Kalászos gabonák. növényvédelme

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kalászos gabonák. növényvédelme"

Átírás

1 Kalászos gabonák növényvédelme 2013

2 Szántóterületünk több mint egyharmadán termesztünk kalászosokat, túlnyomórészt ôszi búzát és árpát. A kalászosok termesztés-technológiájának meghatározó eleme a növényvédelem, hiszen a fajta és a termôterület mellett az állomány növényegészségügyi állapota határozza meg a termés mennyiségét és minôségét, és ezzel a termesztés gazdaságosságát is. Mára már elfogadott tény, hogy csak a minôségi gabonatermesztéssel lehet sikert elérni, ehhez pedig korszerû készítményeket alkalmazó integrált növényvédelem szükséges. A Bayer évtizedek óta nyújt megoldást a magyarországi gabonatermesztôk növényvédelmi problémáira. Természetesen ez idô alatt sokat változtak a készítmények. A folyamatos fejlesztésnek köszönhetôen hazánkban mindig a termelés igényeinek legmegfelelôbb szerek állnak rendelkezésre. Termékválasztékunk 2012-ben az új hatásmódot hordozó Zantarával bôvült, 2013-ban pedig piacra kerül a Falcon 460 EC korszerû utódja, a Falcon Pro. A Bayer CropScience kalászos védelmi kínálata teljes, vagyis valamennyi károsító ellen kiváló megoldást nyújt, beleértve a gyomnövények elleni küzdelmet, a gombabetegségek elleni védekezést és a rovarkártevôk visszaszorítását.

3 Lamardor Két hatóanyaga egymás hatását kiegészítve tökéletes védelmet nyújt a betegségek ellen, élettani hatásai pedig kiváló gabonaállományt eredményeznek. A Lamardor korszerû kéthatóanyagú kalászos gombaölô csávázószer. Felhasználható búza, árpa, tritikále, rozs és zab vetômag csávázására. Igen hatékony az összes fontos, csávázással leküzdhetô betegség, így búza kôüszög, porüszög, hópenész, fuzáriumos gyökér- és szártôrothadás, közönséges gyökérrothadás, szeptóriás pelyvafoltosság, árpa porüszög, árpa levélcsíkoltság és árpa fedettüszög ellen. Megkülönböztetô tulajdonsága a hópenész és más fuzáriózisok, illetve a közönséges gyökérrothadás elleni hatása. Jól használható az integrált növényvédelemben is. 3. Jobb szárazságtûrés: a Lamardor csávázás hosszabb gyökereket eredményez, ezzel fokozza a vízfelvételt és a szárazságtûrést. 4. Gyorsabb fejlôdés: a kezelés következtében fokozódik a hajtásképzôdés, ami korábbi bokrosodást, így erôsebb, robosztusabb állományt eredményez. 5. Kitûnô, egészséges állomány. A Lamardor - szélsôségesen kedvezôtlen körülményektôl eltekintve - nem késlelteti a kelést. Így a teljes növénybiztonság és a jó hatékonyság eredményeként kiváló növényállományt kapunk. Dózis: 0,2 l/t + 1 l/t Peridiam Eco Red segédanyag. Javasolt csávázólé mennyiség l/t. A Lamardor koncentrált csávázószer. Alacsony dózisa miatt nem tud mély színintenzitást adni. Ezért a csávázóléhez 1 l/t Peridiam Eco Red segédanyagot kell adagolni. A készítmény Lamardor Red néven 10 tonna vetômag csávázására való csomag formájában kerül forgalomba. A nagy hatékonyság mellett az új készítmény öt élettani hatással rendelkezik. Ezek - melyeket így együtt csak a Lamardor nyújt - fontos elônyt jelentenek a készítmény felhasználója számára. 1. Jobb kezdeti fejlôdés: a Lamardor-ral csávázott vetômagból nagyobb vigorral bíró, erôsebb csíranövények lesznek. 2. Fokozott fagytûrés: a mezokotil a kelô növény legérzékenyebb része. Fagy esetén az elmozduló talajszemcsék könnyen megsértik. A mezokotil hiánya a Lamardor-ral csávázott növények esetén fokozott fagytûrést biztosít. Összetétele: 2 liter Lamardor és 2x5 liter Peridiam Eco Red. A Peridiam Eco Red egy mûanyag polimer, ami színes bevonatot képez a vetômag felszínén. A szín fokozása mellett fényes felületet ad, ami javítja a vetômag folyási tulajdonságait (a vetômag nem tapad össze, jól csúszik, nem boltozódik a vetôgépben). Ezenkívül csökkenti a porolást, és a kopás miatti hatóanyag veszteséget. Ne feledje: A csávázott vetômag kizárólag vetésre használható fel! A csávázott vetômagot elkülönítve és feltûnômódon megjelölve kell tárolni! A csávázott vetômagot tilos emberi fogyasztásra vagy takarmányozásra felhasználni! A vadállomány védelme érdekében tilos a csávázott vetômagot vetés után a talaj felszínén hagyni!

4 YUNTA Quattro A modern intenzív technológiáknál a kis vetômag dózis és a korai vetés miatt a gabonaállományok ôsszel fokozottan ki vannak téve a talajlakók, a csócsároló és legfôképpen a levéltetvek és kabócák által átvitt vírusbetegségek támadásának. Szükség van egy erôteljes és hosszú hatású, a betegségek és rovarkártevôk ellen egyaránt biztos védelmet nyújtó csávázószerre. Ilyen a Bayer CropScience új készítménye, a Yunta Quattro. Dózis: A Yunta Quattro dózisa korai vetés és max. 200 kg/ha ôszi búza vetômagnorma esetén 2,0 liter/tonna. Magasabb vetômagnorma (250 kg/ha) esetén 1,8 l/tonna. Az alacsonyabb dózis esetén elônyösebb a nem túl korai vetés, és törekedjünk az integrált védelem egyéb szempontjainak a betartására is. Ôszi árpában (vetômagnorma max. 200 kg/ha) mindig 2 l/tonna. Javasolt csávázólé mennyiség: liter/tonna. Négy hatóanyag ereje a betegségek és a rovarkártevôk ellen egy csávázószerben Vírusbetegségek biztonságos megelôzése Erôteljesebb biológiai hatás, nagyobb hatékonyság Egységes, egészséges gabonaállomány Környezetet kevésbé terhelô, gazdaságos megoldás Magyarországon az ún. törpeségvírusoknak egyre nagyobb a jelentôségük. Súlyos tôszámcsökkenést, terméketlenséget, mennyiségi és minôségi veszteséget képesek okozni. A leggyakoribb az árpa sárga törpülés vírus (angol rövidítése BYDV), amely valójában négy fajt tartalmaz. Átvitelét perzisztens módon a gabona levéltetû (Sitobion avenae) és néhány más levéltetû faj végzi. A másik jelentôs, igen agresszív, veszélyes vírus a búza törpeség vírus (WDV), amelynek vektora a csíkos gabonakabóca (Psammotettix alienus). Felhasználható ôszi búza és ôszi árpa rovarkártevôk (talajlakó kártevôk, gabonafutrinka, levéltetvek, kabócák, stb.) és csávázási betegségek (üszögbetegségek, fuzáriumos és pirenofórás betegségek, stb.) elleni védelmére. A Yunta Quattro csávázószert nedves csávázás formájában egyenletesen kell a magvak felületére felvinni. Négyrétű védelem a gabonában Ne feledje: A csávázott vetômag kizárólag vetésre használható fel! A csávázott vetômagot elkülönítve és feltûnô módon megjelölve kell tárolni! A csávázott vetômagot tilos emberi fogyasztásra vagy takarmányozásra felhasználni! A vadállomány védelme érdekében tilos a csávázott vetômagot vetés után a talaj felszínén hagyni!

5 Huszár OD Folyékony ôszi búza gyomirtó szer. Egyedülálló tulajdonsága, hogy egy hatóanyaggal véd a legtöbb kétszikû és a legfontosabb egyszikû gyomok ellen. Ôszi búzában magról kelô kétszikû gyomok, mezei acat, valamint egyszikû gyomok ellen a búza háromleveles stádiumától a szárbaindulás kezdetéig alkalmazható. Kedvezôtlen növekedési viszonyok, szárazság, ill. túlfejlett acat esetén a Mero és az N-mûtrágya oldat együttes alkalmazása javasolt. Dózis: 0,1 liter/ha. Javasolt lémennyiség l/ha. A Huszár OD-t a csomagban található Mero adalékanyag 1 l/ha dózisával együtt kell kipermetezni. Acat ellen akkor permetezzünk, amikor a hajtások nagy része már elôjött, azok tôlevélrózsás, max cm fejlettségûek. A Huszár OD az eddigre esetleg már túlfejlett egyéb kétszikûeket is elpusztítja. A Huszár OD formulációja (ODesi = olajos diszperzió) optimalizálja a permetlé tapadási, terülési tulajdonságait, meggyorsítja a hatóanyag felvételt. A részleteket ld. a Sekator OD-nál. Hatékony az egyszikûek közül a nagy széltippan, a vadzab (fejlettségtôl függ), a kanáriköles, és a perje-félék ellen. Emellett hatékony a kétszikûek igen széles skálája ellen, beleértve a legfontosabb fajokat, mint a mezei acat, a ragadós galaj és a szikfû fajok. A ragadós galajt és a széltippant nagyobb fejlettségnél is kiválóan irtja. A Huszár OD alkalmas az IMI és SU toleráns napraforgó árvakelések elleni védekezésre is. A Huszár OD nem érzékeny a hômérsékletre, tavasszal már egészen korán kijuttatható. A készítmény elsôsorban levélen keresztül hat, hatását viszonylag lassan, de következetesen fejti ki: a gyomok újrahajtás nélkül halnak el. A készítmény Huszár OD Pack néven 10 ha-os csomag formájában kerül forgalomba. A csomag összetétele 1 liter Huszár OD és 10 liter Mero. Alkalmazható a tankkeverékbe 4-5 kg/ha NH 4 NO 3 vagy (NH 4 ) 2 SO 4 oldata is. Ne feledje: A készitmenyt kiöntés elôtt alaposan fel kell rázni! 2010 óta a Huszár OD Pack 1 liter ajándék Decis Mega-t is tartalmaz. A Huszár OD az ôszi búzát késôbbi stádiumban sem károsítja, néhány más kultúrában (pl. zab, ôszi árpa, kanáriköles) viszont károsodást okozhat!

