4. Vonalas objektumok digitalizálása. Feladatunk az, hogy készítsük el Zamárdi úthálózati térképét.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "4. Vonalas objektumok digitalizálása. Feladatunk az, hogy készítsük el Zamárdi úthálózati térképét."

Átírás

1 Geoinformatika a környezetvédelemben 1 4. Vonalas objektumok digitalizálása Feladatunk az, hogy készítsük el Zamárdi úthálózati térképét. Ebben a gyakorlatban: megtanuljuk a vonal fedvények létrehozását, megtanuljuk mi az a csomópont és a töréspont, megtanuljuk a töréspontokat szerkeszteni, megtanuljuk, hogy mit jelent a snappelés, megtanuljuk, hogyan lehet a vonalas objektumokat elvágni. A gyakorlat első részében olvassuk be a zamardi.tif állományt. Ezután hozzunk létre egy vonalas fedvényt, melynek neve legyen proba_vonal.shp. A Layer New Shapefile Layer menüpontban most Line típust válasszunk. A témát nevezzük el proba_vonal.shp-nek és mentsük le (vetület HD72/EOV, típus: Text, szélesség: 20). Kezdjük el a digitalizálást a (Capture Line) gombbal. A térképek digitalizálásánál alapszabály, hogy a hiba nem haladhatja meg a 0,5 mm-t. Ez a 1:10000 térképek esetében 5, 1:25000 térképeknél 25 méteres hibát eredményez a valóságban. Minden térképnek van hibája és el kell fogadnunk, hogy a digitalizált térképeken ez a hiba növekedni fog. (Érdemes végiggondolni, hogy ez mit jelent a térképek használhatóságával kapcsolatban.) A vonalat tehát a lehető legnagyobb pontossággal kell végigvezetni a digitalizálandó objektumon. A lerakott töréspontok számát feleslegesen nem kell növelni, de vigyázzunk arra, hogy egy ívesen hajló vonalhoz több kell, mint egy egyenes úthoz. Ha túl kevés töréspontot teszünk le, a vonal szögletes lesz, ha túl sokat akkor pedig feleslegesen növeljük a tárolandó pontok számát. A vonal lezárásához jobb egérgombbal kattintsunk. A töréspontok (vertex-ek) tehát azok a pontok, amelyekkel a digitalizálás során létrehozunk egy objektumot. A csomópontok (node-ok) a kezdő és végpontok. Az QGIS használata során ritkán van szükség a két típus megkülönböztetésére. A vonal meghúzása során előfordulhat, hogy jobban bele kell nagyítani a térképbe, vagy éppen csökkenteni a nagyítás fokán, vagy arrébb kell húzni a térképet, mert az adott nézetben már elvégeztük a dolgunkat ilyenkor bátran használjuk a korábban tanult eszközöket (Zoom, Pan), majd a gomb ismételt lenyomásával visszatérünk a vonalhúzáshoz (a vonal csak a jobb egérgomb lenyomásakor kerül véglegesítésre).

2 Geoinformatika a környezetvédelemben 2 Most tehát húzzuk meg az első vonalat. Ez legyen a mai Móricz Zsigmond és Szent István utcák vonala (4-1. ábra, zöld vonal). A vonalak vastagságát állítsuk 1,2-re, a szín legyen zöld ábra. Digitalizált vonal és a töréspontok (x) megjelenése A kis piros x-ek a töréspontok, melyek pontosan jeleznek minden egérkattintást. A cél az, hogy minden egyes objektum szerkeszthető legyen és utómunkálatokkal a legkisebb eltérések is javíthatók legyenek. Digitalizálás közben a rossz helyre lerakott töréspont a DELETE billentyű leütésével azonnal visszavonható (mely egészen a vonal megszüntetéséig folytatható). Ha a vonal már készen van, a töréspontok helyzete a pont fedvényeknél már látott módon oldható meg: a (Node Tool) gomb lenyomása után bal egérkattintás a töréspontra, majd áthelyezés oda, ahová eredetileg is kerülnie kellett volna. Ha a vertex-et nem áthelyezni, hanem megszüntetni szeretnénk, akkor használjuk a DELETE billentyűt. A vonalon történő dupla kattintással pedig új vertex szúrható be. Ha két vertex közé kattintunk, ezzel egyszerre mindkettőt kijelöljük és egyszerre mozgathatjuk. Ha még több töréspontot akarunk kijelölni, használjuk a CTRL billentyűt. Teljes vonalszakaszt alakíthatunk át a (Reshape Tool) gombbal. Ez csak akkor működik, ha két helyen keresztezzük a vonalat: a kezdőpontban, majd megrajzoljuk a vonal új szakaszát és visszatérünk az eredeti vonalhoz. Ne próbáljuk eltalálni a vonalat, mert ha nem sikerül, akkor elveszik az új vonalszakasz, függetlenül annak hosszától, inkább kezdjük jóval előtte és fejezzük be jóval utána, keresztezve azt! A vasút digitalizálását kissé rontsuk el szándékosan, az indokoltnál kevesebb töréspontot tegyünk le. A hibákat javítsuk a fenti módszerekkel!

