LOGOSZ ÉS DAIMÓN. A tudás defetisizálása



Hasonló dokumentumok
TÁBOR BÉLA: A biblicizmus: a második személy elsőbbsége (Személyiség és logosz ) 1. A második személy

Szabadon engedni 1. Nem ismerek senkit, akire jobban illene ez a leírás, mint Őrá magára. Márpedig ez esetben csak egyféleképpen lehet megismerni

Az Istentől származó élet

Részlet: Georg Kühlewind: Figyelem és odaadás, Az én tudománya (Kláris Kiadó, 2002) c. könyvéből, oldal 25. Az én

Pinchas Lapide Ulrich Luz: Der Jude Jesus, Zürich, Jn 1,1. Lk 24, 41. Denzinger: Enchiridion Symbolorum, ed. XXVIII., n. 344., 422.

Matematikai logika és halmazelmélet

Fedezd fel Isten tervét: Békesség és élet

A gyógypedagógia alkonya

Ogonovszky Veronika GYERMEK, ÁLDÁS. A szeretet mindenkié

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. Jézus, a nagy Mester

Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.

A Biblia gyermekeknek bemutatja. Jézus, a nagy Mester

Cornelius Van Til Apologetika

Két embrió beszélgetett az édesanyjuk méhében. Az egyik a kis Kételkedő, a másik a kis Hívő volt.

Szabó Józsué Dániel PORTFÓLIÓ

Jézus az ég és a föld Teremtője

Az emberi kapcsolatok transzcendentális vonatkozásai

TÁBOR BÉLA: Megismerni: teret teremteni/1.oldal

Barabás Erzsébet. Titkos igazság

TÁBOR BÉLA: A ZSIDÓSÁG SZELLEMI KÖZÖSSÉG 1

Üdvözlünk Isten családjában!

1 * Az anyagi világ(-ok) megteremtésére a bibliai teremtéstörténet által képi

A Spirituális Sátánizmus helye a Sátánista halmazban.

Krisztus Feltámadt! Húsvétvasárnap OLVASMÁNY az Apostolok Cselekedeteiből (ApCsel 10,34a.37-43)

A Biblia gyermekeknek bemutatja. Jézus és Nikodémusz

Egyensúly holisztikus nézőpontból

Létezik-e Antikrisztus?

Egység és többesség: Atya, Fiú és Szent Szellem

A tudatosság és a fal

A TISZATÁJ DIÁKMELLÉKLETE

TÁBOR BÉLA: Megismerni: teret teremteni/1.oldal

Miért úrvacsoráz(z)unk? Lekció: Ám 4,4-13/Textus: 1Kor 11, június 14.

Magyarországi Református Egyház Cigánymissziós Stratégiájának Bemutatása Január 30.

EUKLIDÉSZ ÉS BOLYAI PÁRHUZAMOSAI: A GÖRÖG ÉS A MODERN TRAGIKUM SZIMBÓLUMAI

Kijelentéslogika, ítéletkalkulus

Földes Györgyi MTA, Irodalomtudományi Intézet, Modern Magyar Irodalmi Osztály. Örök visszatérés: Nietzsche és/vagy Eliade,Nyárdélutáni Hold Rómában

EGYHÁZAK ÉRTÉKEI. Könnyebb lenne, sokkal könnyebb a vallások vagy a kereszténység értékeiről beszélni



























Bevezetés. Imádság az idei karácsony teljességéért

Közeledtek 2012 megtapasztalása felé, megkezdődik a magok elvetése, hogy növekedjen a fizikai bolygó rezgésszáma. Ez az ami rajtatok múlik.

yymár meglévő csoport számára:

A matematika nyelvér l bevezetés

Kérem, nyissa ki az Újszövetséget Máté 1:1-nél. Itt kezdi Máté magyarázatát arról, hogy mi az Evangélium. Ezt olvashatjuk:

szépségének törvényszerűsége mindenhol ugyanaz. (Az idő is csak azoknak létezik, akik érzékelik az elmúlást, részekre tudják osztani.

Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Filozófia Doktori Iskola

Kijelentéslogika, ítéletkalkulus

MÁRIA engesztelő népe 1 166,

A KERESKEDŐ, AKI GAZDAG LETT

TANULMÁNYOK A SZENT IRATOK ÉRTELMEZÉSE: A BIBLIA. Dr. SZABÖ ÁRPÁD

MEGBÉKÉLÉS EGÉSZSÉG REMÉNYSÉG A MAGYARORSZÁGI REFORMÁTUS EGYHÁZ CIGÁNYOK KÖZÖTTI SZOLGÁLATÁNAK KONCEPCIÓJA

ASZTROLÓGIAI LEXIKON N - Z

Bevezetés az asztrológiába. Mi az asztrológia? Meddig terjed az érvényessége?

Én-térkép! Aki beszél, kaput nyit saját belső világára.

1. hét. Neptun kód. Összesen. Név

Tudományos publikációs pályázat. Az érvénytelen szerződés jogkövetkezményeinek dogmatikai szemlélete a évi V. törvényben

TÉZIS TANULMÁNY KIERKEGAARD NÉMETORSZÁGI, MAGYARORSZÁGI ÉS OLASZORSZÁGI HATÁSÁRÓL MICHELE SITÀ

Isten Nagy Terve. 2 rész: ISTEN, MA IS TEREMTŐ

KORÓDI SÁNDOR TITKOS GY.I.K!

Az absztrakció centruma

Végső dolgok - Egy végtelen világ

Kerti foglalkozások bemutatása haladási napló szerint Alsó tagozatos csoport Remenár Mária

Maradjunk meg a saját erősségünkben!

Nyomtatható változat. Megjelent: Szent Korona jan. 15., 3. és 12. old.

HÁZASSÁG: PRO ÉS KONTRA KRISZTUS SZERINT*

Arcodat keresem, Uram!

Interjú Gecsényi Lajossal, a Magyar Országos Levéltár fõigazgatójával

10. LECKE: JÉZUS MEGKERESZTELKEDÉSE

A gyógyíthatatlan gyógyulása

A modern menedzsment problémáiról

A törzsszámok sorozatáról

Mindszenty József bíboros engedelmességének kérdése

Gerecz Attila Megoldható-e, hogy a Vízüggyel felvegyék a kapcsolatot, összefogjon a térség?

Azaz az ember a szociális világ teremtője, viszonyainak formálója.

A (hír)név terrorja (Politikaelmélet és individuumszemlélet Bethlen Miklós Elöljáró beszédében)

OLVASÁS-ÉLMÉNYEK A K Ö N Y V C Í M L A P J A K I V O N A T B U D A P E S T, J Ú N I U S 1 6.

Átírás:

