Bölcs bagoly pályázat általános iskolás gyerekeknek (alsó tagozat és felső tagozat)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Bölcs bagoly pályázat általános iskolás gyerekeknek (alsó tagozat és felső tagozat)"

Átírás

1 Bölcs bagoly pályázat általános iskolás gyerekeknek (alsó tagozat és felső tagozat) TÁMOP / "A Reneszánsz Palota" pályázat Kérdések a könyvekhez: Foy, Marcia: A beagle 1. A beagle szónak több jelentése is van. Melyek ezek? 2. Milyen gazdinál érzi jól magát ez a kutyafajta? 3. Mi az a kölyökcsomag? A gépóriások - Kis felfedező zsebkönyvek 1. Miből készül a beton? 2. Ki nem dolgozik egy építkezésen? ács, burkoló, nyomdász, üveges, kohász, asztalos 3. Mivel ássák ki a metróalagutat? Erne, Andrea: A hegyekben 1. Miért van a tehenek nyakában csengő? 2. Hogyan figyelmeztetik egymás a mormoták veszély esetén? 3. Mi az a piknik? Bancsi Péter: A hüllők és kétéltűek világa 1. Mi a különbség az aligátorfélék és a krokodilfélék között? 2. A dajkabékának beszédes neve van. Hogyan vigyáz a peték kifejlődésére? 3. A közhiedelemmel ellentétben nem minden sikló ártalmatlan. Sorolj fel 5 mérgessiklófélét! Schmidt, Dieter: A kígyók 1. A kígyók világszerte a legkülönbözőbb helyeken előfordulnak. Hol nem élnek kígyók? 2. Hogyan képesek a kígyók olyan táplálékot elnyelni, amely nagyobb saját fejénél és szélesebb saját testénél? 3. Mivel kell etetni a terráriumban tartott kígyót? Varga Monik Nagy István: A legnépszerűbb terrierek 1. Miért nevezik kotorék ebeknek a terriereket? 2. Mire használták a yorkshire terriert? 3. Mi okozza a kutyák Aujeszky betegségét? Dunphy, Heather: A macskák titkos nyelve 1. A macskák dorombolása többféle dolgot kifejezhet. Melyek ezek? 2. A macskák dörgölőzését a ragaszkodás kimutatásaként értelmezik, pedig mást jelent. Mit? 3. Mit jelent, ha macskánk pulóvereket, takarót vagy más ruhadarabokat szopogat?

2 Droop, Constanza: A tanyán - Mit? Miért? Hogyan? 1. Mi a tehenek gépi fejésének sorrendje? 2. Hány hét alatt kelti ki a tyúk a tojásokat? 3. Hogyan készül a tartósított zöldtakarmány? Shuck, Sabine: A tenger 1. Mi okozza az árapály jelenségét? Hányszor következik be egy nap? 2. Milyen furcsa tulajdonságai vannak egy, a mocsárerdőkben élő halnak, a kúszógébnek? 3. Kik és miért kutatják a tengereket? Gay, Jeremy: A tökéletes akvárium 1. Mivel tudod berendezni az akváriumot, hogy hasonlítson az élővizekhez? 2. Miért nem javasolt a tengeri halak közül a csikóhal tartása akváriumi körülmények között? 3. Sorolj fel öt trópusi halfajt! Dröscher, Vitus B. :Ahogy az állatok látnak, hallanak és éreznek 1. Mi az igazság abban, hogy a bikaviadalokon a bika a vörös színre támad? 2. Melyik az az állat, amely szaglása jobb, mint a kutyáé? 3. Van egy olyan mondás, hogy néma, mint a hal. Milyen hangokat adnak ki az egyes halfajták? Brandenburg, Thomas: Autók 1. Hogy nézett ki a Benz által szabadalmaztatott első automobil? 2. Hány kilométeres sebességgel közlekedett Daimler hintóautója? 3. Mit jelent az esküvő az autógyártásban? Erne, Andrea: Autók, teherautók 1. Kétféle anyag is hajthatja az autókat. Melyek ezek? 2. Ha baleset történik az úton, kik jelennek meg a helyszínen? 3. Milyen járművek dolgoznak egy építkezésen? Az állatok világa 1. Sorolj fel öt állatot, akik az Északi-sarkon élnek! 2. Milyen ragadozók élnek a hegyvidékeken? 3. Hogyan védekezik a teve teste a szélsőséges sivatagi időjárással szemben? (szem, bőr stb.) Erne, Andrea: Az autók 1. Angliában az első autók előtt egy zászlót lengető ember járt. Miért? 2. Hogyan lesz egy autó biztonságos? 3. A Forma-1-es versenyautók miért nem alkalmasak utcai közlekedésre? 4. Ki találta fel az autógumit?

3 Barrett, Susan: Az erdő nappal és éjjel 1. Sorolj fel tíz olyan erdei állatot, amely főleg éjszaka jön elő rejtekhelyéről, hogy táplálékot szerezzen! 2. Hogyan álcázzák magukat az egyes állatok, hogy észrevehetetlenek legyenek? Keress példákat! 3. Sorolj fel öt, az erdőben élő rágcsálót! Jones, Davd M.: Az inkák világa 1. Az inkák kétszer adtak nevet a gyermekeknek. Mennyi idős korban történtek a névadások? 2. Mi volt az inka birodalom fővárosa? 3. Milyen volt az inka házassági szertartás? Dix, Eva: Az ókori Egyiptom 1. Miből és hogyan készítették az egyiptomiak házaikat? 2. Mire szolgáltak az egyiptomi piramisok? Hány évig tartott megépítésük? 3. Mire írtak az egyiptomiak? Hogyan készült? Kriska György Gánóczy Anita: Bogárnéző vizsgálatok 1. Mi a különbség a bálványfa és az ecetfa között? 2. Milyen részei vannak a kérődzők összetett gyomrának? 3. Mivel okoz jelentős kárt az apró szulák? Csodabogarak -Divatos állatok 1. Mi jellemző a terráriumban tartott nyílméregbékák bőrváladékára? 2. Milyen engedélyekkel kell rendelkezned ahhoz, hogy skorpiót tarthass a lakásban? 3. Hogyan viselkedik az emberrel szemben a fogságban felnevelt tigrispiton vagy boa? Delalandre, Benoit: Dinoszauruszok 1. Miféle háború alakult ki a csontokat kutató tudósok között? 2. Mi jellemezte a ragadozó dinoszauruszok fogait? Mi történt, ha kihullott egy-egy? 3. Mi okozta a dinoszauruszok kihalását? Brusatte, Stephen: Dinoszauruszok nagykönyve (3 pont) 1. Mi a dryosaurus jelentése? 2. Mivel táplálkozott az iguanodon? 3. Melyik dinoszauruszra illik a leírás?: a tápláléklánc csúcsragadozója, húsevő szörnyeteg, intelligens, gyors, hatalmas erejű. Sands, Emily: Egyiptológia 1. Hogy nevezik az egyiptomi képírást? 2. Milyen rokoni kapcsolatban állnak Ozirisszal?: Ízisz, Hórusz, Széth 3. Ki találta meg Tutanhamon sírját?

