A poliuretán-gyártás alapanyagainak és melléktermékének potenciális rákkeltő és légúti ingerlő hatásainak vizsgálata

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A poliuretán-gyártás alapanyagainak és melléktermékének potenciális rákkeltő és légúti ingerlő hatásainak vizsgálata"

Átírás

1 MUNKABALESETEK ÉS FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSEK 4.2 A poliuretán-gyártás alapanyagainak és melléktermékének potenciális rákkeltő és légúti ingerlő hatásainak vizsgálata Tárgyszavak: poliuretán; gyártás; izocianát; rákkeltés; foglalkozási ártalom; légúti bántalom. Korábbi vizsgálati eredmények a PUR-gyártás rákkeltésének területén Az Egyesült Királyság rugalmas poliuretánhabot gyártó iparában dolgozók 1958 és 1988 közötti rákos megbetegedéseit és halálozási adatait először 1993-ban ismertették, és megállapították a munkásnők körében a hasnyálmirigy- és tüdőrák okozta normalizált halálozási arány (standardized mortality ratio, SMR) szignifikáns növekedését mind az angliai, mind a walesi lakosság átlagához képest. Férfiaknál ilyen szignifikancia nem volt kimutatható. Két, ugyanezen évben az iparág kilenc svédországi üzemében összesen több mint 4000, majd 7000 alkalmazottjával 1958 és 1986 között végzett felmérés hasonló negatív eredménnyel járt, az ország teljes lakosságával öszszehasonlítva. Egy 1600, PUR-habot gyártó, mindkét nembeli munkásra kiterjedő évi amerikai vizsgálat során szintén nem találtak sem rákmorbiditási, sem mortalitási rendhagyó értékeket. A Nemzetközi Rákkutatási Hivatal (International Agency for Research on Cancer, IARC) a PUR-hab gyártásának egyik alapanyagát a toluol-diizocianátot (TDI) a rákkeltő vegyületek 2B csoportjába sorolja ( emberre lehetséges rákkeltő ). A fentiekhez hasonló negatív beszámolók hosszú sora feltehetőleg már a közeljövőben e besorolás átértékelésére fogja késztetni az IARC döntéshozóit. Szakirodalmi feldolgozás, új kritikai vizsgálat A Birminghami Egyetem Foglalkozás-egészségügyi Intézetének kutatói újra áttekintették, kiegészítve a régebbieket tíz további év halálozási statisztikáival és saját nagylétszámú vizsgálatukkal. Megjegyzendő, hogy az elmúlt néhány évtized alatt a brit PUR-hab-gyártás nagyjából változatlan mennyiségeket használ fel TDI-ből és a másik alapanyagból, metilén-difenil-izocianátból (MDI): , ill tonnát évente.

2 Kísérleti adatok és eredmények A brit egyetemi felmérés 11 brit és walesi gyár 8288 férfi és női dolgozójával készült, és az 1958-tól 1998-ig terjedő időszakot ölelte fel. A Betegségek Nemzetközi Osztályozása (International Classification of Diseases) alapján készült nyilvántartás felhasználásával 1704 halálozást (20,6%) regisztráltak. A felmérés idején PUR-hab-üzemben dolgozók közül 189 személy TDIexpozícióját a foglalkozás-egészségügyi szakértő erősnek, 701-ét gyengének minősítette. Ez 4 ppb, ill. 1 4 ppb súlyozott időátlagot jelent, 10, ill. 5 ppb fölötti alkalmi kiugrásokkal. A várható halálozások kiszámításához a személyévekre és a veszélyeztetett személyévekre vonatkoztatott (person-years-at-risk = pyr) mutatót nem, kor és időszak szerinti halálozási arányra alkalmazták a PERSONYEARS számítógépes program segítségével. Az aktualizáláshoz az elmúlt évtizedekből összesen több mint pyr-adat állt rendelkezésre. A viszonyok statisztikai modellezéséhez a halálozást potenciálisan befolyásoló minden tényezőt (a koron, nemen, naptári időszakon kívül az iparágban töltött időt, a különféle szintű expozíciós időket bontva és kumulálva) figyelembe vettek, és a végső modelleket úgy alakították ki, hogy az összes változó minden szintjén legyen legalább egy haláleset. Az EPICURE program segítségével meghatározták a kiválasztott változók minden szintjére a halálozásokat és a pyr-mutatókat, majd Poisson-féle regresszió alkalmazásával elvégezték a statisztikai modellezést, az egyes munkaviszony-történeti kategóriákra, más változók hatása alatt és ezek nélkül. A modell a szintek közti kockázatnövekedés vagy -csökkenés trendjének megállapítását is lehetővé tette. A felmérés négy évtizedére ( ) számítva, férfiaknál a vizsgált halálokok összességére, nem-speciális leukémiára és a nem rosszindulatú légzőszervi betegségekre a bekövetkezett, ill. várható elhalálozások száma és az SMR szignifikánsan megnőtt, az összes leukémiára és a tüdőrákra átlagos volt. Nőknél csak tüdőrák esetében találtak növekedést. Mivel azonban ilyen tendencia sem férfiak körében, sem más vizsgálatokban nem mutatkozott, nem tulajdonítható a munkahelyi izocianát-expozíciónak. Nincs tehát bizonyíték arra, hogy a tüdőrák veszélye összüfügg az izocianát-expozíció időtartamával. A szerzők előzőleg megvizsgálták kilenc további gyanúsítható munkahelyi faktor: aminkatalizátorok, nem gyúlékony oldószerek, gyúlékony oldószer, poliuretán por, latex, gumi, toll, kókuszrost, egyéb rostok szerepét a tüdőrákkockázatban, ugyancsak negatív eredménnyel. A nős munkások csoportjában szintén szignifikáns a nem rákos légzőszervi betegségek okozta SMR-növekedés a munkában töltött évtizedekkel.

