HÁZIREND. A Házirend célja

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "HÁZIREND. A Házirend célja"

Átírás

1 HÁZIREND A Házirend az évi III. Törvény (2011. jan. 1-jétől hatályos módosított változata ) - továbbiakban Szociális Törvény - alapján, az 1/2000. (I.07.) SZCSM.rendelet, a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről szóló 9/1999(XI. 24. SZCSM rendelet, a szociális ellátások térítési díjáról szóló 29/1993. (II. 17.) Korm. Rendelet, valamint a Szociális Munka Etikai Kódexe alapján készült. A Házirend célja A Házirend meghatározza a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat Pszichiátriai Betegek Otthona működési rendjét, az ellátás tartalmát, az ellátottak érdekvédelmét, az együttélés szabályait. A Házirend kiterjed az intézményi ellátottakra, az intézmény összes dolgozójára, valamint az intézmény területén tartózkodó látogatókra. A Házirendet meghatározó alapelvek A Pszichiátriai Betegek Otthonába az a krónikus pszichiátriai beteg vehető fel, aki az ellátás igénybevételének időpontjában nem veszélyeztető állapotú, akut gyógyintézeti kezelést nem igényel, és egészségi állapota, valamint szociális helyzete miatt önmaga ellátására segítséggel sem képes. Az intézményben komplex gondozást végzünk, mely magába foglalja az ellátottak fizikai, egészségügyi és mentálhigiénés gondozását, mely utóbbit kiemelt feladatunknak tekintünk. A mentálhigiénés gondozás határozza meg az intézmény szellemiségét, azon törekvést, miszerint az intézmény valamennyi dolgozójának munkáját a segítő, odaforduló magatartás jellemezze. Az intézmény jellegéből adódóan arra törekszünk, hogy a meghatározott keretek között - az adott egyéni képességek mellett - a legnagyobb szabadságot, életvitelben elérhető önrendelkezést és jó közérzetet biztosítsunk az intézmény falain belül. 1.

2 I. Az ellátás tartalma Az ellátás tartalmát a Szociális Törvény, valamint az 1/2000. (I.07.) SZ.CS.M. rendelet határozzák meg. 1. Szakmai tevékenység a./ A pszichiátriai betegek otthona az önálló életvitelre nem képes, érvényes felvételi iratanyaggal rendelkező személyek teljes körű ellátását végzi. b./ Az ápolási-gondozási tevékenységek során biztosítja az ellátást igénylők fizikai, egészségügyi és mentálhigiénés gondozását, valamint a terápiás foglalkoztatást és az ellátottak érdekvédelmét. 2. Az ellátást igénylők elhelyezése az intézményben Az ellátottak elhelyezése a intézményi egységekbe: nemük, koruk, egészségipszichiátriai állapotuk, önellátási képességük, - az intézményi lehetőségekhez igazodva - saját igényük figyelembevételével kerülnek elhelyezésre. a./ Az ellátott törvényes képviselője egyetértésével kérheti a házon belüli elhelyezés megváltoztatását, melynek teljesíthetőségéről indokolt esetben az intézmény igazgatója dönt a főnővér és a pszichiáter véleményének figyelembevételével. b./ Az intézményen belüli áthelyezést az intézmény igazgatója és főnővére kezdeményezheti az ellátott pszichiátriai, egészségi állapotának megváltozása, valamint tartós összeférhetetlenség esetén. Ilyen döntés meghozatalához, végrehajtásához az érintett ellátottak előzetes tájékoztatása, beleegyezése, valamint a törvényes képviselő egyidejű értesítése szükséges. 3. Közös helyiségek használata Az intézmény biztosítja ellátottai számára a nappali/éjszakai tartózkodásra, pihenésre és a tisztálkodásra szolgáló helyiségeket, valamint a közös helyiségek igénybevételének lehetőségét. Utóbbiak használatától (kivéve az ebédlőt) az Ellátotti Önkormányzat határozott időre eltilthatja a lakótársat antiszociális, agresszív magatartás, nem rendeltetésszerű vagy 2.

3 kisajátító használat, a helyiség és a berendezési tárgyak akaratlagos rongálása, a dohányzási szabályok megsértése miatt. 4. Ellátottak és dolgozók kapcsolata Az intézmény valamennyi dolgozójának és ellátottjának egymáshoz való viszonya a személyiség tiszteletére épül. Elvárja a kölcsönös tapintatot, udvariasságot, megértést és ésszerű határokig a toleranciát, a dolgozók részéről a szakmai etikai szabályok betartását és betartatását. Az intézmény dolgozója az ellátottól sem pénzbeli, sem természetbeni ellenszolgáltatást nem fogadhat el! Az intézmény igazgatója gondoskodik a dolgozók foglalkozásbeli titoktartási kötelezettségének betarttatásáról és az ellátottak személyiségi, emberi és állampolgári jogainak tiszteletben tartásáról, érvényesítéséről. Az ellátottak szemérem-érzetének tiszteletben tartása kötelező! Az ellátottak szemérem-érzetének hiányában, a dolgozóknak kötelességük az emberi méltóság megóvását szem előtt tartva a legnagyobb tapintattal eljárni. Ellátottunk halála esetén a szolgálatban lévő ápoló személyzet köteles a halott körüli teendőket kegyelettel, emberhez méltóan elvégezni, a halott elszállításakor is ezen szemlélet értelmében intézkedni. A terápiás közösség alaptéziseiből kiindulva az intézmény az Ellátotti Önkormányzat szervezete és a nagycsoport keretein belül biztosítja az ellátottak számára az önkormányzati lehetőséget az intézményi rendbe beilleszkedő egyéni önállóságot és szerepvállalást. II. Az intézményi jogviszony 1. Az ellátás igénybevételének módja a.) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások: - pszichiátriai betegek otthona - igénybevétele önkéntes, az ellátást igénylő és/vagy törvényes képviselője kérelmére történik. - Amennyiben az ellátást igénylő személy cselekvőképtelen, a kérelmet, illetve 3.

4 indítványt az érintett személy véleményének lehetőségek szerinti figyelembe vételével törvényes képviselője terjeszti elő. - Korlátozottan cselekvőképes személy kérelmét a törvényes képviselő beleegyezésével, vagy - ha e tekintetben a bíróság a cselekvőképességét nem korlátozta - önállóan terjesztheti elő. - Ha a törvényes képviselő ideiglenes gondnok, az intézményi elhelyezésre vonatkozó kérelméhez, indítványához a lakóhely szerint illetékes gyámhivatal előzetes jóváhagyása szükséges. b.) A pszichiátriai betegek otthonában létrejövő jogviszony keletkezését - az intézményvezető intézkedése határozza meg. c.) A pszichiátriai betegek otthonában történő szolgáltatás bíróság általi kötelező elrendelésére kerülhet sor, ha: - a pszichiátriai beteg további fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igényel, és saját lakóhelyére nem bocsátható vissza, mivel önmaga ellátására nem képes, és ellátására-gondozására alkalmas családtagja nincs, illetve a korábban szociális vagy egészségügyi ellátásban részesült személy esetében tartós bentlakásos intézményi elhelyezése indokolt. d.) A pszichiátriai betegek otthonában történő ellátás iránti kérelemről - az intézményvezető dönt. (18/2003. (XI.27.) ÖR.) 2. Az intézményi nyilvántartásba vétel és felvétel a.) Nyilvántartásba vételhez szükséges iratanyag: - Három hónapnál nem régebbi pszichiátriai szakvélemény és javaslat pszichiátriai betegek otthonába történő elhelyezéshez. - Jogerős gondnokkirendelő határozat. - Pontosan kitöltött, aláírásokkal ellátott, - az intézmény igazgatójához - személyesen benyújtott formanyomtatvány, mely a január. 1-től hatályos Szociális Törvény 20. paragrafusa szerint készült.: Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez. Az intézmény a hiánytalan felvételi iratanyagokat sorszámmal ellátva nyilvántartásba veszi, az intézményben rendszeresített számítógépes programban is rögzítheti. 4.

5 A férőhely elfoglalására a felvételi kérelmek beérkezésének (illetve az intézményi nyilvántartás) sorrendjében kerülhet sor. Az intézményben nyilvántartásba vett kérelmezőket az intézmény igazgatója vagy az általa írásban megbízott munkatárs előgondozza. Az intézményi elhelyezésről az igazgató dönt az intézmény szakmai szempontjait és az igénylő állapotát figyelembe véve, melyről írásban vagy szóban értesíti a kérelmezőt, vagy törvényes képviselőjét. Az azonnali - soron kívüli- kérelmek indokoltságáról az intézmény igazgatója dönt az előgondozás tapasztalatai, valamint az intézmény szakmai szempontjai alapján. Több soron kívüli elhelyezésre vonatkozó indokolt igény illetve beutaló határozat esetén az intézményvezető a működési engedélyben szereplő férőhelyekekn felül is biztosíthat elhelyezést ez azonban maximum 60 napra vonatkozhat. Nem teljesíthető soron kívüli igény azon igénybevevő férőhelyére, aki a férőhly elfoglallásának időpontjáról már értesítést kapott. A férőhelyet 15 napon belül kell elfoglalni. Amennyiben a jogosult az igénybevételre rendelkezésre álló idő alatt nem költözik be, és erről az intézmény vezetőjét nem értesíti, az intézmény vezetője megkeresi az illetékes jegyzőt, aki jogkörében kivizsgálja az intézményi férőhely elfoglalásának akadályát. Ha a jegyző által adott tájékoztatás szerint a jogosult a férőhelyet neki fel nem róható okból nem foglalja el, az intézményvezető az akadályoztatásra okot adó körülmény megszűnésétől számított 30 napon belül lehetőség szerint gondoskodik az érintett elhelyezéséről. Egyéb esetben az intézményvezető kezdeményezi a beutalás megszüntetését, vagy az ellátást igénylőt törli a várakozók nyilvántartásából. A felvételre váró vagy törvényes képviselője írásban indoklással kérheti a férőhely fenntartását. 3. Az intézményi jogviszony kezdete Az intézményi jogviszony kezdete: hiánytalan iratanyag birtokában az intézményi férőhely elfoglalása, a beköltözés naptári napja. 5.

6 a.)az ellátás igénybevételének megkezdésekor az intézményvezető az ellátást igénylővel és/vagy törvényes képviselőjével a Szt. 94/C szerinti Megállapodást köt, melyet szóban is ismertet. Az intézménybe való beköltözés feltételeit, az elhelyezés időtartamát a Megállapodás tartalmazza. A megállapodásnak része az Orvosi Igazolás,a Jövedelem Nyilatkozat, továbbá része lehet a Vagyonnyilatkozat. b.) Az intézményvezető tájékoztatást ad, az ellátást igénylő és törvényes képviselője számára az alábbiakról: - Az intézményi ellátás feltételei és tartalma.( az igénybevevőnek nyújtott szolgáltatások tartalma) - Az ellátás kezdetének időpontja - Az ellátás időtartama ( határozott, határozatlan) - Az intézményi jogviszony megszűnésének esetei. - Az intézmény által vezetett (ellátottakkal kapcsolatos) nyilvántartások. - Ellátott és családtagjai ill. törvényes képviselője közötti kapcsolattartás módja és rendje. - A személyi térítési díj megállapítására, fizetésére vonatkozó szabályok, a teljesítés feltételei, és a mulasztás következményei. - A Házirendben foglalt szabályok (jogok, kötelességek). - A panaszjog gyakorlásának módja. - Az ellátott jogait és érdekeit képviselő társadalmi szervezetek. - Az intézményben alkalmazható korlátozó intézkedésekről. (Az írásban rögzített tájékoztatás átvételét Az intézményben alkalmazható korlátozó intézkedésekről az ellátott és törvényes képviselője aláírásával igazolja) Az ellátott és törvényes képviselője írásbeli Nyilatkozatban vagy Meghatalmazásban rögzíti az előírt költőpénz - korlátozó gondnokság alatt álló esetében valamennyi jövedelem - a gondnokkirendelő határozatban rögzített 6.

