást követő 5 munkanapon

Aláírást követő 5 munkanapon Aláírást követő 5 munkanapon belül megküldendő 4 példányban eredeti aláírással és bélyegzővel ellátva a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamarának Kamara tölti ki! ISZIIR nyilvántartási szám:...

Részletesebben

M A G YA R K Ö Z LÖ N Y 2013.évi 225.szám

M A G YA R K Ö Z LÖ N Y 2013.évi 225.szám A Kormány 562/2013. (XII. 31.) Korm. rendelete a 2014/2015-ös tanévre vonatkozó szakmaszerkezeti döntésről és a 2014/2015-ös tanévben induló képzésekben szakiskolai tanulmányi ösztöndíjra jogosító szakképesítésekről,

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁL LAPODÁS

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁL LAPODÁS EGYÜTTMŰKDÉSI MEGÁL LAPODÁS amely létrejött a gyakorlati képzést szervező szakképző iskola (a továbbiakban: Iskola) és a gyakorlati képzést folytató szervezet (a továbbiakban: Szervezet) között (az Iskola

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁL LAPODÁS

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁL LAPODÁS Aláírást követő 5 munkanapon belül 3 szakképzési centrummal kötött együttműködési megállapodás esetén 4 eredeti példányban megküldendő a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarának Kamara tölti

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁL LAPODÁS

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁL LAPODÁS Aláírást követő 5 munkanapon belül 3 szakképzési centrummal kötött együttműködési megállapodás esetén 4 eredeti példányban megküldendő a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarának Kamara tölti

Részletesebben

A SZAKKÉPZÉSI HOZZÁJÁRULÁS VÁLTOZÁSAI 2015. SZEPTEMBER ÉS 2016. JANUÁR

A SZAKKÉPZÉSI HOZZÁJÁRULÁS VÁLTOZÁSAI 2015. SZEPTEMBER ÉS 2016. JANUÁR A SZAKKÉPZÉSI HOZZÁJÁRULÁS VÁLTOZÁSAI 2015. SZEPTEMBER ÉS 2016. JANUÁR KAPCSOLÓDÓ TÖRVÉNYEK, RENDELETEK A SZAKKÉPZÉSI HOZZÁJÁRULÁSRÓL ÉS A KÉPZÉS FEJLESZTÉSÉNEK TÁMOGATÁSÁRÓL SZÓLÓ 2011. ÉVI CLV. TÖRVÉNY

Részletesebben

Képzőhelyként a gyakorlati képzésben

Képzőhelyként a gyakorlati képzésben Képzőhelyként a gyakorlati képzésben Kapcsolódó törvények, rendeletek A szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló 2011. évi CLV. törvény (Szht.); Az egyes adótörvények

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁL LAPODÁS

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁL LAPODÁS Aláírást követő 5 munkanapon belül 3 szakképzési centrummal kötött együttműködési megállapodás esetén 4 eredeti példányban megküldendő a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarának Kamara tölti

Részletesebben

SZAKKÉPZÉST ÉRINTŐ VÁLTOZÁSOK- A GYAKORLATI KÉPZŐHELYEK FELADATAI CSÉFALVAY ÁGNES PÉCS-BARANYAI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA 2015.

SZAKKÉPZÉST ÉRINTŐ VÁLTOZÁSOK- A GYAKORLATI KÉPZŐHELYEK FELADATAI CSÉFALVAY ÁGNES PÉCS-BARANYAI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA 2015. SZAKKÉPZÉST ÉRINTŐ VÁLTOZÁSOK- A GYAKORLATI KÉPZŐHELYEK FELADATAI CSÉFALVAY ÁGNES PÉCS-BARANYAI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA 2015. ALAPPROBLÉMÁK Demográfiai Iskolaszerkezeti (legmagasabb gimnáziumi beiskolázás)

Részletesebben

T A N U L Ó S Z E R Z Ő D É S

T A N U L Ó S Z E R Z Ő D É S Aláírást követő 5 munkanapon belül 4 eredeti példányban megküldendő a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarának ISZIIR nyilvántartási szám:... Tanuló ISZIIR azonosítója:. Kamara tölti ki! Iktatószám:...

Részletesebben

Egyéb szervezetek normatíva alapú támogatásának folyamata Budapest, 2015. augusztus 26.