6 Puma extra Speciális egyszikû gyomok elleni gyomirtó szer óta Puma Komplett néven 20 ha-os csomag formájában kerül forgalmazásra. A csomag 20 liter Puma Extra mellett 3 liter ajándék Sekator OD-t és 2 liter ajándék Decis Mega-t is tartalmaz Felhasználható ôszi búza, ôszi árpa, tavaszi árpa, rozs, tritikále kultúrákban a magról kelô egyszikû gyomnövények ellen. A Puma extra a kalászos gyomirtó szer palettán gyakorlatilag az egyetlen készítmény, amelynek segítségével a kalászos kultúrák esetén (zab kivételével) a növekvô gondot okozó vegyes egyszikû gyomosodást is rugalmas felhasználási idôvel meg tudjuk oldani. A kezelést a kultúrnövény 3-4 leveles fejlettségétôl a szárbaindulás kezdetéig lehet elvégezni. A magról kelô egyszikû gyomnövények 1-3 leveles korukban a legérzékenyebbek a készítményre. Az optimális idôben végzett kezeléskor a 0,8 l/ha dózis elegendô, míg fejlettebb gyomnövények, vagy erôsebb gyomfertôzés esetén a magasabb dózis szükséges. A szerre érzékeny gyomok: ecsetpázsit, vadzab, muhar fajok, kanáriköles, zöld pántlikafû, nagy széltippan. A Puma extra egyaránt hatékony a nagy széltippan, a parlagi ecsetpázsit, vadzab fajok, muhar-félék, stb. ellen. Rozsnok fajok ellen nem hat. A Puma Extra tehát a kalászosokban elôforduló legtöbb jelentôs magról kelô egyszikû gyom ellen rugalmasan alkalmazható, szisztemikus készítmény. A kezelést követôen a gyomok már 3 hét alatt tökéletesen elpusztulnak. Dózis: vadzab ellen: 0,8 l/ha széltippan, ecsetpázsit, fénymag, muhar-félék ellen: 0,8-1,0 l/ha. Javasolt lémennyiség l/ha. Ne feledje: Keverhetôség: Sekator OD-val, Decis Mega-val keverhetô, egyéb készítményekkel történô tankkeverék készítése esetén keverési, illetve elôzetes kezelési próba javasolt. Nem keverhetô a következô hatóanyagokat tartalmazó gyomirtó szerekkel: bentazon, dikamba, hormonbázisú készítmények. Kerüljük a permetlé elsodródását a szomszédos kultúrákra, ezért csak szélmentes idôben permetezzünk! Amennyiben a szomszédos táblán zab, vagy fénymag van, a permetezést nagyon körültekintôen kell elvégezni, mert az elsodródott permetlé károsítja ezeket a kultúrákat.

7 Sekator OD Kétszikû gyomnövények elleni általános kalászos gyomirtó szer, rugalmas megoldást nyújt gyakorlatilag bármely kétszikû gyomosodás esetén. Felhasználható ôszi búza, ôszi és tavaszi árpa, valamint tritikále gyomirtására a kultúrnövények háromleveles és kétszárcsomós állapota között, magról kelô kétszikû gyomok és mezei acat ellen. A Sekator OD formulációja (ODesi = olajos diszperzió) optimalizálja a permetlé tapadási, terülési tulajdonságait, meggyorsítja a hatóanyag felvételt. A jó tapadás eredménye a kevesebb talajra hulló, hasznosulatlan hatóanyag. A nagyobb fedettség és gyorsabb hatóanyag felvétel eredménye a gyorsabb és biztonságosabb gyomirtó hatás, különösen nehezített viszonyok között, pl. viaszos levelû, vagy túlnôtt gyomoknál. Az ellenállóbb gyomok elleni küzdelemben és a hatássebességben szintén mutatkozik az ODesi elônye. A fontosabb gyomok, melyek Sekator OD-val leküzdhetôk disznóparéj-félék, parlagfû, mezei tikszem, pipitér-félék, laboda-félék, szulák keserûfû, repce árvakelés, pásztortáska, búzavirág, libatop-félék, pipacs, mezei acat*, szarkaláb fajok**, sebforrasztó zsombor, füstike-félék**, kenderkefû-félék, gombvirág fajok, ragadós galaj, napraforgó árvakelés, árvacsalán fajok**, kamilla-félék, parlagi nefelejcs, keserûfû-félék, mezei boglárka, repcsényretek, lórom-félék, vadrepce, mezei csorbóka, tyúkhúr, mezei tarsóka, mezei árvácska, veronika fajok** * tôlevélrózsás és cm fejlettség között ** a kultúrnövény bokrosodásának végéig A Sekator OD elsôsorban levélen keresztül hat. Kijuttatása után a gyomok viszonylag lassan, de következetesen - újrahajtás nélkül - halnak el. A hatás már 5 C-tól teljes, a végsô hatékonyságot a kezelés elôtti vagy utáni lehûlések alig befolyásolják. Lényeges, hogy a Sekator OD az árvakelésként egyre gyakrabban jelentkezô IMI és SU toleráns napraforgó ellen is hatékony. Az antidótumnak köszönhetôen a Sekator OD semmilyen stádiumban nem fitotoxikus az engedélyezett kultúrákban. Az optimális kijuttatási idô tavasszal a bokrosodás kezdete és vége közötti idôszak. Lehetôség van viszont egészen a kétszárcsomós állapotig való kezelésre. Ha a gyomok túlfejlettek, viaszos levelûek, vagy a védekezést acat ellen irányítjuk, adjunk a permetléhez segédanyagot: a Sekator OD hatását tovább gyorsíthatjuk olajos adalék (1 l/ha Mero), illetve mûtrágya oldatok (4-5 kg/ha NH 4 NO 3 vagy (NH 4 ) 2 SO 4 ) adagolásával. Acat ellen akkor permetezzünk, amikor a hajtások nagy része már elôjött, azok tôlevélrózsás, max cm fejlettségûek. A Sekator OD az eddigre esetleg már túlfejlett egyéb kétszikûeket is elpusztítja. A Sekator OD kijuttatási ideje rugalmas Ne feledje: A készítményt kiöntés elôtt alaposan fel kell rázni! A Sekator az engedélyezett kultúrákat fejlettebb állapotukban sem károsítja, más kultúrákban (pl. zab, kanáriköles) viszont károsodást okozhat! Dózis: 0,15 liter/ha. Javasolt lémennyiség l/ha.

8 Falcon Pro Három hatóanyagú univerzális kalászos fungicid, a Falcon 460 EC méltó utódja. Kiváló hatékonyságú minden fontos kalászos gabona betegség ellen. A megújult hármas hatóerô A levélbetegségek ellen a Falcon Pro-t megfigyelésre alapozva, megelôzô jelleggel kell bevetni akkor, amikor a betegség elsô tünetei épp látszanak az alsóbb leveleken. A bokrosodás végétôl rendszeresen ellenôrizni kell az állományt ahhoz, hogy a védekezés idejét helyesen tudjuk megválasztani. Lisztharmat és rozsda ellen 0,6-0,8 l/ha szükséges. A levélfoltosságok (pirenofórás, szeptóriás, stb.) ellen válaszszunk 0,8-0,9 l/ha (árpában 0,7-0,8 l/ha) dózist. Kalászfuzáriózis ellen 0,9-1,0 l/ha a helyes dózis. Egy kezelés esetén kalászolás vége, virágzás kezdete idején 0,8-1,0 l/ha dózisban javasolt. Két kezelésnél a Falcon Pro-t használhatjuk az 1. vagy 2. kezelésre, illetve mindkét kezelésre. Amennyiben a Falcon Pro-t az 1. kezelésben levélbetegségek ellen használjuk a javasolt dózis a betegségtôl és a fertôzés erôsségétôl függôen 0,6-0,9 l/ha, a kijuttatás ideje a bokrosodás végétôl a zászlóslevél kiterülésig. A kalászkezelést a virágzás eleje és közepe között kell elvégezni 1,0 l/ha Falcon Pro-val, vagy 1,0 l/ha Prosaro-val. Élelmezés-egészségügyi várakozási idô: 35 nap Lisztharmat és rozsda betegségek ellen a megelôzés mellett gyógyító és pusztító hatása is van. Pirenofórás és szeptóriás megbetegedések ellen megelôzô. Kalászfuzáriózis ellen kiváló megelôzô, és akár 4 napos gyógyító hatással is rendelkezik. Dózis: Búza, rozs, tritikále 0,6-1,0 l/ha, árpa, zab 0,6-0,8 l/ha. Javasolt lémennyiség l/ha. Búzában, árpában, rozsban, tritikáléban és zabban egyaránt engedélyezett.

