Műanyag (PPH) rendszerű égéstermékelvezetés. kazánok esetén. Előadó: Fehér Gábor Műszaki vezető, ALMEVA HUNGARY Kft.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Műanyag (PPH) rendszerű égéstermékelvezetés. kazánok esetén. Előadó: Fehér Gábor Műszaki vezető, ALMEVA HUNGARY Kft."

Átírás

1 Műanyag (PPH) rendszerű égéstermékelvezetés szerelési megoldási és hibalehetőségei túlnyomásos kondenzációs kazánok esetén Előadó: Fehér Gábor Műszaki vezető, ALMEVA HUNGARY Kft.

2 Hibák és a helyes kialakítási módok MSZ845:2012 szerint

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13 Hibák és a helyes kialakítási módok MSZ845:2012 szerint

14 Hibák és a helyes kialakítási módok MSZ845:2012 szerint

15 Hibák és a helyes kialakítási módok MSZ845:2012 szerint

16 Hibák és a helyes kialakítási módok MSZ845:2012 szerint

17 Hibák és a helyes kialakítási módok MSZ845:2012 szerint

18

19 Hibák és a helyes kialakítási módok MSZ845:2012 szerint

20 Hibák és a helyes kialakítási módok MSZ845:2012 szerint

21 Hibák és a helyes kialakítási módok MSZ845:2012 szerint

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39 Amit a kéményseprő jogszabályok előírnak! évi CCXI. Törvény a kéményseprő-ipari tevékenységről 99/2016. (V. 13.) Korm. rendelet a kéményseprő-ipari tevékenységről szóló törvény végrehajtásáról 21/2016. (VI. 9.) BM rendelete a keḿeńysepro -ipari teveḱenyseǵ ella taśańak szakmai szabaĺyairoĺ Égéstermék-elvezető berendezések tervezése, kivitelezése és ellenőrzése MSZ 845:2012 (2012. május)

40 Kéményseprőipari jogszabályok, törvények évi CCXI. Törvény a kéményseprő-ipari tevékenységről: égéstermék-elvezető: az épített kémény, az épített vagy szerelt, héjból vagy héjakból álló szerkezet, amely egy vagy több járatot képez, és a tüzelőberendezésben keletkezett égésterméket a tüzelőberendezés égéstermék kiléptetésére szolgáló kivezetéstől a szabadba vezetheti Tehát: A törvény kimondja, és tisztázza, hogy minden égéstermék elvezető rendszer (függetlenül attól, hogy együtt tanúsított avagy sem) kéményseprő hatáskörbe tartozik. Mindegy, hogy a készülék égéstermék elvezetés módja szerinti besorolása: C1,C2,C3,C4,C5,C6,C7,C8,C9... Azt jelenti, hogy minden égéstermék-elvezetőt kötelesek vagyunk átvetetni!

41 Kéményseprőipari jogszabályok, törvények évi CCXI. Törvény a kéményseprő-ipari tevékenységről: Az ingatlan használójának kötelezettségei és jogai 5 (1) Az ingatlan használója köteles a kéményseprő-ipari szerv vagy kéményseprő-ipari szolgáltató e törvényben meghatározott ellenörzését, vizsgálatát lehetőve tenni ha: a) Olyan tüzelőberendezést üzemeltet amely égéstermék elvezetővel van felszerelve vagy ahhoz csatlakozik Tehát: A megrendelő, tulajdonos kötelessége az égéstermékelvezetők kötelező átvétele, a mi feladatunk a korrekt tájékoztatás.

42 Kéményseprőipari jogszabályok, törvények évi CCXI. Törvény a kéményseprő-ipari tevékenységről: A közszolgáltatás ellátására vonatkozó szabályok 7. (2) Ha a közszolgáltató a közszolgáltatás ellátása során, a szakterületét érintően, az élet- és vagyonbiztonság közvetlen veszélyeztetését észleli, a) írásban felszólítja a használót az üzemeltetés azonnali leállítására a szabálytalanság megszüntetéséig, b) az ingatlan címének közlésével - a veszély jellegétől függően - haladéktalanul tájékoztatja a hatáskörrel rendelkező hatóságot, szükség esetén a gázelosztói engedélyest. (3) Ha az égéstermék-elvezető állapotának időszakos ellenőrzése, tisztítása, műszaki felülvizsgálata - az ingatlan használója e törvényben meghatározott kötelezettségének elmulasztása miatt - meghiúsul, a közszolgáltató értesíti a tűzvédelmi hatóságot. (4) A (2) bekezdés b) pontja szerinti hatóság, a gázelosztói engedélyes a (2) bekezdés b) pontja szerinti tájékoztatás alapján megtett intézkedéseiről értesíti a közszolgáltatót.

43 Kéményseprőipari jogszabályok, törvények július 1-én hatályba lépő 99/2016. (V. 13.) Korm. rendelet a kéményseprő-ipari tevékenységről szóló törvény végrehajtásáról Mely részletezi, hogy az élet és a vagyonbiztonság közvetlen veszélyeztetése esetén, mely esetekben kell a kéményseprő-ipari tevékenységet ellátónak értesítenie a hatóságokat a) nem megfelelő tömörségű, használatban lévő égéstermék-elvezető, g) a jogszabály szerinti műszaki vizsgálat nélkül vagy a műszaki vizsgálat során megállapított nem megfelelő minősítés ellenére működtetett égéstermék-elvezető használata,

44 Kéményseprőipari jogszabályok, törvények 21/2016. (VI. 9.) BM rendelete a kéményseprő-ipari tevékenység ellátásának szakmai szabályairól (2) A kéményseprő-ipari tevékenységet ellátó a helyszíni műszaki vizsgálatot az 1. mellékletben meghatározott szakmai követelmények és módszerek szerint végzi. Az (1) bekezdés a) pont aa) alpontja szerinti helyszíni műszaki vizsgálathoz a kéményseprő-ipari tevékenységet ellátó szükseǵ szerint kérheti a megrendelőtől a) az építészeti, gépészeti terveket, b) az égéstermék-elvezető nyomvonaltervét, c) az égéstermék-elvezető, tüzelőberendezés gyártója által kiadott diagramokat, táblázatokat, ezek hiányában az égéstermék-elvezető szakirányú felsőfokú végzettségű szakember által készített hő- és áramlástechnikai méretezését, d) az égéstermék-elvezetőbe beépített építési termékre vonatkozó teljesítménynyilatkozatot, esetleges egyéb nyilatkozatot! NEM KELL ATB! e) a kivitelezői nyilatkozatot az égéstermék-elvezető vonatkozásában, f) a kivitelezői nyilatkozatot cserépkályha, kandalló, kemence vagy egyéb, helyszínen létesített tu zelo berendeześ eṕi teśeŕo l, telepi teśeŕo l, g) a villámvédelmi jegyzőkönyvet.

45 Kéményseprőipari jogszabályok, törvények 21/2016. (VI. 9.) BM rendelet 7. (1) Helyszíni műszaki vizsgálat szükséges a) az égéstermék-elvezető használatbavételét megelőzően aa) újonnan épített vagy szerelt, felújított, átalakított égéstermékelvezető Azt jelenti, hogy minden égéstermék-elvezetőt az előírt műszaki vizsgálatot követően szabad a tulajdonosnak, használónak üzembe helyezni

46 7/2016. (II. 22.) NGM rendelet MBSZ értelmében: A kivitelező felelőssége: A kivitelező köteles a tőle elvárható legmagasabb szakmai színvonalon a vonatkozó jogszabályokban előírtak betartásával, valamint a felhasználó jogos igényeinek figyelembevételével végezni munkáját. Az a gázszerelő, aki az egyszerűsített készülékcserét - külön, a készülék cserére vonatkozó külön megállapodás szerint - végzi, a készülékcserével járó munkája mellett (a kiviteli terv hiányára tekintettel) felelős: b) a kivitelezéshez és az üzemeltetéshez szükséges engedélyek,nyilatkozatok, tanúsítványok és egyéb dokumentumok meglétének ellenőrzéséért; c) a felhasználó biztonságos üzemeltetéssel kapcsolatos kötelezettségeiről történő szakszerű tájékoztatásáért; Tehát: A tulajdonos, használó kötelessége az égéstermék-elvezetők műszaki vizsgálatát megrendelni, és erről az MBSZ értelmében a kivitelezőnek kell korrekt tájékoztatást adnia a megrendelő felé.

47 Mi történik ha a szakhatóság felé nem adjuk át az égéstermék elvezetőt? A kéményseprők ha az ellenőrzés, sormunka során olyan égéstermék-elvezetőt talál melynek nem történt meg a műszaki vizsgálata: abban az esetben 1/G hibakóddal hívja fel az ügyfél figyelmét(élet és vagyonbiztonságot veszélyeztető szabálytalanság) és értesíti a tűzvédelmi hatóságot. A tulajdonosnak vagy üzemeltetőnek ez után a Tűzvédelmi Hatóság határozata alapján kötelessége beszerezni a kéményseprő ipari nyilatkozatot, azt eljuttatni a tűzvédelmi hatóság felé!

48 (G)MBSZ 11/2013.(III.21.) NGM rendelet módosítása A rendelet módosításának értelmében egyszerűsített gázkészülékcsere elvégzése esetén idegen, nem együttanúsított égéstermék elvezető is alkalmazható! Tehát mostantól egyszerűsített gázkészülékcsere esetén Almeva kéményrendszer is használható!