7 szabályoknak megfelelő - kezelésének módját. c.) Az ellátott, a hozzátartozó és/vagy a törvényes képviselő tájékoztatási kötelezettsége fennáll az intézmény felé az alábbi esetekben : - gondnokcsere, - végleges gondnokság alá helyezés, - cselekvőképességet érintő gondnokság megszűnése, - a törvényes képviselő és az eltartásra kötelezett és képes személy adataiban és lakcímében, jövedelmi viszonyaiban történő bármilyen változás haladéktalan jelzése. d.) Az ellátás igénybevételének megkezdésekor az ellátottat bekísérő törvényes képviselő, és/vagy családtag a főnővértől kézhez kapja az intézmény Házirendjét, melyben leírtak tudomásulvételét az erre szolgáló Nyilatkozatban aláírásával igazolja. A Házirend hivatott arra, hogy egyben Terápiás Szerződésként is funkcionáljon. Azon lakók, akikkel Terápiás Szerződés köthető, a Házirend elolvasását, a benne foglaltak tudomásul vételét - mint Terápiás Szerződést - aláírásukkal hitelesítik. A Házirend megismertetése a főnővér és a mentálhigiénés csoport feladata. e.) Ellátott és törvényes képviselője főnővértől tájékoztatást kap az intézmény által térítésmentesen biztosított gyógyszerek köréről, az intézményi alap-gyógyszer készletről. Az erre szolgáló Nyilatkozatban igazolja, önmagára kötelezettségként vállalja a térítésköteles gyógyszerek ellenértékének megfizetését 4. Az intézményi jogviszony megszűntetése Az intézményi jogviszony az intézményi ellátás utolsó naptári napjáig tart. A gondozás megszűntetésének módját a Szociális Törvény a tartalmazza, mely alapján: Az intézményi jogviszony megszűnik: a.) Az intézmény jogutód nélküli megszűnésével. b.) Az ellátott halála esetén. c.) Határozott időre történő elhelyezés esetén a határidő lejártával. 7.

8 (az elhelyezés időtartama meghosszabbítható az érvényes törvényi szabályozásnak megfelelően ) d.) Más intézetbe történő áthelyezés indokoltsága esetén.( melyet kezdeményezhet: felülvizsgáló bizottság, igazgató, törvényes képviselő, családtag, ellátott; ) e.) Az intézményvezető az intézményi jogviszonyt megszűnteti: - a jogosult, a hozzátartozó és/vagy a törvényes képviselő kérésére a felek megegyezése szerinti időpontban és/vagy a Megállapodásban foglaltak szerint írásos befogadó nyilatkozat birtokában. - ellátott kérésére, amennyiben a Szakértői Bizottság az igényt indokoltnak ítéli meg, és írásos szakvéleményben rögzíti az ellátott pszichiátriai, mentális, fizikai állapotának és szociális helyzetének jelentős megváltozását. - az intézmény igazgatójának kezdeményezésére, ha az intézményi ellátás indokoltsága megszűnik. f.) Az intézményi jogviszony megszűntethető, -ha a lakó vagy törvényes képviselője kéri az intézmény vezetőjétől a jogviszony megszüntetését -ha a lakó vagy törvényes képviselője kéri az áthelyezést az intézmény vezetőjétől másik intézménybe és a fogadóintézmény készséget jelez -ha a lakó áthelyezése egy másik intézménybe egészségi állapota miatt indokolt - ha a jogosult a házirendet súlyosan, rendszeresen megsérti - az intézmény jogutód nélküli megszűnésével - határozott idejű intézeti elhelyezés esetén a megjelölt időtartam lejártával, kivéve ha a törvény rendelkezései alapján az elhelyezés időtartama meghosszabbítható és azt a lakó és/vagy törvényes képviselője kéri -amennyiben a szakértői bizottság megállapítja, hogy intézményi elhelyezése már nem indokolt -a lakó halálával Az intézmény igazgatója az intézményi jogviszony megszűnéséről, az azzal kapcsolatos intézkedésekről az ellátottat, a törvényes képviselőt az ellátott lakhelye szerinti illetékes jegyzőt, a törvényes képviselő lakhelye szerint illetékes Gyámhivatalt, valamint a fenntartót értesíti. 8.

9 5. Az intézménybe behozható személyes tárgyak Az intézménybe saját tulajdonú tárgyak - raktározási, elhelyezési nehézségek miatt - csak korlátozott mennyiségben és méretben hozhatók be. A II. előgondozás során megállapodás születik a behozandó tárgyak köréről, mivel azok behozatalának alapját a lakószoba rendeltetésszerű használata, a lakótársak kényelmének, nyugalmának reális megőrzése határozza meg. Intézményünkbe behozható tárgyak köre: - személyes ruházat, lábbeli (a vonatkozó jogszabályhelynek megfelelő mennyiségben) - tisztálkodó szerek, eszközök - személyes használati tárgyak: karóra, szemüveg, kisrádió, TV, videó, könyvek, stb.; - cserepes növények, virágok - a lakószobák díszítésére szánt tárgyak, dekorációs anyagok (fénykép, festmény, (mely védettséget nem élvez) falikép, falióra, falidísz, kisebb dísztárgy (darabonként HUF-ot meg nem haladó értékben) Az intézmény igazgatójával egyeztetve: kisebb bútor ( falra szerelhető polc, kisasztal) kerti bútor, pad, nyugágy, stb.) A behozott ruhaneműk és tárgyak személyi nyilvántartásba kerülnek ( két tanú: 1 fő mentálhigiénés munkatárs és 1 fő ápoló jelenlétében ). 9.

10 A személyes dolgokért a tulajdonosuk felel. Kérünk minden ellátottat,törvényes képviselőt, hozzátartozót, hogy csak a személyes szükségletnek megfelelő tárgyakat, eszközöket, értéktárgyakat tartsák maguknál! Az intézmény ellátottainak védelme érdekében az intézménybe behozni, tárolni szigorúan tilos: az élet- illetve balesetveszélyt okozó tárgyakat( pl.: borotva, penge, kés, bicska, olló, gyufa, villa, nadrágszíj stb. ) Az ellátottaink egészségét veszélyeztető anyagokat: alkohol tartalmú italokat, drogokat, valamint el nem rendelt gyógyszereket. Ezen szabály megszegőitől - saját és lakótársaik testi épségének védelme érdekében - a felsorolt és egyéb veszélyesnek ítélt tárgyakat, anyagokat a nővérek kötelesek elvenni, azokat az ellátott egyéni leltárába felvetetni és elhelyezni, a romlandó anyagok jegyzőkönyvbe történő felvétele utáni megsemmisítéséről/ megsemmisíttetéséről a gondozott költségére gondoskodni. 10.

11 6. Térítési díj A személyes gondoskodást nyújtó ellátásért térítési díjat kell fizetni. ( 29/ ( II.17.) Kormány rendelet ) Az intézményi térítési díj összegét a fenntartó önkormányzat évente állapítja meg,a Szt.115. (2) bekezdése és 9. bekezdése szerint. Az intézményben lakó ellátottak részére biztosítani kell a mindenkor megállapított havi költőpénz összegét. a.) Amennyiben az ellátott jövedelmének 80%-a az intézményi térítési díj teljes összegét nem fedezi, úgy az intézmény igazgatója személyi térítési díjat állapít meg. Ha a személyi térítési díj az intézményi elhelyezést követő 30 napon belül nem állapítható meg, az intézményvezető térítési díj előleg fizetését kéri, melynek havi összege a mindenkori intézményi térítési díj összegével azonos. A személyi térítési díj összege a megállapítás időpontjától függetlenül évente két alkalommal vizsgálható felül és változtatható meg. Személyi térítési díj megállapítható, ha az ellátásra jogosult a személyi térítési díj megfizetésére rendszeres havi jövedelméből nem képes, azonban jelentős készpénz, illetve ingatlan vagyona, ennek hiányában tartásra köteles és képes hozzátartozója van. A mindenkori térítési díjat a kötelezett havonta fizeti, mely összeget legkésőbb az ellátást követő hónap 10. napjáig köteles postán feladni, vagy személyesen az intézményben befizetni. ( Fizetésre kötelezett az ellátott és/vagy törvényes képviselő, tartásra köteles és képes hozzátartozó ) b.) Az ellátott gyógyintézeti kezelésének időtartamára térítési díjként az adott évben rá megállapított térítési díj 20%-át kell megfizetni. c.) A két hónapot meg nem haladó távollét idejére a megállapított térítési díj 20%-át kell megfizetni. A két hónapot meghaladó távollét idejére -gyógyintézeti kezelést kivéve- a személyi térítési díj 50%-át kell megfizetni. d.) Az intézményben élő ellátottak engedély nélküli távollétének egész időtartamára az ellátott a tárgyévben rá vonatkozóan megállapított személyi térítési díj vagy az intézményi térítési díj teljes összegét köteles megfizetni. e.) Egyéni megállapodás: köthető az intézményi térítési díj megfizetéséről az 11.

12 intézmény igazgatója és a fizetésre kötelezhető tartásra köteles és képes családtag között. Ebben az esetben nem vizsgáljuk az ellátást igénylő tartásra köteles és képes hozzátartozóinak vagyoni helyzetét. Az átmeneti intézmény igénybevételekor, annak szakmai programja szerint kell eljárni. f.) A Megyei Közgyűlés Elnöke ingyenes ellátásban részesíti azt,- kivéve az átmeneti ellátás igénybe vevőit- aki jövedelemmel nem rendelkezik és akinek térítési díj alapjául szolgáló készpénz vagy ingatlan vagyona, valamint tartásra köteles és képes hozzátartozója nincs. 7. Kötelező költőpénz A bentlakásos intézményben az ellátott által fizetendő térítési díjat úgy kell megállapítani, hogy részére legalább egy adott évben érvényes költőpénz visszamaradjon: a költőpénz havi összege nem lehet kevesebb a tárgyév január 1-én érvényes öregségi nyugdíj legkisebb összegének 20%-ánál. A jövedelemmel rendelkező 16 év fölötti ellátott részére személyes szükségletei fedezésére az intézmény biztosítja a költőpénzt. Az intézmény az ellátottak kötelező költőpénzének kezelési, elszámolási módját a Költségvetésen kívüli pénzeszközök kezelése szabályzatban rögzíti.( SZMSZ melléklete ) A Szabályzat tárgya: az ellátottak részére kézbesített nyugdíj, a hozzátartozók, és/vagy törvényes képviselők által nyújtott pénzeszközök, és az intézmény által (jövedelemmel nem rendelkezők részére ) rendelkezésre bocsátott költőpénz kezelése, nyilvántartása, elszámolása. A szabályzatot külön kérésre az érdeklődővel ismertetjük. Amelyik ellátott igényli és képes arra, rendelkezhet saját költőpénzével. A költőpénz kezeléséről az ellátott és törvényes képviselője az intézményi ellátás megkezdésekor együttes megállapodás szerint rendelkezik. Amennyiben a költőpénzzel az ellátott rendelkezik, úgy a költőpénz nyilvántartásban csupán a bevételezett ( vagy az intézménybe érkező ) és az ellátott részére kiadott ( ellátott által átvett ) egyenleg jelenik meg. A pszichiátriai betegek otthonában az ellátottak egy része korlátozó vagy kizáró gondnokság alatt áll, ebből következik, hogy nagy százalékuk nem képes 12.

13 beosztani a pénzét. Részükre a pénzükkel való gazdálkodást az intézmény ezzel megbízott dolgozója végzi, a lakó és törvényes képviselője két tanú előtt tett írásos nyilatkozata alapján. A költőpénzből való vásárláshoz az intézmény segítséget nyújt az egyéni igényeknek megfelelően. Az intézmény biztosítja meghatározott napokon a mozgásban korlátozott ellátott kérése alapján a beszerzést. Aktív mozgásban nem korlátozott ellátottak számára a napi, heti bevásárlás céljából kisebb csoportokban bevásárlást szervezünk, illetve a helyben lévő büfé nyújt ere lehetőséget. A vásárlásokat minden esetben hivatalos számlával igazoljuk, melyen a részletesen feltüntetett árúk átvételét az ellátott aláírásával igazolja. A vásárolt dolgok intézménybe történő behozatalát, a vásárló által történő birtokba vételét minden esetben az igazgató által megbízott dolgozó (szociális ügyintéző)ellenőrzi. Az intézmény dolgozójától vásárolni nem lehet! A költőpénz esetében egyéni nyilvántartást vezetünk, melynek egyenlegéről külön kérésre tájékoztatást adunk, az ellátott és törvényes képviselője részére. 8. Értékmegőrzés, értékek kiadása Intézményünkben értékmegőrzést az alábbi feltételek szerint vállalunk: Ellátottaink korlátozó vagy kizáró gondnokság alá helyezett személyek, akiknek minden készpénz, ékszer, ingó- és ingatlan vagyonának kezelését a számára gyámhivatali határozatban megjelölt törvényes képviselője hivatott és jogosult végezni. - Lakóink időszakos távollétére (max HUF forgalmi értékig) vállaljuk értékeik megőrzését. - Az értékek átvétele és visszajuttatása lista alapján történik (felelős minden esetben : 1 f ő mentálhigiénés munkatárs 1 fő nővér 1 fő szociális ügyintéző Az intézményben számottevő értéket, tárgyat, eszközt, ékszert, takarékbetétkönyvet, értékpapírt nem helyezhetünk letétbe, ezek kezelésére a kijelölt törvényes képviselő a hivatott. 13.

