Családi napközi szakmai nap május 25.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Családi napközi szakmai nap május 25."

Átírás

1 Családi napközi szakmai nap május 25. A családi bölcsőde és napközbeni gyermekfelügyelet személyi és tárgyi feltételei dr. Halász Anett Szociális és gyermekvédelmi szakreferens Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Gyámügyi és Igazságügyi Főosztály Szociális és Gyámügyi Osztály

2 Gyermekek napközbeni ellátását érintő változások január 1-től A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló évi XXXI. Törvény (a továbbiakban: Gyvt.) módosítása értelmében egységes szabályozás lép életbe a gyermekek napközbeni ellátására vonatkozóan. VI/C. Fejezet Gyermekek napközbeni ellátása Január 1. napjától a gyermekek napközbeni ellátásának formái: 1. Bölcsődei ellátás 2. Napközbeni gyermekfelügyelet 3. Alternatív napközbeni ellátás A bölcsődei ellátás összefoglaló elnevezés, mely külön alcímet kap a fejezeten belül. 1. Klasszikus bölcsőde, mely mellett új ellátási formák jelennek meg: 2. Mini bölcsőde 3. Munkahelyi bölcsőde 4. Családi bölcsőde Az egyes ellátásokra vonatkozó részletszabályokat a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézmények, valamint személyek szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 15/1998. (IV. 30.) NM rendelet (a továbbiakban: NM rendelet) tartalmazza

3 Családi napközit érintő változások Családi napközi szolgáltatás kivezetésre kerül január 1-jétől Az óvodáskorú gyermek az átalakult napközbeni gyermekfelügyelet keretén belül augusztus 31-éig ellátható, ha a szükséges megállapodást január 1-jét megelőzően megkötötték és a szolgáltatást nyújtó személy óvodapedagógus képesítéssel rendelkezik, és munkája során az óvodai nevelés országos alapprogramjában foglaltak szerint jár el.

4 A nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény (Nktv.) változása Családi napközi jogintézményének január 1-jei megszüntetése miatt hatályon kívül helyezi a jogszabályból a kötelező óvodáztatásnak a lehetőségét a teljesítésre vonatkozóan. További teendők az óvodáskorú gyermekekkel kapcsolatban: - Minden év április 30-ig tájékoztatást küld a gyermek lakóhelye, annak hiányában tartózkodási helye szerint illetékes települési önkormányzat jegyzőjének azon harmadik életévüket betöltött gyermekekről, akikről a szülő egyetértésével megállapították, hogy óvodai nevelésre nem érett. - A lejelentett gyermek szülője mentesül a gyermek óvodai beíratásának kötelezettsége alól.

5 Milyen időpontig gondozható a gyermek bölcsődei ellátás keretében? A gyermek húszhetes korától nevelhető és gondozható, Óvodai nevelésre nem érett gyermek esetén: ha a harmadik életévét betöltötte, de testi vagy értelmi fejlettségi szintje alapján még nem érett az óvodai nevelésre, és óvodai jelentkezését az orvos nem javasolja, a gyermek negyedik életévének betöltését követő augusztus 31-éig. Sajátos nevelési igényű gyermek annak az évnek az augusztus 31. napjáig vehet részt, amelyben a hatodik életévét betölti. Ha a gyermek a harmadik életévét - január 1-je és augusztus 31-e között tölti be, az adott év augusztus 31-éig, - szeptember 1-je és december 31- e között tölti be, a következő év augusztus 31-éig, ha a szülő, törvényes képviselő nyilatkozik arról, hogy a gyermek napközbeni ellátását eddig az időpontig bölcsődei ellátás keretében kívánja megoldani.

6 Átmeneti szabály Jelenlegi képesítési előírás: a helyettes szülők, a nevelőszülők, a családi napközit működtetők képzésének szakmai és vizsgakövetelményeiről, valamint az örökbefogadás előtti tanácsadásról és felkészítő tanfolyamról szóló 29/2003. (V. 20.) ESzCsM rendelet a szerinti tanfolyam (családi napközit működtetők felkészítő tanfolyama) Jövőre vonatkozóan: Szakképzettnek kell tekinteni azt a családi bölcsődében vagy napközbeni gyermekfelügyelet keretében foglalkoztatott személyt, aki január 1-jét megelőzően a családi bölcsődévé vagy napközbeni gyermekfelügyeletté átalakult családi napköziben vagy a napközbeni gyermekfelügyeletté átalakult házi gyermekfelügyeletben szakképzettnek minősült. A hasznos alapterületet (3nm) csak az újonnan létrejövő szolgáltatóknál kell alkalmazni.!de, ha átviszi másik helyre a szolgáltatást, arra az új szabályok vonatkoznak

7 Családi bölcsőde Hol nyújtható a szolgáltatás? - Száraz, világos, jól szellőztethető és fűthető épület -Saját otthonban vagy más e célra kialakított helyiségben a szolgáltatást nyújtó személy életvitelszerű tartózkodására szolgáló lakást, illetve a szolgáltatás nyújtására alkalmas, a szolgáltatást nyújtó személy által igazoltan e célra használható más lakás -Egy épületben több családi bölcsőde -Legfeljebb három családi bölcsőde használhatja közös helyiségként a konyhát és a fürdőszobát, a felszerelési jegyzékben meghatározott feltételek megteremtésével Ki biztosíthat ellátást? Az a nagykorú, cselekvőképességet érintő gondnokság, illetve támogatott döntéshozatal hatálya alatt nem álló, büntetlen előéletű személy, aki - NM rendeletben meghatározott feltételek teljesítése alapján alkalmas a gyermek napközbeni ellátására, és - a bölcsődei szolgáltatást nyújtó személyek képesítési előírásait meghatározó miniszteri rendeletben előírt tanfolyamon eredményesen részt vett, feltéve, hogy nem áll fenn vele szemben a Gyvt. 15. (8) bekezdésében meghatározott kizáró ok.

8 Milyen munkakörök létesíthetők? Családi bölcsőde Szolgáltatást nyújtó személy -bölcsődei szolgáltatást nyújtó személyek képesítési előírásait meghatározó miniszteri rendeletben előírt tanfolyam. Kisgyermeknevelő a fenntartó döntése alapján létrehozható, tehát nem kötelező (képesítési előírások: NM rendelet 2. sz. melléklet II. Részében meghatározottak szerint Segítő (6-7 fős csoport esetén) alkalmazása: szociális gondozói díj, munkaviszony, más foglalkoztatásra irányuló jogviszony, teljes napi munkaidőben vagy részmunkaidőben Koordinátor - Már három vagy annál több családi bölcsőde esetében kötelező a hálózat létrehozása. De a koordinátori feladatokat ötnél kevesebb családi bölcsőde működtetése esetén a hálózatba szervezett bármelyik családi bölcsődében dolgozó szolgáltatást nyújtó személy vagy a hálózatban más munkakörben foglalkoztatott személy is elláthatja, ha rendelkezik a bölcsődei szolgáltatást nyújtó személyek képesítési előírásait meghatározó miniszteri rendeletben előírt tanfolyammal

9 Családi bölcsőde Milyen feltételek mellett nyújtható a szolgáltatás? (NM rendelet alapján) -Érvényes Egészségügyi nyilatkozat (a munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálatáról és véleményezéséről szóló 33/1998. (VI. 24.) NM rendelet 2. melléklete szerint) -Helyettesítés biztosítása (betegség vagy egyéb váratlan esemény bekövetkezése esetén a bölcsődei szolgáltatást nyújtó személy helyettesítése megoldott olyan személlyel, aki megfelel a szolgáltatást nyújtó személyre előírt feltételeknek szociális gondozói díj is lehetséges -Kötelező továbbképzés háromévente legalább egy alkalommal részt kell venni a módszertani szerv által kijelölt szervezet által tartott szakmai továbbképzésen, sni-s gyermek ellátása esetén speciális szakmai továbbképzésen - Évente háziorvosi igazolás, ha a szolgáltatást saját otthonban nyújtják, az ellátás megkezdésekor és azt követően évente arról, hogy a közös háztartásban élő személy egészségi állapota nem veszélyezteti az ellátandó gyermekeket -Önálló szolgáltató vagy legalább három családi bölcsődét magába foglaló hálózat. Három vagy annál több családi bölcsőde fenntartását hálózatba kell szervezni.

