A Törley ismét a régi

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A Törley ismét a régi"

Átírás

1 2013 május 22. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Értéke: 1/5 Értéke: 2/5 Mérték Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5 155 éve született Törley József pezsgőgyáros. Életműve, a Törley pezsgőgyár 130 éves múltra tekint vissza. Hogy a Törley miért különleges? Túlélte az elmúlt közel másfél évszázad történelmi viharait, napjainkban is őrzi piacvezető pozícióját a minőség és tradíció jegyében. A Törley család története a török elleni harcok idejére vezethető vissza. Az újvidéki ősök a XVII. század óta hivatásos katonák voltak. Törley József 1858-ban Törley Bálint ő a Schmierl Valentin nevet magyarosította Törley Bálintra bácskai gazdálkodó harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot Szabadkán. Az édesapa vadász 1. oldal (összes: 7)

2 hadnagy volt az es forradalom és szabadságharc idején, Kossuth Lajos lelkes híveként követte őt az emigrációba, élete végéig odaírta a levelek végére, hogy volt emigráns. Gyermekei polgári pályát választottak. József Grazban a borkereskedelem egyik központjában tanult, majd Teofil Roederer reimsi pezsgőgyáros fiatal, ambiciózus kereskedőt keresett francia német levelezői állásra, így az ifjú letelepedett Champagne-ban. A legjobb francia házaknál kitanulta a mesterséget, és megalapította első gyárát Reimsben. A pezsgőgyártás rejtelmeibe Lőrik Tamás termékmenedzser avat be minket, aki már több mint harminc éve a Törley Pezsgőpincészet munkatársa. A pezsgőkészítés gyökerei a XVII. századi Franciaországból erednek. Dom Pérignon bencés szerzetes remek borász hírében állt, aki egy korty alapján képes volt megkülönböztetni a borfajtákat, emellett a borok házasításához is értett. Huszonkilenc éves korában a champagne-i Hautvillers apátságban megbízták a pincemesteri feladatok ellátásával. A champagne-i bor másodszori erjedése elgondolkoztatta és kísérletekre sarkallta. Kitartását siker koronázta, a gyöngyöző champagne-i titkát csak halála előtt árulta el a helybélieknek, akik tovább őrizték. Pérignon abbé készítette el elsőként a mai pezsgő ősét. Az abbé találmánya és e táj kiváló borai a pezsgő hazájává tették Champagne vidékét. A hazai pezsgőgyártás kezdete a XIX. század első felére tehető, a pezsgő elnevezést Széchenyi Istvánnak köszönhetjük. Törley József egy alapborbeszerző üzleti körút alkalmával talált rá Budafokra, melyet akkor még Promontornak, hegyfoknak neveztek. E lankás táj szőlőkultúrájáról volt híres. A török hódoltságot Promontor még átvészelte, de Buda visszafoglalása során a szőlőültetvények jelentős hányada megsemmisült. A szerbek, majd a svábok betelepítésével a szőlőtelepítés is új lendületet kapott. Szaporodtak a présházak, fellendült a kádáripar. Törley József 1880-ban körútja során véletlenül vetődött erre a területre. A pezsgőgyártáshoz fontos telepítőtényezők itt mind megtalálhatóak: helyben termő kiváló minőségű szőlők, mészkőbe vájt hűvös pincék labirintusa, mely ideális az érleléshez és tároláshoz egyaránt. A Duna-part közelsége előnyös szállítási lehetőséget biztosít, és a Dunántúlt a fővárossal összekötő főútvonal is itt halad át. 2. oldal (összes: 7)

3 1882. augusztus 1-jén jegyezték be a Törley és Társa céget a budapesti cégbíróságon. Francia gépsorral, francia szakemberek irányításával szinte azonnal kezdetét vette a termelés. Magyarországra csábította barátját, Louis Françoise-t, aki a pezsgőmesteri tisztséget töltötte be az új gyárban. A jó barátból vetélytárs lett, 1886-ban Louis önállósította magát. Mindketten a pezsgőgyártás és pezsgőeladás mesterei voltak. Nemes és példamutató versengésükből márkák sora született, a pezsgő szerelmeseinek nagy örömére. Törley József távlati célja a francia pezsgő hazai egyeduralmának megtörése volt: a magyarok fogyasszanak magyar nedűt ben helyezték át a gyárat mai helyére, az Anna utcába, ahol húszezer négyzetméter alapterületű pincét építtetett. Korának legmodernebb eszközeivel felszerelt üzeme volt. Felesége, Sacelláry Irén révén tekintélyes vagyonhoz jutott, modernizált, kastélyt építtetett a francia lovagvárak mintájára. A századfordulón két nagy rivális maradt talpon: Törley és François. Az 1910-es években a termelés már meghaladta az évi kétmillió palackot, a trianoni béke után a forgalom jelentősen csökkent. A harmincas években ismét növekedett a pezsgő iránti kereslet júliusában Csepel szőnyegbombázása során találat érte a gyárat is. A töltésre szánt bor megsemmisült, az átvonuló csapatok a maradékot megdézsmálták, hatalmas volt a kár. A második világháború után négy emberrel indult újra a termelés, de a pincészet hányattatásai tovább folytatódtak ben államosították, ami megmaradt a bombázás után. 3. oldal (összes: 7)

4 A pincerendszer bejárata felett tornyosul a Törley Kastély, melyben napjainkban a sugárbiológiai intézet működik. Az épület állaga lehangoló. A pincék labirintusaiban pezsgőspalackok ezrei sorakoznak máglyákba rakva, az érlelés különböző fázisaiban. Rázóállványok, palackok végeláthatatlan sora kígyózik a félhomályban. Időközben a pezsgőkészítés három fő típusával is megismerkedünk, és a folyamat lépéseibe is betekintést nyerünk. A pezsgőkészítés lényege, hogy a kész pezsgőalapborhoz tirázslikőrt és élesztőt adagolnak, majd zárt térben erjesztik, mely történhet palackban vagy tartályban. Kiinduló alapanyag a pezsgőalapbor, melynek alkoholtartalma alacsony, savtartalma viszont magas. Ehhez a szőlőt a teljes érés előtt szüretelik, kíméletesen dolgozzák fel. A felhasznált szőlők zömében: zenit, királyleányka, chardonnay, pinot noir. Az ideális alapbor színe ezüstfehér vagy zöldfehér. Időnként a máglyákat átrakják, a palackokat enyhén megrázzák, így érlelődnek tovább, attól függően milyen pezsgőről van szó. Egy rosé kilenc-tizenkét hónapig érlelődik, míg a tradicionális eljárással készített pezsgők legkevesebb huszonnégy hónapig érlelődnek a pincékben, és abban a palackban kerülnek a 4. oldal (összes: 7)

