Az ásványtan tárgya, az ásvány fogalma. Geometriai kristálytan. A kristály fogalma. A Bravais-féle elemi cellák.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az ásványtan tárgya, az ásvány fogalma. Geometriai kristálytan. A kristály fogalma. A Bravais-féle elemi cellák."

Átírás

1 Tantárgy neve Fejezetek az általános földtan témaköreiből I-II. Tantárgy kódja FDB1307; FDB1308 Meghirdetés féléve 1-2 Kreditpont 3-3 Összóraszám (elm.+gyak.) 2+0 Számonkérés módja kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve Dr. Dobány Zoltán Tantárgyfelelős beosztása főiskolai docens 1. A tantárgy általános célja és specifikus célkitűzései: A tantárgy alapozó ismereteket kíván nyújtani a litoszféra legfontosabb ásványtani és kőzettani fogalmairól, alapösszefüggéseiről, az ott zajló anyagfejlődési folyamatokról, majd a Föld és az élet fejlődéstörténetét tekinti át 2. A tantárgy tartalma: Ásványtan Az ásványtan tárgya, az ásvány fogalma. Geometriai kristálytan. A kristály fogalma. A Bravais-féle elemi cellák. A kristálytan alaptörvényei. A szögállandóság törvénye. A paraméter törvény. A zónatörvény. A kristályok szimmetriája. Fedési műveletek, szimmetriaelemek. A kristályok alapformái. Egyszerű kristályformák. Kristályrendszerek és kristályosztályok. A kristályok szabályos összenövése. Párhuzamos összenövés, ikerkristályok. Két különböző ásvány kristályainak szabályos összenövése. Kristálykémia. Kémiai kötések. A kristályrácsok osztályozása. Ionrácsok, atomrácsok, fémrácsok, molekularácsok. A kristálykémia alaptörvényei. Izomorfia vagy hasonló alakúság. Elegykristályképződés. Elemhelyettesítés. Polimorfia vagy többalakúság. Pszeudomorfózák, paramorfózák. Kristályfizika. Sűrűség, szilárdsági tulajdonságok. Rugalmasság, plasztikus deformáció, siklatás. Hasadás, törés, keménység. Fénytani tulajdonságok. Az ásványtani mikroszkóp. Az ásványok, ásványporok színe. Ritkább fényjelenségek. Mágneses tulajdonságok. Elektromos tulajdonságok. Piezoelektromosság, piroelektromosság. Radioaktív tulajdonságok. Rendszeres ásványtan. Az ásványok osztályai.

2 Kőzettan A kőzet fogalma, a kőzetek genetikai csoportjai. A magmás kőzetek A magmás kristályosodás szakaszai. A magma differenciációja, megszilárdulása. A likvidmagmás szakasz. Az előkristályosodás folyamat és az előkristályosodás ásványai. (Pirrhotin, pentlandit, kalkopirit, sperrilit, magnetit, ilmenit, kromit, apatit, gyémánt) A főkristályosodás. A Bowen-féle kiválási sor. A kőzetalkotó ásványok. (Olivin, rombos piroxének, monoklin piroxének, {diopszid, diallág, augit, egirin}, amfibolok {tremolit, aktinolit, hornblende, glaukofán}, csillámok {biotit, muszkovit}, földpátok {plagioklászföldpátok: anortit, bytownit, labradorit, andezin, oligoklász, albit}, káliföldpátok {ortoklász, mikroklin}, földpátpótlók {leucit, nefelin, szodalit}, kvarccsoport {kvarc és változatai: hegyikristály, máramarosi gyémánt, füstkvarc, morion, citrin, ametiszt, rózsakvarc, közönséges kvarc, kékkvarc, rostos kvarc, macskaszem, tigrisszem, sólyomszem, aventurinkvarc, kalcedonfélék: karneol, krizoprász, achát, ónix, szardonix, mohachát, mokkakő, dendritachát, jáspis, plazma, szarukő, tűzkő}, opálcsoport {nemesopál, harlekinopál, aranyopál, tűzopál, üvegopál, közönséges opál, tejopál, viaszopál, faopál, kovazsugorékok, kovaföldek} A magmás kőzetek. A magmás kőzetek fő kőzetalkotó ásványos összetétele, csoportosítása. A Streckeisen-diagram. A magmás kőzetek jellemzése. A mélységi magmás kőzetek (gránit, granodiorit, szienit, diorit, gabbró, peridotit). Kiömlési magmás kőzetek. (Riolit, dácit, trachit, andezit, bazalt.) Tufakőzetek (bomba, tömb, lapilli, por) Utómagmás szakasz. Pegmatitos fázis, pneumatolitos fázis és ásványaik (turmalincsoport, berill, smaragd, akvamarin, cirkon, monacit, rutil, korund, rubin, zafír, smirgel, uraninit, fluorit, ónkő, volframit, molibdenit, hematit) Hidrotermális szakasz (hipotermás, katatermás, mezotermás, epitermás, teletermás) A hidrotermás szakasz fontosabb ásványai (arany, ezüst, kalkozin, covellin, bornit, enargit, fakóércek, szfalerit, galenit, pirit, cinnabarit, antimonit, kalcit, sziderit, dolomit, barit, magnezit) Üledékes kőzetek Az üledékes kőzetek genetikája (aprózódás, mállás, szállítás, lerakódás vagy üledékképződés, kőzettéválás vagy diagenezis). Az üledékes kőzetek osztályozása.

3 Piroklasztitok. Törmelékes üledékes kőzetek. Pszefitek, pszammitok. (konglomerátum, breccsa, tillit, éleskavics, grauwacke, arkóza, homok, homokkő, aleurolit, lösz). Agyagkőzetek (kaolinit, montmorillonit, gibbsit, diaszpor, böhmit, alumogél, bauxit) Vegyi és szerves eredetű üledékes kőzetek. Vasas üledékek (mocsárérc, gyepvasérc, vivianit, vasas torlatok, vasoolit) Üledékes mangánkőzetek. Üledékes foszfátkőzetek (guano, csontbreccsa, vivianit, foszforit gumók, foszforit rétegek) Karbonátos kőzetek (mészkő, édesvízi mészkő, cseppkő, travertino, tavi kréta, réti mészkő, tengeri mészkő, oolitos mészkő, márga, mészmárga, agyagmárga, dolomit) Kovakőzetek (gejzirit, hidrokvarcit, limnokvarcit, kovaföld, radiolarit) Sókőzetek (magnéziumsók, káliumsók, kősó, gipsz, anhidrit, dolomit) Üledékes uránérctelepek. Szerves eredetű kőzetek (tőzeg, lignit, barnaszén, feketeszén, antracit, kőolaj, földgáz, olajpala) Metamorf kőzetek A metamorfózis fogalma, a metamorfózis jelenségének az osztályozása. A metamorfózis jelenségének a lehatárolása. A metamorfózis fő fizikai tényezői. A metamorf differenciáció. A víz szerepe a metamorf differenciációban. A lokális metamorfózis típusai: kontakt metamorfózis és diszlokációs metamorfózis (albitepidot-szaruszirtfácies, amfibol-szaruszirtfácies, káliföldpát-cordierit-szaruszirtfácies, csomós palák, foltos palák, kévés pala, milonit, kataklázit) Regionális metamorfózis: rétegterhelési metamorfózis, dinamotermális metamorfózis. A regionális metamorfózis kőzetei (nagyon kisfokú metamorfitok, kisfokú metamorfitok, közepes fokú metamorfitok, nagyfokú metamorfitok) A metamorf kőzetek általános jellemzése. A leggyakoribb metamorf kőzetek (agyagpala, fillit, kloritpala, talkpala, porfiroid, metabazalt, szerpentinit, csillámpala, gneiszgránit, kristályos mészkő, gneisz, amfibolit, eklogit) A Föld és az élet fejlődése A történeti földtan speciális kutatási módszerei. A környezeti viszonyok tanulmányozása, a környezeti viszonyok változásainak a felismerése. A kőzetek korának a meghatározása. Az őslények fosszilizálódása (őslénytani alapfogalmak). Az élet keletkezésére vonatkozó elméletek.

