HIV/AIDS. Társadalmon belüli megjelenése: "A törődő emberek egyesített globális erőfeszítésével igazi változást érhetünk el."

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "HIV/AIDS. Társadalmon belüli megjelenése: "A törődő emberek egyesített globális erőfeszítésével igazi változást érhetünk el.""

Átírás

1 HIV/AIDS

2 HIV/AIDS "A törődő emberek egyesített globális erőfeszítésével igazi változást érhetünk el." Mondta az AIDS-betegekért kampányoló Zackie Achmat. Kijelentésének nagy igazságtartalma van, hiszen összefogással sok gondot meg lehet oldani, de ha megoldani nem is, jobbá tenni lehet. Még ma is vannak emberek, akik nincsenek tisztában a betegség fogalmával, így ha megtudják egy ismerősükről, hogy fertőzött, legtöbbször kigúnyolják. Az ember sokszor bele sem gondol abba, milyen veszélyeket tartalmaz egy védekezés nélküli szexuális együttlét, vagy egy kis ideig tartó felhőtlen öröm intravénás droghasználattal. Vigyázzunk magunkra, hiszen a betegség nem kímél senkit sem. Több híresség is megfertőződött, köztük Freddie Mercury, Magic Johnsont, Rock Hudsont, és Gia Caragnit. Az AIDS (Acquired ImmunoDeficiency Syndrome) magyarul szerzett immunhiányos tünet együttest jelent, ami korunk egyik gyógyíthatatlan betegsége ben lett először leírva különálló betegségként. A tudósok szerint a 70-es évek második felében már Európában és az Egyesült Államokban is fordultak elő megbetegedések. Társadalmon belüli megjelenése: Eredeti elnevezése GRID volt (homoszexuálisokkal összefüggő immunhiány). Los Angelesben, New Yorkban, San Franciscoban figyelték meg, hogy a homoszexuálisok között gyakran jelenik meg Pneumocystis carinii okozta pneumonia, illetve a Kaposi szarkóma agresszív változata. Ebben az időben amúgy sem fogadták el a homoszexualitást. Erősen megbélyegezték őket, hiszen fizikai romlást vittek az egészséges világba, ahol heteroszexuális emberek éltek. A betegség gyakran terjedt, és terjed ma is előszeretettel, kábítószerrel élők társaságában főleg a közös tűhasználat miatt. De lassan rájöttek a kor emberei, hogy nem Isten büntetése ez a szörnyű kór, mivel kisgyermekek, és heteroszexuális emberek is megbetegedtek.

3 Számok, és adatok: Sajnálatos módon, a Földön minden 200. ember HIV fertőzött. Az egész világon 40 millió AIDS beteg, és 80 millió HIV fertőzött él. Ebből a 80 millió HIV fertőzöttből a magyarországiak száma kb. 10 milliónyi. A gyógyíthatatlan betegség 2011-ben emberek millióit küldött a halálba. Magyarországon a 2008-as adatok szerint 1500 regisztrált HIV fertőzött volt ben is nőtt ez a szám ben 182 új beteg lett regisztrálva, 2011-ben pedig 9 hónap alatt 122 emberről derült ki a HIV fertőzöttség szomorú ténye. Magyarországon 1986 óta 2075 beteget regisztráltak. Persze ennél több van, de az emberek egy csoportja nem megy el a szűrésekre, vagy nem ismeri be, hogy segítségre van szüksége tünetei alapján. Az új betegek legtöbbje a év közötti korosztályhoz tartozik. Európában azonban százalékos emelkedés figyelhető meg a nőknél és a éves korosztálynál is ben 2,2 millió ember életét, 2010-ben már jóval kevesebb, 1,8 millió életét követelte világszerte az AIDS. A gyógyszerek hatékonyságának köszönhetően az elmúlt 15 évben 2,5 millió ember életét sikerült megmenteni. Magyarországon 1985 óta 324-en haltak meg a betegségben. Nemsokára elkészül a es évre vonatkozó II. Nemzeti AIDS-stratégia, amelyben 2015-re a HIV-fertőzések számát negyedére, az AIDS megbetegedéseket is minimum 20 százalékkal, a halálozásokat pedig 25 százalékkal akarják csökkenteni. Sajnos a fejlődő országokban még semmiféle gyógyszer nincs rá. A betegséget okozó vírus: A betegséget okozó vírust 1983-ban fedezték fel, aminek hirtelen megjelenéséért egy oltóanyag előállító laboratórium a felelős ban adta neki a HIV - Human Immunodeficiency Virus ( = emberi immunkárosodást előidéző vírus) elnevezést a Nemzetközi Vírus Nomenclatura Bizottság. SIV: A Simian Immunodeficiency Virus (= SIV, majmok immunrendszerét károsító vírus) a majmok világában létezik. A SIV mutációjával létrejött a HIV-1-es, és a HIV-2-es vírustípus. A HIV-1-es vírustípust csimpánzokban, míg a HIV-2-est Nyugat-Afrikában élő cerkófmajmokban találták meg. A vírus valószínűleg szennyezett tűkkel került át az emberekre, amik majmok által fertőződtek meg. A SIV az úgynevezett Lentivírus alcsalád tagja, mint ahogy ahhoz a szarvasmarhák (BIV) és a macskák (FIV) vírusa is tartozik. A Lentivírus tagjai többféle

4 szabályozó génnel is rendelkeznek. A szabályozó géneken kívül szerkezeti gének is vannak bennük. Hosszú latencia-idő figyelhető meg, és halálos megbetegedéseket okoz. A vírus felépítése: A HIV vírus 100 nanométeres átmérőjű, megközelítőleg gömb alakú, 6-7 * 10 6 mol RNS tömegű vírus. Burokkal rendelkezik, a Retrovírusok családjának Lentivírusok alcsaládjába tartozik, ahogy a SIV is. A Retrovírusoknak az a jellegzetessége, hogy be tud épülni az RNS-ben található genetikai információjuk az arra fogékony

5 gazdasejtek DNS állományába reverz transzkripció, genetikai átírás segítségével. Ez az átírás az élővilágban egyedülállóan csak a Retrovírusokra jellemző. A HIV két darab egyszálú RNS-t, illetve két reverz transzkriptáz enzimet tartalmaz a nukleokapszidban. A gazdaszervezet membránjában, -ami egy lipid burok, és 2-ős foszfolipid rétegű-, glikoproteid található. A glikoproteid fehérjéből és glükóz szénhidrátból áll. A nukleokapszid és a gazdaszervezet membránja között helyezkedik el a védőréteg, az úgynevezett mátrix. A HIV terjedése: A HIV többféle módon is terjedhet. Például nemi váladékok útján, ilyenek a női nemi váladék, a menstruációs váladék, és az ondó is. Ezen kívül terjedhet még intravénás tűhasználattal, vérátömlesztés révén, vérkészítményekkel, méhlepényen át, szülés során, anyatejjel, mesterséges megtermékenyítéssel, szervátültetéssel, vérrel szennyezett tűk, fecskendők által, sérült nyálkahártya, vagy sérült bőr révén, ha az fertőzött testnedvvel érintkezik. E-mellett még szövetátültetéssel, vagy akár egy korházi dolgozó sérülése miatt is. Fertőzésre kerülhet sor még heteroszexuális, illetve homoszexuális nemi érintkezéssel is.

