Az Országos Mentőszolgálat bemutatása és elsősegélynyújtás alapismeretek előadás. Készítette: Jana Róbert OMSZ Tápiószele

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az Országos Mentőszolgálat bemutatása és elsősegélynyújtás alapismeretek előadás. Készítette: Jana Róbert OMSZ Tápiószele"

Átírás

1 Az Országos Mentőszolgálat bemutatása és elsősegélynyújtás alapismeretek előadás Készítette: Jana Róbert OMSZ Tápiószele

2 OMSZ Országos Mentőszolgálat Bemutatkozás: Az Országos Mentőszolgálat egységes állami egészségügyi intézmény, melynek feladata az életmentés, a sürgős ellátás biztosítása. Az OMSZ az életmentésen kívül (104-es segélyhívások) alapfeladatként kizárólag mentő és őrzött betegszállításokat végez, azaz olyan feladatokat, ahol a beteg állapota miatt sürgős segítségre van szükség, illetve ahol útközben is beavatkozások, vizsgálatok szükségesek. Az Országos Mentőszolgálat 1948-as megalakulása óta egységes szervezetként működik. Az ország 230 mentőállomásán 7000 mentődolgozó tevékenykedik. Mentőegységeink az elmúlt évben közel 1 millió beteget láttak el és ez idő alatt mentőgépkocsijaink több mint 33 millió kilométert tettek meg. Főbb mentéstörténeti dátumok: Önkéntes Budapesti Mentőegyesület május 10. Országos Mentőszolgálat Első rohamkocsi Légi Betegszállító Csoport megalakulása Első sikeres, tartós eredményű reanimáció Gyermekroham-kocsi, mentőorvosi-kocsik, KIM, mentőmotor, Tömeges Baleseti Egység, MICU, mentőrobogó, új mentőhelikopterek, stb.

3 Mentőautó: Mentőegységeink Mentőápolói szintű beavatkozási lehetőséggel, a betegellátáshoz szükséges alapfelszereléssel dolgozik és gépkocsivezetővel.

4 KIM: Mentőegységeink Szakápolói szintű, betegellátáshoz szükséges felszereléssel, továbbképzett szakápolóval és gépkocsivezetővel érkezik a helyszínre.

5 Esetkocsi: Mentőegységeink Teljes körű sürgősségi betegellátásra alkalmas, orvos vagy mentőtiszt irányításával működő mentőegység. A személyzete orvos vagy mentőtiszt, szakápoló és sofőr.

6 Rohamkocsi (ROKO): Mentőegységeink Különlegesen felszerelt, Szakorvos irányításával működő mentőegység, szakápoló és sofőr

7 Mentőegységeink Mentőorvosi kocsi (MOK): Szakorvos és mentő gépkocsivezető teljesít szolgálatot. Feladata, a beteg állapotának stabilizálása, szállíthatóvá tétele. Beteget nem szállít, rohamkocsi felszereltsége.

8 Mentőegységeink Gyermek-mentőorvosi kocsi: Gyermek ellátásban jártas orvos és mentő gépkocsivezető teljesít rajta szolgálatot. Feladata, a gyermek állapotának stabilizálása, szállíthatóvá tétele. Beteget nem szállít, rohamkocsi felszereltségű.

9 Mentőegységeink M.I.C.U. - Mobile Intensive Care Unit: Súlyos állapotú betegek őrzött szállítására alkalmas mentőegység. Ez az egység egy modern felszereléssel ellátott rohamkocsi, ún. Mozgó Intenzív Egység. Feladata az instabil állapotú betegek intézetek közötti szállítása. Felszereltségéből adódóan a szállítás időtartama alatt is biztosítható a beteg számára a szükséges intenzív terápiás ellátás.

10 Mentőmotor: Mentőegységeink Az Országos Mentőszolgálat 2005-től használ speciálisan átalakított és felszerelt nagy teljesítményű motorkerékpárokat. Jelenleg a Mentőmotoros Szolgálat 3 db Yamaha FJR típusú motorral dolgozik, melyek rohamkocsi szintű felszereléssel vannak ellátva, vezetőjük mentőtiszt vagy orvos, szakorvos. A mentőmotorok autókhoz viszonyított kis méretük, gyorsaságuk révén az első ellátás fontos elemei lehetnek.

11 Mentőrobogó: Mentőegységeink Az életmentésre is alkalmas kétkerekűt minden olyan eszközzel elláttuk, amit a hazai mentési rendelet a KIEMELT MENTŐGÉPKOCSIK részére ír elő, valamint bővítettük a Szent Márton Gyermek mentőszolgálat által felajánlott, speciális gyermekmentéshez szükséges felszereléssel. A robogón kiemelt mentő szakápolók teljesítenek szolgálatot, minden hétköznap 08:00-tól, 20:00-ig, a nyári időszámításban.

12 Gyermek rohamkocsi: Mentőegységeink A budapesti Gyermek rohamkocsin dolgozó személyzet Gyermekintenzíves orvos, hivatásos mentőápoló és hivatásos mentő gépkocsi vezető alkotja. Az egység 24 órás szolgálatot teljesít a hét minden napján.

13 Mentőegységeink Tömeges Baleseti Egység (TBE): Sok sérülttel járó tömeges balesetek felszámolását segítő, mobil sátrat, informatikai eszközöket és eszköz utánpótlást szállító mentőegység.

14 Mentőhelikopter: Mentőegységeink A rohamkocsi szintjén felszerelt speciális mentőegység. Személyzet : Szakorvos Mentőtiszt vagy Szakápoló Pilóta

15 Az elsősegélynyújtás

16 Az elsősegélynyújtás fogalma. Ismerkedjen meg az elsősegélynyújtás fogalmával és szimbólumaival! Az elsősegélynyújtás olyan egészségügyi beavatkozás, melyet bárki - laikus vagy valamilyen egészségügyi képzettséggel rendelkező személy - elvégezhet a sürgősségi ellátás megkezdése előtt, azért, hogy a baleset vagy hirtelen egészségkárosodás következményeit elhárítsa. A sürgősségi ellátás szimbólumaként régóta elfogadott az ún. Konstantin-kereszt, amelynek hat ága az ellátás egyes részterületeit szemlélteti.

17

18 Érdekességként megemlítjük, hogy a hazánkban sok helyen használt vöröskereszt és vörös félhold a Vöröskereszt Nemzeti Társaságok jogvédett emblémája, így azok használatát a nemzetközi és nemzeti jog szabályozza. Nemzetközileg elterjedt szimbóluma az elsősegélynyújtásnak (pl. elsősegélynyújtó hely) a zöld alapon fehér kereszt.

19 Ki és mikor hívhat mentőt? Mentés szükségessége esetén bárki - állampolgárságtól és egészségbiztosítási jogviszonytól függetlenül - hívhat mentőt a Magyar Köztársaság területén. Milyen esetekben hívhatunk mentőt mentés céljából? Minden esetben, amikor a beteg azonnali egészségügyi ellátásra szorul ha életveszély, vagy annak gyanúja áll fenn (eszméletlen állapot, bármilyen eredetű súlyos vérzés, stb.); baleset, sérülés, bármilyen eredetű mérgezés esetén; megindult szülés, illetve a fennálló terhesség alatt bekövetkező rendellenesség miatt; ha erős fájdalom, vagy más riasztó panasz, illetve tünet észlelhető (pl. fulladásérzés, nehézlégzés, végtagbénulás, stb.); ha olyan magatartászavart észlelünk, mely során a beteg saját maga, vagy mások életét veszélyezteti. A mentők hívószáma az ország egész területén (minden vezetékes és mobil telefonról):

20 Ki és mikor hívhat mentőt? Mentőhívás esetén az alábbi kérdések szerint tegyük meg a bejelentést: 1. Hol történt az eset? Ha a cím nem egyértelmű, akkor próbálja elmagyarázni a helyszín megközelíthetőségét, gondoskodjon útbaigazító segítségről. 2. Adja meg saját nevét, telefonszámát, amin elérhető lesz. Ha ezután megszakad a vonal, vagy új információkra van szükség, vissza tudjuk hívni. Ne felejtse el, pontatlan cím esetén a mentők nem fognak odatalálni az ön segítsége nélkül! 3. Milyen jellegű vészhelyzet áll fent, mi történt? Szorítkozzon a tényekre, minél rövidebben és pontosabban mondja el a problémát, annál hamarabb indulhat a segítség. A mentőknek fontos segítség, hogy megtudják, milyen, panasz, tünet észlelhető a mentésre szorulókon. Lábát, hasát fájlalja, sápadt, esetleg eszméletlen. Minden tünet fontos lehet.

