Civil összefogás a nem halálos hatású (gumilövedékes) önvédelmi eszközök legalizálásáért. mozgalom beadványa

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Civil összefogás a nem halálos hatású (gumilövedékes) önvédelmi eszközök legalizálásáért. mozgalom beadványa"

Átírás

1 A Civil összefogás a nem halálos hatású (gumilövedékes) önvédelmi eszközök legalizálásáért mozgalom beadványa

2 2 A jelenlegi jogi helyzet Magyarországon jogi hiányosságok és ellentmondások Új Alaptörvényünk, és az éppen módosítás alatt álló BTK örvendetes módon kiterjeszti a jogos védelmi helyzet lehetőségeit, vagyis az állampolgárok azon jogát, hogy egy erőszakos, jogtalan támadás esetén megvédhessék saját maguk, vagy embertársuk életét, testi épségét, illetve vagyonát. A jogi szabályozás nagy hiányossága azonban, hogy nem biztosítja, illetve nem kellőképpen szabályozza az ezen alapjog gyakorlásához szükséges eszközök használatát, sőt, még jogi anomáliát is okoz a jelenlegi jogrendben. E problémák rendezésére terjesztünk elő javaslatot az alábbiakban. A védekezés eszközei és ezek jogi szabályozása A jogi szabályozás és a józan emberi meggondolások alapján is kívánatos, hogy jogos védelmi helyzetben a védekezés lehetőleg ne járjon halálos sérüléssel. Az ily módon használható eszközök az ún. nem halálos hatású fegyverek (non lethal weapons). Jelenleg Magyarországon két ilyen eszközkategória létezik, amelyet jogszabály elismer, vagy legalábbis nem tilt és jogos védelmi helyzetben egy átlagpolgár hatékonyan használhat védekezésre: - a gáz- és riasztó fegyver és - a muzeális kategóriájú, gumilövedékes fegyver. Az ezen eszközökre vonatkozó előírásokat a évi XXIV. tv. A lőfegyverekről és lőszerekről, valamint a 253/2004. (VIII.31.) Korm. rendelet tartalmazza. A gáz- és riasztó fegyverek szabadon beszerezhetők, de közterületen történő viselésük engedélyhez kötött. A viselési engedély önvédelmi célra szól. A jelenleg muzeális kategóriába sorolt gumilövedékes fegyverek riasztótölténnyel és külön betöltött gumilövedékkel működtethető eszközök. Ezek is szabadon beszerezhetők, de viselési engedélyt jelenleg nem lehet rájuk kérni, csak magánterületen használhatók. A gumilövedékes (ún. traumatikus), nem halálos hatású fegyverek jogi szabályozása a tömeges igények ellenére sajnos rendezetlen, és egy nemsokára hatályba lépő (nem kellően átgondolt) törvénymódosítás hatására több ezer állampolgárnak fog jogsérelmet okozni!

3 3 Az ilyen gumilövedékes fegyverek veszélyessége elenyésző, emberélet kioltására gyakorlatilag alkalmatlanok, ugyanakkor több tízezer ilyen fegyver került a lakossághoz az utóbbi 8 évben. Anyaguk, felépítésük eleve kizárja, hogy emberélet kioltására alkalmas, éles lőfegyverré lehessen őket átalakítani! Ezen fegyverek egy része jelenleg gáz- és riasztó, egy része pedig muzeális fegyver besorolás alá tartozik. Félő, hogy a Palermo-i Egyezmény kapcsán módosított évi XXIV. törvény új definíciója szerint, 2013 január 1.-től az utóbbiak illegális lőfegyverré válnak! Lőfegyverré nyilvánítja őket az új definíció, ugyanakkor nincs olyan legális tartási cél, amelyre megszerezhetők lennének. Utólagos engedélyhez kötésük, ismerve a flóbert fegyverekkel kapcsolatban kialakult helyzetet, reménytelen és végrehajthatatlan, továbbá hazai munkahelyeket is veszélyeztet a gyártás és kereskedelem területén. A jogszabályi kategória nem kellően átgondolt megváltoztatása indokolatlanul kriminalizálna olyan fegyvertartókat, akik veszélytelen, legálisan megvásárolt terméket birtokolnak, és azokba jelentős összegeket fektettek. (A 200 ezer egykori flóbert-fegyver tulajdonosból is alig 10 ezer kért engedélyt!). A gumilövedékes, traumatikus fegyverkategóriát célszerű lenne különválasztani az emberélet kioltására elméletileg alkalmas antik fegyverektől, és besorolni őket a gáz-riasztó fegyverek kategóriájába (vagy egy ahhoz hasonló új kategóriába), amelyekkel műszakilag is sokkal több közös vonásuk van. A gumilövedék kilövésére is alkalmas gáz- és riasztó fegyverek már eleve ide vannak besorolva, ezért műszakilag is nehezen elhatárolható a két kategória. EU-s példák Az EU-ban több helyen lehetséges ilyen fegyverek könnyített megszerzése és tartása önvédelmi, vagy lakásvédelmi célra. Pl. a szomszédos Romániában a szerelt lőszeres gumilövedékes fegyverek alanyi jogon megszerezhetők (nem szükséges a veszélyeztetettség bizonyítása), engedéllyel tarthatók és viselhetők. A második legnagyobb EU-államban Franciaországban a hatóság által ebbe a kategóriába besorolt fegyverek szabadon tarthatónak minősülnek. A balti államokban is a megfelelő jogi szabályozás mellett, szabadon tarthatók ezek a fegyverek.

4 4 Ezek a polgári, önvédelmi célra használatos gumilövedékes (traumatikus) fegyverek nem tévesztendők össze a céljukban és hatásukban jelentősen eltérő, rendvédelmi célokra szolgáló gumilövedékes fegyverekkel! A hazai jogi helyzet rendezésére vonatkozó javaslataink a következők: BTK-módosítás A jelen pillanatban is az Országgyűlés napirendjén szereplő BTK módosítás, a kormányzati kommunikáció alapján kiterjesztené a jogos védelem, és benne a lakásvédelem kereteit. Ez esetben meglehetősen kontraproduktív lenne, ha a Rendőrség és a BM kifejezetten a polgárok védelmi képességeit igyekezne korlátozni, betiltani! Megoldási módozat javaslataink: 1. Az Országgyűlés egy egyszerű, két mondatos módosítóval vonja vissza a muzeális fegyverek definiciójának január 1.-vel történő megváltoztatását! Ezzel a jelenlegi, félig ex-lex állapot konzerválódna ugyan, de legalább nem tenne automatikusan bűnözővé a jog több ezer jóhiszemű, jogkövető állampolgárt. 2. Az összes ilyen jellegű, emberélet kioltására alkalmatlan eszköz kerüljön bele a hozzájuk legközelebb álló gáz- és riasztófegyver kategóriába, és ezekre is az azokra vonatkozó szabályozás legyen érvényes! Ez lényegében a jelenlegi helyzetet tenné világossá, legalizálná, rögzítené. (Az alábbi javaslat a szerelt lőszeres, gumilövedékes fegyvereket is bevonná ebbe a körbe, amelyek célja, jellege és hatásmechanizmusa azonos a már említett muzeális, gumilövedékes fegyverekével, de indokolatlanul jelenleg éles lőfegyvernek minősülnek, ezért önvédelmi célra gyakorlatilag megszerezhetetlenek.) A Fegyvertörvény normaszövegét módosító javaslatunk az új, összevont kategória definiciójára:

5 5 Gáz-riasztó és traumatikus (gumilövedékes) fegyver: fémlövedék kilövésére és fémlövedékes lőszer működtetésére alkalmatlan, a CIP által elismert gáz-riasztó-, vagy traumatikus (gumilövedékes) kaliberjelű fegyver, amely lövedékének a lövedék keresztmetszetére eső mozgási energiája a csőtorkolattól 1 méter távolságra mérve a 0,5 J/mm2 fajlagos értéket nem haladja meg, csőtorkolati energiája pedig maximálisan 150 (százötven) Joule. Gáz-riasztó és traumatikus (gumilövedékes) töltény: olyan, szilárd anyagú lövedékkel nem rendelkező, a CIP által elfogadott gáz-riasztó kaliberjelű töltény, amely a szemre és a légutakra ingerlő hatást kifejtő adalékanyagot tartalmazhat, valamint a kizárólag elasztikus anyagú lövedékkel rendelkező, a CIP által elfogadott, traumatikus (gumilövedékes) kaliberjelű töltény. Értelemszerűen, a törvényben és a kormányrendeletben, valamint ezek mellékleteiben a "Gáz- és riasztófegyver" kifejezést minden egyes megjelenésekor fel kell váltani a "Gáz-riasztó és traumatikus (gumilövedékes) fegyver" új kategóriamegjelöléssel! 3. Külön (új) kategória definiálása az eddig muzeálisnak minősülő, gumilövedékes fegyverek számára: Traumatikus (gumilövedékes) fegyver: fémlövedék kilövésére és fémlövedékes lőszer működtetésére alkalmatlan, a CIP által elismert gáz-riasztó kaliberjelű riasztótölténnyel üzemeltetett fegyver, amely lövedékének a lövedék keresztmetszetére eső mozgási energiája a csőtorkolattól 1 méter távolságra mérve a 0,5 J/mm2 fajlagos értéket nem haladja meg, csőtorkolati energiája pedig maximálisan 150 (százötven) Joule. Megszerzésük és tartásuk, nagykorú állampolgár számára engedély nélkül legyen lehetséges. Ezen fegyverek közül a rövid lőfegyver definíciójában szereplő méretadatoknak megfelelőekre a gáz- és riasztófegyverekkel azonos módon lehessen viselési engedélyt kérni, míg a hosszú lőfegyvernek megfelelő méretűeket kizárólag lakásvédelmi fegyverként lehessen tartani/alkalmazni.

6 6 Az új definiciót az Országgyűlés tudná a törvénybe beiktatni, a részletszabályokat pedig a kormányrendelet minimális módosításával lehetne létrehozni. 4. A 3. pont megvalósulása esetén, előremutató lenne a szerelt lőszeres - jelenleg sajnos egyértelműen lőfegyvernek minősülő, de emberéletre talán még kevésbé veszélyes - gumilövedékes lőfegyverek kérdését is rendezni. Erre komoly társadalmi igény mutatkozik, valamint megfelelő eszközt biztosítana az új BTK jogos védelemmel kapcsolatos új rendelkezései által deklarált jogok humánus eszközökkel történő gyakorlására. Traumatikus (gumilövedékes) lőfegyver: fémlövedék kilövésére és fémlövedékes lőszer működtetésére alkalmatlan, a CIP által elismert, traumatikus (gumilövedékes) kaliberjelű lőfegyver, amely lövedékének a lövedék keresztmetszetére eső mozgási energiája a csőtorkolattól 1 méter távolságra mérve a 0,5 J/mm2 értéket nem haladja meg, csőtorkolati energiája pedig maximálisan 150 (százötven) joule. 4. /a, A traumatikus (gumilövedékes) lőfegyver megszerzésére, tartására, viselésére stb. az önvédelmi célú maroklőfegyverrel azonos feltételeket lehetne megállapítani, azzal a könnyítéssel, hogy: - a veszélyeztetettség bizonyítása szükségtelen - az engedély visszavonásig érvényes - a 2 darabos korlát szükségtelen. 4./b, A traumatikus (gumilövedékes) lőfegyver megszerzésére, tartására stb. a flóbert fegyverek megszerzésére vonatkozó, egyszerűsített eljárással azonos feltételeket lehetne megállapítani, azzal az eltéréssel, hogy: - a tartási cél: önvédelem - az engedély a lőfegyver viselésére is jogosít A fentiek a kormányrendelet egyszerű módosításával végrehajthatók.

7 7 Néhány példa a nem halálos hatású, gumilövedékes fegyverekre: A magyar Keserű Fegyvergyár által gyártott Omerta típusú, muzeális, gumilövedékes fegyver A magyar Keserű Fegyvergyár által gyártott Onesta típusú, muzeális, gumilövedékes fegyver. Ezeket engedély nélkül, otthonvédelemre megvásárolhatták, és meg is vásárolták az állampolgárok. Ezek válhatnak a Palermo-i Egyezmény kapcsán módosított 2004.évi XXIV.törvény definíció-módosítása alapján január 1-től illegális lőfegyverré!

8 8 Gumilövedékes, szerelt lőszer Szerelt lőszeres, gumilövedékes revolver

2003/augusztus (64. szám) Jog és fegyver az állam tartópillérei (Justinianus)

2003/augusztus (64. szám) Jog és fegyver az állam tartópillérei (Justinianus) 2003/augusztus (64. szám) Jog és fegyver az állam tartópillérei (Justinianus) Jog & Fegyver Az előző számunkban már jeleztem, hogy a kormányzat jelentősen módosítani kívánja a közbiztonságra különösen

Részletesebben

A fegyvertartás szabályai

A fegyvertartás szabályai A fegyvertartás szabályai Milyen fegyverekre kell tartási engedélyt kérni? Milyen lőfegyvertartási célra kaphatunk fegyvertartási engedélyt? Ki nem kaphat fegyvertartási engedélyt? A fegyvertartási engedély

Részletesebben

Frissítve: szeptember :51 Netjogtár Hatály: 2018.I.1. - Magyar joganyagok - 50/2004. (VIII. 31.) BM rendelet - a fegyverismereti vizsga, a

Frissítve: szeptember :51 Netjogtár Hatály: 2018.I.1. - Magyar joganyagok - 50/2004. (VIII. 31.) BM rendelet - a fegyverismereti vizsga, a Magyar joganyagok - 50/2004. (VIII. 31.) BM rendelet - a fegyverismereti vizsga, a fe 1. oldal 50/2004. (VIII. 31.) BM rendelet a fegyverismereti vizsga, a fegyverforgalmazási vizsga, a lőfegyver, lőszer

Részletesebben

1999/július (15. szám) Jog és fegyver az állam tartópillérei (Justinianus)

1999/július (15. szám) Jog és fegyver az állam tartópillérei (Justinianus) 1999/július (15. szám) Jog és fegyver az állam tartópillérei (Justinianus) Jog & Fegyver Az eddigi esetelemzések és a fegyvertartáshoz szorosan kapcsolódó néhány jogszabály ismertetése után ideje rátérni

