224. sz. JOGOSULT SZEMÉLY Institut pro testování a certifikaci, a.s., Zlín, Cseh Köztársaság ÉPÍTŐIPARI MŰSZAKI ENGEDÉLY STO AO /2005/a sz.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "224. sz. JOGOSULT SZEMÉLY Institut pro testování a certifikaci, a.s., Zlín, Cseh Köztársaság ÉPÍTŐIPARI MŰSZAKI ENGEDÉLY STO AO 224 2077/2005/a sz."

Átírás

1 224. sz. JOGOSULT SZEMÉLY Institut pro testování a certifikaci, a.s., Zlín, Cseh Köztársaság ÉPÍTŐIPARI MŰSZAKI ENGEDÉLY STO AO /2005/a sz. kiadva a Cseh Köztársaság kormánya későbbi előírásokkal módosított 63/2002 T.t. sz. rendeletének 2. és 3. a alapján, mely igazolja, hogy az alábbi termék: VIPLANYL Forgalmazó: D PLAST a. s. Lužkovice 206, 763 Zlín, Cseh Köztársaság Cégjegyzékszám: Adószám: CZ Gyártás helye: D PLAST a. s. műszaki jellemzői megfelelnek az általános építési követelményeknek és a termék építési rendeltetésének. Oldalak száma: 7 Mellékletek száma: Kiadás helye és dátuma: Zlín, december 8. Kiadás helye és dátuma a) módosítás: Zlín, december 8. Az engedély érvényessége: 20. december 3. RNDr. Radomír Čevelík a jogosult személy képviselője

2 . Bevezetés A jelen építési műszaki engedélyt (a továbbiakban: ÉME ) a 224. számú jogosult személy adta ki a gyártó kérésére az építési termék megfelelőségének értékelésekor a 32/2005 T.t. sz. kormányrendelettel módosított 63/2002 T.t. sz. kormányrendelet alapján, tekintettel arra, hogy nem léteznek olyan műszaki szabványok és szabályok, amelyek a termék adott építészeti felhasználására vonatkozóan pontosítanák azokat az alapvető követelményeket, amelyeket a terméknek teljesítenie kell. Az engedély meghatározza a termék műszaki jellemzőit, ezek szintjét és megállapításuk módját a 32. sz. kormányrendelettel módosított 63. sz. kormányrendelet. mellékletében foglalt alapvető követelmények tekintetében, valamint a termék építészeti felhasználási körét. 2. A jogosult személy megjelölése A jelen építőipari műszaki engedélyt a zlíni Institut pro testování a certifikaci, a.s sz. jogosult személye adja ki. A 224. sz. jogosult személy a Műszaki Szabványügyi, Metrológiai és Ellenőrzési Hivatal augusztus 30án kelt 30/2006. sz. határozata alapján nyert jogosultságot az ilyen típusú építési termékekre vonatkozóan. A 224. sz. jogosult személy azonosító adatai: Institut pro testování a certifikaci, a.s. Třída Tomáše Bati Zlín Cseh Köztársaság Cégjegyzékszám: Adószám: CZ Tel.: , fax: , director@itczlin.cz 3. A kérelmező és a gyártó megnevezése 3.. A kérelmező megnevezése A megfelelőségértékelési kérelmet az építési termékek gyártásával foglalkozó D PLAST a.s. nyújtotta be. A kérelmező azonosító adatai: D PLAST a.s. Lužkovice Zlín Cseh Köztársaság Cégjegyzékszám: Adószám: CZ Tel.: , fax: , davidpivonka@dplast.cz 3.2. A gyártó megnevezése A vizsgált termék gyártója a D PLAST a.s., Cseh Köztársaság. 4. A termék megnevezése és építőipari felhasználási területének meghatározása 4.. A termék megnevezése és leírása A VIPLANYL egy horganyzott acéllemez, melynek egyik oldala PVCréteggel van bevonva. Ez fokozott ellenállást és védelmet biztosít a korrózióval, illetve az időjárási hatásokkal szemben. A PVCréteg színe világosszürke, ill. a megrendelő igénye szerinti.

3 4.2. Jelölések a terméken A táblákat címke jelöli, amelyen szerepel a gyártó megnevezése, a termék kereskedelmi neve, a gyártás éve és a kemence száma A termék építőipari felhasználásának meghatározása A VIPLANYL termék PVCalapú vízszigetelő fóliák leerősítő és lezáróelemeként, tetőfedő anyagként, tetőereszcsatornák, erkélyereszcsatornák, attikacsatornák, ablakpárkányok stb. bádogozásához használható A termék felhasználásának korlátozása A gyártó PN sz. üzemi szabványa alapján. 5. A gyártó vagy importőr által benyújtott dokumentumok A kérelmező a következő dokumentumokat mellékelte a kérelemhez: a gyártó minőségellenőrzési rendszerének C7248(CLPR) sz. tanúsítványa a ČSN EN ISO 900:200 szabvány alapján 6. Felhasznált műszaki előírások, szabványok, tudományos és műszaki ismeretforrások, gyakorlati ismeretekről szóló adatok Az ÉME kidolgozása és kiadása során az alábbi dokumentumok kerültek felhasználásra: PN VIPLANYL ek PZN 3098 Illesztés értékelése PZN A ek PVCrétegvastagságának meghatározása PZN Hajlítástűrés meghatározása PZN 3298 A tapadásának meghatározása ČSN Műanyagok. A műanyagok természetes és mesterséges öregedése ČSN EN 465 Ragasztóanyagok Ragasztott együttesek rétegei közötti nyírószilárdság meghatározása húzással 7. A termék besorolása és a megfelelőségértékelési eljárások a 32. sz. kormányrendelettel módosított 63. sz. kormányrendelet alapján 7.. A termék besorolása a 32. sz. kormányrendelettel módosított 63. sz. kormányrendelet alapján A VIPLANYL ek besorolt építési termékek. A 32. sz. kormányrendelettel módosított 63. sz. kormányrendelet 2. melléklete alapján az 5. csoport (Védő és hőszigetelő anyagok és termékek, vízszigetelő anyagok, tetőfedő termékek és ragasztóanyagok) 8c) alcsoportjába (Homlokszegélyek és ereszszegélyek, mechanikai rögzítések tetőfedésekhez, tetőfedő rendszerek tartozékai egyéb felhasználásokra) tartoznak Előírt megfelelőségértékelési eljárások Az 5. csoport 8c) alcsoportjába tartozó termékek esetében a 63 sz. kormányrendelet 2. melléklete a 8. alapján történő megfelelőségértékelést ír elő (gyártó általi megfelelőségértékelés). A 63. sz. kormányrendelet 0. a alapján a gyártó kérésére a 7. (megfelelőség ellenőrzése) vagy az 5. (tanúsítás) eljárása is alkalmazható.

4 7.3. Alkalmazott műszaki útmutatók A Műszaki Szabványügyi, Metrológiai és Ellenőrzési Hivatal koordinációs tevékenységének keretén belül az adott termékcsoporthoz kidolgozták az c sz. műszaki útmutatót, amely alapul szolgál a vizsgált jellemzők körének és a vizsgálatok módszerének meghatározásához Eltérések a műszaki útmutatótól A jelen ÉME kidolgozása a jelen ÉME 7.3. pontjában megjelölt műszaki útmutató alapján történt. Tekintettel arra, hogy a termék egyik oldalán PVCréteggel bevont, az ÉME kidolgozásakor a gyártó PN VIPLANYL ek üzemi szabványa is figyelembe lett véve, és a 8.. táblázatban ismertetett módosításokra került sor. 8. A műszaki jellemzők meghatározása az alapvető követelményekhez kapcsolódóan és meghatározásuk módszerei 8.. Alapvető követelmények és a műszaki jellemzők meghatározása Az alapvető követelményekhez kapcsolódóan vizsgált műszaki jellemzők meghatározása az alábbi táblázat második oszlopában található: Sz. Műszaki jellemző megnevezése Vizsgálati eljárás A vizsgálat tárgya Mintamennyiség Kívánt érték Védőréteg vastagsága PZN Védőréteg tapadása PZN Illesztés nyírószilárdsági PZN 3098 ČSN viselkedése EN Illesztés lefejtési szilárdsága PZN Hajlítástűrés 6 Korrózióállóság (28 nap 56%os kénessavoldatban, 23 Con) 7 Öregedés hő hatására (7 nap 80 Con) 8 Mesterséges időjárási öregedés, h PZN ČSN , 24. p. ČSN , 23. p ČSN , 22. p ČSN T/M E min. 0,6 mm anyagszakadás szakadás illesztésen kívül min. 6 N/mm repedés nélkül anyagszakadás szakadás illesztésen kívül az illesztés lefejtési szilárdsága módosul: min. 5 N/mm anyagszakadás szakadás illesztésen kívül az illesztés lefejtési szilárdsága módosul: min. 4 N/mm felszíni repedés nélkül Megjegyzés: T termék tanúsítása; M termék megfelelőségének ellenőrzése; E tanúsított termék ellenőrzése 8.2. A műszaki jellemzők megállapítási módszerének meghatározása A közölt táblázatban az egyes vizsgált műszaki jellemzők értékelési módszerének meghatározására szolgáló irányadó előírások listája, valamint a tanúsításhoz (T), a termék megfelelőségének ellenőrzéséhez (M), illetve a gyártásellenőrzési rendszer és a termékekhez előírt követelmények betartásának ellenőrzéséhez (E) szükséges minták minimális száma is szerepel.