6 Azonban nem ugyanannyi az esélye a megfertőződéseknek a különböző fertőzési módoknál. A szexuális úton történő megbetegedés a leggyakoribb az összes közül. Ahogy nem terjed: Azonban vannak tévhitek a terjedési módokkal kapcsolatban. Sok ember hiszi azt, hogy akár mindennapos érintkezéssel is terjed a HIV, ez azonban NEM igaz! Ezen kívül nem terjesztik vérszívó rovarok, nem terjed ivóvíz útján, sem élelmiszerekkel, légutakon keresztül történő cseppfertőzéssel, fürdővízzel, és csókolózással SEM! A fertőzés menete: Akkor, amikor a HIV a szervezetbe kerül, hozzákötődik többféle fehérvérsejthez, ezek közül a legfontosabb a T-limfocita. A helper T-limfociták működésbe hozzák és összehangolják a védekező rendszer egyéb sejtjeit. A nyiroksejtek külső hártyájában fehérjék vannak, amiket CD4-receptoroknak hívnak. Ribonukleinsavban tárolódik az örökítő anyag. A vírus belép a nyiroksejtbe, majd a reverz transzkriptáz nevű enzim az RNS-éből DNS-t készít. Ez után a virális DNS a fertőzött nyiroksejt DNS-ébe épül, és a nyiroksejt saját remdszere teremeli a vírust, majd elpusztul. Ez után az új vírusok ezrei újabb nyiroksejteket fertőznek meg, illetve pusztítanak el. Pár nap, vagy hét alatt annyi vírus termelődik, hogy a limfociták számát jelentős mértékben lecsökkenti, ez által a beteg átadhatja a fertőzést másoknak is. Egy egészséges embernek CD4+ a limfocitaszáma. Egy mikroliter vérben ez nagyjából sejtet jelent. A CD4+ nyiroksejtek 40-60%-a elpusztul a fertőzés első néhány hónapja alatt. 6 hónap elteltével már nem esik olyan gyorsan a CD4+ sejtszám, de azért továbbra is fogy. Amikor körülbelül mikroliterenként 200-ra csökken a CD4+ sejtszám a vérben, a védekezőrendszer bizonyos fertőzésekkel szemben kevésbé ellenállóbb. Ilyen például a tüdőgyulladás, illetve különböző gombás, és fertőző betegégek.

7 Az AIDS stádiumai: 1. heveny HIV fertőzés: influenzához hasonlítanak a tünetek, amelyek egy idő után spontán megszűnnek. Ilyenkor kevés az ellenanyag, de ennek ellenére fertőzőképesek. Ez az 1-6. hét között jelentkezhet. 2. Tünetmentes HIV fertőzés: klinikai tünet nincs, de a vírus tovább szaporodik, és az immunrendszer is gyengül. 3. Tünetes HIV fertőzés: Ilyenkor megduzzadnak a nyirokcsomók, éjszakai izzadás, fogyás, el nem múló hasmenés figyelhető meg. 4. AIDS megjelenése: Ekkor általános tünetek (ARC), és vírusbetegségek, fertőzések jelennek meg. Az utóbbi például a bárányhimlő, a herpesz vírus, a szemölcs, és a Hepatitis B. Bakteriális betegségként fogyás, és láz jelentkezik. Idegrendszeri megbetegedések, és daganatos betegségek is és végbe mehetnek.

8 AIDS kezelése:

9 Az elsődleges feladat az, hogy a szervezetben lévő vírusokat minék alacsonyabb szinten tartsuk. Ehhez segítséget nyújtanak az antiretrovirális szerek. Különböző gyógyszerek alkalmazásával panaszmentessé lehet tenni a szörnyű betegséget. Magyarországon a Szent László Kórház Immunológiai Osztályának a feladata a betegek kezelése. Anonim szűrések: Vannak úgynevezett anonim szűrések, ahol az embernek név szerint nem kell felvállalnia magát, névtelen maradhat. A páciens jeligét, és egy személyes vonalkódot is kap, a kétszeres biztonság miatt. Red Gibbon, a Piros szalag: Jeremi Irons 1991 elején, Hollywood egyik rangos eseményén, a Tony Awards díjkiosztón viselte először a piros szalagot. Ez egy olyan piros szalag, aminek egymásra hajtott két szára van, és akár egy A betűt is formázhatna. December 1.-én, ami 1988 óta Az AIDS világnapja, számos ember viseli a piros szalagot, és hívja fel a figyelmet az AIDS-re.

10

11 és a jegyzetfüzet.

Dr. Béres Emese - Szemánné Vincze Erzsébet ÁNTSZ BAZ Megyei Intézete Egészségfejlesztési Osztály 2008. január 18.

Dr. Béres Emese - Szemánné Vincze Erzsébet ÁNTSZ BAZ Megyei Intézete Egészségfejlesztési Osztály 2008. január 18. HIV/AIDS Dr. Béres Emese - Szemánné Vincze Erzsébet ÁNTSZ BAZ Megyei Intézete Egészségfejlesztési Osztály 2008. január 18. Hogyan vált a piros szalag az AIDS elleni küzdelem jelképévé? 1991. Patrick O

Részletesebben

HIV prevenció. A magyarországi HIV/AIDS helyzet Bagyinszky Ferenc

HIV prevenció. A magyarországi HIV/AIDS helyzet Bagyinszky Ferenc HIV prevenció A magyarországi HIV/AIDS helyzet Bagyinszky Ferenc o HIV: Human Immunodeficiency Virus (emberi immunhiány vírusa) o AIDS: Acquired Immune Deficiency Syndrome (szerzett immunhiányos tünetegyüttes)

Részletesebben

BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL. Amit az AIDS-ről tudni kell

BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL. Amit az AIDS-ről tudni kell BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Amit az AIDS-ről tudni kell A HIV fertőzés terjedése Testnedvekben, váladékokban (ondó, vér, hüvelyváladék, anyatej) lévő vírustartalmú sejtek, szabad virionok révén.

Részletesebben

A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt A HIV nem válogat, ne légy áldozat! 1. BETŰHALMAZ Csoportosítsd az elrejtett szavakat aszerint, hogy terjed-e általuk a HIV vagy sem. A Q V V É R F Ű S C V L É V S J K É

Részletesebben

17.2. ábra Az immunválasz kialakulása és lezajlása patogén hatására

17.2. ábra Az immunválasz kialakulása és lezajlása patogén hatására 11. 2016. nov 30. 17.2. ábra Az immunválasz kialakulása és lezajlása patogén hatására 17.3. ábra A sejtközötti térben és a sejten belül élő és szaporodó kórokozók ellen kialakuló védekezési mechanizmusok

Részletesebben

3. Kombinált, amelynek van helikális és kubikális szakasza, pl. a bakteriofágok és egyes rákkeltő RNS vírusok.

3. Kombinált, amelynek van helikális és kubikális szakasza, pl. a bakteriofágok és egyes rákkeltő RNS vírusok. Vírusok Szerkesztette: Vizkievicz András A XIX. sz. végén Dmitrij Ivanovszkij orosz biológus a dohány mozaikosodásának kórokozóját próbálta kimutatni. A mozaikosodás a levél foltokban jelentkező sárgulása.

Részletesebben

Vírusok Szerk.: Vizkievicz András

Vírusok Szerk.: Vizkievicz András Vírusok Szerk.: Vizkievicz András A vírusok az élő- és az élettelen világ határán állnak. Önmagukban semmilyen életjelenséget nem mutatnak, nincs anyagcseréjük, önálló szaporodásra képtelenek. Paraziták.

