Rebekka. Sára. Izsák. Ábrahám Ézsau. Aszenáthh. Bilhah. Dán N a ft a l i. Manassze. Efraim. Benjamin. Ráchel. József. Zebulón. Isszakár.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Rebekka. Sára. Izsák. Ábrahám Ézsau. Aszenáthh. Bilhah. Dán N a ft a l i. Manassze. Efraim. Benjamin. Ráchel. József. Zebulón. Isszakár."

Átírás

1 EXODUS

2 Ábrahám Ézsau Izsák Sára Rebekka Jákob/Izrael Zilpah Gád Ásher Lea Rúben Simon Lévi Júda Isszakár Zebulón Ráchel Bilhah Benjamin Dán N a ft a l i József Aszenáthh Efraim Manassze

3 Az Egyiptomból való szabadulás BEVEZETŐ AZ EXODUS SZABADULÓSZOBÁHOZ ÍRTA: DR. LUKÁCS OTTILIA A segédanyag elkészítése az MTA tantárgy-pedagógiai Kutatási Program ( ) támogatásával valósult meg.

4 Az egyiptomi szolgaságból való szabadulás Izrael Isten választott népévé válásának első nagy momentuma, melyet a Kivonulás könyvének első tizenöt fejezete mutat be. Ennek az eseménynek két kiemelt szerepe van: egyrészt összekapcsolja az ősatyák vagy pátriárkák történetét és Izrael, mint nép történetét, másrészt bemutatja Isten és Izrael közös történetének kezdetét. A történet kulcskérdései a következők: hogyan és miért kerültek Izrael fiai Egyiptomba? Miért gondolta úgy az ÚR, hogy kiszabadítja őket onnan? Hogyan történik a kiszabadítás? Mi történik utána a kiszabadított néppel? A pátriárkák: Ábrahám, Izsák és Jákob Az egyiptomi szolgaságot közvetlenül a pátriárkák Ábrahám, Izsák és Jákob története előzi meg, melyet a Teremtés könyvéből ismerhetünk meg (Ter 12-50). Ábrahám Háránban él (Észak-Mezopotámia, ma Irak), mikor az ÚR arra szólítja, hogy hagyja el szülőhelyét, rokonait, földjét és menjen arra a helyre, amit Ő mutat majd neki. Isten három ígéretet tesz Ábrahámnak cserébe az engedelmességért: (1) a föld, azaz Kánaán ígéretét, (2) az utódok ígéretét, vagyis a gyermektelen 75 éves Ábrahámnak fia születik, mely által nagy néppé válik, (3) valamint az áldás ígéretét, melyben Ábrahám által nyer áldást a föld minden más népe (Ter 12,1-4). E három ígéretet nevezzük Isten üdvözítő tervének, vagy programjának 1, melyre a Szentírás további részei épülnek. Ábrahám, feleségével, Sárával és unokaöcsével, Lóttal el is indul. Ezzel kezdetét veszi az pátriárkák vándorlásának története, melynek helyszíne Kánaán és Egyiptom területe. Az első ígéreteket Isten Ábrahámmal kötött szövetségével is megerősíti, mely két kiemelt ígéretet foglal magában: a megsokasított utódokét, melyeknek Ábrahám atyja lesz és Kánaán földjének ígéretét, melyet Ábrahámnak és 1 Jean-Louis Ska, Introduction to Reading the Pentateuch, trans. Pascale Dominique (Winona Lake, IN: Eisenbrauns, 2006), 23.

5 utódainak ad örökre (Ter 15 és Ter 17). A történet a második pátriárkával, Ábrahám fiával, Izsákkal és feleségével, Rebekával folytatódik, majd az ők két fiával, Ézsauval és Jákobbal (Ter 21-37). Jákobnak tizenkét fia születik: Rúben, Simon, Lévi, Júda, Dán, Naphtali, Gád, Ásher, Isszakár, Zebulon, József és Benjamin. Tőlük származik majd Izrael tizenkét törzse. Itt meg kell még említeni, hogy Isten, miután egész éjszaka küzdött Jákobbal, az Izrael nevet adja neki, ami a népies értelmezés szerint azt jelenti, hogy Jákob erősnek mutatkozott Istennel szemben (Ter 32,23-31). 2 A pátriárkák, mint Izrael ősatyái, nagyon fontos szerepet töltenek be az ókori Izrael mind vallási mind etnikai önmeghatározásában. Ez különösen is központi szerepet kap a Kivonulás könyvében, ami beszámol arról, hogy hogyan válik a pátriárkák nagy családja Isten választott népévé. A legkiemelkedőbb formula talán az, ahogyan Isten meghatározza magát Mózes és az Egyiptomban ragadt nép számára: Ábrahám, Izsák és Jákob Istene vagyok. 2 Az Izrael név jelentése: Isten mutatkozzék erősnek-állhatatosnak. Francis Brown, S.R. Driver, and Charles A. Briggs, The Brown-Driver-Briggs Hebrew and English Lexicon with An Appendix Containing the Biblical Aramaic (Hendrickson Publishers, 2008).

6 Jákob fiai Egyiptomban A pátriárkák története Jákob/Izrael legkedvesebb fiával, Józseffel folytatódik (Ter 37-50), aki hasonlóan a bibliai hősök történeteihez (Dániel, Eszter, Mardokeus, Tobit), elkerül otthonától és idegen uralkodó udvarában Isten segítségével legyőzi a nehézségeket és megmenti családját, népét. József különleges álmai és Jákob József iránti különös szeretete féltékennyé teszi fivéreit. Egy alkalommal Jákob elküldte Józsefet, hogy hírt hozzon a testvéreiről, akik a mezőn Jákob juhait legeltették. A fivérek elhatároztak, hogy megölik Józsefet, de bátyjuk, Rúben közbeavatkozására, úgy döntöttek, hogy az éppen arra járó midiánita/izmaelita keres-

7 kedő karavánnak eladják. Fogták tehát Józsefet és húsz ezüstért eladták a kereskedőknek. A karaván Egyiptomba tartott, odaérve tovább adták Józsefet Potifárnak, a fáraó egyik kincstárnokának (Ter 37 és Ter 39). József rátermettsége miatt hamar Potifár intézője lesz (Ter 39), majd Istentől kapott álomfejtő képessége és bölcsessége miatt híre eljut a fáraóig, aki Egyiptom egész földje fölé rendelte őt (Ter 41,41). A fáraó álma a Nílusból kijövő hét szép tehénről, illetve a hét csúnya és sovány tehénről talán a leghíresebb álom, melynek megfejtésével József megmenti nem csupán Egyiptom népét az éhhaláltól, hanem otthon maradt családját is (Ter 41). A hét szép tehén, hét gazdag évet jelent, ill. a hét sovány tehén az gazdag évet követő hét szegény, szűk évet jelenti. A hét termésben gazdag év során az egyiptomiak beosztották a termést és fölöslegüket elraktározták a hét nehéz, termésben szegény évre, melyre Józsefnek köszönhetően felkészültek. Időközben a szomszédos vidékek lakói, mint Jákob és fiai Kánaánban, nem tudva a fáraó álmáról, nem készülhetettek fel a hét nehéz évre. Jákob ezért elküldi fiait Egyiptomba, hogy ott vásároljanak gabonát. József, mivel a fáraó Egyiptom egész földje fölé rendelte, ő adja el a gabonát az odaérkező kereskedőknek, akik között egy napon felismeri testvéreit. A testvérek másodszor is eljönnek gabonát vásárolni, mely során egy csellel József felfedi kilétét testvérei előtt. A József által vára várt kiengesztelődés után a testvérek visszatérnek Kánaán földjére, ahol hírül adják Jákobnak, hogy legkedvesebb fia, József életben van. Az apjuk házába hazatérő testvérek átadják a fáraó és József meghívását, melyet ő elfogadva egész házanépével leköltözik Egyiptomba (Ter 42-47). Isten ígéretet tesz Jákobnak, hogy velük megy Egyiptomba és ott nagy néppé teszi Jákob/Izrael családját (Ter 46,3-4). Izrael történetének következő szakaszát a Kivonulás Könyve mutatja be. Jákob/Izrael fiainak újabb és újabb nemzedékei nőnek fel Egyiptomban de az új fáraók nem ismerték Józsefet és egyiptomi tetteit. Így a lassan már néppé terebélyesedett nagy család egyre rosszabbul él Egyiptom földjén, mert a fáraó népként már féltékeny az egyre növekvő közösségre. A fáraó rabszolgamunkára kényszeríti őket és elrendeli, hogy minden fiúgyermeket öljenek meg és csak a lányok nőjenek fel.