5 8.3. A műszaki jellemzők kívánt szintje A táblázat utolsó oszlopában az egyes műszaki jellemzők azon kívánt értékei szerepelnek, amelyek a terméknek a jelen ÉME 4.3. és 4.4. pontjában leírt építési felhasználásaihoz lettek megállapítva A termékre vonatkozó egyéb műszaki előírások A termék fogyasztói, gyűjtő vagy szállítási csomagolására a későbbi előírásokkal módosított csomagolásokról szóló 477/200 T.t. sz. törvény előírásai vonatkoznak. A termékre ezenfelül vonatkozik a Környezetvédelmi Minisztérium 22/2004 T.t. sz. végrehajtásról szóló határozatával módosított, vegyi anyagokról és vegyi készítményekről szóló 356/2003 T.t. sz. törvény, amely meghatározza azon veszélyes vegyi anyagok és vegyi készítmények listáját, amelyeket tilos forgalmazni, illetve amelyek forgalomba hozatala vagy használata korlátozott. A gyártó kizárólag olyan adalékanyagokat (stabilizátorokat, tűzgátlókat stb.) alkalmazhat, amelyek használata nincs rendeletben korlátozva. 9. A gyártásellenőrzési rendszer értékelésére vonatkozó követelmények pontosítása A gyártásellenőrzési rendszerre vonatkozó követelményeket a módosított 63/2002 T.t. sz. rendelet 3. melléklete tartalmazza. Megjegyzés: Csak az 5. alapján történő megfelelőségértékelésnél veendők figyelembe. 9.. A gyártó gyártásellenőrzési rendszerrel kapcsolatos kötelességei A gyártó köteles olyan gyártásellenőrzési rendszert biztosítani, hogy az általa forgalmazott valamennyi termék megfeleljen a műszaki dokumentációnak és különösen az alapvető követelményeknek. Az alábbi táblázat a gyártóval szembeni minimális követelményeket tartalmazza a gyártásellenőrzési rendszer biztosítására vonatkozóan: Sorsz. Minőségbiztosítási rendszer területe Követelmények pontosítása Gyártási felelősség A gyártó kijelölt munkatársai felelnek a termék minőségét befolyásoló alapanyagok, anyagok és termékek beszerzéséért, a gyártási folyamat irányításáért, az ellenőrzésekért és a vizsgálatokért, az ellenőrző, mérő és tesztberendezésekért, valamint a termék kibocsátásának engedélyezéséért. 2 Felelősség a teljes minőségellenőrzésért A vezetőség meghatározott tagja felel a termékek teljes minőségellenőrzéséért, ideértve a felülvizsgálatot, valamint a korrekciós és megelőző intézkedésekkel kapcsolatos felelősséget. 3 Gyártástechnológiai eljárás A gyártó a szükséges pontossággal kidolgozza a gyártástechnológiai eljárást. A hatályos technológiai és gyártási előírásoknak elérhetőknek kell lenniük a megfelelő munkahelyeken. 4 Műszaki előírások A gyártó meghatározza a termék műszaki specifikációit, részletes műszaki jellemzőit, és építési felhasználásának módját. 5 Nyilvántartás vezetése A gyártó nyilvántartást vezet a felhasznált alapanyagok, anyagok és termékek jellemzőiről, a gyártásról, a gyártási és kontrollvizsgálatokról, a mérőeszközök hitelesítéséről és kalibrálásáról, valamint a termék minőségével kapcsolatban felmerült panaszokról. A nyilvántartást azonosíthatóan és olvashatóan kell vezetni, és biztonságosan kell archiválni. 6 Gyártó és anyagmozgató berendezések A gyártó gondoskodik róla, hogy a szükséges gyártóberendezések megfelelő állapotban legyenek.

6 7 Ellenőrzés és vizsgálat A gyártó az ellenőrzési és vizsgálati eljárások (belépési, közbenső, kibocsátási) kidolgozott tervével rendelkezik. Az ellenőrzéseket és vizsgálatokat ennek a tervnek megfelelően hajtja végre. Az aktuális ellenőrzési és vizsgálati eljárások megtalálhatók a megfelelő helyeken. A gyártó a vizsgálatokról és ellenőrzésekről nyilvántartást vezet és őriz. 8 Mérőeszközök a termelési, ellenőrzési és vizsgálati folyamat biztosítására A gyártó meghatározza a termelési, ellenőrzési és vizsgálati folyamat biztosítására szolgáló mérőeszközöket, ezekről nyilvántartást vezet, és gondoskodik a megfelelő állapotukról. A gyártó a metrológiai törvény értelmében megfelelő nyilvántartást vezet és őriz a mérőeszközök hitelesítéséről és kalibrálásáról. 9 A termékek csomagolása és A gyártó biztosítja a termékek csomagolását és megjelölését a megadott megjelölése követelmények teljesítéséhez szükséges mértékben. 0 Tárolóhelyek A gyártó rendelkezik megfelelő tárolóhellyel a felhasználandó alapanyagok, valamint a késztermékek tárolására és kibocsátására. Használati utasítás a termékhez 2 Alapvető megelőző intézkedések biztosítása A gyártó cseh nyelvű használati és karbantartási utasítást dolgoz ki a termékhez. A gyártó biztosítja az alapvető megelőző intézkedéseket (pl. a dolgozók oktatását a termékminőséget befolyásoló funkciókkal, a minőségre vonatkozó bejegyzések használatával és a vásárlói panaszokkal kapcsolatban) A gyártásellenőrzési rendszer ellenőrzésének felelőssége A 32. sz. kormányrendelettel módosított 63. sz. kormányrendelet 7. a szerinti eljárás a megfelelőség ellenőrzése A 7. alapján, megfelelőségellenőrzés útján történő értékelés esetén kizárólag a gyártót terheli a teljes felelősség a gyártásellenőrzési rendszer megvalósításáért, dokumentálásáért és üzemeltetéséért, a belső ellenőrzéseket, valamint a gyártó által importált termékek ellenőrzését is beleértve. A jogosult személy részéről csupán az ellenőrző mechanizmus érvényesül: a termékminták vizsgálata, amely igazolja a megfelelést a jelen ÉME 6. fejezetében meghatározott paramétereknek és kritériumoknak. A tesztek befejezését követően a jogosult személy vizsgálati jegyzőkönyvet ad ki korlátozott, 3 éves érvényességgel. A vizsgálati jegyzőkönyv érvényességének lejárta előtt a gyártó vagy az importőr felkéri a vizsgálati jegyzőkönyvet kiadó jogosult személyt újabb vizsgálatok elvégzésére és az új megállapításokat tartalmazó új vizsgálati jegyzőkönyv kiadására A 32. sz. kormányrendelettel módosított 63. sz. kormányrendelet 5. a szerinti eljárás tanúsítás A gyártásellenőrzési rendszer megvalósításáért, dokumentálásáért és üzemeltetéséért a gyártóé a kizárólagos felelősség. Építési termékek behozatala esetén a behozott termékek ellenőrzésért az importőr felel. A gyártó a kibocsátási ellenőrzés keretén belül saját eszközökkel vagy egy akkreditált laboratórium bevonásával biztosítja a vizsgálatokat legalább az alábbi terjedelemben: Védőréteg vastagsága Védőréteg tapadása Illesztés nyírószilárdsági viselkedése Illesztés lefejtési szilárdsága Hajlítástűrés 4 óránként x hetente x anyagmódosítás esetén anyagmódosítás esetén anyagmódosítás esetén A mintákat a gyártó véletlenszerűen vételezi a technológiai berendezés kilépő oldalán. A jogosult személy mint a megfelelőségértékelési folyamat résztvevője rendszeresen, 2 havonta egyszer ellenőrzi a gyártásellenőrzési rendszer megfelelő működését vagy a termékellenőrzés megfelelő működését az importőrnél, valamint a termékre vonatkozó előírt követelmények betartását. A tanúsítvány érvényességének és a termék további forgalmazhatóságának az a feltétele, hogy a gyártónak vagy az importőrnek átadott jelentésben pozitív eredménnyel szerepeljenek a végrehajtott ellenőrző eljárások.

