ÉPÍTÉSI KŐANYAGOK KŐZETTANI MEGNEVEZÉSE ÉS OSZTÁLYAI

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ÉPÍTÉSI KŐANYAGOK KŐZETTANI MEGNEVEZÉSE ÉS OSZTÁLYAI"

Átírás

1 2. kiadás Magyar Népköztársasági Országos Szabvány ÉPÍTÉSI KŐANYAGOK KŐZETTANI MEGNEVEZÉSE ÉS OSZTÁLYAI : MSZ Az MSZ helyett A 43 Building rock materials Terminology and classification for petrography Az állami szabványok hatályára vonatkozó rendelkezéseket a szabványosításról szóló 19/1976. (VI. 12.) MT számú rendelet ai tartalmazzák. A KGST-szabványoknak és a magyar állami szabványoknak a külkereskedelemben való alkalmazását a külkereskedelmi miniszter és a Magyar Szabványügyi Hivatal elnöke a 12/1978. (KkÉ. 14.) KkM-MSZH számú együttes utasításban szabályozta. Az utasítás hatályát a szövetkezetekre a 8/1978. (X. 28.) KkM számú rendelet terjesztette ki. A szabványban szereplő megjelöléseket, rajz- és betűjeleket, megnevezéseket, minőségi osztály megjelöléseket, valamint a szabványban meghatározott fogalmakat csak az állami szabványban meghatározott értelemben szabad használni, abban az esetben is, ha a szabványtól való eltérés egyébként nincs engedélyhez kötve [19/1976. (VI. 12.) MT számú rendelet 11. ]. E szabvány tárgya a legfeljebb alaki változásnak kitett, kőzettanilag homogénnek tekinthető tömbök, próbatestek, szemcsék vagy halmazok kőzettani osztályozása. MAGYAR SZABVÁNYÜGYI HIVATAL Tartalom Oldal 1. Fogalommeghatározások Általános fogalmak Keletkezés szerinti kőzetosztályok fogalmai Kőzetalkotók fogalmai Kőzetszövetek fogalmai Mállottság fogalmai A kőzetek neve A kőzetek vegyi összetétel szerinti osztályozása A kőzetek mállottság szerinti osztályozása Összeálló kőzetek osztályozása az alkotók átlagos szemnagyság alapján FOGALOMMEGHATÁROZÁSOK 1.1. Általános fogalmak Kőzet Földtani folyamatok révén keletkezett, a földkérget nagy tömegben alkotó szilárd állapotú természetes anyag, amelyet elsősorban keletkezése, továbbá egyéb meghatározó jellemzői (vegyi összetétel, kőzetalkotók és kőzetszövet) alapján osztályozunk és amely egy kőzettani névvel (pl. andezit) azonosítható Kőzetfajta Azonos kőzetek egyes meghatározó jellemzőin belüli különbségek alapján tovább osztályozott, kiegészítő névvel jellemezhető kőzetanyag (pl. az amfiboltartalmú andezit neve amfibol-andezit). A jóváhagyás időpontja: június 15. A hatálybalépés időpontja: január 1. (16 oldal)

2 MSZ Kőzetváltozat A meghatározott kőzettől vagy kőzetfajtától csak a mállottság mértékében eltérő (a mállottság szempontjából is osztályozott) kőzetanyag Laza kőzetek Laza az a kőzet, amelynek kőzetalkotóit (törmelékszemcséit) kötési erők nem rögzítik szilárdan és tartósan egymáshoz Összeálló kőzetek Összeálló az a kőzet, amelynek kőzetalkotóit kötési erők szilárdan és tartósan egymáshoz rögzítik Szöveti minimálfelület Az a képzetes körfelület, amelyet a kőzet felületén bárhova helyezve, a körvonalon belül még ugyanazon kőzetszöveti jelleg és alkotó szerinti összetétel határozható meg. Megjegyzés: A szöveti minimálfelületnél kisebb felület vizsgálata esetén a kőzetszöveti vagy összetételi meghatározás helyzetfüggő Keletkezés szerinti kőzetosztályok fogalmai Magmás kőzetek A föld izzón folyós anyagának megszilárdulásával keletkezett elsődleges kőzetek, amelyek lehetnek mélységi kőzetek (a felszín alatt nagy tömegben kialakult magmás kőzetek), telér kőzetek (a felszín alatt kis tömegben kialakult magmás kőzetek), kiömlési (vulkáni) kőzetek (folyékony lávából a föld felszínén megszilárdult magmás kőzetek), vulkáni törmelékes kőzetek (vulkáni tufák: a levegőbe került cseppek megszilárdulásával és az így képződött vulkáni poranyag lerakódásával keletkezett magmás kőzetek) Üledékes kőzetek Előzőleg már kialakult kőzetek mállása (pusztulása), a málladék helyváltoztatása, majd vízben vagy száraz felszínen való lerakódása (és további esetleges utólagos változások) révén keletkezett - törmelékes vagy vegyi üledékes - másodlagos kőzetek. Megjegyzés: A laza és az összeálló törmelékes üledékes kőzetek keletkezésében főleg a fizikai folyamatok, a vegyi üledékes kőzetek létrehozásában főleg a kémiai folyamatok jelentősek. A szerves életműködés is alkothat önálló kőzeteket, de a szerves ősmaradványok megjelenthetnek más üledékes kőzetek alkotóiként is. A laza szemcsés vagy laza pelyhes szövetű törmelékes üledékes kőzetek talajmechanikai elnevezése: talaj (MSZ 14045/4). Nem tartozik a talajok fogalmába az eredeti kőzetből aprózódott, annak környezetéhez tartozó élesszemű, laza törmelékes kőzet (pl. gránitdara, dolomitdara) Átalakult kőzetek A már kialakult kőzetekből geológiai erőhatások következtében anyagszerkezeti elváltozások (főleg átkristályosodás) révén kialakult másodlagos kőzetek Kőzetalkotók fogalma Megjegyzés: A kőzetek ásványos (kristályszerkezetű) és/vagy alkattalan (amorf, határozott belső szerkezet nélküli vagy változó szerkezetű) kőzetalkotókból állnak és ugyanaz az anyag a keletkezési körülményektől függően a kőzetben ásványként vagy alkattalan kőzetalkotóként is megjelenhet Ásványos kőzetalkotók vagy kőzetalkotó ásványok (ásványcsoportok) Kvarc (sziliciumdioxid, SiO 2 ) Kemény ásvány, az acélt is karcolja. Szürkés színű, időálló, nem hasad. Fénye üvegszerű, külső alakja kőzetekben általában szabálytalan. Gyakran törmelékszemcsék anyaga is.

