FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 2013. ÁPRILIS 25-I ÜLÉSÉRE



Hasonló dokumentumok





115/2010. (VI. 03.) sz. határozat A Vasi TISZK évi költségvetésének módosításáról 579


a Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés június 26-ai ülésére








A rendelet 3. sz. mellékletének I. pontja az alábbiak szerint módosul:




























Á Á ü Ö Á Á Á ü ö ü ü ö ö ö ö ü Á ü ü






15. A FEJÉR MEGYEI KÖZGYŰLÉS FEBRUÁR 24-I ÜLÉSÉRE IKTATÓSZÁM: 35-2/2016. MELLÉKLET: -


I. Pályázati és tervezési felhívások



ú ű ú ű Ó Ú Á ú Ú ú ú ú Ú Ú Ó ú ú Ö ú É ű ú

E L İ T E R J E S Z T É S

















J E G Y Z İ K Ö N Y V


Kiszombor Nagyközség Polgármesterétıl 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/


























Átírás:

E LİTERJESZTÉS FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 2013. ÁPRILIS 25-I ÜLÉSÉRE 18. IKTATÓSZÁM: 55-2/2013. MELLÉKLET: TÁRGY: Tájékoztató a közgyőlés két ülése között történt fontosabb eseményekrıl ELİTERJESZTİ: Törı Gábor közgyőlés elnöke Dr. Molnár Krisztián fıjegyzı

2 I. A közgyőlés tisztségviselıinek tájékoztatója a testület legutóbbi ülése óta történt fontosabb eseményekrıl Törı Gábor a közgyőlés elnöke: Tájékoztatás a 2013. február 28. és 2013. április 25. között történt elnöki funkcióból adódó és a közgyőlés elnöke részvételével lezajlott eseményekrıl: Február 28-án részt vett az Utazás 2013. és 36. Nemzetközi idegenforgalmi kiállítás Közép-Dunántúl, a Királyi régió standmegnyitóján, látogatást tett a Móri Borvidék TDM Egyesület standjánál. Március 7-én a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács ülésén vett részt Tatabányán Március 8-án a fennállásának 40. éves évfordulóját ünneplı Ezerjó Nyugdíjas Klub ünnepségén köszöntötte a megjelenteket. Március 13-án a Bio- és megújuló energiafelhasználási startmunka mintaprogram nevő nyertes pályázat megvalósítása alkalmából rendezett bemutatóval egybekötött projektzáró ünnepségen vett részt Sárkeresztesen. Március 17-én a II. világháborúban elesett móri áldozatok tiszteletére rendezett ünnepségen emlékezett a hısökre, majd koszorút helyezett el az emlékmő talapzatán. Március 23-án a Balinkai Német Nemzetiségi Önkormányzat meghívására szentmisén, majd ezt követıen a Kitelepítési Emlékmőnél koszorúzáson vett részt, emlékezve a kitelepített német nemzetiségiekre. Március 27-én Székesfehérvár Járás Településfejlesztési konzultáción köszöntötte a megjelenteket, majd a Wekerle Sándor Szabadidı Központban részt vett a Csongor és Tünde elıadáson és díjat adott át. Március 28-án a Képzı- és Iparmővészeti Szabadiskolában nyitották meg a Móri Önkéntes Pontot, melyen köszöntıt mondott.

3 Március 29-én megyei elismeréseket adott át a március 14-15-én rendkívüli idıjárási viszonyok miatt bajbajutottak mentésében helytállt polgármestereknek és rendvédelmi dolgozóknak. Április 4-én ünnepélyes ROP nyitó sajtóeseményen jelent meg, melynek témája az Európai Uniós forrásból Fejér megyei mellékút hálózat egy részének felújítása volt. Április 6-án az Országos Mentıszolgálat Móri Mentıállomásának 60. éves fennállása alkalmából tartott ünnepség fıvédnöke volt és mondott köszöntıt ez alkalomból Móron. Április 17-én a fennállásának 60. évfordulóját ünneplı Fejér Megyei Táncsics Mihály Gimnázium háromnapos rendezvénysorozatát nyitotta meg Móron, melynek fıvédnöke is volt. Április 20-án Kert-expo fıvédnökeként kiállítást nyitott meg a székesfehérvári Bregyó Sportcentrumban. Pleizer Lajos a közgyőlés alelnöke: Március 2-án részt vett az etyeki Korda Filmstúdió látogatóközpontjának szokásos, évi nyílt napján és a sajtórendezvényen a Fejér Megyei Önkormányzat képviseletében köszöntıt mondott. Március 5-én a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tiszti értekezletén képviselte a Fejér Megyei Önkormányzatot jelenlétével a Megyeháza dísztermében. Március 6-án Járási konzultáció a Fejér Megyei Önkormányzat területfejlesztési programjáról címő önkormányzati fórum rendezvényen tartott elıadást Enyingen a Mővelıdési Házban.