7 A jogosult személy úgy választja meg a gyártásellenőrzési rendszer működése ellenőrzésének terjedelmét, hogy három év alatt a gyártásellenőrzési rendszer valamennyi elemének (lásd 9.. fejezet) ellenőrzésére sor kerüljön. Az ellenőrzés során a jogosult személy munkatársa mintákat vételez a 8.. fejezetben közölt táblázat D oszlopában megadott mennyiségben, hogy a jogosult személy laboratóriumi vizsgálatokkal ellenőrizze az előírt követelmények betartását, legalább az alábbi terjedelemben: Védőréteg vastagsága Védőréteg tapadása 0. Hitelesítő mérések A termék műszaki jellemzőinek meghatározásához és az ÉME kiadásához nem volt szükség hitelesítő mérésekre. Kidolgozta: Ing. Vladimír Sedláček

39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet

39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet 39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet - Az építési célra szolgáló anyagok. 1 39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet az építési célra szolgáló anyagok, szerkezetek és berendezések mûszaki

Részletesebben

A falazóelemek megfelelőség-igazolása, a CE jel használata, műszaki követelményeinek európai szabályozása

A falazóelemek megfelelőség-igazolása, a CE jel használata, műszaki követelményeinek európai szabályozása A falazóelemek megfelelőség-igazolása, a CE jel használata, műszaki követelményeinek európai szabályozása Falazóelemek Törökné Horváth Éva tudományos osztályvezető ÉMI Kht. Mechanikai Tudományos Osztály

Részletesebben

Urbán n Ferenc ügyvezető. minőségi betonkészítés napjainkban 2009. február 17.

Urbán n Ferenc ügyvezető. minőségi betonkészítés napjainkban 2009. február 17. Üzemi gyárt rtásellenőrzés s tanúsítása sa Urbán n Ferenc ügyvezető MÉRNÖKI SZERKEZETEK Budapest, MTESZ minőségi betonkészítés napjainkban 2009. február 17. Aktualitása > 400 betonüzemet érinthet? Kiadott

Részletesebben

Az építési folyamatok minőségbiztosítása. Wiesner György Építéskivitelezési Tanszék

Az építési folyamatok minőségbiztosítása. Wiesner György Építéskivitelezési Tanszék Az építési folyamatok minőségbiztosítása Wiesner György Építéskivitelezési Tanszék Építési folyamatban résztvevők Megrendelő, beruházó Beruházást lebonyolító Tervező szaktervezők Hatóságok Építéshatóság

Részletesebben

Üzemi gyártásellenőrzés a kavics- és kőbányákban Kő- és kavicsbányász nap Budapest 2008

Üzemi gyártásellenőrzés a kavics- és kőbányákban Kő- és kavicsbányász nap Budapest 2008 gyártásellenőrzés a kavics- és kőbányákban Kő- és kavicsbányász nap Budapest 2008 A bányászat során előállított építési termékekre vonatkozó előírások 3/2003. (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet az

Részletesebben

I. Termékjellemzők Vonatkozó jogszabályok: 3/2003 (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet 9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet, Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) Vonatkozó szabványok: MSZ 9333: 2011 A műszaki

Részletesebben

Az építési termékek műszaki előírásainak, megfelelőség igazolásának, valamint forgalomba hozatalának és felhasználásának részletes szabályai

Az építési termékek műszaki előírásainak, megfelelőség igazolásának, valamint forgalomba hozatalának és felhasználásának részletes szabályai Az építési termékek műszaki előírásainak, megfelelőség igazolásának, valamint forgalomba hozatalának és felhasználásának részletes szabályai Tisza Gábor Krisztián Piacfelügyeleti Főosztály Építési termékek

Részletesebben

Tartalom. Kiadva: szeptember 15.

Tartalom. Kiadva: szeptember 15. TÁJÉKOZTATÓ az ÉMI Nonprofit Kft. ÉPÍTÉSI TERMÉKEK TELJESÍTMÉNY ÁLLANDÓSÁGÁNAK ÉRTÉKELÉSE ÉS ELLENŐRZÉSE keretében végzett tanúsítási és vizsgálati tevékenységéről Tartalom AZ ELJÁRÁS ISMERTETÉSE 1. A

Részletesebben

I. JOGI SZABÁLYOZÁS ÉS ÁLTALÁNOS FELTÉTELEK

I. JOGI SZABÁLYOZÁS ÉS ÁLTALÁNOS FELTÉTELEK ÉME: A-157/2009 2/5 2009. 08. 31. I. JOGI SZABÁLYOZÁS ÉS ÁLTALÁNOS FELTÉTELEK 1. Ezt az ÉME -t az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. állította ki. az építési termékek műszaki követelményeinek,

Részletesebben

KTI KÖZLEKEDÉSTUDOMÁNYI INTÉZET NONPROFIT KFT. 1119 BUDAPEST, THAN KÁROLY U. 3-5. TELEFON: 371-5936 TELEFAX: 205-5951

KTI KÖZLEKEDÉSTUDOMÁNYI INTÉZET NONPROFIT KFT. 1119 BUDAPEST, THAN KÁROLY U. 3-5. TELEFON: 371-5936 TELEFAX: 205-5951 KTI KÖZLEKEDÉSTUDOMÁNYI INTÉZET NONPROFIT KFT. 1119 BUDAPEST, THAN KÁROLY U. 3-5. TELEFON: 371-5936 TELEFAX: 205-5951 TÁJÉKOZATÓ T-1-03-02 A kölcsönös átjárhatóságot biztosító infrastruktúra alrendszer

Részletesebben

A 305/2011/EU Rendelet V. és III. mellékletében bekövetkezett változások. 2014. június 16-ig hatályos változat 2014. június 16-tól hatályos változat

A 305/2011/EU Rendelet V. és III. mellékletében bekövetkezett változások. 2014. június 16-ig hatályos változat 2014. június 16-tól hatályos változat A 305/2011/EU Rendelet V. és III. mellékletében bekövetkezett változások. 2014. június 16-ig hatályos változat 2014. június 16-tól hatályos változat V. melléklet A TELJESÍTMÉNY ÁLLANDÓSÁGÁNAK ÉRTÉKELÉSE

Részletesebben

tapasztalatai Szabó Attila tű. alezredes Katasztrófavédelmi Kutatóintézet 12-06-11 1

tapasztalatai Szabó Attila tű. alezredes Katasztrófavédelmi Kutatóintézet 12-06-11 1 Tűzoltó készülék k tanúsítás s folyamata, tapasztalatai a vizsgáló intézet szemével Szabó Attila tű. alezredes Katasztrófavédelmi Kutatóintézet 12-06-11 1 Tűzvédelmi Megfelelőségi gi Tanúsítv tvány szerepe

Részletesebben

A CE jelölés helye az egészségügyi intézmények napi gyakorlatában Juhász Attila (SAASCO Kft, Budapest.)