3 Geoinformatika a környezetvédelemben 3 Az objektumokat el is lehet vágni (Split Features) gombbal. Ennek eredményeként 2 objektum képződik, a táblázatban is megkettőződnek a leíró adatok. Érdemes odafigyelni arra, hogy nem biztos, hogy a vágás után is ugyanaz marad-e, ha nem akkor javítani kell a táblázatot is. A topológiailag helyes vonaldigitalizálás szerint minden lehetséges kereszteződési pontban (folyók, patakok találkozása, torkolata; utcák kereszteződése) el kell helyezni egy töréspontot. Néhány jó tanács szintvonalak digitalizálásához: - szintvonalak sosem keresztezik egymást, ha ilyen látunk, akkor valami el lett rontva; - nem kell magunktól kitalálni, hogy hol megy a szintvonal, vagyis ha nincs megrajzolva, annak oka van; 4-2. ábra. Horhosok digitalizálása - ez alól kivételnek számítanak a horhosok, melyek esetében meg kell találni a vízmosás túloldalán futó folytatást és a rajzon látható módon egy kis kiugrást beiktatni (4-3. ábra); ezzel a módszerrel jelezzük majdan a digitális domborzatmodell-készítő szoftvernek, hogy itt völgy van; - felező, negyedelő szintvonalak bár szaggatott vonallal vannak megrajzolva, folytonosként kell bevinni; - az így készült állomány piaci célokra nem használható fel, ilyen esetben mindig meg kell vásárolni a FÖMI által forgalmazott digitális állományokat. Munkánk során előfordulhat, hogy pontosan szeretnénk hozzákötni egy vonalat egy másikhoz 1 pontban vagy akár egy hosszabb szakaszon. Erre van lehetőségünk, amihez először be kell állítani azt a távolságot, amin belül a program két vertexpontot egymásra helyez, összeránt (angolul ezt snappingnek hívjuk). A Settings Snapping options menüpontban adjuk meg a pontok összerántásának a távolságát (4-3. ábra): a Tolerance értékét állítsuk egy indokolható mértékűre. Nem érdemes túl nagyra állítani, mert akkor nem tudunk töréspontokat letenni oda, ahová akarunk, az adott távolságon belül megtörténik a snappelés. Ez a művelet működik rétegen belül és rétegek között is. A réteg neve

4 Geoinformatika a környezetvédelemben 4 előtti jelölés teszi lehetővé, hogy a digitalizálás során figyelembe vegyük a helyzetét (de csak akkor, ha ezeknél is beállítjuk a tolerancia értéket) ábra. A snappelés beállítási lehetőségei A snappelés történhet töréspontra (to vertex), a már meglévő vonal bármely pontjára, szegmensére (to segment), illetve mindkettőre egyszerre. Állítsuk a proba_vonal.shp tolerancia értékét 20 méterre, majd digitalizáljuk be a már meglévő vonalhoz csatlakozó utakat (4-4. ábra) ábra. Snappeléssel megrajzolt utcahálózat Most a példa kedvéért hozzunk létre egy új vonalas fedvényt az utcák digitalizálásához, legyen a neve is utcak.shp. Olyan esetekben, amikor egy vonalas objektum nem egy vonal, hanem már megjelenik egy bizonyos szélessége is, el kell dönteni, hogy miként járunk el: - vonalas objektumként meghúzzuk a vonalat az objektum középvonalában: később bármikor tudunk egy meghatározott szélességű ún. pufferzónát generálni, akár (jelen esetben) utcatípusonként különböző vastagságában; - poligonként körbehatároljuk az utcát: csak nagy léptéknél indokolt.

