Szakmai zárójelentés a Bevezetés a hegeli filozófiába c. OTKA-projektről (T037270)

Hasonló dokumentumok
SZAKMAI ÉLETRAJZ RÓZSA ERZSÉBET 1. TANULMÁNYOK, TUDOMÁNYOS FOKOZATOK

NTP-HHTDK Tudományos Diákkörben folyó multidiszciplináris egészségtudományi kutatások támogatása és fejlesztés Szakmai beszámoló

PROF. RÓZSA ERZSÉBET SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ

SZFE Doktori Szabályzat 9. sz. melléklet A DOKTORI KÉPZÉSI ÉS KREDITRENDSZER LEÍRÁSA

I. PREAMBULUM. POLITIKATUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA ELTE Állam- és Jogtudományi Kar

DR. BUJALOS ISTVÁN SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ

A Debreceni Egyetem Intézményfejlesztési Terve

POLITIKATUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA 1 ELTE Állam- és Jogtudományi Kar

POLITIKATUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA ELTE Állam- és Jogtudományi Kar

Tudományos életrajz Dr. Für Gáspár (2008. február)

Miskolci Egyetem GÉPÉSZMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR. Osztályozási fák, durva halmazok és alkalmazásaik. PhD értekezés

A Miskolci Egyetemen működő tudományos képzési műhelyek összehangolt minőségi fejlesztése TÁMOP-4.2.2/B-10/ Tehetségeket gondozunk!

ELBÍRÁLÁSI- ÉS PONTRENDSZERE. PONTRENDSZER mesterképzés - nappali tagozat

KÉPZÉSI PROGRAM PTE BTK OKTATÁS ÉS TÁRSADALOM NEVELÉSTUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA A KÉPZÉS ÁLTALÁNOS JELLEMZŐI

Az ELTE BTK Irodalomtudományi Doktori Iskola képzési terve Komplex vizsga

OPPONENSI VÉLEMÉNY. Nagy Gábor: A környezettudatos vállalati működés indikátorai és ösztönzői című PhD értekezéséről és annak téziseiről

Interdiszciplináris Doktori Iskola Politikatudomány Doktori Program. Képzési program. A képzés szakaszai

KÉPZÉSI PROGRAM PTE BTK OKTATÁS ÉS TÁRSADALOM NEVELÉSTUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA A KÉPZÉS ÁLTALÁNOS JELLEMZŐI

MÖDFE Nappali munkarendű mester 2017/ /2017/FOKT

Interdiszciplináris Doktori Iskola Európa és a magyarság a században Doktori Program. Képzési program

SZIEGTK Tudományos Diákköri programjainak támogatása a 2017/18. tanévben NTP-HHTDK SZAKMAI BESZÁMOLÓ

Interdiszciplináris Doktori Iskola

Tudományszervezési és kutatási pályázat

Összefoglaló szakmai jelentés a Szenci Molnár kutatások adattár, szerzői bibliográfia, egyes műveinek új kiadása c. OTKA pályázatról (T ) 2002.

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. A DOSz tudományos rendezvényei és a DOSz tudományos osztályainak tehetséggondozó programjai

Horvátországi Pontrendszer doktori szülőföldi tanulmányi támogatáshoz 2018/2019-es tanév

Tanulmányok, végzettségek: Tanulmányok:

Interdiszciplináris Doktori Iskola. A Kárpát-medence és a szomszédos birodalmak között Doktori Program. Képzési program

MÖDFE Nappali alap / egységes, osztatlan 2017/ /2017/FOKT

AZ EGYETEMI KUTATÁS-FINANSZÍROZÁSI PÁLYÁZAT SZABÁLYZATA

ELBÍRÁLÁSI- ÉS PONTRENDSZERE. PONTRENDSZER alap- és egységes osztatlan képzés- nappali tagozat

A Miskolci Egyetemen működő tudományos képzési műhelyek összehangolt minőségi fejlesztése TÁMOP-4.2.2/B-10/ Tehetségeket gondozunk!

