CODEX HÍRLEVÉL 2008. DECEMBER 17, SZERDA



Hasonló dokumentumok
PIACI KÖRKÉP Magyarország

PIACI KÖRKÉP Magyarország

Boldog új évet kívánunk minden kedves ügyfelünknek!

PIACI KÖRKÉP Magyarország

PIACI KÖRKÉP Magyarország

CODEX HÍRLEVÉL DECEMBER 23, KEDD

PIACI KÖRKÉP Magyarország

PIACI KÖRKÉP Magyarország

PIACI KÖRKÉP Magyarország

PIACI KÖRKÉP Magyarország

PIACI KÖRKÉP Magyarország

PIACI KÖRKÉP Magyarország

PIACI KÖRKÉP Magyarország

PIACI KÖRKÉP Magyarország

PIACI KÖRKÉP Magyarország

PIACI KÖRKÉP Magyarország

PIACI KÖRKÉP Magyarország

PIACI KÖRKÉP Magyarország

PIACI KÖRKÉP Magyarország

PIACI KÖRKÉP Magyarország

PIACI KÖRKÉP Magyarország

CODEX HÍRLEVÉL OKTÓBER 31, PÉNTEK

PIACI KÖRKÉP Magyarország

CODEX HÍRLEVÉL OKTÓBER 15, SZERDA

hétfő, március 2. Vezetői összefoglaló

PIACI KÖRKÉP Magyarország

PIACI KÖRKÉP Magyarország

PIACI KÖRKÉP Magyarország

csütörtök, április 30. Vezetői összefoglaló

hétfő, augusztus 3. Vezetői összefoglaló

Európa-szerte nagy a baj - Fontos szintet tört a DAX

szerda, június 24. Vezetői összefoglaló

péntek, április 24. Vezetői összefoglaló

CODEX HÍRLEVÉL DECEMBER 1, HÉTFı

csütörtök, április 24. Vezetői összefoglaló

csütörtök, szeptember 10. Vezetői összefoglaló

csütörtök, május 14. Vezetői összefoglaló

csütörtök, október 1. Vezetői összefoglaló

kedd, november 3. Vezetői összefoglaló

szerda, november 11. Vezetői összefoglaló

péntek, június 13. Vezetői összefoglaló

kedd, március 3. Vezetői összefoglaló

kedd, december 1. Vezetői összefoglaló

péntek, november 27. Vezetői összefoglaló

csütörtök, szeptember 24. Vezetői összefoglaló

csütörtök, április 2. Vezetői összefoglaló

szerda, augusztus 14. Vezetői összefoglaló

kedd, február 16. Vezetői összefoglaló

szerda, június 18. Vezetői összefoglaló

PIACI KÖRKÉP Magyarország

csütörtök, október 16. Vezetői összefoglaló

szerda, október 28. Vezetői összefoglaló

hétfő, október 5. Vezetői összefoglaló

CODEX HÍRLEVÉL augusztus 18, hétfı

szerda, november 26. Vezetői összefoglaló

hétfő, október 19. Vezetői összefoglaló

péntek, október 30. Vezetői összefoglaló

péntek, november 20. Vezetői összefoglaló

szerda, június 11. Vezetői összefoglaló

szerda, április 8. Vezetői összefoglaló

hétfő, november 30. Vezetői összefoglaló

szerda, december 2. Vezetői összefoglaló

hétfő, augusztus 24. Vezetői összefoglaló

PIACI KÖRKÉP Magyarország

kedd, április 28. Vezetői összefoglaló

CODEX HÍRLEVÉL július 30., szerda

szerda, április 2. Vezetői összefoglaló

CODEX HÍRLEVÉL DECEMBER 11, CSÜTÖRTÖK

PIACI KÖRKÉP Magyarország

szerda, január 27. Vezetői összefoglaló

szerda, július 15. Vezetői összefoglaló

péntek, február 6. Vezetői összefoglaló

péntek, július 18. Vezetői összefoglaló

péntek, augusztus 14. Vezetői összefoglaló

kedd, február 9. Vezetői összefoglaló

Vezetői összefoglaló január 18.