A CE jelölés helye az egészségügyi intézmények napi gyakorlatában Juhász Attila (SAASCO Kft, Budapest.) A CE jelölés helye az egészségügyi intézmények napi gyakorlatában Juhász Attila (SAASCO Kft, Budapest.) Mit jelent a CE jelölés? A CE (Conformité Européenne = európai megfelelőség) jelölés tulajdonképpen

Részletesebben

ÉME ÉPÍTŐIPARI MŰSZAKI ENGEDÉLY

ÉME ÉPÍTŐIPARI MŰSZAKI ENGEDÉLY ÉPÍTÉSÜGYI MINŐSÉGELLENŐRZŐ INNOVÁCIÓS KÖZHASZNÚ TÁRSASÁG H-1113 Budapest, Diószegi út 37. Levélcím: H-1518 Budapest, Pf : 69. Telefon: +36 (1) 372-6100 Fax: +36 (1) 386-8794 E-mail: info@emi.hu Honlap:

Részletesebben

2 CE minõsítés megléte (amennyiben ezt harmonizált EU direktíva megköveteli)

2 CE minõsítés megléte (amennyiben ezt harmonizált EU direktíva megköveteli) Elõre gyártott építészeti hõ(hang)szigetelõ anyagok I. Termékjellemzõk Vonatkozó jogszabályok: 3/2003 (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet A mûszaki specifikáció: MSZ EN ÉME Egyéb A megfelelõség-igazolás

Részletesebben

I. Termékjellemzők Vonatkozó jogszabályok: 3/2003 (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet A műszaki specifikáció: MSZ EN 14351-1 ÉME Tűz és füstgátló szerkezetek esetén Egyéb A megfelelőség-igazolás módozata

Részletesebben

I. Termékjellemzők Vonatkozó jogszabályok: 3/2003 (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet 9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet, Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) Vonatkozó szabványok: MSZ 9333: 2011 A műszaki

Részletesebben

Kiváló Építési Termék 3/2003 (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet 99/92/EK számú Bizottsági Határozat (hőszigetelő anyagok) 89/106/EGK Építési Termé

Kiváló Építési Termék 3/2003 (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet 99/92/EK számú Bizottsági Határozat (hőszigetelő anyagok) 89/106/EGK Építési Termé I. Termékjellemzők Vonatkozó jogszabályok: 3/2003 (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet 99/92/EK számú Bizottsági Határozat (hőszigetelő anyagok) 89/106/EGK Építési Termék Irányelv A műszaki specifikáció:

Részletesebben

Tudnivalók az építési termék rendeletről

Tudnivalók az építési termék rendeletről Tudnivalók az építési termék rendeletről 1 Bevezetés Az Európai Unió egy lényeges célja a szabad áruforgalom biztosítása és a kereskedelem műszaki akadályainak leépítése Európán belül. Az építési termék

Részletesebben

I. Termékjellemzők Vonatkozó jogszabályok: 3/2003 (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet A műszaki specifikáció: MSZ EN 14351-1 ÉME Tűz és füstgátló szerkezetek esetén Egyéb A megfelelőség-igazolás módozata

Részletesebben

Kiváló Építési Termék termék-specifikus követelményei Követlménylap I/VIII

Kiváló Építési Termék termék-specifikus követelményei Követlménylap I/VIII Követlménylap I/VIII I. Termékjellemzõk Vonatkozó jogszabályok: 3/2003 (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet A mûszaki specifikáció: MSZ EN ÉME Egyéb A megfelelõség-igazolás módozata a mûszaki specifikáció

Részletesebben

Magyar joganyagok - 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet - az egyéni védőeszközök meg 2. oldal 5. (1) A kijelölt szervezet a tárgyévben végzett megfelelő

Magyar joganyagok - 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet - az egyéni védőeszközök meg 2. oldal 5. (1) A kijelölt szervezet a tárgyévben végzett megfelelő Magyar joganyagok - 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet - az egyéni védőeszközök meg 1. oldal 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet az egyéni védőeszközök megfelelőségét értékelő szervezetek kijelölésének és

Részletesebben

I. Termékjellemzők Vonatkozó jogszabályok: 3/003 (I. 5.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet A műszaki specifikáció: MSZ EN 435- ÉME Tűz és füstgátló szerkezetek esetén Egyéb A megfelelőség-igazolás módozata

Részletesebben

A rendelet hatálya (1. )

A rendelet hatálya (1. ) AZ ÉPÍTÉSI TERMÉKEK MŰSZAKI KÖVETELMÉ YEI EK, MEGFELELŐSÉG IGAZOLÁSÁ AK, VALAMI T FORGALOMBA HOZATALÁ AK ÉS FELHASZ ÁLÁSÁ AK RÉSZLETES SZABÁLYAIRÓL [3/2003. (I. 25.) BM-GKM-KVVM EGYÜTTES RE DELET] A rendelet

Részletesebben

BIZTONSÁGOS GÉPEKKEL / BERENDEZÉSEKKEL

BIZTONSÁGOS GÉPEKKEL / BERENDEZÉSEKKEL BIZTONSÁGOS GÉPEKKEL / BERENDEZÉSEKKEL GOSZ 2010. DECEMBER 14. Dikán András FVM MGI A testi épség, egészség megőrzéséért, a munkakörülmények javításáért! ÁLTALÁNOS TERMÉKBIZTONSÁG Csak biztonságos áru

Részletesebben

Gyógyászati segédeszközök műszaki dokumentációja

Gyógyászati segédeszközök műszaki dokumentációja Gyógyászati segédeszközök műszaki dokumentációja B u d a p e s t, 2 0 1 3. s z e p t e m b e r 2 7. Orvostechnikai eszköz vs. Gyógyászati segédeszköz Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 3.

Részletesebben

KÉRELEM 1. ÁLTALÁNOS ADATOK. iktatószám helye EXON AKR HU

KÉRELEM 1. ÁLTALÁNOS ADATOK. iktatószám helye EXON AKR HU iktatószám helye KÉRELEM robbanásveszélyes légkörben való alkalmazásra szánt felszerelés és védelmi rendszer megfelelőségértékelési eljárásának lefolytatására, tanúsítására A táblázatokban zárójelben,

Részletesebben

VT - MMK Elektrotechnikai tagozat 2015.02.02. Villámvédelem. #1. Szabvány és jogszabályi környezet változása, dokumentálás.

VT - MMK Elektrotechnikai tagozat 2015.02.02. Villámvédelem. #1. Szabvány és jogszabályi környezet változása, dokumentálás. Magyar Mérnöki Kamara ELEKTROTECHNIKAI TAGOZAT Kötelező szakmai továbbképzés 2014 2015. február 2. #1. Szabvány és jogszabályi környezet változása, dokumentálás Tartalom, tervezői jogosultságok A tervezés

Részletesebben

Mészáros János. A minősítések szerepe a tervezési folyamatokban és a használatbavételi eljárások során

Mészáros János. A minősítések szerepe a tervezési folyamatokban és a használatbavételi eljárások során Mészáros János A minősítések szerepe a tervezési folyamatokban és a használatbavételi eljárások során Álom és valóság Nulladik mese Megcsörrent a telefonom (1) első mese: Tűzgátló ablak(ok)ra van szükség.

Részletesebben

KÉMÉNYKONFERENCIA 2008

KÉMÉNYKONFERENCIA 2008 KÉMÉNYKONFERENCIA 2008 Építtetők, tervezők, műszaki ellenőrök és felelős műszaki vezetők felelőssége a megfelelő minőség megvalósításában ÉMI Kht. Épületgépészeti és Energetikai Tudományos Osztály Haszmann

Részletesebben

Építőipari tűzvédelmi rendszerek szükséges átadási dokumentumai.