10 Hol nyújtható a szolgáltatás? Napközbeni gyermekfelügyelet Száraz, világos, jól szellőztethető és fűthető épületben, a gyermekek életkorának megfelelő, ártalmaktól mentes, testi épséget nem veszélyeztető körülmények biztosításával A szolgáltatást nyújtó saját otthonában (életvitelszerű tartózkodására szolgáló lakás), foglalkoztató által biztosított helyen munkahelyen-, más, a gyermekek ellátására alkalmas helyiségben, vagy kivételes esetben a szülő, törvényes képviselő otthonában. Ha a gyermek állandó vagy időszakos ellátása nappali intézményben betegség, vagy egyéb ok miatt- nem biztosítható, és a szülő, törvényes képviselő a gyermek napközbeni ellátását nem vagy csak részben tudja megoldani, így különösen amikor: - többes ikrek születnek, valamint az ikergyermekek gondozásában és nevelésében a szülő segítségre szorul, - az egyedülálló szülő több műszakban dolgozik, és gyermekének felügyelete a kora reggeli vagy késő esti órákban nem biztosított, - az egyik szülő megbetegszik, és emiatt akadályoztatva van a gyermek gondozásában, nevelésében, vagy -az egyik szülő meghal. csoportszoba hasznos alapterülete gyermekenként legalább 3 nm, de összességében nem lehet kevesebb 15 nm-nél.

11 Napközbeni gyermekfelügyelet Ki biztosíthat ellátást? Napközbeni gyermekfelügyelet keretében szolgáltatást az a nagykorú, cselekvőképességet érintő gondnokság, illetve támogatott döntéshozatal hatálya alatt nem álló, büntetlen előéletű személy biztosíthat, aki - NM rendeletben meghatározott feltételek teljesítése alapján alkalmas a gyermek napközbeni ellátására, és - a napközbeni gyermekfelügyelet szolgáltatást nyújtó személyek képesítési előírásait meghatározó miniszteri rendeletben előírt tanfolyamon eredményesen részt vett, és nem áll fenn vele szemben a Gyvt. 15. (8) bekezdésében meghatározott kizáró ok. Milyen munkakörök létesíthetők? Szolgáltatást nyújtó személy napközbeni gyermekfelügyelet szolgáltatást nyújtó személyek képesítési előírásait meghatározó miniszteri rendeletben előírt tanfolyam A fenntartó döntése alapján létrehozható munkakörök, a megfelelő szakirányú végzettség megléte mellett: nevelő, szakgondozó, gondozó, segédgondozó (szülő, törvényes képviselő otthonában biztosított ellátás során) Koordinátor hálózat esetében fenntartó által meghatározott számban és munkarendben (ötnél kevesebb napközbeni gyermekfelügyelet működtetése esetén a hálózatból bármelyik szolgáltatást nyújtó személy vagy más munkakörben foglalkoztatott személy is elláthatja)

12 Napközbeni gyermekfelügyelet Milyen feltételek mellett nyújtható a szolgáltatás? (NM rendelet alapján) Érvényes Egészségügyi Nyilatkozat Szolgáltatást nyújtó személy helyettesítésének megoldása (igazolás, hogy betegség vagy egyéb más váratlan esemény bekövetkezése esetén: nagykorú, büntetlen előéletű, cselekvőképes, miniszteri rendeletben előírt tanfolyam, nyilatkozat kizáró okok vonatkozásában) szociális gondozói díjban részesíthető személy is alkalmazható Kötelező szakmai továbbképzésen való részvétel - szolgáltatást nyújtó személynek háromévente legalább egy alkalommal, a módszertani szerv által kijelölt szervezet rendezésében, sni-s gyermeket is ellátó szolgáltató esetén speciális szakmai továbbképzés Évente háziorvosi igazolás, ha a szolgáltatást saját otthonban nyújtják, az ellátás megkezdésekor és azt követően évente arról, hogy a közös háztartásban élő személy egészségi állapota nem veszélyezteti az ellátandó gyermekeket Önálló szolgáltató vagy hálózat formájában (Három vagy annál több napközbeni gyermekfelügyelet fenntartását kötelező hálózatba szervezni) Egy épületben több napközbeni gyermekfelügyelet- legfeljebb három használhatja közös helyiségként a konyhát és a fürdőszobát, a módszertani szerv szakmai iránymutatásában foglaltak szerint

13 Mini bölcsőde tárgyi és személyi feltételei Hol nyújtható a szolgáltatás? bölcsődének épült épületben vagy a bölcsődei funkciónak megfelelően átalakított épületben szervezetileg működhet: a) önálló bölcsődeként, annak tagintézményeként, b) bölcsődei igazgatóság, illetve egyesített bölcsőde szervezeti formában, annak tagintézményeként, c) többcélú óvoda-bölcsődeként, vagy d) többcélú, közös igazgatású intézmény önálló szervezeti és szakmai egységeként, feltéve, hogy többcélú óvoda-bölcsődeként való működtetésére nincs lehetőség többcélú óvoda-bölcsődeként működő mini bölcsőde az óvoda területén kerül kialakításra, az udvaron elkülönített játszórészt kell kialakítani a három éven aluli gyermekek számára. tervezésénél, illetve más épületből való kialakításánál az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet előírásainak alkalmazásával kell eljárni

14 Ki nyújthat szolgáltatást, milyen munkakörök létesíthetők? Mini bölcsőde - Csoportonként 1 fő kisgyermeknevelő - szükséges képesítés: csecsemő- és kisgyermeknevelő (BA), bölcsődei szakgondozó (OKJ), csecsemő- és kisgyermekgondozó (OKJ), csecsemő- és kisgyermeknevelő-gondozó (OKJ), csecsemő- és gyermeknevelő-gondozó (OKJ), kisgyermekgondozó, -nevelő (OKJ) csecsemő- és kisgyermeknevelő asszisztens (FOKSZ), csecsemő- és gyermekgondozó (OKJ); vagy ezen képesítések valamelyikével rendelkező: védőnő, pedagógus, felsőfokú szociális alapvégzettségű személy vagy gyógypedagógiai asszisztens (OKJ) [kizárólag csecsemő- és gyermekgondozó (OKJ) képesítéssel rendelkező személy esetén] - Csoportonként 1 fő bölcsődei dajka: a bölcsődei dajka képesítési előírásait meghatározó miniszteri rendeletben előírt tanfolyami végzettség - Önálló mini bölcsőde esetén, a fenntartó döntése alapján heti 20 órában intézményvezető

15 Milyen feltételekkel biztosítható a szolgáltatás? Mini bölcsőde -Érvényes Egészségügyi Nyilatkozat -Munkaruha juttatás keretében az NM rendelet 12. sz. mellékletében foglaltakat biztosítani kell bölcsőde és mini bölcsőde működtetése esetén -A Gyvt., valamint az Nkt. módosítás a pedagógus életpálya modellt a bölcsődében dolgozó felsőfokú végzettségű kisgyermeknevelőkre is kiterjeszti. (A központi költségvetési támogatásban részesülő egyházi, nem állami fenntartású gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézményekben pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak tekintetében is egyértelművé teszi, hogy rájuk is alkalmazandók a gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézményekben pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak tekintetében a gyakorlati időre, előmenetelre, illetményrendszerre, minősítésre meghatározott szabályok.) - Helyettesítés megoldása a munkakörökhöz meghatározott képesítési előírásoknak megfelelő személlyel

16 Jegyzék a családi bölcsőde eszközeiről és felszereléséről (NM rendelet 11. számú melléklete alapján) Kötelező helyiségek Csoportszoba, Takarítószer raktár vagy szekrény, Játszóudvar, Felnőtt mosdó, Felnőtt WC, Melegítő konyha vagy főzőkonyha, Tálaló-mosogató, Ételhulladék-tároló

17 Nem kötelező helyiségek Gyermekfürdőszoba, Gyermeköltöző, Tároló helyiség (játékok, egyéb eszközök), Akadálymentes mosdó/illemhely a szülők számára, Előtér/babakocsi tároló,

18 Csoportszoba bútorzata bölcsődei fektető gyermeklétszám szerint 1 db/fő rácsos fa gyermekágy matraccal gyermekcsoportonként a gyermekek életkora (csecsemő) és fejlettségi szintje szerint szükséges 1 db/fő. A gyermekágy rácstávolsága 7 cm legyen. fa hempergő/elkerített szobasarok amennyiben a gyermekek életkora (csecsemő) és fejlettségi szintje szükségessé teszi a gyermekcsoportban 1 db. A fa hempergő/elkerített szobasarok rácstávolsága 7 cm legyen. gyermekszék gyermeklétszámhoz igazodóan1 db/fő. Támla nélküli, állítható ülőmagasságú szék, vagy támlás szék, de feleljen meg az életkori sajátosságoknak. gyermekasztal gyermeklétszámhoz, korösszetételhez igazodóan. Legalább 2 db állítható magasságú, négyszemélyes asztal, vagy 1 db hatszemélyes asztal, amennyiben az ellátott gyermekek száma ötnél nem több. gyermekheverő, szivacs, párnák gyermekcsoportonként a létszám, életkor, építészeti adottságok szerint szükséges mennyiségben. A puhasarok elkülönülésre alkalmas kuckó kialakítását szolgálja.

