A RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny"

Átírás

1 A RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny é r t é k e l é s i r e n d s z e r e, és a fény-árnyék néhány ábrázolási módszere a diákalkotásokban TÁMOP B-15/1/KONV "A tudományos képzés műhelyeinek továbbfejlesztése az Eszterházy Károly Főiskolán" SÁROSPATAK Comenius Kar november 16. Zombori Béla (ügyvezető elnök Rajz OKTV, Kaptár Archívum)

2

3 Húsz éve az akkori Iparművészeti Főiskola (ma MOME) Tanárképző Tanszékének tanárai úgy gondolták, lehetőséget kell adni a fiataloknak, hogy a vizuális művészetek területén is kipróbálják magukat, összemérjék tudásukat, tehetségüket. Ezért a szakma egyetértésével 1996-ban meghirdették az országos középiskolai VIZUÁLIS VERSENYT, amelyet azután évenként megrendeztek. A tíz éven át tartó versenyek és az ezeket záró kiállítások sikere tette lehetővé, hogy 2006-ban az Oktatási Minisztérium a rendezvényt Rajz és vizuális kultúra Országos Középiskolai Tanulmányi Versennyé (OKTV) nyilvánítsa. A verseny létrehozása, koncepciója a vizuális nevelésben akkoriban lezajló átalakulás, fejlődés fő sodrába illeszkedett. Elsősorban arra az akkori NAT vizuális kultúra területének is lényegét jelentő szemléletre épült, amely szerint: a vizuális nevelés a vizuális kultúra egészének használatára, alakítására készít fel [ ], s így célja, hogy a tanulók vizuális kommunikációt magas szinten folytató [ ], a tárgy- és környezetkultúra tájékozott és felelősségérzettel bíró használóivá és létrehozóivá váljanak. (Báthory Falus 1997: III/652) A verseny alapját képező első forduló feladata a klasszikus projektformából kialakított sajátos "alkotó-tervező projekt mely egyszerre nyitott a konkrét megjelenés, az eszközrendszer, valamint az ábrázolási nyelv tekintetében, és kellőképpen zárt tartalmi és formai szempontból az értékelhetőség igényének megfelelően. A Verseny fordulóin többféle módszerrel történik az értékelés.

4 A verseny fordulói, feladatai, pontszámai Első forduló Műalkotás készítése. Alkotói napló a műalkotáshoz, alapgondolat, tervek, vázlatok és háttéranyagok. Második forduló Félalak rajz fekete-fehér tónusos szabadkézi rajza tetszés szerinti technikával, fél íves méretben. Harmadik forduló (döntő) A vizuális nyelv kreatív alkalmazásának feladata. Minden évben más. Művészettörténeti teszt. Minden évben más.

5 A verseny fordulóinak pontszám-aránya 1. ford. MŰALKOTÁS 70 pont 1. ford. MUNKANAPLÓ 10 pont 2. ford. FÉLALAK RAJZ 40 pont 3. ford. KREATÍV ALKOTÁS 20 pont 3. ford. MŰVTÖRT. 20 pont

6 Első forduló HÁROM MŰFAJ Minden évben más téma KÉPZŐMŰVÉSZETI ALKOTÁS Valaki, aki fontos nekem, A hely szelleme KOMMUNIKATÍV TERVEZÉS 1848, te csillag IPARMŰVÉSZETI ALKOTÁS / TÁRGYTERVEZÉS Útközben (tárgy és munkanapló)

7 Az első forduló értékelése 1. A pályamunkákat műfajonként 3 fős zsűri értékeli, amely középiskolai tanárokból és képző- ill. iparművészekből áll. Az értékelés kétszintű. Az előzsűri kiválasztja a további értékelésre bocsátható pályamunkákat (Bírálati lap), a második szinten pedig részletes pontozással minősíti, rangsorolja ezeket a műveket (Értékelő lap). A második fordulóba juthat 60 fő. AZ Ő MŰVEIK KERÜLNEK KIÁLLÍTÁSRA.

8 Az első forduló értékelése 2.

9 Az első forduló értékelése pont 10 pontos munkanapló oldal 74 pont 69 pont kiesett az 1. fordulóban

10 Második forduló FÉLALAK RAJZ Fekete-fehér tónusos szabadkézi rajz tetszés szerinti technikával, fél íves méretben. Időtartam: 180 perc. Elérhető 40 pont. A rajzokat 7 fős zsűri értékeli, és választja ki a harmadik (döntő) fordulóba jutó versenyzőket. A zsűri középiskolában és a felsőoktatásban tanító tanárokból,képző-, iparművészekből áll. Az értékelés több szempontú pontozólappal történik. Értékelési szempontok: anatómiai hitelesség kompozíció- és formaalakítás felületminőség, eszközhasználat kifejező erő 10 pont 10 pont 10 pont 10 pont 32, ,1 12,7

11 Harmadik forduló A) KREATÍV FELADAT 1. (a vizuális nyelv kreatív alkalmazása) Ötletgazdag megközelítés - minőségi kifejezés. A problémamegoldó, közlő-kifejező, alkotástechnikai képességek alkalmazása. Időtartam 120 perc. Elérhető 20 pont. A munkákat 7 fős zsűri kritériumokra bontott szempontsor alapján minősíti Értékelőlappal. A zsűri középiskolában és a felsőoktatásban tanító tanárokból,képző- és iparművészekből áll.