4 Március 7-én Járási konzultáció a Fejér Megyei Önkormányzat területfejlesztési programjáról címő önkormányzati fórum rendezvényen tartott elıadást Dunaújvárosban. A Közép-dunántúli Országos Büntetésvégrehajtási Intézet 2012. évi munkáját értékelı és 2013. évi feladat meghatározó értekezletén vett részt Baracskán. Március 8-án Járási konzultáció a Fejér Megyei Önkormányzat területfejlesztési programjáról címő önkormányzati fórum rendezvényen tartott elıadást Martonvásáron. Március 9-én a Katonai emlékpark Pákozd-Nemzeti Emlékhely tiszteletére rendezett évadnyitó rendezvényen vett részt. Március 14-én a nemzeti ünnephez kapcsolódó, alábbi székesfehérvári koszorúzási és iskolai ünnepségek helyszínein képviselte a Fejér Megyei Önkormányzatot és helyezett el koszorút: - Halesz park 48-as emlékmő - Petıfi Mozi Beszédet mondott Sárosd település nemzeti ünnep alkalmából rendezett koszorúzási ünnepségen és koszorút helyezett el. Március 19-én részt vett a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet és a Pálhalmai Agrospeciál kft. 2012. évi munkáját értékelı állományértekezletén, az intézetben. Március 26-án Fejér Megye Területfejlesztési Koncepció Célpiramis építı munkaértekezleten, a Fejér megyei területfejlesztési koncepció fejlesztési céljait meghatározó munkaülésen vett részt a Megyeházán. Március 28-án Biztonságban vizeinken címmel vett részt a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Fıigazgatóság éves tájékoztató rendezvényen Balatonföldváron.

5 Március 27-én Járási konzultáció a Fejér Megyei Önkormányzat területfejlesztési programjáról címő önkormányzati fórum rendezvényen vett részt Székesfehérváron, a Megyeházán. Április 16-án Holokauszt emlék nap alkalmából rendezett megemlékezésen vett rész és koszorúzott az Izraelita Hitközséggel és Székesfehérvár MJV Önkormányzatával együtt Székesfehérváron. Április 17-én a Magyarok a Piacon Klub és a Fejér Megyei Önkormányzat által szervezett 2014-2020 Stratégiai tervezés címő fórumon köszöntötte a résztvevıket a Megyeházán. Április 19-én a Fejér Megyei Önkormányzat képviseletében fogadta a Fejér Megyei Vállalkozók Országos Szövetsége vendégét, a Kína egyik legnagyobb elektromos autógyártójának igazgatóját, és dr. Bednár Andrást, a TZ Elma zrt. tanácsadóját. Április 23-án foglalkoztatáspolitika, munkahelyteremtés fórumon vett részt a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében. Április 24-én a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Romhányi Auditóriuma Szent György Napi ünnepségén vett részt. II. Önkormányzati Hivatal Jogi Testületi és Területfejlesztési Fıosztály: A Fejér Megyei Területfejlesztési Koncepció készítése során a vonatkozó jogszabályok értelmében lefolytatandó társadalmasítás részeként több fórum került megrendezésre a járások székhelyein, az alábbiakban részletezett ütemezéssel. A házigazda szerepét a helyi városi önkormányzatok vállalták, míg a megyeszékhelyen a záró rendezvénynek a Megyei Önkormányzat biztosított helyszínt.

6 Járási konzultáció idıpontjai: 2013. február 21. (csütörtök) Polgárdi, Városháza 13 óra 2013. február 27. (szerda) Sárbogárd, Városháza 10 óra 2013. március 6. (szerda) Enying, Mővelıdési Ház, Bocskai út 1. 10 óra 2013. március 7. (csütörtök) Dunaújváros, Városháza, Városháza tér 1-2.,10 óra 2013. március 8. (péntek) Martonvásár, Városháza, Budai út 13., 10 óra 2013. március 13. (szerda) Mór, Városháza, Szt. István tér 6. 9 óra 2013. március 13. (szerda) Gárdony, Városháza, Szabadság u. 20-22. 14 óra 2013. március 20. (szerda) Bicske, Petıfi Mővelıdési Ház, Kossuth u. 3. 10 óra 2013. március 27. (szerda) Székesfehérvár, Megyeháza, 9 óra (egyben záró) A Megyei Önkormányzat képviseletében az egyes konzultációs helyszíneken a közgyőlés elnöke és alelnöke tartottak elıadást. A rendezvények elıkészítésében aktív szerepet vállaltak a kijelölt megyei önkormányzati képviselık, a házigazda települések polgármesterei és az Önkormányzati Hivatal munkatársai. Az MTFK készítését és annak aktuális állását a tervezı VÁTI Nonprofit Kft. munkatársai ismertették. Meghívottak: - polgármesterek - országgyőlési képviselık - megyei önkormányzati képviselık - járási hivatalvezetık - leader helyi akció csoportok - gazdasági szervezetek, kamarák - kutatóhelyek - környezetvédı szervezetek - városvédı és településszépítı egyesületek - egyéb civil szervezetek - egyházak A készülı, még nem teljes dokumentációt a járási konzultációkat követıen, március végén minıségbiztosítási feladatok ellátása céljából megküldésre került a Nemzetgazdasági Tervezési Hivatalnak. Március 1-én a megyei fıépítészek találkozóján vett részt a fıépítész Budapesten. Március 13-án a területfejlesztési koncepció és program összeállításával és elıkészítésével kapcsolatos konferencián vett részt a Hivatal munkatársa Budapesten a Nemzetgazdasági Minisztériumban.

