Andok országai. Dél-Amerika

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Andok országai. Dél-Amerika"

Átírás

1 Andok országai Dél-Amerika

2 Dél-Amerika népessége n 1/10-e őslakos indián n kreolok Dél-Amerikát gyarmatosító spanyolok és portugálok leszármazottai n sokszínűség népek keveredése meszticek mulattok

3 Emberfajták

4 Andok - Ismétlés 1. A kapott állítások közül válogassátok ki azokat, amik az Andokra vonatkoznak! 2. A hamis állításokat tegyétek igazzá úgy, hogy azok az Andokra vonatkozzanak!

5 Andok - Ismétlés 1. Területén a függőleges földrajzi övezetesség érvényesül. 2. A Földön itt futnak a legmagasabban az utak. 3. Területén található a Chimborazo, amelynek csúcsa a Föld középpontjától lévő legtávolabbi pont. 4. A területén lévő Potosi nevű településen még napjainkban is ezüstöt bányásznak. 5. Legmagasabb vulkánja a Mount St. Helens. 6. Itt található a Föld legmagasabb hegycsúcsa. 7. Jellegzetes, természetes környezetben is megtalálható állatai a vikunya és a guanakó.

6 Andok - Ismétlés 1. Területén a függőleges földrajzi övezetesség érvényesül. 2. A Földön itt futnak a legmagasabban az utak. 3. Területén található a Chimborazo, amelynek csúcsa a Föld középpontjától lévő legtávolabbi pont. 4. A területén lévő Potosi nevű településen még napjainkban is ezüstöt bányásznak. 5. Legmagasabb vulkánja a Mount St. Helens. 6. Itt található a Föld legmagasabb hegycsúcsa. 7. Jellegzetes, természetes környezetben is megtalálható állatai a vikunya és a guanakó.

7 Andok - Ismétlés 1. Területén a függőleges földrajzi övezetesség érvényesül. 2. A Földön itt futnak a legmagasabban az utak. 3. Területén található a Chimborazo, amelynek csúcsa a Föld középpontjától lévő legtávolabbi pont. 4. A területén lévő Potosi nevű településen még napjainkban is ezüstöt bányásznak. 5. Legmagasabb vulkánja a Mount St. Helens. 6. Itt található a Föld legmagasabb hegycsúcsa. 7. Jellegzetes, természetes környezetben is megtalálható állatai a vikunya és a guanakó.

8 Andok - Ismétlés 1. Területén a függőleges földrajzi övezetesség érvényesül. 2. A Földön itt futnak a legmagasabban az utak. 3. Területén található a Chimborazo, amelynek csúcsa a Föld középpontjától lévő legtávolabbi pont. 4. A területén lévő Potosi nevű településen még napjainkban is ezüstöt bányásznak. 5. Legmagasabb vulkánja a Mount St. Helens. 6. Itt található a Föld legmagasabb hegycsúcsa. 7. Jellegzetes, természetes környezetben is megtalálható állatai a vikunya és a guanakó.

9 Andok - Ismétlés 1. Területén a függőleges földrajzi övezetesség érvényesül. 2. A Földön itt futnak a legmagasabban az utak. 3. Területén található a Chimborazo, amelynek csúcsa a Föld középpontjától lévő legtávolabbi pont. 4. A területén lévő Potosi nevű településen még napjainkban is ezüstöt bányásznak. 5. Legmagasabb vulkánja a Mount St. Helens. 6. Itt található a Föld legmagasabb hegycsúcsa. 7. Jellegzetes, természetes környezetben is megtalálható állatai a vikunya és a guanakó.

10 Andok - Ismétlés 1. Területén a függőleges földrajzi övezetesség érvényesül. 2. A Földön itt futnak a legmagasabban az utak. 3. Területén található a Chimborazo, amelynek csúcsa a Föld középpontjától lévő legtávolabbi pont. 4. A területén lévő Potosi nevű településen még napjainkban is ezüstöt bányásznak. 5. Legmagasabb vulkánja a Mount St. Helens. 6. Itt található a Föld legmagasabb hegycsúcsa. 7. Jellegzetes, természetes környezetben is megtalálható állatai a vikunya és a guanakó.

11 Andok - Ismétlés 1. Területén a függőleges földrajzi övezetesség érvényesül. 2. A Földön itt futnak a legmagasabban az utak. 3. Területén található a Chimborazo, amelynek csúcsa a Föld középpontjától lévő legtávolabbi pont. 4. A területén lévő Potosi nevű településen még napjainkban is ezüstöt bányásznak. 5. Legmagasabb vulkánja a Mount St. Helens. 6. Itt található a Föld legmagasabb hegycsúcsa. 7. Jellegzetes, természetes környezetben is megtalálható állatai a vikunya és a guanakó.

12 Andok - Ismétlés 1. Területén a függőleges földrajzi övezetesség érvényesül. 2. A Földön itt futnak a legmagasabban az utak. 3. Területén található a Chimborazo, amelynek csúcsa a Föld középpontjától lévő legtávolabbi pont. 4. A területén lévő Potosi nevű településen még napjainkban is ezüstöt bányásznak. 5. Legmagasabb vulkánja a Mount St. Helens. 6. Itt található a Föld legmagasabb hegycsúcsa. 7. Jellegzetes, természetes környezetben is megtalálható állatai a vikunya és a guanakó.

13 Andok - Ismétlés 8. A területén helyezkedett el az Inka Birodalom. 9. Nyugatról az Atlanti-óceán határolja. 10. Egyáltalán nincsenek hófödte hegycsúcsai. 11. Legmagasabb pontja 8848 m. 12. Perui hegyláncai közül ered az Amazonas. 13. Három részre tagolhatjuk. Északról délre haladva: Északi-Andok, Középső-Andok, Déli-Andok. 14. Itt találhatóak a Föld legmagasabban fekvő lakott települései. 15. Egy óceáni és egy szárazföldi kőzetlemez ütközése során keletkezett.

14 Andok - Ismétlés 8. A területén helyezkedett el az Inka Birodalom. 9. Nyugatról az Atlanti-óceán határolja. 10. Egyáltalán nincsenek hófödte hegycsúcsai. 11. Legmagasabb pontja 8848 m. 12. Perui hegyláncai közül ered az Amazonas. 13. Három részre tagolhatjuk. Északról délre haladva: Északi-Andok, Középső-Andok, Déli-Andok. 14. Itt találhatóak a Föld legmagasabban fekvő lakott települései. 15. Egy óceáni és egy szárazföldi kőzetlemez ütközése során keletkezett.

15 Andok - Ismétlés 8. A területén helyezkedett el az Inka Birodalom. 9. Nyugatról az Atlanti-óceán határolja. 10. Egyáltalán nincsenek hófödte hegycsúcsai. 11. Legmagasabb pontja 8848 m. 12. Perui hegyláncai közül ered az Amazonas. 13. Három részre tagolhatjuk. Északról délre haladva: Északi-Andok, Középső-Andok, Déli-Andok. 14. Itt találhatóak a Föld legmagasabban fekvő lakott települései. 15. Egy óceáni és egy szárazföldi kőzetlemez ütközése során keletkezett.