3 3 MSZ Földpátok A kálium, nátrium és kálcium alumínium-szilikátjai önállóan vagy elegykristályként különböző földpátokat alkotnak. A földpátok jól hasadó, fénylő, gyakran szabályos körvonalú, közepes időállóságú ásványok. A savanyú földpátokban több, a bázikusban kevesebb a szilicium-dioxid tartalom. Színűk fehér, szürke vagy fekete Káliföldpátok A káliföldpátok (ortoklász, mikroklin, szanidin) anyaga kálium-alumínium-szilikát. Színűk fehér, szürke, fekete, esetleg rózsaszínű Nátronmész-földpátok A nátronmészföldpátok vagy plagioklászok (albit, oligoklász, andezin, labrádorit, bytownit, anortit) a nátrium- és kalcium-alumínium-szilikátok különböző arányú elegyei A földpátpótlók csoportja A földpátokhoz hasonló, a megfelelő földpátoknál kevesebb szilicium-dioxidot tartalmazó ásványok (pl. eleolit-nefelin, leucit), színűk szürke-fehér. Általában kevéssé időálló, mállásra hajlamos ásványok Csillámok Igen jól hasadó, pikkelyes, lemezes ásványok. Színtelen vagy világos a kálicsillám (muszkovit, szericit), sötét színű a magnézium-vas-csillám (biotit), zöldes a klorit. A kálicsillám időálló, a biotit mállásra hajlamos Amfibolok, piroxének Ebbe a csoportba az egymáshoz sokban hasonló, sötétszínű fémszilikátok tartoznak. Számos válfaj ismert (pl. amfibolok: zöld amfibol, barna amfibol: piroxének: hipersztén, augit). Az amfibolok kevéssé, a piroxének közepesen időálló ásványok. Az amfibolok többnyire léces, a piroxének zömök (oszlopos) formában fordulhatnak elő Olivin Zöldes-sárgás színű, kevéssé időálló magnézium-vas-szilikát. Nem hasad, mechanikai hatásokkal szemben merev Ércásványok A kőzetekben nagy változatossággal jelennek meg a fémfényű ércásványok. Legfontosabbak a magnetit, hematit (vasoxidok), pirit (vasszulfid). Színűk általában sötét, a pirit könnyen bomlik Agyagásványok Változatos kifejlődésük, általában lemezes szerkezetűek, az ásványi szemek szabad szemmel nem különböztethetők meg, tulajdonságaikat a szerkezetükbe épülő víz és idegen kation jelentősen befolyásolja (pl. víz hatására duzzadnak) Karbonátásványok Acéllal jól karcolhatók, jól hasadók, színűk világos, de szennyezettségük miatt gyakran színezettek (vöröses, szürke stb.). A kalcium-karbonát ásványa a kalcit és aragonit, a kalcium-magnéziumkarbonáté a dolomit. Közepesen időállók Zeolit ásványok Víztartalmú szilikátok. Gömbölyded vagy sugaras, átlátszó (áttetsző), fehér vagy sárgás színű ásványok. A hőmérséklet és nedvességváltozás hatására rendkívüli bomlékonyak.

4 MSZ Alkattalan kőzetalkotók Alkattalan alapanyag A kőzetszövetben összefüggően előforduló, határozott belső szerkezet nélküli anyag (pl. alkattalan karbonátok vagy kőzetüveg), amely határozatlan anyagszerkezetű. A kőzetüveg szilikátos összetételű, repedésre, mállásra hajlamos kőzetalkotó. Megjegyzés: A horzsakő salakos jellegű, víztartalmú kőzetüveg Alkattalan kötőanyag Változatos összetételű (pl. kovasavas, karbonátos) anyag (ragasztóanyag), amely a szövetben a szemcséket rögzíti Pórusok A kőzetszövetben vízzel vagy levegővel kitöltött üregek. Sajátosságuk, hogy önálló kőzetalkotóként is és - elsősorban számításoknál - alkattalan kőzalkotóként is felfoghatók Alapanyag A magmás és a karbonátos kőzetekben a fenokristályoknál vagy a törmelék szemcséknél kisebb ásványokból vagy (részben) alkattalan kőzetalkotókból álló összefüggő közeg Fenokristály A porfiros szövetben az alapanyag szemnagyságánál nagyobb ásvány Törmelékszemcse Az üledékes kőzetekben vagy a vulkáni tufákban más ásványok vagy kőzetek aprózódásából származó kőzetalkotó Kötőanyag Az összeálló törmelékes kőzetek szemcséit egymáshoz rögzítő, ásványokból álló vagy alkattalan közeg Ősmaradvány, ősmaradvány törmelék Az üledékes kőzetekben megjelenő kövület, amelynek összetétele és szerkezete az ősmaradvány jellegétől függ (és legtöbbször kalcium-karbonát) kőzetszövetek fogalmai Laza kőzetek szövetei Laza-szemécs kőzetszövet Laza-szemcsés a kőzetszövet, ha az egyes törmelékszemcsés kőzetalkotók önállóak (azaz közöttük sem anyagszerkezeti, sem elektrosztatikus kapcsolat nincs) és egymáshoz képest szabadon elmozdulhatnak Laza-pelyhes kőzetszövet Laza-pelyhes a kőzetszövet, ha az egyes (főleg agyagásványokból álló) kőzetalkotók között anyagszerkezeti kapcsolat nincs, de a kőzetalkotók egymáshoz viszonyított helyzetét elektrosztatikus erők határozzák meg. A szemcsék egymástól mechanikai erőhatás nélkül is (pl. vízben áztatással) elválaszthatók Összeálló kőzetek szövetei Kristályos Kristályos a kőzetszövet, ha anyagát teljes egészében kristályos szerkezetű ásványok alkotják Üveges Üveges a kőzetszövet, ha anyaga túlnyomórészt alkattalan kőzetüvegből áll.

