Excel nyilvántartórendszer készítése. 4. gyakorlat - 5. gyakorlat Készítette: Debreceni Bálint

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Excel nyilvántartórendszer készítése. 4. gyakorlat - 5. gyakorlat Készítette: Debreceni Bálint"

Átírás

1 Excel nyilvántartórendszer készítése 4. gyakorlat - 5. gyakorlat Készítette: Debreceni Bálint

2 Szükséges és felhasznált ismeretek Excel VBA ismeretek Excel osztály modulok (Class module) ismeret Excel eseménykezelők használata Excel fájlkezelés VBA és Worksheet függvények használata

3 1. feladat Készítsünk egy egyszerű menetrend nyilvántartót, amely eleget tesz a következő alfeladatoknak! a. Tudja tárolni a következő menetrendi adatokat: Indulási hely, Érkezési hely, Indulási idő (óra:perc formátumban), Rendszám, Menetidő (óra:perc formátumban). Ezt egy menetrend munkalapon tárolja (az oszlopok az előbb említett mezők, és minden menetrendi adatot leíró rekord egy-egy sor b. Egy másik munkalapon (neve legyen kezelo_felulet ). Itt egy rekordot lehet hozzáadni az előző munkalaphoz. Legyenek szövegmezők az egyes mezőknek és egy gomb, amelynek hatására az előző munkalap végére hozzáfűzödik az itt megadott adatokból készült rekord!

4 1. feladat c. Egészítse ki a programot úgy, hogy a formon érték ellenőrzést végzünk. Ha a mezők nem üresek, az időtartamok óra:perc formában adottak, a rendszám megfelelő formátúmú (3betű kötőjel 3szám) akkor adódjon csak hozzá a menetrend munkalaphoz az új rekord. Ha valami hibás formátumban van, a színe legyen piros. Ha elkezdünk bele gépelni, akkor álljon vissza feketére. d.valósítsa meg, hogy ha a menetrend táblán kijelölünk egy sort (minden oszlopot benne ami a menetrendet érinti), akkor a másik munkalapon ( kezelo_felulet ) lévő formba a kijelölt sor adati másolódjanak be és a gomb szövege változzon Módosítás -ra. Ha itt módosítunk valamit, akkor a nyomógomb lenyomására módosuljanak a menetrendben. Ha nincs kijelölve sor, akkor a formok álljanak vissza üres értékre és a gomb felirata is változzon vissza. A módosítás is csak akkor mehet végbe, ha a formátumok rendben vannak!

5 1. feladat e. Valósítsa meg, hogy mind a módosítás, mind a hozzáadás csak a b. és d. pontba leírtakkal legyen megvalósítható. Azaz a menetrend munkalapon ne lehessen kézzel új sort bevinni és valamelyik sort kézzel átírni, csak formon keresztül a beszúrást, illetve kijelöléssel és formon keresztül a módosítást!

6 Megoldás Mivel a class modulokat is szeretnénk használni, a legjobban úgy tehetjük ezt meg, hogy a menetrend munkalap kezelésére szolgáló eljárásainkat, függvényinek osztály modulokba szervezzük. Így a menetrend, és menetrendek class.

7 Az a. feladatrész megoldása

8 Menetrend class modul elkészítése A Fejlesztőeszközök fülre kattintás után kattintsuk a Visual Basic re.

9 Menetrend class modul elkészítése Ezután a bal oldali részen kattintsuk jobb klikkel a Microsoft Excel Objects-re, a felugró menüből válasszk ki az Insertet, majd ott a Class Module.

10 Menetrend class module létrehozás Az elnevezés úgy törtnénik, hogy a létrejövő classt (Class1 néven jön létre) kijelöljük (belekattintunk), a felső menüsorban a View menüpontban a Property Windows-t válasszuk ki, majd a felugró eszköztárban a Name mellé írjuk be, hogy menetrend.

11 Menetrend class module elkészítése menetrend modul-ra kattintva készíthetjük el az osztályunk belsejét. Tartalmazhat: konstruktor, destruktorhoz hasonló szerkezeteket, property-ket, mezőket (adattag),és tagfüggvényeket. A mezők Private hatáskörűek lesznek, a beállításukra és lekérdezésükre Propertyket definiálunk. Adattagok úgy definiálhatunk VBA-ban, mint a változókat. Private mezonev As Tipus

12 Menetrend class module elkészítése Get property: A Property Get kulcsszóval történik, és egy a mögöttes mező típusa a visszatérési érték típusa, tehát úgy kell definálni, mintha egy függvényt definiálnánk, annyi kivétellel, hogy Function kulcsszó helyett Property Get van Private valtozonev As típus Public/Private Property Get Propertyneve() As Visszatérési_típus Propertyneve=valtozonev End Property

13 Menetrend class module elkészítése Let property: A Property Let kulcsszóval történik a definiálása, olyan mintha egy egyparaméteres sub eljárást definiálnánk szerkezetileg (használat során mutatkozik meg a különbség, mert nem olyan szintaktikával használjuk), annyi hogy Sub helyett Property szerepel. Private valtozonev As típus Public/Private Property Let Propertyneve(Value As típus) valtozonev=value End Property Nyilván, a valtozonev ha van Get és Let property-nk, csak egyszer definiáljuk, itt az általános szerkezet jobb kiemelése érdekében tüntettem fel Get és Let előtt is.

14 Menetrend class module elkészítése Szükségünk van mindulas, merkezes, mindulasido, mmenetido, mrendszam mezőkre (m az elnevezések elején a mező szóból van, természetesen tetszőleges lehet) és ezekhez lekérdező (Get) és beállító (Let) property. Ezek a következőképpen alakulnak. A Visual Basic ablakunkban a Class module-t lenyitva a menetrend-re duplán kattintva bejön a felület, ahova az osztály kódját írhatjuk. Ide egyenlőre a következőket írjuk.

15 menetrend class module kódja

16 Menetrend class module kódja

17 menetrendek class module A menetrend rekordot leíró osztályunkat az előbb elkészítettük. A menetrend rekordok a menetrend munkalapon lesznek elhelyeze. Most szükségünk lenne egy olyan osztályra, ami a menetrend rekordokat beszúrja a menetrend munkalapra. Mivel az az elvárásunk, hogy az új beszúrt menetrendi adatokat mindig a táblázat végéhez fűzzük, beszúráskor le kell kérdeznünk az utolsó még nem üres indexet, majd így egyet hozzáadva megkapjuk, hogy hanyadik sorba kell beszúrnuk az új rekordot. Az, hogy adott sorban melyik oszlopba melyik adat megy a rekordból, az meg az elrendezéstől függ.

18 menetrendek class module A korábban leírt módszerrel létrehozzunk class module-t, majd elnevezzük menetrendek -nek. Egyenlőre egy HozzaAd metódust írunk, aminek paramétere egy menetrend rekord, és a menetrend munkalap-hoz beszúrja a menetrend adatait (ezeket a property-jei segítségével kérdezzük le) A kód a következőképpen alakul:

19 menetrendek class module

20 menetrendek class module Egy adott oszlop utolsó nemüres celláját úgy kapjuk meg (utolsoindex), hogy megkeressük a legutolsó cellát (ezt a Rows.Count adja meg, így fejből nem kell tudni, hány cella lehetséges az Excelben egy oszlopban), és ennek a végétől megkeressük azt a cellát, ami nem üres (End(xlUp)), és lekérdezzük, hogy ez hanyadik sorban van (Row). Mivel nekünk ezután kell majd beszúrni adatot, a kapott értéket 1-el növeljük (utolsoindex + 1) Hasonló meggondolások alapján egy adott sor utolsó nemüres oszlopa is megkapható) Mivel sokszor hivatkozuk a menetrend munkalap-ra, ezért ezt külön változóba (menetredsheet) tároljuk, hogy szebb és átláthatóbb legyen a kifejezés

21 menetrendek class module példányosítása Mivel osztályokban gondolkozunk, valahol ezt a menetrendek osztályt példányosítani kell, hiszen addig nem tudjuk használni. A kérdés az, hogy hol kellene példányosítani. Lehetne minden használat előtt (tehát minden űrlapkitöltés után esetünkben), de elég lenne egyszer példányosítani, és az alkalmazás futása során ezt a példányt használni. Lehetőségek: minden használat előtt megnézni, hogy van -e példányosítva, és ha nincs, megtesszük az alkalmazás (Excel munkafüzet betöltésekor) példányosítani, és ezt a példányt használni a továbbiakban

22 menetrendek class module A második opciót válasszuk most. A kérdés, hogy lehet elérni, hogy a munkafüzet megnyitódásakor (xlsx fájlunk megnyitásakor) lefusson általunk megírt VBA kód? Eseménykezeléssel lehet megoldani.

23 Eseménykezelés Excel-ben Az esemény valami, ami megtörténhet Excel-ben. Például: egy Workbook-ot megnyitunk/bezárunk, egy munkafüzetet aktiválunk/deaktiválunk. Adatot beütünk egy cellába vagy módosítjuk egy cella tartalmát, munkafüzetet elmentjük. Egy objektumra kattintunk (pl. gombra), bizonyos billentyűkombinációkat leütünk, bizonyos nap van, hiba történik stb.., ezek mind-mind események és még lehetne sorolni. Legtöbbször ezekhez az eseményekhez nem igazán kell nyúlni. De előfordul, hogy olyan dolgokat kell leprogramoznunk, amik ezeknek az eseményeknek a bekövetkezésével kapcsolatos: ha az ügyfél bezárja a munkafüzetet, egy fájlba írjuk ki mennyi ideig volt megnyitva, hogy tudjuk hogy mennyit dolgozzon stb..