21 Ki és mikor hívhat mentőt? 4. Adjon át minden egyéb információt (pl. több sérült van, tűzoltókra is szükség van, stb.), amely fontos lehet. 5. Nyújtson elsősegélyt a mentő megérkezéséig. Ne szakítsa meg a vonalat, hiszen képzettség hiányában követheti a mentésirányító telefonos instrukcióit. Ha nem mentést igénylő heveny megbetegedést észlel a beteg lakásán, hívja a háziorvost vagy az orvosi ügyeletet. A beteg vizsgálata alapján az orvos eldönti, hogy szüksége van-e a betegnek gyógyintézeti beutalásra és betegszállításra; ha igen, az orvos a szükséges intézkedéseket megteszi. (Az Országos Mentőszolgálat hivatalos ajánlása)

22 Baleset oka, a helyszín biztosítása Helyszín biztosítása: Baleseti helyszínnek nevezzük azt a területet, ahol a hirtelen bekövetkezett egészségkárosodás, baleset történt. Ezt csak a legszükségesebb (ellátás megkívánta) mértékig szabad megváltoztatni! Az esemény, amely a balesetet okozta, lehet a segélynyújtó, ill. a környezet számára is veszélyes. Arra kell törekedni, hogy ezt a veszélyt a minimálisra csökkentsük a magunk és a bajba jutott érdekében. Gondolni kell arra, hogy a helyszínre érkező mentők, tűzoltók, rendőrök minél jobban képesek legyenek megközelíteni a bajba jutottat. Ezért helyet kell biztosítani az oda- és elvonulásukhoz

23 Amíg a mentő megérkezik... A bejelentés megtörténte után térjünk vissza a beteghez, folytassuk az elsősegélynyújtást! Csak a feltétlenül szükséges ideig hagyjuk magára a beteget. Intézkedjünk a mentők zökkenőmentes fogadásáról (szabadon lévő kutyák elzárása, a ház megvilágítása stb.). Ha a beteg állapotában változás (javulás vagy rosszabbodás) áll be, értesítsük erről a Mentőszolgálatot. Ne feledjük, az elsősegélynyújtás és a segélyhívás állampolgári, de lelkiismereti kötelesség is!

24 Első intézkedés az ellátásban Alapszabály, hogy a sérültet nem szabad mozgatni, illetve csak a feltétlenül szükséges mértékben. Ám ha veszélyzónában (például egy forgalmas út közepén) találunk rá, ki kell hoznunk onnan. Erre a Rautek-féle műfogást alkalmazhatjuk: Álljunk szorosan az illető mögé. Két kézzel fogjuk át a válla alatt úgy, hogy a nyakát és a fejét is meg tudjuk támasztani Lendülettel helyezzük a sérültet ülő helyzetbe, és támasszuk meg mindkét térdünkkel. Fogjuk át a hóna alatt, egyik alkarját fordítsuk kicsit keresztbe a mellkasánál, és fogjunk rá mindkét kezünkkel. Könnyedén támasszuk meg a térde alatt, és lendülettel húzzuk a combunkra. Óvatosan induljunk el hátrafelé, és fektessük a beteget biztos helyre, ha lehet, egy takaróra.

25 Rautek-féle műfogás

26 Mit tegyünk a földön fekvő sérülttel? Földön fekvő sérült: Menjünk oda a beteghez, és ellenőrizzük, hogy eszméleténél van-e illetve hogy él-e. Vizsgáljuk meg, hogy reagál-e a külvilág ingereire: magához tér-e, ha megszólítjuk, megrázzuk a vállát, megpaskoljuk az arcát? Ha nem, azt kell ellenőriznünk, hogy van-e légzés. Guggoljunk a beteg mellé, és két kezünkkel szegjük hátra a fejét. Fülünket hajtsuk a sérült arcához, így hármas észleléssel ellenőrizhetjük, hogy lélegzik-e: láthatjuk, hogy emelkedik-süllyed-e a mellkasa, hallhatjuk, hogy jár-e a levegő, arcunkon pedig érezhetjük a levegő mozgását. 10 másodperc alatt megbizonyosodhatunk arról, hogy a beteg lélegzik-e.

27 Mit tegyünk, ha van légzés? Ha van légzés: Eszméletlen állapotban a legfontosabb veszélyt a hányadék vagy a nyelv hátracsúszása által okozott fulladás jelenti. Ha meggyőződtünk arról, hogy a beteg kielégítően lélegzik, lehetőség szerint fektessük stabil oldalfekvésbe a következő módon: A beteg feküdjön a hátán. A hozzánk közelebb eső kart hajlítsuk be derékszögben úgy, hogy a keze felfelé mutasson. A másik kart fektessük keresztbe a beteg mellkasán, kézfeje simuljon a hozzánk közelebb eső arcfélhez. A sérült távolabbi lábát hajlítsuk be, majd húzzuk magunk felé, hogy át tudjuk fordítani az oldalára. Hogy a légutak szabadon maradjanak, billentsük hátra a fejet. Stabilizáljuk ezt a helyzetet az arc alá igazított kézzel A sérültet ezután sem szabad magára hagyni, továbbra is figyeljük, hogy lélegzik-e!

28

29 Mit tegyünk, ha nincs légzés? Ha nincs légzés: A sérültet a lehető leggyorsabban újra kell éleszteni! Már néhány perces oxigénhiány is agysejtelhalást okoz! Térdeljünk a beteg oldalához, tegyük szabaddá a légutakat. Az újraélesztés két elemből áll: A vérkeringés fenntartásához mellkaskompreszsziót kell végeznünk. A megfelelő technikát érdemes tanfolyamon elsajátítani. A beteg feküdjön kemény talajon! Helyezzük egyik kezünket a beteg mellkasának közepére, másik kezünket pedig fölé. Nyújtott, merőleges karral és egyenes háttal nyomjuk be a mellkast 3-5 centiméter mélységben, majd engedjük fel teljes egészében. Percenként lenyomást végezzünk. 30 kompresszió után 2 be fúvást kell végeznünk.

30 Mit tegyünk, ha nincs légzés? Szegjük hátra a beteg fejét, hogy egyenes út vezessen a tüdőbe. Vegyünk egy normális lélegzetet, és fújjuk egyenletesen a szájba vagy az orrba. Szájból szájba: a homlokon fekvő kéz mutató- és hüvelykujjával fogjuk be a beteg orrát. Tegyük szánkat az illető kissé nyitott szájára. Fújjuk be a levegőt. Szájból orrba: egyik hüvelykujjunkkal zárjuk össze a szájat, hogy a levegő ne tudjon ott távozni. Helyezzük szánkat a sérült orra köré. Fújjuk be a levegőt. Folytassuk az újraélesztést 30:2 arányban addig, amíg a mentő megérkezik!

31

32 Vérzések Vérzések definíciója: A vérnek az érrendszerből a szövetek közé, testüregekbe vagy a külvilágba történő kilépése. Vérzések felosztása: A vérzés iránya szerint: - szövetek közé: haematoma, suffusio (compartement syndroma!) - testüregekbe (koponya, mellüregi, hasüregi vérzések) - külvilágba történő vérzések: tápcsatornába (haematemesis - vérhányás, melaena - vérszékelés) sebeken át a testfelszínen kívülre A vérzés forrása szerint: hajszáleres vénás ütőeres kevert A vérzés dinamikája szerint: okkult vérzés folyamatos, spontán csillapodó vérzés masszív (tömeges), gyors ütemű vérzés

33 Vérzések Artériás, verőeres vérzés: Nagy ér sérülése következtében jön létre. A vérzésre jellemző: élénk piros színű, ütemesen spriccel (metszett, vágott sebzések általában) Ellátása: Lefektetjük, vérzés helye magasabban legyen, mint a szíve. Nyomás alkalmazása. A vérző ér elnyomása történik. Artériás nyomópontok. Ujj nyomással tudjuk csillapítani

34 Artériás nyomópontok: Vérzések

35 Vérzések Vénás, víszeres, vivőeres, gyűjtőeres vérzés: Sötét vörös színű, ütemesen csurdogál (metszett, vagy vágott sárülés, spontán megrepedt visszértágulat) Ellátása: Nyugalomba helyezni, felpockolni a végtagot. Vénás nyomókötést alkalmazunk: Steril mull-lap, pólyával lenyomjuk, gézt tekerünk, folytatjuk, amit nem csillapszik a vérzés. Végleges ellátása szakintézetben történik.

36 Vérzések Kapillárisos, hajszáleres vérzés: Élénk piros, lassan szivárgó, pöttyöző vérzés. Steril fedőkötés.

37 Sebkötözés kelékei Fertőtlenítő szerek: Kötszerek: Ragtapaszok: 37

38 Sebkötözés dióhéjban fedőkötés Kisebb-nagyobb sérüléseknél gyakorta problémát okoz a seb helyes kötözése. Mivel fertőtlenítsünk? Hogyan kötözzünk? Ehhez próbál segítséget nyújtani írásunk. Hogyan készítsünk fedőkötést? A kisebb, vérzéssel járó sérüléseknél, apróbb vágásoknál, horzsolásoknál ún. fedőkötést alkalmazunk. A fedőkötés egyik legfontosabb szerepe a fertőzésveszély csökkentése. A sérülés ellátásának első lépése a sérült nyugalomba helyezése, majd a fertőtlenítés. Fertőtlenítőszerként leginkább a Betadine-oldat terjedt el, ez közvetlenül érintkezhet a sebbel, ellentétben a jódoldattal. A seb fedésére steril mulllapot használunk. A steril kötözőszereken kékszínű felirat található, lehetőség szerint ellenőrizzük felhasználhatósági idejüket. Akkora mulllapot válasszunk, amely kb. 2-3 cm-rel nagyobb a sebnél, ezt közvetlenül a sebre helyezzük.

39 Sebkötözés dióhéjban fedőkötés A mull-lapot egyszerűbb esetben ragtapasszal, de a legbiztonságosabb, ha steril mullpólyával rögzítjük. Utóbbival eltudjuk kerülni a kötés elcsúszását. Első lépésként három körkörös menetet tekerünk a sérült végtagra. Ezt követően a körkörös rögzítéssel kb. 45 fokos szöget bezáróan ún. nyolcas meneteket kötünk. Ezt a szakirodalom kalászkötés néven említi. A nyolcas meneteket végül három körkörös menettel zárjuk. A pólyavég rögzítését ragtapasszal vagy csomózással oldhatjuk meg a végtag vastagabb felénél.