csütörtök, június 25. Vezetői összefoglaló

hétfő, augusztus 5. Vezetői összefoglaló

szerda, május 27. Vezetői összefoglaló

hétfő, június 23. Vezetői összefoglaló

CODEX HÍRLEVÉL DECEMBER 5, PÉNTEK

kedd, május 26. Vezetői összefoglaló

hétfő, november 16. Vezetői összefoglaló

péntek, november 13. Vezetői összefoglaló

Vezetői összefoglaló november 9.

szerda, június 3. Vezetői összefoglaló

szerda, szeptember 2. Vezetői összefoglaló

hétfő, február 3. Vezetői összefoglaló

szerda, április 15. Vezetői összefoglaló

hétfő, február 23. Vezetői összefoglaló

péntek, február 21. Vezetői összefoglaló

GAZDASÁGTERVEZÉSI FŐOSZTÁLY

péntek, augusztus 7. Vezetői összefoglaló

szerda, július 30. Vezetői összefoglaló

kedd, október 13. Vezetői összefoglaló

péntek, augusztus 1. Vezetői összefoglaló

Vezetői összefoglaló június 12.

szerda, június 25. Vezetői összefoglaló

kedd, szeptember 24. Vezetői összefoglaló

kedd, január 19. Vezetői összefoglaló

Átírás:

PIACI KÖRKÉP Magyarország A BUX 0,4 százalékos mínuszban 11741 ponton zárt kedden, azt követıen, hogy a New York-i tızsdék optimizmusának hatására késı délután sikerrel törte át a hétfıi záróérték által megképzett11 792 pontos ellenállást. A vezetı részvények közül az OTP és a Richter tudta csak nyereséggel zárni a kereskedést, bár a Mol és a Magyar Telekom is sikerrel emelkedett el a napi minimumától. A Magyar Telekom rendkívüli volatilitást mutatott aránylag magas, közel 1,7 milliárd forintos forgalom mellett. A távközlési cég papírjaira 550 forinton, hétfıi záróára alatt 0,4 százalékkal érkezett az utolsó kötés. Az olajospapír veszteségei voltak a legtetemesebbek; a részvény reggel még a pozitív tartományban forgott, ám délre elérte a napi minimumértéket jelentı 8870 forintos jegyzést, ahonnan csak lassan tudott elemelkedni. A Mol végül 2,5 milliárd forintos forgalom mellett 3,6 százalékos mínuszban 9000 forinton zárt szerdán. Az OTP részvényárfolyam-emelkedésének hatására sikerült a pozitív tartományba tornászni a BÉT irányadó mutatóját, a bankpapír közel 7 milliárdos forgalmával szerdán is meghatározta a kereskedés hangulatát. A Fed kamatcsökkentéséhez kapcsolódó tengerentúli várakozások főtötték a bankpapírba fektetıket, akik a 2701 forintos napi minimumról végül 2785 forintra emelték a jegyzést, ami 0,9 százalékos emelkedést jelent a hétfıi záróértékhez képest. A napmeglepetését ennek ellenére a Richter adta, amely annak ellenére tudott 2,4 százalékos emelkedéssel zárni, hogy a nap nagy részében veszteséggel forgott a pesti parketten. A gyógyszerpapír közel 1,2 milliárd forintos forgalom mellett 26 875 forinton zárt, 1500 forinttal napi minimuma felett..