4 A prekambrium. Ősföldrajzi viszonyok. A prekambrium éghajlata. A prekambrium élővilága. A paleozóikum. Ősföldrajzi viszonyok (Kaledóniai-, Variszkuszi-, Urali-geoszinklinális, valamint az ősi pajzsok fejlődéstörténete). A paleozóikum éghajlata. A paleozóos élővilág fejlődéstörténete. A növényvilág (Adendrikum, Protodendrikum, Paleodendrikum, Mesodendrikum) Az állatvilág (gerinctelen állatvilág, gerinces állatvilág) A mezozóikum. Ősföldrajzi viszonyok. A mezozóikum éghajlata. A mezozóos élővilág fejlődéstörténete. Növényvilág (Mesodendrikum, Kainodendrikum) Az állatvilág (gerinctelen állatvilág, gerinces állatvilág) A kainozóikum. A harmadidőszak ősföldrajzi viszonyai. A harmadidőszak éghajlata. A harmadidőszaki élővilág fejlődéstörténete. A negyedidőszak időtartama és felosztása. A negyedidőszaki klímaváltozások lehetséges okai. Ősföldrajzi viszonyok. A negyedidőszaki élővilág fejlődéstörténete. Magyarország paleozóos képződményei. Magyarország mezozóos képződményei. Magyarország harmadidőszaki képződményei. Magyarország negyedidőszaki képződményei. 3. Évközi ellenőrzés módja: zárthelyi dolgozatok Kollokviumi témakörök 1. A kristály fogalma. A Bravais-féle elemi cellák. A kristálytan alaptörvényei. A szögállandóság törvénye. A paraméter törvény. A zónatörvény. A kristályok szimmetriája. Fedési műveletek, szimmetriaelemek. 2. A kristályok szimmetriája. Fedési műveletek, szimmetriaelemek. A kristályok alapformái. Egyszerű kristályformák. Kristályrendszerek és kristályosztályok. 3. Kristálykémia. Kémiai kötések. A kristályrácsok osztályozása. Ionrácsok, atomrácsok, fémrácsok, molekularácsok. 4. Kristályfizika. Sűrűség, szilárdsági tulajdonságok. Rugalmasság, plasztikus deformáció, siklatás. Hasadás, törés, keménység. Fénytani tulajdonságok. Az ásványtani mikroszkóp. Az ásványok, ásványporok színe. Ritkább fényjelenségek. Mágneses tulajdonságok. Elektromos tulajdonságok. Piezoelektromosság, piroelektromosság. Radioaktív tulajdonságok. 5. A magmás kőzetek A magmás kristályosodás szakaszai. A magma differenciációja, megszilárdulása. A likvidmagmás szakasz. Az előkristályosodás folyamat és az előkristályosodás ásványai. 6. A főkristályosodás. A Bowen-féle kiválási sor. A kőzetalkotó ásványok. 7. A magmás kőzetek fő kőzetalkotó ásványos összetétele, csoportosítása. A Streckeisendiagram. A magmás kőzetek jellemzése.

5 8. A mélységi magmás kőzetek. Kiömlési magmás kőzetek. Tufakőzetek 9. Utómagmás szakasz. Pegmatitos fázis, pneumatolitos fázis és ásványaik Hidrotermális szakasz. A hidrotermás szakasz fontosabb ásványai 10. Az üledékes kőzetek genetikája (aprózódás, mállás, szállítás, lerakódás vagy üledékképződés, kőzettéválás vagy diagenezis). Az üledékes kőzetek osztályozása. 11. Piroklasztitok. Törmelékes üledékes kőzetek. Pszefitek, pszammitok. Agyagkőzetek Vegyi és szerves eredetű üledékes kőzetek. Vasas üledékek. Üledékes mangánkőzetek 12.Üledékes foszfátkőzetek. Karbonátos kőzetek. Kovakőzetek. Sókőzetek. Üledékes uránérctelepek. Szerves eredetű kőzetek 13. A metamorfózis fogalma, a metamorfózis jelenségének az osztályozása. A metamorfózis jelenségének a lehatárolása. A metamorfózis fő fizikai tényezői. A metamorf differenciáció. A víz szerepe a metamorf differenciációban 14. A lokális metamorfózis típusai: kontakt metamorfózis és diszlokációs metamorfózis Regionális metamorfózis: rétegterhelési metamorfózis, dinamotermális metamorfózis. 15. A metamorf kőzetek általános jellemzése. A leggyakoribb metamorf kőzetek 16. A történeti földtan speciális kutatási módszerei. A környezeti viszonyok tanulmányozása, a környezeti viszonyok változásainak a felismerése. A kőzetek korának a meghatározása. Az őslények fosszilizálódása (őslénytani alapfogalmak). 17. Az élet keletkezésére vonatkozó elméletek. 18. A prekambrium. Ősföldrajzi viszonyok. A prekambrium éghajlata. A prekambrium élővilága. 19. A paleozóikum. Ősföldrajzi viszonyok (Kaledóniai-, Variszkuszi-, Urali-geoszinklinális, valamint az ősi pajzsok fejlődéstörténete). A paleozóikum éghajlata. A paleozóos élővilág fejlődéstörténete. A növényvilág (Adendrikum, Protodendrikum, Paleodendrikum, Mesodendrikum) Az állatvilág (gerinctelen állatvilág, gerinces állatvilág) 20. A mezozóikum. Ősföldrajzi viszonyok. A mezozóikum éghajlata. A mezozóos élővilág fejlődéstörténete. Növényvilág (Mesodendrikum, Kainodendrikum). Az állatvilág (gerinctelen állatvilág, gerinces állatvilág) 21. A kainozóikum. A harmadidőszak ősföldrajzi viszonyai. A harmadidőszak éghajlata. A harmadidőszaki élővilág fejlődéstörténete. 22. A negyedidőszak időtartama és felosztása. A negyedidőszaki klímaváltozások lehetséges okai. Ősföldrajzi viszonyok. A negyedidőszaki élővilág fejlődéstörténete. 23. Magyarország paleozóos képződményei.

6 24. Magyarország mezozóos képződményei. 25. Magyarország harmad- és negyedidőszaki képződményei. 4. A tárgy előírt szakmai gyakorlatai: - 5. A kötelező ill. ajánlott jegyzetek és /vagy irodalom jegyzéke: Báldi T: A történeti földtan alapjai. Tankönyvkiadó, Budapest, Bognár L.: Ásványhatározó. Gondolat, Budapest, Boros L. (szerk.): Általános természeti földrajzi gyakorlatok. Tankönyvkiadó, Budapest, Géczy B.: Őslénytan. Tankönyvkiadó, Budapest, Karátson D. (szerk.): Pannon Enciklopédia Magyarország földje. Budapest, Molnár B.: A Föld és az élet fejlődése. Tankönvkiadó, Budapest, Némedi Varga Z.: Általános és szerkezeti földtan. Tankönyvkiadó, Budapest, Pápay L. Molnár S.: Ásványtani, kőzettani alapismeretek. Szeged, Paturi F. R.: A Föld krónikája. Officina Nova, Budapest, Pellant C.: Kőzetek és ásványok. Határozó kézikönyvek Szederkényi T.: Ásvány és kőzettan. Szeged, A tantárgy tárgyi szükségletei és ellátása: tanterem, ásvány- és kőzetgyűjtemények, ősmaradványok, földtani térképek stb.