5 Geoinformatika a környezetvédelemben ábra. Utcahálózat E feladatban vonalas objektumként a középvonalban húzott vonalként fogjuk létrehozni az utcahálózatot (4-5. ábra). Annyi töréspont elhelyezésére még egyenes útszakaszon is szükség van, amennyit a kereszteződések indokolnak, vagyis legalább minden kereszteződésben kattintsunk az egérrel. Itt a csomópontok és töréspontok egymásra helyezésére lesz szükség: digitalizálása - húzzuk meg a főutcát és a kapcsolódó mellékutcákat; - ne feledjük: nem spagettiszerűen kell a vonalakt meghúzni, hanem értelemszerűen szakaszokra bontva; - állítsuk be a snappelési távolságot; - húzzuk egymásra a szükséges pontokat. A 4-5. ábra legalsó vonalát snappelés nélkül hozzunk létre egy túlhúzott vonalat. Kijavítására alkalmazzuk a következő módszert. Húzzuk a kereszteződésre a túllógó vonalszakaszt, ha ezen belül létezik vertexpont, akkor a javítás megtörténik. Ha nem, akkor előbb a korábbiakban megismert módon be kell szúrni egy új töréspontot. Mindez persze felveti azt is, hogy olyan esetben, amikor a kereszteződő vonalak külön vonalszakaszok is, a legjobb eleve ezt az eszközt használni (az utcahálózat jó példa lehet erre). Ha két nem egybefüggő objektumot szeretnénk egyként kezelni, akkor egyesíteni kell őket. - miután a vertex/node pontokat a kívánt módon egymásra helyeztük (ettől még nem egy csak két kapcsolódó objektumró van szó), ki kell jelölni a két vonalat; - válasszuk a (Merge Selected Features) gombot és hajtsuk végre; - ellenőrizzük, hogy valóban eggyé váltak-e grafikusan; - ellenőrizzük, hogy mi történt a táblázatban az attribútum adatokkal (ha üresek voltak a mezők, akkor nincs erre szükség). GYAKORLATOK 1. Fejezzük be a gyakorlaton megkezdett utcahálózat digitalizálását! 2. Digitalizáljunk be gyakorlásként legalább 10 szintvonalat!

Bevezetés. Az Excel munkakörnyezet. A program indítása

Bevezetés. Az Excel munkakörnyezet. A program indítása Bevezetés A táblázatkezelő szoftvereket az az igény hívta életre, hogy gyakran ábrázolunk olyan számokat táblázatokban, amelyeknek azután oszloponként vagy soronként fel kell tüntetni az összegét és például

Részletesebben

ArcView 8. gyakorlat

ArcView 8. gyakorlat Térinformatika gyakorlat Arc View 8 1 Térbeli adatok szerkesztése leíró adatok alapján ArcView 8. gyakorlat Az 5. gyakorlatban megtanultuk, hogyan lehet a térbeli/grafikus adatokat egyszerűen szerkeszteni.

Részletesebben

ArcGIS 8.3 segédlet 4. Dr. Iványi Péter

ArcGIS 8.3 segédlet 4. Dr. Iványi Péter ArcGIS 8.3 segédlet 4. Dr. Iványi Péter Tartalomjegyzék Szerkesztés Eddig adatokat nem módosítottunk. Minden esetben csak a hivatkozás színét, szimbólumát, elrendezését változtattuk. Ugyanakkor szükség

Részletesebben

Fedezd fel az. In Design. kiadványszerkesztőt! Dunaújvárosi Főiskola

Fedezd fel az. In Design. kiadványszerkesztőt! Dunaújvárosi Főiskola Fedezd fel az In Design kiadványszerkesztőt! Dunaújvárosi Főiskola Fedezd fel az InDesign kiadványszerkesztőt! Fedezd fel az InDesign kiadványszerkesztőt! Készítették a Dunaújvárosi Főiskola Déri János