5 fogyasztók asztalára, amelyben erjedtek. A Törley Pezsgőpincészet gazdasági helyzetét Bálo Zoltán marketingigazgató mutatja be. Magyarország legnagyobb borászati vállalkozása és szőlőtermelője vagyunk. Az Etyek Pázmánd borvidéken több mint 800 hektár szőlőültetvényünk van, innét származik a szőlő jelentős hányada, de Tokaj környékén is 40 hektárnyi ültetvényünk van. A 800 hektárnyi területet kiadjuk családoknak, kisebb vállalkozásoknak művelésre. Sok a kézi munka, és a munkavégzést az időjárási viszonyok is jelentősen befolyásolják. Több mint ezer partnerünk van az országban, főként a Dunántúlon több ezer családnak adunk munkát és megélhetést. A cégnél 287 alkalmazottunk van, így Budafokon az egyik legnagyobb foglalkoztató a Törley. Évjárattól függően további hektárnyi szőlőtermést vásárolunk. Már a gyáralapító felismerte a reklám és a dizájn fontosságát. Gyorsan forgó termékekről van szó, nagyon fontos, hogy a kiszerelés felkeltse és fenntartsa az érdeklődést. Négy-hat évente a termékek megjelenését illetően is modernizálnak: szebb palackok, új címkék, új motívumok. Felméréseink kiderítették, hogy az emberek a pezsgőcsalád színei alapján választják ki kedvenc italukat: a zöld Törleyt, a lila Törleyt keresik a polcokon, így a színpalettán nem változtatunk. Az elmúlt két év során alkoholmentes Törleyvel is megjelentünk a piacon, igény van rá, így aki vallási, egészségügyi okokból vagy a jogosítványa érdekében, gépkocsivezetés miatt nem fogyaszthat alkoholt, nem kell lemondania a koccintás élményéről mondja Bálo Zoltán. A Törley Pincészet 1987-ben létrehozta a világ első pezsgőrendjét, a Chevaliers Törleyt. A rend célja a hagyományok ápolása, a márkák minőségének megőrzése, a gyár jó hírének terjesztése. A jelölteket csak sikeres próbatétel után avatják fel. A pezsgő lovagjai képviselik a magyar pezsgőkultúrát, a magyar gasztronómiát itthon és a nagyvilágban. A pincészet jelenleg német szakmai befektető tulajdonában van. A Törley-család leszármazottai nem vesznek részt a cég irányításában. A Törley, bár nincs magyar tulajdonban, végül is Magyarországon működik, magyar családoknak biztosít megélhetést. A szakmai kóstoló vitrinjeiben ott sorakozik a teljes termékpaletta, a díjnyertes borok és pezsgők társaságában. Impozáns, ünnepi kiszerelésben aranylik a Szent István Korona bor, trendi kiszerelésével, lila ruhájával, fehér üvegben vonzza a tekintetet a Törley Fortuna pezsgő. 5. oldal (összes: 7)

6 Tavaly júniusban, a Múzeumok Éjszakáján nyitotta meg kapuit a Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont gyártörténeti kiállítása, ahol egy hatalmas pezsgősdugóból sétálhatunk át egy pezsgőspalackba, majd egy pohárba. Levelek, számolócédulák, plakátok, menükártyák, régi relikviák sorakoznak a vitrinekben. Utunk során megismerhetjük a pezsgőkészítés és a Törley Pincészet történetét az alapítástól napjainkig, betekintést nyerhetünk a gyáralapító szerteágazó tevékenységébe. Korának haladó szellemiségű képviselőjeként először vásárolt teherautót a hatékonyabb szállítás érdekében, melyet Franciaországból ő maga vezetett haza. Rajongott a technikai újításokért, gyárát folyamatosan fejlesztette, ugyanakkor a rászorulók segítését is fontosnak tartotta. A körút során megcsodálhatjuk a Zsolnay-termet is, melyben régen termelés folyt, napjainkban reprezentációs célokat szolgál. Törley József jelentős mértékben járult hozzá Budafok felvirágoztatásához. Az újításokra, fejlesztésekre nyitott ember volt, aki a külföldön megszerzett tudás birtokában Magyarországon kamatoztatta képességeit, munkát, lehetőséget biztosítva honfitársainak. A pezsgőkészítés mestere, a kultúra pártolója és fejlesztő iparos volt egy személyben. A pincészet napjainkban is magáénak vallja Törley József szellemiségét. Csaplár Lilla - demokrata.hu 6. oldal (összes: 7)

7 Tweet Ajánló 7. oldal (összes: 7)

ETYEK-BUDA TERMÉKLEÍRÁS I. NÉV

ETYEK-BUDA TERMÉKLEÍRÁS I. NÉV Etyek-Buda változatok: Etyek-Budai oltalom alatt álló eredetmegjelölés ETYEK-BUDA TERMÉKLEÍRÁS I. NÉV 1 /24 II. A BOROK LEÍRÁSA II/1. Szőlőből készült termékek kategóriái: bor Bortípusok: fehérbor, rozébor,

Részletesebben

Különös házasság Erdély aranykorából

Különös házasság Erdély aranykorából 2013 október 17. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Értéke: 1/5 Értéke: 2/5 Mérték Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5 I. Rákóczi György erdélyi fejedelem harminckét évet töltött harmonikus

Részletesebben

Agrárgazdasági Kutató Intézet Piac-árinformációs Szolgálat. Borpiaci információk. III. évfolyam / 3. szám 2005. február 28. 6-7.

Agrárgazdasági Kutató Intézet Piac-árinformációs Szolgálat. Borpiaci információk. III. évfolyam / 3. szám 2005. február 28. 6-7. A K I Borpiaci információk III. évfolyam / 3. szám 2005. február 28. 6-7. hét Bor piaci jelentés Borpiaci információk 1-4. táblázat, 1-4. ábra: Belföldi értékesítési-árak és mennyiségi adatok 5. táblázat:

Részletesebben

130/2003. (XII.31.) FVM rendelet. az egri borvidék védett eredetű borairól. I. Fejezet. Az egri borvidék védett eredetű borainak szakmai szabályai

130/2003. (XII.31.) FVM rendelet. az egri borvidék védett eredetű borairól. I. Fejezet. Az egri borvidék védett eredetű borainak szakmai szabályai 130/2003. (XII.31.) FVM rendelet az egri borvidék védett eredetű borairól A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 1997. évi CXXI. törvény (a továbbiakban: Btv.) 2. -ának 28. pontjában kapott

Részletesebben

VERSENYTANÁCS. 1054 Budapest, Alkotmány u. 5. 472-8864 Fax: 472-8860

VERSENYTANÁCS. 1054 Budapest, Alkotmány u. 5. 472-8864 Fax: 472-8860 VERSENYTANÁCS 1054 Budapest, Alkotmány u. 5. 472-8864 Fax: 472-8860 Vj 44/2005/67. A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a Henkell & Söhnlein Sektkellereien KG összefonódás engedélyezési kérelmére

Részletesebben

MUNKAANYAG A MINISZTER ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI 2009. július 24.../2009. (...) FVM rendelet a Káli védett eredető borról

MUNKAANYAG A MINISZTER ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI 2009. július 24.../2009. (...) FVM rendelet a Káli védett eredető borról .../2009. (...) FVM rendelet a Káli védett eredető borról A szılıtermesztésrıl és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény (a továbbiakban: Btv.) 57. -a (1) bekezdésének t) pontjában kapott felhatalmazás

Részletesebben

103/2009. (VIII. 5.) FVM rendelet Hatályos: 2014.04.11 -

103/2009. (VIII. 5.) FVM rendelet Hatályos: 2014.04.11 - 103/2009. (VIII. 5.) FVM rendelet Hatályos: 2014.04.11-103/2009. (VIII. 5.) FVM rendelet a Káli védett eredetű borról A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 57. (1)

Részletesebben

1. oldal, összesen: 12. 2004. évi XVIII. törvény. a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról. I. Fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK.

1. oldal, összesen: 12. 2004. évi XVIII. törvény. a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról. I. Fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK. 1. oldal, összesen: 12 A jogszabály mai napon hatályos állapota 2004. évi XVIII. törvény a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról Az Országgyűlés a szőlőtermesztésnek és a borgazdálkodásnak az Európai

Részletesebben

Magyar Borkönyv - Borászati termékek jelölése és kiszerelése. A Magyar Borkönyv előírásai (borászati termékek jelölése és kiszerelése)

Magyar Borkönyv - Borászati termékek jelölése és kiszerelése. A Magyar Borkönyv előírásai (borászati termékek jelölése és kiszerelése) A Magyar Borkönyv előírásai (borászati termékek jelölése és kiszerelése) Tartalomjegyzék 1. fejezet: Bevezetés... 5 1. : A rendelkezések célja...5 2. : A rendelkezések hatálya alá tartozó termékek... 6

Részletesebben

Állatszex és szadomazo - a 19. századi párizsi bordélyvilág rejtelmei

Állatszex és szadomazo - a 19. századi párizsi bordélyvilág rejtelmei Állatszex és szadomazo - a 19. századi párizsi bordélyvilág rejtelmei 2015 június 09. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Értéke: 1/5 Mérték Értéke: 2/5 Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5

Részletesebben

VARIETY BORFAJTA BOTTLE SIZE PRICE GLASS

VARIETY BORFAJTA BOTTLE SIZE PRICE GLASS Wine list Borlap Hungarian Wines / Magyar Borok GLASS POHÁR 0,15 L FRITTMANN CAB. FRANC 0,75 l 3 990,- Huf 990,- Huf FRITTMANN BORÁSZAT / SOLTVADKERT SOPRONI KÉKFRANKOS 0,75 l 3 990,- Huf 990,- Huf TASCHNER

Részletesebben

A bor nemes mûvészete

A bor nemes mûvészete borhûtô 2005 electrolux borhûtô 3 A bor nemes mûvészete A finom ételek és borok fontos szerepet játszanak az ember életében. Az igazat megvallva az ember az ideje nagy részét szívesen töltené finom ételek

Részletesebben

történeti háttér Múzeum nagy értékű gyűjteményét is. maradhatott az egyetlen tiszti utánpótlást biztosító intézmény a honvédség keretein belül.

történeti háttér Múzeum nagy értékű gyűjteményét is. maradhatott az egyetlen tiszti utánpótlást biztosító intézmény a honvédség keretein belül. történeti háttér s hogy fiaik és utódaik nem csak erővel, hanem annál hathatósabban tudománynyal is tudjanak hazáért, ősi alkotmányért és a felséges uralkodó házért harczolni (1808. évi VII. törvénycikk

Részletesebben

Helyzetkép 2012. május - június

Helyzetkép 2012. május - június Helyzetkép 2012. május - június Gazdasági növekedés A világgazdaság kilátásait illetően megoszlik az elemzők véleménye. Változatlanul dominál a pesszimizmus, ennek fő oka ugyanakkor az eurózóna válságának

Részletesebben

A TANÁCS 92/83/EGK IRÁNYELVE

A TANÁCS 92/83/EGK IRÁNYELVE 1992L0083 HU 01.01.2007 002.001 1 Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért B A TANÁCS 92/83/EGK IRÁNYELVE (1992. október 19.) az

Részletesebben

FIGYELŐ 2015. július 30. 43-45. oldal

FIGYELŐ 2015. július 30. 43-45. oldal Tőkekirály A sajtóhírekkel szemben nem érzékel ellentétet az állami tulajdonos és a Tokaj Kereskedőház között Tombor András, a társaság felügyelőbizottságának, egyben a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanácsnak

Részletesebben

r é s z l e t : 10 EURÓPAI NAGYVÁROS T A N U L M Á N Y POZSONY ADATOK

r é s z l e t : 10 EURÓPAI NAGYVÁROS T A N U L M Á N Y POZSONY ADATOK r é s z l e t : 10 EURÓPAI NAGYVÁROS T A N U L M Á N Y POZSONY IHRIG Dénes 2007. január 31. ADATOK Szlovákia legnagyobb városa és fővárosa. terület (Nagy-Pozsony): 367,5 km2 Népesség: 450.000 fő Legrégebbi

Részletesebben

lakatosanita@mail.iif.hu

lakatosanita@mail.iif.hu Lakatos Anita 1 Kulka Gábor 2 - Májer János 3 A Balatoni Borrégió termékleírásának összehasonlítása az OEM minősítési kategóriába tartozó borok megoszlásának vizsgálata alapján Comprasion of the Product

Részletesebben

Sörfőzdék és söreik. Kisüzemi sörfőzdék Magyarországon. 4. oldal. Főzdetérkép. 12-13. oldal. Mire figyelj sörkóstolás közben? 14. oldal.

Sörfőzdék és söreik. Kisüzemi sörfőzdék Magyarországon. 4. oldal. Főzdetérkép. 12-13. oldal. Mire figyelj sörkóstolás közben? 14. oldal. Sörfőzdék és söreik Kisüzemi sörfőzdék Magyarországon Főzdetérkép Mire figyelj sörkóstolás közben? Programok 4. oldal 12-13. oldal 14. oldal 23. oldal A kiadványt készítette 1 a Köszöntő Lager vagy IPA?

Részletesebben

Bormarketing konferencia Sopronban

Bormarketing konferencia Sopronban HAZAI KÖRKÉP Bormarketing konferencia Sopronban Az V. Magyarországi Bormarketing Konferenciát 2004. december 2 3. között rendezték meg a Bormarketing Műhely Kht. és a Sopron Borvidék Hegyközségi Tanács

Részletesebben

2014/2. 1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.

2014/2. 1051 Budapest, Széchenyi István tér 9. 2014/2 1051 Budapest, Széchenyi István tér 9. HANGVERSENYEK az MTA Dísztermében (Bp. V., Széchenyi István tér 9.) 2014. április 12. (szombat) 19.00 óra A Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok hangversenye Mûsor:

Részletesebben

A CSANTAVÉRI SZŐLŐK HAMVAIN EMELKEDŐ HÁZ

A CSANTAVÉRI SZŐLŐK HAMVAIN EMELKEDŐ HÁZ ЕТО: 711.12(497.113Csantavér) 725.945(497.113Csantavér) Urbán Viola Újvidéki Egyetem, Építőmérnöki Kar, Szabadka urbanviola85@gmail.com A CSANTAVÉRI SZŐLŐK HAMVAIN EMELKEDŐ HÁZ House on the Ashes of Csantavér

Részletesebben

Kora-római kocsi és ló sírok kincsei Állandó kiállítás (1 teremben). Partnerünk a Magyar Nemzeti Múzeum és a Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága

Kora-római kocsi és ló sírok kincsei Állandó kiállítás (1 teremben). Partnerünk a Magyar Nemzeti Múzeum és a Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága MUNKATERV 2014 A Budaörs területén évtizedek óta folyó régészeti feltárások és helytörténeti kutatások gazdag eredményei lehetővé tették, hogy településünk több ezer éves múltját először időszakos kiállításokon,

Részletesebben

Jelzáloghitelezés és Lakásfinanszírozás Magyarországon 2007. Hova tart a lakáspiac?

Jelzáloghitelezés és Lakásfinanszírozás Magyarországon 2007. Hova tart a lakáspiac? Jelzáloghitelezés és Lakásfinanszírozás Magyarországon 2007 Hova tart a lakáspiac? 2007. május 17. Nagygyörgy Tibor Biggeorge's Holding A lakáspiac jövőjének vizsgálata összetett kérdés Szegmentált piac:

Részletesebben

8. szám FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉRTESÍTŐ 295. A kérelmező A jogi vagy természetes személy neve Soltvadkerti Hegyközség

8. szám FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉRTESÍTŐ 295. A kérelmező A jogi vagy természetes személy neve Soltvadkerti Hegyközség 8. szám FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉRTESÍTŐ 295 A kérelmező A jogi vagy természetes személy neve Soltvadkerti Hegyközség Teljes címe (házszám, utca neve, település, irányítószám) Házszám 11. Utcanév Szentháromság

Részletesebben

LXV. ÉVFOLYAM 11. SZÁM 2015. december 7. T A R T A L O M. 1 1. S z á m T á r g y O l d a l. Közlemény

LXV. ÉVFOLYAM 11. SZÁM 2015. december 7. T A R T A L O M. 1 1. S z á m T á r g y O l d a l. Közlemény LXV. ÉVFOLYAM 11. SZÁM 2015. december 7. A FÖLDMŰVELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA T A R T A L O M 1 1. S z á m T á r g y O l d a l Közlemény Az Országos Főállatorvos 2/2015. számú határozata --------------------------------

Részletesebben

Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Középiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma

Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Középiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Középiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma program megnevezése Ajándékok 2016-os köntösben Az érkező vendégek betekintést nyerhetnek

Részletesebben

Április a Kékfrankos hónapja a Tűzkő Birtokon is

Április a Kékfrankos hónapja a Tűzkő Birtokon is Április a Kékfrankos hónapja a Tűzkő Birtokon is A Tűzkő Birtokon jelenleg két termőhelyen művelünk Kékfrankos ültetvényt: Mórágyon, a Tűzkő Dombon, melyen 2000-ben került telepítésre a mintegy 4 hektárnyi

Részletesebben

Javaslat a Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata és Lékó Sportegyesület közötti 3 éves együttműködési megállapodás megkötésére

Javaslat a Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata és Lékó Sportegyesület közötti 3 éves együttműködési megállapodás megkötésére MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERE PK. 8179/2007. Javaslat a Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata és Lékó Sportegyesület közötti 3 éves együttműködési megállapodás megkötésére Összeállította: Melkovicsné

Részletesebben

Szőlészeti és borászati ügyek a Földművelésügyi Minisztérium Általános iratok állagban (K 184)

Szőlészeti és borászati ügyek a Földművelésügyi Minisztérium Általános iratok állagban (K 184) raktári egység sorozat év tétel tétel leírása alapszám keret alapszám tárgya 10. csomó a.) iktatott iratok 1889 5. tétel Borászat, szőlészet, selyemhernyó-tenyésztés, vegykísérlet, Érdiószegi Vincellériskola

Részletesebben

Gasztronómiai turizmus: nemzetközi kitekintés

Gasztronómiai turizmus: nemzetközi kitekintés 12 TÁMOP-4.2.1.D-15/1/KONV-2015-0004 Gasztronómiai turizmus: nemzetközi kitekintés Dr. Vargáné dr. Csobán Katalin Dr. Szabó Bernadett Godáné dr. Sőrés Anett Debreceni Egyetem, Gazdálkodástudományi Kar

Részletesebben

Az új házastársak együttes adóalap kedvezménye jogosultsági hónaponként 31.250 forintról 33.335 forintra nőtt, az adómegtakarítás nem változik.

Az új házastársak együttes adóalap kedvezménye jogosultsági hónaponként 31.250 forintról 33.335 forintra nőtt, az adómegtakarítás nem változik. Módosuló adótörvények 2016 (összefoglalás) 2015. év során kilenc hírlevélben tájékoztattuk ügyfeleinket az adótörvények 2016.01.01-től hatályos változásairól. Jelen hírlevelünkben összefoglaljuk, és némileg

Részletesebben

másik fél az OHIM fellebbezési tanácsa előtti eljárásban, beavatkozó az Elsőfokú Bíróság előtt:

másik fél az OHIM fellebbezési tanácsa előtti eljárásban, beavatkozó az Elsőfokú Bíróság előtt: CASTELLBLANCH KONTRA OHIM CHAMPAGNE ROEDERER (CRISTAL CASTELLBLANCH) AZ ELSŐFOKÚ BÍRÓSÁG ÍTÉLETE (harmadik tanács) 2005. december 8. * A T-29/04. sz. ügyben, a Castellblanch, SA (székhelye: Sant Sadurni

Részletesebben

POSTAKOCSI. A következő állomáshoz kövesd a narancssárga nyilakat! Két városnév olvasható a postakocsin, írd ide!

POSTAKOCSI. A következő állomáshoz kövesd a narancssárga nyilakat! Két városnév olvasható a postakocsin, írd ide! POSTAKOCSI Két városnév olvasható a postakocsin, írd ide! Egyik Bécs, a másik Buda német neve. Szerinted miért volt ráírva a postakocsira ez a két név? Ha te a hétvégén Bécsbe utaznál, milyen járműre szállnál?

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Bírálatról készült jegyzőkönyv OEM-es borok 2016. február 4.-i érzékszervi bírálat 1./ Borok mintaszáma: BBBB 123/2016. Termékleírás

Részletesebben

V. Egyházi és Világi Borok Versenye. Tóalmás, 2011.05.4. A borverseny részvételi szabályzata. A nevezés és lebonyolítás feltételei.

V. Egyházi és Világi Borok Versenye. Tóalmás, 2011.05.4. A borverseny részvételi szabályzata. A nevezés és lebonyolítás feltételei. V. Egyházi és Világi Borok Versenye Tóalmás, 2011.05.4. A borverseny részvételi szabályzata. A nevezés és lebonyolítás feltételei. Mogyoródi Hegyközség 2011. 1 V. Egyházi és Világi Borok Versenyének rendezője:

Részletesebben

Szakmai Beszámoló 1936 óta rendezik meg Izsákon, a helyi speciális szőlőfajtáról elnevezett városi napokat. Olyan rendezvényt kívántak létrehozni, amellyel az ország számára bemutatják mindazt, amit az

Részletesebben

A közúti árufuvarozási, személyszállítási tevékenységhez kapcsolódó jövedéki adóvisszaigénylés lehetősége 2016

A közúti árufuvarozási, személyszállítási tevékenységhez kapcsolódó jövedéki adóvisszaigénylés lehetősége 2016 A közúti árufuvarozási, személyszállítási tevékenységhez kapcsolódó jövedéki adóvisszaigénylés lehetősége 2016 Az Európai Unió több tagállamában, így Magyarországon is, a közúti árufuvarozási, személyszállítási

Részletesebben

Nyilvántartási szám: J/5674 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL MAGYARORSZÁG, 2007

Nyilvántartási szám: J/5674 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL MAGYARORSZÁG, 2007 MAGYARORSZÁG, 2007 Nyilvántartási szám: J/5674 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL MAGYARORSZÁG, 2007 Budapest, 2008 Központi Statisztikai Hivatal, 2008 ISSN: 1416-2768 A kézirat lezárásának idõpontja: 2008.

Részletesebben

Érmes fehérborok (64 db)

Érmes fehérborok (64 db) Érmes fehérborok (64 db) Nevező Minta Eredetmegjelölé s Borvidék Évjárat pontszám érem Gál Szőlőbirtok és Pincészet Gál Szürkebarát OEM Kunság 2015 88,6 arany Borbély Családi Pincészet Bács hegy Badacsonyi

Részletesebben

Rendkívüli. Innovatív. Sikeres. Interjú a WellStar üzletvezetőjével & alapítójával, Christian Wiesnerre

Rendkívüli. Innovatív. Sikeres. Interjú a WellStar üzletvezetőjével & alapítójával, Christian Wiesnerre Christian Wiesner Európa gyújtópontjában kivételes, jövőbe látó tehetséggel megáldott férfi vegyíti a legmodernebb online technológiákat a klasszikus terjesztői csatornákkal, jövőt teremtve ezzel egy teljesen

Részletesebben

A csehszlovák magyar lakosságcsere népességföldrajzi vonatkozásai a dél-alföldi régióban

A csehszlovák magyar lakosságcsere népességföldrajzi vonatkozásai a dél-alföldi régióban A csehszlovák magyar lakosságcsere népességföldrajzi vonatkozásai a dél-alföldi régióban írta Kugler József A második világháború az európai országok többségétôl nemcsak súlyos véráldozatokat követelt,

Részletesebben

Keleti Károly és az agrárcenzusok

Keleti Károly és az agrárcenzusok Keleti Károly és az agrárcenzusok Laczka Éva Ph.D. MST jubileumi konferencia Balatonöszöd 2012. november 15-16. 1 Miért emlékezünk meg Keleti Károlyról? Az MST alapszabálya Keleti Károlyról nevezte el

Részletesebben

Cukrász mester. 073-12 Cukrászati tevékenység alapjai (Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése)

Cukrász mester. 073-12 Cukrászati tevékenység alapjai (Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése) Cukrász mester (Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése) 073-12-1 (Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat száma és megnevezése) Szóbeli vizsgatevékenység Szóbeli vizsgatevékenység

Részletesebben

Határtalanul! a hetedikesek osztálykirándulása Erdélybe

Határtalanul! a hetedikesek osztálykirándulása Erdélybe Határtalanul! a hetedikesek osztálykirándulása Erdélybe A hetedik osztályosok kirándulása 2015. április 14-én hajnal kettőkor indult az iskola előtti buszmegállóból. A csomagok és az ajándékok gondos bepakolása,

Részletesebben

Egy jó bor II. St. Andrea Napbor 2013 Willie s Cacao Narancsos étcsokoládé 50 g Karácsonyi papírtáska AZ ÜNNEPEK ALATT.

Egy jó bor II. St. Andrea Napbor 2013 Willie s Cacao Narancsos étcsokoládé 50 g Karácsonyi papírtáska AZ ÜNNEPEK ALATT. KARÁCSONY 2015 Egy jó bor I. Sauska C13 2013/2014 2 500 Eredeti ár 2 940 Egy jó bor II. St. Andrea Napbor 2013 Willie s Cacao Narancsos étcsokoládé 50 g Karácsonyi papírtáska 3 200 Eredeti ár 3 730 Egy

Részletesebben

<Neszmély OEM> termékleírás. 607/2009/EK bizottsági rendelet I. Melléklet. Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja

<Neszmély OEM> termékleírás. 607/2009/EK bizottsági rendelet I. Melléklet. Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja 607/2009/EK bizottsági rendelet I. Melléklet Beérkezés dátuma (NN/HH/ÉÉÉÉ) [a Bizottság tölti ki!] Lapok száma (beleértve ezt a lapot) 19 Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja A

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Az OEM borok bírálatáról készült jegyzőkönyv 2015. január 22.-i érzékszervi bírálat 1./ Borok mintaszáma: BBBB 46/2015. Termékleírás

Részletesebben

VILLÁNY termékleírás. 607/2009/EK bizottsági rendelet I. Melléklet Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja

VILLÁNY termékleírás. 607/2009/EK bizottsági rendelet I. Melléklet Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja Beérkezés dátuma (NN/HH/ÉÉÉÉ) [a Bizottság tölti ki!] Lapok száma (beleértve ezt a lapot) 32 A kérelem nyelve Magyar Az akta száma: [a Bizottság tölti ki!] A kérelmező A jogi vagy természetes személy neve

Részletesebben

Az osztályozóvizsga anyaga történelem tantárgyból a 10. évfolyamon. Tevékenységformák

Az osztályozóvizsga anyaga történelem tantárgyból a 10. évfolyamon. Tevékenységformák Az osztályozóvizsga anyaga történelem tantárgyból a 10. évfolyamon Tevékenységformák Ismeretszerzési és feldolgozási képességek Írott források elemzése: az egyes szövegek forrásértékének megállapítása

Részletesebben

GERÉBY KÚRIA HOTEL ÉS LOVASUDVAR

GERÉBY KÚRIA HOTEL ÉS LOVASUDVAR GERÉBY KÚRIA HOTEL ÉS LOVASUDVAR H6050 Lajosmizse, Alsólajos 224. Tel.: +36 76 356 555 Fax: +36 76 356 045 Mobil: +36 30 9559 056 Email: gereby@gereby.hu www.gereby.hu Miként is lehetne szavakkal leírni

Részletesebben

BÁCSALMÁS VÁROS INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA

BÁCSALMÁS VÁROS INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA BÁCSALMÁS VÁROS INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA Bácsalmás Város megbízásából: Innovatív Kft. Vezető tervező: Seregélyné Király Adrienn Operatív felelős: Simon Csaba 2009. április Készítették Bácsalmás

Részletesebben

NYILVÁNTARTÁS A KERESKEDŐKRŐL, MŰKÖDÉSI ENGEDÉLLYEL RENDELKEZŐ ÉS A BEJELENTETT ÜZLETEKRŐL

NYILVÁNTARTÁS A KERESKEDŐKRŐL, MŰKÖDÉSI ENGEDÉLLYEL RENDELKEZŐ ÉS A BEJELENTETT ÜZLETEKRŐL NYILVÁNTARTÁS A KERESKEDŐKRŐL, MŰKÖDÉSI ENGEDÉLLYEL RENDELKEZŐ ÉS A BEJELENTETT ÜZLETEKRŐL B/E Nyilvántart ásba vétel száma Kereskedő neve, címe illetve székhelye kereskedõ cégjegyzékszá ma, vállalkozói

Részletesebben

Statisztikai tájékoztató Komárom-Esztergom megye, 2013/2

Statisztikai tájékoztató Komárom-Esztergom megye, 2013/2 Statisztikai tájékoztató Komárom-Esztergom megye, 2013/2 Központi Statisztikai Hivatal 2013. szeptember Tartalom Összefoglalás... 2 Demográfiai helyzet... 2 Munkaerőpiac... 3 Gazdasági szervezetek... 5

Részletesebben

I/1. Az ERSTE Bank Hungary Nyrt. rövid bemutatása Cégjogi forma: Nyilvánosan Működő Részvénytársaság Alapítási időpont: 1986. december 16. Cégbejegyzés időpontja: 1988. április 12. (utolsó változásbejegyzés:

Részletesebben

PEDAGÓGIAI-MŰVELŐDÉSI PROGRAM 2011.

PEDAGÓGIAI-MŰVELŐDÉSI PROGRAM 2011. PEDAGÓGIAI-MŰVELŐDÉSI PROGRAM 2011. TARTALOMJEGYZÉK oldal A) ÁMK 1. Az ÁMK egységes nevelési rendszere......1 2. Az intézmény felépítése, tevékenységformái...1 3. Alapelvek...2 4. Célok...3 5. Feladatok...4

Részletesebben

A Balatonfelvidéki borvidék szerkezet-átalakítási és átállási terve a 2008-200. 2009 borpiaci évre

A Balatonfelvidéki borvidék szerkezet-átalakítási és átállási terve a 2008-200. 2009 borpiaci évre Balatonfelvidéki Hegyközségi Tanács Badacsony, Római u. 2. A Balatonfelvidéki borvidék szerkezet-átalakítási és átállási terve a 2008-200 2009 borpiaci évre A borvidék hosszú távú céljainak megvalósítása

Részletesebben

A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2012. NOVEMBER 29-I ÜLÉSÉRE

A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2012. NOVEMBER 29-I ÜLÉSÉRE E L Ő T E R J E S Z T É S A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2012. NOVEMBER 29-I ÜLÉSÉRE IKTATÓSZÁM: 78-9/2012. MELLÉKLETEK: 7 DB TÁRGY: Beszámoló a lejárt határidejű közgyűlési határozatok végrehajtásáról,

Részletesebben

- legnagyobb borászati és borkereskedelmi vállalkozás a borvidéken. - a Tokaji világhírnevét a tridenti zsinat hozta meg

- legnagyobb borászati és borkereskedelmi vállalkozás a borvidéken. - a Tokaji világhírnevét a tridenti zsinat hozta meg T O K A J K E R E S K E D Ő H Á Z - S V É D P I A C R A T Ö R T É N Ő B E L É P É S E S E T T A N U L M Á N Y T O K A J K E R E S K E D Ő H Á Z - legnagyobb borászati és borkereskedelmi vállalkozás a borvidéken

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. 2015. április 30.-i érzékszervi bírálat Bírálati lista 1./ Borok mintaszáma: BBBB 421/2015. Termékleírás szerinti megnevezése: Zalai

Részletesebben

Öt bizarr hadsereg a történelemből

Öt bizarr hadsereg a történelemből 2015 július 01. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Értéke: 1/5 Értéke: 2/5 Mérték Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5 Az emberek többségének már iskolai tanulmányai során kialakul a képe

Részletesebben

A 210/2009. (IX.29.) Korm. rendelet alapján vezetett nyilvántartás a bejelentéshez kötött kereskedelmi tevékenységek eseté

A 210/2009. (IX.29.) Korm. rendelet alapján vezetett nyilvántartás a bejelentéshez kötött kereskedelmi tevékenységek eseté A 210/2009. (IX.29.) Korm. rendelet alapján vezetett nyilvántartás a bejelentéshez kötött kereskedelmi tevékenységek eseté A nyilvántart ásba vétel száma: A kereskedő neve, címe, illetve székhelye: A kereskedő

Részletesebben

2008.5.15. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 127/13

2008.5.15. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 127/13 2008.5.15. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 127/13 A BIZOTTSÁG 423/2008/EK RENDELETE (2008. május 8.) az 1493/1999/EK tanácsi rendelet végrehajtása egyes részletes szabályainak megállapításáról, valamint

Részletesebben

Képzési Központok - Bemutatkozás - Pécs

Képzési Központok - Bemutatkozás - Pécs Képzési Központok - Bemutatkozás - Pécs Pécs Magyarország ötödik legnépesebb városa, körülbelül 200 000 lakossal. Baranya megye székhelye, mely a Dunántúl déli részén, a Mecsek hegység déli lejtõin fekvõ,

Részletesebben

a hulladékgazdálkodásra Ausztriában

a hulladékgazdálkodásra Ausztriában HULLADÉKOK ÉS KEZELÉSÜK 4.3 4.2 Az italcsomagolás hatása a hulladékgazdálkodásra Ausztriában Tárgyszavak: egyszer használatos italcsomagolás; visszaváltható italcsomagolás; hulladékgazdálkodás. Az osztrák

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINTŰ. PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. február 14.

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINTŰ. PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. február 14. PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. február 14. m á j u s 1 8. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINTŰ PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. február 14. Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Név Tanárok

Részletesebben

Jövedéki adó fajtakódok 2011. november 1-től (Termékmérleg adómérték kód: C3)

Jövedéki adó fajtakódok 2011. november 1-től (Termékmérleg adómérték kód: C3) Ásványolaj termékek Nem adóköteles ásványolaj termék (ezer liter) 500 Nem adóköteles ásványolaj termék (ezer kg) 689 Nem adóköteles ásványolaj termék (nm 3 ) 690 Szabványos termékre adómérték 0 Ft/ezer

Részletesebben

VENDÉGFOGADÓ AJÁNLATAINK

VENDÉGFOGADÓ AJÁNLATAINK GERBEAUD GÁLAVACSORA A 155 éves Gerbeaud Kávéház egyike Európa legpatinásabb üzleteinek, amelynek hagyományait őrizzük ma is. A kávéház üzemeltetése mellett a Ház nevéhez méltó igényességgel a vendéglátás

Részletesebben

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL NÉPESSÉGTUDOMÁNYI KUTATÓINTÉZETÉNEK KUTATÁSI JELENTÉSEI 78.

