FIB402_KIV_V01 Oldal: 1 / 9

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "FIB402_KIV_V01 Oldal: 1 / 9"

Átírás

1 FIB402_KIV_V01 Oldal: 1 / 9

2 FIB402_KIV_V01 Oldal: 2 / 9 KIVONAT a FIB402 jelű folyamathoz, VÁLLALKOZÓK részére 1. A folyamat célja A tűzvédelmi jogszabályokban, követelményekben meghatározott feltételek teljesítésének szabályozása a tűzesetek megelőzése érdekében. A tűzvédelmi követelmények teljes körű megismeréséhez szükséges a Paksi Atomerőmű Zrt. Tűzvédelmi Szabályzat (továbbiakban Tűzvédelmi Szabályzat) vonatkozó részeinek ismertetése is. 2. A folyamat eljárásrendjének és vonatkozó végrehajtási utasításainak összefoglaló leírása Általános használati szabályok A használatra vonatkozó általános tűzvédelmi követelményeket a Tűzvédelmi Szabályzat határozza meg. A használat tűzvédelmi követelményeit minden munkavégző köteles betartani. A használati tűzvédelmi követelmények teljesítéséhez szükséges feltételek biztosítása a munkahelyi vezető (a vállalkozó megfelelő szintű vezetője) feladata. A munkahelyi vezető a területén ellenőrzi a tűzvédelmi használati követelmények teljesülését, szükség esetén intézkedik az előírásoknak megfelelő állapot biztosítására. A tűzveszélyes folyadékkal, zsírral szennyezett éghető hulladékot nem éghető anyagú, jól záródó fedéllel ellátott edényben kell gyűjteni, majd erre a célra kijelölt helyen kell tárolni. A műhelyekben, egyéb helyiségekben csak az ott folytatott folyamatos tevékenységhez szükséges anyagokat, eszközöket szabad tárolni, különös tekintettel az éghető anyagokra. Éghető folyadék, gázpalack csak az adott területre érvényes munkahelyi tűzvédelmi szabályzatban meghatározott mennyiségben és módon tárolható. Az éghető folyadékok és gázok tárolását az épületeken belül minimális, szükséges szintre kell korlátozni. Az épületen belül előírás szerint kialakított közlekedési útvonalakat leszűkíteni, raktározás céljára felhasználni átmenetileg sem szabad. Segédmotoros kerékpár csak az erre a célra létesített tárolóban vagy az udvartéren, a közlekedési utak szabadon hagyásával tárolható. A társaság területén csak az érvényes előírásoknak megfelelő sértetlen villamos szerszám, gép, berendezés használható. A villamos gépet, berendezést és egyéb készüléket a tevékenység befejezése után ki kell kapcsolni, használaton kívül helyezésük esetén a villamos hálózatról le kell választani.

3 FIB402_KIV_V01 Oldal: 3 / 9 Oktatás, vizsgáztatás Amennyiben a külső gazdasági társaságnak, a vállalkozási szerződésben önálló munkavégzési kötelezettsége vancs, abban az esetben a munkavállalóknak, az önálló munkavégzés megkezdése előtt el kell végezniük a Belépőképzés A modul tanfolyamot és ennek végén AT tűzvédelmi vizsgát is kell tenniük. Az AT tűzvédelmi vizsga letételéig a munkavállaló csak felügyelet mellett foglalkoztatható. A vizsga érvényessége 5 év, ezt követően ismétlődő tűzvédelmi vizsgát kell tenni. A vállalkozók azon munkavállalóit, akiknek az üzemi területen történő anyagszállítás, munkavégzés miatt kell tűzgátló ajtókat nyitott állapotban tartani, azokat ennek feltételeiről dokumentáltan ki kell oktatni. Az oktatás elvégzése a PA Zrt-s koordináló feladata. Az oktatási napló másolati példányát meg kell küldeni a munka- és tűzvédelmi feladatokat ellátó szervezetnek (MTVO). A társaságnál az alábbi jogszabály szerinti és belső előírás szerinti tűzvédelmi szakvizsga kategóriák vannak: Jogszabályi előírás: hegesztők és az építőipari tevékenység során nyílt lánggal járó munkát végzők (HG), az A és B tűzveszélyességi osztályba sorolt, 300 kg tömegmennyiséget meghaladó anyagoknak ipari és szolgáltatás körébe tartozó feldolgozását, technológiai felhasználását és tárolását végzők. (AB), PA Zrt belső előírás: tűzveszélyes tevékenység végzése a PA Zrt. létesítményeiben (TT), A TT szakvizsgát kivéve a PA Zrt. a máshol megszerzett szakvizsga-bizonyítványokat is elfogadja. Amennyiben a munkavállaló nem a PA Zrt-nél tett HG tűzvédelmi szakvizsgát, akkor a szakvizsgabizonyítványát a PA Zrt. elfogadja, de a PA Zrt. területén történő önálló munkavégzéshez a TT vizsgát is le kell tennie, így biztosítva a PA Zrt. előírásainak ismeretét. A HG, AB és TT szakvizsgák a PA Zrt által szervezetten is megszerezhetőek. A HG vagy AB szakvizsgát annak a vezetőnek is le kell tennie, aki a meghatározott tevékenységet végzők munkáját közvetlenül irányítja. 2.1 A folyamat eljárásrendje és vonatkozó végrehajtási utasításai alkalomszerű tűzveszélyes tevékenység szerinti részletének összefoglalása Alkalomszerű tűzveszélyes tevékenység alatt a műhelyen kívül végzett tűzveszélyes tevékenységet értjük *lángvágás, hegesztés, köszörülés, korongos gyorsvágás (flexelés), stb.+. A tűzveszélyes munkavégzési engedély kiadására a vállalkozó cég vezetője vagy az általa megbízott személy jogosult. Az engedélyt kiadónak (munkát elrendelőnek) hegesztő (HG) szakvizsgával, a területileg illetékes személynek (területgazdának) Tűzveszélyes tevékenység végzése a PA Zrt. létesítményeiben (TT) vizsgával kell rendelkeznie. A munkát elrendelő kitölti a FIB402_M01_V01 Alkalomszerű tűzveszélyes munkavégzési engedélyt (tűzgyújtási tömb).