3 Nem találtak azonban összefüggést az izocianát-expozíció körülményei közt végzett feladatok időtartamával. Csak három asztmás halálesetet regisztráltak, de az illetők egyike sem volt kitéve jelentőséggel bíró izocianát-hatásnak. Légzőszervi panaszok felmérése amerikai PUR-üzem közelében lakók körében Az USA Észak-Karolina állama egyik megyéjének (Randolph County) lakosai több, az állam egészségügyi minisztériumához 1995 és 1997 között intézett jelentésükben különféle egészségi ártalomra utaló panaszokról szem-, gége- és orrnyálkahártya-irritáció, köhögés, nehéz légzés, fejfájás, émelygés, szabálytalan szívverés számoltak be, ezeket a közeli rostfeldolgozó és poliuretánhabot előállító üzemnek tulajdonítva. Kiemelték, hogy a többéves tünetek fokozódtak a PUR-gyártás egy új, gyorskezelő lépésére ( quick cure ) való áttéréskor. Ennek lényege egy a termékben lejátszódó exoterm reakció hőjének elszívása, egyidejű káros légköri emisszióval, amelynek fő komponensei: toluol-diizocianát és metilén-klorid. Észak-Karolina Egészségügyi Szoglálatának levegőminőségi részlege 1996-ban koncentrációméréseket végzett az üzem körül, amelyeknek 24 órás átlageredménye: TDI-re 6,18 ppb (44 µg/m 3 ) volt, azaz 206-szorosa annak a hatósági határértéknek (0,03 ppb = 0,2 µg/m 3 ), amelynél még biztonsággal nem lépnek fel légzőszervi ártalmak. Metilén-kloridra az üzemi kerítéstől m távolságra, 3 hónapon át végzett 12 órás monitoring eredményeként 24 µg/m 3 -es átlagos koncentrációt mértek. Ez 27-szerese a megengedett egészségügyi határnak, amelyet azonban nem irritációs jelenségek, hanem farmakológiai karcinogenitás alapján állapítottak meg. A lakossági bejelentésekre a központi hatóság is reagált: az ellenőrzést az illetékes szövetségi minisztérium Mérgező Anyagokat és Betegségeket Nyilvánvartó Hivatala (Agency for Toxic Substances and Diseases Registry, ATSDR) folytatta le. Közvetlen módszerrel, amely az izocianátok glicerinnel átitatott szűrőn való kémiai megkötésén, majd HPLC-s (nagy teljesítményű folyadékkromatográfiás) mennyiségi meghatározáson alapszik, a gyár kerítésétől 30 m-re 29 ppb-s maximális TDI-koncentrációt mértek. Kimutattak metilén-kloridot és más illékony szerves vegyületeket is. A vizsgálati időszakban az állam egészségügyi igazgatója (State Health Director) a közártalom csökkentése érdekében négy rendeletet bocsátott ki; az utolsóval, 1997 szeptemberében bezáratta a PUR-gyárat. Ez az irritációs panaszok és a TDI-kibocsátás idejének kétségtelen egybeesése alapján történt, tekintettel arra is, hogy a környéken nincs más ipari szennyező forrás. Ezt követően az ATSDR biológiai felmérést is indított 113 önkéntes helyi lakossal, akik közül 10-nek a vérében (9%) találtak egy vagy több TDI (metilén-fenil-diizocianát, MDI, hexametilén-diizocianát, HDI) elleni antitestet. A tíz

4 pozitív eredményű személy közül egy az üzemben dolgozott, ketten rendszeresen használtak poliuretánlakkot. Klinikai vizsgálat Ennek az eredménynek az alapján amelyet utóbb még négy antitestpozitív vérképlelet egészített ki Észak-Karolina Egészségügyi és Környezeti Minisztériumának megbízásából a helyi Duke University Orvosi Központjának Foglalkozási és Környezeti Orvostani Osztálya szabványos klinikai és epidemiológiai vizsgálatot szervezett 38, a felsorolt tüneteket jelentő lakos részvételével. A klinikai vizsgálatban résztvevők (38 személy) adatai: a férfiak száma 12 (31,5%), a nőké 26 (68,4%), életkor: év, a helybenlakás évei: 3 40, az üzemtől való távolság: 0,21 1,61 km. A kérdőívet a foglalkozásra (munkahelyekre), az életvitelre és a tünetek részleteire vonatkozó, vissza is tekintő kérdésekből állították össze: a felső légúti és a bőrpanaszok kérdéseihez felhasználták az Országos Munkabiztonsági és Foglalkozás-egészségügyi Intézet (National Institute for Occupational Safety and Health, NIOSH) asztmafelismerő projektumát, a légzési nehézségekéihez a mellkasi problémákkal foglalkozó American Thoracic Society 1978 óta alkalmazott kérdőívét, a fejfájásos tüneteket kifejtő kérdésekhez az illetékes nemzetközi társaság (International Headache Society) anyagát, valamennyit az egyetemi kutatók által az EPA kérdőívei alapján megfelelően módosítva. A klinikai felmérés alkalmával a vizsgálatra és a laboratóriumi eredményre támaszkodó orvosi diagnózist kiegészítették a kérdőívre adott, szükség esetén szóban is részletezett válaszok. A foglalkozási betegségek négy felmérést végző szakorvosa mindezeket az expozíció aktuális és történeti adataival egybevetve véleményezte három kategória szerint, ti. hogy a panaszok és a környezetszennyezés közt összefüggés van, nincs, ill. lehetséges. A légzőszervi panaszok objektív megítélését a szabványos tesztekkel támasztották alá. Az expozíció általános reakcióit is nyomon követték: a tüdőfunkciót statikusan, tüdőtérfogat alapján és dinamikusan a gázcsere fokával mérték, az asztmás tüneteket a légúti reaktivitást ellenőrző metakolin próbával vizsgálták, a TDI-, MDI- és HDI-antitestképződés vizsgálata monitoring formájában folytatódott és nem maradt el a standard laboratóriumi vizsgálatcsomag sem (a májés vesefunkciót is beleértve), a súlyos légzőszervi tünetek panaszosainál pedig a szokásos allergiás próbasorozat.

5 Eredmények Az 1997-ben és 1998-ban (tehát részben már a PUR-hab-üzem bezárása után) végzett klinikai felmérésből kiemelve a résztvevők közül azokat, akik orvosilag az expozíciónak tulajdonítható tünetekről számoltak be megállapítható, hogy a tünetek nem kölcsönösen kizárók, és azt is tükrözik, amikor az orvos jelentősnek vélte a problémát az érintettek számára (1. táblázat). 1. táblázat Tünetek és az expozícióval való összefüggésük megítélése Probléma Nyálkahártya és felső légúti tünetek Az érintett által közölt tünet A lakos által az expozíciónak tulajdonítva Az orvos által esetleg az expozíciónak tulajdonítva Az orvos által az expozíciónak tulajdonítva n % n % n % n % 36 94, ,9 6 15,8 7 18,4 Alsó légúti tünetek 34 89, ,0 6 15, ,6 Fejfájás 35 92, ,4 4 10,5 8 21,5 Émelygés 20 52, ,8 1 2,6 Szédülés, tétovaság 26 65, ,2 1 2,6 2 5,2 Emlékezetzavarok 25 65,7 8 21,1 1 2,6 Koncentrációkihagyás 24 63,2 6 15,8 1 2,6 Szorongás 17 44,7 7 18,4 3 7,9 Depresszió 5 13,2 2 5,3 3 7,9 Csaknem általánosak voltak a felső légúti tünetek (95%), ezeket gyakoriságban a fejfájás és az alsó légúti panaszok követték (>90%). Szorongás és depresszió a szomatikus tünetek miatt, másodlagosan lépett fel. A tüdővizsgálati eredmények szerint a tüdőfunkció 11 esetben (29,7%) eltért a normálistól, kilégzésgátlással, levegő-visszatartással, rendellenes kilégzőképességgel, a metakolin-teszt 16 személyen (30,5%) volt pozitív. A diizocianát elleni antitestpróbát akkor minősítették pozitívnak, ha a minta standardtól való eltérése meghaladta a 3-at a kontrollokhoz és az elfogadott szérumalbumin referenciaoldathoz képest (2. táblázat). Hat lakos tesztje volt pozitív, olykor nemcsak egy diizocianátra és mind a két vizsgált immonglobulinra. Ezek a személyek az üzemtől 0,64, ill. 1,6 km-nyire éltek, ami a toxin 1:100, ill. 1:10 hígításának felelt meg. A laboratóriumi rutinvizsgálatok nem derítettek fel a kémiai expozícióhoz kapcsolható egyéb rendellenességeket. Az allergiás bőrtesztsorozat négy személynél váltott ki pozitív reakciót legalább 1 allergénre.