40 Sebkötözés dióhéjban fedőkötés

41 Sebkötözés dióhéjban Nyomókötés Hogyan készítsünk nyomókötést? Artériás és jelentősebb vénás vérzések esetén ún. nyomókötést alkalmazunk. A két vérzéstípus ellátásának első lépései eltérnek. Artériás vérzés esetén elsődleges a megfelelő artériás nyomópont elszorítása, erős vérzés esetén a sérült testrész szív fölé emelése. Ennek előnye, hogy mindenféle eszköz nélkül is kivitelezhető. Mindkét esetben fertőtlenítjük a sebet (ha van rá mód és idő). Ezt követően az artériás sebbe előbb egy gézgombócot helyezünk, majd ezt követően fedjük mulllappal. A vénás sebet közvetlenül mull-lappal fedjük a fedőkötésnél leírtak szerint. A mull-lapot három körkörös menettel rögzítjük, a fedőkötéshez hasonlóan. A seb fölé egy összetekert pólyát helyezünk. A sérülés nyomását a későbbiekben ez a pólyatekercs fogja biztosítani. Az összetekert mullpólyát a fedőkötésnél is használt kalászkötéssel rögzítjük. Ne feledkezzünk el arról, hogy az átvérzett kötést nem távolítjuk el. Arra újabb kötést helyezünk. A vérzés ellátását követően maradjunk a sérült mellett és figyeljük az esetlegesen kialakuló sokkos állapot tüneteit.

42 Sebkötözés dióhéjban Nyomókötés

43 Sebkötözés dióhéjban Fejkötése Hogyan készítsünk fejkötést? A fertőtlenítést követően a sérült területet mull-lappal fedjük. A mull-lap rögzítéséhez két steril mullpólyára lesz szükségünk. Az egyikkel három körkörös menetet készítünk a fej körül. A másik pólya végét a körkörös pólyával rögzítjük, majd fedjük vele a fejet oly módon, hogy elöl ismét rögzítse a körbefutó pólya. A fej kötözését a körkörös, illetve a fedő pólyával addig folytatjuk, míg az egész fejtetőt be nem kötöttük. A sérülés ellátását körkörös menetekkel fejezzük be. A kötözés befejeztével ne felejtsük el a kötést "kényelmessé" tenni. Igazítsuk meg a füleket, szemöldököt és a kötés alsó részét! Az így elkészített ún. sapkakötés akkor megfelelő, ha az (elviekben) sapkaként leemelhető a fejtetőről.

44 Sebkötözés dióhéjban Fejkötése

45 Sebkötözés dióhéjban Parittyakötés Hogyan készítsünk parittyakötést? Bizonyos sérülések esetén pl.: orrvérzés ún. parittyakötést használunk. A parittyakötés készítésének első lépéseként terítsünk ki egy mullpólyát, hajtsuk félbe, majd a félbe hajtott pólyát tekerjük fel. A félbehajtott és feltekert mullpólyát vágjuk ketté úgy, hogy a végén lévő kb. 4-5 cm-es rész egyben maradjon. Az így elkészített mullpólyát terítsük ki, közepére helyezzünk mulllapot, majd tekerjük fel. Feltekerés után a mull-lap két végénél csomózzuk össze a kötszert. A kötést a sérült testfelületre helyezzük, majd rögzítjük. Parittyakötést egyéb sérüléseknél is alkalmazhatunk, a sérüléshelyének megfelelő különbséggel. Pl.: áll, fül, orr.

46 Sebkötözés dióhéjban Parittyakötés

47 Ficam, Rándulás Ha a csont kiugrik az ízületből, de vissza is ugrik a helyére, ficamról beszélünk. Előidézheti olyan erőhatás, amely rendellenes helyzetbe fordítja a csontot, de lehet heves izom-összehúzódás következménye is. Velejárója lehet az ízületi szalag elszakadása. Leggyakoribb kificamodó ízületek: váll-, ujj-, állkapocs ízület. Ha a csont kiugrik az ízületből, de nem ugrik vissza a helyére, rándulásról beszélünk. A rándulás az ízületi szalag sérülése az ízületnél vagy ahhoz közel és leggyakrabban az ízületre ható olyan feszítőerő okozhatja, amely károsítja az ízületi szalagokat. Az izmok vagy inak túlfeszülhetnek és elszakadhatnak heves vagy hírtelen mozdulattól. Az izomsérülés háromféleképpen történhet: húzódás: az izom részleges elszakadása, gyakran azon a helyen, ahol az izom csatlakozik az ínhoz, amely azt a csonthoz kapcsolja. Izomszakadás: az izom teljes elszakadása, amely előfordulhat az izom hasas részében vagy az ínban is. Mély bevérzés: ez kiterjedt lehet ott, ahol nagy tömegű izom sérül meg.

48 Ficam, Rándulás A csont-, ízületi és izomsérülések felmérése: meg kell vizsgálni az előzményeket: erőteljes ütés vagy esés, eltötő csont reccsenő hangja, izomszakadás éles fájdalma panaszok, tünetek: mozgáskorlátozottság vagy mozgásképtelenség; fájdalom-amely mozgásra fokozódik; a csont felett a bőr gyenge érintésre is érzékeny, ez általában csonttörésre utal; deformáltság, duzzanat, szederjes elszíneződés (megrövidülhet a végtag). Elsősegélynyújtás: a sérült rész mozgásának megakadályozása (tartsuk a talált helyzetben) ne mozdítsuk a sérültet, csak ha veszélyben van meg kell szervezni a kórházba szállítását, célszerű a mentőhívás-szakszerű rögzítést ők tudnak alkalmazni ha kénytelenek vagyunk rögzítést alkalmazni, akkor a sérült testrészt kötözzük az ép testrészhez. Felső végtag esetén: rögzítsük a kart a törzshöz kendővel vagy pólyával. Alsó végtag esetén: a két láb közötti réseket ki kell tölteni puha anyaggal, át kell kötni mind két lábat pólyával több helyen, a törés alatti és feletti ízületeket rögzíteni kell. Ficam esetén ne próbáljuk a csontot a helyére rakni.

49 Ficam, Rándulás A rándulások, zúzódások és mély bevérzések elsősegélyét mindig az EJNYE szabály szerint kell kezdeni: E emelje meg a sérült testrészt J hűtse jéggel vagy hideg borogatással Ny helyezze nyugalomba a testrészt E elasztikus (rugalmas) pólyával rögzítsen Rándulás: Ficam:

50 Csonttörés A csonttörés fogalma: A csontszövet folytonosságának megszakadása. A törést fedő bőr állapota szerint: Nyílt vagy Zárt törés Akkor merül fel a csonttörés gyanúja, ha az alábbi 5 tünet közül legalább 2 észlelhető: fájdalom duzzanat működészavar (például az illető nem tud lábra állni, nem tudja behajlítani a könyökét) deformitás, alakváltozás krepitáció, azaz a csont recsegésének jellegzetes hangja

51 Csonttörés Teljes bizonyosságot természetesen csak a röntgenvizsgálat ad, de mindig a súlyosabbat kell feltételeznünk. Csonttörés gyanúja esetén alapszabály, hogy a sérült testrészt nem szabad mozgatni, különösen, ha feltételezhető, hogy a gerinc is megsérült! A törött testrészt abban a helyzetben kell megtartanunk, ahogyan találtuk, ráadásul az adott csontot a két szomszédos ízülettel is rögzíteni kell, tehát például a lábszárat a bokával és a térddel. Ez nem is olyan egyszerű feladat, a mentők speciális eszközöket többek között felfújható síneket használnak erre. Addig is, amíg a mentők kiérkeznek, igyekezzünk például táskákkal kitámasztani az adott testrészt, vagy egy kendővel rögzíteni az alkart.

52 Fulladásveszély Ha idegentest (pl. ételdarab) zárja el a légutakat, a beteg hirtelen fuldokolni kezd, élete az azonnali elsősegélynyújtás sikerén múlhat. Ha a beteg saját erőből nem tudta felköhögni a légzési akadályt okozó tárgyat, és a teli tenyérrel a lapockák közé mért ütések sem segítenek, akkor alkalmazzuk a Heimlich műfogást, és azonnal hívjunk mentőt. Álljunk az illető háta mögé, és öleljük át a hasát a rekeszizma környékén! (Egyik kezünket szorítsuk ökölbe, másik kezünkkel fogjunk rá.) Gyors, erőteljes mozdulattal rántsuk fel a kezünket: ezzel egy nagy levegőlöketet indítunk el, ami segíthet az idegen test eltávolításában. Ha gyerek nyelt félre, fektessük hasra a térdünkön úgy, hogy kissé lógjon a feje. Ezután ütögessük meg tenyérrel a hátát!

53 Fulladásveszély

54 Mérgezések Azonnal hívjuk a mentőket, közben ellenőrizzük a beteg állapotát, légzését és vérkeringését! Ha eszméletlen, fektessük stabil oldalfekvésbe, ha szükséges, kezdjünk újraélesztést. Mérgezésre utalhat tudatzavar, könny- és nyálfolyás, szájszárazság, hólyagok megjelenése a bőrön, feltűnően szűk, vagy tág pupilla, gyógyszer-, illetve keserűmandula szagú lehelet. Az émelygés, hányás, görcsös hasi fájdalom, hasmenés, láz, fejfájás ételmérgezésre hívhatják fel a figyelmet. Mivel nem tudhatjuk, hogy az elfogyasztott/beadott/belélegzett káros anyag milyen erősségű és milyen gyakran hoz létre károsodást a szervezetben, ezért a mentőszolgálat értesítése életmentő kötelességünk akkor is, ha az érintett eszméleténél van, vagy ha tiltakozik az ellátás ellen.