4 FIB402_KIV_V01 Oldal: 4 / 9 Minden esetben meghatározza a tevékenység pontos helyét, kezdési és befejezési idejét, feltünteti a kapcsolódó munkautasítás feladat számát, az elvégzendő munka típusát (lángvágás, hegesztés, gyorsvágás, egyéb), és figyelő szükségességét. Amennyiben rendelkezik információval, meghatározza, hogy: ki kell-e kapcsolni tűzjelző zónát, ha igen, beírja a zóna azonosítóját, kézi üzemmódba kell-e kapcsolni beépített tűzoltórendszert, ha igen, beírja a zóna azonosítóját, éghető anyag eltávolítása szükséges-e, letakarás szükséges-e, gázkoncentráció mérés szükséges-e, milyen típusú és mennyiségű tűzoltó készülék szükséges, egyéb tűzvédelmi előírás szükséges-e. A munkavégzést közvetlenül megelőző helyszíni szemle megtartása a munkát elrendelő feladata. A munkavégzést közvetlenül megelőző helyszíni szemlén részt kell vennie a munkát elrendelőnek, a területileg illetékes vezetőnek (vagy megbízottjának) és a munkavezetőnek. A munkavégzést közvetlenül megelőző helyszíni szemlén a területileg illetékes vezető (vagy megbízottja) kiegészíti a tűzveszélyes munkavégzési engedélyt a munkát elrendelő által nem ismert információkkal, valamint szükség szerint meghatározza a további kiegészítő intézkedéseket. A munkát elrendelő és a munkavezető aláírásával igazolja a tűzveszélyes munkavégzési engedély megfelelőségét. Az érzékelő zónák kikapcsolásának, visszakapcsolásának valamint a beépített tűzoltó rendszerek kikapcsolására vonatkozó követelményeket a következő bekezdés tartalmazza részletesen. Az adott tűzveszélyes munkavégzésnek megfelelő, az előírt tűzvédelmi szakvizsgával rendelkező munkavégzők biztosítása a munkavezető feladata. A tűzveszélyes munkavégzést a területileg illetékes vezető (területgazda), valamint a munkavégzők munkahelyi vezetője rendszeresen, tűzvédelmi szakember szúrópróbaszerűen ellenőrzi. A munka befejezését követően, vagy munkaszünet esetén a munkavégzők kötelesek a munkaterületet és annak környezetét tűzvédelmi szempontból átvizsgálni és minden később esetlegesen tüzet okozó rendellenességet megszüntetni. A munkavezető a munka befejezését köteles jelenteni a munkát elrendelőnek, és az érintett terület illetékes vezetőjének (területgazdának). A munkavezető és a területileg illetékes vezető (területgazda) a munka befejezését a tűzveszélyes munkavégzési engedélyen igazolja. A tűzveszélyes munka a Tűzvédelmi Szabályzatban meghatározott követelmények figyelembevétele, betartása mellett végezhető.

5 FIB402_KIV_V01 Oldal: 5 / 9 Tűzjelző zónák kikapcsolása a tűzjelző rendszerekben Amennyiben a területen olyan munkavégzés folyik (füst-, por-, ködképződéssel járó munka), amely az automatikus érzékelők bejelzésével járna, az adott tűzjelző zónát ki kell kapcsoltatni blokk, hálózati vezénylő, vízkivételi mű Az érzékelő zónák kikapcsolását, visszakapcsolását és ezek nyilvántartását a tűzjelző központ kezelője (1-4 blokkok esetében a vezető elektrikus, a hálózati vezénylőben a hálózati elektrikus, a vízmű vezénylőben pedig a külső üzemi operátor) végzi. Az érzékelő zónák visszakapcsolásának kérése is írásban történik a rendszer nem képes egy adott időpont utáni automatikus élesítésre - ezért a munkavégzőknek a munka befejezését minden esetben be kell jelenteni az adott üzemeltetői szakterületnek. Távkezelt központok A távkezelt központok által felügyelt területek: Karbantartó Gyakorló Központ (KGYK) 07. számú Egészségügyi épület szekunder része Központi raktár és környező épületek Tűzoltó laktanya és környező épületek 09. számú Iroda épület és környező épületek A távkezelt központoknak nincs helyi kezelőszemélyzete, a távkezelést az Atomerőmű Tűzoltóság látja el. A tűzoltólaktanyában történik a tűzjelző zónák ki- és visszakapcsolásának végzése és a nyilvántartói kartonon történő dokumentálása is. A tűzjelző zónák ki- és visszakapcsolásának menete: Kikapcsolási igény esetén a kérelmező feltünteti a kikapcsolandó zóna azonosítóját, a tűzgyújtási engedély vagy munkautasítás (MUT) feladat számát, a dátumot, pontos időt, a saját törzsszámát és aláírja. Ezt követően a híradós végrehajtja a műveletet, amit aláírásával és törzsszámával igazol. A munka befejezésekor a kérelmező aláírásával ill. törzsszáma feltüntetésével megkéri a visszakapcsolást. A híradós a visszakapcsolást végrehajtja, ennek tényét a pontos dátum és idő, valamint az aláírás és törzsszám feltüntetésével igazolja. A Karbantartó Gyakorló Központ (KGYK) épületében lévő tűzjelző központ kezelését - tűzjelző zónák ki- ill. visszakapcsolása - munkaidőben a technológiai oktatási feladatokat ellátó szervezet ezzel megbízott dolgozói, munkaidőn túl a létesítményi tűzoltóság híradós szolgálata látja el.

6 FIB402_KIV_V01 Oldal: 6 / 9 Alkalomszerű tűzveszélyes tevékenység meghosszabbítása Egy műszakot meghaladó tűzveszélyes munkavégzés esetén a FIB402_M02_V01 Alkalomszerű tűzveszélyes munkavégzési engedély meghosszabbítása nyomtatvány kitöltésével lehetséges a meghosszabbítás, azt a munkát elrendelő és a területileg illetékes vezető (vagy megbízottja) aláírásával igazolja. A munkavezetőnek, a munkát elrendelőnek és a területileg illetékes vezetőnek (vagy megbízottjának) minden műszak megkezdése előtt helyszíni szemlét kell tartani. Egyéb esetben (pl. étkezés, eü. szünet vagy az üzemviteli személyzet műszakváltási idejére felfüggesztett munkavégzés) a hosszabbításhoz nem kell helyszíni szemlét tartani.

7 FIB402_KIV_V01 Oldal: 7 / 9 3. A folyamat vonatkozó nyomtatványai Nyomtatvány száma Nincs Nyomtatvány megnevezése

8 FIB402_KIV_V01 Oldal: 8 / 9 4. A folyamat vonatkozó mellékletei A tárgyi fejezetben meghivatkozott mellékleteket a konkrét szerződéses feladat megkezdési feltételeként, a szerződésben megjelölt megrendelői képviselő biztosítja. Melléklet száma FIB402_M01_V01 FIB402_M02_V01 Melléklet megnevezése Alkalomszerű tűzveszélyes munkavégzési engedély Alkalomszerű tűzveszélyes munkavégzési engedély meghosszabbítása 4.1. A FIB402_M01_V01 számú melléklet összefoglalása Az alkalomszerű tűzveszélyes munkavégzés engedélyezése csak a Munka- és Tűzvédelmi Osztályon felvett, sorszámozott, három példányos alkalomszerű tűzveszélyes munkavégzési engedély tömb kitöltésével lehetséges. További tudnivalók a tűzgyújtási engedély tömb borítójának belső oldalán találhatóak A FIB402_M02_V01 számú melléklet összefoglalása Az alkalomszerű tűzveszélyes munkavégzés meghosszabbítása a mellékelt nyomtatvány kitöltésével lehetséges, amit a munkát elrendelő és a területileg illetékes vezető (vagy megbízottja) aláírásával igazol.

9 FIB402_KIV_V01 Oldal: 9 / 9 5. Jelen kivonat mellékletei Nincs Száma Megnevezése

"TT" TÍPUSÚ TŰZVÉDELMI SZAKVIZSGÁHOZ

TT TÍPUSÚ TŰZVÉDELMI SZAKVIZSGÁHOZ MVM Paksi Atomerőmű Zártkörűen Működő Részvénytársaság Biztonsági Igazgatóság Munka- és Tűzvédelmi Osztály FELKÉSZÜLÉSI ANYAG "TT" TÍPUSÚ TŰZVÉDELMI SZAKVIZSGÁHOZ Paks, 2012. augusztus. 01. Oldalszám:

Részletesebben

Kivonat FSU204_KIV_V02. Célja: A PA Zrt. területén történő munkavégzés alkalmával betartandó szabályok ismertetése.

