Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download ""

Átírás

1 1 EXT., BÉRHÁZ ELŐTTI JÁRDA - NAPPAL 1 Meleg nyári délután, a Pozsonyi utca üres, csak (22) fekszik a ház elé lerakott nagy, kék kanapén. MP3 lejátszóján zenét hallgat. Lábai lelógnak a kanapéról, és ütemesen mozognak a zenére. Szőke haja kontyban, frufruja lazán a homlokára lóg. Napszemüveget, farmersortot, tornacipőt, és egy bő, sárga felsőt visel, amiből az egyik válla kint van. A ház előtt juharfa. Minden mozdulatlan. Timi zavartalanul fekszik a kanapén, és közben élvezi a napsütést. Gurulós bevásárlókocsi hangja hallatszik. SÁRI NÉNI közeledik a házhoz. Megáll a kapu előtt, zsebkendőjével megtörli homlokát, enyhén zihál. Értetlenül nézi a kanapét, és a lelógó lábakat. Lassan odasomfordál, és a kanapé fölé hajol. (megijed) A frászt tetszik rám hozni, Sári néni... (kiveszi a fülhallgatót a füléből) Sári néni tovább szemléli a lányt és a kanapét. SÁRI NÉNI Csillagom, hát te? Csak nem vagy rosszul? Timi ismét a nap felé tartja a fejét. Nem, dehogy. Sári néni nem tágít. Választ vár. (CONT D) Csak várom a... költöztetőket. SÁRI NÉNI Szent Ég, elköltöztök?! Ja nem. Csak a kanapé. Sári néni ingatja a fejét, nézi még egy darabig a lányt, aztán a kapuhoz megy, beüti a kódot, és nehézkesen bemegy a házba. Timi körül ismét minden mozdulatlan. (22) érkezik sietve. 3/4-es laza nadrág van rajta és szürke atléta. Barna haja hátrasimítva, és szorosan összefogva. Még oda sem ért, már mondja:

2 2. Bocs, nagyi feltartott... Timi felocsúdik gondolataiból és felkönyököl. Semmi. Kényelmes itt. Ezt visszük...? Felméri a kanapé méreteit. Arcán a kétkedés nyomai. Hát... Aha. Timi felül, majd szépen lassan feláll, és megfogja a kanapé egyik karfáját, Barbi pedig a másikat. Nagy nehezen felemelik. (erőlködve) Hogy hoztad le? A szomszéd bácsik hozták le nekem... Aha... Barbi hátranéz, hogy belője az irányt. Araszolva elindulnak. 2 EXT., BÉRHÁZ ELŐTTI JÁRDA - NAPPAL 2 Egy sárga színű ház elé érnek a lányok, balról jönnek be a képbe. Alig bírják a kanapét, az alja már a földet súrolja. Mindketten zihálnak. Tegyük le... Sietve leteszik a kanapét, szinte elengedik, mire az nagyot huppan. Mindketten lihegnek, a homlokuk izzad. Timi a karfára támaszkodik. (CONT D) (lihegve) Mennyit jöttünk? Barbi elnéz Timi válla fölött. Tágabb képkivágatban látszik, hogy alig mentek métert a fához képest, csak a következő házig jutottak.

3 3. Kábé két centit. Barbi fáradtan lehuppan a kanapéra. Timi hátrafordul, majd ő is leül, megint a karfára, Barbinak háttal. (CONT D) Mi legyen? Ez így sokáig fog tartani... Pff, nemtom. (vállat von) Egy darabig csak ülnek némán, még mindig sűrűn véve a levegőt. Timi ledől a kanapéra, Barbi ölébe hajtva a fejét. (kedvesen) És... amúgy hogy vagy? (elsimítja Timi frufruját) Timi vállat von. Aztán a kanapé szélét megütögetve, félmosollyal az arcán feleli: Jobban. Egy ideig csak így maradnak szótlanul. El kellett volna hoznom az öcsém gördeszkáját. Valahogy rá lehetne tenni... (kicsit lehajol, és a kanapé alját nézegeti) Timi felül, és ránéz. Tényleg, a Bence! Nem ér rá? 3 EXT., BÉRHÁZ ELŐTTI JÁRDA - NAPPAL 3 Timi és Barbi a kanapén ülnek törökülésben, egymással szemben, és farkasszemet néznek. Timi nem bírja tovább, és elkezd pislogni. Megint nyertem. Nem ér, mindig csalsz. (visszaveszi a napszemüvegét)

4 4. Hogy lehet ebben csalni? Látod, lehet. Barbi nevetve összeborzolja Timi haját. Csak nem tudsz veszíteni. (20), barbi öccse gördeszkáján érkezik a lányokhoz. Fülében fülhallgató. Magas, izmos testalkatú, szőke hajú. Rövidnadrág van rajta, izompóló, és deszkás cipő. Na mi a pálya? Öhm...segítenél vinni a kanapét? Timi és Barbi közben felállnak, és várakozva néznek Bencére. A fiú összefont karral nézi a kanapét, és a körülötte álló két lányt, akik sokkal kisebbek, és vékonyabbak nála. (Barbira néz) Ez a vészhelyzet? Hát, mi nem bírjuk el. Hívjatok valami fuvarozót. Nekem egy óra múlva edzésem van. Majd így edzel. Bence elengedi a füle mellett a megjegyzést, és már indulna tovább. Timi szomorúan visszaül a kanapéra, Bence őt nézi. A gördeszkát az egyik lába alatt ide-oda görgeti. Körbekörbe nézelődik, hezitál. Ingatja a fejét, aztán odamegy a kanapé egyik végéhez. Na jól van, most az egyszer. A lányok arca felderül. Köszi, köszi. Bence rádobja a gördeszkát a kanapéra, majd lehajol a kanapé lábához.

5 5. Alul fogjátok meg ti is, és egyszerre emeljük, mehet? A lányok a másik oldalon együtt fogják meg. Felemelik, elkezdik vinni. Bence néha hátranéz, hogy be tudja lőni az irányt. Ugróvágások, amint átkelnek vele a zebrán, rájuk dudál egy kocsi, elérik a Margit híd pesti hídfőjét, és elindulnak a hídon, leteszik és pihennek kicsit, megfordulnak és úgy viszik tovább, egy biciklis csodálkozva elhajt mellettük, egy futó elfut mellettük, a villamosról mindenki őket bámulja... 4 EXT., A HÍD MELLETTI PARKOS RÉSZ - NAPPAL 4 Mindhárman a kanapén ülnek kényelmesen, egy fa alatt a budai oldalon, és söröznek. Bence a gördeszkát használja lábtartónak, és ide-oda gurigatja a lába alatt. Szemben velük a Duna. Még szerencse, hogy annyira nem visszük messzire... Most mi van? Lakhatnék messzebb is. Csöndben kortyolgatnak. Amúgy... (iszik a söréből) Miért is cipeljük ezt most? Timi pár pillanatig nem válaszol. Szakítottunk a Tomival. Szóval... hazaköltöztem. Aham... Megint pár másodperc csönd. (CONT D) És neked jutott a kanapé? Cipekedni azért segíthetett volna. (a lábával rugdos egy követ) (MORE)

6 6. (CONT'D) Ezt csak úgy elhoztam... Tomi még nem tudja... Megint hirtelen feléfordulnak mindketten. (meglepetten) Elloptuk a kanapéját?? Timi vállat von, majd iszik a söréből. Szünetet tart. Ez volt az első dolog, amit közösen vettünk. Még semmi más bútor nem volt, csak a kanapé, a szoba közepén, és ennyi. (CONT D) És... ma felvisz egy csajt, és nem akartam, hogy az én kanapémon... (keresi a szavakat) (kuncog) Attól még... Timi dühösen ránéz. Bence erre védekezőleg széttárja a kezét, és a fejét ingatja. (CONT D) Jó, jó. Ha neked ettől jobb... Jobb. Bence erre engesztelőleg koccint vele. Barbi elgondolkozva nézi a vizet, majd Timi felé fordul. Honnan tudsz a csajról? A facebook faláról. Mindenki láthatja, ott dumálták le... Rövid csönd közöttük. Nem is figyeltem... Barbi előveszi az iphone-ját, és netezni kezd. (CONT D) Ja, látom. Pff. Faszfej.