Építőipari tűzvédelmi rendszerek szükséges átadási dokumentumai. Építőipari tűzvédelmi rendszerek szükséges átadási dokumentumai. Miért aktuális ez a téma Kivitelezés minőségének hatása a tűzvédelem területén: 1. Egységes szabályok (alapkövetelmények) kivitelezők részére

Részletesebben

Egyéni védőeszközök beszerzése, gyártása és forgalmazása az új európai rendeletnek megfelelően

Egyéni védőeszközök beszerzése, gyártása és forgalmazása az új európai rendeletnek megfelelően Egyéni védőeszközök beszerzése, gyártása és forgalmazása az új európai rendeletnek megfelelően A 2016/425/EU rendelet hatása az ipari felhasználókra, a gyártókra és a forgalmazókra Az érték, ami összeköt

Részletesebben

Ellenőrzési és Karbantartási Terv. és Feladatrend a. Közösségi Játszótéri Eszközök. Használatáról és annak. Ellenőrzéséről

Ellenőrzési és Karbantartási Terv. és Feladatrend a. Közösségi Játszótéri Eszközök. Használatáról és annak. Ellenőrzéséről Ellenőrzési és Karbantartási Terv és Feladatrend a Közösségi Játszótéri Eszközök Használatáról és annak Ellenőrzéséről 1 1. Operatív (havi) ellenőrzés Olyan részletes ellenőrzés, mely a játékeszköz stabilitásának

Részletesebben

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 305/2011/EU RENDELETE

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 305/2011/EU RENDELETE AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 305/2011/EU RENDELETE az építési termékek forgalmazására vonatkozó harmonizált feltételek megállapításáról és a 89/106/EGK tanácsi irányelv hatályon kívül helyezéséről

Részletesebben

Javaslat A BIZOTTSÁG /.../EK RENDELETE

Javaslat A BIZOTTSÁG /.../EK RENDELETE Javaslat A BIZOTTSÁG /.../EK RENDELETE [ ] a légi járművek és kapcsolódó termékek, alkatrészek és berendezések légialkalmassági és környezetvédelmi tanúsítása, valamint a tervező és gyártó szervezetek

Részletesebben

Teljesítmény nyilatkozat

Teljesítmény nyilatkozat Felújíítás Kiadás dátuma: 2013.07.01. Termékazonosító kódja: 02 08 03 04 001 0 000012 Verziószám: 01 MSZ EN 1504 2: 2004 MSZ EN 13813 11 1020 TELJESÍTMÉNY NYILATKOZAT MSZ EN 13813:2002 1. Termék típus

Részletesebben

305/2011 EU rendelet ill. 275/2013 kormányrendelet alkalmazása. CREATON Hungary Kft.

305/2011 EU rendelet ill. 275/2013 kormányrendelet alkalmazása. CREATON Hungary Kft. 305/2011 EU rendelet ill. 275/2013 kormányrendelet alkalmazása CREATON Hungary Kft. 1. Kerámia tetőcserepek 2. Sík- és hullámpala 3. Szerelt homlokzatburkolatok Kerámia tetőcserepek Legfontosabb változások

Részletesebben

Az építési termékekkel szembeni követelmények változása 2013. július 1-jével az Építési Termék Rendelet (CPR) következtében

Az építési termékekkel szembeni követelmények változása 2013. július 1-jével az Építési Termék Rendelet (CPR) következtében Az építési termékekkel szembeni követelmények változása 2013. július 1-jével az Építési Termék Rendelet (CPR) következtében Horváth Sándor igazgató HOSA NOVUS Kft. FAGOSZ Konferencia 2013. március 27.

Részletesebben

I/VI A termék tervezett felhasználási területe: I. Termékjellemzők Azon termékjellemzők bemutatása, amelyeket műszaki specifikáció (harmonizált európai szabvány vagy ÉME) előír. Abban az esetben, ha a

Részletesebben

ÉMI100% VÉDJEGY ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÓ

ÉMI100% VÉDJEGY ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÓ ÉMI100% VÉDJEGY ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÓ ÉMI 100 % MINŐSÉGJEL, MINT MINŐSÉGI VÉDJEGY Az ÉMI 100% jel bemutatása Az ÉMI 100% jel egy termék minőségjel, amely jelzi a jelet viselő építési termék tartósan jó

Részletesebben

UL Tanúsítási Kézikönyv - ULKK / MRSZ - Motoros Könnyűrepülő Sport Szövetség

UL Tanúsítási Kézikönyv - ULKK / MRSZ - Motoros Könnyűrepülő Sport Szövetség A.4. Felelősségek az MRSZ - Motoros Könnyű repülő Sport Szövetség MKSSZ Légi alkalmasság Tanúsítás folyamatában: A.4.1. Felelősségek a SES A1 és az UL A2 területek Légi alkalmasság felülvizsgáló folyamatában:

Részletesebben

TANÚSÍTÁSI ELJÁRÁSOK

TANÚSÍTÁSI ELJÁRÁSOK I. Gyártásellenőrzés TANÚSÍTÁSI ELJÁRÁSOK I. Gyártásellenőrzés a 99/5/EC (R&TTE) Directive, Annex III alapján (5/2004. (IV.13.) IHM rendelet 3.számú melléklete) II. Műszaki konstrukciós dokumentáció a

Részletesebben

Festékek és műanyag termékek időjárásállósági vizsgálata UVTest készülékben

Festékek és műanyag termékek időjárásállósági vizsgálata UVTest készülékben Festékek és műanyag termékek időjárásállósági vizsgálata UVTest készülékben Kada Ildikó tudományos osztályvezető Vegyészeti és Alkalmazástechnikai Osztály Tűzvédő festékekről általában A tűzvédő bevonatok

Részletesebben

ALKALMASSÁGI RÉSZVIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV

ALKALMASSÁGI RÉSZVIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV ÉPÍTÉSÜGYI MINŐSÉGELLENŐRZŐ INNOVÁCIÓS KÖZHASZNÚ TÁRSASÁG H-1113 Budapest, Diószegi út 37. Levélcím: H-1518 Budapest, Pf : 69. Telefon: +36 (1) 372-6100 Fax: +36 (1) 386-8794 E-mail: info@emi.hu Honlap:

Részletesebben

1 MUNKAANYAG A MINISZTÉRIUM VÉGSŐ ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter

1 MUNKAANYAG A MINISZTÉRIUM VÉGSŐ ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 1 A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter /2008. ( ) FVM rendelete a növényvédő szerek forgalomba hozatalának és felhasználásának engedélyezéséről, valamint a növényvédő szerek csomagolásáról,

Részletesebben

Gyártástechnológia alapjai Méréstechnika rész 2011.

Gyártástechnológia alapjai Méréstechnika rész 2011. Gyártástechnológia alapjai Méréstechnika rész 2011. 1 Kalibrálás 2 Kalibrálás A visszavezethetőség alapvető eszköze. Azoknak a műveleteknek az összessége, amelyekkel meghatározott feltételek mellett megállapítható

Részletesebben

Minőségtanúsítás a gyártási folyamatban

Minőségtanúsítás a gyártási folyamatban Minőségtanúsítás a gyártási folyamatban Minőség fogalma (ISO 9000:2000 szabvány szerint): A minőség annak mértéke, hogy mennyire teljesíti a saját jellemzők egy csoportja a követelményeket". 1. Fogalom

Részletesebben

a NAT-6-0031/2008 számú akkreditálási ügyirathoz

a NAT-6-0031/2008 számú akkreditálási ügyirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-6-0031/2008 számú akkreditálási ügyirathoz Az Építésügyi Minõségellenõrzõ Innovációs Kht. Tanúsítási és Ellenõrzési Iroda (1113 Budapest, Diószegi út

Részletesebben

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS 1. példány: beküldendő a Biokontrollhoz vagy legkésőbb ellenőrzéskor az ellenőrnek átadandó 2. példány: saját példány ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS A Bejelentkezési lappal, az Éves adatközlő lappal és a gazdálkodó

Részletesebben

Hídépítési termékek megfelelőség igazolása, CE jelölés

Hídépítési termékek megfelelőség igazolása, CE jelölés Magyar Közút Kht. Győri Minőségvizsgálati laboratórium Hídépítési termékek megfelelőség igazolása, CE jelölés 2008. 10. 10. Vértes Mária 9027 Győr,Dohány út 4. Te.: (36-96) 319-625 Fax: (36-96) 324-596

Részletesebben

Frissítve: 208. december 29. 2:50 Hatály: 208.I.. - Magyar joganyagok - 45/205. (XII. 30.) NGM rendelet - a Nemzeti Akkreditáló Hatós 2. oldal (7) Töb

Frissítve: 208. december 29. 2:50 Hatály: 208.I.. - Magyar joganyagok - 45/205. (XII. 30.) NGM rendelet - a Nemzeti Akkreditáló Hatós 2. oldal (7) Töb Frissítve: 208. december 29. 2:50 Hatály: 208.I.. - Magyar joganyagok - 45/205. (XII. 30.) NGM rendelet - a Nemzeti Akkreditáló Hatós. oldal 45/205. (XII. 30.) NGM rendelet a Nemzeti Akkreditáló Hatóság

Részletesebben

Működési és eljárási szabályzat. 1. sz. melléklet: Folyamatábra

Működési és eljárási szabályzat. 1. sz. melléklet: Folyamatábra Oldal: 1 / 5 1. A szabályzat célja Jelen működési és eljárási szabályzat célja a megfelelőségértékelési tevékenység szabályozása a kijelölt területen. 2. Alkalmazási terület ÉMI-TÜV SÜD Kft. kijelölt területe.

