AUTÓTESZT FELHASZNÁLÓI DOKUMANTÁCIÓ. 1.2 Verzió. Fék és lengéscsillapítottság vizsgálat

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "AUTÓTESZT FELHASZNÁLÓI DOKUMANTÁCIÓ. 1.2 Verzió. Fék és lengéscsillapítottság vizsgálat"

Átírás

1 Petitan Informatika Bt Szeged, Kereszttöltés u. 23/A Tel/Fax: (62) web: AUTÓTESZT Fék és lengéscsillapítottság vizsgálat FELHASZNÁLÓI DOKUMANTÁCIÓ 1.2 Verzió

2 Tartalomjegyzék 1Telepítés A Program főmenüje Törzsadatok karbantartó Tulajdonos Karbantartó Felhasználói paraméterek karbantartó Felhasználói jogosultság karbantartó Cégadatok karbantartása Megrendelések Tanúsítvány nyomtatás Adatkarbantartás Biztonsági mentés Felülvizsgálatokhoz szükséges adatok megadása Gépjármű azonosító adatok megadása Fékmérések Diagnosztikai fékmérés E.F.T fékmérés Mérés visszatöltése Mérés mentése lemezre Hatósági fékhatárgörbék betöltése Többlépcsős fékmérés Összkerekes gépjárművek vizsgálata Lengéscsillapító vizsgálat Lengés diagnosztika Hivatalos Lengéscsillapító vizsgálat Lengés Fék vizsgálat felváltva Fékpad lengpad beállítás Fékpad nullázás Lengpad nullázás Tengelyterhelés mérés Futómű gyorsellenőrzés Szubjektív vizsgálat Rádiós Távirányító kezelése... 59

3 Rendszer követelmények Operációs rendszer: Windows 98 vagy későbbi verzió / NT 4.0 / 2000 / XP Internet Explorer 5.5 vagy magasabb verziója Hardver követelmény: Processzor: PIII 800 Mhz vagy ennél magasabb órajelű Memória: 128 Mb Merevlemez: 78 Mb szabad hely a program telepítéséhez. A mérések során az adatbázis mérete növekszik Legalább egy USB aljzat Rendszerkiépítéstől függően 1-4 soros port

4 1 Telepítés Az P2005 program telepítését csak a PeTitan Informatika Bt. által feljogosított személyek végezhetik. A szakszerűtlen telepítésből és jogosulatlan felhasználásból adódó esetleges károkért a PeTitan Informatika Bt. semmilyen felelősséget nem vállal. A program jogosulatlan használata büntetőjogi felelősségre vonást von maga után. A telepítés két fázisban történik: az elsőben a telepítő CD-ről a szükséges program- és adatfájlok felkerülnek a PC merevlemezére, a második fázisban pedig megtörténik a program regisztrálása, felhasználói adatok bevitele, jelszavak definiálása és a szükséges paraméterek beállítása. Figyelem! A hardver kulcsot csak az installálás után helyezzük az USB aljzatba! Indítsuk el a telepítő CD-ről az AutóTeszt Setup.exe programot. A Telepítő Varázsló útmutatását követve hajtsuk végre a program telepítését. 1. Lépés (1. ábra). Ha volt már korábban rendszer telepítve, akkor először biztonsági mentést készít a program fájlokról és az adatbázisról. A másolás végén egy ablakban megjelenik (2. ábra) az elmentett fájlok neve és teljes elérési útvonala. 1. ábra. Fájlok másolása 2. ábra. Elmentett fájlok 2. Lépés (3. ábra). Az Üdvözlő képernyőn a tovább gomb megnyomásával tud tovább menni.

5 3. ábra. Üdvözlő képernyő 3.Lépés (4. ábra). Licenc feltételek elfogadása. 4. ábra. Licenc feltételek

6 4. Lépés (5. ábra). Telepítő célkönyvtár kiválasztása. Javasolt a felkínált könyvtárat elfogadni. 5. ábra. Telepítési könyvtár 5. Lépés (6. ábra). Telepítési összetevők kiválasztása. Autóteszt 2.0 fájlok: Telepíti a program fájlokat és felülírja az Autoteszt.ini-ben lévő beállításokat. Autóteszt 2.0 Adatbázis: Lecseréli a meglévő adatbázist. Firebird 1.5 adatbázis kezelő: Telepíti az adatbázis kezelőt.

7 6. ábra. Telepítendő összetevők kiválasztása 6.Lépés (7. ábra). Start menü beállítás. Majd az összetevők másolása következik. Teljes rendszer telepítése esetén rákérdez a számítógép újraindítására. 7. ábra. Start menü beállítás

8 Lépjünk be az AutóTeszt diagnosztikai programba (Start menü /Programok/Autó Teszt 2.0 /Autó Teszt). A nyitó képernyőn töltsük ki a felhasználói adatokat (8. ábra). A színezett mezőket kötelező kitölteni. 8. ábra. Cégadatok A felhasználói adatok kitöltése után nyomjuk meg a Tovább gombot. A megjelenő képernyőn (9. ábra) lévő utasításokat követve végezzük el a program regisztrációját.

9 9. ábra. Regisztrálás A regisztrációs kód kitöltése után nyomjuk meg a Tovább gombot. Lépjünk be a Főmenübe (4. pont). Állítsuk be a Műszeregység adatait a pontban leírtaknak megfelelően. Vegyünk fel felhasználókat a pont szerint, majd rendeljünk hozzájuk jogosultságokat a pontnak megfelelően.

10 2 A Program főmenüje A program kétféle üzemmódban működhet: - Vizsgasori üzemmód - Egygépes üzemmód. Ebben a módban nem látható a vizsgasori menü. A két üzemmódot a hardver kulcsban lévő beállítások határozzák meg. A beállítások megváltoztatását a 5.1. pontban leírtak szerint tudjuk elvégezni. Bejelentkezés után a főmenübe (10. ábra) jutunk, ahonnan el tudjuk érni a program funkcióit. Licenc adatok Menü Gépjármű sorra feltesz Gépjármű sorról levesz Adatok módosítása Gépjármű kiválasztása Gépjármű inaktív Mérési eredmények Vizsgasori menü Sorra feltett autók listája A mérések értékelése Felhasználó váltás Kilépés Kiválasztott autó rendszáma 10. ábra. Főmenü Vizsgasori menü: - Feltesz: Egy adott gépjárművet tudunk felrakni a vizsgasorra. A gépjármű rendszáma megjelenik a Sorra feltett autók listájában. - Levesz [F3]: A kiválasztott gépjárművet levesszük a vizsgasorról. - Módosítás [F4]: A kiválasztott gépjármű adatait tudjuk módosítani.

11 - Kiválaszt [F5]: A listából kiválasztott gépjármű rendszáma megjelenik a Kiválasztott autó ablakban. A Sorra feltett autók listában elszürkül a gépjármű rendszáma. - Inaktív [F6]: A Kiválasztott autó ablakból eltűnik a gépjármű rendszáma. A gépjármű kiválaszthatóvá válik a többi munkaállomáson is. - Kiértékel [F7]: Megjeleníti a Kiválasztott autó mérési eredményeit. Felhasználó váltás: kilépteti az aktuális felhasználót, majd megjeleníti a bejelentkezés dialógus ablakot. Kilépés: Bezárja az alkalmazást.

12 2.1.1 Törzsadatok karbantartó Tulajdonos Karbantartó Elérése: Főmenü->Törzsadatok->Tulajdonos Karbantartó Feladata: Itt adhatjuk meg, illetve módosíthatjuk a vizsgált gépjárművek tulajdonosainak személyi adatait (11. ábra). Kereső mező Névlista Adatmódosítás Kereső gombok Adatfrissítés (Hálózatos üzemmód) Kilpépés 11. ábra. Tulajdonosok karbantartása Keresés: A megjelenő névlistában többféle módon kereshetünk. A keresőmezőbe kezdjük beírni a keresett nevet és a névlistában automatikusan a beírt névre ugrik a mező. Ha nincs ilyen név, akkor a mező színe pirosra vált át. A névlistában a billentyűzet fel ill. le nyíl gombjával vagy a keresőgombok segítségével tudunk mozogni. Keresési szempontot a névlista fejlécére kattintva tudunk változtatni. A gombra kattintva visszalépünk a Főmenübe (10. ábra).

13 Módosítás: Ha adatot akarunk módosítani, jelöljük ki a névlistában a változtatni kívánt nevet, majd kattintsunk a gombra. Új tulajdonos megadása esetén szintén kattintsunk a gombra. A megjelenő új képernyőn végezhetjük el az adatbevitelt (12. ábra). Funkciógombok: Visszalépés a névlistához. Új tulajdonos felvétele. Meglévő adatok módosítása. Meglévő adatok teljes törlése. Beírt vagy módosított adatok rögzítése. Adatmódosítás után visszatérés az eredeti adathoz. Visszalépés a Főmenübe Keresés a névlistában

14 Funkció gomok Adat mezők 12. ábra. Tulajdonosok karbantartása Felhasználói paraméterek karbantartó Elérése: Főmenü->Törzsadatok->Felhasználói paraméterek karbantartó Feladata: A felhasználók adatainak karbantartása (új, módosítás, törlés). Csak vezetői jogkörrel lehet elérni (13. ábra).

15 Kereső mező Névlista Jog kör Adatmódosítás Adatfrissítés (Hálózatos üzemmód) Kereső gombok Kilpépés 13. ábra. Felhasználói paraméterek karbantartása Keresés: A jogkörök mezőnél választhatjuk ki a kívánt jogosultsági kört. A megjelenő névlistában többféle módon kereshetünk. A keresőmezőbe kezdjük beírni a keresett nevet és a névlistában automatikusan a beírt névre ugrik a mező. Ha nincs ilyen név akkor a mező színe pirosra vált át. A névlistában a billentyűzet fel ill. le nyíl gombjával vagy a keresőgombok segítségével tudunk mozogni. Keresési szempontot a névlista fejlécére kattintva tudunk változtatni. A gombra kattintva visszalépünk a Főmenübe (10. ábra). Módosítás: Ha adatot akarunk módosítani, jelöljük ki a névlistában a változtatni kívánt nevet, majd kattintsunk a gombra. Új felhasználó megadása esetén válasszuk ki a kívánt jogkört, majd kattintsunk a gombra.

16 A megjelenő új képernyőn végezhetjük el az adatbevitelt (14. ábra). Funkció gomok Adat mezők 14. ábra. Felhasználói adatok megadása A Funkció gombok működése megegyezik a ben leírtakkal.

17 Felhasználói jogosultság karbantartó Elérése: Főmenü->Törzsadatok->Felhasználói jogosultság karbantartó Feladata: A pontban felvett felhasználókhoz tudunk jogosultságokat hozzárendelni. Csak vezetői jogkörrel lehet elérni (15. ábra). Kereső mező Névlista Felhasználó Adatmódosítás Adatfrissítés (Hálózatos üzemmód) Kereső gombok Kilpépés 15. ábra. Felhasználói jogosultság karbantartó Válasszuk ki a kívánt felhasználót. Új felhasználó esetén a gomb megnyomásával generáljuk le a menülistát. Alaphelyzetben az adott jogosultsági szinthez tartozó összes menüpont engedélyezve van. A gombra kattintva visszalépünk a Főmenübe (10. ábra). Változtatás esetén válasszuk ki a kívánt menüpontot majd a gombra kattintva a megjelenő új képernyőn (16. ábra) engedélyeztethetjük, illetve letilthatjuk a kiválasztott menüpontot.

18 Jogosultság engedélyezése-tiltása Funkció gomok Adat mezők 16. ábra. Jogosultság megadása A Funkció gombok működése megegyezik a ben leírtakkal.

19 Cégadatok karbantartása Elérése: Főmenü->Törzsadatok->Cégadatok beállítása Feladata: Az üzemeltető cég adatainak beállítása (17. ábra). 17. ábra. Cégadatok megadása A módosított adatokat a Tovább gombra kattintva tudjuk elmenteni. Figyelem! Ha megváltoztatjuk az adatokat, a program újra kéri a regisztrációt (5. pont).