24 Eseménykezelés Excel-ben Technikailag: A VBA-ban sok módja van, hogy egy VBA sub eljárást (procedure-t, amit Sub és End Sub segítségével definiálunk) lefutassunk. Egyik útja, hogy egyszerűen meghívjuk. Van azonban másik mód is: automatikusan fusson le. Pontosabban a következőre gondolunk: lehet olyan eljárást írni, ami valamely esemény hatására (pl. munkafüzetet megnyitjuk, bezárjuk stb..) hajtódjon végre.

25 Eseménykezelés Excel-ben Eseménykezelőt szükséges tehát írni. (event handler) Szerkezete: Private Sub Eseményheztartozóobjektum_Esemény(paraméterek (ezek le vannak írva dokumentációba, melyik eseményhez milyen paramétereket kapunk) esemény bekövetkezéskor lefutó kódrész End Sub Eseményheztartozóobjektum: amin az adott esemény kiváltódását figyeljük. Pl. Worksheet, Workbook stb.. Paraméterek: esemény kiváltódásával kapcsolatos információk (melyik tartomány váltotta ki pl.)

26 Eseménykezelés VBA-ban Feltünhet, hogy az eseményhez tartozó objektum nem utal pontos helyre. Pl. ha Worksheet-el kezdődik, honnan tudja a VBA, hogy melyik Worksheet-ről (munkalapról) van szó. A válasz egyszerű, onnan, hogy ezeket az eseményeket Excel objektumok (Worksheet, Workbook) esetén a hozzájuk tartozó Visual Basic felületen definiáljuk a Visual Basic editor-ban. Gomboknál ott láttuk, hogy ott úgy működik az eseménykezelés, hogy az eseményheztartozóobjektum az a gombnak a Name property-ben megadott neve (pl. mikor létrejön, akkor commandbutton1_click, de ha átírjuk pl. katt-ra a Name-t akkor katt_click stb..

27 Workbook-hoz esemény készítése Visual Basic editorba VBAProject-en belül a Microsot Excel Objects-et nyissuk le, ott válasszk ki a ThisWorkbook-ot és kattintsunk is rá duplán

28 Workbookhoz esemény készítése Az ő VB felületére már jöhetnek az eseménykezelő sub-ok. De nem kell az események nevét fejből megjegyezni. A bejövő VB felületen felül látunk két legördülő listát (alapesetbe egyiken a (General) van kijelölve, a másikon pedig a Declarations)).

29 Workbook-hoz esemény készítése A (General)-nál választhatjuk ki, melyik objektumra szeretnénk eseményt. Mi most a Workbook-ra szeretnénk. A másik listába pedig, hogy melyik eseményre szeretnénk írni eseménykezelőt. Ott most az Open-t választjuk (alapból ez is kerül kiválasztásra). Látható hogy sokféle esemény van, és amire szeretnénk kezelőt írni, itt kiválasszk, ő elkészíti a Sub vázát. Dokumentációból meg utánanézhetünk, hogy a paraméter adott eseményekhez mit tartalmaz. Esetünkben a Workbook Open eseménykezelője nem kap paramétert.

30 Workbook-hoz esemény készítése

31 Workbook-hoz esemény készítése Kipróbálásképp: Tegyünk ebbe a Workbook_Open nevű sub-ba egy MsgBox Elindult a munka! kódot. Zárjuk be az Excelt, majd nyissuk meg újra ezt a munkafüzetünket. Ha még nem mentettük el, ügyeljünk, hogy makróbarát formába (xlsm) mentsük!

32 Workbook-hoz esemény készítése

33 Workbook-hoz esemény készítése Persze, nekünk most nem ez az utasítás kell bele. Visszatérve a témához, itt fogjuk a menetrendek osztályt példányosítani. A másik dolog amit meg kell oldani, hogy valahogy úgy deklarálni az objektumot, hogy az a többi modulból is elérhető legyen. Ilyen változót úgy kell deklarálni VBA-ban, hogy: az adott modulban minden függvényt, eljárást megelőzően szükséges deklarálni. Public kulcsszóval szükséges ellátni Értéket adni ennek a változónak úgy foguk adni, hogy a Workbook_Open en belül a Set kulcsszóval (ugyanis objektumok értékadásánál az értékadást a Set kulcsszónak meg kell előznie)

34 Workbook-hoz esemény készítése De a menetrendek osztályunkat még nem tudjuk így deklarálni. A class modul beállításainál a menetrend class modulnál az Instancing-ot állítsuk Private-ról, PublicNotCreateable-re. Ezt a menetrend osztállyal is tegyük meg.

35 Workbook-hoz esemény készítése Menjünk vissza a ThisWorkbook modulra, és a benne lévő kód nézzen ki a következőképpen:

36 Workbook-hoz esemény készítése menetrendgyujtemeny Public, így elérhető más modulokból is (tehát ha kész az a modul ami az űrlap feldolgozását végző kódot tartalmazza, ezen keresztül be fogja tudni szúrni az űrlap adatait. Változó deklarálásakor a következő dián lévő kulcsszavakat használhatjuk a változó hatókörének meghatározásához A menetrendgyujtemeny más modulból a ThisWorkbook.menetrendGyujtemeny hivatkozással használható. (Mivel a ThisWorkbook modulban deklaráltuk, definiáltuk.)

37 Változók hatásköre VBA-ban Hatáskör Kulcsszó csak eljárás szintű (azaz Sub és Function-ben) csak modulszintű minden procedúra minden modulban Dim vagy Static utasítással kell az adott eljárásban deklarálni a változót. Dim vagy Private utasítással kell a modulban az első Sub vagy Function előtt deklarálni a változót, és akkor az adott modulban az összes eljárásban és függvényben használható Public utasítással kell deklarálni egy modulban az első procedúra vagy függvény előtt a modulban

38 Workbook-hoz esemény készítése A Workbook_Open eljárásban hozzuk létre a megfelelő példányt.

39 Kezelő felület elkészítése Nevezzük át az erre szánt munkalapot kezelo_felulet -nek. Korábbi példában megfigyelhettük, hogy a munkalapra lehet a nevével hivatkozni, tehát erre a munkalapra Worksheets( kezelo_felulet )-el hivatkoznánk.

40 Kezelő felület elkészítése Az Excel Fejlesztőeszközök fülön a Beszúrás-t lenyitva az elérhető ActiveX vezérlőkből rakjuk most össze a formunkat (későbbi diákban megismermünk a felület összerakására egy másik módot is). Amikor ilyen módon rakjuk össze a formunkat, a Tervező négyzet legyen bekapcsolva! Amikor a formunkat próbáljuk ki, akkor legyen kikapcsolva!

41 Kezelő felület elkészítése Amikor kirakunk egy formot, rajta jobb klikkel a Tulajdonságok -ra kattintva megjelenik egy táblázat. Itt a form tulajdonságai láthatók. A Name tulajdonság határozza meg azt a nevet, amivel VBA kódban erre a vezérlővel hivatkozhatunk. (Ezeket úgy kell használni, mint a Property-ket, de ezt látni fogjuk). A Value propertyvel kérdezhetjük majd le az adott vezérlőbe beírt értéket. Az Indulási hely bevitelére hozzunk létre Textbox-ot. A neve legyen IndulasiHely. Ennek lépései részletesebben.

42 Kezelő felület létrehozása 1. ActiveX vezérlőkből válasszk ki a TextBox-t Ha rajta hagyjuk kiválasztáskor a kurzort, megjelenik hogy Szövegmező. Erre kell kattintani és készíteni egyet. 2. Kiválasztás után megváltozik az egérkurzor. Ahova helyezni akarjuk a szövegmezőt, a táblázatban oda belekattintunk és húzzuk a megfelelő méretig.

43 Kezelő felület létrehozása 3. A létrejött szövegmezőbe kattintsuk egyet (ne duplán). Jobb klikkel a Tulajdonságok ra kattintva a nevét írjuk át IndulasiHely -re (Name property)

44 Kezelőfelület létrehozása A többi elem létrehozását az űrlapnak nem részletezzük így, ugyanezek a lépései. A neveket rögzítsük: Indulási hely (IndulasiHely), Érkezési hely (ErkezesiHely), Rendszám (Rendszam), Menetidő (MenetIdo), Indulási idő (IndulasiIdo) A form aljára tegyünk egy gombot (ezt is ActiveX vezérlőkből), a neve legyen BeszurGomb, a felirata (Caption property) pedig Beszúrás Az én esetemben a form így néz ki végső állapotában a kezelo_felulet munkalapon

45 Kezelő felület létrehozása

46 Adatok beszúrása a kezelőfelületről Kattintsunk a form végén elhelyezett gombra duplán. Ekkor generálódik hozzá egy Sub (az ehhez a munkalaphoz tartozó modulban),amivel a gombra kattintáskor meghatározhatjuk, hogy mi történjen. (Ha a Tervező mód be van jelölve)

47 Adatok beszúrása a kezelőfelületről A gombra kattintás eseménykezelőjét a következővel kell kitölteni. Létre kell hozunk egy menetrend objektumot. Ennek a propertyjeit az egyes űrlap elemeink Value propertyjeivel megkapott értékekkel beállítjuk, majd a menetrendgyujtemeny HozzaAd metódusát meghívva ezzel a menetrend objektummal a menetrendek formhoz hozzáadódik amit az űrlapon kitölöttünk. Mivel a HozzaAd egy Sub ezért zárójelezés nélkül hívjuk majd meg. A menetrendgyujtemeny-re az őt deklaráló/definiáló modullal együtt hivatkozunk. Tehát ThisWorkbook.menetrendGyujtemeny.