Jean Monnet tevékenységek

Nemzetközi együttműködésben megvalósuló alapkutatás a kritikus nyersanyagok hazai gazdaságfejlesztő potenciáljának kiaknázására - CriticEl című

Fiatal Filozófusok Konferenciája 7.

TUDOMÁNYOS ÉLETRAJZ Dr. Garbai László

A KRE Történettudomány Doktori Iskolát két oktatási program alkotja: A jelentkezés és a felvétel szabályai a doktori iskolában

FELHÍVÁS! Felhívjuk tisztelt Elõfizetõink figyelmét a közlöny utolsó oldalán közzétett tájékoztatóra és a évi elõfizetési árainkra TARTALOM

MÖDFE Nappali munkarendű mester 2018/2019 /2018/FOKT

Tanegységlista (BA) 2015-től fölvett hallgatóknak

H 2020 munkacsoport alakuló értekezlet

2017 évi tevékenységi beszámoló

Családi állapota: Nős, 2 gyermekes Gyermekeinek keresztnevei (zárójelben születési évszámuk): Attila (1982) Alexandra (1987)

MIT KÖSZÖNHET MÖNKS PROFESSZORNAK A MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÁS?

A kutatói mobilitás hazánkban

Jean Monnet tevékenységek. Koós-Herold Zsuzsa Tempus Közalapítvány november 19.

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ MEDVE ANNA

Szakdolgozati szeminárium

RFID technológia használhatóságának vizsgálata a vasúti áruszállítás során

SZIE GTK TDK programjainak megvalósítása a 2016/17. tanévben NTP-HHTDK SZAKMAI BESZÁMOLÓ

TÁJÉKOZTATÁS A DOKTORI KÉPZÉSRŐL (a évről) Egyetemünkön működő doktori iskolák tudományágak szerinti felsorolása:

Oktatói önéletrajz dr. Veszelszki Ágnes

ODAÍTÉLÉSE II. FÉLÉVÉBEN MELLÉKLET: 1 DB

Eötvös Loránd Tudományegyetem. a "Közalkalmazottak jogállásáról szóló" évi XXXIII. törvény 20/A. alapján pályázatot hirdet

Erasmus+ Jean Monnet tevékenységek. Széll Adrienn Tempus Közalapítvány

Tanegységlista (BA) Szabad bölcsészet alapszak kommunikáció és médiatudomány szakirány től fölvett hallgatóknak

KÁROLY RÓBERT FŐISKOLA TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI TANÁCS

Eszterházy Károly Egyetem. Bölcsészettudományi Kar. Történelemtudományi Doktori Iskola KÉPZÉSI TERV

A KÖZBESZERZÉSI HATÓSÁG PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA A KÖZBESZERZÉSI KIVÁLÓSÁGI DÍJ ELNYERÉSÉRE FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEK TANULÓI SZÁMÁRA

Képzési terv a 2016/17 tanévre felvételt nyert hallgatók számára I. KÉPZÉSI ÉS KUTATÁSI SZAKASZ ELSŐ 4 FÉLÉV

Munkahely: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Műszaki Pedagógia Tanszék

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ Farkas Judit

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának. Demonstrátori Szabályzata

ME BTK MAGYAR SZAKOS OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS

HÖDFE Nappali alap / osztatlan 2019/ /2019/KARPATKFF

SZAKMAI BESZÁMOLÓ az NTP-HHTDK támogatásból megvalósított. A program megvalósításának ideje: Támogatás összege: Ft.