14 Az intézménybe behozható személyes ruházatot, kisebb tárgyakat, eszközöket két tanú jelenlétében az ellátott személyi lapjára felvezetjük, a tárgyak, eszközök közös használatba vételéről - amennyiben méretre nagyobb eszközök, tárgyak, ( pl. szobakerékpár, kerti bútor, stb. ) elkülönítéséről gondoskodni hely szűke miatt nem áll módunkban - az ellátott és/vagy törvényes képviselője nyilatkozatot tesz, melyben beleegyezik saját használati tárgyának a közösség általi használatába. III. Az intézmény rendje A Nappali Intézmény, a Lakóotthonok és az Adaptációs részleg vonatkozásában az általánostól eltérő házirendi pontokat külön szabályozzuk és rögzítjük.(szmsz IV- VI.melléklet) 1.Napi időbeosztás Ápolási-gondozási, átmeneti részleg: Felkelés ideje: óráig, úgy, hogy a reggeliig a mosakodás, öltözködés, szellőztetés és beágyazás megtörténjen. Lefekvés ideje: 22 óráig. Villanyoltás: 22 órakor. Terápiás foglalkoztatás: délelőtt: délután: Külön kérésre a fentjáró ellátottak esetében - amennyiben egészségi és pszichiátriai állapotuk nem kontraindikálja - a lefekvés ideje kitolódhat óráig, közkedvelt TV műsor esetén, és/vagy ünnepnapokon. Ebben a pontban a lakógyűlés keretében az ellátottak igényeinek meghallgatását követően határoztunk, de kötelező számukra a lakótársak, szobatársak nyugalmának figyelembe vétele! A lakószoba rendjéről: Fentjáró ellátottak esetében, az ápoló személyzet segítségével a lakószoba rendjéről az ellátottak gondoskodnak. Fekvő, önmaga ellátásában korlátozott személyek esetében, az ápoló és takarító személyzet köteles a szobát rendben tartani. 14.

15 2. Az étkezések rendje Az otthon napi háromszori étkezést biztosít. - reggeli: óra között - ebéd: óra között - vacsora: óra között A napi étkezések alkalmával egyszer, és hetente egy napon kétszer szolgálunk fel meleg ételt. A megadott időpontokon kívül, az étkezést csak külön jelzésre, előzetes kérésre lehet igénybe venni Orvosi rendelés alapján diétás étkezést biztosítunk. Az étkezés tálalásos rendszerben, két turnusban történik. A fekvő betegek étkezését az ágyban, ágy mellett biztosítjuk. Súlyos, önmagát ellátni nem tudó, vagy önkiszolgálásában korlátozott betegek táplálása a ápoló személyzet feladata. 3. Tisztálkodás Az ellátottaknak és a dolgozóknak törekedniük kell a tisztaság és a rend megőrzésére, a higiénés követelmények betartására. Az alapvető tisztálkodó szereket, valamint 3 váltás ágyneműt és törölközőt az intézmény biztosítja. Az egyéni igényeknek megfelelő tisztálkodó szereket a törvényes képviselő beleegyezésével az ellátott ( költőpénze, készpénzvagyona ) terhére az intézmény rendszeresen beszerzi. Az önellátásban segítségre szoruló ellátottak és fekvő betegek személyi higiénéje az ápoló-gondozók folyamatos feladata. Az ellátottak rendszeres kéz-és lábápolása az ápoló személyzet feladatkörébe tartozik. Az inkontinens betegek fürdetése naponta és szükség szerint történik. 15.

16 Ágyneműcsere: az inkontinens betegeknél szükség szerint. Fentjárók számára ősztől tavaszig havonta két alkalommal, nyári időszakban hetente egy alkalommal történik. A fentjáró ellátottak önakaratukból tevékenyen részt vehetnek ágyneműjük cseréjében. Hajápolás: A rendszeres hajmosás, szárítás az ápoló személyzet feladatkörébe tartozik A hajápoláshoz szükséges legalapvetőbb szereket az intézmény biztosítja. A férfiak hajvágása havonta egy alkalommal ( ill. szükség szerint )történik. A borotválását, és ahhoz szükséges szereket az intézmény biztosítja. A borotválás heti három alkalommal történik. Női fodrászat: hetente egy alkalommal 8-12 óráig vehető igénybe. - Egyéni igények ( dauer, hajfestés, színezés, stb. ) esetén előzetes megbeszélés-bejelentkezés szükséges. - A samponon kívül más hajápolási szerek beszerzését az intézmény biztosítja, az ellátott költségére. Az alapszolgáltatásokon felüli szolgáltatások körét a 13. sz. melléklet tartalmazza. 4. Orvosi ellátás Lakóink egészségügyi ellátását ideg-elme szakorvos és belgyógyász szakorvos végzi. Orvosi rendelések időpontja: Pszichiáter szakorvos rendelési ideje az intézményben: - szerda 7-8 óra között Belgyógyász szakorvos rendelési ideje az intézményben: Hétfő:12-16 Kedd:.8-10 Szerda:12-14 Csütörtök:8-10 Péntek:12-14 Kivétel a városi központi ügyelet rendelési időszaka. 16.

17 5. Ellátottak ruházata -Az ellátottak ruházattal, textíliával való ellátását az intézmény az 1/2000. (I.07.) SZCSM. rendeletben előírtak alapján biztosítja. - Az ellátást igénybe vevő a bentlakásos intézményben saját ruházatát és textíliáját használja. - Ha az ellátást igénybe vevő megfelelő mennyiségű és minőségű saját ruházattal nem rendelkezik, a teljes körű ellátás részeként az intézmény biztosít számára legalább három váltás fehérneműt és hálóruhát, valamint az évszaknak megfelelő két váltás felső ruházatot és utcai cipőt, szükség szerinti más lábbelit. - A felsorolt ruházat összetételéről, mennyiségéről, beszerzéséről illetve cseréjéről az ellátást igénybe vevő szükségletei, a ruházat elhasználódásának figyelembe vételével az intézmény vezetője dönt. - Az ellátást igénybe vevő az intézmény által nyújtott ruházatot nem köteles használni, azonban saját ruházatának elhasználódása esetén is csak a felsoroltak szerinti ruházati ellátást igényelheti. a.) Az intézményi ruhák, textíliák mosását, javítását és pótlását az intézmény végzi. b.) A saját tulajdonú ruhák, személyes textíliák mosását, javítását a hét meghatározott napján / szerdán / végzi a mosoda. c.) Lehetőséget biztosítunk kisebb számban a saját ruházat önálló mosására, javítására is. d.) Az ellátottak saját tulajdonú ruháit nevük kezdőbetűinek ráhímzésével jelöljük. e.) Az intézményi ruházat és textília, valamint a saját ruházat intézeti és egyéni nyilvántartási kartonon van felfektetve. f) A személyes használatra kiadott ruházat az intézmény tulajdonát képezi. Szobánként egyéni nyilvántartási füzetbe van felvezetve és az ellátott részére rendelkezésre bocsátva. 6. Látogatási rend Naponta délelőtt 10 órától délután 17 óráig. A látogatókat az ellátott a társalgóban, a kertben, a látogatószobában. Fekvő beteg a látogatót lakószobában fogadhatja. 17.

18 A portaszolgálatnak a látogatók érkezését és távozását a rendszeresített Látogatók Könyvében regisztrálni kell. Az ellátott által el nem fogyasztott romlandó élelmiszereket a szolgálatban lévő ápoló/gondozónak adják át, aki adminisztrálja, és az erre kijelölt hűtőszekrényben a lakó nevének jelölésével elhelyezi! 6./a. A látogatás korlátozása a/1. Az intézmény területén 12 éven aluli gyermek nem tartózkodhat, nem látogathat csak kivételes esetben, igazgatói engedéllyel. a/2. A látogatás korlátozását - időszakos szüneteltetését az intézmény orvosa, a városi ÁNTSZ előírhatja ( fertőző megbetegedés, járvány, stb. esetén ) Az orvos illetve ÁNTSZ által megjelölt naptári naptól kezdve a látogatási tilalom feloldásáig az ellátottak látogatót nem fogadhatnak, és nem léphetnek ki az intézmény területéről. a/3. A látogatási idő korlátozása illetve szüneteltetése időtartama alatt az intézményi felvétel is szünetel. a/4. A műszakvezető az intézményvezető, illetve ügyeletes vezető egyidejű értesítése mellett jogosult intézkedni abban az esetben, ha a látogató sorozatosan nem tartja be az intézményi házirendben foglalt szabályokat, viselkedésével, önkényes szokásaival megzavarva az intézmény ellátottainak életét, és/vagy a szabályok megszegésével veszélyezteti a szociális szolgáltatást végzők és ellátottak testi épségét. 7. Kimenők, szabadságok Kimenők: a./ Egyéni b./ Csoportos a./ Az intézményből való eltávozás engedélyezését minden esetben az ellátott egészségügyi, mentális, pszichiátriai állapota határozza meg, melyről a pszichiáter szakorvos javaslata alapján a főnővér bevonásával az intézmény igazgatója dönt. Az intézményből való eltávozás kizárólag az intézményvezető eseti vagy állandó engedélyével történhet! b./ Csoportos kimenő, vásárlás, séta: 18.

19 Tájékozódási zavarban szenvedő, vagy helyismerettel nem rendelkező ellátott lakótárs vagy arra kijelölt személy kíséretében jogosult eltávozásra. Önállóan akkor közlekedhet, ha állapota javul, vagy a kellő helyismeretet megszerezte. c./ Az eltávozás, kimenő: A kimenő engedélyt az ellátott kezelőorvosa által megállapított mentális vagy szomatikus állapotromlás, a Terápiás Szerződésként is elfogadott Házirend súlyos megsértése időszakosan korlátozhatja ( pl.: ittas állapotban történő visszaérkezés, reális mértéken túl történő késés, az intézmény rendjének megzavarása) Az ellátott eltávozása a felsorolt esetekben is csak akkor tagadható meg, ha az intézmény pszichiáter szakorvosa az eltávozást nem javasolja - az ellátott önmagát, és/vagy másokat veszélyeztető állapota, illetve az italozás következtében kialakuló veszélyeztető állapota miatt. Kirívó esetekben a Házirend súlyos sorozatos megszegése esetén az Ellátotti Önkormányzat a lakógyűlés keretében szankcionálhat. Az Ellátotti Önkormányzat szankcionálási jogköre kizárólag addig terjedhet, amíg a Házirend ellen vétő lakótárs emberi és állampolgári jogait, emberi méltóságát tiszteletben tartja. Mind a kilépés idejét, mind a megérkezést az ellátott köteles a szolgálatban lévő ápoló/gondozók egyikének jelezni. A portaszolgálat nyilvántartja a távol levőket. Az intézményvezető egy napnál tovább tartó eltávozást csak a törvényes képviselő hozzájárulásával engedélyez. (a lakóotthon kivételével). Az eseti és hétvégi eltávozásokat - családtag, törvényes képviselő kíséretébenminden esetben kérjük előre jelezni az eltávozás előtt legkevesebb 24 órával az intézmény igazgatójánál vagy a főnővérnél. d.) Szabadság - hosszabb eltávozás: Feltételei: - törvényes képviselő hozzájárulása, - megfelelő, gondos, figyelmes fogadó háttér - meghívás 19.

