Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint. APC 138 LatoN, Analysenküvette, 1/5

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint. APC 138 LatoN, Analysenküvette, 1/5"

Átírás

1 APC 138 LatoN, Analysenküvette, 1/5 Nyomtatás dátuma: Termék kódja: APC138-1 Oldal 1 -tól/-től 9 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító APC 138 LatoN, Analysenküvette, 1/ Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása Az anyag/keverék felhasználása vízanalízis 1.3. A biztonsági adatlap szállítójának adatai Társaság: Cím: Willstätterstr. 11 Város: D Düsseldorf Telefon: +49 (0) Internet: SDS@hach-lange.de Felvilágosítást ad: 1.4. Sürgősségi telefonszám: 2. SZAKASZ: A veszély meghatározása 2.1. Az anyag vagy keverék osztályozása Veszély jelzése(i): C - Maró R-mondatok: Súlyos égési sérülést okoz. HACH LANGE KFT. Vöröskereszt utca H-1222 Budapest XXII. ker. Tel. +36 (06) info@hach-lange.hu GHS osztályozás Veszélyességi kategóriák: Bőrmarás/bőrirritáció: Bőrmaró 1A Súlyos szemkárosodás/szemir ritáció: Szemkár. 1 Figyelmeztető mondatok: Fémekre korrozív hatású lehet. Súlyos égési sérülést és szemkárosodást okoz Címkézési elemek Veszélyes összetevők, melyeket fel kell tüntetni a címkén Kénsav... % Foszforsav... %; Ortofoszforsav Figyelmeztetések: Piktogram: Veszély GHS05 Figyelmeztető mondatok H290 H314 Fémekre korrozív hatású lehet. Súlyos égési sérülést és szemkárosodást okoz.

2 APC 138 LatoN, Analysenküvette, 1/5 Nyomtatás dátuma: Termék kódja: APC138-1 Oldal 2 -tól/-től 9 Óvintézkedésre vonatkozó mondatok P280 Védőkesztyű/védőruha/szemvédő/arcvédő használata kötelező. P301+P330+P331 LENYELÉS ESETÉN: a szájat ki kell öblíteni. TILOS hánytatni. P303+P361+P353 HA BŐRRE (vagy hajra) KERÜL: Az összes szennyezett ruhadarabot azonnal le kell vetni. A bőrt le kell öblíteni vízzel/zuhanyozás. P305+P351+P338 SZEMBE KERÜLÉS esetén: Több percig tartó óvatos öblítés vízzel. Adott esetben a kontaktlencsék eltávolítása, ha könnyen megoldható. Az öblítés folytatása. P310 Azonnal forduljon TOXIKOLÓGIAI KÖZPONTHOZ/orvoshoz Egyéb veszélyek 3. SZAKASZ: Összetétel vagy az összetevőkre vonatkozó adatok 3.2. Keverékek Veszélyes anyag EK-szám CAS-szám Indexszám REACH-szám Alkotóelemek Osztályba sorolás GHS osztályozás Tömeg Kénsav... % % C - Maró R35 Skin Corr. 1A; H Foszforsav... %; Ortofoszforsav % C - Maró R34 Skin Corr. 1B; H víz 5-10 % A R-, H- és EUH-mondatok szövege: lásd a(z) 16 fejezetet. 4. SZAKASZ: Elsősegélynyújtás 4.1. Az elsősegély-nyújtási intézkedések ismertetése Általános tanács A szennyezett ruhát azonnal le kell venni. Orvoshoz kell fordulni. A biztonsági adatlapot az orvosnak meg kell mutatni. Belélegzés esetén Friss levegőre kell menni. Bőrrel való érintkezés esetén Bő vízzel azonnal le kell mosni legalább 15 percen keresztül. Orvoshoz kell fordulni. A biztonsági adatlapot az orvosnak meg kell mutatni. Szembe kerülés esetén Bő vízzel legalább 15 percen keresztül alaposan kell öblíteni és orvoshoz kell fordulni. A biztonsági adatlapot az orvosnak meg kell mutatni. Lenyelés esetén A szájat vízzel ki kell tisztítani és azután sok vizet kell inni. Hánytatni tilos. Orvoshoz kell fordulni. A biztonsági adatlapot az orvosnak meg kell mutatni.

3 APC 138 LatoN, Analysenküvette, 1/5 Nyomtatás dátuma: Termék kódja: APC138-1 Oldal 3 -tól/-től A legfontosabb akut és késleltetett tünetek és hatások Izgató és maró hatás, Köhögés, Légzési elégtelenség, Görcs A szükséges azonnali orvosi ellátás és különleges ellátás jelzése Tünetileg kell kezelni. 5. SZAKASZ: Tűzvédelmi intézkedések 5.1. Oltóanyag A megfelelő tűzoltó készülék A helyi feltételeknek és a környezetnek megfelelő oltási intézkedéseket kell tenni. A termék maga nem ég Az anyagból vagy a keverékből származó különleges veszélyek Tűz esetén veszélyes gázok vagy gázök keletkezhetnek. Tűz esetén keletkezhet: Kéntrioxid 5.3. Tűzoltóknak szóló javaslat Tűz esetén hordozható légzőkészüléket kell viselni. Kerülje a bőrrel való kontaktust olyan módon, hogy betartja a biztonsági távolságot vagy megfelelő biztonsági ruhát visel. További információ A tűz maradványait és a szennyezett tűzoltó vizet a helyi szabályozásnak megfelelően kell megsemmisíteni. 6. SZAKASZ: Intézkedések véletlenszerű expozíciónál 6.1. Személyi óvintézkedések, egyéni védőeszközök és vészhelyzeti eljárások Személyi védőfelszerelést kell használni Környezetvédelmi óvintézkedések Nem szabad a felszíni vizekbe vagy a szennyvízcsatornába öblíteni A területi elhatárolás és a szennyezésmentesítés módszerei és anyagai Inert nedvszívó anyaggal fel kell itatni és veszélyes hulladékként elhelyezni Hivatkozás más szakaszokra 13. Ártalmatlanítási szempontok 7. SZAKASZ: Kezelés és tárolás 7.1. A biztonságos kezelésre irányuló óvintézkedések Biztonságos kezelési útmutatás Csak jól szellőző helyen szabad használni. A bőrrel és szemmel való érintkezést el kell kerülni. A gőzt/port nem szabad belélegezni. Utalások a tűz- és robbanásvédelemhez Senki által nem ismert. Lásd még a 5 részt További információ A címkén lévő óvintézkedéseket be kell tartani. Bőrrel, szemmel és ruhával ne érintkezzen A biztonságos tárolás feltételei, az esetleges összeférhetetlenséggel együtt A tároló helyiségek vagy tartályok különleges formatervezése Száraz, hűvös és jól szellőztetett helyen, szorosan lezárva kell tartani Meghatározott végfelhasználás (végfelhasználások) Laboratóriumi vegyszerek Analitikai reagens

4 APC 138 LatoN, Analysenküvette, 1/5 Nyomtatás dátuma: Termék kódja: APC138-1 Oldal 4 -tól/-től 9 8. SZAKASZ: Az expozíció ellenőrzése/egyéni védelem 8.1. Ellenőrzési paraméterek Munkahelyi levegőben megengedett ÁK és CK CAS-szám Megnevezés mg/m³ rost/cm³ Kategória KÉNSAV 0,05 AK-érték - CK-érték ORTOFOSZFORSAV 1 AK-érték 2 CK-érték 8.2. Az expozíció ellenőrzése Megfelelő műszaki ellenőrzés A műszaki intézkedések és a megfelelő munkaműveletek elsőbbséget élvezne k az egyéni védőfelszerelések használatával szemben. Egészségügyi intézkedések A védőfelszerelés típusát az adott munkahelyen használt veszélyes anyag koncentrációja és mennyisége alapján kell kiválasztani. Szem-/arcvédelem Biztonsági szemüveg oldalvédővel Kézvédelem A bőr megelőző védelme bőrvédőkrém által. A szünetek előtt és a munkaidő lejárta után mosson alaposan kezet. Vegyianyagoknak ellenálló védőkesztyű. A viselt védőkesztyű meg kell hogy felejen az EG 89/686/EWG utasításnak és az ezzel kapcsolatos EN374 normának. Közvetlen kontaktus esetén: A kesztyű anyaga: A műanyag vastagsága: 0,70 mm Az elszakadás időtartama: >480 perc. Permetezés esetén: A kesztyű anyaga: A nitrilkaucsuk vastagsága: 0,20 mm Az elszakadás időtartama: >30 perc Bőrvédelem Újra használat előtt a szennyezett ruhát le kell venni és kimosni. Légutak védelme Légzőkészülék csak aeroszol- vagy porképződés esetére. Ajánlott szűrő típus: ABEK szűrő 9. SZAKASZ: Fizikai és kémiai tulajdonságok 9.1. Az alapvető fizikai és kémiai tulajdonságokra vonatkozó információ Fizikai állapot: Szín: Szag: folyadék színtelen szagtalan ph-érték (20 C-on): < 1 Módszer Állapotváltozások Olvadáspont: Kezdeti forráspont és forrásponttartomány: Szublimációs pont: Lágyuláspont: Pour pont: :

5 APC 138 LatoN, Analysenküvette, 1/5 Nyomtatás dátuma: Termék kódja: APC138-1 Oldal 5 -tól/-től 9 Gyulladáspont: Tűzveszélyesség szilárd: gáznemű: Robbanásveszélyes tulajdonságok Robbanási határok - alsó: Robbanási határok - felső: Gyulladási hőmérséklet: Öngyulladási hőmérséklet szilárd: gáznemű: Bomlási hőmérséklet: Oxidálási tulajdonságok Gőznyomás: Gőznyomás: Sűrűség (20 C-on): Ömlesztési sűrűség: Vízben való oldhatóság: (20 C-on) Oldhatóság egyéb oldószerekben Megoszlási hányados: Dinamekus viszkozitás: Kinematicus viszkozitás: Kifutási: Gőzsűrűség: Párolgási sebesség: Oldószer-elválasztási vizsgálat: Oldószertartalom: 9.2. Egyéb információk Szárazanyag tartalom: 1,78 g/cm³ teljesen oldható 10. SZAKASZ: Stabilitás és reakciókészség Reakciókészség Fémekre korrozív hatású anyagok Kémiai stabilitás A termék kémiailag stabil A veszélyes reakciók lehetősége A hőbomlás elkerülése miatt nem szabad túlmelegíteni Kerülendő körülmények A hőbomlás elkerülése miatt nem szabad túlmelegíteni. 300 C felett veszélyes füst keletkezhet.

6 APC 138 LatoN, Analysenküvette, 1/5 Nyomtatás dátuma: Termék kódja: APC138-1 Oldal 6 -tól/-től Nem összeférhető anyagok Fémek Veszélyes bomlástermékek Kén-trioxid További információk Magasan reaktiv 11. SZAKASZ: Toxikológiai adatok A toxikológiai hatásokra vonatkozó információ Toxikokinetika, anyagcsere és eloszlás Nincs toxikológiai információ. Akut toxicitás Magáról a termékről. CAS-szám Alkotóelemek Expozíciós útvonal Módszer Dózis Faj Forrás Kénsav... % orális LD50 mg/kg 2140 mg/kg patkány Izgató és maró hatás A termék égési sérülést okoz a szemen, a bőrön és a nyálkahártyákon. Szenzibilizáló hatások Túlérzékenységi reakció nem volt megfigyelhető. Egyetlen expozíció utáni célszervi toxicitás (STOT) Az anyagot vagy a keveréket nem osztályozzák mint speciális célszerv toxikust, egyetlen expozíció. Ismételt dózisú toxicitás Az anyagot vagy a keveréket nem osztályozzák mint speciális célszerv toxikust, ismételt expozíció. Rákkeltő, mutagén és szaporodásra káros hatások Nem tartalmaz rákkeltő összetevőt Aspirációs veszély Belégzési mérgezés alapján nincs osztályozva Sajátos hatások állatkísérletek során Senki által nem ismert. Egyéb információ vizsgálatok Senki által nem ismert. Egyéb információ Más veszélyes tulajdonságokat nem lehet kizárni. A helyes ipari egészségügyi és biztonsági gyakorlat alapján kell kezelni. 12. SZAKASZ: Ökológiai információk Toxicitás Nem szabad a felszíni vizekbe vagy a szennyvízcsatornába öblíteni.

