Forgalmi ismeretek 1.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Forgalmi ismeretek 1."

Átírás

1 Forgalmi ismeretek 1. Határozza meg a következő fogalmakat: szolgálati elöljáró, üzemegységi diszpécser (KÖFI), forgalmi szolgálattevő! 2. Határozza meg a következő fogalmakat: jelenlétes forgalmi szolgálattevő, naplózó, váltókezelő! 3. Határozza meg a következő fogalmakat: tolatásvezető, térközőr, vonatjelentő őr, járművezető! 4. Határozza meg a következő fogalmakat: vonatvezető, kocsirendező, pilóta! 5. Határozza meg a következő fogalmakat: állomási személyzet, tolatószemélyzet, vonatkísérő személyzet, vonatszemélyzet! 6. Határozza meg a következő fogalmakat: vonalszemélyzet, időszakos megállóhely, forgalmi kitérő! 7. Határozza meg a következő fogalmakat: pályaelágazás, kezelési körzet, szolgálati hely! 8. Határozza meg a következő fogalmakat: járműtelep, nyomtávolság, fővágány! 9. Határozza meg a következő fogalmakat: mellékvágány, átmenő fővágány, vágányút! 10. Határozza meg a következő fogalmakat: vágányzár, motorkocsi, mozdony! 11. Határozza meg a következő fogalmakat: szerelvény, vonat, motorvonat! 12. Határozza meg a következő fogalmakat: rendes vonat, rendkívüli vonat, mentesítő vonat! 13. Határozza meg a következő fogalmakat: különvonat, szolgálati vonat, személyvonat! 14. Határozza meg a következő fogalmakat: tehervonat, szerelvényvonat, tolt vonat, tolómozdonnyal közlekedő vonat! 15. Határozza meg a következő fogalmakat: vonattalálkozás, tolatás, váltó, védőváltó, érintett váltó! 16. Határozza meg a következő fogalmakat: utasítást adó hangszórós távbeszélő, hangrögzítő berendezés! 17. Értelmezze a következő kifejezéseket: a járművezetőt értesíteni kell, értesítés élőszóval, az értekezés lehetetlen! 18. Értelmezze a következőket: járműmegfutamodás, rendelkezési jog! 19. Értelmezze a következő kifejezéseket: a vonatnál alkalmazható legnagyobb sebesség, biztosítóberendezés, központi forgalomirányítás! 20. Ismertesse a szolgálati magatartással kapcsolatos szabályokat! 21. Hogyan kell számozni a vágányokat az állomáson? 22. Hogyan kell számozni a váltókat az állomáson és a nyílt pályán? Forgalmi ismeretek 1.

2 23. Hogyan kell számozni az útsorompókat állomáson és a nyílt pályán? 24. Hogyan kell jelölni a peronokat? 25. Milyen szabályokat ismer a motorvonatok kivilágításával kapcsolatban? 26. Ismertesse a váltók forgalmi szempontból figyelembe veendő alkatrészeit! 27. Ismertesse a váltók használhatóságának forgalmi feltételeit! 28. Ki és mikor állíthat váltót vonat, illetve a. tolatás részére? 29. Ki engedélyezhet tolatást állomáson, nyílt pályán(vonalon)? Hogyan kell értesíteni a járművezetőt a tolatás engedélyezéséről motorvonattal történő tolatáskor? 30. Kinek kell a tolatásvezetői teendőket ellátnia motorvonattal történő tolatás esetén 31. Milyen teendői vannak a tolatásvezetőnek? 32. Hogyan kell közölni a járművezetővel tolatás közben a tolatási vágányút beállításának megtörténtét? 33. Határozza meg a siklott kocsi fogalmát! Milyen esetben szabad a nyílt pályáról csak műszaki vizsgálat után elindulni a vonattal? 34. Ismertesse a vonatszemélyzet vezénylésére és létszámára vonatkozó szabályokat! 35. Milyen adatokat kell tartalmaznia egy operatív menetrendnek? 36. Ismertesse az állomástávolságú közlekedésre vonatkozó szabályok közül azokat, amelyek a járművezető szolgálat ellátását szabályozzák! 37. Milyen térközrendszereket ismer? Jellemezze ezeket! 38. Ismertesse térközi közlekedésre berendezett pályán a vonatok közlekedésére vonatkozó szabályok közül azokat, amelyek a járművezető szolgálat-ellátását szabályozzák! 39. Milyen esetben és milyen szabályok betartása mellett kell a vonatokat időközben közlekedtetni? 40. Milyen okból lehet a vonatokat a helytelen vágányon közlekedtetni? 41. Hogyan közlekedhetnek a vonatok önműködő térközjelzőkkel felszerelt pályán a helytelen vágányon vágányzárás miatt? 42. Hogyan közlekedhetnek a vonatok önműködő térközjelzőkkel felszerelt pályán a helytelen vágányon célszerűségi okból? 43. Ismertesse az írásbeli rendelkezés kiállítására, kiadására, kézbesítésére vonatkozó szabályokat! 44. Hogyan történhet a motorvonat felhatalmazása indításra állomáson? 45. Hogyan történhet a motorvonat felhatalmazása indításra nyílt pályán? 46. Ismertesse a foglalt vágányra történő vonatfogadás szabályait! 47. Milyen vonat minősül tolt vonatnak? Milyen szabályok vonatkoznak a tolt vonat közlekedésére? Forgalmi ismeretek 2.

3 1. Határozza meg a következő fogalmakat: szolgálati elöljáró, üzemegységi diszpécser (KÖFI), forgalmi szolgálattevő! Szolgálati elöljáró ( pont) 21. A szolgálati elöljáró a hozzá beosztottak munkáját irányító és ellenőrző dolgozó. Üzemegységi diszpécser ( pont) 22. Az üzemegységi diszpécser az üzemegység beosztott dolgozóinak rendelkezésre jogosult szolgálati elöljárója. Rendelkezési joga kiterjed a társszolgálatok felé is a közlekedés lebonyolítását érintő kérdésekben. Az utasításban továbbiakban a diszpécserre előírtak a KÖFI-re is vonatkoznak. Központi forgalomirányító (KÖFI) ( pont) 23. A központi forgalomirányításra berendezett vonalon a forgalom lebonyolításának egyszemélyi felelős irányítója. Rendelkezési joga kiterjed a forgalom lebonyolításában résztvevő valamennyi dolgozóra, továbbá a forgalom lebonyolítását közvetlenül érintő kérdésekben a társszolgálatok dolgozóira is. Forgalmi szolgálattevő ( pont) 24. Vonatközlekedés, továbbá a tolatás irányítója állomáson és kijelölt szolgálati helyen. Szolgálatával kapcsolatos rendelkezéseit a szolgálati helyeken, a nyílt pályán és a vonatokon valamennyi ott szolgálatot teljesítő dolgozó köteles tudomásul venni és végrehajtani. Egy szolgálati helyen egy időben több forgalmi szolgálattevő (rendelkező, külső stb.) is végezhet szolgálatot. Ilyenkor teendőiket és hatáskörüket a szolgálati hely végrehajtási utasításában kell meghatározni. Nem kell forgalmi szolgálattevőnek szolgálatot teljesíteni állomáson és pályaelágazáson akkor, ha a vonatközlekedés az alapállásukban folyamatosan lezárt váltókon bonyolódik le. 2. Határozza meg a következő fogalmakat: jelenlétes forgalmi szolgálattevő, naplózó, váltókezelő! Jelenlétes forgalmi szolgálattevő ( pont) 25. A központi forgalomirányításra berendezett vonal állomásain szolgálatot teljesítő forgalmi szolgálattevő. Rendelkezési jogát csak akkor gyakorolhatja, ha a KÖFI az állomás kezelési körzetét a jelenlétes forgalmi szolgálattevőnek (továbbiakban: jelenlétes) helyi kezelésre átadta. Naplózó ( pont) 26. Állomásokon szolgálati okmányokat vezető dolgozó. Váltókezelő ( pont) 27. A helyszíni, vagy központi állítású váltók állításával, ellenőrzésével, őrzésével, továbbá a helyi viszonyokhoz mérten esetleg gondozásával és az egyes állomásokon a helyhez kötött jelzők kezelésével is megbízott dolgozó, tekintet nélkül arra, hogy milyen elnevezésű szolgálati helyen végez szolgálatot. A felügyeletére bízott váltókörzetet a szolgálati hely végrehajtási utasításában kell kijelölni. Forgalmi ismeretek 3.

4 3. Határozza meg a következő fogalmakat: tolatásvezető, térközőr, vonatjelentő őr, járművezető! Tolatásvezető ( pont) 28. Tolatási műveletet szervező, helyszínen irányító és ellenőrző dolgozó. A tolatásvezető a tolatás vezetése mellett a kocsirendezői teendőkkel is megbízható. Kocsirendező ( pont) 29. A tolatásvezető irányítása alatt - a járművezető kivételével - a tolatásban részt vevő dolgozó. Térközőr vonatjelentő őr szükség-vonatjelentő őr ( pont) 30. Nyíltvonali szolgálati helyen közlekedést szabályozó dolgozó. A térközőr a vonatközlekedést térköz biztosítóberendezéssel, a vonatjelentő őr nem biztosított térközjelzőkkel és távbeszélőn adott közleményekkel szabályozza. A szükség- vonatjelentő őr a vonatközlekedést hordozható jelzőkkel, jelzőeszközökkel, távbeszélőn vagy rádiótelefonon adott közleményekkel szabályozza. Járművezető ( pont) 31. Az önjáró vasúti járművek (motorkocsi, mozdony, munkagép) vezetője. Feladata a járművezetői teendők elvégzésén kívül azoknál a vonatoknál, amelyek vonatvezető, illetve vezető jegyvizsgáló nélkül közlekednek, a vonatkísérői ténykedések elvégzése is. Vonatvezető nélküli közlekedés esetén a vonatszemélyzet rendelkezésre jogosult vezetője. 4. Határozza meg a következő fogalmakat: vonatvezető, kocsirendező, pilóta! Vonatvezető ( pont) 32. Személyszállító vonat kivételével a vonatszemélyzet rendelkezésre jogosult vezetője. Kocsirendező ( pont) 29. A tolatásvezető irányítása alatt - a járművezető kivételével - a tolatásban részt vevő dolgozó. Pilóta ( pont) 34. Pilótának nevezzük az adott vonalon vonalismerettel rendelkező olyan dolgozót, aki a vonalismerettel nem rendelkező járművezető mellé van beosztva. A pilóta köteles a járművezető mellett tartózkodni, és őt menet közben a vonalismerettel kapcsolatos tudnivalókról folyamatosan tájékoztatni. Amennyiben a járművet más vasút állományában lévő járművezető vezeti, végrehajtási utasításban kell a pilóta járműhöz történő vezénylésének feltételeit és a vonatszemélyzet felelősségi körét szabályozni. Forgalmi ismeretek 4.

5 5. Határozza meg a következő fogalmakat: állomási személyzet, tolatószemélyzet, vonatkísérő személyzet, vonatszemélyzet! Állomási személyzet ( pont) 36. Állomáson forgalmi ténykedést végző dolgozók gyűjtőelnevezése. Tolató személyzet ( pont) 37. A tolatásban részt vevő dolgozók (a tolatásvezető, a járművezető, a kocsirendező, a váltókat állító dolgozó stb.) gyűjtőelnevezése, tekintet nélkül arra, hogy melyik szolgálat létszámába tartoznak. A rendszeres tolatásban résztvevő kocsirendezők létszámát a szolgálati főnök köteles meghatározni. A megállapítottnál kevesebb létszámmal, szükség esetén 1 fővel is - a szolgálati hely végrehajtási utasításában szabályozott módon - el kell végezni a tolatást az utasításban előírt szabályok szerint. Vonatkísérő személyzet ( pont) 38. A vonatra a járművezetőn kívül beosztott dolgozók gyűjtőelnevezése. Vonatszemélyzet ( pont) 39. A vonatkísérő személyzet és a járművezető gyűjtőelnevezése. 6. Határozza meg a következő fogalmakat: vonalszemélyzet, időszakos megállóhely, forgalmi kitérő! Vonalszemélyzet ( pont) 40. A nyílt pályán a vonatforgalmat szabályozó, illetve vonatmegfigyelésre kötelezett dolgozók gyűjtőelnevezése, tekintet nélkül arra, hogy melyik szolgálat létszámába tartoznak. Forgalmi kitérő ( pont) 48. Csak vonattalálkozásra berendezett szolgálati hely. A forgalmi kitérőre az állomásokra vonatkozó rendelkezések érvényesek. Időszakos megállóhely ( pont) 51. Olyan megállóhely, ahol csak a menetrendben meghatározott időszakban közlekedő vonatoknak kell megállni. 7. Határozza meg a következő fogalmakat: pályaelágazás, kezelési körzet, szolgálati hely! Pályaelágazás ( pont) 53. Nyíltvonali szolgálati hely, ahol más vonal, vagy olyan saját célú vágány, illetve csatlakozó vágány ágazik ki, ahová vonatok közvetlenül bejárnak. Forgalmi ismeretek 5.