Részletesebben

BME ITS. Tájékoztató a választható megfelelőség-értékelési eljárásokról Infrastruktúra alrendszer és rendszerelemeinek esetében.

BME ITS. Tájékoztató a választható megfelelőség-értékelési eljárásokról Infrastruktúra alrendszer és rendszerelemeinek esetében. BME ITS Közlekedési- és Jármű Nonprofit Zártkörűen Működő BME ITS Tájékoztató a választható megfelelőség-értékelési eljárásokról Infrastruktúra és rendszerelemeinek esetében Szabályzat SZA-1-01-00 ÉRVÉNYBEN

Részletesebben

Törvényi háttér/eu szabályozás

Törvényi háttér/eu szabályozás TÜV SÜD Csoport Üzemi Gyártásellenőrzés az Építési Termék Direktíva és az új EN 1090 Acél- és aluminiumszerkezetek kivitelezése szabványsorozat alapján Hegesztési Felelősök Országos Konferenciája 2010.09.16-17

Részletesebben

2011. ÓE BGK Galla Jánosné,

2011. ÓE BGK Galla Jánosné, 2011. 1 A mérési folyamatok irányítása Mérésirányítási rendszer (a mérés szabályozási rendszere) A mérési folyamat megvalósítása, metrológiai megerősítés (konfirmálás) Igazolás (verifikálás) 2 A mérési

Részletesebben

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének. (1012 Budapest, Logodi u. 22-24., www.feosz.hu) kiadványa. A kézirat lezárva: 2007. április 15.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének. (1012 Budapest, Logodi u. 22-24., www.feosz.hu) kiadványa. A kézirat lezárva: 2007. április 15. 4 Sec1:1 A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének (1012 Budapest, Logodi u. 22-24., www.feosz.hu) kiadványa. A kézirat lezárva: 2007. április 15. A kiadvány a Szociális és Munkaügyi Minisztérium

Részletesebben

A belügyminiszter. /2017. ( ) BM rendelete egyes termékek tűzvédelmi megfelelőségével kapcsolatos belügyminiszteri rendeletek módosításáról

A belügyminiszter. /2017. ( ) BM rendelete egyes termékek tűzvédelmi megfelelőségével kapcsolatos belügyminiszteri rendeletek módosításáról A belügyminiszter /2017. ( ) BM rendelete egyes termékek tűzvédelmi megfelelőségével kapcsolatos belügyminiszteri rendeletek módosításáról A megfelelőségértékelő szervezetek tevékenységéről szóló 2009.

Részletesebben

Ellenőrzési és Karbantartási Terv

Ellenőrzési és Karbantartási Terv Ellenőrzési és Karbantartási Terv Üzemeltető (név, cím): Játszótér (név (ha van), cím): Játékeszköz lista: Megnevezés (azonosítás) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. Gyártó (forgalmazó)

Részletesebben

A tőzvédelmi tanúsítási rendszer mőködése Magyarországon

A tőzvédelmi tanúsítási rendszer mőködése Magyarországon A tőzvédelmi tanúsítási rendszer mőködése Magyarországon A tőzvédelmi törvény értelmében a Magyarországon forgalomba hozni csak olyan tőzoltótechnikai terméket, tőz- vagy robbanásveszélyes készüléket,

Részletesebben

A vasbeton gazdaságossági méretezése

A vasbeton gazdaságossági méretezése A vasbeton gazdaságossági méretezése dr. Hajtó Ödön 1 Vegyünk egy 6 métert áthidaló vasbeton lemezt, melyet az önsúly és 2,5 kn/fm hasznos teher terhel 1 fm termék árát a továbbiakban az alábbi alapárakkal

Részletesebben

A Červinka P6Če típusú tűzoltó készülék palack, mint nyomástartó berendezés megfelelősége

A Červinka P6Če típusú tűzoltó készülék palack, mint nyomástartó berendezés megfelelősége MAGYAR KERESKEDELMI ENGEDÉLYEZÉSI HIVATAL PIACFELÜGYELETI ÉS MŰSZAKI FELÜGYELETI HATÓSÁG PIACFELÜGYELETI OSZTÁLY A Červinka P6Če típusú tűzoltó készülék palack, mint nyomástartó berendezés megfelelősége

Részletesebben

A paksi atomerőmű üzemidő hosszabbítása 2. blokk

A paksi atomerőmű üzemidő hosszabbítása 2. blokk 2. melléklet Az OAH-2013-01505-0012/2014 számú jegyzőkönyvhöz OAH Közmeghallgatás A paksi atomerőmű üzemidő hosszabbítása 2. blokk Paks, 2014. május 6. Miért fontos az atomerőmű üzemidejének meghosszabbítása?

Részletesebben

ÚTMUTATÓ. ExVÁ Robbanásbiztos Berendezések Vizsgáló Állomása Kft. Budapest

ÚTMUTATÓ. ExVÁ Robbanásbiztos Berendezések Vizsgáló Állomása Kft. Budapest ÚTMUTATÓ ExVÁ Robbanásbiztos Berendezések Vizsgáló Állomása Kft. Budapest Útmutató azon gyártók, vagy meghatalmazott képviselőjük számára, akik a robbanásbiztos védelmű berendezések, védelmi rendszerek

Részletesebben

TANÚSÍTÁS - MEGFELELŐSÉG IGAZOLÁS AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETBEN

TANÚSÍTÁS - MEGFELELŐSÉG IGAZOLÁS AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETBEN TANÚSÍTÁS - MEGFELELŐSÉG IGAZOLÁS AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETBEN A MEGFELELŐSÉG IGAZOLÁS MÓDSZEREI: a/ termék típusvizsgálata a gyártó, vagy egy kijelölt szervezet által, b/ gyártónál vett minták vizsgálata- gyártó,

Részletesebben

dr. Tóth Katalin tű. főhadnagy Főigazgató-helyettesi Szervezet

dr. Tóth Katalin tű. főhadnagy Főigazgató-helyettesi Szervezet Főigazgató-helyettesi Szervezet A Červinka-Czech Republic s.r.o által gyártott és forgalmazott P6Če típusú 6 kg töltetű ABC porral oltó tűzoltó készülékkel kapcsolatos piacfelügyeleti eljárás dr. Tóth

Részletesebben

Nyílászárók bevizsgálása, minősítése és tanúsítása II.

Nyílászárók bevizsgálása, minősítése és tanúsítása II. Nyílászárók bevizsgálása, minősítése és tanúsítása II. Papp Imre okl. faipari mérnök ÉMI Nonprofit Kft. Szerkezetvizsgáló Laboratórium vizsgáló mérnök ROTO oktatások 2014.02. 21. - 2014.02. 28. II. rész

Részletesebben

ÉRINTÉSVÉDELEM SZABVÁNYOSSÁGI FELÜLVIZSGÁLAT DOKUMENTÁCIÓJA

ÉRINTÉSVÉDELEM SZABVÁNYOSSÁGI FELÜLVIZSGÁLAT DOKUMENTÁCIÓJA ÉRINTÉSVÉDELEM SZABVÁNYOSSÁGI FELÜLVIZSGÁLAT DOKUMENTÁCIÓJA Új berendezés érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálata (Használatba vétel előtti felülvizsgálat, vagy más elnevezéssel első felülvizsgálat)

Részletesebben

Termék Tanúsítvány. Merhautova 208, 613 00 Brno, Czech Republic Azonosító Szám: 27703185

Termék Tanúsítvány. Merhautova 208, 613 00 Brno, Czech Republic Azonosító Szám: 27703185 Termék Tanúsítvány A Rendelet összhangban van a 163/ 2002 Coll. Állami Szabályozási Rendszer ART.5 PART 2. pontjával, így meghatározva a kiválasztott módosított építési termékek műszaki követelményeit.

Részletesebben

Tervezés, kivitelezés a CPR- és a 275/2013 kormányrendelet figyelembevételével. Haszmann Iván műszaki szaktanácsadó ÉMI Nonprofit Kft

Tervezés, kivitelezés a CPR- és a 275/2013 kormányrendelet figyelembevételével. Haszmann Iván műszaki szaktanácsadó ÉMI Nonprofit Kft Tervezés, kivitelezés a CPR- és a 275/2013 kormányrendelet figyelembevételével Haszmann Iván műszaki szaktanácsadó ÉMI Nonprofit Kft ÉPÍTŐIPARI TERMÉKEK forgalmazása, tervezése, kivitelezése Az építési

Részletesebben

Magyar joganyagok - 18/2010. (IV. 20.) EüM rendelet - az egészségügyért felelős min 2. oldal 3/A.1 A rendelet alkalmazása az Eur. által nem szabályozo

Magyar joganyagok - 18/2010. (IV. 20.) EüM rendelet - az egészségügyért felelős min 2. oldal 3/A.1 A rendelet alkalmazása az Eur. által nem szabályozo Magyar joganyagok - 18/2010. (IV. 20.) EüM rendelet - az egészségügyért felelős min 1. oldal 18/2010. (IV. 20.) EüM rendelet az egészségügyért felelős miniszter szabályozási feladatkörébe tartozó forgalmazási

Részletesebben

TELJESÍTMÉNY NYILATKOZAT

TELJESÍTMÉNY NYILATKOZAT Teljesítmény nyilatkozat Padlószerkezet Teljesítmény nyilatkozat Kiadás dátuma: 2014.09. Termékazonosító kódja: 02 08 01 02 050 0 000009 Verziószám: 01 MSZ EN 1504-2: 2005 14 1139 TELJESÍTMÉNY NYILATKOZAT

Részletesebben

4/2006. (II. 16.) GKM rendelet a Nemzeti Akkreditáló Testület eljárásaiért fizetendõ igazgatási szolgáltatási. (2013. április 7-tõl hatályos szöveg)

4/2006. (II. 16.) GKM rendelet a Nemzeti Akkreditáló Testület eljárásaiért fizetendõ igazgatási szolgáltatási. (2013. április 7-tõl hatályos szöveg) 4/2006. (II. 16.) GKM rendelet a Nemzeti Akkreditáló Testület eljárásaiért fizetendõ igazgatási szolgáltatási díjakról (2013. április 7-tõl hatályos szöveg) A Nemzeti Akkreditáló Testület szervezetérõl,

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ AZ ÉPÍTÉSI TERMÉKEK MEGFELELŐSÉGÉNEK TANÚSÍTÁSÁRÓL

TÁJÉKOZTATÓ AZ ÉPÍTÉSI TERMÉKEK MEGFELELŐSÉGÉNEK TANÚSÍTÁSÁRÓL 1/10 TÁJÉKOZTATÓ AZ ÉPÍTÉSI TERMÉKEK MEGFELELŐSÉGÉNEK TANÚSÍTÁSÁRÓL Kidolgozta: Horváth József Dátum: 2008.05.28. Aláírás: Ellenőrizte: Soós Zsolt Dátum: 2008.05.28. Aláírás: Jóváhagyta: Szalai Károly

Részletesebben

Teljesítménynyilatkozat T4305FPCPR

Teljesítménynyilatkozat T4305FPCPR Teljesítménynyilatkozat T4305FPCPR 1. A terméktípus egyedi azonosító kódja. WM 660 GG, WM 660 SG, WM 660 S, WM 660 ALU GG, WM 660 ALU SG, WM 660 ALU S, FM D100 CB, FM D100 CB AluR 2. Típus-, tétel- vagy

Részletesebben

MELLÉKLETEK. a következőhöz: A BIZOTTSÁG VÉGREHAJTÁSI RENDELETE

MELLÉKLETEK. a következőhöz: A BIZOTTSÁG VÉGREHAJTÁSI RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2018.4.4. C(2018) 1866 final ANNEES 1 to 3 MELLÉKLETEK a következőhöz: A BIZOTTSÁG VÉGREHAJTÁSI RENDELETE az (EU) 2016/797 európai parlamenti és tanácsi irányelv alapján a vasúti

Részletesebben

Teljesítmény nyilatkozat

Teljesítmény nyilatkozat Padlószerkezet Kiadás dátuma: 2013.07.01. Termékazonosító kódja: 02 08 01 02 019 0 000001 Verziószám: 01 MSZ EN 1504 2: 2004 MSZ EN 13813 08 0921 TELJESÍTMÉNY NYILATKOZAT Sikafloor 381 MSZ EN 13813:2002

Részletesebben

A hulladéknak minősülő fémhigany tartós tárolása

A hulladéknak minősülő fémhigany tartós tárolása A hulladéknak minősülő fémhigany tartós tárolása A hulladéklerakóval kapcsolatos egyes szabályokról és feltételekről szóló 20/2006. (IV. 5.) KvVM rendelet speciális szabályokkal egészült ki az egyes tevékenységekből

Részletesebben

Koch's Torma Kft. Közel a Német piac Prezentáció. Beszállítói kapcsolatok, minőségbiztosítás az élelmiszeriparban

Koch's Torma Kft. Közel a Német piac Prezentáció. Beszállítói kapcsolatok, minőségbiztosítás az élelmiszeriparban Koch's Torma Kft. Közel a Német piac Prezentáció Beszállítói kapcsolatok, minőségbiztosítás az élelmiszeriparban Előadó: Ujházi Attila Ügyvezető, www.kochs.cc Több, Mint Torma! Beszállítókkal szemben támasztott

Részletesebben

TU 8 GÁZELOSZTÓ VEZETÉKHEZ TARTOZÓ VILLAMOS BERENDEZÉSEK ÜZEMELTETÉSE AZ MSZ EN 60079-14, ÉS MSZ EN 60079-17 SZABVÁNY SZERINT

TU 8 GÁZELOSZTÓ VEZETÉKHEZ TARTOZÓ VILLAMOS BERENDEZÉSEK ÜZEMELTETÉSE AZ MSZ EN 60079-14, ÉS MSZ EN 60079-17 SZABVÁNY SZERINT TU 8 GÁZELOSZTÓ VEZETÉKHEZ TARTOZÓ VILLAMOS BERENDEZÉSEK ÜZEMELTETÉSE AZ MSZ EN 60079-14, ÉS MSZ EN 60079-17 SZABVÁNY SZERINT : Előterjesztette Jóváhagyta: Doma Géza koordinációs főmérnök Posztós Endre

Részletesebben

VIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV

VIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Központi Laboratórium Cím: 1113 Budapest, Diószegi út 37. Telefon: (+36-1)-372-6100 Telefa: (+36-1)-386-8794 E-mail: info@emi.hu A NAT által NAT-1-1110/2010

Részletesebben

Teljesítmény nyilatkozat

Teljesítmény nyilatkozat MSZ EN 15651-1: 2013 MSZ EN 15651-4: 2013 13 1213 TELJESÍTMÉNY NYILATKOZAT Sikaflex -11 FC + 1. Termék típus A terméktípus egyedi azonosító kódja: 2. Típusszám Típus-, tétel- vagy sorozatszám vagy egyéb

Részletesebben

TŰZVÉDELMI ELZÁRÓK KARBANTARTÁSA FÜST- ÉS TŰZVÉDELMI CSAPPANTYÚK IDŐSZAKOS KARBANTARTÁSA

TŰZVÉDELMI ELZÁRÓK KARBANTARTÁSA FÜST- ÉS TŰZVÉDELMI CSAPPANTYÚK IDŐSZAKOS KARBANTARTÁSA TŰZVÉDELMI ELZÁRÓK KARBANTARTÁSA FÜST- ÉS TŰZVÉDELMI CSAPPANTYÚK IDŐSZAKOS KARBANTARTÁSA Füst- és csappantyúk karbantartásának alapfogalmai o ciklusidő: két egymást követő ellenőrzés, felülvizsgálat vagy

Részletesebben

Magyar joganyagok - 78/2003. (XI. 27.) GKM rendelet - a játszótéri eszközök biztonsá 2. oldal 3. 1 (1) Játszótéri eszköz akkor hozható forgalomba, for

Magyar joganyagok - 78/2003. (XI. 27.) GKM rendelet - a játszótéri eszközök biztonsá 2. oldal 3. 1 (1) Játszótéri eszköz akkor hozható forgalomba, for Magyar joganyagok - 78/2003. (XI. 27.) GKM rendelet - a játszótéri eszközök biztonsá 1. oldal 78/2003. (XI. 27.) GKM rendelet a játszótéri eszközök biztonságosságáról A fogyasztóvédelemről szóló 1997.