12 KREATÍV FELADAT 2. I Z M U S - R E T R Ó Ö N A R C K É P A 20. század elejének képzőművészei új művészeti irányzatok, izmusok sokaságát teremtették meg, s alakították egyénivé. Ezek közül a legfontosabbak: fauvizmus (Vadak), expresszionizmus, kubizmus, futurizmus, dadaizmus, szürrealizmus. Készítsen a 20. sz. elejének egyik izmusának kifejezésmódjában önarcképet. Az alkotáshoz modellként felhasználhatja személyi és/vagy diákigazolványának fényképét.(más fényképet nem!) a) A fent felsorolt izmusok közül hármat szabadon választva készítsen legalább három különböző önarckép-variáció TERVVÁZLATOT. A vázlatok mindegyike jól felismerhetően a választott izmus formanyelvét alkalmazza. Az önarcképeken az arc mellett más, az adott izmusra jellemző motívumok (tárgyi elemek, jelek, formák) is szerepelhetnek. A tervek között is legyen legalább egy színes! b) Válasszon ki egyet a tervvázlatok közül és készítse el az izmus-retró ÖNARCKÉPET. Az önarckép színes legyen (legalább egynél több szín szerepeljen rajta). a)tervvázlat (elérhető összesen: 6 pont) három különböző, ezen belül egy színes tervvázlatot készített 2 pont legalább kettő különböző tervvázlatot készített, vagy nem készített színeset 1 pont csak egy tervvázlatot készített el, vagy nem készített egyet sem 0 pont a választott izmus elemeit a megnevezett vázlatok mindegyikén jól alkalmazza 2 pont a vázlatok technikai kivitele a vázlatműfajnak jól megfelel 2 pont b) Önarckép (elérhető összesen: 14 pont) az alkati jegyek karakteresek, 2 pont az alkati jegyei kissé felismerhetők, de nem karakteresek 1 pont az alkati jegyei nem felismerhetők, 0 pont az adott izmus formavilágának kiválóan megfelel 2 pont jól és ötletesen komponált 2 pont kiváló formaérzékről tanúskodik 2 pont színhasználata kifejező, az izmusra jellemző 2 pont a választott technikát kiválóan műveli 2 pont ötletes, eredeti megoldás, kreatív személyes tartalmi és/vagy formai jegyekkel 2 pont sablonos tartalmi és/vagy formai elemeket jól alkalmazó alkotás 1 pont sematikus, egyetlen egyéni vonást sem tartalmazó alkotás 0 pont (ÖSSZESEN ELÉRHETŐ: 20 PONT)

13 KREATÍV FELADAT ,3 18,1 17,3 17,1 16 7,9

14 Harmadik forduló B) feladat MŰVÉSZETTÖRTÉNETI TESZT 1. Minden évben más, a kiírásban megadott magyar művész vagy művészek műveinek ismerete, tartalmi, formai jellemzői a középiskolai tanterv alapján. Szöveges és rajzos faladatrészek. Időtartam 60 perc. Elérhető 20 pont. A munkákat 7 fős zsűri minősíti Javítókulcs alapján. A zsűri középiskolában és a felsőoktatásban tanító tanárokból,művészettörténészből áll. 2014/2015 KEPES GYÖRGY és VICTOR VASARELY (Vásárhelyi Viktor) művészete

15 MŰVÉSZETTÖRTÉNETI TESZT 2. FELADAT ÉS JAVÍTÓKULCS RÉSZLET 1. Művészettörténet feladatlap / KEPES GYÖRGY és VICTOR VASARELY (Vásárhelyi Viktor) 1) E két művész bár életük nagy részében külföldön éltek, a magyar művészet legjelentősebbje közé tartozik. Életútjuk természetesen különbözött egymástól, másféle megközelítésben, stílusban, műfajban alkottak, de találhatók mindkettőjükre egyaránt jellemző tények, események. Válassza ki az állítások közül, melyek jellemzők Kepes Györgyre és melyek Victor Vasarelyre, és írja a megfelelő betűjelet a táblázatba! Ugyanaz az állítás vonatkozhat mindkettőjükre. Figyeljen arra, hogy nem mindegyik állítás igaz. A) Ars poétikáját így foglalta össze:...nem elmenekülni az élettől - még attól a vibráló élettől sem, melyet a modern civilizációra jellemző új energiaforrások hoztak létre -, hanem élvezni az életet a maga valódi mélységében... J ) Planetáris folklór néven hozta nyilvánosságra elméletét... K) Ready made alkotásaiban előre gyártott kész tömegtermékeket használt fel. Kepes György A, C, D, G, H, L Victor Vasarely D, E, F, H, I, J

16 MŰVÉSZETTÖRTÉNETI TESZT 3. FELADAT ÉS JAVÍTÓKULCS RÉSZLET 2. Művészettörténet feladatlap / KEPES GYÖRGY és VICTOR VASARELY (Vásárhelyi Viktor) 6 ) Victor Vasarely egyik leghíresebb képe a Zebrák, amelyből több változatot is alkotott. Ezen, a körvonalával felidézett képen két zebra található. Válassza el őket, és rajzolja meg mindkét állat körvonalát! (A csíkokat nem kell megrajzolni.) (Adható 4 pont) A külső körvonal adott. Körberajzolásáért nem jár pont. A belső, elválasztó részek a kitalálandók. Fej, nyak, hát, far, első láb, hátsó láb 1/2-1/2 pont, szügy 1 pont, tehát megközelítőleg jó irányokban megrajzolva összesen 4 pont.

17 A VERSENY FORDULÓINAK PONTSZÁMARÁNYA A VÉGEREDMÉNYBEN

18 A ZSŰRIZÉS, ÉRTÉKELÉS TAPASZTALATAI 1. Egy verseny minőségét nagymértékben meghatározza az értékelés hitele. Ez pedig az értékelési rendszeren, és főleg az értékelést végző személyek hozzáértésén múlik. Az értékelésben nagyon jó gárda alakult ki az évek során.. Csak néhány név közülük: Aranyi Sándor, Bálványos Huba, Beke László, Gaul Emil, Keserű Ilona, Lázár Zsuzsa, Pálfi György, Sinkó István, Szalay József, Zele János. Az első forduló alkotásait és a munkanaplókat két-két, vitás esetben három zsűritag pontozza. A következő diagramról leolvasható mennyire hasonlított ill. különbözött a zsűritagok véleménye az 1996-os verseny 15 győztesének értékelésekor. (Ekkor még a pontszámok mások voltak) Jól látható, hogy bár nem mindig egyezett meg a két értékelő véleménye, a tendenciákban sok azonosság volt. Az is látható, hogy a munkanaplók megítélése viszont szinte egyöntetű volt.

19 A ZSŰRIZÉS, ÉRTÉKELÉS TAPASZTALATAI 2. A tanulmányrajzot főiskolai oktatók és középiskolai rajztanárok értékelik. A első Versenyen ban feltűnően nagy szórást mutattak a pontszámok, aminek okai mögött a zsűritagok stílusszimpátiáján kívül valószínűleg a különböző főiskolák, a tanár- és a művészképző intézmények eltérő szemlélete, elvárása rejlett. Ugyanakkor, mivel 7 zsűritag értékelte a rajzokat, az eredményben kiegyenlítődtek a különböző vélemények. Egyébként a verseny zsűrizése kiváló terepe a különböző felsőoktatási intézmények rajztanárai kooperációjának. A pontozás során lezajló viták segítik az értékelési szempontok pontosítását, a szemlélet különbségek felszínre jutását, adott esetben kiegyenlítődését. Tehát a Vizuális Verseny zsűrizését akár felvételi tréningnek is felfoghatjuk, sajátos felvételiztető továbbképzésnek.