8 Mózes és Áron Az egyiptomi tartózkodás ideje alatt Isten Ábrahámnak tett ígéretének első fele beteljesül azzal, hogy Jákob/Izrael családja megsokasodik és néppé válik. A földhöz kapcsolódó ígéret beteljesülése azonban még várat magára. Ehhez Isten Mózest használja fel, aki csodálatos módon elkerüli a megölt fiúgyermekek sorsát: anyja nádkosárba rejti a Nílus menti nádasba és a fáraó lánya megtalálja. 3 Mózes lánytestvére távolról figyeli az eseményeket, míg végül segít a fáraó leányának dajkát találni maga Mózes édesanyjának személyében. Így Mózest a fáraó lánya saját fiának tekinti. A fáraó udvarába kerülve Mózes, Józsefhez hasonlóan népe védelmére kel, melyben odáig jut, hogy megöl egy egyiptomi munkafelügyelőt, akik sanyargatják egyik zsidó testvérét (Kiv 1-2). Emiatt menekülnie kell Midián földjére, ahol letelepedve pásztor lesz. Apósa, Jetró juhait őrizve Isten az égő csipkebokorból megszólítja Mózest, megbízva azzal a feladattal, hogy kivezesse Izrael fiait az Egyiptomi szolgaságból: Az Úr pedig így szólt: Láttam Egyiptomban élő népem nyomorúságát és hallottam a munkafelügyelőkre vonatkozó panaszát; igen, ismerem szenvedését. Azért szálltam le, hogy kiszabadítsam az egyiptomiak hatalmából, és hogy kivezessem arról a földről egy szép, tágas országba, egy tejjel-mézzel folyó országba, a kánaániak, a hettiták, az amoriták, a periziták, a hivviták és a jebuziták területére. Most tehát Izrael fiainak a kiáltása felhatolt hozzám, és láttam a gyötrelmet is, amellyel az egyiptomiak kínozzák őket. Ezért menj, elküldelek a fáraóhoz, hogy népemet, Izrael fiait kivezesd Egyiptomból. (Kiv 3,7-10) 3 Mózes nevének jelentését a népies etimológia a mashah kihúzni héber igére vezeti vissza. Fontos azonban megjegyezni, hogy a Mose, melynek jelentése születni, gyakori egyiptomi nevekben Ptah-mose, Thut-mose, Ra-mose stb. Vö. John J. Collins, An Introduction to the Hebrew Bible, Third Edition (Minneapolis, MN: Fortress Press, 2018), 111. Michael D. Coogan, The Old Testament: A Historical and Literary Introduction to the Hebrew Scriptures (Oxford, New York: Oxford University Press, 2006), 87.

9 Isten megjelenése az égő csipkebokornál Izrael történetének kulcsfontosságú pillanata: Isten először árulja el nevét Izrael népének - Én az vagyok, aki vagyok (ehyeh asher ehyeh)... YHWH (ÚR), atyáitok Istene, Ábrahám Istene, Izsák Istene, Jákob Istene (Kiv 3,14-15), újra megerősítve a korábban tett ígéreteit: nagy néppé lesz Izrael népe, az ÚR szövetséget köt velük és nekik adja Kánaán földjét lakóhelyül. Az egész történet főszereplője Mózes, aki lényegében Isten és Izrael népe között közvetít. Mózes közvetlen segítője lesz testvére Áron, akivel együtt mennek a fáraóhoz, hogy rávegyék, engedje haza Izrael fiait az Ígéret földjére, Kánaánba. Mindketten lévi törzséból származó férfiak, Mózes 80 éves volt, Áron meg 83, mikor Isten megbízza őket ezzel a nagy feladattal (Kiv 4-7).

10 Szabadulás Egyiptomból A TÍZ CSAPÁS A fáraó megtagadja, hogy elengedje Izrael fiait és még jobban megnehezíti sorsukat, akikért Mózes és Áron, az ÚR parancsát teljesítve vállalják, hogy közvetítők legyenek Izrael népe és a fáraó között. Bár többször is találkozik a fáraó Mózessel és Áronnal, kitart amellett, hogy nem engedi el Izrael népét Egyiptomból. Az ÚR ezért csapásokat küld Egyiptom földjére, melyet a bibliai hagyományban tíz csapásként ismerünk (Kiv 7,8-12). A csapások előtt mindig elmegy Mózes és Áron a fáraóhoz, figyelmezteti őt, aki minden figyelmeztetés ellenére sem enged a kérésnek. Az ÚR parancsára akkor Mózes vagy Áron felemeli botját és előidézi a csapást. A csapások megtörténte után, a fáraó kéri Mózest és Áront, hogy szabadítsák meg az országot a csapástól és cserébe megígéri, hogy elengedi Izrael fiait. Mózes és Áron engedelmeskedik neki, de miután elmúlik a veszély a fáraó nem tartja be ígéretét, aminek a következménye egy újabb, súlyosabb csapás. A tíz csapás tehát a következő: 1. A Nílus és Egyiptom minden vize vérré változik, mely következtében elpusztulnak vízben benne élő halak és a víz ihatatlanná válik (Kiv 7,14-25) 2. Békák lepik el a Nílus és Egyiptom minden vízét (Kiv 7,26-29) 3. Szúnyoggá változik Egyiptom pora és a szúnyogok ellepik Egyiptomot (Kiv 8,12-15) 4. Bögölyök lepik el Egyiptom minden lakóját (Kiv 8,16-28) 5. Dögvész által pusztul el Egyiptom minden állata (Kiv 9,1-7) 6. Fekély: Mózes és Áron egy marék hamut az ég fele szor, mer porrá változik Egyiptom felett fekélyeket okozva minden emberen és állaton (Kiv 9,8-12) 7. Jégeső: hatalmas vihar, villámcsapás és pusztító erejű jégeső sújtja Egyiptomot, mely elpusztít minden embert és állatot, aki a mezőn tartózkodott, valamint a vetést és a fákat (Kiv 9,13-35)

11 8. Sáskák: a jégeső után, sáskák lepik el Egyiptomot, melyek mindent megesznek, elpusztítanak, ami a jégeső után megmaradt (Kiv 10,1-20) 9. Sötétség: három napig sűrű sötétség száll Egyiptomra, ami következtében senki nem mozdulhat helyére, senki nem látja a társát (Kiv 10,21-28) 10. Elsőszülöttek halála: az utolsó csapás összekapcsolódik a Pesach (= az ÚR átvonulása) eseményével az elindulások utolsó éjszakáján, mely során Egyiptom minden elsőszülöttje, a fáraó trónörökösétől kezdve minden elsőszülött állatig elpusztul (Kiv 11, ) A PESACH/HÚSVÉT ÉJSZAKÁJA A szabadulás eseményének legkiemelkedőbb eseménye a Pesach éjszakája, amit a megszabadult nép húsvét ünnepeként évről évre megünnepel visszaemlékezve Isten csodálatos tetteire, a jelekre, melyek által megszabadultak a fogságból és elindulhattak a Kánaán földjére, amit már Ábrahámnak megígért az ÚR Isten. Erre vonatkozóan Mózes és Áron közvetíti a nép felé Isten rendelkezését: (1) a kivonulás hónapját tekintsék az év első hónapjának (niszán hónap), (2) mindenki szerezzen egy hibátlan, hím egy éves bárányt (vagy kecskét) a sze-

12 mélyek számának megfelelően családonként vagy két családként és tartsák niszán hónap 14. napjáig, (3) niszán hónap 14. és 15. estéjei között vágják le, (4) vegyenek a véréből és kenjenek belőle annak a háznak a két ajtófélfájára és szemöldökfájára, amelyben elfogyasztják megjelölve ezáltal a házat, (5) a bárány húsát tűzön süssék meg és még azon éjszakán fogyasszák el kovásztalan kenyérrel és keserű salátával, ha marad belőle, másnap tűzön égessék el. Továbbá nagyon fontos, a pesach/húsvéti vacsora elfogyasztásának módja: Izrael fiainak dereka legyen felövezve, saru a lábukon, bot a kezükben, és sietve egyék, mert az ÚR éjfélkor átvonul Egyiptomon és megsemmisítő csapást mér minden elsőszülöttre azokból a házakból, melyek nincsenek megjelölve és lakói nem készítették el a húsvéti vacsorát (Kiv 12,1-14). Izrael fiai tulajdonképpen a báránnyal váltják meg elsőszülött fiaikat és elsőszülött állataikat, ezáltal válik a húsvét/pesach ünnepe egyiptomi szabadulásuk jelévé: Ha fiad a jövőben megkérdezi, hogy ez miért van, ezt feleld neki: az Úr erős kézzel hozott ki minket Egyiptomból, a szolgaság házából. Mert amikor a fáraó makacsul ellenállt, és nem bocsátott el bennünket, az Úr megölt minden elsőszülöttet Egyiptomban, az emberekét is, az állatokét is. Azért szentelem az Úrnak mind, ami anyja méhét megnyitja, ha az hímnemű. Ezért váltom meg fiaim közül is az elsőszülöttet. Olyan legyen ez számodra, mint egy jel a tenyereden vagy egy emlékeztető jegy a homlokodon, hogy az Úr erős kézzel hozott ki minket Egyiptomból. (Kiv 13,14-16) Pesach éjszakája után elmenekülhetnek végre Izrael fiai Egyiptomból. Elindulásuk kezdetétől velük volt az Úr Isten a szöveg néhol Isten angyaláról beszél (pl. Kiv 14,19-20), és napközben felhőoszlopban haladt előttük, mutatva az utat, éjszaka meg tűzoszlop haladt előttük, hogy világítson menekülő népnek (Kiv 13,21-22). Azonban a pusztai vándorlásuk megkezdése előtt még át kell kelniük a Sás/Vörös-tengeren és meg kell szabadulniuk az őket üldöző egyiptomi seregektől.