49 C6 VAGY C3? Mit mivel lehet? 7/2016. (II. 22.) NGM rendelet, MBSZ melléklete szerint: A C6-os égéstermék besorolással nem rendelkező gáztüzelő berendezések kizárólag csak a saját égéstermék-elvezető rendszerével telepíthető! A C6-os égéstermék besorolással rendelkező gáztüzelő berendezések bármilyen, megfelelő minősítéssel, teljesítményigazolással rendelkező égéstermék-elvezetővel telepíthetőek! A telepítés után mind a C3 és mind a C6-os elvezetési mód szerint telepített égéstermék-elvezető a jogosult kéményseprőipari tevékenységet végző által elvégzett, a tulajdonos, vagy használó által megrendelt műszaki vizsgálata kötelező!

50 Hogyan szereljünk? C6 szerint vagy C3? Ha a készüléknek nincsen C6-os égéstermék besorolása akkor csak a saját rendszerét használhatjuk! Ha a készüléknek van C6 besorolása akkor szerelhetjük a saját rendszerével vagy idegen Almeva rendszerel is!

51 Ha a készüléknek van C6 besorolása akkor Melyiket válasszam? Gyári vagy idegen rendszer? Bármelyiket is választom a tulajdonos, vagy használó köteles az üzemeltetés megkezdése előtt az előírt műszaki vizsgálatot megrendelni a területen jogosult kéményseprő-ipari tevékenységet végző közszolgáltatótól, szolgáltatótól, vagy kéményseprő-ipari szervtől Ha gyári, saját rendszerrel szerelek, készülék csere esetén csak ugyanazt a márkájú, készüléket tehetem fel! De csak akkor ha a kiválasztási segédlet szerint megfelelő az egyenértékű csőhossz! (Ez esetben is, de új telepítésnél is az egyenértékű csőhossz ellenőrzése mellett főleg a kondenzációs kazánok esetén szükséges a hőtechnikai számítás az esetleges jégképződés elkerülése végett modulált alsó teljesítményen, téli hideg állapotban pl: (kitorkollásnál előforduló fagyás miatt ) Más márka választása esetén cserélem az égéstermék-elvezetőt is! Ha idegen, Almeva rendszerrel szerelek akkor a későbbiekben bármilyen készüléket feltehetek a régi helyett az egyéb szempontok megfelelősége esetén

52 Tanusítványok, engedélyek

53 Merev falú rendszer szerelése (PPH) Tömítő gyűrők beépítése

54 ANYAGA (PPH) Előnyei: Magas fokú szakítószilárdság, Elektromos árammal szembeni jó szigetelőképesség, Nullával egyenlő nedvszívósága, Magas hőmérsékleti terhelhetőség (rövid távon 140 C), Hővezetési együtthatója alacsony (λ= 0,22 W/mK), Hátránya: UV sugárzással szemben nem ellenálló (kivéve UV álló csövek és idomaik).

55 ANYAGA (PPH) Tömítés EPDM (etilén-propilén-diénkaucsuk) gyűrűs tömítés Kialakítása: Él-, bordázott-, és kör keresztmetszetű (négyes héjhalású). Beépítése: Gyártás folyamán az idomokban van elhelyezve Nyomásállóság szempontból DN 160-ig H1 nyomásosztályba sorolt (5000 Pa), felette P1 nyomásosztályba sorolt (200 Pa).

56 Merev falú rendszer szerelése (PPH) Szilikon zselé (-50 C-200 C) TILOS a szappanos víz, illetve gyorsan száradó zselék alkalmazása!

57 Nem Megfelelő Tömítés

58 Merev falú rendszer szerelése (PPH) Kémény elemek rövidítése: T-idomok, könyökök, mérőpontok, szűkítő és bővítő idomok stb. hosszméretének változtatása TILOS!!!

59 Merev falú rendszer szerelése (PPH) Égéstermék és kondenz elvezetésének irányai: 3%-os lejtés a kazán irányába

60 Merev falú rendszer szerelése (PPH) Centrikus és excentrikus bővítő idomok beépítése:

61 Merev falú rendszer szerelése (PPH) Füstgázmérési lehetőségek: Kizárólag mérőponttal, gyárilag ellátott idomon keresztül lehetséges!

62 Merev falú rendszer szerelése (PPH) Nem UV állúak (kivéve a fekete STARR cső): MSZ845:2012; Az épületen kívüli szakasz anyaga ellenállóak legyenek: - a csapadékvízzel, - jéggel és olvadékával, - az égéstermék okozta savas hatással, - az UV-sugárzással, - szélhatással, - állatok és növényzet okozta káros hatásokkal szemben.

63 Merev falú rendszer szerelése (PPH) PPH jó felületi keménységű és jó az ütésállósága. Hátránya: alacsony hőmérsékleten törékeny (fagypont alatt)

64 Merev falú rendszer szerelése (PPH) Talpas bekötő könyök beépítése:

65 Merev falú rendszer szerelése (PPH) Kürtőfedél összeépítése:

66 Fűtési rendszerek, füstgáz-elvezetési és légtechnikai előírásai MSZ845:2012 Levegővezeték tisztíthatóságáról megfelelően megválasztott tisztított idomok beépítésével gondoskodni kell.

67 Fűtési rendszerek, füstgáz-elvezetési és légtechnikai előírásai MSZ845:2012 Páralecsapódás elleni védelem Szétválasztott égéstermék-elvezető berendezések levegővezetékének lakótéri szakaszát 2m hosszúságot követően min. 2cm-es, nedvességre érzéketlen hőszigeteléssel kell ellátni.

68 Flexibilis rendszerek szerelése (FLEX) Vízszintes beépítés szigorúan TILOS! MSZ 845:2012; : Összekötő elemként csak merev falú, tokos csatlakozású csövek és idomok használhatók, flexibilis és spirálkorcolt csövek használata tilos!

69 Flexibilis rendszerek szerelése (FLEX) 1 A Flex csövet a borda felső élén vágjuk le a kívánt méretre 2 A hollanderes csatlakozót húzzuk rá a flexibilis csőre 3 A tömítő gyűrüt illeszük a flexibilis csőre. Ügyeljünk, hogy a tömítés tökéletesen illeszkedjék a horonyra. 4 A hollandert húzzuk el a tömítő gyürüig 5 Az összekötő idomot húzzuk össze a hollanderrel úgy, hogy kötés tökéletesn zárjon, majd csavarjuk rá 6 Rögzítsük a hollanderes kötésen található csavarral

70 Flexibilis rendszerek szerelése (FLEX) Normál (STARR)talpas bekötő könyök összeépítése: TILOS a szappanos víz, és a gyorsan száradó zselék alkalmazása!

71 Égéstermék elvezetések típusai, követelményrendszere, vizsgálatai

72 Koncentrikus rendszerek szerelése kéménykürtőben Ha a levegőellátó akna belső felületéről szennyező anyag (por, korom, homok stb.) leválhat, nem alkalmazható levegőellátási célra.

73 Koncentrikus kialakítás PPs/ALU és PPH/PPH

74 Koncentrikus rendszerek szerelése PPH/PPH

75 Koncentrikus rendszerek szerelése PPH/PPH

76 Koncentrikus rendszerek szerelése LAB (PPH/INOX) kültéri rendszer: Nincs fagy veszély!

77 Koncentrikus rendszerek szerelése LAB (PPH/INOX) kültéri rendszer:

78 Koncentrikus rendszerek szerelése LAB (PPH/INOX) kültéri rendszer:

79 Koncentrikus rendszerek szerelése LAB (PPH/INOX) kültéri rendszer:

80 Koncentrikus rendszerek szerelése LAB (PPH/INOX) kültéri rendszer:

81 Kaszkád égéstermék elvezetés CAS Ø mm leágazás 45, 87 Ø mm leágazások 45 a 87 Beépített visszacsapó-szelepek Többféle megoldás (egymással háttal)

82 Visszaáramlás csappantyú beépítése Visszaáramlás biztosító : szifon

83 Visszaáramlás csappantyú beépítése

84 Visszaáramlás csappantyú beépítése Visszaáramlás biztosító függőleges beépítése:

85 Visszaáramlás csappantyú beépítése Visszaáramlás biztosító vízszintes beépítéssel:

86 Visszaáramlás csappantyú beépítése Visszaáramlás biztosító vízszintes beépítéssel:

87 Visszaáramlás csappantyú beépítése Visszaáramlás biztosító 45 -os beépítéssel:

88 Visszaáramlás csappantyú beépítése Visszaáramlás biztosító vízszintes beépítéssel: Visszaáramlás biztosítók nélkül! (A visszaáramlás biztosítókat a készülékek tartalmazzák!)

89 Kaszkád égéstermék elvezetés esetén gondoskodjon a kondenzátum elvezetésről! 1m3 gáz elégetésekor kb 2L víz keletkezik!

90 Kazánok becsatlakozása vízszintesen

91 Kazánok becsatlakozása vízszintesen

92 Kaszkád rendszerek beépítési hibái és azok következményei

93 Kaszkád rendszerek beépítési hibái és azok következményei

94 Kaszkád rendszerek beépítési hibái és azok következményei

95 Nyomás-, és tömörségi próba Az égéstermék-elvezetők nyomáspróbája többféle módszerrel történhet, történik: 1. A természetes huzat vagy mesterséges szívás elvén működő és 2001 előtt létesített kémények esetében a hagyományos, úgy nevezett füstnyomáspróba elvégzésével lehet meggyőződni a járat meg-felelő tömörségéről.