Részletesebben

Mit jelent az AIDS? Mióta ismert az AIDS?

Mit jelent az AIDS? Mióta ismert az AIDS? VALENTIN-NAP KAPCSÁN: HIV/AIDS PREVENCIÓ Miitt jjellentt az AIDS? A négy betű a betegség angol nevének (Acquired Immune Deficiency Syndrome) rövidítése. Magyar jelentése: szerzett immunhiányos tünetegyüttes.

Részletesebben

HUMAN IMMUNDEFICIENCIA VÍRUS (HIV) ÉS AIDS

HUMAN IMMUNDEFICIENCIA VÍRUS (HIV) ÉS AIDS HUMAN IMMUNDEFICIENCIA VÍRUS (HIV) ÉS AIDS Dr. Mohamed Mahdi MD. MPH. Department of Infectology and Pediatric Immunology University of Debrecen (MHSC) 2012 Történelmi tények a HIV-ről 1981: Első megjelenés

Részletesebben

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat.

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus az egyik leggyakoribb okozója a súlyos hasmenésnek csecsemő és kisdedkorban. Évente világszerte

Részletesebben

HIV/AIDS. Az AIDS története... Az AIDS története HIV/AIDS Forr ás: AID SIN FO ( http ://w Cikk:

HIV/AIDS. Az AIDS története... Az AIDS története HIV/AIDS Forr ás: AID SIN FO ( http ://w Cikk: Az S (Acquired Immune Deficiency Syndrome) elnevezés valójában nem egy betegség, hanem aidsa Szerzett Immunhiányos Tünetegyüttes elnevezése, amely a HIV (Emberi Immunhiány Vírus) okozta fertőződés következtében

Részletesebben

Miért kell a nyuszimat vakcinázni?

Miért kell a nyuszimat vakcinázni? Miért kell a nyuszimat vakcinázni? A mixomatózis és a nyulak vérzéses betegsége (RHD- Rabbit Haemorrhagic Disease) két akár halálos kimenetelû (de megelôzhetô) fertôzô betegség, amely a nyulakat veszélyezteti.

Részletesebben

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére július 28-án tartják a fertőző májgyulladás elleni küzdelem világnapját, melynek idei mottója: Gondolja át újra!

Részletesebben

A piros szalag története

A piros szalag története 2011. DECEMBER 1. AZ AIDS VILÁGNAPJA Miitt jjellentt az AIDS? A négy betű a betegség angol nevének (Acquired Immune Deficiency Syndrome) rövidítése. Magyar jelentése: szerzett immunhiányos tünetegyüttes.

Részletesebben

Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar. Ápolás és Betegellátás. Az előadás, mint módszer az egészségpedagógiában.

Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar. Ápolás és Betegellátás. Az előadás, mint módszer az egészségpedagógiában. Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar Ápolás és Betegellátás Az előadás, mint módszer az egészségpedagógiában Kalota Diána HIV megelőzési stratégiák, tanácsadás Téma kifejtése Az HIV története

Részletesebben

tudod-e? A szerzett immunhiányos szindrómáról

tudod-e? A szerzett immunhiányos szindrómáról tudod-e? A szerzett immunhiányos szindrómáról A XX. század közepétõl kezdõdõen az emberi társadalomban egy olyan betegség ütötte fel a fejét, amelyet a 80-as évekig nem tudtak megmagyarázni. Ezt a betegséget

Részletesebben

December 1. az AIDS világnapja. 1th December is the World AIDS Day. Dr. Forrai Judit

December 1. az AIDS világnapja. 1th December is the World AIDS Day. Dr. Forrai Judit December 1. az AIDS világnapja 1th December is the World AIDS Day forrai.judit@med.semmelweis-univ.hu Semmelweis Egyetem Népegészségtani Intézet Initially submitted November 15, 2013; accepted for publication

Részletesebben

HUMAN IMMUNODEFICIENCY VIRUS (HIV) ÉS AIDS

HUMAN IMMUNODEFICIENCY VIRUS (HIV) ÉS AIDS HUMAN IMMUNODEFICIENCY VIRUS (HIV) ÉS AIDS Dr. Mohamed Mahdi MD. MPH. Department of Infectology and Pediatric Immunology University of Debrecen 2010 Történelmi tények a HIV-ről 1981: Első megjelenés San

Részletesebben

Az előadás, mint módszer az egészségpedagógiában. Előadó: Bátorfi Ágnes Ápolás és Betegellátás Szak Bsc. Részidős képzés

Az előadás, mint módszer az egészségpedagógiában. Előadó: Bátorfi Ágnes Ápolás és Betegellátás Szak Bsc. Részidős képzés Az előadás, mint módszer az egészségpedagógiában Előadó: Bátorfi Ágnes Ápolás és Betegellátás Szak Bsc. Részidős képzés HIV megelőzési stratégiák, tanácsadás Tartalomjegyzék: 1. Mivel állunk szemben 2.

Részletesebben

HIV és drog HIV-fertőzött elítéltek

HIV és drog HIV-fertőzött elítéltek HIV és drog HIV-fertőzött elítéltek Az AIDS-betegség kialakulásának története Nincs fejlődő világunkban egyetlen olyan betegség sem, amely oly gyorsan és oly nagymértékben terjedt el a civilizált és kevésbé

Részletesebben

HIV/AIDS Prevenció Szakmai anyag. A HIV nem válogat, ne légy áldozat! www.mivk.hu Rád is szükség van, hogy jobb legyen a világ!

HIV/AIDS Prevenció Szakmai anyag. A HIV nem válogat, ne légy áldozat! www.mivk.hu Rád is szükség van, hogy jobb legyen a világ! HIV/AIDS Prevenció Szakmai anyag A HIV nem válogat, ne légy áldozat! www.mivk.hu Rád is szükség van, hogy jobb legyen a világ! Tartalomjegyzék Mozaikszavak... 4 Köszöntő... 5 Történeti áttekintés... 6

Részletesebben

HUMAN IMMUNDEFICIENCIA VÍRUS (HIV) ÉS AIDS

HUMAN IMMUNDEFICIENCIA VÍRUS (HIV) ÉS AIDS HUMAN IMMUNDEFICIENCIA VÍRUS (HIV) ÉS AIDS Dr. Mohamed Mahdi MD. MPH. Department of Infectology and Pediatric Immunology University of Debrecen (MHSC) 2012 Diagnózis HIV antitest teszt: A HIV ellen termel

Részletesebben

11. Dr. House. Biokémiai és sejtbiológiai módszerek alkalmazása az orvoslásban

11. Dr. House. Biokémiai és sejtbiológiai módszerek alkalmazása az orvoslásban 11. Dr. House. Biokémiai és sejtbiológiai módszerek alkalmazása az orvoslásban HIV fertőzés kimutatása - (fiktív) esettanulmány 35 éves nő, HIV fertőzöttség gyanúja. Két partner az elmúlt időszakban. Fertőzött-e

Részletesebben

a fertőző vírusos macskabetegségekről

a fertőző vírusos macskabetegségekről a fertőző vírusos macskabetegségekről 1.FeLV (macska leukémia) Az FeLV, azaz a macska leukémia egy széles körben elterjedt, Retrovírus által okozott megbetegedés, mely iránt csak a macskák fogékonyak.