13 A fáraó ahogy értesült menekülésről, mozgósította csapatait és üldözőbe vette Izrael fiait: mozgósított hatszáz válogatott harci szekeret, valamint az egyiptomiak összes szekerét mind kiváló katonákkal. A Sás/Vörös-tengernél Isten ismét egy csodával közbelépve megmenti a menekülő népet. A tíz csapás vagy csoda esetéhez hasonlóan, megparancsolja Mózesnek, hogy emelje fel botját, mely során kettéválik a tenger, ahol elindulhat a menekülő csoport. Az egyiptomiak seregei a szétvált tengernél üldözik tovább őket mikor a tengert túloldalára Mózes felemeli botját és a visszazúdoló víz pedig magával ragadja az üldöző sereget a hatszáz válogatott harci szekérrel együtt. Ezt nevezhetnénk akár az egyiptomiakat ért 11. csapásnak, mely során Izrael fiai megmenekültek és száraz lábbal keltek át a Sás/Vörös -tengeren (Kiv 14-15). A csapások mindig az egyiptomiakat sújtják, de Izrael fiai és Gósen földje, a terület, ahol élnek, megmenekül. A Kivonulás könyve a csapásokat jelekként és csodajelekként értelmezi és használja fel a szabadulás eseményének bemutatására. A csapások nem csupán az egyiptomiak számára jelek, hogy Isten hatalmát és mindenhatóságát, mindenek fölöttiségét megismerjék, hanem ugyanúgy jelek Izrael fiai számára is, hogy el merjenek indulni a szövetség útján, amit Isten ajánl nekik.

14 Az Isten követése nem teljesen magától értetődő Izrael számára: ők csupán a pátriárkák leszármazottai, a héberek, akik egyiptomi szolgasorsba jutottak, akik az éhínség elől Egyiptomba mentek és Gósen földjén telepedtek le, a legifjabb pátriárkának, Józsefnek köszönhetően. A Kivonulás könyve nem beszél közösségről, egységes hitet valló népről, csupán elmondja, hogy Izrael fiai termékenyek voltak, elszaporodtak, anynyira megsokasodtak és megerősödtek, hogy betöltötték az országot. (Kiv 1,7). Ábrahámhoz hasonlóan, Izrael népének is el kell indulni arról a helyről, ahol éppen tartózkodik, hogy Isten elvezethesse a régen megígért földre. Az ÚR szózatot intézett Mózeshez és ezt mondta neki: Én vagyok az ÚR (YHWH), Ábrahámnak, Izsáknak és Jákobnak Mindenható Isten (El Shadday) néven jelentem meg, és az ÚR (YHWH) nevet nem nyilatkoztattam ki nekik. De mivel szövetséget kötöttem velük, hogy vándorlásuk földjét, Kánaánt, amelyen jövevényként éltek, birtokul adom nekik, azért meghallgattam Izrael fiainak panaszát, akiket Egyiptomban szolgaságra vetettek és megemlékeztem szövetségemről. Ezért közöld Izrael fiaival: Én vagyok ÚR (YHWH), megszabadítalak benneteket attól a kényszermunkától, amellyel az egyiptomiak sanyargatnak, és kiszabadítalak abból a szolgaságból, amelyben fogva tartanak; mégpedig úgy, hogy megverem és keményen megbüntetem őket. Népemmé fogadlak benneteket és Istenetek leszek. Akkor majd megtudjátok, hogy én, az ÚR, az Isten szabadítottalak ki titeket az egyiptomiak szolgaságából. Azután elvezetlek arra a földre, amelyre megesküdtem Ábrahámnak, Izsáknak és Jákobnak, hogy nektek adom örökségül, én az ÚR. (Kiv 6,2-8) Az Egyiptomból történő kivonulás vagy szabadulás éppen azt meséli el, hogy miként vált a hatalmas néppé nőtt pátriárkák családja Isten választott népévé, hogyan kapcsolódik össze az ő történetük a pátriárkák történetével és hogyan teljesül általuk a pátriárkának tett isteni ígéretek. Amint láttuk, a

15 nagy néppé válásra vonatkozó isteni ígéret teljesül még Egyiptomban, ami még hátra van az Ígéret földjére való bevonulás és annak birtokba vétele. Izrael fiai mint nép Isten ígéretét követve elindul, hogy a pusztán áthaladva bevonulhasson arra a földre, amit az Úr Isten, atyáiknak, Ábrahámnak, Izsáknak és Jákobnak megígért. A pusztai vándorlás A Sás/Vörös-tengeren való átkelés után kezdetét veszi Izrael népének negyven éven át tartó pusztai vándorlása. Ez a hosszú időszak szükséges ahhoz, hogy Izrael fiai megismerjék Istent, Isten tervét velük, szövetségre lépjenek Istennel, megismerjék Isten törvényeit, az útjukba kerülő akadályokat és Istenben folyton megingó bizalmukat Istennel együtt legyőzzék, egyszóval Isten választott népévé váljanak. A pusztai vándorlásnak két nagy szakasza van: első az Egyiptomból való kivonulástól a Sínai-hegyen kötött szövetségig tart (Kiv 1-15), a második pedig a Sínai-hegytől az Ígéret földjére történő bevonulásig (Kiv 16-MTörv 34). Ahogyan a kivonuláskor, a pusztai vándorlás során is Isten csodás tettein, jelein keresztül tárja fel magát Izrael számára és mutatja be gondoskodó szeretetét. Az isteni gondoskodás legkézzelfoghatóbb példája a manna, mely által Isten negyven éven át táplálta a választott népet. Minden nap elegendő mennyiségű manna hullott mindenki számára (egy omer személyenként), a hatodik napon viszont kétszer annyi (két omer), mert a hetedik napon, az Úr nyugalmi napján (=shabbat/szombat) 4 nem hullott manna. A hetedik nap volt a nyugalom/pihenés napja Isten és Izrael számára egyaránt: Isten nem hullatott, Izrael nem gyűjtött mannát (Kiv 16). 4 A teremtéstörténet elbeszélése szerint Isten hat nap alatt teremtette a világot és a hetedik nap megpihent (Ter 1,1-2,4). A zsidóságban mind a mai napig a hetedik nap a nyugalom napja, mely a shabbat magyarul szombat nevet kapta.

16 Mózes közvetítő szerepe Isten és Izrael népe között továbbra is megmarad, például a Hóreb hegyénél, pontosabban Masszánál és Meribánál Izrael a vízhiány miatt zúgolódik és Mózes Istenhez fordul segítségül. Isten pedig meghagyja Mózesnek, hogy botjával üssön a sziklára, melyből azonnal víz fakad (Kiv 17,1-7). A másik kiemelkedő esemény Amalek seregével folytatott harc, mely csak úgy érhetett véget Izrael győzelmével, ha a harc ideje alatt, Mózes mindvégig Isten botjával a kezébe, a domb tetején kezét kitárva tartotta (Kiv 17,8-16). Ezután elérkezik a választott nép a Sínai-hegy lábához, ahol felkészülnek az Isten népévé válásuk a legnagyobb eseményére, a Sínai-hegyen történő szövetségkötésre (Kiv 19). Mózes közvetítésével Isten szövetséget köt Izraellel és nekik adja a szövetség törvényeit, melyet ujjával két kőtáblára ír (= Tízparancsolat) (Kiv 20). A két kőtábla tehát a szövetség szimbóluma lesz. A szövetség a Izrael Isten választott népévé válásnak csúcspontja, mely során Izrael Isten választott népévé válik és az Úr (Yhwh) pedig Izrael egyetlen Istenévé, melyet a Sínai-hegyen kötött szövetséggel pecsételnek meg. Ezt követően egy nagyon fontos esemény történik. Isten arra kéri Mózest, hogy a választott nép készítse el a törvény ládáját, ahogyan Ő kéri és helyezze a törvény

17 két kőtábláját (a Bizonyosságot) a ládába. Továbbá készítsen Isten számára szentélyt, pontosabban szent sátrat, mint hajlékot Isten számára, ami a találkozás sátra nevet kapja (Kiv 25). A szent sátor, amit attól kezdve a választott nép visz magával vándorlása során az Ígéret földjére, Isten lakóhelye lesz a nép között, a törvény ládája pedig Isten jelenlétének szimbóluma: Készítsenek nekem szentélyt, hogy közöttük lakjam! [...] Készítsenek egy két és fél könyök hosszú, másfél könyök széles és másfél könyök magas ládát akácfából! [...] Készíts vert aranyból két kerubot az engesztelés táblájának két végére. [...] A kerubok szárnya fölfelé legyen széttárva, hogy szárnyukkal befödjék az engesztelés tábláját, az arcuk pedig forduljon egymás felé. [...] A ládába pedig tedd be a Bizonyságot, amelyet adni fogok neked. Ott fogok veled találkozni, s a törvény ládáján álló két kerub között, az engesztelés táblájáról közlöm veled mindazt, amit általad Izrael fiainak mondani akarok. (Kiv 25, ) Akkor felhő borította be a találkozás sátorát és az Úr dicsősége betöltötte a hajlékot. Mózes nem léphetett be a találkozás sátorába, mivel a felhő behatolt oda és az Úr dicsősége betöltötte a hajlékot. Amikor aztán a felhő a hajlékról felemelkedett, Izrael fiai tovább indultak vándorlásukon. Ha nem emelkedett föl, akkor nem indultak el addig a napig, amíg fel nem emelkedett. Az Úr felhője napközben a hajlék fölött lebegett, éjjel azonban tűz volt benne egész Izrael szeme láttára, egész vándorlásuk idején. (Kiv 40,34-38) Az ÚR (YHWH) tehát szövetséget köt Izrael fiaival: Ő az Istenük, Izrael fiai pedig az Ő választott népe. A szövetségkötéstől kezdve Isten nem csupán szól hozzájuk Mózes által, hanem köztük lakik, együtt megy velük a nekik megígért földre. A szövetségkötésig azonban hosszú út vezetett a pátriárkáktól kezdve az egyiptomi szolgasorsa jutott Izrael fiain át az Isten választott népévé formálódott közösségig.