6 Kezelési körzet ( pont) 54. Az a terület, melyre egy adott szolgálati hely biztosítóberendezésének hatása kiterjed. Rendelkezés szempontjából a kezelési körzet állomási területnek minősül, ha: a biztosítóberendezés folyamatosan ellenőrzi a váltó, valamint a vágány foglaltságát; - a biztosítóberendezés üzemképes; - a biztosítóberendezés kezelésével a kezelési körzetben a vonatforgalom irányítását egy személy (forgalmi szolgálattevő, vagy KÖFI ) végzi. A kezelési körzetek határairól, a kezelési körzet átadásának módjáról, valamint a járművezetők ezzel kapcsolatos értesítéséről a szolgálati helyek végrehajtási utasításában kell rendelkezni. Szolgálati hely ( pont) 55. Az a hely, ahol jelenléte esetén a dolgozó az utasításokban meghatározott tevékenységeket végzi. A szükséges feltételek megléte esetén a szolgálati hely lehet távvezérelt, illetve időszakos. Ilyen szolgálati helyeken a szolgálati hely végrehajtási utasításában kell szabályozni a szolgálat végrehajtásának módját. 8. Határozza meg a következő fogalmakat: járműtelep, nyomtávolság, fővágány! Járműtelep ( pont) 59. Járművek karbantartására, javítására vagy tárolására berendezett szolgálati hely. Nyomtávolság ( pont) 60. A vágány két sínszála közötti távolság. A normál nyomtávolság 1435 mm, a széles ennél több, a keskeny ennél kevesebb. Fővágány ( pont) 61. Az állomás minden vonatfogadásra kijelölt vágánya. Állomáson és megálló-rakodó helyen a nyílt pálya vágányának egyenes irányba álló bejárati váltón (váltókon) át folytatását képező vágány neve: átmenő fővágány. Ha egyvágányú pálya állomásán a nyílt pálya vágánya egyenes irányba álló váltón (váltókon) át folytatódik, de az állomás túlsó végén kitérő irányba álló váltón (váltókon) át csatlakozik a nyílt pályához (vágánytengely ugrás): az állomásnak két átmenő fővágánya van. Ilyen állomáson azokat a vágányokat kell átmenő fővágánynak tekinteni, amelyekre a vonatok egyenes irányba álló váltón (váltókon) át haladnak be. Forgalmi szempontból nincs átmenő fővágány: a./ fejállomásokon; b./ elágazó és csatlakozó állomásokon az elágazó, illetve csatlakozó vonal felől. Forgalmi ismeretek 6.

7 9. Határozza meg a következő fogalmakat: mellékvágány, átmenő fővágány, vágányút! Mellékvágány ( pont) 62. Az állomásokon vonatfogadásra ki nem jelölt vágány. Fővágány ( pont) 61. Az állomás minden vonatfogadásra kijelölt vágánya. Állomáson és megálló-rakodó helyen a nyílt pálya vágányának egyenes irányba álló bejárati váltón (váltókon) át folytatását képező vágány neve: átmenő fővágány. Ha egyvágányú pálya állomásán a nyílt pálya vágánya egyenes irányba álló váltón (váltókon) át folytatódik, de az állomás túlsó végén kitérő irányba álló váltón (váltókon) át csatlakozik a nyílt pályához (vágánytengely ugrás): az állomásnak két átmenő fővágánya van. Ilyen állomáson azokat a vágányokat kell átmenő fővágánynak tekinteni, amelyekre a vonatok egyenes irányba álló váltón (váltókon) át haladnak be. Forgalmi szempontból nincs átmenő fővágány: a./ fejállomásokon; b./ elágazó és csatlakozó állomásokon az elágazó, illetve csatlakozó vonal felől. Vágányút ( pont) 66. Állomáson az a vágányrész, amelyen az érkező vonat az első bejárati váltótól a megállás helyéig (vágányút-ellenőrzésnél az első kijárati váltóig), illetve a teljes áthaladásig, induló vonat az indulás helyétől az utolsó kijárati váltó elhagyásáig haladni fog, tolatás közben pedig az a vágányrész, amelyen a tolatás történni fog. 10. Határozza meg a következő fogalmakat: vágányzár, motorkocsi, mozdony! Vágányzár ( pont) 67. Vágány, vagy vágányrész kizárása a forgalomból előre látott, vagy előre nem látott munka elvégzése miatt. Motorkocsi ( pont) 68. Személyszállításra berendezett vontatójárművek gyűjtőelnevezése. Mozdony ( pont) 69. Személyszállításra be nem rendezett vontatójárművek (kivéve a munkagépeket) gyűjtőelnevezése. Forgalmi ismeretek 7.

8 11. Határozza meg a következő fogalmakat: szerelvény, vonat, motorvonat! Szerelvény ( pont) 72. Tolatás vagy vonatközlekedés céljából összeállított vontató és vontatott járművek egysége. Vonat ( pont) 73. Általában a nyílt pályán történő közlekedés céljából forgalomba helyezett, előírt jelzésekkel ellátott olyan szerelvény, amelynél működő mozdony vagy motorkocsi van, és vonatszemélyzet teljesít szolgálatot. Forgalmi szempontból vonatként kell kezelni: a) egyedül közlekedő mozdonyt (mozdonyokat), motorkocsit (motorkocsikat), b) egyedül vagy kocsikkal közlekedő tehervágány-gépkocsikat, önjáró munkagépeket is. Motorvonat ( pont) 74. MIXA-P XXV A., MX-P XXVIII, MXA-P XXVIIIA. típusú járművekből összeállított szerelvény, mely a vonatra előírt feltételeknek megfelel. Legkisebb üzemszerű egysége három kocsiból áll. 12. Határozza meg a következő fogalmakat: rendes vonat, rendkívüli vonat, mentesítő vonat! Rendes vonat ( pont) 75. A szolgálati felsőbbség kijelölése alapján naponként vagy csak meghatározott napokon, illetőleg meghatározott időszakban közlekedtetendő vonat. Rendkívüli vonat ( pont) 76. Felmerülő szükség esetén forgalomba helyezett teher-, mentesítő, külön-, vagy szolgálati vonat. Mentesítő vonat ( pont) 77. Rendkívüli utas áramlás esetén forgalomba helyezett vonat. 13. Határozza meg a következő fogalmakat: különvonat, szolgálati vonat, személyvonat! Különvonat ( pont) 78. Közforgalomban igénybe nem vehető, külön rendelkezéssel forgalomba helyezett vonat. Szolgálati vonat ( pont) 79. Vasútüzemi célból forgalomba helyezett vonat. Utas- és áruszállításra nem használható fel. Közelebbi elnevezésüket rendeltetésük vagy közlekedtetésük oka határozza meg (kémszemle, segély-, munka-, mérő-, kísérleti-, próba-, mozdony-, szerelvény-, hó takarító-, tanuló-, vizsga-, vágányfektető, vágányszedő, hosszúsín szállító-, sínmező szállító-, műhely- stb. vonat). Személyszállító vonat ( pont) 80. Az utas szállítás céljából forgalomba helyezett gyors-, sebes-, vagy személyvonat. Forgalmi ismeretek 8.

9 14. Határozza meg a következő fogalmakat: tehervonat, szerelvényvonat, tolt vonat, toló-mozdonnyal közlekedő vonat! Tehervonat ( pont) 81. Áruszállítás céljából forgalomba helyezett vonat. Szerelvényvonat ( pont) 82. Szerelvényvonat a tároló állomásról a vonatindító állomásra vagy viszont közlekedő személyszállító járművekből összeállított olyan vonat, amely utasokat nem szállít. Tolt vonat ( pont) 83. A nem elöl működő mozdonnyal vagy motorkocsival továbbított olyan vonat, melynél a vonat elején lévő kocsi és a nem elöl működő mozdony, vagy motorkocsi között nincs távvezérlő kapcsolat. Toló mozdonnyal közlekedő vonat ( pont) 84. Olyan vonat, amelynél a vonat elején és végén is működő mozdony van, de nincs közöttük távvezérlő kapcsolat. 15. Határozza meg a következő fogalmakat: vonattalálkozás, tolatás, váltó, védőváltó, érintett váltó! Vonattalálkozás ( pont) 85. Ugyanazon a vágányon közlekedő vonatoknak szolgálati helyen történő találkozása. Ellenkező irányú vonatoknak szolgálati helyen történő találkozását vonatkeresztezésnek, azonos irányú vonatoknak szolgálati helyen történő olyan találkozását, amikor a később érkező vonat az előbb érkező vonat előtt halad tovább, vonatmegelőzésnek nevezzük. Menetrendszerű közlekedés esetén a vonatok a menetrendben kijelölt szolgálati helyen találkoznak. Késés alkalmával a vonattalálkozások valamelyik más szolgálati helyen bonyolíthatók le. Tolatás ( pont) 87. Közlekedő vonatok mozgását kivéve, vasúti járművek emberi, vagy gépi erővel a vágányon végrehajtott szándékos helyváltoztatása. Váltó ( pont) 88. Vágányba épített állítható szerkezet, amellyel a haladó járművek eredeti irányuktól jobbra vagy balra más vágányra terelhetők. Forgalmi szempontból nem kell váltónak tekinteni azt a váltót, amelynek simuló csúcssínjét a tősínhez kiszögelték. Az ilyen váltók váltójelzőjét le kell takarni. Védőváltó ( pont) 89. Olyan váltó, amely megfelelő állásában rögzítve megakadályozza, hogy a vonat vagy a tolatás vágányútjába oldalról járművek jussanak. Érintett váltó ( pont) 90. Olyan váltó, amelyen keresztül a vonat-, vagy a tolatási mozgás lebonyolítódik. Forgalmi ismeretek 9.

10 16. Határozza meg a következő fogalmakat: utasítást adó hangszórós távbeszélő, hangrögzítő berendezés! Utasítást adó hangszórós távbeszélő ( pont) 99. Olyan távbeszélő, amely lehetővé teszi a forgalmi irodából a váltókörzetekbe és egyéb helyekre az utasítások közlését és nyugtázását, továbbá a hangszórós körzetek egymás közötti értekezését. Hangrögzítő berendezés ( pont) 100. Az értekező berendezéseken az adott és vett közleményeket legalább 48 órán át rögzítő készülék. 17. Értelmezze a következő kifejezéseket: a járművezetőt értesíteni kell, értesítés élőszóval, az értekezés lehetetlen! Az utasítás szövegében előforduló kifejezések értelmezése ( pont) 104. Az utasítás szövegében előforduló: a) a járművezetőt értesíteni kell kifejezés azt jelenti, hogy a közlekedéssel kapcsolatos rendelkezéseket és értesítéseket a járművezetővel írásbeli rendelkezésen írásban és a nyomtatvány kézbesítésekor élőszóval is közölni kell. Nem kell írásbeli rendelkezést adni, ha az értesítés hangrögzítő berendezésre kapcsolt hírközlő eszközön történik, és az utasítás másként nem rendelkezik. b) élőszóval kifejezés alatt közvetlenül szóban, távbeszélőn vagy rádiótelefonon adottvett közléseket kell érteni. c) az értekezés lehetetlen kifejezés azt jelenti, hogy két szomszédos szolgálati hely között valamennyi hírkapcsolat meghibásodott. 18. Értelmezze a következőket: járműmegfutamodás, rendelkezési jog! d) járműmegfutamodás a vasúti járműveknek a dolgozók akaratán kívül bekövetkezett mozgásait jelenti. e) legfeljebb 15 km/h kifejezés azt jelenti, hogy a járművezető a vonat sebességét úgy köteles megválasztani a látási és pályaviszonyoknak megfelelően, hogy a vonatot a felmerülő akadály előtt biztosan meg tudja állítani. A sebesség a legjobb látási viszonyok között sem haladhatja meg a 15 km/h-t. f) Rendelkezési jog kifejezés azt jelenti, hogy a rendelkezésre jogosult szolgálati főnök, illetve szolgálati elöljáró forgalom-lebonyolítással kapcsolatos utasításait a szolgálatban lévő forgalmi dolgozók és a társszolgálati ágak dolgozói, valamint a társasággal szerződéses viszonyban álló munkáltatók dolgozói kötelesek maradéktalanul végrehajtani. Forgalmi ismeretek 10.