7 APC 138 LatoN, Analysenküvette, 1/5 Nyomtatás dátuma: Termék kódja: APC138-1 Oldal 7 -tól/-től 9 CAS-szám Alkotóelemek A vízi környezetre mérgező Módszer Dózis [h] [d] Faj Forrás Kénsav... % Akut toxicitás crustacea Foszforsav... %; Ortofoszforsav Akut hal toxicitás EC50 42,5 mg/l 48 h LC mg/l 96 h Gambusia affinis Perzisztencia és lebonthatóság Magáról a termékről Bioakkumulációs képesség Magáról a termékről A talajban való mobilitás A PBT- és a vpvb-értékelés eredményei Egyéb káros hatások 13. SZAKASZ: Ártalmatlanítási szempontok Hulladékkezelési módszerek Hulladékelhelyezési megfontolások -- a 16/2001.(VII. 18) KöM rendelet 1. sz. melléklete szerint Hulladék elhelyezési szám maradékokból/felhasználatlan termékekből származó hulladék A JEGYZÉKBEN KÖZELEBBRŐL NEM MEGHATÁROZOTT HULLADÉKOK; nyomásálló tartályokban tárolt gázok és használatból kivont vegyszerek; veszélyes anyagokból álló vagy azokkal szennyezett laboratóriumi vegyszerek, ideértve a laboratóriumi vegyszerek keverékeit is Veszélyes hulladék. Hulladék elhelyezési szám maradékokból származó hulladék A JEGYZÉKBEN KÖZELEBBRŐL NEM MEGHATÁROZOTT HULLADÉKOK; nyomásálló tartályokban tárolt gázok és használatból kivont vegyszerek; veszélyes anyagokból álló vagy azokkal szennyezett laboratóriumi vegyszerek, ideértve a laboratóriumi vegyszerek keverékeit is Veszélyes hulladék. 14. SZAKASZ: Szállításra vonatkozó információk Szárazföldi szállítás (ADR/RID) UN-szám: UN Az ENSZ szerinti megfelelő szállítási megnevezés: Szállítási veszélyességi osztály(ok): Csomagolási csoport: Belvízi szállítás (ADN) Egyéb vonatkozó információk (Belvízi szállítás) nines vizsgálva Tengeri szállítás (IMDG) Chemical kit 9 II

8 APC 138 LatoN, Analysenküvette, 1/5 Nyomtatás dátuma: Termék kódja: APC138-1 Oldal 8 -tól/-től UN-szám: UN Az ENSZ szerinti megfelelő szállítási megnevezés: Szállítási veszélyességi osztály(ok): Csomagolási csoport: Marine pollutant: EmS: Légi szállítás (ICAO) Chemical kit 9 II -- F-A,S-P UN-szám: UN Az ENSZ szerinti megfelelő szállítási megnevezés: Szállítási veszélyességi osztály(ok): Csomagolási csoport: Környezeti veszélyek KÖRNYEZETVESZÉLYEZTETŐ: Chemical kit 9 II nem A felhasználót érintő különleges óvintézkedések A MARPOL 73/78 II. melléklete és az IBC kódex szerinti ömlesztett szállítás Nem vonatkozik rá További információ Veszélyes áruk esetében alkalmazni kell a 38/2009. (VIII. 7.) KHEM rendeletet is a Veszélyes Áruk Nemzetközi Közúti Szállításáról szóló Európai Megállapodás A és B Mellékletének belföldi alkalmazásáról. Ezek a szállitási adatok a teljes csomagra érvényesek! 15. SZAKASZ: Szabályozással kapcsolatos információk Az adott anyaggal vagy keverékkel kapcsolatos biztonsági, egészségügyi és környezetvédelmi előírások/jogszabályok Nemzeti előírások Foglalkoztatási korlátozások: Vízszennyezési osztály (D): A fiatal emberek munkahelyi védelméről szóló 94/33/EK irányelvet figyelembe kell venni. 1 - enyhén vízszennyező További információ Az Európai Parlament és a Tanács 1907/2006/EK rendelete (2006. december 18.) a vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről, engedélyezéséről és korlátozásáról A Tanács 67/548/EGK irányelve (1967. június 27.) a veszélyes anyagok osztályozására, csomagolására és címkézésére vonatkozó törvényi, rendeleti és közigazgatási rendelkezések közelítéséről Az Európai Parlament és a Tanács 1272/2008/EK rendelete (2008. december 16.) az anyagok és keverékek osztályozásáról, címkézéséről és csomagolásáról, a 67/548/EGK és az 1999/45/EK irányelv módosításáról és hatályon kívül helyezéséről, valamint az 1907/2006/EK rendelet módosításáról Az Európai Parlament és a Tanács 1999/45/EK irányelve (1999. május 31.) a tagállamoknak a veszélyes készítmények osztályozására, csomagolására és címkézésére vonatkozó törvényi, rendeleti és közigazgatási rendelkezéseinek közelítéséről évi XXV. törvény a kémiai biztonságról 44/2000. (XII. 27.) EüM rendelet a veszélyes anyagokkal és a veszélyes készítményekkel kapcsolatos egyes eljárások, illetve tevékenységek szabályairól.

9 APC 138 LatoN, Analysenküvette, 1/5 Nyomtatás dátuma: Termék kódja: APC138-1 Oldal 9 -tól/-től 9 25/2000. (IX. 30.) EüM-SzCsM együttes rendelet a munkahelyek kémiai biztonságáról évi XLIII. törvény a hulladékgazdálkodásról 98/2001. (VI. 15.) Korm. rendelet a veszélyes hulladékokról 16/2001. (VII. 18.) KöM rendelet a hulladékok jegyzékéről 18/2008. (XII. 3.) SZMM rendelet az egyéni védőeszközök követelményeiről és megfelelőségének tanúsításáról Kémiai biztonsági értékelés Az ebben a keverékben szereplő anyagokhoz nem készültek anyagbiztonsági véleményezések. 16. SZAKASZ: Egyéb információk A R-mondatok szövege (Szám és teljes szöveg) 34 Égési sérülést okoz. 35 Súlyos égési sérülést okoz. A H- és EUH-mondatok szövege (Szám és teljes szöveg) H290 Fémekre korrozív hatású lehet. H314 Súlyos égési sérülést és szemkárosodást okoz. További információk Az adatok ismereteink mai állására támaszkodnak, viszont nem jelentik bizonyos terméktulajdonságok garanciáját és nem alapoznak meg szerzodéses jogviszonyt. (A veszélyes összetevők adatait a szállító utolsó érvényes biztonsági adatlapjából vettük át.)

10 APC 138 LatoN, LCK 138 A; 2/5 Nyomtatás dátuma: Termék kódja: APC138-2 Oldal 1 -tól/-től 8 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító APC 138 LatoN, LCK 138 A; 2/ Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása Az anyag/keverék felhasználása vízanalízis 1.3. A biztonsági adatlap szállítójának adatai Társaság: Cím: Willstätterstr. 11 Város: D Düsseldorf Telefon: +49 (0) Internet: SDS@hach-lange.de Felvilágosítást ad: 1.4. Sürgősségi telefonszám: 2. SZAKASZ: A veszély meghatározása 2.1. Az anyag vagy keverék osztályozása HACH LANGE KFT. Vöröskereszt utca H-1222 Budapest XXII. ker. Tel. +36 (06) info@hach-lange.hu Címkézési elemek Veszélyjelek: Veszély jelzése(i): Xi - Irritatív R-mondatok: Szem- és bőrizgató hatású. Xi - Irritatív Xi - Irritatív Veszélyes összetevők, melyeket fel kell tüntetni a címkén Nátrium-hidroxid; Marónátron R-mondatok 36/38 Szem- és bőrizgató hatású. S-mondatok 26 Ha szembe jut, bő vízzel azonnal ki kell mosni és orvoshoz kell fordulni. 37/39 Megfelelő védőkesztyűt és szem-/arcvédőt kell viselni Egyéb veszélyek 3. SZAKASZ: Összetétel vagy az összetevőkre vonatkozó adatok 3.2. Keverékek

11 APC 138 LatoN, LCK 138 A; 2/5 Nyomtatás dátuma: Termék kódja: APC138-2 Oldal 2 -tól/-től 8 Veszélyes anyag EK-szám CAS-szám Indexszám REACH-szám Alkotóelemek Osztályba sorolás GHS osztályozás Tömeg víz > 98 % Nátrium-hidroxid; Marónátron 0,5-2 % C - Maró R35 Skin Corr. 1A; H314 A R-, H- és EUH-mondatok szövege: lásd a(z) 16 fejezetet. 4. SZAKASZ: Elsősegélynyújtás 4.1. Az elsősegély-nyújtási intézkedések ismertetése Általános tanács A szennyezett ruhát azonnal le kell venni. Belélegzés esetén Friss levegőre kell menni. Bőrrel való érintkezés esetén Bő vízzel azonnal le kell mosni legalább 15 percen keresztül. Ha a bőr irritációja folytatódik, orvost kell hívni. Szembe kerülés esetén Bő vízzel legalább 15 percen keresztül alaposan kell öblíteni és orvoshoz kell fordulni. A biztonsági adatlapot az orvosnak meg kell mutatni. Lenyelés esetén A szájat vízzel ki kell tisztítani és azután sok vizet kell inni A legfontosabb akut és késleltetett tünetek és hatások Izgató és maró hatás 4.3. A szükséges azonnali orvosi ellátás és különleges ellátás jelzése Tünetileg kell kezelni. 5. SZAKASZ: Tűzvédelmi intézkedések 5.1. Oltóanyag A megfelelő tűzoltó készülék A helyi feltételeknek és a környezetnek megfelelő oltási intézkedéseket kell tenni. A termék maga nem ég Az anyagból vagy a keverékből származó különleges veszélyek Tűz esetén veszélyes gázok vagy gázök keletkezhetnek Tűzoltóknak szóló javaslat Tűz esetén hordozható légzőkészüléket kell viselni. Kerülje a bőrrel való kontaktust olyan módon, hogy betartja a biztonsági távolságot vagy megfelelő biztonsági ruhát visel. További információ A tűz maradványait és a szennyezett tűzoltó vizet a helyi szabályozásnak megfelelően kell megsemmisíteni.

