2.2. A számítógép felépítése 1

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "2.2. A számítógép felépítése 1"

Átírás

1 2.2. A számítógép felépítése A perifériák típusai és főbb jellemzőik Periféria fogalma: Mindazokat az egységeket, amelyeknek nem a tulajdonképpeni adatfeldolgozás a feladata, hanem például a bevitel, a kivitel és a tárolás egységei, vagyis nem a központi egységhez tartoznak, perifériáknak nevezzük. Ha a periféria segítségével a külvilág felől jön az adat, akkor beviteli, ha a külvilág felé megy az adat, akkor kiviteli perifériákról, ha pedig tartós adattárolás céljából odavissza történik az adatáramlás, akkor háttértárakról beszélünk. Billentyűzet jellemzői: Olyan beviteli periféria, ahol a billentyűk billentyűmátrixba vannak kapcsolva; egy-egy billentyű leütése esetén annak jelzése kerül a géphez, hogy melyik sor melyik oszlopában található billentyűt ütötték le. Az ennek megfelelő kód jut el a gépbe, amihez egy szoftver egy karaktert rendel, vagy speciális billentyű esetén valamilyen eseményt. Fontos jellemzője a billentyűzetnek a billentyűk száma, ill. a billentyűzet nyelvezete. Nyomógombok csoportosítása: A billentyűzetet 3 fő részre oszthatjuk: írógépre emlékeztető alfanumerikus billentyűzet; számológépre emlékeztető numerikus billentyűzet; és a speciális nyomógombok a funkcióbillentyűzet. Ezen kívül beszélhetünk még: Kurzor mozgatására alkalmas billentyűk: nyilak, home, end, page up, page down, enter. Törlőbillentyűk: del, backspace. Kódmódosító billentyűk: ctrl, alt, altgr, shift. Kapcsolóbillentyűk: caps lock, scroll lock, num lock.

2 2.2. A számítógép felépítése 2 A billentyűzet fontos jellemzője még a számítógéphez történő csatlakoztatási mód: PS/2-t kiszorítja az USB csatlakozás; de újabban terjed a vezeték nélküli kapcsolódás, ami lehet rádiófrekvenciás vagy bluetooth kapcsolat. Egér jellemzői: Olyan beviteli pozícionáló eszköz, mely grafikus felületű operációs rendszerek igen fontos beviteli eszköze. Az egér régebben soros vagy PS/2-es porton keresztül csatlakozott a számítógéphez. Ma számottevő az USB port használata, de szokás vezeték nélküli (bluetooth) kapcsolattal is csatolni. Az egér fontos jellemzője még a nyomógombjainak száma. Régebben az egy, kettő majd háromgombos egeret használták. A mai 3 gombos egereknél a középső billentyű helyett a görgő beépítése a jellemző, ami a képernyős objektumok gyors görgetését teszi lehetővé. Egerek fajtái: 1. Optomechanikai egér: Belsejükben egy tömör gumigolyó van, mely az asztallal érintkezve az egér elmozdulásakor forogni kezd, és elforgat két, egymásra merőleges (x és y) irányba elhelyezett tengelyt, és az azokhoz rögzített kódtárcsát. A gumigolyót a támasztó görgő szorítja a pozícionáló görgőkhöz. Az egér elmozdulásakor a görgők és az azokhoz kapcsolódó tárcsák is forognak. A kódtárcsákon sugár irányban egyenletesen elosztva pálcika alakú kivágások vannak. Amikor a kivágás a LED-ek (fénykibocsátó dióda) elé ér, akkor ezt a fototranzisztorok érzékelik, és a keletkező impulzus a megfelelő számláló értékét eggyel növeli vagy csökkenti. A számlálók tartalmát továbbítják a CPU felé. Így a mozgatás irányát és sebességét is érzékelni lehet.

3 2.2. A számítógép felépítése 3 2. Optikai egér: Egy fényforrás segítségével és egy szenzor közreműködésével folyamatosan kép készül az egér alatti területről, ennek megváltozásával képezi le az eszköz az egér fizikai elmozdulását. A mai optikai egerek szinte bármilyen sima, homogén felületen képesek működni. 3. Hanyattegér: Az egér fejjel lefelé áll, a kezelő nem az egér házát, hanem közvetlenül a golyót mozgatja. A laptopok tartalmaztak régebben ilyet. Egérműveletek: Mutatás Kattintás (click)- kijelölés Dupla kattintás (double click) megnyitás vagy futtatható program elindítása. Húzás (drag and drop) másolás (jobb gombbal helyi menüből választhatjuk a másolást vagy áthelyezést) vagy áthelyezés (bal gombbal). Lapolvasó jellemzői: A képdigitalizáló (lapolvasó) egy olyan beviteli eszköz, amely segítségével egy kép a számítógép számára feldolgozható formában (digitalizálva) vihető be a számítógépbe, és feldolgozás után megjeleníthető vagy tárolható. Általában párhuzamosan vagy USB porton keresztül csatlakoztathatók a számítógéphez. Jellemzésére a digitalizált kép minőségét meghatározó felbontást és színmélységet használjuk. Felbontás: A lapolvasók a letapogatáshoz egy képpontrácsot (raszterhálót) használnak, melyet dpi-ben adnak meg. DPI: (dot per inch) megmutatja, hogy egy inch (2,54 cm) hosszú és egy képpont szélességű vonal hány pontból áll. Minél nagyobb ez a szám, annál nagyobb lesz a kép felbontása, részletesebb lesz. Színmélység: egy digitális képpontot (pixelt) a pont színének és árnyalatának megfelelően egy bináris számmal jellemezhetjük. A bináris szám hossza adja a színmélységet. Ha a színmélység 8 bit, akkor egy képpont 2 8 =256-féle színű lehet. Síkágyas lapolvasó: A képet vagy dokumentumot egy üveglapra helyezzük, majd a mozgó kocsi a képet fénnyel megvilágítva végigpásztázza azt. A visszaverődő fénysugarak elektromosan feltöltenek egy fényérzékelő felületet. Az elektromos töltésekből egy átalakító egység bináris számokat állít elő a raszterhálónak megfelelő felbontásban. Az így keletkező számokat továbbítja a számítógép illesztőegységéhez.

4 2.2. A számítógép felépítése 4 Vonalkód-leolvasó jellemzői: Áruk, termékek raktározása, szállítása során gyakori igény, hogy egy-egy termékről bizonyos alapadatokat gyorsan lehessen leolvasni. Erre való a vékony és vastag vonalakból álló, jól leolvasható grafikus bélyeg, a vonalkód, ami nagyon elterjedt, viszonylag olcsó és mára nemzetközileg is szabványosított mód. A vonalkód-leolvasó egy speciális szkenner, mely egy lézersugárral megvilágítva a vonalkódot, a visszavert fényt érzékeli, és egy elektronika kiértékeli. Digitális fényképezőgép jellemzői: A gépekben alumínium- vagy magnéziumötvözet alkotja a vázat, fontos a kis súly és a nagy merevség. A fém váz hátránya, hogy fokozottan reagál a környezeti hőmérsékletre. A képérzékelő CCD 1. A gépek egyik fontos jellemzője a képalkotásban ténylegesen résztvevő érzékelő elemek száma. A nagyobb megapixelszám 2 nagyobb képet jelent, ezen keresztül jelenthet jobb képminőséget is. A gépek rendelkeznek zoomolási lehetőséggel. A digitális zoom megegyezik azzal, mintha a képszerkesztőben nagyítanánk a képet; az optikai zoom a lencséken keresztüli közelítést (nagyítást) jelent. A képstabilizátor valamelyest kompenzálja a gépet tartó kéz remegését. Az automata fókusz a képmező egy részének, gyakorta a középső területnek a kontrasztját érzékeli. A digitális gépek a memóriájuk helyett memóriakártyán rögzítik a képet. A gép memóriája olyan kicsi, hogy semmilyen gyakorlati célra nem alkalmas. Sokféle memóriakártya kapható (flash memória): régebbiek a CompactFlash és a MicroDrive kártyák; elterjedt a Secure Digital és a MultiMedia Card. 1 A CCD (Charge-coupled Device, azaz töltés-csatolt eszköz) a fényt digitális képpé alakító elektronikus eszköz, mely egymáshoz csatolt kondenzátorokból álló integrált áramkört tartalmaz. Külső áramkör segítségével minden kondenzátor képes átadni a töltését a szomszédjának, így kiolvasható a kép. A CCD-ket a digitális fényképezés és a csillagászat területén alkalmazzák, valamint videokamerákban és (optikai) szkennerekben. 2 Megapixel Körülbelül 1 millió képpont. A digitális fényképezőgépek CCD érzékelőinek minősítésére használt mérőszám. Az 1 Megapixeles kép mérete hozzávetőleg 1280x960 pixel, ami fotónyomtatón kinyomtatva ös képnek felel meg. Így a megapixelszám nemcsak a digitális fényképet alkotó képpontok darabszámát, de a kép fizikai méretét is meghatározza.

5 2.2. A számítógép felépítése 5 A gépek fontos jellemzője a számítógéphez való kapcsolódás módja: régebben soros, ma már USB port az elterjedt.