48 Adatok beszúrása a kezelőfelületről A kód a következőképpen alakul

49 Adatok beszúrása a kezelőfelületről A példányosításnál a deklarálást és definiálást végezhetjük egy lépésben is Dim objektumneve As New objektumtípusa De a korábban használt forma is jó természetesen, ott azért nem ezt használtuk, mert a deklarálás és definiálásnak külön kellett megtörténnie. A másik forma ismétlésképp Dim objektumneve As objektumtípusa Set objektumneve = New objektumtípusa Látható, hogy a formok neve elérhető minden modulban, ahogy a Name propertyjükben megadtuk. Az értéküket a Value property-n keresztül lekértük, és a menetrendrekord megfelelő propertyjének értékül adtuk

50 Adatok beszúrása a kezelőfelületről Miután beállítottuk a menetrend objektumunk minden elemét, a ThisWorkbook modulból a menetrendgyujtemeny objektumon HozzaAd metódust meghívjuk az előbb feltöltött menetrend objektummal. ThisWorkbook.menetrendGyujtemeny.HozzaAd menetrendrekord

51 Alkalmazás kipróbálása Eddigi alkalmázusnk kipróbálásához lépjünk ki a munkafüzetünkből majd indítsuk újra (zárjuk be az excel-t majd nyissuk meg a nyilvántartó rendszerüket). De ha Workbook_Open után megírása után megtettük, akkor nem biztos, hogy szükséges, de biztos, ami biztos. Töltsük ki a formunkat mintaadatokkal, majd a Beszúr gomb lenyomása után ha mindent jól csináltunk, a menetrend munkalapon megjelennek a formnál megadott adatok. Természetesen ha megint Beszúrunk, a következő ezután fog megjelenni.

52 Alkalmazás kipróbálása

53 Alkalmazás kipróbálása

54 Bemenő adatok ellenőrzése A következő feladatunk az volt, hogy a bemenő adatokat ellenőrizzük. A következő megkötéseket definiáltuk: mezők nem üresek, az időtartamok óra:perc formában adottak, a rendszám megfelelő formátúmú (3betű kötőjel 3szám) Excelben erre többféle megoldás létezik. Lehetne, hogy a beszúráskor a Value értékeken VBA kóddal végeznénk az ellenőrzéseket. Lehetne akár, hogy a menetrend osztály Let propertyjeibe. Lehetne hogy a menetrendek osztály HozzaAd metódusába. Lehetne akár nem VBA megoldással is, mégpedig az Excel : Adatok fül, Adatok érvényesítse rész

55 Bemenő adatok ellenőrzése Az Excel Adatérvényesítéses megoldás a következőképp működne. A beszúrási folyamat továbbra is úgy nézne ki, ahogy. Az ellenrőzés akkor hajtódna végre, amikor a menetrend munkalapra írunk. Ugyanis itt lenne rögzítve az adat érvényesítés, és ha nem megfelelő adatot írunk ide (vagy a form alapján ír ide a program) akkor hibát kapnánk, és nem íródna be az érték. Probléma, ami miatt most nem tudjuk haszálni: szöveg-re nehéz lenne formátumkövetelményt megadni. Például rendszám esetén: három betűvel kezdődjön, utána kötőjel, utána szám. Szabályos kifejezéseket képletekben alapból nem tudunk használni.

56 Rendszám formátum ellenőrzése Az ellenőrzést hajtsuk végre a gomb lenyomása utána. Rendszám formátumának ellenőrzése: Asc(betű): betű ASCII kódja (ezzel ellenőrizni tudjuk, hogy nagy betű-e, illetve szám-e). Valami nagy betű: 65 Asc(karakter) 90 Valami szám: IsNumeric(karakter). De lehetne ezt is ASCII kód alapján Szöveget VBA-ba (legalábbis az én Excel verzióm, 2010) így tudunk indexeli: Mid(szoveg, index, 1) : szöveg indexedik karakterét adja vissza

57 Rendszám formátum ellenőrzése

58 Rendszám formátum ellenőrzése Ez a kód ugyanoda kerül, mint ahol a Beszúr gomb eseménykezelője van. Lényegében bejárja a stringünket (VBA-ban 1től indexelünk). Ha 1. és 3. karakterek között járunk, akkor azt kell nézni hogy nagybetű-e, ha a 4. karakter, akkor azt kell nézni, hogy kötőjel-e. Az 5. karaktertől a 7.ik meg azt, hogy szám áll-e ott. Ha IsRendszam igazzal (True) tér vissza, akkor a paraméterül kapott érték helyes rendszám formátum

59 Idő formátum ellenőrzése Lehetséges módszer: mivel óra:perc formátum az elvárt, a beadott string-et : mentén feldaraboljuk. Ha nem 2 darab elemre esik szét, akkor alapból rossz a formátum. Ha 2 darabra esik szét, akkor meg kell nézni, hogy 2 számra esik-e szét, és ha számok is, meg kell vizsgálni, hogy az első tag 0 és 23 közé esik, a második pedig 0 és 59 közé-e. Ha nem, akkor nem jó a formátum Feldaraboláshoz a Split VBA string függvényt használjuk. Ennek első paramétere, hogy mit szeretnénk feldarabolni, második, hogy mi mentén, harmadk pedig, hogy max. hány darab részre essen szét (esetünkben 2). Ha nincs benne :, akkor nem daraboljuk szét, mert biztos hogy nem idő. InStr(kezdőpozíció, miben, mit): mit pozíciójával tér vissza mibe, ha nincs akkor 0

60 Idő formátum ellenőrzése

61 Időformátum ellenőrzése Vigyázzunk, mert tömböknél az indexelés (pl. Mid-nél említettük, hogy 1-től kezdjük) 0-tól kezdődik. Következő pontunk a településnevek ellenőrzése. Egyszerűség kedvéért itt csak azt vizsgáljuk, hogy ne legyen üres. Kitűztük még célul, hogy ahol hibáztunk a bemenetnél, ott legyen piros a szöveg, amíg nem írunk bele újból. A ForeColor property-nek vbred-et adva a szöveg piros lesz. Az összes szövegmező Change eseményét felülírjuk és itt meg vbblack-re állítjuk, mert kitűztük, hogy ha beleírunk, legyen újra fekete.

62 Formátum ellenőrzés összegzés A nyomógomb eseményének belseje tehát átszerveződik.

63 Formátum ellenőrzés összegzése

64 Tesztelés

65 Kezelés és módosítás felületen keresztül Következő feladatuk az volt, hogy: d.valósítsa meg, hogy ha a menetrend táblán kijelölünk egy sort (minden oszlopot benne ami a menetrendet érinti), akkor a másik munkalapon ( kezelo_felulet ) lévő formba a kijelölt sor adati másolódjanak be és a gomb szövege változzon Módosítás -ra. Ha itt módosítunk valamit, akkor a nyomógomb lenyomására módosuljanak a menetrendben. Ha nincs kijelölve sor, akkor a formok álljanak vissza üres értékre és a gomb felirata is változzon vissza. A módosítás is csak akkor mehet végbe, ha a formátumok rendben vannak!

66 Kezelés és módosítás felületen keresztül Első körben a menetrendek osztályban vezessünk be egy olyan metódust, ami paraméterül kap egy sorszámot és egy menetrend objektumot, és a menetrend munkalap adott sorszámú sorát módosítja a menetrend objektum adataival. A metódus végez egy érték ellenőrzést, hogy az index nem-e esik ki az aktuális sorindex tartományból. Vezessünk be továbbá egy olyan metódust, ami az éppen kijelölt rekord sorinexét adja vissza. Nyílván csak teljes sor kijelölése esetén. Továbbá egy metódust, ami index alapján visszaadja a menetrend objektumot

67 menetrendek class module bővítése

68 menetrendek class module bővítése

69 menetrendek class module bővítése Fontos megjegyezni, hogy ha objektummal térünk vissza, a Set értékadás akkor is vonatkozik Set függvényneve = visszatérésiobjektum Az aktuális kijelölt menetrend rekord sorindexénél annyit kell megvizsgálni, hogy egy sort és 5 oszlopot jelöltünk-e ki. Kijelölt cellatartományra a Selection objektumon keresztül hivatkozhatunk. Fontos, hogy előtte aktiváljuk azt a worksheet-et, amin a kijelölt tartomány érdekel minket (Worksheet objektum Activate metódus)

