A piros szalag története

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A piros szalag története"

Átírás

1 2011. DECEMBER 1. AZ AIDS VILÁGNAPJA Miitt jjellentt az AIDS? A négy betű a betegség angol nevének (Acquired Immune Deficiency Syndrome) rövidítése. Magyar jelentése: szerzett immunhiányos tünetegyüttes. Az AIDS betegséget egy bizonyos vírus okozza. A szervezet védettségének a meggyengülése a HIV-vírus fertőzés következménye. Az AIDS vírusának tudományos neve a HIV (magyarra lefordítva: emberi szervezet védettségének meggyengülését eredményező vírus. A HIV a szervezetben észrevétlenül éveken át fennmarad, így ezzel a vírussal fertőzött személy azonnal nem lesz beteg, s éppolyan egészségesnek érzi magát, mint a fertőzés előtt. De egy másik személyt a vírussal megfertőzhet anélkül, hogy tudna róla. Ha valakinek a szervezetében HIV van, a betegség később jelentkezik. Ami azt jelenti, hogy a HIV a szervezet immunrendszerét hatalmába kerítette. Mint ismeretes az immunrendszer minden ember szervezetében az egyes fertőzések ellen harcol és általában a szervezetnek bizonyos fertőzések utáni helyreállítását szolgálja. Ha az immunrendszer meggyengül, akkor a szervezet nem tud a fertőzésekkel szemben megfelelő ellenállást kifejteni. Például egy egyszerű tüdőgyulladás az AIDS-ben szenvedő személy számára végzetes lehet.

2 A piros szalag története Alkotói névtelenek, viselői sokszínűek A piros szalag a HIV-fertőzöttek, AIDS-betegek és a vírus elleni elkötelezett harcosok, szimpatizánsok szimbóluma szerte a világon. A piros szalag tervezői, a Visual AIDS művészcsapata, 1991-ben fogott hozzá a jelkép megtervezéséhez. Mindenképpen olyan szimbólumot akartak alkotni, amely diszkréten, ám kifejezően foglal állást egy jó ügy mellett. Az ötlet egy szomorú esemény, a második Öbölháború kapcsán született meg, amikor az emberek sárga szalagokat kötöttek a fák törzsére, hogy ezzel jelképezzék az Irakban harcoló és elesett katonák iránti szolidaritásukat. Az alkotói csapat három szempontot tartott különösen fontosnak a tervezés során. Elsőként a névtelenségét, hogy ne egy-egy művésznévhez kössék a jelképet, a tervezők maradjanak a háttérben, és a közjó érdekében cselekedjenek. Hangsúlyos szempont volt az is, hogy a jelkép jogdíjmentesen felhasználható legyen bárki számára bármilyen célra, hogy gyártása és terjesztése ne legyen központosított, azaz senki ne juthasson anyagi haszonhoz a szalagból. Végül pedig szem előtt tartották, hogy a szimbólum soha ne lehessen valamilyen termékhez vagy brandhez köthető, azt mindenki egyénileg, egy nemes ügy szolgálatában viselje és állítsa elő. A Visual AIDS a szalag bemutatására a művészvilágot hívta volna segítségül, a piros szalagokat és a célkitűzéseiket elküldték a New York-i Tony Award résztvevőinek. A résztvevők közül Jeremy Irons egyike volt azon keveseknek, akik felismerték az aprócska szalag jelentését és kitűzték a ruhájukra. Ezt követően olyan ismert közéleti személyiségek, mint Elizabeth Taylor vagy Lady Diana követték a példát, és közvetítették az összefogás fontosságát az egész világ felé. Európában 1992-ben kezdett hódítani a kis szalag, amikor a londoni Wembley stadionban megrendezett Freddie Mercury-emlékkoncerten több mint százezer szalagot osztottak szét a résztvevők között. A televízió-közvetítést közel egymilliárd ember kísérte figyelemmel, így nem telt bele sok idő, s az aprócska jelkép a legváltozatosabb formákban tűnt fel. Fémből, rubinból, egyszerű szövetből és minden elképzelhető anyagból gyártani kezdték, de bármiből is készült, az üzenet egy és ugyanaz maradt. Mára az aprócska szalag nem kevesebbet hivatott jelképezni, mint a szeretetet, a vért és a betegségből származó testi-lelki fájdalmakat, az AIDS elleni szenvedélyes és gyakran kilátástalan harcot, és végül, de nem utolsó sorban arra próbál ráébreszteni, hogy a biztonságos szex szinte semmibe nem kerül, de pusztán hanyagságból s

3 nemtörődömségből nagy árat fizethetünk a felelőtlenségért. Hordja mindenki, aki együtt érez, aki gyászol, aki fertőzött, aki segíteni akar, de viseli az is, aki csupán lelkiismerete megnyugtatása érdekében, szolidaritása jeléül választja a szimbólumot. A szalag egyszerűsége és egyértelmű üzenete olyannyira hatásosnak bizonyult, hogy azóta számos egyéb, nemzetközi figyelmet kívánó mozgalom is átvette a szalag formáját, csak színét változtatják, ilyen például a rózsaszín, emlőrákra emlékeztető és figyelmeztető masnicska. Az AIDS híres áldozatai Az AIDS nem ismeri Magic Johnsont, és azt sem tudja ki volt Freddie Mercury vagy Anthony Perkins. Fertőzöttségük vagy haláluk kapcsán az emberek pedig pont ezért, az ismertség miatt figyelnek oda. A mai gyógyszeres kezelésekkel ugyan a fertőzés után az AIDS kialakulás késleltethető vagy végleg megakadályozható, de a vírushordozónak kötelessége odafigyelni önmagára és másokra. Mint ahogy a társadalomnak is oda kell figyelni, ezért lenne fontos, hogy olyan fertőzött emberek is hallassák hangjukat, akiknek szavai messze szállnak, és nem csak halálukkal állnak ki az ügy mellett. A Queen frontembere, Freddie Mercury nagyon sokáig titkolta betegségét és csak napokkal a halála előtt jelentette be hivatalosan, hogy HIV-fertőzött. Reményét fejezte ki, hogy az egész világ összefog majd, hogy valahogy legyőzze a gyógyíthatatlan betegséget. Talán ő a leghíresebb áldozat.

4 A kosárlabda-legenda Earvin Magic Johnson 1991-ben jelentette be a világsajtóban betegségét és azóta is a legaktívabb kampányolók közé tartozik. Egy interjúban elmondta, azok az áldozatok és erőfeszítések, amelyeket sportolóként véghezvisz az ember, nem hasonlíthatók ahhoz a kemény harchoz, amit fertőzöttként él át valaki. Beszédét így fejezte be: Meglátjátok, győzni fogok! Arthur Robert Ashe, Jr. Az első sötét bőrű amerikai teniszjátékos, aki egészen a csúcsig jutott, amikor az 1975-ös wimbledoni versenyen legyőzte Jimmy Connorst ban állítólag vérátömlesztés során fertőződött meg, és öt évre rá elhunyt.