LOGOSZ ÉS DAIMÓN A tudás defetisizálása Megismerni annyi mint ismeretlenné tenni az ismertet. (V.ö: láthatatlanná tenni a láthatót! 1 ) Ez mindenesetre feltétele, első lépése vagy legalábbis kísérő lépése az (új) megismerésnek. Minden megismerésnek. Úgy is kifejezhetjük: defetisizálni a tudást; feloldani a tudást megismerésben, visszaoldani a megismerésbe. Vagy: felismerni a megismerésben a rejtett rejtőt. Ha kifordítjuk az ismertet, kiderül róla, hogy belülről: rejtő. Ez a belső, rejtett rejtő szüntelenül érvényesíti hatását a megismerésben, csak a tudássá szilárdult megismerésben eltekintünk tőle, elvonatkoztatunk tőle, elfeledjük. A tudást talán éppen az különbözteti meg a megismeréstől, hogy elfeledjük benne ezt a rejtett rejtőt, és az ismertet csupa rejtetlenből (=alétheia!) állónak fogjuk fel. Mi a rejtő? A daimón mint a halál jelzése a halálfélelemben, és ugyanennek a halálfélelemben jelentkező halálnak küldöttei: testi és lelki kínok, fájdalmak. Mindezek nemcsak elterelik, hanem elvonszolják a figyelmet a megismerésről. Belső lényegükben: létzsugorítók. Spirális, labirintus, örvény, amely a személyiség végtelen teréből az egyéniség szűkülő terébe vezet. 2 Mi ezzel szemben a megismertető? A logosz, amely utat nyit a második személy felé. Tehát a logosz mint szeretet: a lét-tágító. A növekvő lélek! A Hiszen a halálfélelemben is arról van szó, hogy határtalanul, ugrásszerűen megnövekszik az én helyét elfoglaló egyéni lét súlya, jelentősége. Éppen ez a létzsugorodás: hogy az egyéniség kiszorítja az énből a személyiséget. Ezzel szemben a szeretetben a második személy jelentősége növekszik. A szeretet ősformája: a személyiség és Isten azonossága, tehát kölcsönös tökéletes áthatása: egészen a felcserélhetőségig. ( Én az vagyok, akit te teljesen betöltesz, te, aki ugyanígy határozod meg magad! 3 ) A betegség az igazság elrejtése, elfojtása, elfelejtése: szupertest. Az igazság hiánya rokon a ( lelki ) betegséggel abban, hogy mindkettőt közös ellenállás táplálja: az igazság hiányánál, elvesztésénél az igazság megtalálása ellen, a betegségnél (amely az egészség hiánya, elvesztése) a gyógyulás ellen. 1 V.ö.: Utószó a Vádirat a szellem ellen 2. kiadásához. 1. fejezet. 2 A személyiségről és egyéniségről lásd: A szellemről. 3 Tábor Béla a személyiség önmeghatározását az első és második személy olyan párbeszédével írja le, amelyben az első személy így szól: én az vagyok, akit te teljesen betöltesz ; az egyéniség abban különbözik a személyiségtől, hogy az énre teszi a hangsúlyt: én vagyok az, akit te teljesen betöltesz. Innen eredezteti az énmámort, az egyéniség önmagát betöltő önmagára vonatkozását.

Mítosz és betegség összehasonlítása a szimbólum szempontjából. A mítosz a szimbólum exegézise. A szimbólum emlékezés egy világkép növekedésének pillanatára. A tünet emlékezés a belső növekedés megakadásának pillanatára (a felejtésre). A tünet: negatív szimbólum: emlékeztető a létzsugorodás pillanatára. BBB (bűn butaság betegség): egyéniségtúltengés. A bűn = individuáció. Mind a három: arányvesztés. A logosz: az arányt megnyitó; a megnyíló arány; az aránnyal megismertető. A logosz megmutatja a helyes arányokat, azokat, amelyeknek végső tartalma: 1 = 1. Ez a jelentés és a forma azonosságára utal. Ezért jelent a logosz szót is, matematikai arányt is, gondolkodást is. A logosz és a daimón: a rejtetlenítő és a rejtő A logosz: a megismertető, a feltáró, a titkot leleplező, a megjelenítő, a jelenné tevő. (A logosz a rejtetlenítő!) Heidegger: Az igazság: rejtetlenség B. Az igazság: a személyiség érzékenysége önmaga iránt. Az azonosság: érzékenység. Az önmagával azonos rejtetlen önmaga előtt. Az önmagával azonosban nincs helye a titoknak. A titok az önmagával való azonosság fellazulásával lép fel. A kérdés és a titok korrelatív valóságok. A kérdés feltételez valamit, ami a kérdező előtt rejtett a kérdés és a rejtettség korrelatívak. Abban az értelemben is, hogy a titok megismerési módja a beavatás. Valóságosan csak az kérdez, aki beavatásra vár. (Kinyilatkoztatás!) Ez különbözteti meg a kérdést a kiváncsiságtól. A rejtettség az a vég (a rész: az Egész halála C ), amelyből az Egész szüntelen visszatérés a végtelenbe. Ezzel a visszatéréssel válik az igazság igazsággá: rejtetlenséggé. A logosz nem az Egész. A logosz az Egész helyreállítására törő erők forrása. Ezért lehet a megváltás hordozója. Ezért a logosz a teljesség (Egész) igényéből fakadó kérdezés forrása 4, ami azt is jelenti, hogy a beavatás telosza. A logosz ezért úgy is meghatározható, mint antidaimón. A daimón a rejtő, szemben a rejtetlenítő logosszal. Rejtetlenítő: az igazsághoz elvezető. A daimón az az ellenállás, amelynek leküzdése a logosz funkciója. Egyetlen funkciója. Daimón nélkül tehát nincs logosz. A logosz úgy válik energiává (működő erővé), hogy az erősebbik pólusa a logosz daimón polaritásnak. A logosz 4 Utószó a Vádirat a szellem ellen 2. kiadásához. 2. fejezet.