11 19. Értelmezze a következő kifejezéseket: a vonatnál alkalmazható legnagyobb sebesség, biztosítóberendezés, központi forgalomirányítás! g) A vonatnál alkalmazható legnagyobb sebesség kifejezés azt jelenti, hogy nem szabad túllépni: - a járművekre engedélyezett sebességet; - a pályára engedélyezett sebességet; - a jelzők jelzéseivel engedélyezett sebességet; - a vonat fékezett tömegének (fékezett súlyának) megfelelő sebességet; az utasításokban és rendelkezésekben meghatározott, illetve előírt sebességet. Biztosítóberendezés kifejezés azt jelenti, hogy a váltók és a figyelembe veendő jelzők között olyan szerkezeti függés van, hogy a jelzőt csak akkor lehet továbbhaladást engedélyező állásba állítani, ha a vágányútban fekvő váltók, és a figyelembe jövő védőváltók megfelelő állásban vannak, és le vannak zárva. Használatukat a Kezelési Szabályzat tartalmazza. Központi forgalomirányítás kifejezés azt jelenti, hogy egyes vonalakon vagy vonalrészeken a szükséges műszaki feltételek megléte esetén a szolgálati helyek végrehajtási utasításában szabályozott módon jelen utasítás egyes pontjaitól eltérően a forgalom irányítását egy személy (a KÖFI) is végezheti. 20. Ismertesse a szolgálati magatartással kapcsolatos szabályokat! Felelősség ( pont) 110. Valamennyi dolgozó - beosztástól függetlenül - felelős a rábízott munka szabályszerű és biztonságos végzéséért. Felettes jelenléte senkit sem mentesít a szolgálatával járó felelősség alól. A felelősség a munka végzéséért egyéni, de valamennyi dolgozó köteles őrködni afelett, hogy a szolgálatot mások is szabályszerűen végezzék és biztonságot veszélyeztető módon senki se dolgozzék. Veszélyes helyzet vagy cselekmény, baleset vagy más rendkívüli esemény, szabálytalanság, fegyelemsértés, ittasság, továbbá a rend és tisztaság megbontásának észrevételekor a dolgozó köteles a helyzet megszüntetése, a veszély elhárítása iránt intézkedni, szolgálati elöljárójának vagy szolgálati főnökének pedig haladéktalanul jelentést tenni. Szolgálatban lévő dolgozó saját munkáját - a beosztottakra átruházható teendők kivételével - mással nem végeztetheti Az a dolgozó, aki nincs szolgálatban vagy más szolgálati ághoz tartozik, veszélyelhárítás kivételével nem avatkozhat a szolgálatban lévők munkájába, a szolgálati helyiségben nem tartózkodhat, és helyettük még felkérésre sem végezhet munkát. A forgalom elsőbbsége ( pont) 112. Nem szabad a forgalom lebonyolítását más munkafolyamat végzésével hátráltatni, kivéve ha a forgalom biztonsága a munkafolyamat elvégzését megköveteli. Forgalmi ismeretek 11.

12 21. Hogyan kell számozni a vágányokat az állomáson? A vágányok számozása ( pont) 149. A vágányok számozása állomásokon és megálló-rakodóhelyeken általában a felvételi épület előtt fekvő első vágánynál arab egyes számmal kezdődik, és ezzel párhuzamos vágányokon folytatólagosan halad, majd folytatódik a szolgálati hely más elhelyezkedésű vágányain. Fejállomások, különleges elrendezésű állomások, járműtelepek, műhelyek, saját célú vágányok vágányait a helyi viszonyoknak megfelelő más módon is lehet számozni. 22. Hogyan kell számozni a váltókat az állomáson és a nyílt pályán? A váltók számozása ( pont) 150. A váltókat a forgalmi szolgálati helyeken a kezdőpont felőli oldalon arab 2-es, majd folytatólagosan páros, a végpont felőli oldalon pedig arab 1-es, majd folytatólagosan páratlan számokkal kell megszámozni. Határvonal általában a felvételi épület középvonala. Az átszelési váltók száma mellett a betű jelzi a váltónak a váltószámozás kezdete felé, b betű pedig az ellenkező irány felé eső végét. A váltók számozását a szolgálati hely végrehajtási utasításában fel kell tüntetni. Nyíltvonali saját célú vágányok kiágazási váltóit folyamatosan a kezdőponttól a végpont felé haladva az ábécé folytatólagos nagybetűivel és mellettük mindig arab 1-es számmal kell megjelölni. Nyíltvonali kiágazási váltók után levő váltókon a kiágazási váltón alkalmazott betűt és az arab számokat folytatólagosan kell alkalmazni (pl.: A/1, A/2). A nyíltvonali vágány összeköttetések váltóit kezdőponttól a végpontig folyamatosan haladva Ö betűvel és mellette folyamatos arab számmal kell megjelölni (pl.: Ö/1, Ö/2, stb.). Állomás területén kiágazó saját célú vágány kiágazási váltója állomási számot kap. A következő többi váltó számozása a kiágazási váltó száma mellett folytatólagosan alkalmazott arab számokkal történik (pl.: 2/1, 2/2, stb.). A járműtelep területén lévő váltók számozása 201-gyel, a műhelyek területén lévőké 301-gyel kezdődik és folytatólagosan halad az utolsó váltóig. 23. Hogyan kell számozni az útsorompókat állomáson és a nyílt pályán? Útsorompó számozása ( pont) 153. Az állomási körzetben lévő útsorompókat SR betűkkel, és az állomás páros végén páros, a páratlan végén páratlan számmal kell jelölni (pl.: SR1, SR2). Nyíltvonali útsorompókat AS betűkkel és azzal a szelvényszámmal kell jelölni, amelyben vannak (pl.: AS 50). 24. Hogyan kell jelölni a peronokat? Peron jelölése ( pont) 154. A végpont felé haladó vonatok részére kiépített peronokat A betűvel, a kezdőpont felé haladó vonatok részére kialakított peronokat pedig B betűvel kell megjelölni a megállóhelyeken. Forgalmi ismeretek 12.

13 25. Milyen szabályokat ismer a motorvonatok kivilágításával kapcsolatban? Világítás ( pont) 160. Az esti szürkület kezdetétől a reggeli világosság kezdetéig, illetve a távolbalátás korlátozottsága esetén a kivilágítandó váltójelzőket, a szolgálati helyiségeket, a személyszállító kocsik utastereit, valamint az utasforgalom részére kialakított területeket ki kell világítani, és a nem személyszállító vonatok végét a sötétben előírtak szerint kell megjelölni. A fenti időszakon kívül ezeket a területeket csak a világítási berendezések karbantartása céljából és annak időtartama alatt szabad kivilágítani. A járművek kivilágításáért a járművezető a felelős, egyéb helyek, területek kivilágításáért felelős személyt a szolgálati hely végrehajtási utasításában kell meghatározni Az alagúti vonalszakasz világítására vonatkozóan a H melléklet 8.4. pontja rendelkezik. Vagyis : 8.4. Az alagúti szakaszba történő bemenetel előtt a teljes alagúti térvilágítást be kell kapcsolni, kijövetelkor minden esetben ki kell kapcsolni. Az alagúti térvilágításnak a munkavégzés (bent tartózkodás) teljes időtartama alatt égnie kell! Amennyiben az nem működik, az alagúti szakaszba bemenni tilos, a bent lévőknek az alagúti szakaszt azonnal el kell hagyni. A térvilágítás kapcsolója Batthyány tér állomás I. sz. vágány utas peronjának végénél, a Ba V1 jelző mellett a falon található. A térvilágítás be-, és kikapcsolásáért, az alagúti szakaszba bemenő, jelen mellékletből vizsgázott dolgozó a felelős. 26. Ismertesse a váltók forgalmi szempontból figyelembe veendő alkatrészeit! Az alkatrészek felsorolása ( pont) 170. A váltók forgalmi szempontból figyelembe jövő alkatrészei: a tősínek, a csúcssínek, a csúcssíneket összekötő rudak, a gyökkötések, a sínszékek, - egyes váltóknál az állítás megkönnyítésére beépített görgős csúcssín emelő szerkezetek az állítókészülék, a váltójelző, csúcssín rögzítő szerkezet (kampózár, zárnyelv), váltózár. Forgalmi ismeretek 13.

14 27. Ismertesse a váltók használhatóságának forgalmi feltételeit! A váltók használhatóságának ellenőrzése forgalmi szempontból A használhatóság forgalmi feltételei ( pont) 198. A váltó forgalmi szempontból használható állapotban van, ha: a) alkatrészei épek és a mozgatható alkatrészek könnyen mozognak; b) a simuló csúcssín tökéletesen simul a tősínhez, a másik pedig a tősíntől kellő távolságban van; c) a tősínek és a simuló csúcssínek között nincsen oda nem tartozó anyag vagy tárgy (hó, jég, kő, stb.); d) az összekötő rúd nem görbült meg, vagy nem szakadt el; e) a csúcssín rögzítő szerkezet tökéletesen záródik és; f) váltójelzős váltónál a váltójelző a váltó állásának megfelelő jelzést mutatja. A váltójelző használhatatlansága nem zárja ki a váltón történő közlekedést. A váltójelző használhatatlansága esetén a váltóellenőrzést fokozott gondossággal kell elvégezni. A váltójelző használhatatlanságáról a járművezetőt értesíteni kell. 28. Ki és mikor állíthat váltót vonat, illetve a. tolatás részére? Váltóállítás vonat részére ( pont) 208. Vonat részére a váltókat a vágányút beállításával megbízott váltókezelők, vagy a forgalmi szolgálattevők kötelesek állítani. Váltóállítás tolatás részére ( pont) 209. Tolatás részére a központi állítású váltókat az állítóközpontban szolgálatot végző váltókezelő, vagy a forgalmi szolgálattevő köteles állítani Tolatás közben a helyszíni állítású váltókat a tolatásban résztvevő dolgozók kötelesek állítani. A váltóállítás ideje ( pont) 211. Vonat részére a váltókat a vágányút beállításakor, tolatás közben pedig olyan időben kell állítani, hogy az átállítás a járműnek a váltóhoz érkezése előtt teljesen befejeződjék. Közvetlenül a haladó jármű előtt csak akkor szabad váltót átállítani, ha az átállítással baleset hárítható el. Sohasem szabad váltót jármű alatt átállítani. Forgalmi ismeretek 14.

15 29. Ki engedélyezhet tolatást állomáson, nyílt vonalon? Hogyan kell értesíteni a járművezetőt a tolatás engedélyezéséről motorvonattal történő tolatáskor? Alapszabályok ( pont) 297. Tolatás engedélyezésére jogosított dolgozó engedélye, továbbá tolatásvezető jelenléte és személyes vezetése nélkül sehol és sohasem szabad tolatni. A tolatás engedélyezése ( pont) 298. Állomáson, kezelési körzetben tolatást a forgalmi szolgálattevő, vagy KÖFI engedélyezhet, illetőleg rendelhet el. Központi forgalomirányításra berendezett vonalakon a tolatás engedélyezését a szolgálati helyek végrehajtási utasításában kell szabályozni Nyílt pályán vagy nyíltvonali szolgálati helyen vonattal végzendő tolatást csak a vonatot a nyílt pályára indító forgalmi szolgálattevő, vagy KÖFI engedélyezhet, illetőleg rendelhet el Saját célú vágányon a kiszolgálóvonattal végzendő tolatást a vonatot indító forgalmi szolgálattevő, vagy KÖFI köteles engedélyezni. Saját célú vágány tulajdonos dolgozói által végzendő tolatás engedélyezését és mikénti lebonyolítását a szolgálati hely végrehajtási utasításában kell szabályozni Járműtelepi, továbbá más szolgálati ág vágányzatán végzendő tolatás engedélyezését és saját személyzetével történő lebonyolítását az érdekelt szolgálati főnök köteles szabályozni. Ilyen vágányzaton állomási vagy vonatszemélyzet által végzendő tolatás engedélyezését és mikénti végzését az érdekelt szolgálati főnökkel egyetértve a szolgálati hely végrehajtási utasításában kell szabályozni. Értesítés a tolatás engedélyezéséről ( pont) 302. Tolatás engedélyezésekor, továbbá a tolatás engedélyezéséről szóló értesítés alkalmával közölni kell az elvégzendő feladatokat, a tolatás megkezdésének és befejezésének idejét, fel kell hívni a figyelmet az esetleges tolatási korlátozásokra (pl. vágányzárás váltón vagy vágányrészen, a vágányok között folyó munkák stb.) és arra is, hogy mely vágányok között, mellett vagy fölött végeznek munkát más szolgálati ág dolgozói, vagy a vasúttal szerződéses viszonyban álló munkáltatók dolgozói. A fentieket a tolatásvezetővel közölni kell Nem kell Tolatási Jegyzéken elrendelni a tolatást: - egyedül mozgó vontatójármű esetében; - személyszállító szerelvények zárt egységben történő mozgásakor; - vonatok egyik vágányról a másikra történő átállásakor; - ha a forgalmi szolgálattevő személyesen vezeti a tolatást. Forgalmi ismeretek 15.

16 Engedélyt a tolatásra a tolatásvezetőnek kell adni, és a tolatás engedélyezéséről a tolatásban résztvevő valamennyi dolgozót értesíteni kell. A tolatás engedélyezése ( pont) Állomáson, kezelési körzetben tolatást a o forgalmi szolgálattevő, vagy KÖFI engedélyezhet, illetőleg rendelhet el. Engedélyt a tolatásra a tolatásvezetőnek kell adni, Központi forgalomirányításra berendezett vonalakon a tolatás engedélyezését a szolgálati helyek o végrehajtási utasításában kell szabályozni. Engedélyt a tolatásra a tolatásvezetőnek kell adni, Nyílt pályán vagy nyíltvonali szolgálati helyen vonattal végzendő tolatást csak a o vonatot a nyílt pályára indító forgalmi szolgálattevő, vagy KÖFI engedélyezhet, illetőleg rendelhet el. Engedélyt a tolatásra a tolatásvezetőnek kell adni, Értesítés a tolatás engedélyezéséről ( pont) 302. Tolatás engedélyezésekor, továbbá a tolatás engedélyezéséről szóló értesítés alkalmával közölni kell az elvégzendő feladatokat, a tolatás megkezdésének és befejezésének idejét, fel kell hívni a figyelmet az esetleges tolatási korlátozásokra (pl. vágányzárás váltón vagy vágányrészen, a vágányok között folyó munkák stb.) és arra is, hogy mely vágányok között, mellett vagy fölött végeznek munkát más szolgálati ág dolgozói, vagy a vasúttal szerződéses viszonyban álló munkáltatók dolgozói. A fentieket a tolatásvezetővel közölni kell. Nyílt pályán, továbbá saját célú vágányon vonattal végzendő tolatás engedélyezéséről a vonatvezető élőszóval köteles értesíteni a tolatásban részt vevő dolgozókat. Nyílt pályán vagy nyíltvonali szolgálati helyen, továbbá saját célú vágányon kiszolgáló vonattal végzendő tolatásra a vonatvezetőnek o Írásbeli rendelkezésen kell engedélyt adni. Állomáson (a járművezetőt) a tolatás engedélyezéséről és az elvégzendő feladatokról a tolatásvezető köteles értesíteni. Forgalmi ismeretek 16.