6 2.2. A számítógép felépítése 6 Videokártya jellemzői: A számítógép és a monitor a videokártya közvetítésével tart kapcsolatot. A monitor megjelenítő képességeinek kihasználásához a videokártyák grafikus processzort és memóriát tartalmaznak. A ma használatos, ill. továbbfejlesztett kártyatípus az SVGA (Super Video Graphics Array). A videokártyát jellemezhetjük a felbontással, megjeleníthető színek számával, az alaplapon való elhelyezkedéssel. Felbontás: A monitoron megjelenő kép képpontokból (pixelek) áll, melyek szabályosan sorokban és oszlopokban rendezetten helyezkednek el. A videokártya által megvalósított felbontás azt adja meg, hogy a képernyőn mennyi képpont-oszlop és képpont-sor helyezkedik el. Egy kártya többféle felbontást is meg tud valósítani, de leginkább az általa megvalósítható legnagyobb felbontás jellemzi. (Full HD 1920x1080) A mai modern monitorok, tucatnyi felbontás szerint képesek üzemelni a monitorok képarányától függően. Színmélység: A videokártyát a megjeleníthető színek száma is jellemzi, azaz a színmélység. A színmélység azt mutatja meg, hogy egy pixel színét ahány biten tárolják, annyi lesz a megjeleníthető színek száma. Tehát ha a színmélység 8 bites, azaz a pixel színét (mint tulajdonságot) 8 biten ábrázolják, akkor a megjeleníthető színek száma 2 8 =256 db szín. Elhelyezkedés: A videokártya kialakítása kétféle lehet. Vagy az alaplapra integrálják, és ekkor a főtárból (operatív tár) vesz el memóriát, vagy külön fizikai egység, és ekkor az alaplap egy kártyabővítő aljzatába illeszkedik. AGP: A videokártya felé nagyon sok adat áramlik egyszerre, ennek megvalósítása speciális műszaki megoldásokat igényel. A monitorok csatlakoztatására az AGP (Accelerated Graphics Port- gyorsított grafikus kapu) használják, melyek különösen játékprogramok futtatásához szükségesek. Az AGP lehetőséget biztosít arra, hogy az operatív tárat is igénybe vegye a program a képek tárolására. A cél az volt, hogy minél életszerűbb képeket minél gyorsabban lehessen létrehozni úgy, hogy közben a CPU-t csak akkor terheljék, amikor tényleg szükség van rá. A korábbi rendszerekben a memóriához és a memóriától jövő adatok mindig a processzor segítségével jutottak a megfelelő helyre. Ez a hatalmas számítási és memóriaigényeket követelő grafikai feladatoknál a processzor túlterhelését eredményezte. Ennek kiküszöbölésére a garfikai kártyák saját grafikai processzort kaptak, valamint az AGP segítségével közvetlenül (a CPU kihagyásával) férhetnek az operatív tár (RAM) egyes területein tárolt adatokhoz. DMA: A videokártya és a memória közötti adatátvitel rendkívül gyors, amit a DMA (Direct Memory Access- Közvetlen memória elérés) biztosít. A DMA-vezérlő a memória közvetlen elérését biztosítja. Ennek előnye, hogy a memória és a perifériák közötti adatforgalom alól

7 2.2. A számítógép felépítése 7 mentesíti a processzort, mert a CPU-nál gyorsabban tud a memóriából adatokat kiolvasni és a perifériáknak kiküldeni, ill. adatokat behozni a perifériáról és azokat beírni a memóriába. Monitorok jellemzői: A monitorok az információk képi megjelenítésére szolgáló output perifériák. A monitorok a videokártyán lévő csatlakozó segítségével csatlakoztathatók a számítógéphez. Technikai jellemzői: A képátló mérete: (1 =1 inch 2,54 cm). Képfrissítés frekvenciája: A képernyő tartalmát meghatározott időnként (másodpercenként) frissíteni kell, mert változik (mozog a kép). A gyártók a másodpercenkénti képfrissítés számát adják meg. Minél nagyobb a frissítési frekvencia, azaz minél többször rajzolja újra a teljes képernyőképet a monitor, annál kevésbé érzékeljük a képernyő vibrálását. (75 Hz feletti frekvencia már egészségügyi szempontból is megfelelő.) Monitorok csoportosítása működési elv szerint: Katódsugárcsöves (Cathode Ray Tube-CRT): működési elve a televíziók működési elvéhez hasonló. A képcső nagy méretű és nagy fogyasztású, de jó minőségű képet szolgáltat. Működése: A képet egy gyorsan mozgó elektronsugár rajzolja ki, melyet az elektronágyú bocsát ki. Színes monitorokba 3 ilyen ágyú van az alapszínek számának megfelelően (vörös, zöld, kék; RGB). Az elektronsugár felvillantja a katódsugárcső foszforréteggel bevont belső felületének egy pontját. Minden képernyőponthoz tartozik egy vörös, zöld, kék, foszforpont. A 3 különböző színű pont különböző árnyalataiból áll össze a színes képpont. Ahhoz, hogy ne villogó képet lássunk, legalább 60 teljes képnek kell kirajzolódnia másodpercenként, azaz az elektronsugaraknak ilyen gyorsan kell végigpásztázniuk a képernyő felületének minden egyes pixelét. Folyadékkristályos (Liquid Cristal Display- LCD): A képpontokat a folyadékkristályok alkotják. Kis helyigényű, kis fogyasztású, ezért leginkább hordozható számítógépeknél alkalmazzák, de asztali számítógépek monitoraként is találkozhatunk vele. Működése A folyadékkristály 2 átlátszó üveglap között helyezkedik el, melyeken elektródák vannak, mely egy vékony, átlátszó fémréteg. A kristályok térbeli elrendeződése elektromos mező hatására megváltozik, azaz a kristályok elfordulnak, helyzetüket változtatják. A fény a monitorban egy fényszűrőn halad át, ami piros, zöld és kék színekből áll. Így különböző szűrők alkalmazásával állítják elő a megfelelő színeket. A képernyőt alkotó kristályok elektromos vezérlésével érik el azt, hogy ezek fényáteresztő, ill. fényvisszaverő képességeiket megváltoztatják.

8 2.2. A számítógép felépítése 8 A nyomtatók technikai jellemzői: Az információk számítógéptől független eszközön (pl. papírlapon, fólián) történő megjelenítésének kiviteli eszköze. A nyomtatók csoportosítása: A festékanyag papírra vitele szerint: Érintéses (hozzáér a papírhoz) Érintés nélküli (nem ér hozzá a papírhoz) Az egyszerre nyomtatott mennyiség szerint: Karakternyomtató Sornyomtató Lapnyomtató A karakterek kialakítása szerint: Folytonos (a karakter képe folytonos) Pontmátrix (a karakter képe pontokból áll) A nyomtatók fő műszaki adatai: A nyomtatási sebesség: A karakternyomtatók esetén: karakter/másodperc Sornyomtatók esetén: sor/perc Lapnyomtatók esetén: lap/perc A nyomtatás minősége: A nyomtatott pontok sűrűségével jellemezhetjük szám szerint megadva, hogy egy inchen (2,54 cm) belül hány pont kerülhet nyomtatásra. Mértékegysége a DPI (dot per inch). Minél nagyobb ez a szám, annál jobb a nyomtatás minősége. Mátrixnyomtatók: érintéses nyomtató, mert a nyomtatófej és a papírlap között elmozduló festékszalagra üt a nyomtató mechanika. Az ütő elemek oszlopban és sorban (mátrixszerűen) elhelyezett tűk, melyek pontokból állítják elő a kívánt karaktert. A nyomtatás minőségét befolyásolja, hogy a nyomtatófej mennyi tűt tartalmaz. Általában 9, 18, 24, 48 tűs kialakítások terjedtek el. Működésük jellegéből adódóan zajosak, viszonylag lassúak. Grafikus ábrák és többpéldányos számlák nyomtatására is alkalmasak. Felbontóképessége: DPI. Tintasugaras nyomtatók: érintés nélküli nyomtató, mivel a karaktert előállító egység nem kerül közvetlen kapcsolatba a papírral. A működésekor egy tartályból fúvókán keresztül tintacseppeket lő a papírra. A cseppek mozgási energiáját egy, a cső végén levő piezzokristály (feszültségváltozásra méretét megváltoztatja, és ez nyomásnövekedést okoz) biztosítja. A mátrixnyomtatónál jobb minőségű nyomtatást képesek végezni. Megbízhatók, csendesek, de papírminőségre érzékeny, lassú nyomtatók. Felbontóképessége: 9600 x 2400 dpi. Üzemeltetési költségük magas (a tintapatronok magas ára miatt). több

9 2.2. A számítógép felépítése 9 Lézernyomtatók: érintéses lapnyomtatók. Működési elvük: A fotóhenger felületén elektromos töltést hoznak létre a töltőkorona segítségével. A hengert végigpásztázzák a lézer változó intenzitású fényével. Az intenzitás változása a kinyomtatandó oldal tartalmától függ. A lézer által ért pontokban a töltés semleges lesz. Ahol nem érte lézerfény a fotóhengert, megmarad a negatív töltés. A hengeren a negatív töltéssel rendelkező részek a szöveg képével azonosak. A fotóhengert bevonása műanyag alapú festékporral, ami csak ott tapad a hengerre, ahol töltés van. A pozitív töltésű por az ellentétes, negatív töltésű papírra kerül, majd a fűtőhengerpár a port a papírra olvasztja. A lézernyomtatók drága, gyors nyomtatók. A tintasugaras nyomtatóknál jobb nyomtatási minőséget biztosítanak. Felbontóképessége 4800x600, vagy 1200x1200 DPI, nyomtatási sebessége is kiváló.