9 Prosaro Korszerû, felszívódó kalászos gombaölô szer, amely minden kalászos betegség ellen eredményesen alkalmazható. Kiemelkedô hatékonyságú a búza kalászfuzáriózisa és a mikotoxinok felszaporodása ellen. Gombaölô hatása mellett jelentôs termésfokozó és minôségjavító hatása is van. Felhasználása ôszi búza védelmére lisztharmat, rozsdabetegségek, szeptóriás és pirenofórás levélfoltosság, szeptóriás kalászfoltosság, kalászfuzáriózis és más kalászbetegségek ellen megelôzô jelleggel ajánlott. Az ôszi búza szárbaindulása és virágzása között idôszakban egyszer, vagy kétszer kell kijuttatni a fertôzési helyzetnek megfelelôen megválasztott dózisban. A kalászos gombaölô szerek zászlóshajója. Dózis: 0,75-1,0 l/ha. Javasolt lémennyiség l/ha. A dózis a betegségtôl, illetve a fuzárium fertôzésre hajlamosító tényezôk meglététôl függ. Levélbetegségek ellen és alacsony fuzárium fertôzésveszély esetén alacsonyabb dózisok is elegendôek. Fuzáriumveszélyes idôszakban 1,0 l/ha dózis javasolt. A Prosaro elsôsorban a minôségi búzatermesztésben, a fuzáriózis elleni célzott, virágzáskori kezelésre javasolt. Ez a kezelés a tenyészidô végéig véd a rozsda, vagy a levélfoltosságok ellen is. A Prosaro kijuttatási ideje rugalmas, a hatékony kezelési idôszak hosszú. Fuzárium ellen már kikalászoláskor, a virágzás kezdetén kipermetezhetjük. Ha a kedvezôtlen idôjárás késlelteti a kezelést, a 4 napos kuratív hatás garantálja a sikeres védekezést. Forgalmazási kategória: II. Élelmezés-egészségügyi várakozási idô: 35 nap

10 Zantara A Zantara különleges formulációjú, kéthatóanyagú kalászos fungicid. Megelôzô és gyógyító hatású. Új hatóanyag családot és új hatásmódot hoz a gabona védelmébe. Árpa: lisztharmat, rinhospórium, hálózatos és barna foltosság, törperozsda, ramuláriás és élettani foltosság. Rozs, tritikále: lisztharmat, vörösrozsda, rinhospórium. A Zantara valamennyi kalászos gabonában, így a búza és árpa mellett tritikáléban, rozsban és zabban is felhasználható. Dózis: 0,75-1,5 l/ha. Javasolt lémennyiség l/ha. Bixafén: A Bayer új gombaölô hatóanyaga a pirazol-karboxamid családból. Széles hatásspektrumú és nagy hatékonyságú fungicid. Szisztemikus, a farészben szállítódik. A bixafén fiatalon és zölden tartja a leveleket, fokozza az asszimilációt a levél hosszának és szélességének növelése és a klorofill sûrûség fokozása által. Hatására a légzônyílások korábban záródnak, így átsegíti a növényt a rövid száraz idôszakon. Összességében a komplett gombaölô hatékonyság és az élettani hatások együtt nagyobb termést, jobb minôséget eredményezhetnek. Napfényt visz a termésébe Új típusú korszerû formuláció. A csepp a levélen azonnal szétterül és belesimul a felszínbe. A hatóanyagok egy része gyorsan bejut a levélbe és azonnal dolgozni kezd, másik része a viaszrétegben marad és hosszú tartamhatást ad. Két hatóanyaga valamennyi kalászos betegség ellen (kalászfuzáriózis is) megbízható hatékonyságot, és a szokásosnál akár jelentôsen hosszabb hatástartamot nyújt. Búzában (intenzív rozsban, tritikáléban) 1,0-1,5 l/ha a dózis. Levélbetegségek ellen a zászlóslevél kiterülés és kalászolás kezdete között 1,0-1,25 l/ha dózisban javasolt. Ennél korábbi és kisebb dózisú kezelésnél élettani hatások nem várhatók. Levél- és kalászbetegségek ellen 1,25-1,5 l/ha dózis javasolt optimálisan a virágzás közepén. Az élettani hatások ekkor is érvényesülhetnek. Árpában (zabban) 0,75-1,25 l/ha dózisban elsôsorban levélbetegségek ellen. A kezelés már 2-szárcsomós állapotban is elvégezhetô, de az élettani hatásokhoz a zászlóslevél kiterülés a megfelelô stádium. A Zantara intenzívebb technológiában javasolt (legalább két fungicid kezelés). Nagy dózisban kalászfuzáriózis ellen is jó hatékonyságú, de nagy fertôzésveszély esetén a Fusarium-fajok ellen a Prosaro felhasználása indokolt. A Zantara különleges formulációjának köszönhetôen a kezelés után szinte azonnal bekerül a levél viaszrétegébe, így a száradás után már 1/2 óra múlva esô- és UV-sugárzás álló. Keverhetôség: Bayer herbicidekkel, Decis Mega-val, Biscaya-val és Cerone-val keverhetô. Mivel a Zantara formulációja igen gyors, levéltrágyákkal való kombinációnál 300 l/ha permetlé alkalmazása javasolt. Ügyeljünk arra, hogy a permetezés ne napsütésben és emelkedô hômérsékletben, hanem lehetôleg az esti órákban történjen! Légi kijuttatás: Legalább 10 ha-os területen l/ha permetlével. Hatásspektrum Búza: lisztharmat, rozsdabetegségek, szeptóriás és helmintospóriumos foltosság, kalászfuzáriózis. Élelmezés-egészségügyi várakozási idô: 35 nap

11 Biscaya Alacsony dózisa ellenére magas biológiai aktivitással és hosszú hatástartammal rendelkezik a kalászos gabonák szívó- és rágó kártevôi ellen. Az innovatív OD formulációnak köszönhetôen jobb lesz a permetlé fedettség, ez gyorsabb felszívódást, biztosabb hatást és jobb esôállóságot eredményez. Kalászosokban a kezelést a vetésfehérítô ellen a tömeges betelepedéskor, vagy a fô lárvakelés idôszakában kell végezni. Levéltetvek ellen a betelepedés - tömeges szaporodás kezdetén kell kezdeni a védekezést. A gabonapoloskák elleni védekezésrôl növényvizsgálat, vagy a virágzás - szemképzôdés idején hálózással végzett felmérés alapján kell dönteni: 2 db/m 2 egyedszám felett a kezelést el kell végezni. A magasabb dózist erôs fertôzés vagy megkésett kezelés esetén kell alkalmazni. Légi kijuttatás: A készítményt kalászosokban l/ha permetlével kell kijuttatni. Légi kijuttatás évente maximum egyszer történhet. Egyéb kultúrák: A készítmény felhasználása engedélyezett repce, napraforgó és kukorica védelmére is. Forgalmazási kategória: II. Élelmezés-egészségügyi várakozási idô: kalászosokban elôírás szerinti felhasználás esetén nincs korlátozás A hatóanyagot a rovarok a kezelt felülettel érintkezve, illetve a táplálkozásuk során veszik fel. Hatására a kártevô nem táplálkozik tovább, mozgása lelassul és rövidesen elpusztul. A hatóanyag hosszú ideig egyenletesen oszlik el a levelekben, ezért a Biscaya hatását sokáig megôrzi. A készítmény a kezelés után a levélen és a hajtás zöld részein keresztül gyorsan felszívódik, és a nedvkeringéssel eljut a növény minden részébe. Dózis: 0,2-0,3 l/ha. Javasolt lémennyiség l/ha.