55 Mérgezések Mit tehetünk a segítség megérkezéséig? Ne hánytassuk a beteget, ha maró anyagot nyelt le! Ne érintkezzünk a veszélyes anyaggal! Tilos a hánytatás akkor, ha marószerrel (hypo, kénsav, sósav, stb.), mosószerrel, benzinnel, benzollal, petróleummal történt a mérgezés, hiszen az visszafelé áramolva is súlyosan roncsolja a nyelőcsövet. Ha eszméletlen a beteg, fektessük oldalára, hogy az esetleges hányadék a szájon keresztül ki tudjon folyni, megelőzve ezzel a fulladást. Továbbá rendszeresen ellenőrizzük, lélegzik-e, van-e pulzusa. Ha háztartási méreg, növényvédő szer, kifolyt elem kerül a szembe vagy a bőrre, azt bő, folyó vízzel le kell mosni, a szennyezett ruhát pedig le kell venni. Vigyázzunk, nehogy mi is érintkezzünk a veszélyes anyaggal!

56 Mérgezések Gázmérgezés: Gázmérgezés esetén ugyanolyan fontos a saját magunk védelme, mint az áldozat kimentése. Gázzal telt helyiségbe ne lépjünk be megfelelő védőfelszerelés nélkül. Ebben az esetben a mentőket és a tűzoltókat is értesítsük. Ha mégis mód van rá, az áldozatot el kell távolítani a veszélyes helyről, lehetőleg friss levegőre. Gáz halmazállapotú, a légutakon keresztül bejutó mérgek esetén a nyálkahártya megduzzadásának és az ennek hatására bekövetkező fulladásnak még nagyobb a veszélye. Ezért a sérültnek tiltsuk meg a beszédet és a mozgást. A segítség kiérkezéséig pulzusát, légzését rendszeresen ellenőrizzük.

57 Mérgezések Klórgáz mérgezés: Gyakori háztartási baleset a klórgáz mérgezés, mely például hypo és vízkőoldó összeöntésekor képződik, és belélegezve életveszélyes tüdővizenyőt okozhat. A súlyosság a belélegzett gáz mennyiségétől függ, mely nagy koncentráció esetén perceken belül fulladásos halált okoz. Ezért minden tisztítószer használati utasítását alaposan olvassuk el, és ha van rá mód, takarítás közben csináljunk kereszthuzatot. Ha minden elővigyázatosságunk ellenére furcsa, szúrós szagot érzünk, vagy szédülés, hányinger jelentkezik, nehezen kapunk levegőt, azonnal menjünk friss levegőre.

58 Szén-monoxid mérgezés: Mérgezések A szén-monoxid (CO) a földgáz tökéletlen égésekor keletkezik, és mivel az oxigénnél 300-szor erősebben kötődik a hemoglobinhoz, tartósan belélegezve könnyen fulladáshoz vezet. Azokban a lakásokban, ahol kályhával fűtenek, vagy régebbi típusú kazán, konvektor van, fennáll a szén-monoxidmérgezés lehetősége. A mérgezésre kezdetben kábultság, fejfájás, fülzúgás, hányinger, szédülés, zavartság, a bőr kipirulása jellemző. Később izomgörcsök, hányás, bénulás, majd eszméletlenség és fulladás lép fel. Ha a fenti tüneteket észleljük, azonnal hívjunk segítséget és ha van rá mód, az áldozatot azonnal vigyük ki a gáztérből.

59 Ételmérgezés: Mérgezések Ha a beteg, aki lenyelte a mérget, nincs eszméletlen állapotban és elmúlt kétéves, akkor itassunk vele 2-3 pohár vizet és hánytassuk meg. Ha sav-, vagy lúgmérgezés történt, itathatunk a beteggel hideg tejet is, mivel a tej hígítja, közömbösíti a maró mérget, és fájdalomcsillapító hatása is van.

60 Mérgezések Gombamérgezés, mérgező növények: Gombamérgezés vagy egyéb mérgező növény miatti mérgezés gyanúja esetén a tünetek az elfogyasztott fajtától függően különböznek. A beteget haladéktalanul kórházba kell szállítani, ha a gombás étel fogyasztását követően a következő tüneteket észleljük: verejtékezés, nyál-és orrfolyás, hányás, hasmenés, hasi görcsök, izomgörcsök, esetleg hallucinációk, nyugtalanság, vérnyomásesés, ájulás.

61 Köszönöm a figyelmet!!!

16.1. Az elsősegélynyújtás alapjai

16.1. Az elsősegélynyújtás alapjai BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁRCIUS 7. 23:59 FIGYELEM! AZ ONLINE FELADATOK ÉS A PDF KÖZÖTTI ELTÉRÉSEKÉRT FELELŐSSÉGET NEM VÁLLALUNK! Minden esetben az online feladat tekinthető véglegesnek! Kövessétek az

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2016 7-8. osztály iskolaiversenyek.hu BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁRCIUS 7. 23:59

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2016 7-8. osztály iskolaiversenyek.hu BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁRCIUS 7. 23:59 BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁRCIUS 7. 23:59 FIGYELEM! AZ ONLINE FELADATOK ÉS A PDF KÖZÖTTI ELTÉRÉSEKÉRT FELELŐSSÉGET NEM VÁLLALUNK! Minden esetben az online feladat tekinthető véglegesnek! Kövessétek az

Részletesebben

Égési sérülések ellátása Égési sérülést okozhat minden olyan tárgy, gőz, gáz, levegő, folyadék, aminek a hőmérséklete magasabb a testhőmérsékletnél, vagy egyéb külső tényezők, mint az elektromos áram savak,

Részletesebben

13.1.1. Az elsősegélynyújtás és a mentőellátás története

13.1.1. Az elsősegélynyújtás és a mentőellátás története 13.1.1. Az elsősegélynyújtás és a mentőellátás története 13.1.1.01. Mikor alakult meg a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület (BÖME)? a.) 1887 b.) 1890 c.) 1913 d.) 1937 13.1.1.02. Melyik állítás NEM igaz

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló, Gyakorló ápoló, Fogászati asszisztens, Gyógyszertári asszisztens, Gyógymasszőr szakképesítés

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló, Gyakorló ápoló, Fogászati asszisztens, Gyógyszertári asszisztens, Gyógymasszőr szakképesítés Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

A Jegyzék 32. sorszáma szerint kiadott mentőápoló szakképesítés szakmai (vizsgáztatási) követelményei

A Jegyzék 32. sorszáma szerint kiadott mentőápoló szakképesítés szakmai (vizsgáztatási) követelményei A Jegyzék 32. sorszáma szerint kiadott mentőápoló szakképesítés szakmai (vizsgáztatási) követelményei I. A szakképesítés Országos Képzési Jegyzékben szereplő adatai 1. A szakképesítés azonosító száma:

Részletesebben

13.3.1. Kép- és ábraelemzés

13.3.1. Kép- és ábraelemzés 13.3.1. Kép- és ábraelemzés 13.3.1.01. Melyik esetben nem indokolt feltétlenül a képen látható ellátás? a.) könyökrándulás b.) kulcscsont-törés c.) felkarvérzés d.) alkartörés 13.3.1.02. Milyen esetben

Részletesebben

12.3.1. Súlyos csontsérülések

12.3.1. Súlyos csontsérülések Beküldési határidő 2012. április 11. 23.59 12.3.1. Súlyos csontsérülések Gerincoszlop 12.3.1.01. Milyen irányba helyezkednek el a tövisnyúlványok (csigolyanyúlvány)? http://elsosegely.hu/temakorok/tores,-randulas,-ficam/a-gerincoszlop-felepitese

Részletesebben

Végtagfájdalom szindrómák

Végtagfájdalom szindrómák www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Végtagfájdalom szindrómák Verzió 2016 1. Bevezetés Számos gyermekkori betegség okozhat végtagfájdalmat. A végtagfájdalom szindróma" egy általános kifejezés

Részletesebben

Légzőszervi megbetegedések

Légzőszervi megbetegedések Orrmelléküreg-gyulladás (sinusitis) Légzőszervi megbetegedések Az orr melléküregeinek gyulladása, melyet leggyakrabban baktériumok okoznak. Orrnyálkahártya-gyulladás (rhinitis) Különböző típusú gyulladások

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Imigran oldatos injekció+autoinjektor szumatriptán

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Imigran oldatos injekció+autoinjektor szumatriptán Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Imigran oldatos injekció+autoinjektor szumatriptán Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010 http://oev.hazipatika.com

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010 http://oev.hazipatika.com 10.2.1. Sérülések ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010 A sérüléseket két nagy csoportra, a zárt és a nyílt sérülésekre oszthatjuk. 10.2.1.01. Zárt sérülések esetén a kültakaró legfelsı rétege, a hám

Részletesebben

K750. Használati utasítás

K750. Használati utasítás Használati utasítás K750 Olvassa el figyelmesen a használati utasítást, és gyœzœdjön meg róla, hogy megértette azt, mielœtt a gépet használatba veszi. Hungarian A SZIMBÓLUMOK MAGYARÁZATA A gépen látható

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2012. 2. forduló középiskola http://oev.hu

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2012. 2. forduló középiskola http://oev.hu 12.2.1. Hőhatások Beküldési határidő 2012. március 12. 23:59 Hőártalmak 12.2.1.01. Hogyan reagálnak bőrünk hajszálerei a melegre? a.) kinyílnak b.) összeszűkülnek c.) kitágulnak d.) elzáródnak 12.2.1.02.

Részletesebben

Szükséghelyzet esetén : ETTSz: 1096 Budapest Nagyvárad tér 2 +36-80 / 20-11-99 (Zöld szám), +36-1 / 476-64-00

Szükséghelyzet esetén : ETTSz: 1096 Budapest Nagyvárad tér 2 +36-80 / 20-11-99 (Zöld szám), +36-1 / 476-64-00 1. A TERMÉK ÉS A GYÁRTÓ/FORGALMAZÓ AZONOSÍTÁSA Benzin adalék (UNIX: 359502) Terméknév : W46993 - Injection Power 3 Kiszerelés: 500 ml A termék jellege és alkalmazása: Gyártó : Importáló és forgalmazó :

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP a 1907/2006/EK rendelet szerint. 2009.10.26. Salétromsav 60%

BIZTONSÁGI ADATLAP a 1907/2006/EK rendelet szerint. 2009.10.26. Salétromsav 60% 1. A TERMÉK ÉS A VÁLLALAT NEVE 1.1 A termék azonosítása Kereskedelmi név: Híg salétromsav (60 %) CAS szám: 7697-37-2 EC szám 231-714-2 Kémiai név: salétromsav (nitric acid) Index (CEE) szám: 007-004-00-1

Részletesebben

A mozgásszervek foglalkozási betegségeinek megelőzése

A mozgásszervek foglalkozási betegségeinek megelőzése A mozgásszervek foglalkozási betegségeinek megelőzése A munkakörnyezet veszélyes környezetnek minősíthető, mivel a munkahelyeken olyan egészségkárosodások jöhetnek létre, amelyek másutt nem fordulnak elő.

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP készült a 1907/2006/ és a 453/2010/EK rendelet szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP készült a 1907/2006/ és a 453/2010/EK rendelet szerint PC ph+ mosószer-adalék 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP készült a 1907/2006/ és a 453/2010/EK rendelet szerint 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: PC ph+ mosószer-adalék

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál A cukorbetegség A cukorbetegség - diabetes mellitus A cukorbetegség élethossziglan tartó, jelen tudásunk szerint nem gyógyítható betegség, amelyben a szervezet nem tudja a táplálékból nyert szõlõcukrot

Részletesebben

5/2006. (II. 7.) EüM rendelet. a mentésről

5/2006. (II. 7.) EüM rendelet. a mentésről Hatály: 2015.III.31. - 2015.IV.28. 5/2006. (II. 7.) EüM rendelet a mentésről Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény (a továbbiakban: Eütv.) 247. -a (2) bekezdésének f) pontjában és g) pontjának

Részletesebben

kiállítás kelte: 2002.05.10. módosítás kelte: 2015.05.07. 9. verzió

kiállítás kelte: 2002.05.10. módosítás kelte: 2015.05.07. 9. verzió A Brilliance Tisztítószer Gyártó Kft. ÁNTSZ száma: 12932/1998 A termék bejelentési számai: OKBI: 646/2002 OÉTI: 1079-2/2002, 1204/2011 OTH: JÜ-3296-5/2012 1. AZ ANYAG / KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG / VÁLLALKOZÁS

Részletesebben

3. AZ ALKOTÓRÉSZEKRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓ Összetétel: benzines, olajos, szappanos vizes emulzió. EINECSszám Osztályozása H mondatok százalék

3. AZ ALKOTÓRÉSZEKRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓ Összetétel: benzines, olajos, szappanos vizes emulzió. EINECSszám Osztályozása H mondatok százalék A Brilliance Tisztítószer Gyártó Kft. ÁNTSZ száma: 12932/1998 A termék bejelentési számai: OKBI: B-13120069 1. AZ ANYAG / KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG / VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: 1.2. Azonosított

Részletesebben

VPS Tray Adhesive 3M HUNGÁRIA Kft. 1/6 BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. A KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG /VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA A készítmény neve: VPS Tray Adhesive

VPS Tray Adhesive 3M HUNGÁRIA Kft. 1/6 BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. A KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG /VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA A készítmény neve: VPS Tray Adhesive 3M HUNGÁRIA Kft. 1/6 BIZTONSÁGI ADATLAP A magyar változat kiállításának kelte: 2007. 07. 18. Dokumentum szám: 17-9416-3 1. A KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG /VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA A készítmény neve: VPS Tray

Részletesebben

13.1.1. Az elsősegélynyújtás és a mentőellátás története

13.1.1. Az elsősegélynyújtás és a mentőellátás története 13.1.1. Az elsősegélynyújtás és a mentőellátás története 13.1.1.01. Mikor alakult meg a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület (BÖME)? a.) 1887 b.) 1890 c.) 1913 d.) 1937 13.1.1.02. Melyik állítás NEM igaz

Részletesebben

1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása

1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása BIZTONSÁGI ADATLAP Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével (453/2010) Európa Pantastic Disinfectant Változat 1 1. SZAKASZ Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Bactroban 20 mg/g kenőcs mupirocin

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Bactroban 20 mg/g kenőcs mupirocin Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Bactroban 20 mg/g kenőcs mupirocin Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára

Részletesebben

A SZIMBÓLUMOK MAGYARÁZATA

A SZIMBÓLUMOK MAGYARÁZATA Használati utasítás 240F 240R 250R 252R 265R Olvassa el figyelmesen a használati utasítást, és gyœzœdjön meg róla, hogy megértette azt, mielœtt a gépet használatba veszi. Hungarian A SZIMBÓLUMOK MAGYARÁZATA

Részletesebben

A SZIMBÓLUMOK MAGYARÁZATA

A SZIMBÓLUMOK MAGYARÁZATA Használati utasítás 240F 240R 250R 252R 265R Olvassa el figyelmesen a használati utasítást, és gyœzœdjön meg róla, hogy megértette azt, mielœtt a gépet használatba veszi. Hungarian A SZIMBÓLUMOK MAGYARÁZATA

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklet szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklet szerint BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklet szerint Kiadás időpontja: 2009-01-19. Felülvizsgálat dátuma: -------------- Változat száma: 1. 1./ A KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Készítmény

Részletesebben

EU-Directive 2001/58 44/2000.(XII.27.)EüM rendelet Kelte: 2007.11.28. Verzió: E01.00 Gyári szám: W89195 Eredeti kelte: 2007.06.01.

EU-Directive 2001/58 44/2000.(XII.27.)EüM rendelet Kelte: 2007.11.28. Verzió: E01.00 Gyári szám: W89195 Eredeti kelte: 2007.06.01. 1. A TERMÉK ÉS A GYÁRTÓ/FORGALMAZÓ AZONOSÍTÁSA Terméknév : Tisztító adalék, Diesel befecskendező rendszerhez (UNIX: 359557/359602) Kiszerelés: 1 és 5 liter W89195/W89196 Diesel System Purge A termék jellege

Részletesebben

VERSACHEM WINDSHIELD REPAIR KIT

VERSACHEM WINDSHIELD REPAIR KIT az 1907/2006/EK rendelet II. melléklete szerint 1. SZAKASZ: A keverék és a vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: (Termékkód: 90110) Tartalmaz: Metakrilát, akrilsav 1.2. A keverék megfelelő azonosított

Részletesebben

Hideg zsíroldó 1/6 Verziószám: 5 2007 junius 1 BIZTONSÁGI ADATLAP. veszélyes készítményhez. Hideg zsíroldó

Hideg zsíroldó 1/6 Verziószám: 5 2007 junius 1 BIZTONSÁGI ADATLAP. veszélyes készítményhez. Hideg zsíroldó Hideg zsíroldó 1/6 Verziószám: 5 1. A készítmény azonosítása BIZTONSÁGI ADATLAP veszélyes készítményhez Hideg zsíroldó A készítmény neve: Felhasználási terület: fokozott hatékonyságú hideg zsíroldó, tűzhelyek,

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklet szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklet szerint BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklet szerint Kiadás időpontja: 2002 Felülvizsgálat dátuma: 2009-09-01 Változat száma: 1. 1./ A KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA A készítmény

Részletesebben

Betegtájékoztató HUMATROPE 18 NE (6 MG) INJEKCIÓ PATRONBAN

Betegtájékoztató HUMATROPE 18 NE (6 MG) INJEKCIÓ PATRONBAN HUMATROPE 18 NE (6 MG) INJEKCIÓ PATRONBAN Humatrope 18 NE (6 mg) injekció patronban Humatrope 36 NE (12 mg) injekció patronban Humatrope 72 NE (24 mg) injekció patronban szomatropin HATÓANYAG: szomatropin.

Részletesebben

EU-Directive 2001/58 44/2000.(XII.27.)EüM rendelet Kelte: 2007.11.07. Verzió: E01.00 Gyári szám: W65263 Eredeti kelte: 2007.06.01.