10 2.2. A számítógép felépítése 10 Az adataink, programjaink hosszabb idejű tárolására háttértárakat használunk. A háttértárak a számítógép kikapcsolása után is megtartják a rajtuk rögzített adatokat. A háttértárak működési elve lehet mágneses, optikai és elektronikus (flash). Mágneses adattárolás elve: Alapvetően két fő összetevőre bonthatók: az adathordozóra és az író-olvasó egységre. Gyártáskor a lemez felületére króm-dioxid alapú, vékony mágnesezhető réteget visznek fel. Adatfelírásakor az egység író-olvasó fejébe ami tulajdonképpen egy elektromágnes elektromos impulzusokat vezetnek. Ezek a jelek a bináris működésnek megfelelően az áram irányától függően kétfélék lehetnek. Az elektromos áram hatására a tekercs körül elektromágneses tér keletkezik. Az előtte elhaladó adathordozó egyes pontjai a mágneses tér aktuális irányának megfelelő mágneses tulajdonságot kapnak. A bináris információ tehát mágneses jelek formájában tárolódik. Az adatok olvasását ugyanaz a fej végzi. Ekkor a fej mint vasmagos tekercs előtt elhaladó felmágnesezett adathordozó hatására a tekercsben elektromos áram indukálódik. Tehát az adatfelírás során, az adathordozó egyes pontjaiban rögzített változó irányú mágneses jelek olvasáskor változó irányú elektromos impulzusokat indukálnak, így azok a számítógép megfelelő részegységéhez elvezethetők. Mágneses elvű háttértárolók: A hajlékonylemez és a merevlemezek mindkét oldalán a mágnesezhető felületen az adatokat koncentrikus körök mentén helyezhetjük el. Ezek a sávok. Minden sáv azonos számú további részekre (szektor) osztható. Egy-egy így kialakított szektor tárolókapacitása 512 byte. A

11 2.2. A számítógép felépítése 11 lemezeken mágnesesen tárolt adatok olvasását, illetve az információk lemezre írását, az adatokat tároló oldalak felett (illetve alatt) sugár irányban mozgó író/olvasó fejek biztosítják. A fej sugár irányú mozgása közben a lemezek állandó fordulatszámmal forognak. Merevlemez A lemez alumínium ötvözet hordozóra felvitt mágnesezhető réteget tartalmaz. A meghajtóból nem vehető ki, fixen rögzített. A légmentesen zárt házban általában több, de legalább kettő, egy tengelyre elhelyezett lemez található. A lemezek szerkezete a hajlékonylemezhez hasonlóan sávokból és szektorokból épül fel. A különböző lemezoldalakon egymás felett levő, azonos sorszámú pályák egy képzeletbeli hengert alkotnak, amit cilindernek nevezünk. A lemezek mindkét oldalát használják adatrögzítésre, így a meghajtóban annyi író/olvasó fej lehet, ahány lemezoldal. A légmentes zárás a szennyeződések bejutását akadályozza meg. Az író/olvasó feje a lemezek gyors forgásából eredő légpárnán lebegnek (5400 ill percenkénti fordulat). A lemezek kapacitását a cilinderek száma, az író/olvasó fejek száma, az egy pályán levő szektorok száma és a szektor mérete határozza meg. A merevlemezeket logikailag több, összefüggő részre oszthatjuk. Ezeket az összefüggő, önálló névvel azonosítható és önállóan kezelhető területeket partícióknak (más néven logikai meghajtóknak) nevezzük. (Egy merevlemez különböző partícióin egymástól különböző operációs rendszerek installálhatók fel.) A merevlemez kapcsolódási felülete az alaplaphoz az IDE, SATA vagy a SCSI csatlakozó. Külső HDD USB porton csatlakoztatható hordozható adattároló, ami a belső HDD-ktől lassabbak. Fizikai méretük alapján megkülönböztetjük a 3,5, a 2,5 és az 1,8 colos merevlemezetek. A 3,5 colos HDD a legnagyobb kapacitású, viszont működéséhez tápegységre van szüksége.

12 2.2. A számítógép felépítése 12 Optikai elvű háttértárak: CD A CD-k mindegyike 120 mm átmérőjű, 1,2 mm vastag, műanyag alapú átlátszó tárcsa, melyen speciális adathordozó, fényvisszaverő réteget alakítanak ki. Az adatokat spirális pálya mentén helyezik el. A lemez fordulatszáma folyamatosan változik, itt a lemez író/olvasó fej alatti részének sebessége állandó! (ellentétben a floppy-és merevlemezzel) A fordulatszám attól függ, hogy a lemez belső vagy külső részét olvassa a fej. A CD olvasása azon az elven alapszik, hogy a lézerfény egy azonos állapotú (homogén) felületről másként verődik vissza, mint egy ettől eltérő felületről. Az elegendő erősségű visszavert fény jelenti az 1-es bit értéket, a gyengén visszaverődő fény a 0 értéket. A lemezek olvasásához használt lézerfény teljesítménye kisebb, mint a lemezek írásához, illetve törléséhez használt lézer teljesítménye. A CD/DVD felületén az egyes bitek a spirális vonalban elhelyezkedő mikrométernél kisebb kiemelkedések, pitek és a köztük lévő sík közök, a landok átmenetei jelentik. A lemezt letapogató, a felületről visszaverődő lézersugár intenzitása a pit/land átmeneteknek megfelelően változik, ezt elektromos jelekké alakítva olvashatjuk az adatokat Hosszabb élettartamúak, nagyobb tárolókapacitásúak és kevésbé érzékenyek a szennyeződésre, mint a floppy lemezek. A CD-k tároló kapacitása általában 650, 700 illetve 800 Mbájt. CD-ROM Az adatok kódolását mélyedések létrehozásával oldják meg. A lemezek nagy sorozatgyártásban, préseléssel készítik. A préselés után rendszerint alumínium tükröző réteggel vonják be, majd erre védőlakk réteget helyeznek az oxidáció megakadályozása érdekében. Csak olvasható. CD-R Egyszer írható CD. A lemezeket speciális, tisztán optikai elven működő meghajtóval a felhasználó egyszer írhatja. CD-RW Újraírható CD. Az adathordozó réteg néhány μm vastagságban olyan speciális fémötvözeteket tartalmaz, amelyek kristályszerkezet hő hatására ideiglenesen megváltozik (írás), majd újabb hő hatására visszaalakul (törlés). Az íráshoz és törléshez azonos lézerfényt használunk, csak az adott hely megvilágítási idejében van eltérés. A CD-olvasók és CD-írók jellemzésére leggyakrabban az olvasási, illetve az írási és újraírási sebességet használjuk. (Szabvány szerint az egyszeres (1x) sebesség 150 Kbájt/másodperc.)

13 2.2. A számítógép felépítése 13 DVD A DVD ( Digital Versatile Disc ) nagy kapacitású, univerzális optikai tároló, mert az információ különböző fajtáit (számítógépes adatok, kép, hang, mozgókép) egységes formában tárolja. Méreteit tekintve általában akkora, mint a CD, vagyis 120 mm átmérőjű és 1,2 mm vastagságú műanyag alapú korong. Mindkét oldalán alakítható ki adathordozó felület, mégpedig oldalanként akár kettő is. Mivel a DVD-n a pitek és landok váltakozása és mérete sűrűbb és kisebb, ezért jóval több információ eltárolására alkalmas, mint a CD. Van egyoldalú, egyrétegű DVD lemez, melynek kapacitása 4,7 Gbájt. De a DVD lemez lehet két összeragasztott lemez is, mely mindegyike egy vagy két rétegben tartalmazhat adatokat. Így egy kétoldalas DVD lemez közel 17 Gbájt tárolására alkalmas. A kétrétegű DVD adathordozóin lévő adatokat különböző hullámhosszúságú lézerfény segítségével olvashatjuk. A DVD-k különböző fajtái a következők: DVD Video (mozgóképek tárolására) DVD Audio (hang tárolására) DVD ROM (adat, préselt) DVD RAM (adat, közvetlen(direkt) elérésű) DVD-R és DVD-RW (adat; az R egyszer írható [recordable], az RW újraírható [rewritable]) DVD+R és DVD+ 3 RW (fenti kettőhöz hasonló, azokkal rivalizáló formátum) 3 A +R/+RW, illetve -R/-RW formátumok egymással nem teljesen kompatibilisek, támogatottságuk kb. fele-fele arányban oszlott meg megjelenésük táján a piacon, majd viszont 2006 végére szinte az összes otthonokba kerülő lejátszó támogatta mindkét típust.