20 Megrendelések Elérése: Főmenü->Törzsadatok->Megrendelések Feladata: Megrendelések felvitele (18. ábra). Új megrendelés felviteléhez kattintsunk rá a Felvesz gombra. Adjuk meg a szükséges adatokat majd az elfogad gombbal rögzítsük az adatokat. A megrendelő nyomtatásához kattintsunk a Nyomtatás gombra. Tulajdonos Megrendelő Megrendelés ideje Fizetési mód Teljesítés deje Megjegyzés Megrendelt vizsgálatok Funkció gomok Rendszám 18. ábra. Megrendelések A funkció gombok működése megegyezik a ben leírtakkal A megjegyzés megadásánál kattintsunk a mellette lévő Módosít gombra. A felülvizsgálatok megadásánál kattintsunk a mellette lévő Módosít gombra. A megjelenő ablakban (19. ábra) tudjuk a megrendelt tételeket módosítani.

21 Egy felülvizsgálat hozzáadása Összes felülvizsgálat Kiválasztott felülvizsgálatok Egy felülvizsgálat törlése Össze felülvizsgálat hozzáadása Össze felülvizsgálat törlése Módosítások visszavonása 19. ábra. Felülvizsgálatok megadása Módosítások mentése

22 2.1.2 Tanúsítvány nyomtatás Elérése: Főmenü->Tanúsítvány nyomtatás->felhasználói paraméterek karbantartó Feladata: A már korábban elmentett mérések utólagos megtekintése, illetve nyomtatása (20. ábra). Megtekintés [F3] Kilépés [ESC] Választható vizsgálatok Kereső mező Mérések Mérés értékelése 20. ábra. Tanúsítvány utólagos nyomtatása Funkciók A tanúsítván megtekintése, nyomtatása Kilépés a főmenübe Ha mérések listában rákattintunk az oszlop fejlécére, akkor azon mező szerint rendeződnek az adatok. Ha a mérés idejére kattintunk, akkor megjelenik két mező, ahol a tól - ig határokat adhatjuk meg.

23 2.1.3 Adatkarbantartás Biztonsági mentés Elérése: Főmenü->Adatkarbantartás->Biztonsági mentés Feladata: Az adatbázisról biztonsági mentés készítése mérőegység kalibrálása, illetve hitelesítése után itt tudjuk megadni a megfelelő adatokat (21. ábra). 21. ábra. Biztonsági mentés Funkciók Új mentés létrehozása. A megadott útvonalon létrehozza a biztonsági mentés fájlt. Biztonsági mentés törlése. Törli a kiválasztott mentést Adatbázis visszaállítása a kiválasztott mentésből. Visszaállítja az adatbázist a kiválasztott mentésből. Figyelem! Ez a funkció csak akkor működik, ha nem csatlakoznak az adatbázishoz felhasználók.

24 A Elmentett állományok útvonalát az Autoteszt.ini fájl [Interbase] szekció BackupDir bejegyzésében tudjuk beállítani. A visszaállítás csak akkor működik, ha nem csatlakoznak az adatbázishoz felhasználók. Adatbázis visszaállításának lépései: - zárjuk be az összes alkalmazást, amelyik ehhez az adatbázishoz csatlakozik azon a PC-n ahol az adatbázis található indítsuk el a mentes.exe-t: Start menü>autoteszt 2.0 ->Mentes - válasszuk ki a biztonsági mentések listából a visszaállítani kívánt fájlt - kattintsunk az Adat visszaállítás gombra. Ha az adatbázishoz csatlakoznak még felhasználók, akkor a program egy hibaüzenet ad.

25 2.1.4 Felülvizsgálatokhoz szükséges adatok megadása Vizsgasori működés esetén: Ha a főmenüben üres a kiválasztott autó rendszáma (10. ábra), válasszuk ki a Sorra feltett autók listájából a kívánt gépjárművet a rendszámra való dupla kattintással, vagy az [F5] funkció billentyű lenyomásával. Ha nincs a gépjármű feltéve a sorra, akkor a feltesz gombra kattintással választhatjuk ki a gépjárművet kétféleképpen: - elmentett gépjárműadatokból: Először vegyük fel a gépjármű adatokat pontnak megfelelően, majd kattintsunk TOVÁBB gombra. A megjelenő ablakban (19. ábra) válasszuk ki az elvégezni kívánt felülvizsgálatokat - megrendelésből: A megrendelések listából (22. ábra) válasszuk a megfelelőt. Nem vizsgasori működés esetén: A mérés indításakor megjelenik a Gépjármű karbantartó ablak és a továbbiakban a pontnak megfelelően járjunk el. 22. ábra. Megrendelések lista Gépjármű azonosító adatok megadása A megjelenő ablakban (22. ábra) tudjuk megadni a vizsgálni kívánt jármű adatait. A keresőmező és funkciógombok működése megegyezik a ben leírtakkal

26 Kereső mező Névlista Adatmódosítás Kereső gombok Külső ügyviteli programból jövő adatok beolvasása Kilépés 23. ábra. Járműkarbantartó Új adatok felvételénél vagy adatmódosításnál töltsük ki a 24. ábra szerint adatokat. A fehér színű beviteli mezőket és a Típus adatot kötelező megadni. Lehetőségünk AUDATA adatforrásból adatot felvinni az AUDATA Adatforrás feliratú nyomógombra történő kattintással vagy az [F5] funkció billentyű lenyomásával. Ekkor elindul a paraméterekben beállított program, majd ha kiválasztjuk az adatokat, akkor azok megjelennek a megfelelő beviteli mezőkben. Ha külső ügyviteli programból átadott adatokat szeretnénk beolvasni, akkor kattintsunk a Külső adatok feliratú gombra. A megjelenő ablakban (28. ábra) tudjuk az adatokat beolvasni.

27 Adatok AUDATA adatforrásból Funkció gomok Adatbeviteli mezők Adatok külső ügyviteli programból Típus adatok [F2] Fék adatok [F3] Emisszió adatok [F4] 24. ábra. Adatfelvitel Típus Adatok megadása: Kattintsunk a Típus Adatok feliratú nyomógombra vagy nyomjuk meg az F2 funkció billentyűt. A megjelenő ablakban (25. ábra) tudunk gyártmányt választani, illetve újat felvenni Fékadatok megadása: Kattintsunk a Emisszió Adatok feliratú nyomógombra vagy nyomjuk meg az F3 funkció billentyűt. A megjelenő ablakban (26. ábra) tudjuk a gépjármű fékszerkezetével kapcsolatos adatokat megadni Emisszió Adatok megadása: Kattintsunk a Emisszió Adatok feliratú nyomógombra vagy nyomjuk meg az F4 funkció billentyűt. A megjelenő ablakban (27. ábra) tudjuk a gépjármű technikai adatait módosítani. A Tovább és Vissza gombok működése megegyezik az 1. táblázatban leírtakkal A 25. ábra an levő Gyártmány - Típus - Modell adatbeviteli ablakon levő nyomógombok funkciói: Új bejegyzés létrehozása Bejegyzés módosítása

28 Bejegyzés törlése Adatok mentése Módosítások visszavonása Gyártmányok Típusok Adatbeviteli mezők 25. ábra. Gyártmány -Típus adatok Modellek

29 Kilépés mentés nélkül Adatok mentése 26. ábra. Fékadatok megadása Válasszuk ki a megfelelő értékeket, majd kattintsunk a TOVÁBB gombra az adatok elmentéséhez. A féktípusnál adjuk meg, hogy Normál Szervó Légfék. A tengelyek száma maximálisan 5 lehet. Az Első rögzítő fék mezőben jelöljük meg, hogy hol található az első rögzítő fék. Ha van második rögzítő fék a gépjárműn, akkor ezt jelöljük meg a következő beviteli mezőben, ha nincs, akkor hagyjuk nullán.

30 Beviteli mezők Adatok mentése 27. ábra. Gépjármű technikai adatok megadása Válasszuk ki a legördülő mezőkből a megfelelő értékeket, majd kattintsunk a TOVÁBB gombra. Ha a Motorkivitel és keverékképzésnél Ottó-motoros gépjárművet válaszunk, akkor az üzemanyag mezőben csak benzin, ha Dízel-motorosat, akkor csak gázolaj jelenik meg.

31 Adatok beolvasása Adatok törlése Frissítés 28. ábra. Adatok külső ügyviteli programból Külső adatok beolvasása: Külső ügyviteli programból adatokat a Külső adatok feliratú gombra kattintva tudunk beolvasni. A listából válaszuk ki a megfelelő bejegyzést, majd Adatok beolvasása gombra kattintva tudjuk az értékeket megjeleníteni, illetve elmenteni

32 2.1.5 Fékmérések Diagnosztikai fékmérés Elérése: Főmenü->Diagnosztikai mérés ->Fékdiagnosztika Feladata: Gyors fékmérés végrehajtása (29. ábra) 29. ábra. Diagnosztikai fékmérés adatmegadás A megjelenő ablakban (29. ábra) megadhatjuk a gépjármű adatait, de nem kötelező. Ha vizsgasori módban működik a program, és ki van választva egy gépjármű a főmenüben ( pont), akkor az adatok automatikusan megjelennek a megfelelő mezőben és a mérés eredménye is elmentésre kerül az adatbázisba. A mérés egyes fázisait a Vissza és a Tovább gombok megnyomásával indíthatjuk a képernyő felső részén (üzenet sor) megjelenő utasítások szerint. A Vissza gomb megnyomásával egyenértékű az F1 billentyű, vagy a távirányító Vissza gombjának megnyomása. A Tovább gomb megnyomásával egyenértékű az F12 billentyű, vagy a távirányító Tovább gombjának megnyomása. Az adatok megadása után nyomjuk meg a TOVÁBB gombot. A megjelenő ablakban (30. ábra) megjelennek a vezérlő,- illetve fékerő nagyságát jelző oszlopok. Ettől a ponttól kezdve már él a távirányító is (használata lásd: ).

33 A TOVÁBB gombra kattintva indítsuk a fékpadot, majd növeljük a fékerőt csúszásig, vagy míg a fékpad meg nem áll. A jobb felső sarokban mindig a mért Tengely betűjele jelenik meg. Ha mindegyik tengelyt megmérjük megjelennek a fékgörbék. Ha használjuk a pedálerőmérőt, akkor a fékerőket a pedálerő függvényében jelzi, ha nem, akkor idő függvényében ábrázolja. Miután végig mértük a tengelyeket megjelenik a mérés tanúsítvány. 30. ábra. Diagnosztikai fékmérés. Mérés végrehajtása

34 E.F.T fékmérés Elérése: Főmenü->Szabványos mérések->e.f.t. Fékmérés Feladata: Egységes Felülvizsgálati Technológiai fékmérés végrehajtása Gépjármű adatok megadása: - Ha vizsgasori üzemmódban működik a program és van kiválasztva jármű a fő ablakban, akkor a program először megvizsgálja megvan-e adva minden szükséges adat a mérés végrehajtásához. Ha nincs, akkor megjeleníti a 26. ábra n látható adatbeviteli ablakot. Csak akkor enged tovább lépni, ha minden adat a rendelkezésre áll. - Ha nem vizsgasori üzemmódban dolgozunk, akkor először a pontban leírt adatbevitelt kell végrehajtani. Napi nullázás végrehajtása: A program naponta egyszer, az első fékmérés végrehajtásakor kéri a fékpad nullázását. Ezt a pontnak megfelelően kell végrehajtani. Fékmérés végrehajtása A mérőtábla Fékmérés megkezdésekor elindul a mérésvezérlő modul, megjelenik a mérőtábla (Ábra 31). A tábla egyes elemei és azok működése a következő: Fejléc. A program itt közli a kezelővel a mérésre vonatkozó információkat, utasításokat. Műveletsor. A sorban ábrák és feliratok jelképezik a mérés egyes fázisait (műveletek). Névleges (előírt) működtető erő kijelző. A pillanatnyilag szükséges működtető erőt mutatja. Tűrésmező kijelző. A névleges és a valós működtető erők különbségét mutatja. Bal oldali fékerő kijelző. A pillanatnyi bal oldali fékerőt mutatja. Jobb oldali fékerő kijelző. A pillanatnyi jobb oldali fékerőt mutatja. Fékerő eltérés kijelző. A bal és a jobb oldali fékerők közti százalékos eltérést mutatja. Tengely kijelző. Az éppen mért tengely betűjelét mutatja. Stopper. Az időre végzendő műveletekből hátra lévő időt mutatja.