20 - egészségi - pszichiátriai alkalmasság ( háziorvos, pszichiáter javaslata ) A feltételek megléte esetén az eltávozást az intézmény igazgatója távollétében a főnővér - engedélyezi. 8. Szabadidős programok, foglalkozások a./ Nappali tartózkodás A reggeli befejezését követően ellátottaink többsége az orvos által előírt gyógyszerek hatása következtében igényli a pihenést. Délelőtt 9 órától a fentjáró ellátottainknál, saját érdekükben törekszünk szobáik elhagyására. A délelőtti órákban szervezett terápiás foglalkoztatásokon pszichiátriai előírás alapján, és önként vesznek részt az ellátottak. Akik számára nincs előírva a terápiás foglalkoztatás, szobájukban, a közös helyiségekben és az udvaron tartózkodhatnak. b.) Szabadidős foglalkozások A rendelkezésre álló szabadidő aktív, hasznos és szórakoztató kitöltésére a mentálhigiénés csoport színes, változatos programokat, foglalkozásokat szervez: városnézés, múzeumlátogatás, manuális tevékenységek, sport, művészeti tevékenység, valamint egyéni szabad program. A hétköznapokat változatossá, színessé teszik az ünnepek, bálok, születésnapok megrendezése. Intézményünk rendszeresen szervez közös, intézményen kívüli programokat is, melyek önköltségesek, de az intézmény vezetősége igyekszik fizetési kedvezményeket elérni az érintett szolgáltatóknál. /pl.kirándulások alkalmával / A tervezett nagyobb volumenű programok költségéről időben tájékoztatunk minden érintett ellátottat és törvényes képviselőt. Az általánosnál nagyobb mértékű személyes segítséget igénylő ellátottak törvényes képviselője vagy családtagja számára is lehetőséget biztosítunk a szervezett programokon való részvételre. Kiállításainkon, ünnepségeinken minden kedves érdeklődő családtagot, ismerőst törvényes képviselőt szeretettel látunk! 20.

21 9. Terápiás foglalkoztatás Ellátottaink számára sokféle foglalkozás áll rendelkezésre a célszerű és hasznos mentális fejlesztést és fizikai aktivitást elősegítő tevékenységekhez. Akiknek egészségi állapota lehetővé teszi, az intézmény munkajellegű foglalkoztatást biztosít. A munka jellege: anyagmozgatás, takarítás mosodai, kerti és kisegítő munka. A részvétel önkéntes, melyre ösztönözzük a munkavégzésre alkalmas ellátottakat. A rendszeresen végzett munkáért ellátottaink terápiás jutalomban részesülnek. A terápiás jutalom megállapítása, nyilvántartása és kifizetése meghatározott rendben történik, amelyet a foglalkoztatást irányítók, a Ellátotti Önkormányzat javaslata alapján az intézmény igazgatója állapít meg. A terápiás jutalom éves összege az intézmény adott évi költségvetésében meghatározott. A munkajellegű foglalkoztatásban résztvevőknek szükség szerint az intézmény munkaruhát biztosít. A munkavégzés során fokozott figyelmet igényel a személyzet részéről a balesetés tűzvédelmi előírások betarttatása az ellátottakkal. A terápiás foglalkoztatás éves és heti munkatervben meghatározott, napi rendszerességgel működik. Típusa egyéni és csoportos. Célunk és feladatunk, hogy ellátottaink minél nagyobb számban vegyenek részt lehetőleg önként a foglalkoztatásokon. A tervezés során fontos alapelv, hogy minél több érdeklődési és tevékenységi kört foglaljon magába: művészeti, manuális, sport, kreatív, mozgásos, ismeretszerző, tevékenységek stb. Elengedhetetlen szempont a meglévő ismeretek szinten tartása és fejlesztése, melynek mindig az egyéni sajátosságok szolgálnak alapul. 10. Az ellátottak vallásgyakorlása Az ellátottak szabad vallásgyakorlását intézményünkben havonta egy alkalommal ökomenikus istentisztelet biztosítja, tekintettel a különféle felekezetekhez tartozó ellátottakra. Ennek időpontját előzetesen kifüggesztjük az intézményi hirdetőre. A heti foglalkoztatási tervben meghatározott időpontokban biblia felolvasást, 21.

22 csendes órát tartunk. Az egyházi, vallásgyakorlási alkalmakon az önkéntes részvétel lehetősége biztosított. 11. Gyógyszerellátás A 1/2000. ( I.07. ) SZCSM. rendelet értelmében az intézmény gondoskodik: - az ellátottak számára kötelezően biztosítandó gyógyszerekről, gyógyászati segédeszközökről, - az ellátásban részesülők rendszeres, eseti, illetve a sürgős ellátás gyógyszerszükségletéhez igazodó megfelelő mennyiségű alapgyógyszerkészlet összeállításáról - a gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök beszerzéséről. Az intézmény alap-gyógyszerkészletét a főnővér javaslata és a rendeletben rögzített gyógyszercsoportok alapján az intézmény orvosa állítja össze az ellátottak rendszeres illetve eseti gyógyszerszükségletének megfelelően, melyből az intézmény az közgyógyellátási igazolványra felírható gyógyszerek teljes körét térítésmentesen biztosítja. Az alap-gyógyszerkészletről készült listát az ellátást igénylő és törvényes képviselője az ellátás igénybevétele napján kézhez kapja. A gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök térítése a vonatkozó rendeletben meghatározott szempontok alapján történik. 12. Az intézményben elhunytak eltemettetése Az intézményben elhunytakkal kapcsolatos teendők ellátását az intézmény vezetője szervezi. Az elhalálozás körüli és a halott ellátási teendőket belső szabályzatban rögzítettük, mely az intézményvezetőnél megtekinthető. ( SZMSZ melléklet ) IV. Ellátottak érdekvédelme 1./ Az ellátottak javaslataikkal, panaszaikkal naponta folyamatosan a személyzet bármely tagjához, keddtől csütörtökig 14 órától 15 óráig, ( sürgős esetben az időpont betartása nélkül bármikor ) fordulhatnak az intézmény igazgatójához. Az intézmény igazgatójánál tett panaszt az igazgató kivizsgálja, és arról 15 napon belül - igény szerint - szóban vagy írásban választ ad. 22.

23 2./ Az intézmény terápiás közösség elvén működő rendszer, mely lehetővé teszi a javaslatokra, panaszokra, kifogásokra történő azonnali reagálást. Negyedévenként és szükség szerint lakógyűlést tartunk, ahol az ellátottak javaslataikat, sérelmeiket nyilvánosan előadhatják. Az Ellátotti Önkormányzatnak hozzászólási, javaslattevő, és döntési joga van. 3./ Az ellátott panasszal élhet az Érdekképviseleti Fórum felé. 4./ Az ellátott és családtagja, törvényes képviselője panaszával fordulhat a megyei ellátottjogi képviselőhöz. Megyei ellátottjogi képviselő: Neve: Bakonyiné Németh Márta Elérhetősége: Tel.: 06/ K.E.M.Ö.Idősek Otthona Módszertani Osztály 2890 Tata, Fényes fasor 2. Fogadóóra: minden héten szerdán, óra között 5./ Amennyiben a panaszos vagy a javaslattevő az ügy intézésével, a panasz kivizsgálásával nem ért egyet, kifogást emelhet a fenntartó önkormányzatnál: Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzati Hivatal, Egészségügyi és Szociális Főosztály, 2801 Tatabánya, Fő tér 4. Ellátotti Önkormányzat Az Ellátotti Önkormányzat működése segíti az Érdekképviseleti Fórum munkáját. Tagjai az ellátottak, az általuk önként vállalt feladattal. Az Ellátotti önkormányzat megalakításával kapcsolatos információkról tájékoztatást kapnak az ellátottak. Az Ellátotti önkormányzat a Szociális törvényben biztosított jogokat nem korlátozhatja. Az önkormányzati tagnévsort és az önkormányzat által hozott döntéseket minden ellátott számára hozzáférhető módon közzé kell tenni. Az ülések az ellátottak számára nyilvánosak, minimum egy alkalommal rendeződnek évente. 23.

24 Az Ellátotti önkormányzat működését szabályzat határozza meg. ( 10. sz. melléklet ) Az Ellátotti önkormányzat választja meg az Érdekképviseleti Fórum ellátotti tagjait. Érdekképviseleti Fórum Az érdekképviseleti fórum a szociális intézményben élők érdekeit képviselő társadalmi szervezet, amelynek rendszeres működtetéséhez szükséges feltételeket az intézmény vezetője köteles biztosítani, szükség szerint a működést ösztönözni és segíteni. Az Érdekképviseleti Fórum személyi összetételének kialakításában nagy fontossággal bírt, hogy az ellátotti oldal túlsúlya biztosított legyen. Az Érdekképviseleti Fórum elnöki tisztjét csak intézményen kívüli személy töltheti be. Az Érdekképviseleti Fórum összetétele(reprezentálva az intézményi egységeket is): ellátottak képviselői: 6 fő ellátottak törvényes képviselői részéről: 5 fő ellátottak családtag képviselői: 3 fő intézményi dolgozók képviselője: 2 fő /+1 fő helyettes / a Megyei Egészségügyi és Szociális Bizottság delegáltja: 1 fő Pszichiátriai betegek országos érdekképviseleti szervének delegáltja: 1 fő Az Érdekképviseleti Fórum összehívása szükség szerint, de évente egy alkalommal történik, melyen az intézmény igazgatója tanácskozási joggal vesz részt. Az Érdekképviseleti Fórum dönt az ellátottak és hozzátartozóik által előterjesztett panaszokról és intézkedéseket kezdeményezhet. Az Érdekképviseleti Fórum működését szabályzat határozza meg. V. A szociális szolgáltatást végzők jogainak védelme A szociális ágazatban foglalkoztatott - munkaviszonyban álló - személyek számára biztosítani kell, hogy a munkavégzéshez kapcsolódó megbecsülést megkapják, 24.

25 tiszteletben tartsák emberi máltóságukat, és személyiségi jogaikat. Ismerjék el munkájukat, valamint a munkáltató biztosítsa számukra a megfelelő körülményeket munkavégzésükhöz. Az intézményben foglalkoztatott szociális szolgáltatást végző személyek érdekképviseletét az országos EDDSZ megyei szervezete által irányítottan az intézményben működő Közalkalmazotti Tanács látja el. Az intézmény rendelkezik a munkavállalók védelme érdekében az ellátást igénybe vevők részéről esetlegesen felmerülő veszélyhelyzetek kezelésére vonatkozó belső utasítással. VI. Általános szabályok, vegyes és tiltó rendelkezések 1. Az ellátottak személyi igazolványát az intézmény az erre kijelölt helyen őrzi, amit az Esztergom területéről engedéllyel eltávozók számára átad, melyet az ellátott és/vagy kísérője átvételi nyilatkozatban aláírásával igazol. 2. Az intézményi ellátottak egy naptári évben 60 nap szabadságra jogosultak, de ebbe a hétvégi eltávozások nem számíthatók be. Különös méltányolást érdemlő esetben az intézmény igazgatója engedélyezheti a 60 napon túli szabadságolást is, de erre az időszakra az ellátott már az 50 %-os térítési díj megfizetésére köteles. Feltételek: A törvényes képviselő hozzájárulása, család befogadó nyilatkozata, pszichiátriai javaslat. 3. Az intézményből engedély nélkül távozó ellátott saját biztonságát veszélyezteti! - Ha az ellátott az engedélyezett szabadságot indokolatlanul túllépi max. 15 nappal ( azt időben előre telefonon nem jelzi ) úgy köteles az előre nem jelzett távollét idejére a teljes térítési díjat megfizetni. - Az intézményből engedély nélkül távozó ellátott a távolléte egész időtartama alatt keletkező anyagi költségeit ( utazási, szállás, étkezés, erkölcsi-anyagi károkozás, intézménybe történő visszaszállítás stb.) köteles saját jövedelméből megtéríteni - kifizetni. - Az engedély nélküli távozás észrevétele után két óra elteltével - ha az ellátott keresésére irányuló intézményi kísérlet eredménytelen - az Intézmény bejelentést tesz 25.

