PERNYEHASZNOSÍTÁS A CEMENTIPARBAN

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "PERNYEHASZNOSÍTÁS A CEMENTIPARBAN"

Átírás

1 A Miskolci Egyetem Közleménye A sorozat, Bányászai, 55. kötet, (2001) p "Tiszta Környezetünkért" Szénerőműi pernyék hasznosításával tudományos konferencia PERNYEHASZNOSÍTÁS A CEMENTIPARBAN Oberritter Miklós elnök vezérigazgató Duna-Dráva Cement Kft. A cementipar hagyományosan évtizedek óta különböző ipari hulladékokat, ill. melléktermékeket használ fel alternatív nyers- és cementkiegészítő anyagként. Az erőművi pernye ezen melléktermékek közül az egyik legfontosabb, mivel kitűnő hidraulikus cementkiegészítő anyag, de várhatóan jelentősége más területeken is növekedni fog! 1. ábra: A cementipar a pernyét három nagy területen tudja felhasználni, melyek cementgyártási technológiai sorrendben a következők (2.ábra):

2 Oberritter Miklós Pernye hasznosítási lehetőségek a jcementiparban 1. Ny;. 3. Betonkiegészít» anyag foki Nüp>i 2SXSI, Miskok: ;:í :.U% : :.i;--sa:-=...á'«ce: 2. ábra: Mint említettem, ezen felhasználási területek között jelenleg legfontosabb a hidraulikus cement ill. beton kiegészítő anyagként való felhasználás. A jövő kihívása pedig a pernyék cementipari nyersanyagként való alkalmazása, mely célra természetesen a deponált pernye meddők jöhetnek majd szóba. Mielőtt ezen fontossági sorrendben megvizsgálnánk a hasznosítási módokat, engedjék meg, hogy legelőször röviden bemutassam a hazai cementgyártókat. Jelenleg négy üzemelő cementgyár található az országban, melyek közül a beremendi és a váci cement gyárak a német Heidelberger Zement AG és a K. Schwenk Zement Werke KG, míg a hejőcsabai és lábatlani cementgyárak a svájci Holderbank Financiere Claris Ltd tulajdonában vannak. A két társaság közös tulajdonában lévő bélapátfalvi gyárat az elmúlt év őszén leállították. A gyárak területi elhelyezkedése a következő ábrán(3. ábrán ) látható. Cementgyárak a privatizáció után Föld Nap)ä 2001, Miskolc DUM 3. ábra:

3 Pernyehasznosítás a cementiparban 129 Ezen gyárak telepítésekor fontos szempont volt, hogy azok hidraulikus cementkiegészítő anyag szükségletét valamelyik közeli erőműből vagy vaskohászati kombinátból lássák el, hiszen egy-egy gyár több százezer tonna pernyét, vagy granulált kohósalakot használt fel évente. Hagyományosan hazánkban az erőműi pernyét és a granulált kohósalakot alkalmazták kiegészítő anyagként (4. ábra). Jelenleg is ezek az anyagok a legfontosabbak, de a hazai vaskohászatban és a széntüzelésű erőmüvek füstgázkéntelentési programjával, valamint gáztüzelésre történt átállásával összefüggésben bekövetkezett változások módosították a korábbi állapotokat. Az utóbbi években a cementiparban cementkiegészítő anyagként olyan természetes anyagokat, mint trassz és mészkő is használnak (4. ábra). Adalékanyagok típusai fiikl htapp 2001, Msíöi: 4. ábra: A következő ábrán (5.ábra) az elmúlt három év cementkiegészítő anyag felhasználásainak változásai láthatók. Cementkiegészítő anyagok felhasználása fíikínmga ZX», Miskolc- 5. ábra: CEMENT

4 130 Oberritter Miklós A felhasznált pernye és granulált kohósalak mennyisége közel állandó volt ill. némileg csökkent, míg a trassz és a mészkő mennyisége nőtt. (A pernye mennyiségének éves csökkenése a kieső negyedik negyedéves bélapátfalvi termeléssel magyarázható). Ezek a tendenciák megfigyelhetők a hazai gyártású cementek értékesítési eredményeiben is. (6-8.ábra) 2000-ben et hazai gyártású cementet értékesítettünk, 13 %-al többet mint a korábbi évben. Ugyanakkor a pernyeportlandcementek mennyisége mintegy 7 %-al, részaránya 5 %-al csökkent. Országos cerrentmérleg (ezer tanra) HXmmXOlMsklc. DUNA-DRÁVA CEMENT 6. ábra: CementértékesitÉs fajtánkérit 7. ábra:

5 Pernyehasznosítás a cementiparban 131 Cerentértékesrtés fajbánkért: R*íNaq^aní.Afefefc- 8. ábra: DUNA-DRÁVA CEMENT Növekedett viszont az egynél több cementkiegészítő anyagot tartalmazó, a kompozit portlandcementek mennyisége és részaránya, amelyek egyik komponense a pernye. Tekintsük át röviden a pemye-portlandcementek hazai gyártásának történetét. A hazai cementipar az 1950-es évek elejétől gyárt pernye tartalmú cementeket. A pernye tartalom a cementekben hosszú ideig kb. 10 %-ot tett ki, mely mennyiség időközben fokozatosan 20 %-ig növekedett. A jelenleg érvényes hazai szabvány (MSZ : 1997), mely a cement összetételeket tekintve konform az európai szabványokkal, engedélyezi a 20 %-tól nagyobb pernye tartalmat is. A hazánkban jelenleg forgalmazott pernye-portlandcementek és pernye tartalmú cementek jelölése és pernye tartalma a következő ( 9.ábra): Kßrestaieirri forgafontan léwö pernye tartafrrú pcrüanctanrent típusok és azok pernye tartalma (MSZ 4H szerint) " pernye, granulált kohósalak, trassz, mészkő mint lehetséges komponens fík RüdM^BXCH Mská: DUttA'Má A

6 132 Oberritter Miklós Pernye-portlandcement Pernye tartalom (%) CEM II/A-V 42, CEM II/A-V 32,5 R 6-20 CEM II/A-V 32, CEM II/B-V 32, Kompozit-portlandcement Cementkiegészítő anyag *(%) CEM 11/ A-M 42, CEM 11/ A-M 32, * pernye, granulált kohósalak, trassz, mészkő, mint megengedett cementkiegészítő anyag. Ahogyan már említettem a hazai cementgyárak jelenleg 10, ill. 20 k pernye tartalmú pc cementeket gyártanak. Egy hazai cementgyár CEM II/B-V 32,5 jelű kb. 27 % pernyét tartalmazó cementet is gyárt. A hazai és európai termékszabványok ennél nagyobb, 35 % pernye tartalmú, azaz klinkertakarékos cementek gyártását is engedélyezik, melyek gyártása azonban különőrlési + keverési" technológia alkalmazásával oldható meg gazdaságosan. A cementkiegészítö anyagként alkalmazható pernyére vonatkozó minőségi követelményeket a Cementkiegészítő anyagok. Savas jellegű pernyék" c. MSZ :1998 sz. szabvány rögzíti. (10. ábra) Cetvertiöegésafö anyagok Saras jallegű pernyék" (MSZ 47064:1998) nínöség döírásai Kémiai követelménvek Izzltást veszteség :<:..: : ' -2:5% : ' : f J : - 5 % Szulf. } <,3,5% Klorid-tartalom s0.1% Magnézium-oxid tartalom 5% 10. ábra:

7 Pernyehasznosítás a cementiparban 133 Ezek alapján a kémiai követelmények a következők: - izzítási veszteség - reakcióképes szilicium-dioxid - reakcióképes kalcium-oxid - szulfáttartalom (kén-trioxidban kifejezve) - kloridtartalom - magnézium-oxid tartalom < 5 %, < 25 %, < 5 %, < 3,5 %, < 0,1 %, < 5 %, Külön ki kell emelni a CaO és az SO3 mennyiségét, melyeket 5 % és 3,5 %-ban maximál a szabvány. A szabvány cementkiegészítő anyagként felhasználható pernyéket finomságuk alapján három csoportba osztja, ill. minősíti 11. ábra): CemantkíegészítD anyagpk. Savas je&egü pernyék." (MSZ470&4: ÍSSejninőségp döításai 11. ábra: Szitamaradék R 0,09 m/m% Finom szemcsézetü <10 Közepes szemcsézetü Durva szemcsézetü Fajlagos felület (Blaine-szám) m7kg > <300