20 A ZSŰRIZÉS, ÉRTÉKELÉS TAPASZTALATAI 3. Valószínűleg, hogy a közös pontozásoknak az eredménye, hogy 2002-re sokkal kevésbé voltak szórtak a pontszámok. Az eltérő szemléletek megmaradtak, de a szempontok tisztázásával a megítélés pontosabb lett. (2002-re az adható pontszámok száma mérséklődött!)

21

22 A FÉNY-ÁRNYÉK NÉHÁNY ÁBRÁZOLÁSI MÓDSZERE AZ ALKOTÁSOKBAN

23 A fény-árnyék (tónus) a vizuális művészetben Alkalmazása a képző-, alkalmazott- és iparművészeti műfajok szerint változó. Célja demonstráló (ábrázoló, megformáló, értelmező ) kifejező dekoratív Kifejezésmódja látványszerű transzponált, nonfiguratív (szubjektív) szimbolikus Formai jellemzői elhelyezés (koncentrált, szórt, reflex ) mérték (erős, gyenge) minőség (lágy, éles, egyenletes, egyenetlen stb.) A fény (árnyék) a többi kifejezőeszközzel (tér, forma, szín) együtt hat.

24 Fény egy témára: Zenepavilon, avagy Haydn emlékezete

25 A fény és a műfajok

26 Néhány alkotás, melyekben különösen jelentős a fény-árnyék-tónus szerepe.

27 Egy sorozat, melyben különösen jelentős a fény-árnyék-tónus szerepe.

28 Egy alkotás, melyben különösen jelentős a fény-árnyék-tónus szerepe.

29

30 Lámpatervek

31 Saját szoba tervezése. A makettban jelentős szerepe van a fénynek.

32 A fény szimbolikus és formai megjelenése egy munkanaplóban: Haydn: A Teremtés Figyelembe ajánlom: Facebook - Rajz OKTV - Kaptár Archívum Köszönöm a figyelmet!

IZMUS-retró Feladat a vizuális nyelv kreatív alkalmazásának témaköréből

IZMUS-retró Feladat a vizuális nyelv kreatív alkalmazásának témaköréből ORSZÁGOS KÖZÉPISKOLAI TANULMÁNYI VERSENY IZMUS-retró Feladat a vizuális nyelv kreatív alkalmazásának témaköréből A feladat anyaga és eszközei: - rajzlapok - szabadon választott ábrázolóeszközök (számítógép,

Részletesebben

MŰVÉSZETTÖRTÉNET TESZT

MŰVÉSZETTÖRTÉNET TESZT Oktatási Hivatal A versenyző jeligéje: 2012/2013. tanév Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő forduló Rajz és vizuális kultúra MŰVÉSZETTÖRTÉNET TESZT Munkaidő: 60 perc Elérhető pontszám: 20 pont

Részletesebben

Vizuális kultúra A tantárgy versenyében az alább leírtakon túl az 1. pontban foglaltakat is figyelembe kell venni. A verseny egy kategóriában és

Vizuális kultúra A tantárgy versenyében az alább leírtakon túl az 1. pontban foglaltakat is figyelembe kell venni. A verseny egy kategóriában és Vizuális kultúra A tantárgy versenyében az alább leírtakon túl az 1. pontban foglaltakat is figyelembe kell venni. A verseny egy kategóriában és három fordulóban zajlik. A verseny szervezésében és lebonyolításában

Részletesebben

VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA PROJEKT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA PROJEKT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Vizuális kultúra középszint 1811 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 4. VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA PROJEKT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Vizuális kultúra PROJEKTTÉMÁK

Részletesebben

VIZUÁLIS KULTÚRA. Vizuális kultúra emelt szintű érettségi felkészítő. 11. évfolyam. A vizuális nyelvi elemek adott technikának

VIZUÁLIS KULTÚRA. Vizuális kultúra emelt szintű érettségi felkészítő. 11. évfolyam. A vizuális nyelvi elemek adott technikának VIZUÁLIS KULTÚRA Vizuális kultúra emelt szintű érettségi felkészítő 11. évfolyam Heti 2 óra Évi 72 óra 1.1. Vizuális nyelv 1.1.1. A vizuális nyelv alapelemei - Vonal - Sík- és térforma - Tónus, szín -

Részletesebben

Rajzversenyváltozatok. A 2006 óta fennálló Rajz és vizuális kultúra OKTV célja, hogy alkotói lehetőséghez

Rajzversenyváltozatok. A 2006 óta fennálló Rajz és vizuális kultúra OKTV célja, hogy alkotói lehetőséghez Tehetséggondozás 173 Zombori Béla A tehetség és a kreativitás a Rajz és vizuális kultúra OKTV munkái alapján A 2006 óta fennálló Rajz és vizuális kultúra OKTV célja, hogy alkotói lehetőséghez és élményhez

Részletesebben

Vizuális kultúra, művészet

Vizuális kultúra, művészet Vizuális kultúra, művészet osztályozó vizsga írásbeli beadandó alkotások időtartam 20perc aránya az értékelésnél 50% 50% A vizsga értékelése jeles (5) 80%-tól jó (4) 60%-tól közepes (3) 45%-tól elégséges(2)

Részletesebben

Vizuális kommunikáció: alapkompetencia és

Vizuális kommunikáció: alapkompetencia és Vizuális kommunikáció: alapkompetencia és k é p e s s é g r e n d s z e r Sándor Zsuzsa M TA S z a k m ó d s z e r t a n i K u t a t á s i P á l y á z a t Vizuális Mesterpedagógus Műhely Budapest, 2015.

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 17. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 17. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Részletesebben

A 2016/2017. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló MŰVÉSZETTÖRTÉNET FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP

A 2016/2017. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló MŰVÉSZETTÖRTÉNET FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP Oktatási Hivatal Munkaidő: 120 perc Elérhető pontszám: 100 pont ÚTMUTATÓ A 2016/2017. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló MŰVÉSZETTÖRTÉNET FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP A munka megkezdése

Részletesebben

Azonosító jel: MŰVÉSZETTÖRTÉNET EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október :00. Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc

Azonosító jel: MŰVÉSZETTÖRTÉNET EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október :00. Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 30. MŰVÉSZETTÖRTÉNET EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. október 30. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA A É RETTSÉGI VIZSGA 2006. október 24. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2006. október 24. 14:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Részletesebben

PÁLYÁZATI KIÍRÁS TRASH ART MAGYARORSZÁG 2017 EGY ÚJ KOR HAJNALA: ANTROPOCÉN AZ EMBER KORA

PÁLYÁZATI KIÍRÁS TRASH ART MAGYARORSZÁG 2017 EGY ÚJ KOR HAJNALA: ANTROPOCÉN AZ EMBER KORA PÁLYÁZATI KIÍRÁS TRASH ART MAGYARORSZÁG 2017 EGY ÚJ KOR HAJNALA: ANTROPOCÉN AZ EMBER KORA HULLADÉK SZOBOR KIÁLLÍTÁS A GÖDÖLLŐI TERMÉSZETFILM FESZTIVÁL IDEJE ALATT GÖDÖLLŐ, 2017. MÁJUS 26-28. A pályázat

Részletesebben

Művészetek 12. évfolyam - 32 óra

Művészetek 12. évfolyam - 32 óra Művészetek 12. évfolyam - 32 óra Kifejezés, képzőművészet Érzelmek, hangulatok kifejezése 4 óra Az alkotó tevékenységekben a síkbeli, térbeli kifejezőeszközök, a térábrázolási konvenciók, a színtani ismeretek

Részletesebben

A 2015/2016. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló MŰVÉSZETTÖRTÉNET FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP

A 2015/2016. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló MŰVÉSZETTÖRTÉNET FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP Oktatási Hivatal Munkaidő: 120 perc Elérhető pontszám: 100 pont ÚTMUTATÓ A 2015/2016. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló MŰVÉSZETTÖRTÉNET FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP A munka megkezdése

Részletesebben

MŰVÉSZETTÖRTÉNET II. A VIZSGA LEÍRÁSA

MŰVÉSZETTÖRTÉNET II. A VIZSGA LEÍRÁSA MŰVÉSZETTÖRTÉNET II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Középszint Emelt szint 120 perc 15 perc 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán semmilyen segédeszköz nem használható. Nyilvánosságra

Részletesebben

RAJZ-ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA FAKULTÁCIÓ Helyi tanterv 11-12 évfolyam

RAJZ-ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA FAKULTÁCIÓ Helyi tanterv 11-12 évfolyam RAJZ-ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA FAKULTÁCIÓ Helyi tanterv 11-12 évfolyam A rajz fakultáció elsődleges célja a rajz és vizuális kultúra középszintű érettségire való felkészítés. A helyi tanterv a részletes érettségi

Részletesebben

2017. február 9. Horváth Kinga

2017. február 9. Horváth Kinga ALAKRAJZ II. A félév során a téma elsősorban az emberi test ábrázolása és a tér és az emberi alak kapcsolata. A pontos, arányokra koncentráló, jól komponált rajzok elkészítésén túl cél, hogy eszközök,

Részletesebben

Drámaoktatás a hazai oktatási rendszerben. Kaposi József 2014

Drámaoktatás a hazai oktatási rendszerben. Kaposi József 2014 Drámaoktatás a hazai oktatási rendszerben Kaposi József 2014 A közoktatás keretei között folyó színházi nevelés Általános és középiskola Dráma és tánc 1-6. évfolyam Dráma és tánc 7-12. évfolyam Dráma érettségi

Részletesebben

A 2014/2015. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló MŰVÉSZETTÖRTÉNET FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP

A 2014/2015. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló MŰVÉSZETTÖRTÉNET FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP Oktatási Hivatal Munkaidő: 120 perc Elérhető pontszám: 100 pont ÚTMUTATÓ A 2014/2015. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló MŰVÉSZETTÖRTÉNET FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP A munka megkezdése

Részletesebben

MEGYEI KÉPZŐMŰVÉSZETI VERSENY ALSÓ TAGOZATOS TANULÓK SZÁMÁRA (1-4. ÉVFOLYAM) Versenykiírás a 2017/2018-as tanévre

MEGYEI KÉPZŐMŰVÉSZETI VERSENY ALSÓ TAGOZATOS TANULÓK SZÁMÁRA (1-4. ÉVFOLYAM) Versenykiírás a 2017/2018-as tanévre MEGYEI KÉPZŐMŰVÉSZETI VERSENY ALSÓ TAGOZATOS TANULÓK SZÁMÁRA (1-4. ÉVFOLYAM) A természet varázsát ontja bőven: A fűben, a virágban és a kőben. Ó, nincs a földön oly silány anyag, Mely így vagy úgy ne szolgálná

Részletesebben

VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA PROJEKT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA PROJEKT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Vizuális kultúra középszint 1711 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017 VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA PROJEKT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA VIZUÁLIS KULTÚRA Projekttémák

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA Rajz és vizuális kultúra középszint 1621 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA PROJEKT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Projekttémák

Részletesebben

A képzések bemutatását és a felvételi eljárást a következő oldalakon tekinthetik meg.

A képzések bemutatását és a felvételi eljárást a következő oldalakon tekinthetik meg. TANÁRI MESTERKÉPZÉSEK 1. Szintemelő képzés 2 félév 2. Újabb pedagógus szakképzettség megszerzésére irányuló képzés 4 félév A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Művészeti Intézet Rajz

Részletesebben

Érettségi előkészítő 11-12. évfolyam

Érettségi előkészítő 11-12. évfolyam Érettségi előkészítő 11-12. évfolyam A vizuális nevelés legfőbb ja, hogy hozzásegítse a tanulókat a látható világ jelenségeinek, a vizuális művészeti alkotásoknak árnyaltabb értelmezéséhez és megítéléséhez,

Részletesebben

VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA PROJEKT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA PROJEKT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Vizuális kultúra középszint 1911 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 3. VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA PROJEKT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA VIZUÁLIS KULTÚRA Projekt

Részletesebben

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 17. 8:00 I. Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Rajz és vizuális kultúra. Négy évfolyamos gimnázium

Rajz és vizuális kultúra. Négy évfolyamos gimnázium Rajz és vizuális kultúra Négy évfolyamos gimnázium 9. évfolyam Tárgyak, vizuálisan érzékelhető jelenségek ábrázolása, valamint elképzelt dolgok, elvont gondolatok, érzések kifejezése különböző vizuális

Részletesebben

RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK KÖZÉPSZINTEN

RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK KÖZÉPSZINTEN KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK KÖZÉPSZINTEN A képző- és iparművészet ismeretek ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy részletes

Részletesebben

Vizuális alapismeretek (pl: festõ, szobrász, képgrafikus, restaurátor )

Vizuális alapismeretek (pl: festõ, szobrász, képgrafikus, restaurátor ) Képzõ- és iparmûvészet Tantárgy Végzettség, szakképzettség Vizuális alapismeretek (pl: festõ, szobrász, képgrafikus, restaurátor ) (pl: építész, formatervezõ, textiltervezõ, szilikátipari tervezõ, vizuális

Részletesebben

MŰVÉSZETEK VIZUÁLIS KULTÚRA 11-12.évfolyam

MŰVÉSZETEK VIZUÁLIS KULTÚRA 11-12.évfolyam MŰVÉSZETEK VIZUÁLIS KULTÚRA 11-12.évfolyam Készült az 55/2012. (XII.21.) számú EMMI rendelet kerettanterve alapján. Vizuális kultúrából az alkotótevékenység gyakorlása ebben a szakaszban is fontos szerepet

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. február 20. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2006. február 20. 14:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Részletesebben

IV. KRUTILLA JÓZSEF ORSZÁGOS AKVARELLFESTŐ VERSENY

IV. KRUTILLA JÓZSEF ORSZÁGOS AKVARELLFESTŐ VERSENY IV. KRUTILLA JÓZSEF ORSZÁGOS AKVARELLFESTŐ VERSENY A verseny döntőjének időpontja: 2017. 04. 01. (szombat), TISZAVASVÁRI 9:30-10:30 Regisztráció 10:45 Megnyitó 11:00 Döntő: I-II korcsoport 13:00 óráig

Részletesebben

Országos Tudományos Diákköri Tanács Helyzet és Jövőkép

Országos Tudományos Diákköri Tanács Helyzet és Jövőkép Országos Tudományos Diákköri Tanács Helyzet és Jövőkép Minőségfejlesztés a felsőoktatásban TÁMOP-4.1.4-08/1-2009-0002 A tudományos diákköri tevékenység A tudományos és művészeti diákkör a kötelező tananyaggal

Részletesebben

Minta. Minta. Minta. 1. A gótikus és románkori templomépítészetre találhat példákat a mellékelt képeken. Emelt szintű feladatsor

Minta. Minta. Minta. 1. A gótikus és románkori templomépítészetre találhat példákat a mellékelt képeken. Emelt szintű feladatsor Emelt szintű feladatsor 1. A gótikus és románkori templomépítészetre találhat példákat a mellékelt képeken. a.) Csoportosítsa a képeket korstílusuk szerint, a betűjelek segítségével az alábbi táblázatban!

Részletesebben

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 17. 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Középiskolai felvételi eljárás tanév

Középiskolai felvételi eljárás tanév Középiskolai felvételi eljárás 2017-2018. tanév 1. Középiskolai felvételi eljárás Legfontosabb dátumok 2018.01.20. (szombat) 10:00 Központi írásbeli felvételi vizsga a kilencedik évfolyamra jelentkezők

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 17. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Rajz és vizuális

Részletesebben

IV. AZ ISKOLAI BESZÁMOLTATÁS, AZ ISMERETEK SZÁMONKÉRÉSÉNEK KÖVETELMÉNYEI ÉS FORMÁI

IV. AZ ISKOLAI BESZÁMOLTATÁS, AZ ISMERETEK SZÁMONKÉRÉSÉNEK KÖVETELMÉNYEI ÉS FORMÁI IV. AZ ISKOLAI BESZÁMOLTATÁS, AZ ISMERETEK SZÁMONKÉRÉSÉNEK KÖVETELMÉNYEI ÉS FORMÁI IV/1. Az általános iskolai oktatásban és a sajátos nevelési igényű tanulók oktatásában a kerettanterv szerint oktatott

Részletesebben

Tanulói feladatok értékelése

Tanulói feladatok értékelése Tanulói feladatok értékelése FELADATLEÍRÁS: TÉMA: A Méhkirálynő című mese feldolgozása 2. d osztály ALTÉMA:Készítsünk árnybábokat! FELADAT: Meseszereplők megjelenítése árnybábokkal A FELADAT CÉLJA: Formakarakterek

Részletesebben

VIZUÁLIS MEDIÁTOR, ISKOLAI DESIGNER

VIZUÁLIS MEDIÁTOR, ISKOLAI DESIGNER Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti Kar, Jászberény AKKREDITÁLT, ÚJ DIPLOMÁT ADÓ KÉPZÉSEK! Szakirányú továbbképzések diplomával rendelkezők számára VIZUÁLIS MEDIÁTOR, ISKOLAI DESIGNER A képzés

Részletesebben

A 2017/2018. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló MŰVÉSZETTÖRTÉNET FELADATLAP

A 2017/2018. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló MŰVÉSZETTÖRTÉNET FELADATLAP Oktatási Hivatal Munkaidő: 120 perc Elérhető pontszám: 100 pont ÚTMUTATÓ A 2017/2018. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló MŰVÉSZETTÖRTÉNET FELADATLAP A munka megkezdése előtt nyomtatott

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA ÉRETTSÉGI VIZSG 2012. október 15. RJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚR KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSELI VIZSG 2012. október 15. 14:00 z írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 19. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 19. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 20. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 20. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

A 2018/2019. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló MŰVÉSZETTÖRTÉNET FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP

A 2018/2019. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló MŰVÉSZETTÖRTÉNET FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP Oktatási Hivatal A 2018/2019. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló MŰVÉSZETTÖRTÉNET FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP Munkaidő: 120 perc Elérhető pontszám: 100 pont ÚTMUTATÓ A munka megkezdése

Részletesebben

Magyarország, 2760 Nagykáta Gyóni Géza u. 1. Telefonszám: Mobilszám:

Magyarország, 2760 Nagykáta Gyóni Géza u. 1. Telefonszám: Mobilszám: Önéletrajz Személyi adatok Vezetéknév/Utónév: PALKÓ TIBOR Cím: Magyarország, 2760 Nagykáta Gyóni Géza u. 1. Telefonszám: +3657502400 Mobilszám: +36305963711 E-mail: palko.tibor@uni-eszterhazy.hu Honlap:

Részletesebben

Jaschik Álmos Művészeti Szakközépiskola

Jaschik Álmos Művészeti Szakközépiskola Jaschik Álmos Művészeti Szakközépiskola Ha ebbe az épületbe lépsz, immár százéves szándék megvalósulásának mozaikjait láthatod a falaink között, és örömmel látunk mindenkit itt, akik e bennünk élő szépnek