5 5 MSZ Kristályos-szemcsés Kristályos-szemcsés a kőzetszövet, ha a kőzetalkotó ásványok kristályosak és nem különülnek el alapanyagra és fenokristályra Porfiros Porfiros a kőzetszövet, ha a kőzetalkotók két (nagyságuk alapján jellegzetesen elkülönülő) csoportban - nagyobb fenokristályokban és kisebb szemcséjű, esetleg részben (vagy teljesen) üveges alapanyagban - jelennek meg Nemezes Nemezes a kőzetszövet, ha a porfiros jellegű szövetben az alapanyag ásványai hálózatot alkotnak Szitaszerű Szitaszerű a kőzetszövet, ha a nemezes szövetet alkotó hálózatban az ásványok méretei nagyobbak az egyedi kristályok méreteinél Tufás Tufás a kőzetszövet, ha vulkáni törmelékszemcsék, tufás horzsakövek, esetleg agyagásványosodott üveges alapanyag és jelentékeny mennyiségű pórus alkotja Ragasztott Ragasztott a kőzetszövet, ha a laza-szemcsés (esetleg laza-pelyhes) szövetben a szemcséket szilárd kötőanyag kapcsolja tartósan össze Karbonátos jellegű Karbonátos jellegű a kőzetszövet, ha kristályos vagy alkattalan karbonátok, esetleg szulfátok (ásványok és alapanyag), ősmaradvány-törmelékek és törmelékszemcsék, valamint hézagok különböző arányban alkotják. Az összetevők kifejlődése, hányada vagy hiánya alapján számos szöveti változat jöhet létre Hólyagos ( salakos ) Hólyagos a kőzetszövet, ha a magmás kiömlési kőzetben jelentős mennyiségű, nagyjából egyenletes eloszlású és kifejlődésű pórus helyezkedik el A kőzetszövet irányítottsága Irányított a kőzetszövet, ha a kőzetalkotók jellegük, nagyságuk vagy valamely kiemelt irányuk (pl. hossztengelyük, kristálylapjuk) szerint a tér bizonyos irányaiban vagy síkjai mentén sűrűsödve helyezkednek el. Ha a rendeződés a tér kijelölhető irányára vonatkozik, akkor az irányítottság tengelymenti, ha a rendeződés a tér egy síkjával párhuzamos, az irányítottság síkmenti Folyásos a porfiros, tufás vagy üveges kőzetek (irányított) szövete, ha az ásványok, pórusok vagy egyéb szöveti elemek hossztengelyei egy irány körül sűrűsödnek Réteges az üledékes kőzetek (irányított) szövete, ha az ásványok nagyságuk vagy alakjuk szerint a keletkezési körülmények által megszabott síkokba (pl. az ülepedési vízszint síkjába) rendezettek, Palás az átalakult kőzetek (irányított) szövete, ha az ásványok nagyságuk vagy alakjuk szerint a keletkezési körülmények által megszabott síkokba (pl. az ülepedési vízszint síkjába) rendezettek Mállottság fogalmai Megtartási állapot A kőzetek állapota a mállási folyamat során, a teljesen üde kezdő és a teljesen mállott véghelyzet között Megtartási állapot változása (romlása), a kőzetek mállása Ha a kőzet kezdeti, üde állapotából a környezeti hatások következtében új, műszaki szempontból általában kedvezőtlenebb állapotba kerül, akkor megtartási állapota romlik. E folyamat a mállás.

6 MSZ Felületi megtartási állapot (felületi mállottság) A kőzetek 1,0 cm mélységig terjedő kérgének, MSZ szerinti megnevezett megtartási (mállottsági) állapota Térfogati mállottsági állapot (térfogati mállottság) A kőzetes össztérfogatának a 4. fejezet szerint megnevezett megtartási (mállottsági) állapota. 2. A KŐZETEK NEVE A Magyarországos termelt és felhasznált kőzetek nevét és jelét keletkezési osztályok szerint az 1. táblázat foglalja össze, a kőzetek meghatározásának legfontosabb jellemzőit a 2-8. táblázat tartalmazza. 1. táblázat A kőzetek keletkezés szerinti osztálya A kőzet neve A kőzet jele Magmás mélységi kőzetek Gránit G Granodiorit GD Szienit SZ Diorit D Gabbró GB kiömlési kőzetek Riolit R Riodácit RDÁ Dácit DÁ Fonolit F Andezit A Bazalt B Diabáz DB vulkáni törmelékes kőzetek Riolitufa Riodácit tufa RT RDT Dácitufa DT Andezittufa AT Bazalttufa BT Laza törmelékes üledékes kőzetek Kavics K Homok H Összeálló törmelékes Konglomerátum KG Breccsa BR Homokkő HKK Vegyi Forrásvízi (édesvízi) mészkő FM Durva mészkő DM Tömött mészkő TM Dolomit DO Márga MG Átalakult kőzetek Márvány MV Szerpentin SZE Gnájsz GN Csillámlámpa CSP Fillit FI Kloritpala KL Agyagpala AP Kvarcit (kvarcit pala) KV

7 7 MSZ

8 MSZ

9 9 MSZ

10 MSZ

11 11 MSZ

12 MSZ

13 13 MSZ

14 MSZ A különböző összetételű és keletkezésű kőzetek között folyamatos átmenetek lehetségesek és gyakoriak, ezeket mindig azon kőzetnévvel kell jelölni, amelyhez összetétele és kőzetszövete leginkább hasonlít, de utalni lehet azon kőzetnévre is, amelyhez ezen tulajdonságok kismértékben hasonlítanak. Például a dolomitos-mészkő összetételében uralkodó a mészkő, másodlagos a dolomit. 3. A KŐZETEK VEGYI ÖSSZETÉTELE SZERINTI OSZTÁLYAI Megjegyzés: A kőzetek vegyi összetételét teljes oxidos elemzésük alapján kell meghatározni A magmás kőzetek osztályai szílicium-dioxid mennyiségük alapján a 9. táblázat szerintiek.