18 A szabadulószoba célja tehát, hogy Izrael Isten választott népévé válásának első eseménysorozatát bemutassa, a játékos tapasztalat által a Szentírásban leírt jelek és csodák egy mélyebb valósággá váljanak. De mi adja a szabaduló szoba kérdéseibe rejtett információk tanulásán és ismétlésén túl az aktualitását? Mit jelent a mai ember számára a szabadulás? Milyen kötöttségektől akarok szabadulni? Túl sok időt töltök egyedül a digitális térben? Nem elégséges már számomra a Facebook, Twitter és a hasonló közösségi oldalak által kreált álomvilág? Félek, nem akarok vagy nem tudok emberekkel közösségre lépni és ezáltal kimozdulni ezekből fogságaimból? Nem vagyok és soha nem is voltam egyedül ezekkel a félelmekkel. Gondoljunk csak bele, mennyire félhetett Izrael népe elindulni Egyiptomból a teljes ismeretlenbe? Mennyire félhettek Istenre hagyatkozni, Akinek még nevét sem ismerték, Aki csupán két dolgot ígért: az Ő választott népévé, közösségé válást és lakóhelyet? Hányszor vágyódtak vissza Izrael fiai a hamis biztonságot adó fogság húsos fazekai mellé? És mégis, minden küzdelem, szenvedés, vándorlás, elcsüggedés ellenére mennyire megérte bízni Isten ígéretében, ha az Ígéret földjére való bevonulás szemszögéből nézzük. De ehhez feltétlen szükséges két dolog: emberekre találni, akikkel közösségre lépve, fogságainkat otthagyva elindulhatunk és Isten szavára való ráhagyatkozásra.

19 A PUSZTAI VÁNDORLÁS lehetséges útvonala

20

3. Csak egy nevet írj!(4p.) Mózes honfoglaló utóda: A 300 fős hadsereg vezére A megvakított bíra: Az ő botja virágzott ki

3. Csak egy nevet írj!(4p.) Mózes honfoglaló utóda: A 300 fős hadsereg vezére A megvakított bíra: Az ő botja virágzott ki HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN A versenyző neve: Forduló: III. Osztály: 4. Az iskola kódja: H- Elért pontszám: Javította: Feladási határidő: Elérhető pontszám:91p. 2015. február 27 1. Sorold fel

Részletesebben

Hanukka és Karácsony

Hanukka és Karácsony Bereczki Sándor Igehirdetések 9. Hanukka és Karácsony Mindenki Temploma Hanukka és Karácsony Igehirdetés sorozat 9. Copyright 2010 Bereczki Sándor Korrektor: Dr. Gruber Tibor Kiadványszerkesztő: Danziger

Részletesebben

Hittan tanmenet 2. osztály

Hittan tanmenet 2. osztály Hittan tanmenet 2. osztály Heti óraszám: 2 Összes óra: 80 Az Isten szava című hittankönyvhöz Iskolai hitoktatás céljára Óraszám Tananyag Didaktikai cél, nevelési cél Segédeszköz, Munkaformák, Módszerek

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek bemutatja. 60/11. Történet.

A Biblia gyermekeknek bemutatja. 60/11. Történet. A Biblia gyermekeknek bemutatja Isten veled Fáraó! Írta : Edward Hughes Illusztrálta : Janie Forest Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Átírta : Lyn Doerksen 60/11. Történet www.m1914.org Bible for Children,

Részletesebben

Nehémiás könyve. Mi jut eszünkbe róla?

Nehémiás könyve. Mi jut eszünkbe róla? Nehémiás könyve Mi jut eszünkbe róla? Jeruzsálem falainak helyreállítása, 1-7 A zsidó nép helyreállítása, 8-13 Bemutatja, hogy milyen hatalmas, hűséges és kegyelmes a mi Istenünk Bemutatja, hogy mire

Részletesebben

Kedves Versenyző! Szeretettel köszöntelek a Harmatcsepp 4. osztályos hittanverseny 2. fordulóján! Ebben a fordulóban az ősatyák és József életével,

Kedves Versenyző! Szeretettel köszöntelek a Harmatcsepp 4. osztályos hittanverseny 2. fordulóján! Ebben a fordulóban az ősatyák és József életével, 1 Kedves Versenyző! Szeretettel köszöntelek a Harmatcsepp 4. osztályos hittanverseny 2. fordulóján! Ebben a fordulóban az ősatyák és József életével, az adventtel és a szentmisével fogunk foglalkozni..

Részletesebben

Teofania DeLux. - Meditáció május Az Evangélikus Hittudományi Egyetem Ószövetségi Tanszékének szervezésében

Teofania DeLux. - Meditáció május Az Evangélikus Hittudományi Egyetem Ószövetségi Tanszékének szervezésében Teofania DeLux - Meditáció - 2014. május 13. 20.30 Az Evangélikus Hittudományi Egyetem Ószövetségi Tanszékének szervezésében Andrea Baude tűzzsonglőr közreműködésével Találkozás Istennel a tűzben 1 Mózes

Részletesebben

A herceg pásztor lesz

A herceg pásztor lesz A Biblia gyermekeknek bemutatja A herceg pásztor lesz Írta : Edward Hughes Illusztrálta : M. Maillot és Lazarus Átírta : E. Frischbutter és Sarah S. Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Kiadta : Bible

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek bemutatja. 60/36. Történet.

A Biblia gyermekeknek bemutatja. 60/36. Történet. A Biblia gyermekeknek bemutatja Jézus születése Írta : Edward Hughes Illusztrálta : M. Maillot Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Átírta : E. Frischbutter; Sarah S. 60/36. Történet www.m1914.org Bible

Részletesebben

HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN. Az iskola kódja: H- Elért pontszám: Javította: Feladási határidő: Forduló: I.

HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN. Az iskola kódja: H- Elért pontszám: Javította: Feladási határidő: Forduló: I. HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN A versenyző neve: Forduló: I. Osztály: 4. Az iskola kódja: H- Elért pontszám: Javította: Feladási határidő: Elérhető pontszám: 70p. 2015. január 9. 1. Fejtsd meg a

Részletesebben

JÓZSEF TÖRTÉNETE II. RÉSZ

JÓZSEF TÖRTÉNETE II. RÉSZ JÓZSEF TÖRTÉNETE II. RÉSZ A kereskedők Egyiptomban eladták Józsefet egy Potifár nevű embernek, a fáraó főtestőrének. Az Úr azonban Józseffel volt, így minden sikerült neki, amihez hozzáfogott. Látta Potifár,

Részletesebben

Isten felméri Ábrahám szeretetét

Isten felméri Ábrahám szeretetét A Biblia gyermekeknek bemutatja Isten felméri Ábrahám szeretetét Írta : Edward Hughes Illusztrálta : Byron Unger; Lazarus Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Átírta : M. Maillot; Tammy S. 60/5. Történet

Részletesebben

Isten felméri Ábrahám szeretetét

Isten felméri Ábrahám szeretetét A Biblia gyermekeknek bemutatja Isten felméri Ábrahám szeretetét Írta : Edward Hughes Illusztrálta : Byron Unger és Lazarus Átírta : M. Maillot és Tammy S. Franciáról fordította : Helga Himer Kiadta :

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. Isten veled Fáraó!

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. Isten veled Fáraó! A Biblia gyermekeknek bemutatja Isten veled Fáraó! Írta : Edward Hughes Illusztrálta : Janie Forest Átírta : Lyn Doerksen Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Kiadta : Bible for Children www.m1914.org

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Bevezetés a 3. részhez: Jézus természete és céljai 113 14. Csodálatos Tanácsadó 115 15. Békesség Fejedelme 119

Tartalomjegyzék. Bevezetés a 3. részhez: Jézus természete és céljai 113 14. Csodálatos Tanácsadó 115 15. Békesség Fejedelme 119 Tartalomjegyzék Előszó 5 i. rész: A neveiben föltárulkozó Isten Bevezetés az 1. részhez: Egység és többesség: Atya, Fiú és Szent Szellem 9 1. Elóhim 15 2. Jehova vagy Jahve 21 3. Ő, Aki gondot visel 27

Részletesebben

Jézus órája János evangéliumában

Jézus órája János evangéliumában MICHAEL FIGURA Jézus órája János evangéliumában 1. A HELY- ÉS IDÔMEGHATÁROZÁS FONTOSSÁGA JÁNOS EVANGÉLIUMÁBAN A kánai menyegzôrôl szóló perikópában (2,1 11), amely a világosság olvasójának második titka,

Részletesebben

SZENT BERNÁT APÁT ESTI DICSÉRET

SZENT BERNÁT APÁT ESTI DICSÉRET SZENT BERNÁT APÁT ESTI DICSÉRET Istenem, jöjj segítségemre! Uram, segíts meg engem! Dicsıség az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek, miképpen kezdetben most és mindörökké. Amen. HIMNUSZ 2 SZENT BERNÁT

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek bemutatja. 60/6. Történet.

A Biblia gyermekeknek bemutatja. 60/6. Történet. A Biblia gyermekeknek bemutatja Jákób, a csaló Írta : Edward Hughes Illusztrálta : M. Maillot; Lazarus Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Átírta : M. Kerr; Sarah S. 60/6. Történet www.m1914.org Bible

Részletesebben

bibliai felfedező Olvasd el: 2. mózes 7:1-24

bibliai felfedező Olvasd el: 2. mózes 7:1-24 Írd ide az adataidat! Neved: Korod: Születésnapod: Címed: telefonszámod: e-mail címed: Aki javítani szokta: Bibliaismereti Feladatlap bibliai felfedező 1. történet: mózes Az első csapás Olvasd el: 2. mózes

Részletesebben

Józsua vezér lesz lesz

Józsua vezér lesz lesz A Biblia gyermekeknek bemutatja Józsua vezér lesz lesz Írta : Edward Hughes Illusztrálta : Janie Forest Átírta : Ruth Klassen Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Kiadta : Bible for Children www.m1914.org

Részletesebben

Keresd meg az alábbi bibliai eredetű szólások, kifejezések, szállóigék jelentését, majd kapcsolj hozzá egy művészeti alkotást (szerző és cím) is!

Keresd meg az alábbi bibliai eredetű szólások, kifejezések, szállóigék jelentését, majd kapcsolj hozzá egy művészeti alkotást (szerző és cím) is! A Biblia A LEGISMERTEBB IRODALMI MŰ Keresd meg az alábbi bibliai eredetű szólások, kifejezések, szállóigék jelentését, majd kapcsolj hozzá egy művészeti alkotást (szerző és cím) is! kifejezés, szállóige

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek bemutatja. Józsua vezér lesz lesz

A Biblia gyermekeknek bemutatja. Józsua vezér lesz lesz A Biblia gyermekeknek bemutatja Józsua vezér lesz lesz Írta : Edward Hughes Illusztrálta : Janie Forest Átírta : Ruth Klassen Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Kiadta : Bible for Children www.m1914.org

Részletesebben

bibliai felfedező 1. történet: Mózes születése Bibliaismereti Feladatlap

bibliai felfedező 1. történet: Mózes születése Bibliaismereti Feladatlap Írd ide az adataidat! Neved: Korod: Születésnapod: Címed: telefonszámod: e-mail címed: Aki javítani szokta: Bibliaismereti Feladatlap bibliai felfedező 1. történet: Mózes születése Olvasd el: 2. Mózes

Részletesebben

bibliai felfedező 1. történet: Isten elhívja Abrámot M el a földedről, arra a f, amelyet Bibliaismereti Feladatlap

bibliai felfedező 1. történet: Isten elhívja Abrámot M el a földedről, arra a f, amelyet Bibliaismereti Feladatlap Írd ide az adataidat! Neved: Korod: Születésnapod: Címed: telefonszámod: e-mail címed: Aki javítani szokta: Bibliaismereti Feladatlap bibliai felfedező 1. történet: Isten elhívja Abrámot Olvasd el: Kulcsvers:

Részletesebben

ELSŐÁLDOZÁSI FELKÉSZÍTŐ 4. JÉZUS, AZ ÉLET KENYERE

ELSŐÁLDOZÁSI FELKÉSZÍTŐ 4. JÉZUS, AZ ÉLET KENYERE ELSŐÁLDOZÁSI FELKÉSZÍTŐ 4. JÉZUS, AZ ÉLET KENYERE 1. feladat Olvassátok el a lábmosásról és az utolsó vacsoráról szóló részletet az Evangéliumból A lábmosás 1 Közel volt már húsvét ünnepe. Jézus tudta,

Részletesebben

Read with Me Bible. A magyar változat az alábbi kiadás alapján készült:

Read with Me Bible. A magyar változat az alábbi kiadás alapján készült: ÓSZÖVETSÉG Isten megteremti a Világot 2 Az Éden kertje 10 Ádám és Éva 13 Ádám és Éva Isten iránti engedetlensége 14 Kain és Ábel 20 Az Özönvíz és Noé bárkája 24 Isten Noénak adott ígérete 30 Bábel tornya

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. A Nílus hercege

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. A Nílus hercege A Biblia gyermekeknek bemutatja A Nílus hercege Írta : Edward Hughes Illusztrálta : M. Maillot és Lazarus Átírta : M. Maillot és Sarah S. Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Kiadta : Bible for Children

Részletesebben

Messiási próféciák IV. évfolyam. I. félév

Messiási próféciák IV. évfolyam. I. félév Messiási próféciák IV. évfolyam I. félév Tematika: 1. Bevezetés: A messiási jövendölések fogalma, jellegzetességeik, tanulmányozásuk, haszna, jelentősége. Két alapvető messiási jövendölés: Az ősevangélium

Részletesebben

Mennyből az angyal. Pásztorok, pásztorok. 2. Istennek Fia, aki születet t Jászolban, jászolban, ő lesz tinéktek Üdvözítőtök Valóban, valóban.

Mennyből az angyal. Pásztorok, pásztorok. 2. Istennek Fia, aki születet t Jászolban, jászolban, ő lesz tinéktek Üdvözítőtök Valóban, valóban. Mennyből az angyal Istennek Fia, aki születet t Jászolban, jászolban, ő lesz tinéktek Üdvözítőtök Valóban, valóban. Angyalok szózata minket is hív, ér tse meg ezt tehát minden hű szív. a kisded Jézuskát

Részletesebben

nk és s Istennek? megírattak pedig a mi tanulságunkra, akikhez az időknek vége elérkezett

nk és s Istennek? megírattak pedig a mi tanulságunkra, akikhez az időknek vége elérkezett megírattak pedig a mi tanulságunkra, akikhez az időknek vége elérkezett A húsvh svét értéke nekünk nk és s Istennek? Mit jelent a húsvét az átlagember számára? Generated by Foxit PDF Creator Foxit Software

Részletesebben

Megtanulni megbocsátani

Megtanulni megbocsátani Megtanulni megbocsátani ADUNARE Megtanulni megbocsátani. Megtanulni megbocsátani az egyik legfontosabb lecke a keresztény életünkben. A megbocsátásról tanulhatunk az egész Biblián keresztül. Amikor megbocsátunk

Részletesebben

Hét este, hét reggel. Kiscsoport. Sötét van, semmit sem látok! Teremtek világosságot! És lett este, és lett reggel,

Hét este, hét reggel. Kiscsoport. Sötét van, semmit sem látok! Teremtek világosságot! És lett este, és lett reggel, Kiscsoport Hét este, hét reggel 1. Sötét van, semmit sem látok! Teremtek világosságot! az első nap ezzel telt el. 5. Égben madár, vízben halak, röpködjenek, pancsoljanak! ötödik nap ezzel telt el. 2. Hát

Részletesebben

A LÉLEK KARDJA. Alapige: Efézus 6,17b Vegyétek fel a Lélek kardját, amely az Isten beszéde.

A LÉLEK KARDJA. Alapige: Efézus 6,17b Vegyétek fel a Lélek kardját, amely az Isten beszéde. Pasarét, 2013. október 24. (csütörtök) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Horváth Géza A LÉLEK KARDJA Alapige: Efézus 6,17b Vegyétek fel a Lélek kardját, amely az Isten beszéde. Imádkozzunk! Hálaadással

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. Rut : Szerelmi

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. Rut : Szerelmi A Biblia gyermekeknek bemutatja Rut : Szerelmi történet Írta : Edward Hughes Illusztrálta : Janie Forest Átírta : Lyn Doerksen Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Kiadta : Bible for Children www.m1914.org

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek bemutatja. 60/12. Történet.

A Biblia gyermekeknek bemutatja. 60/12. Történet. A Biblia gyermekeknek bemutatja Negyven év Írta : Edward Hughes Illusztrálta : Janie Forest Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Átírta : Lyn Doerksen 60/12. Történet www.m1914.org Bible for Children,

Részletesebben

Szabó Józsué Dániel PORTFÓLIÓ

Szabó Józsué Dániel PORTFÓLIÓ Szabó Józsué Dániel PORTFÓLIÓ plakát plakát roll-up, fagyiölcsér kampány üzlet portál könyv A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre,

Részletesebben

JÓZSEF TÖRTÉNETE III. RÉSZ

JÓZSEF TÖRTÉNETE III. RÉSZ JÓZSEF TÖRTÉNETE III. RÉSZ A gabona Kánaán földjén is igen megfogyatkozott, és azt mondta akkor fiainak Jákób: Hallom, hogy Egyiptomban van gabona; menjetek el oda, és vegyetek belőle, hogy ne haljunk

Részletesebben

Az i.e. XV. Századtól az i.sz. III. századig IZRAEL MŰVÉSZETE

Az i.e. XV. Századtól az i.sz. III. századig IZRAEL MŰVÉSZETE Az i.e. XV. Századtól az i.sz. III. századig IZRAEL MŰVÉSZETE Olajfák hegyén álló Könnycsepp templom belseje Judaizmus A judaizmus több mint 4000 éve keletkezett a Közel- Keleten. Az első zsidók egy héber,

Részletesebben

Osztályozóvizsga követelményei

Osztályozóvizsga követelményei Osztályozóvizsga követelményei Képzés típusa: Tantárgy: Általános iskola Református hittan Évfolyam: 1. _ Heti óraszámú csoport Vizsga típusa: írásbeli Követelmények, témakörök: a szóbeli vizsga tananyaga