5 Ryan White az AIDS legfiatalabb áldozatai közé tartozik, aki tizenhárom éves korában kapta meg a fertőzést. A kisfiú örökletes vérzékenységben szenvedett és valószínűleg az injekciózások következtében kaphatta meg a betegséget. Az eset nagy port kavart, ugyanis a diagnózis után Ryant elbocsátották az iskolából. Az elszánt kisfiú hamarosan a fertőzött gyermekek példaképévé vált és akaraterejének köszönhetően tizennyolc éves koráig élt. Miiótta iismertt az AIDS? Az első megbetegedések a 80-as évek elején jelentek meg, a kórokozót, a vírust 1984-ben írták le. A betegség kezdetben elsősorban a homoszexuális fiatalemberek megbetegedése volt, majd egyre nagyobb számban diagnosztizálták a sok vért, vérkészítményt kapott betegeknél is. Néhány év múlva már világosan körvonalazódott, hogy a HIV vírus milyen úton adható át. Ma már azt mondhatjuk, hogy a különböző földrészeken, különböző országokban más-más a vírus terjedésének jellemző módja. Kii az,, akii fferttőz? A fertőzés és a betegség jeleinek hiánya nem akadálya annak, hogy a szervezetében vírust hordozó személy másokat is megfertőzzön. A világon a HIV fertőzés 80%-ában szexuális úton történik. Ha valaki HIV pozitív személlyel létesít szexuális kapcsolatot már egyetlen alkalom is elég ahhoz, hogy megfertőződjék. Hogyan fferttőződhett meg vallakii?

6 Az AIDS vírusa a vérben, az ondóban, a hüvelyváladékban, és az anyatejben van a megfertőzéshez szükséges mennyiségben. A fertőzéshez a vírusnak egy másik ember szervezetébe való közvetlen átkerülése szükséges. A vírus a szervezeten kívül hamar elpusztul. Tudjuk, hogy a HIV leggyakrabban a szexuális kapcsolat útján, illetve kábítószereseknél közös tűk és fecskendők használatával vihető át. Az emberek közöttttii miindennapii ériinttkezésben llehett--e HIV fferttőzéstt kapnii? NEM! Hiszen a vírusnak az emberi szervezeten kívül eső közegeiben (például levegőben, vízben, földön, a tárgyakon) a továbbélés feltételei igen rosszak. Ezért például uszodákban, folyókban, tavakban, ill. a WC-ben a HIV fertőzés nem lehetséges.

7 A HIV fertőzés lehetősége kizárt köhögéssel, tüsszentéssel, valamint az edények és ruhák közös használatával is. A kézfogás, ölelkezés, simogatás nem járnak kockázattal! Csak a HIV-vel fertőzött személy vére, ondója, hüvelyváladéka, anyateje mások szervezetébe való átkerülésekor fertőz(het). Fennállll--e fferttőzés veszélly az orvosnáll iillllettve ffogorvosnáll? NEM! Elég, ha az orvos, illetve fogorvos az általános higiéniai szabályokat betartja.

8 A szúnyogok és a háziiállllattok okozhattnak--e HIV--vell valló fferttőzéstt? NEM! A jelenlegi járványtani adatok és tudományos ismereteink szerint a HIV ezen az úton nem terjed. Transzffúziió,, iillllettve vérkészííttmények eredményezhettnek--e fferttőzéstt? Egy ilyen fertőzés lehetősége a mindennapi gyakorlatban ma már nem létezik, mivel Magyarországon a véradókat, a vérkonzerveket és a vérkészítményeket 1986 óta tesztelik.

9 Fodrászok iillllettve a ttesttápollók,, az akupunkttúra okozhatt--e fferttőzéstt? NEM! A fodrásznál, a kozmetikusnál, manikűr és pedikűr során, fülbelövéskor és akupunktúrás kezelés során alkalmazott hagyományos fertőtlenítési és higiéniai eljárások elégségesek ahhoz, hogy a gyakorlatban a fertőzést kizárják. A ma divatos tetoválásnál sem fertőződhet meg senki, ha szakember végzi. Sérüllés//ellsősegélly A különböző szerszámok, berendezések, üvegedények által okozott sérülések (például kézimunka és barkácsolás) nem okozhatnak fertőzést, abban az esetben sem, ha előbb ezeket a tárgyakat HIV-vírussal fertőzött személy érintette. Ha ilyen jellegű szerszámoknál vérfoltok vannak, azokat fertőtlenítőszerrel le kell tisztítani. Ha a bőrünkön vérfoltot veszünk észre, azonnal le kell mosni szappannal, illetve fertőtlenítőszerrel és a megsérült bőrre sebtapaszt kell ragasztani.

10 Közösségii éttkezés Az ételek főzése és szétosztása, az asztalok takarítása és az edények közös használata által HIV fertőzés NEM jön létre. A HIV fferttőzés hogyan vehettő észre? Vérvizsgálattal! A HIV fertőzést követően általában 3 hónap elteltével a teszt már kimutatja a vírus jelenlétét. Ha a vizsgálat eredménye pozitív, ez azt jelenti, hogy a vizsgált személy fertőzött és fertőzőképes. És az AIDS bettegség? A betegséget az egyén önmaga nem tudja felismerni, csak az orvos. Ell kellll--e küllönííttenii a HIV--ett hordozó személlyekett iillllettve az AIDS bettegekett? Jelenleg, mint ahogyan néhány országban tanúi vagyunk, nincs olyan objektív ok, illetve orvosi indok, amely a HIV-vel fertőzöttek illetve az AIDS betegek elkülönítését indokolná. A HIV-vel fertőzötteknek és az AIDS betegeknek éppúgy, mint minden más betegségben szenvedőknek szükségük van a családjuk, a barátaik és más emberek támogatására.

11 Hogyan ellőzhettő meg a HIV fferttőzés? A tartós monogám kapcsolatok fenntartása a legbiztosabb védelem a fertőzéssel szemben. Mivel az életünkről van szó, alapvető a meggondolt partnerválasztás. Sokak szerint már egy csók is veszélyes lehet, de ez nem igaz. Arra viszont ügyeljünk, hogy ha a partnernek nyílt sebe, sérülése, gyulladása van a nemi szervén, az fokozhatja a veszélyt. Olyan nemi érintkezési formákat kell választani, melyek nem járnak nyálkahártya-sérüléssel és testnedvek, váladékok cseréjével. Javasolt a gumi óvszer használata. A gumi óvszer nemcsak a HIV-től, hanem mint ismeretes a nemi betegségektől is véd. Ráadásul a nem kívánt terhességet is megelőzi. A gumi óvszer megakadályozza az ondó, a hüvelyváladék és a vér a partner szervezetébe való behatolását. De a gumi óvszert szakszerűen kell használni. Ezért nem árt némi gyakorlat (tanácsos először egyedül kipróbálni). Egy gumi óvszert csak egyszer szabad használni.

12 Infformáciióadás,, ttanácsadás,, szűrés:: - Országos Epidemiológiai Központ (Bp., IX. ker., Gyáli út 2-6.) - Anonim AIDS Tanácsadó Szolgálat (Bp., XI. ker., Karolina út 35/b.) - Fővárosi Önkormányzat Egyesített Szent István és Szent László Kórház Rendelőintézet (Bp., IX. ker., Nagyvárad tér 1.) - Fővárosi Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat laboratóriuma (Bp., XIII. ker., Váci út 174.) - Semmelweis Egyetem Bőrgyógyászati Klinika (Bp., VIII. ker., Mária u. 41.) Az ÁNTSZ Megyei Intézetekben is végeznek anonim szűrést és tanácsadást.

Mit jelent az AIDS? Mióta ismert az AIDS?

Mit jelent az AIDS? Mióta ismert az AIDS? VALENTIN-NAP KAPCSÁN: HIV/AIDS PREVENCIÓ Miitt jjellentt az AIDS? A négy betű a betegség angol nevének (Acquired Immune Deficiency Syndrome) rövidítése. Magyar jelentése: szerzett immunhiányos tünetegyüttes.