6 2. táblázat A poliuretán-üzem közelében élők izocianát-antitest tesztjének eredményei Reakció Gyakoriság % a) antitest státus Nincs antitest- (immun-) reakció 27 81,8 Pozitív reakció diizocianátra 6 12,2 Összesen ,0 b) pozitív antitest-reakciók eredményei Lakos G-immunglobulin E-immunglobulin TDI HDI MDI TDI HDI MDI Következtetések A célzott kémiai és klinikai vizsgálatok eredményei viszont nemcsak a PUR-üzem körzetében lakók diizocianát-expozícióját igazolják, kétségtelenül utalnak arra is, hogy többen ennek ingerlő szintjét szenvedték el, az érzékenyítő hatás, esetleg hosszabb idő utáni kialakulásának veszélyével. A felmérést végző szakemberek további környezeti koncentráció vizsgálatokat javasolnak nemcsak diizocianátokra, hanem a poliuretán gyártásának más melléktermékeire is. Ugyancsak szükségesnek tartják az üzemeken belüli emissziócsökkentő intézkedéseket, és azon munkavállalók expozíciójának azonnali megszüntetését, akiknél asztmát vagy idült hörghurutot diagnosztizáltak, vagy TDI-szenzitivizálódást állapítottak meg. Amennyiben azonban a poliuretánt előállító üzemekből származó környezeti TDI-expozíció nagyobb lakossági csoportban idézhet elő túlérzékenységet, ez ellen csak komplex közegészségügyi rendszabályokkal lehet védekezni. Nem remélhető ugyanis, hogy az ilyen gyárak szomszédságában lakók könnyen megkímélhetők (pl. áttelepítéssel) az ártalmas expozícióktól. (Dr. Boros Tiborné) Sorahan, T.; Nichols, L.: Mortality and cancer morbidity of production workers in the UK flexible polyurethane foam industry: updated findings, = Occupational and Environmental Medicine, 59. k. 11. sz p Darcey, D.; Lipscomb, H. J. stb.: Clinical findings for residents near a polyurethane foam manufacturing plant. = Archives of Environmental Health, 57. k. 3. sz máj./jún. p

A termék neve: Thermo Scientific EpiJET 5-hmC Analysis Kit

A termék neve: Thermo Scientific EpiJET 5-hmC Analysis Kit A termék neve: Thermo Scientific EpiJET 5-hmC Analysis Kit #K1481 Az adalékanyag(ok) neve(i): T4 ß glucosyltransferase 10x EpiBuffer 10x UDP-glucose Epi MspI 5-hmC Control DNA Control primer 1 Control

Részletesebben

Foglalkozási bőrgyulladások gyakorisága a brit nyomdaiparban

Foglalkozási bőrgyulladások gyakorisága a brit nyomdaiparban MUNKABALESETEK ÉS FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSEK 4.2 Foglalkozási bőrgyulladások gyakorisága a brit nyomdaiparban Tárgyszavak: foglalkozási betegség; bőrgyulladás; nyomdaipar; Nagy-Britannia. A nyomdaipar

Részletesebben

Az ágyéki gerinctáj foglalkozási ártalmai terhelhetősége nehéz súlyok

Az ágyéki gerinctáj foglalkozási ártalmai terhelhetősége nehéz súlyok MUNKABALESETEK ÉS FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSEK 4.2 Az ágyéki gerinctáj foglalkozási ártalmai terhelhetősége nehéz súlyok mozgatásával Tárgyszavak: ágyéki gerinc; diszkopátia; foglalkozási betegség; gerincterhelés;

Részletesebben

A termék neve: Thermo Scientific NoLimits 2500 bp DNA fragments #SM1571

A termék neve: Thermo Scientific NoLimits 2500 bp DNA fragments #SM1571 A termék neve: Thermo Scientific NoLimits 2500 bp DNA fragments #SM1571 1. AZ ANYAG/ KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/ VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Termék információk Felhasználási terület: Laboratóriumi vegyszer Gyártó/Forgalmazó:

Részletesebben

SMT International, LLC Biztonsági Adatlap (SDS)

SMT International, LLC Biztonsági Adatlap (SDS) SMT International, LLC Biztonsági Adatlap (SDS) 1. TERMÉK ÉS GYÁRTÓ AZONOSÍTÁSA TERNÉK NEVE: Amtech Tacky Paste Flux Sorozat: 200, 400, 500, 600, 4000, SynTECH, WSFC-305L és #61 SZINONÍMÁK: Tacky Flux

Részletesebben

A termék neve: Thermo Scientific RiboRuler High Range RNA Ladder, ready-to-use

A termék neve: Thermo Scientific RiboRuler High Range RNA Ladder, ready-to-use A termék neve: Thermo Scientific RiboRuler High Range RNA Ladder, ready-to-use #SM1823 Az adalékanyag neve: 2X RNA Loading Dye Printed: 07/18/2011 Revised: 07/14/2011 1. AZ ANYAG/ KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. HP Color LaserJet CC533A-AC lila festékkazetta

BIZTONSÁGI ADATLAP. HP Color LaserJet CC533A-AC lila festékkazetta BIZTONSÁGI ADATLAP 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Keverék kereskedelmi neve vagy megnevezése Regisztrációs szám Szinonímák HP Color LaserJet CC533AAC

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. HP LaserJet C3903A-F festékkazetta

BIZTONSÁGI ADATLAP. HP LaserJet C3903A-F festékkazetta BIZTONSÁGI ADATLAP 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Keverék kereskedelmi neve vagy megnevezése Regisztrációs szám Szinonímák HP LaserJet C3903AF festékkazetta

Részletesebben

Dolgozók ismeretei a kémiai kockázatokról galvánüzemekben

Dolgozók ismeretei a kémiai kockázatokról galvánüzemekben FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGY 3.3 Dolgozók ismeretei a kémiai kockázatokról galvánüzemekben Tárgyszavak: kémiai kockázat; króm; nikkel; fémbevonás; galvanizálás; rákkeltő anyag. Bár a krómozók tisztában vannak

Részletesebben

TERMÉK BIZTONSÁGI ADATLAP

TERMÉK BIZTONSÁGI ADATLAP 1 AZ ANYAG/KÉSZĺTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALAT AZONOSĺTÁSA Az anyag/készítmény azonosítása A készítmény használata CAS sz Product code(s) Vállalat azonosító adatai Segélykérı telefonszám Mérgezési Információs

Részletesebben

Biztonsági adatlap. oldalszám: 1/5 A nyomtatás kelte 17.12.2015 Felülvizsgálat 26.11.2014. 1907/2006/EK, 31. cikk szerint. GHS05 maró anyagok

Biztonsági adatlap. oldalszám: 1/5 A nyomtatás kelte 17.12.2015 Felülvizsgálat 26.11.2014. 1907/2006/EK, 31. cikk szerint. GHS05 maró anyagok 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító Cikkszám: A12618 CAS-szám: 1885-14-9 EK-szám: 217-547-8 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása,

Részletesebben

TERMÉK BIZTONSÁGI ADATLAP

TERMÉK BIZTONSÁGI ADATLAP 1 AZ ANYAG/KÉSZĺTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALAT AZONOSĺTÁSA Az anyag/készítmény azonosítása A készítmény használata CAS sz Product code(s) Vállalat azonosító adatai Segélykérı telefonszám Mérgezési Információs