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. Jákób, a csaló

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. Jákób, a csaló A Biblia gyermekeknek bemutatja Jákób, a csaló Írta : Edward Hughes Illusztrálta : M. Maillot és Lazarus Átírta : M. Kerr és Sarah S. Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Kiadta : Bible for Children www.m1914.org

Részletesebben

Egység és többesség: Atya, Fiú és Szent Szellem

Egység és többesség: Atya, Fiú és Szent Szellem Bevezetés az 1. részhez Egység és többesség: Atya, Fiú és Szent Szellem Isten egyik különleges vonása ezt teljesen egyedi módon a Biblia jelent ki, egyetlen más könyvben vagy vallásban sem található meg

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. Negyven év

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. Negyven év A Biblia gyermekeknek bemutatja Negyven év Írta : Edward Hughes Illusztrálta : Janie Forest Átírta : Lyn Doerksen Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Kiadta : Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Részletesebben

bibliai felfedező Isten Izsák Sára 1. történet: Ábrahám hallgat Istenre Bibliaismereti Feladatlap

bibliai felfedező Isten Izsák Sára 1. történet: Ábrahám hallgat Istenre Bibliaismereti Feladatlap Írd ide az adataidat! neved: Korod: Születésnapod: Címed: telefonszámod: e-mail címed: Aki javítani szokta: Bibliaismereti Feladatlap bibliai felfedező 1. történet: Ábrahám hallgat Istenre Olvasd el: 1.

Részletesebben

Sokszínű húsvét Sokszínű tár

Sokszínű húsvét Sokszínű tár 2012/04/02-2012/06/15 [1] Mini tárlatunkon ezúttal a húsvét sokszínűségéhez kapcsolódva mutatunk be néhány dokumentumot a sokszínű Plakát- és Kisnyomtatványtár anyagából szemezgetve, és kívánunk minden

Részletesebben

A Mennyország, Isten gyönyör otthona

A Mennyország, Isten gyönyör otthona A Biblia gyermekeknek bemutatja A Mennyország, Isten gyönyör otthona Írta : Edward Hughes Illusztrálta : Lazarus Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Átírta : Sarah S. 60/60. Történet www.m1914.org Bible

Részletesebben

1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút

1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút 1 1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút És lőn abban az időben, hogy Abimélek és Pikhól annak hadvezére megszólíták Ábrahámot mondván: Az Isten van te veled mindenben, a mit cselekszel. Mostan azért

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. Jézus

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. Jézus A Biblia gyermekeknek bemutatja Jézus születése Írta : Edward Hughes Illusztrálta : M. Maillot Átírta : E. Frischbutter és Sarah S. Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Kiadta : Bible for Children www.m1914.org

Részletesebben

2Móz 3,13-22 Isten: a VAGYOK

2Móz 3,13-22 Isten: a VAGYOK 2Móz 3,13-22 Isten: a VAGYOK Mózes pedig monda az Istennek: Ímé én elmegyek az Izráel fiaihoz és ezt mondom nékik: A ti atyáitok Istene küldött engem ti hozzátok; ha azt mondják nékem: Mi a neve? mit mondjak

Részletesebben

2018. január 15. (hétfő) Évfolyam: 4. A versenyző neve: Elért pontszám:

2018. január 15. (hétfő) Évfolyam: 4. A versenyző neve: Elért pontszám: HITTAN Tanítók Fekete István Feladási határidő: Egyesülete 2018. január 1. (hétfő) 2017/18. tanév Postai cím: Harmatcsepp 800 Pápa, Pf. 7. Forduló: III. Évfolyam: 4. A versenyző neve: Az iskola kódja:

Részletesebben

Dániel könyve. Világtörténelem dióhéjban

Dániel könyve. Világtörténelem dióhéjban Dániel könyve Világtörténelem dióhéjban 2300 éves prófécia Kr.e. 457 Kr.u. 34 Kr.u. 1844 490 év 1810 év 70 hét Rendelet 1. rész Evangélium 2. rész 10-11 Ki Mikáél? Mózes éneke Szólt az ellenség: `Üldözöm

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. Gedeon kis hadserege

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. Gedeon kis hadserege A Biblia gyermekeknek bemutatja Gedeon kis hadserege Írta : Edward Hughes Illusztrálta : Janie Forest Átírta : Ruth Klassen Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Kiadta : Bible for Children www.m1914.org

Részletesebben

Jézus Jeruzsálemben. 10. tanulmány. május 28 június 3.

Jézus Jeruzsálemben. 10. tanulmány. május 28 június 3. 10. tanulmány Jézus Jeruzsálemben május 28 június 3. SZOMBAT DÉLUTÁN e HETI TANULMÁNYUNK: Zakariás 9:9; Máté 21:1-46; 22:1-15; Apostolok cselekedetei 6:7; Róma 4:13-16; Jelenések 14:7-12 Sohasem olvastátok

Részletesebben

HIMNUSZ Délelőtt Most jöjj, Szentlélek, szállj közénk, Atyát s Fiút ki egybekötsz, szívünket, kérünk, töltse be kegyelmed égi ereje.

HIMNUSZ Délelőtt Most jöjj, Szentlélek, szállj közénk, Atyát s Fiút ki egybekötsz, szívünket, kérünk, töltse be kegyelmed égi ereje. 1 ÉVKÖZI IDŐ III. HÉT: CSÜTÖRTÖK DÉLELŐTTI, DÉLI ÉS DÉLUTÁNI, VAGYIS NAPKÖZI IMAÓRA V. Istenem, jöjj segítségemre! F. Uram, segíts meg engem! Dicsőség az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek, miképpen

Részletesebben

Isten Nagy Terve. 2 rész: ISTEN, MA IS TEREMTŐ

Isten Nagy Terve. 2 rész: ISTEN, MA IS TEREMTŐ Isten Nagy Terve 2 rész: ISTEN, MA IS TEREMTŐ Isten Nagy Terve teremtés elesés megváltás helyreállítás Jézus Krisztus tegnap, ma és mindörökké ugyanaz. Zsidó.13.8 Méltó vagy, Urunk és Istenünk, hogy tied

Részletesebben

1Jn. 4,10 Ez a szeretet, és nem az, ahogy mi szeretjük Istent, hanem az, hogy ő szeretett minket, és elküldte a Fiát engesztelő áldozatul bűneinkért.

1Jn. 4,10 Ez a szeretet, és nem az, ahogy mi szeretjük Istent, hanem az, hogy ő szeretett minket, és elküldte a Fiát engesztelő áldozatul bűneinkért. Józs. 24,18-20. Kiűzött előlünk az ÚR minden népet, az országban lakó emóriakat is. Mi is az URat akarjuk szolgálni. Bizony, ő a mi Istenünk! Akkor Józsué ezt mondta a népnek: Nem tudjátok ti szolgálni

Részletesebben

BIBLIAI TEREMTÉSTÖRTÉNET

BIBLIAI TEREMTÉSTÖRTÉNET A világ teremtése BIBLIAI TEREMTÉSTÖRTÉNET MÓZES ELSŐ KÖNYVE A teremtésről 1. Kezdetben teremté Isten az eget és a földet. 2. A föld pedig kietlen és puszta vala, és setétség vala a mélység színén, és

Részletesebben

bibliai felfedező 1. RÉSZ: Jákób és a családja Háránban Bibliatanulmányozó Feladatlap

bibliai felfedező 1. RÉSZ: Jákób és a családja Háránban Bibliatanulmányozó Feladatlap Írd ide az adataidat! Neved: Korod: Születésnapod: Címed: Telefonszámod: e-mail címed: Aki javítani szokta: Bibliatanulmányozó Feladatlap bibliai felfedező 1. RÉSZ: Jákób és a családja Háránban Ajánlott

Részletesebben

Jézus, a misszió Mestere

Jézus, a misszió Mestere 7. tanulmány Augusztus 8 14. Jézus, a misszió Mestere SZOMBAT DÉLUTÁN E HETI TANULMÁNYUNK: Ézsaiás 42:1-9; Dániel 9:24-27; Máté 10:5-6; Lukács 2:8-14; Apostolok cselekedetei 1:1-14; 2Timóteus 1:8-9 Majd

Részletesebben

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem jelenthetett komolyabb problémát az, hogy megértesse

Részletesebben

Székely János: Bibliaismeret

Székely János: Bibliaismeret Székely János: Bibliaismeret Hittankönyv a középiskolák 9. osztálya számára TARTALOMJEGYZÉK Elıszó 01. Mi a Biblia? Vedd, és olvasd! A Biblia isteni eredetének jelei Sugalmazás 02. A Szentírás Isten szava,

Részletesebben

A KING JAMES BIBLIA 1611 APOKRIF IMÁDSÁG és AZARIAH dal három zsidó. A dal, a három zsidók és Azariah ima

A KING JAMES BIBLIA 1611 APOKRIF IMÁDSÁG és AZARIAH dal három zsidó. A dal, a három zsidók és Azariah ima www.scriptural-truth.com Az ima Azariah A KING JAMES BIBLIA 1611 APOKRIF IMÁDSÁG és AZARIAH dal három zsidó A dal, a három zsidók és Azariah ima 1:1 és mentek a tűz közepén dicsérő Isten, és az áldás az

Részletesebben

Vetélkedő kérdések és válaszok. A kivetítőn látható képek hogyan kapcsolódnak Jézus életéhez? Milyen történet kapcsolódik hozzájuk?