Kivonat FSU204_KIV_V02. Célja: A PA Zrt. területén történő munkavégzés alkalmával betartandó szabályok ismertetése. FSU204_KIV_V02 Oldal: 1 / 7 Kivonat az FSU204 Sugárveszélyes tevékenységek felügyelete folyamatról FSU204_KIV_V02 Célja: A PA Zrt. területén történő munkavégzés alkalmával betartandó szabályok ismertetése.

Részletesebben

Kivonat. a Nem megfelelőségek kezelése folyamatról IOP004_KIV_V03

Kivonat. a Nem megfelelőségek kezelése folyamatról IOP004_KIV_V03 Kivonat a Nem megfelelőségek kezelése folyamatról IOP004_KIV_V03 Célja: Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. területén történő munkavégzés alkalmával betartandó szabályok ismertetése. Hatálya: Jelen kivonat a hivatkozott

Részletesebben

Tűzvédelmi ismeretek 2013. OMKT

Tűzvédelmi ismeretek 2013. OMKT Tűzvédelmi ismeretek 2013. OMKT Tűzvédelem Tűzmegelőzés Tűzoltás Tűzvizsgálat Az égés feltétele Oxigén Gyulladási hőmérséklet Éghető anyag Az oxigén szerepe az égésben A levegő oxigéntartalma 21 % 21-18

Részletesebben

FEL003_KIV_V01 Oldal: 1 / 5

FEL003_KIV_V01 Oldal: 1 / 5 FEL003_KIV_V01 Oldal: 1 / 5 FEL003_KIV_V01 Oldal: 2 / 5 1. A folyamat célja KIVONAT a FEL003 jelű folyamathoz, VÁLLALKOZÓK részére PA Zrt. szervezetei és beszállítói által végzett minőségellenőrzési, anyagvizsgálati

Részletesebben

Beszállítói Fórum. Százhalombatta, 2010. december 20. Varga Attila Finomítás FF és EBK

Beszállítói Fórum. Százhalombatta, 2010. december 20. Varga Attila Finomítás FF és EBK Beszállítói Fórum Százhalombatta, 2010. december 20. Varga Attila Finomítás FF és EBK Tartalomjegyzék Védőeszköz Leválasztótranszformátor EBK Kiskönyv Tűzvédelmi szakvizsga Védőeszköz Védőeszköz Védőeszköz

Részletesebben

OTSZ 5.0 használati előírások

OTSZ 5.0 használati előírások OTSZ 5.0 használati előírások Visegrád, 2014. október 03. előadó: Borsos Tibor tűzvédelmi szakértő az építmények tűzvédelmi használati előírásainak számítanak a XVIII. fejezet HASZNÁLATI SZABÁLYOK XIX.

Részletesebben

53/2005. (XI. 10.) BM rendelet. a tűzvédelmi szakvizsgára kötelezett foglalkozási ágakról, munkakörökről és a szakvizsga részletes szabályairól

53/2005. (XI. 10.) BM rendelet. a tűzvédelmi szakvizsgára kötelezett foglalkozási ágakról, munkakörökről és a szakvizsga részletes szabályairól 53/2005. (XI. 10.) BM rendelet a tűzvédelmi szakvizsgára kötelezett foglalkozási ágakról, munkakörökről és a szakvizsga részletes szabályairól A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról

Részletesebben

Használati szabályok Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat

Használati szabályok Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat Használati szabályok Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat Nézzük meg az előzményeket! 2/2002 (I.23.) BM rendelet Ellenőrzés, javítás: Olyan műszaki és adminisztratív tevékenységek összessége, amelynek

Részletesebben

Villanyszerelő Villamos hálózat és alállomás üzemeltető

Villanyszerelő Villamos hálózat és alállomás üzemeltető A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT TÜZV06 Tárgy: Tűzvédelmi Szabályzat TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT Verziószám: 6.0 Cím: MVM Paksi Atomerőmű Zártkörűen Működő Részvénytársaság Tűzvédelmi Szabályzata A szabályozás hatálya: SZMSZ Szervezeti és Működési

Részletesebben

Tűzoltó készülékekre vonatkozó szabályok

Tűzoltó készülékekre vonatkozó szabályok Tűzoltó készülékekre vonatkozó szabályok az OTSZ-ben (2008. április) Szabados László tű. szds. 1 4. rész, I/5. fejezet 2.2. A helyiséghez kötött, 600 l névleges űrtartalom feletti tárolók közelében tárolóhelyiségenként

Részletesebben

BEÉPÍTETT TŰZVÉDELMI BERENDEZÉSEK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSA

BEÉPÍTETT TŰZVÉDELMI BERENDEZÉSEK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSA I. KATONAI HATÓSÁGI KONFERENCIA Balatonkenese, 2012. május 8 9. BEÉPÍTETT TŰZVÉDELMI BERENDEZÉSEK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSA Készítette: Fóti Zoltán vezető tanácsos HM Hatósági Hivatal Veszélyes Katonai Objektum

Részletesebben

Hatósági ellenőrzés. Tűzvédelmi szabálytalanság

Hatósági ellenőrzés. Tűzvédelmi szabálytalanság Hatósági ellenőrzés szabálytalanság legkisebb legnagyobb 1. előírás megszegése, ha az tüzet idézett elő 100 000 1 000 000 2. szabály megszegése, ha az tüzet idézett elő és az oltási 200 000 3 000 000 tevékenységben

Részletesebben

MUNKATERÜLET MUNKAVÉDELMI ÉS TŰZVÉDELMI ÁTADÁS - ÁTVÉTELE ALVÁLLALKOZÓNAK. A, mint Megrendelő a mai napon Vállalkozónak

MUNKATERÜLET MUNKAVÉDELMI ÉS TŰZVÉDELMI ÁTADÁS - ÁTVÉTELE ALVÁLLALKOZÓNAK. A, mint Megrendelő a mai napon Vállalkozónak MUNKATERÜLET MUNKAVÉDELMI ÉS TŰZVÉDELMI ÁTADÁS - ÁTVÉTELE ALVÁLLALKOZÓNAK A, mint Megrendelő a mai napon Vállalkozónak átadja az alábbi projekt/projektrész munkaterületét, az alábbiak szerint: 1.) Megrendelő:

Részletesebben

Beépített tűzjelző berendezés üzemeltetési és karbantartási napló

Beépített tűzjelző berendezés üzemeltetési és karbantartási napló Beépített tűzjelző berendezés üzemeltetési és karbantartási napló 9/2008 (II.22.) ÖTM. Rendelet OTSZ. Szerint Létesítmény neve:............ Megnyitás ideje:... Zárás ideje:... BEFOGADÓ LÉTESÍTMÉNY (NEVE,

Részletesebben

A TSZVSZ javaslata a tűzvédelmi szakvizsga módosítására

A TSZVSZ javaslata a tűzvédelmi szakvizsga módosítására A TSZVSZ javaslata a tűzvédelmi szakvizsga módosítására Országos Tűzvédelmi Konferencia Visegrád, 2011. szeptember 16. Összeállította: Kuba Róbert Az OKF Tűzvédelmi Főosztály felkérése alapján Szövetségünk

Részletesebben

Tűzvédelmi Szabályzat

Tűzvédelmi Szabályzat Tűzvédelmi Szabályzat Kunmadarai Repülőtér területére Mentők 104 Tűzoltóság 105 Rendőrség 107 Értesítési telefonszám 06 30 7037616 2013 Kunmadarasi Repülőtér 042 hrsz. Tűzvédelmi Szabályzata Rendkívüli

Részletesebben

Amit az Óbudai Egyetemen tűzvédelméről tudni kell! Tisztelt Hallgatók!