EU-Directive 2001/58 44/2000.(XII.27.)EüM rendelet Kelte: 2007.11.07. Verzió: E01.00 Gyári szám: W65263 Eredeti kelte: 2007.06.01. 1. A TERMÉK ÉS A GYÁRTÓ/FORGALMAZÓ AZONOSÍTÁSA Benzin adalék (359518) Terméknév : W65263 Petrol Treatment Kiszerelés: 325 ml A termék jellege és alkalmazása: Gyártó : Importáló és forgalmazó : tisztító

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAPOT

BIZTONSÁGI ADATLAPOT Oldal 1 -től 7 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállakozás azonosítása Anyag-csoport : Az anyag vagy a készítmény azonosítása Motorolaj Motor Oil SAE 15W-40 (S-SDB) Engine oil SAE 15W-40 (S-SDB) Huile

Részletesebben

Aktualizálva: 2010.10.18. 1.1. Felhasználás: Előhívószer folyékony penetráló anyagokhoz. BIZTONSÁGI ADATLAP 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE: MR 70 ELŐHÍVÓ, FEHÉR

Aktualizálva: 2010.10.18. 1.1. Felhasználás: Előhívószer folyékony penetráló anyagokhoz. BIZTONSÁGI ADATLAP 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE: MR 70 ELŐHÍVÓ, FEHÉR BIZTONSÁGI ADATLAP 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE: Csomagolási forma: Kannás. 1.1. Felhasználás: Előhívószer folyékony penetráló anyagokhoz. 1.2. Gyártó cég neve: MR-Chemie GmbH Nordstr. 61-63 Tel./Fax +49 (0)2303/95151-0/+49(0)2303-95151-10

Részletesebben

1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása

1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása BIZTONSÁGI ADATLAP Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével (453/2010) Európa Pur Professional Változat 1 1. SZAKASZ Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása

Részletesebben

11.2.1. Nyílt sérülések

11.2.1. Nyílt sérülések 11.2.1. Nyílt sérülések 11.2.1.01. Mely esetben beszélünk nyílt sérülésrıl? a) ha a sérülés ruhátlan testfelületen történik b) ha a csontvég átszakítja az izomzatot c) ha a kültakaró megsérül d) ha kórházi

Részletesebben

Mi a teendő súlyos ipari baleset esetén?

Mi a teendő súlyos ipari baleset esetén? 1. Lakossági tájékoztatás Mi a teendő súlyos ipari baleset esetén? Vinyl Kft. Külső Védelmi Tervének LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNYA A KIADVÁNY AZ ÖN TÁJÉKOZTATÁSÁT SZOLGÁLJA: - a környezetében működő

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklet szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklet szerint BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklet szerint Kiadás időpontja: 2006 Felülvizsgálat dátuma: 2009-02-16 Változat száma: 3. 1./ A KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA A készítmény

Részletesebben

Prime Source vízkőoldó 1/5 Verziószám: 1 Készült: 2010.október14 BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK REACH

Prime Source vízkőoldó 1/5 Verziószám: 1 Készült: 2010.október14 BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK REACH Prime Source vízkőoldó 1/5 Verziószám: 1 BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK REACH 1. Az anyag/ készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása A készítmény megnevezése: PRIME SOURCE Vízkőoldó koncentrátum

Részletesebben

Aegon Nyílt Lapok. Aegon Help Balesetbiztosítás. Az Aegon Help Balesetbiztosításról közérthetően. Tisztelt Ügyfelünk!

Aegon Nyílt Lapok. Aegon Help Balesetbiztosítás. Az Aegon Help Balesetbiztosításról közérthetően. Tisztelt Ügyfelünk! Aegon Nyílt Lapok Az Aegon Help Balesetbiztosításról közérthetően Tisztelt Ügyfelünk! Tájékoztatónk célja, hogy egyszerű és átlátható formában összefoglaljuk Önnek az Aegon Help Balesetbiztosítás főbb

Részletesebben

1.1 Felhasználása: Besűrűsödött Palmatex, Palmafix hígítására, valamint a ragasztós szerszámok tisztítására.

1.1 Felhasználása: Besűrűsödött Palmatex, Palmafix hígítására, valamint a ragasztós szerszámok tisztítására. Biztonsági Adatlap a 44/2000 (XII.27) EüM rendelet alapján Oldal: 1/5 Revízió:1 Palma Lemosó és Hígító Revízió dátuma: 2004. 06. 14. Kiadás dátuma: 004. 06. 14. 1. A készítmény neve Palma Lemosó és Hígító

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010. 3. FORDULÓ http://oev.hazipatika.com

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010. 3. FORDULÓ http://oev.hazipatika.com 10.3.1. Gázok ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010. 10.3.1.1. Melyik tudományterület foglalkozik a mérgezésekkel? a. kardiológia b. urológia c. toxikológia d. pulmonológia 10.3.1.2. Melyik a gázmérgezések

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP SPRAYDUSTER ZERO Az 1907/2006 (EK) Rendelet II. Melléklete - módosította a 453/2010 (EU) Rendelet - szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP SPRAYDUSTER ZERO Az 1907/2006 (EK) Rendelet II. Melléklete - módosította a 453/2010 (EU) Rendelet - szerint BIZTONSÁGI ADATLAP Az 1907/2006 (EK) Rendelet II. Melléklete - módosította a 453/2010 (EU) Rendelet - szerint 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Terméknév

Részletesebben

Optical Grade Methanol 5154694. Tűzveszélyes, Mérgező. Telefonszám vészhelyzet esetére Swedish Poisons Information Centre : +46 (0)8 331 231

Optical Grade Methanol 5154694. Tűzveszélyes, Mérgező. Telefonszám vészhelyzet esetére Swedish Poisons Information Centre : +46 (0)8 331 231 GE Healthcare BIZTONSÁGI ADATLAP Megfelel a 2001/58/EK-vel módosított 91/155/EGK EK irányelvnek - Magyarország Magyar 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalat azonosítása Terméknév Katalógus szám

Részletesebben

Összhangban van a 2015/830 (EU) Rendelettel módosított 1907/2006/EK Rendelet (REACH) II. Mellékletével - Magyarország

Összhangban van a 2015/830 (EU) Rendelettel módosított 1907/2006/EK Rendelet (REACH) II. Mellékletével - Magyarország Összhangban van a 2015/830 (EU) Rendelettel módosított 1907/2006/EK Rendelet (REACH) II. Mellékletével - Magyarország BIZTONSÁGI ADATLAP OQ_PV Test Sample for ector, Part Number 5064-8220 1. SZAKASZ Az

Részletesebben

16.1. Az elsősegélynyújtás alapjai

16.1. Az elsősegélynyújtás alapjai BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁRCIUS 7. 23:59 FIGYELEM! AZ ONLINE FELADATOK ÉS A PDF KÖZÖTTI ELTÉRÉSEKÉRT FELELŐSSÉGET NEM VÁLLALUNK! Minden esetben az online feladat tekinthető véglegesnek! Kövessétek az

Részletesebben

Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével (453/2010) - Európa Változat : 2

Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével (453/2010) - Európa Változat : 2 BIZTONSÁGI ADATLAP Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével (453/2010) - Európa MIKRO-QUAT CLASSIC Változat : 2 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás

Részletesebben

1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása ACTIVATOR FOR SEKUSEPT PULVER/ CLASSIC

1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása ACTIVATOR FOR SEKUSEPT PULVER/ CLASSIC BIZTONSÁGI ADATLAP Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével (453/2010) - Európa ACTIVATOR FOR SEKUSEPT PULVER/ CLASSIC Változat 1 1. SZAKASZ Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás

Részletesebben

1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása SEKUSEPT PULVER CLASSIC. 112613E : Orvosi műszer-fertőtlenítőszer

1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása SEKUSEPT PULVER CLASSIC. 112613E : Orvosi műszer-fertőtlenítőszer BIZTONSÁGI ADATLAP Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével (453/2010) Európa SEKUSEPT PULVER CLASSIC Változat 1 1. SZAKASZ Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás

Részletesebben

Szükséghelyzet esetén : ETTSz: 1096 Budapest Nagyvárad tér 2 +36-80 / 20-11-99 (Zöld szám), +36-1 / 476-64-00

Szükséghelyzet esetén : ETTSz: 1096 Budapest Nagyvárad tér 2 +36-80 / 20-11-99 (Zöld szám), +36-1 / 476-64-00 1. A TERMÉK ÉS A GYÁRTÓ/FORGALMAZÓ AZONOSÍTÁSA Terméknév : Diesel adalék, Diesel cetánszám növelő (359565) Kiszerelés: 125 ml W56817 - Diesel Cetane +Plus+ A termék jellege és alkalmazása: Gyártó : Importáló

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. Bizalmas Bizalmas - Bizalmas - -

BIZTONSÁGI ADATLAP. Bizalmas Bizalmas - Bizalmas - - BIZTONSÁGI ADATLAP 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA: KEMLER GÁZPALACKOK (GÁZKEVERÉK) Termék kód: - 1.1. Felhasználás (ipari, foglakozásszerű, magán): Az anyag/készítmény szerepe:

Részletesebben

Gyári szám: MEDICOR Elektronika Zrt. 5.695.0056.00.9a

Gyári szám: MEDICOR Elektronika Zrt. 5.695.0056.00.9a Gyári szám: Értékesítés dátuma: Aláírás/PH. MEDICOR Elektronika Zrt. Köszönjük, hogy az AD-2100 típusú elektronikus masszírozót választotta. A készülék rendeltetésszerû használata érdekében kérjük, a használat

Részletesebben

Elsősegélynyújtás veszélyes anyagok okozta sérülés esetén

Elsősegélynyújtás veszélyes anyagok okozta sérülés esetén Tyahur Szilvia Elsősegélynyújtás veszélyes anyagok okozta sérülés esetén A követelménymodul megnevezése: Általános gépészeti munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi feladatok A követelménymodul száma:

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP (veszélyes készítményekhez) Cím H-2657 Tolmács, Arany J. u. 2.