Részletesebben

RoHS direktíva. 2011/65/EU irányelv. 374/2012. (XII. 18.) Korm. rendelet. Zsákai Zoltán osztályvezető. MEEI Kft. member of TÜV Rheinland Group

RoHS direktíva. 2011/65/EU irányelv. 374/2012. (XII. 18.) Korm. rendelet. Zsákai Zoltán osztályvezető. MEEI Kft. member of TÜV Rheinland Group RoHS direktíva 2011/65/EU irányelv 374/2012. (XII. 18.) Korm. rendelet Zsákai Zoltán osztályvezető 1 Jelentése:RoHS (Reduce of Hazardous Substances) 2011/65/EU irányelv - Magyar rendelet: 374/2012. (XII.

Részletesebben

az energiával kapcsolatos termékek energia- és egyéb erőforrás-fogyasztásának címkézéssel

az energiával kapcsolatos termékek energia- és egyéb erőforrás-fogyasztásának címkézéssel Megjelent az energiával kapcsolatos termékek kötelező címkézésére vonatkozó kormányrendelet, mely alapján energiával kapcsolatos termék akkor hozható forgalomba vagy helyezhető üzembe, ha megfelel az adott

Részletesebben

Kemikál Építőanyagipari Zrt Budapest, Tagló u

Kemikál Építőanyagipari Zrt Budapest, Tagló u Epitésügyi Minöségellenörzö Innovációs Nonprofrt Kft ÉMI ÉPÍTÉSÜGYI MINŐSÉGELLENŐRZŐ INNOVÁCIÓS NONPROFIT KFT. KÖZPONTILABORATÓRDmM VEGYÉSZETI ÉS ALKALMAZÁS TECHNIKAI SZAKÁGILABORATÓ~ A NAT által NAT-I-111012010

Részletesebben

JELENTKEZÉSI ŰRLAP orvostechnikai eszközök felülvizsgálatára 4/2009. (III. 17.) EüM rendelet 27. -a és 13. Melléklete szerint

JELENTKEZÉSI ŰRLAP orvostechnikai eszközök felülvizsgálatára 4/2009. (III. 17.) EüM rendelet 27. -a és 13. Melléklete szerint Címzett: Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal ORVOSTECHNIKAI FŐOSZTÁLY H-1051 Budapest, Zrínyi u. 3. Budapest, 1380 Pf. 1188. JELENTKEZÉSI ŰRLAP orvostechnikai eszközök felülvizsgálatára

Részletesebben

Teljesítmény nyilatkozat

Teljesítmény nyilatkozat Ipari bevonat Kiadás dátuma: 2013.07.01. Termékazonosító kódja: 02 08 02 01 001 0 000001 Verziószám: 01 MSZ EN 13813:2002 MSZ EN 1504 2:2004 13 1139 TELJESÍTMÉNY NYILATKOZAT Sikafloor 81 EpoCem MSZ EN

Részletesebben

Teljesítmény-nyilatkozat 1309-CPD-0051

Teljesítmény-nyilatkozat 1309-CPD-0051 ungarisch Teljesítmény-nyilatkozat 309-CPD-005 Ajtópánt-modell: Türband KT-V 6R, KT-N 6R, 2-részes 2 Azonosító-sz: K60_, K70_, K80_, K90_, K6_, K7_, K8_, K9_, K560_, K570_, K580_, K590_, K56_, K57_, K58_,

Részletesebben

Csúri Ferenc. BPW-Hungária 2014 / 12.03.2015

Csúri Ferenc. BPW-Hungária 2014 / 12.03.2015 Engedély köteles járműalkatrészek felügyeleti auditja a BPW- Hungária Kft.-nél. Richtlinie 2007/46/EG des Europäischen Parlaments und des Rates vom 5. September 2007 zur Schaffung eines Rahmens für die

Részletesebben

Mit akart a szakma? A szakma elvárásai a felülvizsgálat során a vasúti járművek karbantartását végző műhelyek keretfeltételeire vonatkozóan

Mit akart a szakma? A szakma elvárásai a felülvizsgálat során a vasúti járművek karbantartását végző műhelyek keretfeltételeire vonatkozóan 24/2016. (VII. 18.) NFM rendelet Mit akart a szakma? A szakma elvárásai a felülvizsgálat során a vasúti járművek karbantartását végző műhelyek keretfeltételeire vonatkozóan Kiss László MÁV-START Zrt. Műszaki

Részletesebben

Működési és eljárási szabályzat

Működési és eljárási szabályzat Oldal: 1 / 8 TARTALOMJEGYZÉK 1. A szabályzat célja 2/8 2. Alkalmazási terület 2/8 3. Hivatkozások 2/8 4. Eljárás 2/8 4.1. Alapelvek 2/8 4.2. Pártatlanság és függetlenség 2/8 4.3 Személyzet 3/8 4.4. Tájékoztatási

Részletesebben

Az ÉMI Nonprofit Kft., mint vizsgáló és tanúsító szervezet szerepe a könnyűszerkezetes építési készletek tekintetében

Az ÉMI Nonprofit Kft., mint vizsgáló és tanúsító szervezet szerepe a könnyűszerkezetes építési készletek tekintetében Az ÉMI Nonprofit Kft., mint vizsgáló és tanúsító szervezet szerepe a könnyűszerkezetes építési készletek tekintetében Országos Könnyűszerkezetes Konferencia 2013. szeptember 27. Pataki Erika Tanúsítási

Részletesebben

Minőségbiztosítás a laboratóriumi munkában - Akkreditáció -

Minőségbiztosítás a laboratóriumi munkában - Akkreditáció - Minőségbiztosítás a laboratóriumi munkában - Akkreditáció - Kulcsszavak - Teljes dokumentáltság, szabályozottság - Visszavezethetőség - Rendszeres külső és belső ellenőrzés - Folyamatos fejlődés - Esetlegesség,

Részletesebben

Az energiairányítási rendszer alkalmazása a Dunastyrnél

Az energiairányítási rendszer alkalmazása a Dunastyrnél Az energiairányítási rendszer alkalmazása a Dunastyrnél Dunastyr Polisztirolgyártó Zrt. 2014. November 4. Monostoriné Ország Mária A Dunastyr az ENI csoportban Az olasz Eni az egyik legnagyobb energiával

Részletesebben

A puren termékek hozzárendelése az azonos tulajdonságokkal rendelkező termékcsoportokhoz: azonsító kód (belsı megjelölés)

A puren termékek hozzárendelése az azonos tulajdonságokkal rendelkező termékcsoportokhoz: azonsító kód (belsı megjelölés) puren termékek és teljesítménynyilatkozatok BauPVO 0 ipar A puren termékek hozzárendelése az azonos tulajdonságokkal rendelkező termékcsoportokhoz: Alkalmazási terület A teljesítménynyilatkozat száma azonsító

Részletesebben

STATE OF ART REPORT January of

STATE OF ART REPORT January of Vízszigetelő anyagok és szerkezetek megfelelőségigazolása Tóth Péter ÉMI Nonprofit Kft. Épületszerkezeti Tudományos Osztály A lakásokban ÉMI 2010. október 25. Különleges vízszigetelések a környezetvédelem

Részletesebben

Teljesítmény-nyilatkozat 1309-CPD-0003

Teljesítmény-nyilatkozat 1309-CPD-0003 ungarisch Teljesítmény-nyilatkozat 139-CPD-3 Ajtópánt-modell: Türband Serie 6 AT, 2-részes 2 Azonosító-sz: A71_, A72_, A73_, A7_, A75_, A76_, A77_, A78_, A79_, A71_, A711_, A712_, A713_, A71_, A715_, A716_,

Részletesebben

EuCertPlast. Újrahasznosított műanyag eredetigazolási rendszer

EuCertPlast. Újrahasznosított műanyag eredetigazolási rendszer EuCertPlast Újrahasznosított műanyag eredetigazolási rendszer A tanúsítás célja Kék Angyal Környezetbarát védjegy 125 termékcsoport, 11700 termék RAL Német Minőségbiztosítási és Címkézési Intézet Műanyag

Részletesebben