8 134 Oberritter Miklós A minősítésből is jól érzékelhető, hogy a pernyék finomságában nagy eltérések lehetnek. A tapasztalatok szerint a pernyék finomsága az utóbbi években durva szemcsézettségű tartomány felé tolódott el. A fizikai-mechanikai tulajdonságok (12. ábra) között igen fontos a térfogatállandóság előírása, amely a pernyék szabad CaO tartalma által okozott káros duzzadási folyamatokat minősíti. A 28 napos korban mért nyomószilárdsági eredményekből számított szilárdsági-hatásfok" a pernyék reakcióképességéről ad felvilágosítást.,.cemerttóegészftő anyagok. Savas jslfegű pernyék" (MSZ JS98)mnősépdöirása ahol: H=FyR, 80% Rh a keverékcement 28 napos nyomószilárdsága Ra az alapcement 28 napos nyomószilárdsága R*Jf*fj, ZW Afeiekr DUNA-DRÁVA CBU ENT 12. ábra: A cementiparban felhasznált erőműi pernyék minőségét a CEMKUT Kft. akkreditált laboratóriuma rendszeresen vizsgálja. Ezen vizsgálati eredmények szerint a hazai savas" jellegű pernyék minősége megfelel a szabvány előírásainak. (Radioaktivitásuk miatt az Ajka környéki pernyék alkalmazása nem engedélyezett.) A következőkben vizsgáljuk meg hogyan és milyen formában adagolható a pernye a cementhez. Mint tudjuk, a diszperzitásfok nagy mértékben befolyásolja a pernye puccolános aktivitását. A pernye diszperzitásfoka finomőrléssel növelhető és ezáltal a cement alkalmazástechnikai tulajdonságai javíthatók. Az 50-es években a cementőrlés nyílt rendszerű cement-malmokban történt (13.kép). A malomból kilépő cementhez egyszerű mechanikai keveréssel keverték hozzá az öröletlen pernyét (akkor a pernyék lényegesen finomabbak (B1-500 crrf/g) voltak, mint a maiak (Bl~250cm 2 /g)).

9 Pernyehasznosítás a cementiparban 135 t gyártása nyütfolyamáú őriaendsaten pernye bejetraéssel 13. ábra: Az es években a körfolyamatos üzemű cementmalmok (14. kép) elterjedésével a pernyét már a klinkerhez adagolják, az keresztül halad a teljes őrlő rendszeren, ahol megtörténik az üveges gömbök feltárása, aprítódása. Ranye-portíaiidtererf. gyártása körfotyarraíú őriőrerdaeten 14. ábra: A pernye finomságának további növelésével a pernyeportlandcementeknek fokozottan javul a repedésérzékenység csökkentő, tapadószilárdság és szulfátállóság növelő tulajdonsága.

10 136 Obern iter Miklós Itt érkeztünk el a pernye betonkiegészítő anyagként való közvetlen felhasználáshoz, amely főként az angolszász országokban és Japánban terjedt el. Az MSZ EN 450 Pernye betonhoz" című szabvány szabályozza a pernyék ilyen módon történő felhasználásának minőségi követelményeit (15. ábra): Pernye betontóegésáiőaiyagtót való fdhasmálásának tójwetárrényei (MSZ EN 450) 15. ábra: reakcióképes Si02 tartalma összes CaO tartalma izzítási veszteség klorid tartalom kén-trioxid tartalom szabad CaO tartalom 45 iim-es szitamaradék < 25 % < 10% < 5 % < 0,1 % < 3,0% < 1,0% (2,5 % ha kielégíti a térfogatállandósági előírást < 40% E szabvány egyik legfontosabb előírása a pernyék finomságára vonatkozik. A pernyék 45 im-es szitamaradéka maximum 40 % lehet. Ha ettől durvább a pernye, kedvezőtlenül hat a beton számos tulajdonságára, romlik a bedolgozhatóság, nő a beton levegőtartalma, melynek egyenes következménye a nem megfelelő pórusstruktúra kialakulása, azaz a beton tartóssága romlik. A pernye hidratációja lassú, fél év elteltével is csak %-a lép reakcióba. Természetesen a durva szemcsézettségű pernyék esetén ez kisebb mértékű.

11 Pernyehasznosítás a cementiparban 137 A gömb alakú üveges szemcsék sokszor szinte érintetlenül megmaradnak a cemenetkőbe ágyazva (16. ábra). matt-í^za;, m«sc 16. ábra: Ismereteink szerint egyetlen hazai erőmű pernyéjének finomsága sem felel meg ezen előírásnak. Tehát a pernyék betonkiegészítő-anyagként közvetlenül nem, csak további őrlés után alkalmazhatók. A megfelelő minőségű pernye tehát egy értékes cement- és betonkiegészítő anyag. Az utóbbi időben azonban a széntüzelésű erőművek füstgázkéntelenítési eljárásainak beindítása miatt problémák merültek fel a megfelelő minőségű pernyével történő ellátással kapcsolatosan. Köztudott, hogy a széntüzelésű erőműveknél keletkező füstgázok jelentős mennyiségű kén-dioxidot és kén-trioxidot tartalmaznak, amelyek a légtérbe kerülve nagymértékben szennyezik a környezetet. A fejlett ipari országokban és Magyarországon is az SO2 megengedhető maximális emissziós értékeit hatósági előírások rögzítik. így a 22/1998 (VI.26.) KTM rendelet szerint a füstgázok kéndioxid, kén-trioxid kibocsátási határértéke (S0 2 -ben kifejezve) 400 mg/nm 3. E rendelet szükségessé teszi a régi ill. újonnan épülő hazai erőműveknél a füstgázok kéntelenítésére vonatkozó intézkedések végrehajtását. Valamennyi erőmű foglalkozik a füstgázok kéntelenítésének kérdésével. Egyes erőmüveknél már üzemel kéntelenítő rendszer, míg másoknál tervezési szinten van. A füstgázok kéntelenítésére alkalmazott technológiai eljárás alapvetően befolyásolja a keletkező pernye minőségét, cementipari felhasználhatóságát.

12 138 Oberritter Miklós A hazai széntüzelési erőművekben kétféle kéntelenítési eljárás kerül megvalósításra (17. ábra). Eitxrűvi füstgázok kéntetenftésére aikalnbzdtttechnoíógpai eljárások ftjdttep XOS, Afsíot- 17. ábra: DUNA-DRÁVA CBfA ENT fluid-tüzelés - mészkőliszt tűztérbe való befúvatásával mészkőlisztes, nedves mosási eljárás. A fluid-tüzeléses kéntelenítés során a pernye minősége lényegesen megváltozik, eltér a jelenleg cementkiegészítő anyagként felhasznált pernyékétől, így nem felel meg az MSZ : 1998 szabvány követelményeinek. Jelentősen megnő szabad CaO és SO-i tartalma. A mészkőlisztes mosási eljárás során a pernye minősége változatlan marad, tehát a cementiparban továbbra is alkalmazható. Az a mészkő lisztes mosási eljárás mellékterméke az ún. REA-gipsz, amely nagy tisztaságú CaS0 4 x 2 H 2 0 (dihidrát). Ezt a mellékterméket a cementipar mint kötésszabályozó anyagot évi ezer t mennyiségben szintén fel tudja használni, kímélve ezzel a természetes gipszkő vagyont. Mivel a füstgázkéntelenítés ezen módja igen drága (beruházások) az erőművek gáztüzelésre állnak át, ill. a fluid-tüzeléses módszert vezetik be. Jelen pillanatban a Mátrai Erőmű Rt-ben épült meg a mészkőlisztes mosási eljárás, tehát a cementipar számára stratégiailag biztonsággal megfelelő minőségű pernye a jövőt tekintve csak itt áll rendelkezésre. (Vértesi Erőmű Rt füstgázkéntelenítési eljárásának módja még nem eldöntött). A harmadik lehetséges hasznosítási terület a pernye nyersanyag komponensként való hasznosítása a klinkergyártásban.