Amit az Óbudai Egyetemen tűzvédelméről tudni kell! Tisztelt Hallgatók! Amit az Óbudai Egyetemen tűzvédelméről tudni kell! Tisztelt Hallgatók! Az Óbudai Egyetem tűzvédelmi szabályzatának megalkotásakor az egyik alapvető szándék az volt, hogy az egyetemet hozzásegítse a hatékony

Részletesebben

54/2014. (XII.05.) BM rendelet Országos Tűzvédelmi Szabályzat használatra vonatkozó előírásai. Magyar Közlöny 166. szám

54/2014. (XII.05.) BM rendelet Országos Tűzvédelmi Szabályzat használatra vonatkozó előírásai. Magyar Közlöny 166. szám 54/2014. (XII.05.) BM rendelet Országos Tűzvédelmi Szabályzat használatra vonatkozó előírásai Magyar Közlöny 166. szám előadó: Borsos Tibor tűzvédelmi szakértő az építmények tűzvédelmi használati előírásainak

Részletesebben

MUNKAVÉDELMI OKTATÁSI JEGYZŐKÖNYV. Készült:... év... hó... napján, a...szám alatti hivatalos helyiségében.

MUNKAVÉDELMI OKTATÁSI JEGYZŐKÖNYV. Készült:... év... hó... napján, a...szám alatti hivatalos helyiségében. MUNKAVÉDELMI OKTATÁSI JEGYZŐKÖNYV Készült:... év... hó... napján, a.....szám alatti hivatalos helyiségében. Tárgy: munkavédelmi oktatás *(előzetes, ismétlődő, rendkívüli) Beszámoltatás formája: * (szóbeli

Részletesebben

A tűzvédelmi bírságok rendszere A kötelezően bírságolandó tételek sorszámát színes háttérrel emeltük ki! között

A tűzvédelmi bírságok rendszere A kötelezően bírságolandó tételek sorszámát színes háttérrel emeltük ki! között 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. A tűzvédelmi bírságok rendszere A kötelezően bírságolandó tételek sorszámát színes háttérrel emeltük ki! 2016.01.01-2016.02.14. között 2016.02.15-től Tűzvédelmi szabálytalanság Tűzvédelmi

Részletesebben

OTSZ 5.0 használati előírások. előadó: Borsos Tibor tűzvédelmi szakértő

OTSZ 5.0 használati előírások. előadó: Borsos Tibor tűzvédelmi szakértő OTSZ 5.0 használati előírások előadó: Borsos Tibor tűzvédelmi szakértő az építmények tűzvédelmi használati előírásainak számítanak a XVIII. fejezet HASZNÁLATI SZABÁLYOK XIX. fejezet ÉGHETŐ FOLYADÉKOK ÉS

Részletesebben

FSU203_KIV_V01 Oldal: 1 / 5

FSU203_KIV_V01 Oldal: 1 / 5 FSU203_KIV_V01 Oldal: 1 / 5 FSU203_KIV_V01 Oldal: 2 / 5 KIVONAT az FSU203 jelű folyamathoz, VÁLLALKOZÓK részére 1. A folyamat célja A sugárzási viszonyok felügyeletének célja az atomerőmű technológiai

Részletesebben

Nyári betakarítási munkák tűzvédelmi jogszabályi előírásainak változásai

Nyári betakarítási munkák tűzvédelmi jogszabályi előírásainak változásai Nyári betakarítási munkák tűzvédelmi jogszabályi előírásainak változásai az 54/2014. (XII.5.) BM rendelet szerint Bódi Csaba tű. alez. hatósági osztály osztályvezető 1 mezőgazdasági erő- és munkagépek

Részletesebben

Tűzjelző rendszer. Üzemeltetési napló

Tűzjelző rendszer. Üzemeltetési napló Tűzjelző rendszer Üzemeltetési napló ÜZEMELTETÉSI NAPLÓ ÁLTALÁNOS ADATOK BEFOGADÓ LÉTESÍTMÉNY (neve, címe): A LÉTESÍTÉS OKA: ÖNKÉNTES VÁLLALÁS KÖTELEZÉS. (IRAT SZÁMA, KIADÓ SZERVE NEVE) TERVEZŐ: TELEPÍTŐ:

Részletesebben

Rendkívüli felülvizsgálat és karbantartás

Rendkívüli felülvizsgálat és karbantartás A beépített tűzjelző berendezések létesítésének aktuális kérdései 2 Az üzemeltetés buktatói Személyi feltételek Környezeti feltételek Műszaki feltételek Rendkívüli felülvizsgálat és karbantartás Téves

Részletesebben

Tűzveszéllyel járó tevékenységre vonatkozó biztonsági feltételek

Tűzveszéllyel járó tevékenységre vonatkozó biztonsági feltételek Tűzveszéllyel járó tevékenységre vonatkozó biztonsági feltételek Tűz és robbanásveszélyes környezetben nem lehet tűzveszélyes tevékenységet végezni. Az ilyen környezetben minden veszélyt okozó tevékenységet

Részletesebben

Az üzemeltetéshez kapcsolódó jogszabályi környezet bemutatása

Az üzemeltetéshez kapcsolódó jogszabályi környezet bemutatása Az üzemeltetéshez kapcsolódó jogszabályi környezet bemutatása Katasztrófavédelem Tűzvédelem Polgári védelem Iparbiztonság Katasztrófavédelem szervezeti felépítése Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Részletesebben

TLF005_KIV_V01 Oldal: 1 / 8

TLF005_KIV_V01 Oldal: 1 / 8 TLF005_KIV_V01 Oldal: 1 / 8 TLF005_KIV_V01 Oldal: 2 / 8 1. A folyamat célja KIVONAT a TLF005 jelű folyamathoz, VÁLLALKOZÓK részére A folyamat célja a technológiai informatikai rendszereken a meghibásodások

Részletesebben

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT TÜZV07 Tárgy: Tűzvédelmi Szabályzat TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT Verziószám: 7.0 Cím: MVM Paksi Atomerőmű Zártkörűen Működő Részvénytársaság Tűzvédelmi Szabályzata A szabályozás hatálya: SZMSZ Szervezeti és Működési

Részletesebben

Írta: MTbiztonsag szeptember 28. szombat, 18:45 - Módosítás: április 05. szombat, 21:24

Írta: MTbiztonsag szeptember 28. szombat, 18:45 - Módosítás: április 05. szombat, 21:24 Amikor a tűzvédelem fontosságáról beszélünk, akkor mindenki úgy gondolja, hogy a leégő hatalmas épületek rémképe és a várható pusztulás eléggé visszatartja a cégeket és a dolgozókat a hanyagságtól. Mivel

Részletesebben

I. Az irányított égetés engedélyezése külterületen: 1. Az engedélyezés tárgya

I. Az irányított égetés engedélyezése külterületen: 1. Az engedélyezés tárgya 2015. március 5-én hatályba lépett az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet (a továbbiakban: OTSZ), mely új rendelkezéseket tartalmaz a szabadtéri tűzgyújtásra, különösen

Részletesebben

A műszaki vizsgálatról

A műszaki vizsgálatról A műszaki vizsgálatról A Nemzeti Közlekedési Hatóság a kormány kijelölése alapján felelős többek között a közúti járművek műszaki megvizsgálásáért is. A járművek műszaki megvizsgálásáról rendelkező jogszabályok

Részletesebben

TŰZVÉDELMI ISMERETEK II. évfolyam 2016.