4 Bloom, Steve: Elefántkönyv 1. Mi a különbség az afrikai és az indiai elefánt között? 2. Az elefántbőr durvának látszik, valójában nagyon kényes. Mivel védik magukat az elefántok a napfénytől? 3. Hány hónapig viselős az elefánttehén? Hány kilós egy újszülött elefánt? Korb, Scott: Élet az 1. évben - Mindennapok az 1. század Palesztinájában 1. Mit nem ettek az 1. század Palesztinájában? 2. Hogyan próbálták környezetüket és testüket tisztán tartani? 3. Milyen betegségek sújtották az embereket? Weinhold, Angela: Fedezd fel az érzékszerveid! 1. Sorold fel az öt érzéket! 2. Az orrunk nemcsak szaglásra való, hanem: 3. Nyelvünk melyik részén érezzük a sós, savanyú, édes, keserű és fűszeres ízeket? Faust, Stephan: Foci 1. Mit keres egy női név a Hertha BSC Berlin focicsapat nevében? 2. Kik rúgták az évszázad mérkőzésének is nevezett magyar angol meccs góljait? 3. Ki az a magyar focista, aki megkapta a legjobb európai labadarúgónak járó kitüntetést, az Aranylabdát? Kiss Ottó: Focisták kézikönyve 1. Mikor gól a gól? 2. Kispályán hány méterről történik a büntetőrúgás? 3. Nagypályán hány perces egy félidő? Gábor Emese: Gombaismeret iskolásoknak 1. Mivel táplálkoznak a gombák? 2. Sorold fel a gombák létfeltételeit (milyen körülmények kellenek növekedésükhöz)! 3. Sorolj fel három, nagyon mérgező gombát! Kothe, Hans W.: Gombák kézikönyve 1. Sajnos, sokan nem vizsgáltatják be gombaszakértővel az erdőn-mezőn gyűjtött gombát. Mi a teendő gombamérgezéskor? 2. A tinóruknak van ehető és mérgező fajtája. Mondj példát mindegyikre! 3. Szinte az összes csiperkefaj ehető. Melyek a kivételek? Jancsó István: Gyíkok és kígyók a terráriumban 1. Milyen végzettség kell ahhoz, hogy valaki veszélyesnek minősített állatot tartson? 2. Melyik gyíkfajtára jellemző: világos vagy kékes-szürke alapon narancssárga pöttyös. 3. Mit csinál a királypiton, ha veszélyben érzi magát?

5 Gyümölcsök - Az én kisenciklopédiám 1. Mi a sárgabarack másik neve? 2. Mit jelképez a cseresznye a japán kultúrában? 3. Milyen jótékony hatása van a csipkebogyó fogyasztásának az egészségre? Harpur, James: Harcosok 1. Mi a gordiuszi csomó története? 2. Mit tudhatsz meg a könyvből Spartacus életéről? 3. Kik a nindzsák? Sorold fel harcművészetük jellegzetességeit! Juhász Lajos: Hazánk kétéltűi és hüllői 1. Hazánkban egyetlen szalamandra faj él. Melyik ez és hol van az élőhelye? 2. Melyik kétéltű latin neve a Bombina bombina? Mit tesznek veszély esetén? 3. Mire jó a békaterelő rács? Steghaus-Kovac, Sabine: Hörcsögök, hódok és más rágcsálók 1. Mi a közös jellemzője az összes rágcsálónak? 2. Hogyan jelölik meg a rágcsálók az élőhelyüket? 3. Hogyan védekeznek a rágcsálók a ragadozókkal szemben? Keress öt példát! O Shea, Mark: Hüllők és kétéltűek 1. Miért védett a görög teknős? 2. A komodói varánusz élőhelyének csúcsragadozója. Mit jelent ez? 3. Mit jelent az, ha egy állat kétéltű? Hall, Alvin: Ide a pénzt! - Zsebre megy a játék! 1. Hol jelent meg az első papírpénz? 2. A gazdag emberek sokféleképpen tesznek szert vagyonukra. Mi tette gazdaggá Billy Gatest? 3. Ezen a világon semmiről sem mondhatjuk, hogy biztos, kivéve a halált és az adót. /Benjamin Franklin/ Mire használja az állam a befolyt adót? Steiner, Joan: Idesüss - Minél többet nézed, annál többet látsz! 1. Idesüss városban miből készült a szépségszalon fala? 2. A vegyesboltban is sok furcsaságot láthatsz. Mit használtak az ajtó melletti szék elkészítéséhez (3 dolog) 3. A homokozó egy ritmushangszerből készült. Mi ez? Játékok nagykönyve 1. Miért nevezik hazudós játéknak a svindli nevű kártyajátékot? 2. Milyen kártyát használnak a pókerhez? 3. A scrabble egy híres szókirakó játék. Hol találták ki?

6 Harris, David: Kalligráfusok bibliográfiája 1. Mikor került a J, U, W betűk az abc-be? 2. A kalligráfia a szépírás művészete. Mire használják az aranyfüstöt a kalligráfusok? 3. Mit jelent a majuszkula a kalligráfia nyelvén? Használd a könyv végén található szótárt! Erne, Andrea: Karácsony 1. Melyik evangélista jegyezte le Jézus születését? 2. Mi az az advent? 3. Honnan ered az ajándékozás szokása? Trujillo, Eduardo: Keresd meg a cirkuszban! 1. A cirkusz mint látványosság az évszázadok során sokat változott. Mi volt a ma ismert cirkuszok legkorábbi elődje? 2. Milyen műsorszámok vannak egy cirkuszban? 3. Az újfajta cirkuszokban már kevés az állatmutatvány. Miért? Trujillo, Eduardo: Keresd meg a futballpályán! 1. Bár Angliából eredeztetik a focit, korábban Kínában is űztek hasonló sportot. Mi volt ez? 2. Hol és mikor alkották meg a futball alapszabályait? 3. A világ egyik legjobb játékosának a brazil Pelét tartották. Hány gólt szerzett 21 év alatt? Trujillo, Eduardo: Keresd meg a hajókon és a kikötőkben! 1. Attól függően, hogy mit szállít egy hajó, más az elnevezésük. Eszerint sorolj fel háromféle hajót! 2. Mik azok a konténerek és milyen szerepük van a teherszállításban? 3. Mi játszhat szerepet egy hajókatasztrófában? Sorolj fel több okot! Trujillo, Eduardo: Keresd meg a karácsonyt! 1. Hogy hívták a három királyokat? 2. Mi a finn neve a Mikulásnak? 3. Mit jelentenek a karácsonyfára felaggatott gömbök, a gyertyák és a csillag? Arredondo, Francisco: Keresd meg a lovakat! 1. Milyen a kentaur külseje? 2. Kik háziasították először a vadlovakat? 3. A lovakat engedelmességük miatt régóta használják munkára. Miben segít a ló az embernek? Arredondo, Francisco: Keresd meg a tengerek lakóit! 1. Hány békafajról tudunk? 2. Mennyit úszik a lazac peterakás idején? 3. Milyen anyagok szennyezik a tengert, pusztítják élővilágát?

7 Arredondo, Francisco: Keresd meg a város állatait! 1. Milyen állatokkal találkozhatsz az éjszakai városban? 2. Milyen állatokat tartanak egy emeletes és milyeneket egy kertes házban? 3. A városokban többnyire gondot okoz a galambok jelenléte. Miért? Trujillo, Eduardo: Keresd meg a versenypályán! 1. Milyen terepen rendezik a motokrossz és szuperkrossz versenyeket? 2. Mikor és hol rendezték az első autóversenyt? 3. Milyen jármű a kvad, mik a jellemzői? Trujillo, Eduardo: Keresd meg, mi veszélyezteti bolygónkat! 1. Milyen módon szennyezzük környezetünket? 2. Mit jelent a globális felmelegedés? Milyen veszélyeket rejt magában? 3. Te magad mit tehetsz környezeted megóvásáért? Valiante, Francisca: Keresd meg, mi volt a középkori várakban! 1. A vár építése során milyen szerkezeteket használtak a nehéz építőelemek felemeléséhez? 2. Mire jó a csapóhíd? 3. Milyen fegyvereket használtak egy várostrom során a védekezésre és támadásra? Kié a hatalom? - A világot mozgató emberek és eszmék 1. Ki állampolgár és ki nem számít annak? 2. Kit neveznek a demokrácia atyjának? 3. Mit tartalmazhat egy ország alkotmánya? Billioud, Jean-Michel: Kínai tudományok és találmányok nagykönyve 1. Mennyi ideig építették a Nagy Falat? 2. A kínaiak nagyon sok találmányt adtak az emberiségnek. Sorolj fel legalább négyet! 3. Hogyan alkalmazkodtak a kínaiak a heves földrengésekhez házaik építésekor? Twist, Clint: Kleopátra - Az utolsó fáraó 1. Mi volt Kleopátra korában Egyiptom fővárosa? 2. Hogy hívták Kleopátra testvéreit? 3. A legenda szerint mi okozta Kleopátra halálát? Hédelin, Pascale: Lovagok 1. Milyen neveket használtak a lovagkorban? Miből lettek a vezetéknevek? 2. Mire szolgáltak a címerek? 3. Hány évesen avatták lovaggá a fegyverhordozót?