26 a Városi Rendőrség felé. 4. Az intézményi ellátottak úgy egymást, mint a közös rendeltetésű helyiségeket a nappal bármely szakában felkereshetik. A foglalkoztatások, nagycsoport ülések, a közösen végzett munka, a rendezvények és ünnepségek erősítik az összetartozás érzését, a lakótársi kapcsolatokat, segítik egymás elfogadását, megbecsülését. Az együttműködést a folyamatos, kölcsönös tájékoztatás, az igazgató, a főnővér mentálhigiénés csoport és a szakszemélyzet összmunkája és a rendszeres konzultáció biztosítja. 5. Az intézmény ellátottjainak és dolgozóinak egymáshoz való viszonya a terápiás közösség által elvárt partneri viszonyra, a személyiség tiszteletére épül. Elvárja a közösség tagjaitól a tapintatot, udvariasságot, a megértés és ésszerűség határáig a toleranciát. a./ Az ellátottak egymás közötti agresszív viselkedése, egymás bántalmazása esetén kötelesek elviselni a lakógyűlés és/vagy Ellátotti Önkormányzat által megszavazott és kirótt szankciókat! Ezen szankciók nem sérthetik a lakótárs emberi - és állampolgári jogait, emberi méltóságát! b.) Ha az ellátott veszélyeztető vagy közvetlen veszélyeztető magatartást tanúsít, az ápoló személyzet elkülönítést, mozgásában történő korlátozást, farmakoterápiát, valamint ezen eszközök komplex alkalmazását végezheti, mely az adott helyzethez igazodóan kizárólag olyan mértékű és jellegű lehet, és csak addig tarthat, mely az önés/vagy közveszély elhárításához feltétlenül szükséges. A korlátozó intézkedés, eljárás alkalmazásának elrendelésére kizárólag az intézmény orvosa, az orvos elérhetőségének hiányában a főnővér jogosult! A veszélyeztető és közvetlen veszélyeztető magatartás kezelésének feltételeit, módját, szabályait az intézmény belső szabályzata rögzíti. ( SZMSZ melléklet ) c.) Az ellátottak büntetése, bántalmazása súlyos fegyelmi vétség, mely elbocsátást von maga után! 6. Valamennyi ellátott, dolgozó és látogató köteles az intézmény javainak, vagyonának, tisztaságának, rendjének, esztétikájának védelmére, megtartására. 7. Az intézmény tulajdonát képező bárminemű tárgyi,- műszaki,- élelmezési,- vegyi és egyéb anyag kivitele az intézményből és/vagy önkényes eltulajdonítása szigorúan 26.

27 tilos! Fegyelmi eljárást, súlyosabb esetben rendőrségi feljelentést, végleges elbocsátást von maga után. 8. Bizonyíthatóan szándékos rongálás, károkozás, lopás stb. esetén a kárt okozó személy a - biztosítónál nem érvényesíthető - kárért anyagilag, erkölcsileg intézményi dolgozó esetében fegyelmileg is felelős. 9. Az intézmény területén az évi XLII. Törvény alapján: Csak a dohányzásra kijelölt helyeken szabad dohányozni A dohányzásra kijelölt helyeken kívül, közös helyiségekben és a lakószobákban szigorúan tilos a dohányzás! A dohányzási szabály megszegéséért, anyagi, erkölcsi következményeiért az ellátott vagy dolgozó és az intézmény területén tartózkodó látogató egyénileg felelős! Az a személy, aki a dohányzási szabály megszegésével az intézményre pénzbírság kirovását idézi elő, köteles a pénzbírság teljes összegét az intézmény részére megfizetni! 10. Az intézmény területén szeszes ital fogyasztása szigorúan tilos! Az intézménybe szeszes italt behozni tilos! Az intézményen kívüli alkoholfogyasztást az intézmény nehezményezi, de a végrehajthatóság lehetetlensége miatt nem tiltja. Intézményünk valamennyi ellátottja folyamatosan kényszerül gyógyszerek szedésére, melyek szedése mellett az alkoholfogyasztás szigorúan ellenjavallt! Kimenőből erősen alkoholos állapotban visszatérő ellátott az intézmény többi lakójának nyugalma érdekében saját költségére a Vaszary Kolos Kórház Detoxikálójába szállítható, valamint az intézmény igazgatója a pszichiáter javaslata alapján a lakó kimenőjét határozott időre megvonja. 11. A Házirend súlyos eseteinek megsértése: - a lakótárs vagy a dolgozó bántalmazása - a Házirendben tiltott veszélyes, veszélyeztető eszközök tartása - szeszesitalnak az intézmény területére történő behozása és az intézmény 27.

28 területén történő fogyasztása - személyes tulajdon sérelmére elkövetett cselekedetek (lopás, rongálás) - önkényes távolmaradás, 12. A Házirend lakógyűlés és az Ellátotti önkormányzat keretében ismertetésre került, melynek pontjait az Ellátotti Önkormányzat és a lakógyűlés tagjai elfogadták. 13. Az elfogadást az Érdekképviseleti Fórum Elnöke is ellenjegyzi. 14. Az ellátott a Házirendet, mint terápiás szerződés megkötését, a benne foglaltak tudomásulvételét, aláírásával igazolja. Esztergom, 2012.április Borbély Anna Sebák Józsefné Érdekképviseleti Fórum Elnöke mb telephely igazgató Ellátotti Önkormányzat Szabó Attila Elnöke mb. Főigazgató Záradék: A Komárom Esztergom Megyei Intézményfenntartó Központ képviseletében eljárva jóváhagyom a szakmai programot/házirendet/szmsz-t a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló évi III. tv. 92/B. (1) bekezdés c) pontja alapján. Tatabánya,

MEGÁLLAPODÁS Amely létrejött egyrészt X.Y. (szül.:..., anyja neve: ) igénybevevő és.., a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonpro

MEGÁLLAPODÁS Amely létrejött egyrészt X.Y. (szül.:..., anyja neve: ) igénybevevő és.., a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonpro MEGÁLLAPODÁS Amely létrejött egyrészt X.Y. (szül.:..., anyja neve: ) igénybevevő és.., a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója - mint a társaság képviselője

Részletesebben

KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI IN- TÉZMÉNYFENTARTÓ KÖZPONT KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI INTEGRÁLT SZOCIÁLIS INTÉZMÉNY

KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI IN- TÉZMÉNYFENTARTÓ KÖZPONT KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI INTEGRÁLT SZOCIÁLIS INTÉZMÉNY KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI IN- TÉZMÉNYFENTARTÓ KÖZPONT KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI INTEGRÁLT SZOCIÁLIS INTÉZMÉNY PSZICHIÁTRIAI BETEGEK OTTHONA LAKÓOTTHONI ÉS NAPPALI ELLÁTÁS Esztergom, Dr. Nidermann Gy. u.

Részletesebben

Csendes Ősz Idősek Otthona 6237 Kecel, Szabadság tér 11. NAPPALI ELLÁTÁS HÁZIREND

Csendes Ősz Idősek Otthona 6237 Kecel, Szabadság tér 11. NAPPALI ELLÁTÁS HÁZIREND Csendes Ősz Idősek Otthona 6237 Kecel, Szabadság tér 11. NAPPALI ELLÁTÁS HÁZIREND 1 Kedves Ellátottak! Kérem Önöket, hogy ezen házirendet, amely a nappali ellátás életének fontos meghatározója, szíveskedjenek

Részletesebben

A nappali ellátás igénybevételének módja

A nappali ellátás igénybevételének módja Dabas Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14 / 2018. (VI.1.) önkormányzati rendelete A Reménysugár Fogyatékosok Napközi Otthonában igénybe vehető nappali ellátásról és azok térítési díjáról Dabas

Részletesebben

HÁZIREND. Pszichiátriai Betegek nappali ellátása. Cím: 2509 Esztergom-Kertváros, Dr. Niedermann Gyula út 1. Tel: 06-33/511-270 Fax: 06-33/511-277

HÁZIREND. Pszichiátriai Betegek nappali ellátása. Cím: 2509 Esztergom-Kertváros, Dr. Niedermann Gyula út 1. Tel: 06-33/511-270 Fax: 06-33/511-277 Cím: 2509 Esztergom-Kertváros, Dr. Niedermann Gyula út 1. Tel: 06-33/511-270 Fax: 06-33/511-277 o Esthajnal Időskorúak Otthona Pilismarót-Basaharc o Zöldfenyő Idősek Otthona Esztergom o Fogyatékosok Otthona

Részletesebben

IDŐSEK KLUBJA HÁZIRENDJE

IDŐSEK KLUBJA HÁZIRENDJE GÁDOROS NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK GONDOZÁSI KÖZPONT, CSALÁDSEGÍTŐ ÉS VÉDŐNŐI SZOLGÁLAT GÁDOROS IDŐSEK KLUBJA HÁZIRENDJE Készült: 2012. december Kedves Klubtagok! Kérem Önöket, hogy

Részletesebben

MEGÁLLAPODÁS. születési neve: lakcíme: telefonszáma: anyja neve: születési helye, ideje: személyi igazolvány száma: TAJ száma: nyugdíjas törzsszáma:

MEGÁLLAPODÁS. születési neve: lakcíme: telefonszáma: anyja neve: születési helye, ideje: személyi igazolvány száma: TAJ száma: nyugdíjas törzsszáma: 3/A. melléklet a 4/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelethez MEGÁLLAPODÁS Mely létrejött egyrészről az Enyingi Egyesített Szociális Intézmény, mint ellátást nyújtó intézmény (továbbiakban: ellátást nyújtó

Részletesebben

Házirend. Szociális Alapellátási Szolgáltatási Egység Magyarcsanád 2013.

Házirend. Szociális Alapellátási Szolgáltatási Egység Magyarcsanád 2013. 1.f melléklet Szociális Alapellátási Szolgáltatási Egység Magyarcsanád Házirend 2013. Tel.: 62/264-120; 30/637-6868; E-mail: csskpalota@gamil.com oldal 1 A házirend elkészítéséről és tartalmáról, a személyes

Részletesebben

Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekvédelmi Intézmény. - Módszertani Központ. Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthona (ÉNO)

Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekvédelmi Intézmény. - Módszertani Központ. Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthona (ÉNO) 9/a. melléklet Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekvédelmi Intézmény - Módszertani Központ Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthona (ÉNO) Miskolc, Meggyesalja u. 10. HÁZIREND A Miskolc Környéki

Részletesebben

IDŐSEK KLUBJA HÁZIREND

IDŐSEK KLUBJA HÁZIREND Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye Őszi Fény Integrált Gondozási Központ 1046. Budapest, Tungsram u. 9. Tel: 230-5363 Fax: 370-4179 E-mail: oszifeny@ujpestszi. hu IDŐSEK KLUBJA HÁZIREND A házirend

Részletesebben

KISKUNMAJSA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 4/2009 (II.27.) rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról

KISKUNMAJSA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 4/2009 (II.27.) rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról KISKUNMAJSA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 4/2009 (II.27.) rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról Kiskunmajsa Város Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról szóló többször

Részletesebben

MEGÁLLAPODÁS. idősek otthonában való elhelyezésről és teljes ellátás biztosításáról

MEGÁLLAPODÁS. idősek otthonában való elhelyezésről és teljes ellátás biztosításáról MEGÁLLAPODÁS idősek otthonában való elhelyezésről és teljes ellátás biztosításáról 1. A megállapodó felek: Jelen megállapodás az alulírott helyen és napon létrejött egyrészről: Madárdomb Idősek Háza Közhasznú

Részletesebben

E l ő t e r j e s z t é s

E l ő t e r j e s z t é s E l ő t e r j e s z t é s A Képviselő-testület 2012. október 25-én 14 órától tartandó rendkívüli ülésére a Gondozási Központ Családsegítő és Védőnői Szolgálat házi segítségnyújtás és szociális étkeztetés

Részletesebben

HÁZIREND. Pszichiátriai Betegek Otthona és Pszichiátriai Betegek Átmeneti Otthona

HÁZIREND. Pszichiátriai Betegek Otthona és Pszichiátriai Betegek Átmeneti Otthona Cím: 2509 Esztergom-Kertváros, Dr. Niedermann Gyula út 1. Tel: 06-33/511-270 Fax: 06-33/511-277 o Esthajnal Időskorúak Otthona Pilismarót-Basaharc o Zöldfenyő Idősek Otthona Esztergom o Fogyatékosok Otthona