12 Decis Mega Korszerû deltametrin hatóanyagú piretroid rovarölô szer. A jól sikerült formuláció a taglózó és a tartamhatás új dimenzióját hordozza. Mitôl Mega a Decis? Az új segédanyagoknak köszönhetôen a Decis új tulajdonságokat kapott. Kipermetezéskor rögtön szétterül és odaragad a levél felületére. Kisebb a permetezési veszteség, gyorsabb, erôteljesebb lesz a rovarölô hatás. Az összes hatóanyag azonnal hozzáférhetô, film formában van jelen. Kitûnôen tapad a rovarok felszínére is. Azonnali hatóanyag felvétel, igen gyors taglózó akció, az eddiginél hosszabb hatástartam és nagyon jó esôállóság jellemzik. Dózis: 0,15 l/ha. Javasolt lémennyiség l/ha. Kalászosok vetésfehérítô, levéltetvek és gabonapoloskák elleni védelmére ôsszel maximum egy, tavasszal maximum két alkalommal, a szemképzôdésig bezárólag. A Decis Mega kezelést a vetésfehérítô bogarak ellen a kártevô tömeges betelepedésekor, vagy a lárvák kelésének fô idôszakában célszerû elvégezni. Levéltetvek ellen a betelepedés, illetve a tömeges szaporodás kezdetén kell megkezdeni a védekezést. A gabonapoloskák elleni védekezések szükségességét növényvizsgálat alapján, vagy a virágzás - szemképzôdés idôszakában hálózással végzett felmérés alapján kell eldönteni. Ha a poloska létszám meghaladja 2 db/m 2 egyedszámot, a kezelést el kell végezni. Egyéb kultúrák: A készítmény felhasználása engedélyezett gyümölcsösök, szôlô, zöldségfélék, kukorica, napraforgó, repce és dísznövények védelmére is. Forgalmazási kategória: II. Élelmezés-egészségügyi várakozási idô: kalászosok 30 nap

13 Cerone Az intenzív technológiában a nagy termôképességû, hosszú szalmájú búza- vagy árpafajta sokszor találkozik a nagy N-dózisokkal. Kedvezôtlen idôjárás esetén ez súlyos megdôléshez vezethet, ami a betegségek (pl. kalászfuzáriózis) fokozott fellépésével, nehéz betakarítással, öszszességében súlyos mennyiségi és minôségi veszteséggel jár. Ilyenkor a Bayer növekedésszabályzójára, a Cerone-ra van szükség. Ôszi búzában a készítmény 0,5-1,0 l/ha közötti dózisban, a kétnóduszos állapot és levélhüvely felnyílása között alkalmazható. Optimális a zászlóslevél megjelenése és a zászlóslevél nyelvecskéjének megjelenése közötti idôszak. A termésnövelô hatás jó N ellátottság, korábbi vetés, nagy növénysûrûség és több csapadék esetén nagyobb. Ilyen esetben a magasabb engedélyezett dózisokat érdemes használni. Kevésbé intenzív esetben az alacsonyabb dózisok javasoltak. Ôszi árpában a készítmény 0,5-1,2 l/ha közötti dózisban, a kétnóduszos állapot és levélhüvely felnyílása között alkalmazható. Optimális a kétnóduszos állapot és a zászlóslevél nyelvecskéjének megjelenése közötti idôszak. A termésnövelô hatás jó N ellátottság, nem túl késôi vetés, nagy növénysûrûség és több csapadék esetén nagyobb, ilyenkor a magasabb dózisokat érdemes használni. Ôszi rozsban a készítmény 1,3-1,5 l/ha közötti dózisban, zászlóslevél nyelvecskéjének megjelenése és levélhüvely felnyílása stádiumok között alkalmazható. A kezelés termésnövelô hatása jó N ellátottság, nagy növénysûrûség és több csapadék esetén nagyobb. A Cerone-ból felszabaduló etilén gátolja a növekedési hormonok termelését a növényben, ezért növekedés-lassulást idéz elô. Alacsonyabb és vastagabb lesz a gabona szára, ami megakadályozza a megdôlést, és ezáltal a termésveszteséget. Az etilén másik hatása, hogy optimális körülmények között növeli a betakarítható termést. Dózis: 0,5-1,5 l/ha. Javasolt lémennyiség l/ha. A helyes dózis megválasztásához a felhasználási javaslat, valamint a weboldal nyújt segítséget. Ne feledje: A készítmény használata a javasoltnál késôbbi idôpontban vagy nagyobb dózisban esetenként terméscsökkenést okozhat! A Cerone a Bayer CropScience más növényvédô szereivel általában keverhetô, de alacsony ph-ja miatt keverési próba javasolt. Réztartalmú szerek tankkeverése nem javasolt. Más növekedésszabályozó alkalmazása a tenyészidôszak során szaktanácsadó javaslata alapján történjen.

14 A kalászosok integrált védelme A fenntarthatóság jegyében a vegyszerek kizárólagos használata helyett ki kell használnunk a technológiában rejlô más védekezési lehetôségeket is. Védekezés híján a gyomnövények nagy terméskiesést és minôségromlást okozhatnak. A vetésváltás mellett a szakszerû talajmûvelés és a mechanikai gyomirtás ad lehetôségeket a védekezésre. A terület kiválasztása a gyomokkal szemben érzékeny tavaszi árpa esetében különösen fontos. A fajta kiválasztás, a tápanyagellátás és a kártevôk elleni védelem az egészséges, sûrû állomány biztosításával járul hozzá a gyomok elleni védekezéshez. A vetésfehérítôk károsítása jelentôsen csökkenti a levélfelületet. A levéltetvek szívogatása közvetlen asszimiláta veszteséget okoz. A gabonapoloskák által szúrt szemek értéktelenek, kaput nyitnak a gombák számára, amelyek az egész termést tönkretehetik. A betegségek elleni védelem is gazdaságosabb és eredményesebb lesz, ha a vetésváltás, a talajmûvelés, a fajtamegválasztás, a vetésidô, a tápanyagellátás és növekedésszabályozás, a gyomok és a kártevôk elleni védekezés lehetôségeit is figyelembe vesszük. A védelem így általában két (vagy három) gombaölô szeres védekezéssel megoldható. Már egyszeri kezelés is termésnövelô hatású. A kétszeri kezelés biztonságosabb, nagyobb termést és jobb minôséget garantál. Mindig a megelôzô védekezésre kell törekedni. A lombkezelést akkor kell végezni, amikor a tünetek az alsó leveleken éppen megjelentek. Ôszi búzában ez az idôpont legtöbbször a két szárcsomós állapot és a zászlóslevél kiterülés között van. A második kezelést a teljes kikalászolást követôen, a virágzás elején javasolt elvégezni. Ez optimálisan az érésig véd a levél- és kalászbetegségek ellen, beleértve a fuzáriózist is, ezenkívül a levélzet zölden tartásával biztosítja a nagy termést és jó minôséget. A felhasználás során tartsa be a címkén és a termékek engedélyokiratában szereplô elôírásokat!

15 További információért hívja területi képviselôinket: Borsod-Abaúj-Zemplén: Borbély Béla, 20/ Hajdú-Bihar megye: Pocsai Béla, 20/ Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: Simon Zoltán, 30/ Csongrád megye: Sipos József, 20/ Jász-Nagykun-Szolnok megye: Leszkó László, 20/ Békés megye: Pljesovszki Tibor 20/ Heves, Nógrád megye: Huszár Elek, 20/ Bács-Kiskun megye: Kiss András, 20/ Pest megye: Dúcz Ferenc, 20/ Komárom-Esztergom, Veszprém megye: Pusztai Gábor, 20/ Fejér, Észak-Tolna megye: Fekete Zoltán, 20/ Baranya, Tolna megye: Csernus Péter, 20/ Somogy, Nyugat-Tolna megye: Horváth Tibor, 20/ Vas, Zala megye: Virág István, 20/ Gyôr-Moson-Sopron megye: Ürmösi László, 30/ Bayer CropScience 1123 Budapest, Alkotás u BAYinfo: (80)

Kalászos gabonák. növényvédelme

Kalászos gabonák. növényvédelme Kalászos gabonák növényvédelme 2015 Szántóterületünk több mint egyharmadán termesztünk kalászosokat, túlnyomórészt őszi búzát és árpát. A kalászosok termesztés-technológiájának meghatározó eleme a növényvédelem,

Részletesebben

Kalászos gabonák. növényvédelme

Kalászos gabonák. növényvédelme Kalászos gabonák növényvédelme Szántóterületünk több mint egyharmadán termesztünk kalászosokat, túlnyomórészt ôszi búzát és árpát. A kalászosok termesztés-technológiájának meghatározó eleme a növényvédelem,

Részletesebben

A kalászos gabonák. növényvédelme

A kalászos gabonák. növényvédelme A kalászos gabonák További információért hívja területi képviselôinket: Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar megye: Borbély Béla, 20/519-2741 Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar megye: Pocsai Béla, 20/956-0385

Részletesebben

Szántóföldi kultúrák. növényvédelme

Szántóföldi kultúrák. növényvédelme Szántóföldi kultúrák növényvédelme 2016 kultúrák kalászosok 05 kukorica 18 repce 30 napraforgó 40 cukorrépa 46 burgonya 52 termékek Növényvédő szerek Adengo 20 Antracol 55 Betanal expert 47 Betanal maxxpro

Részletesebben

Célirányos hatékonyság

Célirányos hatékonyság A Bayer legújabb kukorica gyomirtó szere Célirányos hatékonyság Széles hatásspektrum Rezisztencia védelem Levél és talaj hatás Szezonhosszú hatástartam A Bayer CropScience legújabb fejlesztésû posztemergens

Részletesebben

Szántóföldi kultúrák. növényvédelme

Szántóföldi kultúrák. növényvédelme Szántóföldi kultúrák növényvédelme 2017 kultúrák kalászosok 05 kukorica 19 repce 31 napraforgó 41 cukorrépa 46 burgonya 52 termékek Növényvédő szerek Adengo 21 Antracol 55 Atlantis OD 10 Betanal expert

Részletesebben

Őszi sörárpa termesztéstechnológia

Őszi sörárpa termesztéstechnológia Raiffeisen-Agro Magyarország Kft. szakmai anyag Őszi sörárpa termesztéstechnológia 1. A vetés ideje Fontos a vetés időpontjának meghatározása, optimális periódusnak mondható az október 10-20. között, nem

Részletesebben

CSÁVÁZÓ SZEREK. Hatásspektrum és dózis

CSÁVÁZÓ SZEREK. Hatásspektrum és dózis CSÁVÁZÓSZEREK 106 CSÁVÁZÓ SZEREK Folyékony gombaölő csávázószer peronoszpórafélék ellen. Az Apron a napraforgó vetőmag peronoszpóra elleni szisztémikus csávázószere. Felszívódó hatóanyaga a magba és a

Részletesebben

2011 Vetômag védelem

2011 Vetômag védelem 2011 Vetômag védelem A vetômag érték A vetômag tartalmazza mindazt a genetikai információt, ami növényeink fejlôdéséhez elengedhetetlen. Ugyanakkor viszonylag nagy mennyiségben vannak benne tárolva olyan

Részletesebben

Kalászosokból egyszikût

Kalászosokból egyszikût Kalászosokból egyszikût Egyszikû gyomok kalászosokban A kalászosok gyomviszonyai az idôk során fokozatosan változnak. Néhány kétszikû gyomfaj mellett az egyszikû gyomok elôretörése figyelhetô meg az utóbbi

Részletesebben

A nagy széltippan növekvő gond őszi búzában

A nagy széltippan növekvő gond őszi búzában A nagy széltippan növekvő gond őszi búzában Immár több mint tíz éve használható az őszi búza és a tritikálé gyomirtására, elsősorban egyszikű gyomnövények ellen, a szulfoszulfuron hatóanyagú ATHOS TM.