BIZTONSÁGI ADATLAP (veszélyes készítményekhez) Cím H-2657 Tolmács, Arany J. u. 2. A kiállítás kelte: 2012.09.19. BIZTONSÁGI ADATLAP (veszélyes készítményekhez) 1. Az anyag / keverékek és a vállalat / vállalkozás azonosítása Termékazonosító A készítmény neve Alkonek B Termékszáma - Az

Részletesebben

Leukémia (fehérvérûség)

Leukémia (fehérvérûség) Leukémia (fehérvérûség) Leukémia - fehérvérûség A leukémia a rosszindulatú rákos megbetegedések azon formája, amely a vérképzõ sejtekbõl indul ki. A leukémia a csontvelõben lévõ éretlen és érettebb vérképzõ

Részletesebben

VESZÉLY. Elkészítés időpontja: 2010. november 29. Felülvizsgálat időpontja: 2014. június 18. Verziószám: 2

VESZÉLY. Elkészítés időpontja: 2010. november 29. Felülvizsgálat időpontja: 2014. június 18. Verziószám: 2 B I ZTONSÁGI ADATLAP 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító CAS-szám: 7790-94-5 EU-szám: 232-234-6 Index-szám: 016-017-01 REACH-regisztrációs szám: 01-2119454163-45-0001

Részletesebben

WHITE SPIRIT 1050 (Lakkbenzin 1050) 1/6 BIZTONSÁGI ADATLAP

WHITE SPIRIT 1050 (Lakkbenzin 1050) 1/6 BIZTONSÁGI ADATLAP 1/6 BIZTONSÁGI ADATLAP A magyar változat kiállításának kelte: 2008.08.08. Aktualizálás kelte: 2012.12.02. 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT / VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító (anyag/keverék

Részletesebben

Biztonsági Adatlap 1907/2006/EK szerint Finish Quantum Power&Pure tabletta

Biztonsági Adatlap 1907/2006/EK szerint Finish Quantum Power&Pure tabletta 1.SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító A termék neve Biztonsági adatlap száma D81065731 Formula# #8036111 Terméktípus gépi mosogatószer Felhasználó lakosság 1.2.

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. Fertix fehérítőszer citrom illattal

BIZTONSÁGI ADATLAP. Fertix fehérítőszer citrom illattal Fertix 1/6 Verziószám: 2 BIZTONSÁGI ADATLAP veszélyes készítményhez 1. A készítmény azonosítása Fertix fehérítőszer citrom illattal A készítmény neve: Fertix fehérítőszer Felhasználási terület: tisztítás,

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Biztonsági adatlap az 1907/2006/EK rendelet II. melléklete szerint. ártalmas

BIZTONSÁGI ADATLAP Biztonsági adatlap az 1907/2006/EK rendelet II. melléklete szerint. ártalmas BIZTONSÁGI ADATLAP Biztonsági adatlap az 1907/2006/EK rendelet II. melléklete szerint 1. SZAKASZ Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: KLEEN-FLO 637. BELSŐ MOTORMOSÓ

Részletesebben

MG 148. H Shiatsu masszázsöv Használati útmutató

MG 148. H Shiatsu masszázsöv Használati útmutató MG 148 H H Shiatsu masszázsöv Használati útmutató Beurer GmbH Söflinger Str. 218 89077 Ulm, Germany Tel.: +49 (0)731 / 39 89-144 Fax: +49 (0)731 / 39 89-255 www.beurer.de Mail: kd@beurer.de Tisztelt Vásárlónk!

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása. 2. SZAKASZ: Veszélyesség szerinti besorolás A91A00772A HU

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása. 2. SZAKASZ: Veszélyesség szerinti besorolás A91A00772A HU Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével Magyarország 1.1 Termékazonosító Terméknév Termék kód A11A01983 Termék leírás 2 x 2 ml BIZTONSÁGI ADATLAP 1. SZAKASZ Az anyag/keverék

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP készült a 1907/2006/EK és a 453/2010/EU rendelet szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP készült a 1907/2006/EK és a 453/2010/EU rendelet szerint BIZTONSÁGI ADATLAP készült a 1907/2006/EK és a 453/2010/EU rendelet szerint 1. szakasz: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: METABOND 1.5 HI-TECH ZSÍR METABOND 1.5

Részletesebben

VERATEMP+ ÉRINTÉSNÉLKÜLI KLINIKAI HŐMÉRŐ. Használati útmutató

VERATEMP+ ÉRINTÉSNÉLKÜLI KLINIKAI HŐMÉRŐ. Használati útmutató VERATEMP+ ÉRINTÉSNÉLKÜLI KLINIKAI HŐMÉRŐ Használati útmutató Magyarországi forgalmazó és Szerviz: Scart Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 1135 Budapest, Szent László út 95. Tel./Fax: +36 1 329-3505 Mobil:

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP készült a 1907/2006/ és a 453/2010/EK rendelet szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP készült a 1907/2006/ és a 453/2010/EK rendelet szerint PC Oxol Extra fertőtlenítő 1/6 BIZTONSÁGI ADATLAP készült a 1907/2006/ és a 453/2010/EK rendelet szerint 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: PC Oxol Extra

Részletesebben

Mr. MUSCLE TŰZHELYTISZTÍTÓ

Mr. MUSCLE TŰZHELYTISZTÍTÓ 1/7. oldal Mr. Muscle tűzhelytsztító 1. A készítmény neve: Mr. MUSCLE TŰZHELYTISZTÍTÓ Gyártó cég neve: Cím: S.C.Johnson Europlant BV Mijdrecht, Holland Forgalmazó/Importáló cég neve: Cím: 1124 Budapest,

Részletesebben

Használat Autóápolás foglalkozásszerű és lakossági felhasználásra

Használat Autóápolás foglalkozásszerű és lakossági felhasználásra 1. Anyag-/készítmény- és cégmegnevezés Termék kereskedelmi neve Cikkszám: 301100-540/301100-480/301505/301905 Használat Autóápolás foglalkozásszerű és lakossági felhasználásra Gyártó/szállító adatai: Sonax

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Elosalic kenőcs BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Elosalic

Részletesebben

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Röviden a szívinfarktusról

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Röviden a szívinfarktusról 1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037 Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél Röviden a szívinfarktusról Teendők szívinfarktus esetén Kiadó: Gönc Város Önkormányzata

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP készült az 1907/2006/EK és az 1272/2008/EK és a 2015/830/EU rendelet szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP készült az 1907/2006/EK és az 1272/2008/EK és a 2015/830/EU rendelet szerint 1/6 TRANS BETON BIZTONSÁGI ADATLAP készült az 1907/2006/EK és az 1272/2008/EK és a 2015/830/EU rendelet szerint 1. szakasz: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító:

Részletesebben

Johnson Raid molyriasztó gél levendula olajjal

Johnson Raid molyriasztó gél levendula olajjal 1/6. oldal Johnson Raid molyriasztó gél levendula olajjal 1. A készítmény neve: Johnson Raid molyriasztó gél levendula olajjal Gyártó cég neve: Zobele Cím: Italy Forgalmazó/Importáló cég neve: S.C.Johnson

Részletesebben

Szükséghelyzet esetén : ETTSz: 1096 Budapest Nagyvárad tér 2 +36-80 / 20-11-99 (Zöld szám), +36-1 / 476-64-00

Szükséghelyzet esetén : ETTSz: 1096 Budapest Nagyvárad tér 2 +36-80 / 20-11-99 (Zöld szám), +36-1 / 476-64-00 1. A TERMÉK ÉS A GYÁRTÓ/FORGALMAZÓ AZONOSÍTÁSA Terméknév : Műszerfalápoló spray (UNIX: 359680) W53529 Pearl's Cockpit Spray (Aerosol) Kiszerelés: 300 ml A termék jellege és alkalmazása: Gyártó : Importáló

Részletesebben

Frissítés dátuma : 13.04.2015 Változat : 1.0.0 Nyomtatás dátuma : 2015.04.20. Vouch-No. : 10881

Frissítés dátuma : 13.04.2015 Változat : 1.0.0 Nyomtatás dátuma : 2015.04.20. Vouch-No. : 10881 1.SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt 1.2 felhasználása Releváns azonosított

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Olanzapine Glenmark Europe 5 mg szájban diszpergálódó tabletta Olanzapine Glenmark Europe 10 mg szájban diszpergálódó tabletta Olanzapine Glenmark Europe

Részletesebben

MANUÁLTERÁPIA (MANUÁLIS MEDICINA) FEKETE SZABOLCS - 2016

MANUÁLTERÁPIA (MANUÁLIS MEDICINA) FEKETE SZABOLCS - 2016 MANUÁLTERÁPIA (MANUÁLIS MEDICINA) FEKETE SZABOLCS - 2016 MANUÁLTERÁPIA A manuális medicinát, különösen annak un. Manipulációs kezeléseit csakis e téren képzett orvos végezheti. Ugyanakkor a természetgyógyásznak

Részletesebben

készült az 1907/2006/EK és a 453/2010/EK rendelet szerint

készült az 1907/2006/EK és a 453/2010/EK rendelet szerint 1/5 Verzió: 1.0 B I Z T O N S Á G I A D A T L A P készült az 1907/2006/EK és a 453/2010/EK rendelet szerint 1. Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: SZIVÁRVÁNY HÁZTARTÁSI

