Úton a világ megismerése felé



Hasonló dokumentumok
Silvas János. Beszámoló a svájci utazásról

CERN BESZÁMOLÓ. Hétfő. Kedd. Kovács Dávid Péter 11.a

2012. november 22 december 9.

Első nap. Jól éreztük magunkat, sok szép, újat tanultunk Erdély történelméről és számos szép, régi építményt láthattunk.

Csodaföldön Erdélyben

SZISZKI KRÓNIKA. Százhalombattai Széchenyi István Szakközépiskola és Gimnázium BULGÁRIA NOVEMBER

A SZABADSÁG HŐSEINEK NYOMÁBAN A FELVIDÉKEN

Beszámoló. Leonardo Projekt címe: A PART 147 alkalmazása a repülőgépszerelők és repülőgép-műszerészek alapképzésében.

Nyári gyakorlat a Fachhochschule OOW Nemzetközi Képzési Ügyek Központjában, az AKA-n

Értékmentés a sóvidéki Atyhán ÚTINAPLÓ

NYÁRI TÁBOROZÁS NAGYRÁBÉ

Kirándulás a Felvidéki bányavárosokba és a Szepességbe

Erdélyi osztálykirándulás a Határtalanul program keretében

Tábori napló- Dömötör tábor Patca, július (a csalán, a pajta és az űrállomás jegyében )

European Accountancy Week

Sinka Nikolett Nóra. Munkanapló. a szakmai gyakorlatról. A gyakorlati hely neve: Konvekta AG


- LEONARDO DA VINCI a leendő építészeti és informatikai szakemberekért

Erasmus tanulmányi beszámoló. 2013/2014 tavaszi félév. Helsinki Metropolia University of Applied Sciences. Finnország- Helsinki.

Élménybeszámoló - Dolomitok (Rosengarten)

Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken)

Erdély: május

Dánia Nykobing Falster SOSU


A DEBRECEN-NAGYERDEI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG LAPJA 2007/09. Kit keresnek. a Sátoraljaújhelyen táborozó 336 fő közül a Hóseás ifisek?

azaz nyolcvan korty alatt a Balkán körül

Görögországi beszámoló. 1. nap

George Varga: Az öregember és a farkas (részlet)

tel.: +36 (66) fax: +36 (66) Békéscsaba, Gyulai út 32/1. Munkanapló

Indiai titkaim 5 - nagy kupac csomag

Lezárult a Leonardo da Vinci mobilitás projekt évi pályázati fordulója.

HATÁRTALANUL A FELVIDÉKEN

"E márványon ment halni a szent ügyért gróf Batthyány Lajos"

ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ

Húsvét a Bruderhofban

Táguló optika. Kántor Lajos


Hegesztés nemzetközi gyakorlatban



Márai Sándor Márai Sándor

A következő állomás (és reményeink szerint aznapi végállomás) az észak-devoni kisváros Bideford volt, ahol a minket elszállásoló családok már vártak.

Finnországi beszámoló


ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ Svédország


Erasmus + Készítette: Csurgai Vivien

EZ (IS) 2011-BEN TÖRTÉNT


Ö

HATÁRTALANUL ERDÉLY a Julianna Református Általános Iskola 7. osztályának kirándulása







Szilveszter az Adrián, 2015/2016

Határtalanul 2016 a Nagy Erdélyi körutazás

8. A TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS 2015.MÁJ


Hollandiában töltött szakmai gyakorlatom, tapasztalataim és élményeim

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM APÁCZAI CSERE JÁNOS KAR. ERASMUS gyakorlati mobilitás. Készítette: Gelesits Tünde Turizmus-vendéglátás III.

Erasmus beszámoló Franciaország Caen



Elemi álom címő film premierje;

A kellemes időben gyorsan telt a nap, többszöri megállással, pihenővel késő délután értünk Lipcsébe.