A számítástechnika-oktatás kezdetei Magyarországon ÁTTEKINTÉS

Alföldi András tudományos életműve beszámoló OTKA T A pályázat legfontosabb célja Alföldi András legjelentősebb (elsősorban a két világháború

Végső szakmai beszámoló: Pascal Gondolatok című művének filozófiai rekonstrukciója és fordítása

Minőségfejlesztési program 2013/14

PUBLIKÁCIÓS LISTA. Hegel gazdaságfilozófiája. Monográfia. Akadémiai Kiadó Budapest l. ISBN

Tanegységlista (BA) 2016-tól fölvett hallgatóknak

A KÉPZÉSI TERV FELÉPÍTÉSE

Oktatói önéletrajz Dr. Szántay Antal Péter

DR. KELEMEN ISTVÁN SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ

Tudományszervezési és kutatási pályázat

MELLÉKLET. Vajdaság. szülőföldi mesterképzés, magyarországi kihelyezett alap- és mesterképzés, ill. szülőföldi PhD/DLA képzés

BELSŐ TUDOMÁNYOS PÁLYÁZATI SZABÁLYZATA

KOMPLEX VIZSGA Tájékoztató Prof. Dr. Haig Zsolt mk. ezredes

ME BTK MAGYAR SZAKOS OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS

Jean Monnet tevékenységek

ÖSZTÖNDÍJ BIOLÓGUSHALLGATÓKNAK ÖSZTÖNDÍJ PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

2016/2017. tanév I. (őszi) félév. Neptun kódja: JK 10201M (régi KÖZIGAZGATÁSI JOG 1.

Buda András szakmai életrajza

EMÖT Pontrendszer magyarországi PhD-hoz 2011/2012

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj a 2015-ös évre. A pályázat célja Pályázásra jogosultak Tudományterület, kategória...

ELŐADÁSOK. Konferenciák, tudományos ismeretterjesztés

Kiegészítő melléklet üzleti évről

Képzési tájékoztató füzet a KERPELY ANTAL ANYAGTUDOMÁNYOK ÉS TECHNOLÓGIÁK DOKTORI ISKOLA PhD hallgatói részére

AZ MTA REGIONÁLIS TUDOMÁNYOS BIZOTTSÁG IRÁNYELVEI AZ AKADÉMIAI DOKTORI CÍM HABITUS VIZSGÁLATÁNÁL A TUDOMÁNYOS TELJESÍTMÉNY SZÁMBAVÉTELÉRE

HUMBOLDT-UNIVERSITÄT ZU BERLIN

7 ~ idegen nyelven: 9

Kiegészítő melléklet üzleti évről

Karrier Iroda és Tehetséggondozási Központ 2015/2016-os tanév hírlevele

Oktatói önéletrajz Dr. Szántay Antal Péter

Válogatás Rézler Gyula 1932 és 1999 között megjelent írásaiból. Szerk. Tóth Pál Péter, Budapest, Gondolat Kiadó, 2011, 302 o.

Neptun kódja: J30301M NEMZETKÖZI KÖZJOG 1. Előfeltétele: 20302M Helye a mintatantervben: 3. szemeszter Meghirdetés: őszi szemeszter

Átírás:

Szakmai zárójelentés a Bevezetés a hegeli filozófiába c. OTKA-projektről (T037270) Az OTKA négy évre szóló támogatást ítélt meg a 2001-ben benyújtott pályázatomra. A kutatási időszakban minden részjelentést pontosan elkészítettünk, érdemi kifogás nem ért bennünket. Az elnyert összeg kényszerű csökkentése ellenére sikerült a tervezetteket teljesíteni, sőt néhány ponton túlteljesíteni. A rendelkezésre álló összeg takarékos felhasználása kiemelt szempont volt. A négy év folyamán adódtak olyan előre nem látható és tervezhető szakmai lehetőségek és ajánlatok, amelyek néhány ponton eltérést hoztak a tervezett szakmai programhoz viszonyítva. Ám az eltérés minden esetben bővítette és gazdagította a projekt teljesülését. Az eredmények önmagukért beszélnek: három kötet megjelent a tervezett időszakban. ebből kettő Németországban, egy magyarul, kettő tanulmánykötet, egy pedig német nyelvű monográfia. A Versöhnung und System. Zu Grundmotiven von Hegels praktischer Philosophie c. monográfiáról van szó, amit nem lehetett előre tervezni, s ez jelentősen módosította a munkaterv részleteit. 2002 őszétre meghívást kaptam a Fink Verlag sorozatszerkesztőjétől, Prof. Dr. Ch. Jammétól ennek a kötetnek a megírására. (Hadd jegyezzem meg, hogy ez a könyv nem azonos a 2000. májusában megvédett MTA-értekezéssel.) Jamme meghívását kiegészítette az Europäische Akademie igazgatójának, Prof. Dr. C. F. Gethmannak a meghívása. A kötet így lényegében elkészült. 9 hónapos távollétem nem akadályozta a projektben résztvevőkkel való együttműködést. További, szakmailag jelentős eredmények is születtek: olyan kötetek készültek el első változatban, amelyek megjelentetésének előkészítésére még további munkálatok és támogatások szükségesek. A tervezett Hegel és a Német idealizmus sorozat a Kossuth Egyetemi Kiadóval előkészítés alatt van: nagy anyagi erőfeszítések árán, igen szerény honorárium fejében Zoltai Dénes lefordította az 1826-os berlini művészetfilozófiai előadásoknak a Prof. Dr. Annemarie Gethmann-Siefert által rendelkezésünkre bocsátott változatát. Kiemelésre méltó az a teljesítmény, amely a projektben részt vevő hallgatók és doktoranduszok érdeme: komoly és színvonalas fordítói munkát végeztek, egyéb, pénzkereső elfoglaltságaik mellett. Készen van a fiatal Hegel magyarul eddig meg nem jelent szövegeiből készült válogatás első, nyers fordítása. Elkészült egy németül megjelent tanulmányaimból összeállított kötet fordítása. Ez a három kötet a tervezett Hegel és a Német

Idealizmus sorozat keretében fog megjelenni, amennyiben a szövegek végső változatának elkészítéséhez és a nyomdaköltségekhez sikerül támogatást szerezni. Ezen túlmenően számos hazai és nemzetközi konferencián vettem részt a beszámolási időszakban. Olyan konferenciákon, amelyek közvetlen kapcsolatban vannak a projekt témájával. (Ezeket a meghívásokat az éves beszámolóban mindig feltüntettem.) Minden tanévben tartottam bevezető kurzusokat a hegeli filozófiába. Ezen szövegek összefoglalására és kidolgozására, egy átfogó, korszerű, korrekt és részleteiben is gazdag Hegel-monográfia prezentálására azonban még némi időre van szükségem. Rendelkezésre áll egy szövegváltozat, ami azonban még nem alkalmas publikálásra, a saját magammal szemben támasztott követelmények szerint. A kutatás tematikai súlypontjainak kialakításakor egy korszerű és korrekt Hegel-kép körvonalainak kidolgozását céloztuk meg. Ezen cél elérése érdekében elhatároztuk, hogy eredeti Hegel-szövegekhez nyúlunk, amelyek Magyarországon még nem ismertek. Másik stratégiai megfontolás volt a kortárs Hegel-diszkussziók hazai recepciójának szorgalmazása, az ebben való aktív részvétel. Úgy látjuk, hogy a fenti célok megvalósítása érdekében fontos eredményeket sikerült elérnünk. A Hegel filozófiája iránt szenvedélyesen elkötelezett, ugyanakkor tárgyilagos hozzáállással rendelkező fiatalokkal való együttműködés nagyon inspiráló, ami arra késztet, hogy ezt a kis csapatot a továbbiakban is próbáljam együtt tartani. Távol állunk még attól, hogy alapvető céljainkat elérjük, de ugyanakkor képesek vagyunk tovább lépni, azon munkálkodni, hogy a magyar filozófiai közéletben Hegel meglehetősen mostohán kezelt bölcseletét ahhoz a szinthez közelítsük, amelyen ma az a német és az amerikai filozófiában van. Az elvégzett munka és az elért eredmények rövid ismertetése éves bontásban: 2002: 1. Elkészült a Bevezetés a hegeli filozófiába c. kötet néhány fejezetének első változata (kb. 4 ívnyi terjedelemben). 2. A kutatás munkatervébe a pályázat elnyerése után bekerült tétel a münsteri Lit Verlagnál 2001. őszén megjelent Vermittlung und Versöhnung. Zur Aktualität von Hegels Denken für ein zusammenwachsendes Europa [Hrsg. von Michael Quante und Erzsébet Rózsa] c. kötet magyar fordítása befejeződött. A fordítás koordinációs munkálatait Makk Norbert, Hegelről szóló disszertációjának befejezése előtt álló PhD-