17 30. Kinek kell a tolatásvezetői teendőket ellátnia motorvonattal történő tolatás esetén 314. Nem kell külön tolatásvezetőt alkalmazni az alábbi esetekben, mert annak feladatát a járművezető látja el: - egyedül mozgó két vezető állásos vontatójármű esetében; - motorvonatok zárt egységben történő mozgatásakor; - munkagépek mozgásakor. Egyedül történő tolatás alkalmával a járművezetőnek minden esetben a menetirány szerinti első vezetőállásról kell a járművet vezetni. Vezetőállás hiánya vagy használhatatlansága esetén tolatásvezetőt kell kirendelni a 313. pont szerint. Vagyis 313. A tolatást vezetheti: rendszeresített tolatásvezető; a vonatvezető: vonattal végzendő tolatások alkalmával olyan állomásokon, ahol nincsen rendszeresített tolatásvezető. Ha azonban a tolatás vezetése gátolná a vonatvezetőt egyéb vonatvezetői munkájában és emiatt a vonat tartózkodása meghosszabbodnék: a forgalmi szolgálattevő engedélyével a tolatás vezetése átadható a csapat más tagjának, aki vonatvezetői szakvizsgával, helyi ismerettel, kellő gyakorlattal rendelkezikm akit a vonatvezető jelöl ki; kocsirendező, váltókezelő: gépkörüljárások, személyszállító vonat szerelvényének csökkentése, erősítése és átállítása alkalmával; a tolatószolgálatban jártas vasúti dolgozó: emberi erővel, vagy pedig közúti gépjárművel végzendő tolatás alkalmával; az előzőekben felsorolt személyek hiányában a forgalmi szolgálattevő; más szolgálati ág vágányzatán nem állomási vagy vonatszemélyzettel végzendő tolatást az érdekelt szolgálati főnök által kijelölt dolgozó. Forgalmi ismeretek 17.

18 31. Milyen teendői vannak a tolatásvezetőnek? A tolatásvezető teendői ( pont) 316. A tolatásvezető a tolatást a helyszínen köteles vezetni. A tolatásvezetőnek olyan helyen kell tartózkodnia, ahonnan a tolatásban résztvevőkkel : közvetlenül vagy jelzésadás útján értekezni tud, a vágányzatot kellő távolságban áttekintheti, és megfigyelheti a tolatásban résztvevők, valamint a járművek mozgását. Tolatási mozgás megkezdése előtt köteles a tolatásban részt vevő dolgozókkal o közölni az elvégzendő műveleteket és azok végrehajtási módját. Tolatás közben köteles ellenőrizni, hogy a tolatásban résztvevők helyükön vannak-e és rendelkezéseinek megfelelően végzik-e a munkát A tolatásvezető az első mozgás megkezdése előtt köteles az iránt intézkedni, hogy: a) a járműveken tartózkodó személyeket, továbbá a vágányok közelében tartózkodókat értesítsék a tolatás megkezdéséről; b) a vágányok közelében vagy a vágányok fölött, a kocsik tetején vagy lépcsőjén tartózkodókat, továbbá a járművekben tartózkodó nem szállított személyeket távolítsák el; c) a közúti járműveket és rakodógépeket távolítsák el a vasúti járművek közeléből; d) a kocsiknál szüntessék meg a rakodást, illetőleg a javítást és távolítsák el a kocsikat a rakodóhellyel összekötő tárgyakat, illetve félbehagyott rakodás esetén a rakományt rögzítsék; e) a mozgatandó kocsik ajtóit csukják be, a nyitott kocsik ajtóit rögzítsék, a kocsikat kapcsolják össze és a kerekek alól távolítsák el a megfutamodás megakadályozása végett odatett eszközöket; f) a tervezett mozgás útjában lévő vágányzáró sorompókat, illetőleg siklasztó sarukat a vágányról távolítsák el; g) kellő helyen elég dolgozó álljon rendelkezésre. Amennyiben a tolatásvezető feladatait a járművezető látja el, az a), b) és f) alpontokban előírtakat a tolatást engedélyező forgalmi szolgálattevő köteles végrehajtani. Forgalmi ismeretek 18.

19 318. A tolatásvezető minden mozgás megkezdése előtt köteles meggyőződni arról, hogy: a) a tervezett mozgást semmi sem akadályozza és a mozgás következtében nem keletkezik akadály, járműmegfutamodás vagy más veszélyes helyzet; b) meghúzták-e a szükséges kéziféket azokon a járműveken, vagy elhelyezték-e a féksarut azon járművek alatt, amelyekre tolatást fognak végezni; c) feloldották-e a kézifékeket azokon a járműveken, amelyekkel a mozgást végezni fogják; d) a tolatásjelzők Szabad a tolatás! jelzést adnak, és a váltók helyesen állnak; e) nyíltvonali tolatás alkalmával a figyelembe jövő főjelzők továbbhaladást megtiltó állásban vannak; f) lezárták-e az útsorompókat, illetőleg helyükön vannak-e a jelzőőrök; g) megvizsgálták-e a tolatás közben kezelendő kézifékeket. Fentiekről a tolatásvezető személyesen vagy pedig a tolatásban résztvevőktől való érdeklődés útján köteles meggyőződni. Forgalmi ismeretek 19.

20 32. Hogyan kell közölni a járművezetővel tolatás közben a tolatási vágányút beállításának megtörténtét? A vágányút beállításának közlése ( pont) 338. Ha tolatás közben a váltót (váltókat) nem a tolatásvezető állítja, a váltót állító dolgozó a kért vágányút beállítása után köteles a tolatásvezető felé a tolatás megkezdéséhez, illetőleg folytatásához Közeledj felém! vagy Távolodj tőlem! jelzést adni annak jeléül, hogy a váltókat a kért vágányútra vezető állásba állította. Távolodj tőlem!" jelzés Nappal kibontott jelzőzászló vagy az egyik kar, sötétben fehér fényű jelzőlámpa függőleges irányban fel- és lefelé mozgatása a járművezető felé. A látható jelzést szükség esetén ki kell egészíteni a jelzősíppal adott egy hosszú hanggal. Közeledj felém!" jelzés Nappal kibontott jelzőzászló vagy az egyik kar, sötétben fehér fényű jelzőlámpa mozgatása vízszintes irányban a járművezető felé. A látható jelzést szükség esetén ki kell egészíteni a jelzősíppal adott egy rövid és egy hosszú hanggal. Ha a tolatás részére nem kell váltót állítani, a váltót állító dolgozó köteles a tolatásvezető felé a tolatás megkezdéséhez, illetőleg a folytatásához jelzést adni. Nem kell a vágányút beállítását közölni és jelzést adni akkor, ha annak megtörténtét a biztosított tolatásjelző (tolatásjelzők) Szabad a tolatás! jelzése jelzi, Szabad a tolatás! egy fehér fény A "Szabad a tolatás!" jelzés azt jelenti, hogy az engedélyezett tolatás a jelzőn túl is folytatható, a forgalmi utasításban szabályozott módon. vagy a váltóállító dolgozó a tolatásvezetőt a vágányút beállításáról élőszóval értesíti. A tolatásvezető csak a kézi jelzés (jelzések), illetőleg a tolatásjelző (tolatásjelzők) Szabad a tolatás! jelzésének megfigyelése, vagy az értesítés vétele után adhat engedélyt a tolatási mozgás megkezdésére, illetőleg folytatására. Forgalmi ismeretek 20.

21 339. A járművezető és a tolatócsapat tagjai váltóra haladás, illetve a jelzés adás előtt kötelesek megfigyelni a váltójelző jelzéseit, váltójelzővel fel nem szerelt váltónál pedig a váltó állását. A jármű megindítása ( pont) 340. A jármű vezetője csak akkor indíthatja el a járművet, ha a mozgás megkezdésére a tolatásvezetőtől élőszóval engedélyt kap, vagy ha a végzendő munkáról történt előzetes tájékoztatás után a tolatásvezetőtől közvetlenül vagy továbbítás útján jelzést kap. 33. Határozza meg a siklott kocsi fogalmát! Milyen esetben szabad a nyílt pályáról csak műszaki vizsgálat után elindulni a vonattal? Kisiklott kocsik besorozása ( pont) 493. Kisiklottnak kell tekinteni: a) az olyan kocsit, amely a vágányról egy vagy több kerekével lelépett; b) az olyan kocsit, amelynél egy vagy több kerék a vágányról lelépett, később azonban ismét vágányra került; c) az olyan kocsit, amelynek kerékpárjai más-más vágányra futottak A kisiklott kocsi futóképességét műszaki dolgozó köteles megvizsgálni és a kocsit csak az általa írásban közölt sebességgel szabad utánfutóként javításba küldeni Kisiklott rakott kocsit az átrakó, illetőleg a javító állomásra szükség szerint külön menetként kell továbbítani A vágányról gépi erővel (pl. daruval) eltávolított, majd ismét a vágányra helyezett kocsik csak műszaki megvizsgálás után továbbíthatók Féksarut átugró, de a vágányon maradó kocsit nem kell kisiklottnak minősíteni, azonban meg kell vizsgáltatni. Hőnfutott kocsik besorozása ( pont) 498. Nem szabad továbbítani hőnfutott, továbbá olyan kocsit, amelynél kezdődő hőnfutás jelei mutatkoznak. Ha valamely kocsinál csapágymelegedés van és a kocsit műszaki dolgozó megvizsgálás után futó képesnek minősíti, a kocsira a további útvonalon fokozott figyelmet kell fordítani és tartózkodás alatt mindig meg kell vizsgálni. Forgalmi ismeretek 21.

22 34. Ismertesse a vonatszemélyzet vezénylésére és létszámára vonatkozó szabályokat! A vonatszemélyzet vezénylése, létszáma ( pont) 512. A rendes vonatok személyzetének szolgálatát személyzeti beosztási keretben kell szabályozni. A rendkívüli vonatokhoz esetenként kell személyzetet vezényelni Rendes vonatokhoz szükséges személyzetet a mindenkor érvényes szerelvény fordulótervben meghatározott járműtípusok, illetve vonatnemek szerint kell kiállítani az érvényes menetrend alapján Szolgálati vonathoz az igénylő szolgálati ág köteles mozdonyt és vonatszemélyzetet rendelni az érdekelt üzemegységtől. Valamennyi más rendkívüli vonathoz az üzemegységi diszpécseren keresztül kell a vonatot indító állomásnak a vonatszemélyzetet megrendelni A vonatok közlekedhetnek: a) járművezetővel; b) járművezetővel és egy vonatkísérővel, a vonatkísérő lehet: vonatvezető, vezető jegyvizsgáló; c) járművezetővel és több vonatkísérővel. 35. Milyen adatokat kell tartalmaznia egy operatív menetrendnek? Operatív menetrend ( pont) 527. Operatív menetrend a rendkívüli vonatok részére esetenként a vonatot indító állomás forgalmi szolgálattevője, vagy az üzemegységi diszpécser által elkészített egy vagy több állomásközre érvényes menetrend, melyről a járművezetőt értesíteni kell. Az operatív menetrendnek tartalmaznia kell: - a vonat számát és elnevezését; - az alkalmazható sebességet; - a tervezett menettartamot (megállási, indulási időpótlék, tiszta menetidő, tervezett tartózkodás, a visszajelentéshez szükséges idő). Forgalmi ismeretek 22.