96 Nyomás-, és tömörségi próba Lényege, hogy a nem üzemelő kémény járatának bekötéseit tömören lezárják, ledugózzák, majd az alsó tisztító-, ellenőrző nyíláson keresztül egy füstképző anyagot helyeznek el a járatba, mely erős szagú, jól látható (fehér, fekete, lila) színű füstöt képez, ami a kéményben a felhajtóerő hatására áramlik felfelé (szükség esetén egy kis újságpapírral, aprófával meg kell indítani a huzatot), telítve a járatot. Amikor a felső tisztító-, illetve ellenőrző nyílásnál a vizsgálófüst megjelenik, a járatot itt és az alsó tisztítónyílásnál is ledugózzák. Ezt követően a kéménytestet minden szinten, a teljes nyomvonalán körbejárva szemrevételezéssel és szagérzékeléssel kell meggyőződni arról, hogy a vizsgálófüst nem szivárgott-e ki a járatból, illetve nem szivárgott-e át a mellette lévő másik kémény- vagy szellőzőjáratba. Amennyiben a vizsgálófüst megjelenik a kéményen kívül is, úgy a járat füsttömörségét nem megfelelőnek kell minősíteni.

97 Nyomás-, és tömörségi próba 2. A 2001 után létesített vagy túlnyomásos elven működő égéstermékelvezető berendezések esetében az MSZ EN 1443:2003 szabvány (az alapszabvány 2001-ben jelent meg) előírásainak megfelelően kell vizsgálni az égéstermék-elvezetők járatainak tömörségét, azaz a megengedhető szivárgási értékét, az 1. táblázatban megadott gáztömörségi osztályok szivárgási értékeinek figyelembevételével.

98 Nyomás-, és tömörségi próba Huzatelven működő járat tömörségvizsálat Túlnyomásos cső a csőben rendszer tömörségvizsgálata A szivárgási értéket szorozni kell az égéstermék-elvezető berendezés járatának belső felületével, és így megkapjuk a legfeljebb még megengedhető szivárgási értéket, amit erre a célra kifejlesztett műszerekkel lehet és kell mérni.

99 Nyomás-, és tömörségi próba Az égéstermék-elvezető járatát az alsó és a felső tisztító-, ellenőrző nyílásoknál légtömören lezárjuk, majd a mérőműszert beindítva kialakul a járatban a beállított és szükséges vizsgálati nyomás. A vizsgáló műszer a szükséges levegő-utánpótlással tarja a vizsgálati nyomást, amit kijelez. A vizsgálati nyomás fenntartásához szükséges levegőmennyiséget kell összehasonlítani a szivárgási érték és az égéstermék-elvezető berendezés járatának belső felületével számított megengedett szivárgási értékével. Amennyiben a mért érték a magasabb, úgy a járat tömörsége, szivárgási értéke nem megfelelő.

100 Nyomás-, és tömörségi próba 3. A koaxiális, azaz cső a csőben levegő füstgáz (LAS rendszerek) esetén, azaz amikor az égéstermék-vezetéket körbeveszi az égési levegőt szállító vezeték, vizsgálható a tömörség az előzőktől eltérő módon is a négyévenkénti előírt vizsgálatok alkalmával. Ilyen esetekben a tüzelőberendezés maximális teljesítménye mellett való üzemeltetés közben az égésilevegő-bevezetőben közvetlenül a tüzelőberendezésbe való belépés előtt mérjük a levegő oxigéntartalmát, illetve az oxigéntartalom csökkenését a külső, beszívott levegő oxigéntartalmához viszonyítva. Ha tehát a külső térből beszívott levegő oxigéntartalmához képest a tüzelőberendezésbe való belépés előtti mérőpontnál nem csökken 0,4 térfogatszázaléknál többet az égési levegő oxigéntartalma, akkor megfelelőnek kell minősíteni az égéstermék-elvezető berendezés járatának a tömörségét.

101 GYŰJTŐKÉMÉNYEK Termofor (gyűjtő) kémények: Olyan függőleges akna, amely több szintről gyűjti össze, illetve vezeti el az égésterméket. A kémények felfelé bővülő, kör alakú beton elemekből állnak. Kezdetben szilárd tüzelésű, nyílt égés térű készülékeket lehetet csatlakoztatni. Forrás: Macskásy Árpád-Központi fűtés (1975)

102 GYŰJTŐKÉMÉNYEK-JELENLEGI ÁLLAPOTOK

103 GYŰJTŐKÉMÉNYEK-KIALAKÍTÁSI MEGOLDÁSOK Var. 1 - a meglevő kémény behúzása PPH csővel Ø80-315mm - kéménycsatlakozása Ø60-250mm Var a meglevő kémény behúzása PPH csővel égés-levegő-bevezetés külső homlokzatról (ugyanaz a külső homlokzatról)

104 GYŰJTŐKÉMÉNYEK-KIALAKÍTÁSI MEGOLDÁSOK Var. 3 koncentrikus kémény építése épületen belül Ø80/ /300mm - kéménycsatlakozása Ø60/100 és 80/125mm

105 GYŰJTŐKÉMÉNYEK-KIALAKÍTÁSI MEGOLDÁSOK Kültéri szerelt koncentrikus kéményrendszer

106 GYŰJTŐKÉMÉNYEK-KIALAKÍTÁSI MEGOLDÁSOK Kötelező kazánonként beépíteni visszacsapó-szelepet

107 GYŰJTŐKÉMÉNYEK-KIALAKÍTÁSI MEGOLDÁSOK Milyen készülékek csatlakoztatható rá?

108 GYŰJTŐKÉMÉNYEK-KIALAKÍTÁSI MEGOLDÁSOK Szétválasztott gyűjtőkémény

109 GYŰJTŐKÉMÉNYEK-KIALAKÍTÁSI MEGOLDÁSOK Koncentrikus gyűjtőkémény

110 Égéstermék-elvezető berendezések hő-, és áramlástechnikai méretezése MSZ EN : Égéstermék-elvezető berendezések hő-, és áramlástechnikai méretezési eljárása egy-(2002. dec.), több (2003.máj.) tüzelőberendezések esetén (2.rész). MSZ EN : Égéstermék-elvezető berendezések hő-, és áramlástechnikai méretezési eljárása egy tüzelőberendezéssel rendelkező égéstermék-elvezető berendezések méretezésére szolgáló táblázatok és diagramok kidolgozására (2005. október). MSZ 845:2012: Égéstermék-elvezető berendezések tervezése, kivitelezése és ellenőrzése (2012. május).

111 Égéstermék-elvezető berendezések hő-, és áramlástechnikai méretezése

112 Égéstermék-elvezető berendezések hő-, és áramlástechnikai méretezése

113 Égéstermék-elvezető berendezések hő-, és áramlástechnikai méretezése Tervezői szoftverek segítségével:

114 Égéstermék-elvezető berendezések hő-, és áramlástechnikai méretezése Gyári égéstermék adatok összehasonlítása számítással kapott eredményekkel Gyári elvezetési hosszok tévesek is lehetnek! Nincs vagy nem minden gyártó adja meg, hogy merev falú-, vagy flexibilis csőre vonatkozik a vezetési hossz!

115 Égéstermék-elvezető berendezések hő-, és áramlástechnikai méretezése 1.példa: Adatok: -Olasz gyártmányú kazán,

116 Égéstermék-elvezető berendezések hő-, és áramlástechnikai méretezése Adatok: Csak FŰTÉS!

117 Égéstermék-elvezető berendezések hő-, és áramlástechnikai méretezése Égéstermék elvezető rendszer kiválasztása: Almeva LIK rendszer 60/100 pph/pph

118 Égéstermék-elvezető berendezések hő-, és áramlástechnikai méretezése Kémény magassága: 12m (készülék gyári adata)

119 Égéstermék-elvezető berendezések hő-, és áramlástechnikai méretezése Egyéb paraméterek megadása:

120 Égéstermék-elvezető berendezések hő-, és áramlástechnikai méretezése Kitorkolással kapcsolatos adatok megadása:

121 Égéstermék-elvezető berendezések hő-, és áramlástechnikai méretezése Eredmény:

122 Égéstermék-elvezető berendezések hő-, és áramlástechnikai méretezése Ténylegesen mennyit tud a készülék? Határ eset!

123 Égéstermék-elvezető berendezések hő-, és áramlástechnikai méretezése 2.példa Adatok: Ugyan azok az alap adatok csak DN 80/125 (ALMEVA LIK pph/pph rendszer) rendszerre vonatkoztatva és csak FŰTÉSRE!

124 Égéstermék-elvezető berendezések hő-, és áramlástechnikai méretezése Kémény magassága: 26m (készülék gyári adata) Fagyás veszély!

125 Égéstermék-elvezető berendezések hő-, és áramlástechnikai méretezése Csökkentsük a hatásos magasságot 19m-re. Gyári adat 26m!

126 Fűtés és HMV előállítással! Hatásos magasság 19m. Égéstermék-elvezető berendezések hő-, és áramlástechnikai méretezése

127 Égéstermék-elvezető berendezések hő-, és áramlástechnikai méretezése 3. példa: osztott rendszer Adatok: Anyaga: ALMEVA STARR DN80 rendszer (égéstermék és égési levegő is!), Összekötő szakasz részei: Indító idom (gyári), szétválasztó idom, ellenőrzős 87 -os könyök idom, 1m cső Kémény szakasz részei (függőleges): Talpas bekötő könyök és 60m cső (gyári adat szerint) Égési levegő bevezetés részei: ellenőrzős 87 -os könyök idom, 2m cső

128 Égéstermék-elvezető berendezések hő-, és áramlástechnikai méretezése Kémény magassága: 60m (készülék gyári adata)

129 Égéstermék-elvezető berendezések hő-, és Hatásos magasság csökkentése áramlástechnikai méretezése Gyári adat 60m!