14 2.2. A számítógép felépítése 14 Blue Ray Disc (kék lézersugárral olvasott lemez) A nagy képméretű LCD televíziók akkor adnak megfelelő képet, ha a felbontásuk is kellően magas. A nagy felbontású televíziók lehetőségeinek kihasználásához azonban a megjelenítendő jelfolyamnak is több képpont-információt kell hordoznia. A digitálisan átvitt TV-adás magas (akár 920x1080) felbontású mozgóképet közvetít. Egy ilyen film optikai lemezre rögzítése körülbelül 5- ször több helyet igényel annál, mint amit a hagyományos DVD-lemez kínál, így ehhez BD lemezt kell használnunk. Az egy rétegű blueray lemez kapacitása 25 GB, a kétrétegű lemezé ennek kétszerese. Minél több adatot tárolunk a lemezen, annál kisebbek és annál közelebb helyezkednek el egymáshoz a bináris információt hordozó gödröcskék. Minél kisebb a gödröcske, annál pontosabbnak kell lennie a lézerolvasónak. A kék lézerfény hullámhossza kisebb, mint a vörösé, emiatt kisebb felületre koncentrálható. Elektronikus elvű háttértárak: Ezek a tárolók flash-memóriából épülnek fel, melynek jellemzői: - az adatok megőrzése áramellátást nem igényel; - az adatok felírása, törlése, módosítása, leolvasása áramellátást igényel; - kapacitásuk GB terjed; - az írási/olvasási ciklusok száma korlátozott (kb. 1 millió); - előállításuk viszonylag olcsó. Többféle szerepkörre készülnek: Pendrive: Önálló adathordozó, amely USB csatlakozóval rendelkezik. Ezen keresztül csatlakoztatható egy intelligens eszközhöz, amely leggyakrabban személyi számítógép, de lehet pl. SMART-TV, médialejátszó, stb.

15 2.2. A számítógép felépítése 15 Az USB-porton keresztül kapja az íráshoz szükséges 5 V feszültséget, illetve ezen keresztül történik az adatok átvitele. Memóriakártya: Elsősorban más eszközbe telefon, digitális fényképezőgép, digitális videokamera, médialejátszó építve használatos. Az adatok számítógépre való fel- és letöltése történhet a gazdaeszköz USB-portjára csatlakoztatott kábelen keresztül, vagy az eszközből kiemelve az erre a célra rendszeresített kártyaolvasó egységben. SSD (Solid State Disk = szilárd-test meghajtó) A hagyományos merevlemezek alternatívájaként forgalomba került elektronikus tároló. A merevlemezhez hasonlóan általában a számítógép házba építik, és csatlakoztatása az alaplaphoz ugyancsak a merevlemezeknél megszokott SATA felületen történik. Előnye, hogy nem tartalmaz mozgó alkatrészt, ezért: - gyorsabb az adatok felírása és leolvasása, mint a hagyományos winchesternél; - kevésbé érzékeny a működés közbeni mozgatásra, ütésre; - kisebb a meghibásodás valószínűsége; - alacsony az energiafelhasználása (akkumulátorról működő laptop esetén fokozottan lényeges szempont); - zaj nélkül működik.

A., BEMENETI EGYSÉGEK

A., BEMENETI EGYSÉGEK Perifériák A., BEMENETI EGYSÉGEK Használatával adatok jutnak el a környezetből a központi feldolgozó egység felé. COPYRIGHT 2017 MIKECZ ZSOLT 2 1., Billentyűzet Adatok (szövegek, számok stb.) bevitelére

Részletesebben

A számítógépek felépítése. A számítógép felépítése

A számítógépek felépítése. A számítógép felépítése A számítógépek felépítése A számítógépek felépítése A számítógépek felépítése a mai napig is megfelel a Neumann elvnek, vagyis rendelkezik számoló egységgel, tárolóval, perifériákkal. Tápegység 1. Tápegység:

Részletesebben

Informatika 9. évf. Alapfogalmak. Informatikai alapismeretek I.

Informatika 9. évf. Alapfogalmak. Informatikai alapismeretek I. Informatika 9. évf. Informatikai alapismeretek I. 2013. szeptember 12. Készítette: Gráf Tímea Alapfogalmak Hardver: A számítógép alkotórészeinek összessége. Szoftver: A számítógépre írt programok összessége.

Részletesebben

Perifériáknak nevezzük a számítógép központi egységéhez kívülről csatlakozó eszközöket, melyek az adatok ki- vagy bevitelét, illetve megjelenítését

Perifériáknak nevezzük a számítógép központi egységéhez kívülről csatlakozó eszközöket, melyek az adatok ki- vagy bevitelét, illetve megjelenítését Perifériák monitor Perifériáknak nevezzük a számítógép központi egységéhez kívülről csatlakozó eszközöket, melyek az adatok ki- vagy bevitelét, illetve megjelenítését szolgálják. Segít kapcsolatot teremteni

Részletesebben

Mi szükséges a működéshez?

Mi szükséges a működéshez? 1 Mi szükséges a működéshez? Hardver a számítógép kézzel fogható részei, fizikailag létező eszközök Szoftver a számítógépet működtető programok összessége 2 A számítógép fő részei Számítógép-ház CD-, DVDmeghajtó

Részletesebben

Informatikai alapismeretek

Informatikai alapismeretek Informatikai alapismeretek Ajánlott olvasnivaló: http://informatika.gtportal.eu/ Az anyag egy része a fent említett weboldalon található anyagok részleteiben vagy teljes mértékben át vett változata. Számítógép

Részletesebben

A számítógép egységei

A számítógép egységei A számítógép egységei A számítógépes rendszer két alapvető részből áll: Hardver (a fizikai eszközök összessége) Szoftver (a fizikai eszközöket működtető programok összessége) 1.) Hardver a) Alaplap: Kommunikációt

Részletesebben

MONITOROK ÉS A SZÁMÍTÓGÉP KAPCSOLATA A A MONITOROKON MEGJELENÍTETT KÉP MINŐSÉGE FÜGG:

MONITOROK ÉS A SZÁMÍTÓGÉP KAPCSOLATA A A MONITOROKON MEGJELENÍTETT KÉP MINŐSÉGE FÜGG: MONITOROK ÉS A SZÁMÍTÓGÉP KAPCSOLATA A mikroprocesszor a videókártyán (videó adapteren) keresztül küldi a jeleket a monitor felé. A videókártya a monitor kábelen keresztül csatlakozik a monitorhoz. Régebben

Részletesebben

Számítógép perifériák I.

Számítógép perifériák I. Perifériák csoportosítása I. Output perifériák: monitor nyomtató plotter hangszóró Számítógép perifériák I. II. Input perifériák: billentyűzet egér szkenner kamerák mikrofon III. Háttértárak Pl: Mágneses

Részletesebben

2012.09.30. p e r i f é r i á k

2012.09.30. p e r i f é r i á k Informatika 9. évf. Informatikai alapismeretek II. 2012. szeptember 30. Készítette: Gráf Tímea A számítógép felépítése p e r i f é r i á k 2 1 Perifériák Beviteli perifériák: billenty zet egér érint pad,

Részletesebben

Nyomtató. A nyomtató igen hasznos kiviteli periféria. A nyomtató feladata, hogy az információt papíron (esetleg fólián, CD-n...) megjelenítse.

Nyomtató. A nyomtató igen hasznos kiviteli periféria. A nyomtató feladata, hogy az információt papíron (esetleg fólián, CD-n...) megjelenítse. Nyomtató A nyomtató igen hasznos kiviteli periféria. A nyomtató feladata, hogy az információt papíron (esetleg fólián, CD-n...) megjelenítse. Nyomtatók csoportosítása: Ütő (impact) nyomtatók Kalapács vagy

Részletesebben

A háttértárak a program- és adattárolás eszközei.

A háttértárak a program- és adattárolás eszközei. A háttértárak a program- és adattárolás eszközei. Míg az operatív memória (RAM) csak ideiglenesen, legfeljebb a gép kikapcsolásáig őrzi meg tartalmát, a háttértárolókon nagy mennyiségű adat akár évtizedekig

Részletesebben

6. óra Mi van a számítógépházban? A számítógép: elektronikus berendezés. Tárolja az adatokat, feldolgozza és az adatok ki és bevitelére is képes.

6. óra Mi van a számítógépházban? A számítógép: elektronikus berendezés. Tárolja az adatokat, feldolgozza és az adatok ki és bevitelére is képes. 6. óra Mi van a számítógépházban? A számítógép: elektronikus berendezés. Tárolja az adatokat, feldolgozza és az adatok ki és bevitelére is képes. Neumann elv: Külön vezérlő és végrehajtó egység van Kettes

Részletesebben

72-74. Képernyő. monitor

72-74. Képernyő. monitor 72-74 Képernyő monitor Monitorok. A monitorok szöveg és grafika megjelenítésére alkalmas kimeneti (output) eszközök. A képet képpontok (pixel) alkotják. Általános jellemzők (LCD) Képátló Képarány Felbontás

Részletesebben

Háttértárak. Megkülönböztetünk papír alapú, mágneses, optikai, valamint egyéb (elektronikus) háttértárakat.