Egyéb szervezetek normatíva alapú támogatásának folyamata Budapest, 2015. augusztus 26. Egyéb szervezetek normatíva alapú támogatásának folyamata Budapest, 2015. augusztus 26. Dr. Tellné Horváth Zsuzsanna mb. osztályvezető Témakör 1. Általános tájékoztatás a támogatási rendszerről 2. Az egyéb

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS Aláírást követő 5 munkanapon belül 3 eredeti példányban megküldendő a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarának Kamara tölti ki! ISZIIR nyilvántartási szám:... Iktatószám:... Iktatás időpontja:...

Részletesebben

Rendkívüli szülői értekezlet D osztály

Rendkívüli szülői értekezlet D osztály Rendkívüli szülői értekezlet 2018.04.11 10. D osztály A 2018. január 1-én hatályba lépett törvényi változások: A szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. törvény 2.. és 22/A. A tanuló a szakgimnázium tizedik

Részletesebben

TÉRÍTÉSI- ÉS TANDÍJ FIZETÉSI SZABÁLYZAT

TÉRÍTÉSI- ÉS TANDÍJ FIZETÉSI SZABÁLYZAT TÉRÍTÉSI- ÉS TANDÍJ FIZETÉSI SZABÁLYZAT Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola 2017 TARTALOMJEGYZÉK 1. A szabályzat jogszabályi háttere... 2 1.1. A térítésmentesen biztosított köznevelési közfeladatok

Részletesebben

Örömhír Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola TÉRÍTÉSI DÍJ FIZETÉSI SZABÁLYZATA. Érvényes: szeptember 1-től

Örömhír Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola TÉRÍTÉSI DÍJ FIZETÉSI SZABÁLYZATA. Érvényes: szeptember 1-től Örömhír Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola TÉRÍTÉSI DÍJ FIZETÉSI SZABÁLYZATA 1 Érvényes: 2016. szeptember 1-től Általános rendelkezések A szabályzat hatálya kiterjed az Örömhír Általános iskola

Részletesebben

AZ ENERGETIKAI SZAKGIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM TÉRÍTÉSI- ÉS TANDÍJFIZETÉS SZABÁLYOZÁSA

AZ ENERGETIKAI SZAKGIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM TÉRÍTÉSI- ÉS TANDÍJFIZETÉS SZABÁLYOZÁSA Energetikai Szakgimnázium és Kollégium Készült: 2014. szeptember 01. Térítési- és tandíjfizetés szabályozása Kötelező felülvizsgálat: folyamatosan Verziószám: 1. AZ ENERGETIKAI SZAKGIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM

Részletesebben

Képzőhelyként a gyakorlati képzésben. avagy szakképzési hozzájárulás, ahogy még nem gondoltunk rá

Képzőhelyként a gyakorlati képzésben. avagy szakképzési hozzájárulás, ahogy még nem gondoltunk rá Képzőhelyként a gyakorlati képzésben avagy szakképzési hozzájárulás, ahogy még nem gondoltunk rá Kapcsolódó törvények, rendeletek A szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról

Részletesebben

ÖSZTÖNDÍJAS KÉPZÉSEK ISKOLÁNKBAN a 2018/2019. tanévben

ÖSZTÖNDÍJAS KÉPZÉSEK ISKOLÁNKBAN a 2018/2019. tanévben ÖSZTÖNDÍJAS KÉPZÉSEK ISKOLÁNKBAN a 2018/2019. tanévben 9. évfolyamon 34 543 02 Asztalos 34 582 01 Ács 34 582 04 Festő, mázoló tapétázó 34 521 06 Hegesztő 34 522 04 Villanyszerelő 10. évfolyamon 34 543

Részletesebben

Szegedi SzC Gábor Dénes Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

Szegedi SzC Gábor Dénes Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája Jelen szabályzat kiadásának jogi alapja: nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (továbbiakban Nkt.) 83. (2) bekezdés c) pontjában foglaltak alapján a fenntartó határozza meg a köznevelési intézmény

Részletesebben

Az EM kitöltésének megkezdésekor, a megkötést megelőzően két, a törvény által előírt alapfeltétel meglétét kell megvizsgálni:

Az EM kitöltésének megkezdésekor, a megkötést megelőzően két, a törvény által előírt alapfeltétel meglétét kell megvizsgálni: Tisztelt Felhasználó! A szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. törvény (Szt.) 2013. január 1-jével módosult, az új rendelkezések az egyes szakképzési és felnőttképzési tárgyú törvények módosításáról szóló