Részletesebben

Jaschik Álmos Művészeti Szakközépiskola

Jaschik Álmos Művészeti Szakközépiskola Jaschik Álmos Művészeti Szakközépiskola Ha ebbe az épületbe lépsz, immár százéves szándék megvalósulásának mozaikjait láthatod a falaink között, és örömmel látunk mindenkit itt, akik e bennünk élő szépnek

Részletesebben

Írta: Administrator november 04. péntek, 08:47 - Módosítás: január 24. csütörtök, 12:47

Írta: Administrator november 04. péntek, 08:47 - Módosítás: január 24. csütörtök, 12:47 A Garabonciás Kommunikációs és Üzleti Szakközépiskola felvételi eljárás lebonyolításának ütemezése az iskolarendszerű szakképzések esetében. 1. Bevezető. Az iskola jelen szabályozás kidolgozásához az Emberi

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 14. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 14. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

A felmérési egység kódja:

A felmérési egység kódja: A felmérési egység lajstromszáma: 0199 A felmérési egység adatai A felmérési egység kódja: Szipkül//30/Ksz/Ált/b A kódrészletek jelentése: Szakipari kül szakképesítés-csoportban, a célzott, 30- as szintű

Részletesebben

Építész (osztatlan) szak rajzalkalmassági vizsga feladatai

Építész (osztatlan) szak rajzalkalmassági vizsga feladatai A POLLACK MIHÁLY MŰSZAKI KAR SAJÁTOS RENDELKEZÉSEI Az alkalmassági, gyakorlati vizsga 2. (1) Jelen szabályzat 16. (1) bekezdés a) pontja alapján a Kar által hirdetett építészmérnöki BSc, ipari termék és

Részletesebben

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A képző- és iparművészeti ismeretek ágazati szakmai érettségi vizsga részletes érettségi vizsgakövetelményei

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Környezetvédelmi versenyt hirdetünk az Építőipari TISZK tanulóinak Környezetvédelem a művészet szemével címmel

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Környezetvédelmi versenyt hirdetünk az Építőipari TISZK tanulóinak Környezetvédelem a művészet szemével címmel A pályázat célja: PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Környezetvédelmi versenyt hirdetünk az Építőipari TISZK tanulóinak Környezetvédelem a művészet szemével címmel A tanulóknak a környezet tiszteletére, a környezetvédelem

Részletesebben

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. október 19. KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. október 19. 8:00 I. Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

MEGYEI KÉPZŐMŰVÉSZETI VERSENY ALSÓ TAGOZATOS TANULÓK SZÁMÁRA (1-4. ÉVFOLYAM)

MEGYEI KÉPZŐMŰVÉSZETI VERSENY ALSÓ TAGOZATOS TANULÓK SZÁMÁRA (1-4. ÉVFOLYAM) MEGYEI KÉPZŐMŰVÉSZETI VERSENY ALSÓ TAGOZATOS TANULÓK SZÁMÁRA (1-4. ÉVFOLYAM) versenyt hirdet általános iskolai alsó tagozatos tanulók számára. Közreműködők: Vámospércsi Mátyás Király Általános Iskola és

Részletesebben

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 20. KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. október 20. 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Fények és árnyékok. iskolai rajzpályázat 2018.

Fények és árnyékok. iskolai rajzpályázat 2018. Fények és árnyékok iskolai rajzpályázat 2018. Iskolai rajzpályázat zsűrizése 2018. ápr. 6-án volt. A zsűri tagjai: - Ferenczi Zsuzsanna MKE festőművész szak - Illés Áron MKE képgrafika szak - Tóth Edward

Részletesebben

A vizuális kultúra óra jellemzői

A vizuális kultúra óra jellemzői A tantárgyi tanítás tervezése óratervezés A vizuális kultúra óra jellemzői Vizuális nevelés tantárgypedagógia Sándor Zsuzsa (animációk nélküli változat) Bakos Bálványos Preisinger Sándor: A vizuális nevelés

Részletesebben

A vizuális kultúra óra tervezése

A vizuális kultúra óra tervezése A tantárgyi tanítás tervezése óratervezés A vizuális kultúra óra tervezése Vizuális nevelés tantárgypedagógia Sándor Zsuzsa (animációk nélküli változat) Bakos Bálványos Preisinger Sándor: A vizuális nevelés

Részletesebben

Beiskolázási tájékoztató 2018/2019-es tanévre

Beiskolázási tájékoztató 2018/2019-es tanévre Beiskolázási tájékoztató 2018/2019-es tanévre Az intézmény: - Neve: EVENTUS Üzleti, Művészeti Középiskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium - Címe: 3300. Eger, Cifrakapu tér 24. - Telefon: 36/517-510

Részletesebben

A Vizuális Kultúra Intézet minőségfejlesztési terve a 2015/16-as tanévre Dr. Szepessy Béla intézetigazgató

A Vizuális Kultúra Intézet minőségfejlesztési terve a 2015/16-as tanévre Dr. Szepessy Béla intézetigazgató A Vizuális Kultúra Intézet minőségfejlesztési terve a 2015/16-as tanévre Dr. Szepessy Béla intézetigazgató Feladat Felelős Határidő Megjegyzés A Vizuális Kultúra Intézet minőségfejlesztési terv a korábbi

Részletesebben

Digitális és hagyományos

Digitális és hagyományos Digitális és hagyományos képi nyelv az új NAT-ban - a vizuális és informatikai kultúra szinergiája Click to edit master title style Kárpáti Andrea Click to edit master title style andreakarpati.elte.hu

Részletesebben

MOME FELVÉTELI ELJÁRÁS (BA SZAKOK) A TÁRHELY ELÉRHETŐSÉGE: A FELTÖLTÉS IDŐSZAKA:

MOME FELVÉTELI ELJÁRÁS (BA SZAKOK)   A TÁRHELY ELÉRHETŐSÉGE: A FELTÖLTÉS IDŐSZAKA: MOME FELVÉTELI ELJÁRÁS (BA SZAKOK) A MOME TERVEZŐGRAFIKA ALAPKÉPZÉSÉN ELEKTRONIKUS FORMÁBAN BEADANDÓ, AZ ELŐÍRT FELADAT OTTHONI MEGOLDÁSÁT ÉS EDDIGI SZAKMAI MUNKÁKAT (PORTFÓLIÓ) TARTALMAZÓ FELVÉTELI ANYAG

Részletesebben

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI ÁG

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI ÁG KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI ÁG 1 KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI ÁG KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI ÁG 2 KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI ÁG A KÉPZÉS CÉLJA ÉS FELADATA: Az alapfokú művészetoktatás keretében folyó vizuális nevelés

Részletesebben

Az írásbeli vizsga során a jelölteknek egy központi feladatsort kell megoldaniuk.

