Sétaút a Királynék városában

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Sétaút a Királynék városában"

Átírás

1 Sétaút a Királynék városában Veszprém dombjai és völgyei, boltívei és tornyai, a lejtős szűk utcák és a tágas terek so k olyan titkot rejtenek, melyek felfedezésre várnak. Veszprém csendes, szemérmes város. Figyelni kell rá. Sokat kell sétálni utcáin, terein, hogy megértsük sajátos lelkületét. Hallgatni kell a harangzúgást, figyelni kell a falait, épületeit. Eltévedni nem lehet, mert a középpontban mindig ott a vár... Az új turisztikai táblarendszer a Vár és közvetlen környezetében lévő látnivalókat mutatja be. A réztáblák grafikusan ábrázolják az adott környéket, tájékoztatást adva az egyes épületek elhelyezkedéséről és megnevezéséről. Ugyanakkor jelzik a szomszédos táblák helyét is, ezeket követve egy vezetett sétaútvonalon haladhatunk végig. A 20 darab tábla az Óváros tértől indulva a Váron, a Szerelem-szigeten, a Margit téren és a Jókai utcán keresztül a Szabadság térig kalauzol magyar, angol és német nyelven. A sétaútv onal teljes hossza 2,8 km, gyalogosan 90 perc alatt bejárható.

2 GPS: N E GPS: N E Városháza 2. Korsós Lány (Zsuzsi szobor) Az Óváros téri impozáns épület a város közigazgatási központja, a Városháza Ha a veszprémiektől kedvenc szobruk felől érdeklődnek, valószínűleg az Ányos utca romantikus stílusú épület. Eredetileg az Egyházmegyei Alapítványi Hivatal székháza kezdeténél lévő, Zsuzsi néven emlegetett alkotásra szavaznak óta áll itt R. volt óta polgármesteri hivatalként funkcionál, amely méltó központja a városi Kiss Lenke Korsós lány című bronzszobra. hivataloknak. 5. Kinizsi-ház Szecessziós kere skedőház, kerámia- és vakolatdíszítéssel. 9. Sörház és lépcső Változatos előtörténetű épület: volt vendéglő, zsidó gyülekezeti ház, apácazárda, majd államosított többlakásos lakóház. Szép, historizáló homlokzata még ép, földszintje szélén indul az árkádos Sörház-lépcső. 12. Pósa-ház A copf stílusú manzárdtetős házat a zirci ciszterciták építették 1793-ban. Pósa Endréről, a későbbi tulajdonosról nevezték el, aki könyvkereskedő és nyomdász volt. Az épület ékessége a vasrács feletti nagy oromzat koronával, virágfüzérekkel, vázákkal, valamint a kettős címerrel. Az egyik a ciszterci rend jelvényét, a másik az éberséget jelképező őrdarut ábrázolja. 5. Hősök kapuja A Várkapu, másik nevén a Hősök Kapuja az első világháború magyar áldozatainak állít emléket. Az építmény Pázmándy István tervei alapján készült, 1936-ban. A kapuhoz tartozó, összetett tömegű, neoromán épület a Hősök csarnokaként épült, benne az Ismeretlen Katona szarkofágjával. A katonasírt az 1950-es években megszüntették, az épület jelenleg üresen áll, felújításra vár. 6. Fecskendőház Az egykori Fecskendőház késői copf stílusú épület, tervezője Tummler Henrik, között épült. Az épület kissé kiugratott középrész tengelyében egy falfülkébe Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének szobrát helyezték el. Az épület főpárkányán látható Veszprém város címere, amely egy lovon ülő vitézt ábrázol, kezében kard. Mellette 1814-re utaló kronosztikonos vers. A ház homlokzatába épített ágyúgolyók valószínűleg a ház telkéről származnak, s arra emlékeztetnek, hogy a város a török harcok idején 17-szer cserélt gazdát. 15. Milleneumi emlékmű A szobor Lugossy Mária szobrászművésznő alkotása. Alapgondolata a cseppkő motívummal a kristályosodás folyamatára utal, s az idő múlását, azaz az eltelt évezredet jelképezi. 7. Egykori Takarékpénztár A tér északnyugati oldalán, a várbástya, illetve a tűztorony alatt álló épület a XIX század végén épült két korábbi épület helyén a Veszprémi Takarékpénztár céljára, historizáló-romantikus stílusban.

3 GPS: N E GPS: N E Kilátópont és emlékpark A Tűztorony udvarában a gyilokjáró alatt a város nevezetes eseményeinek és személyeinek emléktáblái láthatók. A veszprémi Pantheont a millecentenárium tiszteletére létesítették, s alkalomról-alkalomra bővül egy-egy emléktáblával. A bástyakert átellenes sarkában kőoszlopon áll Csiká sz Imre, a korán elhunyt veszprémi szobrászművész bronz fejszobra. 1. Tűztorony Az alapja IV. Béla idejéből származik, akkor őrtoronynak (régebbi nevén Vigyázó torony) szánták, és egészen a török idők végéig védelmi célokat szolgált. Az es földrengés után újjáépítették a tornyot, mely 48 méteres magasságával lehetővé tette a tűz állandó figyelését. A biztonság érdekében az akkori polgárok állandó toronyőrt is alkalmaztak, akinek éjjel-nappal vigyáznia kellett a várost. A tűztorony átépítési tervét Tummler Henrik ké szítette, ennek alapján készült el a mai formája 1811 és 1817 között. A copf stílusú réztorony órája minden egész órakor Csermák Antal verbunkos zenéjét játssza, de negyedóránként is üt. A most látható címert 1948 után eltávolították, helyébe vörös csillagot tettek, és csak 1989-ben került vissza a torony tetejére. 2. Nepomuki Szent János szobra A torony alatt áll Nepomuki Szent János kőszobra, melyet 1785-ben emeltek, valószínűleg a egykori várkapu előtti híd fölé. 3. Megyei Bíróság 1905-ben épült historizáló, egyemeletes épület. Mögötte, a késői klasszicista stílusú, 1850-ből származó épületben, felfelé két, lefelé háromszintes börtön működött. 4. Csikász Galéria, Simoga ház Az épület a nevét építtetőjéről, a hírneves ügyvédről Simoga Györgyről kapta ban épült késői barokk stílusban, ma kiállítások helye, földszintjén a Csikász Galéria található időszakos kiállításokkal. 4. Galériák A Vár u. 3. számú épületét az egykori, középkori várkapu építményére emelték eklektikus stílusban. A bejárat gótikus boltíve a XIX. században épült, és a szomszédos 5-ös és 7-es számú épülettel egyetemben galériaként funkcionálnak. A kiállítótermekben az európai hírű műgyűjtő, Vass László kortárs képzőművészeti gyűjteményének folyamatosan megújuló tárlata tekinthető meg. 7. Várkapu ajándékbolt Veszprém felirattal és logóval ellátott ajándéktárgyak, képeslapok, útikönyvek, térképek széles választékban. Nyitás: március 1.

4 9. Petőfi Színház Az 1905-ben alakult Veszprémi Színpártoló Társulat kezdeményezéséből 1908-ban épült. Tervezője Medgyaszay István volt. A színház egész évben különböző prózai előadásokkal és zenés produkciókkal várja a közönségét. 10. Eötvös Károly Megyei Könyvtár A rendkívül hatásos historizáló-romantikus és posztmodern elemekkel átépített épület legrégebbi része a XVIII. Század második felében épült püspöki jószágkormányzóság céljára. 11. Anna kápolna A Ranolder tér legrégibb, eredeti nevét adó épülete a kápolna ben, korai barokk stílusban épült. Egyhajós, a hatszög felével képzett szentélyű, oldalt utóbb hozzáépített sekre styével és oratóriummal. GPS: N E Károly templom 1907-ben épült római katolikus templom, melyet a Feltámadt Üdvözítő tiszteletére szentelt az építtető püspök Hornig Károly, akiről a templom köznyelvi nevét kapta. 3. Megyeháza A Megyeház tér kiemelkedő épülete. Historizáló, reneszánsz stílusban épült Kiss István terve alapján közt. Helyén korábban a Sóház állt. 4. Pannon Egyetem Az államosított, központosított vegyipar hatalmasnak tervezett fejlesztéséhez és sza kemberképzés biztosítására a Budapesti Műszaki Egyetemen 1949-ben Nehézvegyipari Kart hoztak létre, s ez Veszprémben kezdte meg működését Veszprémi Vegyipari Egyetem néven. Ma több karral és szakkal bővült, Pannon Egyetem néven működik, a campuson közel tízezer diák tanul. 5. Regina Mundi templom Az Angolkisasszonyok temploma most Regina Mundi (Világ Királynéja) plébánia temploma, neogót stílusban 1860 körül épült. 7. Szent István völgyhíd Veszprém egyik híres jelképe, a Fejes-völgy felett átívelő Viadukt. A híd a kanyargó Séd-patak fölött 50 méteres magasságban emelkedik, összekötve a város Nyugati és Keleti részeit. GPS: N E Centrum Kossuth Lajos utca Veszprém sétálóutcája, ahol számtalan üzlet, étterem, kávéház, iroda és intézmény található. 6. Óváros tér A nyolcas alakú tér a város szíve, korábban piactérként használták, mára a legnépszerűbb fesztiváloknak egyik állandó helyszíne. Májusban és augusztusban népi kirakodóvásár fogadja az ide érkezőket.