35 Ábra 31A mérőtábla (fékerő növelés közben) A műveletsor gombjain ábrák és feliratok jelképezik a mérés fázisait (műveletek). A sorban a Vissza (A) és a Tovább (C) gombokkal lehet lépkedni az egyes műveletek között. Az aktuális művelet középen a Start/Stop (B) gombban látható. E gomb megnyomásával indítható, ill. ismételt megnyomásával leállítható az aktuális művelet végrehajtása. Ha egy művelet ki van szürkítve, akkor nem indítható el. Ezt a mérés állapota határozza meg (pl. nem indítható a fékerő növelés, amíg a keréksúrlódás mérése nem történt meg). Műveletvégrahajtás közben a Start/Stop gomb háttere pirosra vált, a többi gomb kiszürkül, ilyenkor nem tudunk átlépni másik műveletre, amíg a folyamatban levő mérési fázis le nem zajlik, vagy le nem állítjuk azt a Start/Stop gomb megnyomásával. Az adott mérés fázisai értelemszerűen sorba vannak rendezve, tehát egy vizsgálat alkalmával nem kell a műveletek között oda-vissza lépkedni és indítani azokat, csak sorban végigcsinálni mindet. Azoknál a műveleteknél, melyek logikailag összetartoznak (pl. keréksúrlódásfékerő növelés-kitartás) automatikus műveletléptetés történik (ez a szolgáltatás kikapcsolható a paramétertáblában), így beavatkozás nélkül végezhető el az adott műveletsor. A Tovább gomb mögötti nyíl villogása jelzi, hogy automatikus léptetés fog történni a művelet sikeres végrehajtása után. Bármikor meg lehet szakítani a mérést a Start/Stop gomb megnyomásával, ilyenkor a fékpad leáll. Ha szükséges, vissza (vagy akár előre) lehet lépkedni a műveletsor adott pontjára, majd onnan megismételni a vizsgálatot. Ha utolsó műveletként a Következő, ill. első műveletként az Előző gombok jelennek meg, akkor ezeket választva léphetünk a következő, ill. az előző tengely mérésére (vizsgasor esetén másik mérésfajtára, pl. lengéscsillapítottság mérésre). A képernyő tetején a fejléc (üzenetsor) található. A program itt közli a kezelővel a mérésre vonatkozó információkat, utasításokat. Ha több üzenet is van, akkor néhány másodperc várakozás után jelenik meg a következő. Csúszás, vagy egyéb fontos esemény üzenete azonnal megjelenik várakozás nélkül és mindaddig látható, amíg a szóban forgó esemény fenn áll. A fejlécre kattintva lehetőségünk van a mérőtábla helyén megjelenő ablakban megtekinteni az addig kiírt üzeneteket, majd ismét a fejlécre kattintva visszakapjuk a mérőtáblát. A műveletek közti lépkedéskor a fejléc

36 néhány másodpercre megvastagodik (Ábra 32) és jól olvasható nagy betűkkel megjelenik benne az aktuális művelet neve, így a gépjárműből távirányítóval vezérelve is jól nyomon követhető, hogy hol járunk a műveletsorban. Ábra 32Kézi léptetéskor a megvastagodó fejlécben olvasható a művelet neve FIGYELEM! Balesetveszély esetén mérés közben a forgó fékpad bármikor leállítható (illetve a fékpad indítása előtti visszaszámlálás megszakítható) a Start/Stop gomb megnyomásával!

37 Az indítótábla Forgó görgöket igénylő művelet indításakor megjelenik az indítótábla (Ábra 33) és a NE FÉKEZZEN üzenet a fejlécben. Ilyenkor néhány másodperc visszaszámlálás után (személy 3mp, teher 5mp) elindul a fékpad. Ha a kezelő balesetveszélyes helyzetet észlel, akkor leállíthatja a visszaszámlálást a Start/Stop gomb megnyomásával. Az indítási folyamat a görgők elindulása után is megszakítható a Start/Stop gomb megnyomásával. Az indítási folyamat közben figyelemmel kísérhetők a forgásjelek. Ha valamilyen okból nincs forgásjel indítás közben, akkor figyelmeztető üzenet jelenik meg a fejlécben és az indítási folyamat leáll. Sikeres indítás után újból megjelenik a mérőpanel és megkezdődik az adott művelet végrehajtása. Ábra 33Az indítótábla A csúszástábla Ha valamely művelet végrehajtása közben a jármű kereke(i) csúszni kezd(enek) azonnal megjelenik a csúszástábla (Ábra 34) és az ENGEDJE FEL üzenet, melyek a csúszászra figyelmeztetnek. Ilyenkor egy növekvő csík jelzi azt az időt, ami a csúszás folyamatos fennmaradása esetén hátra van a fékpad leállításáig. Ha az idő letelte előtt felengedjük a féket és a csúszás megszűnik, akkor a fékpad nem áll le és a mérés folytatható. Ha az idő letelik (a kerekek folyamatosan csúsznak), akkor a fékpad leáll és a mérés megszakad.

38 Ábra 34A csúszástábla (fékerő növelés közben) Értékelőtábla Egy tengely fékszerkezet-vizsgálatának befejeztével megjelenik az értékelőtábla (Ábra 35), melyen a mérés grafikonját, a mért értékeket és az ezek alapján készült értékelést láthatjuk.

39 Ábra 35Az értékelőtábla Műveletek: Adatlap: Megszakíthatjuk a vizsgálatot és visszaléphetünk az adatfelvételi lapra (ill. a szemrevételezéshez). Kifékezés: Csak légfék esetén, álló fékpadon megállapítjuk a max. kivezérelt nyomást. Kifékezés előtt fel kell termelni a levegőt, majd elindítani a mérést. Egy határozott fékezést kell végrehajtani (Ábra 36) a pedál teljes lenyomásáig, közben a mérőpanelen nyomon követhető a működtető erő. A pedál felengedése után a stopper visszaszámlál. A idő lejárta előtt lehetőség van megismételni a fékezést, ha esetleg az előző nem sikerült az elvárt mértékben. Ha a stopper lejár és nem történik ismételt fékezés, akkor a művelet véget ér.

40 Ábra 36Kifékezés (a max. nyomás megállapításához) Max.nyomás: Csak rugóerő-tárolós rögzítőfék esetén, álló fékpadon megállapítjuk a max. kivezérelt nyomást. Max.nyomás mérés előtt fel kell termelni a levegőt, majd elindítani a mérést. Ha a nyomás eléri az előírt szintet, akkor a stopper visszaszámlál. Ha a stopper lejárt, akkor a művelet véget ér. Keréksúrlódás: Forgó fékpadon megállapítjuk a kerekek alapsúrlódását. A fékpad indulása után a stopper elindul és adott ideig kell fékezés nélkül (megjelenik a NE FÉKEZZEN üzenet) mérni a fékerőket. Ezek mértéke adja a keréksúrlódást. Ha közben véletlenül fékezünk, akkor a stopper lenullázódik és csak akkor indul újra, ha oldjuk a féket. A stopper lejártakor a művelet véget és és automatikusan indul a fékerő növelés.

41 Fékerő növelés: Forgó fékpadon megállapítjuk a csúszási pontot (ennek hiányában a max. fékerőket) és meghatározzuk a munkapontot. A művelet során folyamatosan kell oldott fék állapotról kifékezni csúszásig (vagy max. fékerőig) az előírt ütemben. A mérés elején a müködtető erő a tűrésmező közepén áll. Ilyenkor a féket kissé megnyomva a működtető erő kilép a tűrésmezőből, melynek következtében a gép elkezdi folyamatosan emelni az előírt működtető erőt. Ettől kezdve a tűrésmező-kijelzőt figyelve folyamatosan kell egyre erősebben fékezni úgy, hogy a tényleges működtető erő az előírt működtető erő közelében maradva, azzal együtt növekedjen. Ha mérés közben a tényleges működtető erő elhagyja az előírt működtető erő tűzésmezejét, akkor azt lehetőleg minél rövidebb időn belül vissza kell oda "terelni". Ha túl sok ideig van a működtatő erő a tűrésmezőn kívül, akkor megjelenik a TÚL SOK KIESŐ IDŐ üzenet és a mérést meg kell ismételni. Ha elértük a csúszást, vagy a max. működtető erőt, vagy a fékpad terhelhetőségi határát, akkor a művelet véget ér és automatikusan indul a fékoldás. Fékerő csökkentés: Rugóerő-tárolós rögzítőfék esetén forgó fékpadon megállapítjuk a csúszási pontot (ennek hiányában a max. fékerőket) és meghatározzuk a munkapontot. A művelet során folyamatosan kell oldott fék állapotról kifékezni csúszásig (vagy max. fékerőig) az előírt ütemben. A mérés elején a müködtető erő a tűrésmező közepén áll. Ilyenkor a rögzítőféket kissé meghúzva a működtető erő kilép a tűrésmezőből, melynek következtében a gép elkezdi folyamatosan csökkenteni az előírt működtető erőt. Ettől kezdve a tűrésmező-kijelzőt figyelve folyamatosan kell egyre erősebben fékezni úgy, hogy a tényleges működtető erő az előírt működtető erő közelében maradva, azzal együtt csökkenjen (Ábra 37). Ha mérés közben a tényleges működtető erő elhagyja az előírt működtető erő tűzésmezejét, akkor azt lehetőleg minél rövidebb időn belül vissza kell oda "terelni". Ha túl sok ideig van a működtatő erő a tűrésmezőn kívül, akkor megjelenik a TÚL SOK KIESŐ IDŐ üzenet és a mérést meg kell ismételni. Ha elértük a csúszást, vagy a működtető erő 0,15 bar alá csökken, akkor a művelet véget ér és automatikusan indul a fékoldás.

42 Ábra 37Fékerő csökkentés (rugóerő-tárolós rögzítőfék) Fékoldás: Forgó fékpadon oldjuk a féket. A fékerő növelés után szükséges a oldani a féket, mivel a munkapont fékereje (melyen a következő műveletben meg kell tartani a féket) alacsonyabb a fékerő-növeléskor elért max. fékerőnél. A fejlécben megjelenik az OLDJA A FÉKET üzenet, majd a gép addig vár, amíg a fékerő a fékerőnövelésnél megállapított max. fékerő fele alá nem csökken. Ez a művelet szinte észrevétlenül lezajlik, mivel a fékerő növelés végén a csúszás pillanatában az ember önkéntelenül oldja a féket, így a fent leírt feltétel azonnal teljesül. Miután a fékerő a kívánt mértékig lecsökken automatikusan indul a kitartás. Kitartás: Forgó fékpadon megállapítjuk a fékerő eltérést, az ovalitásokat és értékeljük ezeket. Az előzőleg megállapított munkaponton (ill. annak tűrősmezőjében) kell a működtető erőt megtartani adott ideig. A mérés kezdetén a fék oldott. A tűrésmező-kijelzőt figyelve addíg kell kifékezni, amíg a működtető erő be nem lép az előírt működtető erő tűrésmezejébe. Ekkor a stopper elkezd visszaszámlálni (Ábra 38). Amíg le nem jár, addíg a kell a működtető erőt a tűrésmezőben tartani, lehetőleg annak közepén. Ha mérés közben a kilépünk a tűrésmezőből, akkor a stopper lenullázódik és csak akkor indul újra, ha ismét sikerűl visszaterelni a működtető erőt a tűrésmezőbe. Ha a stopper lejár, akkor a fékpad leáll és véget és az adott fékszerkezet vizsgálata.

43 Ábra 38Működtető erő megtartása a munkaponton (kitartás) Kézifék: Izomerővel működtetett rögzítőfék esetén, forgó fékpadon megállapítjuk a csúszási pontot (ennek hiányában a max. fékerőket), a fékerő eltérést, az ovalitásokat és értékeljük ezeket. A mérés során adott idő alatt kell a kéziféket lehetőleg csúszásig behúzni. Mivel itt nem tudjuk nyomon követni a működtető erőt, ezért fokozottan kell ügyelni arra, hogy a rendelkezésre álló idő alatt elvégezzük a mérést. Ha a stopper lejárt a művelet véget ér.