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása A készítmény neve: Alkalmazás: Gyártó/forgalmazó: Felelős személy: Brado Club penészölő spray penész elleni tisztítószer Florin Vegyipari és

Részletesebben

kiállítás kelte: 1997.07.29. módosítás kelte: 2015.05.05. 10. verzió

kiállítás kelte: 1997.07.29. módosítás kelte: 2015.05.05. 10. verzió A Brilliance Ipari Tisztítószer Gyártó Kft. ÁNTSZ száma: 12932/1998 A termék bejelentési számai: OKBI: KBSzF-1131-9/2012 OÉTI: 1926-4/98 1. AZ ANYAG / KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG / VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA

Részletesebben

MaxBrillance univerzális zsíroldó 5 liter Készült:2012. február 18. Változat: 1.0 BIZTONSÁGI ADATLAP

MaxBrillance univerzális zsíroldó 5 liter Készült:2012. február 18. Változat: 1.0 BIZTONSÁGI ADATLAP Készült:2012 február 18 Változat: 10 BIZTONSÁGI ADATLAP MaxBrillance univerzális zsíroldó 5 liter 1907/2006/EK és a 453/2010/EK rendelet szerint 1 SZAKASZ: AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA

Részletesebben

Biztonsági adatlap TERMÉKCÍMKE

Biztonsági adatlap TERMÉKCÍMKE Termék: GENLUB TDX Oldal: 1/6 TERMÉKCÍMKE CÍMKÉZÉS (szavatossági vagy CE jelölés) Kockázati R mondatok: Biztonsági tanácsok: SZÁLLÍTÁSI CÍMKÉZÉS Érintett R-52/53 Vízi szervezetekre mérgező, vízi környezetben

Részletesebben

ALL ÁPOLÓ ÉS TISZTÍTÓSZER

ALL ÁPOLÓ ÉS TISZTÍTÓSZER BIZTONSÁGI ADATLAP 1/3 A kiállítás kelte: 2001. április 20. 1. A készítmény neve: ARMOR ALL ÁPOLÓ ÉS TISZTÍTÓSZER Termékleírás: műanyag, gumi, vinil, kikészített bőr és réteges fa egyszerű és biztonságos

Részletesebben

Használat Autóápolás foglalkozásszerű és lakossági felhasználásra

Használat Autóápolás foglalkozásszerű és lakossági felhasználásra 1. Anyag-/készítmény- és cégmegnevezés Termék kereskedelmi neve Cikkszám: 312100 Használat Autóápolás foglalkozásszerű és lakossági felhasználásra Gyártó/szállító adatai: Sonax GmbH & Co. KG Cím: D-86633

Részletesebben

hatályos: 2011.06.30-2015.01.02

hatályos: 2011.06.30-2015.01.02 37/2011. (VI. 28.) NEFMI rendelet a mentésrıl szóló 5/2006. (II. 7.) EüM rendelet és a betegszállításról szóló 19/1998. (VI. 3.) NM rendelet módosításáról 1 hatályos: 2011.06.30-2015.01.02 Az egészségügyrıl

Részletesebben

MESTER Zsindely Ragasztó és Tömítő

MESTER Zsindely Ragasztó és Tömítő (Az 1907/2006/EK és az 1272/2008/EK rendelet szerint) oldal 1 / 6 Verziószám: 2013/01 A biztonsági adatlap elkészítésének kelte: 2013. július 1. Felülvizsgálat kelte: - Az előző verzió hatályon kívül helyezésének

Részletesebben

TEHO Ikkunamaali (Window Paint) 1/7 BIZTONSÁGI ADATLAP

TEHO Ikkunamaali (Window Paint) 1/7 BIZTONSÁGI ADATLAP TEHO Ikkunamaali (Window Paint) 1/7 BIZTONSÁGI ADATLAP Az előző magyar változat kiállításának kelte: 2008.11.14. Aktualizálás kelte: 2013.05.23. (2.változat) 1. A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT / VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA

Részletesebben

1.) A keverék és a vállalat azonosítása:

1.) A keverék és a vállalat azonosítása: HungaroChemicals Kft. 1/10 HC-DPE BIZTONSÁGI ADATLAP Összhangban van az 1907/2006/EK rendelet (REACH), II. mellékletével A kiállítás kelte: 2001.12.11. 1.) A keverék és a vállalat azonosítása: 1.1. Keverék

Részletesebben

B I ZTONSÁGI ADAT L AP (1907/2006/EK és a 44/2000. (XI I.27.) EüM rendelet szerint)

B I ZTONSÁGI ADAT L AP (1907/2006/EK és a 44/2000. (XI I.27.) EüM rendelet szerint) B I ZTONSÁGI ADAT L AP (1907/2006/EK és a 44/2000. (XI I.27.) EüM rendelet szerint) 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA: Termék kód: 00534 1.1. Felhasználás (ipari, foglakozásszerű,

Részletesebben

Biszfenol-Adiglicidil-éter gyanta 25068-38-6 500-033-5-60 < Xi 34/36/38-42/43 B komponens Poliamidpolimerkaptán - - - 80 < C 34-42/43

Biszfenol-Adiglicidil-éter gyanta 25068-38-6 500-033-5-60 < Xi 34/36/38-42/43 B komponens Poliamidpolimerkaptán - - - 80 < C 34-42/43 BIZTONSÁGI ADATLAP (1272/2008/EK rendelet szerint) 1. Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: Termékkód: S-211 Termék megnevezése: 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelő

Részletesebben

Reagens vízvizsgálatra. AMMÓNIA tabletta reagens (CombiPack 517 611) Ammónia No.1 reagens (512 580)

Reagens vízvizsgálatra. AMMÓNIA tabletta reagens (CombiPack 517 611) Ammónia No.1 reagens (512 580) BIZTONSÁGI ADATLAP Reagens vízvizsgálatra 91/155 EEC szerint AMMÓNIA tabletta reagens (CombiPack 517 611) Ammónia No.1 reagens (512 580) 1 Termék és gyártó Termék neve : Ammónia No.1 tabletta Termékkód

Részletesebben

MSDS Töltést elősegítő folyadék 1/5 Verzió: 1.0 HU Készült: 2009. 01. 21. Utolsó nyomtatás: 2009. 01. 27. BIZTONSÁGI ADATLAP

MSDS Töltést elősegítő folyadék 1/5 Verzió: 1.0 HU Készült: 2009. 01. 21. Utolsó nyomtatás: 2009. 01. 27. BIZTONSÁGI ADATLAP MSDS Töltést elősegítő folyadék 1/5 Verzió: 1.0 HU BIZTONSÁGI ADATLAP készült a 1907/2006/EK rendeletnek megfelelő en 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása Töltést elősegítő folyadék

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Flixonase szuszpenziós orrspray flutikazon-propionát

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Flixonase szuszpenziós orrspray flutikazon-propionát Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Flixonase szuszpenziós orrspray flutikazon-propionát Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót,

Részletesebben

IBIS QVAT 1/5 Verziószám: 4.0 HU Készült: 2013. január 21. BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. szakasz: ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA

IBIS QVAT 1/5 Verziószám: 4.0 HU Készült: 2013. január 21. BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. szakasz: ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA IBIS QVAT 1/5 Verziószám: 4.0 HU BIZTONSÁGI ADATLAP k é s z ü l t a z 1 9 0 7 / 2 0 0 6 / E K é s a 4 5 3 / 2 0 1 0 / E K r e n d e l e t n e k m e g f e l e l ő e n 1. szakasz: ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS

Részletesebben

A veszélyes anyagok veszélyeire/kockázataira utaló R mondatok

A veszélyes anyagok veszélyeire/kockázataira utaló R mondatok A veszélyes anyagok veszélyeire/kockázataira utaló R mondatok 1 Száraz állapotban robbanásveszélyes 10 Kismértékben tűzveszélyes. 11 Tűzveszélyes. 12 Fokozottan tűzveszélyes. 13 14 Vízzel hevesen reagál.

Részletesebben

*1.) Szakasz: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása:

*1.) Szakasz: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása: HungaroChemicals Kft. 1/14 FF CIP S BIZTONSÁGI ADATLAP Összhangban van az 1907/2006/EK rendelet (REACH) és a 2015/830/EU rendelettel A kiállítás kelte: 2010.12.06. *1.) Szakasz: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 2. A VESZÉLYEK AZONOSÍTÁSA** A többszörösen módosított 44/2000. (XII. 27.) EüM rendelet értelmében veszélyes keverék.

BIZTONSÁGI ADATLAP. 2. A VESZÉLYEK AZONOSÍTÁSA** A többszörösen módosított 44/2000. (XII. 27.) EüM rendelet értelmében veszélyes keverék. BIZTONSÁGI ADATLAP A biztonsági adatlap kiadásának dátuma: 2003. június 26. Felülvizsgálva: 2009. december 14. 1. A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT AZONOSÍTÁSA** A keverék neve: A keverék felhasználása: Hidrogén-peroxidot

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. - Semmi. 583 87 69-01 (1L), 583 87 69-02 (0,1L) 07-március-2013

BIZTONSÁGI ADATLAP. - Semmi. 583 87 69-01 (1L), 583 87 69-02 (0,1L) 07-március-2013 BIZTONSÁGI ADATLAP 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Keverék kereskedelmi neve vagy megnevezése Regisztrációs szám Szinonímák Termék kódja A kiadás

Részletesebben