Tesztkérdések az Ásványtani és kızettani alapismeretek tárgyhoz

Tesztkérdések az Ásványtani és kızettani alapismeretek tárgyhoz Tesztkérdések az Ásványtani és kızettani alapismeretek tárgyhoz 1. Mi a drágakı? a. ásványváltozat b. biogén eredető anyag lehet 2. Mit nevezünk ércnek? a. ásvány, amibıl fémet nyerhetünk ki b. kızet,

Részletesebben

Ásványtani alapismeretek 6. előadás Kőzetalkotó ásványok Az ásványok olvadékból történő kristályosodásának sorrendje Bowen szerint Kőzetalkotó ásványok: SiO 2 ásványok Kvarc: hexagonális és trigonális

Részletesebben

Segédanyag Az I. éves geográfusok és földrajz tanárszakosok magmás kőzettan gyakorlat anyagához ALAPFOGALMAK

Segédanyag Az I. éves geográfusok és földrajz tanárszakosok magmás kőzettan gyakorlat anyagához ALAPFOGALMAK Segédanyag Az I. éves geográfusok és földrajz tanárszakosok magmás kőzettan gyakorlat anyagához Szakmány György - Józsa Sándor 1997-2003. ALAPFOGALMAK Kőzet: A bolygók szilárd anyagát alkotó, kémiailag

Részletesebben

a.) filloszilikátok b.) inoszilikátok c.) nezoszilikátok a.) tektoszilikátok b.) filloszilikátok c.) inoszilikátok

a.) filloszilikátok b.) inoszilikátok c.) nezoszilikátok a.) tektoszilikátok b.) filloszilikátok c.) inoszilikátok 1. Melyik összetett anion a szilikátok jellemzője? a.) SO 4 b.) SiO 4 c.) PO 4 2. Milyen ásványok a csillámok? a.) filloszilikátok b.) inoszilikátok c.) nezoszilikátok 3. Milyen ásványok az amfibolok?

Részletesebben

2. Talajképző ásványok és kőzetek. Dr. Varga Csaba

2. Talajképző ásványok és kőzetek. Dr. Varga Csaba 2. Talajképző ásványok és kőzetek Dr. Varga Csaba Talajképző ásványok A földkéreg egynemű szilárd alkotórészei, melyeknek többsége szabályos, kristályos felépítésű. A bennük az építőelemek szabályosan

Részletesebben

12. elıadás MAGMÁS KİZETEK

12. elıadás MAGMÁS KİZETEK 12. elıadás MAGMÁS KİZETEK MAGMÁS KİZETEK A FÖLDKÉREGBEN A magmából képzıdnek a fıkristályosodás során. A megszilárdulás helye szerinti csoportosításuk: Intruzív (mélységi) kızetek (5-20 km mélységben)

Részletesebben

Réteghatár dőlésiránya Szelvények

Réteghatár dőlésiránya Szelvények Borítón: GEOLÓGIA Borítón: BsC 2005/2006 HALLGATÓ BÁLINT Dolgozat neve Csoport, pl. SZ15 Feladat sorszáma 1-2. gyakorlat FÖLDTANI TÉRKÉP Szintvonalas térkép: a térbeli terepnek kicsinyített, síkbeli leképezése

Részletesebben

14. elıadás ÜLEDÉKES KİZETEK

14. elıadás ÜLEDÉKES KİZETEK 14. elıadás ÜLEDÉKES KİZETEK AZ ÜLEDÉKES KİZETEK A Föld felszínén, vagy a felszín közelében képzıdnek laza üledékek konszolidációja során. Az üledékes kızetek képzıdési folyamata a mállás, szállítás, üledékképzıdés

Részletesebben

Segédanyag Az I. éves Földrajz BSc és Környezettan BSc szakos hallgatók kőzettan gyakorlat anyagához. Kőzetalkotó ásványok

Segédanyag Az I. éves Földrajz BSc és Környezettan BSc szakos hallgatók kőzettan gyakorlat anyagához. Kőzetalkotó ásványok Segédanyag Az I. éves Földrajz BSc és Környezettan BSc szakos hallgatók kőzettan gyakorlat anyagához Szakmány György Józsa Sándor, 2010. Kőzetalkotó ásványok A kőzetalkotó ásványok megjelenése a kőzetekben

Részletesebben

1. Terméselemek 2. Szulfidook 3. Oxidok, hidroxidok 4. Szilikátok 5. Foszfátok 6. Szulfátok 7. Karbonátok 8. Halogenidek 9.

1. Terméselemek 2. Szulfidook 3. Oxidok, hidroxidok 4. Szilikátok 5. Foszfátok 6. Szulfátok 7. Karbonátok 8. Halogenidek 9. 1. Terméselemek 2. Szulfidook 3. Oxidok, hidroxidok 4. Szilikátok 5. Foszfátok 6. Szulfátok 7. Karbonátok 8. Halogenidek 9. Szerves ásványok 1. Terméselemek 26 fajta - fémes: Au(szab) arany tisztán található

Részletesebben

Ásványosztályok. Bidló A.: Ásvány- és kzettan

Ásványosztályok. Bidló A.: Ásvány- és kzettan Ásványosztályok 1. Termésemelek 2. Szulfidok 3. Halogenidek 4. Oxidok és hidroxidok 5. Nitrátok, karbonátok, borátok 6. Szulfátok, kromátok, molibdenátok, wolframátok 7. Foszfátok, arzenátok, vanadátok

Részletesebben

DE TEK TTK Ásvány- és Földtani Tanszék

DE TEK TTK Ásvány- és Földtani Tanszék FÖLDTUDOMÁNYI BSC SZAKMAI TÖRZSANYAG ÁSVÁNY- ÉS KŐZETTAN I-II Óraszám: 2+2 0+2 Kredit: 7 Tantárgyfelelős: Dr. Kozák Miklós egyetemi docens DE TEK TTK Ásvány- Földtani Tanszék Debrecen, 2005 1 A tantárgy

Részletesebben

7. elıadás KRISTÁLYFIZIKAI ALAPOK

7. elıadás KRISTÁLYFIZIKAI ALAPOK 7. elıadás KRISTÁLYFIZIKAI ALAPOK ANIZOTRÓPIA IZOTRÓPIA FOGALMA Izotrópia (irányok szerint egyenlı): a fizikai sajátságok függetlenek az iránytól. Ide tartoznak a köbös rendszerben kristályosodó kristályok.

Részletesebben

SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI

SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI 23 ÁSVáNYRENDSZERTAN XXIII. IV. OsZTÁLY OxIDOK És HIDROxIDOK 1. Előfordulásuk, jellemzőik Jelenleg mintegy 500, az oxidok és hidroxidok rokonságába tartozó ásványt

Részletesebben

ÁSVÁNYOK-KİZETKÉPZİDÉS

ÁSVÁNYOK-KİZETKÉPZİDÉS ÁSVÁNYOK-KİZETKÉPZİDÉS Tartalom Ásvány, kristály, kızet fogalma Elemek gyakorisága a földkéregben Kızetképzıdés folyamata Ásványok tulajdonságai Kızetalkotó ásványok Ásvány természetben elıforduló anyag

Részletesebben

4. elıadás A KRISTÁLYFIZIKA ALAPJAI

4. elıadás A KRISTÁLYFIZIKA ALAPJAI 4. elıadás A KRISTÁLYFIZIKA ALAPJAI KRISTÁLYFIZIKA ANIZOTRÓPIA IZOTRÓPIA JELENSÉGE Izotrópia (irányok szerint egyenlı): ha a fizikai sajátságok függetlenek az iránytól. Ide tartoznak a köbös rendszerbe

Részletesebben

KŐZETEK ELŐKÉSZÍTÉSE A LEPUSZTULÁSRA. Aprózódás-mállás

KŐZETEK ELŐKÉSZÍTÉSE A LEPUSZTULÁSRA. Aprózódás-mállás KŐZETEK ELŐKÉSZÍTÉSE A LEPUSZTULÁSRA Aprózódás-mállás Az ásványok és kőzet jelentős része olyan környezetben képződött, ahol a hőmérsékleti, nedvességei, nyomási és biológiai viszonyok jelentősen különböznek

Részletesebben

SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI

SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI 4 AZ ÁSVÁNYTaN ÉS kőzettan TÁRGYa, alapfogalmak IV. AZ ÁsVÁNYOK (És kőzetek) KELETKEZÉsE 1. BEVEZETÉs Bárhol képződhetnek ásványok (kőzetek), ha gőzök, olvadékok

Részletesebben

A bányászatban keletkező meddőanyagok hasznosításának lehetőségei. Prof.Dr.CSŐKE Barnabás, Dr.MUCSI Gábor

A bányászatban keletkező meddőanyagok hasznosításának lehetőségei. Prof.Dr.CSŐKE Barnabás, Dr.MUCSI Gábor Hulladékvagyon gazdálkodás Magyarországon, Budapest, október 14. A bányászatban keletkező meddőanyagok hasznosításának lehetőségei Prof.Dr.CSŐKE Barnabás, Dr.MUCSI Gábor Miskolci Egyetem Nyersanyagelőkészítési

Részletesebben

Tartalom. Created by XMLmind XSL-FO Converter.