23 36. Ismertesse az állomástávolságú közlekedésre vonatkozó szabályok közül azokat, amelyek a járművezető szolgálat ellátását szabályozzák! Követő vonat indítása állomástávolságban Alapszabály ( pont) 558. Állomástávolságú közlekedésre berendezett pályán az elöl haladó vonat után ugyanarra a vágányra általában csak akkor szabad követő vonatot indítani, ha az elöl haladó vonat megérkezett a következő állomásra és erről visszajelentés érkezett Visszajelentés nélkül indított vonat részére a kijárati jelzőt kezelni nem szabad, mellette Szabad az elhaladás! jelzést kell adni, vagy a járművezetőt értesíteni kell a jelző melletti elhaladásról Ha két állomás forgalmi szolgálattevője között az értekezés lehetetlen és emiatt visszajelentés nem érkezett, át kell térni az időközi közlekedésre. Vonatindítás visszajelentés bevárása nélkül ( pont) 561. Állomástávolságú közlekedésre berendezett pályán visszajelentés bevárása nélkül nappal értekezés lehetősége esetén csak az alábbiakban szabályozott módon indítható vonat: - az értekezés a következő állomás forgalmi szolgálattevőjével és a vonal személyzettel lehetséges; - a távolbalátás nem korlátozott; - a következő állomás forgalmi szolgálattevője engedélyt adott az indításra; - a forgalmi szolgálattevő a vonalszemélyzetet a közlekedésről értesítette; - az elöl haladó vonat nem operatív menetrend alapján közlekedik A követő egység a vonatot legfeljebb 200 m távolságra közelítheti meg A vonat járművezetőjét Írásbeli rendelkezéssel kell értesíteni a visszajelentés előtti közlekedésről A követő vonat a következő állomás bejárati jelzője előtt minden esetben köteles megállni. Tovább csak abban az esetben haladhat, ha részére kezelték a bejárati jelzőt, hívó vagy kézijelzéssel illetve élőszóval kapott felhatalmazást a behaladásra A visszajelentés bevárása nélkül közlekedő vonat a pálya, a látási és ívviszonyoknak megfelelően úgy köteles közlekedni, hogy felmerülő akadály előtt a vonat biztosan megállítható legyen. Szolgálati vonat indítása visszajelentés előtt ( pont) 566. Az elöl haladó vonatot legfeljebb egy szolgálati vonat és legfeljebb 40 km/h sebességgel követheti. Engedélyt a vonat és a követő szolgálati vonat részére egyszerre is lehet kérni és visszajelentést a szolgálati vonat beérkezése után egyszerre is lehet adni. Rendes vonat indítása visszajelentés előtt ( pont) 567. Ha a rendes vonat késése a menetrendi követési időköz nagyságát eléri, akkor a követő vonat visszajelentés bevárása nélkül elindítható. A visszajelentés bevárása nélkül elindított vonat után a következő azonos irányú vonat csak visszajelentésre indítható. Forgalmi ismeretek 23.

24 37. Milyen térközrendszereket ismer? Jellemezze ezeket! Térközrendszerek ( pont) 568. A térközi közlekedésre berendezett pályák között megkülönböztetünk: a) önműködő térközbiztosító rendszerrel felszerelt pályát, ahol a jelzőkön emberi beavatkozás nélkül változnak meg a jelzések; b) biztosított térközjelzőkkel felszerelt pályát, ahol a jelzők között szerkezeti függés van, a jelzőket a térközőrök állítják továbbhaladást engedélyező állásba, a vonatok állítják továbbhaladást megtiltó állásba. A vonatok elő- és visszajelentése a Kezelési Szabályzatban előírt kezelési műveletekkel történik; c) nem biztosított térközjelzőkkel felszerelt pályát, ahol a térközjelzők között nincsen szerkezeti függés, a jelzőket a vonatjelentő őrök állítják, és ők adnak elő- és visszajelentést is, d) szükség vonatjelentő őri közlekedési rendet, ahol térközjelzők nincsenek, a szükség vonat jelentőőr hordozható jelzőkkel, jelzőeszközökkel, távbeszélőn, vagy rádiótelefonon adott közleményekkel szabályozza a forgalmat. Forgalmi ismeretek 24.

25 38. Ismertesse térközi közlekedésre berendezett pályán a vonatok közlekedésére vonatkozó szabályok közül azokat, amelyek a járművezető szolgálat-ellátását szabályozzák! Vonat indítása visszajelentés bevárása nélkül ( pont) 573. Térközi közlekedésre berendezett pályán visszajelentés bevárása nélkül vonatot indítani az pontban szabályozott módon szabad. A kiadott írásbeli rendelkezés csak egy térközre érvényes. Forgalmi ismeretek 25.

26 Vagyis: Követő vonat indítása állomástávolságban Alapszabály ( pont) 558. Állomástávolságú közlekedésre berendezett pályán az elöl haladó vonat után ugyanarra a vágányra általában csak akkor szabad követő vonatot indítani, ha az elöl haladó vonat megérkezett a következő állomásra és erről visszajelentés érkezett Visszajelentés nélkül indított vonat részére a kijárati jelzőt kezelni nem szabad, mellette Szabad az elhaladás! jelzést kell adni, vagy a járművezetőt értesíteni kell a jelző melletti elhaladásról Ha két állomás forgalmi szolgálattevője között az értekezés lehetetlen és emiatt visszajelentés nem érkezett, át kell térni az időközi közlekedésre. Vonatindítás visszajelentés bevárása nélkül ( pont) 561. Állomástávolságú közlekedésre berendezett pályán visszajelentés bevárása nélkül nappal értekezés lehetősége esetén csak az alábbiakban szabályozott módon indítható vonat: - az értekezés a következő állomás forgalmi szolgálattevőjével és a vonal személyzettel lehetséges; - a távolbalátás nem korlátozott; - a következő állomás forgalmi szolgálattevője engedélyt adott az indításra; - a forgalmi szolgálattevő a vonalszemélyzetet a közlekedésről értesítette; - az elöl haladó vonat nem operatív menetrend alapján közlekedik A követő egység a vonatot legfeljebb 200 m távolságra közelítheti meg A vonat járművezetőjét Írásbeli rendelkezéssel kell értesíteni a visszajelentés előtti közlekedésről A követő vonat a következő állomás bejárati jelzője előtt minden esetben köteles megállni. Tovább csak abban az esetben haladhat, ha részére kezelték a bejárati jelzőt, hívó vagy kézijelzéssel illetve élőszóval kapott felhatalmazást a behaladásra A visszajelentés bevárása nélkül közlekedő vonat a pálya, a látási és ívviszonyoknak megfelelően úgy köteles közlekedni, hogy felmerülő akadály előtt a vonat biztosan megállítható legyen. Szolgálati vonat indítása visszajelentés előtt ( pont) 566. Az elöl haladó vonatot legfeljebb egy szolgálati vonat és legfeljebb 40 km/h sebességgel követheti. Engedélyt a vonat és a követő szolgálati vonat részére egyszerre is lehet kérni és visszajelentést a szolgálati vonat beérkezése után egyszerre is lehet adni. Rendes vonat indítása visszajelentés előtt ( pont) 567. Ha a rendes vonat késése a menetrendi követési időköz nagyságát eléri, akkor a követő vonat visszajelentés bevárása nélkül elindítható. A visszajelentés bevárása nélkül elindított vonat után a következő azonos irányú vonat csak visszajelentésre indítható. Forgalmi ismeretek 26.

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra Elővárosi vasúti pályahálózaton VASÚTI MUNKAVEZETŐ, VONALGONDOZÓ Infrastruktúra (BKV Zrt. HÉV F.2. sz.forgalmi és kapcsolódó szabályozások) IDŐSZAKOS VIZSGA 2014 TESZTKÉRDÉSEK A Vizsgaközpont által készített

Részletesebben

Vonalgondozó Budapest KTI 2013. április 10.

Vonalgondozó Budapest KTI 2013. április 10. Név: Gyakorló teszt Születési hely: Gyakorló teszt Születési idő: 1900. január 1. Aláírás:... Vonalgondozó Budapest KTI 2013. április 10. A dolgozat beadásának ideje:... Helyes válaszok száma:... Eredmény:...

Részletesebben

1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 4. Saját célú, térségi és keskeny nyomtávolságú pályahálózaton Kocsirendező alapképzés (Sajátcélú vasúti pályahálózatok Szolgálati Utasítása) ismereti és vizsga anyag. 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1.1. AZ

Részletesebben

Szállítmánykísérő Budapest KTI 2013. április 10.

Szállítmánykísérő Budapest KTI 2013. április 10. Név: Gyakorló teszt Születési hely: Gyakorló teszt Születési idő: 1900. január 1. Aláírás:... Szállítmánykísérő Budapest KTI 2013. április 10. A dolgozat beadásának ideje:... Helyes válaszok száma:...

Részletesebben

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra Elővárosi vasúti pályahálózaton EGYSZERŰSÍTETT FORGALMI (távközlő-, villamos felsővezetéki-, biztosítóberendezési-, pálya szakszolgálat) Infrastruktúra (BKV Zrt. HÉV F.2. sz.forgalmi és kapcsolódó szabályozások)

Részletesebben

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra Elővárosi vasúti pályahálózaton ÁLTALÁNOS FORGALMI Infrastruktúra (BKV Zrt. HÉV F.2. sz.forgalmi és kapcsolódó szabályozások) IDŐSZAKOS VIZSGA 2014 TESZTKÉRDÉSEK A Vizsgaközpont által készített kérdések

Részletesebben

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

2. sz. módosítás tervezet az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz

2. sz. módosítás tervezet az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz 2. sz. módosítás tervezet az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz Melléklet Az Utasítás 1. fejezetének 1.1. alfejezetében az 1.1.1. pont az alábbiak szerint módosul: 1.1.1. Az F. 1. sz. Jelzési Utasítás (a továbbiakban:

Részletesebben

Vasúti jelző és biztosító berendezések. Készítette: Szűcs Tamás

Vasúti jelző és biztosító berendezések. Készítette: Szűcs Tamás Vasúti jelző és biztosító berendezések 2016 Készítette: Szűcs Tamás A MÁV Zrt. Pályavasúti Üzletág Forgalmi Főosztálya által kibocsátott és a Nemzetközi Közlekedési Hatóság által jóváhagyott: - F. 1. sz.

Részletesebben

Egyszerűsített forgalmi alapképzés (gépészeti szolgáltatás) KTI-VVK február 20.

Egyszerűsített forgalmi alapképzés (gépészeti szolgáltatás) KTI-VVK február 20. Név: Gyakorló teszt Születési hely: Gyakorló teszt Születési idő: 1900. január 1. Aláírás:... Egyszerűsített forgalmi alapképzés (gépészeti szolgáltatás) KTI-VVK 2013. február 20. A dolgozat beadásának

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: nincs

Tájékoztató. Használható segédeszköz: nincs 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 841 05 Vasútforgalmi szolgálattevő Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel

Részletesebben

Jelzőőr Budapest KTI április 10.

Jelzőőr Budapest KTI április 10. Név: Gyakorló teszt Születési hely: Gyakorló teszt Születési idő: 1900. január 1. Aláírás:... Jelzőőr Budapest KTI 2013. április 10. A dolgozat beadásának ideje:... Helyes válaszok száma:... Eredmény:...

Részletesebben

EGYSZERŰSÍTETT FORGALMI INFRASTRUKTÚRA (távközlő-, erősáramú-, biz-ber. és pálya szolgálatok) FOGASKEREKŰ VASÚT

EGYSZERŰSÍTETT FORGALMI INFRASTRUKTÚRA (távközlő-, erősáramú-, biz-ber. és pálya szolgálatok) FOGASKEREKŰ VASÚT EGYSZERŰSÍTETT FORGALMI INFRASTRUKTÚRA (távközlő-, erősáramú-, biz-ber. és pálya szolgálatok) FOGASKEREKŰ VASÚT (BKV ZRT. Fogaskerekű Forgalmi Utasítás és kapcsolódó szabályozások) IDŐSZAKOS VIZSGA 2014

Részletesebben

12. A VONATSZEMELYZET HELYE ES LÉTSZÁMA A VONATOKON

12. A VONATSZEMELYZET HELYE ES LÉTSZÁMA A VONATOKON F.2. Pályavasúti üzletág Forgalmi Főosztály 12. A VONATSZEMELYZET HELYE ES LÉTSZÁMA A VONATOKON 149/279 A mozdonyok biztosítása, a vonatszemélyzet vezénylése ta. 12.1. A vonatok továbbításához szükséges

Részletesebben

Jelzési, Forgalmi és Gépészeti Utasítás I Melyik jelzést adó eszköz, berendezés nem használható át nem tekinthető alagútban?

Jelzési, Forgalmi és Gépészeti Utasítás I Melyik jelzést adó eszköz, berendezés nem használható át nem tekinthető alagútban? Jelzési, Forgalmi és Gépészeti Utasítás I. 1.1 Mi a jelzés? Jelzési, Forgalmi és Gépészeti Utasítás I. 1.2 Mivel adhatók jelzések? Jelzési, Forgalmi és Gépészeti Utasítás I. 1.2 Hogyan kell megfigyelni

Részletesebben

Mozdonyfelvigyázó forgalmi vizsga KTI-VVK február 20.

Mozdonyfelvigyázó forgalmi vizsga KTI-VVK február 20. Név: Gyakorló teszt Születési hely: Gyakorló teszt Születési idő: 1900. január 1. Aláírás:... Mozdonyfelvigyázó forgalmi vizsga KTI-VVK 2013. február 20. A dolgozat beadásának ideje:... Helyes válaszok

Részletesebben

I. Fejezet Általános rendelkezések

I. Fejezet Általános rendelkezések I. Fejezet Általános rendelkezések 1. A Végrehajtási Utasítás hatálya, tartalma, kezelése és ismerete: Végrehajtási Utasítás (továbbiakban VU.) hatálya a Sáránd-Nagykereki vonalszakaszra terjed ki. A VU

Részletesebben

Elővárosi pályahálózaton (MÁV-HÉV) Személyszállítás elővárosi vasútijármű-vezetői HÉV Infrastruktúra modul alapképzési program 2018.

