Reményik Sándor Istenarc



Hasonló dokumentumok
HOGYAN ÉRD EL ÉS TARTSD MEG PÁROD SZERELMÉT?

Ki az én felebarátom?

Teljes öröm van Tenálad Apostol Imre

A H A N G 12. Egy katolikus pap párbeszéde ÉGI LÉNYEKKEL

A szeretet türelmes. Első nap

A H A N G 20. Egy katolikus pap párbeszéde ÉGI LÉNYEKKEL

Max Lucado: Értékes vagy

1Móz 6,1-22 Az özönvíz előtti kor

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG)

SZEGÉNY ÖZVEGYASSZONY Alapige: Márk 12: Amikor Jézus leült a templomi persellyel szemben, nézte, hogyan dobja a pénzt a sokaság a perselybe.

14. fejezet: Család Istennel

ÁGOSTON SZELLEM VAY ADELMA

Fedezd fel az Iszlámot!

ORAVECZ NÓRA - ENGEDD EL, ÉS A TIÉD

Bizonyára, ha még embereknek igyekeznék tetszeni, Krisztus szolgája nem volnék!

Claret Szent Antal Mária írása

BIBLIA-TANULMÁNYOK 2010/3., 1. RÉSZ A RÓMABELIEKHEZ ÍRT LEVÉL

Miért várjunk a házasságig?

Út a végtelenbe. Csaba testvér gondolatai Isten ajándékairól. (Részlet) Böjte Csaba válaszol Karikó Éva kérdéseire. (Részlet)

és teheti az oltárra. Csak papoknak szabad azonban a felszentelt ostyát a szentségtartóból kivenni és egy szentségtartóba tenni.

Belőle fakad minden dolgok tökéletessége szerte a világegyetemben." Smaragdtábla (Kr.e körül)

A MAGYAR EVANGÉLIUMI RÁDIÓ ALAPÍTVÁNY KIADVÁNYA 2007./3. szám

augusztus. Sok szeretettel Mária. A FVR hivatása, karizmája, küldetése Benedetto Lino ofs

KOPOGTATÓ április, X. évf. 1. (25.) szám A Magyar Schönstatti Családmozgalom lapja

ÉLEM ÉLETEM. Úttalan utakon.. A világban elveszve. Refr: Szabadságban szenvedéllyel, Átélt érzelmekkel, Boldogan élem életem, tovább.

KURT TEPPERWEIN: HA NEM BOLDOGÍT, ENGEDD EL! - ÚT A BELSŐ SZABADSÁGHOZ Néha a kevesebb több lehet! Elengedni - ez az, amit nem teszünk meg mindig

Abba, Atya! AZ ATYA GYERMEKEI. 2 AZ ATYA GYERMEKEI Kármel 2009/6. Kármel 2009/6

Idézetek Boldog Charles de Foucauld írásaiból

monostor gondozója): "A monostor minden fölszerelését és minden vagyonát úgy tekintse, mint az oltár szent edényét."

EZ AZ ÉN ÉLETEM! Életvezetési elıadás Egészségfejlesztési programhoz középiskolások számára Szerk.: Kotogán Róbert

Átírás:

A repedt cserépedény Reményik Sándor Istenarc Egy istenarc van eltemetve bennem, Tán lét-előtti létem emlék-képe! Fölibe ezer réteg tornyosul, De érzem ezer rétegen alul, Csak nem tudom, mikép került a mélybe. Egy istenarc van eltemetve bennem, Néha magamban látom, néha másban. Néha állok, mint fosztott ág, szegényen, Ha rossz órámban eltűnik egészen Alter-egóm az örök vándorlásban. Egy istenarc van eltemetve bennem, A rárakódott világ-szenny alatt. A rámrakódott világ-szenny alól, Kihűlt csillagok hamuja alól Akarom kibányászni magamat. Egy istenarc van eltemetve bennem, S most ásót, kapát, csákányt ragadok, Testvéreim, jertek, segítsetek, Egy kapavágást ti is tegyetek, Mert az az arc igazán én vagyok. Egy istenarc van eltemetve bennem: Antik szobor, tiszta, nyugodt erő. Nem nyugszom, amíg nem hívom elő. S bár világ-szennye rakódott reája, Nem nyugszom, amíg nem lesz reneszánsza. Kínában egy vízhordozónak volt két nagy cserépedénye. Annak a botnak egy-egy végén lógtak, amit a nyakában hordott. Az egyik edényen volt egy repedés, míg a másik tökéletes volt és mindig egy teljes adag vizet szállított. A pataktól a házig tartó hosszú séta végén a megrepedt edény már csak félig volt vízzel. Két teljes évig ez így ment, minden nap, a vízhordozó már csak másfél edény vizet szállított vissza a házba. Természetesen a tökéletes edény büszke volt a teljesítményére, hisz tökéletesen csinálta. De a szegény törött cserép szégyellte a tökéletlenségét, és nyomorultnak érezte magát, hogy csak feleannyit tudott teljesíteni. A két év keserűség után, egyik nap megszólította a vízhordozót a pataknál. - Szégyellem magam, mert a víz szivárog egész úton hazafelé. A vízhordozó így válaszolt a cserépnek: - Észrevetted, hogy virágok az ösvényen csak a te oldaladon teremnek, s nem a másik cserép oldalán? Ez azért van így, mert én mindig tudtam a hibádról, és virágmagot szórtam az ösvénynek erre az oldalára. Minden nap te locsoltad őket, amíg visszasétáltunk. Két éve leszedem ezeket a gyönyörű virágokat, hogy az asztalt díszítsem velük. Ha nem lennél olyan, amilyen vagy, akkor ez a gyönyörűség nem ragyogná be a házamat.

Testvérek, ha valakit botláson értek, ti akik lelkiek vagytok, intsétek meg a szelídség szellemében. De ügyelj, hogy magad kísértésbe ne essél! 2 Hordozzátok egymás terhét, így teljesítitek Krisztus törvényét. 3 Aki beképzeli magának, hogy valaki, holott semmi, önmagát áltatja. 4 Mindenki a saját tetteit tegye mérlegre, dicsekvését pedig tartsa meg magának, ne tárja mások elé. 5 Hiszen mindenkinek a maga terhét kell hordoznia. /Gal 6,1.5/ Örömöm sokszorozódjék a te örömödben. Hiányosságom váljék jósággá benned. Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra. /Weöres Sándor/

1. Gonoszságomat beismerem, bűnöm előttem lebeg szüntelen. Zsolt 51,5 Mennyire tartod fontosnak a mindennapi lelkiismeretvizsgálatot? Milyen tapasztalataid vannak ezzel kapcsolatban? Szoktál-e imádkozni hibáid felismeréséért? Hogyan érint, ha egy barát/ismerős/családtag felhívja egy hiányosságodra a figyelmed? Te szoktál-e ilyet tenni? Előfordult-e, hogy másképp láttad egy hibádat, mint a környezeted? Mi ilyenkor a reális mérce? Mi a teendő a felismert erényekkel? Kell-e tennünk valamit, például megköszönni, kérni, hogy maradjon meg vagy mindez csak hiúság? Szerinted te használod, vagy elásod a talentumaidat? Kötelez-e egy talentum a használatára? Van olyan képesség, ami bűnhöz vezethet? Értékesnek tartod, és el tudod fogadni magadat? Mit ismersz fel jobban magadban: a hibáidat vagy az erényeidet? Milyen talentumokkal szerettél volna születni? Most melyekkel egészítenéd ki önmagadat, ha tehetnéd? 2. Legyetek hát tökéletesek, amint mennyei Atyátok tökéletes! Mt 5,48 El tudnál mesélni egy olyan történetet, amikor felismerted egy hibádat, és sikerült rajta változtatni? Minden rosszban van valami jó? Volt-e olyan, hogy egy hibád utólag nem bántad, mert jó dolog sült ki belőle? Tudod-e a talentumaidat olyan alázattal használni, hogy mások ne érezzék magukat kisebbnek? Fel tudod-e használni a kritikát, milyen hatással van rád a dicséret? Hogyan kezeled, ha alul- vagy túlértékelnek? Van-e olyan, hogy egyszerűen nem tudsz változtatni a hibáidon? Például a gyónásnál rendszeresen visszatérő bűnük... 3. Miért látod meg a szálkát embertársad szemében, amikor a magadéban a gerendát sem veszed észre? Mt 7,3 Feladata-e a keresztény embernek, hogy felhívja figyelmét másnak a hibáira, vagy csak magunkra kell figyelnünk? Nem egoizmus ez? Kinek, milyen helyzetben mutathatsz rá a gyengeségeire? Szoktál-e imádkozni azért, hogy más leküzdje a gyengeségeit? Hogyan kell helyesen kezelni, mikor mások képességeit szívből irigyled? Szabad-e mások hibáiról beszélni, amikor nincs jelen? Történhet-e ez jó szándékkal? Mi számít kibeszélésnek? Van olyan hiba másokban, amit elviselhetetlennek tartasz? És magadban? 4. Amit akartok, hogy veletek tegyenek az emberek, ti is tegyétek velük! Mt 7,12 Eszedbe jut konkrét élethelyzetekben, hogy példamutatóan kell cselekedned? Képmutatás- példamutatás? Milyen viszonyban vannak, hol a határ? Előfordulhat-e, hogy egy cselekedet szituációtól függően minősül, kép- vagy példamutatásnak? Van olyan személy a közvetlen környezetedben, akinek az élete példa számodra erkölcsi szempontból? Van példaképed? Szerinted a jó, vagy a rossz példa ragadósabb? Mitől függ?