7 7. Tovább gördít a képernyőn. (CONT D) Párduc Karolina? Milyen hülye név ez? Bence kíváncsian odahajol. Muti, mit írt? (felolvassa elváltoztatva a hangját) Karolina Párduc: akkor este, édes? Tamás Gaál: várlak cicám... (magában tovább motyogva) Itt azt írja Levente Bárdos, hogy hoz egy rekesz sört... Hogy kerül ő oda? Nemtom, de Gyuri Balogh, András Szélesi is jönnek... Timi kikapja a telefont a kezéből, és olvasni kezdi. Timi odaadja neki. Ezt nem értem... Mutasd még egyszer. (CONT D) Basszus. A Párduc Karolina álnév. Este NFL lesz, Carolina Panthers játszik a New York Giants-el. A két lány értetlenül néz rá. (CONT D) Amerikai foci. Nézd... (mutatja a telefont) A képe is a csapat logója. Csöndben gondolkodnak pár másodpercig. Nem mondod, hogy feleslegesen loptuk el a kanapét?

8 8. (idegesen) Honnan tudtam volna? Reggel csak a Karolina-féle poszt volt, nem gondoltam, hogy az valamelyik hülye haverja... Rövid csönd közöttük. (CONT D) Különben is, minek ír egymásnak két pasi ilyesmit? (ő is indulatos) Mit tudom én, talán mert mindig is ilyen beteges humora volt...?! Nem is értem, te mit láttál benne... Kortyolgatnak egy darabig csendben. Timi sértődöttnek látszik. Nem tudtam, hogy ennyire utálod. Te szeretted, ez a lényeg. Timi sóhajt. Bence tapintatosan oldalra tekintget. Vissza kell vinnünk. Kérlek. Bence félrenyeli a sört. Mi? Tuti nem. Nem fogom egész nap ide-oda cipelni át a Dunán... Timi feláll. Kétségbeesetten, és türelmetlenül néz körbe. (kérlelően) Lécci. Elmebetegnek fog tartani, hogy ok nélkül elraboltam a kanapéját. Barbi elgondolkozva nézi a barátnőjét. Felkel ő is. Én biztos nem viszem vissza veletek... És már ő is feltápászkodik, és fogja is a kanapét, hogy vigye.

9 9. Ugróvágások, amint visszafelé viszik a kanapét a hídon. Hasonló jelenetek, mint korábban, csak most a másik irányba haladva, és látszik az arcukon, hogy mindhármuknak rosszkedve van. 5 INT., LÉPCSŐHÁZ - NAPPAL 5 A két lány a lépcsőn hátrál felfelé, Bence pedig pár lépcsőfokkal lejjebbről tartja a kanapét. Nagy nehezen felérnek vele a másodikra a szűk lépcsőházban. Mindhárman zihálnak. Sári néni kinéz az ajtaja kisablakán. (Timinek) Sokkal... tartozol... SÁRI NÉNI Jézusmáriám, Timikém, mégse vitték el a kanapét? Timi még mindig sűrűn veszi a levegőt. Csók...olom... Nem, változott a terv, a k...kanapé marad. SÁRI NÉNI Jóságog Ég, ezt a felfordulást gyerekek... Becsukja a kisablakot, de hallani, hogy még mindig mondja a magáét. Timi kinyitja Tomi lakásának ajtaját. 6 INT., LAKÁSA - NAPPAL 6 A helyére igazítják a kanapét. A szobakonyha világos bútorokkalvan berendezve. Az egyik falon egy non-figuratív kortárs festmény, a másik oldalon hatalmas plazmatévé. A konyhapulttal szembeni falat pedig teljes egészében egy könyvespolc teszi ki, a gyűjtemény fele azonban hiányzik. Bence kíváncsian körbenéz. Benyit a tévé melletti szobába is, és a fürdőszobába. Barbi a karfára ül pihenni, Timi idegesen mászkál fel-alá, mint aki nem tudja, mmihez kezdjen ebben a lakásban. 7 INT., LÉPCSŐHÁZ - NAPPAL 7 (34) lép be a bejárati kapun, és elindul a lépcsőn felfelé. Három bevásárlószatyor van a kezében.

10 10. Világos vászonnadrágot, rövidujjú inget, és bőrszandált visel. Szőke, rövid haja van, elöl enyhén kopaszodik. 7A INT., LAKÁSA - NAPPAL Bence a könyveket nézegeti a lakásban. Fáj a bokám. Elkezdi masszírózni a bokáját. Felszisszen. Leveszi a cipőjét, és úgy folytatja. Timi még mindig idegesen mászkál. Bepisilek. Kimegy a fürdőszobába. 7A 7B INT., LÉPCSŐHÁZ - NAPPAL Tomi felér az ajtó elé. Sári néni ekkor lép ki az ajtaján, seprűvel a kezében. 7B Csókolom. SÁRI NÉNI Tomikám, mi lett a kanapéval? Hogy tetszik érteni? SÁRI NÉNI Hát, csak a Timike... (felhúzza a szemöldökét) Mi van a Timivel? Tomi elkezdi kinyitni az ajtót... 7C INT., LAKÁSA - NAPPAL Bent hirtelen kulcszörgés hallatszik. Bence és Barbi felnéznek - Bence a könyvből, amit épp lapozgat, Barbi a bokája vizsgálgatásából. Bence gyorsan ledobja a könyvet a kanapéra, és behúzza Barbit a kanapé mögé. (még hátrafordul Sári nénihez) Jó, majd utánanézek, csókolom. 7C

11 11. A háttérben még hallani Sári nénit. Barbi és Bence a kanapé mögött kuporognak. Barbi még óvatosan behúzza a cipőjét, a cipőfűzőnél fogva. Tomi megáll a nappali bejáratánál, és hallgatózik. Síri csend van. Ránéz a kanapéra, felveszi a könyvet. A fürdőszobából hallatszik, hogy valaki lehúzza a WC-t. A következő pillanatban kijön Timi. Mindketten meglepődnek. (CONT D) (az egyik szatyor kicsúszik a kezéből) Hát te...? Hát én csak... nagyon kellett pisilni... Ide jársz pisilni? És focitörténelmet olvasni? (mutatja neki a könyvet) Timi értetlenül néz a könyvre, aztán pedig a szoba többi részére. A többiekel keresi. Bence kiles egy kicsit, Timi észreveszi. Tomi is hátrafordul, de nem lát semmit. (tettetett lazasággal) Na, nekem mennem kell, kikísérsz? Még nem mondtad, mért jöttél. Megint kulcszörgés hallatszik. Tomi hirtelen elsápad. ANITA (20), virágmintás, szűk nyári ruhában lép be az ajtón. Már akkor beszél, amikor még nem is látjuk. ANITA Szia Édes, már alig vártam... Oh, már itt is az első vendég? Tomi elejti a másik két szatyrot is, aztán esetlenül elkezdi összeszedni a söröket. Timi felváltva nézi a lányt, és Tomi szerencsétlenkedését. ANITA (CONT D) Azt hittem, csak fiúk lesznek. Anita odalép Timihez, és mosolyogva kezet nyújt. ANITA (CONT D) Szííííja, Kepes Anita. Bár inkább csak Ani.