Részletesebben

www.syngenta.hu A burgonya védelme A póréhagyma védelme

www.syngenta.hu A burgonya védelme A póréhagyma védelme www.syngenta.hu A burgonya védelme A póréhagyma védelme Fusilade Forte Az első és ma is egyik leghatékonyabb szuperszelektív posztemergens egyszikű irtó a Fusilade Forte. A legjobb hatás a gyomok intenzív

Részletesebben

Kalászosokban is számoljon az Arystával Gyomirtáshoz ajánljuk!

Kalászosokban is számoljon az Arystával Gyomirtáshoz ajánljuk! Kalászosokban is számoljon az Arystával Gyomirtáshoz ajánljuk! Ha a kalászosok gyomirtásáról esik szó, bizonyára keveseknek jut eszébe az Arysta. Más lenne a helyzet, ha pl. a cukorrépa lenne a téma, ahol

Részletesebben

Ordax kukoricában Hatás Általános leírás Clio topramezon talajon keresztüli egyszikû gyomnövények ellen hatást hosszabbíthatjuk Stomp 330-cal

Ordax kukoricában Hatás Általános leírás Clio topramezon talajon keresztüli egyszikû gyomnövények ellen hatást hosszabbíthatjuk Stomp 330-cal Ordax kukoricában Hatás Az Ordax kiválóan irtja a magról kelô egyszikû gyomnövényeket, a kakaslábfüvet, a muharféléket, a pirók ujjasmuhart, különösen erôsen a vadkölest. A kétszikû gyomnövények közül

Részletesebben

www.syngenta.hu A köszméte és a ribiszke védelme

www.syngenta.hu A köszméte és a ribiszke védelme www.syngenta.hu A köszméte és a ribiszke védelme A ribiszke és a köszméte termesztése során évről-évre jelentős gazdasági kárt okoznak a lisztharmat a lombozat fertőzésével és a különböző levéltetű fajok

Részletesebben

A paradicsom védelme

A paradicsom védelme A paradicsom védelme Rovarkártevôk elleni védelem A paradicsom növényvédelmi szempontból az egyik legigényesebb kultúrnövény. A magvetéstôl a betakarításig-szedésig a károkozók egész sora veszélyeztet

Részletesebben

A kalászos gabonák védelme

A kalászos gabonák védelme A kalászos gabonák védelme A KALÁSZOS GABONÁK VÉDELME 2 A KALÁSZOS GABONÁK VÉDELME 3 Tartalom TARTALOM A gabonavédelem jelentõsége 4 A Bayer számára fontos a gabonavédelem 5 A vetõmag védelme 6 A csávázás

Részletesebben

Gyomirtás. Tartalomjegyzék Gyomirtás. Gyomnövények a szójában

Gyomirtás. Tartalomjegyzék Gyomirtás. Gyomnövények a szójában 208 209 Tartalomjegyzék 2 0 9 209 Gyomnövények a szójában 210 A szója alapgyomirtása 210 az alapgyomirtásban 212 A szója állománygyomirtása Gyomnövények a szójában A keléstôl a lombzáródásig, valamint

Részletesebben

Clearfield gyomirtási rendszer már repcetermesztőknek is!

Clearfield gyomirtási rendszer már repcetermesztőknek is! Clearfield gyomirtási rendszer már repcetermesztőknek is! már repcetermesztőknek is! Az őszi káposztarepcében a Clearfield gyomirtási rendszer az egyetlen nem transzgenikus (nem GMO) gyomirtószer-tűrő

Részletesebben

Vetômag védelem 2013

Vetômag védelem 2013 Vetômag védelem 2013 A vetômag érték A vetômag tartalmazza mindazt a genetikai információt, ami növényeink fejlôdéséhez elengedhetetlen. Ugyanakkor viszonylag nagy mennyiségben találhatók benne olyan -

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Gyomirtás. 343 Gyomirtás. Gyomnövények a szójában

Tartalomjegyzék. Gyomirtás. 343 Gyomirtás. Gyomnövények a szójában szőlő SZÓJA 342 Tartalomjegyzék 343 343 Gyomnövények a szójában 3 43 Gyomnövények a szójában 344 A szója alapgyomirtása 344 Wing-P az alapgyomirtásban A szója állománygyomirtása A keléstől a lombzáródásig,

Részletesebben

A kalászos gabonák védelme

A kalászos gabonák védelme A kalászos gabonák védelme 2 TARTALOM Tartalom A gabonavédelem jelentõsége A Bayer számára fontos a gabonavédelem 3 A vetõmag védelme 4 A csávázás 5 Lamardor 6 Yunta Quattro 8 Védekezés a kalászosok gyomosodása

Részletesebben

DuPont PRINCIPAL. Kukorica gyomirtó szer. ÚJ HATÓANYAG ÖSSZETÉTEL Hatékonyabban a gyomnövények ellen

DuPont PRINCIPAL. Kukorica gyomirtó szer. ÚJ HATÓANYAG ÖSSZETÉTEL Hatékonyabban a gyomnövények ellen DuPont PRINCIPAL Kukorica gyomirtó szer ÚJ HATÓANYAG ÖSSZETÉTEL Hatékonyabban a gyomnövények ellen az E. I. du Pont de Nemours and Company bejegyzett márkaneve az E. I. du Pont de Nemours and Company márkaneve

Részletesebben

DuPont termékek a kiskertekben

DuPont termékek a kiskertekben DuPont termékek a kiskertekben Tanos 50 DF Tanos 50 DF szôlôben Különleges tulajdonsággal rendelkezô, kombinált hatóanyagú gombaölô szer szôlôperonoszpóra ellen. A Tanos a DuPont kutatás egyik gombaölô

Részletesebben

Napfényt visz a termésébe. Új hatásmódú kalászos gombaölõ és termésfokozó szer

Napfényt visz a termésébe. Új hatásmódú kalászos gombaölõ és termésfokozó szer Napfényt visz a termésébe Új hatásmódú kalászos gombaölõ és termésfokozó szer Napfényt visz a termésébe TARTALOM A bixafén gombaölõ hatóanyag 5 A bixafén gombaölõ hatása 6 A bixafén élettani hatásai 8

Részletesebben

GOMBAÖLŐ SZEREK. Hatásspektrum és dózis

GOMBAÖLŐ SZEREK. Hatásspektrum és dózis 150 GOMBAÖLŐ SZEREK A burgonya alap gombaölő szere, egyedülálló hatással a gumófitoftóra ellen. Kontakt típusú készítmény, amely javítja a burgony eltarthatóságát. Jobb állapotú és egészségesebb burgonya

Részletesebben

Vibrance Duo. Vibrance Duo. Csávázószer. Növényvédő szer. Magyarország Published on Syngenta ( Fõoldal > Vibrance Duo

Vibrance Duo. Vibrance Duo. Csávázószer. Növényvédő szer. Magyarország Published on Syngenta (  Fõoldal > Vibrance Duo Magyarország Published on Syngenta (https://www.syngenta.hu) Fõoldal > Vibrance Duo Vibrance Duo Vibrance Duo módosítás: 2019.07.05. Csávázószer Növényvédő szer Munkaegészségügyi : 0 nap Kiszerelés: 20

Részletesebben

A cukorrépa. növényvédelme

A cukorrépa. növényvédelme A cukorrépa növényvédelme A cukorrépa védelme Amikor cukrot teszünk a teánkba, vagy a kávénkba, ritkán gondolunk arra, hogy abban mennyi munka van. Pedig a cukorrépa termesztés talán a legtöbb szakértelmet

Részletesebben

Biathlon 4D A kalászosok új, 4-dimenziós gyomirtó szere 1. Rugalmas időzítés 2. Időjárásfüggetlen megoldás 3. Jó keverhetőség 4. Széles hatásspektrum

Biathlon 4D A kalászosok új, 4-dimenziós gyomirtó szere 1. Rugalmas időzítés 2. Időjárásfüggetlen megoldás 3. Jó keverhetőség 4. Széles hatásspektrum Biathlon 4D A kalászosok új, 4-dimenziós gyomirtó szere 1. Rugalmas időzítés 2. Időjárásfüggetlen megoldás 3. Jó keverhetőség 4. Széles hatásspektrum 2 Biathlon 4D Biathlon 4D A kalászosok új, 4-dimenziós