Részletesebben

ÁLTALÁNOS PIROTECHNIKAI ISMERETEK

ÁLTALÁNOS PIROTECHNIKAI ISMERETEK ÁLTALÁNOS PIROTECHNIKAI ISMERETEK 173/2011. (VIII. 24.) Kormány rendelet a polgári célú pirotechnikai tevékenységekről A Kormány a lőfegyverekről és lőszerekről szóló 2004. évi XXIV. törvény 22. (1) bekezdés

Részletesebben

1999/június (14. szám) Jog és fegyver az állam tartópillérei (Justinianus)

1999/június (14. szám) Jog és fegyver az állam tartópillérei (Justinianus) 1999/június (14. szám) Jog és fegyver az állam tartópillérei (Justinianus) Jog & Fegyver A korábbi számokban a büntetőjogi változtatások ismertetése után - logikailag talán helyesen - annak kellene következnie,

Részletesebben

Mi azért a formális (civil) logika szerint haladunk, és először arra vagyunk kíváncsiak, hogy ki kaphat engedélyt lőfegyver tartására.

Mi azért a formális (civil) logika szerint haladunk, és először arra vagyunk kíváncsiak, hogy ki kaphat engedélyt lőfegyver tartására. 1999/szeptember (17. szám) Jog és fegyver az állam tartópillérei (Justinianus) Jog & Fegyver A technikai jellegű szabályozás megismerése után itt az ideje, hogy megtudjuk ki és miként kaphat engedélyt

Részletesebben

Törvények. 2012. évi XII. törvény a közkegyelem gyakorlásáról*

Törvények. 2012. évi XII. törvény a közkegyelem gyakorlásáról* MAGYAR KÖZLÖNY 2012. évi 28. szám 6033 II. Törvények 2012. évi XII. törvény a közkegyelem gyakorlásáról* Az Országgyûlés Magyarország Alaptörvényének hatályba lépése alkalmából az Alaptörvény 1. cikk (2)

Részletesebben

253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet a fegyverekről és lőszerekről

253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet a fegyverekről és lőszerekről Opten Törvénytár Opten Kft. 1. 253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet 253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet a fegyverekről és lőszerekről A 2010.09.01. óta hatályos szöveg A Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV.

Részletesebben

VII. ÉVFOLYAM 3. SZÁM

VII. ÉVFOLYAM 3. SZÁM VII. ÉVFOLYAM 3. SZÁM Tartalomjegyzék Tanulmányok I. Könyv: A személyek / 3 Vita Az orvos beteg jogviszony az új Ptk.-ban Jobbágyi Gábor / 15 Szerzõdésátruházás Gárdos Péter / 20 Polgári jogi kodifikáció

Részletesebben

Tárgy: Dunakeszi Város Önkormányzatának a kedvtelésből tartott állatok tartásának helyi szabályairól szóló./2016. (. ) önkormányzati rendelete

Tárgy: Dunakeszi Város Önkormányzatának a kedvtelésből tartott állatok tartásának helyi szabályairól szóló./2016. (. ) önkormányzati rendelete Dióssi Csaba polgármester úr részére Dunakeszi Város Polgármesteri Hivatala Székhelyén Tárgy: Dunakeszi Város Önkormányzatának a kedvtelésből tartott állatok tartásának helyi szabályairól szóló./2016.

Részletesebben

2000/december (32. szám) Jog és fegyver az állam tartópillérei (Justinianus)

2000/december (32. szám) Jog és fegyver az állam tartópillérei (Justinianus) 2000/december (32. szám) Jog és fegyver az állam tartópillérei (Justinianus) Jog & Fegyver Ez évi utolsó számunkban befejezzük a szolgálati lőfegyvert tartókkal kapcsolatos szabályozások ismertetést. Most

Részletesebben

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Rendészettudományi Kar TANTÁRGYI PROGRAM. 1. számú példány

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Rendészettudományi Kar TANTÁRGYI PROGRAM. 1. számú példány 1 NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Rendészettudományi Kar 1. számú példány TANTÁRGYI PROGRAM 1. A tantárgy kódja: RMORB03 2. A tantárgy megnevezése (magyarul): Fegyverrendészeti jog és fegyverismeret 3. A

Részletesebben

2004. évi XXIV. törvény

2004. évi XXIV. törvény 2004. évi XXIV. törvény a lőfegyverekről és lőszerekről 1 ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1. (1) E törvény hatálya az abban meghatározott lőfegyverre, lőfegyver fődarabra, lőszerre (töltényre) és azok megszerzésére,

Részletesebben

Az Alaptörvény 6. cikkének (1) bekezdése alapján a kannabisz legalizálásáról címmel a mellékelt törvényjavaslatot kívánom benyújtani.

Az Alaptörvény 6. cikkének (1) bekezdése alapján a kannabisz legalizálásáról címmel a mellékelt törvényjavaslatot kívánom benyújtani. Iromány száma: T/15607. Benyújtás dátuma: 2017-05-12 16:16 Országgyűlési képviselő Parlex azonosító: 9DVQHDZM0001 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy: Törvényjavaslat benyújtása Benyújtó:

Részletesebben

Ismertetjük a revolver fegyvereket. (Más néven: Forgótáras pisztolyok)

Ismertetjük a revolver fegyvereket. (Más néven: Forgótáras pisztolyok) Ismertetjük a revolver fegyvereket. (Más néven: Forgótáras pisztolyok) RÖHM RG59, 59N, 59DD: Hossza: 155mm Súly:510g Rejthetősége jó. Acél: cső, tűzfal, dobforgató koszorú A legelső széria az 59-es volt,

Részletesebben

Közbiztonsági referensek képzése

Közbiztonsági referensek képzése Közbiztonsági referensek képzése 2012. szeptember 10-14. Katasztrófavédelmi alapismeretek Jogszabályi alapok Kurtán Attila tű. százados kiemelt főtanár Hazai jogszabályok Magyarország Alaptörvénye (2011.

Részletesebben

253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet a fegyverekről és lőszerekről

253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet a fegyverekről és lőszerekről 253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet a fegyverekről és lőszerekről A Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény 100. -a (1) bekezdésének a) pontjában, valamint a lőfegyverekről és lőszerekről szóló 2004.

Részletesebben

LÉGFEGYVERES SZILUETT LÖVÉSZET (Kiegészítés az IMSSU szabálykönyvhöz)

LÉGFEGYVERES SZILUETT LÖVÉSZET (Kiegészítés az IMSSU szabálykönyvhöz) Magyar Dinamikus Lövészsport Szövetség Szabálykönyvei LÉGFEGYVERES SZILUETT LÖVÉSZET (Kiegészítés az IMSSU szabálykönyvhöz) Összeállította: Babits László és Molnár Balázs 2003. 2. kiadás, érvényes: 2005.

Részletesebben

253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet a fegyverekről és lőszerekről

253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet a fegyverekről és lőszerekről 253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet a fegyverekről és lőszerekről Hatályosság: 2010.09.01 - A Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény 100. -a (1) bekezdésének a) pontjában, valamint a lőfegyverekről

Részletesebben

1999/december (20. szám) Jog és fegyver az állam tartópillérei (Justinianus)

1999/december (20. szám) Jog és fegyver az állam tartópillérei (Justinianus) 1999/december (20. szám) Jog és fegyver az állam tartópillérei (Justinianus) Jog & Fegyver A jogszabály-értelmezés sorozatát októberben megszakítottam az olvasói kérdésekre adott válaszaimmal, novemberben

Részletesebben

2006/augusztus (100. szám) Jog és fegyver az állam tartópillérei (Justinianus)

2006/augusztus (100. szám) Jog és fegyver az állam tartópillérei (Justinianus) 2006/augusztus (100. szám) Jog és fegyver az állam tartópillérei (Justinianus) Jog & Fegyver Az előző számban azt ígértem az olvasóknak, hogy egy érdekes rendőrségi állásfoglalásról adok némi tájékoztatást

Részletesebben

Személy- és vagyonvédelemben leggyakrabban alkalmazott lőszerek

Személy- és vagyonvédelemben leggyakrabban alkalmazott lőszerek Személy- és vagyonvédelemben leggyakrabban alkalmazott lőszerek Dévényi Petra Óbudai Egyetem, Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Biztonságtechnikai mérnöki szak, Msc A személy- és vagyonvédelemben

Részletesebben

1. számú melléklet a 3006/2015. útmutatóhoz

1. számú melléklet a 3006/2015. útmutatóhoz 1. számú melléklet a 3006/2015. útmutatóhoz Haditechnikai termékek Eljárás típusa Igazoláskód Igazolási kód leírása Alkalmazási kör Az MKEH által kibocsátott importengedély a 160/2011. (VIII. 18.) 3173

Részletesebben

253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet. a fegyverekről és lőszerekről

253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet. a fegyverekről és lőszerekről 253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet a fegyverekről és lőszerekről A Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény 100. -a (l) bekezdésének a) pontjában, valamint a lőfegyverekről és lőszerekről szóló 2004.

Részletesebben

Váltás a jogszabály mai napon hatályos állapotára. 253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet. a fegyverekről és lőszerekről

Váltás a jogszabály mai napon hatályos állapotára. 253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet. a fegyverekről és lőszerekről Hatály: 2011.IV.21. Váltás a jogszabály mai napon hatályos állapotára 253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet a fegyverekről és lőszerekről A Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény 100. -a (l) bekezdésének

Részletesebben

PLANEX TERVEZŐ ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. OSTFFYASSZONYFA KULTURÁLIS ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY

PLANEX TERVEZŐ ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. OSTFFYASSZONYFA KULTURÁLIS ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY PLANEX TERVEZŐ ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. 9700 Szombathely, Alsóhegyi u.10/c. 06/94/501-737 / 06/94/501-736 E-mail: planexkft@freemail.hu 06/30/94-61-295 06/30/99-35-196 Szombathely, 2005. augusztus 31. OSTFFYASSZONYFA

Részletesebben

2011/július (159. szám) Jog és fegyver az állam tartópillérei (Justinianus)

2011/július (159. szám) Jog és fegyver az állam tartópillérei (Justinianus) 2011/július (159. szám) Jog és fegyver az állam tartópillérei (Justinianus) Jog & Fegyver Mostani számban ismét olvasói levelek kerülnek sorra, mert már elég rendesen megnőtt a restanciám. Remélem, nem

Részletesebben

Kérem a rendelet módosítás tervezet megvitatását. Szentgotthárd, június 14.

Kérem a rendelet módosítás tervezet megvitatását. Szentgotthárd, június 14. Tárgy: A lakbérek megállapításáról szóló 15/1995. (IV. 27.) önkormányzati rendelet módosítása ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület 2017. 06. 28-i ülésére Tisztelt Képviselő-testület! T. Testület a 124/2017.

Részletesebben

A kölcsönös elismerésről szóló rendelet alkalmazása fegyverekre és lőfegyverekre

A kölcsönös elismerésről szóló rendelet alkalmazása fegyverekre és lőfegyverekre EURÓPAI BIZOTTSÁG VÁLLALKOZÁSPOLITIKAI ÉS IPARI FŐIGAZGATÓSÁG Útmutató 1 Brüsszel, 2010. 2. 1. - A kölcsönös elismerésről szóló rendelet alkalmazása fegyverekre és lőfegyverekre 1. BEVEZETÉS E dokumentum

Részletesebben

2004/július (75. szám) Jog és fegyver az állam tartópillérei (Justinianus)

2004/július (75. szám) Jog és fegyver az állam tartópillérei (Justinianus) 2004/július (75. szám) Jog és fegyver az állam tartópillérei (Justinianus) Jog & Fegyver Mint olvasóink talán értesültek róla, a régóta várt (?) új fegyvertörvény 2004. május 1-jén hatályba lépett. Azonban

Részletesebben

A BELÜGYMINISZTÉRIUM II. FÉLÉVI JOGALKOTÁSI MUNKATERVE

A BELÜGYMINISZTÉRIUM II. FÉLÉVI JOGALKOTÁSI MUNKATERVE A BELÜGYMINISZTÉRIUM 2019. II. FÉLÉVI JOGALKOTÁSI MUNKATERVE Jogszabály 1. törvény Cím A jogszabálytervezet várható közzétételének időpontja Egyes eljárások egyszerűsítéséről és elektronizálásáról 2019.

Részletesebben

253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet

253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet 253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet a fegyverekről és lőszerekről A Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény 100. -a (l) bekezdésének a) pontjában, valamint a lőfegyverekről és lőszerekről szóló 2004.

Részletesebben

253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet. a fegyverekről és lőszerekről

253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet. a fegyverekről és lőszerekről - 1-253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet A Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény 100. -a (1) bekezdésének a) pontjában, valamint a lőfegyverekről és lőszerekről szóló 2004. évi XXIV. törvény (a továbbiakban:

Részletesebben

2003/március (59. szám) Jog és fegyver az állam tartópillérei (Justinianus)

2003/március (59. szám) Jog és fegyver az állam tartópillérei (Justinianus) 2003/március (59. szám) Jog és fegyver az állam tartópillérei (Justinianus) Jog & Fegyver A lőfegyvertartásról szóló törvény megalkotását a jelek szerint a szakemberek jelentős kihívásnak tekintik és igyekeznek

Részletesebben

2004. évi XXIV. törvény. a lőfegyverekről és lőszerekről ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

2004. évi XXIV. törvény. a lőfegyverekről és lőszerekről ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 2004. évi XXIV. törvény a lőfegyverekről és lőszerekről ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1. (1) E törvény hatálya az abban meghatározott lőfegyverre, lőfegyver fődarabra, lőszerre (töltényre) és azok megszerzésére,

Részletesebben

Vezetői összefoglaló

Vezetői összefoglaló Vezetői összefoglaló I. Tartalmi összefoglaló A nem üzleti célú közösségi, szabadidős szálláshely-szolgáltatásról szóló 173/2003. (X. 28.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) módosításának célja a nem

Részletesebben

2004/szeptember (77. szám) Jog és fegyver az állam tartópillérei (Justinianus)

2004/szeptember (77. szám) Jog és fegyver az állam tartópillérei (Justinianus) 2004/szeptember (77. szám) Jog és fegyver az állam tartópillérei (Justinianus) Jog & Fegyver A Kaliber magazin előző előtti számában közzétette azokat az e-mail címeket (telefonszámokat), ahol az érdeklődők

Részletesebben

A szolgálati lőfegyverek használatának szabályai közül ebben a számunkban a határőrség tagjainak lőfegyverhasználatát elemezzük.

A szolgálati lőfegyverek használatának szabályai közül ebben a számunkban a határőrség tagjainak lőfegyverhasználatát elemezzük. 2000/március (23. szám) Jog és fegyver az állam tartópillérei (Justinianus) Jog & Fegyver A szolgálati lőfegyverek használatának szabályai közül ebben a számunkban a határőrség tagjainak lőfegyverhasználatát

Részletesebben

2002/szeptember (53. szám) Jog és fegyver az állam tartópillérei (Justinianus)

2002/szeptember (53. szám) Jog és fegyver az állam tartópillérei (Justinianus) 2002/szeptember (53. szám) Jog és fegyver az állam tartópillérei (Justinianus) Jog & Fegyver Tekintettel arra, hogy a közelmúltban került az olvasókhoz a Kaliber magazin önvédelmi eszközökről szóló különszáma,

Részletesebben

VAGYONVÉDELEM: A SZEMÉLYI BIZTONSÁG

VAGYONVÉDELEM: A SZEMÉLYI BIZTONSÁG VAGYONVÉDELEM: A SZEMÉLYI BIZTONSÁG JOBB FÉLNI MINT MEGIJEDNI Az elmúlt tíz évben -fõképp a nagyvárosokban- jelentõsen nõtt az erõszakos bûncselekmények száma, ezért közös érdekünk a bûnüldözõ szervekkel

Részletesebben

FELKÉSZÜLÉSI KÉRDÉSSOR igazgatásrendészet

FELKÉSZÜLÉSI KÉRDÉSSOR igazgatásrendészet Jóváhagyom: Dr. habil Balla Zoltán ny. r. alezredes egyetemi docens, főiskolai tanár Alkalmazott Rendészettudományi Tanszék vezetője FELKÉSZÜLÉSI KÉRDÉSSOR igazgatásrendészet 2014. március 19. 2 Szabálysértés

Részletesebben

2003/február (58. szám) Jog és fegyver az állam tartópillérei (Justinianus)

2003/február (58. szám) Jog és fegyver az állam tartópillérei (Justinianus) 2003/február (58. szám) Jog és fegyver az állam tartópillérei (Justinianus) Jog & Fegyver Tudtuk, hogy előbb - utóbb meg fog érkezni, most mégis valahogy a váratlanság érzésével fogadjuk az új jogszabály

Részletesebben

A Székesfehérvári Törvényszék Elnökének SZABÁLYZATA

A Székesfehérvári Törvényszék Elnökének SZABÁLYZATA A SZÉKESFEHÉRVÁRI TÖRVÉNYSZÉK ELNÖKE SZÉKESFEHÉRVÁR 2012. El. II. B. 2/4/2. A Székesfehérvári Törvényszék Elnökének SZABÁLYZATA a Székesfehérvári Törvényszék 8000 Székesfehérvár Zichy liget 10. szám alatti

Részletesebben

A Magyar Polgári Védelmi Szövetség részvétele a PV szervezetek felkészítésében (A PV mozgalom dinamizálása projekt keretében)

A Magyar Polgári Védelmi Szövetség részvétele a PV szervezetek felkészítésében (A PV mozgalom dinamizálása projekt keretében) A Magyar Polgári Védelmi Szövetség részvétele a PV szervezetek felkészítésében (A PV mozgalom dinamizálása projekt keretében) A polgári védelem ESZMEISÉG GENFI EGYEZMÉNYEK NATO, EU Irány elvek Ifjúság

Részletesebben

253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet. lőfegyverekről és lőszerekrő

253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet. lőfegyverekről és lőszerekrő 253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet a fegyverekről és lőszerekr ől A Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény 100. -a (l) bekezdésének a) pontjában, valamint a lőfegyverekről és lőszerekrő l szóló

Részletesebben

2015.09.29. Kbt. 6. (1) bekezdés d) pontja szerinti szervezet

2015.09.29. Kbt. 6. (1) bekezdés d) pontja szerinti szervezet Élőerős őrzés-védelem, utasfelügyelet, monitorfelügyelet, gépjármű mozgás regisztrálás, telefon és kulcskezelés, pénzkísérés, valamint biztonságtechnikai berendezés telepítése, felügyelete Közbeszerzési

Részletesebben

Fegyvertechnikai és lövészeti alapismeretek

Fegyvertechnikai és lövészeti alapismeretek Fegyvertechnikai és lövészeti alapismeretek Lőelmélet alapjai Lőelmélet lőfegyverekről, lőszerekről, általában Fegyverek csoportosítása Lőszerek felépítése, hatásmechanizmusuk A lövés jelensége Ballisztikai

Részletesebben

A MOL Petrolkémia Zrt. Lakossági tájékoztatóhoz készített kivonata

A MOL Petrolkémia Zrt. Lakossági tájékoztatóhoz készített kivonata A MOL Petrolkémia Zrt. Poliol létesítményének építéséhez benyújtott BIZTONSÁGI JELENTÉS KIEGÉSZÍTÉS Lakossági tájékoztatóhoz készített kivonata Tiszaújváros, 2018. november Tartalomjegyzék 1. AZ ÚJ POLIOL

Részletesebben

T/2940. számú. törvényjavaslat

T/2940. számú. törvényjavaslat MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA T/2940. számú törvényjavaslat az Összefogás az Államadósság Ellen Alapba történő befizetésekhez kapcsolódó kedvezmények megalkotásáról és az Alap létrehozásával kapcsolatos

Részletesebben

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2009/81/EK IRÁNYELVE

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2009/81/EK IRÁNYELVE L 216/76 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2009.8.20. AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2009/81/EK IRÁNYELVE (2009. július 13.) a honvédelem és biztonság területén egyes építési beruházásra, árubeszerzésre

Részletesebben

Dr. Fazekas Sándor úr részére miniszter. Földművelésügyi Minisztérium. Budapest Kossuth L. tér 11. 1055. Tisztelt Miniszter Úr!

Dr. Fazekas Sándor úr részére miniszter. Földművelésügyi Minisztérium. Budapest Kossuth L. tér 11. 1055. Tisztelt Miniszter Úr! Dr. Fazekas Sándor úr részére miniszter Földművelésügyi Minisztérium Budapest Kossuth L. tér 11. 1055 Tisztelt Miniszter Úr! A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége

Részletesebben

Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája

Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 27/A 321-5262; Fax: 321-5405 E-mail: info@liganet.hu J a v a s l a t o k a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos

Részletesebben

XII. FEJEZET A HONVÉDSÉG ÉS A RENDVÉDELMI SZERVEK 108. A hatályos alkotmány rendelkezése kiegészítve a humanitárius tevékenység végzésével.

XII. FEJEZET A HONVÉDSÉG ÉS A RENDVÉDELMI SZERVEK 108. A hatályos alkotmány rendelkezése kiegészítve a humanitárius tevékenység végzésével. XII. FEJEZET A HONVÉDSÉG ÉS A RENDVÉDELMI SZERVEK 108. (1) A honvédség feladata az ország katonai védelme, a nemzetközi szerződésből eredő kollektív védelmi feladatok ellátása, továbbá a nemzetközi jog

Részletesebben

A módosított kormányrendeletek hatásai a tűzvédelmi szakhatósági eljárásokra. A deregulációról egymás közt

A módosított kormányrendeletek hatásai a tűzvédelmi szakhatósági eljárásokra. A deregulációról egymás közt A módosított kormányrendeletek hatásai a tűzvédelmi szakhatósági eljárásokra A deregulációról egymás közt Hatásköri rendezés A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996.

Részletesebben

A Munkaanyag nem tekinthető a Minisztérium álláspontjának. A Belügyminiszter /2012. (..) BM rendelete

A Munkaanyag nem tekinthető a Minisztérium álláspontjának. A Belügyminiszter /2012. (..) BM rendelete 1 TERVEZET! A Belügyminiszter /2012. (..) BM rendelete az általános rendőrségi feladatok ellátására létrehozott szerv gazdasági rendszerének átalakításával összefüggésben egyes miniszteri rendeletek módosításáról

Részletesebben

FELKÉSZÜLÉSI KÉRDÉSSOR i g a z g a t á s r e n d é s z e t

FELKÉSZÜLÉSI KÉRDÉSSOR i g a z g a t á s r e n d é s z e t Rendészeti Jogi és Igazgatási Tanszék Jóváhagyom: Dr. Nagy Judit r. ezredes PhD s.k. rendőrségi tanácsos mb. tanszékvezető, egyetemi docens nemzetközi rektorhelyettes FELKÉSZÜLÉSI KÉRDÉSSOR i g a z g a

Részletesebben

1999/november (19. szám) Jog és fegyver az állam tartópillérei (Justinianus)

1999/november (19. szám) Jog és fegyver az állam tartópillérei (Justinianus) 1999/november (19. szám) Jog és fegyver az állam tartópillérei (Justinianus) Jog & Fegyver A kormány megtárgyalta és az Országgyűlés szavazataival kívánja törvény erejére emelni a fegyvertartás új szabályait,

Részletesebben

Steiner Scenics Armourers SFX Kft. 1081.Bp. Elnök utca 1. Levélcím: 2086. Tinnye Kossuth L. Utca 19. E-Mail: scafegyverbolt@mail.datanet.

Steiner Scenics Armourers SFX Kft. 1081.Bp. Elnök utca 1. Levélcím: 2086. Tinnye Kossuth L. Utca 19. E-Mail: scafegyverbolt@mail.datanet. Gáz riasztó fegyverek Boltunk gáz riasztó fegyver kínálata kizárólag éles lőfegyver fődarabok felhasználásával gyártott gáz riasztó fegyverekből áll, melyek többnyire egyedi technológia alapján készülnek,

Részletesebben

A Kormány. Korm. rendelete

A Kormány. Korm. rendelete 1 A Kormány TERVEZET!!./2012. ( ) Korm. rendelete a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 140/1996. (VIII. 31.) Korm.

Részletesebben

Dr. Kincses István ügyvédi iroda

Dr. Kincses István ügyvédi iroda Dr. Kincses István ügyvédi iroda 5900 Orosháza Tass u. 9. I/2. 30/9288-690 tel/fax 68/633-763 email: 704237822@vodamail.hu adószám: 18391864-2-04 Magyar Országgyűlés Igazságügyi bizottsága 1357 Budapest,

Részletesebben

A BELÜGYMINISZTÉRIUM II. FÉLÉVI JOGALKOTÁSI MUNKATERVE

A BELÜGYMINISZTÉRIUM II. FÉLÉVI JOGALKOTÁSI MUNKATERVE A BELÜGYMINISZTÉRIUM 2017. II. FÉLÉVI JOGALKOTÁSI MUNKATERVE Jogszabály/ közjogi szervezetszabályozó eszköz/ jelentés megjelölése 1. törvény Cím Egyes migrációs tárgyú törvények módosításáról A jogszabálytervezet

Részletesebben

2004. évi XXIV. törvény a lőfegyverekről és lőszerekről ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

2004. évi XXIV. törvény a lőfegyverekről és lőszerekről ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 2004. évi XXIV. törvény a lőfegyverekről és lőszerekről ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1. (1) (2) Törvény eltérő rendelkezésének hiányában e törvény a) hatálya nem terjed ki aa) a Magyar Honvédség és a Katonai

Részletesebben

124. szám. II. rész JOGSZABÁLYOK. Törvények A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA évi LXXVII. törvény. Budapest, augusztus 31.

124. szám. II. rész JOGSZABÁLYOK. Törvények A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA évi LXXVII. törvény. Budapest, augusztus 31. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA Budapest, 2004. augusztus 31., kedd 124. szám TARTALOMJEGYZÉK 2004: LXXVII. tv. A tankönyvpiac rendjérõl szóló 2001. évi XXXVII. törvény módosításáról... 10895 2004:

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. A l c s ú t d o b o z T e l e p ü l é s. Önkormányzat Képviselő-testületének soros üléséről

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. A l c s ú t d o b o z T e l e p ü l é s. Önkormányzat Képviselő-testületének soros üléséről 1 J E G Y Z Ő K Ö N Y V A l c s ú t d o b o z T e l e p ü l é s Önkormányzat Képviselő-testületének soros üléséről Az ülés helye: Az ülés időpontja: az Önkormányzat Polgármesteri irodája Alcsútdoboz, József

Részletesebben

Iromány száma: T/406/8. Benyújtás dátuma: :02. Parlex azonosító: JBW6ABOB0006

Iromány száma: T/406/8. Benyújtás dátuma: :02. Parlex azonosító: JBW6ABOB0006 Iromány száma: T/406/8. Benyújtás dátuma: 2018-06-28 12:02 Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Parlex azonosító: JBW6ABOB0006 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Benyújtó: Hende Csaba,

Részletesebben

A belügyminiszter /2012. (..) BM rendelete

A belügyminiszter /2012. (..) BM rendelete TERVEZET! A belügyminiszter /2012. (..) BM rendelete a lőterekről, a lőfegyverek, lőszerek hatósági tárolásáról, a fegyvertartáshoz szükséges elméleti és jártassági követelményekről szóló 49/2004. (VIII.

Részletesebben

AZ ÚJ BTK. - 2012. ÉVI C. TÖRVÉNY - MÓDOSULÁSAI

AZ ÚJ BTK. - 2012. ÉVI C. TÖRVÉNY - MÓDOSULÁSAI AZ ÚJ BTK. - 2012. ÉVI C. TÖRVÉNY - MÓDOSULÁSAI (HATÁLYBA LÉPÉSEKOR, ÉS AZT KÖVETŐEN) A 2012. VII. 13. ÉS 2015. SZEPTEMBER 15. KÖZÖTT KIHIRDETETT JOGSZABÁLYOK ALAPJÁN ÖSSZEÁLLÍTOTTA: DR. VASKUTI ANDRÁS

Részletesebben

Segédlet a maroklőfegyver vizsgára készülő személy-, vagyonvédelemmel és magánnyomozással foglalkozók részére Összeállította: Orosz Péter A Pest Megyei Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Kamara tagja

Részletesebben

A gyógyszerpiac szabályozásának versenypolitikai kérdései

A gyógyszerpiac szabályozásának versenypolitikai kérdései A gyógyszerpiac szabályozásának versenypolitikai kérdései A gyógyszerpiac liberalizálása hasonlóan az egészségügy privatizációjához mind a mai napig aktuális, a közvéleményt is foglalkoztató kérdés. Az

Részletesebben

ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ

ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ ÜLÉS IDŐPONTJA: Vecsés Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2012. december 18-i ülésére ELŐTERJESZTÉS CÍME, TÉMÁJA: Javaslat Vecsés Város Önkormányzata Képviselő-testületének

Részletesebben

253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet a fegyverekről és lőszerekről 2013.12.13 23 253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet a fegyverekről és lőszerekről

253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet a fegyverekről és lőszerekről 2013.12.13 23 253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet a fegyverekről és lőszerekről 1 / 41 2014.01.09. 18:35 253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet a fegyverekről és lőszerekről 2013.12.13 23 253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet a fegyverekről és lőszerekről A Rendőrségről szóló 1994. évi

Részletesebben

Képzési nap anyaga. 2013. június 5.

Képzési nap anyaga. 2013. június 5. Képzési nap anyaga 2013. június 5. I. Az Ást. 2012. április 15-i módosításának előzményei, koncepciója és konkrét hatása az áldozatsegítő szolgálat eljárásaira 1. A módosítás szükségessége, előzménye 2.

Részletesebben

1. Elhelyezett kamerák érdekmérlegelési tesztje

1. Elhelyezett kamerák érdekmérlegelési tesztje 1. Elhelyezett kamerák érdekmérlegelési tesztje Érintett személyes adat: Az Érintett (továbbiakban Játékos vagy Érintett) játékhelyszínen történő megfigyelése. Játékhelyszín: 4026 Debrecen Cserepes utca

Részletesebben

Büntetőjog II. Igazságügyi igazgatási alapszak

Büntetőjog II. Igazságügyi igazgatási alapszak ÖNELLENŐRZŐ KÉRDÉSSOR II. Egyes kiemelt bűncselekmények a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. tv. alábbi fejezeteiből: XIX. fejezet - A nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni bűncselekmények;

Részletesebben

2011/április (156. szám) Jog és fegyver az állam tartópillérei (Justinianus)

2011/április (156. szám) Jog és fegyver az állam tartópillérei (Justinianus) 2011/április (156. szám) Jog és fegyver az állam tartópillérei (Justinianus) Jog & Fegyver Ez a szám is olvasói kérdések feldolgozásával foglalkozik, de kissé tematikusabban, mint ahogy eddig megszokták.

Részletesebben

2012. évi... törvény

2012. évi... törvény "tl Il.ivatal a : 6w- k- Érkezett : 2012 MARC Q 7. 2012. évi.... törvény a lőfegyverekr ől és lőszerekr ől szóló 2004. évi XXIV. törvény módosításáról* 1. A l őfegyverekről és lőszerekről szóló 2004. évi

Részletesebben

Oktatási és Kulturális Miniszter Igazságügyi és Rendészeti Miniszter

Oktatási és Kulturális Miniszter Igazságügyi és Rendészeti Miniszter Oktatási és Kulturális Miniszter Igazságügyi és Rendészeti Miniszter Tervezet! ELŐTERJESZTÉS a Kormány részére a külföldi bizonyítványok és oklevelek elismeréséről szóló 2001. évi C. törvény módosításáról

Részletesebben

ÉVFOLYAMDOLGOZAT. A h o n v é d e l mi k ö t e l e z e t t s é g a l k o t má n yjogi p r o b l é má i

ÉVFOLYAMDOLGOZAT. A h o n v é d e l mi k ö t e l e z e t t s é g a l k o t má n yjogi p r o b l é má i SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM Állam- és Jogtudományi Kar Szeged ÉVFOLYAMDOLGOZAT A h o n v é d e l mi k ö t e l e z e t t s é g a l k o t má n yjogi p r o b l é má i Konzulens: Dr. Tóth Károly Egyetemi Docens

Részletesebben

A Magyar Nemzeti Arcvonal tagjaival szemben folytatott nyomozás. Opauszki András r. alezredes főosztályvezető Budapest, december 08.

A Magyar Nemzeti Arcvonal tagjaival szemben folytatott nyomozás. Opauszki András r. alezredes főosztályvezető Budapest, december 08. A Magyar Nemzeti Arcvonal tagjaival szemben folytatott nyomozás Opauszki András r. alezredes főosztályvezető Budapest, 2017. december 08. A nyomozás adatai A nyomozás elrendelésének időpontja: 2015. augusztus

Részletesebben

Adatvédelmi Szabályzat

Adatvédelmi Szabályzat Adatvédelmi Szabályzat 1. Bevezetés 1.1. Jelen adatvédelmi szabályzat (a Szabályzat ) a HC Pointer Korlátolt Felelősségű Társaság (székhely: 7634 Pécs, Ürögi fasor 2/a., cégjegyzékszám: Cg.: 02-09-000359)

Részletesebben

31/2006. (VI. 1.) GKM rendelet. A rendelet alkalmazási köre. Értelmezı rendelkezések

31/2006. (VI. 1.) GKM rendelet. A rendelet alkalmazási köre. Értelmezı rendelkezések 31/2006. (VI. 1.) GKM rendelet a fegyverek, lövıkészülékek, valamint ezek lıszereinek vizsgálatáról A fogyasztóvédelemrıl szóló 1997. évi CLV. törvény 56. -ának a) pontjában, továbbá a lıfegyverekrıl és

Részletesebben

Követelésem joga az alábbi törvényhelyeken nyugszik:

Követelésem joga az alábbi törvényhelyeken nyugszik: Tisztelt Média szolgáltató, Tisztelt Főszerkesztő! Sajtó helyreigazítási kérelem A kaliberinfo.hu weboldalán a Gumilövedékes-betiltósdi vagy sportlövészet??? címmel megjelent cikkben, Vass Gábor tollából

Részletesebben

2011/június (158. szám) Jog és fegyver az állam tartópillérei (Justinianus)

2011/június (158. szám) Jog és fegyver az állam tartópillérei (Justinianus) 2011/június (158. szám) Jog és fegyver az állam tartópillérei (Justinianus) Jog & Fegyver Noha rengeteg olvasói megkeresés érkezik a lőfegyvertartással kapcsolatos jogszabály változások várható mikéntjéről,

Részletesebben

Magánbiztonsági ágazatban fegyveres szolgálatot ellátó vagyonőrök speciális (szituációs) lő kiképzési tematikája.