12 12. Timi egy darabig Anita kinyújtott kezét figyeli, aztán Tomihoz szól. (szárazon) Elvinném a kanapémat. Bence, aki még mindig a kanapé mögött guggol Barbival együtt, erre a fejét fogja, és arcán a tiltakozás jelei látszanak. Hogy mit...? Hülye vagy? Hová? Anita értetlen arcot vág. Hozzám. Az enyém. Tomi kínjában elneveti magát, és széttárja a karját. (gúnyosan) Vidd, ha bírod. Bence megböki Barbit, és hirtelen felugranak a kanapé mögül, majd nekikészülődnek. (CONT D) Ez most valami vicc? Nem viszitek sehová azt a kanapét. Timi gúnyosan mosolyog rá, és indul Barbi mellé a helyére. (CONT D) (átvált mézesmázosba) Timikém, ne legyél már gyerekes. Hova ültetem a srácokat... Timi visszafordul, és a szeme villámokat szór. Gyerekes...?! (közbevág) Vihetjük. Megemelik a kanapét Barbival. Tomi csak hebeg-habog tehetetlenül. Timi becsatlakozik Barbi mellé. Anita még mindig csak bámul értetlenül. (CONT D) (még visszaszól az ajtóból) Hajrá párducok!

13 13. Barbi kuncog. Becsukódik az ajtó. Tomi dühösen, ám tehetetlenül néz utánuk. Anita egyszer csak felé fordul karba font kézzel. ANITA Ezek meg kik voltak? Tomi idegesen sóhajt egyet. 8 INT., LÉPCSŐHÁZ - NAPPAL 8 A lépcsőfordulóban fordulnak a kanapéval. Bence megy elöl. Sári néni a lépcsőt söprögeti, észreveszi őket, és teljesen elképed. (kedvesen) Kezitcsókolom. Szép lett a lépcső. Sári néni némán tátog, és meglepetésében még a seprűt is kiejti a kezéből. Bence gyorsan letámasztja a kanapét egy lécsőfokra, feljebb szalad, felveszi a seprűt, és mosolyogva a néni kezébe adja. Aztán megy vissza a kanapéhoz, felemeli, és már viszik is tovább. 9 EXT., MARGIT HÍD - NAPPAL 9 Ugróvágások: viszik a kanapét ismét, Pestről Budára. Életképek a járókelők reakciójáról. Közben már megy le a nap. 10 EXT., A HÍD MELLETTI PARKOS RÉSZ - ESTE 10 Timi, Barbi és Bence a kanapén ülnek, félig-meddig egymásra dőlve, sörrel a kezükben. Bence van középen. Velük szemben a Duna. Az esti fények csillognak a vízen. A kanapé mellett üres sörösüvegek. Bence leteszi mellé a sajátját. Timi elszántan feláll. Menjünk? Aha. Bence és Barbi is feltápászkodnak lassan a kanapéról. Meg akarnák emelni, és vinni tovább.

14 14. (CONT D) Már nem kell. Hagyjuk itt. Szivatsz... Timi a fejét csóválja. Bence még mindig fogja a karfát, hátha tovább viszik, Barbi már elengedte. A lányok lassan elindulnak. Hé. (CONT D) Mindketten visszafordulnak. Bence is csatlakozik hozzájuk, és nézik még a kanapét. Timi emosolyodik. (CONT D) (Timihez) Jövő héten ellopjuk a könyvespolcot? Azt is itt hagyhatnánk. A csövesek örülnének. (CONT D) A nénike meg tuti szívbajt kapna. Mindhárman vigyorognak. Ellophatjuk. Cipeled? (mosolyogva) Simán. Kényelmes tempóban elindulnak a rakparton. Timi felemeli a fejét, és Bencére sandít. A fiú is ránéz a szeme sarkából, és alig észrevehetően összemosolyognak. Az ott maradt kanapé üresen áll a vízparton.

Isten hozta őrnagy úr!

Isten hozta őrnagy úr! Isten hozta őrnagy úr! Filmrészlet szöveges átirat Napsütéses idő van, a házak előtt egy négytagú tűzoltózenekar vidám indulót játszik. A zenészek barna egyenruhában vannak, fejükön tűzoltósisak. A zenekart

Részletesebben

Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY

Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY Néha fel kell adnunk az elveinket, hogy megélhessük az álmainkat Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY - részlet - Szakmai konzultáns: dr. Almási Krisztina Borító és tördelés: White Noise Team ISBN 978-963-12-4568-4

Részletesebben

1. fejezet. Dorset, 2010 Egy évvel késõbb

1. fejezet. Dorset, 2010 Egy évvel késõbb 1. fejezet Dorset, 2010 Egy évvel késõbb A napok egyre rövidebbek. A fûre hullott almákat megcsipkedték a varjak. Viszem be a fát, és rálépek az egyik puha gyümölcsre; szétnyomódik a lábam alatt. November

Részletesebben

Andrea Gabi Jutka Eszti Fredi Ates Peti

Andrea Gabi Jutka Eszti Fredi Ates Peti Cziczó Attila: ANDREA életjáték szereplők: Andrea Gabi Jutka Eszti Fredi Ates Peti 1. JELENET - ANDREA SZOBÁJA Andrea ül elkeseredetten a tükör előtt. Néha közelebb hajol, vizsgálgatja arcának hibáit.

Részletesebben

A királykisasszony cipője

A királykisasszony cipője A királykisasszony cipője Színpadra alkalmazta: Steinwender József Szereplők: Királykisasszony Mészáros Csizmadia Szobalány Kisbíró Herceg koldus ruhában Hajdúk Napszámosok (férfiak, nők) Hercegek, királyfik

Részletesebben

Az élet napos oldala

Az élet napos oldala Az élet napos oldala írta Mercz Tamás E-mail: mercz_tomi@hotmail.com Első rész Minden kicsiben kezdődik el A fűnyíró idegesítő berregő motorhangja teljesen betölti szobám zegzugait. Zúg a rikítóan kék

Részletesebben

Első szín (Osztályterem, a diákok ülnek, dr Wieser a hitoktató vezetésével folyik az óra) Rövid, de velős! Durva bűn a lopás?

Első szín (Osztályterem, a diákok ülnek, dr Wieser a hitoktató vezetésével folyik az óra) Rövid, de velős! Durva bűn a lopás? DRÁMAJÁTÉK TINIKNEK Vári Lili: A KULCS A történet egy vallási középiskolában játszódik. Szereplők: Tanár dr Wieser Tanár Brown Diákok: Jim, Larry, Jeff, Tom és Matthew Első szín (Osztályterem, a diákok

Részletesebben

Bereményi Géza: Eldorádó Részletek egy készülő film forgatókönyvéből

Bereményi Géza: Eldorádó Részletek egy készülő film forgatókönyvéből Bereményi Géza: Eldorádó Részletek egy készülő film forgatókönyvéből HÁZ UDVARA, PIAC NAPPAL A Gyerek a földszintes ház udvarán megy rövidnadrágban, magasszárú cipőben. Köhög. Szomszédasszonyokkal találkozik,

Részletesebben

LEE CHILD 10 RÖGÖS ÚT

LEE CHILD 10 RÖGÖS ÚT 1. fejezet Jack Reacher egy dupla feketét rendelt, csokireszelék és cukor nélkül, nem porceláncsészében, hanem mûanyag pohárban, és még mielõtt kihozták volna a kávét az asztalához, végignézte, ahogy egy

Részletesebben

Boldog új évet! (Happy New Year!)