44 Befékezés: Hajtott tengely esetén (ha a fékpad képes dinamikus befékezésre) befékezzük a fékpadot, hogy biztosítsuk a járművel a fékpadből történő kiállást. A művelet során elindul a pad, majd adott ideig forog. Ez idő alatt kell a fékpadból kiállni. Ha az idő lejár, a művelet véget ér. Nyomtatás: A mérés utolsó fázisa a tanúsítvány nyomtatás. A műveletet választva megjelenik a nyomtatási kép és igény szerint választható a járművön elvégzett vizsgálatok tanúsítványainak kinyomtatása. Két tipikus mérés műveletsorai (A, B - tengelyek): 1. Kéttengelyes, elsőkerék hajtású személygépkocsi, hidraulikus szervófékkel, a B tengelyen izomerővel működtetett rögzítőfékkel (kézifék): - (A) Adatlapra vissza - (A) Keréksúrlódás mérés (fékpad indul) - (A) Fékerő növelés - (A) Fékoldás - (A) Kitartás (fékpad leáll) - (A) Befékezés (fékpad befékez) - (B) Keréksúrlódás mérés (fékpad indul) - (B) Fékerő növelés - (B) Fékoldás - (B) Kitartás - (B) Kézifék mérés (fékpad leáll) - (B) Tanúsítvány nyomtatás 2. Kéttengelyes, hátsókerék hajtású tehergépkocsi, légfékkel, a B tengelyen rugóerő-tárolós rögzítőfékkel: - (A) Adatlapra vissza - (A) Kifékezés - (A) Keréksúrlódás mérés (fékpad indul) - (A) Fékerő növelés - (A) Fékoldás - (A) Kitartás (fékpad leáll) - (B) Kifékezés - (B) Keréksúrlódás mérés (fékpad indul) - (B) Fékerő növelés - (B) Fékoldás - (B) Kitartás (fékpad leáll) - (B rögzítő) Max.nyomás - (B rögzítő) Keréksúrlódás mérés (fékpad indul) - (B rögzítő) Fékerő-csökkentés - (B rögzítő) Fékoldás - (B rögzítő) Kitartás (fékpad leáll) - (B) Befékezés (fékpad befékez) - (B) Tanúsítvány nyomtatás

45 Mérés visszatöltése Elérése: Főmenü->Adatkarbantartás->Mérés visszatöltése Feladata: Program ellenőrzési funkció (39. ábra). 39. ábra. Mérés visszatöltése Az E.F.T mérés során keletkezett bin fájlokat tudjuk vele visszatölteni és a kiértékelést utólag elvégezni.

46 Mérés mentése lemezre Elérése: Főmenü->Adatkarbantartás->Mérés mentése lemezre Feladata: Az E.F.T mérés során keletkezett bin fájlokat tudjuk floppyra menteni. (40. ábra). 40. ábra. Mérés mentés lemezre A Fékmérés menü Mérésmentés lemezre menüpontjával egy adott időszak méréseit menthetjük mágneslemezre. A mentéshez üres mágneslemezre lesz szükség. A legördülő naptárelemben kiválaszthatjuk a kezdő időpontot, majd az újra legördülő naptárelemben a záró időpontot év hónap nap szerint, de a két időpontnak azonos évben kell lennie. A program tájékoztat, hogy hány mentendő mérés van, és ezek hány mágneslemezre férnek rá. A listában megtekinthetjük a mentendő méréseket. A Tovább gombbal indul a mentés mágneslemezre. Ha több mágneslemezre végzünk mentést, a program tájékoztat, hogy mikor kell behelyezni a következő lemezt. A mentések végeztével a Mérésmentés képernyő automatikusan bezáródik.

47 Hatósági fékhatárgörbék betöltése Elérése: Főmenü->Adatkarbantartás->Hatósági fékhatárgörbék betöltése Feladata: A felügyeletről kapott hatósági határgöbéket tudjuk betölteni. (41. ábra). 41. ábra. Hatósági fékhatárgörbék betöltése A felügyelettől visszakapott hatósági fékhatárgörbék betöltésére a Fékmérés menü Hatósági fékhatárgörbék betöltése menüpontjával van lehetőségünk. Kattintsunk a Lemez-beolvasás gombra, és tallózuk ki a kapott hatósági fékerő határértékgörbék bináris állományát, majd nyomjuk meg a Nagyítás gombot. A képernyőn láthatjuk az új tipusadatokat, illetve ezen új típusadatok alapján a visszavonandó régi típusadatokat. A Mentés gombra kattintva a betöltést elvégzi a program. Bármikor kiléphetünk a Vissza gombra kattintva.

48 Többlépcsős fékmérés Elérése: Főmenü->Szabványos mérések->többlépcsős fékmérés. Feladata: A fékmérés elvégzése a teljes fékerő tartomány értékelésével (42. ábra). 42. ábra. Többlépcsős fékmérés A megjelenő ablakban (42. ábra) megadhatjuk a gépjármű adatait, de nem kötelező. Ha vizsgasori módban működik a program, és ki van választva egy gépjármű a főmenüben ( pont), akkor az adatok automatikusan megjelennek a megfelelő mezőben és a mérés eredménye is elmentésre kerül az adatbázisba. A mérés egyes fázisait a Vissza és a Tovább gombok megnyomásával indíthatjuk a képernyő felső részén (üzenet sor) megjelenő utasítások szerint. A Vissza gomb megnyomásával egyenértékű az F1 billentyű, vagy a távirányító Vissza gombjának megnyomása. A Tovább gomb megnyomásával egyenértékű az F12 billentyű, vagy a távirányító Tovább gombjának megnyomása. A mérés folyamata: - Keréksúrlódás mérés - Növekvő pedálerő mellett végzett vezérelt mérés - Mérési Lépcsők kitartása - Oldott állapotú fékmérés - Rögzítő fék mérése, ha van rögzítő fék - Tanúsítvány nyomtatás

49 Keréksúrlódás-mérés A Tovább gomb megnyomása után megjelenik a fékmérés képernyője (43. ábra). A Tovább gombbal indíthatjuk a mérést, a Vissza gombbal lehet kilépni. A Tovább gomb megnyomása után a fékpad elindul. A szoftver elvégzi a keréksúrlódás-mérést. Keréksúrlódás-mérés alatt NE nyomja a féket. 43. ábra. Többlépcsős fékmérés végrahajtása Növekvő pedálerő mellett végzett vezérelt mérés A méréshez szükséges a vezérlő erő (pedál vagy levegő). A keréksúrlódás-mérés után következik a növekvő pedálerő mellett végzett vezérelt mérés. Az előírt pedálerőt a bal oldali Előírt feliratú oszlop mutatja. Olyan erővel kell nyomni a pedált, amennyit a Előírt oszlopban előír a program. A tényleges pedálerőt a bal oldalról második, Pedálerő feliratú oszlop mutatja. Ennek ugyanannyinak kell lennie, mint az Előírtnak. A kettő közötti eltérést a középső, Eltérés feliratú diagram mutatja. Amennyiben a tényleges pedálerő kevesebb, mint az előírt pedálerő, az Eltérés diagram a 0 értéktől lefelé mozdul el, ha a tényleges pedálerő több mint az előírt pedálerő, akkor azt Eltérés diagram felfelé, pozitív irányba mozdul el. Próbálja meg az Eltérést a nulla szinten tartani. A második jobb oldali, F-bal illetve F-jobb feliratú diagrammok mutatják a jobb- és baloldali fékerőket. A vezérelt működtető erővel végzett mérés akkor ér véget, ha a kerék megcsúszik. A csúszást a képernyő felső szélén látható fekete mezőben Csúszás felirat, illetve a mező hátterének pirosra váltása jelzi.

50 Mérési Lépcsők kitartása A program annyi lépcsőre osztja fel a vezérlő erő tartományát, amennyit a 42. ábra látható ablakban megadtunk. Az Előírt feliratú oszlopban mutatja, hogy mekkora legyen a vezérlő erő. Balról a második oszlopban a tényeleges vezérlő erő nagyságát jelzi. Balról a harmadik oszlopban az előírttól való eltérést. Úgy tartsuk a vezérlő erőt, hogy az Előirt oszlopban lévő jelzés mindig a 0 körül legyen. Oldott állapotú fékmérés Az összes lépcső megmérése után azonnal engedjük fel a fékpedált. A program megméri újra a gördülési ellenállást. Rögzítő fék mérése Amennyiben a tengelyen rögzítő fék működik, ezután a rögzítő fék mérése következik. A rögzítő fék mérés ideje három kerékfordulat, ez alatt az idő alatt kell a rögzítő féket a teljes kifékezésig behúzni. Ezután a pad leáll. Értékelés A mérések elvégzés után megjelenik a tengely értékelése. Újra lehet kezdeni a tengely mérését a Vissza gombbal. Tovább gombbal a következő tengely értékelésére lépünk. Az utolsó tengely mérése után a kiértékelésben láthatjuk a fékerő mérés diagramjait. Nyomtatás A mérés végén megjelenik egy ablak, ahol kinyomtathatjuk a mérés tanúsítványát,- illetve ha a 42. ábra bejelöltük a Diagrammok mentése jelölő négyzetet, akkor a diagrammokat is.

51 Összkerekes gépjárművek vizsgálata Elérése: Főmenü->Szabványos mérések->össkerekes. Feladata: Összkerekes gépjárművek fékpadi vizsgálata. (44. ábra). 44. ábra. Összkerekes gépjárművek vizsgálata Figyelem a felülvizsgálat csak erre a célra kialakított fékpadon végezhető el! A megjelenő ablakban (44. ábra) megadhatjuk a gépjármű adatait, de nem kötelező. Ha vizsgasori módban működik a program, és ki van választva egy gépjármű a főmenüben ( pont), akkor az adatok automatikusan megjelennek a megfelelő mezőben és a mérés eredménye is elmentésre kerül az adatbázisba. A mérés egyes fázisait a Vissza és a Tovább gombok megnyomásával indíthatjuk a képernyő felső részén (üzenet sor) megjelenő utasítások szerint. A Vissza gomb megnyomásával egyenértékű az F1 billentyű, vagy a távirányító Vissza gombjának megnyomása. A Tovább gomb megnyomásával egyenértékű az F12 billentyű, vagy a távirányító Tovább gombjának megnyomása. A mérés folyamata: - Keréksúrlódás mérés - Növekvő pedálerő mellett végzett vezérelt mérés bal oldalt - Növekvő pedálerő mellett végzett vezérelt mérés jobb oldalt - Mérési Lépcsők kitartása jobb oldalt - Mérési Lépcsők kitartása bal oldalt

52 - Oldott állapotú fékmérés Rögzítő fék mérése, ha van rögzítő fék Tanúsítvány nyomtatás

53 2.1.6 Lengéscsillapító vizsgálat Lengés diagnosztika Elérése: Főmenü->Diagnosztikai mérés->lengéscsillapítottság diagnosztika. Feladata: Lengéscsillapító vizsgálata (44. ábra). 45. ábra. Lengés csillapítottság adatok A megjelenő ablakban (45. ábra) megadhatjuk a gépjármű adatait, de nem kötelező. Ha vizsgasori módban működik a program, és ki van választva egy gépjármű a főmenüben ( pont), akkor az adatok automatikusan megjelennek a megfelelő mezőben és a mérés eredménye is elmentésre kerül az adatbázisba. Ha a Diagrammok jelölő négyzet ki van pipálva, akkor a diagramm is elmentésre kerül. A mérés egyes fázisait a Vissza és a Tovább gombok megnyomásával indíthatjuk a képernyő felső részén (üzenet sor) megjelenő utasítások szerint. A Vissza gomb megnyomásával egyenértékű az F1 billentyű, vagy a távirányító Vissza gombjának megnyomása. A Tovább gomb megnyomásával egyenértékű az F12 billentyű, vagy a távirányító Tovább gombjának megnyomása.