70 menetrendek class module bővítése

71 Kijelölés alapján form feltöltése Mikor a kezelo_felulet munkalapot megnyitjuk, meg kell történnie egy ellenőrzésnek, hogy a menetrend munkalapon van-e menetrend rekord kijelölés. Erről könnyen meggyőzödhetünk, hisz csak a ThisWorkbook. menetrendgyujtemeny.kijeloltmenetrend hívást kell kiadnunk a kezelo_felulet munkalap argumentummal. Az argumentum azért szükséges, mert amíg azt nézi a metódus, hogy a menetrend munkalapon milyen a kijelölt terült, aktívnak kell lenni. Ezt az Activate hívás biztosítja. Ilyenkor azonban átugrik az Excel arra a munkalapra, amire az Activate hívást kiadjuk (mivel ez a célja). Így ha paraméterül megkapja, hogy melyik munkalapról történt a metódushívás, akkor miután a kijelölt területet megvizsgálta a menetrend munkalapon, vissza tud ugrani arra munkalapra, ahonan kiadtuk (paraméterként kapott Worksheet objektumon meghívja az Activate-et

72 Kijelölés alapján form kitöltése Hozzunk létre a kezelo_felulet munkalapon egy Worksheet objektumra vonatkozó Activate eseményhez tartozó eseménykezelőt (a korábban leírt eljárások alapján) Ennek a kódja a következőképpen fog kinézni: Lekérdezi, hogy van e kijelölt menetrend rekord a menetrend munkalapon. Ilyenkor azonban az előbb leírtak alapján erre a kezelo_felulet-re ki lesz adva a metódusban egy Activate hívás. Ilyenkor ez az Activate eseménykezelő lefutna, majd megint lefutna stb.. Ennek elkerülése végett fenntartunk egy logikai változót, ami azt jelzi, hogy az Activate esemény VBA kód adta-e ki, vagy felhasználó. Ha VBA kód, akkor ne fusson le.

73 Kijelölés alapján form kitöltése Ha van kijelölt rekord, akkor a menetrendek osztály GetMenetrend metódusát meghívjuk a kijelölt rekord indexével és a form értékeit a GetMenetrend által visszaadott menetrend objektum adataival feltöltjük, és a gomb feliratát Módosítás -ra állítjuk. Ügyeljünk arra, hogy az idő adatokat a Format paranccsal hh:mm formátumra hozzuk, hogy biztosan ebbe a formátumba legyen. (Nem megfelelő cellaformázás miatt előfordulhat, hogy hiába óra:perc formába van a menetrend munkalapon, itt nem úgy lesz

74 Kijelölés alapjá form kitöltése Ha nincs kijelölt rekord, a form mezőit üres string-re állítjuk éa a gomb feliratát Beszúrás -ra visszaállítjuk.a gomb eseménykezelőjébe vizsgáljuk, hogy a gomb felirata kattintáskor éppen mi. Ha Módosítás akkor a menetrendek osztály Modosit metódusát hívjuk meg a kijelölt menetrend rekord indexével és a form adataiból képzett menetrend objektumot átadva neki

75 Kijelölés alapján form kitöltése

76 Kijelölés alapján form kitöltése BeszurGomb Click korábban megírt eseménykezelőjének vége módosítva

77 Kijelölés alapján form kitöltése tesztelés

78 Kijelölés alapján form kitöltése tesztelés

79 Kezelőfelület használatának kikényszerítése Elérkeztünk utolsó kitűzött célunkhoz e. Valósítsa meg, hogy mind a módosítás, mind a hozzáadás csak a b. és d. pontba leírtakkal legyen megvalósítható. Azaz a menetrend munkalapon ne lehessen kézzel új sort bevinni és valamelyik sort kézzel átírni, csak formon keresztül a beszúrást, illetve kijelöléssel és formon keresztül a módosítást! Megvalósítás: a menetrend munkalaphoz egy Worksheet-re vonatkozó olyan eseménykezelőt kell létrehozni, ami ha valamelyik cellába beleírunk akkor ha átírtuk az értékét, írja ki, hogy csak a kezelőfelülettel lehet módosítani és írja visssza a régi értéket. Továbbá, ha a menetrend adatokon kívűlre kattintunk, akkor írja ki üzenetablakban, hogy Nem használt tartomány!

80 Kezelőfelület használatának kikényszerítése Itt is szükséges figyelni, hogy az eseményt a VBA program vagy a felhasználó váltja ki, hisz a VBA kód a felület kitöltése után módosít a menetrend munkalapon, ami szintén kiváltaná az eseményt ami szintén Két eseményhez kell eseménykezelőt rendelnünk: SelectionChange: mielőtt valamelyik cellába beleír a felhasználó, nyílván belemegy a cellába, azaz kijelöli. Ilyenkor beállítjuk, hogy nem VBA kód váltja ki az eseményt (programirjabe = false). Lementjük, mi volt a cellába, hogy szükség esetén erre az adatra visszaállítható legyen, ha belegépelünk valamit. Change: tartalomváltozást figyel. Ha a SelectionChange érzékelésekor elmentett adathoz képest változás van, visszaírjuk. Dobjuk fel üzentablakot ekkor, hogy csak a felületen keresztül lehetséges a módosítás.

81 Kezelőfelület használatának kikényszerítése Egyszerűség végett csak egy cella módosítását figyeljük. A menetrend munkalap modul elején vezzüsk be a következőket: A programirjabe jelzi, hogy program-e (True) vagy felhasználó módosít. regiertek változó azt jelzi, hogy mi volt a kijelöléskor (módosítás előtt) a cellatartam

82 Kezelőfelület használatának kikényszerítése

83 Kezelőfelület használatának kikényszerítése Target(1,1) el kijelölések közül az első cellát jelenti (említettük hogy az egyszerűség kedvéért csak egy cellával foglalkozunk) Ha felhasználó próbálja átírni és ténylegesen átírt (nem csak véletlenül) belekattintott, akkor feldobunk egy üzenetet és visszaírjuk az eredeti értéket. Ezt a Change eseményhez rendelt eseménykezelő csinálja

84 Kezelőfelület használatának kikényszerítése Amikor írunk a menetrend munkalapra, előtte a programirjabe változót igazra kell állítani. A modellünkben ez két helyen történik meg (menetrendek osztály). A programirjabe esetünkben a Munka1 nevű modulban található, így Munka1.programIrjaBe kifejezéssel hivatkozhatunk erre a logikai változóra Következő dián látható, hogy a menetrendek osztály két metódusát egy-egy sorral kiegészítetttük, mégpedig a Munka1.programIrjaBe = True - ra.

85 Kezelőfelület használatának kikényszerítése

86 Kezelőfelület használatának kikényszerítése teszt GNA-876 -ot megpróbltam GNA-875 re átírni

Miután létrehoztuk, szeretnénk neki beszédesebb nevet adni. A név változtatásához a következőt kell tenni:

Miután létrehoztuk, szeretnénk neki beszédesebb nevet adni. A név változtatásához a következőt kell tenni: Excel objektumok Az excelben az osztályokat úgynevezett class modulokként hozzuk létre. Miután létrehoztuk, szeretnénk neki beszédesebb nevet adni. A név változtatásához a következőt kell tenni: View-ba

Részletesebben

munkafüzet open eseményéhez

munkafüzet open eseményéhez Makrók használata az Excelben - munkafüzet open eseményéhez VBA-eljárás létrehozása Az Auto_Open makróval kapcsolatos fenti korlátozások megkerülhetők az Open eseményhez rendelt VBA-eljárással. Példa Auto_open

Részletesebben

7. Előadás. Makrók alkalmazása. Salamon Júlia. Előadás I. éves mérnök hallgatók számára

7. Előadás. Makrók alkalmazása. Salamon Júlia. Előadás I. éves mérnök hallgatók számára 7. Előadás Makrók alkalmazása. Salamon Júlia Előadás I. éves mérnök hallgatók számára Feltételes ciklusok Ha a ciklusváltozó intervallumát, előre nem tudjuk mert például a program futása során megszerzett

Részletesebben

Excel jellemzése, architektúra modellje. Excel architektúra:

Excel jellemzése, architektúra modellje. Excel architektúra: Excel jellemzése, architektúra modellje Excel architektúra: A modellre a következőképp gondolhatunk: a szerkezet középpontja egy Excel motor. Ez különböző szolgáltatásokat biztosít, tehát gondolhatunk

Részletesebben

Az importálás folyamata Felhasználói dokumentáció verzió 2.1.

Az importálás folyamata Felhasználói dokumentáció verzió 2.1. Az importálás folyamata Felhasználói dokumentáció verzió 2.1. Budapest, 2008. Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal 2.1. 2008.01.17. A teljes dokumentáció megváltozott Kiadás: 2008.01.17.

Részletesebben

Makrók használata az Excelben - Makróhibák kezelése, biztonságos jelszavak generálása

Makrók használata az Excelben - Makróhibák kezelése, biztonságos jelszavak generálása Makrók használata az Excelben - Makróhibák kezelése, biztonságos jelszavak generálása Makróhibák kezelése A Visual Basic szerkesztőablakában szerkesztés közben elindított futtatással ellenőrizhetjük a

Részletesebben

SEGÉDLET ADATKEZELÉS MS EXCEL-BEN. Tároljuk az adatokat Excel munkalapon. Megjegyzés: A feladatokat MS Office Excel 2003- ban oldottuk meg.