12 APC 138 LatoN, LCK 138 A; 2/5 Nyomtatás dátuma: Termék kódja: APC138-2 Oldal 3 -tól/-től 8 6. SZAKASZ: Intézkedések véletlenszerű expozíciónál 6.1. Személyi óvintézkedések, egyéni védőeszközök és vészhelyzeti eljárások Személyi védőfelszerelést kell használni Környezetvédelmi óvintézkedések Nem szabad a felszíni vizekbe vagy a szennyvízcsatornába öblíteni A területi elhatárolás és a szennyezésmentesítés módszerei és anyagai A kiömlött anyagot fel kell söpörni -szívni, és hulladékelhelyezésre megfelelő tartályba gyűjteni Hivatkozás más szakaszokra 13. Ártalmatlanítási szempontok 7. SZAKASZ: Kezelés és tárolás 7.1. A biztonságos kezelésre irányuló óvintézkedések Biztonságos kezelési útmutatás Csak jól szellőző helyen szabad használni. Utalások a tűz- és robbanásvédelemhez Lásd még a 5 részt További információ A címkén lévő óvintézkedéseket be kell tartani A biztonságos tárolás feltételei, az esetleges összeférhetetlenséggel együtt A tároló helyiségek vagy tartályok különleges formatervezése Száraz, hűvös és jól szellőztetett helyen, szorosan lezárva kell tartani Meghatározott végfelhasználás (végfelhasználások) Analitikai reagens 8. SZAKASZ: Az expozíció ellenőrzése/egyéni védelem 8.1. Ellenőrzési paraméterek Munkahelyi levegőben megengedett ÁK és CK CAS-szám Megnevezés mg/m³ rost/cm³ Kategória NÁTRIUM-HIDROXID 2 AK-érték További információ a ellenőrző paraméterek Senki által nem ismert Az expozíció ellenőrzése Megfelelő műszaki ellenőrzés A műszaki intézkedések és a megfelelő munkaműveletek elsőbbséget élvezne k az egyéni védőfelszerelések használatával szemben. Egészségügyi intézkedések A védőfelszerelés típusát az adott munkahelyen használt veszélyes anyag koncentrációja és mennyisége alapján kell kiválasztani. Szem-/arcvédelem Biztonsági szemüveg oldalvédővel Kézvédelem A bőr megelőző védelme bőrvédőkrém által. 2 CK-érték

13 APC 138 LatoN, LCK 138 A; 2/5 Nyomtatás dátuma: Termék kódja: APC138-2 Oldal 4 -tól/-től 8 A szünetek előtt és a munkaidő lejárta után mosson alaposan kezet. Vegyianyagoknak ellenálló védőkesztyű. A viselt védőkesztyű meg kell hogy felejen az EG 89/686/EWG utasításnak és az ezzel kapcsolatos EN374 normának. Bőrvédelem Bőrrel, szemmel és ruhával ne érintkezzen. Légutak védelme Légzőkészülék csak aeroszol- vagy porképződés esetére. Ajánlott szűrő típus: ABEK szűrő Környezeti expozíció ellenőrzések Ha biztonságosan meg lehet valósítani, akkor a további szivárgást vagy elfolyást meg kell akadályozni. 9. SZAKASZ: Fizikai és kémiai tulajdonságok 9.1. Az alapvető fizikai és kémiai tulajdonságokra vonatkozó információ Fizikai állapot: Szín: Szag: folyadék színtelen szagtalan ph-érték (20 C-on): 12 Állapotváltozások Olvadáspont: Kezdeti forráspont és forrásponttartomány: Szublimációs pont: Lágyuláspont: Pour pont: Gyulladáspont: Tűzveszélyesség szilárd: gáznemű: Robbanásveszélyes tulajdonságok Robbanási határok - alsó: Robbanási határok - felső: Gyulladási hőmérséklet: Öngyulladási hőmérséklet szilárd: gáznemű: Bomlási hőmérséklet: Oxidálási tulajdonságok Gőznyomás: Gőznyomás: Sűrűség (20 C-on): Ömlesztési sűrűség: Vízben való oldhatóság: (20 C-on) 1,03 g/cm³ teljesen oldható Módszer

14 APC 138 LatoN, LCK 138 A; 2/5 Nyomtatás dátuma: Termék kódja: APC138-2 Oldal 5 -tól/-től 8 Oldhatóság egyéb oldószerekben Megoszlási hányados: Dinamekus viszkozitás: Kinematicus viszkozitás: Kifutási: Gőzsűrűség: Párolgási sebesség: Oldószer-elválasztási vizsgálat: Oldószertartalom: 9.2. Egyéb információk Szárazanyag tartalom: 10. SZAKASZ: Stabilitás és reakciókészség Reakciókészség Fémekre korrozív hatású anyagok Kémiai stabilitás Fémekre korrozív hatású anyagok A veszélyes reakciók lehetősége A következő anyagokkal reagál: Savak Kerülendő körülmények Szélsőséges hőmérséklet és közvetlen napfény Nem összeférhető anyagok Szokásos használat közben nincs ismert veszélyes reakció Veszélyes bomlástermékek Az utasítás szerint tárolva és alkalmazva nem bomlik. 11. SZAKASZ: Toxikológiai adatok A toxikológiai hatásokra vonatkozó információ Akut toxicitás Magáról a termékről. Izgató és maró hatás A termék izgatja a szemet, a bőrt és a nyálkahártyákat. Szenzibilizáló hatások Túlérzékenységi reakció nem volt megfigyelhető. Egyetlen expozíció utáni célszervi toxicitás (STOT) Az anyagot vagy a keveréket nem osztályozzák mint speciális célszerv toxikust, egyetlen expozíció. Ismételt dózisú toxicitás Az anyagot vagy a keveréket nem osztályozzák mint speciális célszerv toxikust, ismételt expozíció. Rákkeltő, mutagén és szaporodásra káros hatások Nem tartalmaz rákkeltő összetevőt Aspirációs veszély Belégzési mérgezés alapján nincs osztályozva

15 APC 138 LatoN, LCK 138 A; 2/5 Nyomtatás dátuma: Termék kódja: APC138-2 Oldal 6 -tól/-től 8 Sajátos hatások állatkísérletek során Magáról a termékről. Egyéb információ Más veszélyes tulajdonságokat nem lehet kizárni. A helyes ipari egészségügyi és biztonsági gyakorlat alapján kell kezelni. 12. SZAKASZ: Ökológiai információk Toxicitás CAS-szám Magáról a termékről. Nem szabad a felszíni vizekbe vagy a szennyvízcsatornába öblíteni. Alkotóelemek A vízi környezetre mérgező Módszer Dózis [h] [d] Faj Forrás Nátrium-hidroxid; Marónátron Akut hal toxicitás Akut toxicitás crustacea Perzisztencia és lebonthatóság LC50 45,4 mg/l 96 h Onchorhynchus mykiss EC50 40,4 mg/l A biológai lebonthatóság meghatározásához használt módszerek szervetlen anyagoknál nem alkalmazhatók Bioakkumulációs képesség Magáról a termékről A talajban való mobilitás Magáról a termékről A PBT- és a vpvb-értékelés eredményei Magáról a termékről Egyéb káros hatások Magáról a termékről. 13. SZAKASZ: Ártalmatlanítási szempontok Hulladékkezelési módszerek Hulladékelhelyezési megfontolások -- a 16/2001.(VII. 18) KöM rendelet 1. sz. melléklete szerint Hulladék elhelyezési szám maradékokból/felhasználatlan termékekből származó hulladék A JEGYZÉKBEN KÖZELEBBRŐL NEM MEGHATÁROZOTT HULLADÉKOK; nyomásálló tartályokban tárolt gázok és használatból kivont vegyszerek; veszélyes anyagokból álló vagy azokkal szennyezett laboratóriumi vegyszerek, ideértve a laboratóriumi vegyszerek keverékeit is Veszélyes hulladék. Hulladék elhelyezési szám maradékokból származó hulladék A JEGYZÉKBEN KÖZELEBBRŐL NEM MEGHATÁROZOTT HULLADÉKOK; nyomásálló tartályokban tárolt gázok és használatból kivont vegyszerek; veszélyes anyagokból álló vagy azokkal szennyezett laboratóriumi vegyszerek, ideértve a laboratóriumi vegyszerek keverékeit is Veszélyes hulladék. 14. SZAKASZ: Szállításra vonatkozó információk Szárazföldi szállítás (ADR/RID) UN-szám: UN h

16 APC 138 LatoN, LCK 138 A; 2/5 Nyomtatás dátuma: Termék kódja: APC138-2 Oldal 7 -tól/-től Az ENSZ szerinti megfelelő szállítási megnevezés: Szállítási veszélyességi osztály(ok): Csomagolási csoport: Belvízi szállítás (ADN) Egyéb vonatkozó információk (Belvízi szállítás) nines vizsgálva Tengeri szállítás (IMDG) Chemical kit UN-szám: UN Az ENSZ szerinti megfelelő szállítási megnevezés: Szállítási veszélyességi osztály(ok): Csomagolási csoport: Marine pollutant: EmS: Légi szállítás (ICAO) 9 II Chemical kit 9 II -- F-A, S-P UN-szám: UN Az ENSZ szerinti megfelelő szállítási megnevezés: Szállítási veszélyességi osztály(ok): Csomagolási csoport: Környezeti veszélyek KÖRNYEZETVESZÉLYEZTETŐ: Chemical kit 9 II nem A felhasználót érintő különleges óvintézkedések A MARPOL 73/78 II. melléklete és az IBC kódex szerinti ömlesztett szállítás Nem vonatkozik rá További információ Veszélyes áruk esetében alkalmazni kell a 38/2009. (VIII. 7.) KHEM rendeletet is a Veszélyes Áruk Nemzetközi Közúti Szállításáról szóló Európai Megállapodás A és B Mellékletének belföldi alkalmazásáról. Ezek a szállitási adatok a teljes csomagra érvényesek! 15. SZAKASZ: Szabályozással kapcsolatos információk Az adott anyaggal vagy keverékkel kapcsolatos biztonsági, egészségügyi és környezetvédelmi előírások/jogszabályok Nemzeti előírások Vízszennyezési osztály (D): - - vizekre nem veszélyes További információ Az Európai Parlament és a Tanács 1907/2006/EK rendelete (2006. december 18.) a vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről, engedélyezéséről és korlátozásáról A Tanács 67/548/EGK irányelve (1967. június 27.) a veszélyes anyagok osztályozására, csomagolására és címkézésére vonatkozó törvényi, rendeleti és közigazgatási rendelkezések közelítéséről

17 APC 138 LatoN, LCK 138 A; 2/5 Nyomtatás dátuma: Termék kódja: APC138-2 Oldal 8 -tól/-től 8 Az Európai Parlament és a Tanács 1272/2008/EK rendelete (2008. december 16.) az anyagok és keverékek osztályozásáról, címkézéséről és csomagolásáról, a 67/548/EGK és az 1999/45/EK irányelv módosításáról és hatályon kívül helyezéséről, valamint az 1907/2006/EK rendelet módosításáról Az Európai Parlament és a Tanács 1999/45/EK irányelve (1999. május 31.) a tagállamoknak a veszélyes készítmények osztályozására, csomagolására és címkézésére vonatkozó törvényi, rendeleti és közigazgatási rendelkezéseinek közelítéséről évi XXV. törvény a kémiai biztonságról 44/2000. (XII. 27.) EüM rendelet a veszélyes anyagokkal és a veszélyes készítményekkel kapcsolatos egyes eljárások, illetve tevékenységek szabályairól. 25/2000. (IX. 30.) EüM-SzCsM együttes rendelet a munkahelyek kémiai biztonságáról évi XLIII. törvény a hulladékgazdálkodásról 98/2001. (VI. 15.) Korm. rendelet a veszélyes hulladékokról 16/2001. (VII. 18.) KöM rendelet a hulladékok jegyzékéről 18/2008. (XII. 3.) SZMM rendelet az egyéni védőeszközök követelményeiről és megfelelőségének tanúsításáról Kémiai biztonsági értékelés Az ebben a keverékben szereplő anyagokhoz nem készültek anyagbiztonsági véleményezések. 16. SZAKASZ: Egyéb információk A R-mondatok szövege (Szám és teljes szöveg) 35 Súlyos égési sérülést okoz. 36/38 Szem- és bőrizgató hatású. A H- és EUH-mondatok szövege (Szám és teljes szöveg) H314 Súlyos égési sérülést és szemkárosodást okoz. További információk Az adatok ismereteink mai állására támaszkodnak, viszont nem jelentik bizonyos terméktulajdonságok garanciáját és nem alapoznak meg szerzodéses jogviszonyt. (A veszélyes összetevők adatait a szállító utolsó érvényes biztonsági adatlapjából vettük át.)

