A nyelvi fejlődés állomásai, az evési mechanizmus. logopédus



Hasonló dokumentumok
A nyelvelsajátítás tipikus menete




PEDAGÓGIAI PROGRAM III. rész


ERKEL FERENC Pedagógiai Program TARTALOMJEGYZÉK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM TANTERV MATEMATIKA KÖRNYEZETISMERET




















Á Á ü Ö Á Á Á ü ö ü ü ö ö ö ö ü Á ü ü


















I R Á N Y E LV E K Az Óvodai nevelés országos alapprogramja a sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelésében

Kisgyermekgondozó, -nevelő Gyermekgondozó-nevelő


MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 1-4. BEVEZETŐ


Zs. Tamás dokumentációja (részletek)







ú ű ú ű Ó Ú Á ú Ú ú ú ú Ú Ú Ó ú ú Ö ú É ű ú












































Átírás:

A nyelvi fejlődés állomásai, az evési mechanizmus változása. Készítette: tt Burom Katalin logopédus

Néhány napos csecsemő Nyelvi megértés: Az anyanyelvi és az idegen hangok megkülönböztetése. Nyelvi kifejezés: Sírás, gőgicsélés. Nem akaratlagos.

1 hónapos csecsemő Nyelvi megértés: Hangra való odafigyelés. Nyelvi kifejezés: Hangra való válaszadás.

2. hónap Evési mechanizmus változása: A szájban viszonylag kevés a hely. A szívás, szopás, a nyelv nélküli evés működik. Ez a hasi légzés, és a hangadásra leginkább jellemző sírás, nyekergés ideje.

3-4. hónap Nyelvi megértés: 12 hetesen ismerős hangokra figyelés. 16 hetesen hang felé fordulás. Nyelvi kifejezés: 12 hetesen magánhangzó jellegű hangadás. 16 hetesen akaratlagos nevető hangok.

Evési mechanizmus : A szívás, szopás ritmusos szopássá alakul át. Ritmusosabb, nyelvvel segített a nyelés, megjelennek a nazális /orr/ hangok, a ritmusos szopás egyre gyakoribb, a száj és a szájüreg növekszik. Megkezdődik a borda-közi légzés. é Ha az etetés során a szemkontaktus hiányzik, akkor azt feltűnő, sőt intő jelnek kell tekinteni!

5. hónap Nyelvi megértés: Ha ismerős hang szólítja, saját nevére felfigyel. Nyelvi kifejezés: A bubbling kezdete, azonos os magánhangzók közé ékelődő mássalhangzók.

Evési mechanizmus változások: Teljesen reflexmentes evés az ötödik, hatodik hónaptól. A kanállal való etetésnél a nyelv működik. Kezdődik a csámcsogva rágás. Különböző szájmozgások, grimaszok jelennek meg. Bajt jelent, ha a kanálnak megfelelően a száj nem működik, vagy a száj laterális mozgása kevés!

6-7. hónap Nyelvi megértés: Felismeri a pá-pá szavakat. Felfigyel más, nem csak emberi hangra. Nyelvi kifejezés: Gagyogás a bubblingon-on belül: pl. ma-mu-da-di, mu di stb..

7-9. hónap Nyelvi megértés: A tiltást gesztus nélkül is érti. Nyelvi kifejezés: Több szótagú bubbling hangoztatja a mama, a papa szavakat, de ekkor még nem értelemmel teszi.

Evési mechanizmus változások: Az evésnél egyre jobb a ritmusos, ismétlődő mozgás,ugyanakkor még a harapás-, a rágás-, és a nyelés mechanizmusában nincs ritmus. A pohárból történő ivásnál a csecsemő a fejét lehajtja, a száját már zárja. A felső ajkak mozgása fejlődik, a nyelv az állkapocstól elválik. Az új fog megjelenésénél, vagy az erős koncentrációnál ál gyakori, hogy a kicsi i nyáladzik. Figyelmeztető jelek az evés technikájában láthatók, illetve akkor, ha a csecsemő, evés közben kevés hangot ad ki!