5 1. Piarista templom A templom között épült. Klasszicista stílusú, egyhajós templom. A szűz Mária és Szent Imre tiszteletére szentelt templomot 1901-ben felújítottak. 2. Egykori piarista rendház A rendház utcai homlokzatát két barokk freskó kkal díszített félköríves falfülke látható. Az alsóban a rend alapítójának Kalazanczy Szent József képe látható. A felső falfülkében Szent Anna olvasni tanítja a kis Szűz Máriát. 3. Egykori piarista gimnázium Az épület alagsori és a földszinti része már 1778-ra elkészült. A mai végleges formáját 1893-ban nyerte el. Díszes kapuja Reindl Antal helybéli kőműves munkája. Latin feliratának jelentése: "A haza ifjúságának. Hazafiságának és tudományának. Készítette Mária Terézia császárnő " Kezdetben itt működött a Lovassy gimnázium, majd a Közgazdasági szakközépiskola. GPS: N E Havranek-ház 1775-ben épült, nevét Havranek József megyei orvosról nyerte. 10. Aggpapok háza Fellner Jakab tervei alapján készült 1778-ban. Eredetileg kollégiumnak ké szült, azonban nem jutott elegendő pénz a fenntartására, ezért a veszprémi egyházmegye öreg papjainak az otthona lett. GPS: N E GPS: N E

6 1. Dubniczay-palota, László Károly Gyűjtemény, Tegulárium A Dubniczay-palota nyitja balról a Szentháromság teret körbeölelő paloták sorát. Építtetője Dubniczay István éneklőkanonok. A homlokzaton látható a Dubniczay család címere és latin nyelvű jelmondata, amelynek jelentése: Nem halandó az, amit kívánok. Az épületet 2005-ben felújították. Ebben az épületben található a László Károly Gyűjtemény és a Magyar Építőipari Múzeum Téglagyűjteménye. 3. Ferences templom és kolostor A templomot a ferencesek építették, akiket Sennyei István püspök telepített Veszprémbe. A kolostorban az idős papok számára fenntartott Szent Ferenc papi otthon működik. 8. I. Szent István és Gizella királyné szobra A Vár utca végén, mellvéddel övezve magasodik az első magyar királyi pár, I. Szent István király és Boldog Gizella királyné szobra. Az Ispánky József által 1938-ben, István király halálának 900. évfordulójára készített szoborpár mára Veszprém szimbólumává vált. 10. Szent György-kápolna, Szent Imre szobra A Szent Mihály Székesegyház szomszédságában találhatók a Szent György körkápolna maradványai. Itt őrizték Szent György fejereklyéjét, mely zarándokok so kaságát vonzotta ide, a latin nyelvű figyelmeztetés ma is olvasható a kápolna megkopott küszöbén: IN LIMIE NO SEDETO (A KÜSZÖBRE NE ÜLJETEK). A hagyomány szerint I. Szent István fiatalon meghalt egyetlen fia, Szent Imre herceg itt tette le szüzességi fogadalmát. A kápolna előtt álló szobor is az ifjú herceget ábrázolja. 13. Gizella-kápolna Az Érseki Palota szomszédságában található a Gizella kápolna, melyet a hagyomány alapján Boldog Gizella - Szent István, első apostoli királyunk hitvese - alapított. A kápolna a török időkben csaknem teljesen elpusztult. Manapság az országban az egyik legrégibb belső térrel rendelkező kápolna, mely látogatható - az itt megtekinthető terem Veszprém látnivalóinak egyik gyöngyszeme. Nem csupán a boltívek zárókövei számítanak rendkívül ritkának és réginek, de az igen korai apostolfreskók is, melyek a XIII. század óta díszítik a falakat. A XX. század harmincas éveiben felújításra került sor, az oltáron ma is olvasható felirat "Őseink hite, a jövő reménye" ekkor született. VÁR X. Kilátópont GPS: N E GPS: N E Davidikum A vár alatt, a Séd-patak völgyében, egy hatalmas park közepén található a Davidikum kollégium csaknem 200 éves épülete, mely otthont ad elsősorban a Padányi Katolikus Gyakorlóiskola diákjainknak, de Veszprém bármely középiskolájából fogadnak diákokat.

7 Szentháromság szobor A Szentháromság tér közepén áll az 1750-ben, Padányi Bíró Márton megrendelésére felállított Szentháromság szobor. Az akkori püspök saját családi címerének és védőszentjének, Szent Mártonnak is előkelő helyet juttatott a szobrok, domborművek között. A kompozíciót Schmidt Ferenc szobrász-kőfaragó mester ké szítette. 1. Bíró-Giczey-ház / Szalézi Szent Ferenc Kommunikációs Központ A központ az Érseki Palotával szemben lévő, a veszprémi vár egyik legszebb épületeként számon tartott Bíró- Giczey ház felújításával valósul meg. Infópont, könyves- és ajándékbolt, kávézó, vetítőterem, gyermekfoglalkoztató kerül kialakításra az új komplexumban. Bemutatják a halimbai gyógyfüves pap történetét is, és itt működik majd a Kolostorok és kertek a veszprémi Vár tövében projekt látogatóközpontja is. Az emeleten barokk művészeti kiállítás lesz látható, melyet az eredeti pompájukban megújuló, gyönyörű barokk termekben alakítanak ki. GPS: N E Érseki Palota A tér egyik ékessége az Érseki Palota, a város talán legszebb épülete, mely az egykori királynéi kastély és a korábbi Acsádi palota helyén, Fellner Jakab irányításával épült. A barokk palota 1776-ban készült el, de az idő vasfoga olyannyira megkoptatta, hogy a XIX. század végén szükségessé vált mind az épület, mind a freskók re staurálása. A legutolsó felújítás 1996-ban fejeződött be a millecentenárium évére. Az épület díszes homlokzatán a Koller család címere díszlik, emlékeztetve arra, hogy Koller Ignác püspök megrendelésére készült el a palota. Az épület a vár keleti oldaláról, a völgyből is meghatározó élményt nyújt belső teraszával, sétálókertjével. Termeiben több értékes festmény, műtárgy található. 4. Szent Mihály Székesegyház GPS: N E A Szentháromság tér meghatározó épülete maga a Szent Mihály Székesegyház. Az e helyütt - feltehetően Géza fejedelem idejében - emelt Szent Mihály templomról már az 1001-es pannonhalmi kiváltságlevél is említést tesz. A székesegyház az idők folyamán többször leégett, a XVIII. század elején az eredetileg románkori vörös-fehér köves templomot gótikus stílusban állították helyre, ekkor ké szült az altemplom is. Egy későbbi átépítés során a bazilika barokk jellegét teljesen elvesztette, mivel tornyait több méterrel megemelték, és román stílusúvá alakították. Üvegablakok soka sága teszi még szebbé a székesegyházat, ezeken számos szentet találhatunk. Az altemplomba található a hadvezérpüspök Beriszló Péter címeres síremléke, és Padányi Bíró Márton síremlékének nagyobb fülkéje. A Szent Mihály Székesegyház tól őrzi Boldog Gizella királyné ereklyéjét is, aki nagy szerepet játszott a templom építtetésében. 5. Gizella Királyné Múzeum Az 1770-es évek elején épült fel a Tejfalussy ház, mely a Gizella Királyné Múzeum gyűjteményének ad otthont. A kiállítás olyan egyházi relikviákat tartalmaz, melyeket korábban különböző templomokban őrizték. A kiállítóhely alagsorában értékes kőtár található, mely nem csupán a város, hanem távolabbi vidékek emlékeiből ad ízelítőt. A gyűjtemény egyik legértékesebb darabja az az aranyszállal átszőtt, 1480-ból származó palást, mely eredetileg Vetési Albert püspök tulajdona volt. 6. Várkút A Gizella-kápolna előtt álló Várkút építési ideje ismeretlen, mélységét 40 méterre becsülik. A 2002-ban zajló feltárásának köszönhetően kivilágították, kútkáváját megtisztították. A kútkáva tetején latin nyelvű felirat olvasható: "Ez a város, ahol egykor bőségben fakadtak a magyar kultúra forrásai. A Vetési nembéli Albert püspök emlékére. ( )"