15 15 MSZ A különböző összetételű és keletkezésű kőzetek között folyamatos átmenetek lehetségesek és gyakoriak, ezeket mindig azon kőzetnévvel kell jelölni, amelyhez összetétele és kőzetszövete leginkább hasonlít, de utalni lehet azon kőzetnévre is, amelyhez ezen tulajdonságok kismértékben hasonlítanak. Például a dolomitos-mészkő összetételében uralkodó a mészkő, másodlagos a dolomit. 3. A KŐZETEK VEGYI ÖSSZETÉTELE SZERINTI OSZTÁLYAI Megjegyzés: A kőzetek vegyi összetételét teljes oxidos elemzésük alapján kell meghatározni A magmás kőzetek osztályai szílicium-dioxid mennyiségük alapján a 9. táblázat szerintiek. Szílicium-dioxid tartalom tömegszázalékban 9. táblázat A magmás kőzet megnevezése vegyi összetétel (SiO 2 tartalom) alapján > 65 savanyú (túltelített) semleges (telített) < 52 bázikus (telítetlen) 3.2. A vegyi üledékes kőzetek osztályozásának kritériuma a kőzet főtömegét adó vegyület ionszerkezete. Például: Karbonátos kőzetek CO A törmelékes üledékes és átalakult kőzetek osztálybasorolása más kiválasztott jellemzőik alapján is megengedett. 4. A KŐZETEK OSZTÁLYAI (FOKOZATAI) MÁLLOTTSÁG SZERINT A kőzetek felületi vagy térfogati mállottságon alapuló mállási fokozatai a következők: teljesen üde kőzet kissé mállott kőzet közepesen mállott kőzet erősen mállott kőzet teljesen mállott kőzet A fenti mállási fokozatokba soroláskor megállapítjuk azt a legkedvezőtlenebb mállási fokozatot, amely a vizsgált egység (próbatest, tömb, szálban álló kőzettest, halmaz stb.) felületén vagy belsejében előfordul: ha a felület vagy térfogat több, mint 20%-a ilyen mértékben mállott, az egységet ebbe a mállási fokozatba kell sorolni; ha a vizsgált egység felületének vagy térfogatának legfeljebb 20%-a az egységen megállapítható legkedvezőtlenebb mállási fokozatú, a kőzet mállottsági állapota a található legkedvezőtlenebb mállási fokozatnál eggyel magasabb fokozat szerinti.

16 MSZ ÖSSZEÁLLÓ KŐZETEK OSZTÁLYAI A KŐZETALKOTÓK ÁTLAGOS MÉRETE ALAPJÁN Az összeálló kőzetek osztályai kőzetalkotóik átlagos mérete (d) alapján a 10. táblázat szerintiek. 10. táblázat Kőzetalkotók átlagos mérete d > 10 mm Megnevezés nagy szemű 5 mm < d < 10mm durvaszemű 1 mm < d < 5 mm középszemű d < 1 mm és a szemcsék szabadszemmel elkülöníthetők aprószemű d < 1 mm és a szemcsék szabadszemmel nem különíthetők el. finomszemű VÉGE A szövegben említett magyar állami szabványok Talajmechanikai vizsgálatok. Kőzetek csoportbasorolása és megnevezése talajmechanikai szempontból...msz 14045/4 Építési kőanyagok kőzettani vizsgálati rendje...msz A szabvány alkalmazása előtt győződjön meg arról, hogy nem jelent-e meg módosítása, kiegészítése, helyesbítése, illetve hatálytalanítása, mert a szabványt a kibocsátója a műszaki haladásnak megfelelően időnként átdolgozza. A szabvány érvényességében beálló minden változást a Magyar Szabványügyi Hivatal a Szabványügyi Közlönyben hirdet meg; beszerezhető a Posta Központi Hírlapirodánál. A gyakorlati tapasztalatok alapján ajánlatosnak látszó helyesbítő, módosító indítványokat, észrevételeket megfelelő indoklással a Magyar Szabványügyi Hivatalhoz, Budapest, IX., Üllői út 25. (levélcím: Budapest, Pf ) lehet benyújtani. A szabvány beszerezhető a Szabványboltban, Budapest, VIII., Üllői út 24. (levélcím: Budapest, Pf ). F.k.: az MSZH Kiadói Főosztály vezetője /2, 200 pld. MSZH Nyomda, Budapest F.v.: Nagy László

11. előadás MAGMÁS KŐZETEK

11. előadás MAGMÁS KŐZETEK 11. előadás MAGMÁS KŐZETEK MAGMÁS KŐZETEK A FÖLDKÉREGBEN A magmából képződnek az elő- és főkristályosodás során. A megszilárdulás helye szerint: Intruzív (mélységi) kőzetek (5-20 km mélységben) Szubvulkáni

Részletesebben

a.) filloszilikátok b.) inoszilikátok c.) nezoszilikátok a.) tektoszilikátok b.) filloszilikátok c.) inoszilikátok

a.) filloszilikátok b.) inoszilikátok c.) nezoszilikátok a.) tektoszilikátok b.) filloszilikátok c.) inoszilikátok 1. Melyik összetett anion a szilikátok jellemzője? a.) SO 4 b.) SiO 4 c.) PO 4 2. Milyen ásványok a csillámok? a.) filloszilikátok b.) inoszilikátok c.) nezoszilikátok 3. Milyen ásványok az amfibolok?

Részletesebben

A Föld kéreg: elemek, ásványok és kőzetek

A Föld kéreg: elemek, ásványok és kőzetek A Föld kéreg: elemek, ásványok és kőzetek A Föld szerkezete: réteges felépítés... Litoszféra: kéreg + felső köpeny legfelső része Kéreg: elemi, ásványos és kőzettani összetétel A Föld különböző elemekből

Részletesebben

Mélységi magmás kızetek

Mélységi magmás kızetek Mélységi magmás kızetek Magma (gör.): tészta Hımérséklete: 700-1 200 (1 400) C Nagy szilikáttartalmú (SiO 2 ): 37 75 % Lassú lehőlés: kristályos szövet! Kel\SiO 2 Savanyú Semleges Bázikus Ultrabáz. Tufa

Részletesebben

10. előadás Kőzettani bevezetés

10. előadás Kőzettani bevezetés 10. előadás Kőzettani bevezetés Mi a kőzet? Döntően nagy földtani folyamatok során képződik. Elsősorban ásványok keveréke. Kőzetalkotó ásványok építik fel. A kőzetalkotó komponensek azonban nemcsak ásványok,

Részletesebben

1. Magmás. 2. Üledékes. 3. Metamorft. A kőzet egy vagy több ásvány természetes keletkezésű, tömeges megjelenésű társulása.

