A szakoktatás a dualizmus korában ( ) Dr. Nyéki Lajos 2016

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A szakoktatás a dualizmus korában (1867-1919) Dr. Nyéki Lajos 2016"

Átírás

1 A szakoktatás a dualizmus korában ( ) Dr. Nyéki Lajos 2016

2 Iparostanonc iskolák Az évi ipartörvény megszüntette a céheket, és a most már hivatalosan tanoncnak nevezett inasok képzését az önálló kisiparosok és az újonnan alakult ipartestületek kezébe adta. Tanonciskolák felállításáról azonban nem intézkedett. Az évi ipartörvény végre intézkedett a tanonciskolák felállításáról. A tanonciskola három évfolyamos, heti két munkanapon az általános ismeretek tárgyaira négy órát, a rajztanításra pedig vasárnaponként három órát kellett fordítani.

3 Középfokú ipariskolák A középfokú ipariskoláknak a dualizmus korában négy fő típusa alakult ki: Felsőipariskolák; Ipari szakiskolák; Nőipariskolák; Kézművesiskolák. Az irányítás egységét az 1892-ben létrehozott Országos Ipari és Kereskedelmi Oktatási Tanács biztosította.

4 Felsőipariskolák 1872-ben államilag segélyezett magánintézetként indult a kassai Gépészeti Felsőbb Tanoda. Hároméves gyakorlati és elméleti képzéssel művezetőket és gépszerkesztőket kívánt nevelni ban Trefort kezdeményezésére állami kézbe került tól a heti 52 óra fele volt elmélet, fele volt műhelygyakorlat ben állami intézményként jött létre Trefort alkotásaként a Budapesti Állami Középipartanoda, építészeti, gépészeti és vegyészeti szakosztállyal.

5 Felsőipariskolák 1891-től állami ipariskolának hívták, csak 1897-től hívták felsőipariskolának, megkülönböztetésül a gyakorlatiasabb, alacsonyabb rangú ipari szakiskoláktól ban kivált az építészeti szakosztály, és budapesti Állami Felső Építő Iskola néven önálló intézménnyé vált ban alakult meg az 1894 óta működő, helybeli fa- és fémipari szakiskolából a gépészeti profilú Szegedi Állami Felsőipariskola.

6 Felsőipariskolák A felvétel feltétele volt a tizenötödik életév betöltése, polgári iskola, reáliskola vagy gimnázium alsó négy osztályának elvégzése és egy gyakorlati év eltöltése a választott szakmában. A képzési idő három év volt, a heti óraszám között mozgott, az órák nagyobb részét szánták az elméleti tárgyakra, kisebb részét a műhelygyakorlatokra. Az iskolai foglalkozások egész naposak voltak, így az iskolai menzát is meg kellett szervezni.

7 Ipari szakiskolák Az ipari szakiskola mint iskolatípus a 19. század utolsó évtizedében alakult ki. A felsőipariskolához képest gyakorlatiasabb iskolatípus volt. Iparosokat, előmunkásokat, munkavezetőket kívántak képezni ben már 26 ipari szakiskola volt az országban, ebből 20 volt a fa- és/vagy fémipari szakiskola. A felvételt hivatalosan az elemi iskola hat osztályának elvégzéséhez kötötték. A képzés négy éves volt, a heti óraszám óra volt, ennek 2/3 része volt a műhelygyakorlat.

8 Nőipariskolák 1893-ban jött létre a Budapesti Állami Nőipariskola. Az első világháborúig még további kilenc alakult a nagyobb városokban. A nőipariskolákat azzal a céllal hozták létre, hogy növendékeiket a női kézimunkák ágaiban szakszerűen kiképezzék. A felvétel feltétele az elemi iskola hat osztályának elvégzése volt. Az első évben fehérnemű készítés, a másodikban szabás-varrás, a harmadikban gépi hímzés volt a tananyag. Heti 10 óra elmélet mellett 20 óra volt a munkagyakorlat.

9 Kézművesiskolák A háziipar iskolai intézményei voltak. Feladatuk egyegy vidék háziiparának művelése, megőrzése, a háziipari tevékenység terjesztése volt. A felvétel feltétele az elemi iskola hat osztályának elvégzése volt. A hároméves képzés főleg gyakorlati foglalkozásokból állt.

10 A műegyetem 1871-ben alakult meg az újjászervezett József Műegyetem öt fakultással, az előkészítő egyetemes osztályra épülő építészeti, gépészeti, mérnöki és vegyészi szakosztállyal. A hallgatók főreáliskolai végzettség vagy gimnáziumi érettségi alapján kérhették felvételüket. Két évig tanultak az egyetemes osztályon, utána léphettek át a hároméves képzési idejű választott műszaki szakosztályba. A nyolcvanas években az egyetemes osztály előkészítő szerepe megszűnt, a választott szakosztályba lehetett beiratkozni.

11 A műegyetem A műegyetem 1871-ben megkapta a mérnöki oklevél kiállításának a jogát ben a tanulmányi időt négy évre csökkentették ben a műegyetem megkapta a doktori cím adományozásának jogát is ben létrehozták a közgazdasági osztályt. Az okleveles mérnökök és a kereskedelmi főiskolát végzettek itt egy év alatt közgazdaságtudományi képzettséget szerezhettek.

12 A selmeci Bányászati és Erdészeti Akadémia Az akadémia a kiegyezés után ismét a magyar kormány irányítása alá került. Fokozatosan bevezették a magyar tanítási nyelvet. Az addigi egységes bányászképzés bányászati, fémkohászati, vaskohászati és gépészeti-építészeti szakra vált szét. A szakmai differenciálódás lehetővé tette a tanulmányi idő csökkentését (négyről három évre) ben két év üzemi gyakorlatot is előírtak, így öt éve múltán szerezhettek a hallgatók oklevelet.

13 A selmeci Bányászati és Erdészeti Akadémia 1904-ben az akadémiát főiskolai rangra emelték, új neve Erdészeti és Bányászati Főiskola lett. A szakmai differenciálódás is módosult: bányamérnöki, vaskohómérnöki, fémkohómérnöki és erdőmérnöki szakok alakultak. Új épületeket, korszerű laboratóriumokat építettek. A hallgatói létszám 1914-ben 580 főre emelkedett.

14 A kereskedelmi szakoktatás 1872-ben adta ki Trefort Ágoston miniszter a kereskedelmi szakoktatás első szabályzatát. Ezt újabbak követték (1884, 1885, 1895). Fokozatosan kialakult a kereskedelmi tanonciskolák, a középfokú kereskedelmi szakiskolák és a kereskedelmi főiskolák egységes rendszere.

15 Kereskedőtanonc-iskolák Ez az iskola a már munkában álló, szerződéses idejüket mesterüknél töltő tanoncoknak nyújtott alapfokú képzést. Az iskola három éves volt. A képzés heti nyolc-tíz, később hét órás (részben esti, részben vasárnapi) volt. Minden olyan településen kötelező volt külön kereskedőtanonc-iskolát felállítani, ahol húszharminc tizenkét-tizenhat éves korú tanonc működött.