SEGÉDLET ADATKEZELÉS MS EXCEL-BEN. Tároljuk az adatokat Excel munkalapon. Megjegyzés: A feladatokat MS Office Excel 2003- ban oldottuk meg. SEGÉDLET ADATKEZELÉS MS EXCEL-BEN Tekintsük az alábbi példát: Népesedési tendenciák a közép-kelet-európai fővárosokban, Nemzetközi összehasonlítások 9. KSH, Budapest 2005. Tároljuk az adatokat Excel munkalapon.

Részletesebben

Lapműveletek. Indítsuk el az Excel programot és töröljük ki a Munka1 nevű munkalapot!

Lapműveletek. Indítsuk el az Excel programot és töröljük ki a Munka1 nevű munkalapot! Bevezetés Ebben a fejezetben megismerkedünk az Excel munkalapjainak beszúrásával, törlésével, másolásával, valamint áthelyezésével, illetve csoportos kezelésével. Képesek leszünk különböző munkafüzetek

Részletesebben

Access gyakorlati feladatok lépésről lépésre

Access gyakorlati feladatok lépésről lépésre Access gyakorlati feladatok lépésről lépésre 1. feladat: Hajómenetrend A balatoni hajómenetrend rendelkezésünkre áll a menetrend.txt állományban. Készítsen új adatbázist HAJO néven! A mellékelt adatállományt

Részletesebben

Java Programozás 5. Gy: Java alapok. Adatkezelő 1.rész

Java Programozás 5. Gy: Java alapok. Adatkezelő 1.rész Java Programozás 5. Gy: Java alapok Adatkezelő 1.rész 27/1 B ITv: MAN 2018.04.13 Feladat Egy nagyon hosszú feladatmegoldásba kezdünk bele: létrehozunk egy adatkezelő programot, sok-sok extrával: 27/2 A

Részletesebben

MS ACCESS 2010 ADATBÁZIS-KEZELÉS ELMÉLET SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1

MS ACCESS 2010 ADATBÁZIS-KEZELÉS ELMÉLET SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 ADATBÁZIS-KEZELÉS MS ACCESS 2010 A feladat megoldása során a Microsoft Office Access 2010 használata a javasolt. Ebben a feladatban a következőket fogjuk gyakorolni: Adatok importálása

Részletesebben

Műveletek makrókkal. Makró futtatása párbeszédpanelről. A Színezés makró futtatása a Makró párbeszédpanelről

Műveletek makrókkal. Makró futtatása párbeszédpanelről. A Színezés makró futtatása a Makró párbeszédpanelről Műveletek makrókkal A munkafüzettel együtt tárolt, minden munkalapon elérhető makrót a Fejlesztőeszközök szalag Makrók párbeszédpanelje segítségével nyithatjuk meg, innen végezhetjük el a makrókkal megoldandó

Részletesebben

Osztályok. 4. gyakorlat

Osztályok. 4. gyakorlat Osztályok 4. gyakorlat Az osztály fogalma Az objektumok formai leírása, melyek azonos tulajdonsággal és operációkkal rendelkeznek. Osztályból objektum készítését példányosításnak nevezzük. Minden objektum

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉPES PROBLÉMAMEGOLDÁS

SZÁMÍTÓGÉPES PROBLÉMAMEGOLDÁS SZÁMÍTÓGÉPES PROBLÉMAMEGOLDÁS 2.ELŐADÁS A VB programozási nyelv Az Excel programozása 2 A VB programozási nyelv Adattípusok Adatok kezelése Vezérlőszerkezetek Adattípusok és műveletek Egész adattípusok

Részletesebben

Microsoft Word előadás. Bevezetés az informatikába I.

Microsoft Word előadás. Bevezetés az informatikába I. Microsoft Word előadás Bevezetés az informatikába I. A Word felépítése Menüsor Eszköztár Vonalzók Kurzor Dokumentum Állapotsor Betűk betűtípus fogalma betűméret félkövér, dőlt, aláhúzott proporcionális

Részletesebben

1.1.1 Dátum és idő függvények

1.1.1 Dátum és idő függvények 1.1.1 Dátum és idő függvények Azt már tudjuk, hogy két dátum különbsége az eltelt napok számát adja meg, köszönhetően a dátum tárolási módjának az Excel-ben. Azt is tudjuk a korábbiakból, hogy a MA() függvény

Részletesebben

HVK Adminisztrátori használati útmutató

HVK Adminisztrátori használati útmutató HVK Adminisztrátori használati útmutató Tartalom felöltés, Hírek karbantartása A www.mvfportal.hu oldalon a bejelentkezést követően a rendszer a felhasználó jogosultsági besorolásának megfelelő nyitó oldalra

Részletesebben

ReszlAd fájl, kitöltési útmutató:

ReszlAd fájl, kitöltési útmutató: 1 ReszlAd fájl, kitöltési útmutató: A ReszlAd táblázat egy adott látogatás részletes adatait tartalmazza. A szaktanácsadó által hiánytalanul kitöltött, és elnevezett fájlt e-mail üzenetben kérjük elküldeni

Részletesebben

Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL. a., Begépelés

Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL. a., Begépelés Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL a., Begépelés Az adatok bevitelének legegyszerűbb módja, ha a táblázat kijelölt cellájába beírjuk őket. - számok (numerikus adatok) -

Részletesebben

ONLINE SZAKÉRTŐI KERETRENDSZER

ONLINE SZAKÉRTŐI KERETRENDSZER FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET 1. ÁBRA 1.Lépés Szakértői rendszer főbb paramétereinek megadása 0. Ellenőrzés bekapcsolása (Ha első alkalommal használja a rendszert ajánlott kipipálni). A rendszer a megadott paramétereket

Részletesebben

Készítsen egy adatbázist (egytáblásat) egy számítástechnikai tanfolyam résztvevőiről. Az adattábla rögzítse a következőket:

Készítsen egy adatbázist (egytáblásat) egy számítástechnikai tanfolyam résztvevőiről. Az adattábla rögzítse a következőket: 1. feladat A. Készítsen egy adatbázist (egytáblásat) egy számítástechnikai tanfolyam résztvevőiről. Az adattábla rögzítse a következőket: Tanuló neve - szöveges mező Csoport azonosítója - szöveges mező

Részletesebben

Adabáziselérés ODBC-n keresztül utasításokkal C#-ban

Adabáziselérés ODBC-n keresztül utasításokkal C#-ban Adabáziselérés ODBC-n keresztül utasításokkal C#-ban 1. Előkészítés Access adatbázis lemásolása, ODBC DSN létrehozása Másoljuk le az alábbiakat: Mit Honnan Hova list.mdb p:\johanyák Csaba\Vizualis programozas\data\

Részletesebben

SZÁMÍTÁSOK A TÁBLÁZATBAN

SZÁMÍTÁSOK A TÁBLÁZATBAN SZÁMÍTÁSOK A TÁBLÁZATBAN Az Excelben az egyszerű adatok bevitelén kívül számításokat is végezhetünk. Ezeket a cellákba beírt képletek segítségével oldjuk meg. A képlet: olyan egyenlet, amely a munkalapon

Részletesebben

A feladat megoldása során a Microsoft Office Excel használata a javasolt. Ebben a feladatban a következőket fogjuk gyakorolni:

A feladat megoldása során a Microsoft Office Excel használata a javasolt. Ebben a feladatban a következőket fogjuk gyakorolni: SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 A feladat megoldása során a Microsoft Office Excel használata a javasolt. Ebben a feladatban a következőket fogjuk gyakorolni: Irányított beillesztés használata. Keresőfüggvények.

Részletesebben

LibreOffice makrók. PCLinuxOS Magazine augusztus. Írta: zerocool

LibreOffice makrók. PCLinuxOS Magazine augusztus. Írta: zerocool PCLinuxOS Magazine 2014. augusztus Írta: zerocool OK, bevallom! Excel-varázsló voltam. Történetesen ez volt az egyetlen nagy akadály, ami a Linux-ra váltásban gátolt. Tudtam, ha nem dobom el az Exceltrükkök

Részletesebben

Új adatbázis létrehozása

Új adatbázis létrehozása Az adatbázis-állomány létrehozása Indítsuk el a programot és válasszuk az Új adatbázis menüpontot. A már korábban megismert módszerrel hozzuk létre az Autókereskedés nevű adatbázis-állományt! Például:

Részletesebben

Word V. tabulátortípus meg nem jelenik: Tabulátor - balra, Tabulátor - jobbra,

Word V. tabulátortípus meg nem jelenik: Tabulátor - balra, Tabulátor - jobbra, Word V. Tabulátorok A tabulátorok (tabulátorhely: A vízszintes vonalzó azon pontja, amely meghatározza a szövegbehúzást, illetve a szövegoszlop kezdetét.), segítségével a szöveget balra, jobbra, középre,

Részletesebben

Feladatok megoldásai

Feladatok megoldásai 1. Az oszlopszélességet az oszlopszegélyre való dupla kattintással állítsuk be! Mit tapasztalunk? Az oszlopszegélyre való dupla kattintáskor az Excel az oszlopban található leghosszabb bejegyzés hosszúsága