Vetélkedő kérdések és válaszok. A kivetítőn látható képek hogyan kapcsolódnak Jézus életéhez? Milyen történet kapcsolódik hozzájuk? Vetélkedő kérdések és válaszok 1. feladat A kivetítőn látható képek hogyan kapcsolódnak Jézus életéhez? Milyen történet kapcsolódik hozzájuk? 1. Jézus születése, a napkeleti bölcsek látogatása 2. Menekülés

Részletesebben

Tételsor a IX. osztályos diákok számára

Tételsor a IX. osztályos diákok számára Tételsor a IX. osztályos diákok számára 1. Ábrahám meghívása és Kánaánba való utazása 2. A királyok hadjárata és Ábrahám találkozása Melkizedekkel 3. A szövetség megerősítése Ábrahámmal 4. Az Ábrahámmal

Részletesebben

EGYSZER VOLT AZ EUCHARISZTIA

EGYSZER VOLT AZ EUCHARISZTIA EGYSZER VOLT AZ EUCHARISZTIA A szentmisében a kenyér és a bor Jézus Testévé és Vérévé válik. Lehetséges ez? Nézzük meg először Jézus szavait. János evangéliumának hatodik fejezetében hosszan beszélget

Részletesebben

4176 Mózes első könyve (Genezis)

4176 Mózes első könyve (Genezis) 4176 Mózes első könyve (Genezis) Szerzőség: Mózes öt könyvének a pentateukosznak a szerzője a zsidó és a keresztény hagyomány egybehangzó véleménye szerint maga Mózes. Jézus is Mózes írásairól beszél (Jn

Részletesebben

2. LECKE: MIT MONDANAK AZ ÓSZÖVETÉSÉGI PRÓFÉTÁK JÉZUS ELJÖVETELÉRŐL? gyülekezeti óraszám: 0. egyházi óraszám: 1.

2. LECKE: MIT MONDANAK AZ ÓSZÖVETÉSÉGI PRÓFÉTÁK JÉZUS ELJÖVETELÉRŐL? gyülekezeti óraszám: 0. egyházi óraszám: 1. 2. LECKE: MIT MONDANAK AZ ÓSZÖVETÉSÉGI PRÓFÉTÁK JÉZUS ELJÖVETELÉRŐL? gyülekezeti óraszám: 0. egyházi óraszám: 1. TEOLÓGIAI ALAPVETÉS (Felhasznált irodalom: Karasszon Dezső: Ésaiás könyvének magyarázata,

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek bemutatja. 60/3. Történet.

A Biblia gyermekeknek bemutatja. 60/3. Történet. A Biblia gyermekeknek bemutatja Noé és az özönvíz Írta : Edward Hughes Illusztrálta : Byron Unger; Lazarus Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Átírta : M. Maillot; Tammy S. 60/3. Történet www.m1914.org

Részletesebben

FÖLDPRÖGETŐK 2018/2019. tanév TERMÉSZETTUDOMÁNYOS HÁZIVERSENY II. FORDULÓ Egészségtan és Biblia 5 6. évfolyam

FÖLDPRÖGETŐK 2018/2019. tanév TERMÉSZETTUDOMÁNYOS HÁZIVERSENY II. FORDULÓ Egészségtan és Biblia 5 6. évfolyam 1. feladat a) Hányféleképpen olvasható el az I. és a II. formában felírt szó, ha bármelyik betűtől a következő betűt csak jobbra egy vagy lefelé egy lépéssel érhetjük el. Melyik formában több az elolvasási

Részletesebben

A legkedvesebb fiú rabszolga lesz

A legkedvesebb fiú rabszolga lesz A Biblia gyermekeknek bemutatja A legkedvesebb fiú rabszolga lesz Írta : Edward Hughes Illusztrálta : Byron Unger és Lazarus Átírta : M. Kerr és Sarah S. Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Kiadta : Bible

Részletesebben

Isten dicsőségének felfedezése a HIT segítségével

Isten dicsőségének felfedezése a HIT segítségével Isten dicsőségének felfedezése a HIT segítségével II. Mózes 4.1-17, 27-31. 1 Mózes ekkor így felelt: Hátha nem hisznek nekem, és nem hallgatnak a szavamra, hanem azt mondják: Nem is jelent meg neked az

Részletesebben

2. évfolyam 120. szám 2010. október 16.

2. évfolyam 120. szám 2010. október 16. DÁVID HŐSEI GYÜLEKEZET www.davidhosei.hu istentisztelet: 2. évfolyam 120. szám 2010. október 16. ÉLŐFOLYÓIRAT A D Á V I D H Ő S E I G Y Ü L E K E Z E T H E T I H Í R L E V E L E És lesz, valahová ez a

Részletesebben

Bata Mária BIBLIAÓRÁK 7. RÉSZ BÁBEL ÉS ÁBRAHÁM

Bata Mária BIBLIAÓRÁK 7. RÉSZ BÁBEL ÉS ÁBRAHÁM Bata Mária BIBLIAÓRÁK 7. RÉSZ BÁBEL ÉS ÁBRAHÁM 2. www.ujteremtes.hu Bábel és Ábrahám története Az egész földnek egy nyelve és egyféle beszéde volt. 1Móz. 11:1 El tudod-e képzelni milyen lenne az, ha mindenki

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek bemutatja. Jézus és Nikodémusz

A Biblia gyermekeknek bemutatja. Jézus és Nikodémusz A Biblia gyermekeknek bemutatja Jézus és Nikodémusz Írta : Edward Hughes Illusztrálta : Byron Unger és Lazarus Átírta : M. Maillot és Sarah S. Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Kiadta : Bible for Children

Részletesebben

Az Istentől származó élet

Az Istentől származó élet Az Istentől származó élet Előszőr is mi az élet? Sokan próbálták deffiniálni, különféle kulturális, tudományos vagy vallási nézőpontokból is. A tudomány mivel a fő forrása a megfigyelés és az információ

Részletesebben

Gazdagrét Prédikáció 2012.09.09.

Gazdagrét Prédikáció 2012.09.09. Gazdagrét Prédikáció 2012.09.09. EZT CSELEKEDJÉTEK AZ ÉN EMLÉKEZETEMRE, Lk. 22;19, Azt tapasztalom testvérek, hogy első hallásra nehezen tud az ember megbarátkozni azokkal a szokatlanul új gondolatokkal,

Részletesebben

BIBLIA ÉS TUDOMÁNY. 1

BIBLIA ÉS TUDOMÁNY.  1 BIBLIA ÉS TUDOMÁNY 1 Valóban elavult lenne a Biblia? Össze lehet-e egyezetni a mai tudományos eredményeket a Bibliával vagy feloldhatatlan ellentét van a kettő között? Esetleg a Biblia jóval megelőzte

Részletesebben

1. osztály. A tanév során tanult énekek közül 5 ifjúsági és 5 református énekeskönyvi ének ismerete.

1. osztály. A tanév során tanult énekek közül 5 ifjúsági és 5 református énekeskönyvi ének ismerete. 1. osztály Külső jegyek alapján a református templom sajátosságainak felismerése. A bibliai teremtéstörténetének korosztályi szintű ismerete. Noé és a vízözön történetének ismerete. Az elveszett bárány

Részletesebben

ÉVKÖZI IDİ ESTI DICSÉRET

ÉVKÖZI IDİ ESTI DICSÉRET ÉVKÖZI IDİ ESTI DICSÉRET Istenem, jöjj segítségemre! Uram, segíts meg engem! Dicsıség az Atyának, a Fiúnak miképpen kezdetben most és mindörökké. Amen. HIMNUSZ Immár hoz hasznos magvakat, díszíti ékes,

Részletesebben

Vérfolyásos hívő gondolkozás (mód)otok megújulásával alakuljatok át harc az elménkben dől el

Vérfolyásos hívő gondolkozás (mód)otok megújulásával alakuljatok át harc az elménkben dől el Vérfolyásos hívő Róm 12:1 Kérlek titeket testvérek, Isten irgalmára, adjátok oda a testeteket Isten számára élő, szent, és neki tetsző áldozatul, ez legyen a ti ésszerű, igeszerű istentiszteletetek, 12:2

Részletesebben

APOKRIF IRATOK Bel és a A KING JAMES Biblia 1611 sárkány. Bel- és a sárkány

APOKRIF IRATOK Bel és a A KING JAMES Biblia 1611 sárkány. Bel- és a sárkány www.scriptural-truth.com APOKRIF IRATOK Bel és a A KING JAMES Biblia 1611 sárkány Bel- és a sárkány A könyv a Bel és a sárkány [a Dániel] A történelem a megsemmisítése a Bel- és a sárkány, Levágta, a Daniel

Részletesebben

40 éves házassági évfordulóra gitáros szentmise

40 éves házassági évfordulóra gitáros szentmise D A G A Bevonulás Két ember eléd lép, két ember Téged kér, D A G A Két ember eléd áll, két ember Téged vár, A D H E Végtelen Istenünk, áldd meg az életünk! Cis Fis H E Végtelen Istenünk, áldd meg az életünk!

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. Énekeljünk!... 66

TARTALOMJEGYZÉK. Énekeljünk!... 66 TARTALOMJEGYZÉK Előszó... 6 1. Ismerjük meg egymást!... 8 2. Magyar reformátusok vagyunk... 10 3. Ismerkedés a Bibliával... 12 4. Isten teremtette a világot... 14 5. Isten teremtette az embert... 18 6.