130 Égéstermék-elvezető berendezések hő-, és áramlástechnikai méretezése Összesítés más gyártók adatainak figyelembevételével: 80/80 osztott Füstgáz 60/10080/125 rendszer Teljesítmény ventilátor nyomás Gyári elvezetési hosszak 60/10080/125 80/80 osztott rendszer Számított értékek Csak FŰTÉS! 60/100 80/125 80/80 osztott rendszer Számított értékek HMV előállítással! (51) (46) 25, , , ,

131 Égéstermék-elvezető berendezések hő-, és áramlástechnikai méretezése Flexibilis rendszerek számítása esetén: - cső érdessége (gyártó függő)! pl. 6 (merev falú esetén 1)

132 Köszönöm figyelmüket!

Műanyag (PPH) rendszerű égéstermékelvezetés. kazánok esetén

Műanyag (PPH) rendszerű égéstermékelvezetés. kazánok esetén Műanyag (PPH) rendszerű égéstermékelvezetés szerelési megoldási és hibalehetőségei túlnyomásos kondenzációs kazánok esetén Előadó: Fehér Gábor Műszaki vezető, ALMEVA HUNGARY Kft. Hibák és a helyes kialakítási

Részletesebben

Műanyag (PPH) rendszerű égéstermékelvezetés. kazánok esetén. Előadó: Fehér Gábor Műszaki vezető, ALMEVA HUNGARY Kft.

Műanyag (PPH) rendszerű égéstermékelvezetés. kazánok esetén. Előadó: Fehér Gábor Műszaki vezető, ALMEVA HUNGARY Kft. Műanyag (PPH) rendszerű égéstermékelvezetés szerelési megoldási és hibalehetőségei túlnyomásos kondenzációs kazánok esetén Előadó: Fehér Gábor Műszaki vezető, ALMEVA HUNGARY Kft. Hibák és a helyes kialakítási

Részletesebben

Égéstermék-elvezetés. Előadó: Fehér Gábor Műszaki vezető, ALMEVA HUNGARY Kft.

Égéstermék-elvezetés. Előadó: Fehér Gábor Műszaki vezető, ALMEVA HUNGARY Kft. Égéstermék-elvezetés Előadó: Fehér Gábor Műszaki vezető, ALMEVA HUNGARY Kft. Miért szükséges a Turbócső ellenőrzése is!? Nem Megfelelő Tömítés Miért szükséges a Turbócső ellenőrzése is!? Miért szükséges

Részletesebben

A 813 és 814 EU rendeletnek köszönhetően az idei nyártól nemcsak a gázkészülék piac rendeződik át, hanem a hozzájuk kapcsolt égéstermék elvezetők is!

A 813 és 814 EU rendeletnek köszönhetően az idei nyártól nemcsak a gázkészülék piac rendeződik át, hanem a hozzájuk kapcsolt égéstermék elvezetők is! A 813 és 814 EU rendeletnek köszönhetően az idei nyártól nemcsak a gázkészülék piac rendeződik át, hanem a hozzájuk kapcsolt égéstermék elvezetők is! Eltűnik a hagyományos zárt égésterű turbós készülék

Részletesebben

Az Almeva-ról. XXV. DUNAGÁZ Szakmai Napok Konferencia és Kiállítás Visegrád, április

Az Almeva-ról. XXV. DUNAGÁZ Szakmai Napok Konferencia és Kiállítás Visegrád, április Az Almeva-ról Az ALMEVA AG 1993-ban Svájcban alakult. Központja is itt található. Industrie Strasse 6 CH-9220 Bischofszell Switzerland Tel: +41 71 644 90 20 Fax: +41 71 644 90 29 E-mail: info@almeva.ch

Részletesebben

Kéményseprő-ipari közszolgáltatás tűzvédelmi előírásai

Kéményseprő-ipari közszolgáltatás tűzvédelmi előírásai Kéményseprő-ipari közszolgáltatás tűzvédelmi előírásai Előadó Zsákai Lajos tűzoltó alezredes Hatósági osztályvezető Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dunaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltség

Részletesebben

Termékkatalógus. Égéstermék elvezető rendszer

Termékkatalógus. Égéstermék elvezető rendszer Termékkatalógus 2015 Égéstermék elvezető rendszer PPH_PPH beltéri koncentrikus PPH kürtő fedél DN 80 PPH/PPH cső 80/125 mm 6 db füllel PPH/PPH cső 80/125 mm PPH/PPH ellenőrző egyenes 80/125 mm 6 db füllel

Részletesebben

MŰSZAKI LEIRÁS LÉTESITENDŐ KÉMÉNYEKRŐL, ÉGÉSTERMÉK ELVEZETŐ BERENDEZÉSEKRŐL

MŰSZAKI LEIRÁS LÉTESITENDŐ KÉMÉNYEKRŐL, ÉGÉSTERMÉK ELVEZETŐ BERENDEZÉSEKRŐL MŰSZAKI LEIRÁS LÉTESITENDŐ KÉMÉNYEKRŐL, ÉGÉSTERMÉK ELVEZETŐ BERENDEZÉSEKRŐL A használatbavételi eljárást megelőző kéményvizsgálatkor jelen egyeztetett műszaki leírás szerinti kivitelezést vizsgáljuk, ezért

Részletesebben

Égéstermék elvezetők üzembiztonsága és a CO mérgezések kapcsolata Kéményseprő-ipari tevékenység az élet és a környezet védelmében

Égéstermék elvezetők üzembiztonsága és a CO mérgezések kapcsolata Kéményseprő-ipari tevékenység az élet és a környezet védelmében Égéstermék elvezetők üzembiztonsága és a CO mérgezések kapcsolata Kéményseprő-ipari tevékenység az élet és a környezet védelmében Kocsis Krisztián, osztályvezető Műszeres Szolgáltatási Osztály, FŐKÉTÜSZ

Részletesebben

Aktuális kéményseprő ipari feladatok, gyakorlat és tapasztalatok. Előadó: Kocsis Krisztián Kéményseprő Mester

Aktuális kéményseprő ipari feladatok, gyakorlat és tapasztalatok. Előadó: Kocsis Krisztián Kéményseprő Mester Aktuális kéményseprő ipari feladatok, gyakorlat és tapasztalatok Előadó: Kocsis Krisztián Kéményseprő Mester Helyzetkép Új jogszabályok, új rendező elvekkel, új szemlélettel, változatlan szakmai (műszaki)

Részletesebben

Kéményjobbítók Országos Szövetsége Jubileumi X. Országos Kéménykonferencia. Kecskemét, március

Kéményjobbítók Országos Szövetsége Jubileumi X. Országos Kéménykonferencia. Kecskemét, március Korszerű égéstermék-elvezető berendezések forgalomba hozatalának, tervezésének, beépítésének szabályai. Szakértői tapasztalatok. Haszmann Iván ÉMI Nonprofit Kft. Kéményjobbítók Országos Szövetsége Építési

Részletesebben

VIII. ORSZÁGOS KÉMÉNYKONFERENCIA Farkas Tamás Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége Elnök 2014. Március 27-28.

VIII. ORSZÁGOS KÉMÉNYKONFERENCIA Farkas Tamás Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége Elnök 2014. Március 27-28. VIII. ORSZÁGOS KÉMÉNYKONFERENCIA Farkas Tamás Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége Elnök 2014. Március 27-28. A kéményseprő-ipari jogszabályváltozások utáni LOSZ tapasztalatok, termofor

Részletesebben

KÉMÉNYSEPRŐIPARI NYILATKOZAT/ SZÁMVITELI BIZONYLAT ÉGÉSTERMÉK-ELVEZETŐK MŰSZAKI VIZSGÁLATÁRÓL. közterület: közterület: közterület:

KÉMÉNYSEPRŐIPARI NYILATKOZAT/ SZÁMVITELI BIZONYLAT ÉGÉSTERMÉK-ELVEZETŐK MŰSZAKI VIZSGÁLATÁRÓL. közterület: közterület: közterület: Kéményseprőipari tevékenységet ellátó: BM OKF Gazdasági Ellátó Központ Kéményseprőipari Igazgatóhelyettesi Szervezet. KÉMÉNYSEPRŐIPARI NYILATKOZAT/ SZÁMVITELI BIZONYLAT ÉGÉSTERMÉK-ELVEZETŐK MŰSZAKI VIZSGÁLATÁRÓL

Részletesebben

Égéstermék elvezető rendszerek

Égéstermék elvezető rendszerek Égéstermék elvezető rendszerek Koncentrikus (Ø60/100 mm) elemek Koncentrikus (Ø80/125 mm) elemek Osztott rendszerű égéstermék elvezető elemek Kaszkád égéstermék elvezetők Különleges égéstermék elvezetések

Részletesebben

Budakalász Város Polgármestere E L Ő T E R J E S Z T É S. A Képviselő-testület szeptember 27-i ülésére

Budakalász Város Polgármestere E L Ő T E R J E S Z T É S. A Képviselő-testület szeptember 27-i ülésére Budakalász Város Polgármestere 187./2012.( IX.27.) sz. előterjesztés E L Ő T E R J E S Z T É S A Képviselő-testület 2012. szeptember 27-i ülésére Tárgy: Tájékoztatás a kéményseprő-ipari közszolgáltatás

Részletesebben

ADATFELVÉTELI LAP. Égéstermék elvezetés MSZ EN 13384-1 alapján történő méretezési eljáráshoz. Megnevezése: Név:. Cím:.. helység utca hsz.

ADATFELVÉTELI LAP. Égéstermék elvezetés MSZ EN 13384-1 alapján történő méretezési eljáráshoz. Megnevezése: Név:. Cím:.. helység utca hsz. ADATFELVÉTELI LAP Égéstermék elvezetés MSZ EN 13384-1 alapján történő méretezési eljáráshoz LÉTESÍTMÉNY ADATOK: Megnevezése: Név:. Cím:.. helyiség..utca hsz. Tervező neve:...tel.:. Cím:.. helység utca

Részletesebben

MSZ EN :2015. Tartalom. Oldal. Előszó...8. Bevezetés Alkalmazási terület Rendelkező hivatkozások...10

MSZ EN :2015. Tartalom. Oldal. Előszó...8. Bevezetés Alkalmazási terület Rendelkező hivatkozások...10 Tartalom Előszó...8 Bevezetés...9 1. Alkalmazási terület...10 2. Rendelkező hivatkozások...10 3. Szakkifejezések és meghatározásuk...11 4. Általános jelölések és rövidítések...13 5. Számítási eljárás...13

Részletesebben

DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 45/1997. (XII.10.) Kr. számú rendelete. a kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételéről

DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 45/1997. (XII.10.) Kr. számú rendelete. a kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételéről DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 45/1997. (XII.10.) Kr. számú rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételéről Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése az 1990.