Tartalom. Created by XMLmind XSL-FO Converter. Tartalom... 1 1. Bevezetés... 1 2. 1. Földtani alapismeretek I. (a litoszféra)... 1 2.1. 1.1. A Föld keletkezése... 1 2.2. 1.2. A Föld felépítése... 2 2.3. 1.3. A Föld alakja... 5 2.4. 1.4. A litoszféra

Részletesebben

ezetés a kőzettanba Földtudományi BSc szak Dr. Harangi Szabolcs tanszékvezető egyetemi tanár ELTE FFI Kőzettan-Geokémiai Tanszék

ezetés a kőzettanba Földtudományi BSc szak Dr. Harangi Szabolcs tanszékvezető egyetemi tanár ELTE FFI Kőzettan-Geokémiai Tanszék Bevezetés ezetés a kőzettanba 1. Földtudományi BSc szak Dr. Harangi Szabolcs tanszékvezető egyetemi tanár ELTE FFI Kőzettan-Geokémiai Tanszék 0-502 szoba, e-mail: szabolcs.harangi@geology.elte.hu geology.elte.hu

Részletesebben

13. elıadás METAMORF KİZETEK

13. elıadás METAMORF KİZETEK 13. elıadás METAMORF KİZETEK A METAMORFÓZIS JELENSÉGE Oka: hımérséklet és/vagy nyomás megváltozása, illetve irányított nyíróerık jelenléte. 1. Megváltozik a kızet ásványos összetétele Látszólag szilárd

Részletesebben

Az endogén erők felszínformáló hatásai-tektonikus mozgás

Az endogén erők felszínformáló hatásai-tektonikus mozgás Az endogén erők felszínformáló hatásai-tektonikus mozgás A köpeny anyagának áramlása Lemez mozgások (tektonika) 1-10 cm/év Gravitációs hatás Kambrium (550m) Perm (270m) Eocén (50m) Az endogén erők felszínformáló

Részletesebben

A tételsor a 21/2007. (V.21.) SZMM rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült.

A tételsor a 21/2007. (V.21.) SZMM rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

11. előadás MAGMÁS KŐZETEK

11. előadás MAGMÁS KŐZETEK 11. előadás MAGMÁS KŐZETEK MAGMÁS KŐZETEK A FÖLDKÉREGBEN A magmából képződnek az elő- és főkristályosodás során. A megszilárdulás helye szerint: Intruzív (mélységi) kőzetek (5-20 km mélységben) Szubvulkáni

Részletesebben

Anyagok és nyersanyagok az őskorban és a történeti korokban - bevezető

Anyagok és nyersanyagok az őskorban és a történeti korokban - bevezető Anyagok és nyersanyagok az őskorban és a történeti korokban - bevezető Szakmány György Archeometria, 2012. március 7. Nyersanyagok és felhasználásuk Szervetlen eredetű anyagok Természetes eredetű (ásványok

Részletesebben

Földtan kérdéssorozat

Földtan kérdéssorozat Földtan kérdéssorozat 1. Mit nevezünk földtudományoknak?. 2. Sorold fel a földtudományok segédtudományait! (22 db) 3. Mi a geológia?. 4. Mi a geológia (földtan) tárgya? 5. Oszd fel a földtant egy lehetséges

Részletesebben

Ásványtani alapismeretek

Ásványtani alapismeretek Ásványtani és s kőzettani k alapismeretek Előadók: Dr Molnár Ferenc, egyetemi docens, Ásványtani Tanszék Dr Ditrói Puskás Zuárd, egyetemi docens, Kőzettan-Geokémiai Tanszék Gyakorlatvezetők: Dr Molnár

Részletesebben

Metamorf kőzettan. Magmás (olvadék, kristályosodás, T, p) szerpentinit. zeolit Üledékes (törmelék oldatok kicsapódása; szerves eredetű, T, p)

Metamorf kőzettan. Magmás (olvadék, kristályosodás, T, p) szerpentinit. zeolit Üledékes (törmelék oldatok kicsapódása; szerves eredetű, T, p) Metamorf kőzettan Metamorfózis (átalakulás, átkristályosodás): ha a kőzetek keletkezési körülményeiktől eltérő nyomású és/vagy hőmérsékletű környezetbe kerülve szilárd fázisban átkristályosodnak és/vagy

Részletesebben

1. Mi a drágakő? a. ásványváltozat b. biogén eredetű anyag c. mindkettő lehet. 13. Mit értünk a kristályok külső szimmetriáján?

1. Mi a drágakő? a. ásványváltozat b. biogén eredetű anyag c. mindkettő lehet. 13. Mit értünk a kristályok külső szimmetriáján? 1. Mi a drágakő? a. ásványváltozat b. biogén eredetű anyag lehet 2. Mit nevezünk ércnek? a. ásvány, amiből fémet nyerhetünk ki b. kőzet, amiből fémet nyerhetünk ki c. kőzet, amiből gazdaságosan fémet nyerhetünk

Részletesebben

Földtani alapfogalmak

Földtani alapfogalmak A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola jegyzettára Matematika és Természettudományi Tanszék Gönczy Sándor Földtani alapfogalmak (oktatási segédanyag a földrajz szakos főiskolai hallgatók számára)

Részletesebben

Kőzettan. Magmás (magmatic) Metamorf (metamorphic) Üledékes (sedimantary) -polimineralikus -monomineralikus

Kőzettan. Magmás (magmatic) Metamorf (metamorphic) Üledékes (sedimantary) -polimineralikus -monomineralikus Kőzettan Definíció: A kőzetek a bolygók szilárd anyagának kémiailag heterogén, többfelé megtalálható, nagy kiterjedésű ásványtömegei, vagy jellemző összetételű ásványtársulásai. -nem csak a Föld hanem

Részletesebben

Az ásványok rendszerezése Az ásványok osztályokba sorolásának alapelvei: - Összetétel - Kristályszerkezet - Előfordulás Összesen 9 osztályba soroljuk

Az ásványok rendszerezése Az ásványok osztályokba sorolásának alapelvei: - Összetétel - Kristályszerkezet - Előfordulás Összesen 9 osztályba soroljuk Ásványtani alapismeretek 4. előadás Az ásványok rendszerezése Az ásványok osztályokba sorolásának alapelvei: - Összetétel - Kristályszerkezet - Előfordulás Összesen 9 osztályba soroljuk az ásványokat,

Részletesebben

SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI

SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI 3 AZ ÁSVÁNYTaN ÉS kőzettan TÁRGYa, alapfogalmak III. ALAPFOGALMAK 1. MI AZ ÁsVÁNY? Nem véletlen, hogy a bevezető gondolatokban a kémiai elemekkel, azok elterjedésével

Részletesebben

Polimorfia Egy bizonyos szilárd anyag a külső körülmények függvényében különböző belső szerkezettel rendelkezhet. A grafit kristályrácsa A gyémánt kri

Polimorfia Egy bizonyos szilárd anyag a külső körülmények függvényében különböző belső szerkezettel rendelkezhet. A grafit kristályrácsa A gyémánt kri Ásványtani alapismeretek 3. előadás Polimorfia Egy bizonyos szilárd anyag a külső körülmények függvényében különböző belső szerkezettel rendelkezhet. A grafit kristályrácsa A gyémánt kristályrácsa Polimorf

Részletesebben

Kvarc, Ruszkica. Kövecses-Varga Lajos gyűjteménye (Siófok). A példány mérete: 6 8 cm.

Kvarc, Ruszkica. Kövecses-Varga Lajos gyűjteménye (Siófok). A példány mérete: 6 8 cm. Kvarc, Ruszkica. Kövecses-Varga Lajos gyűjteménye (Siófok). A példány mérete: 6 8 cm. ELŐSZÓ Az emberiség folyton megújuló igénye a természet törvényeinek felismerése, értékeinek megismerése és megőrzése.