Háttértárak. Megkülönböztetünk papír alapú, mágneses, optikai, valamint egyéb (elektronikus) háttértárakat. Háttértárak A háttértárak nagy mennyiségű adat tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériák. A használaton kívüli programok, és adatok tárolása mellett fontos szerepük van az adatarchiválásban, de például

Részletesebben

A számítógép felépítése

A számítógép felépítése A számítógép felépítése Hardver- a számítógép kézzel fogható részei: processzor, monitor, kábel, csatlakozó Szoftver- a számítógép kézzel nem megfogható részei. A szoftver működteti a hardvert, pl: operációs

Részletesebben

Informatika érettségi vizsga

Informatika érettségi vizsga Informatika 11/L/BJ Informatika érettségi vizsga ÍRÁSBELI GYAKORLATI VIZSGA (180 PERC - 120 PONT) SZÓBELI SZÓBELI VIZSGA (30 PERC FELKÉSZÜLÉS 10 PERC FELELET - 30 PONT) Szövegszerkesztés (40 pont) Prezentáció-készítés

Részletesebben

Számítógép egységei. Szoftver (a fizikai eszközöket működtető programok összessége)

Számítógép egységei. Szoftver (a fizikai eszközöket működtető programok összessége) Számítógép egységei A számítógépes rendszer két alapvető részből áll: Hardver (a fizikai eszközök összessége) Szoftver (a fizikai eszközöket működtető programok összessége) 1.) Hardver a) Alaplap: Kommunikációt

Részletesebben

Perifériák. Csoportosításuk... 3 Pontosság szerint... 3 Billentyűzet... 3

Perifériák. Csoportosításuk... 3 Pontosság szerint... 3 Billentyűzet... 3 Perifériák A Perifériák típusai és főbb jellemzői... 1 Perifériák... 1 Kiviteli perifériák... 2 Beviteli perifériák... 2 Perifériák csoportosítása... 2 Input (Bemeneti) perifériák... 2 Output (Kimeneti)

Részletesebben

BEVEZETÉS A SZÁMÍTÓGÉPEK VILÁGÁBA

BEVEZETÉS A SZÁMÍTÓGÉPEK VILÁGÁBA BEVEZETÉS A SZÁMÍTÓGÉPEK VILÁGÁBA Ismeretterjesztő előadás 2. Rész Előadó:Pintér Krisztina etanácsadó aniszirk@gmail.com INFORMÁCIÓS ÍRÁSTUDÁS Az információ elérésének és felhasználásának képessége. leggyakrabban

Részletesebben

Alapismeretek. Tanmenet

Alapismeretek. Tanmenet Alapismeretek Tanmenet Alapismeretek TANMENET-Alapismeretek Témakörök Javasolt óraszám 1. Számítógépes alapfogalmak, számítógép generációk 2. A számítógép felépítése, hardver, A központi egység 3. Hardver

Részletesebben

2. rész BEVEZETÉS A SZÁMÍTÓGÉPEK VILÁGÁBA. Az információ elérésének és felhasználásának képessége.

2. rész BEVEZETÉS A SZÁMÍTÓGÉPEK VILÁGÁBA. Az információ elérésének és felhasználásának képessége. 2. rész BEVEZETÉS A SZÁMÍTÓGÉPEK VILÁGÁBA 1. INFORMÁCIÓS ÍRÁSTUDÁS Az információ elérésének és felhasználásának képessége. - leggyakrabban számítógép és / vagy Internet használat - IKT technológiák alkalmazásának

Részletesebben

Alapismeretek. Tanmenet

Alapismeretek. Tanmenet Alapismeretek Tanmenet Alapismeretek TANMENET-Alapismeretek Témakörök Javasolt óraszám 1. Számítógépes alapfogalmak 2. A számítógép felépítése, hardver, A központi egység 3. Hardver Perifériák 4. Hardver

Részletesebben

A számítógép részei. Rendszeregység

A számítógép részei. Rendszeregység A számítógép részei Amennyiben asztali számítógépet használ, valószínűleg már tudja, hogy nem létezik egy olyan különálló rész, amelyet számítógépnek lehet nevezni. A számítógép valójában több együttműködő

Részletesebben

Hardver ismeretek. Zidarics Zoltán

Hardver ismeretek. Zidarics Zoltán Hardver ismeretek Zidarics Zoltán I/O eszközök Bemenet billentyűzet egér digitalizáló tábla szkenner Érintőképernyő Kimenet nyomtató monitor Port-ok Billentyűzet Mátrix szervezés PS/2 vagy USB interfész

Részletesebben

IT - Alapismeretek. Megoldások

IT - Alapismeretek. Megoldások IT - Alapismeretek Megoldások 1. Az első négyműveletes számológépet Leibniz és Schickard készítette. A tárolt program elve Neumann János nevéhez fűződik. Az első generációs számítógépek működése a/az

Részletesebben

Számítógép felépítése

Számítógép felépítése Alaplap, processzor Számítógép felépítése Az alaplap A számítógép teljesítményét alapvetően a CPU és belső busz sebessége (a belső kommunikáció sebessége), a memória mérete és típusa, a merevlemez sebessége

Részletesebben

3.óra Beviteli perifériák. Perifériák: A szg.-hez csatolt külső eszközök. A periféria illesztőkön keresztül csatlakoznak.

3.óra Beviteli perifériák. Perifériák: A szg.-hez csatolt külső eszközök. A periféria illesztőkön keresztül csatlakoznak. 3.óra Beviteli perifériák Perifériák: A szg.-hez csatolt külső eszközök. A periféria illesztőkön keresztül csatlakoznak. Csoportosításuk működési elv szerint: 1. Soros (serial) egy vezeték az előny, hátrány

Részletesebben

A számítógép külső felépítése

A számítógép külső felépítése A számítógép külső felépítése Hardver: A számítógéphez csatlakoztatott, kézzel megfogható eszközök. Szoftver: Egy ember, vagy egy csoport által létrehozott szellemi termék, melyet törvény véd. Szoftverek

Részletesebben

Bepillantás a gépházba

Bepillantás a gépházba Bepillantás a gépházba Neumann-elvű számítógépek főbb egységei A részek feladatai: Központi egység: Feladata a számítógép vezérlése, és a számítások elvégzése. Operatív memória: A számítógép bekapcsolt

Részletesebben

A háttértárak nagy mennyiségű adat hosszú távú tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériák.

A háttértárak nagy mennyiségű adat hosszú távú tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériák. A háttértárak nagy mennyiségű adat hosszú távú tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériák. Részei: adathordozó, író/olvasó eszköz (az adatokat az adathordozóról beolvassa vagy tárolja), a vezérlő (a

Részletesebben

1. Milyen eszközöket használt az ősember a számoláshoz? ujjait, fadarabokat, kavicsokat

1. Milyen eszközöket használt az ősember a számoláshoz? ujjait, fadarabokat, kavicsokat 1. Milyen eszközöket használt az ősember a számoláshoz? ujjait, fadarabokat, kavicsokat 2. Mit tudsz Blaise Pascalról? Ő készítette el az első szériában gyártott számológépet. 7 példányban készült el.

Részletesebben

A számítógép fő részei

A számítógép fő részei Hardver ismeretek 1 A számítógép fő részei 1. A számítógéppel végzett munka folyamata: bevitel ==> tárolás ==> feldolgozás ==> kivitel 2. A számítógépet 3 fő részre bonthatjuk: központi egységre; perifériákra;

Részletesebben

1. Digitális írástudás: a kőtáblától a számítógépig 2. Szedjük szét a számítógépet 1. örök 3. Szedjük szét a számítógépet 2.

1. Digitális írástudás: a kőtáblától a számítógépig 2. Szedjük szét a számítógépet 1. örök 3. Szedjük szét a számítógépet 2. Témakörök 1. Digitális írástudás: a kőtáblától a számítógépig ( a kommunikáció fejlődése napjainkig) 2. Szedjük szét a számítógépet 1. ( a hardver architektúra elemei) 3. Szedjük szét a számítógépet 2.

Részletesebben

Alapismeretek. Tanmenet

Alapismeretek. Tanmenet Alapismeretek Tanmenet Alapismeretek TANMENET-Alapismeretek Témakörök Javasolt óraszám 1. Történeti áttekintés 2. Számítógépes alapfogalmak 3. A számítógép felépítése, hardver A központi egység 4. Hardver

Részletesebben

TestLine - Informatika gyakorló Minta feladatsor

TestLine - Informatika gyakorló Minta feladatsor illentyűzet billentyű: (1) ackspace, (2) elete, (3) S, (4) PrintScr 1. Párosítsd össze a következő 2:24 Normál kifejezéseket! Hatására az éppen futó programfolyamat megáll. Hatására a képernyő tartalma

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉP FELÉPÍTÉSE (TK 61-TŐL)

SZÁMÍTÓGÉP FELÉPÍTÉSE (TK 61-TŐL) SZÁMÍTÓGÉP FELÉPÍTÉSE (TK 61-TŐL) SZÁMÍTÓGÉP Olyan elektronikus berendezés, amely adatok, információk feldolgozására képes emberi beavatkozás nélkül valamilyen program segítségével. HARDVER Összes műszaki

Részletesebben

IT - Alapismeretek. Feladatgyűjtemény

IT - Alapismeretek. Feladatgyűjtemény IT - Alapismeretek Feladatgyűjtemény Feladatok PowerPoint 2000 1. FELADAT TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS Pótolja a hiányzó neveket, kifejezéseket! Az első négyműveletes számológépet... készítette. A tárolt program

Részletesebben

I. Output perifériák: Pl.: monitor nyomtató plotter hangszóró. II. Input perifériák: Pl.: billentyűzet egér scanner kamerák mikrofon

I. Output perifériák: Pl.: monitor nyomtató plotter hangszóró. II. Input perifériák: Pl.: billentyűzet egér scanner kamerák mikrofon Mit jelent a periféria kifejezés? Sorolja fel és ismertesse a számítógép legfontosabb beviteli perifériáit (egér, billentyűzet, scanner)! Beszélj ezen eszközök működéséről, paramétereiről jellemző tulajdonságairól!