Részletesebben

A tételsor a szakmai és vizsgakövetelményeket módosító 12/2013. (III. 28.) NGM rendelet, alapján készült. 2/35

A tételsor a szakmai és vizsgakövetelményeket módosító 12/2013. (III. 28.) NGM rendelet, alapján készült. 2/35 A vizsgafeladat ismertetése: Égéstermék elvezető rendszerek csoportosítása, valamint szabványok, technológiai utasítás szerinti vezetési, kitorkollási és tűzvédelmi előírások A tételekhez segédeszköz nem

Részletesebben

ÉGÉSTERMÉK-ELVEZETŐ BERENDEZÉSEK MEGFELELŐSÉG IGAZOLÁSA, KIVITELEZÉSE, GYAKORI HIBÁK!

ÉGÉSTERMÉK-ELVEZETŐ BERENDEZÉSEK MEGFELELŐSÉG IGAZOLÁSA, KIVITELEZÉSE, GYAKORI HIBÁK! 1 2016.02.24 Haszmann Iván Kiemelt szakértő mérnök ÉGÉSTERMÉK-ELVEZETŐ BERENDEZÉSEK MEGFELELŐSÉG IGAZOLÁSA, KIVITELEZÉSE, GYAKORI HIBÁK! Égéstermék-elvezető berendezések megfelelőség igazolása, minőségi

Részletesebben

Termékkatalógus 2018 Almeva Hungary Kft.

Termékkatalógus 2018 Almeva Hungary Kft. Termékkatalógus 2018 lmeva Hungary Kft. Érvényes: 2018. szeptember 1-től. z árak ÁF nélkül értendőek. Rozsdamentes acél égéstermék-elvezető rendszer 1 LMEV rozsdamentes acél füstgáz-elvezető rendszer rendszer

Részletesebben

3/2013.(02. 05.) Kgy. rendelet 1. A kéményseprő-ipari közszolgáltatásról

3/2013.(02. 05.) Kgy. rendelet 1. A kéményseprő-ipari közszolgáltatásról 3/2013.(02. 05.) Kgy. rendelet 1 A kéményseprő-ipari közszolgáltatásról Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése a kéményseprő - ipari közszolgáltatásról szóló 2012. évi XC. törvény 13. (3) bekezdésében

Részletesebben

41/1999.(12.13.) Kgy. sz. rendelet 1. A kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételéről

41/1999.(12.13.) Kgy. sz. rendelet 1. A kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételéről 41/1999.(12.13.) Kgy. sz. rendelet 1 A kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételéről Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése az egyes helyi közszolgáltatások kötelező igénybevételéről

Részletesebben

/2/ A kéményseprő-ipari közszolgáltatást Székkutas község közigazgatási területén valamennyi ingatlantulajdonos köteles igénybe venni.

/2/ A kéményseprő-ipari közszolgáltatást Székkutas község közigazgatási területén valamennyi ingatlantulajdonos köteles igénybe venni. Székkutas Község Önkormányzat Képviselőtestületének 18/1999./XII.10./. Ktr. számú rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételéről Székkutas Község Képviselőtestülete az egyes helyi

Részletesebben

Gázkészülékek égéstermék-elvezetése 1. Gravitációs, nyitott berendezések

Gázkészülékek égéstermék-elvezetése 1. Gravitációs, nyitott berendezések Gázkészülékek égéstermék-elvezetése 1. Gravitációs, nyitott berendezések Épületgépészeti rendszerek I. 2009. február 17. 1 Az égéstermék-elvezető berendezések csoportosítása 2 Osztályozás és jelölés Hőmérsékleti

Részletesebben

Az élet és a környezet védelmében

Az élet és a környezet védelmében Az élet és a környezet védelmében A kéményseprő-ipari feladatok változásai és ezek kapcsolódása a gáz műszaki biztonsági felülvizsgálat területéhez Előadó: Kocsis Krisztián Műszeres Szolgáltatási Osztályvezető,

Részletesebben

Új jogszabályok a kéményseprı-ipari közszolgáltatás vonatkozásában. Kocsis Krisztián kéményseprımester

Új jogszabályok a kéményseprı-ipari közszolgáltatás vonatkozásában. Kocsis Krisztián kéményseprımester Új jogszabályok a kéményseprı-ipari közszolgáltatás vonatkozásában Kocsis Krisztián kéményseprımester - Kéményseprı-ipari közszolgáltatás egységesítése - Mőszaki feladatok egyértelmősítése, fogalmak tisztázása

Részletesebben

MSZ EN :2015. Tartalomjegyzék. Oldal. Előszó Alkalmazási terület Rendelkező hivatkozások...10

MSZ EN :2015. Tartalomjegyzék. Oldal. Előszó Alkalmazási terület Rendelkező hivatkozások...10 Tartalomjegyzék Előszó...9 1. Alkalmazási terület...10 2. Rendelkező hivatkozások...10 3. Szakkifejezések és meghatározásuk...10 4. Jelölések, rövidítések...17 5. Nem kiegyenlített égéstermék-elvezető

Részletesebben

Felelős műszaki vezetők és műszaki ellenőrök továbbképzése Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara

Felelős műszaki vezetők és műszaki ellenőrök továbbképzése Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara Felelős műszaki vezetők és műszaki ellenőrök továbbképzése Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara Építési termékek, épületgépészeti berendezések forgalomba hozatalára, betervezésére, beépítésére vonatkozó

Részletesebben

85/2011. (XII. 30.) Főv. Kgy. rendelet. a kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló 74/1997. (XII. 30.) Főv. Kgy. rendelet módosításáról

85/2011. (XII. 30.) Főv. Kgy. rendelet. a kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló 74/1997. (XII. 30.) Főv. Kgy. rendelet módosításáról 85/2011. (XII. 30.) Főv. Kgy. rendelet a kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló 74/1997. (XII. 30.) Főv. Kgy. rendelet módosításáról Budapest Főváros Önkormányzatának Közgyűlése az egyes helyi

Részletesebben

A rendelet hatálya. Általános rendelkezések

A rendelet hatálya. Általános rendelkezések Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 38/1997. (XI.6.) önkormányzati rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatás helyi igénybevételének szabályozásáról 1 Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése

Részletesebben

Általános rendelkezések

Általános rendelkezések Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 38/1997. (XI.6.) önkormányzati rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatás helyi igénybevételének szabályozásáról 1 Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése

Részletesebben

Algyő Nagyközség Önkormányzat. Képviselő-testületének. 9/2013. (VI.7.) Önkormányzati rendelete. a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról

Algyő Nagyközség Önkormányzat. Képviselő-testületének. 9/2013. (VI.7.) Önkormányzati rendelete. a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról Algyő Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2013. (VI.7.) Önkormányzati rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról / egységes szerkezetben / Hatályon kívül helyezve: 2014. január 1.-től

Részletesebben

MINDEN ATEC I MINDEN KÖNNYŰ

MINDEN ATEC I MINDEN KÖNNYŰ MINDEN ATEC I MINDEN KÖNNYŰ UNIVERZÁLIS ÉGÉSTERMÉK-ELVEZETŐ- ÉS AKNARENDSZEREK gáz- és olajtüzelésű kondenzációs kazánhoz fűtőerőműhöz (BHKW) üzemanyagcellákhoz égéstermék-elvezető- és aknarendszerek füstgáz-hőcserélő

Részletesebben

Mikor és mire elég a kéménymagasság? Dr. Barna Lajos. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületgépészeti Tanszék

Mikor és mire elég a kéménymagasság? Dr. Barna Lajos. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületgépészeti Tanszék Mikor és mire elég a kéménymagasság? Dr. Barna Lajos Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületgépészeti Tanszék IV. Országos Kéménykonferencia Kecskemét, 2006. március 23-24. ... ha két méter,

Részletesebben

Algyő Nagyközség Önkormányzat. Képviselő-testületének. 17/1999. (VIII.9.) Önkormányzati rendelete. a kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező

Algyő Nagyközség Önkormányzat. Képviselő-testületének. 17/1999. (VIII.9.) Önkormányzati rendelete. a kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező Algyő Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 17/1999. (VIII.9.) Önkormányzati rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételéről / egységes szerkezetben / Hatályon kívül helyezve:

Részletesebben

HÍRLEVÉL. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal közleménye

HÍRLEVÉL. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal közleménye HÍRLEVÉL I. A Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Kormányhivatal Miskolci Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatósága által előírt tájékoztató a társasházi tulajdonosok részére A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési

Részletesebben

ADATFELVÉTELI LAP Égéstermék elvezetés MSZ EN 13384-1 alapján történő méretezési eljáráshoz

ADATFELVÉTELI LAP Égéstermék elvezetés MSZ EN 13384-1 alapján történő méretezési eljáráshoz ADATFELVÉTELI LAP Égéstermék elvezetés MSZ EN 13384-1 alapján történő méretezési eljáráshoz LÉTESITMÉNY ADATOK : Megnevezése : Név : Cím : helység utca hsz. Tervező neve _ Tel : Cím : helység utca hsz.