Részletesebben

MEGÁLLAPODÁS. idősek otthonában való elhelyezésről és teljes ellátás biztosításáról

MEGÁLLAPODÁS. idősek otthonában való elhelyezésről és teljes ellátás biztosításáról MEGÁLLAPODÁS idősek otthonában való elhelyezésről és teljes ellátás biztosításáról 1. A megállapodó felek: Jelen megállapodás az alulírott helyen és napon létrejött egyrészről: Madárdomb Idősek Háza Közhasznú

Részletesebben

Személyes gondoskodást nyújtó ellátási formák

Személyes gondoskodást nyújtó ellátási formák Apátfalva Község Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2007. (VI.27.)Ör a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról Apátfalva Község Önkormányzat

Részletesebben

(az időközbeni módosításokkal egységes szerkezetben)

(az időközbeni módosításokkal egységes szerkezetben) Gárdony Város Önkormányzat Képviselő-testületének 39/2004. (IX. 29.) számú rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12,13,14,15,

Részletesebben

HÁZIREND NAPPALI INTÉZMÉNY

HÁZIREND NAPPALI INTÉZMÉNY SZIGETHALOM ÉS KÖRNYÉKE EGYESÍTETT SZOCIÁLIS INTÉZMÉNY 2315 SZIGETHALOM, RÁKÓCZI FERENC U. 147. TEL.:24/404-573 HÁZIREND NAPPALI INTÉZMÉNY Idősek Klubja Szigethalom, Rákóczi u. 147. sz. Fogyatékosok Nappali

Részletesebben

A fogyatékos személyek jogai- jogsérelmek

A fogyatékos személyek jogai- jogsérelmek TÁMOP-557-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ A fogyatékos személyek jogai- jogsérelmek Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő 2014 június 20 TÁMOP-557-08/1-2008-0001

Részletesebben

MEGÁLLAPODÁS. Szem. ig. száma: TAJ száma: között az alábbi feltételek mellett:

MEGÁLLAPODÁS. Szem. ig. száma: TAJ száma: között az alábbi feltételek mellett: MEGÁLLAPODÁS amely létrejött egyrészről a Hajdúsági Szociális Nonprofit Kft. 4080 Hajdúnánás Fürdő u. 1. (továbbiakban fenntartó) képviseletében Verdó György ügyvezető igazgató fenntartásában működő Hajdúsági

Részletesebben

Házirend. Komárom Esztergom Megyei Önkormányzat Integrált Szociális Intézmény Szent Rita Fogyatékosok Nappali Intézmény Esztergom, Dessewffy u. 20.

Házirend. Komárom Esztergom Megyei Önkormányzat Integrált Szociális Intézmény Szent Rita Fogyatékosok Nappali Intézmény Esztergom, Dessewffy u. 20. Komárom Esztergom Megyei Önkormányzat Integrált Szociális Intézmény Szent Rita Fogyatékosok Nappali Intézmény Esztergom, Dessewffy u. 20. Házirend Készítette: Horváthné Trepák Etelka telephely igazgató

Részletesebben

MEGÁLLAPODÁS. idősek otthonában való elhelyezésről és teljes ellátás biztosításáról

MEGÁLLAPODÁS. idősek otthonában való elhelyezésről és teljes ellátás biztosításáról MEGÁLLAPODÁS idősek otthonában való elhelyezésről és teljes ellátás biztosításáról 1. A megállapodó felek: Jelen megállapodás az alulírott helyen és napon létrejött egyrészről: Madárdomb Idősek Háza Közhasznú

Részletesebben

IDŐSEK KLUBJA HÁZIREND

IDŐSEK KLUBJA HÁZIREND Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye Őszi Fény Integrált Gondozási Központ 1046. Budapest, Tungsram u. 9. Tel: 230-5363 Fax: 370-4179 E-mail: oszifeny@ujpestszi. hu IDŐSEK KLUBJA HÁZIREND A házirend

Részletesebben

(az időközbeni módosításokkal egységes szerkezetben)

(az időközbeni módosításokkal egységes szerkezetben) Gárdony Város Önkormányzat Képviselő-testületének 39/2004. (IX. 29.) számú rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12,13,14,15,

Részletesebben

SAJÓVÁMOS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 1/2015. (II. 12. ) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

SAJÓVÁMOS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 1/2015. (II. 12. ) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE SAJÓVÁMOS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 1/2015. (II. 12. ) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL Sajóvámos Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális

Részletesebben

Kapcsolattartás joga. Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ

Kapcsolattartás joga. Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Kapcsolattartás joga Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő 2015. január 23. Budapest TÁMOP 5.5.7-08/1-2008-0001 Betegjogi, ellátottjogi

Részletesebben

Hegyhát Integrált Szociális Intézmény Idősek Klubja Ozora. Házirend. Tamási, 2009. a Társulás Elnöke

Hegyhát Integrált Szociális Intézmény Idősek Klubja Ozora. Házirend. Tamási, 2009. a Társulás Elnöke Hegyhát Integrált Szociális Intézmény Idősek Klubja Ozora Házirend Tamási, 2009. a Társulás Elnöke Kedves Klubtagok! A házirend az idősek nappali ellátásának fontos szervezője. Szíveskedjenek figyelmesen

Részletesebben

MEGÁLLAPODÁS. törvényes képviselője: Név:... Név:... Lakcím:... Lakcím:... Tel. szám:... Tel. szám:...

MEGÁLLAPODÁS. törvényes képviselője: Név:... Név:... Lakcím:... Lakcím:... Tel. szám:... Tel. szám:... MEGÁLLAPODÁS amely létrejött egyrészről a Hajdú-Bihar megyei Önkormányzat által alapított Hajdúsági Szociális Szolgáltató Nonprofit Kft. 4080 Hajdúnánás, Fürdő u. 1. (továbbiakban fenntartó) képviseletében

Részletesebben

Az intézményi szabályzatok

Az intézményi szabályzatok TÁMOP-5.5.7-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Az intézményi szabályzatok Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő 2013. szeptember 21.. 1/2000. (I.

Részletesebben

I. A rendelet célja. II. A rendelet hatálya

I. A rendelet célja. II. A rendelet hatálya Takácsi Község Önkormányzat Képviselő-testülete 5/2013. (II. 19.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételének rendjéről, a fizetendő térítési díjak megállapításáról

Részletesebben

Támogató Szolgálat Házirendje

Támogató Szolgálat Házirendje Támogató Szolgálat Házirendje A támogató szolgáltatás feladata - az Szt. 65/C. -ának (3) bekezdésében meghatározottak érdekében - különösen személyi segítő szolgálat működtetése, amely - a fogyatékos személy

Részletesebben

I. Fejezet Általános rendelkezések. 1. A rendelet célja. 2. A rendelet hatálya

I. Fejezet Általános rendelkezések. 1. A rendelet célja. 2. A rendelet hatálya Nagykőrös Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2011. (III. 04.) önkormányzati rendelete a szociális szolgáltatásokról, és azok igénybevételi szabályairól 1 Nagykőrös Város Önkormányzat Képviselő

Részletesebben

Pszichiátriai Betegek Otthona 2509 Esztergom-Kertváros, Dr. Niedermann Gyula út 1. Telefon: 06-33/ HÁZIREND

Pszichiátriai Betegek Otthona 2509 Esztergom-Kertváros, Dr. Niedermann Gyula út 1.   Telefon: 06-33/ HÁZIREND Cím: 2509 Esztergom-Kertváros, Dr. Niedermann Gyula út 1. Tel: 06-33/511-270 Fax: 06-33/511-277 o Esthajnal Időskorúak Otthona Pilismarót-Basaharc o Zöldfenyő Idősek Otthona Esztergom o Fogyatékosok Otthona

Részletesebben

1. A rendelet hatálya. 2. E rendeletben alkalmazott fogalmakat az Sztv. 4. -a szerint kell értelmezni.

1. A rendelet hatálya. 2. E rendeletben alkalmazott fogalmakat az Sztv. 4. -a szerint kell értelmezni. Albertirsa Város Önkormányzata 8/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete a Humánszolgáltató Társulás által biztosított személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint az ellátások

Részletesebben

A rendelet hatálya. A személyes gondoskodás formái

A rendelet hatálya. A személyes gondoskodás formái Buj Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2011.(IV.1.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról Buj Község

Részletesebben

Szociális Szolgáltató Közhasznú Nonprofit KFT Szépkorúak Háza Idősek Otthona 3526 Miskolc, Eperjesi u 5 H Á Z I R E N D 2012-06

Szociális Szolgáltató Közhasznú Nonprofit KFT Szépkorúak Háza Idősek Otthona 3526 Miskolc, Eperjesi u 5 H Á Z I R E N D 2012-06 Szociális Szolgáltató Közhasznú Nonprofit KFT Szépkorúak Háza Idősek Otthona 3526 Miskolc, Eperjesi u 5 H Á Z I R E N D 2012-06 HÁZIREND Bevezető Kérem Önöket, hogy e Házirendet, mely a Szépkorúak Háza

Részletesebben

Kérelem a szociális étkeztetés igénybevételéhez

Kérelem a szociális étkeztetés igénybevételéhez Kérelem a szociális étkeztetés igénybevételéhez 1. Az ellátást igénybe vevő adatai: Név: Születési neve: Anyja neve: Születési helye, időpontja: Lakóhelye: Tartózkodási helye: Állampolgársága: Bevándorolt,

Részletesebben

ÜDVHADSEREG SZABADEGYHÁZ MAGYARORSZÁG ÚJ KEZDET HÁZA

ÜDVHADSEREG SZABADEGYHÁZ MAGYARORSZÁG ÚJ KEZDET HÁZA ÜDVHADSEREG SZABADEGYHÁZ MAGYARORSZÁG ÚJ KEZDET HÁZA Nappali melegedő és Éjjeli menedékhely krízis időszakban Házirend Kedves Szolgáltatást igénybevevők! Örömünkre szolgál, hogy segítségére lehetünk életének

Részletesebben

31/2002. (VII.26.) sz. önkormányzati rendelete

31/2002. (VII.26.) sz. önkormányzati rendelete 31/2002. (VII.26.) sz. önkormányzati rendelete a rendszeres és rendkívüli gyermekvédelmi támogatásról, valamint az egyéb gyermekvédelmi ellátási formákról szóló 67/1997. (XII.29.) sz. önk. rendelet módosításáról

Részletesebben

1.. A rendelet célja

1.. A rendelet célja MIHÁLYFA KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 22/2013.(XII.13.)RENDELETE A személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjáról. A Képviselő-testület

Részletesebben

E l ő t e r j e s z t é s A Képviselő-testület szeptember 4-én tartandó ülésére.

E l ő t e r j e s z t é s A Képviselő-testület szeptember 4-én tartandó ülésére. Izsák Város Polgármesterétől E l ő t e r j e s z t é s A Képviselő-testület 2018. szeptember 4-én tartandó ülésére. Tárgy: A települési támogatásokról és szociális ellátásokról szóló rendelet módosításához.

Részletesebben

1.. (1) Az intézményi térítési díj megállapítása a következő ellátásokra terjed ki:

1.. (1) Az intézményi térítési díj megállapítása a következő ellátásokra terjed ki: Cibakháza Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete 3/2012. (II.16.) önkormányzati rendelete A Nagyközségi Szociális Gondozási Központ Intézmény Cibakháza Székhely által nyújtott szociális ellátások

Részletesebben

Pszichiátriai Betegek Otthona 2509 Esztergom-Kertváros, Dr. Niedermann Gyula út 1. Telefon: 06-33/ HÁZIREND

Pszichiátriai Betegek Otthona 2509 Esztergom-Kertváros, Dr. Niedermann Gyula út 1.   Telefon: 06-33/ HÁZIREND Cím: 2509 Esztergom-Kertváros, Dr. Niedermann Gyula út 1. Tel: 06-33/511-270 Fax: 06-33/511-277 o Esthajnal Időskorúak Otthona Pilismarót-Basaharc o Zöldfenyő Idősek Otthona Esztergom o Fogyatékosok Otthona

Részletesebben

Pécs Megyei Jogú Város Integrált Nappali Szociális Intézmény Pécs, Littke József u. 10. Foglalkoztatás Szakmai Program

Pécs Megyei Jogú Város Integrált Nappali Szociális Intézmény Pécs, Littke József u. 10. Foglalkoztatás Szakmai Program 1.sz. melléklet Pécs Megyei Jogú Város Integrált Nappali Szociális Intézmény Pécs, Littke József u. 10. Foglalkoztatás Szakmai Program I. Az intézmény célja, feladata: Az Intézmény neve és székhelye: Pécs

Részletesebben

Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye. Megállapodás szociális étkezés i génybevételéről

Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye. Megállapodás szociális étkezés i génybevételéről ÚÚÚÚÚÚÚ www.ujpestszi.hu Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye 1042. Budapest, Deák Ferenc u. 93. Tel: 231-6010 Fax: 390-4370 E-mail: titkarsag@ujpestszi.hu Megállapodás szociális étkezés i génybevételéről

Részletesebben

HÁZIREND. Tamási és Városkörnyéki Önkormányzatok Szociális Integrációs Központja Idősek Nappali Ellátást Nyújtó Intézménye 7093 Értény, Béke tér 329.

