TELE VAN A MEMÓRIA. Fenyvesi Ottó. 20 Csepregi János SZEMLE SZEMLE Fenyvesi Ottó 21



Hasonló dokumentumok
Fenyvesi Ottó TELE VAN A MEMÓRIA

Vártam, hogy végre szóljak, azt, hogy elmondjam, mit is gondolok. Hallgasd, hallgasd meg kérlek, azt, mi számomra a legszentebb dolog!

Slágerek. Kenéz Heka Etelka

Hallottalak sírni téged

Móri Amatőr Irodalmi és Képzőművészeti folyóirat

Találj rám. Találj rám, találj rám

Elkésni szépen kell. Van még egy órám Ó, hogy felöltözzek Semmim sem jó rám Lassan értem jönnek. Van még egy óra Jól ismert móka Elkésni szépen kell

Botos László olvasókönyve Fiatalok és felnőttek részére I. rész: A fiatalokhoz

Anyanyelv, te drága kincs! Kazinczy Ferenc - Nyelvében él a nemzet

Tudod, hogy ellökött magától Gyûlölöd és mégis kívánod. õrült, vad álmokat varázsol, Megátkoz és máris megbánod, hogy megszülettél.

Szeretettel: Márta néni

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is.

A Barátok Verslista kiadványa 2014/2. szám

KÉT SORSFORDULÓ Márai Sándor portréjához

NÉPI FELJEGYZÉSEK AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBÓL

Tájképre nincs idõ. Marton Mária. (részlet)

Nemes 40 év NEMES-sel. A Teleki Blanka Közgazdasági Technikum október 26-án tartotta meg iskolabálját a Pénzügyminisztérium márványtermében.

Pilinszky János. Intelem (részlet)

Kőrösi Zsuzsanna. Itt a magamfajtának nem fog sok fű nőni. Meneküléstörténetek 1956 végéről

PIPACSOK (Numerus singularis, nominativus: Papaver rhoeas) avagy: olykor a közönséges gyom is ihletőleg hat

SZELLŐ, MELY SIMOGAT. Kenéz Heka Etelka válogatott költeményei

Ahány csengõ: csendüljön, ahány gyerek: örüljön

Pecesorra figyel a világ Mit hozott az idei Szólj, síp, szólj!? Portugáliában jártunk. 69. évf., V. 7., 17. szám

Fordította F. Nagy Piroska. Hungarian translation by F. Nagy Piroska, Hungarian edition by Maecenas Könyvkiadó, 2009

SZEGÉNY ÖZVEGYASSZONY Alapige: Márk 12: Amikor Jézus leült a templomi persellyel szemben, nézte, hogyan dobja a pénzt a sokaság a perselybe.

A jövő héten jelenik meg a Jó Pajtás húsvéti kettős száma!

MÁTYUS ALIZ: El se hagy

ORAVECZ NÓRA - ENGEDD EL, ÉS A TIÉD

Sok nagy vágyam van, de mindig kis lépést lépek

Átírás:

20 Csepregi János SZEMLE SZEMLE Fenyvesi Ottó 21 volna ennek a nyomorult világnak, de rendesen elszúrta. Így most iskolán kívül nem mehet sehova, Szolnokra meg aztán pláne, az anyja is megmondta, hogy az iskola jó híre le van szarva! A Jász Misu szülei meg valami munkát kaptak Lengyelországban. És bár úgy volt, hogy egyelőre csak a mérnök faterja megy ki, ők meg majd augusztus végén utána, az anyja végül meggondolta magát, és még év végéig se maradnak. A Misu különengedéllyel már április végére meg is írta előrehozva az év végi témazárókat. A Töttösről meg kiderült, hogy a rohadéknak tényleg betörött az orra. Kucsa csak majszol-majszol, én meg várom, hogy végre elinduljon a szolnoki vonat. Irány a nagyváros! Hello, kis Olga! Hello, Szerjosa! Tiszatáj, 2012/3. Csepregi János 1980-ban született Székesfehérváron. Verset és prózát is ír. Fenyvesi Ottó TELE VAN A MEMÓRIA Árad a Tisza. Tele van a büszke Kárpátok, a Tátra, a máramarosi havasok vizével. Tele van Bodroggal, Hernáddal, Zagyvával. Szamossal, Körössel, Marossal. Tele van mesékkel, anekdotákkal. Pátosszal, lírával, virággal. Tele van búval, jambussal, Arannyal, ezüsttel. Petőfivel. Voltak itt avarok, ujgurok, baskírok, oláhok, rutének, szlávok. Volt! Boldog hazának dicső múltja. Árad a Tisza. Viszi magával Ugocsa és Bereg szőke kincseit. Árad a Tisza. Perzseli napsugár, haragos vizében csillog vagy százezer karát. Lomhán nyeldesi a jó magyar földeket. Tele van a memória, tele a Tisza. Tele van humusszal, pusztával, betyárral, paripákkal. Telítve megszakításokkal, töredékekkel. A lemez helyrehozhatatlanul megsérült. A szövegállomány összevissza kaszabolva. Szilánkosra törtek a mondatok, a szavak. Nem kapcsolódnak egymásba. Akadozik a történet, a jó narratíva. Az idő keresztül-kasul. Előre-hátra. Bizonyos részek folyton ismétlődnek, máskor meg előreszalad a fonál. Az idő egy része kiesik, mintha már Ilia Mihálynak

