Ismétlő feladatsor: 10.A/I.



Hasonló dokumentumok
BOLYAI MATEMATIKA CSAPATVERSENY KÖRZETI SZÓBELI FORDULÓ OKTÓBER osztály

Róka Sándor. 137 számrejtvény. Megoldások

Jelöljük az egyes területrészeket A-val, B-vel és C-vel, ahogy az ábrán látható.

SZÁMELMÉLET FELADATSOR

Skatulya-elv. Sava Grozdev

Matematika Gyakorló feladatok vizsgára 12. évf. emelt szint

Számelmélet. 4. Igazolja, hogy ha hat egész szám összege páratlan, akkor e számok szorzata páros!

11. Geometriai transzformációk

MATEMATIKA C 12. évfolyam 4. modul Még egyszer!

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉP SZINT Számelmélet

Kezdők és Haladók (I., II. és III. kategória)

1J. feladat Petike menő srác az iskolában, így mindig csak felemás színű zoknikat hord. Ruhásszekrénye mélyén

I. Síkgeometriai alapfogalmak, szögek, szögpárok

10. Síkgeometria. I. Elméleti összefoglaló. Szögek, nevezetes szögpárok

Felkészülés a Versenyvizsgára

Matematika kisérettségi I. rész 45 perc NÉV:...

12. Trigonometria I.

24. Valószínűség-számítás

MI ILYENNEK KÉPZELJÜK MATEMATIKA

Matematika kisérettségi

Oszthatósági problémák

A geometriák felépítése (olvasmány)

A lehetetlenségre visszavezetés módszere (A reductio ad absurdum módszer)

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI EMELT SZINT Függvények Analízis

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Számelmélet I.

1. A TERMÉSZETES SZÁMOK A TÍZES SZÁMRENDSZER

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI EMELT SZINT Kombinatorika

MAJOR ZOLTÁN EGY IZGALMAS SZÉLSŐÉRTÉK- FELADAT CSALÁD. Az izoperimetrikus problémakör FELADATOK - MEGOLDÁSOK

MATEMATIKA A 10. évfolyam

Átírás:

Ismétlő feladatsor: 0.A/I. Harasztos Barnabás 205. január. Feladat Mekkora az alábbi ábrán (szürkével) jelölt síkidom összterülete? A terület egységének a négyzetrács egy négyzetének területét tekintjük! 2. Feladat Az alábbi (helyes) összeadásban a jelek egy-egy számjegyet jelölnek. (Az azonosak azonosat, a különbözők különbözőt.) Adja meg a jelek értékét úgy, hogy az összeg a lehető legnagyobb, ill. lehető legkisebb legyen! + I

II 0.A:. ismétlő feladatsor 3. Feladat Keresse meg a legkisebb olyan pozitív egész számot (jelöljük ezt k-val), amelyre igaz, hogy a 8; 22; k számok közül bármelyik osztója a másik kettõ szorzatának! 4. Feladat Egy 30 m hosszú tehervonat 42 km/h egyenletes sebességgel halad. Hány perc telik el addig, amíg egy 220 hosszú alagúton a teljes szerelvény áthalad? 5. Feladat Gondoltam egy (pozitív egész)számot. Ha páratlan volt, kivontam belőle -et és húztam egy függőleges vonalat jobb oldalon, ha páros, elfeleztem és egy vízszintes vonalat húztam. A kapott számmal ezt folytattam tovább jobbról balra haladva. Egész addig csinálom ezt, míg 0-hoz nem jutok. Ha a 7-re gondolnék, a sorozat így nézne ki (a leírás jobbról balra halad): A) Hogy nézne ki a sorozat, ha a 35-re gondolnék? B) Mire gondoltam, ha a sorozat ilyen lett: 6. Feladat Mennyi a következő szorzat értéke? ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) 4 9 6 25 36 49 64 8 00

0.A:. ismétlő feladatsor III 7. Feladat Vágja szét az alábbi síkidomokat négy egybevágó részre! (Az ábrán a derékszögeket nem jelöltem, de ami annak látszik, azt annak veheti.) 2 2 2 8. Feladat Egy út mellett 2 fa van egyenletes távolságban.... Zsolt és Gergő versenyt futott: az első fától indultak, a tizenkettedik fa volt a cél. Melyikük futott gyorsabban, ha Zsolt 8 sec alatt ért a nyolcadik fához, Gergő pedig 7 sec alatt a hetedikhez? 9. Feladat Indiana Jones egy oázisban rekedt a sivatagban. Az oázisban korlátlan mennyiségű víz van, de Jones csak 3 napra elegendő vizet tud magával vinni, ha a vize elfogy, azonnal meghal. Bárhol készíthet a sivatagban víztározót magának, de oda magának kell vizet vinnie. A város 6 nap út távolságban van. Hány nap alatt tudna elérni a városba?