19 Csoportszoba bútorzata szőnyeg gyermekcsoportonként legalább1 db mérete: 2 m x 3 m A családi bölcsődében elfogadható a szőnyegpadló is. nyitott játéktároló polc gyermekcsoportonként 4 db. A családi bölcsődében elfogadható ettől kevesebb számú játéktároló polc is. textil- és eszköztároló szekrény gyermekcsoportonként 1 db. Mérete, elhelyezése a csoportszoba alapterületét nem csökkentheti. falióra, hőmérő csoportonként 1-1 db fedeles szeméttartó gyermekcsoportonként 1 db fényvédő függöny/roló ablakonként, az ablak lefedésére alkalmas méretben. Anyaga mosható/higiénikusan tisztítható.

20 Játékok Baba, labda, játszókendő, képeskönyv, mozgásfejlesztő eszköz) gyermekcsoportonként a gyermekek létszámának megfelelő mennyiségben Minden gyermekcsoportban rendelkezésre kell állnia. különféle játékformák (mozgásos játékok, gyakorló, szimbolikus, szerepjátékok, építő-konstruáló játékok, bábozás, barkácsolás) eszközei gyermekcsoportonként a gyermekek létszámának megfelelő mennyiségben, mozgásfejlődést segítő, mozgásigényt kielégítő eszközök gyermekcsoportonként a gyermeklétszám figyelembevételével. A csoportszobai és udvari eszközöket külön-külön szükséges biztosítani.

21 Játékok, játéktevékenységek ének, zene, énekes játékok eszközei gyermekcsoportonként a gyermeklétszám figyelembevételével, a beszédfejlődést elősegítő játékok, eszközök gyermekcsoportonként a gyermekek 30%-ának megfelelő mennyiségben, értelmi képességeket (érzékelés, észlelés, emlékezet, figyelem, képzelet, gondolkodás) és a kreativitást fejlesztő anyagok, eszközök gyermekcsoportonként a gyermekek 30%-ának megfelelő mennyiségben, alkotó tevékenységek eszközei gyermekcsoportonként a gyermeklétszám figyelembevételével, környezet megismerését segítő eszközök, anyagok gyermekcsoportonként a gyermeklétszám figyelembevételével.

22 Játszóudvar Elfogadható a bölcsődei játszóudvar kialakítása a többcélú intézményen belül (pl. óvoda), annak jól elkülönített részeként, amennyiben garantált, hogy azt csak a bölcsődei csoportba felvett gyermekek veszik igénybe. Mini bölcsőde, munkahelyi bölcsőde és családi bölcsőde esetében, elfogadható a játszóudvar biztosítása az intézményen kívül, annak 50 méteres körzetében, pl. közterületen. A játszótéren a 3 év alattiak számára telepített szabványos eszközöknek is lenniük kell. udvari homokozó gyermekcsoportonként 1 db Két gyermekcsoport számára kialakított udvarrészen 1 db biztosítása elegendő.mini bölcsőde, munkahelyi bölcsőde és családi bölcsőde esetén elfogadható a mobil homokozó is. takaróháló homokozónként 1 db A homokozó használaton kívüli lefedéséhez szükséges biztosítani. mobil és fix mozgásfejlesztő eszközök gyermeklétszám függvényében Az eszközöknek igazodniuk kell a bölcsődés korosztály igényeihez és meg kell felelniük az előírásoknak is.

23 Játszóudvar nem kötelező tárgyi eszközök Babaház, Vízpermetező gyermekcsoportonként 1 db Két gyermekcsoport számára kialakított udvarrészen 1 db biztosítása elegendő, Árnyékoló szerkezet teraszonként, homokozónként szükség szerinti mennyiségben Fix (falra rögzített) vagy mobil szerkezet.

24 Egyéb eszközök fésű, fogkefe, fogmosó pohár gyermeklétszám szerint 1 db/fő, szappantartó mosdókagylónként 1-1 db Folyékony és darabolt szappan használatához, lázmérő gyermekcsoportonként 1-3 db, körömvágó olló gyermekcsoportonként 1 db, gyermek edények gyermekcsoportonként a gyermeklétszám figyelembevételével Porcelán tányérok, bögrék, üvegpoharak, evőeszközök

25 Textíliák gyermektörölköző gyermekcsoportonként 2 db/fő A munkahelyi bölcsődében és a családi bölcsődében lehet más alternatív megoldás is (szülő viszi, vagy papírtörlő). felnőtt törölköző gyermekcsoportonként szükség szerint, asztalterítő gyermekcsoportonként, gyermeklétszám figyelembevételével, etetőszalvéta/előke gyermekcsoportonként, gyermeklétszám figyelembevételével, takaró nagy gyermekcsoportonként 2 db/fő A munkahelyi bölcsődében és a családi bölcsődében elfogadható, ha a szülő viszi. takaró kicsi gyermekcsoportonként 2 db/fő A munkahelyi bölcsődében és a családi bölcsődében elfogadható, ha a szülő viszi. ágyneműhuzat nagy gyermekcsoportonként 3 db/fő A munkahelyi bölcsődében és a családi bölcsődében elfogadható, ha a szülő viszi. ágyneműhuzat kicsi gyermekcsoportonként 3 db/fő A munkahelyi bölcsődében és a családi bölcsődében elfogadható, ha a szülő viszi. pelenka (textil) gyermekcsoportonként 5 db/fő A munkahelyi bölcsődében és a családi bölcsődében nem kötelező.

26 Háztartási eszközök Mosógép 1db, vasaló 1 db, vasalóállvány 1 db, szárítóállvány 2 db, takarítóeszközök ellátandó feladat függvényében: lapát, seprű, felmosó szett, kerti munkaeszközök, szerszámok ellátandó feladat függvényében: ásó, kapa, gereblye, kerti locsolókanna, hűtőgép dolgozók számára 1 db, porszívó ellátandó feladat függvényében, konyhai gépek az ellátandó létszám függvényében Villany/gáztűzhely/zsámoly, sütő, hűtő, kisgépek stb. függően attól, hogy főző-, melegítő, vagy tálaló konyháról van szó. konyhai eszközök az ellátandó létszám függvényében Rozsdamentes edények, porcelán tányérok, üvegpoharak, evőeszközök, postaláda bölcsődénként 1 db

27 Egészség- és munkavédelmi eszközök ételmintás tasak/üveg (szükség szerint) melegítőkonyha esetében nem kell elsősegélyláda bölcsődénként 1 db, gyógyszerszekrény (zárható) bölcsődénként 1 db felszerelése a közegészségügyi előírások szerint, amennyiben a betöltött munkakörben a viselete előírt, vagy javasolt, munkaruha - külön jogszabályban meghatározottak szerint. tűzoltó készülék - az érvényes tűzvédelmi szabályok szerint.

28 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

Mennyiségi mutató. gyermekcsoportonként 1. gyermekcsoportonként 1. gyermekcsoportonként 1. nem kötelező. bölcsődénként 1

Mennyiségi mutató. gyermekcsoportonként 1. gyermekcsoportonként 1. gyermekcsoportonként 1. nem kötelező. bölcsődénként 1 Eszközbeszerzés, feltételek kialakítása a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézmények kötelező (minimális) eszközeiről és felszereléséről a 15/1998. (IV. 30.) NM rendelet 11.