Részletesebben

Biztonsági adatlap 1907/2006/EK, 31. cikk szerint

Biztonsági adatlap 1907/2006/EK, 31. cikk szerint oldalszám: 1/8 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító Cikkszám: 9701068, 10040561 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve

Részletesebben

Biztonsági adatlap. oldalszám: 1/5 A nyomtatás kelte 17.12.2015 Felülvizsgálat 30.10.2013. 1907/2006/EK, 31. cikk szerint. GHS05 maró anyagok

Biztonsági adatlap. oldalszám: 1/5 A nyomtatás kelte 17.12.2015 Felülvizsgálat 30.10.2013. 1907/2006/EK, 31. cikk szerint. GHS05 maró anyagok 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító Cikkszám: 11424 CAS-szám: 506-64-9 EK-szám: 208-048-6 Indexszám: 006-007-00-5 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő

Részletesebben

2.2. Címkézési elemek:

2.2. Címkézési elemek: B I Z T O N S Á G I A D A T L A P (1907/2006/EK és a 453/2010/EK rendelet alapján) 1. A készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása 1.1. készítmény azonosítása: Vape Szúnyogirtó folyadék zöld tea

Részletesebben

Biztonsági adatlap. Tintasugaras nyomtatás Hewlett-Packard Hungary Ltd Neumann Janos u. 1. 1117 Budapest Hungary Telefon 06 1-229-9999

Biztonsági adatlap. Tintasugaras nyomtatás Hewlett-Packard Hungary Ltd Neumann Janos u. 1. 1117 Budapest Hungary Telefon 06 1-229-9999 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Az anyag vagy a készítmény azonosítása A készítmény használata Vállalat azonosító adatai 40-3010 Tintasugaras nyomtatás Hewlett-Packard Hungary

Részletesebben

TERMÉK BIZTONSÁGI ADATLAP

TERMÉK BIZTONSÁGI ADATLAP 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Az anyag vagy a készítmény azonosítása A készítmény használata CAS sz. Céginformáció Segélykérı telefonszám Mérgezési Információs Központ telefonszáma

Részletesebben

Fluazinam és klórthalonil gombaölő szerek okozta foglalkozási asztma

Fluazinam és klórthalonil gombaölő szerek okozta foglalkozási asztma MUNKABALESETEK ÉS FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSEK 4.2 Fluazinam és klórthalonil gombaölő szerek okozta foglalkozási asztma Tárgyszavak: gombaölő szer; asztma; foglalkozási betegség. A tanulmány két foglalkozási

Részletesebben

Biztonsági adatlap. oldalszám: 1/5 A nyomtatás kelte 18.12.2015 Felülvizsgálat 22.01.2007. 1907/2006/EK, 31. cikk szerint. EK-szám: 241-460-4

Biztonsági adatlap. oldalszám: 1/5 A nyomtatás kelte 18.12.2015 Felülvizsgálat 22.01.2007. 1907/2006/EK, 31. cikk szerint. EK-szám: 241-460-4 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító Cikkszám: 39736 CAS-szám: 17439-11-1 EK-szám: 241-460-4 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása,

Részletesebben

Biztonsági adatlap. oldalszám: 1/5 A nyomtatás kelte 17.12.2015 Felülvizsgálat 09.03.2015. 1907/2006/EK, 31. cikk szerint. GHS08 egészségi veszély

Biztonsági adatlap. oldalszám: 1/5 A nyomtatás kelte 17.12.2015 Felülvizsgálat 09.03.2015. 1907/2006/EK, 31. cikk szerint. GHS08 egészségi veszély 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító Cikkszám: 33289 CAS-szám: 1327-53-3 EK-szám: 215-481-4 Indexszám: 033-003-00-0 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő

Részletesebben

Biztonsági adatlap. oldalszám: 1/5 A nyomtatás kelte 17.12.2015 Felülvizsgálat 14.06.2010. 1907/2006/EK, 31. cikk szerint. GHS08 egészségi veszély

Biztonsági adatlap. oldalszám: 1/5 A nyomtatás kelte 17.12.2015 Felülvizsgálat 14.06.2010. 1907/2006/EK, 31. cikk szerint. GHS08 egészségi veszély 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító Cikkszám: L12745 CAS-szám: 91-08-7 EK-szám: 202-039-0 Indexszám: 615-006-00-4 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő

Részletesebben

Kit Components. Beta Amyloid MPD Kit - Calibrants

Kit Components. Beta Amyloid MPD Kit - Calibrants 10/11/2011 Product code K1000016 10015923 10015925 Kit Components Description Beta Amyloid MPD Kit - Calibrants Components: 10015428 Beta Amyloid Fragments 10015574 Beta Amyloid AB Multifragment Standard

Részletesebben

a NAT-1-1003/2011 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

a NAT-1-1003/2011 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1003/2011 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A BIO-KALIBRA Környezetvédelmi Szolgáltató Bt. (1037 Budapest, Zay u. 1-3.) akkreditált területe

Részletesebben

Kit Components. BCA protein assay kit. BCA protein assay kit - Solution B

Kit Components. BCA protein assay kit. BCA protein assay kit - Solution B 12/19/2015 Kit Components Product code J63283 Components: J63283a J63283b Description BCA protein assay kit BCA protein assay kit - Solution A BCA protein assay kit - Solution B 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék

Részletesebben

Az ipari termelés visszaszorulása és a halálos üzem balesetek csökkenése közti kapcsolat az USA-ban

Az ipari termelés visszaszorulása és a halálos üzem balesetek csökkenése közti kapcsolat az USA-ban MUNKABALESETEK ÉS FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSEK 4.1 Az ipari termelés visszaszorulása és a halálos üzem balesetek csökkenése közti kapcsolat az USA-ban Tárgyszavak: munkabaleset; statisztika; ipartalanítás.

Részletesebben

Biztonsági adatlap. Tintasugaras nyomtatás Hewlett-Packard Hungary Ltd Neumann Janos u. 1. 1117 Budapest Hungary Telefon 06 1-229-9999

Biztonsági adatlap. Tintasugaras nyomtatás Hewlett-Packard Hungary Ltd Neumann Janos u. 1. 1117 Budapest Hungary Telefon 06 1-229-9999 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Az anyag vagy a készítmény azonosítása A készítmény használata Vállalat azonosító adatai CD586 Series Tintasugaras nyomtatás Hewlett-Packard

Részletesebben

Biztonsági adatlap 1907/2006/EK, 31. cikk szerint

Biztonsági adatlap 1907/2006/EK, 31. cikk szerint oldalszám: 1/7 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító Cikkszám: 1610310, 1610310EDU 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve

Részletesebben

CQ712Series[A]-SDS_HUNGARY-Hungarian-07.pdf. CQ712Series[B]-SDS_HUNGARY-Hungarian-04.pdf

CQ712Series[A]-SDS_HUNGARY-Hungarian-07.pdf. CQ712Series[B]-SDS_HUNGARY-Hungarian-04.pdf CQ712Series[A]-SDS_HUNGARY-Hungarian-07.pdf CQ712Series[B]-SDS_HUNGARY-Hungarian-04.pdf BIZTONSÁGI ADATLAP 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA A készítmény neve Szinonima vagy

Részletesebben

Biztonsági adatlap 1907/2006/EK, 31. cikk szerint

Biztonsági adatlap 1907/2006/EK, 31. cikk szerint 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító Cikkszám: H28235 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása.

Részletesebben

Biztonsági adatlap 1907/2006/EK, 31. cikk szerint

Biztonsági adatlap 1907/2006/EK, 31. cikk szerint oldalszám: 1/6 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító Cikkszám: 1705005, 1504138, 1504134, 1504135, 1504132, 1504130, 1500737, 1504131, 9702858, 1504136,

Részletesebben

Közlekedési emissziók időbeli változása nagy forgalmú ausztriai alagútban végzett mérések alapján

Közlekedési emissziók időbeli változása nagy forgalmú ausztriai alagútban végzett mérések alapján LEVEGÕTISZTASÁG-VÉDELEM. Közlekedési emissziók időbeli változása nagy forgalmú ausztriai alagútban végzett mérések alapján Tárgyszavak: levegőszennyezés; közúti alagút; benzol; nemmetán-szénhidrogének;

Részletesebben

Biztonsági adatlap a 1907/2006/EK (REACH) rendelet II. melléklete szerint AKTÍVSZENES PALLÁDIUM KATALIZÁTOR

Biztonsági adatlap a 1907/2006/EK (REACH) rendelet II. melléklete szerint AKTÍVSZENES PALLÁDIUM KATALIZÁTOR 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1 Anyag vagy készítmény azonosítása: (Palládium tartalom: 5 % és 10 % ) Kereskedelmi megnevezések: Selcat-Q-6 (10 % Pd), Selcat-A-6 (10% Pd),

Részletesebben

Biztonsági adatlap. oldalszám: 1/5 A nyomtatás kelte 17.12.2015 Felülvizsgálat 29.01.2007. 1907/2006/EK, 31. cikk szerint

Biztonsági adatlap. oldalszám: 1/5 A nyomtatás kelte 17.12.2015 Felülvizsgálat 29.01.2007. 1907/2006/EK, 31. cikk szerint 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító Cikkszám: 10721 CAS-szám: 598-63-0 EK-szám: 209-943-4 Indexszám: 082-001-00-6 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő

Részletesebben

(1907/2006/EK és a 1272/2008/EK rendelet alapján)

(1907/2006/EK és a 1272/2008/EK rendelet alapján) A biztonsági adatlap kiállításának dátuma: 2008.11.07. Felülvizsgálat: 2013. április 5. CLP I. mellékletének formai követelményei miatt Verzió: 4. B I Z T O N S Á G I A D A T L A P (1907/2006/EK és a 1272/2008/EK

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. Hewlett-Packard Magyarország Kft. Aliz u.1. (Szerémi út-hengermalom út sarok) 1117, Budapest Hungary Telefonszám +3612299999

BIZTONSÁGI ADATLAP. Hewlett-Packard Magyarország Kft. Aliz u.1. (Szerémi út-hengermalom út sarok) 1117, Budapest Hungary Telefonszám +3612299999 BIZTONSÁGI ADATLAP 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Keverék kereskedelmi neve vagy megnevezése Regisztrációs szám Szinonímák HP Indigo Topaz Indicator

Részletesebben

Biztonsági adatlap 1907/2006/EK, 31. cikk szerint

Biztonsági adatlap 1907/2006/EK, 31. cikk szerint 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító Cikkszám: L04737 CAS-szám: 30525-89-4 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt

Részletesebben

1. SZAKASZ: A készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása

1. SZAKASZ: A készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása A biztonsági adatlap kiállításának dátuma: 2010.11.19. Felülvizsgálat: 2014. szeptember 29. CLP I. mellékletének formai követelményei miatt Verzió: 5. B I Z T O N S Á G I A D A T L A P (1907/2006/EK és

Részletesebben

1907/2006 sz. (EK) Rendelet szerint (az (EU) 453/2010 sz. rendelet által módosítva)

1907/2006 sz. (EK) Rendelet szerint (az (EU) 453/2010 sz. rendelet által módosítva) Biztonsági adatlap 1907/2006 sz. (EK) Rendelet szerint (az (EU) 453/2010 sz. rendelet által módosítva) Frissítés dátuma: 30.07.2014 Változat: 4.0 Nyomtatás dátuma: 12.08.2014 1.SZAKASZ: Az anyag/keverék

Részletesebben

Biztonsági adatlap 1907/2006/EK, 31. cikk szerint

Biztonsági adatlap 1907/2006/EK, 31. cikk szerint oldalszám: 1/8 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító Cikkszám: 1632083, 10009795 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve

Részletesebben

DIÓ 896 KFT. Oxidáló hatású, szil. anyag Kálium-nitrát 3.kat H272 Besorolás a 67/548/EK (DSD) vagy az 1999/45/EK rendelet szerint

DIÓ 896 KFT. Oxidáló hatású, szil. anyag Kálium-nitrát 3.kat H272 Besorolás a 67/548/EK (DSD) vagy az 1999/45/EK rendelet szerint 1/10 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: Kereskedelmi megnevezések:. Szinonimák: Salétromsav káliumsó; kálium-nitrát Kémiai képlet: KNO 3 A trágya képlete:

Részletesebben

Biztonsági adatlap 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 2. A VESZÉLYEY AZONOSÍTÁSA

Biztonsági adatlap 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 2. A VESZÉLYEY AZONOSÍTÁSA 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Az anyag vagy a készítmény azonosítása A készítmény használata Vállalat azonosító adatai 2. A VESZÉLYEY AZONOSÍTÁSA Osztályozás Akut egészségkárosító

Részletesebben

Az egyes szervezeti egységek által ellátott feladatok: Jogi és Koordinációs Osztály

Az egyes szervezeti egységek által ellátott feladatok: Jogi és Koordinációs Osztály Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség 3530 Miskolc, Mindszent tér 4. 2012. évi szöveges beszámoló 1. Feladatkör, szakmai tevékenység 1.1. Az intézmény neve, törzskönyvi

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP KIBOCSÁTÁS DÁTUMA : 13.05.2008. CG190 gázpatron190gr., 330 ml

BIZTONSÁGI ADATLAP KIBOCSÁTÁS DÁTUMA : 13.05.2008. CG190 gázpatron190gr., 330 ml BIZTONSÁGI ADATLAP KIBOCSÁTÁS DÁTUMA : 13.05.2008 1. ÁRU MEGNEVEZÉSE ÉS A CÉG NEVE 1.1. Áru megnevezése : CG190 gázpatron190gr., 330 ml 1.2. Gyártó/szállító cég neve: EL GAZ- M.LEVAKIS Agios Georgios-

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK rendelet 31. cikk

BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK rendelet 31. cikk 1.AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1 Anyag kereskedelmi neve: OTIS LENOLAJ Az anyag egyéb azonosító kódja: - 1.2 Az anyag megfelelő azonosított felhasználása: fabeeresztő, festékek

Részletesebben

Biztonsági adatlap 1907/2006/EK, 31. cikk szerint

Biztonsági adatlap 1907/2006/EK, 31. cikk szerint 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító Cikkszám: 47115 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása.