HÁZIREND. Tamási és Városkörnyéki Önkormányzatok Szociális Integrációs Központja Idősek Nappali Ellátást Nyújtó Intézménye 7093 Értény, Béke tér 329. Tamási és Városkörnyéki Önkormányzatok Szociális Integrációs Központja Idősek Nappali Ellátást Nyújtó Intézménye 7093 Értény, Béke tér 329. HÁZIREND Tamási, 2012...... igazgató Kedves Klubtagok! 1 A házirend

Részletesebben

Térítési díj 1993. évi III. törvény 114. 115.

Térítési díj 1993. évi III. törvény 114. 115. Térítési díj 1993. évi III. törvény 114. (1) Ha e törvény másként nem rendelkezik, a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokért térítési díjat kell fizetni. (2) A térítési díjat az e törvényben meghatározottak

Részletesebben

Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése Egészségügyi, Szociális és Gyermekvédelmi Bizottságának Elnöke ELŐTERJESZTÉS

Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése Egészségügyi, Szociális és Gyermekvédelmi Bizottságának Elnöke ELŐTERJESZTÉS Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése Egészségügyi, Szociális és Gyermekvédelmi Bizottságának Elnöke Szám: 410-3/2008. Melléklet: Házirend ELŐTERJESZTÉS a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése Egészségügyi,

Részletesebben

VASKÚT KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 23/2013. (XII.6.) önkormányzati rendelete

VASKÚT KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 23/2013. (XII.6.) önkormányzati rendelete VASKÚT KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 23/2013. (XII.6.) önkormányzati rendelete A személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról, azok igénybevételéről, a fizetendő

Részletesebben

H Á Z I R E N D 2015.

H Á Z I R E N D 2015. Ikt. sz.:520/sz/2015 H Á Z I R E N D 2015. H Á Z I R E N D Az intézmény célja, hogy biztonságos és nyugodt életfeltételeket, kiegyensúlyozott és megfelelő kereteket, személyre szóló ápolást és gondozást,

Részletesebben

ÉRDEKKÉPVISELETI FÓRUM SZABÁLYZATA

ÉRDEKKÉPVISELETI FÓRUM SZABÁLYZATA ÉRDEKKÉPVISELETI FÓRUM SZABÁLYZATA Érdekképviseleti Fórum Szabályzata A szabályzat az 1993. évi III. törvényben biztosított felhatalmazás és a 11/2000 (10.26) Ö.R. alapján készült. I. fejezet Az Érdekképviseleti

Részletesebben

VASKÚT KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 23/2013. (XII.6.) önkormányzati rendelete

VASKÚT KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 23/2013. (XII.6.) önkormányzati rendelete VASKÚT KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 23/2013. (XII.6.) önkormányzati rendelete A személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról, azok igénybevételéről, a fizetendő

Részletesebben

Bevezetés a jogvédelem gyakorlatába I. Az ellátottjogi képviselő működési területe és feladatrendszere Hőhn Ildikó ellátottjogi képviselő

Bevezetés a jogvédelem gyakorlatába I. Az ellátottjogi képviselő működési területe és feladatrendszere Hőhn Ildikó ellátottjogi képviselő TÁMOP-5.5.7-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Bevezetés a jogvédelem gyakorlatába I. Az ellátottjogi képviselő működési területe és feladatrendszere

Részletesebben

I. Fejezet. A rendelet hatálya 2.

I. Fejezet. A rendelet hatálya 2. Mikebuda Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2012. (V.02.) önkormányzati rendelete a gyermekek részére nyújtott pénzbeli és természetbeni ellátásokról, valamint a személyes gondoskodás nyújtó

Részletesebben

VÁRPALOTA VÁROS ÖNKORMÁNYZATI ftcépwiselő-testöletémek.. -/1994. ( szánni rendelete

VÁRPALOTA VÁROS ÖNKORMÁNYZATI ftcépwiselő-testöletémek.. -/1994. ( szánni rendelete VÁRPALOTA VÁROS ÖNKORMÁNYZATI ftcépwiselő-testöletémek. -/1994. ( szánni rendelete a Wárosi Kórlhiáz-IRendelölntézet keretében működő Ápoló Otthonba történő beutalás rendjének, a személyi térítési díj

Részletesebben

Városi Önkormányzat Képviselő - testülete Szociális Bizottsága 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Tel: 35/ 550-100

Városi Önkormányzat Képviselő - testülete Szociális Bizottsága 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Tel: 35/ 550-100 Városi Önkormányzat Képviselő - testülete Szociális Bizottsága 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Tel: 35/ 550-100 KÉRELEM ÉTKEZTETÉS IGÉNYBEVÉTELÉHEZ I. 1. Az ellátást igénybe vevő adatai: Név:... Születési

Részletesebben

Idősek Otthona Házirendje

Idősek Otthona Házirendje Reménység Gyermeksegély és Rehabilitációs Alapítvány Idősek Otthona 8674 Nágocs, Rákóczi Ferenc utca 1/A Tel.: 20/525-0404 Kedves Lakóink, Tisztelt Hozzátartozók! Idősek Otthona Házirendje Kérem Önöket,

Részletesebben

KÉRELEM. Az ellátást igénybe vevő adatai:

KÉRELEM. Az ellátást igénybe vevő adatai: A formanyomtatvány az igényelt szociális ellátás típusának megfelelő adatok figyelembe vételével töltendő ki! Egy kérelem nyomtatványon csak egy ellátás típus kérhető! Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata

Részletesebben

(1) Az Önkormányzat a személyes gondoskodás keretében a következő ellátásokat nyújtja:

(1) Az Önkormányzat a személyes gondoskodás keretében a következő ellátásokat nyújtja: Székkutas Község Önkormányzat egységes szerkezetbe foglalt 8/1993. (VI. 26.) ktr. számú rendelete a szociális törvény alapján biztosított Személyes gondoskodás formáiról Székkutas Község Önkormányzat képviselőtestülete

Részletesebben

Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye. Megállapodás házi segítségnyújtás igénybevételéről

Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye. Megállapodás házi segítségnyújtás igénybevételéről ÚÚÚÚÚÚÚ www.ujpestszi.hu Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye 1042. Budapest, Deák Ferenc u. 93. Tel: 231-6010 Fax: 390-4370 E-mail: titkarsag@ujpestszi.hu 14. sz. melléklet Megállapodás házi segítségnyújtás

Részletesebben

Csákvár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2012. (VIII. 10.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról

Csákvár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2012. (VIII. 10.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról Csákvár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2012. (VIII. 10.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról Csákvár Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete,

Részletesebben

MEGÁLLAPODÁS. b.) Az ellátást igénybevevő törvényes képviselője, illetve hozzátartozója: Név:

MEGÁLLAPODÁS. b.) Az ellátást igénybevevő törvényes képviselője, illetve hozzátartozója: Név: 1 MEGÁLLAPODÁS amely létrejött egyrészről a Hajdú-Bihar megyei Önkormányzat alapításában (továbbiakban: alapító) működő Hajdúsági Szociális Szolgáltató Nonprofit Kft. 4080 Hajdúnánás, Fürdő u.1 sz. Nyíradonyi

Részletesebben

Az ellátási gyakorlat során nem érvényesültek az ellátottak megfelelő minőségű ellátáshoz és egyenlő bánásmódhoz, emberi méltósághoz kapcsolódó jogai.

Az ellátási gyakorlat során nem érvényesültek az ellátottak megfelelő minőségű ellátáshoz és egyenlő bánásmódhoz, emberi méltósághoz kapcsolódó jogai. ESETTANULMÁNY Eset leírása: Fogyatékos személyeket ellátó bentlakásos intézményben az ellátottak napközben 40-45 fős csoportokban töltik szabadidejüket. A helyiségek tárgyi felszereltsége nem biztosítja

Részletesebben

Rendelet. Önkormányzati Rendeletek Tára. Dokumentumazonosító információk

Rendelet. Önkormányzati Rendeletek Tára. Dokumentumazonosító információk Rendelet Önkormányzati Rendeletek Tára Dokumentumazonosító információk Rendelet száma: 4/2008.(II.12.) Rendelet típusa: Módosító Rendelet címe: A tiszasasi Alkony Gondozási Központ Idősek Klubja és Bentlakásos

Részletesebben

Budafok - Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzatának 17/2012. (VI.25.) önkormányzati rendelete 1

Budafok - Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzatának 17/2012. (VI.25.) önkormányzati rendelete 1 Budafok - Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzatának 17/2012. (VI.25.) önkormányzati rendelete 1 a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, valamint a fizetendő intézményi térítési díjakról

Részletesebben

KISTÉRSÉGI HUMÁN SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT GYERMEKEK ÁTMENETI OTTHONA HÁZIRENDJE

KISTÉRSÉGI HUMÁN SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT GYERMEKEK ÁTMENETI OTTHONA HÁZIRENDJE KISTÉRSÉGI HUMÁN SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT GYERMEKEK ÁTMENETI OTTHONA HÁZIRENDJE 1. Házirend célja: hogy, az ellátás zavartalan biztosítása érdekében közös erőfeszítéssel elősegítsük az otthonban a nyugodt,

Részletesebben

Tartalom 1. Bevezető, a házirend hatálya... 3 2. Az otthon adatai... 3 3. Az intézményi ellátás igénybevétele... 3 Intézményi jogviszony kezdete :...

Tartalom 1. Bevezető, a házirend hatálya... 3 2. Az otthon adatai... 3 3. Az intézményi ellátás igénybevétele... 3 Intézményi jogviszony kezdete :... Parádi Idősek Otthona 3240. Parád Toldi u. 14. sz. Tel 36/ 544-300 fax: 36/544-127 web: www.idosekotthonaparad.hu e-mail: titkarsag@idosekotthonaparad.hu HÁZIREND 2013. Tartalom 1. Bevezető, a házirend

Részletesebben

(2) Szakosított ellátás: - ápolást- gondozást nyújtó bentlakásos otthon: Magyarország közigazgatási területe.