8 Wirth, Volker von: Madárpókok 1. Meddig él egy madárpók? 2. Mitől függ a madárpókok színe? 3. A madárpókok többféle módon védekeznek, ha veszélybe kerülnek. Melyek ezek? Frühsorge, Lars: Maják, inkák, aztékok 1. Mi a jelentése Machu Picchunak kecsuául? 2. Milyen formájúra tervezték az inka főváros alaprajzát és miért? 3. A maják szent könyve, a Popol Vu szerint miből alkották meg az istenek az embert? Droop, Constanza: Mi nő ott? 1. Miért nem eszi meg a tehén a réti boglárkát? 2. Hogyan terjed szét egy- egy területen pl. a juharfa, a bojtorján és a bodzabokor magja? 3. Melyek azok a növények, amelyeknek föld alatt részét esszük meg? Richarz, Klaus Limbrunner, Alfred: Milyen állatnyom ez? 1. A tövisszúró gébics mit tesz zsákmányával? 2. Mi jellemző a macskabagoly köpetére? 3. Miért szeret dagonyázni a vaddisznó? Mayer, Joachim: Milyen fa ez? 1. Milyen fán terem a makk? 2. Keress a könyvben öt olyan fát, amelynek ehető a termése! 3. Milyen színűek a koreai jegenyefenyő éretlen tobozai? Bellmann, Heiko: Milyen rovar ez? 1. Mi a kapcsolat a tajtékos kabóca és a kakukknyál között? 2. Hány évente rajzik a májusi cserebogár? 3. Mit csinál veszély esetén a tölgyfa övesbagoly? Buggisch, Werner: Ősmaradványok 1. Mi a fosszília eredeti jelentése? Keresd meg azt is, ma minek a megnevezésére használjuk ezt a kifejezést? 2. Mit jelent a dinoszaurusz szó? 3. Hány évet töltött a jég fogságában Ötzi, a jégember múmiája? Nádai Magda: Pókművészek, békabajnokok - Előítéletek helyett 1. Hazánkban kétezer pókfaj található. Hány faj védett közülük? 2. A pókmeteorológia szerint milyen időjárás lesz, ha a pók fejjel kifelé ül csövében? 3. Hány szeme van a póknak?

9 Stradling, Jan: Rovarok és pókok 1. Egy kaptárban minden méhnek megvan a maga dolga. Mi a dolga a dolgozóknak, a heréknek, a méhkirálynőnek és a dajkaméheknek? 2. Hogyan figyelmezetik a termeszek társaikat a veszélyre? 3. Mi a különbség a nőstény fekete özvegy és a csörgőkígyó mérge között? Pantzer, Peter: Szamurájok 1. Kik voltak a szamurájok? 2. Milyen célok szerepelnek a busidóban, a harcosok útjában? 3. Milyen szamurájművészetek maradtak fenn a mai napig? Low, Rosemary: Társunk, a papagáj 1. Az emberi étrendből mely ételek adhatók papagájunknak is? 2. Hány fajt számlál a papagájfélék családja, ebből mennyi az, amit otthoni tartásra is választhatunk? 3. Melyik fajta papagájt tartják leggyakrabban hobbiállatként? Szabó Mónika: Tengerélmény 1. Milyen mély a Hévízi-tó? 2. Balin nagy becsben tartják a kakasokat. Miért? (Egy képaláírásból tudhatod meg a választ) 3. Sorolj fel öt, a Vörös-tengerben élő állatot! (Segítenek a képek) Seifert, Jochen: Traktorok, kamionok, buldózerek 1. Egy kamionsofőr nagyon sok időt tölt járművében. Hogyan alakítják ki a kamionfülkét, hogy kényelmes legyen? 2. A pénz különleges járművel szállítják. Mik a jellemzői? 3. Mi az a tachográf? Világhíres magyarok Válassz a könyvből tetszésed szerint valakit! Írj róla néhány mondatot! (mit alkotott, miért volt híres, miért fontos a munkássága stb.)

A felelős állattartás néhány szabálya

A felelős állattartás néhány szabálya Tanuló neve: Dátum: A felelős állattartás néhány szabálya 1. Táplálás Egyetlen gyógyszer sem képes oly sok betegséget megelőzni, mintha olyan ételt eszünk, amilyenre szükségünk van. Gondoljunk csak arra,

Részletesebben

4. osztályos feladatsor I. forduló 2018/2019. tanév

4. osztályos feladatsor I. forduló 2018/2019. tanév Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Iskola: Csapatnév: 4. osztályos

Részletesebben

ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK

ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK Csány-Szendrey Általános Iskola Rezi Tagintézménye 2017 Foltos szalamandra Szín: fekete alapon sárga foltok Testalkat: kb.: 20 cm hosszú Élőhely: Lomberdőben

Részletesebben

KÖRNYEZETISMERET. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 4. osztályos tanulók részére. Élô és élettelen természet. Tompáné Balogh Mária. ...

KÖRNYEZETISMERET. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 4. osztályos tanulók részére. Élô és élettelen természet. Tompáné Balogh Mária. ... Tompáné Balogh Mária KÖRNYEZETISMERET Élô és élettelen természet TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK. osztályos tanulók részére............. a tanuló neve pauz westermann AZ ÉLÔ ÉS ÉLETTELEN TERMÉSZET ALAPISMERETEI.

Részletesebben

A melléknevek képzése

A melléknevek képzése A melléknevek képzése 1 ) Helyezkedjen el kényelmesen, először mesélni fogunk... Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer a magyar nyelv, benne sok szóval, kifejezéssel és szabállyal, amelyeket persze

Részletesebben

V. Földi János természettudományi verseny II. FORDULÓ - beküldési határidő: január 9.

V. Földi János természettudományi verseny II. FORDULÓ - beküldési határidő: január 9. V. Földi János természettudományi verseny II. FORDULÓ - beküldési határidő: 2018. január 9. Az I. kategória (3. és 4. évfolyam) feladatai: 1.5. feladat Szerezz be néhány közepes méretű, új vasszeget és

Részletesebben

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013.

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. Lektorálatlan összegyűjtött változat A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. A BARÁTOK VERSLISTA KIADVÁNYA Bagoly Bodó Csiba Gizella: Bölcs bagoly (Fotó: Kiss Tamás) Váram ablakában éjjel figyelek

Részletesebben

szó Jelentés: 2) A toll szónak több jelentése van. Nézz utána értelmező szótárban! Legalább 4 különböző jelentésével írj egy-egy mondatot!

szó Jelentés: 2) A toll szónak több jelentése van. Nézz utána értelmező szótárban! Legalább 4 különböző jelentésével írj egy-egy mondatot! szó A szó olyan hangsor vagy betűsor, aminek saját jelentése van. Szavakkal nevezzük meg a világ dolgait azért, hogy kommunikálni tudjunk egymással. Ha értjük a szót, amikor meghalljuk vagy elolvassuk,

Részletesebben

Hírek a nagyvilágból

Hírek a nagyvilágból 8. szám 2014. augusztus szeptember MÓRAHALMI CSAHOLÓ Hírek a nagyvilágból Párt kapott a vörös panda A Szegedi Vadaspark hím vörös pandája párt kapott maga mellé. Összeszoktatásuk után augusztus 26 tól

Részletesebben

ÉLÕ KÖRNYEZETEM TERMÉSZETISMERET

ÉLÕ KÖRNYEZETEM TERMÉSZETISMERET Tompáné Balogh Mária ÉLÕ KÖRNYEZETEM TERMÉSZETISMERET Környezetem élõvilága TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK éves tanulók részére 0 Évfolyam 0 A tanuló neve pauz-westermann . Mi a haszonkert? ÔSZ A HASZONKERTBEN

Részletesebben

10/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan II.