Boldog új évet! (Happy New Year!) Boldog új évet! (Happy New Year!) KÜLSŐ - KÜLVÁROSI NÉPTELEN KISUTCA SZILVESZTER ÉJJEL Sötétség, nagy hideg. Az év utolsó napjának zaja ide már nem jut el. A házak fala kopott, részben lemállott róluk

Részletesebben

A TÜDŐ SARKÁBAN REKEDT ROSSZ LEVEGŐ

A TÜDŐ SARKÁBAN REKEDT ROSSZ LEVEGŐ A TÜDŐ SARKÁBAN REKEDT ROSSZ LEVEGŐ SZŰTS ZOLTÁN A nepperek mohón esznek, szó nélkül. Ha tehetnék, lélegezni is alig lélegeznének. Időnként az orrukon kifújják a levegőt a falatoknál, halkan, nehogy észrevegyék

Részletesebben

DÖRNYEI KÁLMÁN: BANKI MESÉK 13-15. FEJEZET

DÖRNYEI KÁLMÁN: BANKI MESÉK 13-15. FEJEZET DÖRNYEI KÁLMÁN: BANKI MESÉK 13-15. FEJEZET 13. Ha megnyerte, nehogy vigye! Egyre kevésbé tudok a küldetésemre koncentrálni. Lehet, hogy az illuzionista megsejtette, hogy a nyomában vagyok, és mindenféle

Részletesebben

Főnixmadár. A hazugság polipkarjai

Főnixmadár. A hazugság polipkarjai Főnixmadár A hazugság polipkarjai Előszó A könyv igaz történet, a szerző által megélt és felidézett eseményeken alapul. Egy történet két lélek egymásra találásáról, amelyet a hazugság polipkarjai tartanak

Részletesebben

Lala és Lili játék 1 részben

Lala és Lili játék 1 részben Lala és Lili játék 1 részben Szereplők: LALA LILI LALA és LILI, két clown az országút szélén, csomagjaikkal. Nem messze tőlük egy nagy bokor, távolabb pár fa, egyébként pusztaság. Süt a nap. LALA nagy

Részletesebben

Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik

Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik Több éves gyakorlattal fejlesztették tökélyre kifinomult praktikáik egész arzenálját. Kódszavaik tárháza régi, legendássá vált esetekből épült fel, ám legtöbbször

Részletesebben

konyhába, beletörlöm a kezem abba a nedves törülközőbe, amelyik ott lóg a vízcsap fölött, a szegen. A kályhán már felforrt a víz a fazékban, előhúzom

konyhába, beletörlöm a kezem abba a nedves törülközőbe, amelyik ott lóg a vízcsap fölött, a szegen. A kályhán már felforrt a víz a fazékban, előhúzom NAGYTAKARÍTÁS Én csak egy szegény asszony vagyok. Asszonyiságom utolsó éveit számlálgatom már, a fejemen tincsekké duzzadtak a fehér hajszálak, az arcomon, a szám körül megszaporodtak a ráncok, lekúsznak

Részletesebben

Ötven egész esztendővel a csokoládés uzsonna után kezdődik Magdaléna két életének tulajdonképpeni története... *****

Ötven egész esztendővel a csokoládés uzsonna után kezdődik Magdaléna két életének tulajdonképpeni története... ***** Ötven egész esztendővel a csokoládés uzsonna után kezdődik Magdaléna két életének tulajdonképpeni története... ***** Ezüst gyertyatartók fénye mellet egy fiatal férfi hajol íróasztala fölé. Az arca márványfehér,

Részletesebben

Ikon. bencsik orsolya. figyeltem anyámat ahogy figyeltem a fákat is télvíz idején mikor nagyon erősen fúj a szél 1

Ikon. bencsik orsolya. figyeltem anyámat ahogy figyeltem a fákat is télvíz idején mikor nagyon erősen fúj a szél 1 bencsik orsolya Ikon figyeltem anyámat. ha eljön az idő, bemegy a kamrába. a rossz lábú asztalról fölveszi a zöld tálat. a zsákból merít egy bögre kukoricát, két bögre búzát. összerázogatja. - - - - -

Részletesebben

Hitman TANDORI DEZSÕ. 14 tiszatáj

Hitman TANDORI DEZSÕ. 14 tiszatáj 14 tiszatáj TANDORI DEZSÕ Hitman Hitman nincs a szótárban, a szótárban nincs. De hát ember nem ad lónak olyan nevet, hogy Úgy Jól Ötvenen Túl. Nem ad, öreg, lónak ember olyan nevet, hogy... mondom. Mondja

Részletesebben

Anita Wekker KÖNNYEZŐ CIPRUS

Anita Wekker KÖNNYEZŐ CIPRUS Anita Wekker KÖNNYEZŐ CIPRUS Regény Felém lép, én hátrálok, és már a szikla szélén állok. A föld egyszer csak szétfolyik a talpam alatt, térdre rogyok. Próbálok megkapaszkodni egy bokorban, egy fűcsomóban,

Részletesebben

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk!

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Sokszor nagyon kevés dolgon múlik, hogy egy kapcsolat miképpen alakul. Ugyanazzal az energiával lehet építeni és rombolni is. A lényeg a szándék, illetve

Részletesebben

ÅSA LARSSON ÉS INGELA KORSELL. Illusztrálta Henrik Jonsson

ÅSA LARSSON ÉS INGELA KORSELL. Illusztrálta Henrik Jonsson ÅSA LARSSON ÉS INGELA KORSELL 4 Illusztrálta Henrik Jonsson Ki-Szab-Lak Tópart Vendéglo ' golfklub Mariefredi templom Estrid és Magnar háza Gripsholm-kastély Hé-Henry kunyhója 93. fejezet Hófehérke alrik

Részletesebben

A HECSEDLI MEG A POSTÁS

A HECSEDLI MEG A POSTÁS SZEMLE 13 T. Ágoston László A HECSEDLI MEG A POSTÁS Hecsedli. Várjuk a postást mondta Bányai, az író, és letette a kagylót. Régi, jól bevált, mondhatni egyezményes szövegük volt ez Zsengellérrel, a költővel

Részletesebben

TANÉVNYITÓ BUZDÍTÁS. Olvasandó (lectio): Mk 6,45-52. Alapige (textus): Mk 6,50

TANÉVNYITÓ BUZDÍTÁS. Olvasandó (lectio): Mk 6,45-52. Alapige (textus): Mk 6,50 Újpest-Belsőváros 2008. 09. 07. Juhász Emília TANÉVNYITÓ BUZDÍTÁS Alapige (textus): Mk 6,50 Olvasandó (lectio): Mk 6,45-52 Ezután azonnal megparancsolta tanítványainak, hogy szálljanak hajóba, és menjenek

Részletesebben

Mindig a holnapra mosolygok, Elvágyom onnan, ahol bolygok, Úgy vágytam ide s most már szállnék. Óh, én bolond, bús, beteg árnyék.

Mindig a holnapra mosolygok, Elvágyom onnan, ahol bolygok, Úgy vágytam ide s most már szállnék. Óh, én bolond, bús, beteg árnyék. Mindig a holnapra mosolygok, Elvágyom onnan, ahol bolygok, Úgy vágytam ide s most már szállnék. Óh, én bolond, bús, beteg árnyék. Ady Endre Utálok hajnalban kikelni az ágyamból. Nagy bögre kávé nélkül

Részletesebben

Eresszen! Legyen olyan kedves, Lang úr. Most szépen elalszik még két órácskára, aztán mikor már világos lesz, elmehet sétálni.

Eresszen! Legyen olyan kedves, Lang úr. Most szépen elalszik még két órácskára, aztán mikor már világos lesz, elmehet sétálni. Amikor Konrad Lang felébredt, sötét volt. Idegen ágyban feküdt. Keskeny volt és magas, Elisabeth nem feküdt mellette. Fel akart kelni, de nem tudott. Az ágy két oldalán rács volt. Hé! kiáltotta. Majd hangosabban.

Részletesebben

- Innen nem lehet csak úgy leszállni - Miről beszél ez a nő? Mi az, hogy nem szállhatok le?! kiáltok rá a férfire. A pánik kezd hatalmába keríteni,

- Innen nem lehet csak úgy leszállni - Miről beszél ez a nő? Mi az, hogy nem szállhatok le?! kiáltok rá a férfire. A pánik kezd hatalmába keríteni, A következő megálló - Jó, majd visszahívlak. Szia! Elrakom a telefonom a kabátom zsebébe még szól a jelzőcsengő, mikor felugrok a metróra. Megigazítom a ruhámat, majd önkéntelenül is körbepillantok a kocsiban:

Részletesebben

I. Salgótarjáni életkép a 1982- ből.

I. Salgótarjáni életkép a 1982- ből. Barátok I. Salgótarjáni életkép a 1982- ből. 1. Nappal, külső Négyemeletes, erkélyes panelházsor előtti parkos, betonplaccos sáv padokkal, a épület mögött erdő. Sehol senki, olyan meleg van, hogy még a

Részletesebben

E D V I N Írta Korcsmáros András

E D V I N Írta Korcsmáros András E D V I N Írta Korcsmáros András A színen a Fiú, aki egy padon ül, majd előveszi a telefonját. Szia! Én vagy az, Dávid! Most hallasz? Nem? Na és most? Nagyszerű! Minden rendben. Nem, nincs baj. Éppen ebédszünetem

Részletesebben

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt Petőcz András Idegenek Harminc perccel a háború előtt Peut-être à cause des ombres sur son visage, il avait l air de rire. (Camus) Megyünk anyámmal haza, a plébániára. Szeretek az anyámmal kézen fogva

Részletesebben

Egy magyar élet kicsiny tragédiája

Egy magyar élet kicsiny tragédiája Egy magyar élet kicsiny tragédiája Gellér Barnabás Eget rengetı, dobhártyát szakító, csikorgó zakatolás, vasúti megálló, kietlen táj ébreszt édes álmomból. Oldalamat kékre-lilára nyomták a kemény pad vasrácsai.

Részletesebben

TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4

TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4 TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4 ŐRZÖM AZ ÁLMODAT 5 AZ IGAZ SZERETET 5 MA EGY VERSEM KAPCSÁN 6 BIZONY! 7 A HÁRSFAILLATÚ ESTÉKEN 7 A MI VERSÜNK

Részletesebben

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó 1. Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó barátnak nem. A motort nem állította le, halk zúgása

Részletesebben

Füst Milán. Máli néni

Füst Milán. Máli néni Füst Milán Máli néni Szereplők: VEZÉRIGAZGATÓ ALFONZ, a fia TILDA, a lánya NOVÁK AMÁL, a nagynénje NOVÁK BÁCSI, Máli néni öreg férje MARGIT KISASSZONY, titkárnő HORVÁTH ÚR, könyvelő EGY MÁSIK MARGIT SZOLGÁLÓ

Részletesebben

Baróthy Borbála. Kártyák kiterítve. Cards on the table

Baróthy Borbála. Kártyák kiterítve. Cards on the table Baróthy Borbála Kártyák kiterítve Cards on the table 1. Fejezet A tükörből visszabámuló lányra meredtem. Szomorúnak tűnt és félt. Az arca fehérebb volt a szokásosnál és általában csillogó kék szeme most

Részletesebben

HA CSAK A HUZAT HIBÁDZIK FARKAS FERENC KÁRPITOS

HA CSAK A HUZAT HIBÁDZIK FARKAS FERENC KÁRPITOS pám körbevitt a mûhelyekbe, bemutatott a szomszédos üzletekben. Ma maximum akkor jön be valaki új, ha kell neki egy csavarhúzó vagy fogó. De akkor sem biztos, hogy bemutatkozik H CSK HUZT HIBÁDZIK KS NC

Részletesebben

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve Kiss Ottó A nagypapa távcsöve ITT VANNAK A NAGYIÉK Itt vannak a nagyiék, megjöttek! Két hétre. Fogalmam sincs, hogy mit lehet majd velük addig csinálni. 3 A NAGYPAPA UGYANOLYAN A nagypapa ugyanolyan, mint

Részletesebben

Hogyan mondjuk meg a gyerekeknek?

Hogyan mondjuk meg a gyerekeknek? Hogyan mondjuk meg a gyerekeknek? Tudod, az úgy van próbált Verena beszélgetést kezdeményezni Alexandrával a reggelinél. Nyújtotta a szavakat, nem nagyon tudta, hogyan mondja meg négyéves kislányának,

Részletesebben

Huszonötödik lecke. nyomja, várjon. hallgasd. nyomd. várj. tedd, vedd, legyen. szíveskedjék mutasson. hozza el menjen nézze meg

Huszonötödik lecke. nyomja, várjon. hallgasd. nyomd. várj. tedd, vedd, legyen. szíveskedjék mutasson. hozza el menjen nézze meg Huszonötödik lecke Megint telefon Halló! Jó napot kívánok! Üdvözöljük a Vabank Bank ügyfélszolgálatánál! Ha ismeri a mellék számát, nyomja meg a megfelelő számú gombot. Ha nem ismeri, várjon a kezelő jelentkezésére.

Részletesebben

Harasztiné Bata Zsuzsa, ny. óvodapedagógus Budapest. Rókavár a Guggerhegy oldalában

Harasztiné Bata Zsuzsa, ny. óvodapedagógus Budapest. Rókavár a Guggerhegy oldalában Harasztiné Bata Zsuzsa, ny. óvodapedagógus Budapest Rókavár a Guggerhegy oldalában Igazán hosszú volt a tél és sok öröme volt Bencének és Somának a szánkózásban, hógolyózásban, hóember építésben. Nagymama

Részletesebben

A BARÁT. Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta.

A BARÁT. Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta. Bódi Zsolt Publio Kiadó 2012 Minden jog fenntartva! A BARÁT Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta. Szüleimnek, testvéreimnek,

Részletesebben

Tudod, mi van ma? Várta, hogy a másik visszakérdezzen, hogy: Nem. Mi? Ma dolgozom utoljára a tűzszerészeknél. Jövő héten áthelyeznek.

Tudod, mi van ma? Várta, hogy a másik visszakérdezzen, hogy: Nem. Mi? Ma dolgozom utoljára a tűzszerészeknél. Jövő héten áthelyeznek. Elmore Leonard: Dinamit (részlet) Fordította: Totth Benedek Chris Mankowski utolsó munkanapja, délután kettő, még két óra van hátra a műszak végéig, amikor befut a riasztás, hogy hatástalanítania kell

Részletesebben

Dénes Viktor: De akkor miért harcolunk?

Dénes Viktor: De akkor miért harcolunk? Dénes Viktor: De akkor miért harcolunk? 2013. február 6., 11:00 Sorozatunkban a Színház- és Filmművészeti Egyetemen ebben az évadban végzősöket, Novák Eszter és Selmeczi György zenés szakirányú osztályának

Részletesebben

Na, ugy-e, vendéglős úr, meg van fizetve, amit ettünk,

Na, ugy-e, vendéglős úr, meg van fizetve, amit ettünk, CSALÓKA PÉTER Hát egyször vót egy szegény ember. Hát szóval ez a szegény ember mindenkit becsapott, aki csak a világon él. Nemhogy aki él, hanem aki űneki jó napot köszönt, és ha az elfogadta, az már be

Részletesebben

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András Joachim Meyer A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Bot Fordította: Berki András A botról Az ötödik, és egyben utolsó fejezete ennek a könyvnek, amiben elmagyarázom és röviden

Részletesebben

Robert Antoni. Bezárt szabadság. 31 nap az USA bevándorlási börtönében

Robert Antoni. Bezárt szabadság. 31 nap az USA bevándorlási börtönében Robert Antoni Bezárt szabadság 31 nap az USA bevándorlási börtönében 3 4 A könyv igaz, megtörtént események alapján íródott. A könyvben említett egyes személyek nevét megváltoztattam, hogy ezzel is védjem

Részletesebben

Mennybõl az Angyal... 2010.02.04. Utolsó frissítés 2013.02.04.

Mennybõl az Angyal... 2010.02.04. Utolsó frissítés 2013.02.04. Mennybõl az Angyal... 2010.02.04. Utolsó frissítés 2013.02.04. Mennybõl az Angyal, lejött hozzátok Abban a pillanatban szólalt meg ez a dal a cédé lejátszómon, amikor belekezdtem ebbe az írásba az angyalokról.

Részletesebben

Új Szöveges dokumentum

Új Szöveges dokumentum Csodagyerekek Gondoljanak a kis Mozartra! Négyévesen felmászott a zongoraszékre, és megkomponálta első hangversenydarabját. Nos, Hodek Dávid és Martincsák Kata hasonlóan ritka tehetségek, csak őket a szüleik

Részletesebben

Juhász Bence. A nagy litikamu

Juhász Bence. A nagy litikamu Juhász Bence A nagy P litikamu Parlamentből a Parlamentbe Viszontválaszra megadom a szót képviselő úrnak. Köszönöm Elnök úr, Tisztelt Országgyűlés, Tisztelt Ház. Amint az előző felszólalásomban is ismertettem

Részletesebben

Gázló TT 2008 A rekordok napja 2008. július 12.

Gázló TT 2008 A rekordok napja 2008. július 12. Gázló TT 2008 A rekordok napja 2008. július 12. 4:30 Fire! - üvölti Hans-Peter Geerdes (ki az?), nincs mese, menni kell. Lassan megy az öltözés, kínlódás minden ruhadarabot felvenni mondjuk jó idő van,

Részletesebben

Három éve kosarazom a Keresztúri Diáksport Egyesületben. Te is kosaras kártyák gyűjtésével. kezdted?

Három éve kosarazom a Keresztúri Diáksport Egyesületben. Te is kosaras kártyák gyűjtésével. kezdted? Végre egy olyan sportról, sportolóról készítek riportot, a foci, a karate és a free style foci után, amihez legalább hozzá tudok szólni. A kosárlabdázásról beszélgetek Kovács Ádámmal, 9/c osztályos tanulóval.

Részletesebben

Károlyi Pályázat. Kémia. Írta: Elefánti Barbara 10. A

Károlyi Pályázat. Kémia. Írta: Elefánti Barbara 10. A Károlyi Pályázat Kémia Írta: Elefánti Barbara 10. A 2007. november 3. Tartalomjegyzék 2. oldal: Tartalomjegyzék 3. oldal: Bevezetés 4. oldal: Emil Fischer élete és munkássága 5.-7. oldal: Beszélgetés Emil

Részletesebben

EÖTVÖS LÓRÁND TUDOMÁNYEGYETEM BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR MŰVÉSZETELMÉLETI ÉS MÉDIAKUTATÁSI INTÉZET FILMTUDOMÁNY TANSZÉK CSODALÁMPA.

EÖTVÖS LÓRÁND TUDOMÁNYEGYETEM BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR MŰVÉSZETELMÉLETI ÉS MÉDIAKUTATÁSI INTÉZET FILMTUDOMÁNY TANSZÉK CSODALÁMPA. EÖTVÖS LÓRÁND TUDOMÁNYEGYETEM BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR MŰVÉSZETELMÉLETI ÉS MÉDIAKUTATÁSI INTÉZET FILMTUDOMÁNY TANSZÉK CSODALÁMPA című filmetűd Technikai forgatókönyv Készítette: Nikli Károly Mozgóképkultúra

Részletesebben

Vidék Magyarországának Jövőgyártói! Barátaink, huszártisztek, hazafiak! Hölgyeim és Uraim! Magyarok!

Vidék Magyarországának Jövőgyártói! Barátaink, huszártisztek, hazafiak! Hölgyeim és Uraim! Magyarok! Zelei Miklós A végpalony dehunca zrí Tiszttől! Tisztnek! Vidék Magyarországának Jövőgyártói! Barátaink, huszártisztek, hazafiak! Hölgyeim és Uraim! Magyarok! 1988. április 1-jén, reggel 9 órakor az Ó Utcai

Részletesebben

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido-történet gyerekeknek Richard Moon és Chas Fleischman tollából Vass Anikó és Erszény Krisztián fordításában Előszó Ezt a történetet közel huszonöt

Részletesebben

FARKAS KATALIN. Félvér Tigris. Derna krónikák 1.

FARKAS KATALIN. Félvér Tigris. Derna krónikák 1. FARKAS KATALIN Félvér Tigris Derna krónikák 1. 1. Meglepetés A mai napom is ugyanúgy kezdődött, mint minden hétköznapom. Kicsit morcosan keltem fel, unottan ettem meg a reggelit, lassan öltöztem fel és

Részletesebben

Pár szóban a novella létrejöttéről:

Pár szóban a novella létrejöttéről: Pár szóban a novella létrejöttéről: A Heléné Cixous-pályázatot a Feldmár Intézet Nők Iskolája alapította. A pályázat feltételeit Feldmár András fogalmazta meg...a nyertes pályázatoktól őszinte, magas színvonalú,

Részletesebben

Leonard Ravenhill KRISZTUS ÍTÉLŐSZÉKE. Mindannyian odaállunk majd Krisztus ítélőszéke (díjkiosztó emelvénye) elé. (Róma 14,10) III.

Leonard Ravenhill KRISZTUS ÍTÉLŐSZÉKE. Mindannyian odaállunk majd Krisztus ítélőszéke (díjkiosztó emelvénye) elé. (Róma 14,10) III. Leonard Ravenhill KRISZTUS ÍTÉLŐSZÉKE Mindannyian odaállunk majd Krisztus ítélőszéke (díjkiosztó emelvénye) elé. (Róma 14,10) III. fejezet Kiadó: Missionsdienst Sonnenstrahlen D-7120 Bietigheim-Bissingen,

Részletesebben

Aztán eljött a nap, amikor már nem kapta a segélyt, csak valami járuléknak nevezett, nevetségesen kicsi összeget

Aztán eljött a nap, amikor már nem kapta a segélyt, csak valami járuléknak nevezett, nevetségesen kicsi összeget Kovács Gabriella Hát ennyi volt... Hát ennyi volt érezte, hogy itt az út vége. Tehetetlenül, fáradtan feküdt a hideg kövön a fagyos szélben és nem akart többé engedelmeskedni a teste. Már nem érzett fájdalmat

Részletesebben

Megbánás nélkül (No regrets)

Megbánás nélkül (No regrets) Stargate SG1- Megbánás nélkül (No Regrets) Kategória: Stargate SG1 Romantika Rövid ismertető: Bárcsak a Jég foglyai néhány perccel tovább tartott volna... Írta: Alli Snow Web: http://www.samandjack.net/fanfics/viewstory.php?sid=1251

Részletesebben

Megmenteni a világot

Megmenteni a világot Megmenteni a világot Kisfilm forgatókönyv Tartalomjegyzék Bevezetés...2 Ne lődd le a hírvivőt...2 Nem minden az, aminek elsőre látszik...2 Megmenteni a világot...3 Mi a fene???...4 A világ bajai...4 Ökológiai

Részletesebben

"Úgy nőtt fel egy nemzedék, hogy nem látott senkit dolgozni"

Úgy nőtt fel egy nemzedék, hogy nem látott senkit dolgozni "Úgy nőtt fel egy nemzedék, hogy nem látott senkit dolgozni" (Hírszerző, 2008 december 9.) Az Út a munkához program biztosan kielégíti majd a tömegigényt, hogy az ingyenélőket most jól megregulázzuk, az

Részletesebben

George Varga: Az öregember és a farkas (részlet)

George Varga: Az öregember és a farkas (részlet) Angyalka élményei B. Kis János, Orosz T. Csaba, Gwendoline Welsh, Poczai Péter, George Varga, J. Simon Aranka 2013 Publio kiadó Minden jog fenntartva Szerkesztette: Publio Kiadó Kft. George Varga: Az öregember

Részletesebben

EGY CSÓNAKBAN EVEZÜNK?

EGY CSÓNAKBAN EVEZÜNK? EGY CSÓNAKBAN EVEZÜNK? 65 Tehát ezzel az a kis csapattal szervezzük majd közösen a tábort. Axel körbetelefonált, hogy kinek van kedve részt venni a következô, száznál is több külföldi résztvevôvel zajló

Részletesebben

A kis betlehemi csillag /Szende Ákos fordítása/

A kis betlehemi csillag /Szende Ákos fordítása/ A kis betlehemi csillag /Szende Ákos fordítása/ A kis csillag a milliárdnyi többi között állt fenn az égen. Végtelenül messzi kis fehér pont volt csupán. Senki sem vette észre - éppen ez volt bánata. Hajnalban

Részletesebben

Tizenötödik lecke. ágyad nagyapam családja. felesége, nagyapam. kislánya nagynénem

Tizenötödik lecke. ágyad nagyapam családja. felesége, nagyapam. kislánya nagynénem Tizenötödik lecke Családi kép Te, Gergely, mindig meg akarom kérdezni, csak elfelejtem: kik vannak azon a nagy képen az ágyad fölött? Ja, azok, azon a régi képen? Az az apai nagyapám családja, még a háború

Részletesebben

I. AZ ÖREGÚR, hetvenesztendős, egyenes tartású, még szőkebajszú öregúr a takarékból jött ki. Kétszáz pengőcskét megint bedugott.

I. AZ ÖREGÚR, hetvenesztendős, egyenes tartású, még szőkebajszú öregúr a takarékból jött ki. Kétszáz pengőcskét megint bedugott. TÖRETLEN ÖREGÚR. I. AZ ÖREGÚR, hetvenesztendős, egyenes tartású, még szőkebajszú öregúr a takarékból jött ki. Kétszáz pengőcskét megint bedugott. «Igy szaporodik a vagyon!» mosolyogta és örömmel tiporta

Részletesebben

Betty apósa túl volt már a 86.

Betty apósa túl volt már a 86. A nyughatatlan Betty apósa túl volt már a 86. évén. Nyugdíjas volt. Tevékeny, szorgalmas ember lévén a nyugdíjas életformát unalmasnak tartotta. Elég erőt érzett magában ahhoz, hogy még valamit, valahol

Részletesebben

Cziczó Attila: SENKIFÖLDJE. szövegtöredékek. www.cziczo.hu

Cziczó Attila: SENKIFÖLDJE. szövegtöredékek. www.cziczo.hu Cziczó Attila: SENKIFÖLDJE szövegtöredékek 2009 www.cziczo.hu 1 MESTER szereplők: terhes nő, mester, férfi (apa) MESTER NŐ MESTER NŐ MESTER NŐ MESTER FÉRFI MESTER NŐ MESTER FÉRFI NŐ MESTER NŐ MESTER NŐ

Részletesebben

Teremtés utazói. Hunor Publio Kiadó 2012 Minden jog fenntartva! 1. fejezet

Teremtés utazói. Hunor Publio Kiadó 2012 Minden jog fenntartva! 1. fejezet Teremtés utazói Hunor Publio Kiadó 2012 Minden jog fenntartva! 1. fejezet - Képzeljük el, hogy az időnek nincs eleje és vége, végtelen folyamként halad önmagába visszatérve. Elméleti síkon lehetséges,

Részletesebben

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés V i c z i á n Á k o s Halálos haszonszerzés Nem is emlékszem, hogy mikor aludtam ilyen jót, igaz nem volt több hat óránál, de ennyit ritkán alszom. Nyújtózkodtam egy hatalmasat, majd felkeltem az ágyból,

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült: Bánréve Község Képviselő-testületének 2006. november 03-án 13.00 órai kezdettel megtartott üléséről.

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült: Bánréve Község Képviselő-testületének 2006. november 03-án 13.00 órai kezdettel megtartott üléséről. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Bánréve Község Képviselő-testületének 2006. november 03-án 13.00 órai kezdettel megtartott üléséről. Jelen vannak: Hajdu Gábor József polgármester, Révay István alpolgármester,

Részletesebben

4. Az au pair és a párkapcsolatok ( a fejezet, mely határozottan tanulságos):

4. Az au pair és a párkapcsolatok ( a fejezet, mely határozottan tanulságos): 4. Az au pair és a párkapcsolatok ( a fejezet, mely határozottan tanulságos): A kiutazásban ludas pasijainkról itt írunk, nem a szexben! Két külön dolog, ugyanis nekik nem sok közük volt a mi kinti életünkhöz,

Részletesebben

Ez a könyv számos, Istennel megtapasztalt valóságos

Ez a könyv számos, Istennel megtapasztalt valóságos Bevezetés Ez a könyv számos, Istennel megtapasztalt valóságos élményem eredményeként született. Nem egy olyan személy túlfûtött képzeletének vagy ábrándozásának terméke, aki valami jobb után vágyódik,

Részletesebben

Az eső élő organizmusként fonta körbe a tájat. Az éjszaka leterítette sötét fátylát, amely úgy pulzált felettük, mint a gomolygó, sötétszürke felhők.

Az eső élő organizmusként fonta körbe a tájat. Az éjszaka leterítette sötét fátylát, amely úgy pulzált felettük, mint a gomolygó, sötétszürke felhők. 1 Az eső élő organizmusként fonta körbe a tájat. Az éjszaka leterítette sötét fátylát, amely úgy pulzált felettük, mint a gomolygó, sötétszürke felhők. Az esőcseppek ólomgolyókként ostromolták a szélvédőt,

Részletesebben

V. monológ (Variációk az utcalámpához) A szárazon hagyott csaj esetei A kitartó masszőr. Borda Réka. Vojakovič Cyntia S Z Ö V E G G Y Á R

V. monológ (Variációk az utcalámpához) A szárazon hagyott csaj esetei A kitartó masszőr. Borda Réka. Vojakovič Cyntia S Z Ö V E G G Y Á R Borda Réka V. monológ (Variációk az utcalámpához) És ha semmi nem úgy van, ahogy hisszük? Ha a Titánia csak meg akart csobbanni a vízben, mert kaparászták hátát a milliomosok, ha lehet fejjel lefelé szeretkezni,

Részletesebben

Egy kezdő cangás megpróbáltatásai a Mátra Maratonon

Egy kezdő cangás megpróbáltatásai a Mátra Maratonon Egy kezdő cangás megpróbáltatásai a Mátra Maratonon Avagy milyen mikor egy 60 éves "papa" a trecking bicóval elhúz melletted az erdőben :) Készítette: Lőrincz Ádám 2013. szeptember 8. Tartalomjegyzék I.

Részletesebben

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1.

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1. Bói Anna Konfliktus? K könyvecskék sorozat 1. Tartalom: Üdvözölöm a kedves Olvasót! Nem lehetne konfliktusok nélkül élni? Lehet konfliktusokkal jól élni? Akkor miért rossz mégis annyira? Megoldás K Összegzés

Részletesebben

REFORMÁCIÓ. Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország

REFORMÁCIÓ. Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország REFORMÁCIÓ Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország Szolgál: Johannes Wöhr apostol info: www.nagykovetseg.com www.fegyvertar.com www.km-null.de Felhasználási feltételek: A blogon található tartalmak

Részletesebben

Lehet-e egyszerre két nőbe szerelmes egy férfi?

Lehet-e egyszerre két nőbe szerelmes egy férfi? Hogy bírod a női hisztit? szavazatok százalék Csípem 44 7.8 % Ki nem állhatom 2691 47.7 % Eltűröm 25 44.3 % 3 25 Hogy bírod a női hisztit? 2691 25 2 15 1 5 44 Csípem Ki nem állhatom Eltűröm Lehet-e egyszerre

Részletesebben

Létezés a végtelenben. Pásztor Magdolna. Publio kiadó. Minden jog fenntartva!

Létezés a végtelenben. Pásztor Magdolna. Publio kiadó. Minden jog fenntartva! Létezés a végtelenben Pásztor Magdolna 2014 Publio kiadó Minden jog fenntartva! ÉJELI FOHÁSZ Üres, üres vagyok, a messzeségbe rohanok. Látok egy utat, ami arany, látom a fákat, ami ezüst. Látom a holdat,

Részletesebben

Cecelia Ahern: Bennem élsz

Cecelia Ahern: Bennem élsz Cecelia Ahern: Bennem élsz Cecelia Ahern Bennem élsz (Részlet) Fordította Hussami Péter A fordítás alapjául szolgáló mű Cecelia Ahern: Thanks for the Memories (London: HarperCollins, 2008) (Részlet) Athenaeum

Részletesebben

Nagyfater Bátyó ül a volán mögött. Élesen veszi be a kanyart. Nagyfater Bátyó Megérkeztünk!

Nagyfater Bátyó ül a volán mögött. Élesen veszi be a kanyart. Nagyfater Bátyó Megérkeztünk! bels. A lakóbusz nappal ül a volán mögött. Élesen veszi be a kanyart. Megérkeztünk! küls. bowlingpálya nappal A busz pont a bowlingpályának ÜTKÖZIK. A cégér CSIKOROGVA zuhan a busz tetejére, ami BEHORPAD.

Részletesebben

Rohantam, szívem a torkomban dobogott, világosbarna hajamat a szél borzolta. Barna szemem könynyezett a széltől. Adrenalinszintem a magasban szökött.

Rohantam, szívem a torkomban dobogott, világosbarna hajamat a szél borzolta. Barna szemem könynyezett a széltől. Adrenalinszintem a magasban szökött. C. A. Tűréshatár 0 Rohantam, szívem a torkomban dobogott, világosbarna hajamat a szél borzolta. Barna szemem könynyezett a széltől. Adrenalinszintem a magasban szökött. El kellett érnem a Szentpétervárra

Részletesebben

Tizennegyedik lecke. nálam

Tizennegyedik lecke. nálam Tizennegyedik lecke Vendégségben Péter: Szeretettel üdvözöllek benneteket nálam. A kabátokat itt hagyhatjátok az előszobában. Juszuf: Köszönjük szépen. Ezt a kis bort neked hoztuk. Le kell venni a cipőt?

Részletesebben

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem jelenthetett komolyabb problémát az, hogy megértesse

Részletesebben

Károlyi Veronika (Ronyka) 5 bődületes hiba, amit ha elkövetsz kinyírod a hitedet. Ronyka http://www.varazslatostitkok.com

Károlyi Veronika (Ronyka) 5 bődületes hiba, amit ha elkövetsz kinyírod a hitedet. Ronyka http://www.varazslatostitkok.com Károlyi Veronika (Ronyka) 5 bődületes hiba, amit ha elkövetsz kinyírod a hitedet Írta: Károlyi Veronika (Ronyka) Copyright Károlyi Veronika, 2015 Minden jog fenntartva! Ingyenes e-könyv 5 bődületes hiba,

Részletesebben

TÁRSULATI ÜLÉS jegyzőkönyv

TÁRSULATI ÜLÉS jegyzőkönyv TÁRSULATI ÜLÉS jegyzőkönyv Időpont: 2007. március 23. Helyszín: Csokonai Színház, Nagy Színházterem CSÁNYI JÁNOS BESZÉDE Tisztelettel köszöntöm a társulatot rendkívüli társulati ülésünkön. Külön köszöntöm

Részletesebben

D R Á M A M E L L É K L E T 2 0 0 5. Á P R I L I S. Rosanna Clarteda* ALBÉRLETI SZÍNJÁTÉK EGY MÁSIK TÖRTÉNET. 1 7 története S Z E R E P L Ô K

D R Á M A M E L L É K L E T 2 0 0 5. Á P R I L I S. Rosanna Clarteda* ALBÉRLETI SZÍNJÁTÉK EGY MÁSIK TÖRTÉNET. 1 7 története S Z E R E P L Ô K A M A G Y A R S Z Í N H Á Z I T Á R S A S Á G F O L Y Ó I R A T A D R Á M A M E L L É K L E T 2 0 0 5. Á P R I L I S Rosanna Clarteda* ALBÉRLETI SZÍNJÁTÉK EGY MÁSIK TÖRTÉNET 1 7 története S Z E R E P L

Részletesebben

Bányai Tamás. A Jóság völgye

Bányai Tamás. A Jóság völgye Bányai Tamás A Jóság völgye - Nem sikerült - suttogta Ria alig hallhatóan. - Azt hiszem senkinek sem fog sikerülni. Gézu értetlenül és csodálkozva nézett rá. A kötés alatt mintha kikerekedett volna egy

Részletesebben

Mándy Iván. A huszonegyedik utca. Regény

Mándy Iván. A huszonegyedik utca. Regény Mándy Iván A huszonegyedik utca Regény 2011 Gábor megállt az öreg, púpos hátú ház előtt, egy véznán fityegő cédulánál. Kiadó szoba Letette ráncos barna bőröndjét, kalapját feljebb tolta homlokán. Általában

Részletesebben

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett 16 Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett mást is felfedezni vélt. Dühöt, talán. Kétségbeesést.

Részletesebben

A HÁLA JELEI. Pasarét, 2014. október 19. (vasárnap) Horváth Géza. Lekció: Zsolt 100.

A HÁLA JELEI. Pasarét, 2014. október 19. (vasárnap) Horváth Géza. Lekció: Zsolt 100. Pasarét, 2014. október 19. (vasárnap) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Horváth Géza A HÁLA JELEI Lekció: Zsolt 100. Alapige: Lukács 8,1-3 Jézus ezután városról városra és faluról falura járt, és hirdette

Részletesebben

Olyan szép az életem, mint egy tündérmese A Dirac házaspár budapesti látogatása 1937-ben

Olyan szép az életem, mint egy tündérmese A Dirac házaspár budapesti látogatása 1937-ben Olyan szép az életem, mint egy tündérmese A Dirac házaspár budapesti látogatása 1937-ben A világhírő matematikus Fejér Lipót (1880 1959) tudományos hagyatéka számos korabeli újságkivágást is tartalmaz.

Részletesebben

Szentendrei emlék BALLAI LÁSZLÓ COPYRIGHT 2002, BALLAI LÁSZLÓ, MINDEN JOG FENNTARTVA.

Szentendrei emlék BALLAI LÁSZLÓ COPYRIGHT 2002, BALLAI LÁSZLÓ, MINDEN JOG FENNTARTVA. BALLAI LÁSZLÓ Szentendrei emlék COPYRIGHT 2002, BALLAI LÁSZLÓ, MINDEN JOG FENNTARTVA. MEGJELENT AZ EZREDVÉG IRODALMI, MŰVÉSZETI ÉS TÁRSADALOMKRITIKAI FOLYÓIRAT XIV ÉVFOLYAM, 6-7. (2004. JÚNIUS-JÚLIUSI)

Részletesebben

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés Az ikrek nevelése R.: - Önt talán azért is érdekli az ikerkutatás, az ikergyerekek világa és élete, mert Ön is egy iker, ikerpár egyik tagja. Önök egypetéjû ikrek, vagy kétpetéjû ikrek? Métneki Júlia,

Részletesebben

JÉZUSBAN VAN AZ ÉLET GYÜLEKEZET

JÉZUSBAN VAN AZ ÉLET GYÜLEKEZET JÉZUSBAN VAN AZ ÉLET GYÜLEKEZET I. évfolyam 3. szám szeptember, október Akarod hallani a jó hírt? Mindennek Királya Mindennek Királya, az Istennek Fia, égnek, földnek Ura Akinek véd minket a karja tőlünk

Részletesebben

Dr. Benedek Dezső Tudásra van szükségünk a túléléshez

Dr. Benedek Dezső Tudásra van szükségünk a túléléshez Dr. Benedek Dezső Tudásra van szükségünk a túléléshez Mindenki számára világos, hogy új világrend van kialakulóban. Az óra ketyeg, az átállás közeledik attól függetlenül, hogy mennyi skandallumot, komplikációt

Részletesebben

SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI. Bolondos szerszámok MÓRA KÖNYVKIADÓ

SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI. Bolondos szerszámok MÓRA KÖNYVKIADÓ SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI Bolondos szerszámok MÓRA KÖNYVKIADÓ A Móra Könyvkiadó a Szepes Mária Alapítvány támogatója. Az alapítvány célja az író teljes életmûvének gondozása, még kiadatlan írásainak megjelentetése,

Részletesebben

SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI. az idôvonaton MÓRA KÖNYVKIADÓ

SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI. az idôvonaton MÓRA KÖNYVKIADÓ SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI az idôvonaton MÓRA KÖNYVKIADÓ A Móra Könyvkiadó a Szepes Mária Alapítvány támogatója. Az alapítvány célja az író teljes életmûvének gondozása, még kiadatlan írásainak megjelentetése,

Részletesebben