az a megismertető, amely az erősebbik pólusa a megismertető rejtő polaritásnak. Az apokatasztaszisz állapotában, amelyben nincs daimón, logosz sincsen. (Apokatasztaszisz és Nietzsche örök visszatérése D.) A daimón mint rejtő az azonosság megbontója, tehát az individuáció princípiuma. Így fogja fel az eredeti egység a paradicsomi állapot megbontását a Biblia is, amikor (Mózes I. könyvének 3. fejezetében) az ősbűnt, az indivuációt írja le: nak -שחנ (náhásnak) nevezi ezt a princípiumot, vagyis ellen- kezdetet (ellenprincípium = ellenkezdet), és phallikus kígyónak írja le. Ezenkívül közvetlen hatása a rejtőzés kényszere, továbbá a logoszt kívánó tudás, vagyis a teljesség megbomlása és helyreállításának igénye, az androginitás felbomlása és a szexuális egység helyreállítását kívánó igény és kiűzetés a paradicsomból. A logosz: az újraazonosító. Az azonosságot helyreállító. Kirekeszti az azonosságot (a személyiség önmaga iránti érzékenységét) megzavaró idegent, a pszeudo-azonost, leleplezi a hamis azonosságot. Ezt jelenti a legein kettős értelme. Logosz: Nimm dich in Acht und sprich kein Zauberwort! (Légy óvatos, s ne mondj varázsigét!) E A logosz az igazság mozzanata. Az a mozzanata, hogy (mivel az igazság az Egész azonosulása önmagával) szüntelen visszatérés a végesből a végtelenbe. Ez implikálja, hogy az igazsághoz mint mozzanat hozzátartozik a rejtettség is, a titok is, de mint olyan titok, amelyet az igazság maga teremt önmaga számára, és amely szüntelenül feloldódik az igazságban: az igazság szüntelenül rejtetleníti önmagát, szüntelenül megnyilatkozik önmaga előtt. Így nem szubsztancia az igazság vagy az Egész. Ezért mondhatja a logosz önmagáról, hogy én vagyok az út, az igazság, az élet (Ján. 14, 6.). A logosz az önmagához szüntelenül úton levő igazság. Mivel az Egész, amelyről az igazságnál szó van, a személyiség, ezért az igazság leképezhető a személyiség és az egyéniség viszonyára a személyiségben: a Sz = E. 5 Ezért a logosz az a minden megismerőben közös mozgása a 5 Az Sz = E képlet feloldásához lásd Tábor Béla alábbi szövegrészletét: A személyiség: az egyéniség Istenben. Vagy: az ember Istenben. Eszerint a gondolati kísérlet szerint: Isten úgy aránylik a személyiséghez, mint a személyiség az egyéniséghez. Vagy: Isten úgy aránylik a személyiséghez, mint a személyiség az emberhez. Ha elfogadom, hogy a személyiség: az egyéniség Istenben, vagy az ember Istenben, a krisztianizmus spekulatív-dogmatikai alapgondolatához jutottam, amely ebben az aspektusban azonos a Kabbala Ádám-Kadmon-gondolatával, de a krisztianizmust leválasztottam a Jézusmítoszról, sőt a Krisztus-mítoszról is. A Kabbala esetében pedig soha sem volt kétes az alapgondolat közvetlen szimbolikus érzékeltetésének és a szimbolika mitikus alkalmazásának különbsége. Az, hogy a személyiség: az egyéniség Istenben, a személyiség ezotérikus meghatározása volna. A modern korban Istenről csak beavatottaknak lehet beszélni. (V.ö.: a Név!) A -ban, -ben (in, vagy héberül,ב b) jelentését mélységében és szélességében kutatni elsőrendű feladat. ( Istenben, kezdetben.)