Részletesebben

Központi Statisztikai Hivatal

Központi Statisztikai Hivatal Központi Statisztikai Hivatal Korunk pestise az Európai Unióban Míg az újonnan diagnosztizált AIDS-megbetegedések száma folyamatosan csökken az Európai Unióban, addig az EuroHIV 1 adatai szerint a nyilvántartott

Részletesebben

11. Dr. House. Biokémiai és sejtbiológiai módszerek alkalmazása az orvoslásban

11. Dr. House. Biokémiai és sejtbiológiai módszerek alkalmazása az orvoslásban 11. Dr. House. Biokémiai és sejtbiológiai módszerek alkalmazása az orvoslásban HIV fertőzés kimutatása (fiktív) esettanulmány 35 éves nő, HIV fertőzöttség gyanúja. Két partner az elmúlt időszakban. Fertőzött-e

Részletesebben

Dengue-láz. Dr. Szabó György Pócsmegyer

Dengue-láz. Dr. Szabó György Pócsmegyer Dengue-láz Dr. Szabó György Pócsmegyer Történelem Az ókori Kínában leírták. 1906-ban igazolták, hogy szúnyog terjeszti a betegséget. 1907-ben igazolták, hogy vírus. A II. világháború után kezdett megvadulni

Részletesebben

Vírusok. Szerkesztette: Vizkievicz András. A fehérjeburok felépítése alapján a vírusok 4 csoportba sorolhatók.

Vírusok. Szerkesztette: Vizkievicz András. A fehérjeburok felépítése alapján a vírusok 4 csoportba sorolhatók. Méret Vírusok Szerkesztette: Vizkievicz András 20-néhány száz nm, (1nm=10-9 m) csak elektronmikroszkóppal láthatók néhány 10 000 x-es nagyítás mellett. Felépítés Nem érik el a sejtes szerveződési szintet,

Részletesebben

Nevük a latin virus, azaz méreg szóból ered, mivel felfedezésük előtt egyes vírusos fertőzések baktérium-kórokozóit a kutatók nem találva,

Nevük a latin virus, azaz méreg szóból ered, mivel felfedezésük előtt egyes vírusos fertőzések baktérium-kórokozóit a kutatók nem találva, VÍRUSOK Vírusoknak nevezzük a legkisebb ismert mikroorganizmusokat, méretük körülbelül 20 és 400 nanométer közötti. Felfedezésük Ivanovszkij, orosz kutatóbiológus 1892- ben végzett kísérleteihez köthető.

Részletesebben

LUPUSZ KVÍZ. Kérdések, megoldások, ajándéksorsolás. 2012. december 1.

LUPUSZ KVÍZ. Kérdések, megoldások, ajándéksorsolás. 2012. december 1. LUPUSZ KVÍZ Kérdések, megoldások, ajándéksorsolás 2012. december 1. 1. kérdés: Mi történik egy lupuszos beteg immunrendszerében? A Az immunrendszer túl kevés antitestet termel. B Az immunrendszer antitesteket

Részletesebben

Mire jó a modellalkotás? Jelenségek megmagyarázásának eszköze.

Mire jó a modellalkotás? Jelenségek megmagyarázásának eszköze. Modellalkotás Mire jó a modellalkotás? Jelenségek megmagyarázásának eszköze. ok-okozati összefüggések feltárása összefüggések, mintázatok megmagyarázása "miért?" és "hogyan?" kérdések megválaszolása predikció

Részletesebben

JÁRVÁNY, JÁRVÁNYVESZÉLY

JÁRVÁNY, JÁRVÁNYVESZÉLY 1 JÁRVÁNY, JÁRVÁNYVESZÉLY 1. / VESZÉLYEZTETETTSÉG ELEMZÉSE: Járvány alatt emberek, vagy állatok (haszonállatok) tömeges, fertőző megbetegedését értjük. Az emberiséget évszázadok, sőt évezredek óta tizedelik

Részletesebben

Trópusi övezet meleg mérsékelt öv Legforróbb kontinens : Trópusi övezet mindhárom öve megtalálható:

Trópusi övezet meleg mérsékelt öv Legforróbb kontinens : Trópusi övezet mindhárom öve megtalálható: Trópusi övezet meleg mérsékelt öv Legforróbb kontinens : Területének 95%-a trópusi övezetben Magas napállás miatt legtöbb melegmennyiség Trópusi övezet mindhárom öve megtalálható: Egyenlítıi,átmeneti,

Részletesebben

T á j é k o z t a t ó szexuális úton terjedő fertőzésekről

T á j é k o z t a t ó szexuális úton terjedő fertőzésekről T á j é k o z t a t ó szexuális úton terjedő fertőzésekről A szexuális úton terjedő fertőző betegségeket (angolul STI, sexaully transmitted infections) könnyen tovább lehet adni, néhányat akár a bőrfelületek

Részletesebben

Kérdések és válaszok az influenzáról

Kérdések és válaszok az influenzáról Kérdések és válaszok az influenzáról Forrás: Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) honlapja http://www.ecdc.europa.eu/en/healthtopics/seasonal_influenza/basic_facts/pages/qa_seasonal_influenza.aspx

Részletesebben

Kutatási terület: Haszonállatok egészségvédelme, állománydiagnosztika

Kutatási terület: Haszonállatok egészségvédelme, állománydiagnosztika Dr. Abonyi Tamás Tanulmányok: Állatorvostudományi Egyetem, 1981. Kutatási terület: Haszonállatok egészségvédelme, állománydiagnosztika Korábbi munkahelyek: MTA Mezőgazdasági Kutató Intézet Kísérleti Gazdasága

Részletesebben

Virulencia és szelekció

Virulencia és szelekció 1 of 5 4/23/2009 7:10 AM Kórokozók változóban Virulencia és szelekció Az AIDS-vírusok legősibb alakját a mandrillokban találták meg Néhány éve, amerikai látogatásunk idején, két ott élő bölcsész barátunk

Részletesebben

MUNKAKÉPESSÉGI INDEX FELMÉRÉS ZÁRÓKONFERENCIA

MUNKAKÉPESSÉGI INDEX FELMÉRÉS ZÁRÓKONFERENCIA TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése MUNKAKÉPESSÉGI INDEX FELMÉRÉS ZÁRÓKONFERENCIA A leggyakoribb panaszt okozó betegségek és hatásuk

Részletesebben

1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL

1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL 1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL 1) Mi a szerepe a HIV-vírusnak az AIDS kialakulásában? 2) Hogyan, milyen módon terjedhet a HIV-vírus? a, b, c, 3) Sorolj fel két olyan testnedvet, amely tartalmazhatja a vírust?