54 46. ábra. Lengpad mérés FIGYELEM! Soha ne indítsa el a mérést ha nem áll jármű a padon. Ilyen esetben a pad megsérülhet! Ebből eredő károkért a szoftver gyártója nem vállal felelősséget. Beállítástól függően a még az első tengely mérése előtt a számítógép un. nullázást hajt végre. Ebben a fázisban nem szabad sem járművel, sem egyéb eszközzel terhelni a padot. Az éppen mért tengely betűjelét a képernyőre nagy betűvel kiírja a számítógép a tévesztés elkerülése érdekében. Álljon a lengéscsillapítottság-mérő padra az első tengellyel, rögzítse a gépjárművet, majd nyomja meg a Tovább gombot. A rendszer ekkor megméri a talperők alapján a tengelyterhelést. Ha a padon mérhető talperő túl kicsi (vélhetően nem áll jármű a padon) a számítógép ismételten kéri, hogy álljon a padra járművel. Ha terhelt a pad a számítógép elindítja a lengető motort. Néhány másodperc felpörgetés után a lengető motor leáll és a pad vibrálása lelassul, majd megáll. Közben a számítógép folyamatosan rögzíti az adatokat és a pad leállása után kiértékeli azokat. Az eredmény megjelenik a képernyőn. Amennyiben a mérés nem hozott megfelelő eredményt megismételheti a Vissza gomb megnyomásával. Ha folytatható a mérés álljon a padra a következő tengellyel, majd a Tovább gomb megnyomásával indítsa a mérést. Ismételje a műveletet a megadott tengelyszámig, majd álljon ki a gépjárművel. Utolsó lépésben a számítógép megjeleníti a tanúsítvány tanúsítványt és a diagrammokat.

55 Hivatalos Lengéscsillapító vizsgálat Elérése: Főmenü->Szabványos mérések->lengéscsillapítottság mérés. Feladata: Lengéscsillapító hivatalos vizsgálat. Gépjármű adatok megadása: - Ha vizsgasori üzemmódban működik a program és van kiválasztva jármű a fő ablakban, akkor a program először megvizsgálja, hogy megvan-e adva minden szükséges adat a mérés végrehajtásához. Ha nincs, akkor megjeleníti a 26. ábra n látható adatbeviteli ablakot. Csak akkor enged tovább lépni, ha minden adat a rendelkezésre áll. - Ha nem vizsgasori üzemmódban dolgozunk, akkor először a pontban leírt adatbevitelt kell végrehajtani. Napi nullázás végrehajtása: A program naponta egyszer, az első lengpad mérés végrehajtásakor kéri a lengpad nullázását. Ezt a pontnak megfelelően kell végrehajtani. A további folyamat megegyezik a pontban leírtakkal, azzal a különbséggel, hogy a mérés végén a program kiértékeli az eredményt, ami lehet: - alkalmas - alkalmatlan - korlátozott A mérés diagrammja minden tengelynél elmentésre kerül.

56 2.1.7 Lengés Fék vizsgálat felváltva Elérése: Főmenü->Szabványos mérések->e.f.t. fékmérés és lengpad Feladata: E.F.T. fékmérést és a hivatalos lengéscsillapító vizsgálatot felváltva hajtja végre. Beállítása Az t hogy melyik készülék legyen az első a vizsgálati sorban azt a Beállítások->FEKLENGSOR paraméter határozza meg értékei: L: lengpad az első F: Fékpad az első Mérés A és pontban leírt felülvizsgálatokat tengelyenként felváltva hajtja végre. Kiértékelés A kiértékelésnél látható mindkét mérés külön,- illetve egy tanúsítványon

57 2.1.8 Fékpad lengpad beállítás Elérése: Főmenü->Ellenőrzés>Fékpad beállítás Feladata: Fékpad és lengpad beállítása kalibrálása 47. ábra. Csatorna jel Csatorna választás Hibalisták megtekintése Forgás jel bal Szorzó mentése Motor indítás Forgás jel jobb Motor stop Lengés korr. Nullázás 47. ábra. Fékpad-lengpad Beállítás A bal oldali oszlopban látható a kiválasztott csatorna jele. Ha az AD érték feliratú jelölő négyzet ki van pipálva, akkor AD értékben egyébként a szorzó és a nullázási értékkel korrigálva jelenik meg. A kalibrálandó csatorna feliratú csoportban jelölhetjük ki, hogy mely csatorna jelét szeretnénk látni. A bal oldali oszlop felirata, a Terhelés beviteli mező és a nullázás gomb felirata mindig a kiválasztott csatornának megfelelően jelenik meg. Fékpad beállítás: Nullázzuk le a fékpadot Nulláz gombra kattintással Kattintsunk a pedálerő csatornára Terheljük le pedálerő mérőt hiteles súllyal Írjuk be a Terhelés mezőbe a terhelés értékét Newtonban. Kattintsunk a Tovább gombra Mentsük az új szorzó értékét a Mentés gombbal.

58 7. Kattintsunk a Személy bal csatornára 8. Terheljük le bal oldali mérő cellát hiteles súllyal 9. Írjuk be a Terhelés mezőbe a terhelés értékét Newtonban. 10. Kattintsunk a Tovább gombra 11. Mentsük az új szorzó értékét a Mentés gombbal 12. Ismételjük meg a 8-11 lépést a többi fékpad csatornára is. Lengpad beállítás: Figyelem egyes lengpad típusok tönkretételéhez vezet, ha terhelés nélkül indítjuk el őket!!!! Nullázzuk le a lengpadot Nulláz gombra kattintással Kattintsunk a Lengés jobb csatornára Írjuk be a Terhelés mezőbe a terhelés értékét Kg-ban. Kattintsunk a Tovább gombra Mentsük az új szorzó értékét a Mentés gombbal. Ismételjük meg a 3-5 lépést a jobb oldalra is Lengpad korrekció: Egyes típusoknál szükséges az un. Korrekciós görbe felvitele. Lépései: 1. válasszuk ki a megfelelő oldalt 2. Kattintsunk a Lengés Korrekció feliratú gombra 3. A megjelenő ablakban 48. ábra tudjuk a korrekciót elvégezni. Lengpad korrekció: Figyelem egyes lengpad típusok tönkretételéhez vezet, ha terhelés nélkül indítjuk el őket!!!! Csak üres mérőlapoknál szabad a mérést elvégezni!! Kattintson a tovább gombra a korrekció végrehajtásához. A mentés gombbal elmenthetjük az eredményt. Oldalcsúszás mérő beállítása: Kattintsunk az Oldalcsúszás mérő csatornára Állítsuk be az elmozdulást a Hossz mezőben mm-ben. Kattintsunk a Tovább gombra Mentsük az új szorzó értékét a Mentés gombbal. Tengelyterhelés mérő beállítása: Kattintsunk az Tengelyterhelés jobb csatornára Terheljük le a mérő lapokat Írjuk be a Terhelés mezőbe a terhelés értékét Kg-ban. Kattintsunk a Tovább gombra Mentsük az új szorzó értékét a Mentés gombbal. Végezzük el a 2-5 lépést a bal oldalon is.

59 Bejövő AD értékek al Mért értékek Értékek Fourier felbontása Adatok mentése Korrekció felvétel indítása 48. ábra. Lengés korrekció felvitele

60 2.1.9 Fékpad nullázás Elérése: Főmenü->Ellenőrzés>Fékpad dinamikus nullázás Feladata: Fékpad nullázása (49. ábra) 49. ábra. Fékpad nullázás Jelölje be a nullázni kívánt fékpad típusát (személy-teher). Majd nyomja meg a Tovább gombot. Figyelem nullázás közben a pedálerő mérő terheletlen legyen!!!

61 Lengpad nullázás Elérése: Főmenü->Ellenőrzés>Lengéscsillapító nullázás Feladata: Lengpad nullázása (50. ábra) 50. ábra. Lengéscsillapító nullázás Kattintson a Tovább gombra a nullázás végrehajtásához. Figyelem nullázás közben a mérőlapok terheletlenek legyenek!!!

62 Tengelyterhelés mérés Elérése: Főmenü->Diagnosztikai mérés>tengelyterhelés mérés Feladata: Tengelyterhelés mérés végrehajtása (51. ábra). 51. ábra. Tengelyterhelés mérés adatbevitel Adjuk meg a gépjármű adatait, majd kattintsunk a Tovább gombra. Álljon rá a mérő lapokra, majd a megjelenő ablakban (52. ábra) nyomja meg a Tovább gombot. Végezze el a mérést a többi tengelyen is. A mérés egyes fázisait a Vissza és a Tovább gombok megnyomásával indíthatjuk a képernyő felső részén (üzenet sor) megjelenő utasítások szerint. A Vissza gomb megnyomásával egyenértékű az F1 billentyű, vagy a távirányító Vissza gombjának megnyomása. A Tovább gomb megnyomásával egyenértékű az F12 billentyű, vagy a távirányító Tovább gombjának megnyomása. Nyomtatás: Mérés végén a megjelenő ablakban ki lehet nyomtatni a mért adatokat.

63 52. ábra. Tengelyterhelés mérés végrehajtása

64 Futómű gyorsellenőrzés Elérése: Főmenü->Diagnosztikai mérés>futómű gyorsellenőrzés (53. ábra) 53. ábra. Futómű gyors ellenőrzés A mérés egyes fázisait a Vissza és a Tovább gombok megnyomásával indíthatjuk a képernyő felső részén (üzenet sor) megjelenő utasítások szerint. A Vissza gomb megnyomásával egyenértékű az F1 billentyű, vagy a távirányító Vissza gombjának megnyomása. A Tovább gomb megnyomásával egyenértékű az F12 billentyű, vagy a távirányító Tovább gombjának megnyomása. A Tovább gomb megnyomása után 10 másodpercünk van, hogy áthajtsunk a csúszó lapokon. Mérés közben a csúszó lap elmozdulását a bal alsó sarokban lévő szám jelzi. A mérés elvégzése után megjelenik a mért érték m/km-ben.

65 Szubjektív vizsgálat

66 Rádiós Távirányító kezelése 54. ábra. Rádiós Távirányító

Fékmérés megkezdésekor elindul a mérésvezérlő modul, megjelenik a mérőtábla (Ábra 1). A tábla egyes elemei és azok működése a következő:

Fékmérés megkezdésekor elindul a mérésvezérlő modul, megjelenik a mérőtábla (Ábra 1). A tábla egyes elemei és azok működése a következő: A mérésvezérlő modul A mérőtábla Fékmérés megkezdésekor elindul a mérésvezérlő modul, megjelenik a mérőtábla (Ábra 1). A tábla egyes elemei és azok működése a következő: 1. Fejléc. A program itt közli

Részletesebben

PeTitan Vizsgasor Műszaki leírás és kezelési útmutató

PeTitan Vizsgasor Műszaki leírás és kezelési útmutató PeTitan Vizsgasor Műszaki leírás és kezelési útmutató FIGYELEM! Ez a leírás a készülék tartozéka. Biztosítja a kezelő számára a készülék előírásszerű használatának megismerését. Olvassa el figyelmesen

Részletesebben

Tartalom jegyzék 1 BEVEZETŐ 2 1.1 SZOFTVER ÉS HARDVER KÖVETELMÉNYEK 2 2 TELEPÍTÉS 2 3 KEZELÉS 5

Tartalom jegyzék 1 BEVEZETŐ 2 1.1 SZOFTVER ÉS HARDVER KÖVETELMÉNYEK 2 2 TELEPÍTÉS 2 3 KEZELÉS 5 Tartalom jegyzék 1 BEVEZETŐ 2 1.1 SZOFTVER ÉS HARDVER KÖVETELMÉNYEK 2 2 TELEPÍTÉS 2 3 KEZELÉS 5 3.1 ELSŐ FUTTATÁS 5 3.2 TULAJDONOSI ADATLAP 6 3.3 REGISZTRÁLÁS 6 3.4 AKTIVÁLÁS 6 3.5 MÉRÉS 7 3.5.1 ÜGYFÉL

Részletesebben

AUTOTESZT FELHASZNÁLÓI DOKUMENTÁCIÓ. 2.0.1 Verzió Lezárva: vasárnap 2005.május 29. Környezetvédelmi felülvizsgálat

AUTOTESZT FELHASZNÁLÓI DOKUMENTÁCIÓ. 2.0.1 Verzió Lezárva: vasárnap 2005.május 29. Környezetvédelmi felülvizsgálat PeTitan Informatika Bt. 6732 Szeged, Kereszttöltés u. 23/A Tel/Fax: (62) 499212 email: petitan@invitel.hu web: http://www.petitan.hu/ AUTOTESZT Környezetvédelmi felülvizsgálat FELHASZNÁLÓI DOKUMENTÁCIÓ

Részletesebben

A Szoftvert a Start menü Programok QGSM7 mappából lehet elindítani.