10/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan II. 10/b tétel GERINCES RENDSZERTAN II. KÉTÉLTŰEK TÖRZS: GERINCESEK (VERTEBRATA) ALTÖRZS: ÁLLKAPCSOSAK (GNATHOSTOMATA) OSZTÁLY: KÉTÉLTŰEK (AMPHIBIA) REND: FARKOS KÉTÉLTŰEK» CSALÁD: SZALAMANDRAFÉLÉK Testük

Részletesebben

KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG XIV. ŐSZIRÓZSA TERMÉSZETVÉDELMI VETÉLKEDŐ

KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG XIV. ŐSZIRÓZSA TERMÉSZETVÉDELMI VETÉLKEDŐ KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG XIV. ŐSZIRÓZSA TERMÉSZETVÉDELMI VETÉLKEDŐ 2017 Feladatlap Kedves Versenyzők! Szeretettel köszöntünk benneteket az idei - már 14. - Őszirózsa Természetvédelmi Vetélkedő

Részletesebben

Érzékszerveink. Olvasószint: A

Érzékszerveink. Olvasószint: A Az Olvass magyarul! kiskönyvsorozat azoknak a tengeren túl élő magyar gyerekeknek készül, akik az angol mellett magyarul is tanulnak írni és olvasni. Természetesen a világ bármely részén élő magyar gyermeknek

Részletesebben

Témakörök az idegen nyelvi érettségihez

Témakörök az idegen nyelvi érettségihez Témakörök az idegen nyelvi érettségihez TÉMAKÖR 1. Személyes vonatkozások, család 2. Ember és társadalom Középszint A vizsgázó személye, életrajza, életének fontos állomásai (fordulópontjai) Családi élet,

Részletesebben

Ki mit tud Magyarországi hüllők

Ki mit tud Magyarországi hüllők Ki mit tud Magyarországi hüllők Fürge gyík feje közelről, oldalt jól látszik a füle További információ a Magyarországon honos állatokról: MME Az összes magyarországi hüllő és kétéltű védett állat, befogásukat

Részletesebben

Természetismeret 3. osztály - 3. forduló -

Természetismeret 3. osztály - 3. forduló - MERJ A LEGJOBB LENNI! A TEHETSÉGGONDOZÁS FELTÉTELRENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ISKOLA ÉS ÓVODÁBAN AZONOSÍTÓ SZÁM: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0053 PROJEKT KEDVEZMÉNYEZETT: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Szöveg címe: Az ázsiai elefánt Forrás: és Kép forrása: szabadon használható fotók.

Szöveg címe: Az ázsiai elefánt Forrás:  és  Kép forrása:  szabadon használható fotók. Szöveg címe: Az ázsiai elefánt Forrás: http://hu.wikipedia.org/ és http://www.sulinet.hu/ Kép forrása: http://www.sxc.hu, szabadon használható fotók. Szövegtípus: magyarázó szöveg Szöveg olvashatósága:

Részletesebben

nyelv: 2) Kérdezz meg 3 embert a környezetedben arról, milyen nyelven tud beszélni, írni, olvasni. Írd le a válaszaikat!

nyelv: 2) Kérdezz meg 3 embert a környezetedben arról, milyen nyelven tud beszélni, írni, olvasni. Írd le a válaszaikat! nyelv: A nyelv arra való, hogy el tudjuk mondani másoknak, amit gondolunk, és mások gondolatait meg tudjuk érteni. Nagyon régen alakult ki, és folyamatosan változik. A nyelv részei: a hangok, a szavak,

Részletesebben

III. Földi János természettudományi verseny

III. Földi János természettudományi verseny III. Földi János természettudományi verseny I. FORDULÓ - beküldési határidő: 2015. október 20. Az I. kategória (3. és 4. évfolyam) feladatai: 1.1. feladat Mérd meg, hogy milyen magasra tud felrepülni egy

Részletesebben

Természetismeret 4. osztály - 3. forduló -

Természetismeret 4. osztály - 3. forduló - MERJ A LEGJOBB LENNI! A TEHETSÉGGONDOZÁS FELTÉTELRENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ISKOLA ÉS ÓVODÁBAN AZONOSÍTÓ SZÁM: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0053 PROJEKT KEDVEZMÉNYEZETT: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Távoli vidékek éjjeli ragadozói Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

Távoli vidékek éjjeli ragadozói Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( Bagolymustra Kaposvárott Nyugat-Európában az elmúlt egy-másfél évtizedben igen nagy népszerűségnek örvend a felelős állattartók körében az egzotikus baglyok tartása, s a nagyobb testű fajokkal még hasznot

Részletesebben

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL Az érettségi vizsga tartalmi részét az alább felsorolt témakörök képezik, azaz a feladatok minden vizsgarészben tematikusan ezekre épülnek. Ez a lista az érettségi

Részletesebben

Amit a kínai sárkányokról feltétlenül tudni kell

Amit a kínai sárkányokról feltétlenül tudni kell Amit a kínai sárkányokról feltétlenül tudni kell Játékos sárkánybarátkoztató ovisok és kisiskolások részére Kedves Barátom! Láttál már kínai sárkányt? Mit jelképez? Hogyan néz ki? Vízben lakik vagy föld

Részletesebben

Tanulni így is lehet? - Társasjáték a történelem szakkörön és azon túl. Általam készített mellékletek a társashoz

Tanulni így is lehet? - Társasjáték a történelem szakkörön és azon túl. Általam készített mellékletek a társashoz Tanulni így is lehet? - Társasjáték a történelem szakkörön és azon túl Általam készített mellékletek a társashoz 1. Fordulatkártyához fogalomkereső és meghatározó (5 ezüstpénzért) 2. Fordulatkártyákhoz

Részletesebben

VOLT EGYSZER, LESZ EGYSZER (Was Albert nyomán)

VOLT EGYSZER, LESZ EGYSZER (Was Albert nyomán) VOLT EGYSZER, LESZ EGYSZER (Was Albert nyomán)... Minden esztendőnek a vége felé az Úristen emlékeztetni akarja az embereket arra, hogy a gonoszság útja hova vezet, s ezért ősszel a napok rövidülni kezdenek,

Részletesebben

SZKB_105_09. Most már megy?

SZKB_105_09. Most már megy? SZKB_105_09 Most már megy? SZOCKOMP_B_105_diak_book.indb 85 2007. 07. 24. 16:23:22 SZOCKOMP_B_105_diak_book.indb 86 2007. 07. 24. 16:23:22 tanulói Most már megy? 5. évfolyam 87 D1 Összekevert mondatok

Részletesebben

hang Példamondatok: hang hang hang hang Feladatok: hang

hang Példamondatok: hang hang hang hang Feladatok: hang hang A hangokat a fülünkkel érzékeljük. Nyelvtanórán a hang szónak a beszédhang jelentését használjuk. Amikor kimondunk egy betűt, az a hang. A beszédhangokat mi hozzuk létre a szánkkal és a nyelvünkkel.

Részletesebben

Ma is sok területen használják ezt az anyagában is szép természeti kincset.

Ma is sok területen használják ezt az anyagában is szép természeti kincset. Technika Nyersanyagunk, a fa Az ember számára ôsidôk óta a legkönnyebben elérhetô természetes nyersanyag a fa volt. (A nyersanyagok: a természeti környezetbôl kitermelt, további feldolgozásra váró anyagok.)

Részletesebben

Versenyző adatlap. Név: Osztály: Születési hely, idő: Általános iskola neve, címe: A versenyző otthoni címe: Telefonszáma: e-mail címe:

Versenyző adatlap. Név: Osztály: Születési hely, idő: Általános iskola neve, címe: A versenyző otthoni címe: Telefonszáma: e-mail címe: Versenyző adatlap Név: Osztály: Születési hely, idő: Általános iskola neve, címe: A versenyző otthoni címe: Telefonszáma: e-mail címe: Vizeink védelme I. forduló 1, Az alábbi keresztrejtvény egy, a vízgazdálkodásban

Részletesebben

10 rémisztő tény a globális felmelegedésről

10 rémisztő tény a globális felmelegedésről 10 rémisztő tény a globális felmelegedésről A globális felmelegedés az egyik legégetőbb probléma, amivel a mai kor embere szembesül. Hatása az állat- és növényvilágra, a mezőgazdaságra egyaránt ijesztő,

Részletesebben

KIÁLLÍTÁSVEZETÔ GYEREKEKNEK! Kövesd a madarat!