Részletesebben

Szexuális úton terjedő fertőzésekről

Szexuális úton terjedő fertőzésekről TÁJÉKOZTATÓ Szexuális úton terjedő fertőzésekről A szexuális úton terjedő fertőző betegségeket (angolul STI, sexaully transmitted infections) könnyen tovább lehet adni, néhányat akár a bőrfelületek érintkezése

Részletesebben

Immunológia Világnapja

Immunológia Világnapja a Magyar Tudományos Akadémia Biológiai Osztály, Immunológiai Bizottsága és a Magyar Immunológiai Társaság Immunológia Világnapja - 2016 Tumorbiológia Dr. Tóvári József, Országos Onkológiai Intézet Mágikus

Részletesebben

Mit jelent az AIDS? A négy betű a betegség angol nevének (Acquired Immune Deficiency Syndrome) rövidítése. Magyar jelentése:

Mit jelent az AIDS? A négy betű a betegség angol nevének (Acquired Immune Deficiency Syndrome) rövidítése. Magyar jelentése: 2009. 1. szám AIDS, Szex, Edukáció Szemle TARTALOM December 1. az AIDS világnapja 1 11 HÍRLEVÉL Mióta ismert az AIDS? 2 Mindennapi érintkezésben lehet-e HIV fertőzést kapni? 3 Fodrászok illetve a testápolók,

Részletesebben

Az immunrendszer alapjai, sejtöregedés, tumorképződés. Biológiai alapismeretek

Az immunrendszer alapjai, sejtöregedés, tumorképződés. Biológiai alapismeretek Az immunrendszer alapjai, sejtöregedés, tumorképződés Biológiai alapismeretek Az immunrendszer Immunis (latin szó): jelentése mentes valamitől Feladata: a szervezetbe került idegen anyagok: 1. megtalálása

Részletesebben

Az adenovírusok morfológiája I.

Az adenovírusok morfológiája I. Adenovírusok A vírusok Elnevezésük a latin virus szóból ered, amelynek jelentése méreg. A vírusok a legkisebb ismert entitások. Csak elektronmikroszkóppal tanulmányozhatóak, mert méretük 20-400 nanométerig

Részletesebben

Röst Gergely (Bolyai Intézet) járványok és matematika December 7, 2011 1 / 30

Röst Gergely (Bolyai Intézet) járványok és matematika December 7, 2011 1 / 30 Röst Gergely (Bolyai Intézet) járványok és matematika December 7, 2011 1 / 30 Tartalom 1 Történelmi járványok 2 Milyen kérdésekre adhat választ a matematika? 3 Influenzajárvány az iskolában - miért ér

Részletesebben

LABORATÓRIUMI ÁLLATOK OKOZTA ZOONOSISOK

LABORATÓRIUMI ÁLLATOK OKOZTA ZOONOSISOK LABORATÓRIUMI ÁLLATOK OKOZTA ZOONOSISOK Prof. Dr. László Fodor Head of the department Dean A laboratóriumi állatok fertőző betegségei indukált betegségek fogékonyság spontán betegségek terjedés az állományon

Részletesebben

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz Verzió 2016 1. MI A REUMÁS LÁZ 1.1 Mi ez? A reumás láz nevű betegséget a sztreptokokkusz baktérium

Részletesebben

ÚJSÁGÍRÓ ISMERETTERJESZTŐ/PROMÓCIÓS HONLAP A MÉHNYAKRÁK MEGELŐZÉSÉÉRT

ÚJSÁGÍRÓ ISMERETTERJESZTŐ/PROMÓCIÓS HONLAP A MÉHNYAKRÁK MEGELŐZÉSÉÉRT ISMERETTERJESZTŐ/PROMÓCIÓS HONLAP A MÉHNYAKRÁK MEGELŐZÉSÉÉRT Dömötörfy Zsolt PÁLYÁZÓ Dömötörfy Zsolt Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum www.hpv-mehnyakrak.hu A méhnyakrák áldozatai Magyarországon napjainkban

Részletesebben

Fertőző betegségek felosztása járványtani szempontból

Fertőző betegségek felosztása járványtani szempontból Fertőző betegségek felosztása járványtani szempontból 1) Emberről-emberre terjedő betegségek a) gyomor-bélcsatornán át terjedő b) légutakon keresztül terjedő c) vérpálya útján terjedő d) kültakarón át

Részletesebben

TANÁCSOK AZ INFLUENZA JÁRVÁNY IDEJÉRE. Bodor Klára Sarolta egészségfejlesztő ÁNTSZ Balassagyarmati, Rétsági, Szécsényi Kistérségi Intézete 2009.

TANÁCSOK AZ INFLUENZA JÁRVÁNY IDEJÉRE. Bodor Klára Sarolta egészségfejlesztő ÁNTSZ Balassagyarmati, Rétsági, Szécsényi Kistérségi Intézete 2009. TANÁCSOK AZ INFLUENZA JÁRVÁNY IDEJÉRE Bodor Klára Sarolta egészségfejlesztő ÁNTSZ Balassagyarmati, Rétsági, Szécsényi Kistérségi Intézete 2009. Hogyan terjed az influenza? Mint bármely más influenza járvány,

Részletesebben

Madárinfluenza Csongrád megyei Kormányhivatal Élelmiszerláncbiztonsági és Földművelésügyi Főosztály dr. lamperné dr. Horváth Éva főosztályvezető

Madárinfluenza Csongrád megyei Kormányhivatal Élelmiszerláncbiztonsági és Földművelésügyi Főosztály dr. lamperné dr. Horváth Éva főosztályvezető Madárinfluenza 2016 Csongrád megyei Kormányhivatal Élelmiszerláncbiztonsági és Földművelésügyi Főosztály dr. lamperné dr. Horváth Éva főosztályvezető 2017.02.02. 1 Madárinfluenza 2016 Az influenza elnevezés

Részletesebben

Közvélemény-kutatás a védőoltások megítéléséről. 2011. január 3-9. Készült 1000 fő telefonos megkérdezésével, országos reprezentatív mintán

Közvélemény-kutatás a védőoltások megítéléséről. 2011. január 3-9. Készült 1000 fő telefonos megkérdezésével, országos reprezentatív mintán Közvélemény-kutatás a védőoltások megítéléséről 011. január -9. Készült 00 fő telefonos megkérdezésével, országos reprezentatív mintán Minden korcsoport fontosnak tartja a méhnyakrák elleni védekezést.

Részletesebben

Vírusok. A fehérjeburok felépítése alapján a vírusok 4 csoportba sorolhatók.

Vírusok. A fehérjeburok felépítése alapján a vírusok 4 csoportba sorolhatók. Vizsgakövetelmények Vírusok Szerkesztette: Vizkievicz András Értse a vírusok biológiai, egészségügyi jelentőségét. Ismerje a vírusok felépítését és a vírusokkal történő megfertőződés módjait. Hozzon példát

Részletesebben

Immunológia I. 2. előadás. Kacskovics Imre (imre.kacskovics@ttk.elte.hu)

Immunológia I. 2. előadás. Kacskovics Imre (imre.kacskovics@ttk.elte.hu) Immunológia I. 2. előadás Kacskovics Imre (imre.kacskovics@ttk.elte.hu) Az immunválasz kialakulása A veleszületett és az adaptív immunválasz összefonódása A veleszületett immunválasz mechanizmusai A veleszületett

Részletesebben

Mit nyerünk a gyógyulással? Dr.Werling Klára VIMOR Elnöke Semmelweis Egyetem II. sz Belgyógyászati Klinika

Mit nyerünk a gyógyulással? Dr.Werling Klára VIMOR Elnöke Semmelweis Egyetem II. sz Belgyógyászati Klinika Mit nyerünk a gyógyulással? Dr.Werling Klára VIMOR Elnöke Semmelweis Egyetem II. sz Belgyógyászati Klinika 1. Meggyógyítunk egy fertőző betegséget HBV prevalencia 2006 Hepatitis B vírus terjedése - szexuális

Részletesebben

HIV fertőzés, prevenció

HIV fertőzés, prevenció HIV fertőzés, prevenció Bánhegyi Dénes Fővárosi Önkormányzat Egyesített Szent István és Szent László Kórház és Rendelőintézet, Budapest Korszerű Ifjúságvédelem a 2000-es években Budapest, 2009. december.