16 Középfokú kereskedelmi iskolák A felsőkereskedelmi iskolákba négy középiskolai osztály elvégzése után lehetett beiratkozni. A hároméves szakképzés után lehetett záróvizsgát tenni tól biztosította az önkéntességi jogot ben megnyíltak az első női felsőkereskedelmi iskolák ben hozták létre kétéves képzési idővel a női kereskedelmi tanfolyamot, (később fiúknak is) ban érettségivel rendelkezőknek nyílt egyéves szaktanfolyam a Budapesti Kereskedelmi Akadémián.

17 Kereskedelmi felsőoktatás A századfordulón négy kereskedelmi főiskola alakult: a Keleti Kereskedelmi Akadémia, a Budapesti és a Kolozsvári Kereskedelmi Akadémia, valamint a Fiumei Kiviteli Akadémia, kétéves képzési idővel től a műegyetemi közgazdasági osztályon lehetett közgazdaságtudományi oklevelet szerezni ban nyílt meg a Kereskedelmi Tanárképző Intézet. A hallgatók a második év végén alapvizsgát, a negyedik év végén szakvizsgát, az ötödik, gyakorlati év végén pedagógiai vizsgát tettek.

18 Alsófokú mezőgazdasági oktatás 1896-ban létrehozták a gazdasági ismétlőiskolát. Olyan községekben kellett felállítani, ahol a tizenkét-tizenöt éves gyermekek száma elérte a negyvenet. Heti két órában télen elméleti, nyáron gyakorlati foglalkozások voltak. A szaktanítós gazdasági ismétlőiskolát olyan községekben kellett felállítani, ahol a tizenkéttizenöt éves gyermekek száma elérte a százhúszat. A földművesiskolák két-három évfolyamos képzést nyújtottak tizenhat-húsz éves parasztfiúk számára.

19 Középfokú mezőgazdasági oktatás 1912-ben hozták létre Orosházán a hét osztályú gazdasági polgári iskolát. A századforduló táján öt vincellériskola működött ben állami kézbe vették az 1853-ban alapított budapesti Vincellér és Kertészképző Gyakorlati tanintézetet, és Kertészeti Tanintézet néven átszervezték. Négy középiskolai osztály és két év szakmai gyakorlat volt a felvétel feltétele tól hat középiskolai osztály elvégzését és egy év kertészeti gyakorlatot kötöttek ki.

20 Gazdasági akadémiák Öt helyen volt az országban felsőfokú gazdasági tanintézet (Magyaróvár, Keszthely, a Debrecen, Kassa és Kolozsmonostor) ben a magyaróvári intézet akadémiai rangot kapott. Új neve Magyar Királyi Mezőgazdasági Akadémia. Érettségire épülő kétéves képzést adott. A többi négy iskola középfokú intézménnyé alakult át, a hároméves képzésre hat középiskolai osztály elvégzése után lehetett jelentkezni.

21 Gazdasági akadémiák 1906-ban a négy gazdasági tanintézet is akadémiai rangot kapott. Az öt akadémia egységes szervezetet kapott. Hallgatói érettségi után nyertek felvételt, és hároméves szakmai képzés után kaptak okleveles gazda képesítést ben az Állatgyógyintézetet állatorvosi tanintézetté, 1890-ben akadémiává fejlesztették, majd 1899-ben Állatorvosi Főiskola címet kapott. A felvétel feltétele az érettségi lett, a képzési időt négy évre emelték ban az intézmény megkapta a doktorrá avatás jogát is.

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2016 / 2017. tanév OM azonosító 031 966 Iskolánk a nemzeti köznevelési törvényben előírt létszámok alapján alakítja ki az osztálylétszámokat, tanulócsoportokat. Az iskola felvételi

Részletesebben

A szakoktatás a két világháború között. Dr. Nyéki Lajos 2016

A szakoktatás a két világháború között. Dr. Nyéki Lajos 2016 A szakoktatás a két világháború között Dr. Nyéki Lajos 2016 Iparostanonc-iskolák (1919-1945) Az 1922. évi XII. tc. módosította az iparostanoncképzés rendjét. A korábbi heti hét helyett kilenc lett a kötelező

Részletesebben

Felvételi 2013 Felvételi tájékoztató 2013

Felvételi 2013 Felvételi tájékoztató 2013 Felvételi 2013 A döntést segítő kiadványok Felsőoktatási felvételi tájékoztató 2013. szeptemberben induló képzésekre honlap : www.felvi.hu Felvételi tájoló 2013. (Felvi-rangsorokkal) Képzési szintek A:

Részletesebben

Új nyelvvizsga elnevezés (137/2008. (V.16.) Kormány rendelet, 2009.10.01-től) B1 (szóbeli vagy írásbeli vagy komplex)

Új nyelvvizsga elnevezés (137/2008. (V.16.) Kormány rendelet, 2009.10.01-től) B1 (szóbeli vagy írásbeli vagy komplex) Nyelvvizsga szótár Korábbi elnevezés alapfokú (A vagy B vagy C típusú) középfokú (A vagy B vagy C típusú) felsőfokú (A vagy B vagy C típusú) egynyelvű vagy kétnyelvű általános szakmai vagy szaknyelvi Új

Részletesebben

Beiskolázás 2009. Középiskola Neve: Erkel Ferenc Gimnázium és Informatikai Szakképző Iskola, Kollégium OM azonosító száma: 028380

Beiskolázás 2009. Középiskola Neve: Erkel Ferenc Gimnázium és Informatikai Szakképző Iskola, Kollégium OM azonosító száma: 028380 Középiskola Neve: Erkel Ferenc Gimnázium és Szakképző Iskola, Kollégium OM azonosító száma: 028380 Cím 5700 Gyula, Bodoky u. 10. Telefonszám 06 /66/ 463-118 Fax 06 /66/ 468-111 E-mail Honlap Igazgató neve

Részletesebben

A 2014/2015-ÖS TANÉV RENDJE

A 2014/2015-ÖS TANÉV RENDJE A 2014/2015-ÖS TANÉV RENDJE A 35/2014. (IV. 30.) EMMI rendelete, a Budapest II. Kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium Pedagógiai Programja alapján A tanév 2014. szeptember 1-től 2015. június 15-ig tart

Részletesebben

Kétegyházi Márki Sándor Általános Iskola 028327. Különös közzétételi lista

Kétegyházi Márki Sándor Általános Iskola 028327. Különös közzétételi lista Kétegyházi Márki Sándor Általános 028327 Különös közzétételi lista 2015/2016 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához Szak Szakvizsga

Részletesebben

A tanév 180 tanítási napból, 36 tanítási hétből áll az alsóbb évfolyamoknak. A szakképzősök 32, az érettségizők 30 hetet járnak iskolába.

A tanév 180 tanítási napból, 36 tanítási hétből áll az alsóbb évfolyamoknak. A szakképzősök 32, az érettségizők 30 hetet járnak iskolába. A TANÉV RENDJE A tanév 180 tanítási napból, 36 tanítási hétből áll az alsóbb évfolyamoknak. A szakképzősök 32, az érettségizők 30 hetet járnak iskolába. Évnyitó istentisztelet: 2014. augusztus 31. Első

Részletesebben

Vizuális- és környezetkultúra tanári szak mesterképzés A VIZUÁLIS- ÉS KÖRNYEZETKULTÚRA TANÁR SZAK BEMUTATÁSA UTOLJÁRA INDÍTVA 2016. 09.01.

Vizuális- és környezetkultúra tanári szak mesterképzés A VIZUÁLIS- ÉS KÖRNYEZETKULTÚRA TANÁR SZAK BEMUTATÁSA UTOLJÁRA INDÍTVA 2016. 09.01. kultúra szak mesterképzés A VIZUÁLIS- ÉS KÖRNYEZETKULTÚRA TANÁR SZAK BEMUTATÁSA UTOLJÁRA INDÍTVA 2016. 09.01. Célkitűzések: A képzés célja a Képi ábrázolás alapképzésben (Ba) vagy más, a szaktel kompatibilis

Részletesebben

A 2015/2016-OS TANÉV RENDJE

A 2015/2016-OS TANÉV RENDJE A 2015/2016-OS TANÉV RENDJE A 28/2015. (V. 28.) EMMI rendelete, a Budapest II. Kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium Pedagógiai Programja alapján A tanév 2015. szeptember 1-től 2016. június 15-ig tart

Részletesebben

Felsőoktatási felvételi ponthatárok 2009

Felsőoktatási felvételi ponthatárok 2009 Felsőoktatási felvételi ponthatárok 2009 Dr. Manherz Károly felsőoktatási és tudományos szakállamtitkár Oktatási és Kulturális Minisztérium 2009. július 24. Nem nyert felvételt 26% Felvételt nyert 74%

Részletesebben

Hitéleti. Kapacitás min. < max.

Hitéleti. Kapacitás min. < max. Hitéleti AOF Mester Saját vizsgák Vizsgaidőpontok PTE F58544 PTE KPVK NTÉZMÉNY ELÉRHETŐSÉGE: 7100 Szekszárd, Rákóczi u. 1. Telefon: (74) 528 300 Fax: (74) 528 301 FELVÉTELVEL KAPCSOLATOS EGYÉB ELÉRHETŐSÉG:

Részletesebben

A Herman Ottó Gimnázium felvételi szabályzata

A Herman Ottó Gimnázium felvételi szabályzata A Herman Ottó Gimnázium felvételi szabályzata I. Jogszabályi háttér A Közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX törvény (42. 1. bekezdés) 11/1994.(VI.8.) MKM rendelet 8-as számú melléklete A 2011/2012. tanév

Részletesebben

Beszámoló: a kompetenciamérés eredményének javítását célzó intézkedési tervben foglaltak megvalósításáról. Őcsény, 2015. november 20.

Beszámoló: a kompetenciamérés eredményének javítását célzó intézkedési tervben foglaltak megvalósításáról. Őcsény, 2015. november 20. Őcsényi Perczel Mór Általános Iskola székhelye: 7143 Őcsény, Perczel Mór utca 1. Tel: 74/496-782 e-mail: amk.ocseny@altisk-ocseny.sulinet.hu Ikt.sz.: /2015. OM: 036345 Ügyintéző: Ősze Józsefné Ügyintézés

Részletesebben

Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Kar. Felvételi információk 2015.

Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Kar. Felvételi információk 2015. Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Kar Felvételi információk 2015. A JELENTKEZÉS MÓDJA Kizárólag e-felvételi keretében, amelyet a www.felvi.hu honlapon, regisztráció után lehet benyújtani.

Részletesebben

felsőfokú szakképzések szakirányú továbbképzések informatikai alapszakok informatikai mesterszakok informatikai doktori iskola

felsőfokú szakképzések szakirányú továbbképzések informatikai alapszakok informatikai mesterszakok informatikai doktori iskola felsőfokú szakképzések szakirányú továbbképzések informatikai alapszakok informatikai mesterszakok informatikai doktori iskola Általános rendszergazda WEB - programozó Informatika tanár Társadalom-informatikai

Részletesebben

Középiskolai felvételi eljárás. 2015-2016. tanév

Középiskolai felvételi eljárás. 2015-2016. tanév Középiskolai felvételi eljárás 2015-2016. tanév 1. Középiskolai felvételi eljárás legfontosabb dátumai 2015.11.13. Az Oktatási Hivatal közzéteszi a nyolcadik évfolyamosok számára központi írásbeli vizsgát

Részletesebben

Felsőoktatási felvételi ponthatárok 2010

Felsőoktatási felvételi ponthatárok 2010 Felsőoktatási felvételi ponthatárok 2010 Dr. Dux László Felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár Nemzeti Erőforrás Minisztérium 2010. július 23. 30,3% Nem nyert felvételt Felvételt nyert 69,7% Összes

Részletesebben

001 Újbudai József Attila Gimnázium 1117 Budapest Váli Feladatellátási hely: utca 1. Tanulmányi terület kódja:002

001 Újbudai József Attila Gimnázium 1117 Budapest Váli Feladatellátási hely: utca 1. Tanulmányi terület kódja:002 OM azonosító:034982 Székhely neve: Újbudai József Attila Gimnázium Székhely címe: 1117 Budapest, Váli Tanulmányi terület kódja:001 Tanulmányi terület neve: gimnázium: 4 évfolyamos + 1 évf. nyelvi el készít

Részletesebben

Szakképzés és lemorzsolódás EKA, 2007. 06. 13. Dr Liskó Ilona OFI lisko@ella.hu

Szakképzés és lemorzsolódás EKA, 2007. 06. 13. Dr Liskó Ilona OFI lisko@ella.hu Szakképzés és lemorzsolódás EKA, 2007. 06. 13. Dr Liskó Ilona OFI lisko@ella.hu Vázlat 1. A szakképzés fő determinánsai 2. A szakképzés fő problémái 3. Kormányzati reformok 4. Javaslatok A szakképzés fő

Részletesebben

A Türr István Gimnázium és Kollégium Munkaterve a 2015/2016-os tanévben. Augusztus

A Türr István Gimnázium és Kollégium Munkaterve a 2015/2016-os tanévben. Augusztus A Türr István Gimnázium és Kollégium Munkaterve a 2015/2016-os tanévben Augusztus Augusztus 17. Augusztus 18-19. Augusztus 24-25 Augusztus 24-25. Augusztus 26. Vezetőségi értekezlet Tantestületi alakuló

Részletesebben

A 2015/2016-os tanév fontos időpontjai a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolában

A 2015/2016-os tanév fontos időpontjai a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolában A 2015/2016-os tanév fontos időpontjai a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolában Tanítási év 2015/2016. tanévben a tanítási év első tanítási napja 2015. szeptember 1. (kedd),

Részletesebben

2183 Galgamácsa, Iskola u. 3. www.gmiskola.hu Tel.: 06-28-489-012 OM azonosító: 032366. Szeptember

2183 Galgamácsa, Iskola u. 3. www.gmiskola.hu Tel.: 06-28-489-012 OM azonosító: 032366. Szeptember A tanév helyi rendje A tanítási napok száma: 181 nap. Tanítás nélküli napok száma: 5 nap. Szeptember 1. A tanév első tanítási napja Kovács Zsolt 3-22. Osztályszintű szülői értekezletek Kovács Zsolt 11.

Részletesebben

ZIPERNOWSKY KÁROLY MŰSZAKI SZAKKÖZÉPISKOLA MUNKA-, RENDEZVÉNY-, ÉS FELADATELLÁTÁSI TERVE. A 2013 / 2014 es TANÉVRE

ZIPERNOWSKY KÁROLY MŰSZAKI SZAKKÖZÉPISKOLA MUNKA-, RENDEZVÉNY-, ÉS FELADATELLÁTÁSI TERVE. A 2013 / 2014 es TANÉVRE ZIPERNOWSKY KÁROLY MŰSZAKI SZAKKÖZÉPISKOLA MUNKA-, RENDEZVÉNY-, ÉS FELADATELLÁTÁSI TERVE A 2013 / 2014 es TANÉVRE A 2013/2014-es tanévben a szorgalmi idő Első tanítási nap: 2013. szeptember 2. (hétfő)

Részletesebben

PONTSZÁMÍTÁSI KÉRELEM felsőfokú végzettség alapján (alap- és osztatlan képzésre jelentkezőknek)

PONTSZÁMÍTÁSI KÉRELEM felsőfokú végzettség alapján (alap- és osztatlan képzésre jelentkezőknek) PONTSZÁMÍTÁSI KÉRELEM felsőfokú végzettség alapján (alap- és osztatlan képzésre jelentkezőknek) PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM Jelentkezői adatok Jelentkező neve: Felvételi azonosító: Születési dátum: Anyja neve:

Részletesebben

Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium

Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 26 Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Az Önök telephelyére vonatkozó egyedi adatok táblázatokban és grafikonokon 1. évfolyam gimnázium szövegértés Előállítás ideje: 27.3.. 12:28:21

Részletesebben

ÖNÉLETRAJZ. 1. Személyes adatok

ÖNÉLETRAJZ. 1. Személyes adatok ÖNÉLETRAJZ 1. Személyes adatok 1.1 Vezetéknév/Utónév Gyebnár Ágnes 1.2 Születési név Gyebnár Ágnes 1.3 Anyja neve Mágori Erzsébet 1.4 Nem nő 1.5 Születési hely, idő (év, hó, nap) Békéscsaba,1967.06.28.

Részletesebben

Tagintézmény-vezető neve, Szabóné Diós Edit e-mail címe: igazgato.kossuthzs.iskola@int.ritek.hu Pályaválasztási felelős neve: Dr.

Tagintézmény-vezető neve, Szabóné Diós Edit e-mail címe: igazgato.kossuthzs.iskola@int.ritek.hu Pályaválasztási felelős neve: Dr. KÖZÉPISKOLA KIR-BEN SZEREPLŐ NEVE: SZEGEDI SZOLGÁLTATÁSI SZAKKÉPZŐ ISKOLA KOSSUTH ZSUZSANNA TAGINTÉZMÉNYE OM azonosító száma: 201290 Cím: 6724 Szeged, Kodály tér 1. Telefonszám: 62/550-486 Fax: 62/550-486

Részletesebben

Alapfokú C típusú nyelvvizsga van. Közvetlen felvételi lehetőség

Alapfokú C típusú nyelvvizsga van. Közvetlen felvételi lehetőség Nyelvi képzés tájékoztató Nappali tagozat, alapképzési szakos hallgatók számára Gépészmérnök, Had-és biztonságtechnikai mérnök, Mechatronikai mérnök, Villamosmérnök, Könnyőipari mérnök, Ipari termék- és

Részletesebben

végzettség szakképzettség munkakör, beosztás alkalmazás tantárgyfelosztás szerint tanít 1 főiskola szakvizsgázott

végzettség szakképzettség munkakör, beosztás alkalmazás tantárgyfelosztás szerint tanít 1 főiskola szakvizsgázott Közzétételi lista 2015/2016. A 229/2012 (VIII.28.) Korm.rendelet 23 alapján 2230 Gyömrő, Üllői út 26. Tel/fax: 06-29-332-983 e-mail: gyomro@axelero.hu Honlap: www.telekikastely.hu OM azonosító: 038549

Részletesebben

1. A közoktatási intézmény (a továbbiakban: költségvetési szerv) neve: Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium

1. A közoktatási intézmény (a továbbiakban: költségvetési szerv) neve: Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium 2. számú melléklet Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium Alapító Okiratának módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szövege (A Budapest Főváros XII. kerületi Önkormányzat

Részletesebben

MUNKATERV. 2013/2014-es tanév a 2013/2014. tanév rendje alapján (47/2013. (VII. 4.) EMMI rendelet a 2013/2014. tanév rendjéről)

MUNKATERV. 2013/2014-es tanév a 2013/2014. tanév rendje alapján (47/2013. (VII. 4.) EMMI rendelet a 2013/2014. tanév rendjéről) MUNKATERV 2013/2014-es tanév a 2013/2014. tanév rendje alapján (47/2013. (VII. 4.) EMMI rendelet a 2013/2014. tanév rendjéről) Leonardo Média Akadémia Szakképző Iskola és Gimnázium Készítette: Kató igazgató

Részletesebben

Nyíregyházi Főiskola. Intézményi Tájékoztató a 2005-2006. tanévre. Internetes kiadás

Nyíregyházi Főiskola. Intézményi Tájékoztató a 2005-2006. tanévre. Internetes kiadás Nyíregyházi Főiskola Intézményi Tájékoztató a 2005-2006. tanévre Internetes kiadás Könyv CD melléklet Tartalom Rektori köszöntő Hogyan használja ezt a CD-t? Tanácsok az Acrobat Reader használatához Tanulmányi

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Anyanyelvi tantárgy-pedagógia III. Tantárgy kódja TAB 1312 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Anyanyelvi tantárgy-pedagógia III. Tantárgy kódja TAB 1312 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak. Anyanyelvi tantárgy-pedagógia III. Tantárgy kódja TAB 1312 Meghirdetés féléve 4. Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 0+2 Előfeltétel (tantárgyi kód) TAB1310, TAB 1311 2 óra szeminárium a részvétel kötelező.

Részletesebben

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ. 2015. február 1-től

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ. 2015. február 1-től SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ SZEMÉLYES ADATOK Név Dr. Zakar András Cím 6720 Szeged, Tisza Lajos krt. 54. Telefon (+36 62) 544 385 E-mail zakar@juris.u-szeged.hu MUNKAHELYEK Nyugdíjas: 2015. február 1-től Főállásban:

Részletesebben

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA Az intézmények eredményességéről, felkészültségéről, személyi feltételeihez (személyes adatokat nem sértve) kapcsolódó legfontosabb információkról a szülőket tájékoztatni szükséges,

Részletesebben

A tanév szervezési feladatai

A tanév szervezési feladatai 1. Szorgalmi idő A tanév szervezési feladatai Esemény Időpont Felelős a befejező évfolyamon A tanév utolsó napja Első félév vége Szülők értesítése a tanulmányi eredményekről 2014. szeptember 1. 2015. június

Részletesebben

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megyei szerepe, jövőbeni céljai. Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megyei szerepe, jövőbeni céljai. Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megyei szerepe, jövőbeni céljai Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001 Küzdeni kell, küzdeni kell a hatalom birtokában is, de nem

Részletesebben

VESZPRÉM MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA

VESZPRÉM MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA VESZPRÉM MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA SZAKMAI ISMERTETŐ A VESZPRÉM MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA ÁLTAL, A TÁMOP- 2.3.4.B-13/1-2013-0001 AZONOSÍTÓ SZÁMÚ KIEMELT PROJEKT KERETEIN BELÜL, A MESTERKÉPZÉS

Részletesebben

Közzétételi lista a 2015-2016-os tanévre 20/2012. (VIII.31.) EMMI rendelet 23 alapján

Közzétételi lista a 2015-2016-os tanévre 20/2012. (VIII.31.) EMMI rendelet 23 alapján Ágoston Művészeti Óvoda Ágoston Művészeti Óvoda Tagintézménye 1032 Budapest, Ágoston u. 2/A 1037 Budapest, Bécsi út 236. Ágoston Művészeti Óvoda Telephelye 1032 Budapest, Váradi u. 15/A Közzétételi lista

Részletesebben

Jogszabályváltozások. Érettségi 2015/2016 tanév tavasz. Dr. Kun Ágnes osztályvezető

Jogszabályváltozások. Érettségi 2015/2016 tanév tavasz. Dr. Kun Ágnes osztályvezető Érettségi 2015/2016 tanév tavasz Jogszabályváltozások Dr. Kun Ágnes osztályvezető Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Oktatási és Hatósági Osztály 2016. április 19. Az érettségi vizsga vizsgaszabályzatának

Részletesebben

A főiskolai, egyetemi alapképzési szakok mintatantervei

A főiskolai, egyetemi alapképzési szakok mintatantervei A főiskolai, egyetemi alapképzési szakok mintatantervei Válassza ki a listából a megtekinteni kívánt szakot, szakpárt. Ha a szakpárt nem találja, keresse fordított sorrendben is. Jelmagyarázat: Képzési

Részletesebben

Csíkszereda Marosvásárhely Kolozsvár. www.sapientia.ro

Csíkszereda Marosvásárhely Kolozsvár. www.sapientia.ro Csíkszereda Marosvásárhely Kolozsvár ALAPÍTÁS Sapientia Alapítvány (2000) - történelmi egyházak vezetői - értelmiségi csoportok Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (2001) - a magyar kormány támogatásával

Részletesebben

FIT-jelentés :: 2014. Érdi Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnázium 2030 Érd, Gárdonyi Géza utca 1/b. OM azonosító: 037320. Intézményi jelentés

FIT-jelentés :: 2014. Érdi Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnázium 2030 Érd, Gárdonyi Géza utca 1/b. OM azonosító: 037320. Intézményi jelentés FIT-jelentés :: 2014 Érdi Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnázium 2030 Érd, Gárdonyi Géza utca 1/b. Létszámadatok A telephelyek kódtáblázata A 001 - Érdi Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnázium

Részletesebben

Hallgatói Elégedettségi Kérdőív

Hallgatói Elégedettségi Kérdőív Hallgatói Elégedettségi Kérdőív Kérjük, töltse ki az elméleti képzésre vonatkozó kérdőívünket és küldje vissza nekünk a facetofacejogsi@gmail.com e-mail címre. Köszönjük, hogy véleményével hozzájárul magasabb

Részletesebben

Családfa. Nincs adat. Nincs adat. Nincs adat. R. Ármin?? Apa. Anya P. L. 1882 1928. P. L.-né (szül. R. E.) 1884 1972. Házastárs.

Családfa. Nincs adat. Nincs adat. Nincs adat. R. Ármin?? Apa. Anya P. L. 1882 1928. P. L.-né (szül. R. E.) 1884 1972. Házastárs. Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa R. Ármin?? Anyai nagyanya Apa P. L. 1882 1928 Anya P. L.-né (szül. R. E.) 1884 1972 Testvérek P. Gy. 1917 1971 P. E. 1918 1942 F. I.-né (szül. P. Á.) 1926

Részletesebben

FIT-jelentés :: 2014. Intézményi jelentés. 8. évfolyam

FIT-jelentés :: 2014. Intézményi jelentés. 8. évfolyam FIT-jelentés :: 2014 Hőgyészi Hegyhát Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium 7191 Hőgyész, Fő utca 1-3. Létszámadatok A telephelyek kódtáblázata A 002 - Hőgyészi Hegyhát Általános

Részletesebben

Emelt szintű érettségire készítés

Emelt szintű érettségire készítés Kanizsai Dorottya Gimnázium Emelt szintű érettségire készítés 2015. 1 Kanizsai Dorottya Gimnázium Az emelt szintű érettségire való felkészítésről 1. Jogszabályi alapok I. Az emelt szintű érettségire való

Részletesebben

E S E M É N Y N A P T Á R

E S E M É N Y N A P T Á R A 2014/2015. tanév munkatervének melléklete SZÉKESFEHÉRVÁRI VASVÁRI PÁL GIMNÁZIUM E S E M É N Y N A P T Á R 2014. augusztus 31.(vasárnap) 2013-2014. tanév augusztus 25. hétfő 8.00 Alakuló és évnyitó értekezlet

Részletesebben

Nyíregyházi Főiskola. a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 20/A alapján pályázatot hirdet

Nyíregyházi Főiskola. a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 20/A alapján pályázatot hirdet Nyíregyházi Főiskola a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 20/A alapján pályázatot hirdet A közalkalmazotti jogviszony időtartama: határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszony

Részletesebben

FIT-jelentés :: 2015. Rácalmási Jankovich Miklós Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 2459 Rácalmás, Szigetfő utca 24. OM azonosító: 030099

FIT-jelentés :: 2015. Rácalmási Jankovich Miklós Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 2459 Rácalmás, Szigetfő utca 24. OM azonosító: 030099 FIT-jelentés :: 2015 Rácalmási Jankovich Miklós Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 2459 Rácalmás, Szigetfő utca 24. Létszámadatok A telephelyek kódtáblázata A 001 - Rácalmási Jankovich Miklós

Részletesebben

Magyarország első egyeteme

Magyarország első egyeteme Pécs 2000 éves mediterrán város a Mecsek hegység lábánál Baranya megye székhelye Lakosainak száma: több mint 160 ezer Nevezetességei: ókeresztény sírkamrák, a 150 éves török uralom legjelentősebb magyarországi

Részletesebben

KIVONAT. Az emberi erőforrások minisztere 12/2016. (VI. 27.) EMMI rendelete a 2016/2017. tanév rendjéről

KIVONAT. Az emberi erőforrások minisztere 12/2016. (VI. 27.) EMMI rendelete a 2016/2017. tanév rendjéről KIVONAT Az emberi erőforrások minisztere 12/2016. (VI. 27.) EMMI rendelete a 2016/2017. tanév rendjéről A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 94. (1) bekezdés a), b), p) és r) pontjában

Részletesebben

Puskás Tivadar Távközlési Technikum

Puskás Tivadar Távközlési Technikum 27 Puskás Tivadar Távközlési Technikum Az Önök telephelyére vonatkozó egyedi adatok táblázatokban és grafikonokon 1. évfolyam szakközépiskola matematika Előállítás ideje: 28.3.6. 6:48:31 197 Budapest,

Részletesebben

Közhasznúsági Beszámoló. Egry József Általános Iskola. Tolnai Alapítvány

Közhasznúsági Beszámoló. Egry József Általános Iskola. Tolnai Alapítvány Közhasznúsági Beszámoló 2012 Egry József Általános Iskola Tolnai Alapítvány Adószám: 18953305-1-20 8360 Keszthely, Vásár tér 10. Keszthely,2013.02.15. 1 Közhasznúsági melléklet részei 1. Az alapítvány

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Pécs Város Polgármestere pályázatot hirdet

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Pécs Város Polgármestere pályázatot hirdet I. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Pécs Város Polgármestere pályázatot hirdet Polgármesteri ösztöndíjra a 2008/2009. tanévben felsőoktatási intézményekbe teljes idejű, nappali tagozatos képzésre beiratkozott pécsi

Részletesebben

Magyar-Kínai Asztalitenisz Klub - Sportegyesület

Magyar-Kínai Asztalitenisz Klub - Sportegyesület Magyar-Kínai Asztalitenisz Klub - Sportegyesület 1152 Budapest Szentmihályi út 171. 3/66b. Kiegészítő melléklet 2015. évről Tartalom 1. A szervezet alapadatai 2. Számviteli beszámoló 3. Kimutatás a költségvetési

Részletesebben

Főig: 260-01/2008. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Kitüntetési Szabályzata

Főig: 260-01/2008. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Kitüntetési Szabályzata Főig: 260-01/2008. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Kitüntetési Szabályzata Budapest 2008 1 I. Általános elvek A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban (továbbiakban: FSZEK) az állami, fővárosi, intézményi kitüntetésekre,

Részletesebben

Beszámoló az alábbi dokumentumok restaurálásáról

Beszámoló az alábbi dokumentumok restaurálásáról Szent István Egyetem Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár Gödöllő, 2100 Páter Károly u. 1. ArchivArt Könyvrestaurátor Műhely Kft. Beszámoló az alábbi dokumentumok restaurálásáról A Kolozsvári Magyar Királyi

Részletesebben

PÓTFELVÉTELI ELJÁRÁSBAN MEGHIRDETETT KÉPZÉSEK A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSI SZAKOK

PÓTFELVÉTELI ELJÁRÁSBAN MEGHIRDETETT KÉPZÉSEK A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSI SZAKOK NYF-BTMK FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSI SZAKOK Tagozat Irány-száma Gazdasági idegen nyelvű menedzser N 1 < 10 100 000 Bármelyik két érettségi Idegennyelvi kommunikátor N 1 < 10 100 000 Bármelyik két érettségi Moderátor

Részletesebben

Boldva és Vidéke Taka r ékszövetkezet

Boldva és Vidéke Taka r ékszövetkezet A Takarékszövetkezet jelen ben szereplő, változó kamatozású i termékei esetében i kamatváltozást tesz közzé, az állandó (fix) kamatozású i termékek esetében pedig a 2014.06.15-től lekötésre kerülő ekre

Részletesebben

Boldva és Vidéke Taka r ékszövetkezet

Boldva és Vidéke Taka r ékszövetkezet A Takarékszövetkezet jelen ben szereplő, változó kamatozású i termékei esetében i kamatváltozást tesz közzé, az állandó (fix) kamatozású i termékek esetében pedig a 2014.08.13-tól lekötésre kerülő ekre

Részletesebben

A Közbeszerzések Tanácsa (Szerkesztőbizottsága) tölti ki A hirdetmény kézhezvételének dátuma KÉ nyilvántartási szám

A Közbeszerzések Tanácsa (Szerkesztőbizottsága) tölti ki A hirdetmény kézhezvételének dátuma KÉ nyilvántartási szám KÖZBESZERZÉSI ÉRTESÍTŐ A Közbeszerzések Tanácsának Hivatalos Lapja 1024 Budapest, Margit krt. 85. Fax: 06 1 336 7751, 06 1 336 7757 E-mail: hirdetmeny@kozbeszerzesek-tanacsa.hu On-line értesítés: http://www.kozbeszerzes.hu

Részletesebben

tartalmi szabályozók eredményesebb

tartalmi szabályozók eredményesebb Rövid távú, átmeneti intézkedések a tartalmi szabályozók eredményesebb alkalmazására Konkrét javaslatok 1. NAT és a kerettanterv heti összóraszámainak harmonizációja 2. Kerettantervek helyi alkalmazásának

Részletesebben

Oktatási és Közművelődési Főosztály, /00Í MA - Budapest,

Oktatási és Közművelődési Főosztály, /00Í MA - Budapest, Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormám >:at Képviselő-testület ülése Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat / / / Polgármesteri Hivatal g / ^ihf Vj >X)*\ Oktatási és Közművelődési Főosztály,

Részletesebben

2013/2014. tanév. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához

2013/2014. tanév. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához 2013/2014. tanév A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához Szakközépiskola Tantárgy Magyar nyelv és irodalom Történelem Matematika Angol nyelv

Részletesebben

Munkaerő piaci helyzetkép. Csongrád megye

Munkaerő piaci helyzetkép. Csongrád megye CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONT Munkaerő piaci helyzetkép Csongrád megye 2011. szeptember 6721 Szeged, Bocskai u. 10-12. +36 (62) 561-561 +36 (62) 561-512 www.csmkh.hu csongradkh-mk@lab.hu

Részletesebben

Dunaújvárosi Főiskola. Hallgatók Alapsokaság: 2571 fő

Dunaújvárosi Főiskola. Hallgatók Alapsokaság: 2571 fő Dunaújvárosi Főiskola Hallgatók Alapsokaság: 2571 fő Felsőfokú végzettséggel már rendelkező hallgatók aránya 19,9% Esetszám: 1173 Válaszadási ráta: 45,6% Hallgatók nyelvismerete - Az adott nyelvet legalább

Részletesebben

A 210/2012. (V. 15.) számú önkormányzati határozat 1. melléklete

A 210/2012. (V. 15.) számú önkormányzati határozat 1. melléklete A 210/2012. (V. 15.) számú önkormányzati határozat 1. melléklete A Móricz Zsigmond Gimnázium, Közgazdasági Szakközépiskola és Kollégium alapító okiratának módosítása 1.) Kisújszállás Város Önkormányzati

Részletesebben

Tanegységlista Történelem alapszak (BA), régészet szakirány. 2011-től fölvett hallgatóknak

Tanegységlista Történelem alapszak (BA), régészet szakirány. 2011-től fölvett hallgatóknak Tanegységlista Történelem alapszak (BA), régészet szakirány 2011-től fölvett hallgatóknak 1 Jelek, rövidítések: G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga k = kötelező tanegység kv =

Részletesebben

Személyesen, hatékonyan, célzottan! 2014. március 12-13. 2014. október 15-16. www.allasborze.bme.hu

Személyesen, hatékonyan, célzottan! 2014. március 12-13. 2014. október 15-16. www.allasborze.bme.hu Személyesen, hatékonyan, célzottan! 2014. március 12-13. 2014. október 15-16. www.allasborze.bme.hu Műegyetemi Állásbörze hazánk legnagyobb állásbörzéje Vegyen részt kiállítóként a Műegyetemi Állásbörzén,

Részletesebben

Intézményi jelentés. Összefoglalás. Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola 4031 Debrecen, Holló László sétány 6 OM azonosító: 031202

Intézményi jelentés. Összefoglalás. Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola 4031 Debrecen, Holló László sétány 6 OM azonosító: 031202 FIT-jelentés :: 2010 Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola 4031 Debrecen, Holló László sétány 6 Figyelem! A 2010. évi Országos kompetenciaméréstől kezdődően a szövegértés, illetve a matematika

Részletesebben

Tanítási szünet a szorgalmi id ben, a tanítás nélküli munkanapok

Tanítási szünet a szorgalmi id ben, a tanítás nélküli munkanapok Tanítási szünet a szorgalmi id ben, a tanítás nélküli munkanapok szi szünet 2012. október 29-t l november 4-ig tart. Szünet el tti utolsó tanítási nap október 27. (szombat), a szünet utáni els tanítási

Részletesebben

Határon túli székhelyen kívüli képzések a 2011. évi pótfelvételi tájékoztatóhoz. Irányszám Államilag finanszírozott.

Határon túli székhelyen kívüli képzések a 2011. évi pótfelvételi tájékoztatóhoz. Irányszám Államilag finanszírozott. I. táblázat: Felvételi tájékoztató melléklet lapképzések: BCE-KERTK Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kar idı kertészmérnöki (Beregszász) 1 6+1 30 0 kertészmérnöki (Nyárádszereda) 1 6+1 50

Részletesebben

FIT-jelentés :: 2014. Kőbányai Keresztury Dezső Általános Iskola 1106 Budapest, Keresztúri út 7-9. OM azonosító: 034959. Intézményi jelentés

FIT-jelentés :: 2014. Kőbányai Keresztury Dezső Általános Iskola 1106 Budapest, Keresztúri út 7-9. OM azonosító: 034959. Intézményi jelentés FIT-jelentés :: 2014 Kőbányai Keresztury Dezső Általános Iskola 1106 Budapest, Keresztúri út 7-9. Létszámadatok A telephelyek kódtáblázata A 001 - Kőbányai Keresztury Dezső Általános Iskola (általános

Részletesebben

m á r c i u s hétfő kedd szerda csütörtök péntek szombat vasárnap

m á r c i u s hétfő kedd szerda csütörtök péntek szombat vasárnap m á r c i u s fő kedd szerda csütörtök péntek szombat vasárnap 1 2 22. 1-2 3 4 5 6 7 8 9 23. 3-9 Az előkészítő tanfolyamok háziverseny 15h Az Újpesti Közművelődési Kör csillagászati programja 19-21h 24.

Részletesebben

Oktatói munka hallgatói véleményezése. Oktatók

Oktatói munka hallgatói véleményezése. Oktatók Oktatói munka hallgatói véleményezése Oktatók Eredmények 1. A diákok órákon való részvételi hajlandósága eltérő attitűdöket mutat. A hallgatók négyötöde (80%) gyakori látogatója az előadásoknak, szemináriumoknak.

Részletesebben

Véleményezési határidő: 2013. november 26. Véleményezési cím:

Véleményezési határidő: 2013. november 26. Véleményezési cím: Budapest Főváros IV. kerület ÚJPEST ÖNKORMÁNYZAT 1041 Budapest, István út 14. 231-3141, Fax.: 231-3151 mszabolcs@ujpest.hu ALPOLGÁRMESTERE www.tuv.com ID 9105075801 Management System ISO 9001:2008 valid

Részletesebben

Az aktiválódásoknak azonban itt még nincs vége, ugyanis az aktiválódások 30 évenként ismétlődnek!

Az aktiválódásoknak azonban itt még nincs vége, ugyanis az aktiválódások 30 évenként ismétlődnek! 1 Mindannyiunk életében előfordulnak jelentős évek, amikor is egy-egy esemény hatására a sorsunk új irányt vesz. Bár ezen események többségének ott és akkor kevésbé tulajdonítunk jelentőséget, csak idővel,

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ az esti tagozati oktatásról

TÁJÉKOZTATÓ az esti tagozati oktatásról Roth Gyula Erdészeti, Faipari Szakközépiskola és Kollégium Esti Tagozata 9400 Sopron, Szent György u. 9. Pf. 26. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

41/2015. (VIII. 31.) EMMI rendelet

41/2015. (VIII. 31.) EMMI rendelet 41/2015. (VIII. 31.) EMMI rendelet az emberi erőforrások minisztere ágazatába tartozó szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről szóló 37/2013. (V. 28.) EMMI rendelet módosításáról A szakképzésről

Részletesebben

Erasmus+ pályázati tájékoztató

Erasmus+ pályázati tájékoztató Erasmus+ pályázati tájékoztató Közgazdaságtudományi Kar Pécs 18/09/2013 Erasmus+ pályázati tájékoztató Erasmus+ pályázat beadása előtti teendők Pályázat menete Intézmények Fontos tudnivalók Szakmai gyakorlat

Részletesebben

A GYAKORLATI KÉPZÉS RENDJE

A GYAKORLATI KÉPZÉS RENDJE KAPOSVÁRI EGYETEM GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM A GYAKORLATI KÉPZÉS RENDJE 2014/2015. tanév I. félév Tanító szakvezetők: 1. a Bánkutiné Mándy Gabriella 1. b Horváthné Nyári Éva 3. a Fornai Éva

Részletesebben

Kedves 9. évfolyamos tanulónk!

Kedves 9. évfolyamos tanulónk! Kedves 9. évfolyamos tanulónk! A 9. osztály befejezését követően a nyári szünetben kéthetes szakmai gyakorlaton kell részt venned. A beosztás az előzetesen megkaptátok, az áruházak felhívtak titeket. Ne

Részletesebben

AUGUSZTUS iskolai esemény esemény, iskola-szülők-diákok. liturgikus programok, rekollekció, mise, LGY, TESZI

AUGUSZTUS iskolai esemény esemény, iskola-szülők-diákok. liturgikus programok, rekollekció, mise, LGY, TESZI hónap sorszám dátum nap AUGUSZTUS iskolai esemény esemény, iskola-szülők-diákok AUGUSZTUS liturgikus programok, rekollekció, mise, LGY, TESZI tanulmányi események, versenyek 1. péntek 2. szombat 3. vasárnap

Részletesebben

Osztatlan képzésben, nappali munkarendben meghirdetett szakok. Önköltség (félév) Képz. Idő (félév) támogatott 10 1 < 15. 320000 Ft.

Osztatlan képzésben, nappali munkarendben meghirdetett szakok. Önköltség (félév) Képz. Idő (félév) támogatott 10 1 < 15. 320000 Ft. Osztatlan képzésben, nappali munkarendben meghirdetett szakok Képz. szint Munkarend Fin. forma Meghirdetett képzések Önköltség (félév) Képz. Idő (félév) Kapacitás min < max Érettségi vizsgakövetelmények

Részletesebben

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJA Munkaerő-piaci helyzetkép Csongrád megye 2013. június 6721 Szeged, Bocskai u. 10-12. +36 (62) 561-561 +36 (62) 561-551 www.csmkh.hu csongradkh-mk@lab.hu

Részletesebben

Katona József Gimnázium 2012-2013. A KATONA JÓZSEF GIMNÁZIUM MUNKATERVE A 2012/2013. TANÉVRE

Katona József Gimnázium 2012-2013. A KATONA JÓZSEF GIMNÁZIUM MUNKATERVE A 2012/2013. TANÉVRE A KATONA JÓZSEF GIMNÁZIUM MUNKATERVE A 2012/2013. TANÉVRE FELADAT ELLÁTÁSI TERV Esemény Időpont Felelősök, résztvevők A tanév időbeosztása 1. tanévnyitó tantestületi értekezlet 2012. augusztus 31. 8 00

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Prezentáció és íráskészségfejlesztés. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Prezentáció és íráskészségfejlesztés. tanulmányokhoz I. évfolyam GM és PSZ szak BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Prezentáció és íráskészségfejlesztés tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév (2014/2015) I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Prezentáció és íráskészség

Részletesebben

1. sz. melléklet: Intézményi Közoktatási Esélyegyenlőségi Intézkedési Terv helyzetelemzésének adattáblái Készült: 2009. szeptember 17.

1. sz. melléklet: Intézményi Közoktatási Esélyegyenlőségi Intézkedési Terv helyzetelemzésének adattáblái Készült: 2009. szeptember 17. 1. sz. melléklet: Intézményi Közoktatási Esélyegyenlőségi Intézkedési Terv helyzetelemzésének adattáblái Készült: 2009. szeptember 17. 1. Intézményi alapadatok OM azonosító: 036396 Intézmény neve, címe:

Részletesebben

A nyilvántartott álláskeresők számának alakulása Tolna megyében 2013. december - 2015. december

A nyilvántartott álláskeresők számának alakulása Tolna megyében 2013. december - 2015. december A MUNKAERŐ-PIACI HELYZET ALAKULÁSA TOLNA MEGYÉBEN 2015. DECEMBER 2015. december 20-án a Tolna Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának nyilvántartásában 8.503 álláskereső szerepelt, amely az

Részletesebben

A munkahelyvédelmi akcióterv adókedvezményei. Elıadó: Ferenczi Szilvia

A munkahelyvédelmi akcióterv adókedvezményei. Elıadó: Ferenczi Szilvia A munkahelyvédelmi akcióterv adókedvezményei Elıadó: Ferenczi Szilvia Hatály, a kedvezmények típusai, alanyai, alapja: A munkahelyvédelmi akciótervben foglaltak megvalósítására az Országgyőlés elfogadta

Részletesebben

A környezettan tantárgy intelligencia fejlesztő lehetőségei

A környezettan tantárgy intelligencia fejlesztő lehetőségei A környezettan tantárgy intelligencia fejlesztő lehetőségei Készítette: Pék Krisztina biológia környezettan szak Belső konzulens: Dr. Schróth Ágnes Külső konzulens: Dr. Széphalmi Ágnes A szakdolgozatom

Részletesebben

Előre is köszönjük munkádat és izgatottan várjuk válaszaidat! A Helleresek

Előre is köszönjük munkádat és izgatottan várjuk válaszaidat! A Helleresek A Heller Farkas Szakkollégium 2016-os felvételi kérdőívét tartod a kezedben, amely által megteheted az első lépést a Helleres úton. Az írásbeli kérdőív kitöltése után a felvételi következő lépése egy szóbeli

Részletesebben

A Baptista Teológiai Akadémia. Alapító Okirata. Kelt: Budapesten, 2013. január 28.

A Baptista Teológiai Akadémia. Alapító Okirata. Kelt: Budapesten, 2013. január 28. A Baptista Teológiai Akadémia Alapító Okirata Kelt: Budapesten, 2013. január 28. A Magyarországi Baptista Egyház Országos Tanácsa a Baptista Teológiai Akadémia, mint egyházi alapítású főiskola alapító

Részletesebben

Korszerű Oktatás Bolognai Rendszerben, HEFOP támogatással - KOBOR -

Korszerű Oktatás Bolognai Rendszerben, HEFOP támogatással - KOBOR - A felsőoktatás rendszer szintű változásához kapcsolódó rövid ciklusú képzések HEFOP-..-08/.-008-06-0009/.0 Korszerű Oktatás Bolognai Rendszerben, HEFOP támogatással - KOBOR - Összefoglaló adatok: Kurzusok

Részletesebben

Az éves statisztikai összegezés STATISZTIKAI ÖSSZEGEZÉS AZ ÉVES KÖZBESZERZÉSEKRŐL A KLASSZIKUS AJÁNLATKÉRŐK VONATKOZÁSÁBAN

Az éves statisztikai összegezés STATISZTIKAI ÖSSZEGEZÉS AZ ÉVES KÖZBESZERZÉSEKRŐL A KLASSZIKUS AJÁNLATKÉRŐK VONATKOZÁSÁBAN 11. melléklet a 92/2011. (XII.30.) NFM rendelethez Az éves statisztikai összegezés STATISZTIKAI ÖSSZEGEZÉS AZ ÉVES KÖZBESZERZÉSEKRŐL A KLASSZIKUS AJÁNLATKÉRŐK VONATKOZÁSÁBAN I. SZAKASZ: AJÁNLATKÉRŐ I.1)

Részletesebben

Bemutatkozik a Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar

Bemutatkozik a Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar Gondolkodás nélkül tanulni: kárba veszett munka. De tanulás nélkül gondolkodni veszélyes. Konfucius Bemutatkozik a Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar A Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti

Részletesebben

Az osztatlan tanárképzés. ELTE BTK 2014. szeptember 1.

Az osztatlan tanárképzés. ELTE BTK 2014. szeptember 1. Az osztatlan tanárképzés ELTE BTK 2014. szeptember 1. A bölcsész tanár tudásának rétegei Szaktudományok Szakmai és általános kommunikáció Szakpedagógiák Neveléstudomány KÖZÖS TANÁRKÉPZÉS 180 kredit, 3

Részletesebben

Az intézmény nyitvatartása és a tervezett jelentősebb események időpontjai

Az intézmény nyitvatartása és a tervezett jelentősebb események időpontjai Az intézmény nyitvatartása és a tervezett jelentősebb események időpontjai Az intézmény nyitvatartása Az iskola épülete szorgalmi időben hétfőtől péntekig reggel 7 órától délután 19 30 óráig tart nyitva.

Részletesebben