A TERMÉSZETES ÉS ÉPÍTETT KÖRNYEZET VÉDELME

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A TERMÉSZETES ÉS ÉPÍTETT KÖRNYEZET VÉDELME"

Átírás

1 A TERMÉSZETES ÉS ÉPÍTETT KÖRNYEZET VÉDELME Ftalátok a környezetben Tárgyszavak: lágyító; szennyvíziszap; talajvédelem. Az új EU szennyvíziszap-rendelet kidolgozásában a fogyasztók biztonságát erősítő elővigyázatosság elvét követik, és a szennyvíziszap mezőgazdasági alkalmazásából származó veszély minimalizálására törekszenek. A szennyvíziszapban előforduló vegyületek közül kiemelt figyelmet szentelnek azoknak a xenobiotikus szerves vegyületeknek, amelyekről rákkeltő, mutagén hatást és reprodukciós toxicitást mutattak ki. Ebbe a vegyületcsoportba tartoznak a lineáris alkil-benzol-szulfonátok (LAS), a policiklusos aromás szénhidrogének (PAH) és a ftalátok közül a di(etil-hexil)-ftalát (DEHP). Termelés és felhasználás A ftalátok legnagyobb felhasználója a műanyagipar, ahol a PVC előállításában lágyítóként alkalmazzák. Mennyisége egyes műanyagoknál 50%-ot is elérhet. A növényvédő szerekben, ragasztókban és kozmetikai készítményekben is alkalmaznak ftalátokat. A ftalátok jellemzése A ftalátok a benzol-dikarbonsav különböző aril- és alkil-alkoholokkal képzett észterei. Rendszerint azonos alkohol kapcsolódik a karboxilcsoporthoz. Az észterképzésben egyenes és elágazó szénláncú alkoholok vehetnek részt. A környezetünkben szinte mindenütt előforduló ftalátok meghatározása a keresztszennyeződések miatt összetett analitikai feladatot jelent. Különösen fontos a gondos minta-előkészítés vizes vagy szilárd minták esetén, különben hamis pozitív eredményt adhat a vizsgálat. A ftalátokat

2 nyomokban tartalmazó környezeti mintáknál ma már jól bevált a GC-MS módszer, bár a hosszú oldalláncú ftalátok meghatározása az izomerek nagy száma miatt ma még nem megoldott. Kedvező változás viszont, hogy egyre nő a rövid láncú ftalátok felhasználása. A ftalátok vízoldhatósága a rosszul oldódó DEHP-től (0,03 mg/l) az igen jól oldódó (800 mg/l) dietil-ftalát (DEP)-ig széles határok között mozog. A ftalátok oldhatóságára általában az jellemző, hogy minél hoszszabb láncú az észterképzésben részt vevő alkohol, annál rosszabb az oldhatóság. (Ugyanakkor arra is fel kell hívni a figyelmet, hogy az oldhatósági adatok erősen mérési módszer függők.) A vegyületek vizes közegre megadott megoszlási koefficiensét n-oktanol és víz rendszerben vizsgálják, és ennek alapján rangsorolják az egyes vegyületeket. A mérésekből az a következtetés vonható le, hogy míg a rövidebb láncú ftalátok megoszlási koefficiense 1000 alatti (di-metil-ftalát [DMP], DEP), addig a hosszabb láncú tagoké jóval meghaladja ezt az értéket (di(n-butil)-ftalát [DBP], butil-benzil-ftalát [BBP]). A DEHP megoszlási koefficiense a mérések szerint között mozog. A szilárd fázis (pl. talaj) szorpciós koefficiensét víz talaj rendszerben határozzák meg. A összehasonlíthatóság érdekében a koefficienseket szerves szénre (organic carbon, o.c.) vonatkoztatva adják meg. Eszerint az egyes közegek, a DEHP szorpciós értékei a következők: talajban 87 E l/kg, üledékben 260 E l/kg. A rendkívül nagy szorpciós hajlam következtében a felszíni vizekben kiemelkedően nagy lebegő terheléssel lehet számolni. Az adszorpciós folyamatban a benzolgyűrű és az oldallánc egyaránt részt vesz. Ugyanakkor a hosszabb oldalláncú ftalátok (>5 C atom) szorpciós hajlama nagyobb összehasonlítva a rövidebb szénláncú ftalátokéval, amiben a funkciós oldalcsoportok játsszák a főszerepet. A ftalátokat a különböző szárazanyag-tartalmú szennyvíziszapok is jól adszorbeálják. A 0,5% és 2,5% szárazanyag-tartalmú szennyvíziszap a vizsgált ftalátokat általában 90%-ban adszorbeálta. A ftalátok lebontása a természetben A DEHP a szennyvíziszapban és a talajban aerob körülmények között lebontható, míg anaerob körülmények között a lebontás sebessége mindkét közegben meredeken csökken. A többi ftalátra (BBP, DBP, DEP, DMP) a körülményektől függetlenül általában a jó lebonthatóság jellemző, bár 1 µg/l koncentráció alatt már leáll a bontás.