TŰZVÉDELMI ISMERETEK II. évfolyam 2016. TŰZVÉDELMI ISMERETEK II. évfolyam 2016. 1996. évi XXXI. törvény a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról 22. (1) Az általános és középiskolákban, a szakképző iskolákban, valamint

Részletesebben

Eljárásrend. FIB403 Tűzvédelmi rendszerek és eszközök biztosítása

Eljárásrend. FIB403 Tűzvédelmi rendszerek és eszközök biztosítása Eljárásrend FIB403 Tűzvédelmi rendszerek és eszközök biztosítása - EDMS kódja Verzió száma 1.0 Hatálybalépés időpontja Jóváhagyást követő 15. nap Kötelező felülvizsgálat időpontja: Hatálytalanítás időpontja

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. A MOL Nyrt. (Százhalombatta, Tiszaújváros, Zalaegerszeg, Algyő és Komárom) területén tartott EBK oktatásához.

TÁJÉKOZTATÓ. A MOL Nyrt. (Százhalombatta, Tiszaújváros, Zalaegerszeg, Algyő és Komárom) területén tartott EBK oktatásához. TÁJÉKOZTATÓ I. EBK OKTATÁS A MOL Nyrt. (Százhalombatta, Tiszaújváros, Zalaegerszeg, Algyő és Komárom) területén tartott EBK oktatásához. A FER Tűzoltóság és Szolgáltató Kft. (továbbiakban: FER) a MOL Nyrt-vel,

Részletesebben

Előadó: Tárnai Ferenc Budapest,

Előadó: Tárnai Ferenc Budapest, Villamos hálózatok organizációja, munka előkészítés, veszélyforrások, megelőző intézkedések, munkaterület átadás-átvétel, műszaki átadás-átvétel, dokumentáció, műszaki ellenőrzés Előadó: Tárnai Ferenc

Részletesebben

A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA KTI EURÓPAI ÜZLETI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS SZAKKÖZÉPISKOLÁJA TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT

A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA KTI EURÓPAI ÜZLETI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS SZAKKÖZÉPISKOLÁJA TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA KTI EURÓPAI ÜZLETI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS SZAKKÖZÉPISKOLÁJA TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT A Nyíregyházi Főiskola KTI Európai Üzleti és Kommunikációs Szakközépiskolája dolgozói és tanulói tűzvédelmi

Részletesebben

Tűzjelző rendszerek, a tűzvédelmi hatóság tapasztalatai

Tűzjelző rendszerek, a tűzvédelmi hatóság tapasztalatai Tűzjelző rendszerek, a tűzvédelmi hatóság tapasztalatai Tűzjelző Tervezők Szakmai Napja Lakitelek, 2013. december 10. Gyapjas János tű. őrnagy Bács-Kiskun MKI igazgató-helyettes Közös cél az építményben,

Részletesebben

Elmúlt időszakban bekövetkezett tanulságos események bemutatása

Elmúlt időszakban bekövetkezett tanulságos események bemutatása Elmúlt időszakban bekövetkezett tanulságos események bemutatása 2018.04.27 2 3 4 2018.03.22. Prágától északra, Kralupy nad Vltavou vegyiművek Kerozin tartály tisztítása közben robbanás Hat halott és több

Részletesebben

A BEREGSZÁSZI PÁL SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 24. SZÁMÚ MELLÉKLET

A BEREGSZÁSZI PÁL SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 24. SZÁMÚ MELLÉKLET A BEREGSZÁSZI PÁL SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 24. SZÁMÚ MELLÉKLET A RIASZTÓRENDSZER HASZNÁLATA, ÜZEMELTETÉSE SZABÁLYZAT 2013 2 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2.

Részletesebben

A Gál Ferenc Főiskola Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Intézete 2012. február 1- től indította el felnőttképzési tevékenységét.

A Gál Ferenc Főiskola Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Intézete 2012. február 1- től indította el felnőttképzési tevékenységét. KÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG KÉPZÉSI PORTFOLIÓ, SZAKMAI GYAKORLATI KÉPZÉS ÉS BÁZIS, FELNŐTTKÉPZÉS, KÉPZÉSI EREDMÉNYESSÉG, KÉPZÉSFEJLESZTÉSI TEVÉKENYSÉG, NEMZETKÖZI DIMENZIÓ, TEHETSÉGGONDOZÁS A Gál Ferenc Főiskola

Részletesebben

Az előadás tartalma Jogszabályi hátterek A Tűzvédelmi Szakvizsgáról Országos Tűzvédelmi Szabályzat Égéselmélet Alapvető tűzoltási módok Tűzoltó készülékek Palackok kezelése Robbanóképes közegek, robbanásvédelem

Részletesebben

TŰZRIADÓ TERV. BUDAPESTI GAZDASÁGI EGYETEM GAZDÁLKODÁSI KAR ZALAEGERSZEG Zalaegerszeg, Gasparich u. 18/a.

TŰZRIADÓ TERV. BUDAPESTI GAZDASÁGI EGYETEM GAZDÁLKODÁSI KAR ZALAEGERSZEG Zalaegerszeg, Gasparich u. 18/a. TŰZRIADÓ TERV BUDAPESTI GAZDASÁGI EGYETEM GAZDÁLKODÁSI KAR ZALAEGERSZEG Zalaegerszeg, Gasparich u. 18/a. T Ű Z R I A D Ó T E R V A létesítmény adatai: a. Megnevezése: Budapesti Gazdasági Egyetem Gazdálkodási

Részletesebben

I. - ÚJ OTSZ előírás a Tűzvédelmi

I. - ÚJ OTSZ előírás a Tűzvédelmi TŰZVÉDELMI ÉS MUNKAVÉDELMI MEGBÍZOTT KÉPZÉS Tisztelt Asszonyom/Uram! Bizonyára már Ön is értesült a kollégáktól illetve a médiából, hogy a tűzvédelem területén 2015. március 5-től új korszak kezdődött,

Részletesebben

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV Ellenőrzött helyszín: Budapest, XVI. ker., Összefogás sétány 6. Ellenőrzést végző személy: Kovács András tűzvédelmi előadó Ellenőrzés időpontja: 2017. február 03. Ellenőrzés célja:

Részletesebben

OTSZ 5.0 konferencia

OTSZ 5.0 konferencia OTSZ 5.0 konferencia Kockázati egységek / kockázati osztálya Nagyon alacsony kockázati osztály: NAK Alacsony kockázati osztály: Közepes kockázati osztály: Magas kockázati osztály: AK KK MK MÉRTÉKADÓ KOCKÁZATI

Részletesebben

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV Ellenőrzött helyszín: Budapest, XVI. ker., Összefogás sétány 3. Ellenőrzést végző személy: Kovács András tűzvédelmi előadó Ellenőrzés időpontja: 2017. február 03. Ellenőrzés célja:

Részletesebben

Eddig mindössze 1 oktatásszervezői jogosultságot töröltek. 20 kérelmezőt elutasítottak, 13 kérelmezőt pedig átirányítottak.