PIACI KÖRKÉP USA Hatalmas emelkedést produkáltak kedden az amerikai részvénypiacok, miután a Fed meglepetésre gyakorlatilag 0%-ra vágta vissza az irányadó kamatát, a General Eletric pedig bejelentette, hogy jövıre sem csökkenti az osztalékát. Az irányadó indexek közül a Dow 4.2, a szélesebb piacot lefedı S&P 500 5.2, a Nasdaq Composite pedig 5.4%-ot izmosodott. Az optimizmust azóta enyhén negatív befektetıi hangulat váltotta fel, a Dow futures már 80 pontos mínuszban tartózkodik, azonban Ázsia még az amerikai kamatvágásra reagálva visszafogott emelkedést mutat. Nyitástól kezdve egészen a Fed (magyar idı szerint) 20:15-kor közzétett kamatdöntéséig 1-1.5%-os emelkedést mutattak az amerikai részvénypiacok, majd innen meredeken felfelé vették az irányt, miután a központi bank bejelenttette a 75 bázispontos vágást és a várható további monetáris élénkítést. Az irányadó ráta a Fed 94 éves története során még egyszer sem volt ilyen alacsony. Az S&P 500 index 5.2%-ot erısödött, 10 iparági indexe közül a pénzügy és az alapanyag könyvelhette el a legnagyobb mértékő pluszt. Az S&P pénzügyi komponensei között extrém emelkedéseket is láthattunk, az XL Capital például 26.9, a Genworth Financial Inc. pedig 24.6%-ot száguldott. A Goldman Sachs 14.4%-ot izmosodott annak ellenére, hogy 2.1 milliárd dolláros nettó veszteségrıl számolt be a negyedik negyedévre vonatkozóan. A társaság részvényenként 4.97 dolláros veszteséget könyvelt el, miközben az elemzık 3.7 dolláros veszteséget jósoltak és a társaság nettó bevétele is negatív lett az idıszakban. A Best Buy tegnap tette közzé harmadik negyedéves gyorsjelentését, melyben 77%-os profitcsökkenésrıl adott számot, azonban a menedzsment bejelentette, hogy a jövıben jelentısen visszafogja a mőködési költségeket és jelentıs létszámleépítést eszközöl. A Dow Jones index 360 pontos, vagyis 4.2%- os pluszban fejezte be a kereskedést, 30 komponense közül valamennyi emelkedni tudott. A nap nyertese a pénzügyi szektor lett, a Citigroup 11.2, a JP Morgan 13, a Bank of America pedig 7%-kal értékelıdött fel. A General Electric 5.7%-ot araszolt felfelé, miután bejelentette, hogy 2009-ben is fenntartja 1.24 dolláros osztalékfizetését, valamint hogy a jövıben negyedéves profit elırejelzéseket nem, éves mőködési környezettel kapcsolatos elırejelzéseket viszont ad majd a befektetıknek.

PIACI KÖRKÉP Európa A tengerentúli irányadó indexek rendre egy százalék fölötti emelkedést mutattak a kereskedés elsı harmadát követıen. Az európai parkettek szokatlanul volatilis napot zártak kedden, a Footsie 0,7, a DAX 1,6, a CAC-40 pedig 2,1 százalékos emelkedéssel fejezte be a kereskedést, annak ellenére, hogy az irányadó indexek a délelıtt folyamán aggasztó mélységekbe merültek alá. A Madoff-botrány kipattanását követı pánik során megtépázott bankpapírok árfolyama kedden valamelyest korrigált, ezt pedig csak segítette, hogy a piac egyúttal azt is várja a Fedtıl, hogy a kamatcsökkentés mellett további gazdaságélénkítı hatású lépéseket is bejelent. A dollár kedden kéthavi mélypontjára süllyedt az euróval szemben, lökést adva ezzel a tengerentúli piacokon is érdekelt gyógyszeripar és távközlési cégeknek. A reggeli pesszimizmust - melynek fı forrása az ISM jelentése volt, miszerint az eurózónában újabb negatív rekordot döntött a szolgáltató- és gyáripar jövıbeli kilátásait mérı mutató, tovább növelve az elhúzódó recesszió lehetıségét - azonban nem ez, hanem a New York-i határidıs piacok emelkedése őzte el, hiszen az amerikai befektetık arra számítottak, hogy a Fed történelmi lépésre szánja el magát, és egy 50 bázispontos kamatvágással 0,5 százalékosra csökkenti az irányadó kamatot. Ez a várakozás a korai tengerentúli kereskedést is meghatározta. New Yorkban figyelmen kívül hagyták a vártnál is rosszabb ingatlanpiaci és inflációs adatokat, sıt a Goldman Sachs 2,12 milliárd dolláros, minden eddiginél nagyobb negyedik negyedéves veszteségére is fittyet hánytak. A kereskedés elsı harmadát követıen, még a Fed döntés nyilvánosságra hozatalát megelızıen a DJIA 1,2, az S&P 500 1,7, a Nasdaq pedig 2,4 százalékos emelkedésben volt.