Részletesebben

HIV/AIDS JOGI SZABÁLYOZÁSA

HIV/AIDS JOGI SZABÁLYOZÁSA HIV/AIDS SZŰRŐVIZSGÁLATOK JOGI SZABÁLYOZÁSA Dr. Molnár Zsuzsanna Dr. Dudás Mária OEK Járványügyi osztály 1 JOGI SZABÁLYOZÁS TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS I. 10/1985. (Eü.K.16.) EüM utasítással módosított 19/1966.

Részletesebben

Mit jelent az AIDS? A négy betű a betegség angol nevének (Acquired Immune Deficiency Syndrome) rövidítése. Magyar jelentése:

Mit jelent az AIDS? A négy betű a betegség angol nevének (Acquired Immune Deficiency Syndrome) rövidítése. Magyar jelentése: 2009. 1. szám AIDS, Szex, Edukáció Szemle TARTALOM December 1. az AIDS világnapja 1 11 HÍRLEVÉL Mióta ismert az AIDS? 2 Mindennapi érintkezésben lehet-e HIV fertőzést kapni? 3 Fodrászok illetve a testápolók,

Részletesebben

December 1. az AIDS világnapja. 1th December is the World AIDS Day. Dr. Forrai Judit

December 1. az AIDS világnapja. 1th December is the World AIDS Day. Dr. Forrai Judit December 1. az AIDS világnapja 1th December is the World AIDS Day forrai.judit@med.semmelweis-univ.hu Semmelweis Egyetem Népegészségtani Intézet Initially submitted November 15, 2013; accepted for publication

Részletesebben

Kelet Európában a kilencvenes évek közepétõl egy hatalmas HIV járvány bontakozott ki, mely mára mintegy 1,4 millió HIV fertõzést eredményezett.

Kelet Európában a kilencvenes évek közepétõl egy hatalmas HIV járvány bontakozott ki, mely mára mintegy 1,4 millió HIV fertõzést eredményezett. Az ENSZ Közös HIV/AIDS Programjának (UNAIDS) becslése szerint ma a világon 39,5 millió ember él HIV/AIDS-szel, 2004-ben az új fertõzések becsült száma 4,9 millió volt és 3,1 millióan haltak meg HIV/AIDS-ben.

Részletesebben

KOVÁCS GABRIELLA, KOVÁCS VIKTÓRIA A HIV/AIDS FERTŐZÖTTEK BETEGJOGAI ÉS SZEMÉLYISÉGI

KOVÁCS GABRIELLA, KOVÁCS VIKTÓRIA A HIV/AIDS FERTŐZÖTTEK BETEGJOGAI ÉS SZEMÉLYISÉGI KOVÁCS GABRIELLA, KOVÁCS VIKTÓRIA A HIV/AIDS FERTŐZÖTTEK BETEGJOGAI ÉS SZEMÉLYISÉGI JOGAI A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSBAN ÉS BÜNTETÉS- VÉGREHAJTÁSI INTÉZETEKBEN, VALAMINT AZ EBBŐL EREDŐ POLGÁRI JOGI FELELŐSSÉGI

Részletesebben

ű Ö ű ű Ú Ú ű

ű Ö ű ű Ú Ú ű ű Ö ű ű Ú Ú ű Á Á Ö Ö Ö Ö Ö Ö Á Ö Á Á Á Ú Á Á Á Á Ö ű ű Á ű ű ű Ö Ö Á Á Á Á Á ű Ú Ö ű Ú Ú ű Ú Á Á ű ű ű ű ű ű Á ű ű Á Á Ő Á Á Á Á Á Á Ö Á ű ű Ö Ö ű Ú Ö Ú ű Ú ű ű ű ű ű Ö Á Ú ű Á Ö Á Ú Á Á Á Á Á Á Ö Ö Á

Részletesebben

Virulencia és szelekció

Virulencia és szelekció 1 of 5 4/23/2009 7:10 AM Kórokozók változóban Virulencia és szelekció Az AIDS-vírusok legősibb alakját a mandrillokban találták meg Néhány éve, amerikai látogatásunk idején, két ott élő bölcsész barátunk

Részletesebben

Ipartelepítés Dunaújvárosban pro és kontra

Ipartelepítés Dunaújvárosban pro és kontra Ipartelepítés Dunaújvárosban pro és kontra HAVELLANT ORSOLYA 1 Aláírta a dunaújvárosi gumiabroncsgyár létesítéséről szóló megállapodást a dél-koreai Hankook a magyar kormánnyal Szöulban helyi idő szerint

Részletesebben

ü ű ö Á ö Ü Ú Ö Á Á ö ő ö ö ö ű ű ö ő ő ö ő ü Ú ú ü ö ö ő Ö ö ő ö ő ő ö ú ö ő ő ö ö ú ö ő ö ö ő ö ö ő ö ő ö Ö ö ö ö ő ö ő ö ö ö ü ű ö ö ő ö ö ű ö ő ö ö ű ö ü ö ö ö ő ö ö ő ű ö ö ü ű ö ö ő ö ö ü ő ő ő ő

Részletesebben

H1N1, más néven sertés influenza

H1N1, más néven sertés influenza H1N1, más néven sertés influenza Mi is a H1N1? A H1N1 egy új influenza vírus, amely az emberiséget veszélyezteti. 2009 áprilisában azonosítottak először H1N1 vírust emberben az amerikai kontinensen. Azóta

Részletesebben

Vírusok Szerk.: Vizkievicz András

Vírusok Szerk.: Vizkievicz András Vírusok Szerk.: Vizkievicz András A vírusok az élő- és az élettelen világ határán állnak. Önmagukban semmilyen életjelenséget nem mutatnak, nincs anyagcseréjük, önálló szaporodásra képtelenek. Paraziták.

Részletesebben

JÁRVÁNY, JÁRVÁNYVESZÉLY

JÁRVÁNY, JÁRVÁNYVESZÉLY 1 JÁRVÁNY, JÁRVÁNYVESZÉLY 1. / VESZÉLYEZTETETTSÉG ELEMZÉSE: Járvány alatt emberek, vagy állatok (haszonállatok) tömeges, fertőző megbetegedését értjük. Az emberiséget évszázadok, sőt évezredek óta tizedelik

Részletesebben

Szilveszter az Adrián, 2015/2016

Szilveszter az Adrián, 2015/2016 Szilveszter az Adrián, 2015/2016 Nem mondhatnám, hogy a legtipikusabb szilveszteri program az Adrián vitorlázni, de a mi családunkban jobbára a megszokottól eltérően történnek a dolgok. A gyerekeink szerint

Részletesebben

SZAKFELADATONKÉNTI KIADÁSOK ÉS BEVÉTELEK 2011. 01. 01. - 06. 30.

SZAKFELADATONKÉNTI KIADÁSOK ÉS BEVÉTELEK 2011. 01. 01. - 06. 30. 421100 1 Út autópálya építése 552001 4 Üdülői szálláshely szolgáltatás 1. számú melléklet 581400 4 Folyóirat, időszaki kiadv. kiadása Személyi juttatások 1 004 1 004 0 Munkaadókat terhelő járulékok 147

Részletesebben

ö ö ö ö ő ö ö ő ö ő ő ő ö ö ő ő ö ö ő ő ű ű ő ő ö ű ő ö ö ő ö ő ö ú ő ö ű ű ő ő ö ű ő ö ö ű ű ő ö ű ő ö ö ű ű ű ű ű ű ű ö ű ő É ö ú ö ö ö ö Ő ö ö ö ö ő ö ö ő ö ö ő ö ö ő ű ö ö ö ö ö ö ő Ö ő ö ö ő ö ő ö

Részletesebben

Alapította: Gerots Zoltán

Alapította: Gerots Zoltán 1986. II. ÉVFOLYAM, 4. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán DECEMBER 10. GEROTS ZOLTÁN: AZ ÚJLAK MEGVÉDTE BAJNOKI CÍMÉT 1984 telén néhányan úgy gondoltuk, hogy fel kellene ébreszteni 1985 folyamán már ébresztettük

Részletesebben

á ú é é ő é ő á ő ő á á ú ű é é ö ő á ő ú ő ő á é Ü Ü á é á é á é á é á ö ö á é ő á ú ű é é á é é ő á ö ö á á é é ú é é ú á á ő é é é ö ö á á é ű ő á é ű ő ú ő á á é á ú é é á é ö á á ö Ü á á é é ú á á

Részletesebben

ű ú ü ö ö ü ö ö ö ú ü ü ö ö ö ú ö ö ü ű ö ö ö ö ü ö ö ü ö ö ú ö ü ö ü ü ü ú ö ö ü ö ü ü ö Ó ü ű ö ö ü ö ü ö ú ö ö ö ö ű ú ú ű ö ö ü ö ö ö ö ü ú ö ü ö ü ü ö ú ü ü ü ű ú ö ü ö ö ö ü ö ü ú ö ö ö ü Ú ű ü ö

Részletesebben

Szerkesztette: Horváthné Kemecsei Erika. Kádár Attila. módszertani munkatársak

Szerkesztette: Horváthné Kemecsei Erika. Kádár Attila. módszertani munkatársak É S Z A K - A L F Ö L D I R E G I O N Á L I S S Z O C I Á L I S F E J L E S Z T Ő, T A N Á C S A D Ó É S M Ó D S Z E R T A N I K Ö Z P O N T K O N Z O R C I U M P A R T N E R E 2 0 1 1. J A N U Á R NEMZETI

Részletesebben

Az Áldozatsegítő Szolgálat Missziója

Az Áldozatsegítő Szolgálat Missziója AZ ÁLDOZATSEGÍTŐ SZOLGÁLAT TEVÉKENYSÉGE 2009. Az Áldozatsegítő Szolgálat Missziója A jogállam feladata biztosítani a bűncselekmények felderítését és üldözését, a bűnösség kérdésének tisztességes eljárásban

Részletesebben

Az akadémiai Nemzeti Stratégiai Kutatások hozadéka

Az akadémiai Nemzeti Stratégiai Kutatások hozadéka Az akadémiai Nemzeti Stratégiai Kutatások hozadéka Mérlegen 1996: az Akadémia a nemzet tanácsadója Nemzeti stratégia, döntéshozók, társadalom 2001: a stratégiai kutatások haszna a kutatók, a társadalom

Részletesebben

ő Ö ő ó ő ó ő ő ó ő ő ő ó ő ú ó ő ú ő ú ő ő ú ó ő ő ú ő ő ő ú ú ű ú ő ó ő ű ó ő ő ú ő ő ő ú ú ő ó ű ő ő Ö úú ő ó ú Ö ó ó ő ő Ö ó ú ő ő ő ú ő ó ő ó Ö ó ú Ű ő ő ó ő ő ó ő ú Ö ú Ö ő ő ú ú ő ő ú ú ó ó ő ó

Részletesebben

Ú Ó ö Ő ö Ú Ú Ó Á Á ü ő ö Ú Ú Ó ű ő ő ő ő ü Á ö ü ö ö ő Ó Á Á ő Á Ú ö Ó Ű Ú Ó ű Á ő ő ő ö Ú ö ű ö ö ö ő Ó Á Á ű ű ö ü ű ü Á Á ű ű ö ü ű ü ü ö ü ő ü Ó Ó ő ő ő ő ű ö ő ű ü Á Á ő ü ő Ú Ó ü ö ő ő ö ő ö ö ő

Részletesebben

Ü Ú Ú Á Á Ő É é ö é é é é é ü ö é é é é é é é é é é ö é ö ö ö é é é é é é ö é é é é ö é ű é é é ö é é é é éé ö é éö é é ö é é é é ö é ű é é é ö ö é é é é é ö é ö é é ö ö é ö é é é é é é ü é é ö é é é é

Részletesebben

ő ő Ü ü Á ú ú ü ú ú ü ú ü ú ú ü ő ú Á ü ú Á ü ü ü ú Á Á Ó Ü ő ü ú ú ú ü ű ú Ü ü ű Ü ú Á ú Ó ő ü Ú ú Á ő ő ú ű Á ú ü ő Á ú ú Á ú Á ú Ü Á Ö ú ú ő ő ú ű ü ő Á ő Ú ü Ö Á Á Á Á ő Ü Ö ü Ú Ö Á Á ú ő Ú Á Á ü

Részletesebben

Történet. ...avagy mi is az a Valentin nap...

Történet. ...avagy mi is az a Valentin nap... Történet...avagy mi is az a Valentin nap... A Valentin nap története Ki volt Valentin? Nem könnyű válaszolni erre a kérdésre. Az egyik könyvben azt olvashatjuk, hogy két Valentin volt, kiknek történetéből

Részletesebben

Á ö ö ö ö ö ű ö ű ö ö ú ö ö ö ö ö ö ö ú ü ö ö ü ü ö ü ö ú ö ö ú ű Á Ú ű Á ö ö ú ű Á ú ű Á ö ö ú ü ö ú ö ú ú ú ú ú ú ú ö ö ö ú Á Á Á Á ú Á ö ö Á ö Á ö Á ú Á Á ö Á ű Á ú Á Á ö Á Á ú ö ü ö ö ö ö ű ö ü Í ö

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ...3 I. BEVEZETÉS...5 II. A DAGANATOS MEGBETEGEDÉSEK TÁRSADALMI TERHE HELYZETKÉP...6 III. MIT TESZÜNK?...8

ÖSSZEFOGLALÓ...3 I. BEVEZETÉS...5 II. A DAGANATOS MEGBETEGEDÉSEK TÁRSADALMI TERHE HELYZETKÉP...6 III. MIT TESZÜNK?...8 N EMZETI R ÁKELLENES P ROGRAM ( VITAIRAT)................... 1 TARTALOMJEGYZÉK ÖSSZEFOGLALÓ..........................................................3 I. BEVEZETÉS.............................................................5

Részletesebben

ú ú ú Ú ú ú ő ő ú ű ú ő ő ú ő ú ő ő Ó Ó ő ű ő ő ú ő Ó Ó ú ú ú Ú ü ú ú ő Ü ü ő ü ő ő ú ú ő ő ú ő ő ü ü ú ő ű ü ő ő Ü ű ű ű ű ú ü ü ő ú Ö ű ű ő ú Ü ú ü ő ú ő ü ő ű Á Ü Ó Ó ű ü Ü ü ú Ü ő ő ő ő ő ő ő ü Ü ü

Részletesebben

TASZ KÖZIRATOK A TASZ az eutanáziáról

TASZ KÖZIRATOK A TASZ az eutanáziáról TASZ KÖZIRATOK A TASZ az eutanáziáról Az elmúlt évtizedekben világszerte előtérbe kerültek az élet befejezésével kapcsolatos dilemmák. A modern orvostudomány segítségével a betegek haldoklása akár évekig

Részletesebben

Í ű ű ő ő Á Ü Ü Ü Ü Í ü Í Í ő ü ü Ü ő ő Ü ő Ü ő ű ö ő Ü ő ö ő ő ú ö ő ű ö ű ü ű ö ö ő ő ö ő ú ő ö ö ő Ü ő ö ö ő Á Ü Ú Ü Ü ÍÍ Ü ú ú ü Ü ü ő Ü ő Ü ö ő ö ő ü ö ő ő ú ö ő ő ű ö ö ű ö ü ű ö ö ő ő ö ő ú ő Í

Részletesebben

Miért fenyeget sok dolgozót ma is a szilícium-dioxid veszélye?

Miért fenyeget sok dolgozót ma is a szilícium-dioxid veszélye? FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGY 3.3 4.2 Miért fenyeget sok dolgozót ma is a szilícium-dioxid veszélye? Tárgyszavak: foglalkozás-egészségügy; káros hatás; egészségvédelem; szilikózis; megelőzés; védekezés; foglalkozási

Részletesebben

Pesti krimi a védői oldalról

Pesti krimi a védői oldalról Fazekas Tamás Pesti krimi a védői oldalról 1999. nyarán egy fiatalember érkezett a Társaság a Szabadságjogokért drogjogsegélyszolgálatára. Akkoriban szigorítottak a büntető törvénykönyv kábítószerrel való

Részletesebben

Allianz utasbiztosítások

Allianz utasbiztosítások www.allianz.hu Allianz utasbiztosítások Ügyfél-tájékoztató 1/24 Ügyfél-tájékoztató az Útitárs, a Téli Sportok, az Extrém Sportok, az Útitárs Bérlet, az Útitárs XL, az Útitárs bankkártyás utasbiztosítással

Részletesebben

Á Á É É É ö É Ó ú Á ú Á Á Á Á ö Á ő ű ú ö ö ú ű ú É ő ö ú ú ű ö ű ő Ú Ú ú ő ö ö ő ö ö Á ö Á ö ú ű ö ö ö ö ö ö ö ö ö ő ö ö ö ö ő ö Á ö ő ö ö ő ú ú ö ö ő ö ö ö ö ú ö ú ö ő ú ö ö ö ö ö ú ö ú ú ö Ú ő ű ő ö

Részletesebben

Összeállította: Háttér Társaság a Melegekért (1154 Bp., Pf. 50.) az Országos Egészségfejlesztési Intézet támogatásával

Összeállította: Háttér Társaság a Melegekért (1154 Bp., Pf. 50.) az Országos Egészségfejlesztési Intézet támogatásával Összeállította: Háttér Társaság a Melegekért (1154 Bp., Pf. 50.) az Országos Egészségfejlesztési Intézet támogatásával Budapest, 2010 A felelős magatartáshoz hozzátartozik, hogy időnként megvizsgáltatjuk

Részletesebben

Pál származása és elhívása

Pál származása és elhívása 11. tanulmány Szeptember 5 11. Pál származása és elhívása SZOMBAT DÉLUTÁN E HETI TANULMÁNYUNK: Apostolok cselekedetei 9:1-22; 26:18; 1Korinthus 15:10; Galata 2:1-17; Filippi 3:6 De az Úr azt mondta neki:

Részletesebben

Bethlen Gábor második házassága - visszaemlékezések

Bethlen Gábor második házassága - visszaemlékezések Bethlen Gábor második házassága - visszaemlékezések Harc, politika, küzdelem. E három dolog teljesen felőrli minden energiámat. Amellett, hogy a törökök végigpásztázzák az országot, a Habsburg birodalomra

Részletesebben

http://mszp.hu/calendar

http://mszp.hu/calendar 2012.06.22. péntek A miskolci rendőrség előtt demonstráltak helyi szocialisták Emberközelibb politikát Európában! A költség el van vétve Fenyegető igazságtalanság Széll-el szemben Kaposváron Nagykátán

Részletesebben

Marad a csónakház, mégsem lesz étterem a Sóstói tavon 2009. szeptember 07. hétfő, 18:44

Marad a csónakház, mégsem lesz étterem a Sóstói tavon 2009. szeptember 07. hétfő, 18:44 Váratlan fordulat: nem épül meg a sóstói régi csónakház helyére tervezett szolgáltató- és vendéglátóhely. A vállalkozó ugyanis visszavonta a pályázatát. Ezt Csabai Lászlóné polgármester jelentette be a

Részletesebben

ú Á ö ü ö ú ű ü ü ö ö ű ö ö ö ü ö ü ö ű ü ö ú ú ü ü ü ú ö ö ö ű ű ü ú ű ü ö ö Á ö ü ű ö ö ü ö ü ö ö ü ö ö ü ö ö ö Á ü ú ö ö ü ö ö ö ú ö ü ö ö ú ú ü ö ű ö ö ö úö ö ö ö ö ö ű ö ú ö ö ö ü ü ö ú ö ö ú ö ö

Részletesebben

ISMERTETÔ AZ EURÓPAI UNIÓRÓL

ISMERTETÔ AZ EURÓPAI UNIÓRÓL Készült a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége kiadásában a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium irányításával mûködô Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Programja keretében meghirdetett Az európai

Részletesebben

A görög válság és az euró jövője. Védett bacilus. Megjelent: Magyar Narancs, 2010. május 6.

A görög válság és az euró jövője. Védett bacilus. Megjelent: Magyar Narancs, 2010. május 6. A görög válság és az euró jövője Védett bacilus Megjelent: Magyar Narancs, 2010. május 6. Görögországnak a következő egy hónapon belül 11 milliárdra euróra van szüksége, egy éven belül pedig összesen 45-re,

Részletesebben

É ú ú ú ú ú ú ú ú ú É É ú ű ú ű ú Ú Ü ú ú ú ú ű ú ú ű ú ú ú ú ú ú ű ú ú ű Ü ű ű ú É É ű É ű É ú ú ú ű É ú ú ú ú ú ú ú ú ú ú ú ű ú ú ű Á ú É ű ű ú ú ú ú ű ű ű ú ű ú ú ú ú ú ú ű ú ú Ú ű ú ű ű ú ú ű Ü ú ű

Részletesebben

2011. évi... törvény. A törvény hatály a

2011. évi... törvény. A törvény hatály a í c,: rül. UIül a irományszám.-t-/45g 2011. évi... törvény Érkezett : 2011 S T 12. A Magyarországon 1931. január 1-je és 1960. december 31-e között lezajlott járványo s gyermekbénulást túlél ő betegek

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP készült az 1907/2006/EK és az 1272/2008/EK és a 2015/830/EU rendelet szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP készült az 1907/2006/EK és az 1272/2008/EK és a 2015/830/EU rendelet szerint 1/6 TRANS BETON BIZTONSÁGI ADATLAP készült az 1907/2006/EK és az 1272/2008/EK és a 2015/830/EU rendelet szerint 1. szakasz: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító:

Részletesebben

ö ü ö ú ú ö Á Ú ü ö ö ü ű É ú ü ü ű ö ö ö ö ö ö ö ö ű ú ü ö ü ü ű ö ö ö ö ö ö ö ü ö ű ű ú ö ü ö ö ö ű ö ű ö ö ü ú ü ö ü ö ü ü ö ö ö ö ö ü ö ű ü ö ö ű ö ö ö ö ü ú É ö ö ö ö ö ö ö ú ú ö ö ö ö ö ö ú ú ú ú

Részletesebben

É ú ú Á É ú É ű Á Ú ú ú ú ű ú É ű ú ú ű ú ú ű ú ú ű ú ú ú ú ú ú ű ű ű ú Á Á ű É É ú ú ú ú ú ú ű Ü ű ű ű Ö Ú ú Ú ú ű ú ú ű ú ű ű ú ú Ö ű ú ú ú ű ű ű ű ú ú É É ű ű É É ú ú ű Á ú ú ú É Ú ű ú ú ű ú ú ú Ü ú

Részletesebben

Kezdetek: A község első említése 1288-ból származik. Nevének eredetére kétféle magyarázatot is találtam.

Kezdetek: A község első említése 1288-ból származik. Nevének eredetére kétféle magyarázatot is találtam. Régen és most Kezdetek: A község első említése 1288-ból származik. Nevének eredetére kétféle magyarázatot is találtam. Az egyik, hogy 1288-ban Zurchuk néven szerepelt, 1426-ban pedig már Karakozurchek.

Részletesebben

Szent Keresztút (Prohászka Ottokár Püspök) Az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében! Ámen. Bevezetés A földön járó Úr Jézus szelleme az áldozat szelleme volt. Szemei előtt lebegett küldetése, érezte a nagy

Részletesebben

ü Ü ö ö ö Á ő ö ö ö ü ú ö ő Á ő ö ő ü ú ő ő ő ö ö ö ő ú ő ő ő ö ő ö ű ő ő ő Ú ö ü ő ő ú ú ö ő ö ő ú ú ő ú ö ö ő ú ő ü Ü ö ő É ő ő ü ö ő ú ő ö ű ő ő ü ő Ú ű Ö ü ő ú ő ő ő ú Ú ü ö ő ő ú ő ű ő ö ö ü ö ö ő

Részletesebben

Á ö ü ö ő ö ű ö ú ú ö ú ő ő Á ő ő ö ú ü ő ő ú ő ő ő ő ö ü ő ő ú ő ö ö ü ü ő ö ü ü ö ő ú ő ő ő ö ú ú ö ö ú ő ü ü Ü ő ö ő ű ü ö ú ú ú ö ő ö ő ö ú ö ű ő ő ö ő ö ü ö É É É É Ú É É É É É öö É É ő É ö É

Részletesebben

É Ő É é ö í é í é í í Ú é é é í í ő ö ö é É Ó É Á í é ő é í í í Í Í í í É É É í é é í Í é Íő é í é í é í í Í ú é é ű í í é í í Í ö ö ő é ö ö é é í Á ő é é é í é Í ö é é é é é é ö Í ö é é é í í é ö í í

Részletesebben

TANULMÁNY A BÍRÓSÁGOK KÖZÉRDEKŐ ADATOK KÖZLÉSÉNEK GYAKORLATÁVAL KAPCSOLATBAN VÉGZETT KUTATÁSRÓL

TANULMÁNY A BÍRÓSÁGOK KÖZÉRDEKŐ ADATOK KÖZLÉSÉNEK GYAKORLATÁVAL KAPCSOLATBAN VÉGZETT KUTATÁSRÓL TANULMÁNY A BÍRÓSÁGOK KÖZÉRDEKŐ ADATOK KÖZLÉSÉNEK GYAKORLATÁVAL KAPCSOLATBAN VÉGZETT KUTATÁSRÓL TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS...3 A BÍRÓI HATALOM ÁTLÁTHATÓSÁGA...3 A NYILVÁNOSSÁG ALAPELVE...5 SAJTÓNYILVÁNOSSÁG

Részletesebben

ÁLTALÁNOS UTAZÁSI FELTÉTELEK. a TUI Austria Reiseveranstaltungs GmbH & Co KG által szervezett, német nyelven kiadott katalógusainak utazásaira

ÁLTALÁNOS UTAZÁSI FELTÉTELEK. a TUI Austria Reiseveranstaltungs GmbH & Co KG által szervezett, német nyelven kiadott katalógusainak utazásaira ÁLTALÁNOS UTAZÁSI FELTÉTELEK a TUI Austria Reiseveranstaltungs GmbH & Co KG által szervezett, német nyelven kiadott katalógusainak utazásaira A fogyasztóvédelmi törvény értelmében Az utazási iroda felléphet

Részletesebben

III. Melléklet. Az Alkalmazási előírás és a Betegtájékoztató vonatkozó részeiben szükséges módosítások

III. Melléklet. Az Alkalmazási előírás és a Betegtájékoztató vonatkozó részeiben szükséges módosítások III. Melléklet Az Alkalmazási előírás és a Betegtájékoztató vonatkozó részeiben szükséges módosítások Megjegyzés: Ezen alkalmazási előírás, betegtájékoztató és cimkeszöveg a referál eljárás eredményeként

Részletesebben

É É Á É É ó ó ö ű ó ó ó ű ó ö ö ű ó ó ő ö ű ó ó ű ú ö ű ó ó ó ó ö ű ó ó ó ö ű ő ő ő ó ö ű ú ö ó ó ó ú ő ő ü ó ó ó ö ű ű ö ő ó ú ó ö ü ö ű ó ó ö ő ö ó ö ö ő ő ö ó ő ö ő ó ő ó ő ú ú ö ű ó ú ö ő ű ö ó ó ó

Részletesebben

Á ű Ú ÚÉ Á Á Ü Ü ű Ü Ü Ü Ú Ü Ü Ü É Ú Ü ű Ü Ü Ö ű ű Ü Ü Ü Ü Ü ű ű ű Ú ű ű Ú ű ű ű ű Á Ú É Á ű Á É Á Ú ű Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á ű Á Á Á Á Á É ű Ü ű Á ű ű ű Á ű Ú Ó Á Á ű Ú ű Ü ű Ü Á Á ű ű É

Részletesebben

ő Á ú ő ú ő ú ú ú ő ő ő ű ú ű ő ő ú ő ő ő ú Á ő ú ő ő ú ő ő É É ú ő ő Ú ő É ú ú ő ő ő ő ő É ő ő ú É ű ű ű ú ő ő É ő ű ő ő É ú É ú ő ő ű ú ű ő ő ú ú Ú ú Ü ő ű ú ő ű ő ő ú ő ő ő ő ú ő ő ú ú ő ú ő ú ű ű É

Részletesebben

ö ű ö ö ö ö ü ö ö ü ö ö ö ö ö ö ű ö ü ú ö ö ö ö ű ü ü Ö ü ö ű ű ű ö ú Ü Á Á Á ö ö ú ü ú Ü ö ö ö ö ö ú Ü Ü ö ö Ü ö ü ö ú ö ü ö ü ü Ü ü ű ö ü ö Ü Ú Ü ü Ü ü Ü ú Ü ö ö ü ö ö ű ű ü ö ű Á ö ü ö ö ú ö Ü Á Ü Ő

Részletesebben

ö É ö ö ő ő ö ó ó ú ő ó ö ö ő ő ö ö ó ű ű ó ú ó ő ő ö ű ó ő ö ö ű ű ó ú ő ó ó ö ű ó ő ö ö ű ű ó ő ő ö Ü Ü ö ű ó ő ö ö ű ű ó ő ó Ü Ü ó ő ő ű ö ö ű ű ű ű ő ö ó ű ó ö ű ö ó ö ó ö ő ó ö ö ő ó ö ö ö ű Ö ö ö

Részletesebben

É É É É É Ö Á Á É Ő ű ű ű Ü ű ű ű Ú Á ű Ö ű Ú Á Ú ű Ó Ú Ú Ú Ú ű Ú Ú ű É ű ű É É É ű É É Ü ű ű É Á ű Á Á Ü Á Ü É Ú Á Ú Ó Ü Ü Ú ű ű Ú Ü Ü ű Ú É Ö ű ű Ü Ó Á Ö Ö ű Ö É É ű ű É ű ű ű Ú ű Ö É Ó ű Ú Ú Ú É Ú Ú

Részletesebben

ű É ű Á Ü É É ű ű Ű ÓÓ Ü É Ü Ú Ú ű Ú Ö Ö Ü ű ű Ű Ú Ö Ü Ö Ú Ó Ó Á É Ú Ű Ú Ú Ú Ú Ú ű Ú Ű Ú ű ű Ú ű ű Ú Ú É Á Ú Ú É É ű ű ű Ú ű ű Ú ű Ú Ó É Ű Ó ű Ú ű ű ű Á ű ű Ú ű ű É ű ű ű ű Ó Ú Á Ú ű Á ű Á Ú Ó ű ű Á ű

Részletesebben

ö Á É É ö ö Ö ö ű ö ő ö ő ö ú ü ö Ü ö ö ö ö ü ö ú ö ő ü ö Ú ü ü ö Ü ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ü ő ö ú ö ö ü ö ö ö ö ő ő ö ű ö ö ű ö ö ő Ü ö Ü ö ü Ü ö ö ö ú Ó ö ö ö ö ö ő ö ö ú ö ő ö ö ő ő ö ö ö ü ö ö É ö

Részletesebben

Á Ó Ö Á É É É É Ő ű Á Ó ű Ö ű ű ű Ó ű Ö Ú Ö Ú ű ű ű ű Ö ű ű ű ű ű Ü Á ű ű ű ű ű ű ű ű Ö Ó ű Ö ű ű Ü ű ű ű Ö ű ű ű ű ű ű ű Ö Ó ű ű ű ű ű Á Á ű É ű ű ű ű ű Ö ű ű ű ű ű Ó Ü Á É Ű ű ű ű ű Á ű ű ű Á É ű Ú Ó

Részletesebben

rend. Ha nincs értékrend, akkor nincs kultúra. A kultúra nem más, Meg kell õrizni az európai kultúra sokféleségét, és benne a magyar

rend. Ha nincs értékrend, akkor nincs kultúra. A kultúra nem más, Meg kell õrizni az európai kultúra sokféleségét, és benne a magyar Orwell, a testvér 59 rend. Ha nincs értékrend, akkor nincs kultúra. A kultúra nem más, mint az értékrend megteremtése és kifejezése, tudatosítása és örökítése. Meg kell õrizni az európai kultúra sokféleségét,

Részletesebben

É Ó Ö Á ú Á ú ú ú ú Ó ú ú ú ú ű ú Á ÁÉ Á ű ű ú ú É ú É É ű ű É ű Ú ű Ü ú ű ú Ö Ú ű Ö Ö ú Ő ú ű Ö ú ú Ú Ó ú ú ű ú Ö Ú Ü Á Á Á É Ü ű Ü Ö É Á Ü Ó É Ö É ű Ü Á Á Á ú Ü Ö Á É Ü Á ú Ö Ö ú Ö Á ú É É Ö É Á Á Á

Részletesebben

ő ő ő ü ő ő ő ő ő ő ő ű Ö ő Ö ő ő ő ő ő ő ő ő ü Ö ő ő ü É ő ő ü ő Ú üü ő ő Á Á É É Á ü Ú ő Ó ű ő É ő ű ő ő ő ő ő ű É Ö ű Ú Ö É ő ű ü ő ü É É É É É ő É ü ű ő ü űú ű ü ű Ú É ü ű É É É ő Ó ő ű Á ÚÚ ő ő É

Részletesebben

A saját márkanév felépítésének művészete. Az IBM PC-üzletágát felvásárló Lenovo esete

A saját márkanév felépítésének művészete. Az IBM PC-üzletágát felvásárló Lenovo esete A VÁLLALATIRÁNYÍTÁS RÉSZTERÜLETEI A saját márkanév felépítésének művészete. Az IBM PC-üzletágát felvásárló Lenovo esete A kínai cégek a múltban elsősorban olcsó termékek gyártójaként és nagy márkák beszállítójaként

Részletesebben

ö ő ö Ö ö ó ő ő ő ú ö ö ő ó ü ö ö ő ő ő ő ő ö ő ö ő ó ő ö ő ő ő ú ó ő ö ó ö ő ó ö ő ő ő ó ő ő ő ő ö ö ő ö ő ó ú ö ö ő ő ó ő ő ú ő ü ő ó ö ö ő ő ő ü ö ö ő ó ó ö ő ő ö ő ö ö ö ö ő ő ő ü ű ö ö ő ő ó ö ö ö

Részletesebben

Á ú ő ú Ú ü Ö ú Á Ó ú ü ő ő ő ú Ö ú É ú ű ü É ü ú ő ő ő ú ú ü ü Ö Ö ú ő ő ű É ü ü ü ú ő ő ú ü ü ő ő ő ú ü ő Ö ű ő ü ő ü ő ő Á É ő ü ő ü ú ú ő ü ü ü ő ü ő Ó ü ü ü ü ú É ő ü ü ü ú ő ü Ó ü ü ő ú ő ő ü ü ú

Részletesebben

Ú ű Ú ű ű ű Á ű Ö Á ű ű ű ű ű ű Ö ű Á ű ű Á ű ű ű ű ű Á ű Ú Ü Ü ű ű Ü Ü Ö ű ű ű ű ű Ú Ü ű ű ű ű ű Ú Ó ű ű ű Á É ű ű ű Ű ű ű ű É Á Á Á Á Ó Ó ű Ü Ú Ú Ö Ú ű Ö Ő Ú Ú ű Ó Ő Ú Ö Ö Ő Ű É ű Ó É Á Á ű ű Ú Á É É

Részletesebben

ú ú ű ú ú Ú É É Ó ű ű ü ú ü ű ü ú ú ü ü ü ú ü ú ü ü ü ü ú ű ü ü ú ű ü ü ü Á ű ű ú ű ü ü ú ű ü ű ú ü ü ü ú ű ü ü ü ű ú ü ú ü ü ü ű ű ú ü ú ű Ö ú ü ü ü ü ü ú ű Ö ü Ú É ú ú ü ü ü ü ü ü ü ü ü ú ü ú ü ú ü ü

Részletesebben

Ú ő É ő ű ő ű Á É ő Ó Á Á ő ű ű Á ű Ú É ő É Ú Ö ő ő Á ő ő Á É É Á ő ő ő ő ő ő Á Ó Á É Ú Á Á Á ő Á Á Á Á Á É ő ő ű ő ő É ő ő Á Á Ó Ü Á É Á ő Á ő ő ő Á É Ü ő Á Á ő Ö ő ő Á É ő ő ű ő Ö Á Á Ú Á Á Á É É ő ű

Részletesebben

Á ő ő ő ö ö Ó ő ú ö Á É É ü Ö ő ö ő ő ö Ó ö Ú Ó ő ő ő ö Ö Ú Ú ő Ö ú ö ő ú ú ú Ó ö Ó Ó Ú Ú Ú Ú Ö Ó ő ő ú ő ű ü ő ö ö ö ő ü Ó Ó ő ő Ó ö Ó Ó ü ő ő Ó ő ö ő ő Ó ő ő ő Ú ö ő Ó Ó ő Ó ő Ö ő ö ő ü ü ű ö ö ö Ó ö

Részletesebben

Ó Ú Ö Ú É Ö É Á ű ű ű ű ű ű ű ű Á ű Á Ú ű Ü ű ű Ü ű Ó ű ű Ú ű Ö Ö ű ű ű ű Á É Ó ű ű Ü Ö ű ű Ü Ú É ű ű ű ű É Ü Ü Ü É Ü Ü Ü Ü ű ű ű ű ű ű ű Ú É ű ű ű ű É Ü ű ű ű ű ű ű ű ű ű Ú ű Ö ű Ü ű ű ű ű É ű Ó ű ű É

Részletesebben

Á É ö ö ő ő ő Ú Ü ö ö ő ő ö ú ő ö ő ö ú ü ö Ü Ó ö ö ö ö ö ő ö ú ú ö ü Ü ö ö ö ö ö ö ő ö ö ő ö ü ő ö ő ü Ü Ó Ó ö ö ő Ü Ó ö ő ő ő ő Á ő ő Ü ő ö ő ő ő ő ő ő ő ő ő ő ő ő ő É ü É ö ö É Ó ő ő ő ő Ü É ő Ó ő ő

Részletesebben

Á Á ó ő ő ó Ő ó ó ó Ó Ó Ó ó Ó Ó Ó Ó ó ő ó ó Ő Ó Ó Ó Ó ó Ó Ó Ó Á Ó ó Ó ó Ó Ó Ó ó Ó ó Ó Ó Ó Ó Ó Ó ó Ó ó Ó Ó Ó Ó Ó Ó ó Á Ó ó ó Ő ó ó ó Ó ó Ú ó Ó Ó ó Ó Ó Ő ó Ó ó ó Ó ó Ó Ó Ó ó ó ó Ó ó ó ó Ó Ú Ó Ó ó ó ő ö Ó

Részletesebben

É É ú í ö É É í ú É Á Á Á ö í ö í ú í Ö ö ö í í Á ö ö ö í í ö í É í ö ö í í í ö í í í í ö í í ö ö í ö ö í ö í ű í ö ú ű í í ö Ö ö ö í ö ö í ö ö í í í ö É ö ö ú ö ö ö í ö ű í ú ö ú Í É ú ö ö ö É ö ö í Íí

Részletesebben

Kérdések és válaszok a Zika-vírusról

Kérdések és válaszok a Zika-vírusról Kérdések és válaszok a Zika-vírusról 2016. március 4. Mi a Zika-vírus? A Zika-vírust 1947-ben mutatták ki először az ugandai Zika erdőben egy rhesusmajomból. A kórokozó a Flavivírusok közé tartozik. Évtizedekig

Részletesebben

ú Ö ó ú ó ú Ö ő ü ú ő ó ü ú ő ü ú ő ó ó ó ó Ö ő ü ü ü ü ő ú ű ü ú Ö ő ü ő ó ü ü ü ő ő ő ü ó ő ü ú ő ü ő ő ő ó ó ő ó ó ü ő ó ü ó ó ü ú ó ó ő ú Ö ó ü ó ő ó ő ó ő ó ó ü ó ó ó ó ú ő ü ó ü ú ó ő ü ó ő ő ő ü

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S a K é p v i s e l ő - t e s t ü l e t 2 0 1 3. o k t ó b e r 1 5 - i t e s t ü l e t i ü l é s é r e

E L Ő T E R J E S Z T É S a K é p v i s e l ő - t e s t ü l e t 2 0 1 3. o k t ó b e r 1 5 - i t e s t ü l e t i ü l é s é r e LŐKÖSHÁZA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 5743 Lőkösháza, Eleki út 28. Tel.: (66) 244-244 Tel./Fax: (66) 244-074 E-mail: lokoshaza@lokoshaza.hu Honlap: www.lokoshaz.hu E L Ő T E R J E S Z T É S a K é p v i s e l

Részletesebben

Á ú Ö Ú Á Á ú ú ú ú ü ü ú É ő ú ű ú ü Á É Á Í Á ú ú ú ű ú Ö ú ü ú ú ü ú ú ü ú ü ü ú ü ü ú ú ú ü ű ü ü ü ü ú ü ú ő ő ú ü ű ü ő ú ő ú ü ú ü ő ű ő ő ő ő ő ü ú ú ü ő ü ü ú ő ü ü ü ü ő ü Á ú ő ú ú ú ő Á ú ü

Részletesebben

ó á á á á á ó á ó Á ö é á ó Ú á á á ó Á ö é á á á ó ó ó á á ó á ó Ú á é á ó ü é ü é á á á á ó é é á ú á ó á é ó á ó Ó é á ó é á ó ó á Ó Ö é á ó á ó é é é ü é ó á Ó é é é ó ó ó á ó é é ó á ü ó é á ó é é

Részletesebben

Szövegértés. 1. Többszörös választás. Fejezze be a mondatokat!

Szövegértés. 1. Többszörös választás. Fejezze be a mondatokat! Szövegértés 1. Többszörös választás. Fejezze be a mondatokat! 1. Az elbeszélő a. egy régi baráttal szeretne találkozni. b. Istennel szeretne találkozni. c. a nagy szerelmével szeretne találkozni. 2. Az

Részletesebben

É Ú ú Á Ú Ú Á Á Ú ú ú ú Ú ú Á Ú Ü Ü ű ű ú ú ú ú Ü ú Ü Ú ú ű ú É ú Ü ű ú ú Ú É É Á Á Á Á Ü ú Á Á É Ú É ú Á Ü É Ü Ü Ü Ü Á Á ű ú ű ú Ü ű Á ú ű ű ú ű ű ű ú ű ű ű ű ú Ü É ű ú ű Ü ű ú ű Ü Ü Ü ú Ú ú ú ú ű ú ű

Részletesebben

ű Ö ű ú ű ü ú Á ű Á ű Á ú ű ü ú ú Í ü Á ú Ö ú ú ú ű ú ü ú Ö ú ű ű É ü ű ü ű ű É ü ű Ö ú É ú ú ú Á Á Á Á Á Á ú Ö Á Á Á Á ú ú Á Í Ü Á Á ú ú ú ú Á Á Á ű ü ü ü Ö ű ú Á Á Á É ú Á Á ű ú Ö ű ú ű Ö ű ű Ö ű ű Ö

Részletesebben

ú ő ü ő ő ü ő ű ű ő ü ü ő ő Ü Á ő ü ő ő ü ő ő ü ő ú ő ő ő ü ő ő ő ő ő ő ü ő ü ő ő ű ű ő ü ő ő ő ü ő ü ő ű ő ü ő ő ő ő ü ü ü ő ő ű ú ü ü ő ő ő ő ü ü ő ő ő ü ő ő ő ő ű ő ú ő ő ü ő ő ü ő ő ő ű ő ő ű ü ü ő

Részletesebben

Dr. Hegedűs Katalin Életvégi kérdések, palliatív gondoskodás

Dr. Hegedűs Katalin Életvégi kérdések, palliatív gondoskodás Dr. Hegedűs Katalin Életvégi kérdések, palliatív gondoskodás Az életvégi kérdések (döntési helyzetek és azok dilemmái, támogatási lehetőségek a döntéshozatalban) valamint a palliatív gondoskodás lehetőségei

Részletesebben