Részletesebben

Törökbálinti Homokkő: 25 29 millió év közt, Tengerparton / sekélyvízben rakódott le

Törökbálinti Homokkő: 25 29 millió év közt, Tengerparton / sekélyvízben rakódott le Dunabogdány Alapok Kőzet: Földi léptékben nagy kiterjedésű ásványkeverék. Dácit: Vulkáni kiömlési kőzet, amelynek uralkodó elegyrészei a fehér színű földpát, a fekete, többnyire lemezes biotit, a fekete,

Részletesebben

Gálos Vásárhelyi KŐZETTESTEK OSZTÁLYOZÁSA AZ ÉPÍTŐMÉRNÖKI GYAKORLATBAN

Gálos Vásárhelyi KŐZETTESTEK OSZTÁLYOZÁSA AZ ÉPÍTŐMÉRNÖKI GYAKORLATBAN Gálos Vásárhelyi KŐZETTESTEK OSZTÁLYOZÁSA AZ ÉPÍTŐMÉRNÖKI GYAKORLATBAN GÁLOS MIKLÓS VÁSÁRHELYI BALÁZS KŐZETTESTEK OSZTÁLYOZÁSA AZ ÉPÍTŐMÉRNÖKI GYAKORLATBAN 2006 A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi

Részletesebben

Tartalom. Körmendy Regina: Feledésbe ment beremendi szépség a hidroxilapatit...2

Tartalom. Körmendy Regina: Feledésbe ment beremendi szépség a hidroxilapatit...2 Tartalom Körmendy Regina: Feledésbe ment beremendi szépség a hidroxilapatit....2 Körmendy Regina: Képes kőzettan kezdőknek: Szkarn, egy sokarcú kőzet....5 Körmendy Regina: Kék csoda a kianit..16 Hírek,

Részletesebben

Általános és történeti földtan. 2. hét. A magmás kızetek. A magmás kızetek képzıdése és fajtái

Általános és történeti földtan. 2. hét. A magmás kızetek. A magmás kızetek képzıdése és fajtái Általános és történeti földtan 2. hét A magmás kızetek A magmás kızetek képzıdése és fajtái A segédanyagot összeállították: Báldi Tamás, Nagymarosy András, Uhrin András A Föld belsı felépítése kontinentális

Részletesebben

Geológia (kidolgozott) vizsgakérdések

Geológia (kidolgozott) vizsgakérdések Vánkos Bence Geológia (kidolgozott) vizsgakérdések 1. Az ásványok bels szerkezete - A gránit család jellemzése, felhasználhatósága és el fordulása Ásvány: a természetben el forduló anyag, amely meghatározott

Részletesebben

Teleptan I. 7. előadás: Vulkáni-hidrotermális rendszerek ásványi nyersanyagai és a vulkáni kőzetek hasznosíthatósága. Dr.

Teleptan I. 7. előadás: Vulkáni-hidrotermális rendszerek ásványi nyersanyagai és a vulkáni kőzetek hasznosíthatósága. Dr. Teleptan I. 7. előadás: Vulkáni-hidrotermális rendszerek ásványi nyersanyagai és a vulkáni kőzetek hasznosíthatósága Dr. Molnár Ferenc Epitermális ércesedések általános jellemzői Szárazföldi vulkáni területek

Részletesebben

Magmás kőzetek szerkezete és szövete

Magmás kőzetek szerkezete és szövete Magmás kőzetek szerkezete és szövete Szövet: A kőzetet alkotó ásványok alaki sajátságai, az ásványok egymáshoz való viszonya, kapcsolata, elhelyezkedési módja és mérete. A kőzeteket felépítő ásványokat

Részletesebben

Litoszféra fő-, mikro- és nyomelemgeokémiája

Litoszféra fő-, mikro- és nyomelemgeokémiája Litoszféra fő-, mikro- és nyomelemgeokémiája Elemek >1.0 tömeg%-ban főelemek (főleg litofil, refrakter és illó) 0.1-1.0 tömeg%-ban mikroelemek < 0.1 tömeg% nyomelemek A kontinentális kéreg főelemei, (Winter,

Részletesebben

Geokémia

Geokémia Geokémia 2016.12.05. A Föld szerkezete, a földkéreg felépítése földkéreg: a Föld legkülső, szilárd halmazállapotú rétege, amely kőzetekből áll. A földkéreg bolygónk sugarával összehasonlítva nagyon vékony,

Részletesebben

P és/vagy T változás (emelkedés vagy csökkenés) mellett a:

P és/vagy T változás (emelkedés vagy csökkenés) mellett a: Metamorf kőzettan Metamorfózis (átalakulás, átkristályosodás): ha a kőzetek keletkezési körülményeiktől eltérő nyomású és/vagy hőmérsékletű környezetbe kerülve szilárd fázisban átkristályosodnak. P és/vagy

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY. 36. szám. MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2013. március 4., hétfõ. Tartalomjegyzék

MAGYAR KÖZLÖNY. 36. szám. MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2013. március 4., hétfõ. Tartalomjegyzék MAGYAR KÖZLÖNY 36. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2013. március 4., hétfõ Tartalomjegyzék 62/2013. (III. 4.) Korm. rendelet A vasúti és autóbuszos személyszállítást igénybe vevõ utasok jogainak védelmérõl

Részletesebben

Tantárgy neve Fejezetek az általános földtan témaköreiből I.

Tantárgy neve Fejezetek az általános földtan témaköreiből I. Tantárgy neve Fejezetek az általános földtan témaköreiből I. FDB1307 Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 3 Összóraszám (elm.+gyak.) 0+2 gyakorlati jegy 1. A tantárgy általános célja és specifikus célkitűzései:

Részletesebben

GORZSA KÉSŐ NEOLIT TELL TELEPÜLÉSRŐL ELŐKERÜLT KŐESZKÖZÖK ARCHEOMETRIAI VIZSGÁLATÁNAK ELŐZETES EREDMÉNYEI (TISZA KULTÚRA, DK MAGYARORSZÁG)

GORZSA KÉSŐ NEOLIT TELL TELEPÜLÉSRŐL ELŐKERÜLT KŐESZKÖZÖK ARCHEOMETRIAI VIZSGÁLATÁNAK ELŐZETES EREDMÉNYEI (TISZA KULTÚRA, DK MAGYARORSZÁG) 13 GORZSA KÉSŐ NEOLIT TELL TELEPÜLÉSRŐL ELŐKERÜLT KŐESZKÖZÖK ARCHEOMETRIAI VIZSGÁLATÁNAK ELŐZETES EREDMÉNYEI (TISZA KULTÚRA, DK MAGYARORSZÁG) SZAKMÁNY, GY. 1 STARNINI, E. 2 HORVÁTH, F. 3 BRADÁK, B. 4 2

Részletesebben

Kutatási jelentés. Vid Gábor. 2011. évben a Baradla- és a Béke-barlangokban végzett barlangkutató tevékenységrıl. 2012. február 13.

Kutatási jelentés. Vid Gábor. 2011. évben a Baradla- és a Béke-barlangokban végzett barlangkutató tevékenységrıl. 2012. február 13. Kutatási jelentés Vid Gábor 2011. évben a Baradla- és a Béke-barlangokban végzett barlangkutató tevékenységrıl 2012. február 13. 1. Bevezetés 2009. január 5-én kértem, és 2009. február 27-én 55-6/2009

Részletesebben

Magyarország felszíni képzõdményeinek földtana

Magyarország felszíni képzõdményeinek földtana Magyarország felszíni képzõdményeinek földtana Magyarázó Magyarország földtani térképéhez (1:500 000) Szerkesztette: KERCSMÁR Zsolt Írta: BUDAI Tamás, CSILLAG Gábor, KERCSMÁR Zsolt, SELMECZI Ildikó, SZTANÓ

Részletesebben

IV. IV. KŐZETTANI ÉS GEOKÉMIAI VÁNDORGYŰLÉS KIADVÁNYA. Orfű, 2013. szeptember 12-14. A rendezvény támogatói: A rendezvény szervezői:

IV. IV. KŐZETTANI ÉS GEOKÉMIAI VÁNDORGYŰLÉS KIADVÁNYA. Orfű, 2013. szeptember 12-14. A rendezvény támogatói: A rendezvény szervezői: IV. A rendezvény támogatói: Orfű, 2013. szeptember 12-14. A rendezvény szervezői: IV. KŐZETTANI ÉS GEOKÉMIAI VÁNDORGYŰLÉS KIADVÁNYA 2013 KŐZETTANI ÉS GEOKÉMIAI VÁNDORGYŰLÉS KIADVÁNYA IV. Kőzettani és Geokémiai

Részletesebben

SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI

SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI 17 KRISTÁLYFIZIkA XVII. Hőtani, MÁGNEsEs, ELEKTROMOs, RADIOAKTÍV TULAJDONsÁGOK 1. Hőtani TULAJDONsÁGOK A hősugarak a színkép vörös színén túl lépnek fel (infravörös

Részletesebben

A Föld kéreg: elemek, ásványok és kőzetek

A Föld kéreg: elemek, ásványok és kőzetek A Föld kéreg: elemek, ásványok és kőzetek A Föld szerkezete: réteges felépítés... Litoszféra: kéreg + felső köpeny legfelső része Kéreg: elemi, ásványos és kőzettani összetétel A Föld különböző elemekből

Részletesebben

ÁSVÁNYOK, KŐZETEK KELETKEZÉSE, OSZTÁLYOZÁSA

ÁSVÁNYOK, KŐZETEK KELETKEZÉSE, OSZTÁLYOZÁSA ÁSVÁNYOK, KŐZETEK KELETKEZÉSE, OSZTÁLYOZÁSA Ásvány: Természetes úton keletkezett kristályos vegyület, vagy elem. Jellemző rá vegyi összetétele és kristályszerkezete. Pl. grafit, vegyjele C, kristályrács:

Részletesebben

Gondolatok a nemfémes ásványi nyersanyagok ásványvagyon nyilvántartási rendszerérõl*

Gondolatok a nemfémes ásványi nyersanyagok ásványvagyon nyilvántartási rendszerérõl* Gondolatok a nemfémes ásványi nyersanyagok ásványvagyon nyilvántartási rendszerérõl* HORÁNYI ISTVÁN okl. bányamérnök, ügyvezetõ (KÕKA Kõ- és Kavicsbányászati Kft., Budapest) Jelen cikk vázolni kívánja

Részletesebben

Ingenia Hungarica I. H u nga r i c a. I ng e n i a. ELTE Eötvös József Collegium

Ingenia Hungarica I. H u nga r i c a. I ng e n i a. ELTE Eötvös József Collegium Ingenia Hungarica I. I ng e n i a H u nga r i c a ELTE Eötvös József Collegium Ingenia Hungarica Főszerkesztő: Horváth László ELTE Eötvös József Collegium 2015 Ingenia Hungarica I. Tanulmányok az I. Kárpát-medencei

Részletesebben

Alkalmazott kémia. Tantárgy neve Alkalmazott kémia 1.

Alkalmazott kémia. Tantárgy neve Alkalmazott kémia 1. Alkalmazott kémia A tárgy a kémia alapszak (BSC) szakmai törzsanyagának része, melynek teljesítésével két szemeszter alatt 8 kreditet lehet összegyűjteni. Az előadások száma 8. Tantárgy neve Alkalmazott

Részletesebben

Alkalmazott földtan és kőzettan

Alkalmazott földtan és kőzettan Alkalmazott földtan és kőzettan MFFAT710004 Olaj- és gázmérnöki mérnöki mesterszak 2017/18 I. félév TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Ásványtani-Földtani Intézet

Részletesebben

Kőzettestek Poisson tényezőjének becslése

Kőzettestek Poisson tényezőjének becslése Mérnökgeológia-Kőzetmechanika 2007 (Szerk: Török Á. & Vásárhelyi B.) oldalszám: 273-280 Kőzettestek Poisson tényezőjének becslése Kara Zsuzsanna BME, Építőmérnöki Kar, zuzma@vipmail.hu Vásárhelyi Balázs

Részletesebben

Balesetvédelmi figyelmeztetés A sósavval óvatosan dolgozz! Vigyázz, hogy a bonctű nehogy megszúrja a kezedet!

Balesetvédelmi figyelmeztetés A sósavval óvatosan dolgozz! Vigyázz, hogy a bonctű nehogy megszúrja a kezedet! A kísérlet megnevezése, célkitűzései: Az ásványok megkülönböztetése, sokféleségük megcsodálása Az ásványok eltérő tulajdonságainak vizsgálata Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: ásványgyűjteményből: fluorit,

Részletesebben

Térkép és vetülettan I-II.

Térkép és vetülettan I-II. Tantárgy neve Térkép és vetülettan I-II. Tantárgy kódja FDB1303; FDB1304 Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 2+1 Összóraszám (elm+gyak) 1+0, 0+1 Számonkérés módja kollokvium + gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi

Részletesebben

A Föld folyamatai. Atmoszféra

A Föld folyamatai. Atmoszféra Földtan A Föld folyamatai Atmoszféra A karbon-kőzet ciklus E_ki E_be E_föld_ki Exogén energiaforrás - fúziós energia Endogén energiaforrás - maghasadás, tárolt energia ÁSVÁNYOK Az ásványok olyan, a

Részletesebben

1. A talaj fogalma, funkciói, tulajdonságai (A)

1. A talaj fogalma, funkciói, tulajdonságai (A) Talajtan Az itt látható tematika sajnos még nem véglegesített, az oldal teljes feltöltésére jelenleg nincs lehetőségünk. Amennyiben rendelkezel olyan anyaggal, amelyet megosztanál másokkal is, küldd el

Részletesebben

A dorogi gipszek szépsége.10

A dorogi gipszek szépsége.10 Tartalom ELVESZETT VILÁGOK Gyöngyösoroszi bányászati emlékei (befejezı rész) 2 A dorogi gipszek szépsége.10 Hírek, érdekességek..15 Újra indult a mecseki szénbányászat A német Érchegységben rohamos ütemben

Részletesebben

Litoszféra fő-, mikro- és nyomelemgeokémiája

Litoszféra fő-, mikro- és nyomelemgeokémiája Litoszféra fő-, mikro- és nyomelemgeokémiája Elemek csoportosítása (gyakoriságuk szerint) Főelemek (>1 tömeg%), pl. O, Si, Fe, Al, Ca, Mg, Na, K (major) Mikroelemek (kis mennyiségben jelen lévő főelemek)

Részletesebben

SPB1305 3 3 3 2+1 : SPB1306

SPB1305 3 3 3 2+1 : SPB1306 Tantárgy neve: Szociológia 3 Tantárgy kódja: SPB1305 Meghirdetés féléve 3 Kreditpont: 3 Heti kontakt óraszám: (elm.+gyak.) 2+1 Félévi követelmény: k Előfeltétel : SPB1306 Tantárgyfelelős neve és beosztása:

Részletesebben

minden színben, sávokkal színtelen, zöld, barna vagy vörös berakódásokkal kékeszöld, vagy pirosaslila

minden színben, sávokkal színtelen, zöld, barna vagy vörös berakódásokkal kékeszöld, vagy pirosaslila Achát minden színben, sávokkal Mohaachát színtelen, zöld, barna vagy vörös berakódásokkal Alexandrit kékeszöld, vagy pirosaslila Amazonit zöld, kékeszöld Ametiszt ibolyalila, halvány pirosaslila Andaluzit

Részletesebben

Segédanyag Az I. éves geográfus és földrajz szakos hallgatók kőzettan gyakorlat anyagához. Kőzetalkotó ásványok makroszkópos felismerése, elkülönítése

Segédanyag Az I. éves geográfus és földrajz szakos hallgatók kőzettan gyakorlat anyagához. Kőzetalkotó ásványok makroszkópos felismerése, elkülönítése Segédanyag Az I. éves geográfus és földrajz szakos hallgatók kőzettan gyakorlat anyagához Szakmány György Józsa Sándor, 2002. Kőzetalkotó ásványok makroszkópos felismerése, elkülönítése A kőzetalkotó ásványok