Az írásbeli vizsga során a jelölteknek egy központi feladatsort kell megoldaniuk. MŰVÉSZETTÖRTÉNET- A VIZSGA LEÍRÁSA Középszint 1.) Írásbeli vizsga 120 perc / 100 pont 2.) Szóbeli vizsga 15 perc / 50 pont A vizsgán semmilyen segédeszköz nem használható. KÖZÉPSZINTŰ VIZSGA 1.) Írásbeli

Részletesebben

1084 Budapest, Rákóczi tér 4. Tel.: , Tel./fax: , Honlap: lky.h u. Osztályozó- és javítóvizsga szabályzat

1084 Budapest, Rákóczi tér 4. Tel.: , Tel./fax: , Honlap:  lky.h u. Osztályozó- és javítóvizsga szabályzat 1084 Budapest, Rákóczi tér 4. Tel.: 313-0030, Tel./fax: 31 3-3182, Honlap: www.je lky.h u Osztályozó- és javítóvizsga szabályzat Rajz-festés mintázás, rajz vizuális-kultúra 54-211-02 Divat- és stílustervező

Részletesebben

GRAFIKUS SZAK (KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI ÁGAZAT) A szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása

GRAFIKUS SZAK (KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI ÁGAZAT) A szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása (KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI ÁGAZAT) A szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása Iskolánk grafikusi képzése magába foglalja a klasszikus és a számítógépes grafikai ismeretek tanítását is. Célunk

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. a program megvalósulásáról / a programpárfelelős munkájáról. OPER pályázati azonosítószám 1992

BESZÁMOLÓ. a program megvalósulásáról / a programpárfelelős munkájáról. OPER pályázati azonosítószám 1992 A TÁMOP-3.4.5-12-2012-0001 azonosítószámú című kiemelt projekt keretében a gazdagító programpárok megszervezésére és megvalósítására kiírt felhívás alapján megpályázott tevékenységek megvalósításáról szóló

Részletesebben

1. tétel a.) Az ókori Kelet művészete: Egyiptom, Mezopotámia, Asszíria és Perzsia

1. tétel a.) Az ókori Kelet művészete: Egyiptom, Mezopotámia, Asszíria és Perzsia MŰVÉSZETTÖRTÉNET SZIGORLATI TÉTELSOR érvényes 2010. márciusától A. tételsor 1. tétel a.) Az ókori Kelet művészete: Egyiptom, Mezopotámia, Asszíria és Perzsia 2. tétel b.) Égei kultúra: Kréta, Knosszosz

Részletesebben

Középiskolai felvételi eljárás tanév

Középiskolai felvételi eljárás tanév Középiskolai felvételi eljárás 2016-2017. tanév 1. Középiskolai felvételi eljárás Legfontosabb dátumok 2016.11.15. Az Oktatási Hivatal közzéteszi a nyolcadik évfolyamosok számára központi írásbeli vizsgát

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 25. MŰVÉSZETTÖRTÉNET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 25. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 16. KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 16. 8:00 I. Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

A KISGYERMEK VIZUÁLIS GONDOLKODÁSA

A KISGYERMEK VIZUÁLIS GONDOLKODÁSA A KISGYERMEK VIZUÁLIS GONDOLKODÁSA vizuális nevelés tantárgypedagógia Sándor Zsuzsa (animációk nélküli változat) egy kis ismétlés a) SZUBJEKTÍV (SZEMÉLYES) b) OBJEKTÍV (DIREKT) Mi a fentebbi a) és b) képfajta

Részletesebben

14. Környezetvédelem-vízgazdálkodás szakmacsoport Környezetvédelmi-vízgazdálkodási alapismeretek

14. Környezetvédelem-vízgazdálkodás szakmacsoport Környezetvédelmi-vízgazdálkodási alapismeretek 14. Környezetvédelem-vízgazdálkodás szakmacsoport Környezetvédelmi-vízgazdálkodási alapismeretek 14.1. A verseny részei Első forduló Második (döntő) forduló Interaktív versenyrész Írásbeli versenyrész

Részletesebben

A Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium felvételt hirdet négy és nyolc évfolyamos gimnáziumi osztályaiba a 2020/2021-es tanévre az alábbiak szerint

A Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium felvételt hirdet négy és nyolc évfolyamos gimnáziumi osztályaiba a 2020/2021-es tanévre az alábbiak szerint A Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium felvételt hirdet négy és nyolc évfolyamos gimnáziumi osztályaiba a 2020/2021-es tanévre az alábbiak szerint A.) Négy évfolyamos gimnázium (Egy osztály általános tantervű)

Részletesebben

Foglalkozási napló. Ötvös

Foglalkozási napló. Ötvös Foglalkozási napló a 0 /0. tanévre Ötvös (OKJ száma: 54 06) szakma gyakorlati oktatásához 4. évfolyam A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanuló neve:

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 16. MŰVÉSZETTÖRTÉNET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00. Időtartam: 120 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 16. MŰVÉSZETTÖRTÉNET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00. Időtartam: 120 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 16. MŰVÉSZETTÖRTÉNET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 16. 14:00 Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA írásbeli vizsga

Részletesebben

https://suliszerviz.com/kiemelt-rendezvenyek/259-xi-diaktarlat-2016-dijazott-alkotasok

https://suliszerviz.com/kiemelt-rendezvenyek/259-xi-diaktarlat-2016-dijazott-alkotasok Szép eredményeket értek el rajzosaink októberben. Három rajzpályázat eredményeinek összefoglalása képekkel: 1. XI. Országos Középiskolás Képzőművészeti Diáktárlat (Hajdúszoboszló) 2. Rajzpályázat az 1956-os

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga B Vizsgafeladat megnevezése: B) A szakmai gyakorlati munkásság bemutatása a portfólióval időtartama: 20 perc A vizsgafeladat értékelési

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA Rajz és vizuális kultúra középszint 0622 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 14. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Vizuális nevelés tantárgypedagógia