Részletesebben

1. Az Access 2000 indítása után válasszuk az Üres adatbázis létrehozása pontot,

1. Az Access 2000 indítása után válasszuk az Üres adatbázis létrehozása pontot, 2. feladat A. Készítsen egy adatbázist(egytáblás), egy atlétika világbajnokság 100m-es gyorsfutásának eredményeiről. Az adattábla legyen képes a következők rögzítésére: Verseny helyszíne(ország) - szöveges

Részletesebben

Diagram létrehozása. 1. ábra Minta a diagramkészítéshez

Diagram létrehozása. 1. ábra Minta a diagramkészítéshez Bevezetés Ebben a témakörben megtanuljuk, hogyan hozzunk létre diagramokat, valamint elsajátítjuk a diagramok formázásnak, módosításának lehetőségeit. A munkalap adatainak grafikus ábrázolási formáját

Részletesebben

Szolgáltatási szerződés elektronikus aláírása

Szolgáltatási szerződés elektronikus aláírása Szolgáltatási szerződés elektronikus aláírása Windows 7, 8, 8.1 és 10 operációs rendszeren 1(11) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. Aláírási lehetőségek... 3 3.1. Szolgáltatási

Részletesebben

Prezentáció Microsoft PowerPoint XP

Prezentáció Microsoft PowerPoint XP Prezentáció Microsoft PowerPoint XP Megoldások 1. A program indításakor a Munkaablakban válasszuk az Előadás-tervező varázslóval hivatkozást! A Varázsló segítségével hozzuk létre a bemutatót! A kész bemutatót

Részletesebben

Oktatási segédanyag. Weboldalszerkesztési gyakorlatok

Oktatási segédanyag. Weboldalszerkesztési gyakorlatok Oktatási segédanyag Weboldalszerkesztési gyakorlatok Bevezetés A korábbi oktatási segédanyagokban megismertük a weboldalszerkesztés gyakorlatát. Ennek a segédanyagnak a célja, hogy gyakorlati példákon

Részletesebben

Microsoft Excel 2010

Microsoft Excel 2010 Microsoft Excel 2010 Milyen feladatok végrehajtására használatosak a táblázatkezelők? Táblázatok létrehozására, és azok formai kialakítására A táblázat adatainak kiértékelésére Diagramok készítésére Adatbázisok,

Részletesebben

A Microsoft OFFICE. EXCEL táblázatkezelő. program alapjai. 2013-as verzió használatával

A Microsoft OFFICE. EXCEL táblázatkezelő. program alapjai. 2013-as verzió használatával A Microsoft OFFICE EXCEL táblázatkezelő program alapjai 2013-as verzió használatával A Microsoft Office programcsomag táblázatkezelő alkalmazása az EXCEL! Aktív táblázatok készítésére használjuk! Képletekkel,

Részletesebben

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása.

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása. QGIS Gyakorló Verzió: 1.7. Wroclaw Cím: A Print composer használata és a címkézés. Minta fájl letöltése innen: http://www.box.net/shared/87p9n0csad Egyre több publikációban szerepelnek digitális térképek,

Részletesebben

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése Táblázatok Táblázatok beszúrása A táblázatok sorokba és oszlopokba rendezett téglalap alakú cellákból épülnek fel. A cellák tartalmazhatnak képet vagy szöveget. A táblázatok használhatók adatok megjelenítésére,

Részletesebben

MARKETING ELEMZÉS TERVEZÉS PROGRAM ISMERTETİ

MARKETING ELEMZÉS TERVEZÉS PROGRAM ISMERTETİ MARKETING ELEMZÉS TERVEZÉS PROGRAM ISMERTETİ 1 Marketing elemzés tervezés program ismertetı A Marketing elemzés tervezés Microsoft Excel munkafüzet 27-27 egymásba ágyazott Excel táblázatot tartalmaz, amelyeket

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉPES PROBLÉMAMEGOLDÁS

SZÁMÍTÓGÉPES PROBLÉMAMEGOLDÁS Dr. Pál László, Sapientia EMTE, Csíkszereda SZÁMÍTÓGÉPES PROBLÉMAMEGOLDÁS 1.ELŐADÁS 2015-2016 ősz VBA bevezető Előadás tematika 1.Előadás: VBA bevezető (VB, VBA környezet, Makrók) 2. Előadás: A Visual

Részletesebben

Alapok (a K2D rendszer alapjai)

Alapok (a K2D rendszer alapjai) Alapok (a K2D rendszer alapjai) 1 1. Bevezetés... 3 2. Fastruktúra... 3 2.1. Nyitása, zárása... 3 2.2. Fülek... 5 2.3. Licence kulcs érvényesítése... 9 2.4. Új elem felvitele... 10 2.5. Elem törlése...

Részletesebben

Sorosítás (szerializáció) és helyreállítás. 1. Bináris sorosítás és helyreállítás. 1.1. Szükséges névterek. 1.2. Attribútumok. 1.3.

Sorosítás (szerializáció) és helyreállítás. 1. Bináris sorosítás és helyreállítás. 1.1. Szükséges névterek. 1.2. Attribútumok. 1.3. Sorosítás (szerializáció) és helyreállítás Cél: a memóriában tárolt adatok egyszerű lemezre mentése és visszatöltése. A sorosítás során létrehozunk egy állományt és egy sorosítást kezelő objektumot. Ez

Részletesebben

3. Ezután a jobb oldali képernyő részen megjelenik az adatbázistábla, melynek először a rövid nevét adjuk meg, pl.: demo_tabla

3. Ezután a jobb oldali képernyő részen megjelenik az adatbázistábla, melynek először a rövid nevét adjuk meg, pl.: demo_tabla 1. Az adatbázistábla létrehozása a, Ha még nem hoztunk létre egy adatbázistáblát sem, akkor a jobb egérrel a DDIC-objekt. könyvtárra kattintva, majd a Létrehozás és az Adatbázistábla menüpontokat választva

Részletesebben

PHP-MySQL. Adatbázisok gyakorlat

PHP-MySQL. Adatbázisok gyakorlat PHP-MySQL Adatbázisok gyakorlat Weboldalak és adatbázisok Az eddigiek során megismertük, hogyan lehet a PHP segítségével dinamikus weblapokat készíteni. A dinamikus weboldalak az esetek többségében valamilyen

Részletesebben

Egyéni párbeszédpanel Excelben

Egyéni párbeszédpanel Excelben Egyéni párbeszédpanel Excelben Készítsünk olyan, kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díjszámítására szolgáló párbeszédpanelt, amely a munkafüzet betöltésekor megjelenik. A jármű kategóriájától (hengerűrtartalomtól)

Részletesebben

Johanyák Zsolt Csaba: Ugráló gomb oktatási segédlet Copyright 2008 Johanyák Zsolt Csaba

Johanyák Zsolt Csaba: Ugráló gomb oktatási segédlet    Copyright 2008 Johanyák Zsolt Csaba Ugráló gomb Készítsünk egy egyszerű játékprogramot, ami egy mozgó nyomógombot tartalmaz. A nyomógomb beállított ideig marad egy helyben, majd az ablakon számára elhatárolt terület (panel) egy véletlenszerűen

Részletesebben

C++ programozási nyelv

C++ programozási nyelv C++ programozási nyelv Gyakorlat - 13. hét Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Informatikai Intézet Soós Sándor 2004. december A C++ programozási nyelv Soós Sándor 1/10 Tartalomjegyzék Objektumok

Részletesebben

Navigációs GPS adatok kezelése QGIS programmal (1.4 verzió) Összeállította dr. Siki Zoltán

Navigációs GPS adatok kezelése QGIS programmal (1.4 verzió) Összeállította dr. Siki Zoltán Navigációs GPS adatok kezelése QGIS programmal (1.4 verzió) Összeállította dr. Siki Zoltán A QGIS program GPS eszközök modulja segítségével kétirányú kommunikációt folytathatunk a navigációs GPS vevőnkkel.

Részletesebben

Java Programozás 6. Gy: Java alapok. Adatkezelő 2.rész

Java Programozás 6. Gy: Java alapok. Adatkezelő 2.rész Java Programozás 6. Gy: Java alapok Adatkezelő 2.rész 25/1 B ITv: MAN 2018.04.13 A feladat Feladat: folytassuk a panel életre keltését! - Alakítsuk ki a Lista panelt - Betöltéskor olvassuk be az adatokat

Részletesebben

Johanyák Zsolt Csaba: Grafikus felület programozása. http://www.johanyak.hu e-mail: johanyak.csaba@gamf.kefo.hu Copyright 2008 Johanyák Zsolt Csaba

Johanyák Zsolt Csaba: Grafikus felület programozása. http://www.johanyak.hu e-mail: johanyak.csaba@gamf.kefo.hu Copyright 2008 Johanyák Zsolt Csaba Johanyák Zsolt Csaba: Grafikus felület programozása http://www.johanyak.hu e-mail: johanyak.csaba@gamf.kefo.hu Copyright 2008 Johanyák Zsolt Csaba 1. Gyümölcsárazó automata Készítsünk egy gyümölcsárazó

Részletesebben

EDInet Connector telepítési segédlet

EDInet Connector telepítési segédlet EDInet Connector telepítési segédlet A cégünk által küldött e-mail-ben található linkre kattintva, a következő weboldal jelenik meg a böngészőben: Az EdinetConnectorInstall szövegre klikkelve(a képen pirossal

Részletesebben

Rendszergazda Debrecenben

Rendszergazda Debrecenben LEVELEZŐKLIENS BEÁLLÍTÁSA A levelezés kényelmesen kliensprogramokkal is elérhető, és használható. Ezen útmutató beállítási segítséget nyújt, két konkrét klienssel bemutatva képernyőképekkel. Természetesen

Részletesebben

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013 Tartalomjegyzék 1. Technikai információk... 2 2. Publikus felület... 2 2.1 Bejelentkezés... 2 2.2 Összesítés... 3 2.2.1 Statisztikai tábla megtekintése...