KIÁLLÍTÁSVEZETÔ GYEREKEKNEK! Kövesd a madarat! KIÁLLÍTÁSVEZETÔ GYEREKEKNEK! Kövesd a madarat! Kövesd a madarat! A mûvészek szeretik a madarakat, mûveikben szívesen idézik elénk ôket. Csicsergésük felcsendül a zenemûvekben, színes tollazatukkal, változatos

Részletesebben

1. Hány király él a mesében? egy... Hány lánya van neki? három... Hány országa van? három...

1. Hány király él a mesében? egy... Hány lánya van neki? három... Hány országa van? három... A SÓ (népmese) Hol volt, hol nem volt, élt egyszer egy öreg király s volt három szép lánya. Volt néki három dúsgazdag országa, mindhárom lányának jutott egy-egy ország. Hanem ahogy mondják: nincs három

Részletesebben

MENTSÜK MEG! Veszélyben a kék bálnák

MENTSÜK MEG! Veszélyben a kék bálnák MENTSÜK MEG! Veszélyben a kék bálnák Mi a probléma? Az ember a világ legokosabb élőlénye. Tudja, hogyan kell földet művelni, várost építeni, különféle iparágakat létrehozni, repülőgépet készíteni. Ám ez

Részletesebben

Cím: Krokodil Forrás: Programcsomag

Cím: Krokodil Forrás: Programcsomag Cím: Krokodil Forrás: Programcsomag Szöveg típusa: magyarázó Szöveg olvashatósága: könnyű Kérdések nehézsége: könnyű, közepesen nehéz, nehéz Javasolt felhasználás: 3 4. évfolyam. A folyópartok réme Szerencsére

Részletesebben

Feladatlap. lókedvelő könyvbarátoknak

Feladatlap. lókedvelő könyvbarátoknak Feladatlap lókedvelő könyvbarátoknak Összegyűjthető 56 / Név: Iskola, osztály:. Lakcím:. Elérhetőség: mail, telefon Beküldés határideje: 2012. április 13. Cím: Békés Megyei Tudásház és Könyvtár, Gyermekkönyvtár

Részletesebben

Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet!

Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet! Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet! Ez a szép, színes feladatgyűjtemény segíti munkádat a matematika tanulásában. Érdekes, játékos feladatokon keresztül ismerkedhetsz meg a 20-as számkörrel.

Részletesebben

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013.

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. Dezső Ilona Anna: Élet - Halál (90x70 cm, vászon, olaj) A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. A BARÁTOK VERSLISTA KIADVÁNYA ÉLET és HALÁL Az élet a halál kistestvére. (Dobrosi Andrea) Az életre

Részletesebben

4. osztályos feladatsor II. forduló 2016/2017. tanév

4. osztályos feladatsor II. forduló 2016/2017. tanév Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 4. osztályos feladatsor II.

Részletesebben

Éti csiga. Fekete csupaszcsiga

Éti csiga. Fekete csupaszcsiga Kedves Olvasó! Újságunk segítségével nem csak a Vadak Ura kártyajáték kedvelőinek szeretnénk további segítséget, tanácsokat adni, hanem szeretnénk információkat adni ahhoz a természettudományi versenyhez,

Részletesebben

KÖRNYEZETISMERET-KÖRNYEZETVÉDELEM CSAPATVERSENY. 2018/ évf. II. forduló. Iskola neve: 1. Írjátok a téli madaraink nevét a képek alá!

KÖRNYEZETISMERET-KÖRNYEZETVÉDELEM CSAPATVERSENY. 2018/ évf. II. forduló. Iskola neve: 1. Írjátok a téli madaraink nevét a képek alá! KÖRNYEZETISMERET-KÖRNYEZETVÉDELEM CSAPATVERSENY 2018/2019. 2. évf. II. forduló Iskola neve: Csapat neve: 1. Írjátok a téli madaraink nevét a képek alá! 9/ 2. Miért fontos a téli madáretetés? 5/ 3. Egészítsétek

Részletesebben

2016.05.02. A GASZTRONÓMIA JELENTŐSÉGE GASZTRONÓMIA AZ ELSŐ KÖNYVEK A GASZTRONÓMIÁRÓL

2016.05.02. A GASZTRONÓMIA JELENTŐSÉGE GASZTRONÓMIA AZ ELSŐ KÖNYVEK A GASZTRONÓMIÁRÓL - és vacsorára mit kapunk? - ez az idős hölgy cukorbeteg! - ha kérhetném, valami száraz hús legyen inkább, a Bakonyit már ismerjük. - van a csoportban két vegetariánus! - sertéshúst ne, mert mohamedánok.

Részletesebben

Bevezető. Kedves! Írd ide a neved, ha tudod, vagy kérd anyukád, apukád segítségét!

Bevezető. Kedves! Írd ide a neved, ha tudod, vagy kérd anyukád, apukád segítségét! Bevezető Kedves! Írd ide a neved, ha tudod, vagy kérd anyukád, apukád segítségét! Szeretettel köszöntünk az iskolában! Kövesd a munkafüzet címét, és járj te is nyitott szemmel a természetben! A feladatok

Részletesebben

1. ISMERKEDÉS A SAKK VILÁGÁVAL

1. ISMERKEDÉS A SAKK VILÁGÁVAL 1. ISMERKEDÉS A SAKK VILÁGÁVAL Hogyha gyakran sakkozom, szupererôm megkapom. Táblajáték sakk Társasjáték Tornáztatjuk az agyunkat Tornáztatjuk a testünket Készítsd el a saját koronádat! 3 Sakkjáték 2 játékos

Részletesebben

XLI. Megyei Komplex Tanulmányi Verseny TÖRTÉNELEM Ha meg akarsz érteni valamit, figyeld a kezdetét és kövesd a fejlődését.

XLI. Megyei Komplex Tanulmányi Verseny TÖRTÉNELEM Ha meg akarsz érteni valamit, figyeld a kezdetét és kövesd a fejlődését. TÖRTÉNELEM Ha meg akarsz érteni valamit, figyeld a kezdetét és kövesd a fejlődését. Arisztotelész Dunaújváros, 2016. április 5. Törökné Nagy Zsuzsanna gyógypedagógus 1. sz. feladatlap A Római Birodalom

Részletesebben

Az ökoszisztémát érintő károk. Készítette: Fekete-Kertész Ildikó Ujaczki Éva

Az ökoszisztémát érintő károk. Készítette: Fekete-Kertész Ildikó Ujaczki Éva Az ökoszisztémát érintő károk Készítette: Fekete-Kertész Ildikó Ujaczki Éva A fajeloszlás változása A fajeloszlás a változó klíma, vagy a környezetszennyezés következtében változik, az ellenálló fajok

Részletesebben

Kérdéssor a III. rész fejezet történéseiből

Kérdéssor a III. rész fejezet történéseiből Beküldési határidő: 2017. május 12. Neved: Évfolyamod: Iskolád: A feladatok megoldásával elért pontjaidat megtekintheted az iskola honlapján (www.vakbottyangimnazium.hu). Választott titkos nevem: Összegyűjtött

Részletesebben

A kézi hőkamera használata összeállította: Giliczéné László Kókai Mária lektorálta: Dr. Laczkó Gábor

A kézi hőkamera használata összeállította: Giliczéné László Kókai Mária lektorálta: Dr. Laczkó Gábor A kézi hőkamerával végzett megfigyelések és mérések célkitűzése: A diákok ismerjék meg a kézi hőkamera használatát, hasonlítsák össze a fényképezőgép képalkotásával. Legyenek képesek a kijelzőn látható

Részletesebben

Szöveg címe: A felelős állattartás néhány szabálya Forrás: Kép forrása: szabadon használható fotók adatbázisa

Szöveg címe: A felelős állattartás néhány szabálya Forrás:  Kép forrása: szabadon használható fotók adatbázisa Szöveg címe: A felelős állattartás néhány szabálya Forrás: http://www.hazikedvencek.hu/ Kép forrása: szabadon használható fotók adatbázisa Szövegtípus: dokumentum (listaszerű szöveg) Szövegfokozat: közepes

Részletesebben

Angol nyelv közép- és emelt szintű szóbeli érettségi témakörök 2018

Angol nyelv közép- és emelt szintű szóbeli érettségi témakörök 2018 Angol nyelv közép- és emelt szintű szóbeli érettségi témakörök 2018 Az érettségi vizsga tartalmi részét az alább felsorolt témakörök képezik, azaz a feladatok minden vizsgarészben tematikusan ezekre épülnek.