22 Fenyvesi Ottó SZEMLE SZEMLE Tele van a memória 23 nem is volna jelentősége. A szálak folyton megszakadnak, aztán folytatódnak, szerteágaznak. Ha valami lezárul, befejeződik, utólag kiegészül. Meg lehet magyarázni, ki lehet bővíteni. Örvények, fodrok. Üresjáratok, homályos részletek tömkelege. Tekintet nélkül a Tiszára és az események valóságos és örök érvényű lefolyására. Le kellene nullázni. Újra kellene telepíteni a rendszert, ki kellene törölni végérvényesen a memóriát. A sok-sok részletet, töredéket, torzót, kacatot. Újra kellene telepíteni az életet, valami új és értelmes programot kellene adni neki. Árad a Tisza. Tele van a memória. Itt a tavasz. Hányadika is van ma? Tizenhányadika? A hátamon a hideg szaladgál. Mahavishnu, Figaro. John Player Special. Vízállás és pontos időjelzés. Tanjug, MTI, Reuters. Megérkezett, lezuhant, elrabolták, felrobbantották, kivégezték. Izrael, Palesztina. Vörös Brigádok. Megtámadták, megbeszélték, eltemették. Kivették a vakbelét, meghalt tüdőgyulladásban. Teng Xiao-ping Hongkongba látogatott. Valaki kiesett az ablakon. Nyolc nap múlva meggyógyul. Második Erzsébet, Sex Pistols. Brezsnyev és Jimmy Carter elmentek vadászni. New York City, felmászott a szabadságszoborra. Megfulladt a Balatonban. Sakk-matt, Tanganyika, Rhodesia. Hová tűnt Bobby Fischer? Lacika elment az idegenlégióba. Gibraltár, Szahara, Lánchíd, Niki Lauda. A pingpongban nincsen henc. Győzött a Ferencváros. Továbbjutott a Vojvodina. Gólszegény rangadó. Itt a tavasz, itt van újra. Péntek esti futótűz. Öt napig kosava. Gurul egy aszpirin. Műsorváltozás: közkívánatra egy doboz Szandokán. Sok-sok zene és szebbnél szebb nimfák. An der schönen blauen Donau. Hatott-e Pilinszky a jugoszláviai magyar irodalomra? Egy tangó örvénye, vadul a szemedbe. Mindenhol jó, de legjobb Párizsban. Tele van a memória. Tiszával, vízzel. Higannyal. Szőkékkel, barnákkal. Fokozódik a globális felmelegedés. Elúszik Velence. Csak semmi szemrehányás. A Lenin körúton időnként villamos. Good Old Sixties. Isten hozta Önöket! Nyolc és fél óra Fellini, csak semmi logika. Travolta bajuszt növesztett, Josip Broz körszakállt. Valami programhiba. Sorjáznak hiábavaló, komoly mondatok. A hátsó ülésen két orosz dorombol. A Transzszibériai expressz elindult. A gulág felett időnként bealkonyul. Jó estét, szerelem! Thumbelina, te drága! Egy lábnyom könnyű alakja. A folyam habja kifut a partra. Időnként tavasz, időnként memória, a világ néha túlcsordul.

24 Fenyvesi Ottó SZEMLE SZEMLE Tele van a memória 25 Szégyenlősen hallgat a Tisza. A parton áll majd egy ember. Tápéi. Kezében könyv, s a vizet kémleli, a nagy fergeteget fürkészi, a ficánkoló aranyhalakat, a dolgok kusza szövevényét, a rejtező lét titkait. Szép, okos szóval differenciál, világot értelmez, sebességet vált. És nem szabad feledni. Semmit, soha. A világra árasztott derűt, az évek keserves, apró gondú munkáját, a sok filológiai utalást, a tintalelkű, bús írókat. A más mezőkre vágyakozókat. Időnként tavasz. Időként kosava. Szél hajlította fűszál. Szájbőgő, trampli idő. A Tisza-parton vajon mit kerestem? Egyik éjszaka megtaláltam. DT elvezetett a rogyadozó víztoronyhoz, ahonnan látni véltem a határt, az egykori szögesdrótokat, a bácskai templomok tornyát, a kanyargó Tiszát. Hallani véltem a méla szláv dudát, új idők jeges fuvallatát, a gépzongorára és láncfűrészre írt etűdöket. Sérült emlékeket, egy szívlapát által görgetve. A líra nem logika. Nohát! Aranykori hordalék, özönvíz. Árad a Tisza. Időként nyár, időként szerelem. Ismertem egy lányt. Egy, a Tiszából jött feketebarna leányzót. A távolban Tom Waits muzsikált, egy sárga taxiban született. Fölfejthetetlen fonadék, rekonstruálhatatlan szenvedély. Az új program telepítve. Búsan merengő komondor, hogy fut az árnyékom a hártyavékony mából. Időnként tél. Néha zúzmara, hajnalban köd. Frontátvonulás és szél cibálta fehérnemű. Megsebzett dokumentumok. Nem tudnak véget érni. Időnként majd programhiba. Lokális és talaj menti metaforák kuporognak a költészet kapujában. Jó éjszakát, világ! Árad a Tisza. Tele van a memória. Vár, 2012/1. Fenyvesi Ottó 1954-ben született Gunarason. Verset és prózát is ír.