1. Magmás. 2. Üledékes. 3. Metamorft. A kőzet egy vagy több ásvány természetes keletkezésű, tömeges megjelenésű társulása. A kőzet egy vagy több ásvány természetes keletkezésű, tömeges megjelenésű társulása. 1. Magmás 2. Üledékes 3. Metamorft (átalakult) A kőzetképződés körfolyamata (Juhász Á. nyomán) KELETKEZÉS Forró kőzetolvadék

Részletesebben

Az ásványok rendszerezése Az ásványok osztályokba sorolásának alapelvei: - Összetétel - Kristályszerkezet - Előfordulás Összesen 9 osztályba soroljuk

Az ásványok rendszerezése Az ásványok osztályokba sorolásának alapelvei: - Összetétel - Kristályszerkezet - Előfordulás Összesen 9 osztályba soroljuk Ásványtani alapismeretek 4. előadás Az ásványok rendszerezése Az ásványok osztályokba sorolásának alapelvei: - Összetétel - Kristályszerkezet - Előfordulás Összesen 9 osztályba soroljuk az ásványokat,

Részletesebben

MAGMÁS KŐZETTAN. Dr. Pál-Molnár Elemér palm@geo.u-szeged.hu

MAGMÁS KŐZETTAN. Dr. Pál-Molnár Elemér palm@geo.u-szeged.hu MAGMÁS KŐZETTAN Dr. Pál-Molnár Elemér palm@geo.u-szeged.hu IUGS osztályozás (Streckeisen, 1976, 1978; Le Maitre, 1989) Modális ásványos összetétel Normatív ásványos összetétel Szöveti jellegek Szín index

Részletesebben

MAGMÁS KŐZETTAN. Dr. Pál-Molnár Elemér palm@geo.u-szeged.hu

MAGMÁS KŐZETTAN. Dr. Pál-Molnár Elemér palm@geo.u-szeged.hu MAGMÁS KŐZETTAN Dr. Pál-Molnár Elemér palm@geo.u-szeged.hu 1. Terepi- és s kézipk zipéldány-kőzettan A legprimitívebb osztályoz lyozás: mélysm lységi (abissziks( abissziks, intruzív) magmás s kőzetek k

Részletesebben

Geokémia

Geokémia Geokémia 2016.12.05. A Föld szerkezete, a földkéreg felépítése földkéreg: a Föld legkülső, szilárd halmazállapotú rétege, amely kőzetekből áll. A földkéreg bolygónk sugarával összehasonlítva nagyon vékony,

Részletesebben

Törmelékkızetek. Törmelékes kızet. Legalább 50%-ban törmelékes alkotórészek. Szemcseméret alapján. kızettöredékek ásványtöredékek detritális mátrix

Törmelékkızetek. Törmelékes kızet. Legalább 50%-ban törmelékes alkotórészek. Szemcseméret alapján. kızettöredékek ásványtöredékek detritális mátrix Törmelékkızetek Törmelékes kızet Legalább 50%-ban törmelékes alkotórészek kızettöredékek ásványtöredékek detritális mátrix Szemcseméret alapján agyag kızetliszt homok durvatörmelék 1 Szemcseméreti skála

Részletesebben

Törmelékes kızet. Legalább 50%-ban törmelékes alkotórészek. Szemcseméret alapján. kızettöredékek ásványtöredékek detritális mátrix

Törmelékes kızet. Legalább 50%-ban törmelékes alkotórészek. Szemcseméret alapján. kızettöredékek ásványtöredékek detritális mátrix Törmelékkızetek Törmelékes kızet Legalább 50%-ban törmelékes alkotórészek kızettöredékek ásványtöredékek detritális mátrix Szemcseméret alapján agyag kızetliszt homok durvatörmelék Szemcseméreti skála

Részletesebben

Segédanyag Az I. éves geográfusok és földrajz tanárszakosok magmás kőzettan gyakorlat anyagához ALAPFOGALMAK

Segédanyag Az I. éves geográfusok és földrajz tanárszakosok magmás kőzettan gyakorlat anyagához ALAPFOGALMAK Segédanyag Az I. éves geográfusok és földrajz tanárszakosok magmás kőzettan gyakorlat anyagához Szakmány György - Józsa Sándor 1997-2003. ALAPFOGALMAK Kőzet: A bolygók szilárd anyagát alkotó, kémiailag

Részletesebben

A tételsor a 21/2007. (V.21.) SZMM rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült.

A tételsor a 21/2007. (V.21.) SZMM rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Metamorf kőzettan. Magmás (olvadék, kristályosodás, T, p) szerpentinit. zeolit Üledékes (törmelék oldatok kicsapódása; szerves eredetű, T, p)

Metamorf kőzettan. Magmás (olvadék, kristályosodás, T, p) szerpentinit. zeolit Üledékes (törmelék oldatok kicsapódása; szerves eredetű, T, p) Metamorf kőzettan Metamorfózis (átalakulás, átkristályosodás): ha a kőzetek keletkezési körülményeiktől eltérő nyomású és/vagy hőmérsékletű környezetbe kerülve szilárd fázisban átkristályosodnak és/vagy

Részletesebben

Tanítási tervezet Fehér András Tamás Vulkáni kőzetek Tantervi követelmények A tanítási óra oktatási célja: A tanítási óra nevelési célja:

Tanítási tervezet Fehér András Tamás Vulkáni kőzetek Tantervi követelmények A tanítási óra oktatási célja: A tanítási óra nevelési célja: Tanítási tervezet Óra időpontja: 2017.10.17. - 9:00 Évfolyam/osztály: 9/A Tanít: Fehér András Tamás Témakör: A Föld, mint kőzetbolygó Tanítási egység címe: Vulkáni kőzetek Óra típusa: Új ismereteket szerző

Részletesebben

12. elıadás MAGMÁS KİZETEK

12. elıadás MAGMÁS KİZETEK 12. elıadás MAGMÁS KİZETEK MAGMÁS KİZETEK A FÖLDKÉREGBEN A magmából képzıdnek a fıkristályosodás során. A megszilárdulás helye szerinti csoportosításuk: Intruzív (mélységi) kızetek (5-20 km mélységben)

Részletesebben

KŐZETEK ELŐKÉSZÍTÉSE A LEPUSZTULÁSRA. Aprózódás-mállás

KŐZETEK ELŐKÉSZÍTÉSE A LEPUSZTULÁSRA. Aprózódás-mállás KŐZETEK ELŐKÉSZÍTÉSE A LEPUSZTULÁSRA Aprózódás-mállás Az ásványok és kőzet jelentős része olyan környezetben képződött, ahol a hőmérsékleti, nedvességei, nyomási és biológiai viszonyok jelentősen különböznek

Részletesebben

Domborzat jellemzése. A szelvény helyének geomorfológiai szempontú leírása. Dr. Dobos Endre, Szabóné Kele Gabriella

Domborzat jellemzése. A szelvény helyének geomorfológiai szempontú leírása. Dr. Dobos Endre, Szabóné Kele Gabriella Domborzat jellemzése A szelvény helyének geomorfológiai szempontú leírása Dr. Dobos Endre, Szabóné Kele Gabriella Osztályozási rendszer elemei Domborzati jelleg Domborzati helyzet/fekvés Völgyforma Lejtőszakasz