hallgató végezte. Ebben a munkában működött közre Bóta Péter (időközben diplomát szerzett), Drimál István PhD-hallgató és Novák Zoltán aki időközben bevégezvén egyetemi tanulmányait, felvételt nyert a DE BTK Multidiszciplináris Bölcsészettudományi Doktori Iskolájának Modern filozófia programjába, nappali tagozaton. Hans Lenk és Fehér M. István írtak a kötethez bevezetőt. 3. Prof. Dr. Jamme meghívása alapján, amit a munkatervbe nem lehetett bekalkulálni, lehetőség nyílt a Versöhnung und Affirmation bei Hegel c. monográfia bizonyos fejezeteinek kidolgozásra.. 4. A 2002-es év kutatási eseményeinek részét képezik még azok a konferenciarészvételek, melyeket lehetővé tett az OTKA-támogatás: - konferencia Egerben, ahol Hegelről adtam elő - az Internationale Hegel-Gesellschaft kongresszusa 2002. augusztusában, Jénában, ahol jómagam és Makk Norbert PhD-hallgató előadást tartottunk - ehhez az eseményhez kapcsolódva előadás Jénában a magyar filozófia helyzetéről, a Collegium Europaeum Jenensis igazgatójának meghívására. 2003: 1. Elkezdődött a volt és jelenlegi PhD hallgatókkal a fiatal Hegel írásaiból készült válogatás próbafordítása, Drimál István, Makk Norbert, Novák Zoltán, Bóta Péter, ill. Andrejka Zoltán részvételével. 2. 2003-folyamán több helyen és több részletben kutatómunkát folytattam Németországban, ami egyben a Bevezetés a hegeli filozófiába c. kézikönyvhöz is előkészületeket jelentett. (Berlin, Bonn, Lüneburg.) 3. Vendégelőadásokat tartottam a hegeli filozófia témaköréből: FernUniversität/Hagen, Europäische Akademie bei Bonn, Friedrich-Schiller- Universität Jena. 4. Közös kutatási projekteket, konferenciákat készítettünk elő az alábbi kollégákkal a német idealizmus témakörében: Frau Prof. Dr. A. Gethmann-Siefert (Hagen), Prof. Dr. Chr. Jamme (Lüneburg), Dr. K. Vieweg (Jéna), Prof. Dr. Klaus Kodalle (Jéna,) Prof. Dr. M. Quante (Münster/Essen), Dr. habil. R. Adolphi (Berlin). Egy kisebb