Részletesebben

1. Általános rendelkezések

1. Általános rendelkezések Mórahalom városi Önkormányzat Képviselő-testülete 10/2013. (II. 28. ) önkormányzati rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételéről Mórahalom városi Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

Kondenzációs kazánok és tartozékai

Kondenzációs kazánok és tartozékai megújuló energiával! Kondenzációs kazánok és tartozékai ISO 9001 ISO 14001 www.hajdurt.hu Hajdu kondenzációs kazánok A készülékek 18, 23, 26, 28, 32 és 41 kw-os maximális fűtési teljesítményű kivitelben

Részletesebben

Kondenzációs kazánok és tartozékai

Kondenzációs kazánok és tartozékai megújuló energiával! Kondenzációs kazánok és tartozékai ISO 9001 ISO 14001 www.hajdurt.hu Hajdu kondenzációs kazánok A készülékek 18, 23, 26, 28, 32 és 41 kw-os maximális fűtési teljesítményű kivitelben

Részletesebben

Kéménykonferencia 2012. Csajka György

Kéménykonferencia 2012. Csajka György Az energiahatékonyság kéménykonstrukciós követelményei A schiedel kémény Az SIH később UNI*** Plus rendszer Minden tüzelőanyaghoz Minden nyílt égésterű tüzelőberendezéshez Tulajdonságok > nedvességre érzéketlen

Részletesebben

KIVONAT 7/2014.(VI.19.) rendelete

KIVONAT 7/2014.(VI.19.) rendelete KIVONAT Vatta Község Önkormányzat Képvisel -testületének 2014. június 16-án megtartott ülésének jegyz könyvéb l: nyílt VATTA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISEL -TESTÜLETÉNEK 7/2014.(VI.19.) rendelete a kötelez

Részletesebben

Gáz falikazán CERACLASSCOMFORT

Gáz falikazán CERACLASSCOMFORT Füstgáz elvezetés pótfüzet Gáz falikazán CERACLASSCOMFORT 6 70 6 087-00.O ZWE 4-5 MFA ZWE 8-5 MFA 6 70 64 5 HU (007/06) OSW Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék iztonsági utasítások és a szimbólumok magyarázata.

Részletesebben

2012. évi XC. törvény a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról 1

2012. évi XC. törvény a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról 1 2012. évi XC. törvény a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról 1 Az Országgyűlés a helyi önkormányzati feladatkörbe tartozó kéményseprő-ipari közszolgáltatás ellátásának elősegítése, az emberi élet- és vagyonbiztonság,

Részletesebben

Korszerű tüzelőberendezések égéstermék-elvezető berendezései, rendszer jellegű szerkezetek és tanúsításuk Haszmann Iván

Korszerű tüzelőberendezések égéstermék-elvezető berendezései, rendszer jellegű szerkezetek és tanúsításuk Haszmann Iván Korszerű tüzelőberendezések égéstermék-elvezető berendezései, rendszer jellegű szerkezetek és tanúsításuk Haszmann Iván ÉMI Nonprofit Kft. Égéstermék-elvezető berendezések forgalmazásának, betervezésének,

Részletesebben

A soha ki nem hűlő kapcsolat! Égéstermék-elvezető rendszerek példatára 2013/2

A soha ki nem hűlő kapcsolat! Égéstermék-elvezető rendszerek példatára 2013/2 A sha ki nem hűlő kapcslat! 2013/2 H K rendszerek hagymánys (nem kndenzációs) khz... 8 rendszerek kndenzációs khz...18 1 2 A zárt égésterű készülékek égéslevegő-ellátó és égéstermék- (füstgáz-) elvezető

Részletesebben

Módosuló rendelkezések. A Rendelet 3. (1)-(2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

Módosuló rendelkezések. A Rendelet 3. (1)-(2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek: Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 1/2015 (I.30) önkormányzati rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló 74/2012. (XII. 21.) önkormányzati rendelet módosítására Eger Megyei

Részletesebben

A) A március 1-jétől érvényesíthető díjak (A díjak az általános forgalmi adót nem tartalmazzák.)

A) A március 1-jétől érvényesíthető díjak (A díjak az általános forgalmi adót nem tartalmazzák.) Égéstermék -elvezető jele 1 melléklet a 14/2013 (III 18) önkormányzati rendelethez Díjjegyzék A) A 2014 március 1-jétől érvényesíthető díjak (A díjak az általános forgalmi adót nem tartalmazzák) 1 KÉMÉNYEK

Részletesebben

RENDAMAX ÉGÉSTERMÉK ELVEZETŐ RENDSZEREK ÉS TARTOZÉKOK ÁRLISTA R30 AS KAZÁNOKHOZ

RENDAMAX ÉGÉSTERMÉK ELVEZETŐ RENDSZEREK ÉS TARTOZÉKOK ÁRLISTA R30 AS KAZÁNOKHOZ RENDAMAX ÉGÉSTERMÉK ELVEZETŐ RENDSZEREK ÉS TARTOZÉKOK ÁRLISTA R30 AS KAZÁNOKHOZ Kiadva: 2008. Október WWW.RENDAMAX.HU -Égéstermék elvezetés indítóidom: A Rendamax R30 as kazánokhoz nem szükséges indítóidom,

Részletesebben

tapasztalatai, specialitások sok Baumann Mihály PTE PMMK Épületgépészeti Tanszék

tapasztalatai, specialitások sok Baumann Mihály PTE PMMK Épületgépészeti Tanszék Kéményméretezése és tapasztalatai, specialitások sok Baumann Mihály PTE PMMK Épületgépészeti Tanszék MSZ EN 13384-1 Égéstermék-elvezető berendezések. Hő- és áramlástechnikai méretezm retezési eljárás.

Részletesebben

Az élet és a környezet védelmében. FŐKÉTÜSZ Fővárosi Kéményseprőipari Kft. Magyarország vezető kéményseprő-ipari szolgáltatója

Az élet és a környezet védelmében. FŐKÉTÜSZ Fővárosi Kéményseprőipari Kft. Magyarország vezető kéményseprő-ipari szolgáltatója Az élet és a környezet védelmében FŐKÉTÜSZ Fővárosi Kéményseprőipari Kft. Magyarország vezető kéményseprő-ipari szolgáltatója Társaság Társaság bemutatása FŐKÉTÜSZ Fővárosi Kéményseprőipari Kft. több évtizede

Részletesebben

2012. évi XC. törvény. a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról. 1. Általános rendelkezések

2012. évi XC. törvény. a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról. 1. Általános rendelkezések 2012. évi XC. törvény a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról Az Országgyűlés a helyi önkormányzati feladatkörbe tartozó kéményseprő-ipari közszolgáltatás ellátásának elősegítése, az emberi élet- és vagyonbiztonság,

Részletesebben

Gázkészülékek égéstermékelvezetése

Gázkészülékek égéstermékelvezetése Gázkészülékek égéstermékelvezetése 1. Gravitációs, nyitott berendezések Épületgépészeti rendszerek I. 2013. április 29. 1 Az égéstermék-elvezető berendezések csoportosítása 2 Osztályozás és jelölés (MSZ

Részletesebben

Nagyszénás Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2001. (XI.27.) önkormányzati rendelete

Nagyszénás Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2001. (XI.27.) önkormányzati rendelete Nagyszénás Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2001. (XI.27.) önkormányzati rendelete A kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatás igénybevételéről (Hatályos: 2015-02-01 től) Nagyszénás Nagyközség Önkormányzatának

Részletesebben

Az égéstermék-elvezetés felújítása. MSc Vízellátás, csatornázás, gázellátás november 15.

Az égéstermék-elvezetés felújítása. MSc Vízellátás, csatornázás, gázellátás november 15. Az égéstermék-elvezetés felújítása MSc Vízellátás, csatornázás, gázellátás 2011. november 15. Az égéstermék-elvezetés tervezése MSZ EN 1443:2003 Égéstermék-elvezető berendezések. Általános követelmények

Részletesebben

ATB ALKALMAZÁSTECHNIKAI BIZONYÍTVÁNY. A termék megnevezése: H-FLUE SYSTEM égéstermék-elvezető rendszerek BAXI tüzelőberendezések estén

ATB ALKALMAZÁSTECHNIKAI BIZONYÍTVÁNY. A termék megnevezése: H-FLUE SYSTEM égéstermék-elvezető rendszerek BAXI tüzelőberendezések estén ÉMI ÉPÍTÉSÜGYI MINŐSÉGELLENŐRZŐ INNOVÁCIÓS NONPROFIT KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG H-1113 Budapest, Diószegi út 37. Levélcím: H-1518 Budapest, Pf : 69. Telefon: +36 (1) 372-6100 Fax: +36 (1) 386-8794

Részletesebben

Gölle Község Önkormányzatának 16/2004. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

Gölle Község Önkormányzatának 16/2004. (XI. 29.) önkormányzati rendelete Gölle Község Önkormányzatának 16/2004. (XI. 29.) önkormányzati rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételéről a 14/2007.(XII.1.) számú rendelettel egységes szerkezetben Gölle Községi

Részletesebben

Gyömrő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2013.(XII. 19.) rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról

Gyömrő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2013.(XII. 19.) rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról Gyömrő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2013.(XII. 19.) rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról Gyömrő Város Önkormányzat Képviselő-testülete a kéményseprő-ipari közszolgáltatásokról

Részletesebben

/2006 HU

/2006 HU 7 77 006 9 08/006 HU Szakemberek számára Szerelési utasítás Logano plus GB kaszkád füstgázgyűjtő (kettős kazán) A szerelés előtt kérjük gondosan átolvasni Tartalomjegyzék Felállítás...................................................