Részletesebben

2011. évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről

2011. évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről 2011. évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről XI. Fejezet A felnőttoktatásra vonatkozó külön rendelkezések 33. (1) Az iskolai rendszerű szakképzés felnőttoktatás keretében is folyhat. A felnőttoktatás keretében

Részletesebben

TÉRÍTÉSI- ÉS TANDÍJ FIZETÉSI SZABÁLYZAT

TÉRÍTÉSI- ÉS TANDÍJ FIZETÉSI SZABÁLYZAT TÉRÍTÉSI- ÉS TANDÍJ FIZETÉSI SZABÁLYZAT Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola 2018 TARTALOMJEGYZÉK 1. A szabályzat jogszabályi háttere... 2 1.1. A térítésmentesen biztosított köznevelési közfeladatok

Részletesebben

b.) az iskolai oktatást kiegészítő pedagógiai szakszolgálatok igénybevétele

b.) az iskolai oktatást kiegészítő pedagógiai szakszolgálatok igénybevétele I. TÉRÍTÉSI DÍJ ÉS A TANDÍJ 1. A térítésmentesen biztosított köznevelési feladatok a.) a kötelező alapfokú- és középfokú oktatás az érettségi megszerzéséig - a tanórai foglalkozás, a heti kötelező időkeret

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS Aláírást követő 5 munkanapon belül 3 eredeti példányban megküldendő a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarának Kamara tölti ki! ISZIIR nyilvántartási szám:... Iktatószám:... Iktatás időpontja:...

Részletesebben

KISKUNHALASI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM TÉRÍTÉSI DÍJ SZABÁLYZATA

KISKUNHALASI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM TÉRÍTÉSI DÍJ SZABÁLYZATA Kiskunhalasi Szakképzési Centrum 6400 Kiskunhalas, Kazinczy u. 5. +36 77 738 837 titkarsag@kiskunhalasiszc.hu www.kiskunhalasiszc.hu OM: 203042 Fnysz.: E-001289/2015 Iktató szám: KSZC904/2018 KISKUNHALASI

Részletesebben

Rendkívüli szülői értekezlet E, 10. F osztály

Rendkívüli szülői értekezlet E, 10. F osztály Rendkívüli szülői értekezlet 2018.04.11 10. E, 10. F osztály A 2018. január 1-én hatályba lépett törvényi változások: A szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. törvény 2.. és 22/A. A tanuló a szakgimnázium

Részletesebben

FENNTARTÓ ÁLTAL TÖRTÉNŐ TÉRÍTÉSI DÍJ, TANDÍJ MEGÁLLAPÍTÁSÁNAK SZABÁLYAI, A SZOCIÁLIS ALAPON ADHATÓ KEDVEZMÉNYEK FELTÉTELEI

FENNTARTÓ ÁLTAL TÖRTÉNŐ TÉRÍTÉSI DÍJ, TANDÍJ MEGÁLLAPÍTÁSÁNAK SZABÁLYAI, A SZOCIÁLIS ALAPON ADHATÓ KEDVEZMÉNYEK FELTÉTELEI FENNTARTÓ ÁLTAL TÖRTÉNŐ TÉRÍTÉSI DÍJ, TANDÍJ MEGÁLLAPÍTÁSÁNAK SZABÁLYAI, A SZOCIÁLIS ALAPON ADHATÓ KEDVEZMÉNYEK FELTÉTELEI 2013 A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (továbbiakban: Nkt.)

Részletesebben

Szakképzési szakértők szakképzési változásokra való felkészítése. A duális képzés. Helyszín dátum. Nemzeti Munkaügyi Hivatal

Szakképzési szakértők szakképzési változásokra való felkészítése. A duális képzés. Helyszín dátum. Nemzeti Munkaügyi Hivatal Nemzeti Munkaügyi Hivatal Szakképzési szakértők szakképzési változásokra való felkészítése A duális képzés Nemzeti Fejlesztési Alap Képzési Alaprész 7/2012 támogatási szerződés Helyszín dátum A duális

Részletesebben

GYAKORLATI KÉPZÉS TANULÓSZERZŐDÉSSEL. Ceglédi Ipartestület 2015. február 5.