Részletesebben

ÉLELMISZERBIZTONSÁG 4.

ÉLELMISZERBIZTONSÁG 4. ÉLELMISZERBIZTONSÁG 4. Élelmiszerrel terjedő vírusok Összeállította: Dr. Simon László Nyíregyházi Főiskola Élelmiszerekkel terjedő vírusok A vírusok sejtparaziták, csak élő sejtekben képesek szaporodni.

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ FÜZET I. KÓRHÁZI FERTŐZÉSEK

BETEGTÁJÉKOZTATÓ FÜZET I. KÓRHÁZI FERTŐZÉSEK BETEGTÁJÉKOZTATÓ FÜZET I. KÓRHÁZI FERTŐZÉSEK MIT JELENT A FERTŐZÉS? A fertőzés egy olyan folyamat, aminek során a szervezetünkben egy idegen mikroba - baktérium, vírus, parazita, kórokozó gomba - megtelepszik,

Részletesebben

A vírusok jellemzői. nem sejtes felépítésűek» nem élőlények!

A vírusok jellemzői. nem sejtes felépítésűek» nem élőlények! VÍRUSOK A vírusok jellemzői 1. méret nanométeres nagyságrend 10-9 m 10-6 mm (millomodrész) (mázatlan cserép pórusainál kisebbek) csak elektronmikroszkóppal vizsgálhatók nem sejtes felépítésűek» nem élőlények!

Részletesebben

A génterápia genetikai anyag bejuttatatása diszfunkcionálisan működő sejtekbe abból a célból, hogy a hibát kijavítsuk.

A génterápia genetikai anyag bejuttatatása diszfunkcionálisan működő sejtekbe abból a célból, hogy a hibát kijavítsuk. A génterápia genetikai anyag bejuttatatása diszfunkcionálisan működő sejtekbe abból a célból, hogy a hibát kijavítsuk. A genetikai betegségek mellett, génterápia alkalmazható szerzett betegségek, mint

Részletesebben

Önnek és a gyermekének a védelme

Önnek és a gyermekének a védelme Önnek és a gyermekének a védelme Vérvétel az első terhességi vizsgálatán (Protecting you and your baby) Hungarian Ez az ismertető elmagyarázza, hogy általában milyen vérvizsgálatokat ajánlanak fel az első

Részletesebben

A védőoltásokról és az influenza járványról

A védőoltásokról és az influenza járványról A védőoltásokról és az influenza járványról Dr NemesZsuzsanna 10/09/09 2006. január 1-jétől hatályos oltási rend Életkor Oltás 0-6 hét BCG 2 hónap DTPa+Hib+IPV 3 hónap DTPa+Hib+IPV 4 hónap DTPa+Hib+IPV

Részletesebben

Prenatalis diagnosztika lehetőségei mikor, hogyan, miért? Dr. Almássy Zsuzsanna Heim Pál Kórház, Budapest Toxikológia és Anyagcsere Osztály

Prenatalis diagnosztika lehetőségei mikor, hogyan, miért? Dr. Almássy Zsuzsanna Heim Pál Kórház, Budapest Toxikológia és Anyagcsere Osztály Prenatalis diagnosztika lehetőségei mikor, hogyan, miért? Dr. Almássy Zsuzsanna Heim Pál Kórház, Budapest Toxikológia és Anyagcsere Osztály Definíció A prenatális diagnosztika a klinikai genetika azon

Részletesebben

HA SZERENCSÉD VAN, A NYARALÁS SZÉP EMLÉKKÉ VÁLIK Tévhitek a hepatitis A és B vírusról

HA SZERENCSÉD VAN, A NYARALÁS SZÉP EMLÉKKÉ VÁLIK Tévhitek a hepatitis A és B vírusról LEBARNULSZ VAGY BESÁRGULSZ? HA SZERENCSÉD VAN, A NYARALÁS SZÉP EMLÉKKÉ VÁLIK Tévhitek a hepatitis A és B vírusról Utazás előtt kérj Twinrix kombinált hepatitis A és B vírus elleni védőoltást, mert... Az

Részletesebben

HIV szűrővizsgálatok célok és feladatok a BNG-ben

HIV szűrővizsgálatok célok és feladatok a BNG-ben HIV szűrővizsgálatok célok és feladatok a BNG-ben Dr. Csohán Ágnes, Dr. Dudás Mária OEK, Járványügyi osztály Az előadás alapját a IUSTI 2008-as európai ajánlása a HIV szűrővizsgálatokról, és a HIV fertőzés

Részletesebben

AIDS. Bán-Gagyi Boglárka

AIDS. Bán-Gagyi Boglárka AIDS Bán-Gagyi Boglárka -1981. USA, első szerzett immunhiányos tünetegyüttes -HIV-1, HIV-2 retrovirusok -3 legfontosabb gén: gag (csoport-antigén), pol (polimeráz), env (envelope) -polimeráz : reverz transzkriptáz:

Részletesebben

KOVÁCS GABRIELLA, KOVÁCS VIKTÓRIA A HIV/AIDS FERTŐZÖTTEK BETEGJOGAI ÉS SZEMÉLYISÉGI

KOVÁCS GABRIELLA, KOVÁCS VIKTÓRIA A HIV/AIDS FERTŐZÖTTEK BETEGJOGAI ÉS SZEMÉLYISÉGI KOVÁCS GABRIELLA, KOVÁCS VIKTÓRIA A HIV/AIDS FERTŐZÖTTEK BETEGJOGAI ÉS SZEMÉLYISÉGI JOGAI A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSBAN ÉS BÜNTETÉS- VÉGREHAJTÁSI INTÉZETEKBEN, VALAMINT AZ EBBŐL EREDŐ POLGÁRI JOGI FELELŐSSÉGI

Részletesebben

Antibiotikumok a kutyapraxisban

Antibiotikumok a kutyapraxisban Antibiotikumok a kutyapraxisban Antibiotikum választás Bakteriális fertőzés Célzott Empirikus Megelőző Indokolt esetben Ismert betegség kiújulásának megelőzésére Rizikócsoportoknál Mikor ne adjunk? Nem

Részletesebben

A fele se mese. A Humán Papillomavírus-HPV és a méhnyakrák megelõzése. Írták: Tóth Icó és a Mályvavirágok Rajzolta: Bartus Betty

A fele se mese. A Humán Papillomavírus-HPV és a méhnyakrák megelõzése. Írták: Tóth Icó és a Mályvavirágok Rajzolta: Bartus Betty A fele se mese A Humán Papillomavírus-HPV és a méhnyakrák megelõzése Írták: Tóth Icó és a Mályvavirágok Rajzolta: Bartus Betty Megdöbbentõ, ha azt mondom, hogy ezt a rákos betegséget vírus okozza? Pedig

Részletesebben

A HUMÁN IMMUNDEFICIENCIA VÍRUS (HIV)-FERTÕZÉS MIKROBIOLÓGIAI DIAGNOSZTIKÁJA

A HUMÁN IMMUNDEFICIENCIA VÍRUS (HIV)-FERTÕZÉS MIKROBIOLÓGIAI DIAGNOSZTIKÁJA A HUMÁN IMMUNDEFICIENCIA VÍRUS (HIV)-FERTÕZÉS MIKROBIOLÓGIAI DIAGNOSZTIKÁJA Orvosi Mikrobiológiai Szakmai Kollégium 1. Bevezetés A világon évente több mint 2 millió ember válik HIV-pozitívvá. 2008 decemberében