Részletesebben

Kéménysepréssel kapcsolatos lakossági tudnivalók

Kéménysepréssel kapcsolatos lakossági tudnivalók Kéménysepréssel kapcsolatos lakossági tudnivalók Milyen tevékenységet végez a katasztrófavédelem a kéményekkel összefüggésben? 2016. július 1. után a katasztrófavédelem teljeskörű kéményseprőipari közfeladatot

Részletesebben

V. A Kormány tagjainak rendeletei

V. A Kormány tagjainak rendeletei 73722 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2013. évi 169. szám V. A Kormány tagjainak rendeletei A belügyminiszter 58/2013. (X. 11.) BM rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatás ellátásának szakmai szabályairól

Részletesebben

Expo-Flex, Flex-Kit acél kéményrendszerek

Expo-Flex, Flex-Kit acél kéményrendszerek Expo-Flex, Flex-Kit acél kéményrendszerek Cikkszám Ø80 Ø100 Ø110 Ø120 Ø130 Ø150 Ø180 Ø200 304EXPS 304EXDP Egyfalú flexibilis béléscső. 304; / 0,1; Cs:fólia Duplafalú flexibilis béléscső. 304L 0,1/0,1;

Részletesebben

1. TECHNIKAI JELLEMZŐK ÉS MÉRETEK 1.1 MÉRETEK 1.2 HIDRAULIKAI VÁZLAT 1.3 VÍZSZÁLLÍTÁS HATÁSOS NYOMÁS DIAGRAM. L= 400 mm H= 720 mm P= 300 mm

1. TECHNIKAI JELLEMZŐK ÉS MÉRETEK 1.1 MÉRETEK 1.2 HIDRAULIKAI VÁZLAT 1.3 VÍZSZÁLLÍTÁS HATÁSOS NYOMÁS DIAGRAM. L= 400 mm H= 720 mm P= 300 mm 1. TECHNIKAI JELLEMZŐK ÉS MÉRETEK 1.1 MÉRETEK L= 400 mm H= 720 mm P= 300 mm A= 200 mm B= 200 mm C= 182 mm D= 118 mm 1.2 HIDRAULIKAI VÁZLAT 1 Gáz-mágnesszelep 2 Égő 3 Elsődleges füstgáz/víz hőcserélő 4

Részletesebben

BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK KÖZSZOLGÁLTATÁS MEGNEVEZÉSE 1.

BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK KÖZSZOLGÁLTATÁS MEGNEVEZÉSE 1. Kiszombor Község Önkormányzata Képviselőtestületének 2/996 (XII.0.) KKÖT R E N D E L E T E kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételéről (Egységes szerkezetben) Kiszombor Község Önkormányzatának

Részletesebben

A kéményseprő-ipari közszolgáltató

A kéményseprő-ipari közszolgáltató Gyömrő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2013.(XII. 19.) rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról 1/2014.(II.10.) sz. rendelettel módosított, egységes szerkezetbe foglalt szövege Gyömrő

Részletesebben

Felülvizsgálatot megrendelő / felhasználó, fogyasztó neve: Felülvizsgálatot megrendelő / felhasználó, fogyasztó elérhetőségei: Telefon: Fax: e-mail:

Felülvizsgálatot megrendelő / felhasználó, fogyasztó neve: Felülvizsgálatot megrendelő / felhasználó, fogyasztó elérhetőségei: Telefon: Fax: e-mail: Jegyzőkönyv Készült a csatlakozó vezeték és a 140 [kw]-nál nem nagyobb hőterhelésű fogyasztói berendezés időszakos műszaki biztonsági felülvizsgálatáról A felülvizsgálat jogszabályi alapja a földgázellátásról

Részletesebben

A (12/2013. (III. 28.) NGM 27/2012. (VIII. 27.) NGM

A (12/2013. (III. 28.) NGM 27/2012. (VIII. 27.) NGM A vizsgafeladat ismertetése: Meglévő B típusú gézkészülék energetikai jellemzőinek, hátrányainak rövid összefoglalása. Javaslat tétele C típusú gázkészülék alkalmazására, a beépítés energetikai és biztonságtechnikai

Részletesebben

Printed with UnasShop: https://shop.unas.hu

Printed with UnasShop: https://shop.unas.hu Alu. turbós > Egyfalú béléscső rendszer > 60mm egyfalú rendszer Alu bekötő könyök 60 tartó sínnel 6 000 7 620 Alu bővítő 60 ról 80 ra 2 000 2 540 Alu bővítő 60 ról 80 ra Fehér 2 200 2 794 Alu cső 60,hossz

Részletesebben

Szegvár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 24/2012.(XII.14.) önkormányzati rendelete. a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról

Szegvár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 24/2012.(XII.14.) önkormányzati rendelete. a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról Szegvár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 24/2012.(XII.14.) önkormányzati rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról Szegvár Község Önkormányzat Képviselő-testülete a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról

Részletesebben

A. KÉMÉNYEK ELLENŐRZÉSE, TISZTÍTÁSA, MŰSZAKI FELÜLVIZSGÁLATA

A. KÉMÉNYEK ELLENŐRZÉSE, TISZTÍTÁSA, MŰSZAKI FELÜLVIZSGÁLATA A. KÉMÉNYEK ELLENŐRZÉSE, TISZTÍTÁSA, MŰSZAKI FELÜLVIZSGÁLATA A díjak a 347/2012. (XII.11.) Korm. rendelet és a 63/2012. (XII.11.) BM. rendelet előírásai szerint kerültek kiszámításra: Égéstermékelvezető

Részletesebben

KORSZERŰ KÉMÉNY ÉPÍTÉSZ SZEMMEL. VII. Országos Kéménykonferencia Kecskemét 2012. 03. 22-23. ELŐADÓ: dr. Czeglédi Ottó BME, MÉK r.

KORSZERŰ KÉMÉNY ÉPÍTÉSZ SZEMMEL. VII. Országos Kéménykonferencia Kecskemét 2012. 03. 22-23. ELŐADÓ: dr. Czeglédi Ottó BME, MÉK r. KORSZERŰ KÉMÉNY KITORKOLLÁS ÉPÍTÉSZ SZEMMEL VII. Országos Kéménykonferencia Kecskemét 2012. 03. 22-23 ELŐADÓ: dr. Czeglédi Ottó BME, MÉK r. ÉPÍTÉSZEK FELADATA A KÉMÉNYEK TERVEZÉSÉNÉL 1. KÉMÉNY É HELYE

Részletesebben

A R. 2. melléklete helyébe e rendelet 1. melléklete lép. A R. 3. melléklete helyébe e rendelet 2. melléklete lép.

A R. 2. melléklete helyébe e rendelet 1. melléklete lép. A R. 3. melléklete helyébe e rendelet 2. melléklete lép. Megyei Jogú Város Önkormányzatának 17/2014. (IV. 28.) önkormányzati rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló 83/2012. (XII. 17.) önkormányzati rendelet módosításáról Kaposvár Megyei Jogú

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú város Közgyűlésének 29/1995.(XII.18.)Ör. sz. rendelete a kéményseprőipari közszolgáltatásról

Salgótarján Megyei Jogú város Közgyűlésének 29/1995.(XII.18.)Ör. sz. rendelete a kéményseprőipari közszolgáltatásról Salgótarján Megyei Jogú város Közgyűlésének 29/1995.(XII.18.)Ör. sz. rendelete a kéményseprőipari közszolgáltatásról (egységes szerkezetben a 41/1996.(XII.27.), 2/2000.(I.31.), 52/2006.(XII.12.), 34/2007.(XII.18.),

Részletesebben

KÉMÉNYKONFERENCIA 2008

KÉMÉNYKONFERENCIA 2008 KÉMÉNYKONFERENCIA 2008 Építtetők, tervezők, műszaki ellenőrök és felelős műszaki vezetők felelőssége a megfelelő minőség megvalósításában ÉMI Kht. Épületgépészeti és Energetikai Tudományos Osztály Haszmann

Részletesebben

2012. évi XC. törvény. a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról. 1. Általános rendelkezések

2012. évi XC. törvény. a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról. 1. Általános rendelkezések 2012. évi XC. törvény a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról Az Országgyűlés a helyi önkormányzati feladatkörbe tartozó kéményseprő-ipari közszolgáltatás ellátásának elősegítése, az emberi élet- és vagyonbiztonság,

Részletesebben

Szentes Város Önkormányzat Képviselő-testületének 38/2012. (XII.28.) önkormányzati rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról

Szentes Város Önkormányzat Képviselő-testületének 38/2012. (XII.28.) önkormányzati rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról Szentes Város Önkormányzat Képviselő-testületének 38/2012. (XII.28.) önkormányzati rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról Módosítva: 17/2013. (VII.17.), 26/2014. (XII.29.), Szentes Város Önkormányzat

Részletesebben

Füstgáz elvezető rendszerek

Füstgáz elvezető rendszerek Füstgáz elvezető rendszerek 6 720 606 36-00.1O ZW / ZS 23 AE gázkazánhoz JS Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Biztonsági utasítások 2 A szimbólumok magyarázata 2 1Alkalmazás 3 1.1 Általánosságban 3 1.2 Összekapcsolás

Részletesebben

Kaskantyú Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2013.(II.13.) önkormányzati rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról

Kaskantyú Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2013.(II.13.) önkormányzati rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról Kaskantyú Önkormányzat Képviselő-testületének /0.(II..) önkormányzati rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról Kaskantyú Község Önkormányzat Képviselő-testülete a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról

Részletesebben

A kéményseprő-ipari közszolgáltatást (a továbbiakban: Közszolgáltatás) végző közszolgáltató a Halas-Thermo Kft. (6400 Kiskunhalas, Átlós út 64.).