Részletesebben

A káposztafélék védelme

A káposztafélék védelme A káposztafélék védelme Talajfertôtlenítés A káposztafélék növényvédelmében meghatározó szerepe van a fajta tenyészidejének. Egyes károsítók a rövid tenyészidejû, míg mások inkább a kései káposztaféléket

Részletesebben

A vetômag érték. A csávázás és a Bayer neve elválaszthatatlan. Vetômagcsávázás védelem a kezdetektôl fogva

A vetômag érték. A csávázás és a Bayer neve elválaszthatatlan. Vetômagcsávázás védelem a kezdetektôl fogva Vetômag védelem A vetômag érték A vetômag tartalmazza mindazt a genetikai információt, ami növényeink fejlôdéséhez elengedhetetlen. Ugyanakkor viszonylag nagy mennyiségben vannak benne tárolva olyan -

Részletesebben

A kalászos gabonák védelme

A kalászos gabonák védelme kalaszos kultura 2017_kalaszos kultura 2017 2016.11.23. 11:30 Page 1 A kalászos gabonák védelme 2 A KALÁSZOS GABONÁK VÉDELME A KALÁSZOS GABONÁK VÉDELME 3 Tartalom TARTALOM A Bayer kalászos védelmi technológiája

Részletesebben

Ideális hőmérséklet 10 20 C, a megcélzott kártevő legintenzívebb táplálkozási időszaka előtt, lehetőleg délelőtt. Hatásnövelő körülmény nincs.

Ideális hőmérséklet 10 20 C, a megcélzott kártevő legintenzívebb táplálkozási időszaka előtt, lehetőleg délelőtt. Hatásnövelő körülmény nincs. . Általános Név Formuláció Hatóanyag FENDONA 10 EC Emulzióképző koncentrátum (SC) 100 g/l alfametrin Hatás A Fendona 10 EC kontakt és gyomorméreg; rágó kártevők lárvái és kifejlett alakjai ellen hatékony.

Részletesebben

DuPont Wirtuoz gombaölő szer

DuPont Wirtuoz gombaölő szer DuPont Wirtuoz gombaölő szer A kalászos gabonafélék gombabetegségeinek leküzdésére kifejlesztett gombaölő szer a magasabb és jobb minőségű termésért, mely egyedüliként tartalmaz fuzárium ellen aktív gázosodó

Részletesebben

A szôlô. növényvédelme

A szôlô. növényvédelme A szôlô növényvédelme A szôlô védelme Lisztharmat ellen már a néhány centiméteres hajtásnagyságánál el kell kezdeni a védekezést, kontakt készítményekkel. Közvetlenül virágzás elôtt, amikor a lombfelület

Részletesebben

Paraj technológia évi őszi és évi tavaszi szezon

Paraj technológia évi őszi és évi tavaszi szezon 2017. évi őszi és 2018. évi tavaszi szezon Terület kiválasztás, elővetemény jó kultúrú, gyommentes terület, a korán lekerülő gabonafélék a legmegfelelőbbek, jó levegő- és vízgazdálkodású, könnyen melegedő

Részletesebben

DuPont Granstar SuperStar

DuPont Granstar SuperStar DuPont Granstar SuperStar Kalászos gyomirtó szer kombináció Új, gyors hatású kalászos gyomirtó szer kombináció, amely hatékony az összes fontos kétszikû gabona gyomnövény ellen, beleértve a mezei acatot,

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.05.21.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.05.21.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.05.21.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2015.05.21. 12:00-kor. Érvényes: 2015.05.28-ig. Várható frissítés: 2015.05.28. 12:00-kor. A gyors növekedésnek

Részletesebben

Megbízható. Jól ismert. Most még jobb.

Megbízható. Jól ismert. Most még jobb. Megbízható. Jól ismert. Most még jobb. Previcur Energy - Újdonság a moszatgombák ellen Az új Previcur Energy két felszívódó preventív hatóanyagból áll, a Previcur 607 SL-bôl jól ismert propamokarbból és

Részletesebben

www.syngenta.hu A káposztafélék védelme A póréhagyma védelme

www.syngenta.hu A káposztafélék védelme A póréhagyma védelme A káposztafélék védelme A póréhagyma védelme www.syngenta.hu Talajfertőtlenítés A káposztafélék növényvédelmében meghatározó szerepe van a fajta tenyészidejének. Egyes károsítók a rövid tenyészidejű, míg

Részletesebben

A kukorica. növényvédelme

A kukorica. növényvédelme A kukorica növényvédelme 2015 Sokasodó növényvédelmi problémák a kukoricában A kukoricatermesztés sikere sok tényezőn múlik. A kukorica növényvédelmi feladatai a sikeres termesztés-technológia elhagyhatatlan

Részletesebben

Színre lép. az új tengeri mentő

Színre lép. az új tengeri mentő Színre lép az új tengeri mentő Egyszerű, modern, hatékony Kétszikű gyomok Felhasználási javaslat Új posztemergens kukorica gyomirtószer felhasználható: Takarmány és vetőmag kukoricában. Az Elumis a mesotrion

Részletesebben

Tartalom. Tisztelt Partnerünk!

Tartalom. Tisztelt Partnerünk! Termékkatalógus Tisztelt Partnerünk! Mindennapi életünkben egyre nagyobb hangsúlyt kap környezetünk megóvása, munkamódszereink és életvitelünk oly módon való megváltoztatása, amely nagyobb biztonsággal

Részletesebben

Maxim 025 FS. Maxim 025 FS. Csávázószer. Növényvédő szer. Magyarország Published on Syngenta ( Fõoldal > Maxim 025 FS

Maxim 025 FS. Maxim 025 FS. Csávázószer. Növényvédő szer. Magyarország Published on Syngenta (  Fõoldal > Maxim 025 FS Magyarország Published on Syngenta (https://www.syngenta.hu) Fõoldal > Maxim 025 FS Maxim 025 FS Maxim 025 FS Utolsó módosítás: 2019.08.08. Csávázószer Növényvédő szer Munkaegészségügyi várakozási idő:

Részletesebben

A burgonya. növényvédelme

A burgonya. növényvédelme A burgonya További információért hívja területi képviselôinket: Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar megye: Borbély Béla, 20/519-2741 Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar megye: Pocsai Béla, 20/956-0385 Csongrád,

Részletesebben

Principal Plus Principal Plus Gold

Principal Plus Principal Plus Gold DuPont Principal Plus Principal Plus Gold A kukorica eredményes gyomirtására, változó talaj-, csapadék- és gyomnövény viszonyok között is. az E. I. du Pont de Nemours and Company bejegyzett márkaneve az

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.05.07.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2015.05.07. 12:00-kor. Érvényes: 2015.05.14-ig. Várható frissítés: 2015.05.14. 12:00-kor. Az elmúlt hét időjárása

Részletesebben

A szőlő. növényvédelme

A szőlő. növényvédelme A szőlő növényvédelme 2016 Szőlő növényvédelme A sikeres növényvédelem komoly szakértelmet, jó gyakorlati érzéket és sokszor (főleg az időjárás miatt) szerencsét is igényel. A szőlő növényvédelmét az adott

Részletesebben

Két hatóanyag, széles hatásspektrum. a burgonya gyomirtószere.

Két hatóanyag, széles hatásspektrum. a burgonya gyomirtószere. Két hatóanyag, széles hatásspektrum a burgonya gyomirtószere www.syngenta.hu 880 EC Két hatóanyagú, széles hatásspektrumú burgonya gyomirtószer. A korszerű burgonyatermesztés elképzelhetetlen vegyszeres

Részletesebben

FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM Növény- és Talajvédelmi Főosztály. Szám: 15259/2003. Előadó: Andrásfalvy P. Szentey L.

FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM Növény- és Talajvédelmi Főosztály. Szám: 15259/2003. Előadó: Andrásfalvy P. Szentey L. FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM Növény- és Talajvédelmi Főosztály Szám: 15259/2003. Előadó: Andrásfalvy P. Szentey L. Tárgy: MUSTANG SE gyomirtó permetezőszer forgalomba hozatali és felhasználási

Részletesebben

Szabad kezet ad a gyomirtásban

Szabad kezet ad a gyomirtásban Szabad kezet ad a gyomirtásban Új kalászos gyomirtó szer EGYSZIKŰ, KÉTSZIKŰ, NAGYSZERŰ. Az Axial One a legfontosabb magról kelő egyszikű gyomnövények ellen rendkívül megbízható hatékonysággal és a kétszikű

Részletesebben

Búza. Vetéstől aratásig

Búza. Vetéstől aratásig Búza Vetéstől aratásig A 213-mas kedvező évjárat átlag feletti hozamokat, de átlag alatti malmi minőséget eredményezett. A Kwizda speciális lombtrágyái és széles választékú növényvédő szerei jól vizsgáztak

Részletesebben

2008 Termékkatalógus

2008 Termékkatalógus 2008 Termékkatalógus Termékeinkkel kapcsolatos felvilágosítással és további információval szívesen állnak rendelkezésére területi képviselôink:. BAYinfo: 06-80-620-111 Észak-Veszprém Gyôr-Moson- Sopron

Részletesebben

Termésbecslés Tavaszi munkák jelentése Nyári munkák jelentése Őszi munkák jelentése OSAP jelentések. Székesfehérvár 2014.11.27

Termésbecslés Tavaszi munkák jelentése Nyári munkák jelentése Őszi munkák jelentése OSAP jelentések. Székesfehérvár 2014.11.27 Termésbecslés Tavaszi munkák jelentése Nyári munkák jelentése Őszi munkák jelentése OSAP jelentések Székesfehérvár 2014.11.27 Termésbecslés 6/2014. (II. 6.) VM rendelet a termésbecslésről A szakmaközi

Részletesebben

Hat é k o n y g y o m i r tá s,

Hat é k o n y g y o m i r tá s, Gyomirtás 2 A gabona tipikus gyomnövényei Gabonaterületeink gyomflórájában az egyre nehezebben leküzdhető gyomok kerülnek túlsúlyba: az ebszékfű, a mezei acat, a ragadós galaj, kiritkult gabonában a parlagfű.