Részletesebben

A Földkéreg anyagi felépítése

A Földkéreg anyagi felépítése A Földkéreg anyagi felépítése Elemek a földkéregben: 99% 8 elem fő összetevők: O 46% és Si 28%, lényeges összetevők: Al 8%, Fe 5% jelentős összetevők: Ca, Na, K, Mg összesen ~12% összes többi ~80 szilárd

Részletesebben

6. előadás AZ ÁSVÁNYOK RENDSZEREZÉSE OXIDOK, HIDROXIDOK, KARBONÁTOK

6. előadás AZ ÁSVÁNYOK RENDSZEREZÉSE OXIDOK, HIDROXIDOK, KARBONÁTOK 6. előadás AZ ÁSVÁNYOK RENDSZEREZÉSE OXIDOK, HIDROXIDOK, KARBONÁTOK Oxidok Fémeknek oxigénnel alkotott vegyületei. Szerkezetükben főleg ionos kötés érvényesül. Az összetett oxidokban két vagy több kation

Részletesebben

Endogén és exogén dinamika Földtörténeti korok Kristálytan Ásványtan Kőzettan Kárpát-medence geológiai felépítése Tájföldrajz

Endogén és exogén dinamika Földtörténeti korok Kristálytan Ásványtan Kőzettan Kárpát-medence geológiai felépítése Tájföldrajz Bidló Bidló András: András: A Kárpát-medence természeti földrajza Endogén és exogén dinamika Földtörténeti korok Kristálytan Ásványtan Kőzettan Kárpát-medence geológiai felépítése Tájföldrajz A világegyetem

Részletesebben

MAGMÁS KŐZETTAN. Dr. Pál-Molnár Elemér palm@geo.u-szeged.hu

MAGMÁS KŐZETTAN. Dr. Pál-Molnár Elemér palm@geo.u-szeged.hu MAGMÁS KŐZETTAN Dr. Pál-Molnár Elemér palm@geo.u-szeged.hu 1. Terepi- és s kézipk zipéldány-kőzettan A legprimitívebb osztályoz lyozás: mélysm lységi (abissziks( abissziks, intruzív) magmás s kőzetek k

Részletesebben

Segédanyag Földrajz és környezettan BSc szakosok üledékes kőzettan gyakorlati anyagához. Az üledékes kőzetek képződése

Segédanyag Földrajz és környezettan BSc szakosok üledékes kőzettan gyakorlati anyagához. Az üledékes kőzetek képződése Segédanyag Földrajz és környezettan BSc szakosok üledékes kőzettan gyakorlati anyagához Szakmány György, 1997-2008. Az üledékes kőzetek képződése Az üledékes kőzetek képződése az alábbi négy egymást követő,

Részletesebben

MAGMÁS KŐZETTAN. Dr. Pál-Molnár Elemér palm@geo.u-szeged.hu

MAGMÁS KŐZETTAN. Dr. Pál-Molnár Elemér palm@geo.u-szeged.hu MAGMÁS KŐZETTAN Dr. Pál-Molnár Elemér palm@geo.u-szeged.hu IUGS osztályozás (Streckeisen, 1976, 1978; Le Maitre, 1989) Modális ásványos összetétel Normatív ásványos összetétel Szöveti jellegek Szín index

Részletesebben

eutektikum % anortit

eutektikum % anortit 2.1.1. Az olvadás, homogén, heterogén anyag olvadása Az olvadás során valamely extenzív változó (pl. P, T), esetleg a kémiai összetétel megváltozásának hatására, szilárdból cseppfolyóssá változik az adott

Részletesebben

Kerámiák archeometriai vizsgálata

Kerámiák archeometriai vizsgálata Bevezetés Kerámiák archeometriai vizsgálata Szakmány György Keramos (görög) agyag agyagból készített tárgy Mázatlan (terrakotta) mázas Szemcseméret alapján finomkerámia max. 0,1-0,2 mm szemcsék, pórusok

Részletesebben

Tartalom. Körmendy Regina: A Kandó-hegy álalakjai...2. Körmendy Regina: Képes kőzettan kezdőknek A pegmatit...9. Körmendy Regina: A piromorfitról...

Tartalom. Körmendy Regina: A Kandó-hegy álalakjai...2. Körmendy Regina: Képes kőzettan kezdőknek A pegmatit...9. Körmendy Regina: A piromorfitról... Tartalom Körmendy Regina: A Kandó-hegy álalakjai...2 Körmendy Regina: Képes kőzettan kezdőknek A pegmatit........9 Körmendy Regina: A piromorfitról......28 Körmendy Regina: Köztünk élő művészek: Nagy Mónika.....35

Részletesebben

áttekintés Kristálytan Kzettan Magyarország g geológi Bidló A.:Ásvány- és kzettan

áttekintés Kristálytan Kzettan Magyarország g geológi Bidló A.:Ásvány- és kzettan Ásvány- és s kzettank Történeti áttekintés Kristálytan Ásványtan Kzettan Magyarország g geológi giája Kzetek fogalma A kzet k nagy kiterjedés,, meglehetsen állandó összetétel,, a Föld F külsk ls burkát

Részletesebben

Az Északi-középhegység HEFOP 3.3.1.

Az Északi-középhegység HEFOP 3.3.1. Északi-középhegység HEFOP 3.3.1. Az Északi-középhegység HEFOP 3.3.1. Az Északi-középhegység I. Néhány tagja középidei üledékes kőzetekből áll üledéken kialakult dombságok és medencék A Dunántúli-középhegység

Részletesebben

AZ UPPONYI-HEGYSÉGBŐL SZÁRMAZÓ KŐZETEK, TALAJ ÉS VÍZ ELEMTARTALMÁNAK VIZSGÁLATA

AZ UPPONYI-HEGYSÉGBŐL SZÁRMAZÓ KŐZETEK, TALAJ ÉS VÍZ ELEMTARTALMÁNAK VIZSGÁLATA AZ UPPONYI-HEGYSÉGBŐL SZÁRMAZÓ KŐZETEK, TALAJ ÉS VÍZ ELEMTARTALMÁNAK VIZSGÁLATA Készítette: Gyenes Katalin, környezettan alapszak Témavezető: Csorba Ottó, ELTE Atomfizika Tanszék Kép forrása: http://fold1.ftt.unimiskolc.hu/~foldshe/mof02.htm

Részletesebben

9. előadás Fillo (réteg-) szilikátok és tekto- (térhálós) szilikátok

9. előadás Fillo (réteg-) szilikátok és tekto- (térhálós) szilikátok 9. előadás Fillo (réteg-) szilikátok és tekto- (térhálós) szilikátok Fillo- vagy rétegszilikátok Az SiO 4 -tetraéderek három irányban történő összekapcsolódásával végtelen réteg jön létre, melynek gyöke

Részletesebben

Domborzat jellemzése. A szelvény helyének geomorfológiai szempontú leírása. Dr. Dobos Endre, Szabóné Kele Gabriella

Domborzat jellemzése. A szelvény helyének geomorfológiai szempontú leírása. Dr. Dobos Endre, Szabóné Kele Gabriella Domborzat jellemzése A szelvény helyének geomorfológiai szempontú leírása Dr. Dobos Endre, Szabóné Kele Gabriella Osztályozási rendszer elemei Domborzati jelleg Domborzati helyzet/fekvés Völgyforma Lejtőszakasz

Részletesebben

Fejezetek az általános földtan témaköreiből I.; Általános földtani ismeretek I.; Általános földtani alapismeretek I. (ásvány-; kőzettan)

Fejezetek az általános földtan témaköreiből I.; Általános földtani ismeretek I.; Általános földtani alapismeretek I. (ásvány-; kőzettan) Fejezetek az általános földtan témaköreiből I.; Általános földtani ismeretek I.; Általános földtani alapismeretek I. (ásvány-; kőzettan) Tantárgy neve Fejezetek az általános földtan témaköreiből I. Általános

Részletesebben

AZ ÉLETTELEN ÉS AZ ÉLŐ TERMÉSZET

AZ ÉLETTELEN ÉS AZ ÉLŐ TERMÉSZET AZ ÉLŐ ÉS AZ ÉLETTELEN TERMÉSZET MEGISMERÉSE AZ ÉLETTELEN ÉS AZ ÉLŐ TERMÉSZET Az élőlények és az élettelen természet kapcsolata. Az élettelen természet megismerése. A Földdel foglalkozó tudományok. 1.