GYAKORLATI KÉPZÉS TANULÓSZERZŐDÉSSEL. Ceglédi Ipartestület 2015. február 5. GYAKORLATI KÉPZÉS TANULÓSZERZŐDÉSSEL Ceglédi Ipartestület 2015. február 5. A duális képzés és a tanulószerződés intézményrendszere Duális képzés: amikor a szakképzési feladatok felelősségén és költségein

Részletesebben

A térítési díj, a tandíj, egyéb díjfizetési kötelezettségek jogcímei és mértékei, továbbá az egy főre megállapított díjak mértéke, a fenntartó által

A térítési díj, a tandíj, egyéb díjfizetési kötelezettségek jogcímei és mértékei, továbbá az egy főre megállapított díjak mértéke, a fenntartó által A térítési díj, a tandíj, egyéb díjfizetési kötelezettségek jogcímei és mértékei, továbbá az egy főre megállapított díjak mértéke, a fenntartó által adható kedvezmények, a jogosultsági és igénylési feltételek

Részletesebben

QALL Végzettséget mindenkinek! A kamara támogató szerepe gazdasági szempontból

QALL Végzettséget mindenkinek! A kamara támogató szerepe gazdasági szempontból QALL Végzettséget mindenkinek! A kamara támogató szerepe gazdasági szempontból Piacsek László Zoltán szakképzési tanácsadó Iparkamara A kamara feladatai, szerepe a szakképzésben 1. Gyakorlati képzőhelyek

Részletesebben

T/4475. számú törvényjavaslat

T/4475. számú törvényjavaslat MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/4475. számú törvényjavaslat a szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. törvény, a felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény és az azokkal összefüggő tárgyú törvények módosításáról

Részletesebben

1. SZ. MELLÉKLET TÉRÍTÉSI DÍJ, TANDÍJ MEGÁLLAPÍTÁSÁNAK SZABÁLYAI, A SZOCIÁLIS ALAPON ADHATÓ KEDVEZMÉNYEK FELTÉTELEI

1. SZ. MELLÉKLET TÉRÍTÉSI DÍJ, TANDÍJ MEGÁLLAPÍTÁSÁNAK SZABÁLYAI, A SZOCIÁLIS ALAPON ADHATÓ KEDVEZMÉNYEK FELTÉTELEI 1. SZ. MELLÉKLET TÉRÍTÉSI DÍJ, TANDÍJ MEGÁLLAPÍTÁSÁNAK SZABÁLYAI, A SZOCIÁLIS ALAPON ADHATÓ KEDVEZMÉNYEK FELTÉTELEI 2014 1. A szabályzat jogszabályi háttere A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC.

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS Aláírást követő 5 munkanapon belül 3 eredeti példányban megküldendő a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarának Kamara tölti ki! ISZIIR nyilvántartási szám:... Iktatószám:... Iktatás időpontja:...

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁL LAPODÁS

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁL LAPODÁS Aláírást követő 5 munkanapon belül 3 szakképzési centrummal kötött megállapodás esetén 4 eredeti példányban megküldendő a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarának Kamara tölti ki! ISZIIR nyilvántartási

Részletesebben

TÉRÍTÉSI ÉS TANDÍJ FIZETÉSI SZABÁLYZAT

TÉRÍTÉSI ÉS TANDÍJ FIZETÉSI SZABÁLYZAT TÉRÍTÉSI ÉS TANDÍJ FIZETÉSI SZABÁLYZAT 1 1. A SZABÁLYZAT JOGI HÁTTERE A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC törvény A nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 229/2012 (VIII.28.)

Részletesebben

A szakképzési si hozzájárulás

A szakképzési si hozzájárulás A szakképzési si hozzájárulás valamint a gyakorlati képzés szabályai a vállalkozásoknál Kapcsolódó törvények, rendeletek A szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló 2011.

Részletesebben

Szakképzési hozzájárulás. A 2012. január 1-től hatályos 2011. évi CLV. törvény ismertetése

Szakképzési hozzájárulás. A 2012. január 1-től hatályos 2011. évi CLV. törvény ismertetése Szakképzési hozzájárulás A 2012. január 1-től hatályos 2011. évi CLV. törvény ismertetése Az adó alanyai Témák (különös szabályok és mentességek) A hozzájárulás alapja, korrekciós tényezők, a hozzájárulás

Részletesebben