Részletesebben

NAGYVÁROSI ÁLLATTARTÁS

NAGYVÁROSI ÁLLATTARTÁS NAGYVÁROSI ÁLLATTARTÁS DR. FODOR KINGA állatorvos, egyetemi adjunktus SZENT ISTVÁN EGYETEM ÁLLATORVOS-TUDOMÁNYI KAR 2011. április 27. DEFINÍCIÓK Nagyváros a lakosság száma 100 000 feletti de ebben az értelemben

Részletesebben

FÖL(D)PÖRGETŐK HÁZI VERSENY 4. FORDULÓ 5-6. évfolyam Téma: Az idő járás a

FÖL(D)PÖRGETŐK HÁZI VERSENY 4. FORDULÓ 5-6. évfolyam Téma: Az idő járás a A Földpörgetők versenyen, minden tantárgy feladataira összesen 20 pontot lehet kapni, így egy forduló összpontszáma 100 pont a feladatok számától függetlenül. Csak a kiosztott fejléces üres papírokra lehet

Részletesebben

Állatvédelem. Állattartás kedvtelésből 1. - vadonbefogott, egzotikus állatok

Állatvédelem. Állattartás kedvtelésből 1. - vadonbefogott, egzotikus állatok Állatvédelem Állattartás kedvtelésből 1. - vadonbefogott, egzotikus állatok Mit nevezünk egzotikusnak? ( exóták ) Nem erről a földrészről származó Általában trópusi fajok (földrajzi helyzetünknél fogva)

Részletesebben

2+1. Irodalmi és Filmes Verseny (2018/2019) Kedves Versenyző!

2+1. Irodalmi és Filmes Verseny (2018/2019) Kedves Versenyző! +1 Irodalmi és Filmes Verseny (018/019) A versenyző neve: Iskolája: Felkészítő tanára: Kedves Versenyző! Szeretettel köszöntünk abból az alkalomból, hogy a kiírásban szereplő könyvek elolvasása és a film

Részletesebben

Kérjük, aláhúzással jelezze, hogy Óvodánk melyik csoportjába jelentkezik és hogy egész napos vagy fél napos elhelyezést igényel-e!

Kérjük, aláhúzással jelezze, hogy Óvodánk melyik csoportjába jelentkezik és hogy egész napos vagy fél napos elhelyezést igényel-e! JELENTKEZÉSI LAP JELENTKEZÉS: A FENTI POSTACÍMEN VAGY SZEMÉLYES LEADÁSSAL JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2017. FEBRUÁR 16. Kérjük, aláhúzással jelezze, hogy Óvodánk melyik csoportjába jelentkezik és hogy egész

Részletesebben

van nincs étkészlet van nincs tartózkodó SZERVÍZ, SZEMÉRMES FÉNYES, SZEMÜVEG

van nincs étkészlet van nincs tartózkodó SZERVÍZ, SZEMÉRMES FÉNYES, SZEMÜVEG 1. feladatlap 1., Szinonimaolvasás Hasonlítsd össze a kisbetős és NAGYBETŐS szavakat! Figyeld meg melyik kisbetős szónak van NAGYBETŐS megfelelıje! van nincs étkészlet van nincs tartózkodó van nincs ragyogó

Részletesebben

Minta MELLÉKLETEK. FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszint. Szakrajz. Minta

Minta MELLÉKLETEK. FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszint. Szakrajz. Minta MELLÉKLETEK FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszint Szakrajz 1. Feladat: a. Készítse el az árokeresztékes illesztéssel (saját csappal) kialakított szélesbítő toldás szakrajzát,

Részletesebben

SUBIECTELE Limba maghiar

SUBIECTELE Limba maghiar ROMÂNIA JUDEUL TIMI MUNICIPIUL TIMIOARA DIRECIA DE MEDIU SERVICIUL PROTECIA MEDIULUI SUBIECTELE Limba maghiar pentru competiia intercolar în vederea seleciei unitilor colare (elevi i cadre didactice) care

Részletesebben

ÓVODAI JELENTKEZÉSI LAP. Gyermek neve:.. TAJ száma:... Születési hely, év, hó, nap: Lakcím:. Anyja neve: Anyja leánykori neve:...

ÓVODAI JELENTKEZÉSI LAP. Gyermek neve:.. TAJ száma:... Születési hely, év, hó, nap: Lakcím:. Anyja neve: Anyja leánykori neve:... Csigadombi Waldorf Óvoda Cím.: 2400 DUNAÚJVÁROS, Garibaldi u. 1. Telefon: 06-20-491-60-37, 06-70-4215277 E-mail: csigadombiwaldorfovi@gmail.com www.dunaujvarosiwaldorf.hu ÓVODAI JELENTKEZÉSI LAP Gyermek

Részletesebben

Családban vagy csapatban? Nevelés az ókori Hellászban

Családban vagy csapatban? Nevelés az ókori Hellászban 13. Családban vagy csapatban? Nevelés az ókori Hellászban 1. Tedd időrendi sorrendbe egy ókori görög fiú életének eseményeit! Írj sorszámot a négyzetekbe! írni-olvasni tanulás olajfakoszorú kifüggesztése

Részletesebben

Sün Simi. Iskolás Sün lettem Simi. 1. Hol lakhat Sün Simi? Színezd ki, és rajzold oda Simit! 2. Színezd ki Simi táplálékait!

Sün Simi. Iskolás Sün lettem Simi. 1. Hol lakhat Sün Simi? Színezd ki, és rajzold oda Simit! 2. Színezd ki Simi táplálékait! Iskolás Sün lettem Simi Sün Simi. Hol lakhat Sün Simi? Színezd ki, és rajzold oda Simit! 2. Színezd ki Simi táplálékait!. Rajzold le, mi jelenthet veszélyt Simi számára! Óvodából az iskolába. Rajzold le,

Részletesebben

11/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan III.

11/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan III. 11/b tétel GERINCES RENDSZERTAN III. HÜLLŐK TÖRZS: GERINCESEK (VERTEBRATA) ALTÖRZS: ÁLLKAPCSOSAK (GNATHOSTOMATA) OSZTÁLY: HÜLLŐK (REPTILIA) REND: TEKNŐSÖK» CSALÁD: MOCSÁRITEKNŐS-FÉLÉK Ujjaik között az

Részletesebben

VízKvíz 2. forduló Név: Osztály: A képek színes megtekintéséhez, tölsd le a feladatlapot az iskola honalápjáról!

VízKvíz 2. forduló Név: Osztály: A képek színes megtekintéséhez, tölsd le a feladatlapot az iskola honalápjáról! VízKvíz 2. forduló Név: Osztály: Közös dolgaink" A képek színes megtekintéséhez, tölsd le a feladatlapot az iskola honalápjáról! 1. A Caturum folyó a világ legszennyezettebb folyója. Bár Magyarországon

Részletesebben

Készítették: Balogh Lili - Biszak Botond - Erdős Anna - Pintér Róbert - Takács Janka 5.b osztályos tanulók. Játék Szabályok

Készítették: Balogh Lili - Biszak Botond - Erdős Anna - Pintér Róbert - Takács Janka 5.b osztályos tanulók. Játék Szabályok A KOCKA EL VAN VETVE? Történelmi társasjáték 11-12 éveseknek Készítették: Balogh Lili - Biszak Botond - Erdős Anna - Pintér Róbert - Takács Janka 5.b osztályos tanulók Játék Szabályok Ez egy együttműködő

Részletesebben

Tavasz van, kikelet. Olvasószint: A. Megoldások:

Tavasz van, kikelet. Olvasószint: A. Megoldások: Az Olvass magyarul! kiskönyvsorozat azoknak a tengeren túl élő magyar gyerekeknek készül, akik az angol mellett magyarul is tanulnak írni és olvasni. Természetesen a világ bármely részén élő magyar gyermekeknek