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP H Szilikon paszta Kelte: 26.04.2005 módosítás kelte: 17.01.2013. 1 SZAKASZ: Az anyag/keverék és vállalat/vállalkozás azonosítása

BIZTONSÁGI ADATLAP H Szilikon paszta Kelte: 26.04.2005 módosítás kelte: 17.01.2013. 1 SZAKASZ: Az anyag/keverék és vállalat/vállalkozás azonosítása Oldal 1 z 9 Kelte: 26.04.2005 módosítás kelte: 17.01.2013 1 SZAKASZ: Az anyag/keverék és vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása,

Részletesebben

Anyagbiztonsági adatlap. EUCAROL PLUS

Anyagbiztonsági adatlap. EUCAROL PLUS Anyagbiztonsági adatlap, verzió 1/12/2014, ellenőrzés 2 Nyomtatás dátuma:1/12/2014 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Kereskedelmi név: MSDS kód: Kémiai

Részletesebben

Biztonsági adatlap. Hewlett-Packard Hungary Ltd Neumann Janos u. 1. 1117 Budapest Hungary Telefon 06 1-229-9999. Bırrel érintkezve ártalmas.

Biztonsági adatlap. Hewlett-Packard Hungary Ltd Neumann Janos u. 1. 1117 Budapest Hungary Telefon 06 1-229-9999. Bırrel érintkezve ártalmas. 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Az anyag vagy a készítmény azonosítása Vállalat azonosító adatai 2. A VESZÉLYEY AZONOSÍTÁSA 40-5079 Osztályozás Xn, R20/21 Akut egészségkárosító

Részletesebben

A traktorvezetéssel töltött munkaórák hatása a hát alsó részén és a csípőben jelentkező megbetegedések kialakulására

A traktorvezetéssel töltött munkaórák hatása a hát alsó részén és a csípőben jelentkező megbetegedések kialakulására MUNKABALESETEK ÉS FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSEK 4.2 5.6 A traktorvezetéssel töltött munkaórák hatása a hát alsó részén és a csípőben jelentkező megbetegedések kialakulására Tárgyszavak: traktorvezetés; csípőfájdalom;

Részletesebben

Safety data sheet LAMFIX SO

Safety data sheet LAMFIX SO Anyagbiztonsági adatlap, verzió 7/8/2015, ellenőrzés 1 Nyomtatás dátuma:7/8/2015 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Kereskedelmi név: MSDS kód: F006416

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA

BIZTONSÁGI ADATLAP 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006 számú (REACH) rendelet (EK), 31. szakasz Frissítés 07-aug.-2015 dátuma: Az (EK) 1907/2006 (REACH) rendelet 31. cikke szerint, biztonsági adatlapot (SDS) kell biztosítani a

Részletesebben

2014. évi összesítő értékelés hazánk levegőminőségéről az automata mérőhálózat adatai alapján

2014. évi összesítő értékelés hazánk levegőminőségéről az automata mérőhálózat adatai alapján ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT 2014. évi összesítő értékelés hazánk levegőminőségéről az automata mérőhálózat adatai alapján Készítette: ÉLFO LRK Adatközpont 2015. október TARTALOM 1. A levegőminőség

Részletesebben

Különböző módon táplált tejelő tehenek metánkibocsátása, valamint ezek tárolt trágyájának metánés nitrogénemissziója

Különböző módon táplált tejelő tehenek metánkibocsátása, valamint ezek tárolt trágyájának metánés nitrogénemissziója LEVEGÕTISZTASÁG-VÉDELEM 2.1 Különböző módon táplált tejelő tehenek metánkibocsátása, valamint ezek tárolt trágyájának metánés nitrogénemissziója Tárgyszavak: ammónia, tejelő tehenek, zsírok, trágyatárolás,

Részletesebben

Biztonsági adatlap 1907/2006/EK, 31. cikk szerint

Biztonsági adatlap 1907/2006/EK, 31. cikk szerint oldalszám: 1/9 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító Cikkszám: 10007775 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt

Részletesebben

Biztonsági adatlap. oldalszám: 1/5 A nyomtatás kelte 19.12.2015 Felülvizsgálat 16.11.2015. 1907/2006/EK, 31. cikk szerint

Biztonsági adatlap. oldalszám: 1/5 A nyomtatás kelte 19.12.2015 Felülvizsgálat 16.11.2015. 1907/2006/EK, 31. cikk szerint 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító Cikkszám: L14000 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása.

Részletesebben

ANYAGBIZTONSÁGI ADATLAP

ANYAGBIZTONSÁGI ADATLAP ANYAGBIZTONSÁGI ADATLAP 1. Az anyag/készítmény és a cég/ vállalkozás megnevezése Készítmény megnevezése. Készítmény felhasználása: HYSPRAY Hatásjavító adalék mezőgazdasági vegyszerekhez Szállító Fine Agrochemicals

Részletesebben

CHESTERTON BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK REACH szerint és 453/2010 módosítása szerint (REACH)

CHESTERTON BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK REACH szerint és 453/2010 módosítása szerint (REACH) Verziószám: 1.2(HU) 1 oldal. CHESTERTON BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK REACH szerint és 453/2010 módosítása szerint (REACH) 1. SZAKASZ: Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása Termékazonosító:

Részletesebben

Biztonsági adatlap 1907/2006/EK, 31. cikk szerint

Biztonsági adatlap 1907/2006/EK, 31. cikk szerint oldalszám: 1/8 * 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító 1.2 Az anyag vagy keverék lényeges azonosított felhasználásai, illetve ellenjavallt felhasználásai

Részletesebben

A bolygónknak szüksége van a közreműködésünkre

A bolygónknak szüksége van a közreműködésünkre ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEK 1.4 1.3 2.1 A bolygónknak szüksége van a közreműködésünkre Tárgyszavak: globális felmelegedés; klímaváltozás; kibocsátás; életmód. A Kormányközi Klímaváltozási Bizottság (IPCC) tizenegy

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ ORSZÁGTANULMÁNY BULGÁRIA EGÉSZSÉGÜGYÉRÕL. Románia BULGÁRIA. Informatikai és Rendszerelemzési Fõigazgatóság Rendszerelemzési Fõosztály

TÁJÉKOZTATÓ ORSZÁGTANULMÁNY BULGÁRIA EGÉSZSÉGÜGYÉRÕL. Románia BULGÁRIA. Informatikai és Rendszerelemzési Fõigazgatóság Rendszerelemzési Fõosztály TÁJÉKOZTATÓ ORSZÁGTANULMÁNY BULGÁRIA EGÉSZSÉGÜGYÉRÕL Románia Szerbia Szófia BULGÁRIA Fekete-tenger Macedónia Görögország Törökország GYEMSZI Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minõség- és Szervezetfejlesztési

Részletesebben

Biztonsági adatlap. oldalszám: 1/5 A nyomtatás kelte 17.12.2015 Felülvizsgálat 24.07.2014. 1907/2006/EK, 31. cikk szerint. EK-szám: 203-571-6

Biztonsági adatlap. oldalszám: 1/5 A nyomtatás kelte 17.12.2015 Felülvizsgálat 24.07.2014. 1907/2006/EK, 31. cikk szerint. EK-szám: 203-571-6 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító Cikkszám: L03002 CAS-szám: 108-31-6 EK-szám: 203-571-6 Indexszám: 607-096-00-9 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő

Részletesebben

Statisztikai tájékoztató Komárom-Esztergom megye, 2013/1

Statisztikai tájékoztató Komárom-Esztergom megye, 2013/1 Statisztikai tájékoztató Komárom-Esztergom megye, 213/1 Központi Statisztikai Hivatal 213. június Tartalom Összefoglalás...2 Demográfiai helyzet...2 Munkaerőpiac...3 Gazdasági szervezetek...5 Beruházás...6

Részletesebben

A 2-es típusú diabetes szövődményeinek megelőzési lehetőségei az alapellátásban

A 2-es típusú diabetes szövődményeinek megelőzési lehetőségei az alapellátásban A 2-es típusú diabetes szövődményeinek megelőzési lehetőségei az alapellátásban Dr. Nagy Attila, Dr. Sándor János, Dr. Ádány Róza (Debreceni Egyetem, NK, Megelőző Orvostani Intézet.) Az Országos Egészségbiztosítási

Részletesebben

KEDVES EGYETEMI MUNKATÁRSAK!