A kéményseprő-ipari közszolgáltatást (a továbbiakban: Közszolgáltatás) végző közszolgáltató a Halas-Thermo Kft. (6400 Kiskunhalas, Átlós út 64.). Kiskunhalas Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2014. (XII.19.) önkormányzati rendelete a kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatás ellátásáról és igénybevételéről Kiskunhalas Város Önkormányzat

Részletesebben

Sárvár város Önkormányzata 11/1999. (V.6.) sz. rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételéről

Sárvár város Önkormányzata 11/1999. (V.6.) sz. rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételéről 1 Sárvár város Önkormányzata 11/1999. (V.6.) sz. rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételéről Sárvár város Önkormányzata az egyes helyi közszolgáltatások kötelező igénybevételéről

Részletesebben

VIESMANN VITOPEND 100-W VITOPEND 111-W Égéstermék elvezetések

VIESMANN VITOPEND 100-W VITOPEND 111-W Égéstermék elvezetések VIESMANN VITOPEND 00-W VITOPEND -W Égéstermék elvezetések Műszaki adatlap Az árakat lásd az árjegyzékben Égéstermék elvezető rendszerek Vitopend 00-W-hez WHD és Alumíniumból koaxiális AZ-cső Ø 60/00 koaxiális

Részletesebben

Rendezvény helyszíne Kecskemét Békési László vezető-főtanácsos, GKM

Rendezvény helyszíne Kecskemét Békési László vezető-főtanácsos, GKM A műszaki szabályozás alakulása Rendezvény helyszíne Kecskemét 2008.03.28. Békési László vezető-főtanácsos, GKM Üzleti Környezet Fejlesztése A magyarországi üzleti környezet a 66., az adminisztratív ügyintézés

Részletesebben

Segédlet. Gázüzemû kondenzációs készülék füstgáz elvezetéséhez CERAPURMAXX O ZBR 65-1 A ZBR 90-1 A HU (04.

Segédlet. Gázüzemû kondenzációs készülék füstgáz elvezetéséhez CERAPURMAXX O ZBR 65-1 A ZBR 90-1 A HU (04. Segédlet Gázüzemû kondenzációs készülék füstgáz elvezetéséhez CERAPURMAXX 6 720 611 409-00.1O ZBR 90-1 A OSW 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Biztonsági útmutatások 3 A szimbólumok magyarázata 3 1 Használat

Részletesebben

Általános rendelkezések 1.

Általános rendelkezések 1. DARUSZENTMIKLÓS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK a 13/2010. (XII.03.) Önkormányzati rendelettel módosított 17/2009. (XII.15) Önkormányzati rendelete A kéményseprőipari közszolgáltatások kötelező

Részletesebben

Költségvetés főösszesítő. Megnevezés Anyagköltség Díjköltség. 1. Építmény közvetlen költsége

Költségvetés főösszesítő. Megnevezés Anyagköltség Díjköltség. 1. Építmény közvetlen költsége ALKONYCENTER Kft. 5 Szolnok, Kedves sor 7. Tel.: 56/54-857 E-mail: alkonycenter.kft1@t-online.hu Adószám: 115553-2-16 Budapest Bank Rt.: 114569-68955-9 Név :Törökszentmiklós Városi Önkormányzat Cím :52

Részletesebben

1. Általános rendelkezések 1.

1. Általános rendelkezések 1. Bogács Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2014.( VII. 18.) önkormányzati rendelete a kötelező kéményseprő- ipari közszolgáltatás helyi igénybevételének szabályozásáról Bogács Község Önkormányzat

Részletesebben

SAUNIER DUVAL készülékek és tartozékok nagykereskedelmi árjegyzéke

SAUNIER DUVAL készülékek és tartozékok nagykereskedelmi árjegyzéke és tartozékok Érvényes:.01.19 -től visszavonásig HelioPlan szolárrendszerek 0010015649 HelioPlan SCV 1.9 sík napkollektor 94 000 0020174043 Hidraulikus alapkészlet 2 db kollektorhoz 25 300 0020174042 Hidraulikus

Részletesebben

C típusú gázfogyasztó készülékek égéstermék-elvezetése

C típusú gázfogyasztó készülékek égéstermék-elvezetése C típusú gázfogyasztó készülékek égéstermék-elvezetése A C típusú gázfogyasztó készülékek változatai Az égéstermék-elvezetés, illetve levegő bevezetés kialakításának lehetőségei 1. Az égéstermék kivezetése

Részletesebben

KERASTAR. Kettõsfalú kéményrendszer, kerámia profilcsõvel Szerelési útmutató

KERASTAR. Kettõsfalú kéményrendszer, kerámia profilcsõvel Szerelési útmutató KERASTAR Kettõsfalú kéményrendszer, kerámia profilcsõvel Szerelési útmutató Szerelési útmutató A szerelés megkezdése elõtt olvassa el és kövesse az útmutatóban megtalálható szerelési tanácsokat és termékinformációkat!

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK Műszaki Biztonsági Szabályzat 11/2013.(III.21.) NGM

TARTALOMJEGYZÉK Műszaki Biztonsági Szabályzat 11/2013.(III.21.) NGM TARTALOMJEGYZÉK Műszaki Biztonsági Szabályzat 11/2013.(III.21.) NGM 1. A Műszaki Biztonsági Szabályzat alkalmazási területe 6226 2. Fogalom meghatározások 6226 2.1. Általános fogalom meghatározások 6226

Részletesebben

Ellenőrzés, szükség. szerint. összekötő elem szerinti vezetők nélküli jele munkamunkaráfordítása. elvizsgálat

Ellenőrzés, szükség. szerint. összekötő elem szerinti vezetők nélküli jele munkamunkaráfordítása. elvizsgálat 1 Melléklet: 1. melléklet a 10/2013(VI.27.) önkormányzati rendelethez A kéményseprő-ipari közszolgáltatás díjai 1. táblázat: Természetes személy tulajdonában lévő, lakhatás célját szolgáló ingatlanok és

Részletesebben

A szén-monoxid mérgezések hatékony megelőzése. Országos szakmai konferencia

A szén-monoxid mérgezések hatékony megelőzése. Országos szakmai konferencia A szén-monoxid mérgezések hatékony megelőzése Országos szakmai konferencia Tüzelő- fűtőberendezések felülvizsgálata BM OKF - Szent Flórián Terem 2015. március 05. Előadó: Versits Tamás Magyar Gázipari

Részletesebben

Gyömrő Város Önkormányzata Képviselő-testületének./2013.(.) rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról

Gyömrő Város Önkormányzata Képviselő-testületének./2013.(.) rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról Gyömrő Város Önkormányzata Képviselő-testületének./2013.(.) rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról Gyömrő Város Önkormányzat Képviselő-testülete a kéményseprő-ipari közszolgáltatásokról szóló

Részletesebben

SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 48/2005.(XII. 16.) sz. rendelettel módosított 1/2004. (I. 30.) sz. RENDELETE

SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 48/2005.(XII. 16.) sz. rendelettel módosított 1/2004. (I. 30.) sz. RENDELETE SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 48/2005.(XII. 16.) sz. rendelettel módosított 1/2004. (I. 30.) sz. RENDELETE A kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételéről (A módosítással egységes szerkezetbe

Részletesebben

Vatta Község Önkormányzat Képviselő-testületének november 25.-én megtartott nyílt ülésének jegyzőkönyvéből: 9/2015./ XII.2./ R e n d e l e t e

Vatta Község Önkormányzat Képviselő-testületének november 25.-én megtartott nyílt ülésének jegyzőkönyvéből: 9/2015./ XII.2./ R e n d e l e t e Méret, teljesítmény és kialakítás KIVONAT Vatta Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. november 25.-én megtartott nyílt ülésének jegyzőkönyvéből: 9/2015./ XII.2./ R e n d e l e t e a kötelező

Részletesebben

Csatlakozó vezetékre és felhasználó berendezésekre vonatkozó szabályozások

Csatlakozó vezetékre és felhasználó berendezésekre vonatkozó szabályozások Csatlakozó vezetékre és felhasználó berendezésekre vonatkozó szabályozások Előadó: Varga Tamás hálózati üzemvezető Budapest, 2017. március 2. 1 Rendszer elvek A gázhálózat közterületre eső része a gázszolgáltató

Részletesebben

Az Üzletszabályzat tárgya és hatálya

Az Üzletszabályzat tárgya és hatálya Az Üzletszabályzat tárgya és hatálya Jelen Üzletszabályzat a Közszolgáltató kéményseprő-ipari közszolgáltatásainak igénybevételéhez szükséges általános szabályait, feltételeit tartalmazza valamennyi szolgáltatásra

Részletesebben

MŰSZAKI SZABÁLYOZÁS A GÁZKÉSZÜLÉKEK MESTERSÉGES ÁRAMLÁSÚ ÉGÉSTERMÉK-ELVEZETŐ BERENDEZÉSEINEK LÉTESÍTÉSI SZABÁLYAIRA, ELLENŐRZÉSÉRE, KARBANTARTÁSÁRA

MŰSZAKI SZABÁLYOZÁS A GÁZKÉSZÜLÉKEK MESTERSÉGES ÁRAMLÁSÚ ÉGÉSTERMÉK-ELVEZETŐ BERENDEZÉSEINEK LÉTESÍTÉSI SZABÁLYAIRA, ELLENŐRZÉSÉRE, KARBANTARTÁSÁRA MŰSZAKI SZABÁLYOZÁS A GÁZKÉSZÜLÉKEK MESTERSÉGES ÁRAMLÁSÚ ÉGÉSTERMÉK-ELVEZETŐ BERENDEZÉSEINEK LÉTESÍTÉSI SZABÁLYAIRA, ELLENŐRZÉSÉRE, KARBANTARTÁSÁRA ÖSSZEÁLLÍTOTTA: a Magyar Épületgépészeti Koordinációs

Részletesebben