Részletesebben

NEM KONSZOLIDÁLT ÜLEDÉKEK

NEM KONSZOLIDÁLT ÜLEDÉKEK NEM KONSZOLIDÁLT ÜLEDÉKEK Fekete-tenger Vörös-tenger Nem konszolidált üledékek Az elsődleges kőzetek a felszínen mállásnak indulnak. Nem konszolidált üledékek: a mállási folyamatok és a kőzettéválás közötti

Részletesebben

P és/vagy T változás (emelkedés vagy csökkenés) mellett a:

P és/vagy T változás (emelkedés vagy csökkenés) mellett a: Metamorf kőzettan Metamorfózis (átalakulás, átkristályosodás): ha a kőzetek keletkezési körülményeiktől eltérő nyomású és/vagy hőmérsékletű környezetbe kerülve szilárd fázisban átkristályosodnak. P és/vagy

Részletesebben

ezetés a kőzettanba Földtudományi BSc szak Dr. Harangi Szabolcs tanszékvezető egyetemi tanár ELTE FFI Kőzettan-Geokémiai geology.elte.

ezetés a kőzettanba Földtudományi BSc szak Dr. Harangi Szabolcs tanszékvezető egyetemi tanár ELTE FFI Kőzettan-Geokémiai geology.elte. Bevezetés ezetés a kőzettanba 6. Üledékes kőzetek Földtudományi BSc szak Dr. Harangi Szabolcs tanszékvezető egyetemi tanár ELTE FFI Kőzettan-Geokémiai Tanszék 0-502 szoba, e-mail: szabolcs.harangi@geology.elte.hu

Részletesebben

Magmás kőzetek szerkezete és szövete

Magmás kőzetek szerkezete és szövete Magmás kőzetek szerkezete és szövete Szövet: A kőzetet alkotó ásványok alaki sajátságai, az ásványok egymáshoz való viszonya, kapcsolata, elhelyezkedési módja és mérete. A kőzeteket felépítő ásványokat

Részletesebben

Ásványtani alapismeretek 6. előadás Kőzetalkotó ásványok Az ásványok olvadékból történő kristályosodásának sorrendje Bowen szerint Kőzetalkotó ásványok: SiO 2 ásványok Kvarc: hexagonális és trigonális

Részletesebben

Talajmechanika. Aradi László

Talajmechanika. Aradi László Talajmechanika Aradi László 1 Tartalom Szemcsealak, szemcsenagyság A talajok szemeloszlás-vizsgálata Természetes víztartalom Plasztikus vizsgálatok Konzisztencia határok Plasztikus- és konzisztenciaindex

Részletesebben

ÁSVÁNYOK, KŐZETEK KELETKEZÉSE, OSZTÁLYOZÁSA

ÁSVÁNYOK, KŐZETEK KELETKEZÉSE, OSZTÁLYOZÁSA ÁSVÁNYOK, KŐZETEK KELETKEZÉSE, OSZTÁLYOZÁSA Ásvány: Természetes úton keletkezett kristályos vegyület, vagy elem. Jellemző rá vegyi összetétele és kristályszerkezete. Pl. grafit, vegyjele C, kristályrács:

Részletesebben

Segédanyag Az I. éves Földrajz BSc és Környezettan BSc szakos hallgatók kőzettan gyakorlat anyagához. Kőzetalkotó ásványok

Segédanyag Az I. éves Földrajz BSc és Környezettan BSc szakos hallgatók kőzettan gyakorlat anyagához. Kőzetalkotó ásványok Segédanyag Az I. éves Földrajz BSc és Környezettan BSc szakos hallgatók kőzettan gyakorlat anyagához Szakmány György Józsa Sándor, 2010. Kőzetalkotó ásványok A kőzetalkotó ásványok megjelenése a kőzetekben

Részletesebben

Polimorfia Egy bizonyos szilárd anyag a külső körülmények függvényében különböző belső szerkezettel rendelkezhet. A grafit kristályrácsa A gyémánt kri

Polimorfia Egy bizonyos szilárd anyag a külső körülmények függvényében különböző belső szerkezettel rendelkezhet. A grafit kristályrácsa A gyémánt kri Ásványtani alapismeretek 3. előadás Polimorfia Egy bizonyos szilárd anyag a külső körülmények függvényében különböző belső szerkezettel rendelkezhet. A grafit kristályrácsa A gyémánt kristályrácsa Polimorf

Részletesebben

TALAJOK OSZTÁLYOZÁSA ÉS MEGNEVEZÉSE AZ EUROCODE

TALAJOK OSZTÁLYOZÁSA ÉS MEGNEVEZÉSE AZ EUROCODE TALAJOK OSZTÁLYOZÁSA ÉS MEGNEVEZÉSE AZ EUROCODE ALAPJÁN Dr. Móczár Balázs BME Geotechnikai Tanszék Szabványok MSz 14043/2-79 MSZ EN ISO 14688 MSZ 14043-2:2006 ISO 14689 szilárd kőzetek ISO 11259 talajtani

Részletesebben

ÁSVÁNY vagy KŐZET? 1. Honnan származnak ásványaink, kőzeteink? Írd a kép mellé!

ÁSVÁNY vagy KŐZET? 1. Honnan származnak ásványaink, kőzeteink? Írd a kép mellé! ÁSVÁNY vagy KŐZET? 1. Honnan származnak ásványaink, kőzeteink? Írd a kép mellé! 2. Magmás kőzetek a hevesek A legjobb építőtársak a vulkáni kiömlési kőzetek. Hogy hívják ezt a térkövet?.. A Föld kincseskamrája

Részletesebben

Az ásványtan tárgya, az ásvány fogalma. Geometriai kristálytan. A kristály fogalma. A Bravais-féle elemi cellák.

Az ásványtan tárgya, az ásvány fogalma. Geometriai kristálytan. A kristály fogalma. A Bravais-féle elemi cellák. Tantárgy neve Fejezetek az általános földtan témaköreiből I-II. Tantárgy kódja FDB1307; FDB1308 Meghirdetés féléve 1-2 Kreditpont 3-3 Összóraszám (elm.+gyak.) 2+0 Számonkérés módja kollokvium Előfeltétel

Részletesebben

Segédanyag Az I. éves geográfus és földrajz szakos hallgatók kőzettan gyakorlat anyagához. Kőzetalkotó ásványok makroszkópos felismerése, elkülönítése

Segédanyag Az I. éves geográfus és földrajz szakos hallgatók kőzettan gyakorlat anyagához. Kőzetalkotó ásványok makroszkópos felismerése, elkülönítése Segédanyag Az I. éves geográfus és földrajz szakos hallgatók kőzettan gyakorlat anyagához Szakmány György Józsa Sándor, 2002. Kőzetalkotó ásványok makroszkópos felismerése, elkülönítése A kőzetalkotó ásványok

Részletesebben

9. előadás Fillo (réteg-) szilikátok és tekto- (térhálós) szilikátok

9. előadás Fillo (réteg-) szilikátok és tekto- (térhálós) szilikátok 9. előadás Fillo (réteg-) szilikátok és tekto- (térhálós) szilikátok Fillo- vagy rétegszilikátok Az SiO 4 -tetraéderek három irányban történő összekapcsolódásával végtelen réteg jön létre, melynek gyöke

Részletesebben

2. Talajképző ásványok és kőzetek. Dr. Varga Csaba

2. Talajképző ásványok és kőzetek. Dr. Varga Csaba 2. Talajképző ásványok és kőzetek Dr. Varga Csaba Talajképző ásványok A földkéreg egynemű szilárd alkotórészei, melyeknek többsége szabályos, kristályos felépítésű. A bennük az építőelemek szabályosan

Részletesebben

Metamorf kızetek osztályozása

Metamorf kızetek osztályozása Metamorf kızetek osztályozása Modális összetétel alapján X > 75% :: X-it pl. szerpentinit, kvarcit, glauokfanit, de amfibolit nem X > 5% :: fıelegyrész :: elıtagként pl. muszkovit gneisz X < 5% :: járulékos

Részletesebben

Litoszféra fő-, mikro- és nyomelemgeokémiája

Litoszféra fő-, mikro- és nyomelemgeokémiája Litoszféra fő-, mikro- és nyomelemgeokémiája Elemek >1.0 tömeg%-ban főelemek (főleg litofil, refrakter és illó) 0.1-1.0 tömeg%-ban mikroelemek < 0.1 tömeg% nyomelemek A kontinentális kéreg főelemei, (Winter,

Részletesebben

A recski kőzetváltozatok értékelése

A recski kőzetváltozatok értékelése A recski kőzetváltozatok értékelése Gálos Miklós BME Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszék, mgalos@freemail.hu Kárpáti László BME Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszék, karpati.laci@gmail.com ÖSSZEFOGLALÁS:

Részletesebben

Tesztkérdések az Ásványtani és kızettani alapismeretek tárgyhoz

Tesztkérdések az Ásványtani és kızettani alapismeretek tárgyhoz Tesztkérdések az Ásványtani és kızettani alapismeretek tárgyhoz 1. Mi a drágakı? a. ásványváltozat b. biogén eredető anyag lehet 2. Mit nevezünk ércnek? a. ásvány, amibıl fémet nyerhetünk ki b. kızet,

Részletesebben

A megismerés módszerei

A megismerés módszerei A megismerés módszerei Terepi Vékonycsiszolat Kézipéldány Teljes szilikát elemzés A megismerés módszerei Terep: tájékozódó besorolás, stuktúra, homogenitás Kézipéldány: közelítı ásványos összetétel, típus

Részletesebben

Földtani alapismeretek I.

Földtani alapismeretek I. Földtani alapismeretek I. A Föld felépítése és anyagai A Föld felépítése A Föld folyamatai Atmoszféra KÜLSŐ GEOSZFÉRÁK ATMOSZFÉRA (LÉGKÖR) TROPOSZFÉRA SZTRATOSZFÉRA IONOSZFÉRA TERMOSZFÉRA EXOSZFÉRA HIDROSZFÉRA

Részletesebben

Litoszféra fő-, mikro- és nyomelemgeokémiája

Litoszféra fő-, mikro- és nyomelemgeokémiája Litoszféra fő-, mikro- és nyomelemgeokémiája Elemek csoportosítása (gyakoriságuk szerint) Főelemek (>1 tömeg%), pl. O, Si, Fe, Al, Ca, Mg, Na, K (major) Mikroelemek (kis mennyiségben jelen lévő főelemek)

Részletesebben

Réteghatár dőlésiránya Szelvények

Réteghatár dőlésiránya Szelvények Borítón: GEOLÓGIA Borítón: BsC 2005/2006 HALLGATÓ BÁLINT Dolgozat neve Csoport, pl. SZ15 Feladat sorszáma 1-2. gyakorlat FÖLDTANI TÉRKÉP Szintvonalas térkép: a térbeli terepnek kicsinyített, síkbeli leképezése

Részletesebben

AZ ÉLETTELEN ÉS AZ ÉLŐ TERMÉSZET

AZ ÉLETTELEN ÉS AZ ÉLŐ TERMÉSZET AZ ÉLŐ ÉS AZ ÉLETTELEN TERMÉSZET MEGISMERÉSE AZ ÉLETTELEN ÉS AZ ÉLŐ TERMÉSZET Az élőlények és az élettelen természet kapcsolata. Az élettelen természet megismerése. A Földdel foglalkozó tudományok. 1.

Részletesebben

AZ UPPONYI-HEGYSÉGBŐL SZÁRMAZÓ KŐZETEK, TALAJ ÉS VÍZ ELEMTARTALMÁNAK VIZSGÁLATA

AZ UPPONYI-HEGYSÉGBŐL SZÁRMAZÓ KŐZETEK, TALAJ ÉS VÍZ ELEMTARTALMÁNAK VIZSGÁLATA AZ UPPONYI-HEGYSÉGBŐL SZÁRMAZÓ KŐZETEK, TALAJ ÉS VÍZ ELEMTARTALMÁNAK VIZSGÁLATA Készítette: Gyenes Katalin, környezettan alapszak Témavezető: Csorba Ottó, ELTE Atomfizika Tanszék Kép forrása: http://fold1.ftt.unimiskolc.hu/~foldshe/mof02.htm

Részletesebben

Anyagtan - Laborgyakorlat. Építőkövek

Anyagtan - Laborgyakorlat. Építőkövek Anyagtan - Laborgyakorlat Építőkövek Kőzetek csoportosítása 1. Magmás kőzetek 1.1 Mélységi kőzetek a Föld magmájából keletkeznek kristályos szerkezetűek nagy szilárdság, tömörség, keménység előfordulás:

Részletesebben

Kőzettan.

Kőzettan. Kőzettan Szabó Csaba Litoszféra Fluidum Kutató Labor Földrajz- és Földtudományi Intézet és Környezettudományi Kooperációs Kutató Központ ELTE Pázmány Péter sétány 1/C Budapest, 1117 email: cszabo@elte.hu

Részletesebben

Segédanyag BSc szakosok geológus szakirány kőzettan gyakorlat anyagához. Kőzetalkotó ásványok makroszkópos felismerése, elkülönítése

Segédanyag BSc szakosok geológus szakirány kőzettan gyakorlat anyagához. Kőzetalkotó ásványok makroszkópos felismerése, elkülönítése Segédanyag BSc szakosok geológus szakirány kőzettan gyakorlat anyagához Szakmány György - Józsa Sándor 2008. Kőzetalkotó ásványok makroszkópos felismerése, elkülönítése A kőzetalkotó ásványok megjelenése

Részletesebben

Kzetek csoportosítása

Kzetek csoportosítása Kzetek csoportosítása sa Eruptív v (magmás) Üledékes (szediment( szediment) Átalakult (metamorf) Átalakult (metamorf) kzetek A metamorfózis az a folyamat, amelynek során a kzetek ásványos összetétele és/vagy

Részletesebben

GEOTECHNIKA I. LGB-SE005-01 GEOLÓGIAI ALAPISMERETEK

GEOTECHNIKA I. LGB-SE005-01 GEOLÓGIAI ALAPISMERETEK GEOTECHNIKA I. LGB-SE005-01 GEOLÓGIAI ALAPISMERETEK Wolf Ákos 2 Földtani alapismeretek Föld keletkezése 3 Naprendszer kialakulása Föld körfolyamatai 4 Atmoszféra (légkör) troposzféra, stratoszféra, ionoszféra,

Részletesebben

Fluidum-kőzet kölcsönhatás: megváltozik a kőzet és a fluidum összetétele és új egyensúlyi ásványparagenezis jön létre Székyné Fux V k álimetaszo

Fluidum-kőzet kölcsönhatás: megváltozik a kőzet és a fluidum összetétele és új egyensúlyi ásványparagenezis jön létre Székyné Fux V k álimetaszo Hidrotermális képződmények genetikai célú vizsgálata Bevezetés a fluidum-kőzet kölcsönhatás, és a hidrotermális ásványképződési környezet termodinamikai modellezésébe Dr Molnár Ferenc ELTE TTK Ásványtani

Részletesebben

Karbonát és szilikát fázisok átalakulása a kerámia kiégetés során (Esettanulmány Cultrone et al alapján)

Karbonát és szilikát fázisok átalakulása a kerámia kiégetés során (Esettanulmány Cultrone et al alapján) Karbonát és szilikát fázisok átalakulása a kerámia kiégetés során (Esettanulmány Cultrone et al. 2001 alapján) Kő-, kerámia- és fémek archeometriája Kürthy Dóra 2014. 12. 12. 1 Miért fontos? ősi kerámiák

Részletesebben

Földtani alapismeretek

Földtani alapismeretek Földtani alapismeretek A Földkérget alakító hatások és eredményük A Föld felépítése és alakító hatásai A Föld folyamatai Atmoszféra Belső geoszférák A kéreg felépítése és folyamatai A mállás típusai a

Részletesebben

Ásványok. Az ásványok a kőzetek építő elemei.

Ásványok. Az ásványok a kőzetek építő elemei. Ásványok Az ásványok a kőzetek építő elemei. Az ásványok örzik a kőzetek keletkezési történetét, továbbá meghatározzák a fizikai és kémiai jellemvonásaikat 1 Minden ásványt jellemez egy sajátos - összetétel

Részletesebben

Segédanyag Földrajz és környezettan BSc szakosok üledékes kőzettan gyakorlati anyagához. Az üledékes kőzetek képződése

Segédanyag Földrajz és környezettan BSc szakosok üledékes kőzettan gyakorlati anyagához. Az üledékes kőzetek képződése Segédanyag Földrajz és környezettan BSc szakosok üledékes kőzettan gyakorlati anyagához Szakmány György, 1997-2008. Az üledékes kőzetek képződése Az üledékes kőzetek képződése az alábbi négy egymást követő,

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY. 36. szám. MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2013. március 4., hétfõ. Tartalomjegyzék

MAGYAR KÖZLÖNY. 36. szám. MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2013. március 4., hétfõ. Tartalomjegyzék MAGYAR KÖZLÖNY 36. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2013. március 4., hétfõ Tartalomjegyzék 62/2013. (III. 4.) Korm. rendelet A vasúti és autóbuszos személyszállítást igénybe vevõ utasok jogainak védelmérõl

Részletesebben

A Földkéreg anyagi felépítése

A Földkéreg anyagi felépítése A Földkéreg anyagi felépítése Elemek a földkéregben: 99% 8 elem fő összetevők: O 46% és Si 28%, lényeges összetevők: Al 8%, Fe 5% jelentős összetevők: Ca, Na, K, Mg összesen ~12% összes többi ~80 szilárd

Részletesebben

Mérnökgeológia. 1. Előadás. Szepesházi Róbert

Mérnökgeológia. 1. Előadás. Szepesházi Róbert Mérnökgeológia 1. Előadás Szepesházi Róbert 1 Mérnöki létesítmények geotechnikai előkészítése Geológiai információk Általános felépítés, geológiai történet Domináns képződmények tulajdonságai Tagoltság

Részletesebben

Csódi-hegy, szombati terepgyakorlat, 2012 ősze

Csódi-hegy, szombati terepgyakorlat, 2012 ősze Csódi-hegy, szombati terepgyakorlat, 2012 ősze Környezettan alapszak: 09.22., szombat Földrajz alapszak: 09.29., szombat Földtudomány alapszak: 10.06. szombat Aki nem a saját idejében megy, és még nem

Részletesebben

ÜLEDÉKES EREDETŰ VASÉRCTELEPEK. Szallagos Vas Formáció (BIF) eredete, típusai, geológiája és gazdasági jelentősége

ÜLEDÉKES EREDETŰ VASÉRCTELEPEK. Szallagos Vas Formáció (BIF) eredete, típusai, geológiája és gazdasági jelentősége ÜLEDÉKES EREDETŰ VASÉRCTELEPEK Szallagos Vas Formáció (BIF) eredete, típusai, geológiája és gazdasági jelentősége Tomas Róbert, Stockwork Exploration Kolozsvár, BBTE III. év ELŐADÁS TARTALMA 1. BEVEZETŐ:

Részletesebben