Részletesebben

SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1

SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 A feladat megoldása során a Word 2010 használata a javasolt. Ebben a feladatban a következőket fogjuk gyakorolni: Kötetegyesítés. Címsorok előléptetése. Vázlat nézet használata.

Részletesebben

OOP #14 (referencia-elv)

OOP #14 (referencia-elv) OOP #14 (referencia-elv) v1.0 2003.03.19. 21:22:00 Eszterházy Károly Főiskola Információtechnológia tsz. Hernyák Zoltán adj. e-mail: aroan@ektf.hu web: http://aries.ektf.hu/~aroan OOP OOP_14-1 - E jegyzet

Részletesebben

Szöveges műveletek. Mielőtt nekikezdenénk első szövegünk bevitelének, tanuljunk meg néhány alapvető műveletet a 2003-as verzió segítségével:

Szöveges műveletek. Mielőtt nekikezdenénk első szövegünk bevitelének, tanuljunk meg néhány alapvető műveletet a 2003-as verzió segítségével: Alapvető szabályok Mielőtt nekikezdenénk első szövegünk bevitelének, tanuljunk meg néhány alapvető műveletet a 2003-as verzió segítségével: Minden szöveges elem szövegdobozban, objektumban helyezkedik

Részletesebben

Eseménykezelés. Szoftvertervezés és -fejlesztés II. előadás. Szénási Sándor.

Eseménykezelés. Szoftvertervezés és -fejlesztés II. előadás.   Szénási Sándor. Eseménykezelés előadás http://nik.uni-obuda.hu/sztf2 Szénási Sándor szenasi.sandor@nik.uni-obuda.hu Óbudai Egyetem,Neumann János Informatikai Kar Függvénymutatókkal Származtatással Interfészekkel Egyéb

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAKOK JELENTKEZÉSI FELÜLETÉHEZ

TÁJÉKOZTATÓ A SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAKOK JELENTKEZÉSI FELÜLETÉHEZ TÁJÉKOZTATÓ A SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAKOK JELENTKEZÉSI FELÜLETÉHEZ Jelentkezési útmutató I. Bevezető A szakirányú továbbképzési szakokra történő jelentkezés a Probono rendszer felületén keresztül történik.

Részletesebben

ESZR - Feltáró hálózat

ESZR - Feltáró hálózat ESZR - Feltáró hálózat ERDŐGAZDÁLKODÁS/FELTÁRÓ HÁLÓZAT Bevezetés Az erdészeti tevékenységeket támogató technológiák folyamatos fejlődésével szükségessé válik az erdőfeltárás, az erdőfeltáró hálózatok -

Részletesebben

Oktatási anyag Excel kezdő

Oktatási anyag Excel kezdő Oktatási anyag Excel kezdő 2010.10.11. 1 Tartalom I. Alapfogalmak... 3 A munkafüzet és részei... 3 Aktív cella... 3 Tartomány... 3 Összefüggő tartomány... 3 Nem összefüggő tartomány... 4 II. A program

Részletesebben

C++ programozási nyelv Konstruktorok-destruktorok

C++ programozási nyelv Konstruktorok-destruktorok C++ programozási nyelv Konstruktorok-destruktorok Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Informatikai Intézet Soós Sándor 2004. szeptember A C++ programozási nyelv Soós Sándor 1/20 Tartalomjegyzék

Részletesebben

Programozási alapismeretek 4.

Programozási alapismeretek 4. Programozási alapismeretek 4. Obejktum-Orientált Programozás Kis Balázs Bevezetés I. Az OO programozási szemlélet, egy merőben más szemlélet, az összes előző szemlélettel (strukturális, moduláris, stb.)

Részletesebben

Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal

Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal Aromo Iskolaadminisztrációs Szoftver Felhasználói kézikönyv -- Szöveges értékelés 1 Tartalomjegyzék Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal 1 Bevezetés 3

Részletesebben

QGIS Gyakorló. 1. kép. A vektor réteg (grassland.shp).

QGIS Gyakorló. 1. kép. A vektor réteg (grassland.shp). QGIS Gyakorló Verzió: 1.7 Wroclaw Cím: Műveletek az attribútum táblával Minta fájl letöltése innen: https://www.dropbox.com/link/17.oxt9ziogfh?k=54ff982063bac43be40bf263d9cf45ef A vektoros adatmodell számos

Részletesebben

A gyakorlat során az alábbi ábrán látható négy entitáshoz kapcsolódó adatbevitelt fogjuk megoldani.

A gyakorlat során az alábbi ábrán látható négy entitáshoz kapcsolódó adatbevitelt fogjuk megoldani. Vizuális programozás 1. A gyakorlat célja A gyakorlat célja a Könyvtár alkalmazás folytatása az előző gyakorlaton elkészített grafikus felület felhasználásával. Elsőként lemásoljuk az előző gyakorlat eredményeként

Részletesebben

Választó lekérdezés létrehozása

Választó lekérdezés létrehozása Választó lekérdezés létrehozása A választó lekérdezés egy vagy több rekordforrásból származó adatokat jelenít meg. A választó lekérdezések a táblák, illetve az adatbázis tartalmát nem változtatják meg,

Részletesebben

Hasonlóságelemzés COCO használatával

Hasonlóságelemzés COCO használatával Hasonlóságelemzés COCO használatával Miért a CoCo?? Mire használhatom a CoCo-t?! Például megállapíthatom, hogy van-e a piacon olyan cég, amely az árhoz és a többiekhez képest kevesebbet vagy többet teljesít.?

Részletesebben

Meglévő munkafüzet megnyitása, mentése új néven

Meglévő munkafüzet megnyitása, mentése új néven Példánkban a következő lépéseket végezzük el: megnyitunk egy korábban mentett munkafüzetet, a megnyitott munkafüzetről egy másolatot készítünk, azaz új néven mentjük el. Meglévő munkafüzet megnyitása Egy

Részletesebben

Aromo Szöveges Értékelés

Aromo Szöveges Értékelés Aromo Szöveges Értékelés AROMO Iskolaadminisztrációs Szoftver v2.50 - Felhasználói kézikönyv- Szöveges értékelés 1 Tartalomjegyzék Aromo Szöveges Értékelés 1 Bevezetés 3 A Szöveges Értékelés modul koncepciója

Részletesebben

C#---Access adatbáziskezelési gyakorlat

C#---Access adatbáziskezelési gyakorlat C#---Access adatbáziskezelési gyakorlat 1. Feladat: adatbázis kezelő alkalmazás készítése C# környezetben, Access adatbázist használva. 2. Minta adatbázis létrehozása ACCESS-ben 3. A Projekt létrehozása

Részletesebben

Másodlagos adatok beszerzése és külső adattábla csatolása ArcGIS 10-ben

Másodlagos adatok beszerzése és külső adattábla csatolása ArcGIS 10-ben Másodlagos adatok beszerzése és külső adattábla csatolása ArcGIS 10-ben oktatási segédlet Gazdaságföldrajz, Geoökonómia és Fenntartható Fejlődés Intézet Budapesti Corvinus Egyetem Készítette: Varga Ágnes

Részletesebben

Dr. Pétery Kristóf: Excel 2007 feladatok és megoldások 2.

Dr. Pétery Kristóf: Excel 2007 feladatok és megoldások 2. 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Java Programozás 8. Gy: Java alapok. Adatkezelő 4.rész

Java Programozás 8. Gy: Java alapok. Adatkezelő 4.rész Java Programozás 8. Gy: Java alapok Adatkezelő 4.rész 37/1 B ITv: MAN 2018.04.15 A feladat Feladat: folytassuk a panel életre keltését! - Készítsük el a Módosítás funkciót - A Lista panelt másoljuk le,

Részletesebben

Készítsünk programot amelyik valóban a munkalapon felhasznált

Készítsünk programot amelyik valóban a munkalapon felhasznált Az utolsó használt cella kijelölése Készítsünk programot amelyik valóban a munkalapon felhasznált tartomány legutolsó celláját jelöli ki, ha a CTRL+END billentyû-kombinációt leütjük. A feladat meghatározása

Részletesebben

6. Alkalom. Kép ClipArt WordArt Szimbólum Körlevél. K é p

6. Alkalom. Kép ClipArt WordArt Szimbólum Körlevél. K é p 6. Alkalom Kép ClipArt WordArt Szimbólum Körlevél K é p Képet már létezı képállományból vagy a Word beépített CLIPART képtárgyőjteményébıl illeszthetünk be. Képállományból kép beillesztése A szövegkurzort

Részletesebben

Kézikönyv. Szelekciós jegyzék 2.