Sikerrel indult a dél-európai szakmai gyakorlat Máltán


PROJEKT NAPLÓ. Határtalanul programról, mely a. támogatásával valósult meg. Pályázati azonosító: BGA-12-HA

ERASMUS BESZÁMLÓ TÖRÖKORSZÁG

Beszámoló a finnországi gyakorlatról

Bors Gábor. Az új örökmozgó

Erasmus beszámoló Tüske Éva Università degli Studi di Ferrara Ferrara Olaszország

Angliai. útinaplóm november 4. - november 27. Készítette: Bacsa Viktor Krisztián

Erasmus+ beszámoló. Margate, Egyesült Királyság július 10-július 25. Készítette: Rácz Józsefné. 1. A tanulmányút általános értékelése

EZ (IS) 2012-BEN TÖRTÉNT

KÖZLEKEDÉSI SZABÁLYOK GYALOGOSOKNAK


Egy hónap Hollandiában. Nagy Nikolett Fogászati asszisztens

én elhajóztunk dél felé. Szép idő, napsütés, bámulatos és - mint már írtam - rendkívül

Kiss Tamás ( )

F650.hu. Itt egy szemetesben várt az elsõ globalista benyomás Szlovákiáról, egy újságlap: magyar cím alatt kínai szöveg, hurrá!

Nyitnikék nagycsoport

Határtalanul! Galántai táncok. Előkészítő programok

Szakmai gyakorlat, Hollandiában

EGÉSZSÉGNAP 2. Alsó tagozat PROGRAMTERV. Balatonszabadi, június 3.

Villás Lajos: Blokád a Váci úton September 28.


Szakmai gyakorlaton Finnországban Beszámoló

GyalogTrefort vándortábor

Útinapló a BGA-11-HA sz. pályázaton elnyert. szovátai utazásról

Beszámoló a tajvani TIMTOS 2013 évi szerszámgépipari és elektronikai kiállításról és egy kéthetes utazásról Tajvanon és Kínában 7.

Leonardo Da Vinci program Svédország Åkarp

FARKAS KATALIN. Félvér Tigris. Derna krónikák 1.

JuGáWi 7.A. Férfi Kézilabda Világbajnokság. Női Kézilabda Európa Bajnokság. Adventi műsor. Mit is ünnepelünk karácsonykor? Mikulás-buli az osztályban



Tábori hírmondó Személyes hangvételű beszámoló napról-napra...

Átírás:

Úton a világ megismerése felé Világos Nándor 12.A Korán kelés. Álmosság. Hétfő. A reggeli kapkodás mintha egy másik, egy gyorsabb időben zajlana. Hideg, rossz idő. Kocsiút, szerencsére dugó nélkül. Elválás, szabadabbá válás, majd a valósnál hosszabbnak tűnő várakozás. És megjött az első ember - rajtam kívül a csapatból a reptéri váróba. Aztán jött mindenki sorban, ki egyedül, ki csoportosan, de végül mindannyian megérkeztünk. Az indulásig fennmaradó időben a hideg ellenére jól esett kimenni a friss levegőre, és néztük, hogyan szállnak fel a repülők, s a repülőkre az utasok. Fél-egy óra múlva már a repülőn ültünk. A rossz idő miatt gyönyörű volt a kilátás az ablakokból kitekintve.

A repülőút gyorsan elszállt, s mi hamar a szállásra értünk. Több érdekesség is megfigyelhető volt Svájcban: sokkal több igazán jó kocsi és motor járta az utcákat, nagyon sok bicikli és motor volt az út szélén, és nem voltak halálra lakatolva. Ha megállunk a zebra előtt, rögtön elkezdtek lassítani, és meg is álltak a sofőrök, ha át akartunk kelni az úttesten. Az árak viszont sajnos az itthoniakhoz képest 2-3 szorosak voltak, valamint nem lehetett kapni kenyeret, csak bagettet. A második napon kezdődött a lényeg: ellátogattunk a CERN-be. Először egy olyan előadást hallhattunk egy magyar ottani dolgozótól, aki a CERN (egyik) pénzügyi vezetője, és amely a kezdetről, megalakulásról, egy szóval: magáról a szervezetről szólt. Ő mutatta be az elkövetkezendő 3 napi vezetőinket is, Zolit és Noémit, akik egyek a több, mint 10 magyar dolgozó közül. Utána az ATLAS vezérlőtermébe tekinthettünk be nagy üvegeken keresztül, és nézhettük hogyan dolgoztak, elemezték és felügyelték a kísérleteket. Közben kettéváltunk és az egyik csoport megnézett egy 3D-s filmet, a másiknak pedig Zoli mesélt egy kicsit, majd cseréltünk. Ezután a számítástechnikai központba buszoztunk át (merthogy a létesítmény nagysága miatt kis buszok szállítottak minket egyik helyről a másikra), ahol láthattunk egy kiállítást, amelynek keretében betekintés kaphattunk a számítástechnika kezdetébe, megtudhattuk, hogy a eleinte nem alkalmaztak számítógépeket, csak egyet, akinek a neve Wim Klein volt, aki fejszámoló-művész volt. Ezen kívül láthattuk az első szervergépet is. Az emeletről pedig üvegfalon keresztül letekinthettünk a szervezet agyára, amely számtalan számítógépet foglal magába.

Egy ebéddel a CERN étkezőjében, egy Siva szobor megtekintésével, és egy kis utazással később pedig már a következő programon vettünk részt: a kincskeresésen. Egy Mick Storr (a Visits Service feje, fizikus) által összeállított feladatsort kellett megválaszolni 6-os csoportokban, mely közben végigvezetett minket Genf óvárosának legnagyobb nevezetességein. A hosszú séta és eltelt idő ellenére egyáltalán nem volt unalmas a program, tényleg mindig volt valami látnivaló, de ha mégsem, akkor meg a következőig vezető utat kellett megtalálni saját magunktól, amelynek megvolt a maga varázsa. Még a találkozási helyet is nekünk kellett megkeresni, de végül mindegyik csapat eljutott odáig.

A reformáció emlékműve Rochemont szobra Úton az őszbe

Virágóra Ezek után gondolom nem meglepő, hogy amint a szállásra értünk, örültünk hogy lefeküdhetünk pihenni egy kicsit. Azonban sokáig nem tehettük ezt, mivel esti program is volt: a már több kiránduláson bevált és közkedvelt, közösségépítő játék, a maffia. A végén pedig minden polgár meghalt, és ha szereztek valahonnan a maffiatagok import kenyeret, akkor ők nyertek. :) Másnap reggel részt vehettünk egy előre meg nem beszélt programon: egy kísérletnek lehettünk szemtanúi. A helyszínen (North Area) egy újabb magyar kutatóval találkoztunk, ő mesélt nekünk. Az idős férfi szavaiból csak úgy áradt a tudás és a lelkesedés. Látszott rajta, hogy nagyon szereti a munkáját. Itt különféle nyalábokkal lövöldöztek céltárgyakra, és vizsgálták a hatását. Kvark-glüon-plazmát próbáltak létrehozni, annak a létét ill. nem létét bizonyítani. Az ütközés során szétszóródó anyagokat pedig gázkamrák segítségével észlelik, melyek az elektronok számát megsokszorozzák, így sokkal könnyebben és pontosabban lehet észlelni őket. Az adatok gyors rögzítéséhez és analizálásához természetesen hatalmas teljesítmény szükséges. Még az sem mindegy, hogy milyen hosszúak a kábelek, mert ha nem megfelelő hosszúságúak, akkor nem egy időben érkeznek be azok a mérési adatok, amelyeket egyszerre mértek.

Ezután mivel ebédig még volt egy kis idő, Peti elvezetett minket oda, ahol a Világháló megszületett (mivel ezt is a CERN-ben fejlesztették ki), majd pedig elvitt minket abba az épületbe, ahol az irodája is van, így munkaidejének nagy részét tölti. Az épület közepén kör alapú aula van, melynek közepén kafetéria van, az aula szélén pedig asztalok és székek vannak, de a falon tévék is találhatóak, rajtuk a legfrissebb mérési adatokkal, nehogy egy pillanatig is unatkozzon az ember.

Ebéd után ellátogattunk a vezérlőközpontba, ahol a részecskegyorsító-rendszer működéséről tudtunk meg többet Zolinak és Noéminek hála, amely sokkal komplexebb, mint azt elsőre gondolná az ember.

A CERN-i részecskegyorsító-rendszer vázlata A délután folyamán még egy helyre ellátogattunk a CERN-en belül: a mágnesgyárba. Itt volt akkora szerencsénk, és (teljesen véletlenül) találkoztunk egy másik magyarral, aki éppen (dipólus) mágnesekkel dolgozok. Miután befejezte az idegenvezetést a saját csoportjának, odajött hozzánk és ő is mondott sok érdekes dolgot. Egy kicsit törte a magyart, de ő is szimpatikus és lelkes volt. És nem csak a mágnesekről, hanem a szervezet beszerzéseiről és más cégekkel való együttműködéséről beszélt. Így megtudtuk, h azokat a dolgokat, amikre szükségük van ők is legyártatják, azonban mivel egyedi minden darab, amit vesznek nem érné meg a cégeknek együttműködni velük. Viszont a CERN részt vesz a fejlesztési munkálatokban, és semmit sem védet le, így az adott terméknél kifejlesztett eljárásokat, anyagokat, stb. bármikor felhasználhatja az adott cég a későbbiek során.

A kicsi és a nagy Nemzetközi kooperáció Így néz ki belülről Csak egy a sok közül

Végül elérkezett az utolsó teljes napunk Svájcban, amelyet egy (viszonylag kései) reggelivel és egy a szálláson összeállított útvonalat követve városnézéssel kezdtünk. Ha valaki azt hitte, hogy a keddi óvárosi városnézés során minden lényeges dolgot megtekintettünk, az tévedett. Az első érdekes dolog, amely szemet szúrt nekünk az út során, az egy hatalmas, törött lábú faszék volt, mely mint utólag kiderült az aknák károsultjait megsegítésére és megtisztíttatására bíztasson mindenkit. Ez a szék az Egyesült Nemzetek Szervezetével szemben állt a jelennek és az utókornak, így tehát az ENSZ épületét is láttuk. Útban a Genfi tó partja felé még Mahatma Gandhi emlékművét is láttuk. A parton kiváló látvány tárult a szemünk elé, a szökőkutat is akkor láttuk először működés közben. Kis időzés után hajóval mentünk tovább, ahonnan még fenségesebb látvány tárult a szemünk elé. A hajó a szálláshoz közel kötött ki, és egy gyors ebéd után már mentünk is újra a CERN-be. A törött szék Az ENSZ épülete

Mahatma Gandhi először Mahatma Gandhi másodszor Emlékmű Kis szökőkút

Madarak. Tiszta víz. Az utolsó nap a CERN-ben egy kicsit rendhagyóan indult: magunktól megnéztünk két kiállítást. Az egyik a 33-as épület lenti szintjén volt, a másik pedig ezzel az épülettel szemben a fagömbben volt. Ezután elindultunk az utolsó CERN-i helyszínre: a LIER-be. Itt be is léphettünk az üvegfalon túli vezérlőterembe, ahol a már szokásos látvány fogadott minket: néhány ember és temérdek monitor és tévé. Ezután mesélt Zoli egyet magáról a LIER-ről. Ami mindenképpen említésre méltó, hogy itt állították elő először antianyagot (9 db antihidrogént). Miután visszatértünk a 33-as épületbe, megköszöntük Noéminek és Zolinak a segítséget, és indultunk vissza a szállásra, ahol egy közös vacsora után mindenki nyugovóra tért kivéve, aki nem :)

Vezérlőterem A LIER

Nyalábfókuszáló Az utazás napja nagyon korán kezdődött, mivel a gép kora reggel indult. Az utat már ismertük a repülőtér felé, és vissza Budapestre is gondolhattuk, hiszen már utaztunk ezen az útvonalon néhány napja. Azonban hazafele a más időjárás miatt egészen más látvány is fogadott minket a magasból, mely vetekedett a hétfőivel. A látvány magáért beszél(t). Szerintem ez az utazás mindannyiunk számára felejthetetlen élmény marad.