Részletesebben

A kórokozók ellen kialakuló immunválasz jellemzői; Baktériumok, paraziták, gombák és vakcináció

A kórokozók ellen kialakuló immunválasz jellemzői; Baktériumok, paraziták, gombák és vakcináció A kórokozók ellen kialakuló immunválasz jellemzői; Baktériumok, paraziták, gombák és vakcináció A tankönyben (http://immunologia.elte.hu/oktatas.php): Erdei Anna Immunológiai Tanszék ELTE Tanárszakosok,

Részletesebben

Az omnipotens kutatónak, Dr. Apáti Ágotának ajánlva, egy hálás ex-őssejtje

Az omnipotens kutatónak, Dr. Apáti Ágotának ajánlva, egy hálás ex-őssejtje 1 Az omnipotens kutatónak, Dr. Apáti Ágotának ajánlva, egy hálás ex-őssejtje Írta és rajzolta: Hargitai Zsófia Ágota Munkában részt vett: Dr. Sarkadi Balázs, Dr. Apáti Ágota A szerkesztésben való segítségért

Részletesebben

Légzőszervi megbetegedések

Légzőszervi megbetegedések Orrmelléküreg-gyulladás (sinusitis) Légzőszervi megbetegedések Az orr melléküregeinek gyulladása, melyet leggyakrabban baktériumok okoznak. Orrnyálkahártya-gyulladás (rhinitis) Különböző típusú gyulladások

Részletesebben

Az influenza klinikuma,terápiája,megelızése. Dr. Papp Erzsébet Háziorvosi továbbképzés Kaposvár, 2014. január 15.

Az influenza klinikuma,terápiája,megelızése. Dr. Papp Erzsébet Háziorvosi továbbképzés Kaposvár, 2014. január 15. Az influenza klinikuma,terápiája,megelızése Dr. Papp Erzsébet Háziorvosi továbbképzés Kaposvár, 2014. január 15. Az influenza napjainkban is az egyik legjelentısebb légúti vírusfertızés. A kiterjedt prevenciós

Részletesebben

Általános tudnivalók külföldi utazással kapcsolatban

Általános tudnivalók külföldi utazással kapcsolatban BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKIGAZGATÁSI SZERVE Általános tudnivalók külföldi utazással kapcsolatban Külföldre utazók védőoltása (nemzetközi utazással kapcsolatos tanácsadást, valamint

Részletesebben

Biztos abban, hogy a megfelelő intézkedéseket teszi az influenza elleni védelem tekintetében? Oltassa be magát!

Biztos abban, hogy a megfelelő intézkedéseket teszi az influenza elleni védelem tekintetében? Oltassa be magát! Biztos abban, hogy a megfelelő intézkedéseket teszi az influenza elleni védelem tekintetében? Oltassa be magát! Influenza Egy súlyos betegség Az influenza minden évben a népesség 5% - 15%-át érinti. Az

Részletesebben

HIV/AIDS JOGI SZABÁLYOZÁSA

HIV/AIDS JOGI SZABÁLYOZÁSA HIV/AIDS SZŰRŐVIZSGÁLATOK JOGI SZABÁLYOZÁSA Dr. Molnár Zsuzsanna Dr. Dudás Mária OEK Járványügyi osztály 1 JOGI SZABÁLYOZÁS TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS I. 10/1985. (Eü.K.16.) EüM utasítással módosított 19/1966.

Részletesebben

Az infekciók diagnosztikája

Az infekciók diagnosztikája Az infekciók diagnosztikája Dr. Megyeri Pál Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinika Infekciók diagnózisának problémái honnan, mikor, milyen mintát vizsgáljunk? mit mérjünk? hogyan értelmezzük az eredményeket?

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Epidemiológiai szakápoló szakképesítés. 2333-06 Epidemiológiai szakápolás modul. 4. vizsgafeladat. 2011. november 08.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Epidemiológiai szakápoló szakképesítés. 2333-06 Epidemiológiai szakápolás modul. 4. vizsgafeladat. 2011. november 08. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az interaktív vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

MAGYOT évi Tudományos Szimpóziuma Május 5-6, Budapest

MAGYOT évi Tudományos Szimpóziuma Május 5-6, Budapest MAGYOT 2017. évi Tudományos Szimpóziuma Május 5-6, Budapest A petefészekrákok kezelésében nem régen került bevezetésre egy újabb fenntartó kezelés BRCA mutációt hordozó (szomatikus vagy germinális) magas

Részletesebben

(HAV) rokozója Picornaviridae (RNS) ns Terjedése: enterálisan óvodai személyzet stb.) Szaporodása: a tápcsatornt

(HAV) rokozója Picornaviridae (RNS) ns Terjedése: enterálisan óvodai személyzet stb.) Szaporodása: a tápcsatornt H e p a t i t i s Hepatitis-A-vírus (HAV) A hepatitis elősz ször r felismert kórokozk rokozója Család: Picornaviridae (RNS) Lappangási idő: 15-50 50 nap, 10% beteg, 0,1% fulmináns ns Terjedése: enterálisan

Részletesebben

A biológiai tényezők expozíciójával járótevékenységek munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi feltételei a munkavédelmi célvizsgálatok alapján

A biológiai tényezők expozíciójával járótevékenységek munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi feltételei a munkavédelmi célvizsgálatok alapján A biológiai tényezők expozíciójával járótevékenységek munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi feltételei a munkavédelmi célvizsgálatok alapján Nédó Ferenc munkafelügyeleti referens NGM Munkavédelmi Főosztály

Részletesebben

ÁLLÁSFOGLALÁSRA IRÁNYULÓ INDÍTVÁNY

ÁLLÁSFOGLALÁSRA IRÁNYULÓ INDÍTVÁNY EURÓPAI PARLAMENT 2009-2014 Plenárisülés-dokumentum 14.9.2011 B7-0000/2011 ÁLLÁSFOGLALÁSRA IRÁNYULÓ INDÍTVÁNY a B7-0000/2011. számú szóbeli választ igénylő kérdéshez az eljárási szabályzat 115. cikkének

Részletesebben

A vérünk az ereinkben folyik, a szívtől a test irányába artériákban (verőerek), a szív felé pedig vénákban (gyűjtőerek).

A vérünk az ereinkben folyik, a szívtől a test irányába artériákban (verőerek), a szív felé pedig vénákban (gyűjtőerek). A vérünk az ereinkben folyik, a szívtől a test irányába artériákban (verőerek), a szív felé pedig vénákban (gyűjtőerek). Mivel az egész testünkben jelen van, sok információt nyerhetünk belőle, hisz egy

Részletesebben

BIOLÓGIA OSZTÁLYOZÓ VIZSGA ÉS JAVÍTÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK (2016)

BIOLÓGIA OSZTÁLYOZÓ VIZSGA ÉS JAVÍTÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK (2016) BIOLÓGIA OSZTÁLYOZÓ VIZSGA ÉS JAVÍTÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK (2016) 1 Biológia tantárgyból mindhárom évfolyamon (10.-11.-12.) írásbeli és szóbeli vizsga van. A vizsga részei írásbeli szóbeli Írásbeli Szóbeli

Részletesebben

Vírusok I: általános

Vírusok I: általános 1 Mi egy vírus? VÍRUSOK-I Vírusok I: általános I. Bevezetés A vírusok sejtparaziták, ami azt jelenti, hogy (1) a sejten kívül nem képesek élettevékenységet folytatni. (2) Továbbá, a vírusok a fertőzött

Részletesebben

National Food Chain Safety Office. Dr. Abonyi Tamás NÉBIH Mátraháza, november 24.

National Food Chain Safety Office. Dr. Abonyi Tamás NÉBIH Mátraháza, november 24. National Food Chain Safety Office Dr. Abonyi Tamás NÉBIH Mátraháza, 2018. november 24. Afrikai lópestis AHS Fertőző kevésvérűség EIA Tenyészbénaság Nyugat-nílusi láz WNF Az utóbbi években elvégzett vizsgálataink

Részletesebben

A HPV fertőzés mindannyiunkat érinthet! Humán papillómavirus. (HPV) több mint a méhnyakrák kórokozója!

A HPV fertőzés mindannyiunkat érinthet! Humán papillómavirus. (HPV) több mint a méhnyakrák kórokozója! A HPV fertőzés mindannyiunkat érinthet! Humán papillómavirus (HPV) több mint a méhnyakrák kórokozója! A HPV fertőzés mindannyiunkat érinthet Nehéz elképzelni, hogy egy olyan súlyos betegség, mint a méhnyakrák,

Részletesebben

Orvosi vizsgálatok. Mi Nők

Orvosi vizsgálatok. Mi Nők Orvosi vizsgálatok Mi Nők Mi az az ÉFOÉSZ? Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségét, röviden az ÉFOÉSZ-t 1981-ben alapították. Az alapítók azt akarták, hogy figyeljenek

Részletesebben

A BVD és IBR mentesítés diagnosztikája : lehetőségek és buktatók. Pálfi Vilmos Budapest 2013. 02. 21.

A BVD és IBR mentesítés diagnosztikája : lehetőségek és buktatók. Pálfi Vilmos Budapest 2013. 02. 21. A BVD és IBR mentesítés diagnosztikája : lehetőségek és buktatók Pálfi Vilmos Budapest 2013. 02. 21. IBR és BVD mentesítés IBR mentesítés 1. ge negatív állomány kialakítása 2. IBR negatív állomány kialakítása

Részletesebben

23. évfolyam 45. szám november 18. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT. A regisztrált HIV-fertőzött személyek nemenkénti megoszlása

23. évfolyam 45. szám november 18. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT. A regisztrált HIV-fertőzött személyek nemenkénti megoszlása 23. évfolyam 45. szám 2016. november 18. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT Epinfo HIV/AIDS Magyarország, 2016. szeptember 30. 549 Tájékoztatás engedélyezett fertőtlenítőszerekről 553 Fertőző betegségek adatai

Részletesebben

12.1.1. Légút. ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY2012 - KÖZÉPISKOLAI FELADATSOR http://oev.hu Beküldési határidő 2012. február 13.

12.1.1. Légút. ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY2012 - KÖZÉPISKOLAI FELADATSOR http://oev.hu Beküldési határidő 2012. február 13. 12.1.1. Légút ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY2012 - KÖZÉPISKOLAI FELADATSOR Anatómia, élettan 12.1.1.01. Mit nevezünk légcserének? a.) a tüdő és a környezet levegőjének cseréjét b.) a kilégzés folyamatát

Részletesebben

Betegtájékoztató PAMITOR 15 MG/ML KONCENTRÁTUM OLDATOS INFÚZIÓHOZ. Pamitor 15 mg / ml koncentrátum oldatos infúzióhoz dinátrium-pamidronát

Betegtájékoztató PAMITOR 15 MG/ML KONCENTRÁTUM OLDATOS INFÚZIÓHOZ. Pamitor 15 mg / ml koncentrátum oldatos infúzióhoz dinátrium-pamidronát PAMITOR 15 MG/ML KONCENTRÁTUM OLDATOS INFÚZIÓHOZ Pamitor 15 mg / ml koncentrátum oldatos infúzióhoz dinátrium-pamidronát HATÓANYAG: Milliliterenként 15 mg dinátrium-pamidronát (ami megfelel 12,6 mg pamidronsavnak).

Részletesebben

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM Szakközépiskola Tesztlapok Biológia - egészségtan tantárgy 12. évfolyam Készítette: Perinecz Anasztázia Név: Osztály: 1. témakör: Az élet kódja.

Részletesebben

2010. 2. szám AIDS, Sex, Education review AIDS VILÁGNAP. A mi életünk, a mi világunk: Vigyázzunk egymásra. Nők és az AIDS. Itt az idő a cselekvésre

2010. 2. szám AIDS, Sex, Education review AIDS VILÁGNAP. A mi életünk, a mi világunk: Vigyázzunk egymásra. Nők és az AIDS. Itt az idő a cselekvésre TARTALOM Aids világnap 1 Egy lehetőség van: a megelőzés 2 A biztonságos szexről 2 Egy HIV pozitív nagymama vallomása 3 HÍRLEVÉL AIDS VILÁGNAP A világon lévő HIV fertőzöttek becsült száma 33.400 milló Új

Részletesebben

H1N1 INFLUENZA Helyzetjelentés és ajánlások. Dr. Pusztai Zsófia-WHO Magyarországi Iroda

H1N1 INFLUENZA Helyzetjelentés és ajánlások. Dr. Pusztai Zsófia-WHO Magyarországi Iroda H1N1 INFLUENZA Helyzetjelentés és ajánlások Dr. Pusztai Zsófia-WHO Magyarországi Iroda 2009. szeptember 24 Bevezetés 2009. április 12.: Mexikó, Veracruz elsı ı influenzaszerő megbetegedés jelentése 2009.

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT 2014-2019. Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság VÉLEMÉNYTERVEZET

EURÓPAI PARLAMENT 2014-2019. Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság VÉLEMÉNYTERVEZET EURÓPAI PARLAMENT 2014-2019 Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság 2014/2204(INI) 5.1.2015 VÉLEMÉNYTERVEZET a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság

Részletesebben

Campylobacter a baromfi ólban, Campylobacter az asztalunkon. Dr. Molnár Andor Állatorvos, tudományos munkatárs Pannon Egyetem, Georgikon Kar

Campylobacter a baromfi ólban, Campylobacter az asztalunkon. Dr. Molnár Andor Állatorvos, tudományos munkatárs Pannon Egyetem, Georgikon Kar Campylobacter a baromfi ólban, Campylobacter az asztalunkon Dr. Molnár Andor Állatorvos, tudományos munkatárs Pannon Egyetem, Georgikon Kar Bemutatkozás Ausztria-Magyarország határon átnyúló együttműködési

Részletesebben

Amit a méhnyakrákról tudni érdemes

Amit a méhnyakrákról tudni érdemes Amit a méhnyakrákról tudni érdemes Dr. Koiss Róbert TÁMOP.6.1.3. Szakmai Vezető A HPV szerepe a rosszindulatú daganatok kialakulásában 1974: a HPV-k szerepet játszhatnak a méhnyakrák kialakulásában (H.zur

Részletesebben

Heti tájékoztató hazai járványügyi helyzetről hét

Heti tájékoztató hazai járványügyi helyzetről hét KÓRHÁZHIGIÉNÉS ÉS JÁRVÁNYÜGYI FELÜGYELETI FŐOSZTÁLY Heti tájékoztató hazai járványügyi helyzetről 2017. 42. hét A 2017. október 16-22. közötti időszakban bejelentett fertőző megbetegedések alapján az ország

Részletesebben