(2) Szakosított ellátás: - ápolást- gondozást nyújtó bentlakásos otthon: Magyarország közigazgatási területe. Vaja város képviselő testületének 7/2018 (VI.14..) önkormányzati rendelete A személyes gondoskodást nyújtó alapellátások és szakosított ellátások helyi szabályairól Vaja Város Önkormányzat Képviselő-testületének

Részletesebben

Tájékoztató a Napsugár Otthon idősellátás igénybevételének módjáról

Tájékoztató a Napsugár Otthon idősellátás igénybevételének módjáról Napsugár Otthon 6760 Kistelek, Kossuth u. 41. : 62/598-010 fax: 62-598-011 e-mail: napsugarotthon.szgyf@gmail.com Tájékoztató a Napsugár Otthon idősellátás igénybevételének módjáról A személyes gondoskodást

Részletesebben

Általános rendelkezések

Általános rendelkezések Kengyel Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2014. (V.23.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről Kengyel Községi Önkormányzat

Részletesebben

1. Általános rendelkezések

1. Általános rendelkezések Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2014. (III. 31.) önkormányzati rendelete Budakörnyéki Önkormányzati Társulás által fenntartott HÍD Szociális és Gyermekjóléti Szolgálat által biztosított

Részletesebben

ÚTKERESÉS SEGÍTİ SZOLGÁLAT ÉRDEKKÉPVISELETI FÓRUM MŐKÖDÉSÉNEK SZABÁLYZATA

ÚTKERESÉS SEGÍTİ SZOLGÁLAT ÉRDEKKÉPVISELETI FÓRUM MŐKÖDÉSÉNEK SZABÁLYZATA ÚTKERESÉS SEGÍTİ SZOLGÁLAT ÉRDEKKÉPVISELETI FÓRUM MŐKÖDÉSÉNEK SZABÁLYZATA 2 Útkeresés Segítı Szolgálat Székhelye: Dunaújváros Bartók B. út 6/B A szabályzat kiterjed intézmény keretében mőködı ellátásokra

Részletesebben

A honlapról letölthető jelentkezési lapot a fenntartó részére a Hajdúsági. Szociális Szolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság címére

A honlapról letölthető jelentkezési lapot a fenntartó részére a Hajdúsági. Szociális Szolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság címére Jelentkezés módja A honlapról letölthető jelentkezési lapot a fenntartó részére a Hajdúsági Szociális Szolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság címére 4080 Hajdúnánás, Fürdő u. 1. szám alá kell

Részletesebben

Hét Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2007. (IV.27.) számú rendelete. a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről

Hét Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2007. (IV.27.) számú rendelete. a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről Hét Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2007. (IV.27.) számú rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről Hatályos 2010. január 1-től A szociális igazgatásról

Részletesebben

I.FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A rendelet alkalmazási köre

I.FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A rendelet alkalmazási köre Tokodaltáró Község Önkormányzatának 3/2008. (II.14.) rendelete a településen személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról (rövid megjelölés 3/2008. (II.14.) tokodaltárói ör.) A szociális ellátás

Részletesebben

A BARTÓK BÉLA KOLLÉGIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A BARTÓK BÉLA KOLLÉGIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A BARTÓK BÉLA KOLLÉGIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA TARTALOMJEGYZÉK I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 3 1.... 3 II. A KOLLÉGIUM VEZETÉSE ÉS IRÁNYÍTÁSA... 3 2.... 3 A Kollégiumi Közgyűlés... 3 3....

Részletesebben

Pacsa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1 6/2011. (IV.18.) önkormányzati rendelete

Pacsa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1 6/2011. (IV.18.) önkormányzati rendelete Pacsa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1 6/2011. (IV.18.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatásokról 6/2012.(II.29.), 6/2013 (IV.15.) 3/2014. (II.26.)

Részletesebben

Tárnok Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének. 4/2011. (II.11.) számú ÖNKORMÁNYZATI RENDELET

Tárnok Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének. 4/2011. (II.11.) számú ÖNKORMÁNYZATI RENDELET 1 Tárnok Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2011. (II.11.) számú ÖNKORMÁNYZATI RENDELET A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról 1 1 Egységes szerkezetbe foglalva: 27/2011.(XII.22.)

Részletesebben

Polgár Város Önkormányzat Képviselő-testületének

Polgár Város Önkormányzat Képviselő-testületének Polgár Város Önkormányzat Képviselő-testületének 29/2015. (VII. 31.) önkormányzati rendelete a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról (egységes szerkezetben a 45/2015. (XII. 18.) a 30/2017. (XII.

Részletesebben

Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona 2 6 3 5 Vámosmikola, Ipolysági út 9-11. H Á Z I R E N D

Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona 2 6 3 5 Vámosmikola, Ipolysági út 9-11. H Á Z I R E N D Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona 2 6 3 5 Vámosmikola, Ipolysági út 9-11. H Á Z I R E N D 2 0 1 5 2 TARTALOMJEGYZÉK I. AZ INTÉZMÉNYI ELLÁTÁS IGÉNYBEVÉTELE II. TÉRÍTÉSI DÍJ III. AZ OTTHON NAPIRENDJE

Részletesebben

Házirend. Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona. Cím:Budapest, 1125 Kútvölgyi út 20-22. Tel : 3557-011 Fax: 3556-376 Telephelyek:

Házirend. Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona. Cím:Budapest, 1125 Kútvölgyi út 20-22. Tel : 3557-011 Fax: 3556-376 Telephelyek: Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona Cím:Budapest, 1125 Kútvölgyi út 20-22. Tel : 3557-011 Fax: 3556-376 Telephelyek: Budapest, 1031 Ányos utca 3. Tel : 3887-305 Fax: 3687-472 Budapest, 1124 Mártonhegyi

Részletesebben

H Á Z I R E N D 2015. Tiszáninneni Református Egyházkerület Bőcsi Idősek Otthona

H Á Z I R E N D 2015. Tiszáninneni Református Egyházkerület Bőcsi Idősek Otthona Tiszáninneni Református Egyházkerület Bőcsi Idősek Otthona 3574 Bőcs, Rákóczi u. 102. telefon/fax: (46) 318-190, 318-498 e-mail: bocsi.idosotthon@freemail.hu H Á Z I R E N D 2015. 1 H Á Z I R E N D BEVEZETŐ

Részletesebben

Etyek Község Önkormányzat Képvisel-testületének 10 /2007. ( VI.27. ) sz. rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátások szabályozásáról

Etyek Község Önkormányzat Képvisel-testületének 10 /2007. ( VI.27. ) sz. rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátások szabályozásáról Etyek Község Önkormányzat Képvisel-testületének 10 /2007. ( VI.27. ) sz. rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátások szabályozásáról Etyek Község Önkormányzat Képvisel-testülete a szociális igazgatásról

Részletesebben

DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA /2008. ( ) rendelete

DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA /2008. ( ) rendelete DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA /2008. ( ) rendelete a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzat

Részletesebben

Ebéd térítési díj/adag (Ft)

Ebéd térítési díj/adag (Ft) Bezi Község Önkormányzata Képviselő-testületének a Csornai Többcélú Kistérségi Társulás Szociális Központjában 2010. évben fizetendő térítési díjakról szóló 6/2010. (IX.09.) rendelete Bezi Község Önkormányzata

Részletesebben

Megállapodás. között a bentlakásos szociális intézményben történő elhelyezés tárgyában az alábbi feltételek szerint. A szerződés tárgya

Megállapodás. között a bentlakásos szociális intézményben történő elhelyezés tárgyában az alábbi feltételek szerint. A szerződés tárgya Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona 1173 Budapest, Pesti út 117. Megállapodás Mely létrejött egyrészről a Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona (1173 Budapest, Pesti út 117.), melynek képviselője: Bakonyi

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYÛLÉSÉNEK. 10/1996. (III. 1.) számú. r e n d e l e t e. az intézményi térítési díjak megállapításáról

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYÛLÉSÉNEK. 10/1996. (III. 1.) számú. r e n d e l e t e. az intézményi térítési díjak megállapításáról NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYÛLÉSÉNEK 10/1996. (III. 1.) számú r e n d e l e t e az intézményi térítési díjak megállapításáról Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyûlése a helyi önkormányzatokról szóló

Részletesebben

Kérjük, hogy a felvételhez hozza magával a következő dokumentumokat:

Kérjük, hogy a felvételhez hozza magával a következő dokumentumokat: Kérjük, hogy a felvételhez hozza magával a következő dokumentumokat: - FOT (fogyatékossági támogatás) vagy emelt családi pótlék határozat - rendszeres havi jövedelem igazolás - TAJ kártya fénymásolata

Részletesebben

Kapcsolattartás joga. Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ

Kapcsolattartás joga. Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Kapcsolattartás joga Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő 2015. október 09. Budapest TÁMOP 5.5.7-08/1-2008-0001 Betegjogi, ellátottjogi

Részletesebben

Aszód Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2014. (V.30.) önkormányzati rendelete a gyermekétkeztetés térítési díjairól (egységes szerkezet )

Aszód Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2014. (V.30.) önkormányzati rendelete a gyermekétkeztetés térítési díjairól (egységes szerkezet ) Aszód Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2014. (V.30.) önkormányzati rendelete a gyermekétkeztetés térítési díjairól (egységes szerkezet ) Aszód Város Önkormányzata Magyarország Alaptörvénye 32.

Részletesebben

Házi segítségnyújtás a gyakorlatban. Márta Anna

Házi segítségnyújtás a gyakorlatban. Márta Anna Házi segítségnyújtás a gyakorlatban Márta Anna 1993. évi III. törvény a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról Házi segítségnyújtás 63. (1) Házi segítségnyújtás keretében a szolgáltatást igénybe

Részletesebben

Megállapodás. lakcíme: telefonszáma: anyja neve: születési helye: születési időpontja: b./ tartásra kötelezett/vagy azt vállaló személy:

Megállapodás. lakcíme: telefonszáma: anyja neve: születési helye: születési időpontja: b./ tartásra kötelezett/vagy azt vállaló személy: Városi Humánsegítő és Szociális Szolgálat 5650 Mezőberény, Juhász Gy. u. 1. Tel./fax: 66/515-536 Tel.: 66/515-533; 66/515-528 E-mail: human@mezobereny.hu Megállapodás mely létrejött egyrészről a Városi

Részletesebben

Hortobágy Községi Önkormányzat Képviselő-testületének. 10/2005. (IV. 28.) Hö. r e n d e l e t e

Hortobágy Községi Önkormányzat Képviselő-testületének. 10/2005. (IV. 28.) Hö. r e n d e l e t e Hortobágy Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2005. (IV. 28.) Hö. r e n d e l e t e a személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatásokról (a módosításokkal egységes szerkezetben) A képviselő-testület

Részletesebben

Fogyatékkal élők nappali ellátásának házirendje

Fogyatékkal élők nappali ellátásának házirendje Szent Ferenc Egyesített Szociális Intézmény Fogyatékkal Élők Nappali Ellátása 5100 Jászberény, Fehértói út 7/A Tel: 06 20 2886430 E-mail: egy.szoc.int@pr.hu Fogyatékkal élők nappali ellátásának házirendje

Részletesebben

Az intézmény által nyújtott szolgáltatások

Az intézmény által nyújtott szolgáltatások Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthonai 2400 Dunaújváros Dunasor 15. Tel: 25/500-641, 25/409-542 Fax: 25/401-821 e-mail: eszi1@invitel.hu Az intézmény által nyújtott

Részletesebben

I. Fejezet. Eljárási szabályok, a törvény hatálya

I. Fejezet. Eljárási szabályok, a törvény hatálya Bag Nagyközség Önkormányzat képviselő-testületének 2/2015. (II.16.) önkormányzati rendelete a pénzbeli és természetben nyújtott szociális és egyes személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról Bag Nagyközség

Részletesebben

Sárszentmihály Községi Önkormányzat Házi segítségnyújtás szakmai programja

Sárszentmihály Községi Önkormányzat Házi segítségnyújtás szakmai programja Fenntartó: (8143 Sárszentmihály, Fő út 54.) A házi segítségnyújtás alapszolgáltatást a feladatellátásra kötelezett fenntartó, mint szociális szolgáltató, a vele közalkalmazotti jogviszonyban álló dolgozója

Részletesebben

FELVÉTELI KÉRELEM ...

FELVÉTELI KÉRELEM ... FELVÉTELI KÉRELEM Az ellátást igénylő neve:. Születési neve:. Anyja neve: Szig sz: Születési helye, időpontja:.. Állandó lakhelye, tartózkodási helye... Telefon.. Jelenlegi tartózkodási helye, pontos cím:...

Részletesebben

RENDELETTERVEZET. 1. A személyes gondoskodás formái

RENDELETTERVEZET. 1. A személyes gondoskodás formái RENDELETTERVEZET Enying Város Önkormányzat Képviselő-testületének /2018. (VII..) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról Enying Város Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

Házirend. Tamási és a Városkörnyéki Önkormányzatok Szociális Integrációs Központja Élet-Ház Nappali Ellátást Nyújtó Intézmény Pári. Tamási, 2012...

Házirend. Tamási és a Városkörnyéki Önkormányzatok Szociális Integrációs Központja Élet-Ház Nappali Ellátást Nyújtó Intézmény Pári. Tamási, 2012... Tamási és a Városkörnyéki Önkormányzatok Szociális Integrációs Központja Élet-Ház Nappali Ellátást Nyújtó Intézmény Pári Házirend Tamási, 2012... Jóváhagyta: igazgató Kedves Ellátottak! A házirend az idősek

Részletesebben