Eddig mindössze 1 oktatásszervezői jogosultságot töröltek. 20 kérelmezőt elutasítottak, 13 kérelmezőt pedig átirányítottak. Szakvizsgáztatók, vizsgaszervezők minden mennyiségben Bizonyos munkakörökben tűzvédelmi szakvizsgát kell tenni a dolgozóknak. A vizsga előtt pedig tanfolyamon kell az ismereteket elsajátítani, amit csak

Részletesebben

Tűzvédelmi Szakértők Továbbképzése:

Tűzvédelmi Szakértők Továbbképzése: A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség Tűzvédelmi Főosztálya az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat hatálybalépését megelőzően széleskörű szakmai konferenciákat,

Részletesebben

OTSZ 5.0 használati előírások

OTSZ 5.0 használati előírások OTSZ 5.0 használati előírások Visegrád, 2015. február 27. előadó: Borsos Tibor tűzvédelmi szakértő az építmények tűzvédelmi használati előírásainak számítanak a XVIII. fejezet HASZNÁLATI SZABÁLYOK XIX.

Részletesebben

BEJELENTÉS ipari tevékenység folytatásáról. Telepengedély kiadására irányuló KÉRELEM

BEJELENTÉS ipari tevékenység folytatásáról. Telepengedély kiadására irányuló KÉRELEM SZENTESI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL JEGYZŐJE 6601 Szentes, Kossuth tér 6. Pf.58. Telefon: 63/510-300 BEJELENTÉS ipari tevékenység folytatásáról a telepengedély, illetve a telep létesítésének bejelentése

Részletesebben

CÉGFELMÉRŐ ADATLAP. A világos mezőket töltse ki értelemszerűen szövegesen, az igen nem rovatokba tegyen + jelet. A cég pontos neve:

CÉGFELMÉRŐ ADATLAP. A világos mezőket töltse ki értelemszerűen szövegesen, az igen nem rovatokba tegyen + jelet. A cég pontos neve: CÉGFELMÉRŐ ADATLAP A világos mezőket töltse ki értelemszerűen szövegesen, az igen nem rovatokba tegyen + jelet. A cég pontos neve: A cég székhelye: Részleg (ha van) megnevezése: A részleg címe: Cégvezető

Részletesebben

KOCKÁZATÉRTÉKELÉS FELMÉRŐLAP ÉPÍTŐIPARI MUNKAHELYEK

KOCKÁZATÉRTÉKELÉS FELMÉRŐLAP ÉPÍTŐIPARI MUNKAHELYEK KOCKÁZATÉRTÉKELÉS FELMÉRŐLAP ÉPÍTŐIPARI MUNKAHELYEK (Számítógépes kitöltésre) Munkahely neve: Munkahely címe: Kockázatértékelés felmérés időpontja: A kockázatértékelés felmérést végezte: DOKUMENTUMOK VIZSGÁLATA

Részletesebben

Tűzvédelmi Szabályzat 3.3. Melléklet. Tűzriadó Terv. Budapest, VIII. Népszínház u. 8.

Tűzvédelmi Szabályzat 3.3. Melléklet. Tűzriadó Terv. Budapest, VIII. Népszínház u. 8. Tűzvédelmi Szabályzat 3.3. Melléklet Tűzriadó Terv Budapest, VIII. A Tűzriadó Terv a Tűzvédelmi Szabályzat melléklete, egy példányát - a létesítmény alaprajzával kiegészítve - a tűzvédelmi anyagok gyűjtőjében

Részletesebben

Amit a Főiskola tűzvédelméről tudni kell! Tisztelt Hallgatók!

Amit a Főiskola tűzvédelméről tudni kell! Tisztelt Hallgatók! Amit a Főiskola tűzvédelméről tudni kell! Tisztelt Hallgatók! A Főiskola tűzvédelmi szabályzatának megalkotásával alapvető szándék, hogy a Főiskolát hozzásegítse a hatékony működéshez, úgy hogy az oktatási

Részletesebben

Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: Általános gépészeti munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi feladatok

Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: Általános gépészeti munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi feladatok Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 0110-11 Általános gépészeti munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi feladatok Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 0110-11/2

Részletesebben

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal!

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal! II. ADATLAP - Programmodul részletes bemutatása /1. Valamennyi programmodulra külön-külön kitöltendő 1. A programmodul azonosító adatai Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos

Részletesebben

Társasházaktűzvédelmére vonatkozójogszabályi változások

Társasházaktűzvédelmére vonatkozójogszabályi változások Társasházaktűzvédelmére vonatkozójogszabályi változások Tűzvédelmi használati szabályok Gaszner Eszter tű.fhdgy. Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Szekszárd Katasztrófavédelmi Kirendeltség Hatósági

Részletesebben

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV Ellenőrzött helyszín: Budapest, XVI. ker., Budapesti út 121/C. Ellenőrzést végző személy: Kovács András tűzvédelmi előadó Ellenőrzés időpontja: 2017. február 03. Ellenőrzés célja:

Részletesebben

Tűzvédelmi Szabályzat 3.1. Melléklet. Tűzriadó Terv. Budapest, VIII. Tavaszmező u. 17.

Tűzvédelmi Szabályzat 3.1. Melléklet. Tűzriadó Terv. Budapest, VIII. Tavaszmező u. 17. Tűzvédelmi Szabályzat 3.1. Melléklet Tűzriadó Terv Budapest, VIII. A Tűzriadó Terv a Tűzvédelmi Szabályzat melléklete, egy példányát - a létesítmény alaprajzával kiegészítve - a tűzvédelmi anyagok gyűjtőjében

Részletesebben

Ex Fórum 2010 Konferencia. 2010. június 8. robbanásbiztonság-technika haladóknak 1

Ex Fórum 2010 Konferencia. 2010. június 8. robbanásbiztonság-technika haladóknak 1 1 Zónabesorolást csak A Fokozottan tűz- és robbanásveszélyes és B Tűz- és robbanásveszélyes tűzveszélyességi osztályba sorolt területeken kell végezni? Az OTSZ 5. Melléklet II. Fejezet 2.8.-2.13. pontjai

Részletesebben

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV Ellenőrzött helyszín: Budapest, XVI. ker., Összefogás sétány 11. Ellenőrzést végző személy: Kovács András tűzvédelmi előadó Ellenőrzés időpontja: 2017. február 03. Ellenőrzés célja:

Részletesebben

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV Ellenőrzött helyszín: Budapest, XVI. ker., Futórózsa u. 90. Ellenőrzést végző személy: Kovács András tűzvédelmi előadó Ellenőrzés időpontja: 2016. október 14. Ellenőrzés célja: Bejárás

Részletesebben

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT 1114 Budapest, Villányi út 11-13. (A Központi Tűzvédelmi Szabályzat része) Készítette: Perennius Kft. Boros Brigitta Biz. sz.: 134/182/2012 felsőszintű képz. Tartalomjegyzék 1. Általános

Részletesebben

MUNKAVÉDELEM A GYAKORLATBAN

MUNKAVÉDELEM A GYAKORLATBAN MUNKAVÉDELEM A GYAKORLATBAN Készítette: Szabó László Global Safety Kft. A MUNKAVÉDELEM ALAPJAI A MUNKAVÉDELEM JOGI SZABÁLYOZÁSA 1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet

Részletesebben

Használati szabályok Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat

Használati szabályok Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat Használati szabályok Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat 2/2002 (I.23.) BM rendelet Ellenőrzés, javítás: Olyan műszaki és adminisztratív tevékenységek összessége, amelynek célja a tűzoltó készülék

Részletesebben

OTSZ kérdések válaszok 2. rész december rész I. fejezet

OTSZ kérdések válaszok 2. rész december rész I. fejezet 2. rész I. fejezet : Az OTSZ 2. rész I. fejezet 1. táblázat 1.1. pontja kimondja, hogy beépített tűzjelző és oltóberendezés kell (tehát kötelező), ha a rendeltetés 13,65 fölött van. Az 5. rész I/9. fejezet

Részletesebben

Pro School Service Nonprofit Kft. / biztonságszervezés / 0712-06 modul/ 2 vifea. segédlet

Pro School Service Nonprofit Kft. / biztonságszervezés / 0712-06 modul/ 2 vifea. segédlet 1 Biztonságszervezői alapismeretek 0712-06 modul 2-es (szóbeli) vizsgarész Egy megjelölt intézmény tűzvédelmi szempontból való felmérése, tűzvédelmi szabályzat készítése vázlatosan Tűzvédelem tervezés,

Részletesebben

b.) az a.) pontban nem említett kereskedelmi tevékenységek esetében a kereskedelmi tevékenység helye szerinti települési önkormányzat jegyzője.

b.) az a.) pontban nem említett kereskedelmi tevékenységek esetében a kereskedelmi tevékenység helye szerinti települési önkormányzat jegyzője. V. Kereskedelmi igazgatás 1.1. Bejelentés köteles kereskedelmi tevékenység bejelentése A kereskedelmi hatóság és a szolgáltatás felügyeletét ellátó hatóság (a nemesfémből készült ékszekerek, díszműáruk

Részletesebben

Elektromos alállomás üzemeltető Villanyszerelő

Elektromos alállomás üzemeltető Villanyszerelő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A TŰZVÉDELMI TERVEZŐI JOGOSULTSÁGOKRÓL ÉS A JOGOSULTSÁG MEGÁLLAPÍTÁSÁNAK ELJÁRÁSÁRÓL. összeállította: Lengyelfi László

TÁJÉKOZTATÓ A TŰZVÉDELMI TERVEZŐI JOGOSULTSÁGOKRÓL ÉS A JOGOSULTSÁG MEGÁLLAPÍTÁSÁNAK ELJÁRÁSÁRÓL. összeállította: Lengyelfi László TÁJÉKOZTATÓ A TŰZVÉDELMI TERVEZŐI JOGOSULTSÁGOKRÓL ÉS A JOGOSULTSÁG MEGÁLLAPÍTÁSÁNAK ELJÁRÁSÁRÓL összeállította: Lengyelfi László Az elmúlt időszakban a tervezői jogosultságok megszerzésével kapcsolatos

Részletesebben

VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok

VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok Járművekbe épített tűzjelző- és tűzoltó berendezések Karbantartási, üzemeltetési tapasztalatok Előadó: Garai Tamás Tűzvédelmi mérnök Tűzjelző berendezés tervező

Részletesebben

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT 1 TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT E L Ő S Z Ó A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény, valamint a tűzvédelmi szabályzat készítéséről szóló 30/1996. (XII.6.)

Részletesebben

FNU001_KIV_V01 Oldal: 1 / 9

FNU001_KIV_V01 Oldal: 1 / 9 FNU001_KIV_V01 Oldal: 1 / 9 FNU001_KIV_V01 Oldal: 2 / 9 KIVONAT az FNU001 jelű folyamathoz, VÁLLALKOZÓK részére 1. A folyamat célja: A folyamat szabályozás célja, hogy minden a PA Zrt. üzemi területén

Részletesebben

Pedagógus gus szakmai nap Egri Katasztrófav

Pedagógus gus szakmai nap Egri Katasztrófav Pedagógus gus szakmai nap Egri Katasztrófav favédelmi Kirendeltség Tűzvédelmi szabályzat Rendezvények Rónai Róbert tű. alezr. 2018. február 21. Tűzvédelmi használati szabályok rendszere Tűzvédelmi szabályzat

Részletesebben

Szolgáltatókra vonatkozó munka és tűzvédelmi követelmények HungaroControl Zrt. létesítményeiben

Szolgáltatókra vonatkozó munka és tűzvédelmi követelmények HungaroControl Zrt. létesítményeiben Szolgáltatókra vonatkozó munka és tűzvédelmi követelmények HungaroControl Zrt. létesítményeiben I. ALAPELVEK: A HungaroControl Zrt. területén (telephelyein) végzett tevékenységeket az érvényes környezetvédelmi,

Részletesebben

OTSZ 5.0 konferencia

OTSZ 5.0 konferencia OTSZ 5.0 konferencia Biztonsági világítás, biztonsági jelzések és menekülési útirányt jelző rendszer. Biztonsági világítás, biztonsági jelzések és menekülési útirányt jelző rendszer. Biztonsági világítás,

Részletesebben

az eljárást megindító irat benyújtásának módja (helye, ideje) ügyfélfogadás ideje postai úton (3301 Eger, Pf.: 253.)

az eljárást megindító irat benyújtásának módja (helye, ideje) ügyfélfogadás ideje postai úton (3301 Eger, Pf.: 253.) ügy fajtája/ típusa Hatáskörrel rendelkező szerv Hatáskör átruházása esetén a ténylegesen eljáró szerv Az eljáró szerv illetékességi az ügyintézéshez szükséges dokumentumok, okmányok i illetékek (igazgatási

Részletesebben

AMBSz Alapvető Munkabiztonsági Szabályok A munkavégzés engedélyezésének új szabályozási keretrendszere

AMBSz Alapvető Munkabiztonsági Szabályok A munkavégzés engedélyezésének új szabályozási keretrendszere AMBSz Alapvető Munkabiztonsági Szabályok A munkavégzés engedélyezésének új szabályozási keretrendszere Alapvető munkabiztonsági szabályok MOL Flagship szabályzat: HSE_1_G7.1.1_MOL5.1 Alapvető munkabiztonsági

Részletesebben

Katasztrófavédelem, tűzvédelem közoktatási intézményekre vonatkozó szabályai

Katasztrófavédelem, tűzvédelem közoktatási intézményekre vonatkozó szabályai Hatósági feladatok az oktatási intézményekben Katasztrófavédelem, tűzvédelem közoktatási intézményekre vonatkozó szabályai Angyal István tűzoltó őrnagy osztályvezető Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Részletesebben

PALLASZ ATHÉNÉ EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

PALLASZ ATHÉNÉ EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT PALLASZ ATHÉNÉ EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT HARMADIK RÉSZ HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER VI. FEJEZET A hallgatói balesetek megelőzésével kapcsolatos és a bekövetkezett balesetek esetén követendő

Részletesebben

TŰZVESZÉLYESSÉGI OSZTÁLYBA SOROLÁS

TŰZVESZÉLYESSÉGI OSZTÁLYBA SOROLÁS TŰZVESZÉLYESSÉGI OSZTÁLYBA SOROLÁS Balatonföldvár 2013. március 21. Lengyelfi László 6. 54. Tűzveszélyességi osztály: veszélyességi övezetek, helyiségek, helyiségcsoportok (tűzszakaszok), épületek, műtárgyak,

Részletesebben

Tűzvédelem. A biztonságtudomány integrált és komplex összetevői

Tűzvédelem. A biztonságtudomány integrált és komplex összetevői Tűzvédelem A biztonságtudomány (safety culture) az angolszász országokban már elterjedt fogalom és követelmény, amely szerint minden érintett személy figyelemmel kíséri, elemzi, feltárja a veszélyeztető

Részletesebben

TŰZVÉDELMI ELZÁRÓK KARBANTARTÁSA FÜST- ÉS TŰZVÉDELMI CSAPPANTYÚK IDŐSZAKOS KARBANTARTÁSA

TŰZVÉDELMI ELZÁRÓK KARBANTARTÁSA FÜST- ÉS TŰZVÉDELMI CSAPPANTYÚK IDŐSZAKOS KARBANTARTÁSA TŰZVÉDELMI ELZÁRÓK KARBANTARTÁSA FÜST- ÉS TŰZVÉDELMI CSAPPANTYÚK IDŐSZAKOS KARBANTARTÁSA Füst- és csappantyúk karbantartásának alapfogalmai o ciklusidő: két egymást követő ellenőrzés, felülvizsgálat vagy

Részletesebben

Tűz- és munkavédelmi tájékoztató. ELI-HU Nonprofit Kft.

Tűz- és munkavédelmi tájékoztató. ELI-HU Nonprofit Kft. Tűz- és munkavédelmi tájékoztató ELI-HU Nonprofit Kft. 1. Az ELI-ALPS Tűz- és munkavédelmi tájékoztatójának (továbbiakban Tájékoztató) célja A Tájékoztatóban foglalt utasítások célja annak biztosítása,

Részletesebben

Aktuális és jövőbeni jogszabályi változások a bejelentés köteles tűzvédelmi szolgáltatások terén

Aktuális és jövőbeni jogszabályi változások a bejelentés köteles tűzvédelmi szolgáltatások terén Aktuális és jövőbeni jogszabályi változások a bejelentés köteles tűzvédelmi szolgáltatások terén Barta-Vámos László tű. százados 2013.06.05-06. Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Részletesebben

Színpad-, porondtechnikai és munkavédelmi ismeretek számonkérése a központi szóbeli tételsor alapján.

Színpad-, porondtechnikai és munkavédelmi ismeretek számonkérése a központi szóbeli tételsor alapján. A vizsgafeladat ismertetése: Színpad-, porondtechnikai és munkavédelmi ismeretek számonkérése a központi szóbeli tételsor alapján. A tételekhez segédeszköz nem használható! A feladatsor első részében található

Részletesebben

SZÉCHENYI ISTVÁN TÉRSÉGI INTEGRÁLT SZAKKÉPZŐ KÖZPONT MISKOLC KULCS-NYILVÁNTARTÁS ÉS KULCSKEZELÉSI SZABÁLYZATA

SZÉCHENYI ISTVÁN TÉRSÉGI INTEGRÁLT SZAKKÉPZŐ KÖZPONT MISKOLC KULCS-NYILVÁNTARTÁS ÉS KULCSKEZELÉSI SZABÁLYZATA Széchenyi István Térségi Integrált Szakképző Központ Szemere Bertalan Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium 3529 Miskolc, Ifjúság u. 16-20. www.szechenyitiszk.eu, info@szechenyitiszk.eu SZÉCHENYI ISTVÁN

Részletesebben

Erőművi armatúra karbantartó Erőművi karbantartó Erőművi biztonságiszelep Erőművi karbantartó

Erőművi armatúra karbantartó Erőművi karbantartó Erőművi biztonságiszelep Erőművi karbantartó A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Tűzriadó terv. Készítette: Szekuriti Blogger Elérhetőség: szekuriti@gmail.com http://szekuriti.blog.hu 2010.01.03.

Tűzriadó terv. Készítette: Szekuriti Blogger Elérhetőség: szekuriti@gmail.com http://szekuriti.blog.hu 2010.01.03. Szekuriti Blog Központi Épület 1010 Budapest, Hamis cím tér 1. Iktatószám: 12/1a3/2010 Tűzriadó terv Készítette: Szekuriti Blogger Elérhetőség: szekuriti@gmail.com http://szekuriti.blog.hu 2010.01.03.

Részletesebben

Változások műszaki követelményekben

Változások műszaki követelményekben Változások műszaki követelményekben (2008. március) Szabados László tű. szds. 1 9/2008. (II.22.) ÖTM r. OTSZ 1. rész TŰZOLTÓ TECHNIKAI ESZKÖZÖK, FELSZERELÉSEK I. FEJEZET TŰZOLTÓ KÉSZÜLÉKEK KARBANTARTÁSA

Részletesebben

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT. Akvárium Klub 1051 Budapest, Erzsébet tér. (Gamma Trade Kft) I. rész. Akvárium Klub 1051 Budapest, Erzsébet tér.

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT. Akvárium Klub 1051 Budapest, Erzsébet tér. (Gamma Trade Kft) I. rész. Akvárium Klub 1051 Budapest, Erzsébet tér. TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT Akvárium Klub 1051 Budapest, Erzsébet tér. (Gamma Trade Kft) I. rész ÜGYVEZETŐI UTASÍTÁS A TŰZVÉDELEMRŐL! A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996.évi

Részletesebben

Ingatlanfenntartó, karbantartó Ingatlanfenntartó, karbantartó

Ingatlanfenntartó, karbantartó Ingatlanfenntartó, karbantartó A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Tűzvédelmi oktatás törzsanyaga

Tűzvédelmi oktatás törzsanyaga Tűzvédelmi oktatás törzsanyaga Mivel minden gazdasági társaságnak, létesítmények a tűzvédelmi oktatás alapját nyújtó tűzvédelmi szabályzat tartalma kisebb-nagyobb mértékben eltér, ezért részletes oktatási

Részletesebben

Kivonat. Az IER301 Képzésirányítás folyamatról IER301_KIV_V02

Kivonat. Az IER301 Képzésirányítás folyamatról IER301_KIV_V02 IER301_KIV_V02 Oldal: 1 / 32 Kivonat Az IER301 Képzésirányítás folyamatról IER301_KIV_V02 Célja: Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. területén történő munkavégzés alkalmával betartandó szabályok ismertetése. Név

Részletesebben

Sport tömegrendezvény helyszínek az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tükrében.. Gyenge Koppány Fire Safety Events Kft

Sport tömegrendezvény helyszínek az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tükrében.. Gyenge Koppány Fire Safety Events Kft Sport tömegrendezvény helyszínek az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tükrében. Gyenge Koppány Fire Safety Events Kft Bemutatkozás Gyenge Koppány Fire Safety Events Kft cégvezető Tömegrendezvények, sport

Részletesebben