13 Pernyehasznosítás a cementiparban 139 Itt kell megemlítenünk, hogy a cementipari forgókemence hőcserélő rendszerek igen alkalmasak különböző hulladékanyagok alternatív tüzelő- és nyersanyagként történő felhasználására. (18. ábra) KtínkaégetD kemence rendszer 18. ábra: A cementipari ártalmatlanítás előnyei a következők: nagy hőmérséklet a kemence tüzelési végén ( C-os anyag és kb C-os füstgáz hőmérséklet); igen hosszú tartózkodási idő az 1000 C feletti hőmérsékletű tartományban; nincs további égetési maradék, hulladék, az kémiailag beépül a klinker szerkezetébe; a nagy anyagáramok miatt a klinker nehézfém tartalma jelentősen nem emelkedik; a füstgáz a hőcserélőben igen intenzíven ellenáramban érintkezik a reakcióképes nyersliszttel, ami közel tökéletes gáztisztítást eredményez. Az intenzív fázisérintkeztetés hatására (19. ábra) a kemence-hőcserélő rendszerben kialakul egy főként illó anyagokból (Na 2 0, K 2 0, Cl, S0 3 ) álló úgynevezett belső és külső körfolyamat. Amennyiben ezek mennyisége jelentősen megnő a tapadásokhoz, üzemeltetési problémákhoz vezet.

14 140 Oberritter Miklós KorfbtyaiTBt jelenségek 19. ábra: Ezért a klinkerégető rendszerbe csak olyan alternatív anyagok adhatók be, melyek az említett komponenseket nem, vagy csak kis mennyiségben tartalmazzák. A pernyék kémiai összetételük alapján igen hasonlóak az agyagokhoz. Ezért az agyagok jelentős része helyettesíthető pernyével. A pernye alkalmazása energetikailag is előnyös, mert az üvegtartalom és a reakcióképes oxidok jelenléte az elméleti hőigényt csökkentik. Alkalmazásával, mivel kicsi az izzítási vesztesége, csökken a hőcserélőrendszerben a kemencelisztből felszabadult gázok mennyisége ill. a C0 2 emissziója. Fontos azonban biztosítani a felhasználandó pernyék kémiai és ásványi egyenletességét, valamint pontosan meghatározni azok el nem égett széntartalmát, amely a nyersanyag felmelegedésével a gyulladási hőmérséklet elérése előtt pirolizálódhat, növelve ezzel a távozó füstgázok szénhidrogén tartalmát.

Cementgyártás ki- és bemenet. Bocskay Balázs alternatív energia menedzser

Cementgyártás ki- és bemenet. Bocskay Balázs alternatív energia menedzser Cementgyártás ki- és bemenet Bocskay Balázs alternatív energia menedzser A Duna-Dráva Cement Kft építőanyag gyártó cégcsoport jelentős hulladékhasznosítási kapacitással Beremendi Gyár 1,2mio t cement/év

Részletesebben

Települési hulladékból visszanyert éghető frakció hasznosítása a cementiparban. Bocskay Balázs alternatív energia menedzser bocskayb@duna-drava.

Települési hulladékból visszanyert éghető frakció hasznosítása a cementiparban. Bocskay Balázs alternatív energia menedzser bocskayb@duna-drava. Települési hulladékból visszanyert éghető frakció hasznosítása a cementiparban Bocskay Balázs alternatív energia menedzser bocskayb@duna-drava.hu A Duna-Dráva Cement Kft építőanyag gyártó cégcsoport jelentős

Részletesebben

Alternatív tüzelőanyag hasznosítás tapasztalati a Duna-Dráva Cement Gyáraiban

Alternatív tüzelőanyag hasznosítás tapasztalati a Duna-Dráva Cement Gyáraiban Alternatív tüzelőanyag hasznosítás tapasztalati a Duna-Dráva Cement Gyáraiban Bocskay Balázs Alternatív Energia Menedzser / Alternative Energy Manager Duna-Dráva Cement Kft. 2600 Vác, Kőhídpart dűlő 2.

Részletesebben

Cementipari hasznosítás

Cementipari hasznosítás Cementipari hasznosítás egy gazdaságos alternatíva a szennyvíziszap összes komponensének hasznosítására Bocskay Balázs alternatív energia menedzser Az előadás fő témái A hazai cementipar helyzete és a

Részletesebben

PERNYEHASZNOSITAS A BETONGYÁRTÁSBAN

PERNYEHASZNOSITAS A BETONGYÁRTÁSBAN A Miskolci Egyetem Közleménye A sorozat, Bányászat, 55. kötet, (2001)p. 113-125 'Tiszta Környezetünkért" Szénerőműi pernyék hasznosításával tudományos konferencia PERNYEHASZNOSITAS A BETONGYÁRTÁSBAN Prof.

Részletesebben

Energetikai hasznosítás a Duna-Dráva Cement Kft. gyáraiban

Energetikai hasznosítás a Duna-Dráva Cement Kft. gyáraiban Energetikai hasznosítás a Duna-Dráva Cement Kft. gyáraiban egy gazdaságos alternatíva a szennyvíziszap összes komponensének hasznosítására Bocskay Balázs alternatív energia menedzser Az előadás fő témái

Részletesebben

a NAT-1-1249/2007 számú akkreditálási ügyirathoz

a NAT-1-1249/2007 számú akkreditálási ügyirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1249/2007 számú akkreditálási ügyirathoz A Cemkut Cementipari Kutató Fejlesztõ Kft. Vizsgálati Iroda (1034 Budapest, Bécsi út 122-124.) akkreditált

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH-1-1796/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: Cemkut Cementipari Kutató Fejlesztő Kft. Vizsgálólaboratórium 1034 Budapest,

Részletesebben

Kötőanyagok. Kötőanyagok osztályozása. Dr. Józsa Zsuzsanna. Építési mész. Természetes kövektől a mesterségesekig. Építési mész. Hagyományos mészégetés

Kötőanyagok. Kötőanyagok osztályozása. Dr. Józsa Zsuzsanna. Építési mész. Természetes kövektől a mesterségesekig. Építési mész. Hagyományos mészégetés Kötőanyagok Kötőanyagok osztályozása Dr. Józsa Zsuzsanna Kötőanyagok 1 Kötőanyagok 2 Teretes kövektől a mesterségesekig Építési Al 2 O 3 * 2 * CaO homok vályog agyag márga kő Al 2 O 3 * 2 CaCO 3 kő CO

Részletesebben

SZILIKÁTTUDOMÁNY. A különõrlés elõnyei kompozitcementek elõállításánál*

SZILIKÁTTUDOMÁNY. A különõrlés elõnyei kompozitcementek elõállításánál* SZILIKÁTTUDOMÁNY A különõrlés elõnyei kompozitcementek elõállításánál* Opoczky Ludmilla Gável Viktória CEMKUT Kft. A cementtermelésben világszerte és hazánkban is manapság jelentõs részt képeznek a cementkiegészítõ

Részletesebben

Vállalati zöldülés és kommunikációs megújulás

Vállalati zöldülés és kommunikációs megújulás Vállalati zöldülés és kommunikációs megújulás Esettanulmány a Duna-Dráva Cement Kft. kommunikációs tevékenysége alapján Dr. Molnár Bálint NKFI Hivatal Magyar Tudományos Akadémia EIT Digital DDC Grand Tokaj

Részletesebben

REA-gipsz adagolással készült cementek reológiai és kötési tulajdonságai *

REA-gipsz adagolással készült cementek reológiai és kötési tulajdonságai * REA-gipsz adagolással készült cementek reológiai és kötési tulajdonságai * Papp Krisztina Jankó András CEMKUT Kft. Bevezetés A hazai cementiparban az utóbbi idõben egyre nagyobb mennyiségben használják

Részletesebben

Az ÉTI 1953. évben végzett cementvizsgálatainak kiértékelése POPOVICS SÁNDOR és UJHELYI JÁNOS

Az ÉTI 1953. évben végzett cementvizsgálatainak kiértékelése POPOVICS SÁNDOR és UJHELYI JÁNOS - 1 - Építőanyag, 1954. 9. pp. 307-312 Az ÉTI 1953. évben végzett cementvizsgálatainak kiértékelése POPOVICS SÁNDOR és UJHELYI JÁNOS 1. Bevezetés Az Építéstudományi Intézet Minősítő Laboratóriumába 1953.

Részletesebben

Urbán n Ferenc ügyvezető. minőségi betonkészítés napjainkban 2009. február 17.