A Szoftvert a Start menü Programok QGSM7 mappából lehet elindítani. Telepítés A programot a letöltött telepítőprogrammal lehet telepíteni. A telepítést a mappában lévő setup.exe fájlra kattintva lehet elindítani. A telepítő a meglévő QGSM7 szoftver adatbázisát törli. Ezután

Részletesebben

FITNESS SYSTEM Telepítési útmutató

FITNESS SYSTEM Telepítési útmutató FITNESS SYSTEM Telepítési útmutató web: www.szakk.hu e-mail: info@szakk.hu Tartalomjegyzék: Első lépések:... 3 Licenc megállapodás... 3 Telepítési kulcs... 4 Felhasználói adatok... 5 Telepítő csomagok

Részletesebben

VisualBaker Telepítési útmutató

VisualBaker Telepítési útmutató VisualBaker Telepítési útmutató Office Hungary Bt web: www.visualbaker.hu e-mail: info@visualbaker.hu Tartalomjegyzék: Telepítési útmutató... 1 Tartalomjegyzék:... 2 Első lépések:... 3 Telepítési kulcs...

Részletesebben

A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése

A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése Telepítő fájl letöltése honlapunkról A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése A honlapunkon (www.novitax.hu) található telepítő fájlt (novitax2007-setup.exe) le kell tölteni a számítógép egy

Részletesebben

3Sz-s Kft. Tisztelt Felhasználó!

3Sz-s Kft. Tisztelt Felhasználó! 3Sz-s Kft. 1158 Budapest, Jánoshida utca 15. Tel: (06-1) 416-1835 / Fax: (06-1) 419-9914 E-mail: zk@3szs. hu / Web: http://www. 3szs. hu Tisztelt Felhasználó! Köszönjük, hogy telepíti az AUTODATA 2007

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához

Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához A WEB EDInet rendszer használatához internet kapcsolat, valamint egy internet böngésző program szükséges (Mozilla Firefox, Internet Explorer).

Részletesebben

Energoline 4. rendeleti módosításokat tartalmazó verzió

Energoline 4. rendeleti módosításokat tartalmazó verzió Energoline 4. rendeleti módosításokat tartalmazó verzió Kiadva 2018.05.16. Akiknek még nincs szoftverkövetésük vagy még nem aktiválták azt (nem regisztrálták a munkaállomásokat) a letöltött és telepített

Részletesebben

Felhasználói leírás: STAHL Ex-Tool v1.0 rev101-2 -

Felhasználói leírás: STAHL Ex-Tool v1.0 rev101-2 - Felhasználói leírás: STAHL Ex-Tool v1.0 rev101-1 - Kezelési útmutató Tartalomjegyzék: Kezelési útmutató... 1 Tartalomjegyzék:... 1 Szoftver feladata:... 2 Szoftver telepítése:... 2 Els használat:... 3

Részletesebben

E-Freight beállítási segédlet

E-Freight beállítási segédlet E-Freight beállítási segédlet Az E-Freight rendszer működéséhez szükséges programok és beállítások v08 A legújabb verzióért kérjük, olvassa be az alábbi kódot: 1. Támogatott böngészők Az E-Freight az Internet

Részletesebben

Távolléti díj kezelése a Novitax programban

Távolléti díj kezelése a Novitax programban Mire jó a FirebirdSettings.exe Ezzel a programmal a Firebird adatbázis-kezelővel és az adatbázisokkal kapcsolatos beállításokat lehet elvégezni. Mit kell tenni a használata előtt A FirebirdSettings.exe

Részletesebben

QB-Suli Felhasználói útmutató verziószám: 4.0.2.6. 2015. március 4.

QB-Suli Felhasználói útmutató verziószám: 4.0.2.6. 2015. március 4. Felhasználói útmutató verziószám: 4.0.2.6. 2015. március 4. Készítette: Quadro Byte Zrt. Tartalomjegyzék: 1. Bevezető...3 2. QB-SULI Help...3 3. Regisztráció...3 4. Bejelentkezés...4 4.1. Elfelejtette

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ VÉRADÁS IDŐPONT SZERKESZTŐ (verzió: 1.2) 2013. április 1. Tartalomjegyzék 1. Telepítés és indítás... 3 2. Frissítés... 3 3. Beállítás... 4 4. Felület... 4 5. Véradó helyszínek...

Részletesebben

ElektrO-ParT elektronikai alkatrész nyilvántartó program leírás.

ElektrO-ParT elektronikai alkatrész nyilvántartó program leírás. ElektrO-ParT elektronikai alkatrész nyilvántartó program leírás. 1. ábra A program, indítás után az 1. ábra szerint fog megjelenni. Ebben az ablakban tudunk új alkatrészt felvinni vagy meglévőt módosítani.

Részletesebben

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv A kézikönyv használata Mielőtt elindítaná és használná a szoftvert kérjük olvassa el figyelmesen a felhasználói kézikönyvet! A dokumentum nem sokszorosítható illetve

Részletesebben

WIN-TAX programrendszer frissítése

WIN-TAX programrendszer frissítése WIN-TAX programrendszer frissítése A WIN-TAX programrendszert a verzió érvényességének lejártakor illetve jelentősebb változás esetén (pl.: elkészült fejlesztések, munkahelyi hálózati szinkronitás miatt)

Részletesebben

1 Rendszerkövetelmények

1 Rendszerkövetelmények 1 Rendszerkövetelmények 1.1 Operációs rendszer Az i-deal2 ajánlatadó alkalmazás a Microsoft.Net és Click Once technológiáin alapul. Ezek használatához legalább Microsoft Windows XP SP2 (Szervízcsomag 2),

Részletesebben

Felhasználói Kézikönyv

Felhasználói Kézikönyv Felhasználói Kézikönyv Az eforte 5.0 e-időpont Modul használatához 1 T a r talomjegyzék 1. BEVEZETÉS... 3 1.1. ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK A KÉZIKÖNYVRŐL... 3 1.2. SZÜKSÉGES TECHNIKAI KÖRNYEZET A RENDSZER HASZNÁLATÁHOZ...

Részletesebben

1. A Windows programok telepítése

1. A Windows programok telepítése 1. A Windows programok telepítése Amennyiben a program egy korábbi példánya már telepítve van a számítógépre, akkor beszélünk frissítésről. Ellenkező esetben a következőkben leírtakat átlépheti és a telepítés

Részletesebben

MEDITOR 5 KLÓN telepítési segédlete

MEDITOR 5 KLÓN telepítési segédlete MEDITOR 5 KLÓN telepítési segédlete I. Az adatbázis motor telepítése II. A MEDITOR 5 KLÓN program telepítése III. Adatok feltöltése a KLÓN programba I. Adatbázis motor telepítése Kérem, hogy a telepítések

Részletesebben

ReszlAd fájl, kitöltési útmutató:

ReszlAd fájl, kitöltési útmutató: 1 ReszlAd fájl, kitöltési útmutató: A ReszlAd táblázat egy adott látogatás részletes adatait tartalmazza. A szaktanácsadó által hiánytalanul kitöltött, és elnevezett fájlt e-mail üzenetben kérjük elküldeni

Részletesebben

A d m i n i s z t r á c i ó s f e l a d a t o k a I n t e g r á l t K ö n y v t á r i R e n d s z e r b e n

A d m i n i s z t r á c i ó s f e l a d a t o k a I n t e g r á l t K ö n y v t á r i R e n d s z e r b e n A d m i n i s z t r á c i ó s f e l a d a t o k a I n t e g r á l t K ö n y v t á r i R e n d s z e r b e n JavaADM Kézikönyv Tartalomjegyzék 1 PROGRAMLEÍRÁS... 3 1.1 A PROGRAM ÁLTALÁNOS HASZNÁLATA...

Részletesebben

A számítógépes adatgyűjtő program használata

A számítógépes adatgyűjtő program használata A számítógépes adatgyűjtő program használata I. Bekapcsolás 1. Az elosztó szekrényen lévő főkapcsoló felkapcsolásával helyezzük a Sütő berendezést feszültség alá! 2. Vezérlés be feliratú nyomógombot ütközésig

Részletesebben

Felhasználói dokumentáció. a TávTagTár programhoz. Készítette: Nyíri Gábor, hdd@nc-studio.com GDF Abakusz regisztrációs kód: GDFAba43

Felhasználói dokumentáció. a TávTagTár programhoz. Készítette: Nyíri Gábor, hdd@nc-studio.com GDF Abakusz regisztrációs kód: GDFAba43 a TávTagTár programhoz Készítette: Nyíri Gábor, hdd@nc-studio.com GDF Abakusz regisztrációs kód: GDFAba43 Tartalomjegyzék Futási feltételek... 3 Telepítés... 3 Indítás... 3 Főablak... 4 Új személy felvétele...

Részletesebben

EDInet Connector telepítési segédlet

EDInet Connector telepítési segédlet EDInet Connector telepítési segédlet A cégünk által küldött e-mail-ben található linkre kattintva, a következő weboldal jelenik meg a böngészőben: Az EdinetConnectorInstall szövegre klikkelve(a képen pirossal

Részletesebben

Mobil Partner telepítési és használati útmutató

Mobil Partner telepítési és használati útmutató Mobil Partner telepítési és használati útmutató Tartalom Kezdeti lépések... 2 Telepítés... 2 A program indítása... 6 Mobile Partner funkciói... 7 Művelet menü... 7 Kapcsolat... 7 Statisztika... 8 SMS funkciók...

Részletesebben

Telepítési útmutató. web: www.szakk.hu e-mail: info@szakk.hu

Telepítési útmutató. web: www.szakk.hu e-mail: info@szakk.hu Telepítési útmutató web: www.szakk.hu e-mail: info@szakk.hu Tartalomjegyzék: Telepítési útmutató... 1 Tartalomjegyzék:... 2 Első lépések:... 3 Konzol oldal telepítése... 3 Licenc megállapodás... 3 Telepítési

Részletesebben

Órarendkészítő szoftver

Órarendkészítő szoftver SchoolTime Órarendkészítő szoftver 2.0 verzió Tartalomjegyzék: 1., Belépés a programba...3 2., Órarend főtábla...3 3., Tanátok...4 3.1., Új tanár felvitele, módosítása...4 3.2., Tanár törlése...4 3.3.,

Részletesebben

Java telepítése és beállítása

Java telepítése és beállítása A pályázati anyagok leadás Mozilla Firefox böngészőn keresztül: Tartalom Java telepítése és beállítása... 1 USB kulcs eszközkezelő telepítése... 4 USB kulcs telepítése böngészőbe... 4 Kiadói tanúsítvány

Részletesebben

Ügyfélforgalom számlálás modul

Ügyfélforgalom számlálás modul Ügyfélforgalom számlálás modul 1 1. Bevezetés... 3 2. BEÁLLÍTÁSOK... 4 2.1. Új Kérdőív létrehozása... 4 o Kérdéstípusok és a hozzájuk tartozó lehetséges válaszok hozzárendelése... 4 Új Kérdéstípus felvitele...