10-12. hónap Nyelvi megértés: Érti, teljesíti az Add ide! felszólítást. Nyelvi kifejezés: Spontán 2-3 szó ejtése, hallott szavak ismétlése. Evési mechanizmus: Az étel a száj közepére kerül, a tudatos harapás megjelenik. A baba az ételt oldalról oldalra nyelvvel továbbítja. Ajkait a pohárhoz formálja. Az evésnél a felső ajkak mozgása egyre aktívabb.

18-20. hónap Nyelvi megértés: Egyszerű utasítások végrehajtása. Nyelvi kifejezés: 20-25 szó használata, hetente 1-2 új szó.

24. hónap Nyelvi megértés: Összetett utasítások végrehajtása. Nyelvi kifejezés: Kétszavas egyszerű mondatok, gazdag zsargonnal fűszerezve. Megjelenik a mi az? korszak. Az m, b, p, n, l, v, f, t, d, hangokat tisztán ejti.

30. hónap Nyelvi megértés: A tárgyak használatának szóbeli megértése. 3 határozószó ó alkalmazása. l Nyelvi kifejezés: 150-200 szó óhasználata rövid tőmondatokban, kevés igével.

36.hónap Nyelvi megértés: 800 szavas szókincs és ezek megértése. Nyelvi kifejezés: Nyelvtanilag ag helyes, mások által érthető mondatok használata. K, g, h, hangokat tisztán ejti. 5 éves korig minden hangot és hangkapcsolatot tisztán ejt.

Anya- gyermek interakció

A csecsemő tevékenykedik Az anya alátámasztja tj A csecsemő reagál Az anya reagál

3 hónapos korban A baba nézegeti a kezét Az anya megmagyarázza, mint interakciót és hozzáteszi a saját jelzéseit, pl. mosolyog beszél. A baba odafordítja a fejét Az anya megvárja amíg a baba odafordul Az anya megvárja amíg a baba odafordul És új ingert ad.

6 hónapos korban Amikor a baba egy tárgy irányába jelzés értékű mozdulatot tesz az anya megnevezi a tárgyat a baba forog a tárgy után az anya folytathatja a beszédet

9 hónapos korban Amikor a baba mond valamit az anya megerősíti, ismétli a baba folytatja a beszédet Az anya megpuszilja megsimogatja Az anya megpuszilja, megsimogatja, kifejezve a kellemes érzést

Megkésett beszédfejlődés

Az expresszív beszéd időbeli, morfológiai, grammatikai, fonológiai eltérése Biztos a szó és mondatértés é Diszkrepancia az expresszív és receptív beszéd között. ö Az aktív szókincs és a mondatalkotás alacsonyabb szintű az adott életkorban elvárható szinttől. Nem társul a pszichikus szerveződés egyéb zavaraival. A tünetek 2 és 4 éves kor között kifejezettek, majd 6 éves korra fokozatosan csökkennek.

Fejlődési diszfázia

Az expresszív, a receptív, integratív beszéd időbeli strukturális zavara. Morfológiai, i grammatikai, i fonológiai i és szemantikai szinten különböző kombinációjú és súlyosságú tünetekben mutatkozik meg. Szó és mondatalkotás feltűnő hiánya. Szómondatok, gyermeknyelvi szavak, töredékek használata. Nyelvi szabályok lassú elsajátítása. Részképességek é k halmozott zavaraival társul.

Ezek: víziomotoros kordináció alak- háttér percepció alakállandóság téri irányok és összefüggések felismerése testsémán való tájékozódás akusztiko motoros integráció beszédészlelés- beszédmegértés taktilis és kinesztétikus észlelés szerialitás mozgáskoordináció figyelem

A nyelvi és egyéb tünetek nem intelligencia függők, magasabb és alacsonyabb intellektus mellett egyaránt előfordulnak