Részletesebben

X. Megyei Erzsébet királyné Olvasópályázat 2. osztály

X. Megyei Erzsébet királyné Olvasópályázat 2. osztály X. Megyei Erzsébet királyné Olvasópályázat 2. osztály Neved: Felkészítőd: Iskolád: Osztályod: 2013. 1 Általános tudnivalók Iskolánk, a nyirádi Erzsébet királyné Általános Iskola már tízedik alkalommal

Részletesebben

Az általános iskolák biológiaversenyének iskolai fordulója a Proteus-elismerésért. 2015/2016-os tanév október 21. VERSENYLAP

Az általános iskolák biológiaversenyének iskolai fordulója a Proteus-elismerésért. 2015/2016-os tanév október 21. VERSENYLAP Az általános iskolák biológiaversenyének iskolai fordulója a Proteus-elismerésért 2015/2016-os tanév 2015. október 21. VERSENYLAP Kedves Versenyző! Mielőtt válaszolnál a kérdésekre, figyelmesen olvasd

Részletesebben

Piotr Socha. Méhek. A szöveget gondozta: Wojciech Grajkowski

Piotr Socha. Méhek. A szöveget gondozta: Wojciech Grajkowski Piotr Socha Méhek A szöveget gondozta: Wojciech Grajkowski I. tábla MÉHEK ÉS DINOSZAURUSZOK 100millió év! Nagyjából ennyi ideje jelentek meg a méhek, vagyis akkoriban, amikor a Földet a dinoszauruszok

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ ÁZSIAI KULTÚRÁKRÓL FIATALOKNAK 2. JAPÁN HOPP FERENC ÁZSIAI MŰVÉSZETI MÚZEUM MÚZEUMPEDAGÓGIAI KISKÖNYVTÁRA

SZAKMAI BESZÁMOLÓ ÁZSIAI KULTÚRÁKRÓL FIATALOKNAK 2. JAPÁN HOPP FERENC ÁZSIAI MŰVÉSZETI MÚZEUM MÚZEUMPEDAGÓGIAI KISKÖNYVTÁRA SZAKMAI BESZÁMOLÓ ÁZSIAI KULTÚRÁKRÓL FIATALOKNAK 2. JAPÁN NKA PÁLYÁZATI AZONOSÍTÓ: 3438/00216 Pályázati beszámoló elérési útvonalai Szépművészeti Múzeum honlapján http://www.szepmuveszeti.hu/data/cikk/86/cikk_86/nka_beszamolo_hopp_muzped_kiskonyvtar.pdf

Részletesebben

DÉLUTÁNI FOGLALKOZÁSTERVEK 3.1 Kultúraközvetítés, ismeretterjesztés Elmés szerkezetek, rövid történetek

DÉLUTÁNI FOGLALKOZÁSTERVEK 3.1 Kultúraközvetítés, ismeretterjesztés Elmés szerkezetek, rövid történetek 5. Mellékletek M1 1. Egy francia mérnök* szerette a környékbeli erdőben, réteken sétáltatni a kutyáját. Nem szerette viszont a sétát követő tisztálkodást, mert a ruhája és a kutya szőre is tele volt undok,

Részletesebben

Daniel Defoe: Robinson Crusoe 4. fejezet

Daniel Defoe: Robinson Crusoe 4. fejezet A kis képek alapján mondd el a mesét saját szavaiddal! Te milyen csodatarisznyát szeretnél? Írd le! Az olvasófüzetedben dolgozz! Daniel Defoe: Robinson Crusoe 4. fejezet Írd le a fejezet címét! Hány méterre

Részletesebben

FÜLEMÜLE. Luscinia megarhynchos

FÜLEMÜLE. Luscinia megarhynchos FÜLEMÜLE Luscinia megarhynchos Ezt a nyári vendéget inkább hallani fogod, mint látni. Nappali énekét sötétedéskor is folytatja. És micsoda dal ez! A legszebb és legbonyolultabb melódiákat este énekli,

Részletesebben

Poétika Bt. Üdvözöljük! Alkalmas gipsz, gyertya, szappan öntésére is.

Poétika Bt. Üdvözöljük! Alkalmas gipsz, gyertya, szappan öntésére is. Üdvözöljük! Ön a Poétika Bt. öntõformákat tartalmazó kínálatát látja. Katalógusunk közel kétszázötven fajta PVCbõl készült öntõformát tartalmaz. Minden termékünk csomagolt, színes, akasztható papírcímkével

Részletesebben

Kheirón megtudja hogy testvére beteg. megmerevedett nézte a Nyilas kísérőbolygóit a zümmögés nem szűnt a fejében

Kheirón megtudja hogy testvére beteg. megmerevedett nézte a Nyilas kísérőbolygóit a zümmögés nem szűnt a fejében Tornai József Kheirón megtudja hogy testvére beteg A kentaur szomorú lett más lények nem tudják mi a kentaur-szomorúság nem tudják hogy négy lábba és két karba mennyivel több szomorúság fér el megmerevedett

Részletesebben

KI MILYENNEK LÁT? Olvasd el a tankönyvben a Bemutatjuk Pétert címû szöveget! 1. Egészítsd ki a mondatokat! Egy ismeretlen ember...

KI MILYENNEK LÁT? Olvasd el a tankönyvben a Bemutatjuk Pétert címû szöveget! 1. Egészítsd ki a mondatokat! Egy ismeretlen ember... KI MILYENNEK LÁT? Olvasd el a tankönyvben a Bemutatjuk Pétert címû szöveget! 1. Egészítsd ki a mondatokat! Egy ismeretlen ember...... lát engem. A szüleim azt gondolhatják rólam, hogy...... vagyok. A testvérem

Részletesebben

HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN

HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN A versenyző neve: Forduló: I. Osztály: 3. Az iskola kódja: H- Elért pontszám: Javította: Visszaküldési határidő: Elérhető pontszám: 67p. 2014. november 17. Kedves

Részletesebben

Feladatgyűjtemény matematikából

Feladatgyűjtemény matematikából Feladatgyűjtemény matematikából 1. Pótold a számok között a hiányzó jelet: 123: 6 a 45:9.10 2. Melyik az a kifejezés, amelyik 2c-7 tel nagyobb, mint a 3c+7 kifejezés? 3. Határozd meg azt a legnagyobb természetes

Részletesebben

Az osztályozóvizsgák témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019.

Az osztályozóvizsgák témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019. Az osztályozóvizsgák témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019. Ötévfolyamos nyelvi képzés 9.ny évfolyam : Beginner ( kezdő) szinten Tematikai egység, Témakör I. SZEMÉLYES VONATKOZÁSOK, SZÁRMAZÁS, CSALÁD

Részletesebben

Az erkölcstan tantárgy tananyaga 1. évfolyam

Az erkölcstan tantárgy tananyaga 1. évfolyam Az erkölcstan tantárgy tananyaga 1. évfolyam Tematikai egység címe Az én világom Társaim Ők és én Közvetlen közösségeim A család és a gyerekek Tágabb közösségeim A lakóhelyi közösség A környező világ A

Részletesebben

1. 2. 3.. 4... 5.. 6.. 7... 8...