Részletesebben

Szövegszerkesztés Microsoft Word XP. Tananyag

Szövegszerkesztés Microsoft Word XP. Tananyag Szövegszerkesztés Microsoft Word XP Tananyag TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ...8 A SZÖVEGSZERKESZTÉS ELSŐ LÉPÉSEI...9 ALAPFOGALMAK...9 A MICROSOFT WORD XP INDÍTÁSA...11 A WORD XP ABLAK RÉSZEI...12 A MUNKAABLAK

Részletesebben

ECDL operációs rendszer segédlet II..

ECDL operációs rendszer segédlet II.. Nagyon sok esetben előfordul, hogy háttértártárainkon nem találunk bizonyos fájlokat (Nem emlékszünk melyik mappában van, esetleg arra nem, hogy mi a fájl neve, vagy egyéb tulajdonságaira.), vagy épp bizonyos

Részletesebben

Számítások, hivatkozások

Számítások, hivatkozások Bevezetés Ebben a fejezetben megismerkedünk az Excel programban alkalmazható különböző hivatkozásokkal (relatív, vegyes, abszolút). Képesek leszünk különböző alapszintű számítások elvégzésére, képletek

Részletesebben

Több oldalas dokumentum készítése. MS Word 2010 szövegszerkesztővel

Több oldalas dokumentum készítése. MS Word 2010 szövegszerkesztővel Több oldalas dokumentum készítése MS Word 2010 szövegszerkesztővel Egy többoldalas dokumentummal szemben támasztott követelmények (példa feladaton keresztül bemutatva) Készítsünk hat oldalas dokumentumot,

Részletesebben

OPERÁCIÓS RENDSZEREK ÉS FÁJLKEZELÉS 1. Operációs rendszerek

OPERÁCIÓS RENDSZEREK ÉS FÁJLKEZELÉS 1. Operációs rendszerek OPERÁCIÓS RENDSZEREK ÉS FÁJLKEZELÉS 1. Operációs rendszerek Hardver, szoftver, operációs rendszer fogalma A hardver a számítógép működését lehetővé tevő elektromos, elektromágneses egységek összessége.

Részletesebben

A MEODIT több-felhasználós ontológia szerkesztő program tesztelése

A MEODIT több-felhasználós ontológia szerkesztő program tesztelése I. Bevezetés A MEODIT több-felhasználós ontológia szerkesztő program tesztelése A MEODIT ontológia szerkesztő programot az NKFP-2/042/04 számú Egységes Magyar Ontológia c. pályázat keretében készítették

Részletesebben

TomTom Start 20-as sorozatú referencia útmutató

TomTom Start 20-as sorozatú referencia útmutató TomTom Start 20-as sorozatú referencia útmutató Tartalom A doboz tartalma 6 A doboz tartalma... 6 Ezt olvassa el először! 7 A készülék autóba szerelése... 7 Bekapcsolás és kikapcsolás... 7 Beállítás...

Részletesebben

IGÉNYBEVEVŐI NYILVÁNTARTÁS (KENYSZI) FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ADATSZOLGÁLTATÓK, E-KÉPVISELŐK RÉSZÉRE. Szoftver verziószám: 1.2.2.0 Dátum: 2015.04.08.

IGÉNYBEVEVŐI NYILVÁNTARTÁS (KENYSZI) FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ADATSZOLGÁLTATÓK, E-KÉPVISELŐK RÉSZÉRE. Szoftver verziószám: 1.2.2.0 Dátum: 2015.04.08. IGÉNYBEVEVŐI NYILVÁNTARTÁS (KENYSZI) FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ADATSZOLGÁLTATÓK, E-KÉPVISELŐK RÉSZÉRE Szoftver verziószám: 1.2.2.0 Dátum: 2015.04.08. TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 4 1.1. A DOKUMENTUM CÉLJA,

Részletesebben

Kreatív feladat: a tehetséges érdeklődőknek szánt feladat. Megoldása tényleg nehezebb, valamilyen speciális ötletet, alkotó fantáziát igényel.

Kreatív feladat: a tehetséges érdeklődőknek szánt feladat. Megoldása tényleg nehezebb, valamilyen speciális ötletet, alkotó fantáziát igényel. A feladatok egy-egy témakör (pl. ciklus, eljárás) köré összpontosulnak. Nem egy-egy foglalkozásra készültek. Feldolgozásuk rugalmasan kezelhető. Az első két témakör gyorsan feldolgozható. A nehezebb problémákra

Részletesebben

Illesszük be az új linket a tartalomba: tartalom, benne az új linkkel.

Illesszük be az új linket a tartalomba: tartalom, benne az új linkkel. Válasszunk egy idevice-t egy egészen más csomóponton belül (de ugyanazon csomóponton belül is hivatkozhatunk) és szerkesszük, hogy belső hivatkozást adhassunk meg az új horgonyhoz: Megfigyelhetjük, hogy

Részletesebben

Programozási ismeretek. Visual Studio 2008/2010 Express Edition Ismerkedés a fejlesztőrendszerrel

Programozási ismeretek. Visual Studio 2008/2010 Express Edition Ismerkedés a fejlesztőrendszerrel Juhász Tibor Kiss Zsolt: Programozási ismeretek (Műszaki Könyvkiadó, 2011, MK 4462-3) Visual Studio 2008/2010 Express Edition Ismerkedés a fejlesztőrendszerrel Kiegészítések a tankönyvhöz Bevezetés Az

Részletesebben

A Facebook használata

A Facebook használata Nógrádi László Mindennapi számítástechnika A Facebook használata Jelen dokumentum a Hétköznapi számítástechnika, avagy idősebbek is elkezdhetik című könyv egy fejezete A könyv online megvásárolható a www.pcsuli.hu

Részletesebben

Tulajdonságok. r em-25/em-15

Tulajdonságok. r em-25/em-15 Használati Utasítás Köszönjük, hogy a Roland EM-25/EM-15 Kreatív Keyboard-ot választotta, amely kísérő automatikás hangszerként kiválóan alkalmas arra, hogy órákon át tartó, tiszta, gondtalan szórakozást

Részletesebben

IMAGINE VARÁZSLATOS VILÁGA ANDREJ BLAHO ÉS IVAN KALAŠ

IMAGINE VARÁZSLATOS VILÁGA ANDREJ BLAHO ÉS IVAN KALAŠ AZ IMAGINE VARÁZSLATOS VILÁGA ANDREJ BLAHO ÉS IVAN KALAŠ EZ A MUNKAFÜZET A MAGYAR IMAGINE CSOMAG RÉSZE, AMELY ISKOLAI LICENSZSZERZ(DÉS KERETÉBEN KERÜL TERJESZTÉSRE. AZ EREDETI M* SZERZ(I: ANDREJ BLAHO

Részletesebben

ESET NOD32 ANTIVIRUS 5

ESET NOD32 ANTIVIRUS 5 ESET NOD32 ANTIVIRUS 5 Felhasználói útmutató (5.0-s és újabb termékverziókhoz) Microsoft Windows 7 / Vista / XP / 2000 / Home Server / NT4 (SP6) Ide kattintva letöltheti a dokumentum legújabb verzióját

Részletesebben

Dobozos vagy egyedi szoftver

Dobozos vagy egyedi szoftver Konstantinusz Kft. 2011 1 Tartalomjegyzék 1 Tartalomjegyzék... 2 2 Bevezetés... 3 3 Mit értünk dobozos vagy egyedi rendszeren... 4 3.1 Dobozos rendszer:... 4 3.2 Egyedi rendszer:... 4 4 A megrendelő szempontjából...

Részletesebben

MemoStangOne RENDSZER

MemoStangOne RENDSZER MemoStangOne RENDSZER KEZELÉSI LEÍRÁS A MemoStangOne fantázia nevű (EL-04/MB típusú) őrjárat, vagy egyéb munkafolyamat ellenőrző rendszer, ember által kiváltott villamos érintkezés alapján csekkol. Ennek

Részletesebben

TőzsdeParkett.hu. bemutatja INGYENES ALAP TŐZSDETANFOLYAM MINDENKINEK. Tudással az ember rengeteg pénzt kereshet!

TőzsdeParkett.hu. bemutatja INGYENES ALAP TŐZSDETANFOLYAM MINDENKINEK. Tudással az ember rengeteg pénzt kereshet! TőzsdeParkett.hu Ingyenes Alap Tőzsdetanfolyam Mindenkinek 1 / 11 oldal TőzsdeParkett.hu bemutatja INGYENES ALAP TŐZSDETANFOLYAM MINDENKINEK Írta: Szikra Zoltán tőzsdeoktató Tudással az ember rengeteg

Részletesebben

Skatulya-elv. Sava Grozdev

Skatulya-elv. Sava Grozdev Skatulya-elv Sava Grozdev Egy alapvető szabály, azaz elv azt állítja, hogy: ha m testet szétosztunk n csoportba és m > n, akkor legalább két test azonos csoportba fog kerülni. Ezt az elvet különböző országokban

Részletesebben

Kitöltési útmutató a környezetvédelmi alapnyilvántartáshoz szükséges adatok bejelentéséhez, azok javításához és változásjelentéséhez.

Kitöltési útmutató a környezetvédelmi alapnyilvántartáshoz szükséges adatok bejelentéséhez, azok javításához és változásjelentéséhez. Kitöltési útmutató a környezetvédelmi alapnyilvántartáshoz szükséges adatok bejelentéséhez, azok javításához és változásjelentéséhez. 1. Általános tudnivalók Az adatszolgáltatást a környezeti alapnyilvántartásról

Részletesebben

Az OpenOffice.org Calc használata Táblázatkezelés az alapoktól. Pallay Ferenc

Az OpenOffice.org Calc használata Táblázatkezelés az alapoktól. Pallay Ferenc Az OpenOffice.org Calc használata Táblázatkezelés az alapoktól Pallay Ferenc Szerző: Pallay Ferenc CC Néhány jog fenntartva 2010. július A kiadvány létrejöttét az támogatta. Lektorálták: Dr. Blahota István

Részletesebben

INTEGRÁLT NYOMONKÖVETŐ RENDSZER

INTEGRÁLT NYOMONKÖVETŐ RENDSZER EDUSZAB: 28/342B (FNY1) INTEGRÁLT NYOMONKÖVETŐ RENDSZER Felhasználói kézikönyv 1/57 EDUSZAB: 28/342B (FNY1) TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 5 1.1. Dokumentum célja... 5 1.2. Rendszer célja... 5 1.3. Alapfogalmak

Részletesebben

Haladási utasítások Programozási nyelvek

Haladási utasítások Programozási nyelvek 12. foglalkozás Haladási utasítások Programozási nyelvek Summary A számítógépek programozását általában nyelv felhasználásával, amely utasítások egy korlátozott szótára, amelynek engedelmeskedniük kell.

Részletesebben

Programozási készségek fejlesztése az ImagineLogo programmal

Programozási készségek fejlesztése az ImagineLogo programmal Programozási készségek fejlesztése az ImagineLogo programmal (A helyes elrendezés megjelenítéséhez, kérjük a Word webes elrendezésének használatát.) Logo bemutatása, telepítése... 2 Rajzolási műveletek...

Részletesebben

Műveletek készítése (szkriptek)

Műveletek készítése (szkriptek) Műveletek készítése (szkriptek) Sokszor előfordul, hogy egy bizonyos műveletsort sok fájlon (oldalon) kell elvégeznünk. Ezek közül akadnak olyanok, amik minden egyes oldalnál pontosan ugyanúgy néznek ki,

Részletesebben

NAVIGON 20 EASY NAVIGON 20 PLUS

NAVIGON 20 EASY NAVIGON 20 PLUS NAVIGON 20 EASY NAVIGON 20 PLUS Felhasználói kézikönyv Magyar 2010. június Az áthúzott, kerekes szemétgyűjtő-tartály azt jelenti, hogy az Európai Unión belül a készüléket élettartama végén szelektív gyűjtőhelyre

Részletesebben