Részletesebben

TANÉVNYITÓ BUZDÍTÁS. Olvasandó (lectio): Mk 6,45-52. Alapige (textus): Mk 6,50

TANÉVNYITÓ BUZDÍTÁS. Olvasandó (lectio): Mk 6,45-52. Alapige (textus): Mk 6,50 Újpest-Belsőváros 2008. 09. 07. Juhász Emília TANÉVNYITÓ BUZDÍTÁS Alapige (textus): Mk 6,50 Olvasandó (lectio): Mk 6,45-52 Ezután azonnal megparancsolta tanítványainak, hogy szálljanak hajóba, és menjenek

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÁS I. ÁBRAHÁM, IZSÁK ÉS JÁKÓB ÚTON ISTENNEL

ÖSSZEFOGLALÁS I. ÁBRAHÁM, IZSÁK ÉS JÁKÓB ÚTON ISTENNEL ÖSSZEFOGLALÁS I. ÁBRAHÁM, IZSÁK ÉS JÁKÓB ÚTON ISTENNEL Fő hangsúly: Az Isten útján való járás sokszínűségének a felismertetése a tanult bibliai történetek felidézésével. Értelmi cél: Az Isten útján való

Részletesebben

bibliai felfedező 1. rész: Mózes A Herceg Bibliatanulmányozó Feladatlap

bibliai felfedező 1. rész: Mózes A Herceg Bibliatanulmányozó Feladatlap Írd ide az adataidat! Neved: Korod: születésnapod: Címed: Telefonszámod: e-mail címed: Aki javítani szokta: Bibliatanulmányozó Feladatlap bibliai felfedező 1. rész: Mózes A Herceg Ajánlott további olvasásra:

Részletesebben

FÖLDPRÖGETŐK 2018/2019. tanév TERMÉSZETTUDOMÁNYOS HÁZIVERSENY IV. FORDULÓ Természeti törvényszerűségek 5 6. évfolyam

FÖLDPRÖGETŐK 2018/2019. tanév TERMÉSZETTUDOMÁNYOS HÁZIVERSENY IV. FORDULÓ Természeti törvényszerűségek 5 6. évfolyam 1. feladat A. Magyarázd meg a képregényben történteket! Az utolsó képen a kutya már a világűrben van, hogyan kerülhetett oda? Gondold végig, hogy ki vagy mi mozdulhatott el ebben az esetben! B. Ha a kutya

Részletesebben

Mikor pedig ezek kezdenek meglenni, nézzetek fel és emeljétek fel a ti fejeteket; mert elközelgett a ti váltságtok. Luk

Mikor pedig ezek kezdenek meglenni, nézzetek fel és emeljétek fel a ti fejeteket; mert elközelgett a ti váltságtok. Luk Mikor pedig ezek kezdenek meglenni, nézzetek fel és emeljétek fel a ti fejeteket; mert elközelgett a ti váltságtok. Luk. 21.28 Várván ama boldog reménységet és a nagy Istennek és megtartó Jézus Krisztusunknak

Részletesebben

Hittan tanmenet 5. osztály

Hittan tanmenet 5. osztály Hittan tanmenet 5. osztály Heti óraszám: 2 Összes óra: 80 A Könyvek Könyve című hittankönyvhöz Iskolai hitoktatás céljára Óraszám Tananyag Didaktikai cél, nevelési cél 1. I. Ószövetség Mi a Biblia? 2-3.

Részletesebben

Hit és erkölcstan 1-4. osztály

Hit és erkölcstan 1-4. osztály Hit és erkölcstan 1-4. osztály 1. évfolyam Tankönyv: Lacknerné Puskás Sára: Isten hozott 1. félév Tudja, hogy Isten, teremtő ereje által, minden, ami a világ része, Isten munkája során jött létre. A Teremtéstörténet

Részletesebben

A kegyelem árad 193 A mélyből Hozzád száll szavam 101 A nap bíborban áll 50 A sötétség szűnni kezd már 181 A szívemet átadom én 64 A Te nevedben mi

A kegyelem árad 193 A mélyből Hozzád száll szavam 101 A nap bíborban áll 50 A sötétség szűnni kezd már 181 A szívemet átadom én 64 A Te nevedben mi A kegyelem árad 193 A mélyből Hozzád száll szavam 101 A nap bíborban áll 50 A sötétség szűnni kezd már 181 A szívemet átadom én 64 A Te nevedben mi együtt vagyunk 126 A tisztelet csak Istené 48 A végtelenhez

Részletesebben

Isten Nagy Terve. 4 rész: A FÖLDBŐL FELTÖRŐ ÉLET

Isten Nagy Terve. 4 rész: A FÖLDBŐL FELTÖRŐ ÉLET Isten Nagy Terve 4 rész: A FÖLDBŐL FELTÖRŐ ÉLET Isten Nagy Terve teremtés elesés megváltás helyreállítás Én vagyok az Alfa és az Omega így szól az Úr Isten, aki van, és aki volt, és aki eljövendő: a Mindenható.

Részletesebben

TAKI! (Találd ki!) 2014. 10. 05. ÉVKÖZI 27. VASÁRNAP 2014.09.21. ÉVKÖZI 25. VASÁRNAP

TAKI! (Találd ki!) 2014. 10. 05. ÉVKÖZI 27. VASÁRNAP 2014.09.21. ÉVKÖZI 25. VASÁRNAP TAKI! (Találd ki!) 2014.09.21. ÉVKÖZI 25. VASÁRNAP Keresd meg a megadott szavakat a táblázatban és húzd ki: ÁCSORGÓ, MUNKÁS, DÉNÁR, SZŐLŐ, PIAC, INTÉZŐ, BÉR, GAZDA, UTOLSÓ, ELSŐ, BARÁTOM, ROSSZ, SZEM A

Részletesebben

Helyzetkép. Izrael és a Palesztin Autonómia

Helyzetkép. Izrael és a Palesztin Autonómia A kutatás a TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 azonosítószámú Nemzeti Kiválóság Program Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése országos program című

Részletesebben

Hittanverseny egyházmegyei megyei/kerületi forduló 2015. március 21. Megoldások 1-2. osztály

Hittanverseny egyházmegyei megyei/kerületi forduló 2015. március 21. Megoldások 1-2. osztály Hittanverseny egyházmegyei megyei/kerületi forduló 2015. március 21. Megoldások 1-2. osztály 1. Szöveg kiegészítés. 18 pont (Vízszintes irányban írtuk a hiányzó szavakat, minden jó válasz 0,5 pont) földet

Részletesebben

bibliai felfedező C12 1. történet: Isten elküldi az Ő Fiát, Jézust Bibliaismereti Feladatlap

bibliai felfedező C12 1. történet: Isten elküldi az Ő Fiát, Jézust Bibliaismereti Feladatlap Írd ide az adataidat! Neved: Korod: Születésnapod: Címed: telefonszámod: e-mail címed: Aki javítani szokta: Bibliaismereti Feladatlap bibliai felfedező 1. történet: Isten elküldi az Ő Fiát, Jézust Olvasd

Részletesebben

ISTENNEK TETSZŐ IMÁDSÁG

ISTENNEK TETSZŐ IMÁDSÁG Pasarét, 2014. február 2. (vasárnap) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Horváth Géza ISTENNEK TETSZŐ IMÁDSÁG Lekció: ApCsel 4,23-31 Alapige: Zsolt 124,8 A mi segítségünk az Úr nevében van, aki teremtette

Részletesebben

ÉVKÖZI IDŐ II. HÉT: PÉNTEK REGGELI DICSÉRET. Ez azonban elmarad, ha az Imádságra hívás közvetlenül az imaóra előtt van.

ÉVKÖZI IDŐ II. HÉT: PÉNTEK REGGELI DICSÉRET. Ez azonban elmarad, ha az Imádságra hívás közvetlenül az imaóra előtt van. V. Istenem, jöjj segítségemre! 1 ÉVKÖZI IDŐ II. HÉT: PÉNTEK REGGELI DICSÉRET F. Uram, segíts meg engem! Dicsőség az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek, miképpen kezdetben, most és mindörökké. Ámen. Alleluja.

Részletesebben

bibliai felfedező 1. TörTénET: Józsué Bibliatanulmányozó Feladatlap A nép vezetése L A P A D A T

bibliai felfedező 1. TörTénET: Józsué Bibliatanulmányozó Feladatlap A nép vezetése L A P A D A T Írd ide az adataidat! neved: Korod: Születésnapod: Címed: Telefonszámod: e-mail címed: Aki javítani szokta: Bibliatanulmányozó Feladatlap bibliai felfedező 1. TörTénET: Józsué A nép vezetése Olvasd el:

Részletesebben

A Biblia rövid áttekintése. Alapvető információk a Bibliáról

A Biblia rövid áttekintése. Alapvető információk a Bibliáról A Biblia rövid áttekintése Alapvető információk a Bibliáról Áttekintés a Bibliáról A Biblia Isten szava A Biblia Isten üzenetét tartalmazza. A Szentírás megírásában kb. 1500 év leforgása alatt mintegy

Részletesebben

Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.

Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. Mert nem azért küldte az Isten az ő Fiát a világra, hogy kárhoztassa

Részletesebben