KEDVES EGYETEMI MUNKATÁRSAK! KEDVES EGYETEMI MUNKATÁRSAK! Alig egy hónapja, hogy lezártunk egy rendkívül izgalmas, változatos, nagy kihívásokkal szembesítő esztendőt! Létrehoztunk egy olyan működési modellt, amihez nem adott senki

Részletesebben

WALK THE TALK Tettekre váltott szavak

WALK THE TALK Tettekre váltott szavak ISOPA PRODUCT STEWARDSHIP PROGRAMMES WALK THE TALK Tettekre váltott szavak Pentán 1 A Pentan veszélyes tulajdonságai» Lobbanáspont -40 C tól - 20 C-ig (Lobbanáspont: Az a legalacsonyabb hőmérséklet,amely

Részletesebben

1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása

1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása Változat: 1.0 hu az elkészítés dátuma: 17.03.2016 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító Az anyag azonosítása Termék szám Regisztációs szám (REACH) 1.3 A

Részletesebben

Biztonsági adatlap 1907/2006/EK, 31. cikk szerint

Biztonsági adatlap 1907/2006/EK, 31. cikk szerint oldalszám: 1/7 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító Cikkszám: 9702003 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt

Részletesebben

Biztonsági adatlap. oldalszám: 1/5 A nyomtatás kelte 19.12.2015 Felülvizsgálat 20.05.2015. 1907/2006/EK, 31. cikk szerint

Biztonsági adatlap. oldalszám: 1/5 A nyomtatás kelte 19.12.2015 Felülvizsgálat 20.05.2015. 1907/2006/EK, 31. cikk szerint 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító Cikkszám: 43065 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása.

Részletesebben

Testtartás, kényelem és a munkaeszközök beállítása varrógépen végzett munkánál

Testtartás, kényelem és a munkaeszközök beállítása varrógépen végzett munkánál ERGONÓMIA 5.1 Testtartás, kényelem és a munkaeszközök beállítása varrógépen végzett munkánál Tárgyszavak: varrógép; beállítás; vázizomzat; terhelés; testtartás; ergonómia. A szakirodalomban mintegy két

Részletesebben

1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása

1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása Változat: 1.0 hu az elkészítés dátuma: 03.03.2016 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító Az anyag azonosítása 1.3 A biztonsági adatlap szállítójának adatai

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK rendelet 31. cikk

BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK rendelet 31. cikk 1.AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS ZONOSÍTÁSA 1.1 Anyag kereskedelmi neve: Szódabikarbóna Az anyag egyéb azonosító kódja: EU szám: 205-633-8 CAS: 144-55-8 REACH regisztrációs szám 01-2119457606-32

Részletesebben

Biztonsági adatlap 1907/2006/EK, 31. cikk szerint

Biztonsági adatlap 1907/2006/EK, 31. cikk szerint oldalszám: 1/6 * 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító 1.2 Az anyag vagy keverék lényeges azonosított felhasználásai, illetve ellenjavallt felhasználásai

Részletesebben

A nemzetközi sportrendezvény-szervezési projektek sikertényezői és a siker megítélésének kritériumai

A nemzetközi sportrendezvény-szervezési projektek sikertényezői és a siker megítélésének kritériumai PANNON EGYETEM Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola Dancsecz Gabriella A nemzetközi sportrendezvény-szervezési projektek sikertényezői és a siker megítélésének kritériumai Doktori (Ph.D)

Részletesebben

Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve. Tájékoztató Hajdú-Bihar megye lakosságának egészségi állapotáról

Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve. Tájékoztató Hajdú-Bihar megye lakosságának egészségi állapotáról Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Tájékoztató Hajdú-Bihar megye lakosságának egészségi állapotáról T a r t a l o m j e g y z é k 1. BEVEZETÉS... 4 2. ADATFORRÁSOK... 4 3. ELEMZÉSI MÓDSZEREK... 4 4.

Részletesebben

származó ammóniaemisszió kezelése

származó ammóniaemisszió kezelése LEVEGÕTISZTASÁG-VÉDELEM 2.1 6.3 Mezőgazdasági tevékenységekből származó ammóniaemisszió kezelése Tárgyszavak: mezőgazdaság; ammónia; emisszió. Az ammónia (NH 3 ) és az ammónium-ion (NH 4 + ) fontos szerepet

Részletesebben

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA Polietilén bevásárlótáskák: barát vagy ellenség? Sok vád éri manapság a műanyagból, elsősorban polietilénből gyártott zacskókat, bevásárlószatyrokat. A viták oda vezettek, hogy egyre

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP A 1907/2006 és a 453/2010 számú EK rendeletek szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP A 1907/2006 és a 453/2010 számú EK rendeletek szerint 1/8 BIZTONSÁGI ADATLAP A 1907/2006 és a 453/2010 számú EK rendeletek szerint 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: Megnevezés: 1.2. Az anyag vagy keverék

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK rendelet 31. cikk

BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK rendelet 31. cikk 1.AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1 Anyag kereskedelmi neve: URÁNUSZ Üvegező gitt fémre Az anyag egyéb azonosító kódja: - 1.2 Az anyag megfelelő azonosított felhasználása: Üvegezés

Részletesebben

ÁPOLÓI KOMPETENCIÁK MÉRÉSE KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A TERÜLETI GYAKORLATOKRA Doktori tézisek Tulkán Ibolya

ÁPOLÓI KOMPETENCIÁK MÉRÉSE KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A TERÜLETI GYAKORLATOKRA Doktori tézisek Tulkán Ibolya ÁPOLÓI KOMPETENCIÁK MÉRÉSE KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A TERÜLETI GYAKORLATOKRA Doktori tézisek Tulkán Ibolya Semmelweis Egyetem Patológiai Tudományok Doktori Iskola Témavezető: Dr. Hollós Sándor tanszékvezető

Részletesebben

Miért fenyeget sok dolgozót ma is a szilícium-dioxid veszélye?