8 GPS: N E GPS: N E Szent László templom A középkori Margit-szeg temploma, ma Szent László plébániatemplom. Körülötte, mögötte található a Temető-hegy. 2. Margit templom A Szent Margit plébániatemplomot 1938-ban szentelték fel. A templom oltára mögött őzik Árpádházi Szent Margit ereklyéjét, melyet 1946-ban, Szent Margit Veszprémbe érkezésének 700 éves évfordulóján kapott a templom. 3. Szerelem-sziget A Benedek-hegy keleti oldalán a vár felé sétálva érhetünk el a város egyik hangulatos részéhez, a Szerelem-szigethez. Az egyik oldalon meredek sziklafal, a másikon kis kerte k szélén folyik a Séd, mögötte a parkosított, fűzfás kis terület: kedvenc találkozóhely a városi romatikára vágyóknak. 4. Séd-patak Az észak felé hullámzó mészkőből és dolomítból képződött Veszprémi fennsíkot kisebb-nagyobb törések szegélyezik. Ilyen törések mentén vágta be völgyét a szű kebb környék fő vize, a veszprémi Séd-patak. 7. Sétaút a Séd-völgyben A Séd-patak csodálatos völgyében túraútvonal köti össze a veszprémi várat az Állatkerttel, amelynek mentén látogathatóvá vált két Árpád-kori műemlék: a Margitromok és a Veszprémvölgyi apácák kolostorának romjai. A Séd-völgye egyedülálló módon szelíd harmóniával hozza be a városba a természetet. 4. Margit-romok A korai középkor jelentős egyházi épületének maradványai könnyedén megközelíthetők. Az egykori templomot és kolostort Domonkos-rendi apácák számára építtette 1240 táján Bertalan püspök. IV. Béla királyunk lánya, Szent Margit kislánykorában hat évig nevelkedett itt. A templom a kolostorral együtt a török hódításnak esett áldozatul és romba dőlt. A romokat 1938-ban tárták fel, ma már csa k az alapfalak és a templomfal egy része láthatók. 5. Benedek-hegy A veszprémi Várhegy északi sziklanyúlványát nevezik Szent Benedek-hegynek. A hegy őseink temetkezési helyeként szolgált. Laczkó Dezső régész vezetésével egy 17. században emelt kriptát tártak fel itt. Állítólag ebben a kriptában temették el Semptsey Ferenc, nagyvázsonyi vice-kapitányt. A kripta helyén ma az egykori veszprémi kálvária kőkeresztje áll. A kereszthez kisétálva remek panorámában gyönyörködhetünk: a városi lakó- és társasházak dzsungelén túl emelkedik a Bakony vonulata, nyugatra pedig a Séd patak kanyargós íve mentén csodálhatjuk a Viadukt ívet és a Séd-völgy zöldellő fáit.

9 GPS: N E GPS: N E Vár Okleveles adatok szerint Veszprém az államalapítás körüli évtizedekben már fejedelmi (királyi) szállás-és tartózkodási hely volt. A város ekkor lényegében még csa k a Vár-hegy 500 méter hosszú, 150 méter széles, a környezetéből 40 méter magasságban kiemelkedő dolomit sziklagerincére épült várat jelentette, és első fénykorát Szent István és Gizella királyné uralkodása idején élte. Ők alapították az első püspökségét, támogatásukkal épült fel a Szent Mihály Székesegyház. A magyar királynék városunk szé kesegyházának mindenkori kegyurai lettek, a veszprémi püspököket illette a királynék koronázásának joga. Ezekre az eseményekre utal a település közismert megnevezése: Veszprém, a királynék városa. Fennállásának évszázadai alatt rombolást és újjáépítést gyakran élt meg a vár és a város. A Vár-hegy alatt megtelepült falvak az évszázadok során várossá szerveződtek. Veszprém püspökei azon fáradoztak, hogy székhelyük fényét emeljék. Mátyás király titkos kancellárja, Vetési Albert veszprémi püspök idején kulturális központ lett a város ben Ali pasa elfoglalta Veszprémet, a szé kesegyházat kirabolták, a végvár bástyái az ostrom alatt megsérültek. Az újjáépítés a XVIII. században, Padányi Bíró Márton püspöksége idején kezdődött meg és alakult ki a várnegyed ma is látható arculata. Ma Buda után Veszprémben található az ország legnagyobb lakott, történelmi Vár együttese. 4. Református templom A templom építését 1784-ben kezdték. A torony és a hozzá csatlakozó keleti homlokzat mozgalmas, copf díszítésű. 5. ZOO A Veszprémi Állatkert a belvárostól kis sétával elérhető, a festői szépségű, legendáktól övezett Fejes-völgyben fekszik augusztus elsején nyitotta meg kapuit Magyarország első vidéki állatkertjeként. Az úgynevezett Gulya-dombi részen találhatóak a legújabb fejlesztések, mint például hazánk egyik legszebb, és 1 hektáros nagyságával kiemelkedő Afrika-szavanna kifutója, mely otthont ad legnépszerűbb állatainknak, Pablonak, Rebekának és Narunának a szélesszájú orrszarvúcsaládnak. A szavanna kifutó szomszédságában épült fel a kialakításában és tematikájában Európában is egyedülálló komplexum, a Csimpánzvilág, mely minden tekintetben megfelel a modern kor turisztikai, állatkertészeti elvárásainak márciusában került átadásra a családok és lurkók között hatalmas népszerűségnek örvendő Kölyökdzsungel játszóház és terrárium. Az Állatkert egyik híres lakójáról - az 1963-tól 1970-ig itt élt csimpánzáról - kapta a nevét a 2009-ben átadott létesítmény, a Böbe majom tanodája, mely a legmodernebb technikai eszközökkel felszerelt, többfunkciós oktató-, illetve kiállítóterem. A zsiráfok a legkedveltebb állatkerti állatok közé tartoznak, akik az Állatkert 52 éves fennállása óta most Veszprémben is láthatóak. A bemutatásra kerülő 4 zsiráf dán és német állatkertekből érkezetek Veszprémbe. Jó időben a közel egy hektár nagyságú Afrika szavanna kifutón a gnúkkal, a zebrákkal és az orrszarvú családdal együtt láthatóak. 6. Magyar Építőipari Múzeum Eredetileg tornácos kora barokk-klsszicista iparosház. Építőipari emlékek, szerszámok, tervek bemutatása mellett gazdag szakkönyvtára tanulmányi és kutatási célokat szolgál.

10 GPS: N E GPS: N E GPS: N E

11 Tájoló Veszprém testvérvárosai: GPS: N E

Történelmi Veszprém Klasszikus városnézés 2-2,5 órában

Történelmi Veszprém Klasszikus városnézés 2-2,5 órában Történelmi Veszprém Klasszikus városnézés 2-2,5 órában Találkozó: Óváros tér/köd utcai parkoló Időtartam: 2-2,5 óra Ismerkedés Veszprémmel és a várnegyeddel Azoknak ajánljuk, akik előszőr járnak a városban,

Részletesebben

Szent Mihály- Székesegyház. Veszprém

Szent Mihály- Székesegyház. Veszprém Szent Mihály- Székesegyház Veszprém Alapítása I. Régészeti leletek utalnak arra, hogy már a 10. században is templom állt a helyén. A pannonhalmi apátság alapítólevele (1001) elsőként tesz említést a székesegyházról;

Részletesebben

Veszprém műemlékjegyzéke A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Nyilvántartási és Tudományos Igazgatóság adatszolgáltatása alapján

Veszprém műemlékjegyzéke A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Nyilvántartási és Tudományos Igazgatóság adatszolgáltatása alapján 1 Veszprém műemlékjegyzéke A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Nyilvántartási és Tudományos Igazgatóság adatszolgáltatása alapján azonosító. cím hrsz. cím műemléki műemléki megjegyzés javítás véd.kat.

Részletesebben

Városunk Pécs Pécsi Tudományegyetem webhelyen lett közzétéve (http://hunyor.pte.hu)

Városunk Pécs Pécsi Tudományegyetem webhelyen lett közzétéve (http://hunyor.pte.hu) PÉCS [1] A pannon és kelta törzsek által lakott vidéken a rómaiak alapítottak várost a 2. század elején Sopiane néven. A kereszténység egyik központjává váló város tartományi székhellyé nőtte ki magát.

Részletesebben

Tematikus séták a Honismeret Napja alkalmából április 12. I. séta Kezdés időpontja: 8 óra. A középkori Veszprém legendáinak nyomában

Tematikus séták a Honismeret Napja alkalmából április 12. I. séta Kezdés időpontja: 8 óra. A középkori Veszprém legendáinak nyomában Indulás helye: Jezsuita templom Időtartama:, óra A séta hossza:, km 0. április. I. séta Kezdés időpontja: óra A középkori Veszprém legendáinak nyomában Veszprém belvárosában felkeressük azokat a fontosabb

Részletesebben

Óváros tér - Vár séta

Óváros tér - Vár séta Óváros tér - Vár séta 1. Melyik épültet nem található a várban? a.) Városháza b.) Szaléziánum c.) Művészetek Háza (Havranek-ház) 2. Milyen mély a várkút? a.) 50m b.) 40 m c.) 30m 3. Milyen magyar tánczenét

Részletesebben

Veszprém. Veszprém megyei jogú város a Közép-Dunántúli régióban, Veszprém megye és a Veszprémi járás székhelye. Egyetemi város, a Királynék városa.

Veszprém. Veszprém megyei jogú város a Közép-Dunántúli régióban, Veszprém megye és a Veszprémi járás székhelye. Egyetemi város, a Királynék városa. Veszprém Veszprém megyei jogú város a Közép-Dunántúli régióban, Veszprém megye és a Veszprémi járás székhelye. Egyetemi város, a Királynék városa. István, Gizella ősi vártán, mögöttük völgyhíd: kőszivárvány.

Részletesebben

1. melléklet. 10 274 HB lakóház. 2008 Ányos Pál u. 24 267 HB lakóház. 1 285 H Rupert -ház lakóház. 9 143 H lakóház. 1 2499 H lakóház 6 2470 H lakóház

1. melléklet. 10 274 HB lakóház. 2008 Ányos Pál u. 24 267 HB lakóház. 1 285 H Rupert -ház lakóház. 9 143 H lakóház. 1 2499 H lakóház 6 2470 H lakóház Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 6/202. (III.30.) rendelete az épített környezet értékeinek helyi védelméről. melléklet H B T Jelmagyarázat Homlokzati elemek, vakolatdíszek - architektúra,

Részletesebben

ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY MŰEMLÉKVÉDELEM. Erdősmecske. Okleveles műemlékvédelmi szakmérnök

ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY MŰEMLÉKVÉDELEM. Erdősmecske. Okleveles műemlékvédelmi szakmérnök MŰEMLÉKVÉDELEM Erdősmecske Készítette: dr. Tihanyi Csaba Okleveles műemlékvédelmi szakmérnök 12 11 93/2 93/3 9 8 7 16 15 1 2 27 31 31/2 6 30 3 39 40 4 89 90 91 98 51 50 49 48 47 95 81 182 46 99 45 96 97

Részletesebben

A Március 15. tér már a középkorban is Vác kereskedelmi központja, melynek meghatározó épülete a Szent Mihály templom volt.

A Március 15. tér már a középkorban is Vác kereskedelmi központja, melynek meghatározó épülete a Szent Mihály templom volt. A Március 15. tér már a középkorban is Vác kereskedelmi központja, melynek meghatározó épülete a Szent Mihály templom volt. A nagy barokk városrendezés során, a téren épültek fel a ma is látható legszebb

Részletesebben

Képeslapok a Dunáról

Képeslapok a Dunáról Képeslapok a Dunáról Nagymaros a Dunakanyarban, a Börzsöny lábánál fekszik. Az uralkodók kedvenc tartózkodási helye volt a középkorban. A XX. században nagy nyilvánosságot kapott a település, ugyanis

Részletesebben

HATÁRTALANUL - FELVIDÉKI TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS

HATÁRTALANUL - FELVIDÉKI TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS HATÁRTALANUL - FELVIDÉKI TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS Krasznahorka, 2017. május 8-12. A kirándulásunk előkészítő szakaszában a hetedikesek megismerkedtek a Felvidék történelmével, jeles személyiségeivel, népművészeti

Részletesebben

Képek a Jászságból 161

Képek a Jászságból 161 Képek a Jászságból 161 Farkas Kristóf Vince Képes tudósítás a jászfényszarui Főtérről A most bemutatott fotók az ÉAOP-5.1.1/D-09-2f-2011-0003 jelű Jászfényszaru Városközpontjának értékmegőrző megújítása

Részletesebben

Szlovénia és Horvátország magyar emlékeivel ismerkedtünk

Szlovénia és Horvátország magyar emlékeivel ismerkedtünk Szlovénia és Horvátország magyar emlékeivel ismerkedtünk Iskolánk diákjai ismét külföldi tanulmányi kiránduláson vehettek részt a Határtalanul! program jóvoltából: április 10. és 13. között Szlovéniában

Részletesebben

A szimmetria világa - a világ szimmetriája/tamop3.1.4./6.o Budai Vár

A szimmetria világa - a világ szimmetriája/tamop3.1.4./6.o Budai Vár A szimmetria világa - a világ szimmetriája/tamop3.1.4./6.o Budai Vár 1. Keress szimmetrikus elemeket a képeken! Stróbl Alajos: Mátyás kútja Keresd meg a főszereplőket: Mátyás király, Szép Ilonka, Galeotto

Részletesebben

Lloyd Palota, a gyõri Széchenyi tér régi-új ékköve

Lloyd Palota, a gyõri Széchenyi tér régi-új ékköve GYÕR BUDAPEST Lloyd Palota, a gyõri Széchenyi tér régi-új ékköve Győr barokk Belvárosának szívében, a Széchenyi főtér keleti oldalán áll a Lloyd Palota. Az ismert nagyváros történelmi belvárosát átszelő,

Részletesebben

HELYI VÉDETT ÉPÜLETEK

HELYI VÉDETT ÉPÜLETEK 1 KALOCSA VÁROS ÉRTÉKVÉDELMI RENDELET FOTÓMELLÉKLET Az értékvédelmi rendelet alkalmazása során a fotók alatt lévő megjegyzések szerint kell eljárni!! HELYI VÉDETT ÉPÜLETEK Alkony utca 8. Újvárosi óvoda

Részletesebben

KIMLE ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY MŰVI ÉRTÉKVÉDELMI FEJEZET

KIMLE ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY MŰVI ÉRTÉKVÉDELMI FEJEZET KIMLE ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY MŰVI ÉRTÉKVÉDELMI FEJEZET 1 1. 470 Horvátkimle, Fő utca 4. Helyi védelemre javasolt Megyimóri Szűz-Mária szobor Folyamatos állagmegóvás és a környezet karbantartása

Részletesebben

Kor: XIV. század közepén épült, de helyén már korábban is templom állhatott;

Kor: XIV. század közepén épült, de helyén már korábban is templom állhatott; Rudabányai református templom Megközelítés: H-3733 Rudabánya,Temető u. 8.; GPS koordináták: É 48,38152 ; K 20,62107 ; Kor: XIV. század közepén épült, de helyén már korábban is templom állhatott; Jelenlegi

Részletesebben

Nagyrécse-Galambok kerékpártúra

Nagyrécse-Galambok kerékpártúra Nagyrécse-Galambok kerékpártúra Túra hossza: 39 km Nehézsége: Könnyű Terep: Dombvidék A kerékpártúra Nagyrécsén a Kossuth u és a Petőfi u találkozásánál kezdődik (1). Innen a Kossuth úton a falut északi

Részletesebben

Határtalanul a Felvidéken

Határtalanul a Felvidéken Határtalanul a Felvidéken A nyitrai piarista gimnázium 1698-tól 1919-ig működött. Bottyán János ezredestől misealapítványt szereztek. Végül 1701-ben Mattyasovszky László püspök tett számukra nagyobb alapítványt.

Részletesebben

PÉCS ÉS KÖRNYÉKE BAKONYA. BAKONYA A szöveget írta: Sallay Árpád. TársszerzŐk: Keresztény Zsolt, Németh Gábor BÁNYÁSZ ÚTIKALAUZ

PÉCS ÉS KÖRNYÉKE BAKONYA. BAKONYA A szöveget írta: Sallay Árpád. TársszerzŐk: Keresztény Zsolt, Németh Gábor BÁNYÁSZ ÚTIKALAUZ PÉCS ÉS KÖRNYÉKE BÁNYÁSZ ÚTIKALAUZ BAKONYA BAKONYA A szöveget írta: Sallay Árpád TársszerzŐk: Keresztény Zsolt, Németh Gábor 165 9. térkép, Bakonya 9.1. II. sz. Bányaüzem 200 m 1000 foot 9.2. Kossuth Lajos

Részletesebben

Hét és fél évszázaddal később Szent István a kolozsi várispánság székhelyévé tette. Maga a város a 11. század első felében alakult ki.

Hét és fél évszázaddal később Szent István a kolozsi várispánság székhelyévé tette. Maga a város a 11. század első felében alakult ki. Kolozsvár Története A város területén a legrégibb leletek a középső paleolitikumból származnak. Az ásatások tanúsága szerint folyamatosan lakott volt a neolitikum, bronzkor, vaskor idején is. Az ókorban

Részletesebben

Lengyel emlékhelyek nyomában Dunakanyar, Ipolymente

Lengyel emlékhelyek nyomában Dunakanyar, Ipolymente Lengyel emlékhelyek nyomában Dunakanyar, Ipolymente A magyarországi lengyel emlékhelyeket bejárva 2014-ben hazánk egyik legszebb vidékére, a Dunakanyarba, valamint az Ipolymentére látogatunk el. Olyan

Részletesebben

Moszkva látványosságai

Moszkva látványosságai Moszkva látványosságai Vörös Tér Kreml Vaszilij Blazsennij székesegyház Gum áruház Moszkvai metró Arbat Moszkvai Állami Egyetem Tretyakov Képtár/ Galéria Lenin Mauzóleum Kolomenszkoje Fegyvertár Állami

Részletesebben

Várostörténet. 3. forduló. Kecskemét városának legrégebbi oktatási intézményéhez kapcsolódik a következő feladat.

Várostörténet. 3. forduló. Kecskemét városának legrégebbi oktatási intézményéhez kapcsolódik a következő feladat. Várostörténet 3. forduló Kecskemét városának legrégebbi oktatási intézményéhez kapcsolódik a következő feladat. 1. Egészítsd ki a szöveget! Az iskola híres kegyesrendi, más néven iskola. megalapítása gróf.

Részletesebben

Csopak épített környezetének értékkatasztere

Csopak épített környezetének értékkatasztere HE ép 1 Csákányhegyi kilátó 050/2 Leírás: A Csopak települését északról határoló Csákány-hegy, valamint a parkerdő mindig is kedvelt kirándulóhely volt az itt élők és az üdülő vendégek körében, a Balaton

Részletesebben

SZÉKESFEHÉRVÁR KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEI, FEJLESZTÉSI IRÁNYAI, KULTURÁLIS ARCULATA ÉS PROGRAMJAI

SZÉKESFEHÉRVÁR KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEI, FEJLESZTÉSI IRÁNYAI, KULTURÁLIS ARCULATA ÉS PROGRAMJAI SZÉKESFEHÉRVÁR KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEI, FEJLESZTÉSI IRÁNYAI, KULTURÁLIS ARCULATA ÉS PROGRAMJAI 17 Székesfehérvár kulturális intézményrendszere és hálózata sokszínû, tarka, gazdag és változatos képet mutat.

Részletesebben

Kedves Természetjárók!

Kedves Természetjárók! A túra időpontja: 2018.05.12. szombat A tervezett indulás: Kedves Természetjárók! Találkozó: 2018.05.12. 8.10 Buszpályaudvar Veszprém A menetjegy ára: 50 %-os HUF oda 420 vissza pedig 235; Összesen: 655

Részletesebben

Meglévő helyi értékvédelmi adatok felhasználhatósága

Meglévő helyi értékvédelmi adatok felhasználhatósága BALMAZÚJVÁROS HELYI ÉRTÉKVÉDELMI NYILVÁNTARTÁS 2017.. Meglévő helyi értékvédelmi adatok felhasználhatósága A jelenleg is érvényes településrendezési eszközhöz készült örökségvédelmi hatástanulmány. Ennek

Részletesebben

ZICHY FERENC LÁTOGATÓKÖZPONT GYÔR SZAKRÁLIS KINCSEK ÉS TORONY KILÁTÓ MÚZEUMHÁZ IHLET ÉS MÛVÉSZET SZENT JAKAB LÁTOGATÓKÖZPONT LÉBÉNY

ZICHY FERENC LÁTOGATÓKÖZPONT GYÔR SZAKRÁLIS KINCSEK ÉS TORONY KILÁTÓ MÚZEUMHÁZ IHLET ÉS MÛVÉSZET SZENT JAKAB LÁTOGATÓKÖZPONT LÉBÉNY ZICHY FERENC LÁTOGATÓKÖZPONT GYÔR SZAKRÁLIS KINCSEK ÉS TORONY KILÁTÓ MÚZEUMHÁZ IHLET ÉS MÛVÉSZET SZENT JAKAB LÁTOGATÓKÖZPONT LÉBÉNY KAPUK A KÁPTALANDOMBRA Megnyílt Magyarország legnagyobb területû egyházi

Részletesebben

A reneszánsz Itália. szeptember (4 nap) Irányár: Ft/fő

A reneszánsz Itália. szeptember (4 nap) Irányár: Ft/fő A reneszánsz Itália szeptember (4 nap) Irányár: 59.900.-Ft/fő A reneszánsz Itália 1. nap: Békéscsaba-Trieszt-Padova Találkozás Békéscsabán, az Evangélikus Nagytemplom mögötti Parkolóban. 05.00 h-kor. Elutazás

Részletesebben

Nyitra felől Turóc-völgyébe

Nyitra felől Turóc-völgyébe Nyitra felől Turóc-völgyébe Felsőelefánt (Horné Lefantovce) Kisebbik kastélya eredetileg az 1369-ben létesült pálos kolostor, a rend tartományi főnökének székhelye és a novícius szerzetesek szemináriuma

Részletesebben

Nagyrécse-Kisbalaton-Nagykanizsa kerékpártúra

Nagyrécse-Kisbalaton-Nagykanizsa kerékpártúra Nagyrécse-Kisbalaton-Nagykanizsa kerékpártúra Túra hossza: 76 km Nehézsége: Közepesen nehéz Terep: Dombvidék A kerékpártúra Nagyrécsén a Kossuth u és a Petőfi u találkozásánál kezdődik (1). Innen a Kossuth

Részletesebben

Nyitra - Turisztikai információk

Nyitra - Turisztikai információk Nyitra - Turisztikai információk fedezd fel a helyet, éld át az élményt Nyitra különlegességei és látnivalói... az egyházmegye székhelye (880-tól)... vallási műemlékek városa és zarándokhely (vár, katedrális,

Részletesebben

Virágkarnevál A győztesekről: Katolikus újjászületés - A Szent Anna Plébánia virágkocsija

Virágkarnevál A győztesekről: Katolikus újjászületés - A Szent Anna Plébánia virágkocsija Virágkarnevál 2015 Bár az özönvízszerű eső és a hűvös időjárás a délelőtti karneváli felvonulást a szokásos formájában lehetetlenné tette 2015. augusztus 20-án, este a Nagyerdei Stadionban a Karneváléj

Részletesebben

1.) Petőfi-emléktábla

1.) Petőfi-emléktábla 5. A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása 1.) Petőfi-emléktábla A Városháza falában emléktábla van elhelyezve, amely Petőfinek állít emléket. Az emléktáblát

Részletesebben

Vitány-vár. Készítette: Ficzek Kinga Szénássy Péter. Felkészítő tanár: Fürjes János. Hild József Építőipari Szakközépiskola Győr 2014.

Vitány-vár. Készítette: Ficzek Kinga Szénássy Péter. Felkészítő tanár: Fürjes János. Hild József Építőipari Szakközépiskola Győr 2014. Készítette: Ficzek Kinga Szénássy Péter Felkészítő tanár: Fürjes János Hild József Építőipari Szakközépiskola Győr 2014. A vár leírása A Vértes hegység északi lejtőjén egy északnyugat felé kinyúló keskeny

Részletesebben

Isa-Paletta Vendéglátó és Kereskedelmi Betéti Társaság Csata vendéglô és vendégház 2117 Isaszeg Rákóczi u. 8. Kapcsolattartó: Könczöl Gábor Telefon:

Isa-Paletta Vendéglátó és Kereskedelmi Betéti Társaság Csata vendéglô és vendégház 2117 Isaszeg Rákóczi u. 8. Kapcsolattartó: Könczöl Gábor Telefon: Isaszeg Isa-Paletta Vendéglátó és Kereskedelmi Betéti Társaság Csata vendéglô és vendégház 2117 Isaszeg Rákóczi u. 8. Kapcsolattartó: Könczöl Gábor Telefon: 06-20/550-0924 E-mail: isapaletta@freemail.hu

Részletesebben

Lakcím:. Születési év:.. Egyesületi tagság: Teljesítés módja:..

Lakcím:. Születési év:.. Egyesületi tagság: Teljesítés módja:.. CSEPEL HALÁSZTELEK: SZ.SZENTMIKLÓS: SZIGETHALOM: TÖKÖL: SZIGETCSÉP: SZ.SZENTMÁRTON: SZIGETÚJFALU: RÁCKEVE: SZIGETBECSE: MAKÁD: Név: Lakcím:. Születési év:.. Egyesületi tagság: Teljesítés módja:.. Túrázás

Részletesebben

Időpont: március (csütörtök-vasárnap) 1 NAP SZABI! Utazás: különbusszal. Szállás: Szarajevóban, hotelban, 2-3 személyes szobákban

Időpont: március (csütörtök-vasárnap) 1 NAP SZABI! Utazás: különbusszal. Szállás: Szarajevóban, hotelban, 2-3 személyes szobákban Időpont: 2019. március 14-17. (csütörtök-vasárnap) 1 NAP SZABI! Utazás: különbusszal Szállás: Szarajevóban, hotelban, 2-3 személyes szobákban Étkezés: étterem lehetőség Szarajevóban, reggeli szálláson

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0445 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Toszkána - Firenze KASTÉLY ELADÓ FIRENZÉBEN LEIRÁS A

Részletesebben

MÓRA FERENC MÚZEUM (6720 Szeged, Roosevelt tér 1-3.)

MÓRA FERENC MÚZEUM (6720 Szeged, Roosevelt tér 1-3.) Móra Ferenc Múzeum Kongresszusi kitűzővel ingyenesen látogatható (április 19-22. között, hivatalos látogatási időben): MÓRA FERENC MÚZEUM (6720 Szeged, Roosevelt tér 1-3.) A Városi Múzeumot és a Somogyi-könyvtárat

Részletesebben

Munkácsy emlékezete Csabán

Munkácsy emlékezete Csabán Munkácsy emlékezete Csabán 2014. március 4. Békéscsaba, Fő tér (Fiume szálloda) 1906-ban. Képeslap fekete-fehér fotója. Levéltári jelzet: XV.9./177. Őrzés helye: Munkácsy Mihály Múzeum, 17 849 Békéscsaba,

Részletesebben

Kedvenc városom Szolnok 2015. Várostörténeti vetélkedő középiskolásoknak 2. forduló Javítókulcs Ajánlott irodalom: 1.) 940 éve

Kedvenc városom Szolnok 2015. Várostörténeti vetélkedő középiskolásoknak 2. forduló Javítókulcs Ajánlott irodalom: 1.) 940 éve Kedvenc városom Szolnok 2015. Várostörténeti vetélkedő középiskolásoknak 2. forduló Javítókulcs Ajánlott irodalom: Hősök voltak mindannyian (URL: hosokvoltak.blog.hu) Jász-Nagykun-Szolnok Megye helyismereti

Részletesebben

1. függelék a 18/2015. (XII.10.) önkormányzati rendelethez HELYI VÉDELEM ALATT ÁLLÓ ÉPÍTMÉNYEK JEGYZÉKE

1. függelék a 18/2015. (XII.10.) önkormányzati rendelethez HELYI VÉDELEM ALATT ÁLLÓ ÉPÍTMÉNYEK JEGYZÉKE 1. függelék a 18/2015. (XII.10.) önkormányzati rendelethez HELYI VÉDELEM ALATT ÁLLÓ ÉPÍTMÉNYEK JEGYZÉKE 1 246 Hősök tere 2. Római katolikus plébánia Az udvari szárny 1746-ban, az utcai beforduló szárny

Részletesebben

Az előkészítő óra: Tanulmányi kirándulás - Beszámoló képekkel

Az előkészítő óra: Tanulmányi kirándulás - Beszámoló képekkel Az Istvánffy Miklós Általános Iskola 44 diákja és 5 pedagógusa a Határtalanul! Árpád vezér nyomdokain című program keretében négynapos Kárpátaljai kiránduláson vett részt 2018. augusztus 28-31. között.

Részletesebben

Álmodik a múlt - Szent Ilona és Zsófia is...

Álmodik a múlt - Szent Ilona és Zsófia is... 2013 október 16. Flag 0 Értékel kiválasztása Még Givenincs Álmodik értékelve a múlt - Szent Mérték 1/5 2/5 3/5 4/5 5/5 Rudabánya - amelynek neve az ószláv érc, vasérc szóból származik - első írásos említe

Részletesebben

Magyarország látnivalói II. Tematikus képgyűjtemény az Idegenforgalmi földrajz tantárgyhoz

Magyarország látnivalói II. Tematikus képgyűjtemény az Idegenforgalmi földrajz tantárgyhoz Magyarország látnivalói II. Tematikus képgyűjtemény az Idegenforgalmi földrajz tantárgyhoz Pécs - Székesegyház Pécs - Gázi Kászim pasa dzsámija jelenleg katolikus templomként működik Pécs - Cella Septichora

Részletesebben

Zalaegerszegi Diákkonferencia 2013. 4. 19-21.

Zalaegerszegi Diákkonferencia 2013. 4. 19-21. Zalaegerszegi Diákkonferencia 2013. 4. 19-21. Péntek reggel az iskola udvarról indultunk az Igazgató Úrral, Csák tanár úrral és diák társammal Szőke Szilviával. Hosszú út elébe néztünk, pontosan még mi

Részletesebben

fedezd fel a helyet, éld át az élményt

fedezd fel a helyet, éld át az élményt fedezd fel a helyet, éld át az élményt Nyitra - Turisztikai információk NYITRA KÜLÖNLEGESSÉGEI ÉS LÁTNIVALÓI... az egyházmegye székhelye (880-tól)... vallási műemlékek városa és zarándokhely (vár, katedrális,

Részletesebben

Javaslat. a Kétegyházi Római Katolikus Templom és Templomkert. települési értéktárba történő felvételéhez. Készítette: Árgyelán Erzsébet

Javaslat. a Kétegyházi Római Katolikus Templom és Templomkert. települési értéktárba történő felvételéhez. Készítette: Árgyelán Erzsébet 1. melléklet a 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelethez Javaslat a Kétegyházi Római Katolikus Templom és Templomkert települési értéktárba történő felvételéhez Készítette: Árgyelán Erzsébet. Kétegyháza 2016.

Részletesebben

Szabadka urbanisztikai és építészeti fejlõdése a XIX XX. század fordulóján

Szabadka urbanisztikai és építészeti fejlõdése a XIX XX. század fordulóján Dömötör Gábor Szabadka urbanisztikai és építészeti fejlõdése a XIX XX. század fordulóján Európa nagy építészei közül valaki azt mondta: Ahol a homlokzatokról hullik a vakolat, az utcák pedig elhanyagoltak,

Részletesebben

Sárospataki kistérség

Sárospataki kistérség Sárospataki kistérség Sárospataki Többcélú Kistérségi Társulás 3950 Sárospatak, Kossuth út 44. stkt@pr.hu 47/511451 A Sárospataki kistérség természeti környezetét a Zempléni-hegység (Tokaji-hegység) vulkánikus

Részletesebben

Az Ipolyfödémes-i Szent Mihály templom

Az Ipolyfödémes-i Szent Mihály templom Az Ipolyfödémes-i Szent Mihály templom A templom története: A mai ipolyfödémesi templom 1757-ben épült barokk stílusban torony nélkül (fotó 1934-ből) 1850-60-ban volt felujítva. Egyhajós építmény, melynek

Részletesebben

Szecesszió. Kárpátalján. Az összeállítás internetes források szerkesztett szemelvénygyűjteménye, k é szítette Dittrichné Vajtai Zsuzsánna

Szecesszió. Kárpátalján. Az összeállítás internetes források szerkesztett szemelvénygyűjteménye, k é szítette Dittrichné Vajtai Zsuzsánna Szecesszió Kárpátalján Az összeállítás internetes források szerkesztett szemelvénygyűjteménye, k é szítette Dittrichné Vajtai Zsuzsánna B E R E G S Z Á S Z 2 Egykori úri kaszinó - Arany Páva étterem Az

Részletesebben

Javaslat A Gebauer freskó Megyei Értéktárba történő felvételéhez

Javaslat A Gebauer freskó Megyei Értéktárba történő felvételéhez Javaslat A Gebauer freskó Megyei Értéktárba történő felvételéhez K é s z í t e t t é k : S e b e s t y é n M o l n á r Á r p á d Plébános K o v á c s M á r k Nagydorogi Értéktár Bizottság ( P. H. ) N a

Részletesebben

SZÁLKA. Ebből szántó 198,3 ha gazdasági erdő 1082 ha (összes erdő) védett terület 933 ha (NATURA 2000 az erdőből) ipari hasznosítású - terület

SZÁLKA. Ebből szántó 198,3 ha gazdasági erdő 1082 ha (összes erdő) védett terület 933 ha (NATURA 2000 az erdőből) ipari hasznosítású - terület SZÁLKA 1. A település területére vonatkozó információk: Teljes terület 1707,6 ha Ebből szántó 198,3 ha gazdasági erdő 1082 ha (összes erdő) védett terület 933 ha (NATURA 2000 az erdőből) ipari hasznosítású

Részletesebben

1. A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás) neve:

1. A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás) neve: I. A JAVASLATTEVŐ ADATAI 1. A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás) neve: Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár 2. A javaslatot benyújtó személy vagy a kapcsolattartó személy

Részletesebben

MŰEMLÉKEK. MK= műemléki környezet

MŰEMLÉKEK. MK= műemléki környezet MŰEMLÉKEK Legend: M = műemlék MK= műemléki környezet Bodrogkeresztúr M 1394 00863/1953 hrsz.: 7 R. k. templom, késő gótikus, 15. sz. vége MK 6686 16114/1968 A r. k. templom műemléki környezete M 1396 50041/1958

Részletesebben

Magyarország látnivalói I. Tematikus képgyűjtemény az Idegenforgalmi földrajz tantárgyhoz

Magyarország látnivalói I. Tematikus képgyűjtemény az Idegenforgalmi földrajz tantárgyhoz Magyarország látnivalói I. Tematikus képgyűjtemény az Idegenforgalmi földrajz tantárgyhoz Budapest - Parlament Steindl Imre tervei alapján épült 1896-1904 eklektikus stílusban Kupolatermében őrzik legfontosabb

Részletesebben

HÉ-1. malomépület építmény (egyedi védelem) jelentõs ipari épület, használati és esztétikai jelentõsége miatt védelemre érdemes

HÉ-1. malomépület építmény (egyedi védelem) jelentõs ipari épület, használati és esztétikai jelentõsége miatt védelemre érdemes HÉ-1 RENDELTETÉS, HSZNÁLT VÉDETTSÉGI KTEGÓRI VÉDETTSÉG INDOKLÁS ÍM Nemesdömölk, Nemesdömölki u. 15. HRSZ. 2 malomépület jelentõs ipari épület, használati és esztétikai jelentõsége miatt védelemre érdemes

Részletesebben

jankó ablak www.jankokft.hu A biztos megoldás

jankó ablak www.jankokft.hu A biztos megoldás Referencia Album WARD MÁRIA ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉLETÖRÖM IDoSEK OTTHONA ÉS GIMNÁZIUM Veszprém, Sólyi utca 20. Budapest, V. ker., Molnár utca 4. 2005-ben Dinamikusan nyitotta fejlődő meg iskola, kapuit melyet

Részletesebben

LÉLEKEMELŐ KÖRNYEZET IMPOZÁNS KIÁLLÍTÁSOK

LÉLEKEMELŐ KÖRNYEZET IMPOZÁNS KIÁLLÍTÁSOK LÉLEKEMELŐ KÖRNYEZET IMPOZÁNS KIÁLLÍTÁSOK Önt is várjuk a ciszterci szellemiség magyarországi központjába! Amennyiben lelkesedik a középkori szellemiséggel átitatott, megjelenésében mégis barokk művészettörténeti

Részletesebben

VESZPRÉM írta: Dr. Miczek György Fényképezte : Z. Szántó András Szaklektor: dr. Zákonyi Ferenc, Gáldi Lászlo Szerkesztette: Fehér Judit

VESZPRÉM írta: Dr. Miczek György Fényképezte : Z. Szántó András Szaklektor: dr. Zákonyi Ferenc, Gáldi Lászlo Szerkesztette: Fehér Judit VESZPRÉM 1-50. írta: Dr. Miczek György Fényképezte : Z. Szántó András Szaklektor: dr. Zákonyi Ferenc, Gáldi Lászlo Szerkesztette: Fehér Judit Kiadja a Magyar Diafilmgyártó Vállalat 1. A Dunántúl közepén,

Részletesebben

2. A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása. turizmus

2. A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása. turizmus 1. melléklet a 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelethez II. A NEMZETI ÉRTÉK ADATAI 1. A nemzeti érték megnevezése: Szalkszentmárton faluközpont 2. A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása

Részletesebben

III. BUDAVÁR, KRISZTINAVÁROS, VÍZIVÁROS

III. BUDAVÁR, KRISZTINAVÁROS, VÍZIVÁROS III. BUDAVÁR, KRISZTINAVÁROS, VÍZIVÁROS Harmadik sétánk a Duna jobb partjára vezet. Ez a rész nem képez külön időrendi egységet, Lisztnek nem volt itt lakása, viszont mind ifjú, mind időskori látogatásai

Részletesebben

HELYI ÉRTÉKVÉDELEM. Katolikus templom. Rendeltetési mód: Építés éve: Beépítési mód: Beépítési százalék: Építmény magasság: Védendő értékek:

HELYI ÉRTÉKVÉDELEM. Katolikus templom. Rendeltetési mód: Építés éve: Beépítési mód: Beépítési százalék: Építmény magasság: Védendő értékek: HRSZ.: 2270 CÍM: Ady Endre utca 1. Katolikus templom szabadonálló 15% A templom és parókia minden eleme, az I. világháborús emlékmű, az udvari kegyeleti kereszt HRSZ.: 1207 CÍM: Arany János u. 10. lakóház

Részletesebben

Gömörországban jártunk. Bábolnai Általános Iskola, 7. A osztálya. A HATÁRTALANUL pályázaton három napos utat nyertünk Szlovákiába, Gömörországba.

Gömörországban jártunk. Bábolnai Általános Iskola, 7. A osztálya. A HATÁRTALANUL pályázaton három napos utat nyertünk Szlovákiába, Gömörországba. PÁLYÁZAT Gömörországban jártunk Bábolnai Általános Iskola, 7. A osztálya A HATÁRTALANUL pályázaton három napos utat nyertünk Szlovákiába, Gömörországba. Izgatottan készültünk az utazásra. Két előkészítő

Részletesebben

Megújult a Debreceni Református Kollégium

Megújult a Debreceni Református Kollégium Megújult a Debreceni Református Kollégium Irodalmi Femekművek az Ország Iskolája" ihletője, 2012 márciusától újra látogatható a Debreceni Református Kollégium Múzeuma, amely megújult kiszolgálóterekkel

Részletesebben

NÉMETKÉR KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE februári adatok alapján frissítve

NÉMETKÉR KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE februári adatok alapján frissítve NÉMETKÉR KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE 2018. februári adatok alapján frissítve Németkér, Ady Endre u. 19. 254, 255, 256 H1 lakóépület (tájház) és utcai kerítés A zsúpfedeles kis lakóház a zsellérházak

Részletesebben

IPICS-APACS, CSÍKSZEREDA! VIII. honismereti játék Emléktáblák, domborművek MEGOLDÁSOK

IPICS-APACS, CSÍKSZEREDA! VIII. honismereti játék Emléktáblák, domborművek MEGOLDÁSOK IPICS-APACS, CSÍKSZEREDA! VIII. honismereti játék Emléktáblák, domborművek Rég elmúlt események emléke népesíti be a szív és virágok városát. Eredjünk néhányuk nyomába! MEGOLDÁSOK Név, osztály, iskola,

Részletesebben

1. MELLÉKLET A../2017. ( ) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET, 2. FEJEZETE: A HELYI EGYEDI VÉDELEM ALATT ÁLLÓ 'ELEMEK'

1. MELLÉKLET A../2017. ( ) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET, 2. FEJEZETE: A HELYI EGYEDI VÉDELEM ALATT ÁLLÓ 'ELEMEK' 1. MELLÉKLET A../2017. ( ) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET, 2. FEJEZETE: A HELYI EGYEDI VÉDELEM ALATT ÁLLÓ 'ELEMEK' KATEGÓRIA I. Postai cím Hsz. Hrsz. Rendeltetés 1. Ady Endre u. 1. 2270 Katolikus templom, parókia,

Részletesebben

A PROJEKT BEMUTATÁSA Viadukt alatti közlekedési csomópontban körforgalom építése

A PROJEKT BEMUTATÁSA Viadukt alatti közlekedési csomópontban körforgalom építése A PROJEKT BEMUTATÁSA A projekt címe A projekt elemei (KMOP-2009-5.2.1/B) Pályázó Biatorbágy Város Önkormányzata Partnerszervezetek Viadukt alatti közlekedési csomópontban körforgalom építése Ezzel a projekttel

Részletesebben

1. MELLÉKLET 2. PONT A 15/2018. (VI. 25.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETHEZ HELYI EGYEDI VÉDELEM ALÁ TARTOZÓ ÉRTÉKEK

1. MELLÉKLET 2. PONT A 15/2018. (VI. 25.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETHEZ HELYI EGYEDI VÉDELEM ALÁ TARTOZÓ ÉRTÉKEK 1. MELLÉKLET 2. PONT A 15/2018. (VI. 25.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETHEZ HELYI EGYEDI VÉDELEM ALÁ TARTOZÓ ÉRTÉKEK POSTAI CÍM HRSZ. RENDELTETÉS Klissza-domb 298/18 Honalapítási emlékmű Klissza-domb 299 Lupa-Mandics

Részletesebben

London-Oxford-Stonehenge - augusztus (6 nap) Irányár: Ft/fo

London-Oxford-Stonehenge - augusztus (6 nap) Irányár: Ft/fo London-Oxford-Stonehenge - augusztus (6 nap) Irányár: 109.900.-Ft/fo London-Windsor-Oxford-Stonhenge-Salisbury / 6 nap 2016. augusztus 30-szeptember 04. 1. nap Békéscsaba-Budapest-Bécs-Köln Találkozás:

Részletesebben

POSTAI CÍM HRSZ. RENDELTETÉS

POSTAI CÍM HRSZ. RENDELTETÉS POSTAI CÍM HRSZ. RENDELTETÉS HELYI EGYEDI VÉDETT EMLÉKMŰVEK Klissza-domb 298/18 Honalapítási emlékmű Klissza-domb 299 Lupa-Mandics Mauzóleum Hősök tere 3/1 I. világháborús emlékmű Kossuth Lajos u. 23.

Részletesebben

A veszprémi Dubniczay-palota rekonstrukciója

A veszprémi Dubniczay-palota rekonstrukciója A veszprémi Dubniczay-palota rekonstrukciója Az épület a Piráni Építészeti Napokon a Piranesi díj dicséret fokozatát nyerte el 2007-ben. Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata 1997-ben országos, nyilvános

Részletesebben

Nyárád. Református templom

Nyárád. Református templom Nyárád Nyárád Pápától 10 kilométerre dél-nyugatra található. Református templom 1788-ban épült. Késı barokk stílusú. Elıálló középtornya magas, nyúlánk, szemben a református templomok zömök, súlyos tornyával.

Részletesebben

FÜLÖP. Elhelyezkedés. Földrajz, természeti adottságok. Történelem. Terület: 55,87 km 2 Lakosság: 1793 fő Polgármester: Hutóczki Péter

FÜLÖP. Elhelyezkedés. Földrajz, természeti adottságok. Történelem. Terület: 55,87 km 2 Lakosság: 1793 fő Polgármester: Hutóczki Péter FÜLÖP Terület: 55,87 km 2 Lakosság: 1793 fő Polgármester: Hutóczki Péter Elérhetőség: Fülöp Község Önkormányzata 4266 Fülöp, Arany J. u. 19. Tel./Fax: 52/208-490 Fülöp község címere Elhelyezkedés Fülöp

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 1121 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Torino Exkluzív luxusvilla eladó Torinó környékén LEIRÁS

Részletesebben

A Rendelet melléklete helyébe jelen rendelet melléklete lép. (1) A Rendelet 9. -a hatályát veszti.

A Rendelet melléklete helyébe jelen rendelet melléklete lép. (1) A Rendelet 9. -a hatályát veszti. Kétegyháza Nagyközség Képviselő-testületének 2/2016. (III.25.) számú rendelete az építészeti örökség helyi védelméről szóló 5/2009. (IV.3.) számú rendelet módosításáról 1 Kétegyháza Nagyközség Önkormányzatának

Részletesebben

Ajánlott túraútvonalak Faluséta

Ajánlott túraútvonalak Faluséta MONOSTORAPÁTI Monostorapáti a Veszprém és Tapolca között húzódó út mentén fekszik, az Eger-patak völgyében, mely a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozik. Határai: északon az Agártető, délkeleten a

Részletesebben

Bethlen emlékút. A Bethlen-út rövid története:

Bethlen emlékút. A Bethlen-út rövid története: Bethlen emlékút A Bethlen-út a Bükk első turista útja volt, átadására 1892. július 17-én került sor. A Miskolci Helyiipari Természetbarát Egyesület a 120 éves jubileumra emlékezve határozta el, hogy az

Részletesebben

TÖMÖRD A CSEPREGI KISTÉRSÉG ÉKSZERDOBOZKÁJA

TÖMÖRD A CSEPREGI KISTÉRSÉG ÉKSZERDOBOZKÁJA TÖMÖRD A CSEPREGI KISTÉRSÉG ÉKSZERDOBOZKÁJA Tartalomjegyzék Hol található Tömörd? 3. oldal Információk... 4. oldal Története 5. oldal Nevezetességek... 6. oldal Szent Ilona-templom. 7. oldal Charnel-kastély

Részletesebben

KIRÁNDULÁS AUSZTRIA ZÖLD SZÍVÉBE 2014. 07.18 07.27

KIRÁNDULÁS AUSZTRIA ZÖLD SZÍVÉBE 2014. 07.18 07.27 KIRÁNDULÁS AUSZTRIA ZÖLD SZÍVÉBE 2014. 07.18 07.27 Indulás: 2014.július 18-án (péntek) reggel 7:00, gyülekezés, bepakolás 6:30 órától a Búza-téri görög katolikus templom mögötti parkolóból. 1. nap Miskolc

Részletesebben

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti részén,a Nyírség és a Bereg határán elhelyezkedő település a Kraszna tiszai torkolatánál található.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti részén,a Nyírség és a Bereg határán elhelyezkedő település a Kraszna tiszai torkolatánál található. Vásárosnamény Elhelyezkedése Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti részén,a Nyírség és a Bereg határán elhelyezkedő település a Kraszna tiszai torkolatánál található. A,,Bereg kapuja -ként ismert vendégszerető

Részletesebben

3. Függelék a /2017.(..) önkormányzati rendelethez Műemléki védettség A műemlékek területe, a műemlék telke és a műemléki környezet védett értékei

3. Függelék a /2017.(..) önkormányzati rendelethez Műemléki védettség A műemlékek területe, a műemlék telke és a műemléki környezet védett értékei 3. Függelék a /2017.(..) önkormányzati rendelethez Műemléki védettség A műemlékek területe, a műemlék telke és a műemléki környezet védett értékei A B C D E 1. törzsszám helyrajzi szám cím védelem megnevezés

Részletesebben

ALSÓNYÉK. 1. A település területére vonatkozó információk:

ALSÓNYÉK. 1. A település területére vonatkozó információk: ALSÓNYÉK 1. A település területére vonatkozó információk: Teljes terület 3204 ha 6302 m2 Ebből szántó 2486 ha 2422 m2 gazdasági erdő 131 ha 8569 m2 védett terület - ipari hasznosítású - terület egyéb 586

Részletesebben

Kedves Természetjárók!

Kedves Természetjárók! A túra időpontja: 2018.03.10. szombat A tervezett indulás: Kedves Természetjárók! Találkozó: 2018.03.10. 8.45 Buszpályaudvar Veszprém A menetjegy ára: 50 %-os 325 HUF oda vissza pedig 325; Összesen: 650

Részletesebben

GÖRCSÖNYDOBOKA KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE

GÖRCSÖNYDOBOKA KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE GÖRCSÖNYDOBOKA KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE 2017. DECEMBER HELYI VÉDELEMRE ÉPÍTMÉNYEK ÉS RÉSZLETEK Görcsönydoboka, Csele u. 032/15 hrsz. M kálvária A templom mögötti dombon álló kálvária épített

Részletesebben

Windsor-i kastély története

Windsor-i kastély története 2009 október 22. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Give 1/5 Give 2/5 Mérték Give 3/5 Give 4/5 Give 5/5 A kastély 1000 éves története összeforrt a monarchia történetével, hiszen nem volt

Részletesebben

Megoldókulcs. Várostörténet

Megoldókulcs. Várostörténet Megoldókulcs Várostörténet 3. forduló Kecskemét városának legrégebbi oktatási intézményéhez kapcsolódik a következő feladat. 1. Egészítsd ki a szöveget! Az iskola híres kegyesrendi, más néven piarista

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 1219 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Trento Antik kastély eladó Trentoban LEIRÁS Az észak-olasz

Részletesebben

Levelezési cím: 8220-Balatonalmádi Városház tér 4. Telefonszám: 88/542-514 pannoniakonyvtar@upcmail.hu

Levelezési cím: 8220-Balatonalmádi Városház tér 4. Telefonszám: 88/542-514 pannoniakonyvtar@upcmail.hu I. A JAVASLATTEVŐ ADATAI 1. A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás) neve: Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár 2. A javaslatot benyújtó személy vagy a kapcsolattartó személy

Részletesebben

Lombkorona tanösvény - Pannonhalma

Lombkorona tanösvény - Pannonhalma 1. oldal (összes: 6) A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. 2. oldal (összes: 6) saját kivitelezésében elkészült Lombkorona tanösvénye olyan hihetetlenül népszerű kirándulóhely lett, amire még a legmerészebb álmunkban

Részletesebben

Pályázó adatai: Szuromi Imre építész 2000 Szentendre Paprikabíró u. 11. szuroim@gmail.com 06-20-336-95-91

Pályázó adatai: Szuromi Imre építész 2000 Szentendre Paprikabíró u. 11. szuroim@gmail.com 06-20-336-95-91 Wéber Antal Díj 2015 Szuromi Imre Pályázó adatai: Szuromi Imre építész 2000 Szentendre Paprikabíró u. 11. szuroim@gmail.com 06-20-336-95-91 1973-ban szereztem diplomát a BME Építész karán. Ezt követően

Részletesebben

Életút: TANULMÁNYOK 1969 Érettségi Tömörkény István Ipari Szakközépiskola 1977 Kőszobrász-restaurátor diploma Magyar Képzőművészeti Főiskola

Életút: TANULMÁNYOK 1969 Érettségi Tömörkény István Ipari Szakközépiskola 1977 Kőszobrász-restaurátor diploma Magyar Képzőművészeti Főiskola Osgyányi Vilmos kőszobrász-restaurátor szakterület: kőszobrász-restaurátor tagságiszám: K3-251 cím: 2051 Biatorbágy, Szent Isván utca 19. telefon: 23/310-186 fax: 23/530-130 mobil: 06/20 33-93-408 email:

Részletesebben

A Tápiószecsői Levente Egyesület zászlójának leírása 2.

A Tápiószecsői Levente Egyesület zászlójának leírása 2. Tápiószecső Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2012. (I.29.) önkormányzati rendelete Tápiószecső Nagyközség Önkormányzatának történelmi zászlóiról Tápiószecső Nagyközség Önkormányzatának

Részletesebben

Időpont: december 8-9. (szombat-vasárnap) Utazás: különbusszal. Szállás: Znojmoban, panzióban, személyes szobákban.

Időpont: december 8-9. (szombat-vasárnap) Utazás: különbusszal. Szállás: Znojmoban, panzióban, személyes szobákban. Időpont: 2018. december 8-9. (szombat-vasárnap) Utazás: különbusszal Szállás: Znojmoban, panzióban, 2-3-4 személyes szobákban. Étkezés: étterem lehetőség Znojmoban és Pozsonyban. Felszerelés: esőkabát,

Részletesebben