Elővárosi pályahálózaton (MÁV-HÉV) Személyszállítás elővárosi vasútijármű-vezetői HÉV Infrastruktúra modul alapképzési program 2018. Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit kft. Vasúti Vizsgaközpont Elővárosi pályahálózaton (MÁV-HÉV) Személyszállítás elővárosi vasútijármű-vezetői HÉV Infrastruktúra modul alapképzési program 2018. Készítette:

Részletesebben

UTASÍTÁS a digitális modulon történő közlekedéshez

UTASÍTÁS a digitális modulon történő közlekedéshez FM1 Utasítás a digitális modulon történő közlekedéshez 1/37 LAGYESZ UTASÍTÁS a digitális modulon történő közlekedéshez Hatálybalépés időpontja: 2009 év hó..nap FM1 Utasítás a digitális modulon történő

Részletesebben

Jelzési, Forgalmi és Gépészeti Utasítás. az erdei vasutak számára

Jelzési, Forgalmi és Gépészeti Utasítás. az erdei vasutak számára az erdei vasutak számára II. rész Forgalmi utasítás TARTALOM 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 5 1.1 FELELŐSSÉG... 5 1.2 MAGATARTÁS A VÁGÁNYOK KÖZÖTT, JÁRMŰVEKEN... 5 1.3 BIZTONSÁGOS MUNKAVÉGZÉSRE ALKALMAS

Részletesebben

VASÚTÜZEMI KÖZLEKEDÉSI, SZÁLLÍTMÁNYOZÁSI ÉS LOGISZTIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA

VASÚTÜZEMI KÖZLEKEDÉSI, SZÁLLÍTMÁNYOZÁSI ÉS LOGISZTIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VASÚTÜZEMI KÖZLEKEDÉSI, SZÁLLÍTMÁNYOZÁSI ÉS LOGISZTIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A vasútüzemi közlekedési, szállítmányozási

Részletesebben

Egyszerűsített forgalmi vizsga (Árufuvarozási szolgáltatás) KTI-VVK 2013. február 20.

Egyszerűsített forgalmi vizsga (Árufuvarozási szolgáltatás) KTI-VVK 2013. február 20. Név: Gyakorló teszt Születési hely: Gyakorló teszt Születési idő: 1900. január 1. Aláírás:... Egyszerűsített forgalmi vizsga (Árufuvarozási szolgáltatás) KTI-VVK 2013. február 20. A dolgozat beadásának

Részletesebben

Vonat fel- és átvevő forgalmi vizsga KTI-VVK 2013. február 20.

Vonat fel- és átvevő forgalmi vizsga KTI-VVK 2013. február 20. Név: Gyakorló teszt Születési hely: Gyakorló teszt Születési idő: 1900. január 1. Aláírás:... Vonat fel- és átvevő forgalmi vizsga KTI-VVK 2013. február 20. A dolgozat beadásának ideje:... Helyes válaszok

Részletesebben

2. sz. módosítás ellenőrző kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz

2. sz. módosítás ellenőrző kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz Jegyvizsgáló forgalmi vizsga ellenőrző kérdései az F.1. Jelzési Utasításhoz, az F.2. Forgalmi Utasításhoz, és az F.2. Forgalmi Utasítás Függelékeihez az Országos közforgalmú, térségi és saját célú vasúti

Részletesebben

Egyszerűsített forgalmi vizsga (Távközlő) Budapest KTI április 10.

Egyszerűsített forgalmi vizsga (Távközlő) Budapest KTI április 10. Név: Gyakorló teszt Születési hely: Gyakorló teszt Születési idő: 1900. január 1. Aláírás:... Egyszerűsített forgalmi vizsga (Távközlő) Budapest KTI 2013. április 10. A dolgozat beadásának ideje:... Helyes

Részletesebben

Forgalmi szolgálattevő Vasútüzemvitel-ellátó

Forgalmi szolgálattevő Vasútüzemvitel-ellátó 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Vonatközlekedés önműködő biztosított térközjelzőkkel felszerelt pályán, ha az önműködő térközbiztosító berendezés használhatatlan:

Vonatközlekedés önműködő biztosított térközjelzőkkel felszerelt pályán, ha az önműködő térközbiztosító berendezés használhatatlan: 1 Vonatközlekedés önműködő biztosított térközjelzőkkel felszerelt pályán, ha az önműködő térközbiztosító berendezés használhatatlan: Közlekedési rend: Állomástávolság (mindkét közlekedési iránynak megfelelően)

Részletesebben

Vasúti személyfuvarozási Vasútüzemvitel-ellátó

Vasúti személyfuvarozási Vasútüzemvitel-ellátó /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

F. 2. sz. FORGALMI UTASÍTÁS

F. 2. sz. FORGALMI UTASÍTÁS F.2. Pályavasúti Üzletág Forgalmi Főosztály 1/271 MAGYAR ÁLLAMVASUTAK ZRT. F. 2. sz. FORGALMI UTASÍTÁS Hatálybalépés időpontja: 200.. hó..nap. 2/271 Pályavasúti Üzletág Forgalmi Főosztály F.2. JÓVÁHAGYTA

Részletesebben

Módosítások előjegyzése. Hatálybalépés ideje

Módosítások előjegyzése. Hatálybalépés ideje Módosítások előjegyzése Tételszám A módosítás száma Hatálybalépés ideje A módosítás tárgya Módosította 2 Tartalomjegyzék 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 5 1.1. A Végrehajtási Utasítás hatálya... 5 1.2. A

Részletesebben

2 SZABAD VASUTAS A VASÚTI D OLGOZÓK S ZABAD S ZAKSZERVEZETE LAPJA

2 SZABAD VASUTAS A VASÚTI D OLGOZÓK S ZABAD S ZAKSZERVEZETE LAPJA 2 SZABAD VASUTAS A VASÚTI D OLGOZÓK S ZABAD S ZAKSZERVEZETE LAPJA A VASÚTI D OLGOZÓK S ZABAD S ZAKSZERVEZETE LAPJA SZABAD VASUTAS 3 1. Mi a Bejárati jelzô fogalma? (F.1. 1.2.4.) 3 Pont a. A közlekedô vonatoknak

Részletesebben

Módosítások előjegyzése. Hatályba lépés ideje

Módosítások előjegyzése. Hatályba lépés ideje Módosítások előjegyzése Tételszám A módosítás száma Hatályba lépés ideje A módosítás tárgya Módosította 2 Tartalom 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 7 1.1. A Végrehajtási Utasítás hatálya... 7 1.2. A Végrehajtási

Részletesebben

Ellenőrző kérdések. 2. sz. módosítás az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz. 1.3. alfejezet. 2.2.1. pont. 2.2.2. pont. 2.4.2.5. pont

Ellenőrző kérdések. 2. sz. módosítás az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz. 1.3. alfejezet. 2.2.1. pont. 2.2.2. pont. 2.4.2.5. pont 1.3. alfejezet Ellenőrző kérdések 2. sz. módosítás az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz 1. Hol kötelesek a dolgozók a napszaknak megfelelő kézi jelzőeszközöket tolatás, illetve vonatközlekedés közben tartani?

Részletesebben

Készült a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. Baross Gábor Oktatási Központtal képzési szerződésben álló vasútvállalatok munkavállalói részére

Készült a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. Baross Gábor Oktatási Központtal képzési szerződésben álló vasútvállalatok munkavállalói részére Készült a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. OKTATÁSI SEGÉDLET A Magyar Államvasutak Zrt. F. 1. sz. JELZÉSI UTASÍTÁS 3. számú módosításának F. 2. sz. FORGALMI UTASÍTÁS 4. számú módosításának F.2. sz. FORGALMI

Részletesebben

Biztosító berendezési műszerész Budapest KTI április 10.

Biztosító berendezési műszerész Budapest KTI április 10. Név: Gyakorló teszt Születési hely: Gyakorló teszt Születési idő: 1900. január 1. Aláírás:... Biztosító berendezési műszerész Budapest KTI 2013. április 10. A dolgozat beadásának ideje:... Helyes válaszok

Részletesebben

Gyermekvasúti vonatkísérő forgalmi vizsga KTI-VVK február 20.

Gyermekvasúti vonatkísérő forgalmi vizsga KTI-VVK február 20. Név: Gyakorló teszt Születési hely: Gyakorló teszt Születési idő: 1900. január 1. Aláírás:... Gyermekvasúti vonatkísérő forgalmi vizsga KTI-VVK 2013. február 20. A dolgozat beadásának ideje:... Helyes

Részletesebben

F. 2. sz. FORGALMI UTASÍTÁS

F. 2. sz. FORGALMI UTASÍTÁS F.2. Pályavasúti Üzemeltetési Főigazgatóság 1/279 MAGYAR ÁLLAMVASUTAK ZRT. F. 2. sz. FORGALMI UTASÍTÁS Hatálybalépés időpontja: 2008. április hó 06. nap. 2/279 Pályavasúti Üzemeltetési Főigazgatóság F.2.

Részletesebben

Ellenőrző kérdések. 2. sz. módosítás az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz

Ellenőrző kérdések. 2. sz. módosítás az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz 1.3. alfejezet Ellenőrző kérdések 2. sz. módosítás az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz 1. Hol kötelesek a dolgozók a napszaknak megfelelő kézi jelzőeszközöket tolatás, illetve vonatközlekedés közben tartani?

Részletesebben

VASÚTSZAKMAI GYAKORLATI OKTATÓK 2018.

VASÚTSZAKMAI GYAKORLATI OKTATÓK 2018. VASÚTSZAKMAI GYAKORLATI OKTATÓK IDŐSZAKOS KÉPZÉSE 2018. Összeállította: Vadkerti Ferenc VASÚTI VIZSGAKÖZPONT 19/2011. 6. mód. Értelmező rend 2 (új 18. 19 és 20. pont) Mi tartozik a K k k körébe: k ny v,

Részletesebben

1.3./B. sz. Forgalmi vizsga tesztkérdések F. 1. sz. Jelzési Utasítás

1.3./B. sz. Forgalmi vizsga tesztkérdések F. 1. sz. Jelzési Utasítás 1.3./B. sz. Forgalmi vizsga tesztkérdések F. 1. sz. Jelzési Utasítás 1. Mit nevezünk alakjelzőnek? a) Vonatforgalmat vagy tolatási mozgást szabályozó, a vasúti pálya mellett elhelyezett, helyhezkötött

Részletesebben

Jelzési, Forgalmi és Gépészeti Utasítás

Jelzési, Forgalmi és Gépészeti Utasítás az erdei vasutak számára I. rész Jelzési utasítás TARTALOM 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 4 1.1 A JELZÉSEK RENDELTETÉSE... 4 1.2 A JELZÉSEK ADÁSA ÉS MEGFIGYELÉSE... 4 1.3 A JELZÉSEK ALKALMAZÁSA NAPPAL ÉS

Részletesebben

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból Vezető jegyvizsgáló forgalmi vizsga ellenőrző kérdései az F.1. Jelzési Utasításhoz, az F.2. Forgalmi Utasításhoz, és az F.2. Forgalmi Utasítás Függelékeihez az Országos közforgalmú, térségi és saját célú

Részletesebben

F.1. Jelzési ismeretek 1. Mit jelent a jelzés parancselvének érvényesítése? 2. Határozza meg a jelzők, jelzőeszközök és figyelmeztető jelek fogalmát!

F.1. Jelzési ismeretek 1. Mit jelent a jelzés parancselvének érvényesítése? 2. Határozza meg a jelzők, jelzőeszközök és figyelmeztető jelek fogalmát! Jelzési ismeretek 1. Mit jelent a jelzés parancselvének érvényesítése? 2. Határozza meg a jelzők, jelzőeszközök és figyelmeztető jelek fogalmát! 3. Határozza meg a távolbalátás és a szabadlátás korlátozottságának

Részletesebben

VASÚTI JÁRMŰVEZETŐ FOGASKEREKŰ VASÚT személyszállítás Infrastruktúra. (BKV ZRT. Fogaskerekű Vasút F.2. Forgalmi Utasítás és kapcsolódó szabályozások)

VASÚTI JÁRMŰVEZETŐ FOGASKEREKŰ VASÚT személyszállítás Infrastruktúra. (BKV ZRT. Fogaskerekű Vasút F.2. Forgalmi Utasítás és kapcsolódó szabályozások) VASÚTI JÁRMŰVEZETŐ FOGASKEREKŰ VASÚT személyszállítás Infrastruktúra (BKV ZRT. Fogaskerekű Vasút F.2. Forgalmi Utasítás és kapcsolódó szabályozások) IDŐSZAKOS VIZSGA 2014 TESZTKÉRDÉSEK A Vizsgaközpont

Részletesebben

Villamos fûtési lakatos vizsga

Villamos fûtési lakatos vizsga A VASÚTI D OLGOZÓK S ZABAD S ZAKSZERVEZETE LAPJA SZABAD VASUTAS 3 F.1. Jelzési Utasítás 1-5. fejezet 1. Hol kötelesek a dolgozók a napszaknak megfelelô kézi jelzôeszközöket tolatási, illetve vonatközlekedési

Részletesebben

Jegyvizsgáló /belföldi, nemzetközi/ alapképzési program

Jegyvizsgáló /belföldi, nemzetközi/ alapképzési program Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Vasúti Vizsgaközpont Jegyvizsgáló /belföldi, nemzetközi/ alapképzési program 2017. VVK-2017/1155 1 Képzés megnevezése: Jegyvizsgáló /belföldi, nemzetközi/ 1.