Részletesebben

Város Polgármestere Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a Telefon: /213 mellék

Város Polgármestere Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a Telefon: /213 mellék Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a Telefon: 06 23 310-174/213 mellék Fax: 06 23 310-135 E-mail: polgarmester@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu Tisztelt Képviselő-testület! ELŐTERJESZTÉS

Részletesebben

Az új bölcsődei ellátási formák, a év január 1.-től életbe lépett jogszabályi előírások alapján

Az új bölcsődei ellátási formák, a év január 1.-től életbe lépett jogszabályi előírások alapján Az új bölcsődei ellátási formák, a 2017. év január 1.-től életbe lépett jogszabályi előírások alapján I. Országos NEVOSZ Konferencia Fenntartói és intézményfejlesztési kihívások a XXI. századi Magyarországon

Részletesebben

A minibölcsőde és a családi bölcsőde feltételrendszerének összehasonlítása

A minibölcsőde és a családi bölcsőde feltételrendszerének összehasonlítása minibölcsőde és a családi bölcsőde feltételrendszerének összehasonlítása Személyi feltételek 1 Életkor, létszám 20 hetes kortól 3 éves korig vehető igénybe, max. létszám 7 fő, + 1 gyermek felvehető ha

Részletesebben

Gyermekek napközbeni ellátási rendszerének átalakítása Február 17. Budapest

Gyermekek napközbeni ellátási rendszerének átalakítása Február 17. Budapest Gyermekek napközbeni ellátási rendszerének átalakítása 2016. Február 17. Budapest A gyermekek napközbeni ellátását érintő változások célja Új, rugalmasabb szabályok bevezetése Egyszerűbb ellátási formák

Részletesebben

KIMBI ÓVODA 1121 BUDAPEST, TÁLLYA UTCA 22. TEL/FAX: (1) OM

KIMBI ÓVODA 1121 BUDAPEST, TÁLLYA UTCA 22. TEL/FAX: (1) OM KIMBI ÓVODA BUDAPEST, TÁLLYA UTCA. TEL/FAX: () 35-5 E-MAIL: kimbiovi@gmail.com OM 03450. sz. FÜGGELÉK I. HELYISÉGEK Eszközök, felszerelések Mennyiségi mutató Darabszám / Rendelkezésre áll csoportszoba

Részletesebben

A tervezetben foglaltak nem tükrözik a miniszter végleges álláspontját.

A tervezetben foglaltak nem tükrözik a miniszter végleges álláspontját. 1 Az Országgyűlés 2017. november 28-án elfogadta az egyes családtámogatási tárgyú, valamint egyéb törvények módosításáról szóló 2017. évi CLXXVIII. törvényt, amely többek között módosította a gyermekek

Részletesebben

Város Polgármestere ELŐTERJESZTÉS

Város Polgármestere ELŐTERJESZTÉS Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a Telefon: 06 23 310-174/213 mellék Fax: 06 23 310-135 E-mail: polgarmester@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu ELŐTERJESZTÉS Az Önkormányzati tulajdonú

Részletesebben

Heves megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatala 2015.

Heves megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatala 2015. Mentuszné dr. Terék Irén Heves megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatala 2015. Mit jelent a családi napközi? Szolgáltatás. A családi napközi a gyermekjóléti alapellátás része, a gyermekek napközbeni

Részletesebben

telephelyen) 1 telephelyen) 1 telephelyen) 1 telephelyen) 1 óvodánként (székhelyen és

telephelyen) 1 telephelyen) 1 telephelyen) 1 telephelyen) 1 óvodánként (székhelyen és HELYISÉGEK ESZKÖZÖK, FELSZERELÉSEK MENNYISÉGI MUTATÓ csoportszoba gyermekcsoportonként1 tornaszoba logopédiai foglalkozató, egyéni fejlesztő szoba játszóudvar óvodavezetői iroda óvodánként 1 óvodavezetői

Részletesebben

Hajnal-Lenkey-Jázmin Utcai Általános Művelődési Központ 5600 Békéscsaba, Lenkey u.12. Tel.: 66/645-686, 66/328-296 email: lenkeyovi@t-online.

Hajnal-Lenkey-Jázmin Utcai Általános Művelődési Központ 5600 Békéscsaba, Lenkey u.12. Tel.: 66/645-686, 66/328-296 email: lenkeyovi@t-online. 5600 Békéscsaba, Lenkey u.2. ESZKÖZ ÉS FELSZERELÉSI JEGYZÉK I. HELYISÉGEK Az egyes helyiségek és az udvar jellemző adatait (alapterület, belmagasság, légköbméter, belső burkolat, megvilágítás) a hatályos

Részletesebben

Kunfehértó Község Polgármesterének

Kunfehértó Község Polgármesterének Kunfehértó Község Polgármesterének ELŐTERJESZTÉSE a Képviselő-testület 2016. szeptember 28- i ülésére Tájékoztató a kötelező bölcsődei szolgáltatás 2017. január 1. napjától történő biztosításáról Tisztelt

Részletesebben

AZ ÓVODÁBAN BÖLCSŐDE ALAPÍTÁS ÉS MŰKÖDTETÉS, VALAMINT A KÖTELEZŐEN VEZETENDŐ DOKUMENTÁCIÓ JOGSZABÁLYI HÁTTERE

AZ ÓVODÁBAN BÖLCSŐDE ALAPÍTÁS ÉS MŰKÖDTETÉS, VALAMINT A KÖTELEZŐEN VEZETENDŐ DOKUMENTÁCIÓ JOGSZABÁLYI HÁTTERE AZ ÓVODÁBAN BÖLCSŐDE ALAPÍTÁS ÉS MŰKÖDTETÉS, VALAMINT A KÖTELEZŐEN VEZETENDŐ DOKUMENTÁCIÓ JOGSZABÁLYI HÁTTERE 2018. november 19. JOGSZABÁLYI HÁTTÉR A bölcsődei ellátás az 1997. évi XXXI. Törvény a gyermekek

Részletesebben

6/2016. (III. 24.) EMMI rendelet

6/2016. (III. 24.) EMMI rendelet Hatály: közlönyállapot (2016.III.24.) 6/2016. (III. 24.) EMMI rendelet a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézmények, valamint személyek szakmai feladatairól és működésük feltételeiről

Részletesebben

A tervezetben foglaltak nem tükrözik a miniszter végleges álláspontját. - 1 -

A tervezetben foglaltak nem tükrözik a miniszter végleges álláspontját. - 1 - - 1 - Az Országgyűlés által 2015. december 15-én elfogadott, egyes szociális, gyermekvédelmi, családtámogatási tárgyú és egyéb kapcsolódó törvények módosításáról szóló T/7402. számú törvényjavaslat (a

Részletesebben

Előterjesztés a Képviselő-testület november 24 -i ülésére

Előterjesztés a Képviselő-testület november 24 -i ülésére Előterjesztés a Képviselő-testület 2016. november 24 -i ülésére Előterjesztés a bölcsődei ellátás újraindításáról Jánoshalma Város Képviselő-testülete, 2013. augusztusában döntést hozott, hogy az Óvoda

Részletesebben

Bodorkós Ferenc polgármester. Dr. Görög István jegyző Kissné Sághi Rita igazgatási előadó

Bodorkós Ferenc polgármester. Dr. Görög István jegyző Kissné Sághi Rita igazgatási előadó Tájékoztató a kötelező bölcsődei szolgáltatás 2017. január 1. napjától történő biztosításáról Bodorkós Ferenc polgármester Dr. Görög István jegyző Kissné Sághi Rita igazgatási előadó Az előterjesztést

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S Kismaros Község Önkormányzat Pénzügyi, Ügyrendi és Településfejlesztési Bizottságának október 17-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S Kismaros Község Önkormányzat Pénzügyi, Ügyrendi és Településfejlesztési Bizottságának október 17-i ülésére Kismarosi Közös Önkormányzati Hivatal 2623 Kismaros, Kossuth Lajos út 22., Tel.: 27/639-131; Fax: 27/639-108, E-mail: jegyzo@kismaros.hu E L Ő T E R J E S Z T É S Kismaros Község Önkormányzat Pénzügyi,

Részletesebben

Szak áj é oz oz at nap

Szak áj é oz oz at nap Szakmai tájékoztató nap 2015. Február 16. Budapest Szakmai tájékoztató nap A bölcsődei ellátást érintő változásokról Mi indokolja a jogszabály módosítást Milyen jogszabályokat érint a változás Mely tartalmakban

Részletesebben

20/2012. (VIII. 31.) EMMI

20/2012. (VIII. 31.) EMMI Eszközbeszerzés, feltételek kialakítása a nevelési-oktatási intézmények kötelező (minimális) eszközeiről és felszerelésérő a 20/202. (VIII. 3.) EMMI rendelet 2. melléklete alapján Az egyes helyiségek és

Részletesebben

Város Polgármestere ELŐTERJESZTÉS

Város Polgármestere ELŐTERJESZTÉS Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a Telefon: 06 23 310-174/213 mellék Fax: 06 23 310-135 E-mail: polgarmester@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu ELŐTERJESZTÉS Az Önkormányzati tulajdonú

Részletesebben

KISTARCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE

KISTARCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE KISTARCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE 2143 Kistarcsa, Szabadság út 48. Telefon: (28)- 507-133 Fax: (28)-470-357 Nyílt ülésen tárgyalandó ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület 2017. február 22-i ülésére

Részletesebben

ESZKÖZJEGYZÉK HELYISÉGEK BÚTORZATA ÉS EGYÉB BERENDEZÉSI TÁRGYAI. Fektető tároló 1 Alvó gyermeklétszám szerint 1-1 Óvodai fektető

ESZKÖZJEGYZÉK HELYISÉGEK BÚTORZATA ÉS EGYÉB BERENDEZÉSI TÁRGYAI. Fektető tároló 1 Alvó gyermeklétszám szerint 1-1 Óvodai fektető ESZKÖZJEGYZÉK - SZEGEDI WALDORF ÓVODA - Az eltérő pedagógiai elveket tartalmazó nevelési program az eszköz- és felszerelési jegyzéktől eltérően határozhatja meg a nevelőmunka eszköz és felszerelési feltételeit.