nemzetközi konferenciára Debrecenben kerül sor 2005 nyarán, egy nagyobb konferenciára pedig ugyancsak Debrecenben 2006 őszén. 5. Megállapodtam a Kossuth Egyetemi Kiadóval egy filozófiai sorozat indításáról, amelynek kötetei a német idealizmus képviselőinek magyarul eddig meg nem jelent szövegeiből, ill. a legfontosabb másodlagos irodalomból állnak össze. 6. Zoltai Dénes professzor megkezdte Hegel 1826-os berlini művészetfilozófiai előadásainak fordítását. Ez lesz a sorozat első kötete. Ez a pont a tervezettet meghaladó része az OTKA-programmnak. 2004: Maximálisan figyelembe vettem az OTKA-pénzforrások szűkülését, ám az eredetileg tervezett szakmai programok teljesítése mégsem csorbult. Sőt, jelentős eredményekről tudok beszámolni: 1. Elkészült a Versöhnung und System. Zu Grundmotiven von Hegels praktischer Philosophie c. kötet, 660 oldal terjedelemben. Megjelenés: a Fink Verlag (München) Sophia-Reihe keretében, 2005 áprilisában. Szerkesztője Christoph Jamme. 2. A Bevezetés a hegeli filozófiába c. magyar nyelvű köteten 2004 nyarán dolgoztam. Két hónapot töltöttem Berlinben, ahol idegen nyelvű szakirodalmat gyűjtöttem és tanulmányoztam. 3. Az Internationale Hegel-Gesellschaft kongresszusán 2004 szeptemberében mint a tag és mint a társaság vezetőségi tagja részt vettem, és előadást tartottam. 4. 2004. decemberében a Belga-Holland Német Idealizmus kutatócsoport meghívására részt vettem egy megbeszélésen Leuvenben. Egy német nyelvű Hegellexikont készítésébe vontak be. 5. Doktoranduszaim és volt hallgatóim folyamatosan dolgoznak a fiatal Hegel szövegeiből Christoph Jamméval összeállított válogatásunk fordításán.. 6. Zoltai Dénes professzor fordítja Hegel 1826-os esztétikai előadásainak egyik szövegváltozatát. Ezt a kötetet, miként a fiatal Hegel szövegeit, a Kossuth Egyetemi kiadónál induló sorozatomban tervezem megjelenteni. 2005: 1. A Versöhnung und System. Zu Grundmotiven von Hegels praktischer Philosophie c. monográfia (656 old.) megjelent Münchenben a Fink Verlagnál. Ez a monográfia

egyfajta összegzése annak az évtizedes kutatómunkának, amelyet az OTKA is támogatott, két pályázati cikluson át. 2. 2005 tavaszi félévében dolgoztam a Bevezetés a hegeli filozófiába c. köteten. Az életrajzi fejezet, a fiatalkori motívumok és művek elemzését tartalmazó fejezetek lényegében elkészültek. A rendszeralkotó Hegelt tárgyaló fejezetek (Logika, társadalom- és politikai filozófia, történetfilozófia, művészet- és vallásfilozófia) mindegyike vázlatosan ki van dolgozva. Ahhoz, hogy a kötet elnyerje végleges, jó szívvel publikálható alakját, s ne csupán egy szűk szakmai kör számára legyen érthető, még további intenzív munkára van szükség. (Hadd jegyezzem meg: Fulda, az ismert Hegel-szakértő több mint húsz éven keresztül dolgozott a hegeli életmű egészét átfogó kézikönyvén.) 3. Kutatómunkát folytattam 2005. októbertől december 31-ig Németországban, amelynek eredményeit részben a magyar nyelvű Hegel-monográfiában is felhasználom. Ebben az időszakban a hegeli gyakorlati filozófia néhány kulcskérdésével foglalkoztam. Hegel individuum-elmélete és az intézmények hegeli koncepciója a modernitás-elmélet tükrében ez a tartalmi súlypontja annak a tanulmánykötetnek, amelyet 2006 elején befejeztem, és amely a Mentis Verlag-nál fog megjelenni, M. Quante professzor (Köln) előszavával. 4. A projekt keretében Zoltai Dénes befejezte a fordítását az egyik még kiadatlan, értékes szempontokat tartalmazó hegeli esztétika-jegyzetnek. E kézirat megjelentetésével magyar nyelven is teljesebb képet kaphatunk a berlini korszak művészetfilozófia-koncepciójáról és a rendszernek a 20-as évek második felétől e koncepcióra gyakorolt negatív hatásáról. 5. 2006 elejére lényegében elkészült a fiatal Hegel szövegeiből összeállított válogatás nyersfordítása.