18 APC 138 LatoN, APC 138 B; 3/5 Nyomtatás dátuma: Termék kódja: APC138-3 Oldal 1 -tól/-től 9 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító APC 138 LatoN, APC 138 B; 3/ Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása Az anyag/keverék felhasználása vízanalízis 1.3. A biztonsági adatlap szállítójának adatai Társaság: Cím: Willstätterstr. 11 Város: D Düsseldorf Telefon: +49 (0) Internet: SDS@hach-lange.de Felvilágosítást ad: 1.4. Sürgősségi telefonszám: 2. SZAKASZ: A veszély meghatározása 2.1. Az anyag vagy keverék osztályozása HACH LANGE KFT. Vöröskereszt utca H-1222 Budapest XXII. ker. Tel. +36 (06) info@hach-lange.hu Veszély jelzése(i): T - Mérgező, Xn - Ártalmas, Xi - Irritatív R-mondatok: A fogamzóképességet vagy nemzőképességet (fertilitást) károsíthatja. A születendő gyermekre ártalmas lehet. Lenyelve ártalmas. Szem- és bőrizgató hatású, izgatja a légutakat. Belélegezve és bőrrel érintkezve túlérzékenységet okozhat (szenzibilizáció hatású lehet). GHS osztályozás Veszélyességi kategóriák: Akut toxicitás: Akut tox. 4 Bőrmarás/bőrirritáció: Bőrirrit. 2 Súlyos szemkárosodás/szemir ritáció: Szemirrit. 2 Légzőszervi/bőr szenzibilizáció: Légz. szenz. 1 Légzőszervi/bőr szenzibilizáció: Bőrszenz. 1 Reprodukciós toxicitás: Repr. 1B Célszervi toxicitás egyszeri expozíció: STOT egy. 3 Figyelmeztető mondatok: Lenyelve ártalmas. Belélegezve allergiás és asztmás tüneteket, és nehéz légzést okozhat. Légúti irritációt okozhat. Súlyos szemirritációt okoz. Bőrirritáló hatású. Allergiás bőrreakciót válthat ki. Károsíthatja a termékenységet. Károsíthatja a születendő gyermeket Címkézési elemek Revíziószám: 3 HU

19 APC 138 LatoN, APC 138 B; 3/5 Nyomtatás dátuma: Termék kódja: APC138-3 Oldal 2 -tól/-től 9 Veszélyes összetevők, melyeket fel kell tüntetni a címkén Dikálium-peroxodiszulfát; Kálium-perszulfát; dinátrum-tetraborát, vízmentes; bórsav, dinátrium-só, Sodium metaborate Figyelmeztetések: Piktogram: Veszély GHS07-GHS08 Figyelmeztető mondatok H302 H334 H335 H319 H315 H317 H360FD Lenyelve ártalmas. Belélegezve allergiás és asztmás tüneteket, és nehéz légzést okozhat. Légúti irritációt okozhat. Súlyos szemirritációt okoz. Bőrirritáló hatású. Allergiás bőrreakciót válthat ki. Károsíthatja a termékenységet. Károsíthatja a születendő gyermeket. Óvintézkedésre vonatkozó mondatok P201 Használat előtt ismerje meg az anyagra vonatkozó különleges utasításokat. P210 Hőtől, forró felületektől, szikrától, nyílt lángtól és más gyújtóforrástól távol tartandó. Tilos a dohányzás. P280 Védőkesztyű/védőruha/szemvédő/arcvédő használata kötelező. P304+P341 BELÉLEGZÉS ESETÉN: Légzési nehézségek esetén az érintett személyt friss levegőre kell vinni és olyan nyugalmi testhelyzetbe kell helyezni, hogy könnyen tudjon lélegezni. P308+P313 Expozíció vagy annak gyanúja esetén: orvosi ellátást kell kérni. P342+P311 Légzési problémák esetén: Forduljon TOXIKOLÓGIAI KÖZPONTHOZ/orvoshoz Egyéb veszélyek 3. SZAKASZ: Összetétel vagy az összetevőkre vonatkozó adatok 3.2. Keverékek Revíziószám: 3 HU

20 APC 138 LatoN, APC 138 B; 3/5 Nyomtatás dátuma: Termék kódja: APC138-3 Oldal 3 -tól/-től 9 Veszélyes anyag EK-szám CAS-szám Indexszám REACH-szám Alkotóelemek Osztályba sorolás GHS osztályozás Tömeg Dikálium-peroxodiszulfát; Kálium-perszulfát % O - Égést tápláló, oxidáló, Xn - Ártalmas, Xi - Irritatív R /37/38-42/43 Ox. Sol. 3, Acute Tox. 4, Eye Irrit. 2, STOT SE 3, Skin Irrit. 2, Resp. Sens. 1, Skin Sens. 1; H272 H302 H319 H335 H315 H334 H Sodium metaborate % Xi - Irritatív R36/37/38 Skin Irrit. 2, Eye Irrit. 2, STOT SE 3; H315 H319 H dinátrum-tetraborát, vízmentes; bórsav, dinátrium-só % Repr. Cat. 2 R60-61 Repr. 1B; H360FD A R-, H- és EUH-mondatok szövege: lásd a(z) 16 fejezetet. További információ Ez a termék különös aggodalomra okot adó anyagokat tartalmaz (EK szabályozás 1907/2006 (REACH), 57. cikk). 4. SZAKASZ: Elsősegélynyújtás 4.1. Az elsősegély-nyújtási intézkedések ismertetése Általános tanács A szennyezett ruhát azonnal le kell venni. Belélegzés esetén Friss levegőre kell menni. Bőrrel való érintkezés esetén Bő vízzel azonnal le kell mosni. Ha a tünetek nem szűnnek meg, orvost kell hívni. A biztonsági adatlapot az orvosnak meg kell mutatni. Szembe kerülés esetén Bő vízzel legalább 15 percen keresztül alaposan kell öblíteni és orvoshoz kell fordulni. Lenyelés esetén A szájat vízzel ki kell tisztítani és azután sok vizet kell inni A legfontosabb akut és késleltetett tünetek és hatások Izgató és maró hatás, Köhögés, Légzési elégtelenség, Görcs 4.3. A szükséges azonnali orvosi ellátás és különleges ellátás jelzése Tünetileg kell kezelni. 5. SZAKASZ: Tűzvédelmi intézkedések 5.1. Oltóanyag A megfelelő tűzoltó készülék A helyi feltételeknek és a környezetnek megfelelő oltási intézkedéseket kell tenni. A termék maga nem ég Az anyagból vagy a keverékből származó különleges veszélyek Tűz esetén veszélyes gázok vagy gázök keletkezhetnek. Revíziószám: 3 HU

21 APC 138 LatoN, APC 138 B; 3/5 Nyomtatás dátuma: Termék kódja: APC138-3 Oldal 4 -tól/-től Tűzoltóknak szóló javaslat Tűz esetén hordozható légzőkészüléket kell viselni. Személyi védőfelszerelést kell használni. További információ A tűz maradványait és a szennyezett tűzoltó vizet a helyi szabályozásnak megfelelően kell megsemmisíteni. 6. SZAKASZ: Intézkedések véletlenszerű expozíciónál 6.1. Személyi óvintézkedések, egyéni védőeszközök és vészhelyzeti eljárások Személyi védőfelszerelést kell használni Környezetvédelmi óvintézkedések Nem szabad a felszíni vizekbe vagy a szennyvízcsatornába öblíteni A területi elhatárolás és a szennyezésmentesítés módszerei és anyagai Gépi működtetésű készüléket kell használni Hivatkozás más szakaszokra 13. Ártalmatlanítási szempontok 7. SZAKASZ: Kezelés és tárolás 7.1. A biztonságos kezelésre irányuló óvintézkedések Biztonságos kezelési útmutatás Csak jól szellőző helyen szabad használni. A bőrrel és szemmel való érintkezést el kell kerülni. A gőzt/port nem szabad belélegezni. Kezelése után alaposan meg kell mosakodni. Utalások a tűz- és robbanásvédelemhez Lásd még a 5 részt További információ A címkén lévő óvintézkedéseket be kell tartani A biztonságos tárolás feltételei, az esetleges összeférhetetlenséggel együtt A tároló helyiségek vagy tartályok különleges formatervezése Száraz, hűvös helyen kell tartani. A tárolási feltételekre vonatkozó további információk Zárva kell tartani vagy olyan helyen, ahová csak képzett vagy felhatalmazott személyek mehetnek be Meghatározott végfelhasználás (végfelhasználások) Analitikai reagens 8. SZAKASZ: Az expozíció ellenőrzése/egyéni védelem 8.1. Ellenőrzési paraméterek További információ a ellenőrző paraméterek Senki által nem ismert Az expozíció ellenőrzése Megfelelő műszaki ellenőrzés A műszaki intézkedések és a megfelelő munkaműveletek elsőbbséget élvezne k az egyéni védőfelszerelések használatával szemben. Egészségügyi intézkedések A védőfelszerelés típusát az adott munkahelyen használt veszélyes anyag koncentrációja és mennyisége alapján kell kiválasztani. Revíziószám: 3 HU

22 APC 138 LatoN, APC 138 B; 3/5 Nyomtatás dátuma: Termék kódja: APC138-3 Oldal 5 -tól/-től 9 Szem-/arcvédelem Biztonsági szemüveg oldalvédővel Kézvédelem A bőr megelőző védelme bőrvédőkrém által. A szünetek előtt és a munkaidő lejárta után mosson alaposan kezet. Vegyianyagoknak ellenálló védőkesztyű. A viselt védőkesztyű meg kell hogy felejen az EG 89/686/EWG utasításnak és az ezzel kapcsolatos EN374 normának. Bőrvédelem Bőrrel, szemmel és ruhával ne érintkezzen. Légutak védelme Légzőkészülék csak aeroszol- vagy porképződés esetére. Ajánlott szűrő típus: ABEK szűrő Környezeti expozíció ellenőrzések Nem szabad a felszíni vizekbe vagy a szennyvízcsatornába öblíteni. 9. SZAKASZ: Fizikai és kémiai tulajdonságok 9.1. Az alapvető fizikai és kémiai tulajdonságokra vonatkozó információ Fizikai állapot: Szín: Szag: tabletta fehér szagtalan Módszer ph-érték (20 C-on): Állapotváltozások Olvadáspont: Kezdeti forráspont és forrásponttartomány: Szublimációs pont: Lágyuláspont: Pour pont: : Gyulladáspont: Tűzveszélyesség szilárd: gáznemű: 5,5 (5 %-os oldat) Robbanásveszélyes tulajdonságok Robbanási határok - alsó: Robbanási határok - felső: Gyulladási hőmérséklet: Öngyulladási hőmérséklet szilárd: gáznemű: Bomlási hőmérséklet: Oxidálási tulajdonságok Gőznyomás: Revíziószám: 3 HU

23 APC 138 LatoN, APC 138 B; 3/5 Nyomtatás dátuma: Termék kódja: APC138-3 Oldal 6 -tól/-től 9 Sűrűség: Ömlesztési sűrűség: Vízben való oldhatóság: (20 C-on) Oldhatóság egyéb oldószerekben Megoszlási hányados: Dinamekus viszkozitás: Kinematicus viszkozitás: Kifutási: Gőzsűrűség: Párolgási sebesség: Oldószer-elválasztási vizsgálat: Oldószertartalom: 9.2. Egyéb információk Szárazanyag tartalom: teljesen oldható 10. SZAKASZ: Stabilitás és reakciókészség Reakciókészség Lásd még a 10.3 részt Kémiai stabilitás Az ajánlott tárolási feltételek mellett stabil A veszélyes reakciók lehetősége A következő anyagokkal reagál: Savak, Erős oxidálószerek, Nehézfém-sók Kerülendő körülmények A hőbomlás elkerülése miatt nem szabad túlmelegíteni Nem összeférhető anyagok Redukálószerek Éghető anyag Veszélyes bomlástermékek Az utasítás szerint használva nem bomlik. 11. SZAKASZ: Toxikológiai adatok A toxikológiai hatásokra vonatkozó információ Akut toxicitás Magáról a termékről. CAS-szám Alkotóelemek Expozíciós útvonal Módszer Dikálium-peroxodiszulfát; Kálium-perszulfát orális Dózis Izgató és maró hatás A termék izgatja a szemet, a bőrt és a nyálkahártyákat. Faj Forrás LD mg/kg Patkány GESTIS Szenzibilizáló hatások Belélegezve és bőrrel érintkezve túlérzékenységet okozhat (szenzibilizáló hatású lehet). Revíziószám: 3 HU