IV 0.A:. ismétlő feladatsor 0. Feladat Melyik az a legnagyobb K R szám, amelyre még megoldható a egyenlet? K = x+ x 2 +. Feladat m hosszú szakasz végpontjaiból m sugarú köríveket húztunk a szakasz fölött, a két körív metszéséig. Az így keletkezett síkidomba egy lehető legnagyobb sugarú kis kört rajzoltunk (ami még elfér benne). Mekkora a kis kör sugara? 2. Feladat Hány db 0-ra végződik a 00! szám? 3. Feladat Mi lehet az a szám, amelyiknek a feléhez kettőt hozzáadva a szám abszolút-értékét kapjuk?

0.A:. ismétlő feladatsor V 4. Feladat Valamely bolygó egyenlítőjén egy szigeten repülőgép-támaszpont áll. A feladat, hogy egy repülőgéppel kerüljük meg (repüljük körbe) a bolygót. Egy repülőgép maximum a fél útra elég üzemanyagot tud magával vinni. A bolygón máshol nem lelhető fel üzemanyag, de a szigeten korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre. A repülőgépek a levegőben (késedelem nélkül) átadhatják egymásnak az üzemanyagukat. Hány repülőgépre van szükség a támaszponton, hogy egy gép bolygókörüli útját megoldhassuk. (Kamikázeakciókat nem engedünk meg, minden gépnek vissza kell térnie a támaszpontra.) 5. Feladat Három különböző alakú, de egymás között egyforma tárgyaink vannak: téglalap alakúak, négyzet alakúak, kör alakúak. A tárgyak közt két összehasonlító mérést végeztünk kétkarú mérleggel: Hányszor nehezebb a téglalap alakú tárgy a négyzet alakúnál?

VI 0.A:. ismétlő feladatsor 6. Feladat Három természetes szám szorzata 00. Melyik ez a három szám? (A sorrendjük nem érdekes.) Hány megoldása van a feladatnak? 7. Feladat Egy négyzet oldalait 4 4 egyenlő részre osztottuk és az osztópontokat az ábrán látható módon összekötöttük. A megjelölt (szürke) rész hányadrésze az egész négyzet területének? 8. Feladat Egy szabályos háromszöget oldalai 0 cm-esek gurítunk egy egyenesen. Induláskor az AB oldal az egyenesen nyugszik. C A B C A B C A B Mekkora utat jár be az A pont az indulástól addig, amíg először újra az alapegyenesre ér?

0.A:. ismétlő feladatsor VII 9. Feladat Anikó matematikából az egész év folyamán csak 4-eseket, vagy 5-ösöket szerzett. Osztályzatainak átlaga 4,6 volt. Hány 5-öse és hány 4-ese lehetett, ha matematikaosztályzatainak száma 0-nél nem volt több? 20. Feladat Adott egy ABC egyenlőszárú háromszög, melnyek alapja BC. Szerkessze meg a háromszög szárain azokat az E AB és F AC pontokat, amelyekre BE = EF = F C. A E F B C 2. Feladat Egy túristacsoport 30 km-es gyalogtúrára indult. Óránkén 5 km-t tettek meg átlagosan, és útközben egy 2 órás pihenőt tartottak. Kiindulási helyükről utánuk indult egy kerékpáros, aki háromszor olyan gyorsan haladt, mint a túristák, és éppen akkor érte utol őket, amikor célba értek. Hány perccel később indult a kerékpáros, mint a túristacsoport? 22. Feladat Melyik háromjegyű számnak van a legtöbb osztója?

VIII 0.A:. ismétlő feladatsor 23. Feladat Az alábbi tengelyesen szimmetrikus ötszög sok-sok példányával hézag- és átfedésmentesen kirakható a sík az ábrán látható módon. Mekkorák a mozaikdarabka (ötszög) szögei? L A TEX