Részletesebben

Java telepítése és beállítása

Java telepítése és beállítása A pályázati anyagok leadás Mozilla Firefox böngészőn keresztül: Tartalom Java telepítése és beállítása... 1 USB kulcs eszközkezelő telepítése... 4 USB kulcs telepítése böngészőbe... 4 Kiadói tanúsítvány

Részletesebben

Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz ( )

Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz ( ) Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz (1.1.0.3) Tartalomjegyzék Bevezetés...3 1. Telepítés...3 2. Eltávolítás...4 Program használata...5 1. Kezdeti beállítások...5 2. Licenc megadása...6

Részletesebben

Oszkar.com Android alkalmazás v1.2

Oszkar.com Android alkalmazás v1.2 Oszkar.com Android alkalmazás v1.2 Az 1.2 verzióban a következő funkciók érhetők el: Be- kijelentkezés Autós ajánlatok keresése, akár dátum intervallumra Pontos és közeli ajánlatok megjelenítése Autós

Részletesebben

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program A GeoEasy telepítése GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program (c)digikom Kft. 1997-2008 Tartalomjegyzék Hardver, szoftver igények GeoEasy telepítése A hardverkulcs Hálózatos hardverkulcs A GeoEasy indítása

Részletesebben

KIRA. KIRA rendszer. Telepítési útmutató v1

KIRA. KIRA rendszer. Telepítési útmutató v1 KIRA rendszer Telepítési útmutató v1 1. Bevezetés A dokumentáció, illetve a dokumentáció mellékleteként megtalálható állományok segítségével készíthető fel a kliens oldali számítógép a KIRA rendszer működtetésére.

Részletesebben

Nevelési év indítása óvodák esetén

Nevelési év indítása óvodák esetén Nevelési év indítása óvodák esetén A LÉPÉSEK SORRENDJE NAGYON FONTOS, EZÉRT KÉRJÜK SZIGORÚAN BETARTANI! - Mielőtt elkezdi a nevelési év indítását, kérem, legalább egyszer olvassa át az egész segédletet,

Részletesebben

Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról

Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról Felhasználói Segédlet MICROSEC Kft. 1022 Budapest, Marczibányi tér 9. telefon: (1)438-6310 2002. május 4. Tartalom Jelentés készítése...3 Új

Részletesebben

QualcoMAE jártassági vizsgálatok. Segédlet az Elektronikus ügyintézés használatához

QualcoMAE jártassági vizsgálatok. Segédlet az Elektronikus ügyintézés használatához QualcoMAE jártassági vizsgálatok Segédlet az Elektronikus ügyintézés használatához Első lépések... 2 A jelentkezési lap kitöltése... 6 A minták megérkeztének visszaigazolása... 10 Eredmények rögzítése...

Részletesebben

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05+ Geodéziai Feldolgozó Program

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05+ Geodéziai Feldolgozó Program A GeoEasy telepítése GeoEasy V2.05+ Geodéziai Feldolgozó Program (c)digikom Kft. 1997-2010 Tartalomjegyzék Hardver, szoftver igények GeoEasy telepítése A hardverkulcs Hálózatos hardverkulcs A GeoEasy indítása

Részletesebben

RIEL Elektronikai Kft v1.0

RIEL Elektronikai Kft v1.0 DeskCamera v1.6.1 1. DESKCAMERA A DeskCamera segítségével lehetőség nyílik a számítógép monitorán megjelenő képet rögzítő (NVR, DVR) segítségével rögzíteni. 1.1. TECHNIKAI ADATOK Maximális monitor szám:

Részletesebben

BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év

BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év Ajánlott konfiguráció A program hardverigénye: Konfiguráció: 2800 MHz processzor 512 Mbyte memória (RAM) / Szerver gépen 1G memória (RAM) Lézernyomtató

Részletesebben

Thermo1 Graph. Felhasználói segédlet

Thermo1 Graph. Felhasználói segédlet Thermo1 Graph Felhasználói segédlet A Thermo Graph program a GIPEN Thermo eszközök Windows operációs rendszeren működő grafikus monitorozó programja. A program a telepítést követően azonnal használható.

Részletesebben

Szakrendelések nyitva tartásának nyilvántartása

Szakrendelések nyitva tartásának nyilvántartása Szakrendelések nyitva tartásának nyilvántartása Alapok, Munkahelyek nyitva tartás sorra kattintva megjelenik az alábbi ablak: A Lista fülön, jelöljük ki azt a munkahelyet, amelynek a nyitvatartási rendjén

Részletesebben

TERKA Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás

TERKA Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás TERKA Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás Telepítési leírás 1.0.0.8 verzió A dokumentum készült: 2004. július 1. Utolsó módosítás időpontja: 2004. június 21. A dokumentumot készítette:

Részletesebben

EAV v2.0 szoftver verzió újdonságok a v1.8.20 verzióhoz képest

EAV v2.0 szoftver verzió újdonságok a v1.8.20 verzióhoz képest EAV v2.0 szoftver verzió újdonságok a v1.8.20 verzióhoz képest Betegek keresése... 2 Csatolmány a betegkartonhoz... 2 Mérések összehasonlítása...3 Fejpontok... 4 Allergia teszt... 4 Balancer... 5 Étrend

Részletesebben

Tanúsítvány igénylése sportegyesületek számára

Tanúsítvány igénylése sportegyesületek számára Microsec Számítástechnikai Fejlesztő zrt. Tanúsítvány igénylése sportegyesületek számára Felhasználói útmutató ver. 1.0 Budapest, 2017. január 04. 1 A Microsigner telepítő letöltése A telepítés megkezdéséhez

Részletesebben

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon:

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: 1. Belépés a szerkesztőfelületre A következő webcímre belépve - http://www.zalaegerszeg.hu/licoms/login - megjelenik a szerkesztőfelület beléptető ablaka,

Részletesebben

Ez a telepítési dokumentum segítséget nyújt abban, hogy szabályosan telepítse az Áfa átállító szoftvert Szerviz 7 programhoz.

Ez a telepítési dokumentum segítséget nyújt abban, hogy szabályosan telepítse az Áfa átállító szoftvert Szerviz 7 programhoz. 3Sz-s Kft. 1158 Budapest, Jánoshida utca 15. Tel: (06-1) 416-1835 / Fax: (06-1) 419-9914 e-mail: zk@3szs.hu / web: www.3szs.hu Tisztelt Felhasználó! Ez a telepítési dokumentum segítséget nyújt abban, hogy

Részletesebben

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, EGERPH_1431-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz.

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, EGERPH_1431-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, EGERPH_1431-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Elektronikus adóbevallását a NAV portáljáról letöltött

Részletesebben

1. DVNAV letöltése és telepítése

1. DVNAV letöltése és telepítése 1. DVNAV letöltése és telepítése A Drén és Valner Szoftver Kft által készített DVNAV programmal lehetőség van a számlázó program által elkészített XML-ek NAV-hoz történő eljuttatására, majd a számlákról

Részletesebben

POSZEIDON dokumentáció (1.2)

POSZEIDON dokumentáció (1.2) POSZEIDON dokumentáció (1.2) Bevezetés a Poszeidon rendszer használatába I. TELEPÍTÉS Poszeidon alkalmazás letölthető: www.sze.hu/poszeidon/poszeidon.exe Lépések: FUTTATÁS / (FUTTATÁS) / TOVÁBB / TOVÁBB

Részletesebben

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.3 KELT: 2012.02.01.

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.3 KELT: 2012.02.01. AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.3 KELT: 2012.02.01. Tartalom 1. A dokumentum célja... 3 2. Akiknek segítséget kívánunk nyújtani...

Részletesebben

ContractTray program Leírás

ContractTray program Leírás ContractTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés Egy-egy szerződéshez tartozó határidő elmulasztásának komoly gazdasági következménye lehet. Éppen ezért a Szerződés kezelő program főmenü ablakában a

Részletesebben

Teljesítményprognosztizáló program FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

Teljesítményprognosztizáló program FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Teljesítményprognosztizáló FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Tartalomjegyzék 1. A szoftver feladata...3 2. Rendszerigény...3 3. A szoftver telepítése...3 4. A szoftver használata...3 4.1. Beállítások...3 4.1.1. Elszámolási

Részletesebben

Memeo Instant Backup Rövid útmutató. 1. lépés: Hozza létre ingyenes Memeo fiókját. 2. lépés: Csatlakoztassa a tárolóeszközt a számítógéphez

Memeo Instant Backup Rövid útmutató. 1. lépés: Hozza létre ingyenes Memeo fiókját. 2. lépés: Csatlakoztassa a tárolóeszközt a számítógéphez Bevezetés A Memeo Instant Backup egyszerű biztonsági másolási megoldás, mely nagy segítséget nyújt a bonyolult digitális világban. A Memeo Instant Backup automatikus módon, folyamatosan biztonsági másolatot

Részletesebben

DebitTray program Leírás

DebitTray program Leírás DebitTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés Egy-egy kintlévőséghez tartozó határidő elmulasztásának komoly következménye lehet. Éppen ezért a Kintlévőség kezelő program főmenü ablakában a program

Részletesebben

WebAromo elindítása, bejelentkezés

WebAromo elindítása, bejelentkezés WebAromo segédlet Tartalom WebAromo elindítása, bejelentkezés... 3 Jelszó beállítása... 3 Foglalkozások kezelése... 4 Hiányzások megadása... 5 Érdemjegy bevitele... 6 Érdemjegyek megtekintése... 8 Egy

Részletesebben

Energiainformációs Adattár Adatgyűjtő alrendszer felhasználói dokumentáció

Energiainformációs Adattár Adatgyűjtő alrendszer felhasználói dokumentáció Energiainformációs Adattár Adatgyűjtő alrendszer felhasználói dokumentáció Bevezető Tisztelt engedélyes! Üdvözöljük Önt a Magyar Energia Hivatal Energiainformációs Adattár - Adatgyűjtő alrendszerének felhasználói

Részletesebben

Easton420. Automata Telefon hangrögzítő. V 6.0 Telepítése Windows XP rendszerre

Easton420. Automata Telefon hangrögzítő. V 6.0 Telepítése Windows XP rendszerre Easton420 Automata Telefon hangrögzítő V 6.0 Telepítése Windows XP rendszerre A mellékelt telepítő CD-t helyezze a számítógép lemez olvasó egységbe, várja meg az automatikus indítási képernyőt. Majd válassza

Részletesebben

BaBér. Bérügyviteli rendszer. Telepítési segédlet 2014.

BaBér. Bérügyviteli rendszer. Telepítési segédlet 2014. BaBér Bérügyviteli rendszer Telepítési segédlet 2014. Tartalom 1. Ajánlott konfiguráció... 3 2. A BaBér és az SQL2005 szerver telepítése... 5 3. A BaBér program és az SQL2005-ös adatbázis kezelő telepítése...

Részletesebben

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot a felső sorban:

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot a felső sorban: A program telepítése A 2019-es év programja a szokott módon önálló rendszerként telepíthető. Töltse le WEB oldalunkról (http://www.drd-software.hu). A telepítés előtt nem szabad és nem kell eltávolítania

Részletesebben

Tisztelt Ügyfelünk. Az internet beállítások kinézete. Itt a Speciális fülre kell kattintani.

Tisztelt Ügyfelünk. Az internet beállítások kinézete. Itt a Speciális fülre kell kattintani. Tisztelt Ügyfelünk. Október 8-án reggeltől a KÖKIR kapcsolat nem mindenhol működik. Jelenleg a hatóság is vizsgálja a jelenséget. A hibaüzenet amit KÖKIR adatbázistól visszakapunk a következő: Az alapprobléma

Részletesebben

Mikroszámla. Interneten működő számlázóprogram. Kézikönyv

Mikroszámla. Interneten működő számlázóprogram. Kézikönyv Mikroszámla Interneten működő számlázóprogram Kézikönyv Tartalomjegyzék Weboldal 2 Regisztráció 3 Bejelentkezés 4 Főoldal 6 Menüsor szerkezete 7 Számlák 8 Beállítások 9 Fizetési módszerek kezelése 10 Kedvezmények

Részletesebben

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák A Portál rendszer felületének általános bemutatása Felhasználói útmutató Támogatott böngészők Internet Explorer 9+ Firefox (legújabb verzió) Chrome (legújabb verzió) Felületek felépítése Információs kártyák

Részletesebben

HF-DVR H.264 Hálózati Rögzítő. Felhasználói kézikönyv

HF-DVR H.264 Hálózati Rögzítő. Felhasználói kézikönyv HF-DVR H.264 Hálózati Rögzítő Felhasználói kézikönyv Bevezető Ez a felhasználói kézikönyv a HF-DVR5704T 4 csatornás H.264 tömörítésű hálózati rögzítő használatát mutatja be. Nem tér ki az eszköz telepítésére,

Részletesebben

Az importálás folyamata Felhasználói dokumentáció verzió 2.1.

