Pontosan mit mutattak a HMB-vel kapcsolatos kutatások?



Hasonló dokumentumok
VIZSGÁLJUK MEG A DOPPINGOLÁST EGY KICSIT KÖZELEBBRÕL ÁLTALÁNOSSÁGBAN! KÖZÉP SZINT

GYAKORI KÉRDÉSEK A TRANSZ-ZSÍRSAVAKRÓL

A HIV és az életminôséged: mellékhatások és egyéb komplikációk

Új lehetőség a 2-es típusú DM kezelésében: DPP-4 gátlás. Sitagliptinnel szerzett tapasztalatok.

Van benne Valami Gyógytornász!

BETEGTÁJÉKOZTATÓ A PAJZSMIRIGY-ALULMÛKÖDÉSRÕL

EGÉSZSÉGTELEN FŐISKOLAI ÉVEK? ÉLELMISZERVÁSÁRLÁSI ÉS FOGYASZTÁSI SZOKÁSOK

TÉLI NAGY CSAPADÉKOS HELYZETEK

Dr. Literati-Nagy Zsuzsanna

Kolosi Tamás Róbert Péter: A magyar társadalom. átalakulásának és mobilitásának fő folyamatai a rendszerváltás

5. Termékenységgel kapcsolatos problémák esetén miért csak házaspárokat gyógyít a NaProTechnológia?

24 hetes felkészülés a félmaraton lefutására

Tényleg csak létszám kérdése a vadkár?!

Dr. Joel D. Wallach előadása Dr. Wallach egy igen népszerű orvos Amerikában, akit 1991-ben Nobel-díjra jelöltek. (Egy moszkvai előadás szövege lett

Élet a szívinfarktus 2.BETEGTÁJÉKOZTATÓ. után

Egészségügyi genetikai tesztek

12 hét Online Tréning

A dexametazon és egyéb szteroidok megismerése

A hátrányos társadalmi helyzetek generációk közötti átörökítése: egy magyarországi követéses vizsgálat eredményei

Gyógyszertan farmakológia 1. Általános gyógyszertan. Szerzők: Brassai Attila Dóczi K. Zoltán Bán Erika-Gyöngyi

Egy még hatékonyabb búzafűlé kúra érdekében

Dobozos vagy egyedi szoftver

MLSZ EDZŐKÉPZŐ KÖZPONT - TOVÁBBKÉPZÉSI NAPOK 3. Korosztályos kondícionális felkészítés. Kasper István Erőnléti edző

TőzsdeParkett.hu. bemutatja INGYENES ALAP TŐZSDETANFOLYAM MINDENKINEK. Tudással az ember rengeteg pénzt kereshet!

Amit a cukorbetegségről mindenképp tudni kell. dr. Szente Szilvia háziorvos rezidens

P (ξ < 490) = F ξ (490) = Φ( 490 m ) =

Átírás:

Mi a HMB? A HMB a Béta-hidroxi Béta-metilbutirát rövidítése. Az egyik esszenciális aminosav, a leucin metabolitja. Természetes táplálékkiegészítő, mely kis mennyiségben megtalálható bizonyos gyümölcsökben (pl. grapefruit), halban, de még az anyatejben is. A testépítők és más sportokat űzők a HMB-t izomtömegük, erejük növelésére, és az izomszövet lebomlásának megakadályozására szedik. A HMB megerősítí a sejtmembránt és megakadályozhatja az edzés utáni izomlázat. Miért szükséges a HMB? A HMB segítségével izomnövelő és zsírégető képességünk edzés hatására megnő. Kísérletek által bizonyított, hogy azok az emberek, akik naponta 3 g HMB-t fogyasztottak, három héten keresztül háromszor annyi tiszta, zsírmentes izomtömeget, valamint két és félszer akkora erőszint növekedést értek el, mint azok, akik ugyanazon módon edzettek, mint ők, de nem fogyasztottak HMB-t. Pontosan mit mutattak a HMB-vel kapcsolatos kutatások? Az elmúlt években a kutatások célpontjává vált a HMB. Ezek közül az egyik legismertebb, melyet az Iowa State University-n végeztek el, a következőket állapította meg. Negyven önkéntesnek nulla (placebo), másfél és 3 g HMB-t adagoltak naponta. Edzésprogramjuk azonos volt, fehérjefogyasztásuk a kezdők csoportjába soroltaknál 117 g, a haladóknál 175 g volt naponta. Mindenki háromszror edzett hetente, napi másfél órát. Az eredmények: azok az emberek, akik egyáltalán nem fogyasztottak HMB-t 0,5 kg, akik másfél gramm HMB-t azok 1 kg, akik pedig 3 g HMB-t fogyasztottak, azok 1,5 kg izomtömeg növekedést értek el! A HMB-t fogyasztóknál a tömegnövekedés és zsírmentes izomtömeg növekedés aránya duplája volt, mint akik placebót (0 g HMB) kaptak. Az erőszint növekedés a különböző csoportoknál 8%, 13% és 18,4% volt! Ez és a többi kísérlet egyértelműen bizonyították, hogy a Creatine mellett a HMB az utóbbi évek egyik leghatásosabb táplálékkiegészítő felfedezése. Érdemes megemlíteni, hogy más jellegű kísérletek során bebizonyosodott, hogy a fekvenyomásban és guggolásban is számottevő erőszint növekedés következett. A HMB egyedülálló, folyamatos tiszta izomtömegnövelő tulajdonsággal rendelkezik, tehát állandó szedésével minden hónapban folyamatos súly- és izomtömeggyarapodást lehet elérni. (Éves szinten ez elérheti a 6-12 kg-ot is - elméletben).

Panel A testsúly és fogyasztott táplálékkiegészítő összefüggése Panel B erő és és fogyasztott táplálékkiegészítő összefüggése Mi a HMB hatásmechanizmusa? A HMB csökkenti testünk fehérjeleépítő képességét, valamint védi az izomsejteket az edzés során bekövetkező sérülésektől, tehát erősen antikatabolikus hatású. Azáltal, hogy a proteinleépülés minimalizálva van, a HMB segítségével a proteinegyensúly az izomnövekedés felé fordul (nem az izomleépülés felé). Mi az ami elérhető a HMB szedésével? Folyamatos, hosszú ideig tartó, az erős antikatabolikus hatás következtében bekövetkező tiszta vázizomzat növekedés. (Havi 0,5-1 kg, évente megközelítően 6-12 kg tiszta izomtömeg-növekedés), Folyamatos erőszintnövekedés, mely leginkább a szedés elkezdését követően 4-8 hét múlva érezhető, Szálkás izomtömeg megtartása, illetve elősegítése (szálkásításkor is ajánlott).

A legtöbb tanulmány biztonságosnak és hatásosnak találta a HMB-t. Ausztrál kutatók most azt állapították meg, hogy a HMB szintje a vérben 60-120 perccel a bevitele után tetőzik, és a szervezetben marad további 4 óráig. Ezek alapján érdemes 30-60 perccel edzés előtt bevinni, hogy a regeneráció első fázisában álljon rendelkezésre - hogy maximalizálhassa az izomfelépítést. Érdemes még szénhidráttal is kombinálni a HMB-t, mert azt találták, hogy 75 g dextrózzal fogyasztva hosszabb volt a kiűrülési ideje, csökkent a vizeletben kimutatható kiűrített mennyiség, és így nagyobb volt a szervezet által felhasznált hányad az inzulin hatására. Következtetés: A HMB-t legjobb dextrózzal bevenni edzés előtt 30-60 perccel, vagy azonnal edzés után, hogy a regenerálódás idejére tetőzzön a vér HMB szintje. Nagyon jó kombináció még a HMB és a kreatin valamilyen fornályának kombinációja is, valamint a HMB és glutamin együttes szedése is.