Részletesebben

A kukorica. növényvédelme

A kukorica. növényvédelme A kukorica növényvédelme 2013 Sokasodó növényvédelmi problémák a kukoricában A kukoricatermesztés sikere sok tényezôn múlik. A kukorica növényvédelmi feladatai a sikeres termesztés-technológia elhagyhatatlan

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. április 18.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. április 18.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. április 18.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2013.04.18. 12:00-kor. Érvényes: 2013.04.25-ig. Várható frissítés: 2013.04.25. 12:00-kor.

Részletesebben

A dísznövények védelme

A dísznövények védelme A dísznövények védelme A dísznövénytermesztés a növénytermesztés speciális ága. Sokféle faj és fajta termesztését végzik nagyon eltérô körülmények között, van szabadföldi, üveg alatti, fóliás és hideghajtatott

Részletesebben

Árutőzsdei hírek. Pioneer sajtófigyelő. Időjáráselőrejelzés. Agrometeorológia. Ha segítségre, szaktanácsadásra van szüksége

Árutőzsdei hírek. Pioneer sajtófigyelő. Időjáráselőrejelzés. Agrometeorológia. Ha segítségre, szaktanácsadásra van szüksége 2013.01.11. AKTUALITÁSOK Minden magnak csak egy esélye van! HASZNOS INFORMÁCIÓK Pioneer.com/hungary Árutőzsdei hírek Pioneer sajtófigyelő Időjáráselőrejelzés Agrometeorológia Ha segítségre, szaktanácsadásra

Részletesebben

Termékkatalógus 2015

Termékkatalógus 2015 Termékkatalógus 2015 Gyomirtó szerek Adengo Betanal expert Betanal maxxpro Dicopur Top Finale Gallant Super Huszár aktív Laudis Merlin flexx Monsoon Monsoon active Puma extra Sekator OD Sencor 600 SC Tropotox

Részletesebben

A csemegekukorica védelme

A csemegekukorica védelme A csemegekukorica védelme Talajfertôtlenítés, gyomirtás Talajfertôtlenítés A kukoricabogár lárvája és egyéb talajlakó kártevôk ellen a Force 1,5 G nélkülözhetetlen. Dózisa: 12-15 kg/ha vetéssel egymenetben

Részletesebben

h a t á r o z a t o t:

h a t á r o z a t o t: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. Tel: 06/1/309-1000 Fax: 06/1/246-2960 E-mail: nti@nebih.gov.hu www.nebih.gov.hu

Részletesebben

A napraforgó. növényvédelme

A napraforgó. növényvédelme A napraforgó növényvédelme 2015 A napraforgó A napraforgó a legfontosabb olajnövényünk. Fél millió hektár feletti vetésterületével a harmadik legnagyobb területen termesztett szántóföldi növény Magyarországon.

Részletesebben

ÁLLÍTSUK FEJRE A PERSPEKTÍVÁT! FÓKUSZBAN A GYÖKÉREGÉSZSÉG

ÁLLÍTSUK FEJRE A PERSPEKTÍVÁT! FÓKUSZBAN A GYÖKÉREGÉSZSÉG ÁLLÍTSUK FEJRE A PERSPEKTÍVÁT! FÓKUSZBAN A GYÖKÉREGÉSZSÉG Egészségesebb, nagyobb gyökérzet a termésbiztonságért Széles hatásspektrumú csávázószer a legtöbb csírakori fertőzéssel szemben ERŐSEBB, EGÉSZSÉGESEBB

Részletesebben

Repce őszi technológia. Egy jó szezonhoz biztos kezdés kell

Repce őszi technológia. Egy jó szezonhoz biztos kezdés kell Repce őszi technológia Egy jó szezonhoz biztos kezdés kell A termelők általános véleménye szerint a repce az egyik legkockázatosabban termeszthető szántóföldi növény, ugyanakkor magas jövedelmezőséget

Részletesebben

Széles spektrumú rovarölő szer a szőlő. védelmében

Széles spektrumú rovarölő szer a szőlő. védelmében Széles spektrumú rovarölő szer a szőlő védelmében Rovarölő szer molyok és kabócák ellen A Luzindo egy új, széles spektrumú, hosszú tartamhatású rovarölő szer lepkefélék és egyéb szúró-szívó szájszervű

Részletesebben

Telekgerendás Őszi kalászos fajtabemutató

Telekgerendás Őszi kalászos fajtabemutató Telekgerendás Őszi kalászos fajtabemutató 2016.05.25. A Békés megyei Telekgerendáson, nekünk hazai pályán tartottuk a 2016-os év első fajtabemutatóját, egészen korainak tűnő, májusi időpontban, ami azért

Részletesebben

Systiva. Lombvédelem vetőmagcsávázással

Systiva. Lombvédelem vetőmagcsávázással Lombvédelem vetőmagcsávázással A búza- és árpatermelők arra törekednek, hogy a termesztett növény egészséges, betegségtől mentes legyen már a kezdetektől fogva, mert így lehet elérni a vetőmagban rejlő

Részletesebben

A bal oldali kezeletlen állomány, a jobb oldali Trifenderrel kezelt.

A bal oldali kezeletlen állomány, a jobb oldali Trifenderrel kezelt. A Trifender alkalmazása a burgonyában. Készítette: Osváth Zoltán email:osvathz@enternet.hu A Trifender egy hiper parazita gomba, amely készítmény a Trihoderma asperellum gomba egy agresszív törzsét tartalmazza.

Részletesebben

A kalászosok növényvédelme

A kalászosok növényvédelme A kalászosok növényvédelme Gyomirtás A kalászosok vetése elôtt kikelt gyomokat a talajmûvelô esz - közökkel rendszerint elpusz tít juk. A vetést követôen kikelt gyomok fej lô dését pedig már a kultúrnövény

Részletesebben

is légy ott! Kedves Partnerünk! Nem lehet kihagyni!

is légy ott! Kedves Partnerünk! Nem lehet kihagyni! Kedves Partnerünk! Te is légy Örömmel nyújtjuk át Önnek a Bayer CropScience megújult termékkatalógusát. Az elsô pillanatra szembetûnô új külsô egy könnyebben áttekinthetô és rendszerezettebb belsôt takar.

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2011. június 16.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2011. június 16.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2011. június 16.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2011.06.16. 12:00-kor. Érvényes: 2011.06.23-ig. Várható frissítés: 2011.06.23. 12:00-kor.

Részletesebben

Csávázás. A vetőmagcsávázás a nagy hozam kiindulópontja. Dividend M 030 FS korszerű, széles hatásspektrumú és biztonságos gombaölő csávázószer

Csávázás. A vetőmagcsávázás a nagy hozam kiindulópontja. Dividend M 030 FS korszerű, széles hatásspektrumú és biztonságos gombaölő csávázószer Csávázás A vetőmagcsávázás a nagy hozam kiindulópontja Az elvetett magot kórokozók egész sora veszélyezteti a mag felszínén megtapadva, a mag belsejében megbújva vagy a mag környe ze téből, a talajból

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Pannonhalmi borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Pannonhalmi borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés a szőlőtermesztői számára 2018.08.21-től 08. 30 ig Fenológia: érés szüret körül 1 Merlo Időjárás(08.12 08. 21.) Folyamatosan kánikula volt, csapadék nélkül. A napi átlagos

Részletesebben

Lomb- és kalászvédelmi stratégia. Gombafertőzések elleni preventív védelem és gyógykezelés

Lomb- és kalászvédelmi stratégia. Gombafertőzések elleni preventív védelem és gyógykezelés Lomb- és kalászvédelmi stratégia Gombafertőzések elleni preventív védelem és gyógykezelés A kalászosok gombaölő szeres védelmét sokan rutinmunkának ítélik, pedig meglehetősen összetett kérdés. A védekezések

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2011. június 30.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2011. június 30.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2011. június 30.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2011.06.30. 12:00-kor. Érvényes: 2011.07.07-ig. Várható frissítés: 2011.07.07. 12:00-kor.