16 Andok - Ismétlés 8. A területén helyezkedett el az Inka Birodalom. 9. Nyugatról az Atlanti-óceán határolja. 10. Egyáltalán nincsenek hófödte hegycsúcsai. 11. Legmagasabb pontja 8848 m. 12. Perui hegyláncai közül ered az Amazonas. 13. Három részre tagolhatjuk. Északról délre haladva: Északi-Andok, Középső-Andok, Déli-Andok. 14. Itt találhatóak a Föld legmagasabban fekvő lakott települései. 15. Egy óceáni és egy szárazföldi kőzetlemez ütközése során keletkezett.

17 Andok - Ismétlés 8. A területén helyezkedett el az Inka Birodalom. 9. Nyugatról az Atlanti-óceán határolja. 10. Egyáltalán nincsenek hófödte hegycsúcsai. 11. Legmagasabb pontja 8848 m. 12. Perui hegyláncai közül ered az Amazonas. 13. Három részre tagolhatjuk. Északról délre haladva: Északi-Andok, Középső-Andok, Déli-Andok. 14. Itt találhatóak a Föld legmagasabban fekvő lakott települései. 15. Egy óceáni és egy szárazföldi kőzetlemez ütközése során keletkezett.

18 Andok - Ismétlés 8. A területén helyezkedett el az Inka Birodalom. 9. Nyugatról az Atlanti-óceán határolja. 10. Egyáltalán nincsenek hófödte hegycsúcsai. 11. Legmagasabb pontja 8848 m. 12. Perui hegyláncai közül ered az Amazonas. 13. Három részre tagolhatjuk. Északról délre haladva: Északi-Andok, Középső-Andok, Déli-Andok. 14. Itt találhatóak a Föld legmagasabban fekvő lakott települései. 15. Egy óceáni és egy szárazföldi kőzetlemez ütközése során keletkezett.

19 Andok - Ismétlés 8. A területén helyezkedett el az Inka Birodalom. 9. Nyugatról az Atlanti-óceán határolja. 10. Egyáltalán nincsenek hófödte hegycsúcsai. 11. Legmagasabb pontja 8848 m. 12. Perui hegyláncai közül ered az Amazonas. 13. Három részre tagolhatjuk. Északról délre haladva: Északi-Andok, Középső-Andok, Déli-Andok. 14. Itt találhatóak a Föld legmagasabban fekvő lakott települései. 15. Egy óceáni és egy szárazföldi kőzetlemez ütközése során keletkezett.

20 Andok - Ismétlés 8. A területén helyezkedett el az Inka Birodalom. 9. Nyugatról az Atlanti-óceán határolja. 10. Egyáltalán nincsenek hófödte hegycsúcsai. 11. Legmagasabb pontja 8848 m. 12. Perui hegyláncai közül ered az Amazonas. 13. Három részre tagolhatjuk. Északról délre haladva: Északi-Andok, Középső-Andok, Déli-Andok. 14. Itt találhatóak a Föld legmagasabban fekvő lakott települései. 15. Egy óceáni és egy szárazföldi kőzetlemez ütközése során keletkezett.

21 Andok - Ismétlés 8. A területén helyezkedett el az Inka Birodalom. 9. Nyugatról az Atlanti-óceán határolja. 10. Egyáltalán nincsenek hófödte hegycsúcsai. 11. Legmagasabb pontja 8848 m. 12. Perui hegyláncai közül ered az Amazonas. 13. Három részre tagolhatjuk. Északról délre haladva: Északi-Andok, Középső-Andok, Déli-Andok. 14. Itt találhatóak a Föld legmagasabban fekvő lakott települései. 15. Egy óceáni és egy szárazföldi kőzetlemez ütközése során keletkezett.

22 Andok országai n Atlasz

23 Andok országai közös jellemzők n államforma: köztársaság n hivatalos nyelv: spanyol kecsua: Bolívia, Peru n fesztiválok n vallás: keresztény katolikus

24 Andok - Népesség n Az Andok melyik részén találhatóak a legnépesebb városok? Miért pont azokon a területeken? Atlasz 72. oldal Népsűrűség térkép

25 Andok gazdasága n - mezőgazdasági termékek előállítása ültetvények, teraszok n - ásványkincsek kitermelése /Bolívia: ónérc, Chile: rézérc, Peru: színes- és nemesfémek/ n Feladat: Főként milyen növényeket termesztenek az Andokban? Atlasz 71. oldal Mezőgazdaság térkép fő exportcikkek: kakaó, kávé, banán, dohány, búza, állati termékek /hús,bőr/

26 Machu Picchu

27 Foci az Andokban

28 Bolívia La Paz

29 Kolumbia /Bogota/ n feketegazdaság n kávé, kokalevél n El Dorado n fesztiválok, bikaviadalok

30 Ecuador /Quito/ n karnevál n panamakalap

31 Peru /Lima/ n kecsua indiánok - tengerimalac n 36 ünnep és munkaszüneti nap n Karnevál n Nazca-vonalak

32

33 Peru - Filmrészlet n Feladat: A filmrészlettel kapcsolatban írj 3 megjegyzést (gondolatot/véleményt/ érzést)!

34 Bolívia /La Paz/ n Potosi ezüstbánya n kokalevél + Peruban n karnevál, foci

35 Chile /Santiago/ n parrillada, borok n Fiesta n foci n Húsvét-sziget

36

37 Mai életmód és kultúra kialakulását befolyásoló tényezők??? n területi elhelyezkedésből adódó előnyök és hátrányok n éghajlat függőleges földrajzi övezetesség n természeti erőforrások /ásványkincsek/ n külső hatások gyarmatosítás n inka civilizáció hagyatékai

38 Lakoma az Andokban Képzeld magad elé, hogy családi összejövetel van nálatok. Milyen előkészületeket tesz a család a vendégek érkezése előtt? n Filmrészlet A filmrészleten látottak miben különböznek egy hagyományos magyar vendéglátástól?

39 Házi feladat n Tk oldal közepéig n Kontúrtérképen jelöld be az Andok országait és fővárosait. Az országok területét színezd ki használd az adott ország zászlójának színvilágát!

Z Á K L A D N É P O Z N A T K Y O A M E R I K E

Z Á K L A D N É P O Z N A T K Y O A M E R I K E Amerika dióhéjban Z Á K L A D N É P O Z N A T K Y O A M E R I K E Az Újvilág felfedezése Vikingek 10. és a 11. században (Golf áramlás, Feröer-szigetek, Grönland, Labrador áramlás a mai Boston területéig)

Részletesebben

ECUADOR, PERU, BOLÍVIA, CHILE

ECUADOR, PERU, BOLÍVIA, CHILE felfedezőutak ECUADOR, PERU, BOLÍVIA, CHILE KÖRUTAZÁS A világ legszebb és legmisztikusabb történelmi helyei közé tartoznak az Andok óriási hegyvonulatai között megbúvó titokzatos, több ezer éves ősi inka

Részletesebben

Peru Bolívia Overland és Inka Ösvény gyalogtúra

Peru Bolívia Overland és Inka Ösvény gyalogtúra Peru Bolívia Overland és Inka Ösvény gyalogtúra INDULÁS: 2016/10/22 UTAZÁS HOSSZA: 22 nap UTAZÁS TÍPUSA: Overland kalandtúra LÉTSZÁM: 18-24 fő ÁR: 2000 USD + 500 USD 1. nap: PERU LIMA Az esti órákban érkezünk

Részletesebben

Inti Raymi Fesztivál, az inka kultúra élő öröksége Peru

Inti Raymi Fesztivál, az inka kultúra élő öröksége Peru INDULÁS: 2016/06/17 Inti Raymi Fesztivál, az inka kultúra élő öröksége Peru UTAZÁS HOSSZA: 11 nap UTAZÁS TÍPUSA: Tailormade kaland 1. nap: LIMA Az időeltolódás miatt indulásunk napján megérkezünk Peruba.