Részletesebben

Hardverek II. - Jegyzet. Összeállította: Katona László. Utolsó módosítás:

Hardverek II. - Jegyzet. Összeállította: Katona László. Utolsó módosítás: Hardverek II. - Jegyzet Összeállította: Katona László Utolsó módosítás: 2013.10.24. Periféria: Olyan hardver, amely ki- és bemeneti eszköz is lehet. Kimeneti eszköz (Output periféria): Olyan hardver, ami

Részletesebben

Mi van a számítógépben? Hardver

Mi van a számítógépben? Hardver Mi van a számítógépben? Hardver A Hardver (angol nyelven: hardware) a számítógép azon alkatrészeit / részeit jelenti, amiket kézzel meg tudunk fogni. Ezen alkatrészek közül 5 fontos alkatésszel kell megismerkedni.

Részletesebben

2. Számítógépek működési elve. Bevezetés az informatikába. Vezérlés elve. Külső programvezérlés... Memória. Belső programvezérlés

2. Számítógépek működési elve. Bevezetés az informatikába. Vezérlés elve. Külső programvezérlés... Memória. Belső programvezérlés . Számítógépek működési elve Bevezetés az informatikába. előadás Dudásné Nagy Marianna Az általánosan használt számítógépek a belső programvezérlés elvén működnek Külső programvezérlés... Vezérlés elve

Részletesebben

Háttértárolók. Mágneses háttértárolók

Háttértárolók. Mágneses háttértárolók Háttértárolók Kérdések a témakörhöz Mit nevezünk háttértárolónak? Milyen fajtái vannak a háttértárolóknak? Csoportosítsd a háttértárolókat a tárolás módja szerint! Add meg a ma használatos háttértárolók

Részletesebben

Beviteli perifériák. b) vezérlőbillentyűk,

Beviteli perifériák. b) vezérlőbillentyűk, Beviteli perifériák A számítógéphez kapcsolt eszközöket perifériáknak nevezzük. Ezek többsége maga is speciális célú számítógépnek tekinthető, saját célprocesszorral, és kisebb-nagyobb saját tárolóval

Részletesebben

Középszintű Informatika Érettségi Szóbeli Vizsgatétel Bottyán János Műszaki Szakközépiskola -2005-

Középszintű Informatika Érettségi Szóbeli Vizsgatétel Bottyán János Műszaki Szakközépiskola -2005- 8. TÉTEL Középszintű Informatika Érettségi Szóbeli Vizsgatétel 2. Informatikai alapismeretek hardver 2.2. A számítógép felépítése 2.2.3. A perifériák típusai és főbb jellemzőik: háttértárak Háttértárak

Részletesebben

Elektronikus háttértárak

Elektronikus háttértárak Elektronikus háttértárak Az elektronikus tár elektronikusan rögzíti az adatokat, megbízható, törölhető tár. Az elektronikus háttértárak mindenféle mozgó alkatrész nélkül, elektronikus elven, úgynevezett

Részletesebben

NYOMTATÓK. A nyomtatók fő tulajdonságai. sebesség: felbontás nyomtatóvezérlő nyelv papír kezelés

NYOMTATÓK. A nyomtatók fő tulajdonságai. sebesség: felbontás nyomtatóvezérlő nyelv papír kezelés NYOMTATÓK A nyomtatók fő tulajdonságai sebesség: felbontás nyomtatóvezérlő nyelv papír kezelés 2 1 A nyomtatók sebessége: A nyomtatók sebessége igen széles skálán mozog. Ennek mértékét az 1 perc alatt

Részletesebben

A merevlemez technológia odáig fejlődött, hogy a zsebben hordható, kisméretű mp3 lejátszókba is készülnek merevlemezek 100 GByte körüli kapacitással.

A merevlemez technológia odáig fejlődött, hogy a zsebben hordható, kisméretű mp3 lejátszókba is készülnek merevlemezek 100 GByte körüli kapacitással. Mutassa be a háttértárak típusait! Ismertesse a merevlemez felépítését és az adattárolás szerkezetét! Mutassa be a merevelemez és az elektronikus háttértárak működését! Mutass be, hogy milyen célra érdemes

Részletesebben

A számítógép részei. Készítette: Hajdú Attila

A számítógép részei. Készítette: Hajdú Attila A számítógép részei Készítette: Hajdú Attila Alapgép A számítógép alapvető, nélkülözhetetlen részei. alaplap mikroprocesszor (CPU) operatív memória tápegység számítógépház Alaplap Az alaplap a számítógép

Részletesebben

A személyi számítógép felépítése

A személyi számítógép felépítése A személyi számítógép felépítése A számítógépet, illetve az azt felépítő részegységeket összefoglaló néven hardvernek (hardware) nevezzük. A gépház doboz alakú, lehet fekvő, vagy álló attól függően, hogy

Részletesebben

Számítástechnikai kellékek 09. TDK floppy lemez. Imation floppy lemez. TDK normál tokos írható CD lemez. TDK vékony tokos írható CD lemez

Számítástechnikai kellékek 09. TDK floppy lemez. Imation floppy lemez. TDK normál tokos írható CD lemez. TDK vékony tokos írható CD lemez floppy lemez, lemez/floppy disk, TK floppy lemez rendelési kód típus kapacitás kiszerelés 176-0301 3,5 formatált 1,44 M 10 db / dob 3.5 avilin bevonatú H-disk-ek. Sávonként több mint 50 millió hibátlan

Részletesebben

TestLine - zsoltix83tesztje-01 Minta feladatsor

TestLine - zsoltix83tesztje-01 Minta feladatsor lkalom: n/a átum: 2017.02.09 18:08:51 Oktató: n/a soport: n/a Kérdések száma: 35 kérdés Kitöltési idő: 1:03:48 Pont egység: +1-0 Szélsőséges pontok: 0 pont +63 pont Értékelés: Pozitív szemléletű értékelés

Részletesebben

Informatika 9. évf. Informatikai alapismeretek II.

Informatika 9. évf. Informatikai alapismeretek II. Informatika 9. évf. Informatikai alapismeretek II. 2010. november 12. Készítette: Gráf f TímeaT A számítógép p felépítése számítógépház p e r i f é r i á k 2 Periféri riák Beviteli periféri riák: billentyűzet

Részletesebben

Perifériák. Összeállította: Kiss István tanárjelölt Debreceni Egyetem 2016.

Perifériák. Összeállította: Kiss István tanárjelölt Debreceni Egyetem 2016. Perifériák Összeállította: Kiss István tanárjelölt Debreceni Egyetem 2016. Periféria Külső rész, valaminek a széle Számítógépnél: kiviteli és beviteli eszközök Adatok ki- és bevitele Vezérlés (bevitel)

Részletesebben

Megnevezés Leírás Megjegyzés Irodai PC

Megnevezés Leírás Megjegyzés Irodai PC 1 Irodai PC Közepes PC 1 Közepes PC 2 Processzor: Intel Core i5; memória: 4 GB; merevlemez: 500GB HDD; optikai meghajtó: DVD-ROM; USB 3.0; billentyűzet; HUN; MS SMS client; SAMI client. Processzor: Intel

Részletesebben

A számítógép felépítése - Háttértárolók

A számítógép felépítése - Háttértárolók 1. oldal HÁTTÉRTÁROLÓK A számítógép processzora a fő tárolóból, a memóriából hívja le a program utasításait, melyek aztán szintén a fő tárolóba betöltött adatokkal végeznek műveleteket. Ideális volna,

Részletesebben

Nyíregyházi Egyetem Matematika és Informatika Intézete. Input/Output

Nyíregyházi Egyetem Matematika és Informatika Intézete. Input/Output 1 Input/Output 1. I/O műveletek hardveres háttere 2. I/O műveletek szoftveres háttere 3. Diszkek (lemezek) ------------------------------------------------ 4. Órák, Szöveges terminálok 5. GUI - Graphical

Részletesebben

Tervezte és készítette Géczy LászlL. szló 1999-2008

Tervezte és készítette Géczy LászlL. szló 1999-2008 Tervezte és készítette Géczy LászlL szló 1999-2008 ADATHORDOZÓ Különböző ADATHORDOZÓK LEMEZ hajlékonylemez MO lemez merevlemez CDROM, DVDROM lemez CDRAM, DVDRAM lemez ADATHORDOZÓ SZALAG Különböző ADATHORDOZÓK

Részletesebben

Máté: Számítógép architektúrák 2010.12.08.