3 A mikrobiológiai lebontás az észterkötés elszappanosításával és az alkohol oldallánc lehasításával indul. A továbbiakban aerob körülmények között a gyűrűnyitás előtt a ftálsav hidroxileződik, anaerob körülmények között a bontás benzoesavon keresztül megy végbe. A kémiai bontás vizes közegben hidrolízissel történik, és a folyamat erős hőmérsékletfüggést mutat. 20 C-on a ftalátok gyorsan elbomlanak. Laboratóriumban anaerob körülmények között szennyvíziszappal végzett vizsgálat során megállapították, hogy a BBP, DBP, DEP és a DMP teljesen lebomlik, míg a DEHP és a DOP ellenáll a mikrobiológiai bontásnak. A bomlás elsőrendű reakció szerint megy végbe, a felezési idő 5 napnál rövidebb. A vegyületek bontása az alábbi sorrendben játszódik le: DBP<DMP<BBP<DEP. Az anaerob úton stabilizált szennyvíziszappal végzett modellkísérletben a BBP, DBP és a DEP lebontása meghaladta a 90%-ot. Ebben a kísérletben a DEHP 61%-ban lebomlott. Aerob körülmények között a DEHP felezési ideje 51 nap volt. A talajokban előforduló ftalátok aerob körülmények között rendszerint jól lebonthatók, a DEHP felezési ideje kevesebb mint 100 nap. Ugyanakkor a gyenge oldhatóság limitálja a biológiai hozzáférhetőséget, ezért a mikrobiológiai bontás megindulása előtti fázis meghosszabbodik. Ezek a folyamatok is erősen hőmérsékletfüggők, 10 C alatt gyakorlatilag megáll. Ha a DEHP 1 hónapnál régebben adszorbeálódott, akkor a roszszabb biológiai hozzáférhetőség miatt a lebontás kinetikája is megváltozik. Így a kezdeti elsőrendű reakciót magasabb rendű reakció váltja fel. A szennyvíziszappal kezelt talajon a DEHP lebontása anaerob körülmények között megy végbe, és kb. ötször annyi időt vesz igénybe, mint aerob körülmények között. A felezési időt ebben az esetben egy évnél hosszabbra becsülik. A ftalátok hatása az élő szervezetre Megfigyelések szerint a ftalátok a vízi szervezetekben felhalmozódhatnak, a koncentráció mértéke fajtól és a kötés módjától függően E között mozog. Az egyes ftalátok toxicitása az alkohol oldallánc hosszával arányosan nő. A ftalátok nemzetközileg elfogadott PNEC (predicted no effect concentration) értékei vízben széles határok között mozognak. A legújabb mérések szerint BBP esetén ez az érték 0,05 mg/l, DEHP esetén pedig 4,8 mg/l. Ugyanakkor az EU-tanulmányban ennél lényegesen alacsonyabb értékek szerepelnek: DBP, BBP, DEHP 0,01 mg/l és 0,13 mg/l DEP.