Részletesebben

M i n i s z t e r i r e n d e l e t

M i n i s z t e r i r e n d e l e t EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTERE Ikt. szám: 59815-2/2015/JISZOC A 2011. évi CXII. törvény 27. (5)-(7) bekezdései szerint NEM NYILVÁNOS. Készült 2015. december 16-án. M i n i s z t e r i r e n d e l e t a

Részletesebben

GOMBAI GÓLYAFÉSZEK ÓVODA ÉS MINI BÖLCSŐDE A mini bölcsődei ellátás igénybevételének módja

GOMBAI GÓLYAFÉSZEK ÓVODA ÉS MINI BÖLCSŐDE A mini bölcsődei ellátás igénybevételének módja GOMBAI GÓLYAFÉSZEK ÓVODA ÉS MINI BÖLCSŐDE A mini bölcsődei ellátás igénybevételének módja 1 Tájékoztató a mini bölcsődei ellátás igénybevételének módjáról A mini bölcsőde a gyermekjóléti alapellátás részeként,

Részletesebben

ESZKÖZJEGYZÉK - SZEGEDI WALDORF ÓVODA -

ESZKÖZJEGYZÉK - SZEGEDI WALDORF ÓVODA - ESZKÖZJEGYZÉK - SZEGEDI WALDORF ÓVODA - Az eltérő pedagógiai elveket tartalmazó nevelési program az eszköz- és felszerelési jegyzéktől eltérően határozhatja meg a nevelőmunka eszköz és felszerelési feltételeit.

Részletesebben

ALAPÍTÓ OKIRAT módosításokkal egységes szerkezetben

ALAPÍTÓ OKIRAT módosításokkal egységes szerkezetben Kivonat 3/4. számú melléklet ALAPÍTÓ OKIRAT módosításokkal egységes szerkezetben A közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény 3. (2) bekezdése értelmében Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 125. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 125. szám MAGYAR KÖZLÖNY 125. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2018. augusztus 7., kedd Tartalomjegyzék 21/2018. (VIII. 7.) AM rendelet A Nemzeti Földalappal kapcsolatos bevételek és kiadások fejezetbe sorolt központi

Részletesebben

BÖLCSŐDEI ELLÁTÁSOK ÚJ RENDSZERE január 1-jétől. Számel Edina Salgótarján, június 28.

BÖLCSŐDEI ELLÁTÁSOK ÚJ RENDSZERE január 1-jétől. Számel Edina Salgótarján, június 28. BÖLCSŐDEI ELLÁTÁSOK ÚJ RENDSZERE 2017. január 1-jétől Számel Edina Salgótarján, 2018. június 28. Minden településen, ahol 40-nél több a 3 év alatti gyermekek száma, vagy legalább 5 gyermek tekintetében

Részletesebben

TÁLTOS ÓVODA ESZKÖZÖK ÉS FELSZERELÉSEK JEGYZÉKE TÁLTOS ÓVODA 20/2012. (VIII.31.) EMMI rendelet 2.sz. melléklete Jegyzék a nevelési oktatási intézmény kötelező ( minimális) ESZKÖZEIRŐL ÉS FELSZERELÉSÉRŐL

Részletesebben

ALAPÍTÓ OKIRAT. Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat 1082 Budapest Baross u. 63-67.

ALAPÍTÓ OKIRAT. Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat 1082 Budapest Baross u. 63-67. ALAPÍTÓ OKIRAT Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete a rendelkezésre álló dokumentumok alapján az 1979. évben Budapest, VIII. ker. Tanács VB. által létesített (alapított)

Részletesebben

I. Fejezet. Általános rendelkezések. 1. A rendelet hatálya 1. 1

I. Fejezet. Általános rendelkezések. 1. A rendelet hatálya 1. 1 Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 10/2014. (IV. 30.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti ellátásokról és a gyermekétkeztetés térítési díjairól (Egységes

Részletesebben

A tervezettel kapcsolatban bővebb felvilágosítás a Titkárságon a 06/ /101 es, és 102 es mellék telefonszámon kérhető.

A tervezettel kapcsolatban bővebb felvilágosítás a Titkárságon a 06/ /101 es, és 102 es mellék telefonszámon kérhető. Társadalmi egyeztetés A tervezettel kapcsolatban bővebb felvilágosítás a Titkárságon a 06/29-330-011 /101 es, és 102 es mellék telefonszámon kérhető. Gyömrő Város Önkormányzat Képviselő-testületének a

Részletesebben

A tervezettel kapcsolatban bővebb felvilágosítás a Titkárságon a 06/ /101 es, és 102 es mellék telefonszámon kérhető.

A tervezettel kapcsolatban bővebb felvilágosítás a Titkárságon a 06/ /101 es, és 102 es mellék telefonszámon kérhető. Társadalmi egyeztetés A tervezettel kapcsolatban bővebb felvilágosítás a Titkárságon a 06/29-330-011 /101 es, és 102 es mellék telefonszámon kérhető. Gyömrő Város Önkormányzat Képviselő-testületének a

Részletesebben

HIRDETMÉNY A 2017/2018. NEVELÉSI ÉVRE SZÓLÓ ÓVODAI, BÖLCSŐDEI BEIRATKOZÁSRÓL ÓVODAI BEIRATKOZÁS

HIRDETMÉNY A 2017/2018. NEVELÉSI ÉVRE SZÓLÓ ÓVODAI, BÖLCSŐDEI BEIRATKOZÁSRÓL ÓVODAI BEIRATKOZÁS HIRDETMÉNY A 2017/2018. NEVELÉSI ÉVRE SZÓLÓ ÓVODAI, BÖLCSŐDEI BEIRATKOZÁSRÓL Budakeszi Város Önkormányzata, mint a Pitypang Sport Óvoda, a Budakeszi Szivárvány Óvoda, a Budakeszi Bölcsőde, a Mosolyvár

Részletesebben

Rendelkezésére álló eszközök és felszerelések jegyzéke

Rendelkezésére álló eszközök és felszerelések jegyzéke 3. Számú Melléklet Rendelkezésére álló és felszerelések jegyzéke Helyiségek Eszköz megnevezése (db) A jelenle gi mennyi ség (db) Csoportszoba ( db) óvodai fektető szerint Megjegyzés gyermekszék (ergonomikus)

Részletesebben

A rendelet célja. A rendelet hatálya

A rendelet célja. A rendelet hatálya Borsodnádasd Város Önkormányzatának 6/2009.(III.27.) számú rendelete A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény végrehajtásának helyi szabályairól, egységes szerkezetben

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület június 22- i ülésére

ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület június 22- i ülésére ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület 2017. június 22- i ülésére Előterjesztés a Gyermeklánc Óvoda dokumentumainak elfogadásáról A Képviselő-testület az alábbiak szerinti 13/2017.(I.19)Kt. sz. határozatával

Részletesebben

TÁMOP-5.3.1.B-1-11/1-2012-0001. Akkr. szám.: AL 0008 Nyilv. sz.: 01-0790-04 Ügyletkód:...