személyiségnek, hogy szüntelenül visszatér az egyéniségből önmagába mint személyiségbe. A logosz tehát a rejtetlenítő mozzanat az igazságban: az antidaimón. Daimón nélkül nincs logosz, logosz nélkül nincs igazság, tehát a daimón az igazság mozzanata is. A logosz tehát úgy is meghatározható, mint az igazság (= az önmaga iránt érzékeny Egész) útja a végtelenből a véges (vagy: a vég) felé és visszatérése a végtelenbe. És az, hogy a logosz az igazság mozzanata, azt implikálja, hogy az igazság rejtőzik is, és ezt a rejtettségét szüntelen feloldja: rejtetlenné válik. Ha elfogadom, hogy a személyiség: az egyéniség Istenben, ezzel azt is mondom, hogy Isten: a személyiség tere. A -ban, -ben implikációt jelent, az implikáció pedig a tér funkciója. Mindig a nagyobb foglalja magában a kisebbet. (A kisebb csak kísérletet tehet arra, hogy magába kényszerítse a nagyobbat, és mint Szabó Lajos Schmitt nyomdokait követve ezt kifejezte, a hazugság, erőszak és kizsákmányolás ördögi trinitása erre a kísérletre képezhető le, de ez a kísérlet eleve meddő: a kisebb nem lehet a nagyobb tere, a kísérlet nem implikációt eredményez, csak szenvedést.) Mindig a nagyobb foglalja magában a kisebbet, és amikor azt mondja valaki, hogy a lélek az emberben van, nem az ember testéről beszél, hanem az ember létének egészéről, ami éppen mint a testet implikáló lélek és a lelket implikáló szellem hármassága írható le. Ez a leírás nem tartályként fogja fel a teret, hanem nagyságrendként: tehát olyan rendszerként, amelyben a nagyobb foglalja magában a kisebbet. A nagyobb pedig az Egészből nyeri meghatározását. Az Egész a legnagyobb. Ennek szerepe lesz a térnek mint formák egymást áthatásának a vizsgálatánál, végső fokon pedig a pleróma leírásánál. A pleróma úgy viszonylik a térhez, mint a pillanat az időhöz. Minden rendszerben van egy olyan kérdés, amely a rendszeren belül megválaszolhatatlan. A tér esetében ez a kérdés: az Egész. A tér az implikáló, minden formát magában foglaló. Nem az egyedi formák megszűnése, hanem teljes áthatása: pleróma. Ez a pleróma a tér magva: minden formát intenzifikál. A tárgyi tér: az áthathatatlanság tere. A pleróma: az áthatás tere. Noha a személyiség itt adott meghatározása közvetlenül az egyéniségre vonatkoztatja az implikációt (az egyéniség Istenben), mégsem mondhatjuk, hogy Isten az egyéniség tere. Nem az egyéniség tere, hanem a személyiségé. Mert ha a személyiség: az egyéniség tere, ez azt jelenti, hogy Istenben az egyéniség személyiséggé válik. Csak az Istenben levő egyéniségről van szó, ez pedig a személyiség. De akkor nem úgy fejezem-e ki magam pontosabban, ha azt mondom, hogy a személyiség: az egyéniség implikáltsága Istenben, vagyis Isten mint az egyéniség tere? Világos, hogy itt arról az egyéniségről van szó, amely azonos a személyiséggel, és arról a személyiségről, amely azonos az egyéniséggel. Tehát a Sz = E-ről.

A V.ö. SZABÓ Lajos tanulmányával, amely Adalékok a halmazelmélet kérdéseihez 2. címen jelent meg in: Uő: Tény és titok. Medium, 1999. 146. Idézve in: Szabó Lajosról, 5. fejezet. B Tábor Béla így fordítja a heideggeri Unverborgenheit kifejezést. C Idézet az Őstörténet Egészről szóló fejezetéből. D Apokatasztaszisz: restitutio in integrum, visszaállítás, a teremtett világ visszaállítása (vagy visszatérése) eredeti állapotába, ami magában foglalja a rossz megsemmisülését. E Johann Wolfgang GOETHE: Faust, II. rész, 11 423. sor.