Vizuális nevelés tantárgypedagógia NEVELÉS KIFEJEZÉS- KÉPZŐMŰVÉSZETTEL, TÁRGY- ÉS KÖRNYEZETKULTÚRÁVAL alkotó- és elemző feladatok Vizuális nevelés tantárgypedagógia Sándor Zsuzsa (animációk nélküli változat SZUBJEKTÍV OBJEKTÍV a TÁRGY-

Részletesebben

Középszint. II. Feladatlap. csoportonként 1 fő élő modell, vizsgázónként 1 KÖZÉPSZINTŰ VIZSGA. Rajz vagy festés

Középszint. II. Feladatlap. csoportonként 1 fő élő modell, vizsgázónként 1 KÖZÉPSZINTŰ VIZSGA. Rajz vagy festés KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 180 perc 15 perc 100 pont A vizsgán használható segédeszközök Középszint A vizsgázó

Részletesebben

VIII. DUDIK Fesztivál

VIII. DUDIK Fesztivál VIII. DUDIK Fesztivál Szakmai beszámoló 2016.09.12. Dunaújvárosi Egyetem Dunaújvárosi Főiskola DUDIK fesztivál 2016. június 9-10-11-12. Dunaújváros, Alsó-Duna part Szakmai beszámoló Tartalom 1. DUDIK a

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA É RETTSÉGI VIZSGA 2005. október 24. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2005. október 24., 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI-VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

KÖRNYEZETVÉDELMI-VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA KÖRNYEZETVÉDELMI-VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA A vizsga részei II. A VIZSGA LEÍRÁSA Középszint Emelt szint Írásbeli vizsga Írásbeli vizsga 180 perc 15 perc 240 perc 20 perc 100 pont 50

Részletesebben

Információtartalom vázlata. Az egyiptomi művészet korszakai és általános jellemzői; feladata, célja

Információtartalom vázlata. Az egyiptomi művészet korszakai és általános jellemzői; feladata, célja 1. Ön a szakterületén belül felkérést kap egy mű elkészítésére az ókori egyiptomi művészet Mutassa be az egyiptomi művészet korszakait, az építészet, szobrászat és festészet stílusjegyeit, jellegzetességeit!

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGATEVÉKENYSÉGHEZ. Fogászati asszisztens szakképesítés

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGATEVÉKENYSÉGHEZ. Fogászati asszisztens szakképesítés Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

Versenyszabályzat. felmenő rendszerű HIV/AIDS prevenciós verseny szervezéséhez és lebonyolításához. Budapest 2016.

Versenyszabályzat. felmenő rendszerű HIV/AIDS prevenciós verseny szervezéséhez és lebonyolításához. Budapest 2016. Versenyszabályzat felmenő rendszerű HIV/AIDS prevenciós verseny szervezéséhez és lebonyolításához Budapest 2016. 1 Versenyszabályzat felmenő rendszerű HIV/AIDS prevenciós Verseny szervezésére és lebonyolításához

Részletesebben

Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola

Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola Tankönyv: Apáczai Kiadó Rajz és vizuális kultúra Minimum követelmények 1. évfolyam Képzelőerő, belső képalkotás fejlődése. Az életkornak megfelelő, felismerhető ábrázolás

Részletesebben

FELHÍVÁS A CÍVIS ÁLOM CÍMŰ INTERAKTÍV ÉS KREATÍV HÁROMFORDULÓS KÖZÉPISKOLAI VÁROSTÖRTÉNETI VETÉLKEDŐRE

FELHÍVÁS A CÍVIS ÁLOM CÍMŰ INTERAKTÍV ÉS KREATÍV HÁROMFORDULÓS KÖZÉPISKOLAI VÁROSTÖRTÉNETI VETÉLKEDŐRE FELHÍVÁS A CÍVIS ÁLOM CÍMŰ INTERAKTÍV ÉS KREATÍV HÁROMFORDULÓS KÖZÉPISKOLAI VÁROSTÖRTÉNETI VETÉLKEDŐRE A verseny meghirdetője: Debreceni Tankerületi Központ 4026 Debrecen, Kálvin tér 11. A verseny szervezője:

Részletesebben

Budapesti POK - Őszi Pedagógiai Napok,

Budapesti POK - Őszi Pedagógiai Napok, Budapesti POK - Őszi Pedagógiai Napok, 2016. 10. 15. Előadás/Óravázlat Készítette: Dr. Géczi-Laskai Judit Kőbányai Keresztury Dezső Általános Iskola, ELTE-TÓK Vizuális nevelés Tanszék laskai.judit@chello.hu

Részletesebben

Azonosító jel: MŰVÉSZETTÖRTÉNET EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA november 3. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc

Azonosító jel: MŰVÉSZETTÖRTÉNET EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA november 3. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. november 3. MŰVÉSZETTÖRTÉNET EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. november 3. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

11. Neumann Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Verseny, Kovács Győző szellemében Versenyszabályzata

11. Neumann Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Verseny, Kovács Győző szellemében Versenyszabályzata 11. Neumann Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Verseny, Kovács Győző szellemében Versenyszabályzata A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság valamint a Szekszárdi I. Béla Gimnázium, Kollégium,

Részletesebben

VI. Országos Komplex Ének-zenei Műveltségi Verseny 2015/2016.

VI. Országos Komplex Ének-zenei Műveltségi Verseny 2015/2016. VI. Országos Komplex Ének-zenei Műveltségi Verseny 2015/2016. A verseny védnöke: Miklósa Erika operaénekes A verseny meghirdetője: Csitáry Emil Művészeti Műhely Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Székesfehérvár,

Részletesebben

RENDÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint

RENDÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint RENDÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 120 perc 100 pont 15 perc A vizsgán használható segédeszközök Középszint Jogszabály-kivonat,

Részletesebben

Művészetek 11. évfolyam - 36 óra

Művészetek 11. évfolyam - 36 óra Művészetek 11. évfolyam - 36 óra Kifejezés, képzőművészet Érzelmek, hangulatok kifejezése 5 óra Az alkotó tevékenységekben a síkbeli, térbeli kifejezőeszközök, a térábrázolási konvenciók, a színtani ismeretek

Részletesebben

Versenykiírás. Készítsd el te is videódat Arany Jánosról!

Versenykiírás. Készítsd el te is videódat Arany Jánosról! Versenykiírás Szereted Arany János műveit? Érdekesnek találod az életét? Izgat a filmkészítés? Szeretsz történeket (mozgó)képben vagy rajzban elmesélni? Készítsd el te is videódat Arany Jánosról! Az ARANYFESZT

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ I. feladatlap Művészettörténet, teszt jellegű rövid feladatok (minimum 16 feladatra összesen

Részletesebben