Az importálás folyamata Felhasználói dokumentáció verzió 2.1. Az importálás folyamata Felhasználói dokumentáció verzió 2.1. Budapest, 2008. Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal 2.1. 2008.01.17. A teljes dokumentáció megváltozott Kiadás: 2008.01.17.

Részletesebben

PwC EKAER Tool felhasználói leírás. 2015. május

PwC EKAER Tool felhasználói leírás. 2015. május www.pwc.com/hu/ekaer PwC EKAER Tool felhasználói leírás 2015. május Tartalom Bejelentések létrehozása 3 1. A forrás Excel állomány kitöltése 3 2. A forrás Excel állomány mentése 4 A szükséges mezők kitöltését

Részletesebben

ETA tárgyfelelős. Munka az ETA-ban tárgyfelelősként

ETA tárgyfelelős. Munka az ETA-ban tárgyfelelősként ETA tárgyfelelős Munka az ETA-ban tárgyfelelősként Tartalomjegyzék Angol nyelvű tárgy létrehozása... 2 Saját tárgyak szerkesztése (idegen-nyelvű is)... 5 Nyelvi habilitáció jelölése... 8 Angol nyelvű tárgy

Részletesebben

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, PHEGER_1231-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz.

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, PHEGER_1231-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, PHEGER_1231-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Elektronikus adóbevallását a NAV portáljáról letöltött

Részletesebben

Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren

Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren Az ERA felületen a digitális aláírásokat a Ponte webes digitális aláíró program (Ponte WDAP) segítségével lehet létrehozni, amely egy ActiveX alapú,

Részletesebben

A TERC VIP költségvetés-készítő program telepítése, Interneten keresztül, manuálisan

A TERC VIP költségvetés-készítő program telepítése, Interneten keresztül, manuálisan Telepítés internetről A TERC VIP költségvetés-készítő program telepítése, Interneten keresztül, manuálisan Új szolgáltatásunk keretén belül, olyan lehetőséget kínálunk a TERC VIP költségvetéskészítő program

Részletesebben

Elmé léti vizsgajéléntő kia llí ta sa

Elmé léti vizsgajéléntő kia llí ta sa Elmé léti vizsgajéléntő kia llí ta sa 1. Az elméleti vizsga adminisztrációjának ügymenete A tanuló bankkártyával kifizeti a vizsgadíjat. Sikeres fizetés esetén az E-Edu bankszámláján jelenik meg a befizetett

Részletesebben

Gyorsított jegybeírás. Felhasználói dokumentáció verzió 2.0.

Gyorsított jegybeírás. Felhasználói dokumentáció verzió 2.0. Gyorsított jegybeírás Felhasználói dokumentáció verzió 2.0. Budapest, 2006 Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal Kiadás: 2006.02.17. Verzió: 2.0. Oldalszám: 2 / 19 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...

Részletesebben

3Sz-s Kft. Tisztelt Felhasználó!

3Sz-s Kft. Tisztelt Felhasználó! 3Sz-s Kft. 1158 Budapest, Jánoshida utca 15. Tel: (06-1) 416-1835 / Fax: (06-1) 419-9914 E-mail: zk@3szs. hu / Web: www. 3szs. hu Tisztelt Felhasználó! Üdvözöljük felhasználóik között! Köszönjük, hogy

Részletesebben

75/2007 Elnöki Szabályzat. A gépjárművek és pótkocsik fékvizsgálatánál alkalmazott joghatályos mérések kiértékeléséről

75/2007 Elnöki Szabályzat. A gépjárművek és pótkocsik fékvizsgálatánál alkalmazott joghatályos mérések kiértékeléséről 75/2007 Elnöki Szabályzat Készítette: Közúti Jármű Főosztály 1. változat kiadásának időpontja: 2007. április 1. változat 2 0 0 7 TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK...2 1. A SZABÁLYZAT HATÁLYA, CÉLJA, VALAMINT

Részletesebben

Tanulmányi eredmények exportálasa (KIR)

Tanulmányi eredmények exportálasa (KIR) Tanulmányi eredmények exportálasa (KIR) A középiskola és a szakiskola minden évben értesíti az általános iskolát arról, hogy az ott végzett tanulók a középiskola, illetve a szakiskola első két évfolyamán

Részletesebben

4. Válasszuk ki a dolgozót, majd nyomjuk meg az gombot. Megjelenik a dolgozó adatlapja. 5. Nézzük át, hogy minden adat helyesen van-e kitöltve, szüksé

4. Válasszuk ki a dolgozót, majd nyomjuk meg az gombot. Megjelenik a dolgozó adatlapja. 5. Nézzük át, hogy minden adat helyesen van-e kitöltve, szüksé Útmutató A 2005. évi kontroll adatszolgáltatás elkészítéséhez Előzetes teendők: 1. Töltse le és telepítse az APEH Internet lapjáról (www.apeh.hu) az ABEV2006 programot és a hozzá tartozó nyomtatványokat.

Részletesebben

Egyszerű számlázó program kezdő vállalkozások részére

Egyszerű számlázó program kezdő vállalkozások részére PENCART ZRT. Egyszerű számlázó program kezdő vállalkozások részére Használati útmutató Tartalomjegyzék Bevezetés... 2 1. A számlázó program telepítése, regisztrálása, rendszerkövetelmények... 3 2. Funkciók

Részletesebben

Di1611/Di2011. KEZELÉSI ÚTMUTATÓ: Twain

Di1611/Di2011. KEZELÉSI ÚTMUTATÓ: Twain Di1611/Di2011 KEZELÉSI ÚTMUTATÓ: Twain Driver Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 1 A PC szkennelés beállítása 2 Csatlakozás az USB portra 3 A TWAIN meghajtó telepítése 3.1 A TWAIN meghajtó telepítése Plug

Részletesebben

ClicXoft programtálca Leírás

ClicXoft programtálca Leírás ClicXoft programtálca Leírás Budapest 2015 Bevezetés A ClicXoft programok bár önálló programok közös technológia alapon lettek kifejlesztve. Emellett közös tulajdonságuk, hogy a hasonló funkciókhoz ugyanaz

Részletesebben

Felhasználói Leírás v.2.00

Felhasználói Leírás v.2.00 Euro-eBank Ügyfélprogram (ÜP) Felhasználói Leírás v.2.00 Bakonyvidéke Takarékszövetkezet 1. Tartalomjegyzék Bevezetés... 3 Program indítása:... 3 A program üzemmódjai:... 4 Számlaegyenleg lekérdezése:...

Részletesebben

DOAS FordEcat kapcsolat beállítása

DOAS FordEcat kapcsolat beállítása DOAS FordEcat kapcsolat beállítása 1/13 1149 Budapest, Egressy út 17-21. Telefon: +36 1 469 4021; fax: +36 1 469 4029 Tartalomjegyzék 1. DOAS FordEcat konfiguráció elkészítése... 3 2. FordEcat beállítása...

Részletesebben

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013 Tartalomjegyzék 1. Technikai információk... 2 2. Publikus felület... 2 2.1 Bejelentkezés... 2 2.2 Összesítés... 3 2.2.1 Statisztikai tábla megtekintése...

Részletesebben

opensuse 10.3 Érettségi változat telepítése

opensuse 10.3 Érettségi változat telepítése Leírás www.npsh.hu opensuse 10.3 Érettségi változat telepítése I.1. Bevezetés A dokumentum az opensuse 10.3 Érettségi kiadásának telepítését és beállítását mutatja be. Az Érettségi kiadás az opensuse 10.3-ra

Részletesebben

Képzési projektterv felvétele Képző Szervezetek részére Kitöltési útmutató

Képzési projektterv felvétele Képző Szervezetek részére Kitöltési útmutató Képzési projektterv felvétele Képző Szervezetek részére Kitöltési útmutató az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program I. és II. intézkedéscsoportjához

Részletesebben

Tanúsítvány feltöltése Gemalto TPC IM CC és ID Classic 340 típusú kártyára

Tanúsítvány feltöltése Gemalto TPC IM CC és ID Classic 340 típusú kártyára Tanúsítvány feltöltése Gemalto TPC IM CC és ID Classic 340 típusú kártyára Windows XP, Vista, Windows 7 és Windows 8 operációs rendszeren 1(6) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető...

Részletesebben

[TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ] Canlu Software. Máhr Tamás. utolsó módosítás: 2012.12.14. verzió: 1.2

[TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ] Canlu Software. Máhr Tamás. utolsó módosítás: 2012.12.14. verzió: 1.2 2012 Canlu Software Máhr Tamás utolsó módosítás: 2012.12.14 verzió: 1.2 [TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ] 1 o l d a l Telepítési útmutató a Canlu Software - Post Administrator programcsomaghoz Tartalomjegyzék Hardver,

Részletesebben

A MOKKA hitelesítő szoftver telepítése és használata

A MOKKA hitelesítő szoftver telepítése és használata A MOKKA hitelesítő szoftver telepítése és használata Windows XP, Vista és Windows 7 rendszeren Távszámla aláírásának ellenőrzésére 1(9) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. A

Részletesebben

Ismertető az Electro Kontroll Bt. által készített felügyeleti szoftverről A felügyeleti szoftver az épületben található tűzjelző rendszer jelzéseinek grafikus megjelenítését végzi. A program által adott

Részletesebben

Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren

Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren Az ERA felületen a digitális aláírásokat a Ponte webes digitális aláíró program (Ponte WDAP) segítségével lehet létrehozni, amely egy ActiveX alapú,

Részletesebben

Szöveges értékelés. Magiszter.NET. Elérhetőségeink: Tel: 62/550-748; 550-749 Fax: 62/550-919 E-mail: magiszternet@infotec.hu Honlap: www.infotec.

Szöveges értékelés. Magiszter.NET. Elérhetőségeink: Tel: 62/550-748; 550-749 Fax: 62/550-919 E-mail: magiszternet@infotec.hu Honlap: www.infotec. Magiszter.NET Szöveges értékelés Elérhetőségeink: Tel: 62/550-748; 550-749 Fax: 62/550-919 E-mail: magiszternet@infotec.hu Honlap: www.infotec.hu Ügyfélszolgálat: H-P 8:00-16:00 A Magiszter.Net rendszerben

Részletesebben

I-SZÁMLA KFT. VEVŐI FELHASZNÁLÓI FIÓK HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

I-SZÁMLA KFT. VEVŐI FELHASZNÁLÓI FIÓK HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ I-SZÁMLA KFT. VEVŐI FELHASZNÁLÓI FIÓK HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Tartalomjegyzék 1 Vevői felhasználói fiók... 3 2 Adataim... 3 3 Szállítók... 4 4 Számláim... 5 4.1 E-számla listatábla... 5 4.2 Keresési funkciók...

Részletesebben

Telepítési kézikönyv. EduSigner 1.0 digitális aláíró komponens

Telepítési kézikönyv. EduSigner 1.0 digitális aláíró komponens Telepítési kézikönyv EduSigner 1.0 digitális aláíró komponens Tartalomjegyzék 1 Bevezetés... 2 2 A komponens telepítése... 2 3 A telepített állományok és könyvtárstruktúra... 6 4 Helyreállítás... 7 5 Eltávolítás...

Részletesebben

15.4.2a Laborgyakorlat: Böngésző beállítása

15.4.2a Laborgyakorlat: Böngésző beállítása 15.4.2a Laborgyakorlat: Böngésző beállítása Bevezetés Nyomtasd ki a laborgyakorlatot és oldd meg a feladatokat! A laborgyakorlat során a Microsoft Internet Explorer beállításait fogjuk konfigurálni. Az

Részletesebben

Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal

Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal Aromo Iskolaadminisztrációs Szoftver Felhasználói kézikönyv -- Szöveges értékelés 1 Tartalomjegyzék Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal 1 Bevezetés 3

Részletesebben

Átutalási csomag karbantartó modul

Átutalási csomag karbantartó modul Átutalási csomag karbantartó modul 1. Bevezetés... 2 2. Új átutalási csomag felvitele... 2 2.1. Új tétel felvitele... 4 2.2. Átutalási csomag tétel törlése... 8 2.3. Bankszámlaszám módosítása... 8 2.4.

Részletesebben