TÁMOP-5.3.1.B-1-11/1-2012-0001. Akkr. szám.: AL 0008 Nyilv. sz.: 01-0790-04 Ügyletkód:... SZOCIÁLIS GONDOZÓ ÉS ÁPOLÓ A képzésbe jelentkező hallgatóinknak - akik a szociális ellátás, ápolás, idősgondozás területén szeretnének tevékenykedni kívánunk olyan szakmai ismereteket közvetíteni, melyek

Részletesebben

(Egységes szerkezetben a 15/2014. (VI. 30.), a 23/2014. (VIII. 27.) a 4/2015.(III. 27.) a 16/2015.(VI. 29.) önkormányzati rendelettel)

(Egységes szerkezetben a 15/2014. (VI. 30.), a 23/2014. (VIII. 27.) a 4/2015.(III. 27.) a 16/2015.(VI. 29.) önkormányzati rendelettel) Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 10/2014. (IV. 30.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti ellátásokról és a gyermekétkeztetés térítési díjairól (Egységes

Részletesebben

GINOP A rendelkezésre álló forrás összege: A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 2,8 milliárd Ft

GINOP A rendelkezésre álló forrás összege: A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 2,8 milliárd Ft MUNKAHELYI BÖLCSŐDÉK LÉTREHOZÁSÁNAK TÁMOGATÁSA GINOP-5.3.8-16 A konstrukció célja munkahelyi bölcsődék létrehozásának támogatása. A konstrukció hozzájárul a kisgyermekes nők foglalkoztatásának elősegítéséhez,

Részletesebben

Finanszírozással, befogadással, átalakulással, személyi tárgyi feltételekkel kapcsolatos kérdések:

Finanszírozással, befogadással, átalakulással, személyi tárgyi feltételekkel kapcsolatos kérdések: Finanszírozással, befogadással, átalakulással, személyi tárgyi feltételekkel kapcsolatos kérdések: 1. Mennyivel emelkedik a családi bölcsőde normatívája a családi napköziéhez képest? Jelenleg a családi

Részletesebben

A családi napközik átalakulása és a változással kapcsolatos fenntartói teendők

A családi napközik átalakulása és a változással kapcsolatos fenntartói teendők A családi napközik átalakulása és a változással kapcsolatos fenntartói teendők egyes szociális, gyermekvédelmi, családtámogatási tárgyú és egyéb kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2015. évi CCXXIII.

Részletesebben

Az engedélyes bejegyzése iránti kérelemhez csatolandó, illetve a működést engedélyező szervnek bemutatandó iratok

Az engedélyes bejegyzése iránti kérelemhez csatolandó, illetve a működést engedélyező szervnek bemutatandó iratok Az engedélyes bejegyzése iránti kérelemhez csatolandó, illetve a működést engedélyező szervnek bemutatandó iratok 1. A fenntartóval és a szolgáltatóval kapcsolatos iratok: 1.1. Állami fenntartó esetén

Részletesebben

KÖTELEZŐ ESZKÖZ ÉS FELSZERELÉSI JEGYZÉK

KÖTELEZŐ ESZKÖZ ÉS FELSZERELÉSI JEGYZÉK Szivárvány Óvoda - TusculanumTagóvoda 2030 Érd, László tér.1. KÖTELEZŐ ESZKÖZ ÉS FELSZERELÉSI JEGYZÉK megnevezés 1. HELYISÉGEK 1. 1. Ellátó helyiségek 1 2. Kiszolgáló helyiségek 2. HELYISÉGEK BÚTORZATA

Részletesebben

2015. évi CCXXIII. törvény egyes szociális, gyermekvédelmi, családtámogatási tárgyú és egyéb kapcsolódó törvények módosításáról*

2015. évi CCXXIII. törvény egyes szociális, gyermekvédelmi, családtámogatási tárgyú és egyéb kapcsolódó törvények módosításáról* MAGYAR KÖZLÖNY 2015. évi 202. szám 26859 (10) Az Ibtv. a) 18. (3) bekezdés b) pontjában, (4), (6) és (9) bekezdésében, 22. (1) és (2) bekezdésében a gazdasági társaság szövegrész helyébe a gazdálkodó szervezet

Részletesebben

1. fejezet. Általános rendelkezések. A rendelet célja. A rendelet hatálya

1. fejezet. Általános rendelkezések. A rendelet célja. A rendelet hatálya CSERKESZŐLŐ KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 14/2015. (VI. 29.) önkormányzati rendelete a gyermekvédelem helyi szabályairól Cserkeszőlő Községi Önkormányzat Képviselő-testülete (továbbiakban:

Részletesebben

Kisgyermekgondozó, -nevelő Gyermekgondozó-nevelő

Kisgyermekgondozó, -nevelő Gyermekgondozó-nevelő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Kisgyermekgondozó, -nevelő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 54 61 02 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma:

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2003. december 29-i ülésére Tárgy: A Benedek Elek Napköziotthonos Óvoda és Bölcsőde intézményvezetői állás pályázat kiírása Előadó

Részletesebben

Az óvoda működésének alapvető jogszabályi előírásai 2013/2014. nevelési év

Az óvoda működésének alapvető jogszabályi előírásai 2013/2014. nevelési év Az óvoda működésének alapvető jogszabályi előírásai 2013/2014. nevelési év Nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. Törvény (módosításokkal!) Nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési

Részletesebben

7. sz. melléklet Eszköz és felszerelési jegyzék

7. sz. melléklet Eszköz és felszerelési jegyzék 7. sz. melléklet Eszköz és felszerelési jegyzék Ezen eszköz és felszerelési jegyzék az Abaújszántói Óvoda és Egységes Óvoda-Bölcsőde gesztor intézményére vonatkoztatva készült. 388 Abaújszántó, Jászay

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2004. november 29-i ülésére Tárgy: A Benedek Elek Napköziotthonos Óvoda és Bölcsőde intézményvezetői állás pályázat kiírása Előadó

Részletesebben

2015. évi CCXXIII. törvény. egyes szociális, gyermekvédelmi, családtámogatási tárgyú és egyéb kapcsolódó törvények módosításáról 1

2015. évi CCXXIII. törvény. egyes szociális, gyermekvédelmi, családtámogatási tárgyú és egyéb kapcsolódó törvények módosításáról 1 Hatály: közlönyállapot (2015.XII.21.) 2015. évi CCXXIII. törvény egyes szociális, gyermekvédelmi, családtámogatási tárgyú és egyéb kapcsolódó törvények módosításáról 1 1. A szociális igazgatásról és szociális

Részletesebben

Az engedélyes bejegyzése iránti kérelemhez csatolandó, illetve a működést engedélyező szervnek bemutatandó iratok

Az engedélyes bejegyzése iránti kérelemhez csatolandó, illetve a működést engedélyező szervnek bemutatandó iratok Az engedélyes bejegyzése iránti kérelemhez csatolandó, illetve a működést engedélyező szervnek bemutatandó iratok A szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatók, intézmények és hálózatok hatósági

Részletesebben

Buzsák Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2018. (XI. 30.) önkormányzati rendelete a gyermekvédelem helyi rendszeréről

Buzsák Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2018. (XI. 30.) önkormányzati rendelete a gyermekvédelem helyi rendszeréről Buzsák Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2018. (XI. 30.) önkormányzati rendelete a gyermekvédelem helyi rendszeréről Buzsák Község Önkormányzat Képviselő-testülete a gyermekek védelméről és

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. A Gólyafészek Bölcsőde szülőkkel kötendő megállapodás módosításáról

ELŐTERJESZTÉS. A Gólyafészek Bölcsőde szülőkkel kötendő megállapodás módosításáról Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 06 23 310-174/142, 144 Fax: 06 23 310-135 E-mail: polgarmester@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu ELŐTERJESZTÉS A Gólyafészek Bölcsőde

Részletesebben

FELVÉTELI SZABÁLYZAT

FELVÉTELI SZABÁLYZAT SÜNIVÁR BÖLCSŐDE TAKSONY, FŐ U.83. Telefon/Fax:06-24/478-055 E-mail: bolcsode@taksony.hu FELVÉTELI SZABÁLYZAT Jóváhagyta: Taksony Nagyközség Önkormányzat Fenntartó Készítette: Mojzes Zsuzsanna bölcsődevezető

Részletesebben

Város Jegyzője 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 06 23

Város Jegyzője 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 06 23 310-174/112, 113, 142 www.biatorbagy.hu Város Jegyzője 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 06 23 Fax: 06 23 310-135 E-mail: jegyző@ biatorbagy.hu ELŐTERJESZTÉS Bölcsődevezetői pályázat kiírásáról

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. 1. A személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük

TÁJÉKOZTATÓ. 1. A személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük TÁJÉKOZTATÓ Az egyes szociális tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról és a szociális módszertani intézmények kijelöléséről és feladatairól, valamint a szociális szolgáltatók, intézmények engedélyezési

Részletesebben

Szentes Város Polgármestere 6600 Szentes, Kossuth tér 6. sz. U-3573/2012. Témafelelős: Dóczi Erzsébet. Szentes Város Önkormányzat Képviselő-testülete

Szentes Város Polgármestere 6600 Szentes, Kossuth tér 6. sz. U-3573/2012. Témafelelős: Dóczi Erzsébet. Szentes Város Önkormányzat Képviselő-testülete Szentes Város Polgármestere 6600 Szentes, Kossuth tér 6. sz. U-3573/2012. Témafelelős: Dóczi Erzsébet Szentes Város Önkormányzat Képviselő-testülete S z e n t e s Tárgy: A Szentes Város Önkormányzata Bölcsődéje

Részletesebben

C S A N Á D P A L O T A VÁROS 15/2012. (VI. 28.) önkormányzati rendelete

C S A N Á D P A L O T A VÁROS 15/2012. (VI. 28.) önkormányzati rendelete C S A N Á D P A L O T A VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 15/2012. (VI. 28.) önkormányzati rendelete a gyermekek védelmét biztosító pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti

Részletesebben

Jászladány Nagyközségi Önkormányzat. 10 /2001. (V. 25.) rendelete

Jászladány Nagyközségi Önkormányzat. 10 /2001. (V. 25.) rendelete Jászladány Nagyközségi Önkormányzat 10 /2001. (V. 25.) rendelete A személyes gondoskodást nyújtó helyi gyermekvédelmi ellátások formáiról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról.

Részletesebben

Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék Központi Szervezeti Egység MEGÁLLAPODÁS

Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék Központi Szervezeti Egység MEGÁLLAPODÁS A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (Gyvt) 32. (5) bekezdés a) pontja értelmében a gyermekjóléti alapellátások igénybevételének a megkezdése előtt, állami fenntartású

Részletesebben

V. A Kormány tagjainak rendeletei

V. A Kormány tagjainak rendeletei 88748 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2013. évi 221. szám V. A Kormány tagjainak rendeletei Az emberi erőforrások minisztere 83/2013. (XII. 29.) EMMI rendelete a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony bevezetésével

Részletesebben

Szekszárd-Szedres-Medina Óvodafenntartó Társulás

Szekszárd-Szedres-Medina Óvodafenntartó Társulás Szekszárd-Szedres-Medina Óvodafenntartó Társulás AZ ELŐTERJESZTÉS SORSZÁMA: 15. MELLÉKLET: 2 db TÁRGY: A Szekszárdi 2. Számú Óvoda, Egységes Óvoda-Bölcsőde, Bölcsőde és Családi Napközi 2016/2017. nevelési

Részletesebben

EFOP KISGYERMEKKORI NEVELÉS

EFOP KISGYERMEKKORI NEVELÉS EFOP-3.1.1-14 KISGYERMEKKORI NEVELÉS TÁMOGATÁSA A VÁLTOZÁSOK ÁTTEKINTÉSE DR.MÁTAY KATALIN VÁLTOZÁSOK A napközbeni kisgyermeknevelés-gondozási feladat: Bölcsődei ellátás Bölcsőde Mini bölcsőde Munkahelyi

Részletesebben

6. Bölcsőde intézményvezetői pályázat kiírása december 14. ELŐTERJESZTÉS

6. Bölcsőde intézményvezetői pályázat kiírása december 14. ELŐTERJESZTÉS ELŐTERJESZTÉS Maglód Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2017. december 14-ei ülésére 6. napirend Tárgya: Bölcsőde intézményvezetői pályázat kiírása Előadó: Tabányi Pál polgármester Készítette: Margruber

Részletesebben

Tájékoztató leendő nevelőszülőknek és érdeklődőknek

Tájékoztató leendő nevelőszülőknek és érdeklődőknek Békés Megyei Szociális, Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat 5600 Békéscsaba Degré u. 59. Tájékoztató leendő nevelőszülőknek és érdeklődőknek 1 A nevelőszülők nemes hivatásáról

Részletesebben

23/2003. (IV. 30.) Szentgotthárd Város Önkormányzata Képviselőtestületének. a gyermekek védelméről

23/2003. (IV. 30.) Szentgotthárd Város Önkormányzata Képviselőtestületének. a gyermekek védelméről 23/2003. (IV. 30.) Szentgotthárd Város Önkormányzata Képviselőtestületének rendelete a gyermekek védelméről Módosítva: 35/2003.(VIII. 28.), Szentgotthárd Város Önkormányzata Képviselő-testületének, rendeletével,

Részletesebben

23/2003. (IV. 30.) Szentgotthárd Város Önkormányzata Képviselőtestületének. a gyermekek védelméről

23/2003. (IV. 30.) Szentgotthárd Város Önkormányzata Képviselőtestületének. a gyermekek védelméről 23/2003. (IV. 30.) Szentgotthárd Város Önkormányzata Képviselőtestületének rendelete a gyermekek védelméről Módosítva: 35/2003.(VIII. 28.), Szentgotthárd Város Önkormányzata Képviselő-testületének, rendeletével,

Részletesebben

Gyámügyi és Igazságügyi Főosztály. Igazságügyi Osztály. Áldozatsegítés

Gyámügyi és Igazságügyi Főosztály. Igazságügyi Osztály. Áldozatsegítés Gyámügyi és Igazságügyi Főosztály Igazságügyi Osztály Áldozatsegítés a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. a hozzátartozók

Részletesebben

Jászladány Nagyközségi Önkormányzat. 10 /2001. (V. 25.) rendelete

Jászladány Nagyközségi Önkormányzat. 10 /2001. (V. 25.) rendelete Jászladány Nagyközségi Önkormányzat 10 /2001. (V. 25.) rendelete A személyes gondoskodást nyújtó helyi gyermekvédelmi ellátások formáiról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról.

Részletesebben

a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet módosításáról

a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet módosításáról Óvodakötelezettség, óvodai nevelésre való jogosultság 22/2015. (IV. 21.) EMMI rendelet a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.)

Részletesebben

ALAPÍTÓ OKIRAT módosításokkal egységes szerkezetben

ALAPÍTÓ OKIRAT módosításokkal egységes szerkezetben Kivonat 3/3. számú melléklet ALAPÍTÓ OKIRAT módosításokkal egységes szerkezetben Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete a rendelkezésre álló dokumentumok alapján az

Részletesebben

Módszertani feladatellátás

Módszertani feladatellátás Sidlovics Ferenc Módszertani feladatellátás A korábban kijelölt módszertani intézmények kijelölése 2012. december 31-én megszűnt. 2013. január 1-től a Főigazgatóság látja el az országos szociális, illetve

Részletesebben

Budakalász Város Polgármestere E L ŐT E R J E S Z T É S. A Képviselő-testület június 3-ai ülésére

Budakalász Város Polgármestere E L ŐT E R J E S Z T É S. A Képviselő-testület június 3-ai ülésére Budakalász Város Polgármestere 99/2014.(VI.03.) számú előterjesztés E L ŐT E R J E S Z T É S A Képviselő-testület 2014. június 3-ai ülésére Tárgy: Javaslat a Budakalászi Bölcsőde működésével kapcsolatos

Részletesebben

Biharkeresztes Város Önkormányzat Képviselő-testülete. 8/2007. (II. 1.) BVKt rendelete

Biharkeresztes Város Önkormányzat Képviselő-testülete. 8/2007. (II. 1.) BVKt rendelete Biharkeresztes Város Önkormányzat Képviselő-testülete 8/2007. (II. 1.) BVKt rendelete a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény helyi végrehajtásáról I. Rész Biharkeresztes

Részletesebben

Jászapáti Városi Önkormányzat 8/2004.(V.1) rendelete. A gyermekvédelem helyi szabályairól (Egységes szerkezetben) március 21.