PIACI KÖRKÉP Ázsia A zárás közeledtével alábbhagyott a lelkesedés az ázsiai részvénypiacokon, melyet kezdetben a meglepetésszerő amerikai kamatvágás váltott ki. A vezetı részvényindexek közül a japán Nikkei mindössze 0.5%-os pluszban tartózkodik, míg a többiek közül a hongkongi Hang Seng 1.3, a kínai Shanghai Composite pedig 0.3%-os emelkedést mutat. A hangulat romlása alapvetıen a vállalati profitokkal kapcsolatos aggodalmak újjáéledésével hozható összefüggésbe, melynek következtében az ilyenkor leginkább büntetett pénzügyi és autószektor került eladói nyomás alá. Az irányadó részvényindexek közül a japán Nikkei 225 a kereskedés elején még 2% feletti pluszban tartózkodott, zárásra azonban 0.5%-ra apadt az emelkedés mértéke. A dél-koreai és az ausztrál parketten is elillantak a korábbi jelentısebb pluszok. szerepeltek a pénzügyi papírok. A Mizuho Financial Group 1.9, a KB Financial Group 4.4%-kal került feljebb, ellenben az Australia & New Zeeland Banking Group 5.6, a Westpac Banking Corp. pedig 3.5%-ot veszített értékébıl. A japán exportvállalatokra a jen dollárral szembeni erısödése jelentett nyomást, a Sony 0.9%-kal került lejjebb, míg a Nikon ennek ellenére 1%-ot tudott emelkedni. Az autógyártók azt követıen kerültek eladói nyomás alá, hogy a Nikkei nevő gazdasági napilap arról számolt be, hogy a Honda nagy valószínőséggel csökkenti majd az idei éves eredményvárakozását a kedvezıtlen iparági környezet miatt. A társaság részvényei 6.9%-ot estek, míg a szektor többi szereplıje közül a Toyota 2.5, a Nissan Motor pedig %-ot hanyatlott. Tim Rocks, a Macquarie Research elemzıje szerint az amerikai kamatvágás egyáltalán nem számít meglepetésnek, hiszen erre vonatkozó utalások már hónapokkal ezelıtt elhangoztak. Most csupán annyi történt, hogy hivatalos formába öntötte szándékát a FED. A szakember hozzátette, hogy következı gyorsjelentési szezon beindultáig egy lassú feltámadás várható a részvénypiacokon, azonban a várhatóan gyenge negyedik negyedésves eredmények a jelenlegi szintekre húzhatják vissza a piacokat február-március környékén. Akkor viszont jó beszállási lehetıség adódik egy hosszabb rali elıtt. Bár Amerikában tegnap széttépték a bankszektort, Ázsiában már vegyesen.

PIACI KÖRKÉP Makroadatok

Figyelmeztetés: Tisztelt Ügyfeleink! A 2007. évi CXXXVIII. törvény 40. elıírásainak alapján felhívjuk a figyelmüket, hogy az értékpapír-ügyletek nyereséget, de veszteséget is hozhatnak. A részvények árát befolyásolhatja, az egyes vállalatok vagy részlegek árfolyam süllyedése, amit a társaságok bevétel csökkenése, a nyereség lassú növekedése, a vezetı tızsde ügynökségek csökkentett ratingje és más negatívumok idézhetnek elı. A hírlevél kizárólag informatív jellegő és nem számít ajánlatnak bármilyen értékpapíroknak a vételére vagy eladására, és nem jelent semilyen biztosítékot a haszonra. Az összeállított hírlevél nem szolgál általános áttekintéssel az egyes értékpapírokról, piacokról vagy fejlıdı trendekrıl. A történelmi részvény árak fejlıdése nem garantálja a jövıbeli hozamot. A külföldi pénznem árfolyama befolyásolhatja a hírlevélben leírt értékeket. A hírlevél a CODEX Értéktár és Értékpapír Zrt. által hitelesnek, megbízhatónak és pontosnak tartott forrásokon alapuló információk alapján készült, de azokért a CODEX Értéktár és Értékpapír Zrt. semmilyen szavatosságot vagy felelısséget nem vállal. A hírlevélben szereplı adatok, árfolyamok, hozamok tájékoztató jellegőek. Ezt a dokumentumot tilos reprodukálni a CODEX Értéktár és Értékpapír Zrt. beleegyezése nélkül!!! További információkért és befektetési ajánlatok elemzéséért forduljon a befektetési tanácsadójához. CODEX Értéktár és Értékpapír Zrt. Derék utca 2, 1016 Budapest Tel: (1) 320-0330 www.ertektar.hu