Részletesebben

Inti Raymi Fesztivál, az inka kultúra élő öröksége Peru

Inti Raymi Fesztivál, az inka kultúra élő öröksége Peru Inti Raymi Fesztivál, az inka kultúra élő öröksége Peru 1. nap: LIMA Az időeltolódás miatt indulásunk napján megérkezünk Peruba. Az esti órákban érkezünk Limába. Szállásunkra utazunk, aminek közelében

Részletesebben

Peru Bolívia Overland és Inka Ösvény gyalogtúra

Peru Bolívia Overland és Inka Ösvény gyalogtúra Peru Bolívia Overland és Inka Ösvény gyalogtúra 1. nap: PERU LIMA Az időeltolódás miatt indulásunk napján, az esti órákban érkezünk Európából Peru fővárosába. A repülőtérről Lima Miraflores negyedébe utazunk

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, július 4. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, július 4. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. július 4. (OR. en) 10986/17 ADD 1 GAF 38 FIN 454 FEDŐLAP Küldi: Az átvétel dátuma: 2017. június 29. Címzett: az Európai főtitkára részéről Jordi AYET PUIGARNAU igazgató

Részletesebben

A prekolumbiánus kultúrák spanyol leigázása, a konkvisztádorok hódításai (a 9. tétel része)

A prekolumbiánus kultúrák spanyol leigázása, a konkvisztádorok hódításai (a 9. tétel része) A prekolumbiánus kultúrák spanyol leigázása, 1 A prekolumbiánus kultúrák spanyol leigázása, a konkvisztádorok hódításai (a 9. tétel része) A Mezo-Amerikában virágzó két kiemelkedő posztklasszikus civilizáció

Részletesebben

CHILE I. AZ ORSZÁG TÁRSADALMI-GAZDASÁGI HELYZETE. 1. Általános információk

CHILE I. AZ ORSZÁG TÁRSADALMI-GAZDASÁGI HELYZETE. 1. Általános információk CHILE I. AZ ORSZÁG TÁRSADALMI-GAZDASÁGI HELYZETE 1. Általános információk Hivatalos megnevezés Államforma Főváros Chilei Köztársaság köztársaság Santiago de Chile Terület 756 950 km 2 Népesség 16 601 707

Részletesebben

Concursul de geografie Teleki Sámuel Földrajzverseny Geografie fizică generală - Természetföldrajz 2013 május 11. Feladatlap

Concursul de geografie Teleki Sámuel Földrajzverseny Geografie fizică generală - Természetföldrajz 2013 május 11. Feladatlap Concursul Multidisciplinar BOLYAI FARKAS Tantárgyverseny, Concursul pe ţară al liceelor cu predare în limba maghiară - Magyar tannyelvű középiskolák országos vetélkedője Concursul de geografie Teleki Sámuel

Részletesebben

Peru Hasznos Információ

Peru Hasznos Információ Peru Hasznos Információ Peru maga az élı történelem. Kevés olyan hely van a Földön, mely olyan múlttal büszkélkedhet, mint ez a dél-amerikai ország. Az ısi korok emlékei viszonylag jó állapotban maradtak

Részletesebben

Peru, Bolívia: Salkantay-ösvény, (Salar de Uyuni)

Peru, Bolívia: Salkantay-ösvény, (Salar de Uyuni) Peru, Bolívia: Salkantay-ösvény, (Salar de Uyuni) Peru és Bolívia legjava, az Andok hegyei között a Titicaca-tótól La Paz-ig, kirándulással a Machu Picchu-hoz az inkánál is inkább ösvényen: a Salkantay-útvonalon.

Részletesebben

OKTV 2005/2006 I. forduló földrajz

OKTV 2005/2006 I. forduló földrajz 2 EGYSZERŰ VÁLASZTÁS OKTV 2005/2006 I. forduló földrajz Útmutató: E feladatokban egy kérdés és öt válasz található. Minden ilyen típusú feladatban egy válasz teljesen helyes, ezt kell kiválasztania és

Részletesebben

1. Á L P P I Ó C 6. R A K A S Z 2. L Á K A S N Y A R A 7. Ö L T Ő S Ü V 3. K Ó S B A R E G E N I C 8. G Y A N E L E P

1. Á L P P I Ó C 6. R A K A S Z 2. L Á K A S N Y A R A 7. Ö L T Ő S Ü V 3. K Ó S B A R E G E N I C 8. G Y A N E L E P 1. forduló 7 8. osztály Iskola neve: Csapattagok neve: Beküldési határidő: 2014. február 14. Hétvezér Általános Iskola A 2. fordulóba bejutott csapatok nevét honlapunkon nézhetik meg 03.04-től. Elérhető

Részletesebben

Ismerkedés a kontinensekkel és az ott élő emberek kultúrájával, életével

Ismerkedés a kontinensekkel és az ott élő emberek kultúrájával, életével Ismerkedés a kontinensekkel és az ott élő emberek kultúrájával, életével diákmelléklet ÉN ÉS A VILÁG 5. évfolyam 111 D1 Történetek a Földről Vasco da Gama A XIV XV. századi Európába sokféle kereskedelmi

Részletesebben

Ahol a nők hordják a kalapot

Ahol a nők hordják a kalapot Ahol a nők hordják a kalapot Oly sokmindet olvasott a könyvekben, hallott és látott a televízióban az 1,3 millió négyzetkilométeres délamerikai országról, Peruról az ember, hogy joggal hihetné, a tengernyi

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz: A TANÁCS HATÁROZATA

MELLÉKLET. a következőhöz: A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014.5.26. COM(2014) 295 final ANNEX 1 MELLÉKLET a következőhöz: A TANÁCS HATÁROZATA az egyrészről az Európai Unió és tagállamai, másrészről Kolumbia és Peru között létrejött

Részletesebben

Évszázados felelősséggel az egészségért

Évszázados felelősséggel az egészségért Évszázados felelősséggel az egészségért 3 A Richter Gedeon Nyrt. Magyarországi központú, innovációra épülő specializált multinacionális gyógyszercég. A magyar irányítású Richter tevékenysége vertikálisan

Részletesebben

Péntek Esti Hangtárlat

Péntek Esti Hangtárlat Péntek Esti Hangtárlat zenés estek péntekenként a Velencei-tavi Galériában 2016. programok VELENCEI-TAVI GALÉRIA, AGÁRD SIGRAY U. 1. 2016. június 17. 18.00 h Dudás Márta zongoraművésznő és tanítványai

Részletesebben

Atahualpa és Huáscar. Andokbeli országok, Bolívia, Ecuador és Peru néhány történelemkönyvének összehasonlítása (Letenyei László) Bevezetés