Miért fenyeget sok dolgozót ma is a szilícium-dioxid veszélye? FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGY 3.3 4.2 Miért fenyeget sok dolgozót ma is a szilícium-dioxid veszélye? Tárgyszavak: foglalkozás-egészségügy; káros hatás; egészségvédelem; szilikózis; megelőzés; védekezés; foglalkozási

Részletesebben

2010. évi Tájékoztató a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat számára a megye lakosságának egészségi állapotáról

2010. évi Tájékoztató a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat számára a megye lakosságának egészségi állapotáról Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve 2010. évi Tájékoztató a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat számára a megye lakosságának egészségi állapotáról Debrecen, 2011. április Dr. Pásti Gabriella mb. megyei tiszti

Részletesebben

Középkori bűntény nyomában

Középkori bűntény nyomában Középkori bűntény nyomában 2009. november 5-én régészek azzal a szándékkal ásták ki prágai sírhelyéből Tycho Brahe (1546-1601) testét, hogy tisztázzák a híres dán csillagász halálának okát. Feltételezések

Részletesebben

2009. évi Tájékoztató a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat számára a megye lakosságának egészségi állapotáról

2009. évi Tájékoztató a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat számára a megye lakosságának egészségi állapotáról ÁNTSZ Észak-alföldi Regionális Intézete 5000 Szolnok, Ady Endre utca 35-37. 5000 Szolnok, Pf. 22 Telefon: (56) 510-200 Telefax: (56) 341-699 E-mail: titkar@ear.antsz.hu 2009. évi Tájékoztató a Jász-Nagykun-Szolnok

Részletesebben

1. Halandósági arányok a rák előfordulási helye és foglalkozás szerint Fehér férfiak, VSA, 1950 Férfiak és nők, Anglia és Wales, 1959 63

1. Halandósági arányok a rák előfordulási helye és foglalkozás szerint Fehér férfiak, VSA, 1950 Férfiak és nők, Anglia és Wales, 1959 63 KÖZLEMÉNYEK 121 r á k h a l a n d ó s á g t á r s a d a l m i-g a z d a s á g i STÁTUSZ s z e r i n t * A társadalmi-gazdasági státusz szerinti halandósági vizsgálatok azt mutatták, hogy a legmagasabb

Részletesebben

1/13 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 azonosító A termék neve: Kereskedelmi név: Sűrített levegő Egyéb név: CAS: 132259-10-0 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított

Részletesebben

Biztonsági adatlap 1907/2006/EK, 31. cikk szerint

Biztonsági adatlap 1907/2006/EK, 31. cikk szerint oldalszám: 1/8 * 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító 1.2 Az anyag vagy keverék lényeges azonosított felhasználásai, illetve ellenjavallt felhasználásai

Részletesebben

2. SZAKASZ: A veszély meghatározása

2. SZAKASZ: A veszély meghatározása oldalszám: 1/6 * 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító Cikkszám: 3680 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt

Részletesebben

Biztonsági adatlap 1907/2006/EK, 31. cikk szerint

Biztonsági adatlap 1907/2006/EK, 31. cikk szerint 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító Cikkszám: L08269 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása.

Részletesebben

A pszichomotoros fejlődés mérése és eszköztára csecsemő és kisgyermekkorban

A pszichomotoros fejlődés mérése és eszköztára csecsemő és kisgyermekkorban A pszichomotoros fejlődés mérése és eszköztára csecsemő és kisgyermekkorban Kenyhercz Flóra Egészségpszichológia MSc., II. Prof. Dr. Nagy Beáta Erika Egyetemi tanár Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar,

Részletesebben

ALL ÁPOLÓ ÉS TISZTÍTÓSZER

ALL ÁPOLÓ ÉS TISZTÍTÓSZER BIZTONSÁGI ADATLAP 1/3 A kiállítás kelte: 2001. április 20. 1. A készítmény neve: ARMOR ALL ÁPOLÓ ÉS TISZTÍTÓSZER Termékleírás: műanyag, gumi, vinil, kikészített bőr és réteges fa egyszerű és biztonságos

Részletesebben

Dél-dunántúli statisztikai tükör 2011/10

Dél-dunántúli statisztikai tükör 2011/10 2011/72 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu V. évfolyam 72. szám 2011. november 4. Dél-dunántúli statisztikai tükör 2011/10 A mentőellátás helyzete a Dél-Dunántúlon Az egészségügyi

Részletesebben

Biztonsági adatlap 1907/2006/EK, 31. cikk szerint

Biztonsági adatlap 1907/2006/EK, 31. cikk szerint oldalszám: 1/7 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító Cikkszám:. JJR ver. 4 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt

Részletesebben

Statisztikai tájékoztató Jász-Nagykun-Szolnok megye, 2012/1

Statisztikai tájékoztató Jász-Nagykun-Szolnok megye, 2012/1 Statisztikai tájékoztató Jász-Nagykun-Szolnok megye, 2012/1 Központi Statisztikai Hivatal 2012. június Tartalom Összefoglalás... 2 Demográfiai helyzet... 2 Munkaerőpiac... 3 Gazdasági szervezetek... 5

Részletesebben

ALTUR DI TURCATEL MARA & C. SNC GOMMA GLASS. Biztonsági adatlap

ALTUR DI TURCATEL MARA & C. SNC GOMMA GLASS. Biztonsági adatlap Oldal 1/9 Biztonsági adatlap 1 SZAKASZ. Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Kód: Elnevezés EGG 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve

Részletesebben

Levegőminősítési indexek elemzése

Levegőminősítési indexek elemzése LEVEGÕTISZTASÁG-VÉDELEM 2.2 Levegőminősítési indexek elemzése Tárgyszavak: levegőminősítés; index; statisztika; NSZK. A levegőben levő káros anyagok megítélése alapvetően relatív vagy abszolút módszerrel

Részletesebben

Ph.D. Tézisek összefoglalója. Dr. Paulik Edit. Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Népegészségtani Intézet

Ph.D. Tézisek összefoglalója. Dr. Paulik Edit. Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Népegészségtani Intézet KRÓNIKUS SZÍVELÉGTELENSÉG MIATT HOSPITALIZÁLT BETEGEK KIVIZSGÁLÁSÁNAK ELEMZÉSE BIZONYÍTÉKOKON ALAPULÓ SZAKMAI IRÁNYELV ALAPJÁN Ph.D. Tézisek összefoglalója Dr. Paulik Edit Szegedi Tudományegyetem Általános

Részletesebben

1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása

1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása Változat: 1.0 hu az elkészítés dátuma: 09.12.2015 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító Az anyag azonosítása Cikk szám 0165 Regisztációs szám (REACH) 1.3

Részletesebben

Helyzetkép 2013. augusztus - szeptember

Helyzetkép 2013. augusztus - szeptember Helyzetkép 2013. augusztus - szeptember Gazdasági növekedés Ez év közepén részben váratlan események következtek be a világgazdaságban. Az a korábbi helyzet, mely szerint a globális gazdaság növekedése

Részletesebben

EURÓPAI UNIÓ Az Európai Unió Hivatalos Lapjának Kiegészítő Kiadványa 2, rue Mercier, 2985 Luxembourg, LUXEMBOURG Fax +352 2929-42670 E-mail:

EURÓPAI UNIÓ Az Európai Unió Hivatalos Lapjának Kiegészítő Kiadványa 2, rue Mercier, 2985 Luxembourg, LUXEMBOURG Fax +352 2929-42670 E-mail: EURÓPAI UNIÓ Az Európai Unió Hivatalos Lapjának Kiegészítő Kiadványa 2, rue Mercier, 2985 Luxembourg, LUXEMBOURG Fax +352 2929-42670 E-mail: ojs@publications.europa.eu Információ és online formanyomtatványok:

Részletesebben

1/11 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 azonosító A termék neve: Kereskedelmi név: További azonosítások Kémiai megjelölés: Gázszám: 378 Szárazjég rudacska, Gázszám:

Részletesebben