Jászapáti Városi Önkormányzat 8/2004.(V.1) rendelete. A gyermekvédelem helyi szabályairól (Egységes szerkezetben) március 21. Jászapáti Városi Önkormányzat 8/2004.(V.1) rendelete A gyermekvédelem helyi szabályairól (Egységes szerkezetben) 2016. március 21. Jászapáti Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a gyermekek védelméről

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Népjóléti Iroda

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Népjóléti Iroda Ikt.szám: 5293/2014. Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Népjóléti Iroda J a v a s l a t a Salgótarján és Térsége Önkormányzatainak Társulása által biztosított személyes gondoskodást nyújtó

Részletesebben

Egyéb előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete április 26-i ülésére

Egyéb előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete április 26-i ülésére Tárgy: Békés Város Önkormányzata által fenntartott bölcsődék működési engedélyeinek módosítása Előkészítette: Tárnok Lászlóné jegyző dr. Bimbó Mária osztályvezető Véleményező bizottság Igazgatási Osztály

Részletesebben

Tárnok Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének. 5/2011. (II.11.) számú ÖNKORMÁNYZATI RENDELET

Tárnok Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének. 5/2011. (II.11.) számú ÖNKORMÁNYZATI RENDELET Tárnok Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2011. (II.11.) számú ÖNKORMÁNYZATI RENDELET A személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátásokról 1 1 Módosította: 5/2012.(II.14.) számú

Részletesebben

T E R V E Z E T! C S A N Á D P A L O T A VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE. önkormányzati rendelete

T E R V E Z E T! C S A N Á D P A L O T A VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE. önkormányzati rendelete T E R V E Z E T! C S A N Á D P A L O T A VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE /.. (..) önkormányzati rendelete a gyermekek védelmét biztosító pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó

Részletesebben

Egyes miniszteri rendeletek területi államigazgatási szervezetrendszer átalakításával összefüggő módosításáról

Egyes miniszteri rendeletek területi államigazgatási szervezetrendszer átalakításával összefüggő módosításáról Egyes miniszteri rendeletek területi államigazgatási szervezetrendszer átalakításával összefüggő módosításáról A tervezet a területi államigazgatási szervezetrendszer átalakításával összefüggő azon miniszteri

Részletesebben

DÉVAVÁNYAI ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT ÓVODAI INTÉZMÉNYEGYSÉG

DÉVAVÁNYAI ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT ÓVODAI INTÉZMÉNYEGYSÉG DÉVAVÁNYAI ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT ÓVODAI INTÉZMÉNYEGYSÉG 5510 Dévaványa, Eötvös út 2. Telefon/fax: 06-66/483-149 0620 770-7301 E-mail: devaovik @gmail.com BÖLCSŐDEI FELVÉTELI SZABÁLYZAT Készült:2013.09.01.

Részletesebben

A GYERMEKJÓLÉTI ELLÁTÁSOKRÓL SZÓLÓ 09/2006.(III. 30.) RENDELETÉNEK

A GYERMEKJÓLÉTI ELLÁTÁSOKRÓL SZÓLÓ 09/2006.(III. 30.) RENDELETÉNEK TISZACSEGE VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK A GYERMEKJÓLÉTI ELLÁTÁSOKRÓL SZÓLÓ 09/2006.(III. 30.) RENDELETÉNEK A 27/2006.(XII. 14.) RENDELETTEL, A 4/2008.(I. 31.) RENDELETTEL, A 30/2008.(XI.

Részletesebben

Hajdúböszörmény Város Önkormányzata Képviselő-testületének

Hajdúböszörmény Város Önkormányzata Képviselő-testületének Hajdúböszörmény Város Önkormányzata Képviselő-testületének a 6/2014. (II.28.); a 10/2015. (II.27.), a 10/2016. (II.26.), a 28/2017. (X.27.) és a 36/2017. (XI.30.) és a 12/2018. ( III.29.) önkormányzati

Részletesebben

Kiszombor Nagyközség Polgármesterétől 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/

Kiszombor Nagyközség Polgármesterétől 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/ Kiszombor Nagyközség Polgármesterétől 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/525-090 E-mail: phkiszombor@vnet.hu Üsz.: 22-92/2016. Tárgy: A Kiszombori Mikrotérség Karátson Emília Napköziotthonos

Részletesebben

2/A. Helyi gázár- és távhőtámogatás

2/A. Helyi gázár- és távhőtámogatás Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzat Képviselőtestületének 37/2011. (XII.12.) rendelete a pénzbeli és természetbeni támogatásokról szóló 25/2011. (IX.26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Részletesebben

Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék Központi Szervezeti Egység

Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék Központi Szervezeti Egység amely létrejött egyrészről a MEGÁLLAPODÁS Megállapodás száma:./ Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék (JEB) székhely címe: 1083 Budapest, Szigetvári u. 1. adószám: 16922545-2-42 képviselője: Koscsóné Kolkopf

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. A Gólyafészek Bölcsőde 2016/2017 évi Szakmai Programjának elfogadásáról

ELŐTERJESZTÉS. A Gólyafészek Bölcsőde 2016/2017 évi Szakmai Programjának elfogadásáról Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 06 23 310-174/144 Fax: 06 23 310-135 E-mail: polgarmester@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu ELŐTERJESZTÉS A Gólyafészek Bölcsőde 2016/2017

Részletesebben

Dunaharaszti Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2018. (VI. 1.) rendelete

Dunaharaszti Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2018. (VI. 1.) rendelete Dunaharaszti Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2018. (VI. 1.) rendelete A Dunaharaszti Városi Bölcsődében biztosított ellátások igénybevételének módjáról Dunaharaszti Város Önkormányzatának

Részletesebben

Napközbeni gyermekellátás reformja 2017.évtől BÖLCSŐDÉKKÉ ALAKULÓ CSALÁDI NAPKÖZIK LEHETŐSÉGEI

Napközbeni gyermekellátás reformja 2017.évtől BÖLCSŐDÉKKÉ ALAKULÓ CSALÁDI NAPKÖZIK LEHETŐSÉGEI Napközbeni gyermekellátás reformja 2017.évtől BÖLCSŐDÉKKÉ ALAKULÓ CSALÁDI NAPKÖZIK LEHETŐSÉGEI SZAKMAI KONFERENCIA 2016.08.15. Változó jogszabályok 1997. évi XXXI. tv. (Gyvt.) 15/1998 NM rendelet (Szmr.)

Részletesebben

E l ő t e r j e s z t é s A Képviselő-testület szeptember 4-én tartandó ülésére.

E l ő t e r j e s z t é s A Képviselő-testület szeptember 4-én tartandó ülésére. Izsák Város Polgármesterétől E l ő t e r j e s z t é s A Képviselő-testület 2018. szeptember 4-én tartandó ülésére. Tárgy: A települési támogatásokról és szociális ellátásokról szóló rendelet módosításához.

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S AZ ELŐTERJESZTÉS SORSZÁMA: 64. MELLÉKLET: 4 db TÁRGY: Javaslat az óvodák 205/206. nevelési évi csoportjaira E L Ő T E R J E S Z T É S SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK 205. július

Részletesebben

ALAPÍTÓ OKIRAT. Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat 1082 Budapest Baross u. 63-67.

ALAPÍTÓ OKIRAT. Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat 1082 Budapest Baross u. 63-67. ALAPÍTÓ OKIRAT Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete a rendelkezésre álló dokumentumok alapján az 1967. évben Budapest, VIII. ker. Tanács VB. által létesített (alapított)

Részletesebben

A gyermekjóléti alap és gyermekvédelmi szakellátási rendszer intézményeinek és alapfeladatainak bemutatása

A gyermekjóléti alap és gyermekvédelmi szakellátási rendszer intézményeinek és alapfeladatainak bemutatása TÁMOP-5.5.7-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Gyermekvédelmi ellátás rendszere I/I. A gyermekjóléti alap és gyermekvédelmi szakellátási rendszer intézményeinek

Részletesebben

Javaslat az Öttevényi Mackó-kuckó Napköziotthonos Óvoda és Bölcsőde alapító okiratának módosítására

Javaslat az Öttevényi Mackó-kuckó Napköziotthonos Óvoda és Bölcsőde alapító okiratának módosítására Öttevény Község Polgármesterétől Öttevény, Fő u. 100. 5. napirend Javaslat az Öttevényi Mackó-kuckó Napköziotthonos Óvoda és Bölcsőde alapító okiratának módosítására Tisztelt Képviselő-testület! Az Öttevényi

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET január 31-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET január 31-i ülésére Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Iktató szám: 23/2013. ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2013. január 31-i ülésére Tárgy: A Ferencvárosi Egyesített Bölcsődei Intézmények Alapító

Részletesebben

Kisgyermekgondozó, -nevelő Gyermekgondozó-nevelő

Kisgyermekgondozó, -nevelő Gyermekgondozó-nevelő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben