Társasházi gázvezetékek műszaki-biztonsági felülvizsgálata

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Társasházi gázvezetékek műszaki-biztonsági felülvizsgálata"

Átírás

1 Társasházi gázvezetékek műszaki-biztonsági felülvizsgálata Bp., június 5. Előadó: Gotthard Béla szolgáltatási osztályvezető

2 Fogalmak TELEKHATÁR GÁZELOSZTÓ VEZETÉK FŐELZÁRÓ FOGYASZTÓI VEZETÉK FŐCSAP FELSZÁLLÓ VEZETÉK GM ALAPVEZETÉK LEÁGAZó VEZETÉK CSATLAKOZÓ VEZETÉK ÉS FELHASZNÁLÓI BERENDEZÉS

3 A felülvizsgálat célja a biztonságos üzemeltetés feltételeinek ellenőrzése Az elosztóvezetékeket szigorú Minőség Irányítási Rendszer és Műszaki Utasítási Rendszer szerint üzemelteti és folyamatosan ellenőrzi társaságunk. A szakma (szolgáltatók, tervezők, kivitelezők) és jogalkotó közös törekvése: hogy a balesetek megelőzése érdekében a felhasználóknál is üzembiztos, műszakilag alkalmas rendszerek működjenek, melyek ellenőrzését rendszeresen elvégzik a jogosultsággal rendelkező szakemberek. A folyamatos és biztonságos gázfelhasználás közös érdek.

4 gázszivárgás A felülvizsgálat célja a biztonságos üzemeltetés feltételeinek ellenőrzése gázrobbanás

5 A felülvizsgálat célja a biztonságos üzemeltetés feltételeinek ellenőrzése légellátás, szellőzés hiányosság, égéstermék visszaáramlás szén-monoxid mérgezés

6 Jogszabályok évi XL. törvény a földgázellátásról 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. melléklet Műszaki Biztonsági Szabályzat, 17/2013. (IV. 30.) NFM rendelet a földgáz rendszerüzemeltetők és egyetemes szolgáltatók által külön díj ellenében végezhető, valamint ingyenesen biztosítandó szolgáltatásokról 19/2012. (VII.20.) NGM rendelet a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatáról, 29/2014. (IV. 3.) BM rendelet a gáz csatlakozóvezetékek és felhasználói berendezések műszaki javításával kapcsolatos mulasztások bejelentésének eljárási szabályairól, 118/2014. (IV. 3.) Korm. rendelete a gáz csatlakozóvezetékek és a felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatával kapcsolatos bejelentések ügyében eljáró hatóság kijelöléséről,

7 Szabályozási környezet Felülvizsgálat költsége Felülvizsgálat esedékessége Határidők Felülvizsgálat feltételei Felülvizsgálat folyamata Minősítések Jegyzőkönyv tartalmi elemei Intézkedés veszélyhelyzetben Meghiúsult felülvizsgálat Átalánydíjas felhasználók

8 Felülvizsgálat költsége egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználók tekintetében igénybejelentés esetében a csatlakozóvezeték és a felhasználói berendezés műszaki-biztonsági felülvizsgálata a földgázelosztó kötelessége, saját költségén évi XL. törvény a földgázellátásról 3. (7) Ha a felhasználó egyetemes szolgáltatásra jogosult, a földgázelosztói engedélyesnél köteles bejelentést tenni, melyben megrendeli az első műszaki-biztonsági felülvizsgálat elvégzését. 19/2012. (VI.20.) NGM rendelet 2/A. (1)

9 Felülvizsgálat esedékessége - határidő A társasház a földgázelosztói engedélyestől a társasházra vonatkozó használatbavételi engedély jogerőre emelkedésétől számított 10 éven belül, vagy amennyiben ebben az időszakban a csatlakozóvezeték cseréjére sor került, a cserét követő 10 éven belül, majd ezt követően 10 évente rendszeresen köteles megrendelni a csatlakozóvezeték műszaki-biztonsági felülvizsgálatát. A társasházban található helyiségekben üzembe helyezett felhasználói berendezések (pl: kazánház) műszaki-biztonsági felülvizsgálatát a csatlakozóvezetékek esedékes felülvizsgálatával egyidejűleg kell elvégeztetni. a helyszíni vizsgálatot a társasház általi bejelentés és megrendelés alapján a földgázelosztói engedélyes a bejelentéstől számított 1 éven belül köteles elvégezni 19/2012. (VI.20.) NGM rendelet 2/A. (5)

10 Felülvizsgálat esedékessége - határidő az január 1-je előtt vagy ismeretlen időpontban üzembe helyezett felhasználói berendezés vagy csatlakozóvezeték esetében az ingatlantulajdonos december 31-ig köteles bejelentést tenni, melyben megrendeli az első műszaki-biztonsági felülvizsgálat elvégzését. 19/2012. (VI.20.) NGM rendelet 2/A. (1) a helyszíni vizsgálatot az ingatlantulajdonos általi bejelentés és megrendelés alapján a földgázelosztói engedélyes szeptember 30-ig köteles elvégezni 19/2012. (VI.20.) NGM rendelet 2/A. (2) Ha a felhasználó egyetemes szolgáltatásra jogosult, a mérésügyről szóló törvény végrehajtásáról szóló 127/1991. (X. 9.) Korm. rendelet 2. számú mellékletében meghatározott időszakos gázmérő hitelesítéssel összefüggő gázmérő cserével (a továbbiakban: gázmérő csere) egyidejűleg köteles elvégeztetni. 19/2012. (VI.20.) NGM rendelet 1. (1)

11 Jegyzőkönyv A műszaki-biztonsági felülvizsgálatról a rendelet 1. mellékletben meghatározott tartalommal a felülvizsgálatot végző gázszerelőnek jegyzőkönyvet kell készítenie, és annak egy példányát csatlakozóvezeték esetében az ingatlantulajdonosnak, felhasználói berendezés esetében az ingatlantulajdonosnak a felhasználó útján, igazolható módon át kell adnia 19/2012. (VI.20.) NGM rendelet 2. (3) Jegyzőkönyv csak akkor tölthető ki, a rendszer csak akkor minősíthető teljes körűen, ha a felülvizsgálat feltételei adottak.

12 Intézkedés veszélyhelyzetben Ha a műszaki-biztonsági felülvizsgálatot végző gázszerelő a felhasználási helyen az élet- és vagyonbiztonságot közvetlenül veszélyeztető helyzetet észlel, köteles a veszélyhelyzetet kiváltó okot megszüntetni, arról az ingatlan tulajdonosát és a felhasználót a vizsgálatról készült jegyzőkönyvben tájékoztatni... 19/2012. (VI.20.) NGM rendelet 2. (5) a felülvizsgálat során feltárt hibák kijavítására az ingatlantulajdonos vagy a társasház köteles. 19/2012. (VI.20.) NGM rendelet 2. (6) Kizárás helye lehet: A telekhatáron lévő fogyasztói főelzárónál A gázmérőnél vagy külön kiépített fogyasztói főcsapnál Gázkészülék előtti elzáró szerelvénynél

13 Értesítés a felülvizsgálatról A felülvizsgálatot megelőzően minimum 30 nappal levélben és elektronikus levélben értesítést küldünk a megrendelő részére, az alábbi tartalommal: a felülvizsgálat kezdetének időpontja június 13-án, 08:00 és 09:00 h között a helyszínen szükséges -megrendelő által biztosítandódokumentumok listája a felülvizsgálat elvégzésnek -megrendelő által biztosítandófeltételei a lehetséges minősítések és következmények

14 A FŐGÁZ név kötelez: A felülvizsgálók és az eszközök a jogszabályoknak teljes körűen megfelelő, magas színvonalú, felhasználó központú szolgáltatásokat nyújtunk, nagy tapasztalattal rendelkező mérnök és szerelő munkatársaink közösen végzik a felülvizsgálatot, munkatársaink által használt gázszivárgást érzékelő műszerek, próbapumpák rendszeresen kalibráltak, folyamatosan dokumentált karbantartás és ellenőrzés alatt állnak, a földi csatlakozóvezeték ellenőrzése során az elosztóvezeték ellenőrzésénél előírt módszert és eszközöket használunk.

15 Felülvizsgálat általános feltételei A felülvizsgálat során a vizsgált rendszert teljes körűen kell minősíteni, ezért a felülvizsgálatot csak akkor tudjuk megkezdeni: ha a helyszínen a közös képviselő, vagy meghatalmazottja jelen van, és ha a felülvizsgálat teljes körű elvégzéséhez minden érintett helyiségbe biztosított a bejutás. Amennyiben a feltételek nem biztosítottak, a felülvizsgálat nem végezhető el, a rendszer nem minősíthető! A felülvizsgálatot segíti, ha a megrendelő be tudja mutatni a felhasználási hely létesítési dokumentációját (felülvizsgált terv), de ennek hiánya esetén is el kell kezdeni a felülvizsgálatot.

16 Felülvizsgálat általános feltételei 1. szivárgásmentesség 2. tömörség teljes nyomvonal bejárás oldható kötéshez hozzáférés Ha a gázmérők a lakásban vannak, mindegyikbe be kell jutni! A gázmérő előtti csap a csatlakozóvezeték végpontja. A nyomáspróbához a csapokat el kell zárni.

17 Kazánházak felülvizsgálatának további feltételei Ha van a társasházi közös helyiségében lévő gázkészüléknek (kazánnak) üzemeltetője, kezelője, akkor legyen jelen. A társasházi közös helyiségben elhelyezett gázfogyasztó berendezések (kazánházak) felülvizsgálata csak akkor kezdhető meg, ha a biztonságos üzemeltetés érdekében előírt időszakos felülvizsgálatok jegyzőkönyvvel igazoltak.

18 A felülvizsgálat folyamata A felülvizsgálatot a közterület felől kell kezdeni, és sorban haladni a csatlakozóvezeték(ek) végpontjáig, célszerűen az alsó szintektől felfelé. A vizsgálat elsődleges szempontja a szivárgásmentesség/tömörség megállapítása. Ha a vizsgálat során bárhol, a szivárgásmentesség/tömörség szempontjából nem felel meg minősítésre okot adó helyzet tapasztalható, a szükséges intézkedéseket meg kell tenni (szolgáltatás szüneteltetése). Ebben az esetben a felülvizsgálandó rendszer további elemét tömörség/szivárgásmentesség szempontjából ellenőrizni nem kell (nem lehet). A felülvizsgálatot a tömörségen kívüli egyéb szempontok ellenőrzésével, minősítésével folytatni kell.

19 Minősítés (I) - megfelel A felülvizsgált rendszer megfelel, ha szabályos helyzet áll fenn, azaz a létesítés (üzembe helyezés) időpontjában hatályos előírásoknak megfelelő a felülvizsgált rendszer műszaki állapota, továbbá a biztonságos üzemeltetés feltételei biztosítottak. A felhasználási hely felülvizsgálatának eredménye összességében csak akkor lehet megfelelő, ha a megrendelés szerint minden gázvezetékszakasz (és gázfogyasztó készülék) ellenőrizhető volt, és a részvizsgálatok eredménye mindenhol megfelelt.

20 Minősítés (II) feltétellel megfelel A felülvizsgált rendszer feltétellel megfelel azokban az esetekben, amikor a felhasználótól elvárt dokumentáció hiányos, vagy a létesítéskor (üzembe helyezéskor) hatályos előírásoktól eltérő a felülvizsgált rendszer műszaki állapota, de a biztonságos üzemeltetés feltételei adottak. A szabálytalan helyzeteket és intézkedéseket jegyzőkönyvben rögzíteni kell. A csatlakozóvezetékre vonatkozó előírások lényegesen nem változtak az utóbbi időben.

21 Minősítés (III) nem felel meg A felülvizsgált rendszert nem felel meg minősítéssel kell ellátni, ha a biztonságos üzemeltetés feltételei nem adottak. Élet- és vagyonbiztonságot közvetlenül veszélyeztető helyzetek: gázszivárgás, tömörtelenség, égéstermék visszaáramlás, vagy nem megfelelő levegőellátás-szellőzés, kazánházaknál az előírt dokumentáció hiánya.

22 Minősítés (III) nem felel meg Tömörség, szivárgás szempontjából feltételesen megfelel minősítés nem adható (a rendszer vagy tömör, vagy nem). Amennyiben a tömörségvizsgálat eredménye nem megfelelő, vagy szivárgás állapítható meg, a vezeték minősítése nem felel meg, a szolgáltatást kizárással kell szüneteltetni, a gázt a tömörtelen vezetékszakaszba visszaadni a hiba kijavításáig nem lehet. A telekhatáron belüli javíttatás az ingatlan-tulajdonos kötelezettsége. A szolgáltatás szüneteltetéséhez kapcsolódó ráfordításainkat a vonatkozó 17/2013. (IV. 30.) NFM rendelet alapján érvényesítjük.

23 Meghiúsult felülvizsgálat Meghiúsult felülvizsgálatok: Amennyiben a felülvizsgálat megkezdésének feltételei nem biztosítottak, és ennek következtében a felülvizsgálat meghiúsult, a felülvizsgálatot újból meg kell rendelni. Meghiúsul a felülvizsgálat akkor is, ha a felülvizsgálat megkezdése után adódik olyan körülmény, a teljes körű elvégzését megakadályozza (pl. közös képviselő elhagyja a helyszínt, zárt lakások, helyiségek). A megrendelőnek felróható okok miatt meghiúsult felülvizsgálat esetében a felmerült költségeinket érvényesítjük.

24 Zárt lakások Csak akkor tudjuk a felülvizsgálatot teljes körűen elvégezni, ha minden helyiségbe a bejutás biztosított, ahol a gázmérők a lakásban vannak, illetve az átalánydíjas felhasználási helyeken. A közös képviselők visszajelzése szerint a minden lakó otthontartása, a lakásokba való bejutás a gyakorlatban csak nagyon nehezen valósítható meg a társasházaknál.

25 Tapasztalatok Amiben megértésüket és együttműködésüket kérjük: a lakók értesítése, a felülvizsgálat feltételeinek biztosítása a megrendelő feladata, a felülvizsgálatkor a megrendelővel állunk kapcsolatban, a kiértesített időpontok ütemterv alapján kerülnek meghatározásra, a gázvezetékek és kötéseik jellemzően szivárognak, felújításra szorulnak, élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető esetekben nincs mérlegelési lehetőségünk, intézkednünk kell, a felülvizsgálatot kizárólag teljes körűen tudjuk elvégezni. Időszükséglet: 10 lakás/ 60 perc

26 A FŐGÁZ, mint generálkivitelező Társaságunk generálkivitelezőként végzett gázszerelési tevékenységének célja: a felhasználók elégedettségének növelése, prémium szolgáltatás nyújtása mellett, melyhez 11 minősített partnerrel rendelkezünk. gazszereles@fogaz.hu

27 FŐGÁZ Földgázelosztási Kft. Ügyfélszolgálata Levélcím: FŐGÁZ Földgázelosztási Kft., Hálózati értékesítési osztály 1081, Budapest, II. János Pál pápa tér Honlap:

28 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

Csatlakozó vezetékre és felhasználó berendezésekre vonatkozó szabályozások

Csatlakozó vezetékre és felhasználó berendezésekre vonatkozó szabályozások Csatlakozó vezetékre és felhasználó berendezésekre vonatkozó szabályozások Előadó: Varga Tamás hálózati üzemvezető Budapest, 2017. március 2. 1 Rendszer elvek A gázhálózat közterületre eső része a gázszolgáltató

Részletesebben

Fábián János 2013. október 07. kirendeltségvezető

Fábián János 2013. október 07. kirendeltségvezető Tájékoztató az elosztói engedélyes szerepéről a földgáz csatlakozó vezetékek és berendezések üzemzavar elhárításáról, javításáról és időszakos műszaki-biztonsági felülvizsgálatáról Fábián János 2013 október

Részletesebben

HÍRLEVÉL. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal közleménye

HÍRLEVÉL. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal közleménye HÍRLEVÉL I. A Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Kormányhivatal Miskolci Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatósága által előírt tájékoztató a társasházi tulajdonosok részére A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési

Részletesebben

19/2012. (VII. 20.) NGM rendelet a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatáról

19/2012. (VII. 20.) NGM rendelet a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatáról OptiJUS Opten Kft. I 19/2012. (VII. 20.) NGM rendelet 19/2012. (VII. 20.) NGM rendelet a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatáról 2014.10.15. óta hatályos

Részletesebben

Csatlakozóvezetékek és fogyasztói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatának megoldási lehetőségei

Csatlakozóvezetékek és fogyasztói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatának megoldási lehetőségei Csatlakozóvezetékek és fogyasztói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatának megoldási lehetőségei Előadó: Csallóközi Zoltán igazgató FŐGÁZ csoport Kecskemét, 2008. március 28. V. Országos Kéménykonferencia

Részletesebben

A szén-monoxid mérgezések hatékony megelőzése. Országos szakmai konferencia

A szén-monoxid mérgezések hatékony megelőzése. Országos szakmai konferencia A szén-monoxid mérgezések hatékony megelőzése Országos szakmai konferencia Tüzelő- fűtőberendezések felülvizsgálata BM OKF - Szent Flórián Terem 2015. március 05. Előadó: Versits Tamás Magyar Gázipari

Részletesebben

3. Ez a rendelet 2012. szeptember 1-jén lép hatályba.

3. Ez a rendelet 2012. szeptember 1-jén lép hatályba. 14116 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2012. évi 97. szám A nemzetgazdasági miniszter 19/2012. (VII. 20.) NGM rendelete a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések mûszaki-biztonsági felülvizsgálatáról

Részletesebben

Tájékoztató. Felhasználói berendezések létesítési folyamatának változásairól

Tájékoztató. Felhasználói berendezések létesítési folyamatának változásairól Tájékoztató Felhasználói berendezések létesítési folyamatának változásairól 2 Felhívjuk a Tisztelt tervező, kivitelező partnereink, illetve Felhasználóink figyelmét, hogy a 2008. évi XL. törvény a földgázellátásról

Részletesebben

19/2012. (VII. 20.) NGM rendelet a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatáról

19/2012. (VII. 20.) NGM rendelet a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatáról OptiJus Opten Kft. I. 19/2012. (VII. 20.) NGM rendelet 19/2012. (VII. 20.) NGM rendelet a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatáról A 2012.9.1. óta hatályos

Részletesebben

11/2004. (II. 13.) GKM rendelet. a gáz csatlakozó vezetékekre és fogyasztói berendezésekre vonatkozó műszaki-biztonsági előírásokról

11/2004. (II. 13.) GKM rendelet. a gáz csatlakozó vezetékekre és fogyasztói berendezésekre vonatkozó műszaki-biztonsági előírásokról 11/2004. (II. 13.) GKM rendelet a gáz csatlakozó vezetékekre és fogyasztói berendezésekre vonatkozó műszaki-biztonsági előírásokról A földgázellátásról szóló 2003. évi XLII. törvény 56. (2) bekezdés g)

Részletesebben

Felülvizsgálatot megrendelő / felhasználó, fogyasztó neve: Felülvizsgálatot megrendelő / felhasználó, fogyasztó elérhetőségei: Telefon: Fax: e-mail:

Felülvizsgálatot megrendelő / felhasználó, fogyasztó neve: Felülvizsgálatot megrendelő / felhasználó, fogyasztó elérhetőségei: Telefon: Fax: e-mail: Jegyzőkönyv Készült a csatlakozó vezeték és a 140 [kw]-nál nem nagyobb hőterhelésű fogyasztói berendezés időszakos műszaki biztonsági felülvizsgálatáról A felülvizsgálat jogszabályi alapja a földgázellátásról

Részletesebben

Gázfelhasználói rendszerek időszakos felülvizsgálatának feltételrendszeréről

Gázfelhasználói rendszerek időszakos felülvizsgálatának feltételrendszeréről Gázfelhasználói rendszerek időszakos felülvizsgálatának feltételrendszeréről Előadó: Molnár Károly ÉGÁZ-DÉGÁZ Földgázelosztó Zrt hálózati igazgató Gázipari Műszaki Szakbizottság elnöke XIX. DUNAGÁZ SZAKMAI

Részletesebben

Általános tájékoztató a műszaki-biztonsági ellenőrzésről

Általános tájékoztató a műszaki-biztonsági ellenőrzésről A földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény 89 (3) bekezdése szerint: Az elkészült gázszerelést a földgázelosztó vagy megbízottja az üzembe helyezés előtt köteles - az egyetemes szolgáltatásra jogosult

Részletesebben

Aszódi János. Gázláng Mérnökiroda Kft. Kertész Péter. FŐGÁZ Földgázelosztási Kft.

Aszódi János. Gázláng Mérnökiroda Kft. Kertész Péter. FŐGÁZ Földgázelosztási Kft. Gázszerelői munkavégzés feltételrendszere, kompetencia és felelősség Aszódi János Kertész Péter Gázláng Mérnökiroda Kft. FŐGÁZ Földgázelosztási Kft. DUNAGÁZ Gázipari Oktatási és Minősítő Zrt. : 2511 Dorog,

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Készült a csatlakozó vezeték és fogyasztói berendezés időszakos műszaki biztonsági felülvizsgálatáról. Melléklet

Jegyzőkönyv. Készült a csatlakozó vezeték és fogyasztói berendezés időszakos műszaki biztonsági felülvizsgálatáról. Melléklet Melléklet Jegyzőkönyv Készült a csatlakozó vezeték és fogyasztói berendezés időszakos műszaki biztonsági felülvizsgálatáról A felülvizsgálat jogszabályi alapja a földgázellátásról szóló 2003. évi XLII.

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. I n d o k o l á s

H A T Á R O Z A T. I n d o k o l á s Iktatószám: Tárgy: HBO/001/00110-0002/2016 Elsőfokú bírságot és kötelezést kiszabó határozat H A T Á R O Z A T I. A TIGÁZ-DSO Földgázelosztó Kft.-t (4200 Hajdúszoboszló, Rákóczi u. 184., a továbbiakban:

Részletesebben

Egyszerűsített készülékcsere bizonylat adattartalma. Szerelési nyilatkozat és bejelentő bizonylat az egyszerűsített gázkészülék cseréről

Egyszerűsített készülékcsere bizonylat adattartalma. Szerelési nyilatkozat és bejelentő bizonylat az egyszerűsített gázkészülék cseréről 2201_10_DU_01_E_2015_FN-01 Egyszerűsített készülékcsere bizonylat adattartalma Szerelési nyilatkozat és bejelentő bizonylat az egyszerűsített gázkészülék cseréről Bejelentem, hogy a Felhasználói hely adatai

Részletesebben

TIGÁZ-DSO Kft. FÖLDGÁZELOSZTÁSI ÜZLETSZABÁLYZATA II/8. MELLÉKLET. Kapacitás-lekötési szerződésszegés jogkövetkezményei (Üzletszabályzat 8.

TIGÁZ-DSO Kft. FÖLDGÁZELOSZTÁSI ÜZLETSZABÁLYZATA II/8. MELLÉKLET. Kapacitás-lekötési szerződésszegés jogkövetkezményei (Üzletszabályzat 8. TIGÁZ-DSO Kft. FÖLDGÁZELOSZTÁSI ÜZLETSZABÁLYZATA II/8. MELLÉKLET Kapacitás-lekötési szerződésszegés jogkövetkezményei (Üzletszabályzat 8.b) SZERZŐDÉSSZEGŐ MAGATARTÁS FORMÁI FÖLDGÁZELOSZTÓ Nem értesíti

Részletesebben

A műszaki-biztonsági felülvizsgálatról-másképpen

A műszaki-biztonsági felülvizsgálatról-másképpen A műszaki-biztonsági felülvizsgálatról-másképpen XXV. DUNAGÁZ Szakmai Napok Visegrád, 2017. április 19-20. dr. Szilágyi Zsombor okl. gázmérnök, c. egyetemi docens Magyar Mérnöki Kamara Jogszabályok 19/2012.(VII.20.)

Részletesebben

Jogszabályváltozások és működés

Jogszabályváltozások és működés Knipl Károly 13.02.2018 Jogszabályváltozások és működés 2018. február 1-től Előzmények: Jelentősen megnőtt a csatlakozási igények száma Új bekapcsolások száma megnő - Belső tervek darabszáma - Kivitelezéshez

Részletesebben

Általános tájékoztató a műszaki-biztonsági ellenőrzésről

Általános tájékoztató a műszaki-biztonsági ellenőrzésről Bevezető A földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény 89. (3) bekezdése szerint: Az elkészült gázszerelést a földgázelosztó vagy megbízottja az üzembe helyezés előtt köteles az egyetemes szolgáltatásra

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK Műszaki Biztonsági Szabályzat 11/2013.(III.21.) NGM

TARTALOMJEGYZÉK Műszaki Biztonsági Szabályzat 11/2013.(III.21.) NGM TARTALOMJEGYZÉK Műszaki Biztonsági Szabályzat 11/2013.(III.21.) NGM 1. A Műszaki Biztonsági Szabályzat alkalmazási területe 6226 2. Fogalom meghatározások 6226 2.1. Általános fogalom meghatározások 6226

Részletesebben

Lakossági felhívás gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatára!

Lakossági felhívás gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatára! Lakossági fhívás gáz csatlakozó vezetékek és fhasználói berendezések műszaki-biztonsági fülvizsgálatára! Ezúton tájékoztatom a gáz csatlakozó vezetékk rendkezőket, hogy 2012. szeptember 1-jén lépett hatályba

Részletesebben

TIGÁZ Zrt. FÖLDGÁZELOSZTÁSI ÜZLETSZABÁLYZATA II/8. MELLÉKLET

TIGÁZ Zrt. FÖLDGÁZELOSZTÁSI ÜZLETSZABÁLYZATA II/8. MELLÉKLET Kapacitás-lekötési szerződésszegés jogkövetkezményei (Üzletszabályzat 8.b) SZERZŐDÉSSZEGŐ MAGATARTÁS FORMÁI FÖLDGÁZELOSZTÓ Nem értesíti az érintett rendszerhasználót az üzletszabályzatban, illetve a szerződésben

Részletesebben

A FELELŐSSÉGI MÁTRIX

A FELELŐSSÉGI MÁTRIX Konferencia és kiállítás 2011. április 13-14. Thermal Hotel Visegrád A FELELŐSSÉGI MÁTRIX mint a szabályzatalkotás eszköze Előadó a Felelősségi Mátrix Munkabizottság nevében: VERSITS TAMÁS épületgépész

Részletesebben

Tűzzel érintett palackok vizsgálati tapasztalatai. Koza László

Tűzzel érintett palackok vizsgálati tapasztalatai. Koza László Tűzzel érintett palackok vizsgálati tapasztalatai 1 Koza László 2 Jellemzően előforduló esetek Pébégáz rendszerek - palack - palackcsoport - tartály (fűtőgáz és LPG) - településellátó rendszerek Földgáz

Részletesebben

Iromány száma: T/ Benyújtás dátuma: :00. Parlex azonosító: QIA8IXJO0001

Iromány száma: T/ Benyújtás dátuma: :00. Parlex azonosító: QIA8IXJO0001 Iromány száma: T/17571. Benyújtás dátuma: 2017-09-26 18:00 Miniszterelnökség Parlex azonosító: QIA8IXJO0001 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy: Törvényjavaslat benyújtása Benyújtó: Dr.

Részletesebben

Magyar joganyagok 42/2017. (XII. 11.) NGM rendelet a gázszerelők és gázkészülék 2. oldal 4. Az 1. mellékletben meghatározott tevékenység végzésére irá

Magyar joganyagok 42/2017. (XII. 11.) NGM rendelet a gázszerelők és gázkészülék 2. oldal 4. Az 1. mellékletben meghatározott tevékenység végzésére irá Magyar joganyagok 42/2017. (XII. 11.) NGM rendelet a gázszerelők és gázkészülék 1. oldal 42/2017. (XII. 11.) NGM rendelet a gázszerelők és gázkészülékjavítók tevékenysége folytatásának részletes feltételeiről,

Részletesebben

Hirdetmény. Telekhatáron belüli szivárgás elhárítás, gázmérővel, nyomásszabályozó szereléssel kapcsolatos szolgáltatások

Hirdetmény. Telekhatáron belüli szivárgás elhárítás, gázmérővel, nyomásszabályozó szereléssel kapcsolatos szolgáltatások Hirdetmény A TIGÁZ DSO Földgázelosztó Korlátolt Felelősségű Társaság Kft (székhely: 4200 Hajdúszoboszló, Rákóczi út 184. cégjegyzékszám: 09-09-013493, nyilvántartja a Debreceni Törvényszék Cégbírósága),

Részletesebben

TIGÁZ-DSO Kft. FÖLDGÁZELOSZTÁSI ÜZLETSZABÁLYZATA II/8. MELLÉKLET. Kapacitás-lekötési szerződésszegés jogkövetkezményei (Üzletszabályzat 8.

TIGÁZ-DSO Kft. FÖLDGÁZELOSZTÁSI ÜZLETSZABÁLYZATA II/8. MELLÉKLET. Kapacitás-lekötési szerződésszegés jogkövetkezményei (Üzletszabályzat 8. TIGÁZ-DSO Kft. FÖLDGÁZELOSZTÁSI ÜZLETSZABÁLYZATA II/8. MELLÉKLET Kapacitás-lekötési szerződésszegés jogkövetkezményei (Üzletszabályzat 8.b) SZERZŐDÉSSZEGŐ MAGATARTÁS FORMÁI FÖLDGÁZELOSZTÓ Nem értesíti

Részletesebben

Gázfelhasználói berendezések. tapasztalatairól

Gázfelhasználói berendezések. tapasztalatairól Gázfelhasználói berendezések idıszakos felülvizsgálatainak tapasztalatairól Elıadó: Molnár Károly Gázipari Mőszaki Szakbizottság elnöke XXII. DUNAGÁZ Szakmai Napok Konferencia Thermál Hotel Visegrád 2014.

Részletesebben

Műszaki biztonsági felülvizsgálatok szerepe a gázfelhasználási helyek biztonságában

Műszaki biztonsági felülvizsgálatok szerepe a gázfelhasználási helyek biztonságában Műszaki biztonsági felülvizsgálatok szerepe a gázfelhasználási helyek biztonságában Előadó: Molnár Károly Gázipari Műszaki Szakbizottság elnöke Magyar Energiafogyasztók Szövetsége XXI. Országos konferenciája

Részletesebben

2. A FÖLDGÁZ ELOSZTÓI ENGEDÉLYES ÁLTAL VÉGZETT KÜLÖNDÍJAS SZOLGÁLTATÁSOK A 2013. MÁJUS 1-TŐL HATÁLYOS 17/2013. (IV.30.) NFM RENDELET ALAPJÁN

2. A FÖLDGÁZ ELOSZTÓI ENGEDÉLYES ÁLTAL VÉGZETT KÜLÖNDÍJAS SZOLGÁLTATÁSOK A 2013. MÁJUS 1-TŐL HATÁLYOS 17/2013. (IV.30.) NFM RENDELET ALAPJÁN 2. A FÖLDGÁZ ELOSZTÓI ENGEDÉLYES ÁLTAL VÉGZETT KÜLÖNDÍJAS SZOLGÁLTATÁSOK A 2013. MÁJUS 1-TŐL HATÁLYOS 17/2013. (IV.30.) NFM RENDELET ALAPJÁN 2.1 Gázdíj tartozás miatti jogszerű kikapcsolással és visszakapcsolással

Részletesebben

XXIV. DUNAGÁZ Szakmai Napok Konferencia és Kiállítás Visegrád, április

XXIV. DUNAGÁZ Szakmai Napok Konferencia és Kiállítás Visegrád, április XXIV. DUNAGÁZ Szakmai Napok Konferencia és Kiállítás Az EU Energiahatékonysági Rendeleteinek (813 és 814/2013/EU) figyelembevételével a 70 kw hőterhelésnél nem nagyobb gázkészülékeket tartalmazó gázfelhasználói

Részletesebben

Fogyasztóvédelmi fórum Égáz Dégáz Földgázelosztó Zrt.

Fogyasztóvédelmi fórum Égáz Dégáz Földgázelosztó Zrt. Fogyasztóvédelmi fórum Égáz Dégáz Földgázelosztó Zrt. 2012. június 12. 1 Égáz Dégáz Földgázelosztó Zrt - szervezeti felépítés feladatok panaszok, reklamációk kezelése tartozás miatti kikapcsolások ügyfélkapcsolati

Részletesebben

DÍJJEGYZÉK. A csatlakozó és a fogyasztói vezetékek kiviteli tervei műszaki- biztonsági szempontból történő felülvizsgálatának díja

DÍJJEGYZÉK. A csatlakozó és a fogyasztói vezetékek kiviteli tervei műszaki- biztonsági szempontból történő felülvizsgálatának díja DÍJJEGYZÉK Kiszállási Vezetékszakítással kapcsolatos munkák Elosztó- és leágazó vezeték vagy csatlakozó vezeték közműre kötése, áthelyezése Meglévő csatlakozó vezetékre történő rákötés épületen belül Elosztó-

Részletesebben

/ó alatt Ft.) A felülvizsgálatot a felhasználó kérheti (nem a tervező!). Tovább a Magyar Közlöny 202. számához!

/ó alatt Ft.) A felülvizsgálatot a felhasználó kérheti (nem a tervező!). Tovább a Magyar Közlöny 202. számához! A nemzetgazdasági miniszter 20/2010. (XII. 31.) NGM rendelete szabályozza a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal műszaki biztonsági, valamint hatáskörébe utalt építésügyi hatósági eljárásokért fizetendő

Részletesebben

TIGÁZ-DSO Kft. Földgázelosztási üzletszabályzata III/6. számú függelék. Számlázható tevékenységek. Árközlemény száma

TIGÁZ-DSO Kft. Földgázelosztási üzletszabályzata III/6. számú függelék. Számlázható tevékenységek. Árközlemény száma a., az engedélyes kezelésében lévő hálózaton történő munkavégzés (beleértve a nyomásszabályozóval vagy a gázmérő felülvizsgálatával kapcsolatos munkavégzést) 50 59 54 54 z Idegen megrendelésre végzett

Részletesebben

ELOSZTÓHÁLÓZAT-HASZNÁLATI SZERZİDÉS

ELOSZTÓHÁLÓZAT-HASZNÁLATI SZERZİDÉS Amely létrejött egyrészrıl a MAGÁZ Kft. (8800 Nagykanizsa, Csengery u. 9. cégjegyzékszám: 20-09-066055, adószám: 11907925-2-20,képviseli: Posztós Endre),mint Földgázelosztó valamint másrészrıl az alábbiakban

Részletesebben

HÍRLEVÉL. A műszaki-biztonsági ellenőrzés során a következőket vizsgálják a gázkészülék felülvizsgálat (cirkó, tűzhely, konvektor,...

HÍRLEVÉL. A műszaki-biztonsági ellenőrzés során a következőket vizsgálják a gázkészülék felülvizsgálat (cirkó, tűzhely, konvektor,... 2012. szeptember HÍRLEVÉL I. Gázvezetékek és gázkészülékek felülvizsgálata A meglévő gázkészülékeket és csatlakozó vezetékeket fokozatosan, de legkésőbb 2016 végéig műszaki-biztonsági szempontból felül

Részletesebben

A Kormány.../2019 (...) rendelete a gáz- és olajfogyasztó technológiai rendszerek és ipari gáztárolók műszaki-biztonsági hatósági felügyeletéről

A Kormány.../2019 (...) rendelete a gáz- és olajfogyasztó technológiai rendszerek és ipari gáztárolók műszaki-biztonsági hatósági felügyeletéről A Kormány.../2019 (...) rendelete a gáz- és olajfogyasztó technológiai rendszerek és ipari gáztárolók műszaki-biztonsági hatósági felügyeletéről A Kormány a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény

Részletesebben

FÖLDGÁZ KAPACITÁSIGÉNY BEJELENTŐ LAP (NEM LAKOSSÁGI FOGYASZTÓ VAGY LAKOSSÁGI FELHASZNÁLÁSI HELYEK BERUHÁZÓJA)

FÖLDGÁZ KAPACITÁSIGÉNY BEJELENTŐ LAP (NEM LAKOSSÁGI FOGYASZTÓ VAGY LAKOSSÁGI FELHASZNÁLÁSI HELYEK BERUHÁZÓJA) FÖLDGÁZ KAPACITÁSIGÉNY BEJELENTŐ LAP (NEM LAKOSSÁGI FOGYASZTÓ VAGY LAKOSSÁGI FELHASZNÁLÁSI HELYEK BERUHÁZÓJA) 1. A gázigénylő adatai: Természetes személy esetén: Üzleti partner szám:... Név:... Születési

Részletesebben

INFORMÁCIÓS ADATLAP. összeállította az Ön tartályvizsgálója. H 2030 ÉRD Rákóczi Ferenc u. 83-85.

INFORMÁCIÓS ADATLAP. összeállította az Ön tartályvizsgálója. H 2030 ÉRD Rákóczi Ferenc u. 83-85. INFORMÁCIÓS ADATLAP a fogyasztóknál elhelyezett cseppfolyósított szénhidrogéngázt ( PB / LPG ) tároló tartályok felülvizsgálatainak jogi szabályozásáról összeállította az Ön tartályvizsgálója M T D L Magyar

Részletesebben

Új jogszabályok a kéményseprı-ipari közszolgáltatás vonatkozásában. Kocsis Krisztián kéményseprımester

Új jogszabályok a kéményseprı-ipari közszolgáltatás vonatkozásában. Kocsis Krisztián kéményseprımester Új jogszabályok a kéményseprı-ipari közszolgáltatás vonatkozásában Kocsis Krisztián kéményseprımester - Kéményseprı-ipari közszolgáltatás egységesítése - Mőszaki feladatok egyértelmősítése, fogalmak tisztázása

Részletesebben

A (12/2013. (III. 28.) NGM 27/2012. (VIII. 27.) NGM

A (12/2013. (III. 28.) NGM 27/2012. (VIII. 27.) NGM A vizsgafeladat ismertetése: Meglévő B típusú gézkészülék energetikai jellemzőinek, hátrányainak rövid összefoglalása. Javaslat tétele C típusú gázkészülék alkalmazására, a beépítés energetikai és biztonságtechnikai

Részletesebben

Évadnyitó szakmai rendezvény. Farkas Tamás Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége Elnök Január LÉTÉSZ

Évadnyitó szakmai rendezvény. Farkas Tamás Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége Elnök Január LÉTÉSZ Évadnyitó szakmai rendezvény Farkas Tamás Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége Elnök 2018. Január 31. - LÉTÉSZ Miről is lesz szó? Társasházi törvény Gazdálkodás Gázüzemű berendezések Cafeteria

Részletesebben

A gázipari szakemberekkel szemben támasztott követelmények

A gázipari szakemberekkel szemben támasztott követelmények A gázipari szakemberekkel szemben támasztott követelmények. április 24. Ea: Kerekes Ferenc FEF MB elnöke EON gázhálózati vezető A biztonság fontos a gáziparban Alapvető biztonsági kérdés, hogy jól felkészült

Részletesebben

CSATLAKOZÁS PÉNZÜGYI FELTÉTELEI (CSPF)

CSATLAKOZÁS PÉNZÜGYI FELTÉTELEI (CSPF) CSATLAKOZÁS PÉNZÜGYI FELTÉTELEI (CSPF) 1. Csatlakozási díj fizetésének általános elvei A leendő felhasználó az elosztóvezetékhez történő csatlakozásért, a már csatlakozott felhasználó a kapacitásnöveléséért,

Részletesebben

HÍRLEVÉL. I. 2013. gazdasági év zárására. II. Terv készítés 2014. gazdasági évre. III. Lakásfenntartási támogatás. 2013. december

HÍRLEVÉL. I. 2013. gazdasági év zárására. II. Terv készítés 2014. gazdasági évre. III. Lakásfenntartási támogatás. 2013. december HÍRLEVÉL 2013. december I. 2013. gazdasági év zárására Esemény megnevezése Időponttól Időpontig Almérő vízórák leolvasása 2013. november 25. 2013. december 16. Hulladékszállítási címkék átadása 2014. január

Részletesebben

ÜGYVEZETŐ. FŐGÁZ Földgázelosztási Kft. szervezeti felépítése. 1 1. számú függelék A társaság szervezeti felépítése. Üzemi Tanács

ÜGYVEZETŐ. FŐGÁZ Földgázelosztási Kft. szervezeti felépítése. 1 1. számú függelék A társaság szervezeti felépítése. Üzemi Tanács FŐGÁZ Földgázelosztási Kft. szervezeti felépítése 1 1. számú függelék A társaság szervezeti felépítése ÜGYVEZETŐ Üzemi Tanács Szakszervezeti Bizottság Hálózatgazdálkodási Igazgatóság Törzs: - Jogtanácsos

Részletesebben

A mérésügyi és műszaki biztonsági hatóságok, valamint az MKEH szerepe és feladatai a gáziparban

A mérésügyi és műszaki biztonsági hatóságok, valamint az MKEH szerepe és feladatai a gáziparban A mérésügyi és műszaki biztonsági hatóságok, valamint az MKEH szerepe és feladatai a gáziparban DUNAGÁZ SZAKMAI NAP 2013. Dobogókő Störk Imre szakmai tanácsadó MKEH Piacfelügyeleti és Műszaki Felügyeleti

Részletesebben

A nemzeti f ejlesztési és gazdasági m iniszter 30/20 09. (XI. 26.) NFGM rend elete a gázszerelõk enged élyezésérõl és nyilvántartásáról

A nemzeti f ejlesztési és gazdasági m iniszter 30/20 09. (XI. 26.) NFGM rend elete a gázszerelõk enged élyezésérõl és nyilvántartásáról A nemzeti f ejlesztési és gazdasági m iniszter 0/20 09. (XI. 26.) NFGM rend elete a gázszerelõk enged élyezésérõl és nyilvántartásáról A földgázellátásról szóló 2008. évi XL. tör vény 1. (2) bekezdés 2.

Részletesebben

Nagytőke Község Önkormányzata Képviselő-testülete 22/2012. (XII.28.) önkormányzati rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról

Nagytőke Község Önkormányzata Képviselő-testülete 22/2012. (XII.28.) önkormányzati rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról Nagytőke Község Önkormányzata Képviselő-testülete 22/2012. (XII.28.) önkormányzati rendelete a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról Nagytőke Község Önkormányzata Képviselő-testülete a kéményseprő-ipari

Részletesebben

BEÉPÍTETT TŰZVÉDELMI BERENDEZÉSEK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSA

BEÉPÍTETT TŰZVÉDELMI BERENDEZÉSEK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSA I. KATONAI HATÓSÁGI KONFERENCIA Balatonkenese, 2012. május 8 9. BEÉPÍTETT TŰZVÉDELMI BERENDEZÉSEK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSA Készítette: Fóti Zoltán vezető tanácsos HM Hatósági Hivatal Veszélyes Katonai Objektum

Részletesebben

NKM Észak-Dél Földgázhálózati Zrt. CSATLAKOZÁS PÉNZÜGYI FELTÉTELEI (CSPF)

NKM Észak-Dél Földgázhálózati Zrt. CSATLAKOZÁS PÉNZÜGYI FELTÉTELEI (CSPF) CSATLAKOZÁS PÉNZÜGYI FELTÉTELEI (CSPF) 1. Csatlakozási díj fizetésének általános elvei Az NKM Észak-Dél Földgázhálózati Zrt. részére az Üzletszabályzat 6. fejezetének 6.1 pontjában leírtak szerint lehet

Részletesebben

Változások a gázelosztás biztonsági követelményeiben

Változások a gázelosztás biztonsági követelményeiben Változások a gázelosztás biztonsági követelményeiben Kerekes Ferenc Gázelosztó Szakági Műszaki Bizottság elnöke Az előadás szól a 1. A biztonsági szabályzat szükségességéről 2. A 80/2005. (X. 11.) GKM

Részletesebben

Műanyag (PPH) rendszerű égéstermékelvezetés. kazánok esetén

Műanyag (PPH) rendszerű égéstermékelvezetés. kazánok esetén Műanyag (PPH) rendszerű égéstermékelvezetés szerelési megoldási és hibalehetőségei túlnyomásos kondenzációs kazánok esetén Előadó: Fehér Gábor Műszaki vezető, ALMEVA HUNGARY Kft. Hibák és a helyes kialakítási

Részletesebben

Általános rendelkezések 1.

Általános rendelkezések 1. DARUSZENTMIKLÓS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK a 13/2010. (XII.03.) Önkormányzati rendelettel módosított 17/2009. (XII.15) Önkormányzati rendelete A kéményseprőipari közszolgáltatások kötelező

Részletesebben

Felhasználói hely ir.sz.: 6720 település: SZEGED utca: DÓM TÉR h.sz.: 10 em/ajtó: Ingatlan tulajdonosának neve, elérhetősége

Felhasználói hely ir.sz.: 6720 település: SZEGED utca: DÓM TÉR h.sz.: 10 em/ajtó: Ingatlan tulajdonosának neve, elérhetősége Nyilvántartási jel:1/2016/7 FELMÉRÉSI JEGYZŐKÖNY Gáz csatlakozó vezeték és felhasználói berendezés 19/2012. (VII. 20.) NGM rendelet szerinti időszakos műszaki-biztonsági felmérésről Felhasználói hely ir.sz.:

Részletesebben

Használati szabályok Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat

Használati szabályok Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat Használati szabályok Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat Nézzük meg az előzményeket! 2/2002 (I.23.) BM rendelet Ellenőrzés, javítás: Olyan műszaki és adminisztratív tevékenységek összessége, amelynek

Részletesebben

III/8. FÜGGELÉK GARANTÁLT SZOLGÁLTATÁSOK ELJÁRÁSRENDJE. I. GSZ Előzetes tájékoztatás, kapacitás-igénybejelentésre adandó ajánlat

III/8. FÜGGELÉK GARANTÁLT SZOLGÁLTATÁSOK ELJÁRÁSRENDJE. I. GSZ Előzetes tájékoztatás, kapacitás-igénybejelentésre adandó ajánlat III/8. FÜGGELÉK GARANTÁLT SZOLGÁLTATÁSOK ELJÁRÁSRENDJE I. GSZ Előzetes tájékoztatás, kapacitás-igénybejelentésre adandó ajánlat Előzetes tájékoztatás kérése, igénybejelentés: a felhasználó vagy megbízottja,

Részletesebben

HÍRLEVÉL. A hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. Törvény a 91/A. -sal és 91/B. -sal egészült ki

HÍRLEVÉL. A hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. Törvény a 91/A. -sal és 91/B. -sal egészült ki I. Törvényi változások HÍRLEVÉL 2014. április A 2013. december 31.-én hatályba lépett törvénymódosítás a rezsicsökkentéssel kapcsolatos tájékoztatási kötelezettséget a társasházakról szóló 2003 évi CXXXIII.

Részletesebben

Rendezvény helyszíne Kecskemét Békési László vezető-főtanácsos, GKM

Rendezvény helyszíne Kecskemét Békési László vezető-főtanácsos, GKM A műszaki szabályozás alakulása Rendezvény helyszíne Kecskemét 2008.03.28. Békési László vezető-főtanácsos, GKM Üzleti Környezet Fejlesztése A magyarországi üzleti környezet a 66., az adminisztratív ügyintézés

Részletesebben

VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok

VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok Járművekbe épített tűzjelző- és tűzoltó berendezések Karbantartási, üzemeltetési tapasztalatok Előadó: Garai Tamás Tűzvédelmi mérnök Tűzjelző berendezés tervező

Részletesebben

Kiszállási díj. Díjtétel ÁFA. ÁFA -val növelt Díj. ÁFA -val növelt díj 20% Vezetékszakítással kapcsolatos munkák. Díjtétel ÁFA nélküli.

Kiszállási díj. Díjtétel ÁFA. ÁFA -val növelt Díj. ÁFA -val növelt díj 20% Vezetékszakítással kapcsolatos munkák. Díjtétel ÁFA nélküli. Kiszállási díj tétel díj Kiszállási díj (fogyasztó, kereskedő, közüzem megrendelésére végzett szolgáltatások esetében)* Telephelyen belül, és kívül a kiszállásban résztvevő gépjárművek, és dolgozók számától

Részletesebben

Regisztrált vállalkozók és az ELMŰ-ÉMÁSZ Régióközpontok kapcsolata. Szolgáltatáskoordinációs osztály: Kisari Róbert Palicska Zoltán 1

Regisztrált vállalkozók és az ELMŰ-ÉMÁSZ Régióközpontok kapcsolata. Szolgáltatáskoordinációs osztály: Kisari Róbert Palicska Zoltán 1 Regisztrált vállalkozók és az ELMŰ-ÉMÁSZ Régióközpontok kapcsolata Szolgáltatáskoordinációs osztály: Kisari Róbert Palicska Zoltán 1 Az ELMŰ-ÉMÁSZ csoport vállalati struktúrája és engedélyesei 10 Régióközpont

Részletesebben

CSATLAKOZÁS PÉNZÜGYI FELTÉTELEI (CSPF)

CSATLAKOZÁS PÉNZÜGYI FELTÉTELEI (CSPF) CSATLAKOZÁS PÉNZÜGYI FELTÉTELEI (CSPF) 1. Csatlakozási díj fizetésének általános elvei Az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. részére az Üzletszabályzat 6. fejezetének 6.1 pontjában leírtak szerint lehet csatlakozási

Részletesebben

től alkalmazandó csatlakozási díjak

től alkalmazandó csatlakozási díjak 2017. 07. 01-től alkalmazandó csatlakozási díjak A Földgázelosztó tulajdonában vagy üzemeltetésében lévő elosztóvezetékre történő bekapcsolásra, fejlesztésre, rákapcsolásra (a továbbiakban együtt: csatlakozásra)

Részletesebben

TERVEZET EZ A TERVEZET A MINISZTÉRIUM ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI

TERVEZET EZ A TERVEZET A MINISZTÉRIUM ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Iktatószám: GKM/4330/ /2007 A földgázellátásban műszaki biztonsági szempontból jelentős munkakörök betöltéséhez szükséges képesítésről és ról szóló 12/2004. (II. 13.)

Részletesebben

Milyen kötelező felülvizsgálatokat kell elvégezni egy társasházban és milyen gyakorisággal?

Milyen kötelező felülvizsgálatokat kell elvégezni egy társasházban és milyen gyakorisággal? Milyen kötelező felülvizsgálatokat kell elvégezni egy társasházban és milyen gyakorisággal? (2016.02.28). A kötelező és ajánlott társasházi vizsgálatokat az alábbiakban foglalhatjuk össze: Kémény vizsgálatok

Részletesebben

ŐSZINTÉN A GÁZKONVEKTOROKRÓL

ŐSZINTÉN A GÁZKONVEKTOROKRÓL ŐSZINTÉN A GÁZKONVEKTOROKRÓL Fazakas Miklós FÉG Konvektorgyártó Zrt. Magyarországon, az energetikailag felújítandó lakóépületek felét gázkonvektorral fűtjük. Összesen mintegy 4,5 millió gázkonvektor üzemel,ezek

Részletesebben

5. sz. függelék 7.sz. függelék A TOTAL HUNGARIA KFT SZOLGÁLTATÁSÁNAK DÍJTÉTELEI Szolgáltatások megnevezése 1. Csatlakozó és fogyasztói vezeték terveinek jóváhagyása, szakvéleményezése

Részletesebben

ELOSZTÓI CSATLAKOZÁSI SZERZŐDÉS ÁLTALÁNOS FELTÉTELEI

ELOSZTÓI CSATLAKOZÁSI SZERZŐDÉS ÁLTALÁNOS FELTÉTELEI ELOSZTÓI CSATLAKOZÁSI SZERZŐDÉS ÁLTALÁNOS FELTÉTELEI A elosztói csatlakozási szerződés minden Felhasználóra általánosan irányadó tartalmi elemeit a jelen általános szerződési feltételek (a továbbiakban:

Részletesebben

CSATLAKOZÁS PÉNZÜGYI FELTÉTELEI (CSPF)

CSATLAKOZÁS PÉNZÜGYI FELTÉTELEI (CSPF) CSATLAKOZÁS PÉNZÜGYI FELTÉTELEI (CSPF) 1. Csatlakozási díj fizetésének általános elvei A leendő felhasználó az elosztóvezetékhez történő csatlakozásért, a már csatlakozott felhasználó a kapacitásnöveléséért,

Részletesebben

A GMBSZ hatásköre, felelősségi köre, célja, súlya, ereje

A GMBSZ hatásköre, felelősségi köre, célja, súlya, ereje A GMBSZ hatásköre, felelősségi köre, célja, súlya, ereje Előadó: Molnár Károly Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt hálózati igazgató Gázipari Műszaki Szakbizottság elnöke V. Országos Kéménykonferencia Kecskemét

Részletesebben

TŰZVÉDELMI ELZÁRÓK KARBANTARTÁSA FÜST- ÉS TŰZVÉDELMI CSAPPANTYÚK IDŐSZAKOS KARBANTARTÁSA

TŰZVÉDELMI ELZÁRÓK KARBANTARTÁSA FÜST- ÉS TŰZVÉDELMI CSAPPANTYÚK IDŐSZAKOS KARBANTARTÁSA TŰZVÉDELMI ELZÁRÓK KARBANTARTÁSA FÜST- ÉS TŰZVÉDELMI CSAPPANTYÚK IDŐSZAKOS KARBANTARTÁSA Füst- és csappantyúk karbantartásának alapfogalmai o ciklusidő: két egymást követő ellenőrzés, felülvizsgálat vagy

Részletesebben

1. GARANTÁLT SZOLGÁLTATÁSOK

1. GARANTÁLT SZOLGÁLTATÁSOK TIGÁZ- DSO Kft. FÖLDGÁZELOSZTÁSI ÜZLETSZABÁLYZATA II/9. MELLÉKLET Garantált Szolgáltatások, és azok eljárásrendje 1. GARANTÁLT SZOLGÁLTATÁSOK Elosztói engedélyes szerinti GSZ szám Garantált Szolgáltatás

Részletesebben

LEJÁRT HITELESSÉGŰ LAKÁS-MELLÉKVÍZMÉRŐK CSERÉJE

LEJÁRT HITELESSÉGŰ LAKÁS-MELLÉKVÍZMÉRŐK CSERÉJE LEGYEN HITELES! LEJÁRT HITELESSÉGŰ LAKÁS-MELLÉKVÍZMÉRŐK CSERÉJE INFORMÁCIÓ CSEPPEK ELLENŐRIZZE LAKÁS-MELLÉKVÍZMÉRŐJE HITELESSÉGÉT! A lakásban található vízóra, azaz lakás-mellékvízmérő akkor hiteles, ha

Részletesebben

Elosztói engedélyes tevékenységéhez kapcsolódó jogszabályok

Elosztói engedélyes tevékenységéhez kapcsolódó jogszabályok Elosztói engedélyes tevékenységéhez kapcsolódó jogszabályok 2013. évi CLXXXVIII. törvény 2013. évi L. törvény 2013. évi XXII. törvény 2013. évi V. törvény 2012. évi CLXXXV. törvény 2012. évi CLXVI. törvény

Részletesebben

Használati szabályok Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat

Használati szabályok Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat Használati szabályok Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat 2/2002 (I.23.) BM rendelet Ellenőrzés, javítás: Olyan műszaki és adminisztratív tevékenységek összessége, amelynek célja a tűzoltó készülék

Részletesebben

28/2006. (V. 15.) GKM rendelet. a gázszerelők nyilvántartásáról

28/2006. (V. 15.) GKM rendelet. a gázszerelők nyilvántartásáról 28/2006. (V. 15.) GKM rendelet a gázszerelők nyilvántartásáról A földgázellátásról szóló 200. évi XLII. törvény (a továbbiakban: GET) 56. (2) bekezdésének d) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket

Részletesebben

Kiszállási díj Útidő Ft/fő Megjegyzés: Egyes esetekben önállóan, vagy kapcsolódó díjtétellel együtt

Kiszállási díj Útidő Ft/fő Megjegyzés: Egyes esetekben önállóan, vagy kapcsolódó díjtétellel együtt Kiszállási díj Kiszállási díj (fogyasztó, kereskedő, közüzem megrendelésére végzett szolgáltatások esetében)* Telephelyen belül, és kívül a kiszállásban résztvevő gépjárművek, és dolgozók számától függően

Részletesebben

Magyar joganyagok - 12/2004. (II. 13.) GKM rendelet - a földgázellátásban műszaki b 2. oldal (7) A külföldön szerzett bizonyítványok és oklevelek elis

Magyar joganyagok - 12/2004. (II. 13.) GKM rendelet - a földgázellátásban műszaki b 2. oldal (7) A külföldön szerzett bizonyítványok és oklevelek elis Magyar joganyagok - 12/2004. (II. 13.) GKM rendelet - a földgázellátásban műszaki b 1. oldal 12/2004. (II. 13.) GKM rendelet a földgázellátásban műszaki biztonsági szempontból jelentős munkakörök képesítésről

Részletesebben

KIVONAT 7/2014.(VI.19.) rendelete

KIVONAT 7/2014.(VI.19.) rendelete KIVONAT Vatta Község Önkormányzat Képvisel -testületének 2014. június 16-án megtartott ülésének jegyz könyvéb l: nyílt VATTA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISEL -TESTÜLETÉNEK 7/2014.(VI.19.) rendelete a kötelez

Részletesebben

Cégnév: Cégjegyzékszám: Telefon/fax: Számlavezető:

Cégnév: Cégjegyzékszám: Telefon/fax: Számlavezető: ELOSZTÓI CSATLAKOZÁSI SZERZŐDÉS (A GET. 108. (7) bekezdése egyetemes felhasználásra jogosult felhasználó rákapcsolás, vagy vezeték építés nélküli gázigény kielégítés 2004.01.27. után létesült leágazó elosztóvezetékre

Részletesebben

Hogyan pályázzunk kazánra? 2015. március 26. Build Communication Kft Thermo Súlypont Rendezvényterem Budapest

Hogyan pályázzunk kazánra? 2015. március 26. Build Communication Kft Thermo Súlypont Rendezvényterem Budapest Hogyan pályázzunk Várépítő pályázatra? Tájékoztató rendezvény Hasznos tanácsokkal Hogyan pályázzunk kazánra? 2015. március 26. Build Communication Kft Thermo Súlypont Rendezvényterem Budapest Versits Tamás

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV TÉNYMEGÁLLAPÍTÁSRÓL (Munkautalvány mellékletét képezi)

JEGYZŐKÖNYV TÉNYMEGÁLLAPÍTÁSRÓL (Munkautalvány mellékletét képezi) (Munkautalvány rendelés száma) JEGYZŐKÖNYV TÉNYMEGÁLLAPÍTÁSRÓL (Munkautalvány mellékletét képezi) A jegyzőkönyv készült: 201...év... hó... nap... óra... perc... település... utca... hsz.... em.... ajtó

Részletesebben

ELOSZTÓI CSATLAKOZÁSI SZERZŐDÉS idegen tulajdonú gázelosztó vezetékre történő csatlakozás esetén (csatlakozási díj fizetés és vezetéképítés nélkül)

ELOSZTÓI CSATLAKOZÁSI SZERZŐDÉS idegen tulajdonú gázelosztó vezetékre történő csatlakozás esetén (csatlakozási díj fizetés és vezetéképítés nélkül) PST kód:. ÜP: Nyilv.szám:. ELOSZTÓI CSATLAKOZÁSI SZERZŐDÉS idegen tulajdonú gázelosztó vezetékre történő csatlakozás esetén (csatlakozási díj fizetés és vezetéképítés nélkül) amely létrejött egyrészről

Részletesebben

Kéményseprő-ipari közszolgáltatás tűzvédelmi előírásai

Kéményseprő-ipari közszolgáltatás tűzvédelmi előírásai Kéményseprő-ipari közszolgáltatás tűzvédelmi előírásai Előadó Zsákai Lajos tűzoltó alezredes Hatósági osztályvezető Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dunaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltség

Részletesebben

1997. 109/1999. (XII. 29.) FVM

1997. 109/1999. (XII. 29.) FVM 13664 A földművelésügyi miniszter 13/2014. (IX. 25.) FM rendelete az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény végrehajtásáról szóló 109/1999. (XII. 29.) FVM rendelet módosításáról Az ingatlan-nyilvántartásról

Részletesebben

54 862 01 0000 00 00 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikus

54 862 01 0000 00 00 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikus A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Hogyan válhat földgázfogyasztóvá? Hasznos tanácsok gázfogyasztók részére

Hogyan válhat földgázfogyasztóvá? Hasznos tanácsok gázfogyasztók részére Hogyan válhat földgázfogyasztóvá? Hasznos tanácsok gázfogyasztók részére Hogyan válhat földgázfogyasztóvá? Házat épít? Felújítja, átalakítja meglévő otthonát? A földgáz felhasználása kényelmes és egyszerű

Részletesebben

2013. április HÍRLEVÉL Tulajdonos változás bejelentési kötelezettsége

2013. április HÍRLEVÉL Tulajdonos változás bejelentési kötelezettsége HÍRLEVÉL I. Tulajdonos változás bejelentési kötelezettsége 2013. április Ismételten felhívjuk a tulajdonosok figyelmét, hogy a Társasházi törvény és az SZMSZ rendelkezései értelmében a tulajdonos köteles

Részletesebben

Társasházi összekötő berendezés létesítése, üzemeltetése. Gazdagh Péter MEE VET május 22.

Társasházi összekötő berendezés létesítése, üzemeltetése. Gazdagh Péter MEE VET május 22. Társasházi összekötő berendezés létesítése, üzemeltetése Gazdagh Péter MEE VET 2019. május 22. Társasházak MIRŐL LESZ SZÓ? - Társasház a VET rendszerében - Kötelezettségek - Tulajdonviszonyok - Tervek

Részletesebben

Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. által alkalmazott külön díjas szolgáltatások

Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. által alkalmazott külön díjas szolgáltatások Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. által alkalmazott külön díjas szolgáltatások Elosztó - és leágazó vezeték vagy csatlakozó vezeték megszüntetése (levágása) vagy visszakötése / közműre kötése, áthelyezése;

Részletesebben

E.ON Közép-Dunántúli Gázhálózati Zrt.

E.ON Közép-Dunántúli Gázhálózati Zrt. MU E.ON Közép-Dunántúli Gázhálózati Zrt. EKO-MU-21-01-V04 FÖLDGÁZ CSATLAKOZÓ VEZETÉK, FELHASZNÁLÓI BERENDEZÉS TERVÉNEK MŰSZAKI-BIZTONSÁGI FELÜLVIZSGÁLATA ÉS A KIVITELEZÉST KÖVETŐ MŰSZAKI-BIZTONSÁGI ELLENŐRZÉSE

Részletesebben

KSH szám: Telefon/fax: Számlavezető: Székhely: Levelezési cím:

KSH szám: Telefon/fax: Számlavezető: Székhely: Levelezési cím: PST kód:. ÜP: Nyilv.szám:. ELOSZTÓI CSATLAKOZÁSI SZERZŐDÉS idegen tulajdonú gázelosztó vezetékre történő csatlakozás esetén (csatlakozási díj fizetés és az Elosztó tulajdonában lévő vezetéken történő háttérfejlesztés

Részletesebben

Az élet és a környezet védelmében

Az élet és a környezet védelmében Az élet és a környezet védelmében A kéményseprő-ipari feladatok változásai és ezek kapcsolódása a gáz műszaki biztonsági felülvizsgálat területéhez Előadó: Kocsis Krisztián Műszeres Szolgáltatási Osztályvezető,

Részletesebben

1/ Ismertesse az egyéni vállalkozásról szóló 1990.évi V. törvény hatályát! Ki jogosult egyéni vállalkozás alapítására?

1/ Ismertesse az egyéni vállalkozásról szóló 1990.évi V. törvény hatályát! Ki jogosult egyéni vállalkozás alapítására? 2 1/ Ismertesse az egyéni vállalkozásról szóló 1990.évi V. törvény hatályát! Ki jogosult egyéni vállalkozás alapítására? 2/ Ismertesse a vállalkozói igazolvány kérelmére vonatkozó előírásokat, eljárásokat,

Részletesebben