Máté: Számítógép architektúrák 2010.12.08. Mágneslemez (2.19. ábra) I/O fej: vékony légrés választja el a lemeztől. Sáv (track, 5000 10000 sáv/cm), Szektor (tipikusan 512B, 50.000 100.000 bit/cm), pl.: fejléc + 4096 bit (= 512B) adat + hibajavító

Részletesebben

Lenovo Ideapad G E301PAHV

Lenovo Ideapad G E301PAHV Lenovo Ideapad G50-45 - 80E301PAHV (80E301PAHV) Bruttó ár: 0 Ft Termékvonal: Lenovo Notebook / Lenovo Laptop Termékvonal2: Notebook / Laptop Processzor: AMD Quad-Core Processzor jellemző: A4-6210 1,80GHz

Részletesebben

Adathordozók Urbanszky Andrea (URARABI.ELTE)

Adathordozók Urbanszky Andrea (URARABI.ELTE) Adathordozók Urbanszky Andrea (URARABI.ELTE) Lyukkártya 18. század közepétől használják, például szövőszékekben, verklikben, ezek adták az ötletet a számítástechnikai felhasználáshoz. Az 1990-es évekig

Részletesebben

TestLine - zsoltix83tesztje-01 Minta feladatsor

TestLine - zsoltix83tesztje-01 Minta feladatsor lkalom: n/a átum: 2017.01.19 21:10:15 Oktató: n/a soport: n/a Kérdések száma: 35 kérdés Kitöltési idő: 1:03:48 Pont egység: +1-0 Szélsőséges pontok: 0 pont +63 pont Értékelés: Pozitív szemléletű értékelés

Részletesebben

SZAKKÖZÉPISKOLAI VERSENYEK SZAKMAI ALAPISMERETEK TÉTEL

SZAKKÖZÉPISKOLAI VERSENYEK SZAKMAI ALAPISMERETEK TÉTEL FŐVÁROSI SZAKMAI TANULMÁNYI VERSENY SZAKKÖZÉPISKOLAI VERSENYEK INFORMATIKAI SZAKMACSOPORT SZAKMAI ALAPISMERETEK TÉTEL Rendelkezésre álló idő: 90 perc Elérhető pontszám: 60 pont 2007-2008. FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI

Részletesebben

Tervezte és készítette Géczy László 1999-2002

Tervezte és készítette Géczy László 1999-2002 Tervezte és készítette Géczy László 1999-2002 ADATHORDOZÓ Különböző ADATHORDOZÓK LEMEZ hajlékonylemez MO lemez merevlemez CDROM, DVDROM lemez CDRAM, DVDRAM lemez ADATHORDOZÓ SZALAG Különböző ADATHORDOZÓK

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 481 04 Informatikai rendszergazda Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel

Részletesebben

A billentyűzet az egyik legfontosabb adatbeviteli eszköz. Egyéb utasítás hiányában a számítógép innen várja a bemenő információkat, adatokat,

A billentyűzet az egyik legfontosabb adatbeviteli eszköz. Egyéb utasítás hiányában a számítógép innen várja a bemenő információkat, adatokat, A billentyűzet az egyik legfontosabb adatbeviteli eszköz. Egyéb utasítás hiányában a számítógép innen várja a bemenő információkat, adatokat, parancsokat. Magyar billentyűzet A billentyűk egy billentyűzetmátrixba

Részletesebben

Mai számítógép perifériák

Mai számítógép perifériák Számítógépes alapismeretek 1. beadandó Szerző: Tartalom Bemeneti perifériák... 3 Billentyűzet... 3 Egér... 3 Különböző játékvezérlő eszközök... 4 Ujjlenyomat olvasó... 4 Vonalkód olvasó... 4 Mikrofon...

Részletesebben

Ismerkedjünk tovább a számítógéppel. Alaplap és a processzeor

Ismerkedjünk tovább a számítógéppel. Alaplap és a processzeor Ismerkedjünk tovább a számítógéppel Alaplap és a processzeor Neumann-elvű számítógépek főbb egységei A részek feladatai: Központi egység: Feladata a számítógép vezérlése, és a számítások elvégzése. Operatív

Részletesebben

Háttértárak. Merevlemez (winchester) = HDD = hard disc drive = merevlemezes meghajtó

Háttértárak. Merevlemez (winchester) = HDD = hard disc drive = merevlemezes meghajtó Háttértárak A háttértár olyan számítógépes hardver, amely nagy mennyiségű adatot képes tárolni, és azokat a számítógép kikapcsolása után is megőrzi. A mai számítógépek bináris számokkal dolgoznak, minden

Részletesebben

TestLine - 9.A hardver Minta feladatsor

TestLine - 9.A hardver Minta feladatsor TestLine - 9. hardver 2016.07.01. 17:02:14 Melyik lehet központi tár (operatív memória)? (2 jó válasz) 1. 0:49 Normál LU ROM PU Processzor L RM 2. Mi a memória? (1 helyes válasz) datmegjelenítő dattároló

Részletesebben

ELSŐ LÉPÉSEK A SZÁMÍTÓGÉPEK RODALMÁBA AMIT A SZÁMÍTÓGÉPEKRŐL TUDNI ÉRDEMES

ELSŐ LÉPÉSEK A SZÁMÍTÓGÉPEK RODALMÁBA AMIT A SZÁMÍTÓGÉPEKRŐL TUDNI ÉRDEMES ELSŐ LÉPÉSEK A SZÁMÍTÓGÉPEK RODALMÁBA AMIT A SZÁMÍTÓGÉPEKRŐL TUDNI ÉRDEMES Számítógép = Univerzális gép! Csupán egy gép a sok közül, amelyik pontosan azt csinálja, amit mondunk neki. Hardver A számítógép

Részletesebben

Ezek az eszközök ki-, bemeneti perifériák, az adatok mozgása kétirányú. Tároló egységek. Mágneses elvű. hajlékonylemez (floppy)

Ezek az eszközök ki-, bemeneti perifériák, az adatok mozgása kétirányú. Tároló egységek. Mágneses elvű. hajlékonylemez (floppy) 6. Háttértárak Ezek az eszközök ki-, bemeneti perifériák, az adatok mozgása kétirányú. Tároló egységek Papír alapú Nem papír alapú lyukszalag lyukkártya Mágneses elvű Elektronikus Optikai elvű hajlékonylemez

Részletesebben

1. MODUL - ÁLTALÁNOS FOGALMAK

1. MODUL - ÁLTALÁNOS FOGALMAK 1. MODUL - ÁLTALÁNOS FOGALMAK 1. Melyik a mondat helyes befejezése? A számítógép hardvere a) bemeneti és kimeneti perifériákat is tartalmaz. b) nem tartalmazza a CPU-t. c) a fizikai alkatrészek és az operációs

Részletesebben

17.óra Nyomtatók típusai, nyomtatáskezelés

17.óra Nyomtatók típusai, nyomtatáskezelés 17.óra Nyomtatók típusai, nyomtatáskezelés A nyomtató (angolul printer), olyan hardver, kimeneti periféria, mely arra használható, hogy a digitális adatokat megjelenítse nem elektronikus formában, általában

Részletesebben

A személyi számítógép elvi felépítése

A személyi számítógép elvi felépítése HARDVERISMERET Személyi számítógép fogalma: Egyidejűleg egyetlen felhasználó kiszolgálására alkalmas számítógép. Vállalati vagy otthoni környezetben is használható, használati céljainak megfelelően különféle

Részletesebben

ADATHORDOZÓ LEMEZ. Különböző ADATHORDOZÓK. MO lemez. hajlékonylemez CDROM, DVDROM. lemez. merevlemez CDRAM, DVDRAM. lemez

ADATHORDOZÓ LEMEZ. Különböző ADATHORDOZÓK. MO lemez. hajlékonylemez CDROM, DVDROM. lemez. merevlemez CDRAM, DVDRAM. lemez ADATHORDOZÓ Különböző ADATHORDOZÓK LEMEZ hajlékonylemez MO lemez merevlemez CDROM, DVDROM lemez CDRAM, DVDRAM lemez ADATHORDOZÓ SZALAG Különböző ADATHORDOZÓK DAT, DATA DATA CARTRIDGE TAPE 1/2 SZALAG A

Részletesebben

ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2012 Informatika

ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2012 Informatika Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2012 Informatika Reischlné Rajzó Zsuzsanna Szaktanár Endrédi Józsefné Igazgató Kelt: Budapest, 2012 március 1. tétel A kommunikáció

Részletesebben

Hardverelemek és feladataik (Hardware components) ember@vodafone.hu

Hardverelemek és feladataik (Hardware components) ember@vodafone.hu Hardverelemek és feladataik (Hardware components) 1 A PC-k felépítése A PC alapvetően két részből áll: a téglatest vagy más alakú számítógépházból és a külső egységekből A házban helyezkedik el az alaplap

Részletesebben

A számítógép felépítése Perifáriák

A számítógép felépítése Perifáriák 1. oldal PERIFÉRIÁK Azokat az eszközöket nevezzük perifériáknak, melyek a felhasználó és a számítógép közötti kommunikációt szolgálják. Fajtái: bemeneti (input) eszközök: a felhasználói adatbevitel eszközei

Részletesebben

4. BEMENET EGYSÉGEK. 4. Bemenet egységek

4. BEMENET EGYSÉGEK. 4. Bemenet egységek 4. Bemenet egységek A bemeneti perifériákkal a számítógépbe kívülről adatokat, programokat juttathatunk be. Íme röviden felsorolva a legismertebb bemeneti egységek: 1. Billentyűzet 2. Egér és más mutató

Részletesebben

Perifériák. A témakör vázlata A perifériák olyan részei a számítógépnek, melyek nem feltétlenül kellenek a működéshez, de megkönnyítik a használatát.

Perifériák. A témakör vázlata A perifériák olyan részei a számítógépnek, melyek nem feltétlenül kellenek a működéshez, de megkönnyítik a használatát. Perifériák Kérdések a témakörhöz Mit jelent a periféria kifejezés? Milyen eszközöket értünk alatta? Csoportosítsd a perifériákat az adatok átvitele szerint. Melyek a monitorok főbb jellemzői? Milyen típusai

Részletesebben

Mai számítógép perifériák. Számítógépes alapismeretek 1. beadandó. Lővei Péter (LOPSAAI.ELTE) 2010.

Mai számítógép perifériák. Számítógépes alapismeretek 1. beadandó. Lővei Péter (LOPSAAI.ELTE) 2010. Mai számítógép perifériák Számítógépes alapismeretek 1. beadandó Lővei Péter (LOPSAAI.ELTE) 2010. Tartalom Bemeneti eszközök...3 Egér...3 Billentyűzet...3 Scanner...3 Digitális fényképezőgép...4 Ujjlenyomat

Részletesebben

Alapfogalmak. ember@vodafone.hu

Alapfogalmak. ember@vodafone.hu Alapfogalmak 1 Mértékegységek Bit kettes számrendszerbeli számjegy értéke 0 vagy 1 lehet Byte (bájt) 8 bitből álló bináris szám, a számítástechnika alapegységként kezeli Egy bájton ábrázolható legegyszerűbben

Részletesebben

Tervezte és készítette Géczy László

Tervezte és készítette Géczy László Tervezte és készítette Géczy László 1999-2003 A rendszer felosztásának alapjául a következők is szolgálhatnak: Gépi szempontú input (beviteli eszközök) output (kiviteli eszközök) vagy a kettő együtt Adathordozó

Részletesebben

MIKRO-TÜKÖR BUDAPEST UNIVERSITY OF TECHNOLOGY AND ECONOMICS DEPARTMENT OF ELECTRONICS TECHNOLOGY

MIKRO-TÜKÖR BUDAPEST UNIVERSITY OF TECHNOLOGY AND ECONOMICS DEPARTMENT OF ELECTRONICS TECHNOLOGY MIKRO-TÜKÖR BUDAPEST UNIVERSITY OF TECHNOLOGY AND ECONOMICS DEPARTMENT OF ELECTRONICS TECHNOLOGY TV Kiforrott technológia Kiváló képminőség Környezeti fény nem befolyásolja 4:3, 16:9 Max méret 100 cm Mélységi

Részletesebben

1. tétel. A kommunikáció információelméleti modellje. Analóg és digitális mennyiségek. Az információ fogalma, egységei. Informatika érettségi (diák)

1. tétel. A kommunikáció információelméleti modellje. Analóg és digitális mennyiségek. Az információ fogalma, egységei. Informatika érettségi (diák) 1. tétel A kommunikáció információelméleti modellje. Analóg és digitális mennyiségek. Az információ fogalma, egységei Ismertesse a kommunikáció általános modelljét! Mutassa be egy példán a kommunikációs

Részletesebben

Toshiba Satellite L50-C-15E (PSKWTE-00N008HU)

Toshiba Satellite L50-C-15E (PSKWTE-00N008HU) Toshiba Satellite L50-C-15E (PSKWTE-00N008HU) Bruttó ár: 0 Ft Termékvonal: Termékvonal2: Processzor: Processzor jellemző: Memória mérete: Memória bővíthetőség: Memória típusa: Háttértár mérete: Háttértár

Részletesebben

Jegyzetelési segédlet 7.

Jegyzetelési segédlet 7. Jegyzetelési segédlet 7. Informatikai rendszerelemek tárgyhoz 2009 Szerkesztett változat Géczy László Projektor az igazi multimédiás (periféria) eszköz Projektor és kapcsolatai Monitor Számítógép HIFI

Részletesebben

Képszerkesztés elméleti kérdések

Képszerkesztés elméleti kérdések Képszerkesztés elméleti kérdések 1. A... egyedi alkotó elemek, amelyek együttesen formálnak egy képet.(pixelek) a. Pixelek b. Paletták c. Grafikák d. Gammák 2. Az alábbiak közül melyik nem színmodell?

Részletesebben

Számítógépes alapismeretek 1.

Számítógépes alapismeretek 1. Számítógépes alapismeretek 1. 1/7 Kitöltő adatai: 1. Név: 2. Osztály: 3. E-mail címe: 2/7 Kérdések: 1. Mi az IKT (Információs és Kommunikációs Technológia)? Olyan eszközök, technológiák, amik az információ

Részletesebben

Jegyzetelési segédlet 8.

Jegyzetelési segédlet 8. Jegyzetelési segédlet 8. Informatikai rendszerelemek tárgyhoz 2009 Szerkesztett változat Géczy László Billentyűzet, billentyűk szabványos elrendezése funkció billentyűk ISO nemzetközi írógép alap billentyűk

Részletesebben

Az IBM-kompatibilis számítógépekhez csatlakoztatható egereket többféleképpen csoportosíthatjuk.

Az IBM-kompatibilis számítógépekhez csatlakoztatható egereket többféleképpen csoportosíthatjuk. Bemeneti egységek - Billentyûzet Bemeneti egységeknek nevezzük azokat a perifériákat, amelyek kizárólag a számítógépbe történõ adatbevitelt biztosítják. Az információ a külvilág felõl a számítógép központi

Részletesebben

Képszerkesztés elméleti feladatainak kérdései és válaszai

Képszerkesztés elméleti feladatainak kérdései és válaszai Képszerkesztés elméleti feladatainak kérdései és válaszai 1. A... egyedi alkotóelemek, amelyek együttesen formálnak egy képet. Helyettesítse be a pixelek paletták grafikák gammák Helyes válasz: pixelek

Részletesebben

Számítógép egységei. A részek feladatai: Központi egység: Feladata a számítógép vezérlése, és a számítások elvégzése.

Számítógép egységei. A részek feladatai: Központi egység: Feladata a számítógép vezérlése, és a számítások elvégzése. Számítógép egységei A mai számítógépek túlnyomó többsége a Neumann-elvek alapján működik. Ezeket az elveket a számítástechnika történet részben már megismertük, de nem árt ha felelevenítjük. Neumann-elvek

Részletesebben

A processzor hajtja végre a műveleteket. összeadás, szorzás, logikai műveletek (és, vagy, nem)

A processzor hajtja végre a műveleteket. összeadás, szorzás, logikai műveletek (és, vagy, nem) 65-67 A processzor hajtja végre a műveleteket. összeadás, szorzás, logikai műveletek (és, vagy, nem) Két fő része: a vezérlőegység, ami a memóriában tárolt program dekódolását és végrehajtását végzi, az

Részletesebben

2016/06/23 07:47 1/13 Kérdések

2016/06/23 07:47 1/13 Kérdések 2016/06/23 07:47 1/13 Kérdések < Számítástechnika Kérdések Hardver Kérdés 0001 Hány soros port lehet egy PC típusú számítógépen? 4 COM1 COM2 COM3 COM4 Kérdés 0002 Egy operációs rendszerben mit jelent a

Részletesebben

A billentyűzet a legfontosabb adatbeviteli eszköz, mely szinte rögtön a számítógép bekapcsolása után,,életre kel. Segítségével az operációs rendszer

A billentyűzet a legfontosabb adatbeviteli eszköz, mely szinte rögtön a számítógép bekapcsolása után,,életre kel. Segítségével az operációs rendszer Billentyűzet A billentyűzet a legfontosabb adatbeviteli eszköz, mely szinte rögtön a számítógép bekapcsolása után,,életre kel. Segítségével az operációs rendszer automatikusan letöltődik, de betöltése

Részletesebben

elektronikus adattárolást memóriacím

elektronikus adattárolást memóriacím MEMÓRIA Feladata A memória elektronikus adattárolást valósít meg. A számítógép csak olyan műveletek elvégzésére és csak olyan adatok feldolgozására képes, melyek a memóriájában vannak. Az információ tárolása

Részletesebben

A számítógép. A számítógép olyan, mint az ószövetségi Isten számos szabály, és semmi könyörület! A számítógép olyan, mint az ószövetségi Isten

A számítógép. A számítógép olyan, mint az ószövetségi Isten számos szabály, és semmi könyörület! A számítógép olyan, mint az ószövetségi Isten A számítógép A számítógép olyan, mint az ószövetségi Isten A számítógép olyan, mint az ószövetségi Isten számos szabály, és semmi könyörület! számos szabály, és semmi könyörület! SZÁMíTÓGÉP HARDWARE (hardver)

Részletesebben

J-N-SZ Megyei Hámori András SZKI és SZI 1168 - szóbeli

J-N-SZ Megyei Hámori András SZKI és SZI 1168 - szóbeli Tétel_04 Vállalatához több egyforma hardverkiépítésű számítógép érkezett. Feladata az, hogy ajánljon a gépekhez perifériákat és háttértárakat. Ajánlatát indokolja, ismertesse az eszközök jellemzőt! Mutassa

Részletesebben