Magánbiztonsági ágazatban fegyveres szolgálatot ellátó vagyonőrök speciális (szituációs) lő kiképzési tematikája. Magánbiztonsági ágazatban fegyveres szolgálatot ellátó vagyonőrök speciális (szituációs) lő kiképzési tematikája. Készítette: Sira Gyula 1 Magánbiztonsági ágazatban fegyveres szolgálatot ellátó vagyonőrök

Részletesebben

KATASZTRÓFAVÉDELMI SZABÁLYZATA

KATASZTRÓFAVÉDELMI SZABÁLYZATA A TESTNEVELÉSI EGYETEM KATASZTRÓFAVÉDELMI SZABÁLYZATA Jóváhagyta a Testnevelési Egyetem Szenátusa 47/2015. sz. határozatával BUDAPEST 2015. 1 Tartalom Preambulum... 3 A Szabályzat célja, hatálya... 4 A

Részletesebben

ÁLTALÁNOS KÖZZÉTÉTELI LISTA Helyi szerv. 1. Szervezeti, személyzeti adatok 1.1. Kapcsolat, szervezet, vezetők

ÁLTALÁNOS KÖZZÉTÉTELI LISTA Helyi szerv. 1. Szervezeti, személyzeti adatok 1.1. Kapcsolat, szervezet, vezetők ÁLTALÁNOS KÖZZÉTÉTELI LISTA Helyi szerv 1. Szervezeti, személyzeti adatok 1.1. Kapcsolat, szervezet, vezetők I. Elérhetőségi adatok 1. Hivatalos név: Hajdúnánási Rendőrkapitányság 2. Székhely: 4080 Hajdúnánás,

Részletesebben

Az iparbiztonsági szakterület aktuális kérdései 2014. április 15.

Az iparbiztonsági szakterület aktuális kérdései 2014. április 15. Az iparbiztonsági szakterület aktuális kérdései 2014. április 15. Dr. Vass Gyula tű. ezredes BM OKF Veszélyes Üzemek Főosztály vezetője 1) Veszélyes üzemek hatósági felügyelet alatt tartása 2) Katasztrófavédelem

Részletesebben

Veszélyes áruk, Veszélyes anyagok és Veszélyes termékek szállítása

Veszélyes áruk, Veszélyes anyagok és Veszélyes termékek szállítása A fordítás csupán tájékoztató jellegű jogi értelemben kizárólag az angol és a francia nyelvű verziók kötelező érvényűek Veszélyes áruk, Veszélyes anyagok és Veszélyes termékek szállítása A jelen Szabályzat

Részletesebben

ORVOSI VÉLEMÉNY Lőfegyverek megszerzésére vagy tartására irányuló hatósági engedély kiadásához szükséges egészségi alkalmasságról

ORVOSI VÉLEMÉNY Lőfegyverek megszerzésére vagy tartására irányuló hatósági engedély kiadásához szükséges egészségi alkalmasságról 4. melléklet a 22/1991. (XI. 15.) NM rendelethez ORVOSI VÉLEMÉNY Lőfegyverek megszerzésére vagy tartására irányuló hatósági engedély kiadásához szükséges egészségi alkalmasságról 1. Név:... 2. Születési

Részletesebben

Iromány száma: T/3292. Benyújtás dátuma: :43. Parlex azonosító: 1C518CU90001

Iromány száma: T/3292. Benyújtás dátuma: :43. Parlex azonosító: 1C518CU90001 Iromány száma: T/3292. Benyújtás dátuma: 2018-10-31 20:43 Miniszterelnökség Parlex azonosító: 1C518CU90001 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy: Törvényjavaslat benyújtása Benyújtó: Dr.

Részletesebben

Miként előző számunkban ígéretet tettem, most a titkosszolgálatok lőfegyver-használatával kapcsolatos szabályok kerülnek ismertetésre és elemzésre.

Miként előző számunkban ígéretet tettem, most a titkosszolgálatok lőfegyver-használatával kapcsolatos szabályok kerülnek ismertetésre és elemzésre. 2000/augusztus (28. szám) Jog és fegyver az állam tartópillérei (Justinianus) Jog & Fegyver Miként előző számunkban ígéretet tettem, most a titkosszolgálatok lőfegyver-használatával kapcsolatos szabályok

Részletesebben

1996. évi XXXVII. törvény. a polgári védelemről1. Az Országgyűlés a polgári védelemről a következő törvényt alkotja: Értelmező rendelkezések

1996. évi XXXVII. törvény. a polgári védelemről1. Az Országgyűlés a polgári védelemről a következő törvényt alkotja: Értelmező rendelkezések 1996. évi XXXVII. törvény a polgári védelemről1 Az Országgyűlés a polgári védelemről a következő törvényt alkotja: 1. E törvény célja, hogy elősegítse a fegyveres összeütközés, a katasztrófa, valamint

Részletesebben

Segédlet a maroklőfegyver vizsgára készülő személy-, vagyonvédelemmel és magánnyomozással foglalkozók részére Összeállította: Orosz Péter A Pest Megyei Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Kamara tagja

Részletesebben

Balatonakarattya Község Önkormányzat Polgármester

Balatonakarattya Község Önkormányzat Polgármester Balatonakarattya Község Önkormányzat Polgármester Az előterjesztés törvényességi szempontból megfelelő. Balatonakarattya, 2018.07.31. Polgár Beatrix jegyző E L Ő T E R J E S Z T É S Balatonakarattya Község

Részletesebben

2006/július (99. szám) Jog és fegyver az állam tartópillérei (Justinianus)

2006/július (99. szám) Jog és fegyver az állam tartópillérei (Justinianus) 2006/július (99. szám) Jog és fegyver az állam tartópillérei (Justinianus) Jog & Fegyver Szakértő olvasónk közérdekű és több vadászt is érintő kérdésének részlete: Lehet, hogy új felvetés részemről, hogy

Részletesebben

2004. évi XXIV. törvény. a lőfegyverekről és lőszerekről ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

2004. évi XXIV. törvény. a lőfegyverekről és lőszerekről ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 2004. évi XXIV. törvény a lőfegyverekről és lőszerekről ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1. (1) (2) Törvény eltérő rendelkezésének hiányában e törvény a) hatálya nem terjed ki aa) a Magyar Honvédség és a Katonai

Részletesebben

A központi, a társadalombiztosítási és a köztestületi költségvetési szerv 2009. évi költségvetési alapokmányának tartalma

A központi, a társadalombiztosítási és a köztestületi költségvetési szerv 2009. évi költségvetési alapokmányának tartalma HEVES MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG 3300 Eger, Eszterházy tér2. Telefon: (36) 522-111/11-95, BM: 31/11-95 A központi, a társadalombiztosítási és a köztestületi költségvetési szerv 2009. évi költségvetési

Részletesebben

A.8. A jogellenességet (társadalomra veszélyességet) kizáró okok rendszere; a jogos védelem és a végszükség

A.8. A jogellenességet (társadalomra veszélyességet) kizáró okok rendszere; a jogos védelem és a végszükség A.8. A jogellenességet (társadalomra veszélyességet) kizáró okok rendszere; a jogos védelem és a végszükség Vázlat Záróvizsga-felkészítő konzultáció Büntetőjog c. tárgyból Jogász alapszak Miskolc, 2016.

Részletesebben

Alkotmányjog 1 előadás november 6.

Alkotmányjog 1 előadás november 6. Alkotmányjog 1 előadás 2017. november 6. Népszuverenitás elve a közhatalom-gyakorlás legitimációja Minden közhatalom-gyakorlás forrása: a NÉP alanyi kör meghatározás? NÉP? Megközelítések Alaptörvény B)

Részletesebben