Ministráns Vezetőképző és Búcsú Szekszárdon



Hasonló dokumentumok
É V V É GI B E S ZÁ M OLÓ

KÖZÚTI JELZŐTÁBLA ELHELYEZÉSI BEVONÁSI JEGYZŐKÖNYV


E L Ő S Z Ó. Olvass! Imádkozz! Cselekedj!



ELTE KSZK Vezér úti Kollégium Diákbizottság. Elnöki Program. Varga Viktória


A NEMZETI MÉDIA- ÉS HÍRKÖZLÉSI HATÓSÁG MÉDIATANÁCSÁNAK. 1017/2012. (V.30.) számú H A T Á R O Z A T A



Beszámoló a ÉVRŐL

GYÜLEKEZETI LAPJA, 3. ÉVFOLYAM, KÜLÖNSZÁM

Előterjesztés a Képviselő-testület december 16. napján tartott ülésén 6. napirendi pont


J E G Y Z Ő K Ö N Y V

Az apostolok szinte mindig böjtöltek

FALU - KÉP. Cserkút község férfinépe és Önkormányzata nevében, Nőnap alkalmából sok szeretettel köszöntöm községünk asszonyai és leányait!


Községi Önkéntes Tűzoltó Egyesület Dunaszentgyörgy Parancsnoki beszámoló. Tisztelt Közgyűlés, Vendégeink, Tűzoltó bajtársaim!


Oktatási és Kulturális Minisztérium



H í r l e v é l április ÉLETET AJÁNDÉKOZOTT!


IZSÁK VÁROS KÖZMŰVELŐDÉSI KONCEPCIÓJA

Tájékoztató a Bátai Ifjúságért Egyesület évi működéséről. Báta, június 24.



Magyarlaki Hírmondó december X. évfolyam 1. szám





MENETRENDI ÉRTESÍTÉS






keresztjének drága áldott fája: ezen függ az egész világ váltságdíja, és

A Mizse kabala elnevezésű nyereményjáték szabályzata, részvételi feltételei

JÁNOS 6,38. Alsóvárosi Harangszó szeptember. A nagykanizsai Szent József Plébánia lapja VIII. évfolyam 9. szám 2013.




A csábi plébániaközösség lapja 1. szám HÚSVÉT


Megállapodás TERVEZET! Nyúl Község Önkormányzata Nyúli Sport Club Egyesület 1. Előzmények: 2. Felek jogai és kötelezettségei





PERKÁTA NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETE

BALLAG MÁR A VÉN DIÁK


Óbudai Szalézi Hírlevél



A Katolikus Egyházban a húsvétot követő negyedik vasárnapot Jó Pásztor vasárnapjának nevezik, mely egyben a papi hivatások világnapja is.

RefErdő. Áldás, békesség! A monorierdői reformátusok hírlevele

NAGYBÖJT 4. VASÁRNAPJA: LAETARE VASÁRNAP (március 18.)


Katolikus Iskolák Diák Sportszövetsége. Közgyűlése

1372 Miskolc Polgár Debrecen Hajdúszoboszló

Előterjesztés a 1. napirendi ponthoz


MEGHÍVÓ FARSANGI BÁL-ra


2007. augusztus. A Magyar Szentek Templomának havi tájékoztató lapja.

EILC képekben. A városházán:

J E G Y Z Ő K Ö N Y V




Karácsonyi reménnyel
























Átírás:

Ministráns Vezetőképző és Búcsú Szekszárdon Október 22-24-én 22 fő részvételével szerveztünk Vezetőképző Lelkigyakorlatot a szekszárdi Belvárosi Rk. Plébánián. A találkozó mottója: Te jó vagy és jót osztogatsz. Taníts meg az általad szabott rendre! (Zsolt 119,68) volt. A rend fogalmának meghatározása mellett a résztvevők egyedi módon tapasztalhatták meg a külső, tárgyilagos rendet, valamint előadások, foglalkozások, elmélkedések keretén belül a belső, lelki értelmű rendet. Az egymás közti rendet közös pontok keresésével, s egyben ismerkedéssel határoztuk meg, ábrázoltuk mátrix formájában. Pénteken megtudhattuk, hogy milyen nagy szerepe van az ún. boldogság tartályunk telítettségének, mi és ki lehet rá jótékony, töltekező hatással, illetve rongáló, leszívó hatással. Esetenként ezzel kapcsolatainkat is más fényben láthattuk, s önvizsgálatra, magunk elfogadására is hasznos, elgondolkodtató gyakorlatot kaptunk. A Béla király téren sokakat tett kíváncsivá a kooperációs ernyővel végzett megmozdulásunk, melynek feladatait szintén a rendhez, ministráláshoz kapcsoltuk. Programunk része volt, hogy közös ötleteléssel megtervezzük és előkészítsük a szombati Ministráns Búcsút, melyre az előzetes bejelentkezések szerint közel 70 ministránst vártunk, s számítottunk a Római Zarándoklat résztvevőire is. Tevékenységünket naponta közös imádság, zsolozsma keretezte, s mindkét nap csatlakoztunk az esti szentmisét megelőző rózsafüzér imádsághoz, szentségimádáshoz is, illetve közösen vettünk részt a szentmisén. Külön kegyelem volt számunkra, hogy pénteken Bíró László püspök atya celebrált, s örömét fejezte ki a ministránsok jelenlétének, tevékenységének.

A Vezetőképzőt illetően köszönetet kell mondanunk a házigazdaként minket fogadó Bacsmai László plébános atyának, Vida Zsolt káplán atyának, Lápossy Péter diakónusnak, valamint a plébánia munkatársainak, akik ottlétünket lehetővé tették, segítették. Hálával tartozunk a szállást adó Szent László Középiskola Kollégiumában dolgozó Hovorkáné Zadražilová Vendulka-nak és munkatársainak kedvességéért, segítőkészségéért, valamint az éttermet október 23-i ünnepnap ellenére is kinyitó Szücs Lászlónak és segítőinek. A Búcsú napján felmerülő rendkívüli helyzetek sem szegték kedvünket, s az érkező ministránsok is tanúságot tettek jó szándékukról, játékos időtöltéssel várták a nap énekes, imádságos megnyitóját.

A Ministráns Kupáért folytatott vetélkedő keretében 8 helyszínen mérhették össze tudásukat a korosztály szerint vegyesen kialakított csapatok. Ezek közt szerepelt a szentmise előtti és utáni imádság sorainak sorba rendezése, oltár előkészítése, renddel képzett szavak gyűjtése,

miseruha helyes előkészítése, ministráns ruha hajtogatása, rajzolás bekötött szemmel, templom-berendezés ábra segítségével,

a mise rendjének helyes összeállítása és a csoporttagok néma sorba rendeződése tornasorban, lábméret, valamint születésnap szerint.

A 4 elméleti és 4 gyakorlati feladat kivitelezéséhez a Szent József Katolikus Általános Iskola adott otthont, a segítségért köszönet illeti Szabóné Varjas Ildikó igazgató asszonyt és munkatársait. A megszerzett pontokat vámosainknál cukorkára válthatták a résztvevők, s itt került sor azok települések szerinti újraosztására is. Miközben a fiatalok állomásról állomásra bizonyították tudásukat, a kísérőknek beszélgetés, filmvetítés lehetőségét kínáltuk a plébánia közösségi termében. Ugyanitt került sor a közös ebédre, ahol a leleményesség és alkalmazkodó képesség is előtérbe került. 14 órára mindannyian átvonultunk a templomba, ahol az eredményhirdetést követően megtekintettük a Római Zarándoklatról készült fényképes, zenés összeállítást, majd a Szent Tarzíciuszra emlékező szentmisében fiataljaink is tanúságot tettek szolgálatukról.

Gratulálunk minden résztvevőnek, akik több, mint 11 helyszínről érkeztek: Bátaszék, Bicsérd- Zók, Boda, Dunaföldvár, Harkány-Szalánta, Kővágószőlős-Cserkút, Magyarhertelend, Paks, Pécs, Pincehely, Szekszárd. A 2. helyért járó kupát Tolna megyében hagytuk, a paksiak örülhettek neki, míg az 1. helyért járó kupát baranyaiak hozták el, s a hozzá járó Lélekpillangó elnevezésű társasjátékkal a bicsérdiek játszhatnak közösen. Köszönet mindazon atyáknak, katekétáknak, ministránsvezetőknek, akik lehetővé tették ezt a szép találkozást egymással. Szeretnénk folytatni a hagyományt, tavasszal és ősszel tartalmas együttléteket szervezni, hogy erősítsük egymást mind a ministránsokkal foglalkozók, mind a ministránsszolgálatban résztvevő gyerekek és fiatalok között. A ministránskupa nem is igazán a versenyről szól, hanem a játékosságról, vidámságról, tartalmas időtöltésről. Bár tudjuk, hogy nem a mennyiség a fontos, azért egyházmegyei szinten szeretnénk elérni. hogy ne csak 100 körüli legyen a létszám, és leginkább azt, hogy az egyházmegye más területeiről is tudjuk a ministránsokat megszólítani. A nap programjának kialakításában kifejezetten törekedtünk arra, hogy ne csak a nagy létszámú csoportok érezzék jól magukat, hanem azok is, akik esetleg kevesen vannak egy-egy helyről. Lehetőséget nyújt ez az alkalom azoknak a magukat egyedül érző fiataloknak, akik talán egyedül, vagy nagyon kis létszámban vannak az oltár körül, hogy találkozhassanak másokkal, akik hasonlóan szívesen vannak az Úr Jézus szolgálatában. Szeretettel bíztatunk és várunk mindenkit jövőre. Hogy hol és mikor? Ez

még egyeztetés alatt van, hiszen a jól sikerült programon felbuzdulva több egyházközség is jelezte, hogy szívesen lenne házigazdája a következő évi ministráns vezetőképzőnek és búcsúnak.