24 APC 138 LatoN, APC 138 B; 3/5 Nyomtatás dátuma: Termék kódja: APC138-3 Oldal 7 -tól/-től 9 Egyetlen expozíció utáni célszervi toxicitás (STOT) Az anyagot vagy a keveréket mint speciális célszerv toxikust osztályozzák, egyetlen expozíció, 3. kategória légzőszervi traktus irritációval. Ismételt dózisú toxicitás Az anyagot vagy a keveréket nem osztályozzák mint speciális célszerv toxikust, ismételt expozíció. Rákkeltő, mutagén és szaporodásra káros hatások A fogamzóképességet vagy nemzőképességet (fertilitást) károsíthatja. A születendő gyermekre ártalmas lehet. Aspirációs veszély Belégzési mérgezés alapján nincs osztályozva Sajátos hatások állatkísérletek során Magáról a termékről. Egyéb információ Más veszélyes tulajdonságokat nem lehet kizárni. A helyes ipari egészségügyi és biztonsági gyakorlat alapján kell kezelni. 12. SZAKASZ: Ökológiai információk Toxicitás CAS-szám Nem szabad a felszíni vizekbe vagy a szennyvízcsatornába öblíteni. Alkotóelemek A vízi környezetre mérgező Módszer Dózis [h] [d] Faj Forrás Dikálium-peroxodiszulfát; Kálium-perszulfát Akut hal toxicitás LC mg/l 96 h Poecilia reticulata Perzisztencia és lebonthatóság A biológai lebonthatóság meghatározásához használt módszerek szervetlen anyagoknál nem alkalmazhatók Bioakkumulációs képesség Magáról a termékről A talajban való mobilitás A PBT- és a vpvb-értékelés eredményei Egyéb káros hatások 13. SZAKASZ: Ártalmatlanítási szempontok Hulladékkezelési módszerek Hulladékelhelyezési megfontolások -- a 16/2001.(VII. 18) KöM rendelet 1. sz. melléklete szerint Hulladék elhelyezési szám maradékokból/felhasználatlan termékekből származó hulladék A JEGYZÉKBEN KÖZELEBBRŐL NEM MEGHATÁROZOTT HULLADÉKOK; nyomásálló tartályokban tárolt gázok és használatból kivont vegyszerek; veszélyes anyagokból álló vagy azokkal szennyezett laboratóriumi vegyszerek, ideértve a laboratóriumi vegyszerek keverékeit is Veszélyes hulladék. Hulladék elhelyezési szám maradékokból származó hulladék Revíziószám: 3 HU

25 APC 138 LatoN, APC 138 B; 3/5 Nyomtatás dátuma: Termék kódja: APC138-3 Oldal 8 -tól/-től A JEGYZÉKBEN KÖZELEBBRŐL NEM MEGHATÁROZOTT HULLADÉKOK; nyomásálló tartályokban tárolt gázok és használatból kivont vegyszerek; veszélyes anyagokból álló vagy azokkal szennyezett laboratóriumi vegyszerek, ideértve a laboratóriumi vegyszerek keverékeit is Veszélyes hulladék. 14. SZAKASZ: Szállításra vonatkozó információk Szárazföldi szállítás (ADR/RID) UN-szám: UN Az ENSZ szerinti megfelelő szállítási megnevezés: Szállítási veszélyességi osztály(ok): Csomagolási csoport: Belvízi szállítás (ADN) Egyéb vonatkozó információk (Belvízi szállítás) nines vizsgálva Tengeri szállítás (IMDG) Chemical kit UN-szám: UN Az ENSZ szerinti megfelelő szállítási megnevezés: Szállítási veszélyességi osztály(ok): Csomagolási csoport: Marine pollutant: EmS: Légi szállítás (ICAO) 9 II Chemical kit 9 II -- F-A,S-P UN-szám: UN Az ENSZ szerinti megfelelő szállítási megnevezés: Szállítási veszélyességi osztály(ok): Csomagolási csoport: Környezeti veszélyek KÖRNYEZETVESZÉLYEZTETŐ: Chemical kit 9 II nem A felhasználót érintő különleges óvintézkedések A MARPOL 73/78 II. melléklete és az IBC kódex szerinti ömlesztett szállítás Nem vonatkozik rá További információ Veszélyes áruk esetében alkalmazni kell a 38/2009. (VIII. 7.) KHEM rendeletet is a Veszélyes Áruk Nemzetközi Közúti Szállításáról szóló Európai Megállapodás A és B Mellékletének belföldi alkalmazásáról. Ezek a szállitási adatok a teljes csomagra érvényesek! 15. SZAKASZ: Szabályozással kapcsolatos információk Az adott anyaggal vagy keverékkel kapcsolatos biztonsági, egészségügyi és környezetvédelmi előírások/jogszabályok Revíziószám: 3 HU

26 APC 138 LatoN, APC 138 B; 3/5 Nyomtatás dátuma: Termék kódja: APC138-3 Oldal 9 -tól/-től 9 Nemzeti előírások Vízszennyezési osztály (D): 1 - enyhén vízszennyező További információ Az Európai Parlament és a Tanács 1907/2006/EK rendelete (2006. december 18.) a vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről, engedélyezéséről és korlátozásáról A Tanács 67/548/EGK irányelve (1967. június 27.) a veszélyes anyagok osztályozására, csomagolására és címkézésére vonatkozó törvényi, rendeleti és közigazgatási rendelkezések közelítéséről Az Európai Parlament és a Tanács 1272/2008/EK rendelete (2008. december 16.) az anyagok és keverékek osztályozásáról, címkézéséről és csomagolásáról, a 67/548/EGK és az 1999/45/EK irányelv módosításáról és hatályon kívül helyezéséről, valamint az 1907/2006/EK rendelet módosításáról Az Európai Parlament és a Tanács 1999/45/EK irányelve (1999. május 31.) a tagállamoknak a veszélyes készítmények osztályozására, csomagolására és címkézésére vonatkozó törvényi, rendeleti és közigazgatási rendelkezéseinek közelítéséről évi XXV. törvény a kémiai biztonságról 44/2000. (XII. 27.) EüM rendelet a veszélyes anyagokkal és a veszélyes készítményekkel kapcsolatos egyes eljárások, illetve tevékenységek szabályairól. 25/2000. (IX. 30.) EüM-SzCsM együttes rendelet a munkahelyek kémiai biztonságáról évi XLIII. törvény a hulladékgazdálkodásról 98/2001. (VI. 15.) Korm. rendelet a veszélyes hulladékokról 16/2001. (VII. 18.) KöM rendelet a hulladékok jegyzékéről 18/2008. (XII. 3.) SZMM rendelet az egyéni védőeszközök követelményeiről és megfelelőségének tanúsításáról Kémiai biztonsági értékelés Az ebben a keverékben szereplő anyagokhoz nem készültek anyagbiztonsági véleményezések. 16. SZAKASZ: Egyéb információk Módosítások Ez az adatlap az előző változathoz képest a következő részekben tartalmaz változásokat: 2, 15 A R-mondatok szövege (Szám és teljes szöveg) 08 Éghető anyaggal érintkezve tüzet okozhat. 22 Lenyelve ártalmas. 36/37/38 Szem- és bőrizgató hatású, izgatja a légutakat. 42/43 Belélegezve és bőrrel érintkezve túlérzékenységet okozhat (szenzibilizáció hatású lehet). 60 A fogamzóképességet vagy nemzőképességet (fertilitást) károsíthatja. 61 A születendő gyermekre ártalmas lehet. A H- és EUH-mondatok szövege (Szám és teljes szöveg) H272 Fokozhatja a tűz intenzitását; oxidáló hatású. H302 Lenyelve ártalmas. H315 Bőrirritáló hatású. H317 Allergiás bőrreakciót válthat ki. H319 Súlyos szemirritációt okoz. H334 Belélegezve allergiás és asztmás tüneteket, és nehéz légzést okozhat. H335 Légúti irritációt okozhat. H360FD Károsíthatja a termékenységet. Károsíthatja a születendő gyermeket. További információk Az adatok ismereteink mai állására támaszkodnak, viszont nem jelentik bizonyos terméktulajdonságok garanciáját és nem alapoznak meg szerzodéses jogviszonyt. (A veszélyes összetevők adatait a szállító utolsó érvényes biztonsági adatlapjából vettük át.) Revíziószám: 3 HU

27 APC 138 LatoN, DosiCap C; 4/5 Nyomtatás dátuma: Termék kódja: APC138-4 Oldal 1 -tól/-től 9 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító APC 138 LatoN, DosiCap C; 4/ Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása Az anyag/keverék felhasználása vízanalízis 1.3. A biztonsági adatlap szállítójának adatai Társaság: Cím: Willstätterstr. 11 Város: D Düsseldorf Telefon: +49 (0) Internet: SDS@hach-lange.de Felvilágosítást ad: 1.4. Sürgősségi telefonszám: 2. SZAKASZ: A veszély meghatározása 2.1. Az anyag vagy keverék osztályozása HACH LANGE KFT. Vöröskereszt utca H-1222 Budapest XXII. ker. Tel. +36 (06) info@hach-lange.hu Veszély jelzése(i): Xn - Ártalmas R-mondatok: Lenyelve ártalmas. Savval érintkezve nagyon mérgező gázok képződnek. Ártalmas a vízi szervezetekre, a vízi környezetben hosszan tartó károsodást okozhat. GHS osztályozás Veszélyességi kategóriák: Akut toxicitás: Akut tox. 4 Avízi környezetre veszélyes: Vízi, krónikus 3 Figyelmeztető mondatok: Lenyelve ártalmas. Ártalmas a vízi élővilágra, hosszan tartó károsodást okoz Címkézési elemek Veszélyes összetevők, melyeket fel kell tüntetni a címkén Nátrium-azid, Nátrium-szulfit Figyelmeztetések: Piktogram: Figyelem GHS07 Figyelmeztető mondatok H302 H412 Lenyelve ártalmas. Ártalmas a vízi élővilágra, hosszan tartó károsodást okoz.

28 APC 138 LatoN, DosiCap C; 4/5 Nyomtatás dátuma: Termék kódja: APC138-4 Oldal 2 -tól/-től 9 Óvintézkedésre vonatkozó mondatok P273 Kerülni kell az anyagnak a környezetbe való kijutását. P280 Védőkesztyű/védőruha/szemvédő/arcvédő használata kötelező. P301+P312 LENYELÉS ESETÉN: Rosszullét esetén forduljon TOXIKOLÓGIAI KÖZPONTHOZ/orvoshoz. Különleges keverékek kivételes címkézése EUH031 Savval érintkezve mérgező gázok képződnek Egyéb veszélyek 3. SZAKASZ: Összetétel vagy az összetevőkre vonatkozó adatok 3.2. Keverékek Veszélyes anyag EK-szám CAS-szám Indexszám REACH-szám Alkotóelemek Osztályba sorolás GHS osztályozás Tömeg Nátrium-szulfit % Nátrium-azid < 0,7 % T+ - Nagyon mérgező, N - Környezetre veszélyes R Acute Tox. 2, Aquatic Acute 1 (M-Factor = 1), Aquatic Chronic 1 (M-Factor = 1); H300 H400 H410 EUH032 A R-, H- és EUH-mondatok szövege: lásd a(z) 16 fejezetet. 4. SZAKASZ: Elsősegélynyújtás 4.1. Az elsősegély-nyújtási intézkedések ismertetése Általános tanács A szennyezett ruhát azonnal le kell venni. Belélegzés esetén Friss levegőre kell menni. Azonnal orvost kell hívni. A biztonsági adatlapot az orvosnak meg kell mutatni. Bőrrel való érintkezés esetén Bő vízzel azonnal le kell mosni. Ha a tünetek nem szűnnek meg, orvost kell hívni. A biztonsági adatlapot az orvosnak meg kell mutatni. Szembe kerülés esetén Bő vízzel legalább 15 percen keresztül alaposan kell öblíteni és orvoshoz kell fordulni. Lenyelés esetén A szájat vízzel ki kell tisztítani és azután sok vizet kell inni. Azonnal orvost kell hívni. A biztonsági adatlapot az orvosnak meg kell mutatni A legfontosabb akut és késleltetett tünetek és hatások Nincs ismert hatás A szükséges azonnali orvosi ellátás és különleges ellátás jelzése Tünetileg kell kezelni. 5. SZAKASZ: Tűzvédelmi intézkedések