1. 2. 3.. 4... 5.. 6.. 7... 8... Környezetismeret-környezetvédelem csapatverseny 2014/2015. 1.a.) Mit láttok a képeken? Írjátok alá a nevüket! 2. évfolyam I. forduló 1. 2. 3.. 4.... 5.. 6.. 7... 8... b.) Alkossatok két csoportot a képekből,

Részletesebben

BOLYAI MATEMATIKA CSAPATVERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ SZÓBELI (2011. NOVEMBER 26.) 3. osztály

BOLYAI MATEMATIKA CSAPATVERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ SZÓBELI (2011. NOVEMBER 26.) 3. osztály 3. osztály Egy fa tövétől a fára mászik fel egy csiga. Nappalonként 3 métert mászik felfelé, de éjszakánként 2 métert visszacsúszik. Az indulástól számított 10. nap délutánjáig felér a csúcsra. Milyen

Részletesebben

JAVÍTÓKULCS 1. forduló 5. 6.osztály

JAVÍTÓKULCS 1. forduló 5. 6.osztály TERMÉSZET 1.oldal JAVÍTÓKULCS 1. forduló 5. 6.osztály 1. NÖVÉNYISMERET 2.oldal 17 21 3 9 2 4 13 19 1 8 22 16 18 20 6 24 14 7 11 10 12 23 15 5 1. árvácska 2. bíbor nebáncsvirág 3. borostyán 4. ezerjófű

Részletesebben

A világ 10 legtáplálóbb étele

A világ 10 legtáplálóbb étele Koreai kutatók több, mint 1000 nyers élelmiszer tápanyag információit felhasználva becsülték meg minden étel tápanyag összetevőjét, a napi tápanyag szükséglet kielégítésének tekintetében. Egyes ételek

Részletesebben

A kutya kiképzése. Az alkalmazott etológia kérdései. I. rész

A kutya kiképzése. Az alkalmazott etológia kérdései. I. rész A kutya kiképzése Az alkalmazott etológia kérdései I. rész Tény: Az ember kb. i. e. 12000 évvel ezelőtt háziasította a kutyákat, az állatok közül vélhetőleg elsőként. - Mi hát az etológia? A tudomány szempontjából

Részletesebben

HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN. Az iskola kódja: H- Elért pontszám: Javította: Feladási határidő: Forduló: I.

HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN. Az iskola kódja: H- Elért pontszám: Javította: Feladási határidő: Forduló: I. HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN A versenyző neve: Forduló: I. Osztály: 4. Az iskola kódja: H- Elért pontszám: Javította: Feladási határidő: Elérhető pontszám: 70p. 2015. január 9. 1. Fejtsd meg a

Részletesebben

Melyik testrész izgat fel a leginkább?

Melyik testrész izgat fel a leginkább? A játék szabályai 1. Hangosan olvasd fel a kérdést / próbát. 2. Ha az Őszintét választod, adj nyílt, őszinte választ. 3. Szólj hozzá, ha valami megérint vagy ha meg szeretnéd osztani a véleményedet a másik

Részletesebben

minden ami rejtvény, kisiskolásoknak! Olvasórally Csivitelő

minden ami rejtvény, kisiskolásoknak! Olvasórally Csivitelő Olvasórally 2-3. oldalhoz Csivitelő 3. oldalhoz 1. Karikázd be a helyes megoldások előtt álló betűt! Ezután olvasd össze, és megtudhatod, hogyan dolgoztál! Melyik az év legrövidebb napja? T/ Miklós nap

Részletesebben

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013.

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. Lektorálatlan összegyűjtött változat A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. A BARÁTOK VERSLISTA KIADVÁNYA Farkas Mayer Zsó: Torkos (Fotó: Fetykó Judit) Farkas koma nem volt rest Piroska mamájához

Részletesebben

Egy francia-sakk feladvány: Világos lép, és döntetlen az alsó sor az 1. sor!

Egy francia-sakk feladvány: Világos lép, és döntetlen az alsó sor az 1. sor! Leüttetni az összes bábud! A játszmát a rendes sakkal ellentétben sötét kezdi. Döntetlen itt is lehetséges, például két különböző színű futó esetén. A királynak ebben a játékban nincsen kitüntetett szerepe

Részletesebben

TOLLAS TIBOR HELYESÍRÓ EGYÉNI- ÉS CSAPATVERSENY 3-4. OSZTÁLYOS TANULÓK RÉSZÉRE /2017.

TOLLAS TIBOR HELYESÍRÓ EGYÉNI- ÉS CSAPATVERSENY 3-4. OSZTÁLYOS TANULÓK RÉSZÉRE /2017. TOLLAS TIBOR HELYESÍRÓ EGYÉNI- ÉS CSAPATVERSENY 3-4. OSZTÁLYOS TANULÓK RÉSZÉRE - 2016/2017. A TANULÓ NEVE: ISKOLA: Nagy fába vágtuk fejszénket, midőn oly munkára vállalkoztunk, melynek föladata édes nyelvünk

Részletesebben

OLVASÓK KIRÁLYA 2011

OLVASÓK KIRÁLYA 2011 OLVASÓK KIRÁLYA 2011 Pályázati lap Nagy Bandó András: Nagyapám, nagyanyám és a vakond 1. A Nagyanyám című mesében található az alábbi kifejezés. Hogy mondanád másképpen: nem lesz már résen 2. A vakondnak

Részletesebben

ÚJ LAKÁSBAN. Kedves Csilla!

ÚJ LAKÁSBAN. Kedves Csilla! ÚJ LAKÁSBAN Kedves Csilla! Képzeld el! Új lakásban lakom! Ez a legszebb ház a környéken! Egy mesés társasházban, gyönyörű lakásban élek! Képzeld el! Van benne egy csendes hálószoba, világos nappali szoba,

Részletesebben

X. Energiatakarékossági vetélkedő. Veszprém

X. Energiatakarékossági vetélkedő. Veszprém X. Energiatakarékossági vetélkedő Veszprém 011. május 19. III. feladatsor 1. oldal. oldal 3. oldal 4. oldal 5. oldal Elért pontszám: Technikatanárok Országos Egyesületének Veszprém Megyei Területi Szervezete

Részletesebben

Könyvek Tusája 4. forduló

Könyvek Tusája 4. forduló Könyvek Tusája 4. forduló Gyerek kategória Válaszaidat elküldheted az alábbi linkre kattintva. Minden beküldött választ, CSAK EGYSZER fogadunk el! Mielőtt rákattintasz az "Elküld" gombra, kérünk, nézd

Részletesebben

A birtokos szerkezet

A birtokos szerkezet A birtokos szerkezet Ha kérdése van, használja nonstop segélyvonalunkat: www.magyarora.com/grammar/birtokos_tablazat.pdf 1 ) Lássunk munkához Kezdjük megint a novellával Húzza alá a példákban az egyes

Részletesebben

AZ ÓKORI KELET. 2. lecke Egyiptom, a Nílus ajándéka

AZ ÓKORI KELET. 2. lecke Egyiptom, a Nílus ajándéka AZ ÓKORI KELET 2. lecke Egyiptom, a Nílus ajándéka A Nílus, mint közlekedési útvonal Az afrikai Nílus a Föld leghosszabb folyója. Hossza 6685 km. Neve az ókori Egyiptomban Hápi volt. A kőkor óta alapvető

Részletesebben

ugyanazt a legyet 15-ször a könyvben! De vigyázz, akad köztük szélhámos is!

ugyanazt a legyet 15-ször a könyvben! De vigyázz, akad köztük szélhámos is! Szöveg és illusztráció: Bogárszakértő: bogár Találd meg... ugyanazt a legyet 15-ször a könyvben! De vigyázz, akad köztük szélhámos is! Ki lakik idebenn Mindenféle bogár 6 Imádkozó sáska 38 Bogárlesen 8

Részletesebben

A n g ya l o k é s e g e r e k

A n g ya l o k é s e g e r e k A n g ya l o k é s e g e r e k a Szépművészeti Múzeumban Az angyalok és az egerek nagy barátságban élnek az idők kezdetétől. Mint az barátok között lenni szokott, időnként kisebb szívességeket kérnek egymástól.

Részletesebben

Irodalmi verseny az Arany János Tehetséggondozó Program tanulói számára 2014 A versenyző sorszáma: (A megfelelő számot karikázd be!

Irodalmi verseny az Arany János Tehetséggondozó Program tanulói számára 2014 A versenyző sorszáma: (A megfelelő számot karikázd be! Irodalmi verseny az Arany János Tehetséggondozó Program tanulói számára 2014 A versenyző sorszáma: Hányadik éve vesz részt a programban? 1. 2. 3. (A megfelelő számot karikázd be!) Az alábbi feladatok a

Részletesebben

TUDOMÁNYOS ISMERETTERJESZTŐ TÁRSULAT

TUDOMÁNYOS ISMERETTERJESZTŐ TÁRSULAT 88 Budapest, Bródy Sándor u. 6. ostacím: Budapest, f. 76 Telefon: 8-5, 7-89, Fax: 7-89 Nyilvántartásba vételi szám: E-6/ Javítókulcs. osztály megyei. Titkos üzenetet kaptál. Szerencsére a titkosírás kulcsa

Részletesebben