Részletesebben

Általános forgalmi alapképzés KÉPZÉSI PROGRAM

Általános forgalmi alapképzés KÉPZÉSI PROGRAM Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit kft. Vasúti Vizsgaközpont Elővárosi vasúti pályahálózat (HÉV) Általános forgalmi alapképzés KÉPZÉSI PROGRAM Készítette és szerkesztette: Közlekedéstudományi Intézet

Részletesebben

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból Vezető jegyvizsgáló forgalmi vizsga ellenőrző kérdései az F.1. Jelzési Utasításhoz, az F.2. Forgalmi Utasításhoz, és az F.2. Forgalmi Utasítás Függelékeihez az Országos közforgalmú, térségi és saját célú

Részletesebben

F.1. sz. Jelzési Utasítás, valamint F.2. sz. Forgalmi Utasítás és Függelékeiből történő vizsgáztatások tesztkérdései és azok megoldása.

F.1. sz. Jelzési Utasítás, valamint F.2. sz. Forgalmi Utasítás és Függelékeiből történő vizsgáztatások tesztkérdései és azok megoldása. F.1. sz. Jelzési Utasítás, valamint F.2. sz. Forgalmi Utasítás és Függelékeiből történő vizsgáztatások tesztkérdései és azok megoldása. 1.3. D vizsgatípus 1/34 A vizsgakérdések összeállítása a Humán Információs

Részletesebben

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból Kocsirendező, Saruzó, Vonali kocsirendező, Szállítmánykísérő forgalmi vizsga ellenőrző kérdései az F.1. Jelzési Utasításhoz, az F.2. Forgalmi Utasításhoz, és az F.2. Forgalmi Utasítás Függelékeihez az

Részletesebben

Módosítások előjegyzése. A módosítás száma A módosítás tárgya Átvezette. 2. B/ sz. Módosítás (érv.: től)

Módosítások előjegyzése. A módosítás száma A módosítás tárgya Átvezette. 2. B/ sz. Módosítás (érv.: től) Tételszám Módosítások előjegyzése A módosítás száma A módosítás tárgya Átvezette 1. B/423 Hatálybaléptetés 2. B/434 1. sz. Módosítás (érv.: 2011. 11. 14-től) 3. B/421 2. sz. Módosítás (érv.: 2012. 11.

Részletesebben

F.1. sz. Jelzési Utasítás, valamint F.2. sz. Forgalmi Utasítás és Függelékeiből történő vizsgáztatások tesztkérdései és azok megoldása.

F.1. sz. Jelzési Utasítás, valamint F.2. sz. Forgalmi Utasítás és Függelékeiből történő vizsgáztatások tesztkérdései és azok megoldása. F.1. sz. Jelzési Utasítás, valamint F.2. sz. Forgalmi Utasítás és Függelékeiből történő vizsgáztatások tesztkérdései és azok megoldása. 1.6. A vizsgatípus 1/19 A vizsgakérdések összeállítása a Humán Információs

Részletesebben

VONALI VÉGREHAJTÁSI UTASÍTÁS

VONALI VÉGREHAJTÁSI UTASÍTÁS TERÜLETI IGAZGATÓSÁG BUDAPEST TERÜLETI FORGALMI OSZTÁLY Iktatószám: 57588/2014/MAV VONALI VÉGREHAJTÁSI UTASÍTÁS Kelenföld Székesfehérvár és Érd elágazás Tárnok KÖFI vonalszakaszon a szolgálat ellátására

Részletesebben

Általános forgalmi vizsga Budapest KTI április 10.

Általános forgalmi vizsga Budapest KTI április 10. Név: Gyakorló teszt Születési hely: Gyakorló teszt Születési idő: 1900. január 1. Aláírás:... Általános forgalmi vizsga Budapest KTI 2013. április 10. A dolgozat beadásának ideje:... Helyes válaszok száma:...

Részletesebben

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból Váltókezelő forgalmi vizsga ellenőrző kérdései az F.1. Jelzési Utasításhoz, az F.2. Forgalmi Utasításhoz, és az F.2. Forgalmi Utasítás Függelékeihez az Országos közforgalmú, térségi és saját célú vasúti

Részletesebben

1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1. Saját célú, térségi és keskeny nyomtávolságú pályahálózaton Általános forgalmi alapképzés (Sajátcélú vasúti pályahálózatok Szolgálati Utasítása) ismereti és vizsga anyag. 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

Részletesebben

I. Általános rendelkezések

I. Általános rendelkezések 2 1. A Végrehajtási Utasítás hatálya I. Általános rendelkezések Ez a Vonali Végrehajtási Utasítás (továbbiakban VVU) hatálya kiterjed a 117. sz. vasútvonal Ohat-Pusztakócs - Tiszalök állomások között lévő

Részletesebben

Végrehajtási Utasítás: Harkakötöny Balotaszállás - Kunfehértó-elágazás

Végrehajtási Utasítás: Harkakötöny Balotaszállás - Kunfehértó-elágazás 2 3 Módosítások előjegyzése Tételszám Módosítás tárgya Iktatószám Érvényes 1. hatálybaléptetés 33948-1/2013/MAV 2013.08.26. 4 Tartalomjegyzék Módosítások előjegyzése... 4 Tartalomjegyzék... 5 1. Általános

Részletesebben

Elővárosi vasúti (HÉV) pályahálózat

Elővárosi vasúti (HÉV) pályahálózat Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Vasúti Vizsgaközpont Elővárosi vasúti (HÉV) pályahálózat ÁLTALÁNOS FORGALMI ALAPKÉPZÉS (2018) KÉPZÉSI PROGRAM KTI/VVK/1734-1/2019 2019.09.17. 2019 A képzés megnevezése

Részletesebben

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból Váltókezelő forgalmi vizsga ellenőrző kérdései az F.1. Jelzési Utasításhoz, az F.2. Forgalmi Utasításhoz, és az F.2. Forgalmi Utasítás Függelékeihez az Országos közforgalmú, térségi és saját célú vasúti

Részletesebben

F.1. sz. Jelzési Utasítás, valamint F.2. sz. Forgalmi Utasítás és Függelékeiből történő vizsgáztatások tesztkérdései és azok megoldása.

F.1. sz. Jelzési Utasítás, valamint F.2. sz. Forgalmi Utasítás és Függelékeiből történő vizsgáztatások tesztkérdései és azok megoldása. F.1. sz. Jelzési Utasítás, valamint F.2. sz. Forgalmi Utasítás és Függelékeiből történő vizsgáztatások tesztkérdései és azok megoldása. 1.6. vizsgatípus 1/44 A vizsgakérdések összeállítása a Humán Információs

Részletesebben

Vágánykapcsolások. Készítette: Szűcs Tamás

Vágánykapcsolások. Készítette: Szűcs Tamás Vágánykapcsolások Készítette: Szűcs Tamás 2016 I. Vágánykapcsolások Feladatuk: Lehetővé teszik a vasúti járművek, illetve szerelvények számára a vágányokon való áthaladást. Eszközei: a. kitérők, b. tolópadok,

Részletesebben

Kötelezhető- e az engedélyes a közforgalmú vasút jelzési és forgalmi utasításai előírásainak alkalmazására?(6. pont) 1 p

Kötelezhető- e az engedélyes a közforgalmú vasút jelzési és forgalmi utasításai előírásainak alkalmazására?(6. pont) 1 p I.Általános rendelkezések Mit tartalmaz az Iparvágányok Szolgálati Utasítása?(3. pont) Mit tartalmaz az Iparvágányok Szolgálati Utasítása?(3. pont) Mit tartalmaz a Kiegészítő Szolgálati Utasítás?(5. pont)

Részletesebben

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra. BKV Rt. Kelet-nyugati metróvonal F.2. Forgalmi Utasítása

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra. BKV Rt. Kelet-nyugati metróvonal F.2. Forgalmi Utasítása TOLATÁSVEZETŐ földalatti (Metró) pályahálózaton K-NY (M2) (BKV Rt. Kelet-nyugati metróvonal F.2. Forgalmi Utasítása és kapcsolódó szabályozások) IDŐSZAKOS VIZSGA 2014 TESZTKÉRDÉSEK A Vizsgaközpont által

Részletesebben

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra. BKV Rt. Metró F.2. Forgalmi Utasítás (É-D)

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra. BKV Rt. Metró F.2. Forgalmi Utasítás (É-D) TOLATÁSVEZETŐ földalatti (Metró) pályahálózaton É-D (M3) (BKV Rt. Metró F.2. Forgalmi Utasítás és kapcsolódó szabályozások) IDŐSZAKOS VIZSGA 2014 TESZTKÉRDÉSEK A Vizsgaközpont által készített kérdések

Részletesebben

Országos pályahálózat személy, -és/vagy áruszállítás és tolatást végző járművezető KTI-VVK 2013. február 20.

Országos pályahálózat személy, -és/vagy áruszállítás és tolatást végző járművezető KTI-VVK 2013. február 20. Név: Gyakorló teszt Születési hely: Gyakorló teszt Születési idő: 1900. január 1. Aláírás:... Országos pályahálózat személy, -és/vagy áruszállítás és tolatást végző járművezető KTI-VVK 2013. február 20.

Részletesebben

Önállósító forgalmi (Forgalmi szolgálattevők részére) alapképzési program

Önállósító forgalmi (Forgalmi szolgálattevők részére) alapképzési program Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit kft. Vasúti Vizsgaközpont Önállósító forgalmi (Forgalmi szolgálattevők részére) alapképzési program Jóváhagyási szám: VVK-2017/1411 Jóváhagyás dátuma: 2017.10.17 2017

Részletesebben

Önállósító forgalmi. 1.4. Hatósági vizsgával záruló alapképzés X

Önállósító forgalmi. 1.4. Hatósági vizsgával záruló alapképzés X Képzés megnevezése: Önállósító forgalmi 1. A program besorolása 1.1. Általános képzés - 1.2. Nyelvi képzés - 1.3. Szakmai képzés - 1.4. Hatósági vizsgával záruló alapképzés X 2. A program célja A vasúti

Részletesebben

F. 2. sz. FORGALMI UTASÍTÁS

F. 2. sz. FORGALMI UTASÍTÁS F.2. Pályavasúti Üzletág Forgalmi Főosztály 1/266 MAGYAR ÁLLAMVASUTAK ZRT. F. 2. sz. FORGALMI UTASÍTÁS Hatálybalépés időpontja: 200.. hó..nap. Törölt: (Az 1. és 2. sz. módosításokkal egységes szerkezetbe

Részletesebben

Ellenőrző kérdések. 2. sz. módosítás az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz

Ellenőrző kérdések. 2. sz. módosítás az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz 1.3. alfejezet Ellenőrző kérdések 2. sz. módosítás az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz 1. Hol kötelesek a dolgozók a napszaknak megfelelő kézi jelzőeszközöket tolatás, illetve vonatközlekedés közben tartani?

Részletesebben

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból Jegyvizsgáló forgalmi vizsga ellenőrző kérdései az F.1. Jelzési Utasításhoz, az F.2. Forgalmi Utasításhoz, és az F.2. Forgalmi Utasítás Függelékeihez az Országos közforgalmú, térségi és saját célú vasúti

Részletesebben

Magyar Államvasutak Zrt. Szolgálati menetrendkönyv a MÁV Zrt. Pályavasúti Üzletága részére. 100 d. Záhony Csop. Eperjeske-Rendező Batyevo

Magyar Államvasutak Zrt. Szolgálati menetrendkönyv a MÁV Zrt. Pályavasúti Üzletága részére. 100 d. Záhony Csop. Eperjeske-Rendező Batyevo Magyar Államvasutak Zrt. Szolgálati menetrendkönyv a MÁV Zrt. Pályavasúti Üzletága részére 100 d Záhony Csop Eperjeske-Rendező Batyevo 1435 mm és 15 mm-es nyomtávon Érvényes: 11. december 11-től Gy. 148-1958/11.

Részletesebben

F.1. sz. Jelzési Utasítás, valamint F.2. sz. Forgalmi Utasítás és Függelékeiből történő vizsgáztatások tesztkérdései 1.4.

F.1. sz. Jelzési Utasítás, valamint F.2. sz. Forgalmi Utasítás és Függelékeiből történő vizsgáztatások tesztkérdései 1.4. F.1. sz. Jelzési Utasítás, valamint F.2. sz. Forgalmi Utasítás és Függelékeiből történő vizsgáztatások tesztkérdései 1.4. vizsgatípus 1/35 A vizsgakérdések összeállítása a Humán Információs Rendszer Oktatási

Részletesebben

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra. BKV Rt. Milleniumi Földalatti Vasút F.2.

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra. BKV Rt. Milleniumi Földalatti Vasút F.2. PERONŐR INFRASTRUKTÚRA MILLENIUMI FÖLDALATTI VASÚT (BKV Rt. MFAV Forgalmi Utasítás és kapcsolódó szabályozások) IDŐSZAKOS VIZSGA 2014 TESZTKÉRDÉSEK A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal

Részletesebben

F.1. sz. Jelzési Utasítás, valamint F.2. sz. Forgalmi Utasítás és Függelékeiből történő vizsgáztatások tesztkérdései és azok megoldása.