4 A vízi élőlények közül Daphnia magna és Scenedesmus obliques mikroorganizmusokkal végzett kísérletekben 10,4 mg/l, ill. 0,2 mg/l koncentrációknál észleltek elváltozást (effect concentration). Ilyen értékeket normál körülmények között nem mértek felszíni vizekben. (Algák esetében más szerzők ennél alacsonyabb értéknél is tapasztaltak elváltozást.) Az EU-tanulmányban a folyók üledékére kidolgozott PNEC-ajánlás szerinti értékek a következők: 0,64 mg/kg DBP, 2,5 mg/kg DEHP és 60 mg/kg DIDP (di(izodecil)-ftalát). A talajokra még nincs ajánlás. A különböző élőlényekkel kapcsolatos vizsgálatok alapján a DEHP toxikológiai besorolása megtörtént, eszerint kismértékben toxikus és nem géntoxikus minősítést kapott. DEHP-tartalmú étrenden tartott emlősállatoknál egyes májsejtek kóros elváltozását, ill. megnagyobbodását figyelték meg, továbbá májmegnagyobbodást tapasztaltak. Az emlősöknél teratogén és embriotoxikus hatást is észleltek. Az állatkísérletek alapján végzett számítások szerint a TDI (tolerable daily intake) 20 µg/(kg d) emberre veszélytelen dózisnak tekinthető. Az amerikai EPA (Környezetvédelmi Hivatal) szerint a DEHP emberre valószínűleg rákkeltőnek tekinthető. Németországban a MAK érték alapján végezték el a toxikológiai besorolást, és eszerint a 4. Veszélyességi osztályba sorolták. Ez azt jelenti, hogy valószínűleg rákkeltő, géntoxikus hatása minimális, és amennyiben a DEHP koncentrációja nem haladja meg az előírt MAK értéket, nem idéz elő rákot. Egyes ftalátoknál felmerült az endokrin hatás gyanúja. A BBP és DBP in-vitro vizsgálatai ösztrogén hatást mutattak, annak ellenére, hogy hatása a természetes ösztradiolénak csupán a. Patkánykísérletekben a hatás több generáción át kimutatható volt. Emlősöknél a hímek reprodukciós képességét befolyásolta a DEHP. A vizsgálatok szövettani elváltozást, kisebb tömegű heréket és kisebb megtermékenyítőképességet állapítottak meg azoknál a kísérleti állatoknál, amelyeket DEHP-tartalmú étrenden tartottak. A DEHP egyik metabolitja a mono(2-etil-hexil)-ftalát (MEHP) szintén endokrin hatást mutatott. Ftalátok előfordulása a természetben A ftalátok által előidézett szennyeződés terjedési útját az alábbi közegekben vizsgálták: felszíni vizek, esővíz, szennyvíz, üledék és szennyvíziszap. Megállapították, hogy a szennyeződés terjedésének fő útvonala a légkörbe történő párolgással kezdődik, majd ezt nedves lecsapódás követi. Egyúttal a javuló szennyvíztisztítás következtében a háttérterhelés megemelkedése figyelhető meg.

5 Az észak-rajna vesztfáliai felszíni vizek ftaláttartalma általában 0,1 µg/l fölött van. Valamennyi mintában kimutatható volt a DEHP és koncentrációja rendszerint meghaladta az 1 µg/l értéket. A jelenség a ftalátok széles körű elterjedésével magyarázható. Külön kiemelték a folyók szilárd (lebegő) frakcióinak szennyezettségét, ami nagyban hozzájárul a ftalátok terjedéséhez. Ugyanakkor megállapították, hogy a ben és 2001-ben végzett mérési eredmények nem különböztek lényegesen a korábbi években végzett mérések során kapott értékektől. Meghatározták a felszíni vizek élő szervezeteinek DMP, DEP, DBP és BBP koncentrációját, majd az így kapott értékeket összehasonlították a vízi élőlényekre kidolgozott PNEC-ajánlással. Kiderült, hogy a legnagyobb értékek is csupán a PNEC századrészét érték el. Bár DBP és BBP esetében elvétve adódtak kiugró értékek, a felszíni vizek DMP és DEP koncentrációja szinte kivétel nélkül 1 µg/l alatt volt. A vegyes bekötésű csatornahálózatból nagy esőzések alkalmából távozó szennyvíz üledékéből rendszerint kimutatható a DEHP, ugyanakkor egyéb ftalátok csak olyan rendszer túlfolyója közelében jelennek meg, amely több ipari szennyvízbekötéssel rendelkezik. Az üledék DEHP-tartalma 5,6 19 mg/kg sz.a. között mozgott. A Rajnából vett üledékminták elemzésénél azt találták, hogy míg a forrás közelében a DEHP koncentrációja 0,05 mg/kg sz.a. volt, a szennyvízbeömlésnél már elérte a 30 mg/kg sz.a. tartalmat. A szennyvíztisztító telepek ftalátkoncentrációja a szorpció és a mikrobiológiai lebontás eredőjeként jelentkezik, és rendszerint nagy ingadozást mutat. Modellkísérletben a következő értékeket kapták: DEPszorpció 1%, lebontás 96%, BBP-szorpció 49%, lebontás 47%. A hosszú oldallánccal rendelkező ftalátokat általában jobban adszorbeálja a szennyvíziszap, mint a rövidebbeket. Az egyik szennyvíztisztító telepen a belépő és távozó szennyvízben 11 ftalát koncentrációváltozását vizsgálták. A belépő szennyvízben mért legnagyobb DEHP-koncentráció 45 µg/l volt, míg a kilépő szennyvízben mindössze 0,08 µg/l értéket találtak. A tisztítás során a koncentrációcsökkenés meghaladta a 90%-ot, ami feltételezések szerint a szennyvíziszapon történő adszorpcióra vezethető vissza. A biológiai lebontásra vonatkozó adatok még nem állnak rendelkezésre. A szennyvíziszapban kimutatható ftalátok koncentrációja az oldallánc rövidülésével arányosan csökken, és legtöbb esetben a DEHP koncentrációja volt a legnagyobb. A szennyvíziszappal kapcsolatban közötti években széles körű felmérést végeztek az Egyesült Államokban, Kanadában és Svájcban, amelynek eredményeit az 1. táblázat tartalmazza.