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL NÉPESSÉGTUDOMÁNYI KUTATÓINTÉZETÉNEK KUTATÁSI JELENTÉSEI 78. KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL NÉPESSÉGTUDOMÁNYI KUTATÓINTÉZETÉNEK KUTATÁSI JELENTÉSEI 78. KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL NÉPESSÉGTUDOMÁNYI KUTATÓINTÉZET Igazgató: Spéder Zsolt Készítették: Hablicsek László

Részletesebben

A magyar lakosság borfogyasztási szokásai. Szerzô: Bormarketing Mûhely Kft. 1

A magyar lakosság borfogyasztási szokásai. Szerzô: Bormarketing Mûhely Kft. 1 A magyar lakosság borfogyasztási szokásai Szerzô: Bormarketing Mûhely Kft. 1 Az utazási élményhez szorosan kapcsolódik a bor és a gasztronómia. A gazdag kínálattal rendelkezô hazai úti célok számára a

Részletesebben

Oktatási Hivatal TÖRTÉNELEM. A 2013/2014. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló. Javítási-értékelési útmutató

Oktatási Hivatal TÖRTÉNELEM. A 2013/2014. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló. Javítási-értékelési útmutató Oktatási Hivatal A 2013/2014. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló TÖRTÉNELEM Javítási-értékelési útmutató OKTV 2013/2014 1. forduló Megoldások A nyílt végű kérdésekre a válaszokat

Részletesebben

I. Fejezet: A jövedelemadózást érintő törvények módosítása

I. Fejezet: A jövedelemadózást érintő törvények módosítása 2013. évi CC. törvény az egyes adótörvények és azokkal összefüggő más törvények, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló 2010. évi CXXII. törvény módosításáról A törvényt az Országgyűlés a 2013.

Részletesebben

Hogy a Tokaji bornak milyen respektje volt/van a világban, álljon itt három idézet, három nagyszerű, elismert embertől:

Hogy a Tokaji bornak milyen respektje volt/van a világban, álljon itt három idézet, három nagyszerű, elismert embertől: Hogy a Tokaji bornak milyen respektje volt/van a világban, álljon itt három idézet, három nagyszerű, elismert embertől: "Felhajtottam egy pohárral írás közben, és egyszerre az édes nyugalom tündére kezdett

Részletesebben

Tér-Háló Építésziroda Veszprémvarsány Településrendezési terv 2004 9024 Gyõr, Babits M. u 17/A ALÁÍRÓLAP. www.ter-halo.hu

Tér-Háló Építésziroda Veszprémvarsány Településrendezési terv 2004 9024 Gyõr, Babits M. u 17/A ALÁÍRÓLAP. www.ter-halo.hu ALÁÍRÓLAP 1 TARTALOMJEGYZÉK I. KIINDULÁSI ADATOK 5 1. ELÕZMÉNYEK...5 1.1. A rendezési terv céljai...5 1.2. A település eddigi fejlõdését befolyásoló legfontosabb tényezõk...5 1.3. A települést érintõ

Részletesebben

ESEMÉNYNAPTÁR SZENTES

ESEMÉNYNAPTÁR SZENTES ESEMÉNYNAPTÁR SZENTES 2013 Szentes ezer arca Szentes Csongrád megyében, a Tisza partján elhelyezkedô fiatalos dél-alföldi település, közel 30000 fôs lakosságával a megye harmadik legnépesebb városa. Szentes

Részletesebben

" j e z ő v e e r. s z

 j e z ő v e e r. s z s z " j e z ő v e e r k y " A z é l m é n e E G É S Z N A P O S K I R Á N D U L Á S O K K é r j ü k v á l a s s z o n! Märchenland Meseország Vannak mesék, amelyek életre kelnek, és mi is részeseivé válhatunk!

Részletesebben

A termékenység területi különbségei

A termékenység területi különbségei 2009/159 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu III. évfolyam 159. szám 2009. november 19. A termékenység területi különbségei A tartalomból 1 A termékenység szintjének területi változása

Részletesebben

Hadszíntér és hátország

Hadszíntér és hátország Hadszíntér és hátország LÖVÉSZÁRKOK A HÁTORSZÁGBAN A napjainkban olyan élesen látható árkok és törésvonalak gyökerei legalább száz évre, az 1905 1918 közötti évtizedre nyúlnak vissza érvel monográfiájában

Részletesebben

Adótörvény-változások 2012

Adótörvény-változások 2012 ADÓHÍRLEVÉL 2011. NOVEMBER Adótörvény-változások 2012 2011. november 21-én elfogadta a Parlament az új adótörvénycsomagot, mely az eredeti tervezethez képest jelentős változtatáson esett át. Az elfogadott

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINTŰ. PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. február 14.

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINTŰ. PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. február 14. PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. február 14. m á j u s 1 8. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINTŰ PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. február 14. MEGOLDÓKULCS STUDIUM GENERALE KÖZGAZDASÁGTAN

Részletesebben

Karácsony 2014. cedrus deodara himalájai cédrus. picea pungens Szúrós luc. pinus rigida Szurkosfenyő. cedrus deodara himalájai cédrus

Karácsony 2014. cedrus deodara himalájai cédrus. picea pungens Szúrós luc. pinus rigida Szurkosfenyő. cedrus deodara himalájai cédrus cedrus deodara himalájai cédrus picea pungens Szúrós luc Karácsony 2014 pinus rigida Szurkosfenyő cedrus deodara himalájai cédrus picea abies Lucfenyő picea pungens Ezüstfenyő tsuga heterophylla nyugati

Részletesebben

.BRAUN RÓBERT VÁRKONYI BENEDEK.

.BRAUN RÓBERT VÁRKONYI BENEDEK. .BRAUN RÓBERT VÁRKONYI BENEDEK..Sz l, bor, kultúra. Beszélgetés Egyedi Andrással, a Tokaj Renaissance Egyesület ügyviv jével Várkonyi Benedek: Azt javaslom, kezdjük Dionüszosznál. Mert a bor nem kizárólag

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT. Egységes szerkezetbe foglalt jogalkotási dokumentum 19.2.2009 EP-PE_TC1-COD(2007)0287 ***I AZ EURÓPAI PARLAMENT ÁLLÁSPONTJA

EURÓPAI PARLAMENT. Egységes szerkezetbe foglalt jogalkotási dokumentum 19.2.2009 EP-PE_TC1-COD(2007)0287 ***I AZ EURÓPAI PARLAMENT ÁLLÁSPONTJA EURÓPAI PARLAMENT 2004 2009 Egységes szerkezetbe foglalt jogalkotási dokumentum 19.2.2009 EP-PE_TC1-COD(2007)0287 ***I AZ EURÓPAI PARLAMENT ÁLLÁSPONTJA amely elsı olvasatban 2009. február 19-én került

Részletesebben

A VÁROSOK SZÜLETÉSE ÉS A RENDISÉG KIALAKULÁSA (11-13. század)

A VÁROSOK SZÜLETÉSE ÉS A RENDISÉG KIALAKULÁSA (11-13. század) Gazdaság, gazdaságpolitika, anyagi kultúra Egyén, közösség, társadalom Népesség, település, életmód A VÁROSOK SZÜLETÉSE ÉS A RENDISÉG KIALAKULÁSA (11-13. század) Városok A mezőgazdaság fejlődésével és