29 APC 138 LatoN, DosiCap C; 4/5 Nyomtatás dátuma: Termék kódja: APC138-4 Oldal 3 -tól/-től Oltóanyag A megfelelő tűzoltó készülék A helyi feltételeknek és a környezetnek megfelelő oltási intézkedéseket kell tenni Az anyagból vagy a keverékből származó különleges veszélyek Tűz esetén veszélyes gázok vagy gázök keletkezhetnek Tűzoltóknak szóló javaslat Tűz esetén hordozható légzőkészüléket kell viselni. Személyi védőfelszerelést kell használni. További információ A tűz maradványait és a szennyezett tűzoltó vizet a helyi szabályozásnak megfelelően kell megsemmisíteni. 6. SZAKASZ: Intézkedések véletlenszerű expozíciónál 6.1. Személyi óvintézkedések, egyéni védőeszközök és vészhelyzeti eljárások Személyi védőfelszerelést kell használni Környezetvédelmi óvintézkedések Nem szabad a felszíni vizekbe vagy a szennyvízcsatornába öblíteni A területi elhatárolás és a szennyezésmentesítés módszerei és anyagai Gépi működtetésű készüléket kell használni Hivatkozás más szakaszokra 13. Ártalmatlanítási szempontok 7. SZAKASZ: Kezelés és tárolás 7.1. A biztonságos kezelésre irányuló óvintézkedések Biztonságos kezelési útmutatás Csak jól szellőző helyen szabad használni. Utalások a tűz- és robbanásvédelemhez Lásd még a 5 részt További információ A címkén lévő óvintézkedéseket be kell tartani A biztonságos tárolás feltételei, az esetleges összeférhetetlenséggel együtt A tároló helyiségek vagy tartályok különleges formatervezése Száraz, hűvös helyen kell tartani. Utalások az együttes tároláshoz Senki által nem ismert Meghatározott végfelhasználás (végfelhasználások) Analitikai reagens 8. SZAKASZ: Az expozíció ellenőrzése/egyéni védelem 8.1. Ellenőrzési paraméterek Munkahelyi levegőben megengedett ÁK és CK CAS-szám Megnevezés mg/m³ rost/cm³ Kategória NÁTRIUM-AZID 0,1 AK-érték 0,3 CK-érték

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint LCK 114 CSB/COD/DCO

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint LCK 114 CSB/COD/DCO Oldal 1 -tól/-től 12 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása

Részletesebben

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint. 21223-26 Alkaline Cyanide Reagent

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint. 21223-26 Alkaline Cyanide Reagent Oldal 1 -tól/-től 9 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása

Részletesebben

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint. LCK 318 Schlammaktivität/TTC Test, LCK318 A; 1/2

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint. LCK 318 Schlammaktivität/TTC Test, LCK318 A; 1/2 Nyomtatás dátuma: 07.04.2014 Termék kódja: LCK318-1 Oldal 1 -tól/-től 8 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított

Részletesebben

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint. C20C310 KS120 Solution KCl Saturated with AgCl

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint. C20C310 KS120 Solution KCl Saturated with AgCl Oldal 1 -tól/-től 6 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása

Részletesebben

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint. LCA 703 Addista; 1/1

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint. LCA 703 Addista; 1/1 Oldal 1 -tól/-től 9 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása

Részletesebben

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint Oldal 1 -tól/-től 9 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító mg/l Cl-] 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt

Részletesebben

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint. LCW 800 Schwefelsäure/Sulfuric Acid

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint. LCW 800 Schwefelsäure/Sulfuric Acid Oldal 1 -tól/-től 7 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító CAS-szám: 7664-93-9 Indexszám: 016-020-00-8 EK-szám: 231-639-5 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelő

Részletesebben

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint. 2207-00 Heatab Dry Fuel Tablet

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint. 2207-00 Heatab Dry Fuel Tablet Oldal 1 -tól/-től 7 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító CAS-szám: 100-97-0 Indexszám: 612-101-00-2 EK-szám: 202-905-8 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelő

Részletesebben

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint. L1666.1000 1,2-Diklóretán (23343.294 VWR)

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint. L1666.1000 1,2-Diklóretán (23343.294 VWR) Oldal 1 -tól/-től 10 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása

Részletesebben

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint. 2769049 SP 510 Hardness Monitor Indicator Solution for 1 mg/l Hardness

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint. 2769049 SP 510 Hardness Monitor Indicator Solution for 1 mg/l Hardness Oldal 1 -tól/-től 8 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása

Részletesebben

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint. 425-26 Hardness 2 Solution

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint. 425-26 Hardness 2 Solution Oldal 1 -tól/-től 8 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása

Részletesebben

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint. L2078 Bromcresol Green Ind. Solution

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint. L2078 Bromcresol Green Ind. Solution Oldal 1 -tól/-től 7 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása

Részletesebben

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint. Bindemittel Typ 1_1035854

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint. Bindemittel Typ 1_1035854 Oldal 1 -tól/-től 6 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása

Részletesebben

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint SENSOX

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint SENSOX Oldal 1 -tól/-től 9 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása

Részletesebben

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint. L241.1000 Hydrogen Peroxyde Solution 3%

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint. L241.1000 Hydrogen Peroxyde Solution 3% Oldal 1 -tól/-től 6 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. PROTECT rovarirtó permet

BIZTONSÁGI ADATLAP. PROTECT rovarirtó permet BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST 1/7 BIZTONSÁGI ADATLAP Készítés dátuma: 2013. 11. 29. Verzió szám: 2 1. SZAKASZ A keverék és a vállalkozás azonosítása 1.1 A keverék azonosítása: PROTECT

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP A 1907/2006 számú EK szabályozás szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP A 1907/2006 számú EK szabályozás szerint BIZTONSÁGI ADATLAP A 1907/2006 számú EK szabályozás szerint 1. Az anyag/ keverék és a vállalat/ vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító : INK-0304 Márkanév Page 1/10 Felülvizsgálat dátuma 20.11.2013

Részletesebben

Elkészítés időpontja: 2011. 01. 26. Felülvizsgálat időpontja: 2014. 05. 07. Verziószám: 2

Elkészítés időpontja: 2011. 01. 26. Felülvizsgálat időpontja: 2014. 05. 07. Verziószám: 2 B I ZTONSÁGI ADATLAP 1. SZAKASZ: A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: Termékkód: 769, 768 1.2. A keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása:

Részletesebben

Entkalkungskozentrat 1/6

Entkalkungskozentrat 1/6 Entkalkungskozentrat 1/6 BIZTONSÁGI ADATLAP Az előző magyar változat kiállításának kelte: 2009.07.10. Aktualizálás kelte: 2013.08.06. 1. A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT / VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító

Részletesebben

1.4. Sürgısségi telefon szám: 06/80-201-199 ETTSZ Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat: 1096 Budapest, Nagyvárad tér 2.

1.4. Sürgısségi telefon szám: 06/80-201-199 ETTSZ Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat: 1096 Budapest, Nagyvárad tér 2. 1. Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelı azonosított, illetve ellenjavallt felhasználása: biológiai lerakódásgátló vegyszer hıcserélı

Részletesebben

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint. Air Condition Foam Cleaner

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint. Air Condition Foam Cleaner Oldal 1 -tól/-től 8 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító 1.2. Az anyag vagy keverék lényeges azonosított felhasználásai, illetve ellenjavallt felhasználásai

Részletesebben

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint. LCK 491 LUMIStox Luminescent Bacteria Sample cuvette

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint. LCK 491 LUMIStox Luminescent Bacteria Sample cuvette Oldal 1 -tól/-től 5 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása

Részletesebben

SIGMA-ALDRICH. BIZTONSÁGI ADATLAP A 1907/2006 számú EK szabályozás szerint Verzió 5.2 Felülvizsgálat dátuma 03.07.2013 Nyomtatás Dátuma 25.09.

SIGMA-ALDRICH. BIZTONSÁGI ADATLAP A 1907/2006 számú EK szabályozás szerint Verzió 5.2 Felülvizsgálat dátuma 03.07.2013 Nyomtatás Dátuma 25.09. SIGMA-ALDRICH sigma-aldrich.com BIZTONSÁGI ADATLAP A 1907/2006 számú EK szabályozás szerint Verzió 5.2 Felülvizsgálat dátuma 03.07.2013 Nyomtatás Dátuma 25.09.2015 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás

Részletesebben

1.SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása

1.SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása Adatlap száma: KEM 1A-02 Oldalszám: 1/10 1.SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Terméknév 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása,

Részletesebben

Biztonsági adatlap Azonosító: 2078 az 1907/2006/EK rendelet szerint. Kiadás: 2012. 03. 30. Oldalszám: 1/8

Biztonsági adatlap Azonosító: 2078 az 1907/2006/EK rendelet szerint. Kiadás: 2012. 03. 30. Oldalszám: 1/8 Kiadás: 2012. 03. 30. Oldalszám: 1/8 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: PREVENT bőrápoló emulzió 1.2. Az anyag/keverék megfelelő azonosított felhasználása:

Részletesebben

Elkészítés időpontja: 2011.10.05. Felülvizsgálat időpontja: 2016.01.21. Verziószám: 3

Elkészítés időpontja: 2011.10.05. Felülvizsgálat időpontja: 2016.01.21. Verziószám: 3 BIZTONSÁGI ADATLAP 1. SZAKASZ: AZ ANYAG / KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT / VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1 Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Kereskedelmi név: M+W INSTRUMENTENBAD

Részletesebben

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint. ADDINOL Super Mix MZ 405

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint. ADDINOL Super Mix MZ 405 Oldal 1 -tól/-től 8 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása

Részletesebben

Biztonsági adatlap Azonosító: 1687 az 1907/2006/EK rendelet szerint

Biztonsági adatlap Azonosító: 1687 az 1907/2006/EK rendelet szerint Felülvizsgált változat kiadása: 2008. 10. 20. Oldalszám: 1/10 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: PRELIX motor- és fémtisztító folyadék, vizes bázisú

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP ACICLEAN. Verzió:4 felülvizsgálat dátuma: 2014.június 25. RE EC/453/2010-ISO 11014-1. 44/2000.(XII.27.) EüM rendelet szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP ACICLEAN. Verzió:4 felülvizsgálat dátuma: 2014.június 25. RE EC/453/2010-ISO 11014-1. 44/2000.(XII.27.) EüM rendelet szerint BIZTONSÁGI ADATLAP ACICLEAN Verzió:4 felülvizsgálat dátuma: 2014.június 25. RE EC/453/2010-ISO 11014-1 44/2000.(XII.27.) EüM rendelet szerint 1. AZ ANYAG/ANYAGKEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006 sz. (EK) Rendelet (REACH) és 2015/830 sz. (EU) Rendelet szerint. WMF Special-Cleaning Granulate Anyagszám 0072

BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006 sz. (EK) Rendelet (REACH) és 2015/830 sz. (EU) Rendelet szerint. WMF Special-Cleaning Granulate Anyagszám 0072 Oldal: 1 -tól 8 1.SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító Kereskedelmi név: 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt

Részletesebben

R Nátrium-hidroxid-oldat, hígított Wagner Pharma Kft. 1907/2006/EK REACH 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP

R Nátrium-hidroxid-oldat, hígított Wagner Pharma Kft. 1907/2006/EK REACH 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP Wagner Pharma Kft. 1907/2006/EK REACH 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP A magyar változat felújításának kelte: 2011.07. 18. 1. A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT /VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1.Termékazonosító (terméknév): A keverék

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet szerint Oldalszám:1/12 1. S Z AK AS Z : Az a n y a g / k e v e r é k é s a v á l l a l a t / v á l l a l k o z á s a z o n o s í t á s a 1.1. Termékazonosító Kereskedelmi elnevezés: Hivatkozási szám: Anyag/Keverék:

Részletesebben

Biztonsági adatlap. Silanisierungsliquid. 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása. 2. SZAKASZ: A veszély meghatározása

Biztonsági adatlap. Silanisierungsliquid. 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása. 2. SZAKASZ: A veszély meghatározása Oldal 1 -tól/-től 9 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító FINO SILANO Silanisierungsliquid 41168 Termék kereskedelmi neve Anyag-csoport: CAS-szám: Indexszám:

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAPOT

BIZTONSÁGI ADATLAPOT Tételszám S90513467 Oldal 1 -tól/-től 9 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása Anyag-csoport: Motorolaj Katalógusszám: 19 42 188 Motoröl SAE 10W-40 (S-SDB) Engine Oil SAE 10W-40

Részletesebben

: 2K UNIVERZÁLIS RAGASZTÓ 50 ML (A)

: 2K UNIVERZÁLIS RAGASZTÓ 50 ML (A) 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító Márkanév : Termék kódja : 0893 500 4 (A) 1.2 Az anyag vagy keverék lényeges azonosított felhasználásai, illetve ellenjavallt

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP A 1907/2006 számú EK rendelet szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP A 1907/2006 számú EK rendelet szerint Felülvizsgálat dátuma 03.02.2015 Verzió 13.2 SZAKASZ 1. Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító REACH regisztrációs szám 01-2119517446-39-XXXX CAS szám 6147-53-1 1.2

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP (Az 1907/2006/EK és a 44/2000. (XII.27.) EüM rendelet szerint)

BIZTONSÁGI ADATLAP (Az 1907/2006/EK és a 44/2000. (XII.27.) EüM rendelet szerint) Változat: 1 Felülvizsgálat kelte: - Kiadás dátuma: 2013. 01. 17. Oldal: 1/(12) 1. A keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító Panda általános tisztítóhab 1.2 A keverék megfelelő

Részletesebben

Kiwi Cipőkrém fekete Verzió 1.0 Készítés dátuma 23.02.2015 Felülvizsgálat dátuma: - Specifikáció Szám: 350000018628

Kiwi Cipőkrém fekete Verzió 1.0 Készítés dátuma 23.02.2015 Felülvizsgálat dátuma: - Specifikáció Szám: 350000018628 1. AZ ANYAG/ KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/ VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1 Termékazonosító : 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása Az anyag/keverék felhasználása

Részletesebben

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint UVALUX UV LACQUER

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint UVALUX UV LACQUER Oldal 1 -tól/-től 7 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító U0720LM 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP A 1907/2006 számú EK rendelet szerint 0890 103 - BITUMEN TÖMÍTŐ 310 ML

BIZTONSÁGI ADATLAP A 1907/2006 számú EK rendelet szerint 0890 103 - BITUMEN TÖMÍTŐ 310 ML 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító Termék kereskedelmi neve : BITUMEN TÖMÍTŐ 310 ML Termék kódja : 0890 103 SDS-Identcode : 10033154 1.2 Az anyag vagy

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP A 1907/2006 számú EK rendelet szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP A 1907/2006 számú EK rendelet szerint SZAKASZ 1: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító Termék neve : Termék kódja : 104367E Az anyag/keverék felhasználása : Orvosi műszer-fertőtlenítőszer Az anyag típusa

Részletesebben

1.4 Sürgősségi telefonszám : Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat telefonszáma: 06-80-201-199 (ingyenes, éjjel-nappal hívható)

1.4 Sürgősségi telefonszám : Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat telefonszáma: 06-80-201-199 (ingyenes, éjjel-nappal hívható) 1. AZ ANYAG/ KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/ VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1 Termékazonosító : 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása Az anyag/keverék felhasználása

Részletesebben

DIAMMÓNIUM-HIDROGÉN- FOSZFÁT

DIAMMÓNIUM-HIDROGÉN- FOSZFÁT Oldal: 1 / 8 1. SZAKASZ:Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Az anyag neve: Diammónium-hidrogén-foszfát, étkezési CAS szám: 7783-28-0 EK szám: Index-szám: - OKBI

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP (1907/2006/EK és a 453/2010/EU rendelet szerint)

BIZTONSÁGI ADATLAP (1907/2006/EK és a 453/2010/EU rendelet szerint) A kiállítás kelte: 2013.03. Oldalszám: 1/10 BIZTONSÁGI ADATLAP (1907/2006/EK és a 453/2010/EU rendelet szerint) 1. SZAKASZ: AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1. 1. Termékazonosító

Részletesebben

AMMÓNIUM-HIDROXID oldat

AMMÓNIUM-HIDROXID oldat Oldal: 1 / 9 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Az anyag neve: Ammónium-hidroxid /oldat Szinonimák: Szalmiákszesz, Ammóniavíz, Ammonium hydroxide solution

Részletesebben

Biztonsági adatlap Azonosító: 0513 az 1907/2006/EK rendelet szerint

Biztonsági adatlap Azonosító: 0513 az 1907/2006/EK rendelet szerint Felülvizsgált változat kiadása: 2004. 05. 12. Oldalszám: 1/9 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: PREVENT akrilát tartalmú autóápoló 1.2.A keverék megfelelő

Részletesebben

: Gefitinib for system suitability CRS

: Gefitinib for system suitability CRS Kibocsátási dátum: 11/01/2016 Felülvizsgálat dátuma: Felváltja ezt: Verzió: 1.0 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító A termék formája : Anyag Kereskedelmi

Részletesebben

Biztonsági adatlap. Penta Citro CS. 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása. 2. SZAKASZ: Veszélyesség szerinti besorolás

Biztonsági adatlap. Penta Citro CS. 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása. 2. SZAKASZ: Veszélyesség szerinti besorolás 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelı azonosított, illetve ellenjavallt felhasználása: Aktívklór tartalmú padozat

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP: Saniter Foam

BIZTONSÁGI ADATLAP: Saniter Foam BIZTONSÁGI ADATLAP: Saniter Foam Felülvizsgálat: 2015. Július 22. 1 SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása: 1.1 Termékazonosító: Saniter Foam 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő

Részletesebben

AMMÓNIUM-KLORID Ammonium chloride

AMMÓNIUM-KLORID Ammonium chloride Oldal: 1 / 8 1.SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Az anyag neve: Ammónium-klorid CAS szám: 12125-02-9 EK szám: 235-186-4 Index-szám: 017-014-00-8 OKBI

Részletesebben

1.SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása

1.SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása Adatlap száma: KEM 2F-08 Oldalszám: 1/10 1.SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Terméknév 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása,

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP A 1907/2006 számú EK szabályozás szerint 0890 023 600 - SZÉLVÉDŐ RAGASZTÓ ZSÁKOS 600ML XL

BIZTONSÁGI ADATLAP A 1907/2006 számú EK szabályozás szerint 0890 023 600 - SZÉLVÉDŐ RAGASZTÓ ZSÁKOS 600ML XL 1. Az anyag/ keverék és a vállalat/ vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító Termék kereskedelmi neve : SZÉLVÉDŐ RAGASZTÓ ZSÁKOS 600ML XL Termék kódja : 0890 023 600 MSDS-Identcode : 10034497 1.2 Az

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP A 1907/2006 számú EK rendelet szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP A 1907/2006 számú EK rendelet szerint SZAKASZ 1: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító Termék neve : Termék kódja : 106535E Az anyag/keverék felhasználása : Tisztító- és fertőtlenítőszer Az anyag típusa

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1907/2006/EK rendelet 31. cikk 1. AZ ANYAG/KEVERÉKÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1907/2006/EK rendelet 31. cikk 1. AZ ANYAG/KEVERÉKÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK rendelet 31. cikk 1. AZ ANYAG/KEVERÉKÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1 A keverék neve: LEFOLYÓCSŐ-TISZTÍTÓ GRANULÁTUM 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP A 1907/2006 számú EK szabályozás szerint 0893 479 005 - MOTORTÉR ÁPOLÓ

BIZTONSÁGI ADATLAP A 1907/2006 számú EK szabályozás szerint 0893 479 005 - MOTORTÉR ÁPOLÓ 1. Az anyag/ keverék és a vállalat/ vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító Termék kereskedelmi neve : MOTORTÉR ÁPOLÓ Termék kódja : 0893 479 005 MSDS-Identcode : 10035384 1.2 Az anyag vagy keverék

Részletesebben

CAS szám EU szám Regisztrációs szám 497-19-8 207-838-8 01-2119485498-19-0000 68551-12-2. %-os arány 5-10. < 5 polimer 1387-28-5 237-623-4 < 5

CAS szám EU szám Regisztrációs szám 497-19-8 207-838-8 01-2119485498-19-0000 68551-12-2. %-os arány 5-10. < 5 polimer 1387-28-5 237-623-4 < 5 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelı azonosított, illetve ellenjavallt felhasználása: Foglalkozásszerő felhasználásra.

Részletesebben

Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével (453/2010) - Európa INTO FORTE

Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével (453/2010) - Európa INTO FORTE BIZTONSÁGI ADATLAP Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével (453/2010) - Európa INTO FORTE Változat 1 1. SZAKASZ Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása

Részletesebben

Biztonsági adatlap REGLONE

Biztonsági adatlap REGLONE 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1 Termékazonosító Terméknév Formulációs kód A1412A 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása

Részletesebben

Elkészítés időpontja: 2014. 02. 27. Felülvizsgálat időpontja: - Verziószám: 1

Elkészítés időpontja: 2014. 02. 27. Felülvizsgálat időpontja: - Verziószám: 1 B I ZTONSÁGI ADATLAP 1. SZAKASZ: A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: 1.2. A keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása: Edző kétkomponensű

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP A 1907/2006 számú EK szabályozás szerint 5861 001 300 - DIESEL ADALÉK AR 300ML

BIZTONSÁGI ADATLAP A 1907/2006 számú EK szabályozás szerint 5861 001 300 - DIESEL ADALÉK AR 300ML 1. Az anyag/ keverék és a vállalat/ vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító Termék kereskedelmi neve : DIESEL ADALÉK AR 300ML Termék kódja : 5861 001 300 MSDS-Identcode : 10042457 1.2 Az anyag vagy

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP a 453/2010/EU rendelet szerint Adatlap kelte: 2009-02-01 Felülvizsgálat: 2014-09-01 Változat szám: 2/Hu Oldal: 1 / 8

BIZTONSÁGI ADATLAP a 453/2010/EU rendelet szerint Adatlap kelte: 2009-02-01 Felülvizsgálat: 2014-09-01 Változat szám: 2/Hu Oldal: 1 / 8 BIZTONSÁGI ADATLAP a 453/2010/EU rendelet szerint Adatlap kelte: 2009-02-01 Felülvizsgálat: 2014-09-01 Változat szám: 2/Hu Oldal: 1 / 8 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA: 1.1 Termékazonosító:

Részletesebben

Biztonsági adatlap. 1. * SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása

Biztonsági adatlap. 1. * SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása Biztonsági adatlap 1907/2006 számú EK szabályozás (REACH) és az 1272/2008 EK szerint A készítés kelte: 2011. február 28. Felülvizsgálva: 2015. január 15. 1. * SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás

Részletesebben

: SikaCor Zinc R/SikaCor Zinc R Rapid Part A

: SikaCor Zinc R/SikaCor Zinc R Rapid Part A 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító Márkanév : 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása Jelenlegi

Részletesebben

Biztonsági adatlap Az 1907/2006EK rendelet szerint

Biztonsági adatlap Az 1907/2006EK rendelet szerint A átdolgozás/felülvizsgálat kelte:2015.10.30. Biztonsági adatlap Az 1907/2006EK rendelet szerint 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Készítmény neve:

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült az 1907/2006/EK REACH és az 1272/2008/EK szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült az 1907/2006/EK REACH és az 1272/2008/EK szerint Kiállítás dátuma: 2014.07.24 Oldal: 1/8 1. SZAKASZ: Az anyag / keverék és a vállalat / vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Termék megnevezése: 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított

Részletesebben

1.) Szakasz: Az anyag/keverék és a társaság/vállalkozás azonosítása:

1.) Szakasz: Az anyag/keverék és a társaság/vállalkozás azonosítása: HungaroChemicals Kft. 1/15 Chemisept BG BIZTONSÁGI ADATLAP Összhangban van az 1907/2006/EK rendelet (REACH), II. mellékletével és a 453/2010/EU rendelettel A kiállítás kelte: 2013.08.01. 1.) Szakasz: Az

Részletesebben

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint UVAFLEX Y ANTI-FOAM

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint UVAFLEX Y ANTI-FOAM Oldal 1 -tól/-től 7 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Y0050 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK, 453/2010/EU rendeletek szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK, 453/2010/EU rendeletek szerint Adatlap sz.: 31202 METABOND DOT-4 Oldalszám: 1 / 11 1. SZAKASZ: AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító Kereskedelmi elnevezés: METABOND DOT-4 Hivatkozási szám: 467

Részletesebben

SchimmelX Penészeltávolító Fürdőszoba-Konyha

SchimmelX Penészeltávolító Fürdőszoba-Konyha (Az 1907/2006/EK és az 1272/2008/EK rendelet szerint) oldal 1 / 9 Verziószám: 2015/01 A biztonsági adatlap elkészítésének kelte: 2015. június 1. Felülvizsgálat kelte: Az előző verzió hatályon kívül helyezésének

Részletesebben

Biztonsági adatlap a 1907/2006/EK Szerint

Biztonsági adatlap a 1907/2006/EK Szerint Biztonsági adatlap a 1907/2006/EK Szerint 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1 Termékazonosító Kereskedelmi név PESTSTOP DELTA 5 CS Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított

Részletesebben

Biztonsági adatlap ACTARA 25 WG. 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt Felhasználás:

Biztonsági adatlap ACTARA 25 WG. 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt Felhasználás: 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1 Termékazonosító Terméknév Formulációs kód 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása Felhasználás:

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. A 830/2015 EU rendelet alapján. 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása

BIZTONSÁGI ADATLAP. A 830/2015 EU rendelet alapján. 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása BIZTONSÁGI ADATLAP A 830/2015 EU rendelet alapján 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: Bionur Univerzális mosószer 1.2. Az anyag vagy keverék lényeges

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP A 1907/2006 számú EK rendelet szerint 0890 305 450 - KÉZTISZTÍTÓ KRÉM 450 ML

BIZTONSÁGI ADATLAP A 1907/2006 számú EK rendelet szerint 0890 305 450 - KÉZTISZTÍTÓ KRÉM 450 ML 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító Termék kereskedelmi neve : KÉZTISZTÍTÓ KRÉM 450 ML Termék kódja : 0890 305 450 SDS-Identcode : 10036404 1.2 Az anyag

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP a 2006/121irányelv,valamint a 1907/2006 EU (REACH), a 33/2004 ESZCSM és a 44/2000 EüM rendeletek szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP a 2006/121irányelv,valamint a 1907/2006 EU (REACH), a 33/2004 ESZCSM és a 44/2000 EüM rendeletek szerint BIZTONSÁGI ADATLAP a 2006/121irányelv,valamint a 1907/2006 EU (REACH), a 33/2004 ESZCSM és a 44/2000 EüM rendeletek szerint RICOCELAN KALK-OFF mészoldó 1. A KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG AZONOSÍTÁSA 1.1 A készítmény

Részletesebben

1/7. készült az 1907/2006/EK rendelet 31. cikkelye és a 453/2010/EK rendelet szerint

1/7. készült az 1907/2006/EK rendelet 31. cikkelye és a 453/2010/EK rendelet szerint 1/7 B I Z T O N S Á G I A D A T L A P készült az 1907/2006/EK rendelet 31. cikkelye és a 453/2010/EK rendelet szerint 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító:

Részletesebben

Biztonsági adatlap. Kurinpower A-807. 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása. 2. SZAKASZ: Veszélyesség szerinti besorolás

Biztonsági adatlap. Kurinpower A-807. 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása. 2. SZAKASZ: Veszélyesség szerinti besorolás 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított, illetve ellenjavallt felhasználása: Foglalkozásszerű felhasználásra.

Részletesebben

Biztonsági adatlap AMISTAR

Biztonsági adatlap AMISTAR 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1 Termékazonosító Terméknév Formulációs kód 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása Felhasználás:

Részletesebben

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint UVAFLEX LAMINATING ADHESIVE

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint UVAFLEX LAMINATING ADHESIVE Oldal 1 -tól/-től 6 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító U0800 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása

Részletesebben

: DIGITOXIN CRS. 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása. 2. SZAKASZ: Veszélyesség szerinti besorolás

: DIGITOXIN CRS. 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása. 2. SZAKASZ: Veszélyesség szerinti besorolás Kibocsátási dátum:27/06/2013 Felülvizsgálat dátuma:20/08/2015 Felváltja ezt:17/04/2015 Verzió: 9.1 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító A termék formája

Részletesebben

Veszélyt meghatározó komponensek a címkézéshez: oxálsav 5-15%; monoetanolamin <5%.

Veszélyt meghatározó komponensek a címkézéshez: oxálsav 5-15%; monoetanolamin <5%. 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelı azonosított, illetve ellenjavallt felhasználása: Foglalkozásszerő felhasználásra.

Részletesebben

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint. OLI-NATURA HS Profiöl

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint. OLI-NATURA HS Profiöl Oldal 1 -tól/-től 8 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása

Részletesebben

GLADE BY BRISE GYÖNGYVIRÁG légfrissítő aeroszol

GLADE BY BRISE GYÖNGYVIRÁG légfrissítő aeroszol 1. SZAKASZ AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA A keverék neve A keverék ajánlott felhasználása Ellenjavallt felhasználás A biztonsági adatlapért felelős személy Légfrissítő Erre vonatkozóan

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP (Az 1907/2006/EK és a 44/2000. (XII.27.) EüM rendelet szerint)

BIZTONSÁGI ADATLAP (Az 1907/2006/EK és a 44/2000. (XII.27.) EüM rendelet szerint) Honosítás kelte: 2011. 06. 20. Oldal: 1/(12) 1. A keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító X-935 Polipropilén és Polietilén ragasztó Primer 1.2 A keverék megfelelı azonosított

Részletesebben

kiállítás kelte: 1997.07.29. módosítás kelte: 2015.05.05. 10. verzió

kiállítás kelte: 1997.07.29. módosítás kelte: 2015.05.05. 10. verzió A Brilliance Ipari Tisztítószer Gyártó Kft. ÁNTSZ száma: 12932/1998 A termék bejelentési számai: OKBI: KBSzF-1131-9/2012 OÉTI: 1926-4/98 1. AZ ANYAG / KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG / VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA

Részletesebben

Kiwi Shoe Polish Cipőkrém, Fekete

Kiwi Shoe Polish Cipőkrém, Fekete 1. szakasz AZ ANYAG/ KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/ VÁLLALKOZÁS AZO ATermék tájékoztató 1.1 Termékazonosító : Kiwi Shoe Polish cipőkrém (fémdobozos) Fekete 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása,

Részletesebben

Turtle wax jégoldó pumpás 1/9

Turtle wax jégoldó pumpás 1/9 1/9 A magyar változat kiállításának kelte: 2014.12.07. (1.1. verzió) 1. SZAKASZ: A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT / VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító (a keverék neve): 1.2. A keverék felhasználása: szélvédő

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Összhangban van az 1907/2006 (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével- Magyarország

BIZTONSÁGI ADATLAP Összhangban van az 1907/2006 (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével- Magyarország BIZTONSÁGI ADATLAP Összhangban van az 1907/2006 (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével- Magyarország 1 SZAKASZ: Az anyag/keverék és vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító Terméknév :

Részletesebben

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint. Fogcsonklakk FINOCAD SPACER

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint. Fogcsonklakk FINOCAD SPACER Oldal 1 -tól/-től 11 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító FINOCAD SPACER Fogcsonklakk 19917 Termék kereskedelmi neve Anyag-csoport: CAS-szám: Indexszám:

Részletesebben

H315 - Bőrirritáló hatású H412 - Ártalmas a vízi élővilágra, hosszan tartó károsodást okoz

H315 - Bőrirritáló hatású H412 - Ártalmas a vízi élővilágra, hosszan tartó károsodást okoz Kibocsátási dátum: 02/12/2014 Felülvizsgálat dátuma: : Verzió: 1.0 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító A termék formája Kereskedelmi megnevezés Termékkód

Részletesebben

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint GLYKOSOL N

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint GLYKOSOL N Oldal 1 -tól/-től 8 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. Veszély

BIZTONSÁGI ADATLAP. Veszély BIZTONSÁGI ADATLAP 1. SZAKASZ: A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: 1.2. A keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása: Modifikáló anyag

Részletesebben

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint. Kiehl-SanEco-Konzentrat

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint. Kiehl-SanEco-Konzentrat Oldal 1 -tól/-től 7 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása

Részletesebben

(Az 1907/2006/EK és az 1272/2008/EK rendelet szerint) Változat: 13 Felülvizsgálat: 2012. 08. 14. Kibocsátás kelte: 2004. 09. 03.

(Az 1907/2006/EK és az 1272/2008/EK rendelet szerint) Változat: 13 Felülvizsgálat: 2012. 08. 14. Kibocsátás kelte: 2004. 09. 03. Változat: 13 Felülvizsgálat: 2012. 08. 14. Kibocsátás kelte: 2004. 09. 03. Oldal: 1/(13) 1. A keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító 1.2 A keverék megfelelő azonosított felhasználása,

Részletesebben

Biztonsági adatlap Azonosító: 1789 az 1907/2006/EK rendelet szerint

Biztonsági adatlap Azonosító: 1789 az 1907/2006/EK rendelet szerint Felülvizsgált változat kiadása: 2008. 04. 24. Oldalszám: 1/10 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: 1.2.A keverék megfelelő azonosított felhasználása:

Részletesebben

Biztonságtechnikai Adatlap

Biztonságtechnikai Adatlap 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító PEEL OFF RED Folyadék 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása

Részletesebben

Biztonsági adatlap 1907/2006/EK, 31. cikk szerint

Biztonsági adatlap 1907/2006/EK, 31. cikk szerint oldalszám: 1/9 * 1 Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása. Termékazonosító.. Az anyag vagy keverék megfelel azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása. Anyag/készítmény

Részletesebben

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint FINOPEARL Retenciós ragasztók

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint FINOPEARL Retenciós ragasztók Oldal 1 -tól/-től 10 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Cikkszám: 20672 Termék kereskedelmi neve XYLENE MIBK Anyag-csoport: Kohlenwasserstoffe, gesä.

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK és a 453/2010/EU rendelet szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK és a 453/2010/EU rendelet szerint Verziószám: 1.3 (HU) Oldal 1 / 5 BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK és a 453/2010/EU rendelet szerint 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: (Becksteine

Részletesebben

Biztonsági adatlap. Modell-rögzítőliquid. 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása. 2. SZAKASZ: A veszély meghatározása

Biztonsági adatlap. Modell-rögzítőliquid. 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása. 2. SZAKASZ: A veszély meghatározása Oldal 1 -tól/-től 10 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító FINO BONDER Modell-rögzítőliquid 1404 Termék kereskedelmi neve Anyag-csoport: CAS-szám: Indexszám:

Részletesebben

Elkészítés időpontja: 2014. 11. 18. Felülvizsgálat időpontja: - Verziószám: 1

Elkészítés időpontja: 2014. 11. 18. Felülvizsgálat időpontja: - Verziószám: 1 BIZTONSÁGI ADATLAP 1. SZAKASZ: A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: Terméktípus: Folyékony (SC) 1.2. A keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt

Részletesebben