Részletesebben

GENIUS WG AZ N-LOCK (NITROGÉN STABILIZÁTOR) MEGYSTO A LEGSZÉLESEBB HATÁSSPEKTRUMÚ GYOMIRTÓ SZER EGY- ÉS KÉTSZIKŰEK ELLEN FUZÁRIUM VOLT, NINCS

GENIUS WG AZ N-LOCK (NITROGÉN STABILIZÁTOR) MEGYSTO A LEGSZÉLESEBB HATÁSSPEKTRUMÚ GYOMIRTÓ SZER EGY- ÉS KÉTSZIKŰEK ELLEN FUZÁRIUM VOLT, NINCS gabona technológia növényvédelem tapasztalatok 1. március A Dow AgroSciences információs magazinja gabonatermesztőknek GENIUS WG A LEGSZÉLESEBB HATÁSSPEKTRUMÚ GYOMIRTÓ SZER EGY- ÉS KÉTSZIKŰEK ELLEN MEGYSTO

Részletesebben

Fertõzésmentes napok, nyugodt éjszakák

Fertõzésmentes napok, nyugodt éjszakák Fertõzésmentes napok, nyugodt éjszakák A szôlôperonoszpóráról A szõlõperonoszpóra kialakulásához 3-5 mm csapadék, vagy hosszan megmaradó dús harmat és 10-13 C fok átlaghõmérséklet kell. A fertõzéstõl a

Részletesebben

A napraforgó. növényvédelme

A napraforgó. növényvédelme A napraforgó növényvédelme 2013 A napraforgó A napraforgó a legfontosabb olajnövényünk. Fél millió hektár körüli vetésterületével a harmadik legnagyobb területen termesztett szántóföldi növény Magyarországon.

Részletesebben

Fotó: Ragács Tamás. A DuPont kiemelt ajánlata

Fotó: Ragács Tamás. A DuPont kiemelt ajánlata Fotó: Ragács Tamás A DuPont kiemelt ajánlata Bevezetô A korszerű termesztéstechnológiákban a növényvédelem komoly jelentôséggel bír. Komplex egysége az elôrejelzésnek, a károkozók ismeretének, a kártételek

Részletesebben

n arian eth M ém : N tó Fo

n arian eth M ém : N tó Fo Fotó: Németh Mariann 218 219 Tartalomjegyzék 219 219 Gyomnövények a hüvelyesekben, lucernában 219 Borsó 219 Bab 219 Lucerna 220 A borsó gyomirtása 220 Alapkezelés 220 Állománykezelés 220 Javaslatunk a

Részletesebben

VETÉSTŐL ARATÁSIG, NAGY SZÉLTIPPANTÓL ÉS KÉTSZIKŰ GYOMOKTÓL MENTES ÁLLOMÁNY

VETÉSTŐL ARATÁSIG, NAGY SZÉLTIPPANTÓL ÉS KÉTSZIKŰ GYOMOKTÓL MENTES ÁLLOMÁNY technológia növényvédelem tapasztalatok 2015. augusztus A Dow AgroSciences információs magazinja repce- és gabonatermesztőknek RUNWAY VALÓDI TALAJ-ÉS LEVÉLEN KERESZTÜLI HATÁS A REPCE ŐSZI GYOMIRTÁSÁBAN

Részletesebben

A burgonya. növényvédelme

A burgonya. növényvédelme A burgonya növényvédelme 2015 A burgonya védelme Bár a burgonya nem őshonos növényünk, Amerikából való megérkezése után gyorsan meghatározó jelentőségűvé vált táplálkozásunkban. Becézzük krumplinak, kolompérnak,

Részletesebben

T I L O S! WIRTUOZ VÉDELEM. DuPont Wirtuoz gombaölő szer

T I L O S! WIRTUOZ VÉDELEM. DuPont Wirtuoz gombaölő szer GOMBÁKNAK T I L O S! WIRTUOZ VÉDELEM DuPont Wirtuoz gombaölő szer Egy olyan megoldás a gabonatermesztők számára, amellyel a maximumot hozhatják ki gazdaságukból, változó körülmények között is. A 2010 2011

Részletesebben

Az ôszi káposztarepce. növényvédelme

Az ôszi káposztarepce. növényvédelme Az ôszi káposztarepce növényvédelme 2013 Az ôszi káposztarepce (Brassica napus) A repce mára a világ második legnagyobb területen termesztett olajnövényévé lépett elô. Az EU tagországokban és azok közvetlen

Részletesebben

A szilva. védelme.

A szilva. védelme. A szilva védelme www.syngenta.hu A szilva védelme A szilva védelme Gombabetegségek elleni védelem Rovarkártevők elleni védelem 81 82 Gombabetegségek elleni védelem A szilva betegségei közül a polisztigmás

Részletesebben

Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS AZ ŐSZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL

Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS AZ ŐSZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL XIX. évfolyam, 7. szám, 2014 Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS AZ ŐSZI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2014. november 24-i operatív jelentések alapján) Tájékoztató jelentés az őszi mezőgazdasági munkákról

Részletesebben

h a t á r o z a t o t:

h a t á r o z a t o t: Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény-, Talaj és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. 1/309-1000; Fax: 1/246-2942 ELŐADÓ: Lázár Nelli HATÁROZATSZÁM: 04.2/502-1/2012.

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Gyomirtás. 223 Gyomirtás. 246 Gombabetegségek elleni védekezés. 230 Védekezési technológia. A hagyma gyomnövényei

Tartalomjegyzék. Gyomirtás. 223 Gyomirtás. 246 Gombabetegségek elleni védekezés. 230 Védekezési technológia. A hagyma gyomnövényei hagyma 222 Tartalomjegyzék Gyomirtás 223 223 Gyomirtás 223 A hagyma gyomnövényei 224 A hagyma gyomirtása 225 A Stomp Super a hagyma alapgyomirtásában 225 Javasolt technológia A hagyma gyomnövényei A hagyma

Részletesebben

A kalászosok növényvédelme

A kalászosok növényvédelme A kalászosok növényvédelme Csávázás A vetômaggal terjedô és a csírafertôzô kórokozók ellen a leghatékonyabb és leg gazdaságosabb eszköz a csá - vá zás. A mai csávázószerek minden tekintetben meg felelnek

Részletesebben

DEKALB HÍRLEVÉL 2012.06.01. 2012/07. szám. Dekalb repce Akadémia. Müller Gábor. Repce állományszárítás Roundup Mega használatával.

DEKALB HÍRLEVÉL 2012.06.01. 2012/07. szám. Dekalb repce Akadémia. Müller Gábor. Repce állományszárítás Roundup Mega használatával. DEKALB HÍRLEVÉL 2012.06.01. 2012/07. szám Dekalb repce Akadémia Müller Gábor Repce állományszárítás Roundup Mega használatával Czepó Mihály Hasznos információk Árutőzsdei információk Agrometeorológia Szaktanácsadás

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( )

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2019.05.22.) A melegebb napok hatására most felgyorsult a szőlő fejlődése. Azonban az elmúlt héten lassú, vontatott növekedés volt a jellemző. A szőlő jelenleg 10 nappal

Részletesebben

Avaunt 150 EC. rovarölő szer. Új, hatékony megoldás a repcefénybogár ellen. A káposztarepce, olajretek és a mustár védelmére

Avaunt 150 EC. rovarölő szer. Új, hatékony megoldás a repcefénybogár ellen. A káposztarepce, olajretek és a mustár védelmére Avaunt 150 EC rovarölő szer Új, hatékony megoldás a repcefénybogár ellen A káposztarepce, olajretek és a mustár védelmére az E. I. du Pont de Nemours and Company bejegyzett márkaneve A repcefénybogár elleni

Részletesebben

Nem bűn többre vágyni! Technológiai ajánlat a repce intenzív védelmére

Nem bűn többre vágyni! Technológiai ajánlat a repce intenzív védelmére BASF Hungária Kft. Agrodivízió 1132 Budapest, Váci út 30. Telefon: (06 1) 250 9700 Fax: (06 1) 250 9709 www.agro.basf.hu www.repcesz.basf.hu Nem bűn többre vágyni! Technológiai ajánlat a repce intenzív

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2014.06.19.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2014.06.19.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2014.06.19.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2014.06.19. 12:00-kor. Érvényes: 2014.06.26-ig. Várható frissítés: 2014.06.26. 12:00-kor. Fenológiai fázis:

Részletesebben

4. A növényvédő szer felhasználására vonatkozó előírások:

4. A növényvédő szer felhasználására vonatkozó előírások: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. Tel: 06/1/309-1000 Fax: 06/1/246-2960 E-mail: nti@nebih.gov.hu www.nebih.gov.hu

Részletesebben

Megoldások. gyomokkal erősen fertőzött területen. Kórokozók elleni védelem. gabona technológia növényvédelem tapasztalatok

Megoldások. gyomokkal erősen fertőzött területen. Kórokozók elleni védelem. gabona technológia növényvédelem tapasztalatok gabona technológia növényvédelem tapasztalatok A Dow AgroSciences információs magazinja gabonatermesztőknek Megoldások gyomokkal erősen fertőzött területen A kalászosokban előforduló gyomnövények összes

Részletesebben

A c a n t o S C

A c a n t o S C DUPONT N A c a n t o 2 5 0 S C formuláció: vizes szuszpenzió Környezeti Veszély hatóanyag: 250 g/l pikoxistrobin Gombaölő permetező szer búza, árpa, tritikálé és napraforgó gombabetegségei ellen Kizárólag

Részletesebben

A szôlô. növényvédelme

A szôlô. növényvédelme A szôlô növényvédelme 2013 A sikeres növényvédelem komoly szakértelmet, jó gyakorlati érzéket és sokszor (fôleg az idôjárás miatt) szerencsét is igényel. A szôlô növényvédelmét az adott év idôjárása, azon

Részletesebben