Kézikönyv. Szelekciós jegyzék 2. Kézikönyv Szelekciós jegyzék 2. Tartalomjegyzék 1 SZÁMLA (ÉRTÉKESÍTÉS) - ÜRES... 4 2 ABAS-ERP MASZKINFÓ... 6 3 SZÁMLA (ÉRTÉKESÍTÉS) - ÜRES... 7 4 ABAS-ERP UTASÍTÁS ÁTTEKINTÉS... 8 5 PARANCS KERESÉSE...

Részletesebben

Felhasználói segédlet

Felhasználói segédlet Felhasználói segédlet Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata által meghirdetett Civil Alapra, Kulturális Alapra, Ifjúságpolitikai Alapra és Sportfeladatokra pályázók részére 2015/04/09/ 1 Cél A pályázók

Részletesebben

Microsoft Office PowerPoint 2007 fájlműveletei

Microsoft Office PowerPoint 2007 fájlműveletei Microsoft Office PowerPoint 2007 fájlműveletei Program megnyitása Indítsuk el valamelyik tanult módszerrel a 2007-es verziót. Figyeljük meg, hogy most más felületet kapunk, mint az eddigi megszokott Office

Részletesebben

Programozási nyelvek Java

Programozási nyelvek Java statikus programszerkezet Programozási nyelvek Java Kozsik Tamás előadása alapján Készítette: Nagy Krisztián 2. előadás csomag könyvtárak könyvtárak forrásfájlok bájtkódok (.java) (.class) primitív osztály

Részletesebben

Táblázatok kezelése. 1. ábra Táblázat kezelése menüből

Táblázatok kezelése. 1. ábra Táblázat kezelése menüből Táblázat beszúrása, létrehozása A táblázatok készítésének igénye már a korai szövegszerkesztőkben felmerült, de ezekben nem sok lehetőség állt rendelkezésre. A mai szövegszerkesztőket már kiegészítették

Részletesebben

SharePoint Designer 2007

SharePoint Designer 2007 SharePoint Designer 2007 Az elsı lépés, Programok/Microsoft Office/SharePoint Designer 2007 Az üres lapot rögtön el kell menteni, értelemszerően a feladat által megadott néven és helyre. A kiterjesztése

Részletesebben

az adatbevitel szabályozása, alapok

az adatbevitel szabályozása, alapok az adatbevitel szabályozása, alapok De, Tanító bácsi! Én úgy tudom, hogy ezt igazából, csak adatbázisban tudjuk megtenni! Hááát Ez igaz Pistike! Bár egy-két eszköz a táblázat-kezelő programban is a rendelkezésünkre

Részletesebben

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat.

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat. A feladat megoldásához a Sharepoint Designer 2007 programot használjuk, mely ingyenesen letölthető a Microsoft weboldaláról. Az érettségi aktuális szoftverlistája alapján az Expression Web 2, az Expression

Részletesebben

Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver

Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver Felhasználói leírás verzió: 1.0 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. ALAPKÉPERNYŐ... 3 3. MENÜSZERKEZET... 3 4. DOKUMENTUM ALÁÍRÁSA... 4

Részletesebben

Java II. I A Java programozási nyelv alapelemei

Java II. I A Java programozási nyelv alapelemei Java II. I A Java programozási nyelv alapelemei Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék Utolsó módosítás: 2008. 02. 19. Java II.: Alapelemek JAVA2 / 1 A Java formalizmusa A C, illetve az annak

Részletesebben

SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1

SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 A bevezető gyakorlat célja a további munkához szükséges alaptevékenységek (pl. fájlok keresése, másolása) áttekintése. A gyakorlat anyagában szereplő feladatok többféleképpen

Részletesebben

Felhasználói segédlet

Felhasználói segédlet Felhasználói segédlet Debrecen Megyei Jogú Város civil szervezeti számára pályázatok Civil Alapból, Kulturális Alapból és Ifjúságpolitikai Alapból történő finanszírozásának online igényléséhez 2013/04/02/

Részletesebben

RBLDNS DNS-based blocklists management felhasználói kézikönyv

RBLDNS DNS-based blocklists management felhasználói kézikönyv RBLDNS DNS-based blocklists management felhasználói kézikönyv (INTEGRITY Kft. 2013. 06. 27.) RBLDNS Webes kezelőfelülete Az INTEGRITY által működtetett RBLDNS rendszer webes felületét a spamdns.eu/rbl/

Részletesebben

Táblázatos adatok használata

Táblázatos adatok használata Táblázatos adatok használata Tartalomjegyzék 1. Az adatok rendezése...2 2. Keresés a táblázatban...2 3. A megjelenő oszlopok kiválasztása...3 4. Az oszlopok sorrendjének meghatározása...4 5. Az oszlopok

Részletesebben

számított mező, számított tétel

számított mező, számított tétel számított mező, számított tétel A pivot táblában négy számított objektumot hozhatunk létre. Ebből kettőnek a képletét közvetlenül a felhasználó szerkeszti meg, a másik kettőét a program állítja össze.

Részletesebben

1. A NÉPESSÉGNYILVÁNTARTÓ PROGRAM TELEPÍTÉSI FELTÉTELE. A

1. A NÉPESSÉGNYILVÁNTARTÓ PROGRAM TELEPÍTÉSI FELTÉTELE. A 1. A NÉPESSÉGNYILVÁNTARTÓ PROGRAM TELEPÍTÉSI FELTÉTELE. A következıkben leírt telepítési lépések, csak azokon a gépeken végezhetık el, ahol elızıleg is üzemelt már a DECÉRT rendszer, mivel a programhoz

Részletesebben

Jelentkezési lap képző szervek részére

Jelentkezési lap képző szervek részére Jelentkezési lap képző szervek részére Felhasználói segédlet Tartalomjegzék Belépés Jelentkezési lap felület Kézi kitöltés menete Alapadatok megadása Korábban megszerzett vezetői engedély adatai Személyes

Részletesebben

Tipp A Word makrók kimerítõ tárgyalását megtalálhatjuk az O Reilly gondozásában megjelent Writing Word Macros címû könyvben.

Tipp A Word makrók kimerítõ tárgyalását megtalálhatjuk az O Reilly gondozásában megjelent Writing Word Macros címû könyvben. 2. fogás Utazás a makrók birodalmába Gyorstalpaló tanfolyam, amelynek során meggyõzõdhetünk arról, milyen sokat segíthetnek a makrók a fárasztó és idõrabló feladatok automatizálásában. A Word 6-os és azutáni

Részletesebben

Citációs index időintervallumra DE MTMT Adminisztrátorok

Citációs index időintervallumra DE MTMT Adminisztrátorok Citációs index időintervallumra 2019.02.20. - DE MTMT Adminisztrátorok Szerzőnként le kell keresni adott időintervallumhoz tartozó adott évi idézéskapcsolatokat, ezeket az idézéskapcsolatokat egy közös

Részletesebben

Segédanyag az iktatáshoz. Tartalomjegyzék

Segédanyag az  iktatáshoz. Tartalomjegyzék Segédanyag az email iktatáshoz Tartalomjegyzék I. Digitális, bejövő email iktatás... 2 II. Digitális, belső irányú email iktatása... 14 III. Kimenő email iktatása... 23 I. Digitális, bejövő email iktatás

Részletesebben

Órarendkészítő szoftver

Órarendkészítő szoftver SchoolTime Órarendkészítő szoftver 2.0 verzió Tartalomjegyzék: 1., Belépés a programba...3 2., Órarend főtábla...3 3., Tanátok...4 3.1., Új tanár felvitele, módosítása...4 3.2., Tanár törlése...4 3.3.,

Részletesebben

ADATSZOLGÁLTATÁS központi honlap használata esetén

ADATSZOLGÁLTATÁS központi honlap használata esetén ADATSZOLGÁLTATÁS központi honlap használata esetén 1. A 18/2005. IHM rendelet melléklete alapján össze kell állítani a közérdekű adatokat 2. Az elkészített dokumentumok feltöltése a központi honlapra:

Részletesebben

Bevezetés a Python programozási nyelvbe

Bevezetés a Python programozási nyelvbe Bevezetés a Python programozási nyelvbe 7. Gyakorlat osztályok, objektumok (utolsó módosítás 2018. aug. 28.) Szathmáry László Debreceni Egyetem Informatikai Kar 2018-2019, 1. félév OO programozás Pythonban

Részletesebben

Duál Reklám weboldal Adminisztrátor kézikönyv

Duál Reklám weboldal Adminisztrátor kézikönyv Duál Reklám weboldal Adminisztrátor kézikönyv Dokumentum Verzió: 1.0 Készítette: SysWork Szoftverház Kft. 1. oldal Felület elérése Az adminisztrációs felület belépés után érhető el. Belépés után automatikusan

Részletesebben

A. Webes metaadat szerkesztő

A. Webes metaadat szerkesztő ADATSZOLGÁLTATÁS központi honlap használata esetén 1. A 18/2005. IHM rendelet melléklete alapján össze kell állítani a közérdekű adatokat 2. Az elkészített dokumentumok feltöltése a központi honlapra:

Részletesebben

KÖNYVTÁRI KATALÓGUS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

KÖNYVTÁRI KATALÓGUS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ KÖNYVTÁRI KATALÓGUS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Mi az OPAC? Az OPAC az Online Public Access Catalogue rövidítése. Jelentése olyan számítógépes katalógus, mely nyilvános, bárki számára közvetlenül, általában ingyen

Részletesebben