Az ivóvíz takarékos használatának előnyei és jelentősége

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az ivóvíz takarékos használatának előnyei és jelentősége"

Átírás

1 VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS SZENNYVIZEK Az ivóvíz takarékos használatának előnyei és jelentősége Tárgyszavak: víz; ivóvíz;takarékosság; hatás; Németország; világ. Elvi kérdések a világhelyzet tükrében A német vízügy országos szervének (DVWK) egyik munkacsoportja által kidolgozott Fenntartható települési vízgazdálkodás című tanulmány felveti a vízzel való takarékoskodás hasznának, ill. ésszerűségének kérdését, mégpedig Németországra szűkítve. A választ korábban hangoztatott két szélsőség felől közelíti meg: a víztakarékosság teljesen fölösleges, ill. takarékoskodni vitán felül szükséges. Globálisan tekintve a takarékosság nemcsak szükséges, hanem sürgető is, mivel a Föld készletei folyamatosan szűkülnek. Jelenleg kereken évi km 3 megújuló és hozzáférhető édesvíz áll a földi élet rendelkezésére. Ennek mintegy a felét használja fel az ember közvetlenül mint ivóvizet, továbbá ipari vízként, öntözésre és a szennyvíz hígítására. A földi népesség azonban három évtized alatt várhatóan 45%-kal fog gyarapodni, egyre nagyobb vízigénnyel (a vízkivétel ez idő szerint évi 3%-kal, az emberek száma csak 1,5%-kal nő), amelyet a víztartalékok nem tudnak kielégíteni, mert a meglevő többlet nincs a hasznosítás számára elérhető helyen. A bolygónk egészét fenyegető vízválság nem védhető ki házi takarékoskodással. A teljes vízfogyasztásnak ugyanis 70%-a az élelmiszerek előállításához szükséges. Regionális és városi dimenzióban viszont a víztakarékosság segíthet feloldani a túlnépesedett déli metropoliszokban a vízhiánnyal (is) összefüggő társadalmi igazságtalanságokat, az európai nagyvárosokban pedig az emelkedő talajvízszint miatti vízellátási gondokat.

2 Vízellátás és -fogyasztás Németországban Németország vízhelyzete ellentmondásos. Egyfelől országosan elég (olykor és néhol sok is) a csapadék. Évek óta csökken mind az abszolút, mind a fajlagos vízfogyasztás, és ez az irányzat bizonyára folytatódik, helyenként még műszaki gondokat is okozva a vezetékek hiányos átöblítése miatt. Másfelől vannak az országban legalább időszakosan rossz vízellátású területek. A prognosztizált klímaváltozás folytán megnövekedhet ezeknek a területeknek a száma vagy a vízhiány mértéke. A közvízellátásban részesülő német lakosság fejenkénti napi fogyasztása 0,18 m 3, az iparé ugyancsak fajlagosan 0,28 m 3, de ebben a helyi és egyedi ellátásnak is része van (1. táblázat). A felhasznált víz nagy része élővízbe folyik vissza, de rosszabb minőségben: tisztítatlanul vagy részlegesen megtisztítva, az erőművekből melegen. Németország vízfogyasztása 1. táblázat Fogyasztók Közvízellátás Ipar Öntözés Hőerőművek Összesen Németország összesen, m 3 /fő nap Részarány, Mrd m 3 % 5,5 8,5 0,2 26,4 40,6 0,18 0,28 0,01 0,88 1, , A vízfogyasztás csökkenése Németországban az iparban a vízigényes iparágak (papír-, bőr- és textilipar) némi visszaszorulásával, víztakarékos technológiák és zárt üzemű vízkörök alkalmazásával magyarázható. A háztartások 1990, azaz a német egyesülés óta bekövetkezett 13%-os fogyasztáscsökkenésének okai: a kisebb vízveszteség a keleti országrész rossz állapotú hálózatainak felújítása nyomán; a lakásonkénti elszámolás vízórákkal és az emelkedő vízdíj, végül (kisebb arányban) vizet megtakarító berendezések és az esővíz terjedő használata, a keleti tartományokban is.

3 A lakossági vízfogyasztás 1991 és 1998 közötti csökkenéséből a háztartások 8%-kal, a kisipar és egyéb felhasználók (iskolák, kórházak, intézmények) 36%-kal vették ki részüket. Az ivóvíz-megtakarítás már érintett lehetőségei, összefoglalva: a vezetékhálózatok felújítása vagy helyreállítása és jobb karbantartása, vízhasználat hatékonyabb módszerekkel és technikával, valamint megváltozott fogyasztói magatartással. A középtávon elérhető vízmegtakarítást jól példázza Németországban a régi és az 1990-ben csatlakozott tartományok egy főre jutó napi ivóvízfogyasztása közötti literes eltérés, amely nagyrészt a demokratikus köztársaság évei alatt tönkrement és nem javított hálózatnak lett a következménye. 2. táblázat Vízmegtakarítás új egészségügyi berendezésekkel és szerelvényekkel Berendezés, felszerelés Zuhany, l/min Mosógép, l/min WC, teljes vízöblítés, l/öblítés WC, redukált öblítés, l/öblítés Piszoár, l/öblítés Elavult módszer Hagyományos Korszerű takarékos technika ,5 Az elavult berendezések korszerű vízhasználati eszközökkel és eljárásokkal való helyettesítése akár a felére is csökkentheti a háztartások, vendéglátó és kisipari egységek, üzletek, műhelyek, beteg- és gyermekgondozó stb. intézmények vízszámláját (2., 3. táblázat). Mosó- és mosogatógépeknél jól kiviláglik a régi gépek mosási menetenkénti 140 és az újak 60 literes fogyasztása közötti különbség. A frissvízfogyasztás csökkentésének több befektetéssel, de nagyobb megtakarítással is járó modern eszközei (3. táblázat): 2. fokozat Piszoár a háztartásokban; érintésmentes, gyorsan reagáló csapok egészségügyi berendezéseknél (a komfortelőnyök sem hanyagolhatók el!). 3. fokozat Esővíz használható WC-öblítésre, öntözésre és ezen a három területen a csapvízfogyasztásból 75 85%-ot lehet meg-

4 takarítani. (Ez a Fraunhofer Rendszertechnikai és Innovációkutatási Intézet szimulációs vizsgálatának 1999-ben közölt eredménye). 4. fokozat Az ún. szürke víz, vagyis az exkrementumok nélküli háztartási szennyvíz (mosogató-, fürdő- és mosóvíz, konyhai szennyvíz) tisztítás utáni ismételt használata ma már nem jelent problémát. 3. táblázat Friss csapvíz használatának lehetséges megtakarításai (2004) Művelet, helyiség Mai használat, l/fő nap (100%) Technikák egyszerű átalakítása, 1. fokozat További átalakítások, 2. fokozat Az előbbiek mellett esővízhasználat, 3. fokozat Az előbbiekhez szürkevíz -recycling, 4. fokozat Testápolás WC Mosás Mosogatás Étkezés, ivás Takarítás Kert Egyéb Összesen (75%) 30 (75%) 15 (90%) 7 (90%) 5 (100%) 104 (81%) 23 (50%) 20 (50%) 13 (75%) 6 (75%) 5 (100%) 79 (62%) 23 (50%) 4 (10%) 4 (25%) 6 (75%) 1 (25%) 5 (100%) 52 (41%) 23 (50%) 0 (0%) 2 (10%) 6 (75%) 0 (0%) 0 (0%) 40 (31%) A víztakarékosság lehetséges negatív következményei A kisebb vízfogyasztás műszaki nehézségei közt említést érdemel a szennyvíz elégtelen sodrása a csatornában, ami a változatlan mennyiségű szilárd teher lerakódását, ülepedését okozhatja; ennek azonban gyakoribb átöblítéssel és alaposabb karbantartással lehet elejét venni; a változatlan cső- és tárolóméretezés mellett megrövidült átfolyási idők fokozzák a csíraképződés (mikrobiális megtelepedés) veszélyét; a csökkent vízkivétel miatti helyi talajvízszint-emelkedés pincebeázásokat okozhat és hátrahagyott talajszennyezéseket mobilizálhat.

5 A csökkenő vízhasználat rövid és középtávon megemelheti az ivóvíz árát, amelyet az ellátás átlagköltsége szab meg, ennek pedig nagy részét (kb. 80%-át) a magas fix, ill. az infrastruktúrába beépített költségek képezik. A fogyasztás visszaesése csökkenthet egyes tételeket (ilyen a szivattyúzási energia), másokat pl. a többszöri öblítését ugyanakkor megnövel. Csak hosszabb távon követheti a csökkenő fogyasztást karcsúbb infrastruktúra, kisebb összköltséget vonva maga után. Az infrastruktúra méretezését azonban mindenképpen az oltóvízszükséglet határozza meg. Az ivóvíztermelési költség és a vízdíj viszonyának törvényes keretfeltételein belül az ellátóknak az árképzésben van bizonyos mozgásterük. A legtöbb fogyasztó alapdíjat és a mennyiséggel (térfogattal) arányos díjat fizet. Mindkettő változtatható mind arányaiban, mind egységében. Ma a mennyiségi komponens rendszerint csökken a növekedő fogyasztással, de ez a viszony környezetpolitikai okokból meg is fordulhat. Az alapkérdés az, hogy az ellátóknak érdekük-e a vízzel való takarékoskodás, vagy sem, megválaszolásához pedig elemezni kell a megtakarítás nyújtotta esélyeket. Haszon- és esélyelemzés A közüzemi vízellátás működési feltételei az elmúlt évtizedekben igen nagy változásokon mentek keresztül: a ma is használatban levő német infrastruktúra építésekor a vízfogyasztás folyamatosan nőtt, jelenleg csökken; ellentétben a korábbi állami védettséggel, a vízellátó vállalatoknak üzleti döntéseiket, fejlesztési programjaikat, költségvetésüket ma átláthatóvá és indokolhatóvá kell tenniük; a vállalati döntések középpontjában már nem új infrastruktúra építése, hanem a meglevő felújítása és üzemének optimálása áll; az ivóvíztermelés és a szennyvízkezelés műszakilag és gazdaságilag is jól működő kisebb egységei által a több községre kiterjedő hálózatok helyett előtérbe kerültek a decentralizált vízellátó rendszerek. A felsorolt változások befolyásolják a tervezés biztonságát. A fogyasztásnövekedésre alapozott, tartalékképző régi tervezési módszereket óvatosabb tervezésnek kell felváltania, csökkenő, de esetleges bővülő vízigényt is valamilyen módon számításba véve. A tervezés biztonságát új oldalról közelíti meg a fogyasztók befolyásolása, ill. a vízfogyasztás irányítása. Kérdés, hogy melyik fél tegye ezt.

6 Gazdasági okokból felmerülhet a hálózati ellátó kapacitás teljes kihasználása érdekében a fokozott vízfogyasztásra biztatás, ökológiai szempontból azonban csak a fogyasztáscsökkenést politikai és műszaki intézkedésekkel elősegítő koncepció fogadható el. Főként a fogyasztási csúcsok megszüntetése, de legalább csökkentése kívánatos. A fogyasztói befolyásolással megbízhatóbbá vált infrastrukturális tervekbe kevesebb tartalékot kell beépíteni, így természetesen kisebb a kapacitásfölösleg létrejöttének kockázata is. Az irányító beavatkozás az árképzés említett módja és nagyobb költségek felmerülése következtében megemeli a fajlagos vízárakat, de a fogyasztó számlája kisebb lesz, vagy változatlan marad. Hosszabb távon érvényesül a szerényebb infrastruktúra általi megtakarítás is. A kommunális vízgazdálkodás környezeti tehertétele egyrészt erőforrások (építő-, valamint ivóvíz- és szennyvíztisztító vegyi anyagok, energia szivattyúzásra és vízmelegítésre) felhasználása, másrészt erőforrások, főként élővizek minőségromlása a bevezetések által. Németország melegvíz-felhasználása 70 l/fő nap. 1 l 10 C-os (átlagos kivételi hőmérsékletű) víz felmelegítéséhez a 35 C-os átlagos használati hőfokra 104,5 kj, vagy 0,029 kwh energia szükséges. Ez egy évre és egy lakosra vetítve 741 kwh, így 20%-kal kevesebb melegvízfogyasztással fajlagosan 148 kwh-t lehetne megtakarítani. Az ivóvízrendszerben átlagosan 0,4 kwh/m 3 szivattyúzási energiára van szükség. 20%-os melegvíz-megtakarítás esetén fejenként és évenként 5,1 m 3 -rel kevesebb vizet kellene pumpálni, ami 2 kwh/fő év megtakarításnak felel meg. A háztartási melegvízfogyasztás 20%-os csökkenésének hozama személyenként és évenként kereken 150 kwh, egy főre vetítve 17 W energiamegtakarítás, ami a német állampolgárok egy főre jutó hasznos energiafogyasztásának csupán 1%-a. Az összlakosságra számítva ez 1500 MW-nak, azaz három közepes méretű feketeszén-erőmű beépített teljesítményének felel meg. Kevesebb ivóvízfogyasztásból kevesebb, de töményebb szennyvíz származik. Mivel Németországban a szennyvíztisztítók tisztítási követelményeit a kiömlő áram koncentrációja szerint szabták meg, magasabb fokozatú tisztításra van szükség, így az élővízbe szállított szennyezés kevesebb.

7 Ajánlások A vizsgálat eredményeit összefoglalva és javaslatokkal kiegészítve megállapítható, hogy az ivóvíz-takarékosság közvetlen előnyei kétségtelenek, pusztán az energiamegtakarítás is igazolja a felhasználást csökkentő beavatkozást; Németország kivételes, vízben szegény pontjain a víztakarékosság az ellátás javításának gazdaságos és függőséget felszámoló módja; az ellátóknak műszaki eszközökkel is fogyasztáscsökkentésre kell törekedniük, különben elmaradnak a fejlődéstől és folyamatosan hibás terveik igazolására szorulnak; a törvényes szabályozásnak karcsúbb infrastruktúra irányába kell hatnia, kevesebb tartalék beépítésével, amire azonban ma, a fogyasztás célzott befolyásolásának hiányában még szükség van; víztakarékos technikák bevezetésének halogatása nem indokolható, esetleges negatív hatásaikat könnyű kiküszöbölni; meg kellene vizsgálni a vízellátó rendszerek törvényes csatlakozási kényszerének megszüntetését, amennyiben ez megakadályozza innovatív recycling-technológiák alkalmazását, végül figyelembe kell venni, hogy a német életszínvonal műszaki háttere és a német exportcikkek példaértékűek, amelyek a világ számos országában meghatározzák a földi erőforrások kezelését, és hatással vannak a lakossági vízfelhasználásra is. Összeállította: Dr. Boros Tiborné Londong, J.; Hillenbrand, Th. stb.: Vom Sinn des Wassersparens. = KA-Abwasser Abfall, 51. k. 12. sz p Cichorowski, G.; Schreiber, K.: Trinkwasser-Einsparung in privaten Haushalten. = Gas- und Wasserfach. Wasser, Abwasser, 139. k. 11. sz p

AZ ESŐVÍZ HASZNOSÍTÁSA. Ifj. Dienes György 2011. február 18.

AZ ESŐVÍZ HASZNOSÍTÁSA. Ifj. Dienes György 2011. február 18. AZ ESŐVÍZ HASZNOSÍTÁSA Ifj. Dienes György 2011. február 18. Esővíz-hasznosítás múltja Az emberiség évezredek óta hasznosítja a csapadékvizet Legrégebbi lelet Kr.e.: 1700 Kréta, Knoszosz Pergamonban erődök

Részletesebben

AZ ALTERNATÍVA ALTERNATÍVÁJA

AZ ALTERNATÍVA ALTERNATÍVÁJA AZ ALTERNATÍVA ALTERNATÍVÁJA A VÍZELLÁTÁS VALÓDI ÉRTÉKE Sinka Attila főtitkár www.maszesz.hu Vízügyi Elnöki Testület jelentése ENSZ és a Világbank Csoport felkérésére 2016-2018. 11 államfő (2 európai Hollandia,

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés év

Éves energetikai szakreferensi jelentés év Éves energetikai szakreferensi jelentés 2017. év Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 1 Vezetői összefoglaló... 2 Energiafelhasználás... 4 Villamosenergia-felhasználás... 4 Gázfelhasználás... 5 Távhőfelhasználás...

Részletesebben

ELÚSZIK A PÉNZÜNK. Szükséges eszközök: Egy literes mérőedény, számológép, óra. 1 oldal; összesen 5

ELÚSZIK A PÉNZÜNK. Szükséges eszközök: Egy literes mérőedény, számológép, óra. 1 oldal; összesen 5 ELÚSZIK A PÉNZÜNK Célok: A gyerekek értsék meg, hogy a víz korlátozott mennyiségben rendelkezésre álló természetes erőforrás, melyet hajlamosak vagyunk jelentős mértékben pazarolni. Egyszerű mérésen keresztül

Részletesebben

VÍZ A VÉGES ERŐFORRÁS HIDVÉGHINÉ DR. PULAY BRIGITTA

VÍZ A VÉGES ERŐFORRÁS HIDVÉGHINÉ DR. PULAY BRIGITTA VÍZ A VÉGES ERŐFORRÁS HIDVÉGHINÉ DR. PULAY BRIGITTA ÉDESVIZEK FAJTÁI FELSZÍN ALATTI VIZEK Kontinentális víztározók (nk-i) Karsztvizek rétegvizek FELSZÍNI VIZEK Folyók, tavak Esővíz Gleccserek, jégsapkák

Részletesebben

Varga Judit Jenei Attila. 2013. Május 23.

Varga Judit Jenei Attila. 2013. Május 23. Vállalati Víz Stratégia Varga Judit Jenei Attila 2013. Május 23. denkstatt DENKSTATT GmbH Hungary Kft. Hietzinger 1064 Budapest, Hauptstrasse Vörösmarty 28 u. A-1130 64. HUNGARY Vienna Austria T (+43)1

Részletesebben

magatartás megváltoztatására a közszférában

magatartás megváltoztatására a közszférában Javaslatok a fogyasztói magatartás megváltoztatására a közszférában Résztvevők tapasztalatai Kérdések a résztvevők felé: Ön azon a véleményen van, hogy Ön tudatos energiafelhasználó? Az Ön felhasználói

Részletesebben

Energiamenedzsment kihívásai a XXI. században

Energiamenedzsment kihívásai a XXI. században Energiamenedzsment kihívásai a XXI. században Bertalan Zsolt vezérigazgató MAVIR ZRt. HTE Közgyűlés 2013. május 23. A megfizethető energia 2 A Nemzeti Energiastratégia 4 célt azonosít: 1. Energiahatékonyság

Részletesebben

Útmutató a 220/2004. (VII. 21.) Korm. rendelet szerinti szennyezés csökkentési ütemterv készítésére vonatkozó kötelezés végrehajtásához

Útmutató a 220/2004. (VII. 21.) Korm. rendelet szerinti szennyezés csökkentési ütemterv készítésére vonatkozó kötelezés végrehajtásához Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség Útmutató a 220/2004. (VII. 21.) Korm. rendelet szerinti szennyezés csökkentési ütemterv készítésére vonatkozó kötelezés végrehajtásához

Részletesebben

Szekszárd távfűtése Paksról

Szekszárd távfűtése Paksról Szekszárd távfűtése Paksról Jakab Albert csoportvezetőnek (Paksi Atomerőmű) a Magyar Nukleáris Társaság szimpóziumán 2016. december 8-9-én tartott előadása alapján összeállította: Sigmond György Magyar

Részletesebben

Tervezzük együtt a jövőt!

Tervezzük együtt a jövőt! Tervezzük együtt a jövőt! gondolkodj globálisan - cselekedj lokálisan CÉLOK jövedelemforrások, munkahelyek biztosítása az egymásra épülő zöld gazdaság hálózati keretein belül, megújuló energiaforrásokra

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés év

Éves energetikai szakreferensi jelentés év Éves energetikai szakreferensi jelentés 2018. év Készítette: Terbete Consulting Kft. szakreferensi névjegyzéki jelölés: ESZSZ-56/2019 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 1 Vezetői összefoglaló... 2 Energiafelhasználás...

Részletesebben

Tréning anyag döntéshozók és politikusok számára

Tréning anyag döntéshozók és politikusok számára Té Tréning anyag döntéshozók és politikusok számára Résztvevők bemutatkozása és a képzés bemutatása Előadó bemutatkozása tk Résztvevők bemutatkozása A tréning tartalmának és cáljának bemutatása Előadás,

Részletesebben

Vízminőségvédelem km18

Vízminőségvédelem km18 Vízminőségvédelem km18 2004/2005-es tanév I. félév 4. rész Dr. Zseni Anikó egyetemi adjunktus, SZE, MTK, ÉKI, Környezetmérnöki Tanszék Vízkészlet-gazdálkodás ~ a természetes és felhasználható vízkészletek

Részletesebben

Jelen projekt célja Karácsond Község egyes közintézményeinek energetikai célú korszerűsítése.

Jelen projekt célja Karácsond Község egyes közintézményeinek energetikai célú korszerűsítése. Vezetői összefoglaló Jelen projekt célja Karácsond Község egyes közintézményeinek energetikai célú korszerűsítése. A következő oldalakon vázlatosan összefoglaljuk a projektet érintő főbb jellemzőket és

Részletesebben

AZ ENERGIAJOG LEGÚJABB KIHÍVÁSAI, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL AZ INTELLIGENS RENDSZEREKRE

AZ ENERGIAJOG LEGÚJABB KIHÍVÁSAI, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL AZ INTELLIGENS RENDSZEREKRE AZ ENERGIAJOG LEGÚJABB KIHÍVÁSAI, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL AZ INTELLIGENS RENDSZEREKRE 2017. november 2. DR. HABIL. SZUCHY RÓBERT PHD EGYETEMI DOCENS DÉKÁNHELYETTE A MEGÚJULÓ ENERGIAHORDOZÓK HELYZETE JOGI MEGKÖZELÍTÉSBEN

Részletesebben

Vízvédelem KM011_1. Vízkészlet-gazdálkodás. Vízkészletek. Vízkészletek

Vízvédelem KM011_1. Vízkészlet-gazdálkodás. Vízkészletek. Vízkészletek Vízvédelem KM011_1 2017/2018-as tanév II. félév 6. rész: A víz társadalmi-gazdasági körforgása Magyarországon Dr. habil. Zseni Anikó egyetemi docens Széchenyi István Egyetem AHJK, Környezetmérnöki Tanszék

Részletesebben

Tájékoztató. az egyedi szennyvíztisztító kisberendezések műszaki kialakításáról

Tájékoztató. az egyedi szennyvíztisztító kisberendezések műszaki kialakításáról Magyar Köztársaság Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Tájékoztató az egyedi szennyvíztisztító kisberendezések műszaki kialakításáról Budapest, 2009. augusztus Bevezető A közműves szennyvízelvezető

Részletesebben

CSEPPENKÉNT PAZARLUNK

CSEPPENKÉNT PAZARLUNK CSEPPENKÉNT PAZARLUNK Célok: Értessük meg a gyerekekkel, hogy víz egy véges, korlátozott természeti kincs Gondolkodjunk el azon, hogy mindennap jelentős mennyiségű vizet pazarolunk el. A tanulók érezzék

Részletesebben

I. Nagy Épületek és Társasházak Szakmai Nap Energiahatékony megoldások ESCO

I. Nagy Épületek és Társasházak Szakmai Nap Energiahatékony megoldások ESCO I. Nagy Épületek és Társasházak Szakmai Nap 2017.03.29. Energiahatékony megoldások ESCO AZ ESCO-RÓL ÁLTALÁBAN ESCO 1: Energy Service Company ESCO 2: Energy Saving Company Az ESCO-k fűtési, világítási rendszerek,

Részletesebben

Medgyasszay Péter PhD

Medgyasszay Péter PhD 1/19 Megvalósítható-e az energetikai egy helyi védettségű épületnél? Medgyasszay Péter PhD okl. építészmérnök, MBA BME Magasépítési Tanszék Belső Udvar Építésziroda Déri-Papp Éva építész munkatárs Belső

Részletesebben

Távhőszolgáltatás és fogyasztóközeli megújuló energiaforrások

Távhőszolgáltatás és fogyasztóközeli megújuló energiaforrások szolgáltatás és fogyasztóközeli megújuló energiaforrások Pécs, 2010. szeptember 14. Győri Csaba műszaki igazgatóhelyettes Németh András üzemviteli mérnök helyett/mellett megújuló energia Megújuló Energia

Részletesebben

SZOLIDARITÁSI KÉNYSZEREK A VIZIKÖZMŰ SZOLGÁLTATÁSBAN

SZOLIDARITÁSI KÉNYSZEREK A VIZIKÖZMŰ SZOLGÁLTATÁSBAN SZOLIDARITÁSI KÉNYSZEREK A VIZIKÖZMŰ SZOLGÁLTATÁSBAN Kovács Károly Corvinus Egyetem www.maszesz.hu Tartalom Vízi infrastruktúra sajátosságok, rekonstrukciós igények Ellentmondás 1. Beruházások finanszírozása

Részletesebben

Living Lab alkalmazási lehetőségek és példák

Living Lab alkalmazási lehetőségek és példák Living Lab alkalmazási lehetőségek és példák KOVÁCS Katalin Energiahatékony épületek és városrészek kialakítási módszerei és technológiái konferencia 2011. febr. 22. Áttekintés A Living Labek jellemzői

Részletesebben

Új fogyasztók bekapcsolása a távhőszolgáltatásba A felszabaduló kapacitások kihasználása

Új fogyasztók bekapcsolása a távhőszolgáltatásba A felszabaduló kapacitások kihasználása Kaposvári Vagyonkezelő Zrt Távfűtési Üzem Új fogyasztók bekapcsolása a távhőszolgáltatásba A felszabaduló kapacitások kihasználása Zanatyné Uitz Zsuzsanna okl. gépészmérnök Nyíregyháza, 2011. szeptember

Részletesebben

JUTA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 24/2010.(XII. 13.) rendelete

JUTA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 24/2010.(XII. 13.) rendelete JUTA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 24/2010.(XII. 13.) rendelete az önkormányzati tulajdonú vízi közműből szolgáltatott ivóvíz díjának, és az önkormányzati tulajdonú vízi közüzemű által biztosított

Részletesebben

FENNTARTHATÓSÁG AZ AKVAKULTÚRÁBAN

FENNTARTHATÓSÁG AZ AKVAKULTÚRÁBAN Integrált szemléletű program a fenntartható és egészséges édesvízi akvakultúráért XXXIII. Halászati Tudományos Tanácskozás; VI. Szekció Fenntartható halgazdálkodás FENNTARTHATÓSÁG AZ AKVAKULTÚRÁBAN Dr.

Részletesebben

Két szóból kihoztuk a legjobbat... Altherma hibrid

Két szóból kihoztuk a legjobbat... Altherma hibrid Két szóból kihoztuk a legjobbat... Altherma hibrid Elromlott a gázkazánom és gyorsan ki kell cserélnem Az ügyfelek elvárásai szeretnék hőszivattyút használni, de azt hallottam, hogy nem lenne hatékony

Részletesebben

Napenergia-hasznosítás hazai és nemzetközi helyzetkép. Varga Pál elnök, MÉGNAP

Napenergia-hasznosítás hazai és nemzetközi helyzetkép. Varga Pál elnök, MÉGNAP Varga Pál elnök, MÉGNAP Globális helyzetkép Forrás: EA Solar Heating & Cooling Programme Solar Heat Worldwide, 2016 A többi megújuló-energia hasznosítási módhoz hasonlítva, az éves hőenergia termelés tekintetében

Részletesebben

Energiatárolás szerepe a jövő hálózatán

Energiatárolás szerepe a jövő hálózatán Energiatárolás szerepe a jövő hálózatán Horváth Dániel 60. MEE Vándorgyűlés, Mátraháza 1. OLDAL Tartalom 1 2 3 Európai körkép Energiatárolás fontossága Decentralizált energiatárolás az elosztóhálózat oldaláról

Részletesebben

Megelőzés központú környezetvédelem: energia és anyaghatékonyság, fenntarthatóság, tisztább termelés

Megelőzés központú környezetvédelem: energia és anyaghatékonyság, fenntarthatóság, tisztább termelés Őri István GREENFLOW CORPORATION Zrt. Megelőzés központú környezetvédelem: energia és anyaghatékonyság, fenntarthatóság, tisztább termelés Fenntarthatóság-fenntartható fejlődés Megelőzés-prevenció Tisztább

Részletesebben

Kórházi létesítmény gazdálkodás a MOLNÁR AT TILA ELNÖK EGÉSZSÉGÜGYI GAZDASÁGI VEZETŐK EGYESÜLETE

Kórházi létesítmény gazdálkodás a MOLNÁR AT TILA ELNÖK EGÉSZSÉGÜGYI GAZDASÁGI VEZETŐK EGYESÜLETE Kórházi létesítmény gazdálkodás a gyakorlatban MOLNÁR AT TILA ELNÖK EGÉSZSÉGÜGYI GAZDASÁGI VEZETŐK EGYESÜLETE A Kórház (szakrendelő, orvosi rendelő) mint létesítmény Egészségügyi intézmény egy speciális

Részletesebben

ecobug a víz- és szagmentes megoldás minden vizeldéhez

ecobug a víz- és szagmentes megoldás minden vizeldéhez ecobug a víz- és szagmentes megoldás minden vizeldéhez Az ecobug kapszula- egyszerűen használható mindenütt bevethető Az ecobug kapszula egy természetbarát termék, amely nagyban segít értékes ivóvizet

Részletesebben

avagy energiatakarékosság befektetői szemmel Vinkovits András

avagy energiatakarékosság befektetői szemmel Vinkovits András Hatékonyságnövelés és kibocsátás csökkentés, avagy energiatakarékosság befektetői szemmel Vinkovits András 2011. március 24. Energiaszektoron belül Energiatakarékosság = Hatásfoknövelés, veszteségcsökkenés

Részletesebben

GAZDASÁGI ISMERETEK JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

GAZDASÁGI ISMERETEK JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Gazdasági ismeretek emelt szint 1111 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 26. GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA A javítás

Részletesebben

Helyi műemlékvédelem alatt álló épület felújítása fenntartható ház koncepció mentén

Helyi műemlékvédelem alatt álló épület felújítása fenntartható ház koncepció mentén Alaprajz Tervezői Napok - BME, Magasépítés Tanszék - Ea: Medgyasszay Péter PhD Fenntartható ház. Helyi műemlékvédelem alatt álló épület felújítása fenntartható ház mentén Medgyasszay Péter PhD okl. építészmérnök,

Részletesebben

Éves jelentés. Fővárosi Vízművek Zrt. energiagazdálkodása a évben

Éves jelentés. Fővárosi Vízművek Zrt. energiagazdálkodása a évben A jelentés célja Éves jelentés Fővárosi Vízművek Zrt. gazdálkodása a 2017. évben Jelen dokumentum célja, hogy az hatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvénynek és az annak végrehajtásáról szóló 122/2015.

Részletesebben

Települések szennyvízelvezetés- kezelés

Települések szennyvízelvezetés- kezelés Települések szennyvízelvezetés- kezelés megoldására pályázati lehetőségek - 2017 KDT TVT ülés 2017. május 04. Székesfehérvár Somogyiné Neuperger Lívia KDT VIZIG Egy kis visszatekintés: Magyarország csatornázási

Részletesebben

A megújuló erőforrások használata által okozott kihívások, a villamos energia rendszerben

A megújuló erőforrások használata által okozott kihívások, a villamos energia rendszerben A megújuló erőforrások használata által okozott kihívások, a villamos energia rendszerben Kárpát-medencei Magyar Energetikusok XX. Szimpóziuma Készítette: Tóth Lajos Bálint Hallgató - BME Regionális- és

Részletesebben

Napenergia-hasznosítás iparági helyzetkép

Napenergia-hasznosítás iparági helyzetkép Figyelem! Az előadás tartalma szerzői jogvédelem alatt áll, azt a szerző kizárólag a konferencia résztvevői számára, saját felhasználásra bocsátotta rendelkezésre, harmadik személyek számára nem átruházható,

Részletesebben

A DUNA STRATÉGIAI JELENTİSÉGŐ VÍZKÉSZLETEI

A DUNA STRATÉGIAI JELENTİSÉGŐ VÍZKÉSZLETEI A Duna ökológiai szolgáltatásai mőhelykonferencia 2010. október 20. A DUNA STRATÉGIAI JELENTİSÉGŐ VÍZKÉSZLETEI Hajósy Adrienne MTA Szigetközi Munkacsoport www.szigetkoz.biz Tartalom 1. A magyar megújuló

Részletesebben

Oravecz Ágnes: Családi ház közműtől független vízellátása és csatornázása

Oravecz Ágnes: Családi ház közműtől független vízellátása és csatornázása Oravecz Ágnes: Családi ház közműtől független vízellátása és csatornázása Egyre több helyen olvashatunk arról, mekkora kincs is a víz. Az, hogy ez a kincs egyszerűen kifolyik a csapból még napjainkban

Részletesebben

A napenergia szektor hazai helyzete, kihívásai és tervei, a METÁR-KÁT szerepe

A napenergia szektor hazai helyzete, kihívásai és tervei, a METÁR-KÁT szerepe A napenergia szektor hazai helyzete, kihívásai és tervei, a METÁR-KÁT szerepe Előadó: Kiss Ernő MNNSZ elnök MTVSZ ENERGIAÁTMENET országos fórum FUGA - Budapesti Építészeti Központ, Budapest 2018.11.29.

Részletesebben

Finanszírozható-e az energia[forradalom]? Pénzügyi és szabályozói kihívások

Finanszírozható-e az energia[forradalom]? Pénzügyi és szabályozói kihívások Finanszírozható-e az energia[forradalom]? Pénzügyi és szabályozói kihívások Felsmann Balázs Budapesti Corvinus Egyetem Kutatóközpont-vezető Az Energia[forradalom] Magyarországon: Úton a teljesen fenntartható,

Részletesebben

GAZDASÁGI ISMERETEK JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

GAZDASÁGI ISMERETEK JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Gazdasági ismeretek emelt szint 1212 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 27. GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA I. TESZTFELADATOK

Részletesebben

Európa energiaügyi prioritásai J.M. Barroso, az Európai Bizottság elnökének ismertetője

Európa energiaügyi prioritásai J.M. Barroso, az Európai Bizottság elnökének ismertetője Európa energiaügyi prioritásai J.M. Barroso, az Európai Bizottság elnökének ismertetője az Európai Tanács 2013. május 22-i ülésére A globális energiapiac új realitásai A pénzügyi válság hatása A magánberuházások

Részletesebben

EEA Grants Norway Grants

EEA Grants Norway Grants EEA Grants Norway Grants Szurovcsák András, SZURO-TRADE Termelő Szolgáltató és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság 2017. április 28. Cégismertető Az 1996-ban alakult Szuro-Trade Kft. mára a régió

Részletesebben

VP Mezőgazdasági termékek értéknövelése a feldolgozásban. A projekt megvalósítási területe Magyarország.

VP Mezőgazdasági termékek értéknövelése a feldolgozásban. A projekt megvalósítási területe Magyarország. VP3-4.2.1-4.2.2-18 Mezőgazdasági termékek értéknövelése a feldolgozásban 1 Pályázat benyújtása Projekt helyszíne A támogatási kérelmek benyújtására 2019. január 2. napjától 2021. január 4. napjáig van

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés

Éves energetikai szakreferensi jelentés SZEGEDI VÍZMŰ ZRT. Éves energetikai szakreferensi jelentés 217 év Készítette: Terbete Consulting Kft. Torma József energetikai szakreferens 1 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 Bevezetés... 3 Energia

Részletesebben

Környezeti fenntarthatóság

Környezeti fenntarthatóság Környezeti fenntarthatóság Cél: konkrét, mérhető fenntarthatósági szempontok vállalása, és/vagy meglévő jó gyakorlatok fenntartása. 5 FŐ CÉLKITŰZÉS I. A környezeti követelmények elfogadása és megtartása

Részletesebben

KONFERENCIA, 2010, LAJOSMIZSE KONFERENCIA, 2010, LAJOSMIZSE SZENNYVÍZ A KISTELEPÜLÉSEKEN QUO VADIS? BUZÁS KÁLMÁN NEMZETI VÍZTECHNOLV

KONFERENCIA, 2010, LAJOSMIZSE KONFERENCIA, 2010, LAJOSMIZSE SZENNYVÍZ A KISTELEPÜLÉSEKEN QUO VADIS? BUZÁS KÁLMÁN NEMZETI VÍZTECHNOLV SZENNYVÍZ A KISTELEPÜLÉSEKEN QUO VADIS? BUZÁS KÁLMÁN NEMZETI VÍZTECHNOL V Mi tekinthetı kistelepülésnek? MI A MEGHATÁROZÓ KRITÉRIUM: LAKOSEGYENÉRTÉK VAGY LAKÓSŐRŐSÉG 1 Kistelepülés: < 2000 LE (?) 2335

Részletesebben

VÍZELLÁTÁS, CSATORNÁZÁS

VÍZELLÁTÁS, CSATORNÁZÁS 6211-11 VÍZELLÁTÁS, CSATORNÁZÁS Jegyzet a következő szakképesítések tananyaga: 31 582 21 0010 31 03 Víz-, csatorna- és közmű-rendszerszerelő 54 582 06 0010 54 01 Épületgépész technikus A jegyzet a következő

Részletesebben

14:17 h KÖZÖS ÉLMÉNY. Én főzök, te megteríted az asztalt... és ki fog mosogatni?

14:17 h KÖZÖS ÉLMÉNY. Én főzök, te megteríted az asztalt... és ki fog mosogatni? 14:17 h KÖZÖS ÉLMÉNY Én főzök, te megteríted az asztalt... és ki fog mosogatni? Mosogatógépek A Teka mosogatógépek nem csak az edények tisztításáról gondoskodnak, hanem vizet és energiát is spórolnak otthonában.

Részletesebben

MIGRÁCIÓ ÉS MUNKAERŐPIAC, 2015

MIGRÁCIÓ ÉS MUNKAERŐPIAC, 2015 MIGRÁCIÓ ÉS MUNKAERŐPIAC, 2015 dr. Teperics Károly Debreceni Egyetem TTK Földtudományi Tanszékcsoport AZ EURÓPÁBA IRÁNYULÓ ÉS 2015-TŐL FELGYORSULT MIGRÁCIÓ TÉNYEZŐI, IRÁNYAI ÉS KILÁTÁSAI A Magyar Tudományos

Részletesebben

2011.12.12. Hogyan tudunk csökkenteni? Az energiafogyasztás csökkentése otthon. Beruházás nélkül: viselkedés megváltoztatásával.

2011.12.12. Hogyan tudunk csökkenteni? Az energiafogyasztás csökkentése otthon. Beruházás nélkül: viselkedés megváltoztatásával. Hogyan tudunk csökkenteni? Az energiafogyasztás csökkentése otthon viselkedés megváltoztatásával Energiatakarékos készülékek Szigetelés Nyílászáró csere Megújuló energiák használata Építkezés Példa: hőveszteség

Részletesebben

Kombinált napkollektoros, napelemes, hőszivattyús rendszerek. Beleznai Nándor Wagner Solar Hungária Kft. ügyvezető igazgató

Kombinált napkollektoros, napelemes, hőszivattyús rendszerek. Beleznai Nándor Wagner Solar Hungária Kft. ügyvezető igazgató Kombinált napkollektoros, napelemes, hőszivattyús rendszerek Beleznai Nándor Wagner Solar Hungária Kft. ügyvezető igazgató Termikus napenergia hasznosítás napkollektoros rendszerekkel Általában kiegészítő

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés

Éves energetikai szakreferensi jelentés Éves energetikai szakreferensi jelentés 218 év Készítette: Terbete Consulting Kft. Torma József energetikai szakreferens szakreferensi névjegyzéki jelölés: ESZSZ-56/219 1 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék...

Részletesebben

Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencia 2010

Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencia 2010 Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencia 1 Energiatakarékossági lehetőségeink a háztartási mérések tükrében Kecskeméti Református Gimnázium Szerző: Fejszés Andrea tanuló Vezető: Sikó Dezső tanár ~

Részletesebben

Vajdasági vízhiány probléma

Vajdasági vízhiány probléma Vízhiány és adaptív vízgazdálkodási stratégiák a magyar-szerb határmenti régióban Vajdasági vízhiány probléma Mészáros Minucsér Újvidéki Egyetem, Természettudományi Kar Workshop 2014. Május 30. Mórahalom

Részletesebben

A víz értékességéről, újrahasznosításáról és a biológiai szennyvíztisztításról

A víz értékességéről, újrahasznosításáról és a biológiai szennyvíztisztításról A víz értékességéről, újrahasznosításáról és a biológiai szennyvíztisztításról Hazánk vízügyi helyzete: Medenceország vagyunk, tehát sok a víz Ez viszont gyakran árvizeket okoz A vizeink viszonylag jó

Részletesebben

ÉLÔGÉPEK. Ingatlanfejlesztés: partnerségben a természettel

ÉLÔGÉPEK. Ingatlanfejlesztés: partnerségben a természettel ÉLÔGÉPEK t Ingatlanfejlesztés: partnerségben a természettel I n g a t l a n f e j l e s z t é s s e l e g y b e k ö t ö t t szennyvíztisztító beruházás Minden ingatlanfejlesztés során sokszor nélkülözhetetlen

Részletesebben

a Vízkorlátozási Terv jóváhagyására Előterjesztő: BORSODVÍZ Zrt. cégvezetője Ózd, május 23.

a Vízkorlátozási Terv jóváhagyására Előterjesztő: BORSODVÍZ Zrt. cégvezetője Ózd, május 23. J a v a s l a t a Vízkorlátozási Terv jóváhagyására Előterjesztő: BORSODVÍZ Zrt. cégvezetője Ózd, 2013. május 23. A víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról

Részletesebben

Nagybakónak Község Önkormányzati Képviselő-testületének. A vízdíjak megállapításáról, a számlázás és a díjfizetés feltételeiről szóló

Nagybakónak Község Önkormányzati Képviselő-testületének. A vízdíjak megállapításáról, a számlázás és a díjfizetés feltételeiről szóló Nagybakónak Község Önkormányzati Képviselő-testületének A vízdíjak megállapításáról, a számlázás és a díjfizetés feltételeiről szóló 3. számú egységes szerkezetben a 15/2007.(XII.13.), 7/2008. (XII.29.),

Részletesebben

Széndioxid-többlet és atomenergia nélkül

Széndioxid-többlet és atomenergia nélkül Széndioxid-többlet és atomenergia nélkül Javaslat a készülő energiapolitikai stratégiához Domina Kristóf 2007 A Paksi Atomerőmű jelentette kockázatok, illetve az általa okozott károk negyven éves szovjet

Részletesebben

Vízmérők kiválasztása és karbantartása

Vízmérők kiválasztása és karbantartása JELLEGZETES ÜZEMFENNTARTÁSI OBJEKTUMOK ÉS SZAKTERÜLETEK 5.25 Vízmérők kiválasztása és karbantartása Tárgyszavak: karbantartás-tervezés; vízmérő; mérőeszköz. Egy innovatív számítógépes program segít a gyártóknak

Részletesebben

Előadó: Spissich Ákos Pannon-Víz Zrt. Nyúli üzemmérnökség szennyvízágazat vezető

Előadó: Spissich Ákos Pannon-Víz Zrt. Nyúli üzemmérnökség szennyvízágazat vezető Előadó: Spissich Ákos Pannon-Víz Zrt. Nyúli üzemmérnökség szennyvízágazat vezető A banai szennyvízrendszer bemutatása Csatornahálózat Gravitációs elválasztott rendszer 5470 fő 1289 db bekötés Szennyvíztisztító

Részletesebben

Hermann Ottó Intézet és Tatabánya Önkormányzata Levegőtisztasági lakossági fórum November 15.

Hermann Ottó Intézet és Tatabánya Önkormányzata Levegőtisztasági lakossági fórum November 15. Korszerű hulladékgazdálkodás Tatabányán Duna-Vértes Köze Regionális Hulladékgazdálkodási Program Hermann Ottó Intézet és Tatabánya Önkormányzata Levegőtisztasági lakossági fórum 2017. November 15. Intézet

Részletesebben

«A» Energetikai gazdaságtan 1. nagy zárthelyi Sajátkezű névaláírás:

«A» Energetikai gazdaságtan 1. nagy zárthelyi Sajátkezű névaláírás: «A» Energetikai gazdaságtan Név: 1. nagy zárthelyi Sajátkezű névaláírás: Munkaidő: 90 perc Azonosító: Gyakorlatvezető: Vass Bálint Lipcsei Gábor Buzea Klaudia Zárthelyi hallgatói értékelése Mennyiség 1:kevés

Részletesebben

Rakamaz Város Önkormányzatának 7/1994. (V.26.) r e n d e l e t e

Rakamaz Város Önkormányzatának 7/1994. (V.26.) r e n d e l e t e Rakamaz Város Önkormányzatának 7/1994. (V.26.) r e n d e l e t e Az önkormányzati tulajdonú víziközmű által szolgáltatott ivóvíz, valamint szennyvíz-elvezetés, szennyvíztisztítás- és kezelés díjairól (egységes

Részletesebben

ENERGIA Nemcsak jelenünk, de jövőnk is! Energiahatékonyságról mindenkinek

ENERGIA Nemcsak jelenünk, de jövőnk is! Energiahatékonyságról mindenkinek ENERGIA Nemcsak jelenünk, de jövőnk is! Energiahatékonyságról mindenkinek Dr. Boross Norbert Kommunikációs igazgató ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport Miért van szükség az energiahatékonyságra? Minden változáshoz,

Részletesebben

Monitoring adatelemzés. Dr. Csoknyai Tamás

Monitoring adatelemzés. Dr. Csoknyai Tamás Monitoring adatelemzés Dr. Csoknyai Tamás Tartalom Audit és fogyasztási adatok Fogyasztói számlák értékelésének korlátai Idősoros elemzések Statisztikai elemzések 2 Energiaaudit során alkalmazott módszerek

Részletesebben

MOSOGATÓGÉPEK A halk működés alapkövetelmény

MOSOGATÓGÉPEK A halk működés alapkövetelmény MOSOGATÓGÉPEK A halk működés alapkövetelmény Teka MOSOGATÓGÉPEK Szinte hangtalan mosogatógépek: zajszint 49 dba A Teka mosogatógépek új generációja a fejlesztéseinknek köszönhetően gondoskodik az optimális

Részletesebben

Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem

Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem Globális környezeti problémák és fenntartható fejlődés modul Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdasá Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI

Részletesebben

A természeti erőforrás kvóta

A természeti erőforrás kvóta A természeti erőforrás kvóta Gyulai Iván Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány 2011. május 17. A környezetet három módon terheljük Kibocsátásokkal terheljük Erőforrásokat veszünk el Teret,

Részletesebben

A MEGFIZETHETŐ ENERGIA

A MEGFIZETHETŐ ENERGIA A MEGFIZETHETŐ ENERGIA MEE Vándorgyűlés 2012.09.05. Dr. Marie-Theres Thiell ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport 1. oldal Tartalom Társaságcsoportunk Hozzájárulás a gazdasághoz A fenntartható energiaárak Az árképzés

Részletesebben

Galambos Erik. NAPENERGIÁS RENDSZEREK TERVEZÉSE MEE - SZIE - Solart System szakmai rendezvény Gödöllő, május 15.

Galambos Erik. NAPENERGIÁS RENDSZEREK TERVEZÉSE MEE - SZIE - Solart System szakmai rendezvény Gödöllő, május 15. NAPENERGIÁS RENDSZEREK TERVEZÉSE MEE - SZIE - Solart System szakmai rendezvény Gödöllő, 2012. május 15. Galambos Erik Szent István Egyetem, Fizika és Folyamatirányítási Tanszék Páter K. u. 1., H-2103 Gödöllő

Részletesebben

Beruházási pályázati lehetőségek Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Beruházási pályázati lehetőségek Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Beruházási pályázati lehetőségek 2014-2020 Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály TÁMOGATÓ VÁLLALKOZÁSI KÖRNYEZET Magyarország közép és hosszú távú élelmiszeripari fejlesztési stratégiája A STRATÉGIA

Részletesebben

II. Előszó. III. A Polgármesteri Hivatal energiafelhasználása 2017-ben

II. Előszó. III. A Polgármesteri Hivatal energiafelhasználása 2017-ben I. Tartalomjegyzék I. Tartalomjegyzék... 2 II. Előszó... 3 III. A Polgármesteri Hivatal energiaa 2017-ben... 3 III.1. Alkalmazott energiaok azonosítása... 3 III.2. Összesített energia Energia mérleg...

Részletesebben

Tápvízvezeték rendszer

Tápvízvezeték rendszer Tápvízvezeték rendszer Tápvízvezeték rendszer A kutaktól a víztisztító üzemig vezetı csövek helyes méretezése rendkívüli jelentıséggel bír a karbantartási és az üzemelési költségek tekintetében. Ebben

Részletesebben

GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Gazdasági ismeretek emelt szint 1712 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 25. GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA I. TESZTFELADATOK 18

Részletesebben

Quittner Péter - Várhegyi Judit. Az infláció változó természete IV. Az infláció is velünk öregszik?

Quittner Péter - Várhegyi Judit. Az infláció változó természete IV. Az infláció is velünk öregszik? Quittner Péter - Várhegyi Judit Az infláció változó természete IV. Az infláció is velünk öregszik? Cikksorozatunk eddigi részeiben az inflációt befolyásoló olyan strukturális tényezőket mutattunk be, melyek

Részletesebben

Víztudományi kutatások - Kérdőív. Tisztelt Válaszadó!

Víztudományi kutatások - Kérdőív. Tisztelt Válaszadó! Víztudományi kutatások - Kérdőív Tisztelt adó! Köszönjük, hogy a Nemzeti Víztudományi Program sikeressége érdekében vállalkozik a kérdőív kitöltésére. A kérdőív célja, hogy a lehető legszélesebb körben

Részletesebben

www.intelligensregio.hu.. Alapítva 2000-ben VP2.-4.1.4-16 A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése pályázat rövid összefoglaló dokumentuma IR Intelligens Régió Üzleti Kommunikációs Kft. 6725

Részletesebben

Tájékoztató. Ezen időszak alatt az alábbi értékelési határnapokig benyújtásra került projektek kerülnek együttesen elbírálásra:

Tájékoztató. Ezen időszak alatt az alábbi értékelési határnapokig benyújtásra került projektek kerülnek együttesen elbírálásra: Tájékoztató Tájékoztatjuk tisztelt Partnereinket, Ügyfeleinket, hogy megjelent a VP2-4.1.4-16 A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése c. pályázati felhívás A pályázati kiírás elsősorban a mezőgazdasági

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY DRASZTIKUS KÁROSANYAGKIBOCSÁTÁS-CSÖKKENTÉS A FORDNÁL

SAJTÓKÖZLEMÉNY DRASZTIKUS KÁROSANYAGKIBOCSÁTÁS-CSÖKKENTÉS A FORDNÁL SAJTÓKÖZLEMÉNY DRASZTIKUS KÁROSANYAGKIBOCSÁTÁS-CSÖKKENTÉS A FORDNÁL A Ford közzétette 14. Fenntarthatósági Jelentését, amelyben a vállalat kiemeli, hogy 2000 és 2012 között a globális gyártóüzemekben 37

Részletesebben

Kapcsolt energia termelés, megújulók és a KÁT a távhőben

Kapcsolt energia termelés, megújulók és a KÁT a távhőben Kapcsolt energia termelés, megújulók és a KÁT a távhőben A múlt EU Távlatok, lehetőségek, feladatok A múlt Kapcsolt energia termelés előnyei, hátrányai 2 30-45 % -al kevesebb primerenergia felhasználás

Részletesebben

Az új Vidékfejlesztési Program 2014-2020 Dr. Mezei Dávid Agrár-vidékfejlesztési stratégiáért felelős helyettes államtitkár

Az új Vidékfejlesztési Program 2014-2020 Dr. Mezei Dávid Agrár-vidékfejlesztési stratégiáért felelős helyettes államtitkár Az új Vidékfejlesztési Program 2014-2020 Dr. Mezei Dávid Agrár-vidékfejlesztési stratégiáért felelős helyettes államtitkár 2014. október 30. Herceghalom, Tejágazati Konferencia Az új Közös Agrárpolitika

Részletesebben

Villamos hálózati csatlakozás lehetőségei itthon, és az EU-ban

Villamos hálózati csatlakozás lehetőségei itthon, és az EU-ban Villamos hálózati csatlakozás lehetőségei itthon, és az EU-ban Molnár Ágnes Mannvit Budapest Regionális Workshop Climate Action and renewable package Az Európai Parlament 2009-ben elfogadta a megújuló

Részletesebben

Az öntözés tízparancsolata

Az öntözés tízparancsolata 1. Az öntözés - mint vízgazdálkodási kategória - a víz hasznosításának egyik módja, egyben az adott helyen rendelkezésünkre álló víz felhasználásának egyik eszköze és az adott (vízgyűjtő)terület vízháztartásának

Részletesebben

Stratégia felülvizsgálat, szennyvíziszap hasznosítási és elhelyezési projektfejlesztési koncepció készítés című, KEOP- 7.9.

Stratégia felülvizsgálat, szennyvíziszap hasznosítási és elhelyezési projektfejlesztési koncepció készítés című, KEOP- 7.9. Stratégia felülvizsgálat, szennyvíziszap hasznosítási és elhelyezési projektfejlesztési koncepció készítés című, KEOP- 7.9.0/12-2013-0009 azonosítószámú projekt Előzmények A Nemzeti Települési Szennyvízelvezetési

Részletesebben

Nyírmihálydi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2008. (I. 01.) r e n d e l e t e

Nyírmihálydi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2008. (I. 01.) r e n d e l e t e Nyírmihálydi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2008. (I. 01.) r e n d e l e t e Az Önkormányzati tulajdonú víziközmű által biztosított ivóvíz, szennyvízelvezetés, szennyvíztisztítás és -kezelés

Részletesebben

Harmadik feles finanszírozás jelentősége és lehetőségei energetikai beruházásoknál

Harmadik feles finanszírozás jelentősége és lehetőségei energetikai beruházásoknál Harmadik feles finanszírozás jelentősége és lehetőségei energetikai beruházásoknál II. Észak-Alföldi Önkormányzati Energia Nap Nyíregyháza 2011. május 19. Dr. Grabner Péter osztályvezető Villamos Energia

Részletesebben

a nemzeti vagyon jelentıs

a nemzeti vagyon jelentıs A hazai geotermális kultúra a nemzeti vagyon jelentıs eleme VI. Nemzetközi Geotermikus Konferencia Bencsik János Korszakváltás küszöbén állunk A globális és helyi szinten jelentkezı pénzügyi és gazdasági

Részletesebben

ÉLET A PRAKTIKERREL. www.praktiker.hu

ÉLET A PRAKTIKERREL. www.praktiker.hu KÖRNYEZETBARÁT ÉLET A PRAKTIKERREL www.praktiker.hu TAKARÉKOSKODJUNK A VÍZZEL TAKARÉKOSKODJUNK A PÉNZZEL Víztakarékossági útmutató Az élethez vízre van szükségünk! A globális felmelegedésbôl, a szenynyezésbôl

Részletesebben

Öntözésfejlesztés lehetőségei 2014-2020

Öntözésfejlesztés lehetőségei 2014-2020 IFJ. HUBAI IMRE Öntözésfejlesztés lehetőségei 2014-2020 Kecskemét, 2014. május 16. Öntözésfejlesztés szükséglete jelentős felszíni és felszín alatti vízbázisok és készletek, országon átfolyó vízmennyiség

Részletesebben

Napenergiás jövőkép. Varga Pál elnök. MÉGNAP Egyesület

Napenergiás jövőkép. Varga Pál elnök. MÉGNAP Egyesület Napenergiás jövőkép Varga Pál elnök MÉGNAP Egyesület Fototermikus napenergia-hasznosítás Napkollektoros hőtermelés Fotovoltaikus napenergia-hasznosítás Napelemes áramtermelés Új technika az épületgépészetben

Részletesebben

A kapcsolt energiatermelés jelene és lehetséges jövője Magyarországon

A kapcsolt energiatermelés jelene és lehetséges jövője Magyarországon ENERGETIKAI ÉS KÖZÜZEMI TANÁCSADÁS A kapcsolt energia jelene és lehetséges jövője Magyarországon Magyar Kapcsolt Energia Társaság (MKET) 2010 TANÁCSADÁS A kapcsolt a primerenergia-megtakarításon keresztül

Részletesebben

ÓVJUK MEG A TERMÉSZETBEN KIALAKULT EGYENSÚLYT!

ÓVJUK MEG A TERMÉSZETBEN KIALAKULT EGYENSÚLYT! ÓVJUK MEG A TERMÉSZETBEN KIALAKULT EGYENSÚLYT! 24. Távhő Vándorgyűlés Épület-felújítások üzemviteli tapasztalatai dr. Zsebik Albin zsebik@energia.bme.hu BME, Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék NYÍREGYHÁZA,

Részletesebben

Az óraátállítás hatásai a villamosenergia -rendszerre. Székely Ádám rendszerirányító mérnök Országos Diszpécser Szolgálat

Az óraátállítás hatásai a villamosenergia -rendszerre. Székely Ádám rendszerirányító mérnök Országos Diszpécser Szolgálat Az óraátállítás hatásai a villamosenergia -rendszerre Székely Ádám rendszerirányító mérnök Országos Diszpécser Szolgálat Tartalom - MAVIR szerepe és feladatai a villamosenergia-rendszer és piac működtetésében

Részletesebben

Szaj ol Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 19/2011. (XII. 15.) számú rendelete

Szaj ol Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 19/2011. (XII. 15.) számú rendelete Szaj ol Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2011. (XII. 15.) számú rendelete A közüzemi Víz- ~S csatornaszolgáltatási díj megállapításáról Szajol Község Önkormányzata, az árak megállapításáról

Részletesebben