Programsoroló. Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület jelentősebb rendezvényei a Somló-Ság kulturális tengelyén

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Programsoroló. Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület jelentősebb rendezvényei a Somló-Ság kulturális tengelyén"

Átírás

1 Programsoroló Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület jelentősebb rendezvényei a Somló-Ság kulturális tengelyén Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület egész évre tervezi programjait, rendezvényeit. Fontos célunk, hogy a kulturális élet és a helyi emberek művelődésre való igényének javítása mellett hosszabb távon komoly vidékfejlesztési hatásokat érjünk el. Programjaink révén nőtt a helyben letelepedő, családot alapító fiatalok száma, színesedett az iskolarendszerű képzés kínálata, civil szervezetek alakultak és erősödtek meg. Nagy eredménynek tartjuk, hogy több, a tevékenységünkhöz kapcsolódó beruházás révén fejlődésnek indult a térségi kulturális turizmus, felfigyeltek természeti értékeinkre is. Az alább felsorolt programok a szűkebb térségnél lényegesen távolabbra hatnak, de mégis a Somló és Ság tengelyén fekvő települések érzik leginkább a hasznukat, hiszen országos, nemzetközi ismertségre tesznek szert. Farsangi kultúraelhelyező konferencia, néptánc gála Dezső Disznó a Mennybe megy disznóvágás, farsangi népszokások, képzés és bál Helyszín: Kiscsősz Időpont 2014.február 7-8. Résztvevők: térségi polgármesterek, közéleti emberek, szakintézmények, civil szervezetek vezetői, néptáncosok, népzenészek és a helyi közönség. Érintettek várható létszáma: 1000 fő. Február 7-én, tól tanácskozást tartunk Kiscsőszön, az Interaktív Faluházban. Témája a évre tervezett kulturális események bemutatása, ezek összehangolása lesz. A beszélgetésre a térség érintett civil szervezeteinek, intézményeinek vezetőit, programszervezőit, a települések polgármestereit, térségfejlesztési szakembereit hívjuk meg február 8-án, szombaton ismét megrendezésre kerül a hagyományos Kiscsőszi Farsangi Mulatság, melynek során Dezső Disznó a Mennybe megy. Várható program: Reggel nyolc óra tájban Dezső Disznó búcsúpercei Délelőtt zenés koncolás és ebédfőzés Orjaleves mindenkinek, akinek jut Álorczás felvonulás a Falu egyetlen utcáján, a Kocsma elé, ahol elégetjük a telet Farsangi műsor a Faluházban Fellépnek: Veszprém-Bakony Táncegyüttes, Apetka Táncegyüttes, Kerta és Csögle falvak gyermek néptáncosai

2 19.00 Disznótoros vacsora, ezt követően Farsangi bál A nap folyamán és az esti bálban a Dűvő Zenekar muzsikál Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület farsangi táncképzést rendez ifjúsági korosztályú néptáncosok számára Kiscsőszön. A képzés időpontja február 8. szombat. A képzés szokás szerint kapcsolódik az egyesület farsangi disznóvágó rendezvényéhez, melynek keretében este táncműsort, néptáncos bált rendezünk. A képzés délelőtt délután, három három órában zajlik a Faluházban. A résztvevők számára délben egy nagy tányér orjalevest biztosítunk, mely a frissen vágott disznóból készül. A képzés táncanyaga: Vasi táncok Oktatók: Gerlecz László és Gerlecz Edit A képzés menete: 9.45-ig érkezés, gyülekező a Faluházban táncoktatás ebéd táncoktatás alakoskodó felvonulás a Falu utcáján, kiszebábú égetés a Kocsma előtt Farsangi táncműsor (fellépnek a térség néptáncosai, muzsikál a Dűvő zenekar) Vacsora az estig maradóknak Húsvéti néptánc tábor Helyszín: Kiscsősz Időpont 2014.április. Résztvevők: Veszprém megye felnőtt néptáncosai Érintettek várható létszáma: 50 fő. Az iskolai tavaszi szünethez igazodva, áprilisban rendezzük hagyományos húsvéti néptánc táborunkat. A rendezvényen ifjúsági és felnőtt korú táncosok vesznek részt Veszprém megyéből. A program időtartama 4 nap. A képzés folyamán a vendégek két-három táncanyag (a haladás tempójától függően) lépésanyagát sajátíthatják el. Várhatóan elkészül két új tánckoreográfia is, melyek a Tánc Világnapja és egyéb kulturális programok kapcsán Veszprémben kerülnek bemutatásra május elején. A fiatalok számára az utolsó előtti napon zenekaros esti táncházat is rendezünk.

3 Veszprém Megyei Gyermek Néptánc Találkozó - Polányi Pünkösd Bakony Népművészeti Találkozó Helyszín: Magyarpolány Időpont 2014.június 7-8. Résztvevők: Gyermek és felnőtt néptáncosok, népzenészek az ország minden részéből, a falu és a térség lakossága, turisták. Érintettek várható létszáma: 3000 fő. A rendezvény június 7-8-án kerül megrendezésre. Mindkét napon számíthatunk Magyarpolány település hagyományápoló lakóinak, szervezeteinek aktív közreműködésére. A Magyarpolányi Tájház a rendezvények fő helyszíne. A Tájház egy országosan is egyedülálló, minden igényt kielégítő hagyományos épületkomplexum. A múzeumi épületek mellett kulturált és jól felszerelt iroda, osztálytermek, kiállító helyiségek, szálláshelyek, mosdók állnak rendelkezésre. Az udvar legvégében hatalmas fűthető pajtában lehet zárt helyi programokat bonyolítani. A legtöbb eseményt a Pajta előtti téren felállított szabadtéri színpadon bonyolítjuk. Mindkét napon számítunk a település kézműveseinek, népművészeinek segítségére, akik kirakodóvásárt rendeznek, játszóházat, kézműves foglalkozást tartanak a gyerekek, felnőttek számára. Ebbe a programba a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület tagjai is bekapcsolódnak. Szombaton, a délutáni órákban (16.00-tól) a Faluházban a helyi Német Nemzetiségi Énekkar és vendégei tartanak közös hangversenyt tól rendezzük meg a Magyarpolányi Művészeti Alapiskola néptáncos osztályainak és a térség gyermek tánccsoportjainak tanévzáró gáláját és találkozóját. A gyermekcsoportok a Tájház szabadtéri színpadán szerepelnek. Fontos számunkra, hogy a gyerekek láthassák egymás produkcióját, tanuljanak egymás tudásából, viselkedéséből, együtt töltsék el ezt a hangulatos délutánt. A gyermekek számára a veszprémi Alig Színpadot kérjük fel egy utcaszínházi produkció bemutatására. A gyerekek bemutatóit a térség oktatóiból verbuvált zsűri közös szakmai beszélgetés formájában értékeli. Ez alatt a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje finomságokkal kedveskedik a résztvevőknek. Vasárnap a felnőtt együttesek programja zajlik. A Bakony Népművészeti Találkozó felnőtt programjának támogatására nyújtjuk be jelen pályázatunkat. Büszkék vagyunk arra, hogy az elsők között indítottuk el az olyan fesztivált, ahol a zsűrinek csupán tanácsadó szerepe van, és szigorúan félretesszük az amatőr csoportok rangsorolását, versengését. Programunk az elindítás óta töretlenül népszerű és egyre több követőre talál. A felkért zsűri mindig olyan kiemelkedő szakemberekből áll, akik ma is gyakorló, tapasztalt néptáncosok, tisztában vannak a néptánc élet jelenlegi viszonyaival, elfogadott előadóművészek, oktatók. Előre kérjük a megfelelő hangnem használatát.

4 Az együttesek a délelőtti órákban érkeznek tól ig van lehetőség a színpadi próbák, színpadbejárások lebonyolítására ig étkezést biztosítunk a táncosoknak. A színpadi bemutatók ig zajlanak. Minden együttes két tánckoreográfiával mutatkozik be, az időtartam és a tájegység nincs meghatározva. A zsűri értékeli az összehangoltságot, a tánctudást, az egyéniségek megjelenését, a színpadi viselkedést, a táncok stílusát, az öltözetet, a kísérőzenekarral való együttműködést. A fesztivál fő zenekara a Zagyva Banda, akik kérésre minden csoport zeneszámát megtanulják és lekísérik. A rendezvény alatt több alkalommal is kis koncerteket tart a zenekar tól a Zsűri szakmai értékelést tart. Ez idő alatt népzenei koncertek szórakoztatják a résztvevőket. Terveink szerint vendégünk lesz a felvidéki Ritka Magyar Zenekar, emellett hagyományos roma zenét játszik a devecseri Fláre Beás és a győri Romano Trájo. A koncertek után, körülbelül tól a Pajtaszínház ad otthont az esti táncháznak, melyben az említett népzenekarok muzsikálnak. A rendezvény kapcsolódik a Polányi Passióhoz, mely 2014-ben a Veszprém Petőfi Színház és a Falu lakóinak összefogásával valósul meg. Mindkét estén, órakor Passió előadást tekinthetnek meg a vendégek a polányi Kálvária tövében, csodálatos környezeti adottságok között. A távoli vendégek számára szállást biztosítunk a Kulcsosház szobáiban. Vándorvigadalom Helyszín: Veszprém Időpont május eleje Résztvevők: Veszprém megye néptáncegyüttesei és az érdeklődő közönség. Érintettek várható létszáma: 1500 fő. A rendezvény a Veszprém megyei felnőtt néptáncegyüttesek hagyományos találkozója. Közel tíz esztendeje minden tavasszal megrendezzük ben szeretnénk, ha ez az esemény a veszprémi Várban zajlana. A programra 12 néptáncegyüttest várunk, melyeknek összes fellépője várhatóan körülbelül 400 fő lesz. A rendezvényt a nemzetközi hírű Dűvő Zenekar kíséri.

5 A Magyar Értékek Ünnepe Veszprém Megyében május 10. Veszprém, Hangvilla és környéke Helyszín: Veszprém Időpont 2014.május 10. Résztvevők: A Magyar Értékeket képviselő kiállítók, előadók, hagyományőrzők, konferenciavendégek és az érdeklődő közönség. Érintettek várható létszáma: 5000 fő. A rendezvény a Hungarikum Törvény kapcsán, a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával jön létre. Szervező, együttműködő partnerünk a Veszprém Megyei Néptánc Egyesület és a Veszprém Megyei Értéktár Bizottság. Az egész napos programban megjelennek a Magyar Értéktárban és a Hungarikumok között nyilvántartott értékek, különös tekintettel a Veszprém Megyében is fellelhető produktumokra. A kiállítások, gasztronómiai programok, szabadtéri kulturális előadások mellett konferenciát is rendezünk. Ehhez a programhoz kapcsolódik egyesületünk értékgyűjtő tevékenysége, melynek köszönhetően nemsokára létrehozzuk a című honlapot.

6 Fordulj kispej lovam kulturális lovas túra Ha még egyszer ihaj, megkerülhette volna Kulturális lovas túra a magyar néptánc élet kiemelkedő személyiségeivel június Helyszín: Somló-Ság térség települései Időpont 2014.június Résztvevők: Lovagolni tudó népművészek, táncmesterek, kísérőzenészek és a befogadó falvak művészeti csoportjai, lakói Érintettek várható létszáma: 3000 fő. A túra résztvevői a magyar néptánc élet legkiemelkedőbb személyiségei, táncmesterek, Népművészet Ifjú Mesterei, Aranysarkantyús táncosok. Célunk, hogy a Pápa-Celldömölk környékén található, hagyományos életmódú gazdálkodó falvakat felkeresve felélesszük, ápoljuk a helyben élő emberek magyarságérzetét, öntudatát. Szeretnénk esténként minden faluban a lovas élettel is összefüggő táncos, népzenés előadást rendezni, melyhez zenész barátaink is segítségünkre lesznek. Bízunk abban, hogy a helyi művészeti csoportok, néptáncosok, népdalkörök, más hagyományőrzők is részt vesznek ezeknek a programoknak a megvalósításában. Küldetésünknek tekintjük a lovas hagyományok, a lótartás ügyének népszerűsítését ben öt falut látogatunk meg. A túra résztvevői: Balla Zoltán néptánc művész, pedagógus, a fóti Művészeti Szakközépiskola néptánc tagozatának vezetője, a Kodály Kamara Táncegyüttes egykori tagja, a Népművészet Ifjú Mestere. Besenyő Gábor néptánc művész, tánctanár, koreográfus, a Magyar Állami Népi Együttes, a Honvéd Együttes, a Kodály Kamara Táncegyüttes egykori tagja. Farkas László néptánc művész, a Magyar Állami Népi Együttes egykori tagja, a Népművészet Ifjú Mestere, Aranysarkantyús. Ihász László néptánc művész, pedagógus, a többszörös fesztiváldíjas Homokbödöge Néptáncegyüttes vezetője, koreográfusa. Kádár Ignác néptánc művész, tánctanár, a Budapest Táncegyüttes egykori tagja, a Népművészet Ifjú Mestere, Örökös Aranysarkantyús, Év Táncosa díjas. Kincses Kálmán székelyszenterzsébeti református lelkész, az erdélyi magyar néphagyomány ismerője, művelője. Kovács Norbert néptánc művész, tánctanár, az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület vezetője, a Népművészet Ifjú Mestere, Örökös Aranysarkantyús. Szabó Szilárd néptánc művész, tánctanár, a Kodály Kamara Táncegyüttes egykori tagja, a Népművészet Ifjú Mestere. Végső Miklós néptánc művész, a Magyar Állami Népi Együttes egykori tagja, a Magyar Táncművészeti Főiskola tanára, a Népművészet Ifjú Mestere, Örökös Aranysarkantyús, Harangozó díjas.

7 Táncos Tehetségek Tábora június június 29-július 4. Helyszín: Kiscsősz Időpont 2014.június 22 - július 4. Résztvevők: Néptáncos gyerekek a Kárpát-medencéből, pedagógusok Érintettek várható létszáma: 180 fő. A meghirdetésben ügyelünk arra, hogy ne zárjunk ki egyetlen érdeklődőt sem, viszont igyekszünk megtalálni azt a célcsoportot, akik valóban alkalmasak egy táncanyag magas szintű elsajátítására. A gyerekek a felső tagozatos korosztályát hívjuk meg. Esetenként volt példa évesek jelentkezésére is, természetesen őket is szívesen fogadjuk. A táncoktatás mellett természetesen egyéb közösségépítő, szabadős programokat is tervezünk. Ezek a programok kapcsolódnak a helyi kultúrához, a térség környezeti értékeihez. A tábor résztvevőinek várható létszáma 80 fő. Ez meghaladja az eddig fogadott létszámot, de idén már lehetőségünk lesz egy külön felépített sátorban osztott csoportos foglalkozásokat tartani. Mindemellett a felhívásban kérjük az oktatókat, hogy főként a kiemelkedő tehetségű táncosaiknak ajánlják a lehetőséget. Mivel az elmúlt három évben a létszám a tervezettet kétszeresen meghaladta, várhatóan még egyszer megrendezzük a tábort azonos programmal és azonos feltételekkel. Az idei tábor anyaga: Az idei táborok anyaga: Galga menti táncok (Lőrincz Hortenzia és Kovács Norbert) Moldvai táncok (Kádár Ignác, Nagypál Anett) Felnőtt táborvezetők: Kádár Ignác (Örökös Aranysarkantyús táncos, a Népművészet Ifjú Mestere) Nagypál Anett (az Ajka-Padragkút Táncegyüttes tánckarvezetője)

8 Hahn-Kakas István (Örökös Aranysarkantyús táncos, a Népművészet Ifjú Mestere) Tombor Beáta (Örökös Aranygyöngyös táncos, a Népművészet Ifjú Mestere) Kovács Norbert (Örökös Aranysarkantyús táncos, a Népművészet Ifjú Mestere) Gaschler Beáta néptáncoktató, foglalkozásvezető Borbács Magdolna pedagógus, foglalkozásvezető Vargáné Földházy Ildikó táncpedagógus, foglalkozásvezető Varga István táncpedagógus, foglalkozásvezető Gyakorló Néptáncosok és Táncoktatók Tábora, Dűvő Népzenei Tábor Helyszín: Kiscsősz Időpont 2014.július Résztvevők: Néptánc és népzene kedvelők a világ minden részéről. Érintettek várható létszáma: 160 fő A tánctábor programja A tábort július 6-11-ig rendezzük, két napos kurzusokkal. Idei mestereink: Kádár Ignác (Örökös Aranysarkantyús, a Népművészet Ifjú Mestere) és Nagypál Anett (Év Táncosa díjas)

9 Szabó Szilárd (a Népművészet Ifjú Mestere, táncművész) és Németh Ildikó (a Zeneművészeti Egyetem tanára, táncművész) Busai Norbert (Örökös Aranysarkantyús, a Népművészet Ifjú Mestere) és Busai Zsuzsanna (Örökös Aranygyöngyös, a Népművészet Ifjú Mestere) A tábor utolsó két estéjére zenekaros kíséretű táncházat tervezünk, ahol a tanult anyagok improvizálására helyezzük a hangsúlyt. A résztvevők várható létszáma 50 fő. A kultúrház termének mérete nem tesz lehetővé ennél magasabb létszámot, ezért a jelentkezéseket beérkezési sorrendben fogadjuk, emellett a meghirdetésben is igyekszünk a valódi célközönséget megcélozni. I. szakasz - Kádár Ignác és Nagypál Anett Mérai Táncok Július ig érkezés, szálláshelyek elfoglalása táncoktatás ebéd táncoktatás vacsora eredeti anyagok vetítése táncház a népzenei táborosokkal Július reggeli táncoktatás ebéd táncoktatás vacsora borkóstoló a Fazekas Pincészettel (Somlóvásárhely) táncház a népzenei táborosokkal II. Szakasz Szabó Szilárd és Németh Ildikó Kartali táncok Július reggeli táncoktatás ebéd táncoktatás (délután zenekari kísérettel) vacsora eredeti anyagok vetítése táncház a népzenei táborosokkal Július reggeli táncoktatás ebéd táncoktatás kirándulás Borbács László erdei házához, vadpörkölt készítése vacsora az erdőben táncház a népzenei táborosokkal

10 III. Szakasz Busai Norbert és Busai Zsuzsanna Magyarpalatkai táncok Július reggeli táncoktatás ebéd táncoktatás vacsora esti pajtakoncertek megtekintése, táncház Július reggeli táncoktatás ebéd táncoktatás (délután zenekari kísérettel) részvétel a Kiscsőszi Pajtafesztivál nyitóprogramjában, majd vacsora, pajtakoncertek megtekintése táncház Dűvő Népzenei Tábor programja A Magyarországon és a nemzetközi zenei világban is elismert Dűvő Együttes az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület szervezésében tartja harmadik népzenei táborát Kiscsőszön. A tábor az évek óta népszerű Gyakorló Táncosok és Táncoktatók Táborával azonos időpontban kerül megrendezésre, így várhatóan nagyon hangulatos programnak néz elébe az, aki jelentkezik.

11 Az elmúlt két esztendő nagy sikert hozott, immár a világ különböző részeiből (Németországból, Kanadából, USA-ból, Japánból) is jelentkeznek a rendezvényre. Természetesen a fő cél a magyar népzene alapjainak elsajátítása a zenekar által használt hangszereken. A táborban kizárólag vonós hangszeroktatás lesz. Hegedűn, brácsán, nagybőgőn tanulhatnak kezdő és haladó zenészek. Oktatók: Hrúz Dénes hegedű, Hrúz Szabolcs hegedű, Nagy Zsolt brácsa, Mohácsy Albert nagybőgő. A szállást sátorozás formájában biztosítjuk. Megfelelő tisztálkodási lehetőség, illemhelyek rendelkezésre állnak, ezeket bérelt mobil wc-kben és épített tusolókban oldjuk meg. Étkezés a Faluban lesz, napi három alkalommal. Oktatás az Interaktív Faluház helyiségeiben és udvarán. A tábor célcsoportja: a magyar népzenét kedvelő kezdő és haladó zenészek. Korosztályt nem határozunk meg, de 14 évnél fiatalabbak csak szülői (oktatói) felügyelettel vehetnek részt a rendezvényen. Napi program: Reggeli zeneoktatás Ebéd zeneoktatás Vacsora tól esti beszélgetések, muzsikálás A tábor a Kiscsőszi Pajtafesztiválba torkollik, mely vasárnapig tart. Esténként közös táncházat tartunk a néptáncos tábor résztvevőivel. A résztvevő népzenei táborozók várható létszáma: 40 fő A táborban Kilyénfalvi Gábor hangszerkészítő mester díjmentesen vállalja, hogy a résztvevők hangszerein kisebb, helyben elvégezhető javításokat, beállításokat eszközöl.

12 X. Kiscsőszi Pajtafesztivál Helyszín: Kiscsősz Időpont 2014.július Résztvevők: Népzenekarok, néptáncegyüttesek és a térség lakói Érintettek várható létszáma: 5000 fő. A magyar népművészeti élet egyik legkedveltebb rendezvénye tízedik jubileumát ünnepli. A rendezvény július ig kerül megrendezésre. Az első két nap kapcsolódik a megelőző időszakban zajló felnőtt néptáncos és népzenei táborhoz, mely magas résztvevői létszámmal eleve megalapozza a kezdő koncertek, kiállítások látogatottságát. Természetesen a programok más vidékek népművészet-kedvelőit is a településre vonzzák. A célközönség: Fontosnak tartjuk, hogy a térség falvaiban élő emberek érdeklődését felkeltsük a magyar népművészet iránt. Célunk, hogy a falusiakat visszaneveljük az értéket képviselő kulturális események látogatására. A környék lakói büszkék arra, hogy a régi időket idéző programok zajlanak Kiscsőszön és egyre többen látogatnak el a faluba. A népzenét és néptáncot kedvelő, ismerő, művelő közönséget az ország teljes területéről igyekszünk megszólítani, természetesen a határon túli magyarságnak is hirdetjük a programokat. Belépőt egyetlen programra sem kell fizetni. A résztvevők köre: A pajtakoncertek előadói a tavaszi időszakban fogják jelezni részvételi szándékukat, így a teljes fellépői kört még nem tudjuk közölni. Szűkebb együttműködői körünkből mindenképpen számíthatunk több zenei és táncos előadóra. Jövőre ismét szeretnénk külföldi magyar együtteseket, táncosokat, zenészeket fogadni. A program megvalósítása A résztvevők számára a falu lakóinak segítségével étkezést, ellátást, szállást biztosítunk. Fontos, hogy a rendezvényt a helyiek is magukénak érezzék, ezért olyan eseményeket is szervezünk, amelyeknek Ők a résztvevői, lebonyolítói. A helyi asszonyok búcsúi süteményeket sütnek, melyekkel a közönség előtt versengenek, gyógyteákat kóstoltatunk, falusi munkafolyamatokból versenyt rendezünk. A múlt évben az Egyesületünk által biztosított szervezői gárdát kiegészítve bekapcsolódott egy vajdasági (Csantavér) ifjúsági civil szervezet a rendezésbe. A jubileumi fesztiválon az ő segítségükre is számíthatunk, emellett várjuk az általuk meghívott vajdasági művészeket is. A programok helyszínei: Magdi portája, Gyöngyi Pajtája, Cimbi diófája, Iskolaerdei Színpad, Faluközpont, Katolikus Templom, Interaktív Faluház, Táncpajta. Program: Július 10. csütörtök Pajtakoncertek, utána táncház Július 11. péntek Utcatánc, Pajtakoncertek, Iskolaerdei Gála, utána táncház Július 12. szombat. délelőtt Magyar Népi Olimpia, Kulturális piknik, Délután Búcsúi Süteményverseny, gyógytea és friss tej kóstolás Templomi koncert, Pajtakoncertek, Iskolaerdei Gála, utána táncház. Július 13. vasárnap délelőtt ünnepi szentmise egyházi népi énekekkel. Karikázó a templom előtt, ahogy régen Cigányzene és térségi hagyományőrző Népdalkörök találkozója a faluközpontban tól egész nap Pajta Szólótáncosa verseny a Táncpajtában Pajtakoncertek. A rendezvény alatt több kiállítóhelyszínt rendezünk be. Tervezett kiállításunk Botos József tánctörténeti anyaga és Bánhelyi József fotóművész néptáncosokról, fesztiválokról készült kiállítása.

13 A fesztivál keretében megrendezzük az immár hagyományos kultúrpikniket, ahol a közművelődés, a művészet és a politikai közélet szereplői találkoznak egymással kötetlen formában. Helyszín: Kiscsősz Időpont 2014.július vége Résztvevők: Fiatal építészek, egyetemi hallgatók Érintettek várható létszáma: 30 fő. Építészek építőtábora A győri Széchenyi István Egyetem Építészeti és Épületszerkezettani Tanszékének doktoranduszai falusi építőtábort szerveznek az Egyesületünk együttműködésében.

14 A tábor célja, hogy olyan egyedi tervezői és építészeti tevékenységet folytassanak a résztvevők, mely maradandó értéket hagy a településen és szakmai kihívást jelent a fiatal építész hallgatóknak. A szervezők pályázatot írnak ki a tervezésre és az építészeti ötletre egyaránt, majd a legjobbnak ítélt elképzelést a tábor keretében megvalósítják. Fontos szempont, hogy a befogadó település számára környezetbe illő, hasznosítható műtárgyat/épületet hozzanak létre. A tábor időpontja júliusa lesz, a pontos dátum az előkészültek során derül ki. Hidak Magyar - Magyar Kulturális Találkozó A Vidék ünnepe Helyszín: Kiscsősz, Iszkáz, Kispirit és a térség más települései Időpont 2014.július Résztvevők: Határon túli magyar hagyományőrzők, népzenészek, táncosok és a fogadó települések kulturális csoportjai, a helyi lakosság és az érdeklődő közönség. Érintettek várható létszáma: 3000 fő. Hidak programunk közel tíz esztendeje zajlik. Célja azoknak a magyar közösségeknek a felkeresése, amelyek az ország határain kívül végzik hagyományápoló tevékenységüket. Az eltelt években oktatóink bejárták a világ különböző szegleteit, ahol néptáncot, népzenét tanítottak a helyi szervezetek tagjainak. Fontosnak tartottuk, hogy ezeket a meghívásokat viszonozzuk, így a legtöbb fogadó csoport járt Magyarországon a szervezésünkben és előadásokon, továbbképzéseken, táborokon vett részt. Rendszeres az internetes kapcsolattartás, figyelemmel kísérjük egymás programjait, szakmai fejlődését. Partner szervezeteink a világban: Ifjú Szívek Pozsony, Felvidék Szőttes Néptáncegyüttes Pozsony, Felvidék CSEMADOK Galántai Szervezete Szlovákia, Felvidék Pipacsok Egyesület Székelykeresztúr, Erdély Kékiringó Néptáncegyüttes Székelyudvarhely, Erdély Háromszék Táncegyüttes Sepsiszentgyörgy, Erdély Hargita Állami Népi Együttes Csíkszereda, Erdély Délibáb Néptáncegyüttes Bécs, Ausztria Collegium Hungaricum Bécs, Ausztria Muravidék Néptáncegyüttes /Lendva, magyar közösség Lendva, Szlovénia Csantavéri Hagyományőrzők Csantavér, Szerbia Csapatverseny Team Csantavér, Szerbia Regös Néptáncegyüttes München, Németország Bokréta Néptáncegyüttes Montreal, Kanada Kisbetyárok Néptánccsoport, Magyar Közösség Seattle, USA Titi-tábor szervezőközössége Seattle, USA Csűrdöngölő Néptánccsoport, Magyar Közösség Mew Brunswick, USA Tündérkert Néptánccsoport Montevideo, Uruguay Zrínyi Néptáncegyüttes Sao Paulo, Brazília Hagyományőrző táncosok és zenészek az összes határon túli vidéken

15 Négy napos programsorozatot szeretnénk megvalósítani a térség településeinek sgítségével, összefogva a vidékfejlesztés jelentősebb helyi szereplőivel. A határon túlról meghívott magyar népművészeti szervezetekkel polgármesterek, vidékfejlesztési és civil szakembereket is várunk. Minden vendég csoportot egy térségünkből jelentkező Önkormányzat és annak hasonló kulturális szervezete fogad. A program első két napjában a fogadó település szervez a helyi csoporttal közös műsorokat, ismerkedő programokat, szakmai eseményeket. A második két napban a rendezvényünk központi helyszínein rendezünk találkozó jellegű programokat, melyen egymással is ismerkedhetnek a vendégek. A VIDÉK ÜNNEPE - Ezen a két napon nagyszabású érték kiállítást és vásárt is szervezünk, melyen megjelennek a határon túliak által hozott helyi értékek, termékek, gasztronómiai különlegességek és a nálunk fellelhető hasonló produktumok. A szervezésbe és lebonyolításba bevonjuk az érintett Leader szervezeteket, szakembereket, azok határon túli partnereit. A fő program három településen zajlik: Iszkáz, Kiscsősz, Kispirit Az első két napban érintett fogadó települések: Doba, Somlóvásárhely, Devecser, Kemenesmagasi, Badacsonytördemic, Litér, Bodorfa, Magyarpolány További részprogramok A cigányság, mint a legnagyobb magyarországi kisebbség a kisebbségben élő határon túli magyarok mellett Beás Virágok Kiállítás a cigány kultúráról Kiállítás a Fláre Beás zenekar életének epizódjaiból, a cigányság kultúrájáról. Hagyományos cigány ételek készítése, cigány kulturális, totó, filmvetítések. Házigazda a Fláre Beás zenekar, vendégeik a

16 programon részt vevő cigány zenészek, a Romungro Gypsi Band, a Romano Trájo, a Romengo és mindenki, akit érdekel a romák világa. A VIDÉK ÜNNEPE- Zöldhagyomány Konzorcium ÉLŐ FORRÁS ZÖLDPATENT ÖKO-PACK A Kárpáti Ökocirkusz rendezvénysorozat állomása Az együttműködés célja olyan szemléletformáló kampányok és programok megvalósítása, melyekben a népi hagyományaink, az előző generációk hasznos tudása, a környezetkultúra és a fenntarthatóság alapelvei is megjelennek. A határon is átnyúló kezdeményezések várhatóan erős kapcsolatot létesítenek hasonló szervezetekkel a Kárpát-medencében és ellátják a lakosság hiteles tájékoztatását a környezetvédelemmel kapcsolatosan. Egy mondatban a szervezetek célja így foglalható össze: Összefogás a fiatal nemzedék kulturális, nemzeti, erkölcsi és agrárökológiai fejlődéstudatának sikeréért! A projekt során szeretnénk elérni a Kárpát-medencében élő fiatal felnőtt generációkat, amelyek már önálló háztartással, családdal rendelkeznek, valamint azokat, aki az önálló élet megkezdése előtt állnak még. Emellett kiemelt célcsoport az idősek korosztálya, mivel a régi szerves tudás sokuknál még megvan, illetve itt hiányoznak jelenleg a legjobban az alkalmazkodáshoz szükséges kompetenciák. Előbbi a szerves kultúra népszerűsítésében fog segíteni, utóbbit pedig a Projekt szeretné pozitív irányba megváltoztatni, bemutatott praktikáinak, jó gyakorlatainak segítségével. A Projekt 3 pillére: 1.) Hagyományápolás ÉLŐ FORRÁS 2.) Agrárökonómiai játszóház - ZÖLDPATENT 3.) Hulladékból Termék kiállítás Újratöltve és ÖKO-TÁR bemutató - ÖKO-PACK A VIDÉK ÜNNEPE Kiállítás az Élő Forrás Hungarikum Klub által felgyűjtött és feltérképezett helyi értékekről. A kiállítás a Somló-Sümeg-Ság térség értékeit mutatja be helyi termékek, fotóanyagok, filmvetítések és élő bemutatók, kulturális előadások formájában. A kiállítás helyszíne az iszkázi Faluház és az udvarában felállított rendezvénysátrak. Az itt felállított szabadtéri színpad lehetőséget ad a helyi kulturális szervezetek bemutatkozására.

17 Kiscsőszi visszamagyarító tanfolyam november vége - december eleje Helyszín: Kiscsősz Időpont november-december Résztvevők: külföldön élő magyarok Érintettek várható létszáma: 30 fő. Programunkkal azokat a külhoni magyarokat igyekszünk megcélozni, akik ritkán fordulnak meg az Anyaországban, vagy még egyáltalán nem jártak itthon. Az egy hetes időtartamú rendezvény egy hatalmas adag magyarságtudatot és magyar kultúrát injekcióz a résztvevők fejébe és szívébe. A résztvevők a világ bármely részéről jelentkezhetnek. A tanfolyam egy teljes hét időtartamú, minden nap kora reggeltől estig tartó aktív programmal. Programelemek: Elmélet: Néprajzi ismeretek (a magyar nyelvterület dialektusai, népesség szerkezete, alakulása,stb..) Népdalok, népzenei ismeretek A magyar irodalom nagyjai (kiemelten Nagy László, iszkázi születésű költőnk). Magyarságtudat az irodalomban Hagyományos élet, és gazdálkodás (haszonnövények, gyógynövények, haszonállatok ismerete) Történelmi áttekintés a magyarság évszázadairól Hadviselés, a katonáskodás kultúrája, íjászat, lovas íjászat, vadászat A vallás és a hagyomány kapcsolata, szokásrend, vallási ünnepek, munka ünnepek, emberélet fordulói. A magyar népviseletek tájegységi jellemzői, viselése Politika Kultúra Nemzet Gyakorlat: Magyar néptánc és daltanulás Magyar hagyományos játékok gyerekeknek és felnőtteknek Népi kézművesség praktikumai (kosár, seprű, edény és egyéb használati eszközök készítése) A ló a régi paraszti gazdaságban (ló megismerése, kezelése, befogása, lószerszámok megismerése, kocsi hajtás, körmölés, stb.) Erdő-mező értékei (hagyományos mezőgazdasági értékek, erdőgazdálkodási ismeretek a gyakorlatban, tematikus kirándulás, ház körüli munkálatok, gazdaházak látogatása formájában. Zsákolás, terménydarálás, széna-szalma kezelése, stb.) Bor és pálinka (látogatás kézműves borászokhoz a Somlóra és saját pálinkájukat készítő falusi gazdákhoz. Disznóvágás és feldolgozás magyar módra (feldolgozás az óltól az asztalig) Gulyásleves és pörkölt főzés, hájas pogácsa, rétes készítés

18 Kiscsőszi Búcsú A Szent Imre tiszteletére rendezett Imre napi Búcsút évszázados hagyomány alapján minden évben november második vasárnapján rendezi meg a falu. A búcsú ünnepe a 60-as évektől folyamatosan elvesztette vallási jelentőségét, egyre inkább az ócskaságoktól hemzsegő kirakodóvásárról, céllövöldéről és a harmadosztályú zenekarokat foglalkoztató bálokról kezdett szólni. A Kiscsőszön töltött évek alatt igyekeztünk újra nagyobb hangsúlyt helyezni az ünnep vallási jellegére. A falu katolikus templomában búcsú vasárnapján ünnepi szentmisén emlékeznek a hívek Szent Imrére és a Falu nagyjaira. A misén a az egyházi népi énekekből ad elő egy válogatást az általunk meghívott kórus. A misét követően a térség néptáncosai tartanak rövid előadást a Templom előtti téren, majd a Faluházba kísérik a vendégeket, ahol fellépnek Csögle és Kerta gyermek néptáncosai a Fajkusz Banda kíséretével. A templomban ezen a napon a régi egyházi ereklyékből rendezünk be kiállítást. Csögle és Kerta gyermek néptánccsoportjai: A csoportok évek óta működnek a magyarpolány Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tagszervezeteiként. Vezetőjük Gaschler Beáta néptánc pedagógus. Mindkét csoport stabil, fős létszámú, ami lehetővé teszi, hogy a heti rendszerességű foglalkozások során magas színvonalon sajátítsák el az adott évi táncanyagokat. A tánctudást tovább fokozza a fellépési lehetőséggel járó lelkesedés. Fajkusz Banda: Soproni illetőségű, tanárokból, zenepedagógusokból álló kiváló népzenekar. A Sopron Táncegyüttes állandó kísérőzenekara. Saját gyűjtéseiket és a Dunántúl népzenegyűjtőinek munkáit feldolgozva nemrégiben önálló cd lemezt jelentettek meg.

19 Regölés, ahogy régen is volt A regölés a Somló vidékének egyik legerősebben fennmaradt népszokása. Ennek ellenére legalább éve elveszett a falvak ünnepeiből. A fiatalok nem tartották fontosnak a hagyomány folytatását, az idősebbek pedig tekintettel arra, hogy nem volt, aki tovább örökítse a szokást lassan felhagytak a regölő házrajárással. Egyesületünk ezt a szokást is felelevenítette. Nagy László, Vígh Rudolf és Szécsi Margit közös iszkázi gyűjtőmunkájának köszönhetően fennmaradtak a jellegzetes helyi dallam és szöveg változatok, melyeket tagjaink megtanultak. Karácsony után, december 27-én az ország legkülönbözőbb vidékeiről gyűlnek össze társaink, akik mindannyian kiemelkedő néptáncosok, mesterek. A várhatóan főből álló csoport eredeti viseletekbe öltözve jár házról-házra. A regölés szokásjátékához illesztjük a jellemző karácsonyi és újévi köszöntőkből álló szöveges játékot. A programról mint ahogy minden évben fotókat, felvételt készítünk, mellyel archiváljuk a programot. A felvételek megtalálhatóak kiscsőszi szakmai házunkban.a regölés várható résztvevői: Hahn-Kakas István Örökös Aranysarkantyús Táncos, a Népművészet Ifjú Mestere (Székesfehérvár), Kádár Ignác Örökös Aranysarkantyús táncos, a Népművészet Ifjú Mestere (Csíkszentdomokos), Molnár Gábor Örökös Aranysarkantyús táncos, a Népművészet Ifjú Mestere (Ősi), Szabó Szilárd a Népművészet Ifjú Mestere (Tordas), Szabó Zsolt táncpedagógus (Karád), Lévai Péter a Magyar Táncművészeti Főiskola Adjunktusa (Miskolc), Végső Miklós Örökös Aranysarkantyús, a Népművészet Ifjú Mestere, Harangozó díjas (Üröm), Kovács Gábor Aranysarkantyús táncos (Magyarpolány), Kovács Norbert Örökös Aranysarkantyús táncos, a Népművészet Ifjú Mestere (Kiscsősz), illetve a fenti mesterek felnőtt táncos tanítványai.

X. Kiscsőszi Pajtafesztivál Hidak Kulturális Találkozó a Somló-Ság tengelyén Kiscsősz Iszkáz, Kispirit 2014. július 10-13.

X. Kiscsőszi Pajtafesztivál Hidak Kulturális Találkozó a Somló-Ság tengelyén Kiscsősz Iszkáz, Kispirit 2014. július 10-13. X. Kiscsőszi Pajtafesztivál Hidak Kulturális Találkozó a Somló-Ság tengelyén Kiscsősz Iszkáz, Kispirit 2014. július 10-13. Július 10. csütörtök Nap közben népzene, népdal és néptánc tanítás az Interaktív

Részletesebben

Beszámoló. Szólótáncosok továbbképzése, felkészítő hétvégéje Székesfehérváron október 6-7.

Beszámoló. Szólótáncosok továbbképzése, felkészítő hétvégéje Székesfehérváron október 6-7. Beszámoló Szólótáncosok továbbképzése, felkészítő hétvégéje Székesfehérváron 2018. október 6-7. Kétévente kerül megrendezésre országos szinten a gyermek, ifjúsági valamint felnőtt szólótánc verseny, különböző

Részletesebben

Együttélésben Kiscsőszön

Együttélésben Kiscsőszön Együttélésben Kiscsőszön A program időpontja: 2017. szeptember 15-16-17. A program helyszíne: Kiscsősz A program szervezője: Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület Érintettek létszáma: 1500 fő Az Élő Forrás

Részletesebben

Hírlevél április-május

Hírlevél április-május Hírlevél április-május A közelmúlt eseményei VBTE edzőtábor Kiscsőszön Kitűnő hangulatú edzőtábort tartott a Veszprém-Bakony Táncegyüttes Kiscsőszön. Április második hétvégéjén. A három napos programban

Részletesebben

XI. Őrségi Tökfesztivál

XI. Őrségi Tökfesztivál XI. Őrségi Tökfesztivál 2014. szeptember 26-28. Szeptember 26. (péntek) Őriszentpéter 10 00 Fókuszban a töktermesztés, konferencia Helyszín: Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság, Siskaszer 26/A Nagyrákos 18

Részletesebben

A Néphagyomány, mint turisztikai és vidékfejlesztési érték A népi kultúrával kapcsolatos programok, képzések eredménye Kiscsősz, a Somló térségében.

A Néphagyomány, mint turisztikai és vidékfejlesztési érték A népi kultúrával kapcsolatos programok, képzések eredménye Kiscsősz, a Somló térségében. A Néphagyomány, mint turisztikai és vidékfejlesztési érték A népi kultúrával kapcsolatos programok, képzések eredménye Kiscsősz, a Somló térségében. Eredmények, pozitívumok: o Helyben tartó erő o Kulturális

Részletesebben

Székely Támadt Vár Séta Lilike szamárral gyerekeknek 14:00 19:00 Kicsi kör és nagy kör a kedvenc szamarad hátán

Székely Támadt Vár Séta Lilike szamárral gyerekeknek 14:00 19:00 Kicsi kör és nagy kör a kedvenc szamarad hátán Dátum Óra Míves Emberek Sokadalma Programtervezet Helyszín Július 29. péntek 9:00 Fórum: Míves Emberek Sokadalma 1. nap Hagyományaink: A hagyományaink, a népművészet és a kézművesség szerepe a kulturális

Részletesebben

2011. évi rendezvénynaptár

2011. évi rendezvénynaptár 2011. évi rendezvénynaptár JANUÁR 12. Doni megemlékezés 21. Magyar Kultúra Napja 22. Német Nemzetiségi Nap 28. FEBRUÁR 1. Meseszínház - Kabóca Bábszínház 11. 12. Valentin napi party Kultúrház 26. Farsangi

Részletesebben

HIDAK HÍRLEVÉL TAVASZRA

HIDAK HÍRLEVÉL TAVASZRA HIDAK HÍRLEVÉL TAVASZRA A tavaszi szép időnek, lám, hogy mindenek örülnek. Erdők mezők megzöldülnek, A madarak zengedeznek. Kisütött a nap sugára, Az én rózsám ablakára Tündöklik gyémánt orcája, Ragyog

Részletesebben

HIDAK hírlevél. Újévi csapatunk. Kedves Néptáncosok, Népzenészek!

HIDAK hírlevél. Újévi csapatunk. Kedves Néptáncosok, Népzenészek! HIDAK hírlevél Kedves Néptáncosok, Népzenészek! Figyelmetekbe ajánljuk az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület honlapját. Látogassátok rendszeresen, küldjetek információkat! www.hidakforum.hu Újévi csapatunk

Részletesebben

NAGYECSEDI VERBUNK ÉS CSÁRDÁS VERSENY március Nemzetközi Néptáncfesztivál

NAGYECSEDI VERBUNK ÉS CSÁRDÁS VERSENY március Nemzetközi Néptáncfesztivál NAGYECSEDI VERBUNK ÉS CSÁRDÁS VERSENY 2018. március 10-11. Nemzetközi Néptáncfesztivál Tisztelt Táncosok! Örömmel tájékoztatjuk a szíves érdeklődőket, hogy a Rákóczi Kovács Gusztáv Hagyományőrző Együttes,

Részletesebben

2014. A XXV. Kalocsai Paprikafesztivál megszervezése szakmai beszámoló 2014.12.10.

2014. A XXV. Kalocsai Paprikafesztivál megszervezése szakmai beszámoló 2014.12.10. 2014. A XXV. Kalocsai Paprikafesztivál megszervezése szakmai beszámoló 2014.12.10. Szakmai beszámoló I. A rendezvény bemutatása A Kalocsai Paprikafesztivál és a Paprikás Ételek Főzőversenye a térség legnagyobb

Részletesebben

A «A Polgárok Európai Éve találkozó Szihalmon» projektet az Európai Unió finanszírozta az Európa a polgárokért program keretében

A «A Polgárok Európai Éve találkozó Szihalmon» projektet az Európai Unió finanszírozta az Európa a polgárokért program keretében EURÓPA A POLGÁROKÉRT A «A Polgárok Európai Éve találkozó Szihalmon» projektet az Európai Unió finanszírozta az Európa a polgárokért program keretében Az 1. alprogram, 1.1. pályázati típusra vonatkozóan

Részletesebben

Nádorvárosi Népművészeti Egyesület 2018/2019 I. félév programjai

Nádorvárosi Népművészeti Egyesület 2018/2019 I. félév programjai Nádorvárosi Népművészeti Egyesület 2018/2019 I. félév programjai 2018. szeptember 1. A Nádorvárosi Népművészeti Egyesület csatlakozott az Élő Forrás Alapfokú Művészeti Iskolához, aminek központja Devecser.

Részletesebben

Kaszás Attila Kulturális fesztivál 2015

Kaszás Attila Kulturális fesztivál 2015 Kaszás Attila Kulturális fesztivál 2015 Zsigárd 2015. július 13-augusztus 8. 2015. július 13-17. Kistérségi nyári kézműves tábor Helyszín: tájház Napi foglalkozások: 09:00-14:00 5 napon keresztül különböző

Részletesebben

22. BOLYAI NYÁRI AKADÉMIA 2014. Analitikus program

22. BOLYAI NYÁRI AKADÉMIA 2014. Analitikus program A nevelés egyet jelent azzal, hogy segítünk a gyermeknek valóra váltani lehetőségeit Kosztolányi Dezső 22. BOLYAI NYÁRI AKADÉMIA 2014 Differenciált oktatás, felzárkóztatás és tehetségápolás a A. Curriculáris

Részletesebben

23. BOLYAI NYÁRI AKADÉMIA 2015. Analitikus program

23. BOLYAI NYÁRI AKADÉMIA 2015. Analitikus program 23. BOLYAI NYÁRI AKADÉMIA 2015 "A nyelv írja a szöveget, a beszéd szövi a szellemet" Kántor Zoltán A kommunikációs kompetenciák fejlesztése tanórán A. Curriculáris szempontok Analitikus program 1. Tanfolyam

Részletesebben

XXVIII. Palócnapok és Megyei Vadásznap

XXVIII. Palócnapok és Megyei Vadásznap XXVIII. Palócnapok és Megyei Vadásznap 2014. július 11-12-13. Parád Nagyközség Önkormányzata és Bodony Község Önkormányzata szervezésében A rendezvény fővédnöke: Horváth László Országgyűlési képviselő

Részletesebben

PROGRAMOK JANUÁR. December 30 - február 17. Móri csata 170 kiállítás Helyszín: Lamberg-kastély, 12-es terem Információ: 22/

PROGRAMOK JANUÁR. December 30 - február 17. Móri csata 170 kiállítás Helyszín: Lamberg-kastély, 12-es terem Információ: 22/ PROGRAMOK 2019. JANUÁR December 30 - február 17. Móri csata 170 kiállítás Helyszín: Lamberg-kastély, 12-es terem Január 23. 18 óra MAGYAR KULTÚRA NAPJA 2019 Szólt az ember Jordán Tamás és Sebő Ferenc József

Részletesebben

Újra Devecserben zajlott a Bakony-Somló Népművészeti Találkozó

Újra Devecserben zajlott a Bakony-Somló Népművészeti Találkozó Újra Devecserben zajlott a Bakony-Somló Népművészeti Találkozó A program időpontja: 2017. június 2-3. A program helyszíne: Devecser A program szervezője: Apte Művészeti Egyesület Néptáncosok Baráti Köre,

Részletesebben

IV. Kiscsőszi Pajtafesztivál Kézművesek, népi iparművészek vására 2008. július 10-13.

IV. Kiscsőszi Pajtafesztivál Kézművesek, népi iparművészek vására 2008. július 10-13. IV. Kiscsőszi Pajtafesztivál Kézművesek, népi iparművészek vására 2008. július 10-13. Rendezők: Apte Művészeti Egyesület Néptáncosok Baráti Köre Kiscsősz Község Jövőjéért Alapítvány Kiscsősz Önkormányzata

Részletesebben

MUSICAL-re hangolva Egyesület 8100 Várpalota, Felsőinkám u.7. Telefon: 70 / 202 09 17 e-mail: musicalrehangolva@gmail.com www.musicalkurzus.hu MUSICAL-re hangolva Musical Stúdió KÉPZÉSI TERVE Felnőttképzési

Részletesebben

Hidak Hírlevél 2012 utolsó

Hidak Hírlevél 2012 utolsó Hidak Hírlevél 2012 utolsó Mikael Mihály Sinko Itt az ideje! Hogyan váltakoznak az évszakok, a napok? - nem zaklatnak; fokozatosan jönnek, mennek, mintha ráérnének; és sok örömöt ezáltal gerjeszthetnek

Részletesebben

A falusi vendéglátás, mint a helyi értékek kihasználásának lehetősége. Ricz András Regionális Tudományi Társaság Szabadka

A falusi vendéglátás, mint a helyi értékek kihasználásának lehetősége. Ricz András Regionális Tudományi Társaság Szabadka A falusi vendéglátás, mint a helyi értékek kihasználásának lehetősége Ricz András Regionális Tudományi Társaság Szabadka Helyi értékek - vonzerőleltár Kulturális hagyaték Természetvédelmi értékek Turisztikai

Részletesebben

Újvárosi városrészi nap. LEADER rendezvény. Beszámoló

Újvárosi városrészi nap. LEADER rendezvény. Beszámoló Újvárosi városrészi nap LEADER rendezvény Beszámoló A rendezvény helyszíne: 6800 Hódmezővásárhely, Széchenyi tér A rendezvény időpontja: 2012. július 21. A Visszhang utcai Olvasókör 12 éve rendezi meg

Részletesebben

2017. évi Városi rendezvényterv. 1. sz. melléklet. Ferenczné Fajta Mária. Készítette: I. Nemzeti, állami és önkormányzati ünnepségek

2017. évi Városi rendezvényterv. 1. sz. melléklet. Ferenczné Fajta Mária. Készítette: I. Nemzeti, állami és önkormányzati ünnepségek 1. sz. melléklet 2017. évi Városi rendezvényterv Készítette: Ferenczné Fajta Mária mb. intézményvezető I. Nemzeti, állami és önkormányzati ünnepségek I. Nemzeti és állami ünnepek Március 15. Az 1848/49-es

Részletesebben

Dévaványai Folkműhely Egyesület. Egyesületi beszámoló a Dévaványai Önkormányzat számára 2014.

Dévaványai Folkműhely Egyesület. Egyesületi beszámoló a Dévaványai Önkormányzat számára 2014. Dévaványai Folkműhely Egyesület Egyesületi beszámoló a Dévaványai Önkormányzat számára 2014. A Dévaványai Folkműhely Egyesület 2013. augusztus 12-én alakult azzal acéllal, hogy az alapszabályában lefektetett

Részletesebben

XVIII. N E M Z E T K Ö Z I N É P M Ű V É S Z E T I T Á B O R P R OGRAMJAI július 7-14.

XVIII. N E M Z E T K Ö Z I N É P M Ű V É S Z E T I T Á B O R P R OGRAMJAI július 7-14. XVIII. N E M Z E T K Ö Z I N É P M Ű V É S Z E T I T Á B O R P R OGRAMJAI 2013. július 7-14. A hét eseményei: 2013. július 7. vasárnap 10,00 Tábornyitó istentisztelet a református templomban - Közreműködnek:

Részletesebben

2011. ÉVI RENDEZVÉNYNAPTÁR ZALAEGERSZEGI KISTÉRSÉG

2011. ÉVI RENDEZVÉNYNAPTÁR ZALAEGERSZEGI KISTÉRSÉG 2011. ÉVI RENDEZVÉNYNAPTÁR ZALAEGERSZEGI KISTÉRSÉG JANUÁR Település Időpont Rendezvény Zalalövő Január 15. Informatikai és családi nap Nagylengyel Január 22. Asztalitenisz bajnokság Nagylengyel Január

Részletesebben

Élő Értékek a Somló-Ság Kulturális tengelyén XII. Kiscsőszi Pajtafesztivál

Élő Értékek a Somló-Ság Kulturális tengelyén XII. Kiscsőszi Pajtafesztivál Élő Értékek a Somló-Ság Kulturális tengelyén XII. Kiscsőszi Pajtafesztivál A program időpontja: 2017. július 9-17. A program helyszíne: Kiscsősz A program szervezője: Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület ei ülésére

ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület ei ülésére Iktatószám:21-3/2017/ALJEGYZ Ügyintéző: dr. Nagy Rusztem ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület 2017.02.22-ei ülésére Tárgy: Városi rendezvénynaptár összeállítása Tisztelt Képviselő-testület! A Képviselő-testület

Részletesebben

Visszatérő kulturális események:

Visszatérő kulturális események: Visszatérő kulturális események: Magyar Kultúra Napja: Minden év januárjában a Magyar Kultúra napja (január 22.) alkalmából egész hetes programsorozat várja Mezőberény lakosságát és az idelátogatókat.

Részletesebben

Ünnepi programok: 2013. augusztus 19-20. Programok: Augusztus 19.

Ünnepi programok: 2013. augusztus 19-20. Programok: Augusztus 19. Ünnepi programok: 2013. augusztus 19-20. Programok: Augusztus 19. időpont Szolnoki Művésztelep (kemence) Szolnoki Művésztelep (színpad) Kossuth-tér 7.00 Kemence felfűtése 9.00 Magyarok vásárának kezdete,

Részletesebben

KARNEVÁLI CIVIL KORZÓ

KARNEVÁLI CIVIL KORZÓ KARNEVÁLI CIVIL KORZÓ FELHÍVÁS A SAVARIA TÖRTÉNELMI KARNEVÁLON VALÓ RÉSZVÉTELRE CIVIL SZERVEZETEK számára és MŰVÉSZETI PRODUKCIÓKAT bemutató csoportok, zenekarok, együttesek, egyéni előadók számára SAVARIA

Részletesebben

XII. Őrségi Tökfesztivál

XII. Őrségi Tökfesztivál XII. Őrségi Tökfesztivál 2015. szeptember 25-27. Szeptember 25. (péntek) Őriszentpéter 10 00 Töktermesztői konferencia Helyszín: Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság, Siskaszer 26/A Nagyrákos 18 00 Egyszer

Részletesebben

MEGHÍVÓ. Dunavarsányi Napok 2011. június 2-5.

MEGHÍVÓ. Dunavarsányi Napok 2011. június 2-5. MEGHÍVÓ Dunavarsányi Napok 2011. június 2-5. 2011. június 2. csütörtök 18.00 óra A Dunavarsányi Napok rendezvénysorozat nyitóünnepsége, az Erkel Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Év végi Hangversenye

Részletesebben

Szakmai beszámoló. Rendezvény megnevezése: XXIII. Fazekas-találkozó. A rendezvény időpontja: június 12. Látogatók száma: kb.

Szakmai beszámoló. Rendezvény megnevezése: XXIII. Fazekas-találkozó. A rendezvény időpontja: június 12. Látogatók száma: kb. Szakmai beszámoló Rendezvény megnevezése: XXIII. Fazekas-találkozó A rendezvény időpontja: 2016. június 12. Látogatók száma: kb. 1000 fő Program részletezése: 23. alkalommal is sikeresen lezajlott a Fazekas-találkozó.

Részletesebben

Stein Júlia - Tátrai Ádám, témavezető: Klobusovszki Péter DLA

Stein Júlia - Tátrai Ádám, témavezető: Klobusovszki Péter DLA KICSSZŐSZ Stein Júlia - Tátrai Ádám, témavezető: Klobusovszki Péter DLA Kiscsősz Az elmúlt évek során a Somló térségének egyik legkisebb faluja, Kiscsősz kulturális virágzásnak indult. Művészeti táborok,

Részletesebben

RENDEZVÉNYNAPTÁR 2014. DECS

RENDEZVÉNYNAPTÁR 2014. DECS Hónap Február Rendezvény megnevezése 08. Katolikus bál 15. KISZE báb égetés Alapítványi Ház Rendezvény helyszíne Információ kérhető Telefonszám 15. Ovis farsang 22. Zenés farsangi készülődés Dohóczki Mónika

Részletesebben

RENDEZVÉNYNAPTÁR 2014. DECS

RENDEZVÉNYNAPTÁR 2014. DECS Hónap Február Rendezvény megnevezése 08. Katolikus bál 15. KISZE báb égetés Alapítványi Ház Rendezvény helyszíne Információ kérhető Telefonszám Alapítvány 20/283-2013 15. Ovis farsang 22. Zenés farsangi

Részletesebben

Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Weiner Leó Zeneiskola. Különös közzétételi listája

Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Weiner Leó Zeneiskola. Különös közzétételi listája Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Weiner Leó Zeneiskola Különös közzétételi listája Melléklet a 32/2008. (XI.24.) OKM rendelethez, 10. sz. melléklet a 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelethez 1. A pedagógusok

Részletesebben

VÁROSÜNNEP Rudabánya

VÁROSÜNNEP Rudabánya VÁROSÜNNEP Rudabánya Magyarország Európai Unióhoz csatlakozása 10. évfordulójának jegyében Programok III. Ásványgyűjtő Fesztivál, Rudabánya 2014. szeptember 5. VII. Városnap, Rudabánya 2014. szeptember

Részletesebben

S O M O G Y M E G Y E I M Ú Z E U M O K I G A Z G A T Ó S Á G A H Í R L E V É L

S O M O G Y M E G Y E I M Ú Z E U M O K I G A Z G A T Ó S Á G A H Í R L E V É L Kedves Látogatónk! S O M O G Y M E G Y E I Hírlevelünkben legújabb kiállításainkat és aktuális programjainkat ajánljuk figyelmébe! Programok: Népi kalendárium 2011.április 16. Februárban útjára indítottunk

Részletesebben

NTP-TV IV. Soproni Országos Szóló Néptáncverseny

NTP-TV IV. Soproni Országos Szóló Néptáncverseny NTP-TV-16-0129 IV. Soproni Országos Szóló Néptáncverseny Előzmények: Iskolánk 2016 decemberében hirdette meg a versenyt - ezt megelőzte egy szakmai egyeztetés, melyet intézményünk az ÖRÖKÍTŐ szervezettel

Részletesebben

Kedves Fesztivállátogató!

Kedves Fesztivállátogató! Kedves Fesztivállátogató! Szeretettel köszöntjük Önöket a tavaszi fesztiválok megrendezése alkalmából és örömmel invitáljuk programjainkra a siófoki Hajókikötőbe. Reményeink szerint olyan színvonalas programot

Részletesebben

Beszámoló Pályázati azonosító: NTP-AMI-13-0082

Beszámoló Pályázati azonosító: NTP-AMI-13-0082 Beszámoló Pályázati azonosító: NTP-AMI-13-0082 A zongorás tábor résztvevőinek a száma a tervezetthez képest jóval magasabb lett. Az eredetileg tervezett 25-30 gyermek helyett több mint 50 gyermek jelentkezett

Részletesebben

Takácsi Község Képviselőtestülete 4/2001. / III.20./ sz. rendelete a helyi közművelődésről

Takácsi Község Képviselőtestülete 4/2001. / III.20./ sz. rendelete a helyi közművelődésről Takácsi Község Képviselőtestülete 4/2001. / III.20./ sz. rendelete a helyi közművelődésről Takácsi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a többször módosított 1990. évi LXV. tv. 16.. / 1 / bekezdésében

Részletesebben

Program: 1. nap 9.00 9.45 Regisztráció

Program: 1. nap 9.00 9.45 Regisztráció Népművészeti Egyesületek Szövetségének hírlevele Ha problémája van a megjelenítéssel, kattintson ide. Novemberi küldöttgyűlés A NESZ soron következő küldöttgyűlését 2014. november 21-22-én tartja a Hotel

Részletesebben

Kacsóta Községi Önkormányzat 4/2004. (IV.19.) KT. Rendelete. a közművelődésről

Kacsóta Községi Önkormányzat 4/2004. (IV.19.) KT. Rendelete. a közművelődésről Kacsóta Községi Önkormányzat 4/2004. (IV.19.) KT. Rendelete a közművelődésről Kacsóta községi Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi közművelődési feladatok ellátása érdekében a kulturális javak

Részletesebben

A VÁLLALKOZÓK KLUBJÁNAK FELHÍVÁSA

A VÁLLALKOZÓK KLUBJÁNAK FELHÍVÁSA Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa 1. évfolyam 9. szám A VÁLLALKOZÓK KLUBJÁNAK FELHÍVÁSA PROGRAMAJÁNLÓ: MAGYAR ÍZEK - MAGYAR SZÍNEK 6. GASZTRONÓMIAI ÉS GYÜMÖLCSFESZTIVÁL,

Részletesebben

ADATLAP MINTA. AZ AJÁNLÓ MEGNEVEZÉSE Előadó_egyéni_művészeti ág megnevezése_település.pdf Kézműves_egyéni_termék megnevezés_település.

ADATLAP MINTA. AZ AJÁNLÓ MEGNEVEZÉSE Előadó_egyéni_művészeti ág megnevezése_település.pdf Kézműves_egyéni_termék megnevezés_település. ADATLAP MINTA Az alábbi adatok feltöltése szükséges, értelemszerűen a relevánsak. - Név (csoport/egyéni alkotó) - Elérhetőségek (cím, e-mail, telefonszám, honlap) - Képviselő neve, elérhetőségei - Művészeti

Részletesebben

Kedves Hímző Alkotó! A találkozó célja:

Kedves Hímző Alkotó! A találkozó célja: Kedves Hímző Alkotó! A Hagyományok Háza támogatásával 2017. május 12-13-án szervezzük meg az Országos Hímző Találkozót és Továbbképzést. Ennek keretében nyílik meg Dr. Illés Károlyné, Népi Iparművész,

Részletesebben

A NESZ soron következő küldöttgyűlését 2014. november 21 22 én tartja a Hotel Venturában (1119 Budapest, Fehérvári út 179.)

A NESZ soron következő küldöttgyűlését 2014. november 21 22 én tartja a Hotel Venturában (1119 Budapest, Fehérvári út 179.) Népművészeti Egyesületek Szövetségének hírlevele Novemberi küldöttgyűlés A NESZ soron következő küldöttgyűlését 2014. november 21 22 én tartja a Hotel Venturában (1119 Budapest, Fehérvári út 179.) Program:

Részletesebben

Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2009. november 25-i ülésére

Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2009. november 25-i ülésére 10220-1/2009. E L Ő T E R J E S Z T É S Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2009. november 25-i ülésére Tárgy: Kerekegyháza Város Önkormányzata 2010. évi rendezvénytervének elfogadása

Részletesebben

Célkitűzéseink. Programtervezet KÖZÖS ÉGBOLT ALATT MAGYARORSZÁGI NEMZETISÉGEK II. ORSZÁGOS TALÁLKOZÓJA. 2015. szeptember 4-5.

Célkitűzéseink. Programtervezet KÖZÖS ÉGBOLT ALATT MAGYARORSZÁGI NEMZETISÉGEK II. ORSZÁGOS TALÁLKOZÓJA. 2015. szeptember 4-5. KÖZÖS ÉGBOLT ALATT MAGYARORSZÁGI NEMZETISÉGEK II. ORSZÁGOS TALÁLKOZÓJA 2015. szeptember 4-5. www.nemzetisegitalalkozo.eu élkitűzéseink Nemzetiségeinknek évszázadokon keresztül megőrzött kulturális, gasztronómiai

Részletesebben

DÁTUM NAP PROGRAM SZERVEZŐ HELYSZÍN

DÁTUM NAP PROGRAM SZERVEZŐ HELYSZÍN DÁTUM NAP PROGRAM SZERVEZŐ HELYSZÍN Dátum hét napja Program Szervező Helyszín 2019.02.7 Csütörtök Vámos Miklós: Legközelebb majd sikerül 2019.02.8 Péntek Világjárók Hátizsákkal Vietnámtól Mexikóig 2019.02.14.

Részletesebben

CSUPOR KERT. Kulturális- és alkotóközpont az Őrségben KASZÁS A KULTURÁLIS HAGYATÉKÖRZO EGYESÜLET PAJTASZÍNHÁZ GALÉRIA PAJTASZÍNHÁZ GALÉRIA

CSUPOR KERT. Kulturális- és alkotóközpont az Őrségben KASZÁS A KULTURÁLIS HAGYATÉKÖRZO EGYESÜLET PAJTASZÍNHÁZ GALÉRIA PAJTASZÍNHÁZ GALÉRIA CSUPOR KERT Kulturális- és alkotóközpont az Őrségben KASZÁS A I KULTURÁLIS HAGYATÉKÖRZO EGYESÜLET V I S 1 Z Á K KASZÁS A I KULTURÁLIS HAGYATÉKÖRZO EGYESÜLET TÖRTÉNETÜNK Két évvel később egy újabb vállalkozásba

Részletesebben

VOKE Vasutas Művelődési Háza és Könyvtára Békéscsaba, Andrássy út Tel.: 66/

VOKE Vasutas Művelődési Háza és Könyvtára Békéscsaba, Andrássy út Tel.: 66/ A programjai 2017. 2017. január 16. Tücsök Peti zenés interaktív gyermekműsora 2017. január 23 február 14. Vasutas Galéria FISAIC fotókiállítás, megnyitó: január 23. 2017. január 27. Tabán Táncegyüttes

Részletesebben

Maros Megye. Konferál: Onodiné Csécsi Katalin. 11:30-12:30 Bekecs Néptáncegyüttes folklór előadása

Maros Megye. Konferál: Onodiné Csécsi Katalin. 11:30-12:30 Bekecs Néptáncegyüttes folklór előadása PROGRAMFÜZET 1 2019. május 10. péntek Maros Megye Konferál: Onodiné Csécsi Katalin 10:30-11:30 Fesztivál Hivatalos Nyitóünnepsége- A Szépszivárvány Táncegyüttes és Kovács Imre és népi zenekara közreműködésével

Részletesebben

DERECSKE VÁROS BÁLJÁRA,

DERECSKE VÁROS BÁLJÁRA, Felhívás! A Derecske Városi Mûvelõdési Központ és Könyvtár 2011. december 21-2012. január 2-ig zárva tart. Nyitás 2012. január 3-án. Derecske Város Önkormányzata tisztelettel meghívja Önt és partnerét

Részletesebben

A Sajnovics János Egyesített Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 2463 Tordas, Köztársaság út 1.

A Sajnovics János Egyesített Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 2463 Tordas, Köztársaság út 1. A Sajnovics János Egyesített Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 2463 Tordas, Köztársaság út 1. SZAKMAI BESZÁMOLÓJA Az NKA NÉPMŰVÉSZETI SZAKMAI KOLLÉGIUM 1904/1653 azonosító sz. elnyert

Részletesebben

FONYÓDI HARCSAFESZTIVÁL

FONYÓDI HARCSAFESZTIVÁL FONYÓDI HARCSAFESZTIVÁL 2013. szeptember 6 8. Gasztronómiai és Kulturális Rendezvény 2013. szeptember 06. péntek Helyszín: Kikötő, Szabadtéri színpad 20:00 Románia Magyarország Világbajnoki selejtező mérkőzés

Részletesebben

XI. ORSZÁGOS TEXTILES KONFERENCIA BÉKÉSCSABA 2008. MÁRCIUS 7-9.

XI. ORSZÁGOS TEXTILES KONFERENCIA BÉKÉSCSABA 2008. MÁRCIUS 7-9. XI. ORSZÁGOS TEXTILES KONFERENCIA BÉKÉSCSABA 2008. MÁRCIUS 7-9. A KONFERENCIA ÉS A PÁLYÁZATOK MEGHIRDETÔI: Békés Megyei Népmûvészeti Egyesület Hagyományok Háza Népmûvészeti Egyesületek Szövetsége A konferencia

Részletesebben

PREVENT ART 2. 2011. ÁPRILIS 7.

PREVENT ART 2. 2011. ÁPRILIS 7. PREVENT ART 2. Programok és Módszervásár a józanságért 2011. ÁPRILIS 7. ANGYALFÖLDI JÓZSEF ATTILA MŰVELŐDÉSI KÖZPONT PROGRAMISMERTETŐ A XIII. Kerületi Közművelődési Nonprofit Kft. Iránytű Ifjúsági Információs

Részletesebben

KALÁRIS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA 2013/2014. évi feladatterve OM azonosító: 100760

KALÁRIS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA 2013/2014. évi feladatterve OM azonosító: 100760 KALÁRIS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA 2013/2014. évi feladatterve OM azonosító: 100760 Kétegyháza, 2013. szeptember 02. Készítette: Halmi Zoltán intézményvezető KALÁRIS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA 2013/2014.

Részletesebben

1. Kheristangli sütés sváb nagymamákkal: Wunderland Kindergarten programja.

1. Kheristangli sütés sváb nagymamákkal: Wunderland Kindergarten programja. Német nemzetiségi gyermek, ifjúsági és felnıtt programok 2015. 1. melléklet Gyermek és ifjúsági programok 1. Kheristangli sütés sváb nagymamákkal: Wunderland Kindergarten programja. Helyszín:Wunderland

Részletesebben

Kulcsi Kemencés Kézműves Egyesület

Kulcsi Kemencés Kézműves Egyesület Kulcsi Kemencés Kézműves Egyesület a 10 évig sikeresen működő Mesterségek Bölcsője Alkotó napok elnevezésű rendezvény kapcsán jött létre 2008-ban, azokkal a segítőkkel, akik az évente egyszer megrendezésre

Részletesebben

Polgár város évi rendezvényterve. Bíró István Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtár. Készítette:

Polgár város évi rendezvényterve. Bíró István Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtár. Készítette: Polgár város 2018. évi rendezvényterve Készítette: Bíró István Művelődési igazgató I. Nemzeti, állami és önkormányzati ünnepségek Az Művelődési alapfeladata: a helyi közművelődési tevékenység támogatása,

Részletesebben

Beszámoló Tiszazugi Földrajzi Múzeum NKA 3507/00080

Beszámoló Tiszazugi Földrajzi Múzeum NKA 3507/00080 A TISZAZUGI FÖLDRAJZI MÚZEUM SZAKMAI BESZÁMOLÓJA A 2015. ÉVI MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJÁNAK MEGVALÓSÍTÁSÁRÓL A fény útja - Éjszaka a Tiszazugban címmel és tematikával került megrendezésre a programunk 2015 A Fény

Részletesebben

FEBRUÁR 2. Bolhapiac Petőfi Művelődési Ház

FEBRUÁR 2. Bolhapiac Petőfi Művelődési Ház at2013. évi rendezvénytervezet JANUÁR Helyszín 14. Doni megemlékezés Polgármesteri Hivatal 19. 22. Magyar Kultúra Napja Polgármesteri Hivatal 31. Szőlészet és borászat, Árkovics József borász előadása

Részletesebben

Az elmúlt időszakban történt Folytatjuk az építkezést

Az elmúlt időszakban történt Folytatjuk az építkezést 2011október 1 Ismét elkezdődött a tanév a Művészeti Iskolákban. Az elmúlt években a magyar néptáncélet soha nem látott magasságokba emelkedett a művészetoktatás állami segítésének és a megfelelően ellenőrzött

Részletesebben

Decemberi programok Sárospatakon és Környékén

Decemberi programok Sárospatakon és Környékén Turisztikai Hírlevél Tourinform Sárospatak Decemberi programok Sárospatakon és Környékén A Művelődés Háza és Könyvtára programjai: December 01. 17.00 óra Cserepes nap Értékes fazekas hagyománnyal bír Sárospatak.

Részletesebben

HÍRLEVÉL májusra. Az elmúlt időszak történései. Bakonyi táncok és dalok továbbképzése

HÍRLEVÉL májusra. Az elmúlt időszak történései. Bakonyi táncok és dalok továbbképzése HÍRLEVÉL májusra Kedves Címzettek! Figyelmetekbe ajánlom az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület aktuális hírlevelét. A programok számán látható, hogy a szép tavasz új lendületet is hozott a kulturális szervezetek

Részletesebben

Intézmény neve: Battonyai József Attila Művelődési Központ és Alapfokú Művészeti Iskola, Battonya, Fő u OM azonosítója:039472

Intézmény neve: Battonyai József Attila Művelődési Központ és Alapfokú Művészeti Iskola, Battonya, Fő u OM azonosítója:039472 Különös közzétételi lista - Alapfokú művészetoktatási intézmények [11/1994. (VI.8.) MKM rendelet, 10. sz. melléklet] 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és e hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához,

Részletesebben

Hortobágyi Hagyományőrző rendezvények projekt beszámoló

Hortobágyi Hagyományőrző rendezvények projekt beszámoló Hortobágyi Hagyományőrző rendezvények projekt beszámoló Célterület: A Hortobágyi LEADER HACS területén belüli közösségépítő rendezvények támogatása Célterület azonosító: 1 026 063 Pályázó: - neve: Hortobágy

Részletesebben

2010. december 10 23.

2010. december 10 23. 2010. december 10 23. Helyi termékek kóstolójával, helyi és szomszédos települések ünnepi műsoraival, karácsonyi kézműves játszóházzal, kiállítással és koncerttel várják az érdeklődőket! December 10. péntek

Részletesebben

ÓVODÁNK ÜNNEPEI RENDEZVÉNYEI ÓVODÁNK ÜNNEPEI

ÓVODÁNK ÜNNEPEI RENDEZVÉNYEI ÓVODÁNK ÜNNEPEI ÓVODÁNK ÜNNEPEI RENDEZVÉNYEI Óvodánk a hagyományőrzést, a népi kultúra ápolását egyik legfontosabb feladatának tekinti. Megteremtjük azt a miliőt, amelyben az óvodába lépés első pillanatától a nevelés

Részletesebben

Rendezvénynaptár 2015.

Rendezvénynaptár 2015. Rendezvénynaptár 2015. Hónap Nap Időpont Program Helyszín Szervező Január 18. 15 00 Magyar Kultúra Napja Művelődési Ház Művelődési Ház 30. közgyűlése Művelődési Ház Február 13. Tűzoltó közgyűlés Művelődési

Részletesebben

Tapolca Város Önkormányzata Képviselő-testületének 39/2012. (XII. 17.) önkormányzati rendelete

Tapolca Város Önkormányzata Képviselő-testületének 39/2012. (XII. 17.) önkormányzati rendelete Tapolca Város Önkormányzata Képviselő-testületének 39/2012. (XII. 17.) önkormányzati rendelete a helyi közművelődésről (módosítással egybefoglalva és lezárva: 2014. december 31.) Tapolca Város Önkormányzatának

Részletesebben

Intézmény neve: József Nádor Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény OM azonosítója: 032 462

Intézmény neve: József Nádor Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény OM azonosítója: 032 462 Különös közzétételi lista - Alapfokú művészetoktatási intézmények [11/1994. (VI.8.)MKM rendelet,10. sz. melléklet] 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv

Részletesebben

TARSADALOMTUDOMANYI DIAKTABOR

TARSADALOMTUDOMANYI DIAKTABOR TARSADALOMTUDOMANYI DIAKTABOR PROGRAMTERVEZET -- CSÍKSZENTDOMOKOS, 2016. AUGUSZTUS 23 28. AUGUSZTUS 23., KEDD 7.00 13.00 Érkezés, szálláshelyek elfoglalása Orchidea Panzió, Önkormányzati vendégház 13.00-14.00

Részletesebben

Különös közzétételi lista 2014-2015-ös tanév

Különös közzétételi lista 2014-2015-ös tanév Különös közzétételi lista 2014-2015-ös tanév Jogszabályi háttér: 229/2012 (VIII.28.) Kormány rendelet Az intézmény neve: Wesley-Da Capo Alapfokú Művészeti Iskola Címe: 2400 Dunaújváros, Március 15.tér

Részletesebben

DEBRECENI NYÁRI EGYETEM

DEBRECENI NYÁRI EGYETEM DEBRECENI NYÁRI EGYETEM Az anyanyelvi kultúra megőrzése idegennyelvi környezetben Grundtvig felnőtt tanulói műhely 2010. OKTÓBER 14 24. Október 14. csütörtök 12.00-14.00 Ebéd (Cívis Étterem) 14.00-16.00

Részletesebben

MUSICAL-re hangolva Egyesület Közhasznúsági Jelentése 2012.

MUSICAL-re hangolva Egyesület Közhasznúsági Jelentése 2012. MUSICAL-re hangolva Egyesület Közhasznúsági Jelentése 2012. TARTALOM 1. A szervezet alapadatai 2. A szervezet céljainak rövid leírása 3. Szöveges beszámoló a közhasznúsági tevékenységről 4. A költségvetési

Részletesebben

2014 év. Környezettisztasági hét

2014 év. Környezettisztasági hét 2014 év Környezettisztasági hét 2014. 04.10. Évek óta hagyományos program áprilisban a Kőszár-hegymenet, melyet egy takarítási akció előz meg. A környezettisztasági hét célja településünk szebbé tétele,

Részletesebben

Különös közzétételi lista - Alapfokú művészetoktatási intézmények. [11/1994. (VI.8. )MKM rendelet,10. sz. melléklet]

Különös közzétételi lista - Alapfokú művészetoktatási intézmények. [11/1994. (VI.8. )MKM rendelet,10. sz. melléklet] Különös közzétételi lista - Alapfokú művészetoktatási intézmények [11/1994. (VI.8. )MKM rendelet,10. sz. melléklet] 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv

Részletesebben

Az V. Muzsika Hídja Nemzetközi Fesztivál 2015

Az V. Muzsika Hídja Nemzetközi Fesztivál 2015 Az V. Muzsika Hídja Nemzetközi Fesztivál 2015 Bevezetés A Muzsika Hídja Fesztivál Szervezőbizottsága 2015-ben is megrendezi a Muzsika Hídja Nemzetközi Fesztivált Budapesten 2015. július 25-26-án, első

Részletesebben

Cantemus. IX. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál 2012. augusztus 16-21. Karvezetoi mesterkurzus Szabó Dénes vezetésével.

Cantemus. IX. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál 2012. augusztus 16-21. Karvezetoi mesterkurzus Szabó Dénes vezetésével. Cantemus IX. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál 2012. augusztus 16-21. Nyíregyháza Karvezetoi mesterkurzus Szabó Dénes vezetésével 2012. augusztus 15-22. Nyíregyháza A Fesztivál A Nyíregyházi Cantemus

Részletesebben

Beszámoló a Nemesnádudvar-Érsekhalma Német Nemzetiségi Általános Iskolában végzett nemzetiségi nevelésről-oktatásról

Beszámoló a Nemesnádudvar-Érsekhalma Német Nemzetiségi Általános Iskolában végzett nemzetiségi nevelésről-oktatásról Beszámoló a Nemesnádudvar-Érsekhalma Német Nemzetiségi Általános Iskolában végzett nemzetiségi nevelésről-oktatásról Iskolánk sajátos arculatának hosszú évtizedek óta meghatározó eleme a német nemzetiségi

Részletesebben

Javaslat az. Apátfalva népi hangszere a citera. települési értéktárba történő felvételéhez

Javaslat az. Apátfalva népi hangszere a citera. települési értéktárba történő felvételéhez Javaslat az Apátfalva népi hangszere a citera települési értéktárba történő felvételéhez Készítette: I. A JAVASLATTEVŐ ADATAI 1. A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás) neve: Tóth

Részletesebben

Különös közzétételi listája

Különös közzétételi listája Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Weiner Leó Zeneiskola Különös közzétételi listája Melléklet a 32/2008. (XI.24.) OKM rendelethez, 10. sz. melléklet a 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelethez 1. A pedagógusok

Részletesebben

2018. május 11. péntek - Maros megye napja

2018. május 11. péntek - Maros megye napja PROGRAMFÜZET 2018. május 11. péntek - Maros megye napja 08.30-10.00 Ünnepélyes megnyitó a Maros Művészegyüttes közremüködésével 11.00-12.00 Nyárádmenti és mezőmadarasi táncok a Maros Művészegyüttes előadásában,

Részletesebben

Nyírbátor Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2015.(II.25.) önkormányzati határozata

Nyírbátor Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2015.(II.25.) önkormányzati határozata Nyírbátor Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2015.(II.25.) önkormányzati határozata Nyírbátor Város 2015.évi Közművelődi Rendezvénytervének elfogadásáról A Képviselő-testület Nyírbátor Város

Részletesebben

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa MEGHÍVÓ

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa MEGHÍVÓ MEGHÍVÓ Vámosgálfalva Önkormányzata tisztelettel meghívja a Vámos Települések Szövetségének tag önkormányzatait és minden kedves érdeklődőt a 2010. június 4 6 án megrendezésre kerülő Vámos Települések

Részletesebben

CsengőFest. 2010. május 22. Meghívó

CsengőFest. 2010. május 22. Meghívó CsengőFest 2010. május 22. Meghívó A Szironta Együttes és a Sziront'Art Közhasznú Egyesület sok szeretettel meghívja Önt és családját a besnyői Faluház udvarára 2010. május 22-én (szombaton) 10 órára a

Részletesebben

Márványos Tamburazenekar

Márványos Tamburazenekar Márványos Tamburazenekar MŰSORAINK "Húzzad édes muzsikásom" - Magyar népi hangszerek, hangadó játékszerek bemutatója: Az interaktív előadás során a magyar népzene hangszereit mutatjuk be. Egy műsoron belül

Részletesebben

EGER VÁRA BARÁTAINAK KÖRE EGYESÜLET 3300 Eger, Vár 1. Alapítás éve: 1957 Adószám: 19923961-1-10 Számlaszám: OTP 11739009-20010070

EGER VÁRA BARÁTAINAK KÖRE EGYESÜLET 3300 Eger, Vár 1. Alapítás éve: 1957 Adószám: 19923961-1-10 Számlaszám: OTP 11739009-20010070 EGER VÁRA BARÁTAINAK KÖRE EGYESÜLET 3300 Eger, Vár 1. Alapítás éve: 1957 Adószám: 19923961-1-10 Számlaszám: OTP 11739009-20010070 Kedves Hagyományőrző! Fontos állomásához érkezett a Civil Csillagok, az

Részletesebben

Október 7. 14.00 óra: Idősek Világnapja - megyei rendezvény az életet az éveknek" Zm. Szövetség klubjai részére

Október 7. 14.00 óra: Idősek Világnapja - megyei rendezvény az életet az éveknek Zm. Szövetség klubjai részére PROGRAMJAINK: Keresztury Dezső Általános Művelődési Központ 8900 Zalaegerszeg, Landorhegyi út 21. Tel: 92/314-120, Fax: 92/815-522 E-mail: info@kereszturyamk.hu Október 7. 14.00 óra: Idősek Világnapja

Részletesebben

X. Gömör-Tornai Fesztivál TALPALATNYI CSEREHÁT

X. Gömör-Tornai Fesztivál TALPALATNYI CSEREHÁT 2010. X. Gömör Tornai Fesztivál Tornabarakony X. Gömör-Tornai Fesztivál TALPALATNYI CSEREHÁT Tornabarakony 2010. július 30. 1/9 A végleges program a tervezetthez képest az időjárás (árvizek, súlyos esőzések)

Részletesebben

Önéletrajz. Személyi adatok. Szakmai tapasztalat férjezett, 3 gyermek édesanyja népzenei tárgyak tanára, tanszakvezető

Önéletrajz. Személyi adatok. Szakmai tapasztalat férjezett, 3 gyermek édesanyja népzenei tárgyak tanára, tanszakvezető Önéletrajz Személyi adatok Név Szabó Ágnes Cím 1022 Budapest, Ruszti út 7. Telefonszám +36304790140 E-mail szaboo.agnes@gmail.com Születési év Családi állapot 1978 férjezett, 3 gyermek édesanyja Szakmai

Részletesebben