Urbán n Ferenc ügyvezető. minőségi betonkészítés napjainkban 2009. február 17. Üzemi gyárt rtásellenőrzés s tanúsítása sa Urbán n Ferenc ügyvezető MÉRNÖKI SZERKEZETEK Budapest, MTESZ minőségi betonkészítés napjainkban 2009. február 17. Aktualitása > 400 betonüzemet érinthet? Kiadott

Részletesebben

Anyagtan II. Építőanyagok (2014) kiemelt vizsgakérdések (ismeretük nélkül, elégtelen az érdemjegy)

Anyagtan II. Építőanyagok (2014) kiemelt vizsgakérdések (ismeretük nélkül, elégtelen az érdemjegy) Anyagtan II. Építőanyagok (2014) kiemelt vizsgakérdések (ismeretük nélkül, elégtelen az érdemjegy) 1. A mész szilárdulása, cementszerű kötése (képlet) - A cement pernyetartalma miért csökkenti a beton

Részletesebben

Kötőanyagok IV. Hidraulikus kötőanyagok: Cement 2. Klinkerásványok

Kötőanyagok IV. Hidraulikus kötőanyagok: Cement 2. Klinkerásványok Németül: Angolul: Kötőanyagok IV. Hidraulikus kötőanyagok: Cement 2. Klinkerásványok Hydraulischese Bindemittel: Zement, Klinker Hydraulic binding materials: Cement, clinker Franciául: Liants hydraulique:

Részletesebben

A PERNYEHASZNOSÍTÁS ELJÁRÁSTECHNIKAI KÉRDÉSEI

A PERNYEHASZNOSÍTÁS ELJÁRÁSTECHNIKAI KÉRDÉSEI A Miskolci Egyetem Közleménye A sorozat, Bányászat, 55. kötet, (2001). p. 141-153 "Tiszta Környezetünkért" Szénerőműi pernyék hasznosításával tudományos konferencia A PERNYEHASZNOSÍTÁS ELJÁRÁSTECHNIKAI

Részletesebben

Betontervezés Tervezés a Palotás-Bolomey módszer használatával

Betontervezés Tervezés a Palotás-Bolomey módszer használatával Építőanyagok II - Laborgyakorlat Betontervezés Tervezés a Palotás-Bolomey módszer használatával A tervezés elvei Cél: előírt nyomószilárdságú beton összetételének és keverési arányának megtervezése úgy,

Részletesebben

Jegyzőkönyv Arundo biogáz termelő képességének vizsgálata Biobyte Kft.

Jegyzőkönyv Arundo biogáz termelő képességének vizsgálata Biobyte Kft. Jegyzőkönyv Arundo biogáz termelő képességének vizsgálata Biobyte Kft. 2013.10.25. 2013.11.26. 1 Megrendelő 1. A vizsgálat célja Előzetes egyeztetés alapján az Arundo Cellulóz Farming Kft. megbízásából

Részletesebben

Energetikai és épít ipari hulladékok együttes hasznosítása

Energetikai és épít ipari hulladékok együttes hasznosítása MISKOLCI EGYETEM MSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR NYERSANYAGELKÉSZÍTÉSI ÉS KÖRNYEZETI ELJÁRÁSTECHNIKAI INTÉZET Energetikai és építipari hulladékok együttes hasznosítása Mucsi Gábor 1, Molnár Zoltán 1, Rácz Ádám

Részletesebben

A FŐVÁROSI HULLADÉKHASZNOSÍTÓ MŰ KAZÁNJÁBAN KELETKEZETT SZILÁRD ANYAGOK KÖRNYEZET- GEOKÉMIAI VIZSGÁLATA

A FŐVÁROSI HULLADÉKHASZNOSÍTÓ MŰ KAZÁNJÁBAN KELETKEZETT SZILÁRD ANYAGOK KÖRNYEZET- GEOKÉMIAI VIZSGÁLATA A FŐVÁROSI HULLADÉKHASZNOSÍTÓ MŰ KAZÁNJÁBAN KELETKEZETT SZILÁRD ANYAGOK KÖRNYEZET- GEOKÉMIAI VIZSGÁLATA Müller Melinda és Berta Márton Környezettan BSc és Környezettudomány MSc hallgatók Témavezető: Szabó

Részletesebben

Mészkő Keletkezés: A mészkő fő ásványa a kalcit (CaCO 3 ). Mészkő keletkezhet tengeri és tavi környezetben, mészvázú élőlények váztöredékeinek

Mészkő Keletkezés: A mészkő fő ásványa a kalcit (CaCO 3 ). Mészkő keletkezhet tengeri és tavi környezetben, mészvázú élőlények váztöredékeinek Mire jó a mészkő? Mészkő Keletkezés: A mészkő fő ásványa a kalcit (CaCO 3 ). Mészkő keletkezhet tengeri és tavi környezetben, mészvázú élőlények váztöredékeinek falhalmozódásával, vagy vegyi kicsapódással.

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E 006 606 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA

(11) Lajstromszám: E 006 606 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA !HU000006606T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 006 606 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Magyar Szabadalmi Hivatal EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 0 79193 (22) A bejelentés napja:

Részletesebben

Kötőanyagok. Horák György

Kötőanyagok. Horák György Kötőanyagok Horák György Kémiai, fizikai folyamatok következtében képesek folyékony, vagy pépszerű állapotból szilárd állapotba kerülni Természetes, mesterséges Szerves, szervetlen Folyékony, szilárd Csak

Részletesebben

Kémiai összetétel (%) SiO 2 6,0 Al 2 O 3 50 53 Fe 2 O 3 3,0 CaO 40,0 MgO 1,5 SO 3 0,4

Kémiai összetétel (%) SiO 2 6,0 Al 2 O 3 50 53 Fe 2 O 3 3,0 CaO 40,0 MgO 1,5 SO 3 0,4 Általános Az normál dermedésű, de gyorsan kikeményedő, magas korai szilárdsággal rendelkező bauxitcement. Gyártási eljárásának, kémiai összetételének és szilárdulási képességének köszönhetően lényegesen

Részletesebben

KIVIRÁGZÁSMENTES SZÁRAZHABARCS Bmstr.Dipl.HTL.Ing. Eduard LEICHTFRIED Wopfinger Baustoffindustrie GmbH Budapest, 2010 marc. 23.

KIVIRÁGZÁSMENTES SZÁRAZHABARCS Bmstr.Dipl.HTL.Ing. Eduard LEICHTFRIED Wopfinger Baustoffindustrie GmbH Budapest, 2010 marc. 23. KIVIRÁGZÁSMENTES SZÁRAZHABARCS Bmstr.Dipl.HTL.Ing. Eduard LEICHTFRIED Wopfinger Baustoffindustrie GmbH Budapest, 2010 marc. 23. SZÁRAZHABARCS 40 év tapasztalat Előkevert, állandó minőség Minden alkotóelem

Részletesebben

Őrölt üveghulladék újrahasznosítása habarcsok töltőanyagaként

Őrölt üveghulladék újrahasznosítása habarcsok töltőanyagaként EGYÉB HULLADÉKOK 6.1 Őrölt üveghulladék újrahasznosítása habarcsok töltőanyagaként Tárgyszavak: habarcs; hulladékhasznosítás; technológia; üveg-újrahasznosítás. A kutatás célja Olasz kutatók tanulmányozták

Részletesebben

A Budapesti Erőmű ZRt. 2014. évi környezeti tényező értékelés eredményének ismertetése az MSZ EN ISO 14001:2005 szabvány 4.4.

A Budapesti Erőmű ZRt. 2014. évi környezeti tényező értékelés eredményének ismertetése az MSZ EN ISO 14001:2005 szabvány 4.4. A Budapesti Erőmű ZRt. 214. évi környezeti tényező értékelés eredményének ismertetése az MSZ EN SO 141:25 szabvány 4.4.3 fejezet alapján 215. április A fenntartható fejlődés szellemében folyamatosan törekszünk

Részletesebben

NSZ/NT beton és hídépítési alkalmazása

NSZ/NT beton és hídépítési alkalmazása NSZ/NT beton és hídépítési alkalmazása Farkas Gy.-Huszár Zs.-Kovács T.-Szalai K. R forgalmi terhelésű utak - megnövekedett forgalmi terhelés - fokozott tartóssági igény - fenntartási idő és költségek csökkentése

Részletesebben

OTKA T037390. Szakmai beszámoló. (Zárójelentés 2002-2005)

OTKA T037390. Szakmai beszámoló. (Zárójelentés 2002-2005) OTKA T037390 Szakmai beszámoló (Zárójelentés 2002-2005) 2 Bevezetés A kutatás célja, feladatai A hasznosításra nem kerülő REA-gipsz a salak és pernye anyagokkal és az ún. mosóvízzel együtt sűrű zagy formájában

Részletesebben

gyors egyszerű egyedülálló

gyors egyszerű egyedülálló Rapid Set cementes technológia gyors egyszerű egyedülálló CEMENT ALL sokoldalú javítóhabarcs MORTAR MIX gyorskötő habarcs CONCRETE MIX gyorskötő betonkeverék KORODUR és CTS Cement Két erős partner Kizárólagos

Részletesebben

UNIFERRO Kazán és Gépgyártó Kft.

UNIFERRO Kazán és Gépgyártó Kft. UNIFERRO Kazán és Gépgyártó Kft. Testreszabott megoldások a biomassza energetikai hasznosításának tervezéséhez TÓTH András - Minőségbiztosítási vezető UNIFERRO Kazán és Gépgyártó Kft. Testreszabott megoldások

Részletesebben

PiAndTECH FluidKAT katalitikus izzóterek

PiAndTECH FluidKAT katalitikus izzóterek PiAndTECH FluidKAT katalitikus izzóterek Hő felszabadítás katalitikus izzótéren, (ULE) ultra alacsony káros anyag kibocsátáson és alacsony széndioxid kibocsátással. XIV. TÁVHŐSZOLGÁLTATÁSI KONFERENCIÁT

Részletesebben

Duna-Dráva Cement Kft. Cégismertető

Duna-Dráva Cement Kft. Cégismertető Duna-Dráva Cement Kft. Cégismertető Tartalom 3 Duna-Dráva Cement Kft. 4 Tulajdonosok 5 Hogyan lesz a mészkőből cement? 6 Váci Cementgyár 7 Beremendi Cementgyár 8 Magyar Cement Válasszuk a hazait! 9 DDC

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS NEMZETI FOGYASZTÓVÉDELMI HATÓSÁG PIACFELÜGYELETI FŐOSZTÁLY Iktatószám: PIF-160-3/2014 ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS az építési termékek laboratóriumi vizsgálattal egybekötött piacfelügyeleti ellenőrzéséről Az

Részletesebben

Fagyáll ó beton, fagy- és ol vas ztós ó-áll ó be ton Fagyállóság és vizsgálat

Fagyáll ó beton, fagy- és ol vas ztós ó-áll ó be ton Fagyállóság és vizsgálat Németül: Angolul: Fagyáll ó beton, fagy- és ol vas ztós ó-áll ó be ton Fagyállóság és vizsgálat Frostbeständiger Beton Beton mit Frost- und Tausalz-Widerstand Concrete for frost resistance Concrete for

Részletesebben

A CSÖKKENTETT KLINKERHÁNYADÚ,

A CSÖKKENTETT KLINKERHÁNYADÚ, MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR NYERSANYAGELŐKÉSZÍTÉSI ÉS KÖRNYEZETI ELJÁRÁSTECHNIKAI INTÉZET A CSÖKKENTETT KLINKERHÁNYADÚ, KÖRNYEZETBARÁT CEMENTEK ELŐÁLLÍTÁSÁT MEGALAPOZÓ ŐRLÉSELMÉLETI ÉS ŐRLÉSTECHNOLÓGIAI

Részletesebben

SZÉNERŐMŰVEK FELADATAI A PERNYEHASZNOSÍTÁSBAN

SZÉNERŐMŰVEK FELADATAI A PERNYEHASZNOSÍTÁSBAN A Miskolci Egyetem Közleménye A sorozat, Bányászat, 55. kötet. (2001) p. 155-162 "Tiszta Környezetünkért" Szénerőműi pernyék hasznosításával tudományos konferencia SZÉNERŐMŰVEK FELADATAI A PERNYEHASZNOSÍTÁSBAN

Részletesebben

A Budapesti Erőmű ZRt évi környezeti tényező értékelés eredményének ismertetése az MSZ EN ISO 14001:2005 szabvány 4.4.

A Budapesti Erőmű ZRt évi környezeti tényező értékelés eredményének ismertetése az MSZ EN ISO 14001:2005 szabvány 4.4. A Budapesti Erőmű ZRt. 215. évi környezeti tényező értékelés eredményének ismertetése az MSZ EN SO 141:25 szabvány 4.4.3 fejezet alapján 216. április Budapesti Erőmű ZRt. 215. évi környezeti tényező értékelés

Részletesebben

A Mátrai Erőmű ZRt. Ipari parkjának bemutatása

A Mátrai Erőmű ZRt. Ipari parkjának bemutatása A Mátrai Erőmű ZRt. Ipari parkjának bemutatása Ipari szimbiózis workshop Orosz Zoltán 2014.04.15. 1 A Mátrai Erőmű ZRt. vállalati profilja Telephely Mutatók Tulajdonosi struktúra Beépített teljesítm. Értékesített

Részletesebben

a NAT-1-1258/2007 számú akkreditált státuszhoz

a NAT-1-1258/2007 számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1258/2007 számú akkreditált státuszhoz A Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építõmérnöki Kar Építõanyagok és Mérnökgeológia

Részletesebben

NSZ/NT betonok alkalmazása az M7 ap. S65 jelű aluljáró felszerkezetének építésénél

NSZ/NT betonok alkalmazása az M7 ap. S65 jelű aluljáró felszerkezetének építésénél NSZ/NT betonok alkalmazása az M7 ap. S65 jelű aluljáró felszerkezetének építésénél Betontechnológiai kísérletek Az I. kísérlet sorozatban azt vizsgáltuk, hogy azonos betonösszetétel mellett milyen hatást

Részletesebben

Modern Széntüzelésű Erőművek

Modern Széntüzelésű Erőművek Modern Széntüzelésű Erőművek Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 20011-2012 II. félév Katona Zoltán zoltan.katona@eon-energie.com Tel.: 06-30-415 1705 1 Tematika A szén szerepe, jellemzői Széntüzelés,

Részletesebben

ÖRÜLÜNK, HOGY AZ IRÁNT ÉRDEKLŐDIK.

ÖRÜLÜNK, HOGY AZ IRÁNT ÉRDEKLŐDIK. ÖRÜLÜNK, HOGY AZ IRÁNT ÉRDEKLŐDIK. Az Ártándi Kavicsbányában az ásványvagyon ipari méretű kitermelése 1970-ben indult meg. Kezdetben az Országos Kavicsbánya Vállalat részeként, majd önállóan és 1992-től

Részletesebben

Az RDF előállításában rejlő lehetőségek, kockázatok. .A.S.A. Magyarország. Németh István Country manager. Németh István Október 7.

Az RDF előállításában rejlő lehetőségek, kockázatok. .A.S.A. Magyarország. Németh István Country manager. Németh István Október 7. Az RDF előállításában rejlő lehetőségek, kockázatok.a.s.a. Magyarország Németh István Country manager Készítette Németh István Dátum 2014. Október 7. 2/ 22 Az ASA csoport bemutatása Tulajdonosa a spanyol

Részletesebben

Európa szintű Hulladékgazdálkodás

Európa szintű Hulladékgazdálkodás Európa szintű Hulladékgazdálkodás Víg András Környezetvédelmi üzletág igazgató Transelektro Rt. Fenntartható Jövő Nyitókonferencia 2005.02.17. urópa színtű hulladékgazdálkodás A kommunális hulladék, mint

Részletesebben

Hulladék, mint energiahordozó

Hulladék, mint energiahordozó Hulladék, mint energiahordozó Bocskay Balázs bocskayb@duna-drava.hu 06 20 912 97 07 2014.03.13. Előadás tartalma A Duna-Dráva Cement Kft bemutatása A cement és a cementgyártás, Hulladékok mint cementgyártás

Részletesebben

A bányászatban keletkező meddőanyagok hasznosításának lehetőségei. Prof.Dr.CSŐKE Barnabás, Dr.MUCSI Gábor

A bányászatban keletkező meddőanyagok hasznosításának lehetőségei. Prof.Dr.CSŐKE Barnabás, Dr.MUCSI Gábor Hulladékvagyon gazdálkodás Magyarországon, Budapest, október 14. A bányászatban keletkező meddőanyagok hasznosításának lehetőségei Prof.Dr.CSŐKE Barnabás, Dr.MUCSI Gábor Miskolci Egyetem Nyersanyagelőkészítési

Részletesebben

Instacioner kazán füstgázemisszió mérése

Instacioner kazán füstgázemisszió mérése Instacioner kazán füstgáz mérése A légszennyezés jelentős részét teszik ki a háztartási tüzelőberendezések. A gázüzemű kombi kazán elsősorban CO, CO 2, NO x és C x H y szennyezőanyagokat bocsát ki a légtérbe.

Részletesebben

Hamburger Hungária Kft. ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS 2018.

Hamburger Hungária Kft. ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS 2018. Hamburger Hungária Kft. ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS 2018. A hulladékégetés műszaki követelményeiről, működési feltételeiről és a hulladékégetés technológiai kibocsátási határértékeiről szóló 29/2014. (XI. 28.)

Részletesebben

Légszennyezés. Molnár Kata Környezettan BSc

Légszennyezés. Molnár Kata Környezettan BSc Légszennyezés Molnár Kata Környezettan BSc Száraz levegőösszetétele: oxigén és nitrogén (99 %) argon (1%) széndioxid, héliumot, nyomgázok A tiszta levegő nem tartalmaz káros mennyiségben vegyi anyagokat!

Részletesebben

Korai beton műtárgyak anyagának vizsgálata és környezeti ásványtani értékelése

Korai beton műtárgyak anyagának vizsgálata és környezeti ásványtani értékelése Korai beton műtárgyak anyagának vizsgálata és környezeti ásványtani értékelése Subosits Judit Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Ásványtani Tanszék 2010 Témavezető: dr. Weiszburg Tamás

Részletesebben

A pernye bekeverési arányainak vizsgálata, meghatározása a gyártott cement mechanikai tulajdonságainak optimalizálása céljából 1

A pernye bekeverési arányainak vizsgálata, meghatározása a gyártott cement mechanikai tulajdonságainak optimalizálása céljából 1 A bekeverési arányainak vizsgálata, meghatározása a gyártott cement mechanikai tulajdonságainak optimalizálása céljából 1 SZILÁGYI KATALIN Miskolci Egyetem, Műszaki Anyagtudományi Kar, Kerámia- és Szilikátmérnöki

Részletesebben

Erős György NYÁSZATI

Erős György NYÁSZATI Erős György ORSZÁGOS MAGYAR BÁNYB NYÁSZATI ÉS S KOHÁSZATI EGYESÜLET Fenntartható fejlődés: A gazdasági növekedés és a természetes környezet egyensúlyának biztosítása. Természeti erőforrásokkal történő

Részletesebben

Ügyiratszám: 5734-87/2015. Tárgy: HCM 1890 Kft. (Tokod) miskolci

Ügyiratszám: 5734-87/2015. Tárgy: HCM 1890 Kft. (Tokod) miskolci Ügyiratszám: 5734-87/2015. Tárgy: HCM 1890 Kft. (Tokod) miskolci telephelyén cementgyártási tevékenység egységes környezethasználati engedélye Ügyintéző: Dudás Attila Mellékletek: 1. számú: levegőtisztaság-védelmi

Részletesebben

SZILIKÁTTUDOMÁNY. A heterogén cementek diszperzitásának optimalizálása. Révay Miklós, CEMKUT Kft. Bevezetés. Elõzmények. Irodalom

SZILIKÁTTUDOMÁNY. A heterogén cementek diszperzitásának optimalizálása. Révay Miklós, CEMKUT Kft. Bevezetés. Elõzmények. Irodalom SZILIKÁTTUDOMÁNY A heterogén cementek diszperzitásának optimalizálása Révay Miklós, CEMKUT Kft. Bevezetés Az európai cementszabványok honosításával párhuzamosan és részben ennek hatására jelentõsen megváltozott

Részletesebben

Kerámia. A tégla története. A tégla története. Vályog. Természetes kövektől a mesterségesekig. Természetes kövektől a mesterségesekig

Kerámia. A tégla története. A tégla története. Vályog. Természetes kövektől a mesterségesekig. Természetes kövektől a mesterségesekig Kerámia A tégla története szárított tégla i.e. 6000 babilóniaiak, asszírok, hettiták, kínaiak Dr. Józsa Zsuzsanna 2007. március. A tégla története Teretes kövektől a mesterségesekig kőzet pl. gránit kvarc

Részletesebben

Referencia-dokumentum a cement- és mésziparban rendelkezésre álló legjobb elérhető technikákról

Referencia-dokumentum a cement- és mésziparban rendelkezésre álló legjobb elérhető technikákról EURÓPAI BIZOTTSÁG Integrált környezetszennyezés-megelőzés és -csökkentés (IPPC) Referencia-dokumentum a cement- és mésziparban rendelkezésre álló legjobb elérhető technikákról XXX 2001 TARTALMI ÖSSZEFOGLALÓ

Részletesebben

Gázégő üzemének ellenőrzése füstgázösszetétel alapján

Gázégő üzemének ellenőrzése füstgázösszetétel alapján MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR ENERGIA- ÉS MINŐSÉGÜGYI INTÉZET TÜZELÉSTANI ÉS HŐENERGIA INTÉZETI TANSZÉK Gázégő üzemének ellenőrzése füstgázösszetétel alapján Felkészülési tananyag a Tüzeléstan

Részletesebben

Építőanyag MSC Szerkezet-építőmérnök MSC hallgatók részére

Építőanyag MSC Szerkezet-építőmérnök MSC hallgatók részére PTE Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar 7624 Pécs, Boszorkány út 2. Építőanyag MSC Szerkezet-építőmérnök MSC hallgatók részére Betonok minősítése és jelölése (MSZ 4798 szabvány) - Cementek fajtái

Részletesebben

A modern pirolízis technológiák környezeti biztonsága

A modern pirolízis technológiák környezeti biztonsága A modern pirolízis technológiák környezeti biztonsága Bioszén iparági szempontú általános megközelítés Edward Someus http://www.refertil.info biochar@3ragrocarbon.com Hőbontásos hulladékhasznosítás a XXI.

Részletesebben

Energiagazdálkodás és környezetvédelem 4. Előadás

Energiagazdálkodás és környezetvédelem 4. Előadás Energiagazdálkodás és környezetvédelem 4. Előadás Termikus hulladékkezelési eljárások Kapcsolódó államvizsga tételek: 15. Települési hulladéklerakók Hulladéklerakó helyek fajtái kialakítási lehetőségei,

Részletesebben

Műszaki Földtudományi Környezettudományi kutatási eredmények disszeminációja a GOP / pályázat keretében

Műszaki Földtudományi Környezettudományi kutatási eredmények disszeminációja a GOP / pályázat keretében Mechatronikai és Anyagtudományi Kooperációs Kutatási Központ jövőbeli működésének fejlesztése és megerősítése Műszaki Földtudományi Környezettudományi kutatási eredmények disszeminációja a GOP-1.1.2-08/1-2008-0002

Részletesebben

vagy 0,1 tömeg%-nál (feszített vb. esetén) nagyobb;

vagy 0,1 tömeg%-nál (feszített vb. esetén) nagyobb; A beton jele 1 A beton jele Magyarországon, az MSZ 4798-1:2004 szabvány szerint a következőket tartalmazza: a beton nyomószilárdsági osztályának jelét; a nehézbetonok jelölésére a HC (heavy concrete) betűjelet;

Részletesebben

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc A mezőgazdasági eredetű hulladékok égetése. 133.lecke Mezőgazdasági hulladékok, melléktermékek energetikai

Részletesebben

Hulladékok szerepe az energiatermelésben; mintaprojekt kezdeményezése a Kárpát-medencében

Hulladékok szerepe az energiatermelésben; mintaprojekt kezdeményezése a Kárpát-medencében Hulladékok szerepe az energiatermelésben; mintaprojekt kezdeményezése a Kárpát-medencében 2012.09.20. A legnagyobb mennyiségű égetésre alkalmas anyagot a Mechanika-i Biológia-i Hulladék tartalmazza (rövidítve

Részletesebben

DUNA-DRÁVA CEMENT KFT.

DUNA-DRÁVA CEMENT KFT. DUNA-DRÁVA CEMENT KFT. JELENTÉS HULLADÉK EGYÜTTÉGETŐ MŰVEK 2016. ÉVI MŐKÖDÉSÉRŐL ÉS ELLENŐRZÉSÉRŐL Tartalomjegyzék 1.0 Hivatkozások 2.0 Technológia működése 3.0 Levegőbe és vizekbe történő kibocsátások

Részletesebben

BETON A fenntartható építés alapja. Tudatosan előállított és teljes mértékben újrahasznosítható

BETON A fenntartható építés alapja. Tudatosan előállított és teljes mértékben újrahasznosítható BETON A fenntartható építés alapja Tudatosan előállított és teljes mértékben újrahasznosítható 2 1 / A betont tudatosan állítjuk elő és újrahasznosíthatjuk A portlandcement felhasználásával készített betont

Részletesebben

A folytatás tartalma. Előző óra tartalmából HULLADÉKFELDOLGOZÁS

A folytatás tartalma. Előző óra tartalmából HULLADÉKFELDOLGOZÁS Előző óra tartalmából HULLADÉKFELDOLGOZÁS 2.óra Hulladékgazdálkodás Miskolci Egyetem Eljárástechnikai Tanszék A félév tananyagáról Környezetvédelem célja, tárgya, területei Fenntartható fejlődés Hulladék

Részletesebben

VÖRÖSISZAP HASZNOSÍTÁS ROMELT TECHNOLÓGIÁVAL PROJEKT ÖSSZEFOGLALÓ. Feladat. Termékek. Cél. Közreműködők BERUHÁZÁSI TERVEZET

VÖRÖSISZAP HASZNOSÍTÁS ROMELT TECHNOLÓGIÁVAL PROJEKT ÖSSZEFOGLALÓ. Feladat. Termékek. Cél. Közreműködők BERUHÁZÁSI TERVEZET BERUHÁZÁSI TERVEZET VÖRÖSISZAP HASZNOSÍTÁS ROMELT TECHNOLÓGIÁVAL PROJEKT ÖSSZEFOGLALÓ Feladat Termékek Cél Vörösiszap és egyéb ipari hulladékok hasznosítására alkalmas létesítmény megvalósítása innovatív

Részletesebben

Tüzeléstan előadás Dr. Palotás Árpád Bence

Tüzeléstan előadás Dr. Palotás Árpád Bence Égéselméleti számítások Tüzeléstan előadás Dr. Palotás Árpád Bence Miskolci Egyetem - Tüzeléstani és Hőenergia Tanszék 2 Tüzelőanyagok Definíció Energiaforrás, melyből oxidálószer jelenlétében, exoterm

Részletesebben

A CSÖKKENTETT KLINKERHÁNYADÚ,

A CSÖKKENTETT KLINKERHÁNYADÚ, MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR NYERSANYAGELŐKÉSZÍTÉSI ÉS KÖRNYEZETI ELJÁRÁSTECHNIKAI INTÉZET A CSÖKKENTETT KLINKERHÁNYADÚ, KÖRNYEZETBARÁT CEMENTEK ELŐÁLLÍTÁSÁT MEGALAPOZÓ ŐRLÉSELMÉLETI ÉS ŐRLÉSTECHNOLÓGIAI

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1246/2015 3 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Vértesi Erőmű Zrt. Környezetügyi és központi laboratórium Osztály Központi Laboratórium 1 (2840 Oroszlány,

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1246/2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Vértesi Erőmű Zrt. Környezetügyi és központi laboratórium Osztály Központi Laboratórium 1 (2840 Oroszlány,

Részletesebben

PannErgy Nyrt. NEGYEDÉVES TERMELÉSI JELENTÉS IV. negyedévének időszaka január 15.

PannErgy Nyrt. NEGYEDÉVES TERMELÉSI JELENTÉS IV. negyedévének időszaka január 15. PannErgy Nyrt. NEGYEDÉVES TERMELÉSI JELENTÉS 218. IV. negyedévének időszaka 219. január 15. 218. PannErgy Nyrt. Negyedéves termelési jelentés 218. IV. negyedév Bevezető: A PannErgy Nyrt. zöld energia termelését

Részletesebben

3/2003. (I. 25.) BM GKM

3/2003. (I. 25.) BM GKM Melléklet a 122/2007 Kijelölési Okirathoz Kijelölés az építési termékek követelményeinek, megfelelőség igazolásának, valamint forgalomba hozatalának és felhasználásának részletes szabályairól szóló 3/2003.

Részletesebben

Beton - Concrete. Sika ViscoCrete technológia napjaink hídépítési munkáiban

Beton - Concrete. Sika ViscoCrete technológia napjaink hídépítési munkáiban 1 Sika ViscoCrete technológia napjaink hídépítési munkáiban 49. Hídmérnöki Konferencia, 2008. október 8-10. Balatonfüred Német Ferdinánd - Asztalos István Sika Csoport - Történet 2 A céget Kaspar Winkler

Részletesebben

TÖRTÉNETI VASBETON SZERKEZETEK DIAGNOSZTIKAI VIZSGÁLATAI

TÖRTÉNETI VASBETON SZERKEZETEK DIAGNOSZTIKAI VIZSGÁLATAI Magyar Mérnöki Kamara Székesfehérvár, 2018. nov. 30. TÖRTÉNETI VASBETON SZERKEZETEK DIAGNOSZTIKAI VIZSGÁLATAI DR. ARANY PIROSKA ÉPÍTŐMÉRNÖK, C. EGYETEMI DOCENS 1 AZ ELŐADÁS VÁZLATA: 1. SZABÁLYOZÁSI HÁTTÉR

Részletesebben

Környezetvédelmi eljárások és berendezések. Gáztisztítási eljárások május 2. dr. Örvös Mária

Környezetvédelmi eljárások és berendezések. Gáztisztítási eljárások május 2. dr. Örvös Mária Környezetvédelmi eljárások és berendezések Gáztisztítási eljárások 2017. május 2. dr. Örvös Mária Gáztisztítás lehetőségei Fizikai Kémiai Biológiai Szilárd Gázok/gőzök Gázok/gőzök bioszűrő biomosó abszorpció

Részletesebben

Üzemi gyártásellenőrzés a kavics- és kőbányákban Kő- és kavicsbányász nap Budapest 2008

Üzemi gyártásellenőrzés a kavics- és kőbányákban Kő- és kavicsbányász nap Budapest 2008 gyártásellenőrzés a kavics- és kőbányákban Kő- és kavicsbányász nap Budapest 2008 A bányászat során előállított építési termékekre vonatkozó előírások 3/2003. (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet az

Részletesebben

A Mátrai Erőmű ZRt., mint fenntartó 2007-ben hozta létre ipari parkját, Mátrai Erőmű Ipari Park néven.

A Mátrai Erőmű ZRt., mint fenntartó 2007-ben hozta létre ipari parkját, Mátrai Erőmű Ipari Park néven. A visontai telephelyű Mátrai Erőmű ZRt. a magyar villamosenergia-rendszer egyik megbízható alapegysége. Fő tevékenysége a villamosenergia-termelés. A 950 MW beépített teljesítménnyel rendelkező Mátrai

Részletesebben

Lignithasznosítás a Mátrai Erőműben

Lignithasznosítás a Mátrai Erőműben Lignithasznosítás a Mátrai Erőműben > Balatonalmádi, 212. március 22. Giczey András termelési igazgató 1 > Ha egyetlen mondatban akarnánk összefoglalni az Energiastratégia fő üzenetét, akkor célunk a függetlenedés

Részletesebben

Fenntartható jövőt építünk

Fenntartható jövőt építünk www.duna-drava.hu Fenntartható jövőt építünk Fenntarthatósági jelentés Köszöntő Tisztelt Olvasó! A Duna-Dráva Cement Kft. és leányvállalatai az épületek, utak, hidak kivitelezéséhez nélkülözhetetlen alapanyagokat,

Részletesebben

Több komponensű brikettek: a még hatékonyabb hulladékhasznosítás egy új lehetősége