Atahualpa és Huáscar. Andokbeli országok, Bolívia, Ecuador és Peru néhány történelemkönyvének összehasonlítása (Letenyei László) Bevezetés 2008. Budapest, TeTT könyvek, ISBN 978-963-503-375-1 29 Atahualpa és Huáscar. Andokbeli országok, Bolívia, Ecuador és Peru néhány történelemkönyvének összehasonlítása (Letenyei László) Eredetileg megjelent:

Részletesebben

Ecuador Overland Egyenlítői kalandtúra Amazóniától a Galápagos-szigetekig

Ecuador Overland Egyenlítői kalandtúra Amazóniától a Galápagos-szigetekig Ecuador Overland Egyenlítői kalandtúra Amazóniától a Galápagos-szigetekig 1. nap: ECUADOR QUITO Az időeltolódás miatt már indulásunk napján megérkezünk Ecuador fővárosába, Quito-ba. Az egyenlítői ország

Részletesebben

HANGTÁRLAT 2016 VELENCEI-TAVI GALÉRIA, AGÁRD

HANGTÁRLAT 2016 VELENCEI-TAVI GALÉRIA, AGÁRD HANGTÁRLAT 2016 VELENCEI-TAVI GALÉRIA, AGÁRD DUDÁS MÁRTA ZONGORAMŰVÉSZ ÉS TANÍTVÁNYAI KONCERTJE Betiltják a komolyzenét Gárdonyban? Klassz(ikus) koncert a láthatáron Tudod mi a különbség a komolyzenei

Részletesebben

Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK

Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK Gazdaságföldrajz Az integráció földrajza 2013. Mi az integráció? egyesülés összefonódás összefogás beilleszkedést, vagy beolvasztást, hozzácsatolást jelenthet

Részletesebben

4500 méteren, a salakos-kôtörmelékes fennsíkon földgyaluval kialakított úton haladunk

4500 méteren, a salakos-kôtörmelékes fennsíkon földgyaluval kialakított úton haladunk OJOS DEL SALADO 4500 méteren, a salakos-kôtörmelékes fennsíkon földgyaluval kialakított úton haladunk nemzetközi útvonalon, a chilei oldalon, de az argentin határhegyek is ide látszanak. Néhány hete erre

Részletesebben

AMERIKA A TÉRKÉPEN AMERIKA NÉPESSÉGE

AMERIKA A TÉRKÉPEN AMERIKA NÉPESSÉGE AMERIKA A TÉRKÉPEN 1. Fekvése: a nyugati félgömb földrésze Tengeri határai: a) Csendes-óceán b) Atlanti-óceán c) Jeges-tenger Szigetei: d) Grönland e) Nyugat-indiai-szigetvilág (Kuba) f) Tűzföld 2. Tájai:

Részletesebben

Magyar fékszakértő az Andok vasútjain

Magyar fékszakértő az Andok vasútjain Dr. HELLER GYÖRGY nyugdíjas MÁV igazgató Magyar fékszakértő az Andok vasútjain Összefoglaló A tanulmány szerzője 1975-ben tanácsadóként járt a Perui Államvasútnál. Feladata az ott féktechnikai okok miatt

Részletesebben

TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ-FÖLDTAN VERSENY MEGYEI (FŐVÁROSI) DÖNTŐJÉNEK FELADATLAPJA

TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ-FÖLDTAN VERSENY MEGYEI (FŐVÁROSI) DÖNTŐJÉNEK FELADATLAPJA TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ-FÖLDTAN VERSENY MEGYEI (FŐVÁROSI) DÖNTŐJÉNEK FELADATLAPJA 7. osztály 2008. Sorszám:. Megye (főváros). Ú T M U T A T Ó A feladatlap megoldásához segédeszköz nem használható!

Részletesebben

másrészről Kolumbia és Peru közötti kereskedelmi megállapodáshoz, Ecuador csatlakozásának figyelembevétele céljából

másrészről Kolumbia és Peru közötti kereskedelmi megállapodáshoz, Ecuador csatlakozásának figyelembevétele céljából Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. október 12. (OR. en) 7621/16 Intézményközi referenciaszám: 2016/0091 (NLE) WTO 84 SERVICES 9 COLAC 23 JOGALKOTÁSI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK Tárgy: Csatlakozási jegyzőkönyv

Részletesebben

ÉLŐ ERDÉLY EGYESÜLET. Csíkajnád. HONISMERETI ESSZÉ Bakó Katalin Csíkajnád Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium

ÉLŐ ERDÉLY EGYESÜLET. Csíkajnád. HONISMERETI ESSZÉ Bakó Katalin Csíkajnád Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium ÉLŐ ERDÉLY EGYESÜLET Csíkajnád HONISMERETI ESSZÉ Bakó Katalin Csíkajnád Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium 2014 0 Csíkajnád Csíkszeredától 20 kilométernyi távolságra lévő 600 lelket számlálókis falu.több

Részletesebben

Tanítási tervezet. II. Az óra típusa: ismereteket elmélyítő és új ismereteket feldolgozó óra

Tanítási tervezet. II. Az óra típusa: ismereteket elmélyítő és új ismereteket feldolgozó óra Tanítási tervezet I. Alapadatok Az óra időpontja: 2016. 11. 18. Az iskola megnevezése: ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium Az iskola címe: 1088, Budapest Trefort utca 8. Osztály: 9.A Tanít: Domján

Részletesebben

FÖLDRAJZ (szakközépiskola 3 óra)

FÖLDRAJZ (szakközépiskola 3 óra) FÖLDRAJZ (szakközépiskola 3 óra) A földrajzoktatás megismerteti a tanulókat a szűkebb és tágabb környezet természeti és társadalmi-gazdasági, valamint környezeti jellemzőivel, folyamataival, a környezetben

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Földrajz középszint 0613 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 16. FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM I. rész 1. FELADAT 1. Skandináv-hegység 2. Svédország

Részletesebben

Spanyol C2 1 1 128 nyelvi programkövetelmény

Spanyol C2 1 1 128 nyelvi programkövetelmény Spanyol C2 1 1 128 nyelvi programkövetelmény A javaslattevő alapadatai Javaslatot benyújtó neve New York Nyelviskola Képzési és Vizsgacentrum Kft. A nyelvi képzésre vonatkozó adatok Nyelv megnevezése Nyelvi

Részletesebben

Földrajz a gimnáziumok 9 10. évfolyama számára FÖLDÜNK KÖRNYEZETÜNK ALAPELVEK, CÉLOK

Földrajz a gimnáziumok 9 10. évfolyama számára FÖLDÜNK KÖRNYEZETÜNK ALAPELVEK, CÉLOK Földrajz a gimnáziumok 9 10. évfolyama számára FÖLDÜNK KÖRNYEZETÜNK ALAPELVEK, CÉLOK A Földünk környezetünk műveltségi terület megismerteti a tanulókat a szűkebb és tágabb környezet természeti és társadalmi-gazdasági

Részletesebben

A 2009/2010. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első (iskolai) forduló FÖLDRAJZ FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP

A 2009/2010. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első (iskolai) forduló FÖLDRAJZ FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP Oktatási Hivatal Munkaidő: 240 perc Elérhető pontszám: 200 pont ÚTMUTATÓ A 2009/2010. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első (iskolai) forduló FÖLDRAJZ FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP A munka megkezdése

Részletesebben

FÖLDRAJZ (gimnázium 2+2)

FÖLDRAJZ (gimnázium 2+2) FÖLDRAJZ (gimnázium 2+2) A földrajzoktatás megismerteti a tanulókat a szűkebb és tágabb környezet természeti és társadalmigazdasági, valamint környezeti jellemzőivel, folyamataival, a környezetben való

Részletesebben

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 12. FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 12. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

HELYI TANTERV FÖLDÜNK ÉS KÖRNYEZETÜNK 9-10. ÉVFOLYAM

HELYI TANTERV FÖLDÜNK ÉS KÖRNYEZETÜNK 9-10. ÉVFOLYAM HELYI TANTERV FÖLDÜNK ÉS KÖRNYEZETÜNK 9-10. ÉVFOLYAM CÉLOK ÉS FELADATOK A tanulók ismerjék meg szűkebb és tágabb földrajzi környezetük természeti és társadalmi, gazdasági jellemzőit, folyamatait. Ismerjék

Részletesebben

Az amerikai konyhára igen nagy befolyással van a gyorsan elkész ételek gigantikus választv. lasztéka is. ragu receptje, amelyet fagyasztott zöldbabbz

Az amerikai konyhára igen nagy befolyással van a gyorsan elkész ételek gigantikus választv. lasztéka is. ragu receptje, amelyet fagyasztott zöldbabbz USA gasztronómi miája Az amerikai konyhára igen nagy befolyással van a gyorsan elkész szíthető, előre gyártott ételek gigantikus választv lasztéka is. Az amerikai zöldbab z ragu receptje, amelyet fagyasztott

Részletesebben

Mellékelten továbbítjuk a delegációknak a COM(2015) 220 final számú dokumentumot.

Mellékelten továbbítjuk a delegációknak a COM(2015) 220 final számú dokumentumot. Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2015. május 27. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2015/0112 (COD) 9288/15 JAVASLAT Küldi: Az átvétel dátuma: 2015. május 26. Címzett: Biz. dok. sz.: Tárgy: az Európai

Részletesebben

Az inkák nyomában Peru kulturális kincsei

Az inkák nyomában Peru kulturális kincsei Ár: 535.000 Ft-tól Az inkák nyomában Peru kulturális kincsei Utazás: repülővel, menetrend szerinti járattal, átszállással Elhelyezés: helyi 3-4*-os szállodákban, kétágyas szobákban Ellátás: reggeli, 8

Részletesebben

Uniós vetélkedő I. 1. sz. melléklet Épületek. 1. Athén - Akropolisz

Uniós vetélkedő I. 1. sz. melléklet Épületek. 1. Athén - Akropolisz Uniós vetélkedő I. 1. sz. melléklet Épületek 1. Athén - Akropolisz 2. Párizs Notre-Dame székesegyház 3. London Tower híd 4. Róma Colosseum 5. Stonehenge - Anglia 6. Országház - Magyarország 2. sz. melléklet

Részletesebben

II. LATIN-AMERIKAI NAPOK

II. LATIN-AMERIKAI NAPOK II. LATIN-AMERIKAI NAPOK 2010. szeptember 3-5. Millenáris Park, Jövő Háza (B csarnok, Galéria) Állandó programok minden nap 10.00 18.00 között: COLORES DE IBEROAMÉRICA / IBERO-AMERIKA SZÍNEI - fénykép-

Részletesebben

A világnépesség térbeli eloszlása, a népsûrûség

A világnépesség térbeli eloszlása, a népsûrûség A világn gnépesség g térbeli t eloszlása, sa, a népsûrûség 60 30 0 Fõ/km 2 < 1 30 1-10 11-25 26-50 51-100 101-200 > 200 A világn gnépesség g rasszok, nyelvek és s vallások szerinti megoszlása sa Rassz

Részletesebben

AZ EGYHÁZ LATIN-AMERIKÁBAN

AZ EGYHÁZ LATIN-AMERIKÁBAN MUSTÓ PÉTER 1935-ben született Derecskén. Jezsuita szerzetes. Kilencéves korától külföldön élt. Franciaországban és Németországban tanult, 1963- ban Frankfurtban szentelték pappá. 1991-ben tért vissza

Részletesebben

TTIP tárgyalások. Tarpataki Tamás főosztályvezető Földművelésügyi Minisztérium. 2016. Február 12.

TTIP tárgyalások. Tarpataki Tamás főosztályvezető Földművelésügyi Minisztérium. 2016. Február 12. TTIP tárgyalások Tarpataki Tamás főosztályvezető Földművelésügyi Minisztérium 2016. Február 12. 1 Miért kell(ett) a TTIP? (kiváltó tényezők) A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) 2001 óta zajló sikertelen

Részletesebben

Egy kiállítás képeire A lepkész felfedezései és a grafikus megvalósításai. Bálint Zsolt Állattár Lepkegyűjtemény

Egy kiállítás képeire A lepkész felfedezései és a grafikus megvalósításai. Bálint Zsolt Állattár Lepkegyűjtemény Egy kiállítás képeire A lepkész felfedezései és a grafikus megvalósításai Bálint Zsolt Állattár Lepkegyűjtemény 2000 őszén kiállítást terveztünk Szappanos Albert rovarillusztrátorral. Én adtam a lepkéket

Részletesebben

A NÉGY DIMENZIÓ VIADALA 3-4. OSZTÁLY 2.FORDULÓ NAGY/TÁVOL

A NÉGY DIMENZIÓ VIADALA 3-4. OSZTÁLY 2.FORDULÓ NAGY/TÁVOL A NÉGY DIMENZIÓ VIADALA 3-4. OSZTÁLY 2.FORDULÓ NAGY/TÁVOL A csapat neve: _ Iskolátok: Szerezhető pontszám: 100 pont Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2017. április 3. Beküldési cím: Abacusan Stúdió,

Részletesebben

Móricz János kutatásainak összefoglalása

Móricz János kutatásainak összefoglalása Móricz János kutatásainak összefoglalása Hary Györgyné (1977) A Harvard Egyetemnek a Peapody Museum jelentette, hogy a Puebla-ba (Mexikó) kiküldött kutatócsoportjuk, az ott lefolytatott ásatások leletanyagából

Részletesebben

IZRAEL. A bevándorlók országa

IZRAEL. A bevándorlók országa IZRAEL A bevándorlók országa Fekvés A Földközi-tenger partján az arab világ afrikai és ázsiai része közé ékelődő kis ország kiterjedése kevesebb, mint 22 ezer km 2. Palesztin autonóm területe 5997 km

Részletesebben

Dél-Amerika nagykörút

Dél-Amerika nagykörút Rio de Janeiro 23 03.22. 10.11. Dél-Amerika nagykörút Peru Bolívia Chile Argentína Uruguay Brazília 1-3. : Budapest Lima Paracas Nemzeti Park Utazás Budapestről átszállással Peru fővárosába, Limába. Szállás

Részletesebben

TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ-FÖLDTAN VERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐJÉNEK FELADATLAPJA

TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ-FÖLDTAN VERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐJÉNEK FELADATLAPJA TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ-FÖLDTAN VERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐJÉNEK FELADATLAPJA 8. osztály 2007. Elért pontszám: Javította: Ellenőrizte: Ú T M U T A T Ó A feladatlap megoldásához segédeszköz nem használható!

Részletesebben

Azonosító jel: FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2009. május 14. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2009. május 14. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 14. FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 14. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Machu Picchu hercegei: Játékszabályok A JÁTÉK ELEMEI

Machu Picchu hercegei: Játékszabályok A JÁTÉK ELEMEI Machu Picchu hercegei: Játékszabályok A JÁTÉK ELEMEI 201 fa jelölő: 1 Időjelző (narancssárga) 8 Nyolcszögű templomkő (világosszürke) Árucikkek: 28 láma, 28 kokacserje, 28 agyagedény, 28 szövet Játékosbábuk

Részletesebben

FÖLDÜNK ÉS KÖRNYEZETÜNK

FÖLDÜNK ÉS KÖRNYEZETÜNK FÖLDÜNK ÉS KÖRNYEZETÜNK ALAPELVEK, CÉLOK A Földünk környezetünk műveltségi terület megismerteti a tanulókat a szűkebb és tágabb környezet természeti és társadalmi-gazdasági jellemzőivel, folyamataival.

Részletesebben

JÓ MUNKÁT, SIKERES VERSENYT!

JÓ MUNKÁT, SIKERES VERSENYT! A 2005/2006-os tanév LÓCZY LAJOS ORSZÁGOS KÖZÉPISKOLAI FÖLDRAJZI TANULMÁNYI VERSENY írásbeli fordulójának feladatai a 9. évfolyam számára Figyelem! A megoldólap adatait nyomtatott nagybetûkkel töltse ki!

Részletesebben

Motoros túra Transzóceáni országút Peru Machu Picchu - Arequipa

Motoros túra Transzóceáni országút Peru Machu Picchu - Arequipa Motoros túra Transzóceáni országút Peru Machu Picchu - Arequipa 1. nap : PERU: LIMA A -6 órás időeltolódásnak köszönhetően indulásunk napján repülési menerendünknek megfelelően a délutáni vagy esti órákban

Részletesebben

A KIADVÁNY AZ ÖN TÁJÉKOZTATÁSÁT SZOLGÁLJA: - a környezetében működő veszélyes ipari üzemekről, - a veszélyes tevékenységekről és a lehetséges súlyos

A KIADVÁNY AZ ÖN TÁJÉKOZTATÁSÁT SZOLGÁLJA: - a környezetében működő veszélyes ipari üzemekről, - a veszélyes tevékenységekről és a lehetséges súlyos Mi a teendő súlyos ipari baleset esetén? SZOLNOK MEGYEI JOGÚ VÁROS LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNYA A KIADVÁNY AZ ÖN TÁJÉKOZTATÁSÁT SZOLGÁLJA: - a környezetében működő veszélyes ipari üzemekről, - a veszélyes

Részletesebben

Magyarország domborzati térképe

Magyarország domborzati térképe A kísérlet megnevezése célkitűzései: Magyarország domborzatának megfigyelése a térképek segítségével Nagytájak összehasonlítása Eszközszükséglet: Szükséges anyagok, eszközök: papírlap, színes ceruza készlet

Részletesebben

Iskola: A nagybetűvel jelölt fogalmak és az állítások közötti kapcsolatot kell felismerned! A helyes válasz betűjelét írd az állítások utáni vonalra!

Iskola: A nagybetűvel jelölt fogalmak és az állítások közötti kapcsolatot kell felismerned! A helyes válasz betűjelét írd az állítások utáni vonalra! Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium Földrajz 2. forduló 2015/2016 8. osztály Név: Iskola: Beküldési határidő: I. ÖTFÉLE KAPCSOLAT SOKSZÍNŰ NÉPESSÉG-BRAZÍLIA A nagybetűvel jelölt fogalmak és

Részletesebben

FÖLDÜNK ÉS KÖRNYEZETÜNK

FÖLDÜNK ÉS KÖRNYEZETÜNK FÖLDÜNK ÉS KÖRNYEZETÜNK 10-11. évfolyam Célok és feladatok A tantárgy megismerteti a tanulókat a földrajzi környezet természeti és társadalmi-gazdasági jellemzıivel. Az általános iskola 7 8. évfolyamának

Részletesebben

2 Kertvárosi Krónika 2005. március

2 Kertvárosi Krónika 2005. március 2 Kertvárosi Krónika 2005. március H Ú S V É T Krisztust valóban megfeszítették, és valóban eltemették, és igazán feltámadt. Mindez kegyelmi adományképpen a miénk is lett, hogy ezeknek bizonyos utánzásával

Részletesebben

Oktatói önéletrajz Dr. Nagy Sándor Gyula

Oktatói önéletrajz Dr. Nagy Sándor Gyula habilitált egyetemi docens Társadalomtudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Kar Világgazdasági Intézet Karrier Felsőfokú végzettségek: 2006-2008 BCE Közgazdasági Továbbképző Intézet, Pénzügy Szak 1998-2003

Részletesebben

Néhány feladatnak több megoldása van! Keresd meg valamennyit!

Néhány feladatnak több megoldása van! Keresd meg valamennyit! TITOK 2007 HERMAN OTTÓ VERSENY 7. OSZTÁLY 1. FORDULÓ Néhány feladatnak több megoldása van! Keresd meg valamennyit! 1. Hol található a Föld legnagyobb trópusi sivatagja? (A) Ázsiában (B) Ausztráliában (C)

Részletesebben

KÜLPIACI VERSENYKÉPESSÉG - LEHETŐSÉGEK AZ EXPORTBAN A pró A drienn A kvizíciós főosztályvezető MAGUNKRÓL Magyar Állam A L A P Í T Ó K Magyar Kereskedelmi és Iparkamara KELETI NYITÁS STRATÉGIA DÉLI NYITÁS

Részletesebben

MAGYAR TERMÉSZETTUDOMÁNYI TÁRSULAT TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ-FÖLDTAN VERSENY

MAGYAR TERMÉSZETTUDOMÁNYI TÁRSULAT TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ-FÖLDTAN VERSENY MAGYAR TERMÉSZETTUDOMÁNYI TÁRSULAT TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ-FÖLDTAN VERSENY MEGYEI FORDULÓJÁNAK FELADATLAPJA 7. osztály 2015 1 Kedves Versenyző! Kérünk, mielőtt elkezdenéd a feladatlap kitöltését,

Részletesebben

A MAGYAR KKV-K SZÁMÁRA KÍNÁLKOZÓ KÜLPIACI LEHETŐSÉG EK

A MAGYAR KKV-K SZÁMÁRA KÍNÁLKOZÓ KÜLPIACI LEHETŐSÉG EK A MAGYAR KKV-K SZÁMÁRA KÍNÁLKOZÓ KÜLPIACI LEHETŐSÉG EK Meilinger Nikolett A k v izíciós tanácsadó Ú J P I A C O K, Ú J L E H E T Ő S É G E K! A L A P Í T Ó K MAGUNKRÓL Magyar Állam KELETI N YITÁS STRATÉGIA

Részletesebben

FORD FIESTA FIESTA_2014_240x185 Cover_V3.indd 1-3 04/10/2013 15:49:22

FORD FIESTA FIESTA_2014_240x185 Cover_V3.indd 1-3 04/10/2013 15:49:22 FORD FIESTA 6 8 9 10 16 17 Powered by FORD EcoBoost 18 19 22 26 182 PS. 240 Nm (290 Nm*). 0-100 km/h 6,9 s. 28 30 31 32 33 34 35 37 39 41 43 44 45 1 2 3 4 5 6 7 x 87 49 53 55 56 59 1 4 3 2 5 5

Részletesebben

A ZÖLD ÉS PIROS DIÉTA

A ZÖLD ÉS PIROS DIÉTA A ZÖLD ÉS PIROS DIÉTA Ahogy ez a kutatás utat talált a sajtóba, Potter professzor Rákgyógyszer Kutatócsoportjához elkezdtek érkezni a kérések, hogy segítsenek rákban szenvedő embereken. Első válaszként

Részletesebben

FÖLDRAJZ. 9 10. évfolyam

FÖLDRAJZ. 9 10. évfolyam FÖLDRAJZ A földrajzoktatás megismerteti a tanulókat a szűkebb és tágabb környezet természeti és társadalmi-gazdasági, valamint környezeti jellemzőivel, folyamataival, a környezetben való tájékozódást,

Részletesebben

A hazai események. Varga Zoltán

A hazai események. Varga Zoltán Varga Zoltán A hazai események Az elmúlt 5 év hazai eseményeinek összefoglalásával az a célom, hogy átfogó képet nyújtsak a kedves olvasónak arról az útról, amelyet eddig megtettünk mindazok ellenére,

Részletesebben

Földrajz 7. osztály. 1. Miért van hideg a sarkvidékeken?... 2. 2. A napsugarak beesési szöge és a felmelegedés... 4. 3. Aprózódás hőingás által...

Földrajz 7. osztály. 1. Miért van hideg a sarkvidékeken?... 2. 2. A napsugarak beesési szöge és a felmelegedés... 4. 3. Aprózódás hőingás által... Földrajz 7. osztály 1 Földrajz 7. osztály Tartalom 1. Miért van hideg a sarkvidékeken?............................................... 2 2. A napsugarak beesési szöge és a felmelegedés...................................

Részletesebben

MEGALAPOZÓ VIZSGÁLATA A TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓHOZ

MEGALAPOZÓ VIZSGÁLATA A TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓHOZ MEDINA KÖZSÉG MEGALAPOZÓ VIZSGÁLATA A TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓHOZ. Készítette: Meridián Mérnöki Iroda Kft 7100 Szekszárd, Ybl Miklós u. 3. Deák Varga Dénes vezető településtervező Tóth Dóra Kata

Részletesebben

A8-0277/14 AZ EURÓPAI PARLAMENT MÓDOSÍTÁSAI * a Bizottság javaslatához

A8-0277/14 AZ EURÓPAI PARLAMENT MÓDOSÍTÁSAI * a Bizottság javaslatához 25.1.2017 A8-0277/14 Módosítás 14 Bernd Lange a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság nevében Jelentés A8-0277/2016 Marielle de Sarnez Az EU Kolumbia/Peru kereskedelmi megállapodásban foglalt kétoldalú védzáradék

Részletesebben

NEPÁL ÓRIÁSKÖRÚT. 2015. május 27. 2015. június 6. 2015. szeptember 19. 2015. szeptember 29.

NEPÁL ÓRIÁSKÖRÚT. 2015. május 27. 2015. június 6. 2015. szeptember 19. 2015. szeptember 29. NEPÁL ÓRIÁSKÖRÚT 2015. május 27. 2015. június 6. 2015. szeptember 19. 2015. szeptember 29. Kathmandu Pokhara Chitwan Nemzeti Park Patan Bhaktapur Nagarkot Részvételi díj: 474.900,- Ft/fő-től 11 nap / 9

Részletesebben

FÖLDRAJZ. 9 10. évfolyam

FÖLDRAJZ. 9 10. évfolyam FÖLDRAJZ A földrajzoktatás megismerteti a tanulókat a szűkebb és tágabb környezet természeti és társadalmi-gazdasági, valamint környezeti jellemzőivel, folyamataival, a környezetben való tájékozódást,

Részletesebben

SZKA_210_34. Kívülrôl vagy belülrôl?

SZKA_210_34. Kívülrôl vagy belülrôl? SZKA_210_34 Kívülrôl vagy belülrôl? TANULÓI KÍVÜLRÔL VAGY BELÜLRÔL? 10. ÉVFOLYAM 399 34/1A ORSZÁGKÁRTYÁK Albánia Afganisztán Angola Argentína Ausztria Kína Botswana Ecuador Bosznia-Hercegovina Izrael

Részletesebben

Etnikum és hatalom az Andokban *

Etnikum és hatalom az Andokban * Etnikum és hatalom az Andokban * Letenyei László Szálanként tépte le Araukániáról a büszke tollakat az alkohol, lesöpörte a söntés, eltakarta a mindenféle ügynök a rabló hódítók szolgálatában, [ ] Így

Részletesebben

Richter Csoport. 2015. 1-6. hó. 2015. I. félévi jelentés 2015. július 30.

Richter Csoport. 2015. 1-6. hó. 2015. I. félévi jelentés 2015. július 30. Richter Csoport 2015. I. félévi jelentés 2015. július 30. Összefoglaló 2015. I. félév Konszolidált árbevétel: +5,3% ( ), +5,3% (Ft) + forgalomnövekedés Oroszországban + jó ütemű növekedés az USA-ban, Kínában,

Részletesebben

Az irodalmi és a művészeti művek védelméről szóló Berni Egyezményben részes országok listája

Az irodalmi és a művészeti művek védelméről szóló Berni Egyezményben részes országok listája Az irodalmi és a művészeti művek védelméről szóló Berni Egyezményben részes országok listája A következő felsorolás tartalmazza azoknak az országoknak a nevét, amelyek részesei az irodalmi és a művészeti

Részletesebben

ELFOGADOTT SZÖVEGEK Ideiglenes változat

ELFOGADOTT SZÖVEGEK Ideiglenes változat Európai Parlament 2014-2019 ELFOGADOTT SZÖVEGEK Ideiglenes változat P8_TA-PROV(2017)0014 Az EU Kolumbia/Peru kereskedelmi megállapodásban foglalt kétoldalú védzáradék és banánkereskedelmi stabilizációs

Részletesebben

MELLÉKLETEK. amelyek a következő dokumentumot kísérik: Javaslat A Tanács határozata

MELLÉKLETEK. amelyek a következő dokumentumot kísérik: Javaslat A Tanács határozata EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014.3.24. COM(2014) 170 final ANNEXES 1 to 5 MELLÉKLETEK amelyek a következő dokumentumot kísérik: Javaslat A Tanács határozata az egyrészről az Európai Unió és tagállamai,

Részletesebben

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK AGRÁRPIACI JELENTÉSEK ZÖLDSÉG, GYÜMÖLCS ÉS BOR május 25. Zöldség, Gyümölcs és Bor 19- Megjelenik kéthetente Felelıs szerkesztı: Dr. Stummer Ildikó Készítette: Isépy Anett isepy.anett@aki.gov.hu Varga Viktória

Részletesebben

FÖLDRAJZ JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FÖLDRAJZ JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Földrajz emelt szint 1213 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 15. FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA 1. FELADAT Számítás: Elv: (1 földrajzi

Részletesebben

A MEXIKÓI SIERRA GORDA NEMZETI PARK (KELETI-SIERRA MADRE) NÉHÁNY, LEGINKÁBB SAJÁTOS FELSZÍNI (?) KARSZTFORMÁJA Hevesi Attila 1

A MEXIKÓI SIERRA GORDA NEMZETI PARK (KELETI-SIERRA MADRE) NÉHÁNY, LEGINKÁBB SAJÁTOS FELSZÍNI (?) KARSZTFORMÁJA Hevesi Attila 1 A MEXIKÓI SIERRA GORDA NEMZETI PARK (KELETI-SIERRA MADRE) NÉHÁNY, LEGINKÁBB SAJÁTOS FELSZÍNI (?) KARSZTFORMÁJA Hevesi Attila 1 A Sierra Gorda Nemzeti Park a Sierra Madre Oriental (Keleti-Miasszonyunk-hegység)

Részletesebben

DEMO. A maják, aztékok és inkák világa. 1. fejezet. 2. fejezet BEVEZETÕ AZ OKTATÓMODUL HASZNÁLATÁHOZ A MAJÁK, AZTÉKOK ÉS INKÁK VILÁGA.

DEMO. A maják, aztékok és inkák világa. 1. fejezet. 2. fejezet BEVEZETÕ AZ OKTATÓMODUL HASZNÁLATÁHOZ A MAJÁK, AZTÉKOK ÉS INKÁK VILÁGA. A maják, aztékok és inkák világa BEVEZETÕ AZ OKTATÓMODUL HASZNÁLATÁHOZ Szervezés és irányítás...3 Sajátosságok...4 Elõkészületek a film megtekintése elõtt...5 A film megtekintése után...5 Javasolt tevékenységek...6

Részletesebben

Latin-Amerika piaci sajátosságai, utazási trendek. MT Zrt marketing-tevékenysége a piacon 2013

Latin-Amerika piaci sajátosságai, utazási trendek. MT Zrt marketing-tevékenysége a piacon 2013 Latin-Amerika piaci sajátosságai, utazási trendek MT Zrt marketing-tevékenysége a piacon 2013 Nyelvterületek Gazdasági indikátorok, növekedés a legfőbb latin amerikai országokban: Latin Amerika összlakossága

Részletesebben

PlanetHungary Travel Agency

PlanetHungary Travel Agency PlanetHungary Travel Agency H-1073 Kertész u. 43. Budapest, Hungary; Tel: +36-1-411-1882; info@planethungary.com U-000520 Túra Ecuadorban, hajóút a Galapagos szigetekre 1. nap: Budapest Quito Indulás Budapestről,

Részletesebben

Tanulj tovább Navarrában!

Tanulj tovább Navarrában! Tanulj tovább Navarrában! 2018. november 20-án iskolánkba látogatott a spanyolországi Navarrai Egyetem két képviselője: Pedro Lizaur az egyetem Tanulmányi Osztályának felvételi referense és nemzetközi

Részletesebben

Bodágmindszent: Református temploma 1800 körül épült.

Bodágmindszent: Református temploma 1800 körül épült. Adorjás: 1837-ben szentelték fel a református templomot, festett kazetták, mellette parókia. Birtokosai: Garaiak, Gerébek, Perényiek, Batthyányiak, Zrínyiek. Baranyahídvég: Baranyahídvég (Hídvég) nevét

Részletesebben

Amazónia, Machu Picchu és a Galápagos-szigetek 5 csillagos kalandtúra A Napfesztivál Cusco-ban Peru, Ecuador utazás

Amazónia, Machu Picchu és a Galápagos-szigetek 5 csillagos kalandtúra A Napfesztivál Cusco-ban Peru, Ecuador utazás Amazónia, Machu Picchu és a Galápagos-szigetek 5 csillagos kalandtúra A Napfesztivál Cusco-ban Peru, Ecuador utazás 1. nap : PERU: LIMA A -6 órás időeltolódásnak köszönhetően indulásunk napján, az esti

Részletesebben

FÖLDÜNK ÉS KÖRNYEZETÜNK

FÖLDÜNK ÉS KÖRNYEZETÜNK FÖLDÜNK ÉS KÖRNYEZETÜNK Földrajz 7 8. évfolyama számára Alapelvek, célok A Földünk környezetünk műveltségi terület megismerteti a tanulókat a szűkebb és tágabb környezet természeti és társadalmi-gazdasági

Részletesebben

NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiuma. A Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár megrendezése. 3707/12222 sz.

NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiuma. A Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár megrendezése. 3707/12222 sz. NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiuma A Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár megrendezése 3707/12222 sz. pályázat 2015. augusztus 12-22 Öröm! Barátság! Élmény! Találkozás! Szeretet!

Részletesebben

Mindaz, ami az édességekből kihagyhatatlan

Mindaz, ami az édességekből kihagyhatatlan 2015 december 26. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Értéke: 1/5 Értéke: 2/5 Mérték Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5 Az Ünnepek közeledtével egyre többet szorgoskodunk a konyhában és

Részletesebben

MEHIB ZRT. 2015. OKTÓBER 9-TŐL HATÁLYOS ORSZÁGKOCKÁZATI BESOROLÁSA ÉS FEDEZETI POLITIKÁJA

MEHIB ZRT. 2015. OKTÓBER 9-TŐL HATÁLYOS ORSZÁGKOCKÁZATI BESOROLÁSA ÉS FEDEZETI POLITIKÁJA MEHIB ZRT. 2015. OKTÓBER 9-TŐL HATÁLYOS ORSZÁGKOCKÁZATI BESOROLÁSA ÉS FEDEZETI POLITIKÁJA Hatályos 2015. október 9-től 2015. október 9-től hatályos országkockázati besorolás és biztosíthatósági szabályok

Részletesebben

Zöld élelmiszerek Tibet, Hawaii, Peru, Tajvan, Ecuador, Kalifornia és Brazília

Zöld élelmiszerek Tibet, Hawaii, Peru, Tajvan, Ecuador, Kalifornia és Brazília Zöld élelmiszerek Tibet, Hawaii, Peru, Tajvan, Ecuador, Kalifornia és Brazília A természet kvintesszenciái A kvintesszencia szó Arisztotelész természeti filozófiájából indul ki és a latin quinta essentia,

Részletesebben

Nyitva tartás: hétfő kivételével naponta 10 00-12 00 és 14 00-17 00 ; Gyöngyös 3200, Szent Bertalan út 3.

Nyitva tartás: hétfő kivételével naponta 10 00-12 00 és 14 00-17 00 ; Gyöngyös 3200, Szent Bertalan út 3. Nagyrédei Kecskefarm, Nagyréde Kézműves kecskesajtok kóstolása egy csodálatos családi birtokon. A program egyéni bejelentkezés alapján történik és a házigazda személyesen a vendégekkel járja be a birtokot.

Részletesebben

TÉNYEK ÉS KÉPZELET. Dél-amerikai utazás, könyvek útján

TÉNYEK ÉS KÉPZELET. Dél-amerikai utazás, könyvek útján elementáris életerők ellenőrzése alatt áll, az író a maga esztétikai szabadságát a fent említett jellegzetességek segítségével biztosítja és válik az elbeszélő belyzetdk urává". Ez jellemzi az író elbeszéléseinek

Részletesebben