Részletesebben

Az 5. Kőzettani és Geokémiai Vándorgyűlés programja

Az 5. Kőzettani és Geokémiai Vándorgyűlés programja V. Kőzettani és Geokémiai Vándorgyűlés Révfülöp 2014. szeptember 4-6. --------------------------------------------------------------------- PROGRAM Az 5. Kőzettani és Geokémiai Vándorgyűlés programja (a

Részletesebben

8. IPARI HULLADÉKOK ELŐKÉSZÍTÉSE ÉS HASZNOSÍTÁSA. Készítette: Prof. Dr.Csőke Barnabás

8. IPARI HULLADÉKOK ELŐKÉSZÍTÉSE ÉS HASZNOSÍTÁSA. Készítette: Prof. Dr.Csőke Barnabás 8. IPARI HULLADÉKOK ELŐKÉSZÍTÉSE ÉS HASZNOSÍTÁSA Készítette: Prof. Dr.Csőke Barnabás 8.1. Bányameddők és hasznosításuk Az ásványi nyersanyagok bányászata, előkészítése nagy mennyiségű meddő, ill. hulladék

Részletesebben

MAgYARORSZÁg FÖlDTANA

MAgYARORSZÁg FÖlDTANA LESS GYÖRgY, MAgYARORSZÁg FÖlDTANA 5 V. A DÉl-AlPOK ÉS A DNARDÁK ÉSZAK-mAgYARORSZÁg FOlYTATÁSA (BÜKK, UPPONY- ÉS Szendrői-EgYSÉg) 1. AZ ÉSZAK-mAgYARORSZÁg PAlEOZOOS RÖgÖK (UPPONY- ÉS Szendrői-g.) Nagyszerkezeti

Részletesebben

ÁLTALÁNOS TERMÉSZETFÖLDRAJZ III. GEOSZFÉRÁK 1. LITOSZFÉRA

ÁLTALÁNOS TERMÉSZETFÖLDRAJZ III. GEOSZFÉRÁK 1. LITOSZFÉRA ÁLTALÁNOS TERMÉSZETFÖLDRAJZ III. GEOSZFÉRÁK 1. LITOSZFÉRA LAKÓHELYÜNK A FÖLD A Föld belső szerkezete A Föld felépítésével, szerkezetével, történetével foglalkozó tudomány a geológia (földtan). A Föld fizikai

Részletesebben

Alkalmazott kőzettan

Alkalmazott kőzettan Alkalmazott kőzettan MFFAT6304 Műszaki Földtudományi alapszak földtudományi specializáció 2017/18 I. félév TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Ásványtani-Földtani

Részletesebben

PILISMARÓTI ÉS DUNAVARSÁNYI DUNAI KAVICSÖSSZLETEK ÖSSZEHASONLÍTÓ ELEMZÉSE

PILISMARÓTI ÉS DUNAVARSÁNYI DUNAI KAVICSÖSSZLETEK ÖSSZEHASONLÍTÓ ELEMZÉSE PILISMARÓTI ÉS DUNAVARSÁNYI DUNAI KAVICSÖSSZLETEK ÖSSZEHASONLÍTÓ ELEMZÉSE RÁCZ RÉKA ELTE TTK KÖRNYEZETTAN SZAK TÉMAVEZETŐ: DR. JÓZSA SÁNDOR ELTE TTK KŐZETTAN-GEOKÉMIAI TSZ. 2012.06.27. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/89/alpen_01.jpg

Részletesebben

A MARSI ÉS HOLDI METEORITOK ÖSSZEHASONLÍTÓ KŐZETTANI FELDOLGOZÁSA

A MARSI ÉS HOLDI METEORITOK ÖSSZEHASONLÍTÓ KŐZETTANI FELDOLGOZÁSA A MARSI ÉS HOLDI METEORITOK ÖSSZEHASONLÍTÓ KŐZETTANI FELDOLGOZÁSA Készítette: Mészáros Marianna Környezettan alapszakos hallgató Témavezető: Dr. Ditrói-Puskás Zuárd Egyetemi docens Mik a meteoritok, és

Részletesebben

GEOTECHNIKA I. LGB-SE005-01 GEOLÓGIAI ALAPISMERETEK

GEOTECHNIKA I. LGB-SE005-01 GEOLÓGIAI ALAPISMERETEK GEOTECHNIKA I. LGB-SE005-01 GEOLÓGIAI ALAPISMERETEK Wolf Ákos 2 Földtani alapismeretek Föld keletkezése 3 Naprendszer kialakulása Föld körfolyamatai 4 Atmoszféra (légkör) troposzféra, stratoszféra, ionoszféra,

Részletesebben

5. elıadás AZ ÁSVÁNYRENDSZERTAN ALAPJAI

5. elıadás AZ ÁSVÁNYRENDSZERTAN ALAPJAI 5. elıadás AZ ÁSVÁNYRENDSZERTAN ALAPJAI AZ ÁSVÁNYOK RENDSZEREZÉSE A mai ásványrendszertan alapja a kristálykémia. A rendszer alapvázát az egyszerő és összetett anionok által meghatározott osztályok jelentik.

Részletesebben

A földfelszínt felépítő szilárd anyagok vizsgálata Feladatok az 5. és a 7. évfolyam vizsgálódási feladataihoz

A földfelszínt felépítő szilárd anyagok vizsgálata Feladatok az 5. és a 7. évfolyam vizsgálódási feladataihoz Segédanyag 3. a gyakorló iskolákban, a külső képzési helyeken a földrajztanárképzésben részt vevők számára A földfelszínt felépítő szilárd anyagok vizsgálata Feladatok az 5. és a 7. évfolyam vizsgálódási

Részletesebben

ezetés a kőzettanba Földtudományi BSc szak Dr. Harangi Szabolcs tanszékvezető egyetemi tanár ELTE FFI Kőzettan-Geokémiai geology.elte.

ezetés a kőzettanba Földtudományi BSc szak Dr. Harangi Szabolcs tanszékvezető egyetemi tanár ELTE FFI Kőzettan-Geokémiai geology.elte. Bevezetés ezetés a kőzettanba 5. Metamorf kőzetek Földtudományi BSc szak Dr. Harangi Szabolcs tanszékvezető egyetemi tanár ELTE FFI Kőzettan-Geokémiai Tanszék 0-502 szoba, e-mail: szabolcs.harangi@geology.elte.hu

Részletesebben

A GYÓDI SZERPENTINIT TEST FEJLŐDÉSTÖRTÉNETE

A GYÓDI SZERPENTINIT TEST FEJLŐDÉSTÖRTÉNETE Szegedi Tudományegyetem Természettudományi Kar Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszék A GYÓDI SZERPENTINIT TEST FEJLŐDÉSTÖRTÉNETE ÉS KÖRNYEZETFÖLDTANI VONATKOZÁSAI Doktori (PhD) értekezés KOVÁCS GÁBOR

Részletesebben

Helyi tanterv Természetismeret 6. évfolyam számára

Helyi tanterv Természetismeret 6. évfolyam számára Alapelvek, célok és feladatok Tildy Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola - Természetismeret Helyi tanterv Természetismeret 6. évfolyam számára Napjaink környezeti problémái és a fogyasztói

Részletesebben

8. előadás Csoport-, gyűrű- és láncszilikátok

8. előadás Csoport-, gyűrű- és láncszilikátok 8. előadás Csoport-, gyűrű- és láncszilikátok Csoport- (szoro-) szilikátok Az SiO 4 tetraéderek közvetlen kapcsolódással 2-, 3-, 4-, 6-os, (ritkábban még több tagból álló) csoportokká fűződhetnek össze.

Részletesebben

ÁSVÁNY-KŐZETTAN Előadás

ÁSVÁNY-KŐZETTAN Előadás ÁSVÁNY-KŐZETTAN Előadás Földrajz BSc I. évfolyam V. előadás Nyugat-magyarországi Egyetem, Savaria Egyetemi Központ, Természetföldrajzi Tanszék Kristálykémia A rácspontokban elhelyezkedő atomok, ionok és

Részletesebben