7 Március 22-én a Tolna megyei területfejlesztési koncepció készítésével kapcsolatos egyeztetésen vett részt a Hivatal munkatársa. Március 26-án településrendezési terv egyeztetı tárgyalásán vett részt a Hivatal munkatársa Szabadegyházán. Április 5-én a 2014-2020 közötti EU-s források felhasználásával kapcsolatos hazai területi tervezési folyamatok és feladatok áttekintését szolgáló megyei elnökök részvételével tartott egyeztetı tárgyaláson vett részt a közgyőlés elnöke és a fıjegyzı a Nemzetgazdasági Minisztériumban Cséfalvay Zoltán államtitkárnál. Április 9-én településrendezési terv egyeztetı tárgyalásán vettek részt a Hivatal munkatársai Vértesbogláron és Balatonvilágoson. Április 10-én Magyar Limes Szövetség (az Emberi Erıforrások Minisztériuma által kijelölt projektgazda) által, az érintett Duna menti megyék és települések részére szervezett Limes - világörökség gazdaság c. konferencián vett részt a megyei fıépítész Tatabányán, a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzatnál. 2013. április 18-án Veszprémben a Fejér Megyei Közgyőlés elızetes határozatával, döntésével megegyezı módon megújult a 8-a fıút Térségi Fejlesztési Tanács. Elnöke Lasztovicza Jenı a Veszprém Megyei Közgyőlési elnöke. A tanács tagjai a Fejér Megyei Önkormányzat részérıl törvény erejénél fogva - a Fejér Megyei Közgyőlés elnöke, valamint delegáltként Somogyi Balázs képviselı. A Tanács elfogadta az elızı évi költségvetés beszámolóját, az szmsz-t és ügyrendet, a térségi tanács 2013. évi munkatervét. Az ülést követıen Navracsics Tibor miniszterelnök helyettes és Dr. Völner Pál államtitkár tájékoztatást tartott a 8-as Térségi Tanács területét érintı közép- és hosszú távú terveirıl.

8 Április 19-én a területfejlesztési koncepció és program készítésének finanszírozásával kapcsolatos ÁROP pályázaton való részvétellel kapcsolatos tájékoztatóm napon vettek részt vett részt a Hivatal munkatársai Budapesten a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt-nél. Február-március-április folyamán a Fejér Megyei Közgyőlés, mint a Fejér Megyei Területfejlesztési Tanács jogutódja által kezelt nemzeti forrásból finanszírozott decentralizált pályázatok lezárása érdekében a Hivatal munkatársai mintegy 70 településen végezték el a záró ellenırzéseket helyszíni bejárással, a szükséges, még hiányzó dokumentumok beszerzésével, a jegyzıkönyvek aláíratásával, melyhez valamennyi érintett polgármestert személyesen bevonták. A fıosztály feladatkörébe tartozóan folyamatosan zajlik a megyében kiírt idıközi önkormányzati választások és helyi népszavazások koordinálása. 2013. február 24-én Pázmándon idıközi önkormányzati választásra, Óbarkon helyi népszavazásra, 2013. április 7-én Sárosdon idıközi polgármester választásra került sor. A megyei fıjegyzı által irányított Területi Választási Iroda a Kormányhivatal közremőködésével gondoskodik a választási értesítık, névjegyzékek, ajánlószelvények, szavazólapok elıállításában. A Területi Választási Iroda vezetıje napi szintő kapcsolatot tart a helyi választási irodák vezetıivel, jogorvoslati kérelmek esetén elıkészíti a Területi Választási Bizottság ülését és határozathozatalát. Kérem a Tisztelt Közgyőlést, hogy a tájékoztatót vegye tudomásul. Székesfehérvár, 2013. április 25. Törı Gábor