Részletesebben

10 történelmi érdekesség

10 történelmi érdekesség 2014 szeptember 01. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Értéke: 1/5 Értéke: 2/5 Mérték Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5 Mi okozta az 1637-es amszterdami tőzsdekrachot? Honnan ered a mézes

Részletesebben

Helyzetkép 2015. december 2016. január

Helyzetkép 2015. december 2016. január Helyzetkép 2015. december 2016. január Gazdasági növekedés A világgazdaság tavalyi helyzetére a regionális konfliktusok éleződése elkerülhetetlenül hatással volt, főképp ezért, és egyéb gazdasági tényezők

Részletesebben

Helyi terv - Újfehértó. Újfehértó rövid története, népessége, gazdasága

Helyi terv - Újfehértó. Újfehértó rövid története, népessége, gazdasága Helyi terv - Újfehértó Újfehértó rövid története, népessége, gazdasága A település a Nyírség Hajdúság felé tekintő peremén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye dél-nyugati részén fekszik, két nagyváros, Debrecen

Részletesebben

Borlap wine selection

Borlap wine selection Borlap wine selection Fehér borok white wines szekszárd vesztergombi év / year Ft Királylány (Királyleányka, Cserszegi Fűszeres) 2016 750 ml 7000 25.0 tokaj grand tokaj év / year Ft furmint premium 2014

Részletesebben

Október. Szüreti felvonulás és bál. Kirándulás a Gemenci erdőben. Tanulmányi kirándulás Bikalon

Október. Szüreti felvonulás és bál. Kirándulás a Gemenci erdőben. Tanulmányi kirándulás Bikalon Tartalom Szüreti felvonulás és bál Kirándulás a Gemenci erdőben (1.-2. évf.) Tanulmányi kirándulás Bikalon (3.-4. évf.) Rajzpályázat Vetélkedő a magyar népmese napjának tiszteletére Bolyai matematika csapatverseny

Részletesebben

Pályázati lehetőségek. civil szervezetek részére. 2015. március 13.

Pályázati lehetőségek. civil szervezetek részére. 2015. március 13. BUDAPEST FŐVÁROS XVII. KERÜLET RÁKOSMENTI POLGÁRMESTERI HIVATAL POLGÁRMESTERI IRODA EU PROGRAMIRODA Pályázati lehetőségek civil szervezetek részére 2015. március 13. 1173 Budapest, Pesti út 165.; Levélcím:

Részletesebben

A BÁCSKAI ASZTALOSOK

A BÁCSKAI ASZTALOSOK Beszédes Valéria A BÁCSKAI ASZTALOSOK Apám emlékére írásomban rövid áttekintést adok a bácskai falusi asztalosok működéséről a XVIII. század közepétől a nagyüzemi asztalosipar megjelenéséig. Kizárólag

Részletesebben

Terézvárosi Búcsú Összművészeti fesztivál 2013. október 12-13. Kultúra, művészet, tudomány a XX. század hajnalán Terézvárosban

Terézvárosi Búcsú Összművészeti fesztivál 2013. október 12-13. Kultúra, művészet, tudomány a XX. század hajnalán Terézvárosban Terézvárosi Búcsú Összművészeti fesztivál 2013. október 12-13. Kultúra, művészet, tudomány a XX. század hajnalán Terézvárosban szakmai beszámoló az NKA 3707/11387. számú Terézvárosi búcsú összművészeti

Részletesebben

XVII. évfolyam, 22. szám, 2013. Agrárpiaci Jelentések ZÖLDSÉG, GYÜMÖLCS ÉS BOR

XVII. évfolyam, 22. szám, 2013. Agrárpiaci Jelentések ZÖLDSÉG, GYÜMÖLCS ÉS BOR XVII. évfolyam, 22. szám, 2013 Agrárpiaci Jelentések ZÖLDSÉG, GYÜMÖLCS ÉS BOR Zöldség, Gyümölcs és Bor Zöldség, Gyümölcs és Bor XVII. évfolyam, 22. szám, 2013 Megjelenik kéthetente november 19. Felelős

Részletesebben

Iktatószám: 3708470298/2013. Ügyszám: 3708476652/2013.

Iktatószám: 3708470298/2013. Ügyszám: 3708476652/2013. Iktatószám: 3708470298/2013. Ügyszám: 3708476652/2013. NEMZETI ADÓ- ÉS VÁMHIVATAL SZÖVEGES INDOKLÁS A 2012. ÉVI ZÁRSZÁMADÁSHOZ XVI. Fejezet: Nemzeti Adó- és Vámhivatal Államháztartási egyedi azonosító

Részletesebben

A Dumort Hotel tündöklése

A Dumort Hotel tündöklése A Dumort Hotel tündöklése Bane krónikák 5. CASSANDRA CLARE MAUREEN JOHNSON B A N E K R Ó N I K Á K Ötödik könyv A Dumort Hotel tündöklése Könyvmolyképző Kiadó, 2014 3 A Dumort Hotel tündöklése Bane krónikák

Részletesebben

Ajánlott túraútvonalak Faluséta

Ajánlott túraútvonalak Faluséta MONOSTORAPÁTI Monostorapáti a Veszprém és Tapolca között húzódó út mentén fekszik, az Eger-patak völgyében, mely a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozik. Határai: északon az Agártető, délkeleten a

Részletesebben

BORJOG HÍRLEVÉL. 2012. június / 33. szám

BORJOG HÍRLEVÉL. 2012. június / 33. szám BORJOG HÍRLEVÉL 2012. június / 33. szám A szőlőből készült termékek kategóriáit, azok leírását a hazánkban is közvetlenül hatályos, irányadó 1237/2007 EK rendelet vonatkozó melléklete határozza meg az

Részletesebben

Választójog mint kampánytéma a dualizmus időszakában. Glied Viktor

Választójog mint kampánytéma a dualizmus időszakában. Glied Viktor Választójog mint kampánytéma a dualizmus időszakában Glied Viktor További kutatási lehetőségek (helyi viszonyok feltárása) Választójogi törvények a dualizmus időszakában A magyar politikai elit és a választójog

Részletesebben

Statisztikai tájékoztató Borsod-Abaúj-Zemplén megye, 2011/2

Statisztikai tájékoztató Borsod-Abaúj-Zemplén megye, 2011/2 Statisztikai tájékoztató Borsod-Abaúj-Zemplén megye, 211/2 Központi Statisztikai Hivatal 211. szeptember Tartalom Összefoglaló... 2 Ipar... 2 Építőipar... 4 Idegenforgalom... 6 Gazdasági szervezetek...

Részletesebben

XI. Országos Rozé Borverseny Kunszentmiklós, 2009. december 6. A bor adatai szám termelő termőhely fajta évjárat átlag

XI. Országos Rozé Borverseny Kunszentmiklós, 2009. december 6. A bor adatai szám termelő termőhely fajta évjárat átlag A bor adatai szám termelő termőhely fajta évjárat átlag ÉREM 203 Feind Borház Cabernet sauvignon-franc 2009 19,0 arany 421 Mészáros Borház kft. Szekszárdi Pinot noir 2009 18,8 arany 311 Bayer Gábor Palatincai

Részletesebben