F.1. sz. Jelzési Utasítás, valamint F.2. sz. Forgalmi Utasítás és Függelékeiből történő vizsgáztatások tesztkérdései és azok megoldása. F.1. sz. Jelzési Utasítás, valamint F.2. sz. Forgalmi Utasítás és Függelékeiből történő vizsgáztatások tesztkérdései és azok megoldása. 1.9. vizsgatípus 1/39 A vizsgakérdések összeállítása a Humán Információs

Részletesebben

VONALI VÉGREHAJTÁSI UTASÍTÁS

VONALI VÉGREHAJTÁSI UTASÍTÁS Pályavasúti Területi Központ Forgalmi Osztály Szeged Iktatószám: Gy.1006-679/2010.FO. VONALI VÉGREHAJTÁSI UTASÍTÁS a Mezőtúr (bez.) - Gyoma Csárdaszállás (kiz.) távvezérelt vonalszakasz, valamint a Mezőtúr

Részletesebben

Módosítások előjegyzése. Tételszám A módosítás száma A módosítás tárgya Érvényes -tól

Módosítások előjegyzése. Tételszám A módosítás száma A módosítás tárgya Érvényes -tól 2 Módosítások előjegyzése Tételszám A módosítás száma A módosítás tárgya Érvényes -tól 3 1. Általános rendelkezések 1.1. A végrehajtási utasítás hatálya A végrehajtási utasítás hatálya kiterjed a Mezőhegyes

Részletesebben

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból Vasúti munkavezető, vonalgondozó forgalmi vizsga ellenőrző kérdései az F.1. Jelzési Utasításhoz, az F.2. Forgalmi Utasításhoz, és az F.2. Forgalmi Utasítás Függelékeihez az Országos közforgalmú, térségi

Részletesebben

F. 1. SZÁMÚ JELZÉSI UTASÍTÁS

F. 1. SZÁMÚ JELZÉSI UTASÍTÁS BUDAPESTI KÖZLEKEDÉSI VÁLLALAT FOGASKEREKŰ VASÚT F. 1. SZÁMÚ JELZÉSI UTASÍTÁS Jóváhagyta a Közlekedési Hírközlési és Vízügyi Minisztérium Vasúti Közlekedési Főosztálya a 453.804/1994. szám alatt, 1994.10.01.-től.

Részletesebben

Készült a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. Baross Gábor Oktatási Központtal képzési szerződésben álló vasútvállalatok munkavállalói részére

Készült a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. Baross Gábor Oktatási Központtal képzési szerződésben álló vasútvállalatok munkavállalói részére Készült a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. OKTATÁSI SEGÉDLET A Magyar Államvasutak Zrt. F. 1. sz. JELZÉSI UTASÍTÁS 3. számú módosításának F. 2. sz. FORGALMI UTASÍTÁS 4. számú módosításának F.2. sz. FORGALMI

Részletesebben

3. sz. módosítás tervezet az F.2. sz. Forgalmi Utasításhoz

3. sz. módosítás tervezet az F.2. sz. Forgalmi Utasításhoz 3. sz. módosítás tervezet az F.2. sz. Forgalmi Utasításhoz Melléklet Az Utasítás 1. fejezetének 1.1. alfejezetében az 1.1.4.1. pontot pótlás nélkül törölni kell, továbbá az 1.1.1., 1.1.4., 1.1.5., 1.1.6.

Részletesebben

F.1. sz. Jelzési Utasítás, valamint F.2. sz. Forgalmi Utasítás és Függelékeiből történő vizsgáztatások tesztkérdései és azok megoldása.

F.1. sz. Jelzési Utasítás, valamint F.2. sz. Forgalmi Utasítás és Függelékeiből történő vizsgáztatások tesztkérdései és azok megoldása. F.1. sz. Jelzési Utasítás, valamint F.2. sz. Forgalmi Utasítás és Függelékeiből történő vizsgáztatások tesztkérdései és azok megoldása. 1.4. és 1.3 D vizsgatípus 1/42 A vizsgakérdések összeállítása a Humán

Részletesebben

Eltérések vizsgán a kérdések száma: 51 db. 3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból. 1. fejezet

Eltérések vizsgán a kérdések száma: 51 db. 3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból. 1. fejezet Országos pályahálózaton munkavégzés, karbantartás, építés és tolatást végző járművezető forgalmi vizsga ellenőrző kérdései az F.1. Jelzési Utasításhoz, az F.2. Forgalmi Utasításhoz, és az F.2. Forgalmi

Részletesebben

Vonatközlekedés és tolatás közben adható kézi-, és hangjelzések

Vonatközlekedés és tolatás közben adható kézi-, és hangjelzések Vonatközlekedés és tolatás közben adható kézi-, és hangjelzések V. Fejezet Tankönyv F.1. 42.-50.oldal 1 MEGÁLLJ! Megállj-jelzést kell adni: balesetveszély esetén pl.: a vonat szétszakadt, a mozdonyvezető

Részletesebben

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból Általános forgalmi, Önállósító forgalmi és Vasútüzem vezető vizsga ellenőrző kérdései az F.1. Jelzési Utasításhoz, az F.2. Forgalmi Utasításhoz, és az F.2. Forgalmi Utasítás Függelékeihez az Országos közforgalmú,

Részletesebben

Jelzési, Forgalmi és Gépészeti Utasítás I. 1.5. Melyik jelzést adó eszköz, berendezés nem használható át nem tekinthető alagútban?

Jelzési, Forgalmi és Gépészeti Utasítás I. 1.5. Melyik jelzést adó eszköz, berendezés nem használható át nem tekinthető alagútban? Jelzési, Forgalmi és Gépészeti Utasítás I. 1.1 Mi a jelzés? Jelzési, Forgalmi és Gépészeti Utasítás I. 1.2 Mivel adhatók jelzések? Jelzési, Forgalmi és Gépészeti Utasítás I. 1.2 Hogyan kell megfigyelni

Részletesebben

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból Vonat fel- és átvevő forgalmi vizsga ellenőrző kérdései az F.1. Jelzési Utasításhoz, az F.2. Forgalmi Utasításhoz, és az F.2. Forgalmi Utasítás Függelékeihez az Országos közforgalmú, térségi és saját célú

Részletesebben

VÉGREHAJTÁSI UTASÍTÁS KUNSZENTMÁRTON-ELÁGAZÁS FORGALMÁNAK SZABÁLYOZÁSÁRA

VÉGREHAJTÁSI UTASÍTÁS KUNSZENTMÁRTON-ELÁGAZÁS FORGALMÁNAK SZABÁLYOZÁSÁRA PÁLYAVASÚTI ÜZEMELTETÉS TERÜLETI KÖZPONT SZEGED FORGALMI OSZTÁLY SZEGED 31465-1/2013/MAV VÉGREHAJTÁSI UTASÍTÁS KUNSZENTMÁRTON-ELÁGAZÁS FORGALMÁNAK SZABÁLYOZÁSÁRA Érvényes: Hatálybaléptetéstől 2 Módosítások

Részletesebben

2. sz. módosítás ellenőrző kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz

2. sz. módosítás ellenőrző kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításhoz Általános forgalmi, Önállósító forgalmi és Vasútüzem vezető vizsga ellenőrző kérdései az F.1. Jelzési Utasításhoz, az F.2. Forgalmi Utasításhoz, és az F.2. Forgalmi Utasítás Függelékeihez az Országos közforgalmú,

Részletesebben

Jelzési, Forgalmi és Gépészeti Utasítás

Jelzési, Forgalmi és Gépészeti Utasítás Jelzési, Forgalmi és Gépészeti Utasítás az erdei vasutak számára Helyi melléklet i Erdei Vasút Jóváhagyta: Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Erdészeti Főosztálya 46268 / 2005 számmal TARTALOM

Részletesebben

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból Egyszerűsített forgalmi alapképzés (gépészeti szolgáltatás) forgalmi vizsga ellenőrző kérdései az F.1. Jelzési Utasításhoz, az F.2. Forgalmi Utasításhoz, és az F.2. Forgalmi Utasítás Függelékeihez az Országos

Részletesebben

Vasúti jelző- és biztosítóberendezések. Bocz Péter, egyetemi adjunktus

Vasúti jelző- és biztosítóberendezések. Bocz Péter, egyetemi adjunktus Vasúti jelző- és biztosítóberendezések Bocz Péter, egyetemi adjunktus Érintett témák Általános bevezetés Alapfogalmak Jelzők és jelzéseik Vonali biztosítóberendezések Állomási biztosítóberendezések Vonatbefolyásolás

Részletesebben

Készült a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. Baross Gábor Oktatási Központtal képzési szerződésben álló vasútvállalatok munkavállalói részére

Készült a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. Baross Gábor Oktatási Központtal képzési szerződésben álló vasútvállalatok munkavállalói részére Készült a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. OKTATÁSI SEGÉDLET A Magyar Államvasutak Zrt. F. 1. sz. JELZÉSI UTASÍTÁS 3. számú módosításának F. 2. sz. FORGALMI UTASÍTÁS 4. számú módosításának F.2. sz. FORGALMI

Részletesebben

Általános forgalmi alapképzési program (Balatonfenyves Gazdasági Vasút)

Általános forgalmi alapképzési program (Balatonfenyves Gazdasági Vasút) Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit kft. Vasúti Vizsgaközpont Általános forgalmi alapképzési program (Balatonfenyves Gazdasági Vasút) VVK-2018/236 2018.03.06 Képzés megnevezése: Általános forgalmi 1.

Részletesebben

Készült a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. Baross Gábor Oktatási Központtal képzési szerződésben álló vasútvállalatok munkavállalói részére

Készült a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. Baross Gábor Oktatási Központtal képzési szerződésben álló vasútvállalatok munkavállalói részére Készült a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. OKTATÁSI SEGÉDLET A Magyar Államvasutak Zrt. F. 1. sz. JELZÉSI UTASÍTÁS 3. számú módosításának F. 2. sz. FORGALMI UTASÍTÁS 4. számú módosításának F.2. sz. FORGALMI

Részletesebben

FORGALMI DISZPÉCSER FOGASKEREKŰ VASÚT Infrastruktúra. (BKV ZRT. Fogaskerekű Vasút F.2. Forgalmi Utasítás és kapcsolódó szabályozások)

FORGALMI DISZPÉCSER FOGASKEREKŰ VASÚT Infrastruktúra. (BKV ZRT. Fogaskerekű Vasút F.2. Forgalmi Utasítás és kapcsolódó szabályozások) FORGALMI DISZPÉCSER FOGASKEREKŰ VASÚT Infrastruktúra (BKV ZRT. Fogaskerekű Vasút F.2. Forgalmi Utasítás és kapcsolódó szabályozások) IDŐSZAKOS VIZSGA 2014 TESZTKÉRDÉSEK A Vizsgaközpont által készített

Részletesebben

F.1. sz. Jelzési Utasítás, valamint F.2. sz. Forgalmi Utasítás és Függelékeiből történő vizsgáztatások tesztkérdései és azok megoldása.

F.1. sz. Jelzési Utasítás, valamint F.2. sz. Forgalmi Utasítás és Függelékeiből történő vizsgáztatások tesztkérdései és azok megoldása. F.1. sz. Jelzési Utasítás, valamint F.2. sz. Forgalmi Utasítás és Függelékeiből történő vizsgáztatások tesztkérdései és azok megoldása. 1.3. A vizsgatípus 1/82 A vizsgakérdések összeállítása a Humán Információs

Részletesebben

A vasúti pálya felújítása, karbantartása a forgalmi szakszolgálat szemszögéből

A vasúti pálya felújítása, karbantartása a forgalmi szakszolgálat szemszögéből Üzemeltetési vezérigazgató-helyettesi szervezet Forgalmi főosztály Kiss Gábor főosztályvezető 2017. Szeptember 20. A vasúti pálya felújítása, karbantartása a forgalmi szakszolgálat szemszögéből 1 1. Menetrendszerűség

Részletesebben

A ŽSR és MÁV forgalmi szolgálattevők egymás közötti kommunikációjának típusüzenetei

A ŽSR és MÁV forgalmi szolgálattevők egymás közötti kommunikációjának típusüzenetei MZ Slovenské Nové Mesto - Sátoraljaújhely Príloha 5 A ŽSR és MÁV forgalmi szolgálattevők egymás közötti kommunikációjának típusüzenetei 880 Sátoraljaújhely SLOVENSKÉ NOVÉ MESTO 0 881 HIDASNÉMETI Čaňa 1

Részletesebben

Eltérések vizsgán a kérdések száma: 50 db. 3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból. 1. fejezet

Eltérések vizsgán a kérdések száma: 50 db. 3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból. 1. fejezet Általános forgalmi, Önállósító forgalmi és Vasútüzem vezető vizsga ellenőrző kérdései az F.1. Jelzési Utasításhoz, az F.2. Forgalmi Utasításhoz, és az F.2. Forgalmi Utasítás Függelékeihez az Országos közforgalmú,

Részletesebben