Több komponensű brikettek: a még hatékonyabb hulladékhasznosítás egy új lehetősége Több komponensű brikettek: a még hatékonyabb hulladékhasznosítás egy új lehetősége Készítette: az EVEN-PUB Kft. 2014.04.30. Projekt azonosító: DAOP-1.3.1-12-2012-0012 A projekt motivációja: A hazai brikett

Részletesebben

Tapasztalatok és tervek a pécsi erőműben

Tapasztalatok és tervek a pécsi erőműben Tapasztalatok és tervek a pécsi erőműben Péterffy Attila erőmű üzletág-vezető ERŐMŰ FÓRUM 2012. március 22-23. Balatonalmádi Tartalom 1. Bemutatkozás 1.1 Tulajdonosi háttér 1.2 A pécsi erőmű 2. Tapasztalatok

Részletesebben

Betonadalékszerek deszközeizei

Betonadalékszerek deszközeizei Betonadalékszerek A minőség g segédeszk deszközeizei M6 egyik alagútja 2008. július Asztalos István SZTE Mérnöki szerkezetek Budapest, 2009. február 17. 2 Beton - Concrete Bevezetés A beton minősége tartóssága

Részletesebben

MELLÉKLETEK MAGYARORSZÁG ÁTMENETI NEMZETI TERVE CÍMŰ DOKUMENTUMHOZ

MELLÉKLETEK MAGYARORSZÁG ÁTMENETI NEMZETI TERVE CÍMŰ DOKUMENTUMHOZ MELLÉKLETEK MAGYARORSZÁG ÁTMENETI NEMZETI TERVE CÍMŰ DOKUMENTUMHOZ 1. számú melléklet A tüzelő berendezésekre vonatkozó legfontosabb adatok 2 1/a, számú táblázat: a tüzelőberendezésekre vonatkozó engedélyezéssel,

Részletesebben

A Dynamon Floor 1 nagyfokú folyóképességet biztosít, ugyanakkor fontos javulást mutat a beton kötése és szilárdulása szempontjából.

A Dynamon Floor 1 nagyfokú folyóképességet biztosít, ugyanakkor fontos javulást mutat a beton kötése és szilárdulása szempontjából. DYNAMON FLOOR 1 ÚJGENERÁCIÓS AKRILÁT POLIMER BÁZISÚ BETONFOLYÓSÍTÓSZER BETONPADLÓK KÉSZÍTÉSÉHEZ LEÍRÁS A Dynamon Floor 1 módosított akrilát polimer bázisú újgenerációs betonfolyósítószer, amely speciális

Részletesebben

Szennyvíziszap dezintegrálási és anaerob lebontási kísérlete. II Ökoenergetika és X. Biomassza Konferencia Lipták Miklós PhD hallgató

Szennyvíziszap dezintegrálási és anaerob lebontási kísérlete. II Ökoenergetika és X. Biomassza Konferencia Lipták Miklós PhD hallgató Szennyvíziszap dezintegrálási és anaerob lebontási kísérlete II Ökoenergetika és X. Biomassza Konferencia Lipták Miklós PhD hallgató Lehetséges alapanyagok Mezőgazdasági melléktermékek Állattenyésztési

Részletesebben

PannErgy Nyrt. NEGYEDÉVES TERMELÉSI JELENTÉS II. negyedévének időszaka július 15.

PannErgy Nyrt. NEGYEDÉVES TERMELÉSI JELENTÉS II. negyedévének időszaka július 15. PannErgy Nyrt. NEGYEDÉVES TERMELÉSI JELENTÉS II. negyedévének időszaka július 15. PannErgy Nyrt. Negyedéves termelési jelentés II. negyedév Bevezető: A PannErgy Nyrt. zöld energia termelését és hasznosítását

Részletesebben

Szakértesítő 1 Interkerám szakmai füzetek A folyósító szerek viselkedése a kerámia anyagokban

Szakértesítő 1 Interkerám szakmai füzetek A folyósító szerek viselkedése a kerámia anyagokban Szakértesítő 1 Interkerám szakmai füzetek A folyósító szerek viselkedése a kerámia anyagokban A folyósító szerek viselkedése a kerámia anyagokban Bevezetés A kerámia masszák folyósításkor fő cél az anyag

Részletesebben

VÍZZÁRÓ BETONOK. Beton nyomószilárdsági. Környezeti osztály jele. osztálya, legalább

VÍZZÁRÓ BETONOK. Beton nyomószilárdsági. Környezeti osztály jele. osztálya, legalább VÍZZÁRÓ BETONOK 1. A VÍZZÁRÓ BETONOK KÖRNYEZETI OSZTÁLYAI A beton a használati élettartam alatt akkor lesz tartós, ha a környezeti hatásokat károsodás nélkül viseli. Így a beton, vasbeton, feszített vasbeton

Részletesebben

MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK

MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK ELJÁRÁSTECHNIKA A Miskolci Egyetem közleménye 84. kötet, 2. szám (2013) MISKOLCI EGYETEMI KIADÓ 2013 A kiadvány főszerkesztője: DR. KOVÁCS FERENC az MTA rendes tagja a

Részletesebben

Plazma a villám energiájának felhasználása. Bazaltszerü salak - vulkánikus üveg megfelelője.

Plazma a villám energiájának felhasználása. Bazaltszerü salak - vulkánikus üveg megfelelője. Plazma a villám energiájának felhasználása. A plazmatrónon belüli elektromos kisülés energiája 1,5 elektronvolt, amely az elektromos vonalas kisülés hőmérsékletének, legaláb 15 000 С felel meg. Bazaltszerü

Részletesebben

A beton kúszása és ernyedése

A beton kúszása és ernyedése A beton kúszása és ernyedése A kúszás és ernyedés reológiai fogalmak. A reológia görög eredetű szó, és ebben az értelmezésben az anyagoknak az idő folyamán lejátszódó változásait vizsgáló műszaki tudományág

Részletesebben

Innovatív szennyvíztisztítási és iszapkezelési technológiai fejlesztések a KISS cégcsoportnál

Innovatív szennyvíztisztítási és iszapkezelési technológiai fejlesztések a KISS cégcsoportnál 2. Junior szimpózium 2011. december 9. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Innovatív szennyvíztisztítási és iszapkezelési technológiai fejlesztések a KISS cégcsoportnál Veres András előadása

Részletesebben

A DDGS a takarmányozás aranytartaléka

A DDGS a takarmányozás aranytartaléka A DDGS (Distillers Dried Grains with Solubles) magyarra fordítva szárított gabonatörköly, aminek az alapanyaga kukorica. Kevéssé ismert, hogy a kukorica feldolgozásával előállított bioetanol nem a folyamat

Részletesebben

A BETON KONZISZTENCIÁJA

A BETON KONZISZTENCIÁJA Betontechnológiai Szakirányú Továbbképzés MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS A BETON KONZISZTENCIÁJA Finom szemek fogalma A friss beton tulajdonságainak minősítése, 2. rész Dr. Kausay Tibor 2016. február 1 FOGALOM-MEGHATÁROZÁSOK

Részletesebben

MAPECRETE A repedésmentes betonok technológiája. Szautner Csaba Hídmérnöki Konferencia Eger

MAPECRETE A repedésmentes betonok technológiája. Szautner Csaba Hídmérnöki Konferencia Eger MAPECRETE A repedésmentes betonok technológiája Szautner Csaba Hídmérnöki Konferencia Eger 2007. 10. 10. A beton megrepedésének okai A zsaluzat alakváltozása vagy süllyedése túl korai igénybevétel nem

Részletesebben

Merre tart a betontechnológia fejlıdése? Új irányok és fejlesztések - hozzájárulás a környezetvédelemhez és a fenntartható fejlıdéshez -

Merre tart a betontechnológia fejlıdése? Új irányok és fejlesztések - hozzájárulás a környezetvédelemhez és a fenntartható fejlıdéshez - HATÉKONY, HIDRAULIKUS KÖTİANYAG ALKALMAZHATÓSÁGA AGRESSZÍV KÉMIAI KORRÓZIÓNAK KITETT LÉTESÍTMÉNYEK ÉPÍTÉSÉHEZ 2010. márc. 23. Merre tart a betontechnológia fejlıdése? Új irányok és fejlesztések - hozzájárulás

Részletesebben