6 A szennyvíziszap ftaláttartalma 1. táblázat Megnevezés Medián Átlag Minimum Maximum mg/kg sz.a. DMP (n=53) 0,03 n.d. 0,06 DMP *** 12 n.d. 941 DEP (n=53) 0,04 n.d. 0,1 DEP *** 50 n.d DBP (n=53) 0,5 0,1 2,6 DBP (n=5) 2,0 DBP *** 3,5 57 0, DBP 0,5 0,19 1,7 BBP (53) 0,2 n.d. 1,4 BBP (n=5) 0,9 BBP *** , DEHP < 60 DEHP (n=53) ,4 145 DEHP (n=5) 16 DEHP (n=89) DEHP (n=37) * DEHP (n=24) ** DEHP *** , DEHP 60 8,7 154 DOP (n=53) 1 0,61 n.d. 1,9 DOP *** 5,0 n.d. 261 DINP (n=53) 2 12 n.d. 134 DINP (n=5) 9,1 DIDP (n=53) 3 12 n.d. 82 DIDP (n=5) 5,4 n = mintaszám n.d. = kimutathatósági határ alatt; sz.a. = szárazanyag * nem mésszel végzett stabilizálás ** meszes stabilizálás 1 DOP = dioktil-ftalát 2 DINP = di(izononil)-ftalát 3 DIDP = di(izodecil)-ftalát *** A 80-as években az Egyesült Államokban, Kanadában és Svájcban végzett vizsgálatok összesített eredményei

7 A vizsgálatok arra utalnak, hogy a szennyvíziszapban és az üledékben a DEHP szinte mindig kimutatható. A 90-es években végzett felmérésben a ftalátkoncentrációk valamivel kisebbek voltak a 80-as évek értékeivel összehasonlítva. A táblázatból leolvasható, hogy a szennyvízstabilizálás is befolyásolhatja a DEHP mennyiségét. A mésszel stabilizált szennyvíziszapban 14 mg/kg sz.a. DEHP-tartalmat mértek, mészadagolás nélkül pedig 44 mg/kg sz.a. adódott. Anaerob stabilizálás után a DEHP koncentrációja 16 mg/kg sz.a. volt, a hosszabb szénláncú ftalát (DINP, DIDP) koncentráció középértéke pedig 9 mg/kg sz.a. Az új EU szennyvíziszap irányelvben a mezőgazdasági hasznosításra kerülő szennyvíziszap DEHP határértékét 100 mg/kg sz.a.-ban határozták meg. Eszerint a németországi szennyvíziszapok az utóbbi években végzett felmérés alapján eleget tesznek ennek a kritériumnak. A valamennyi német tartományt felölelő vizsgálatban az átlagos DEHP koncentráció 38 mg/kg sz.a.-nak adódott. A DMP, DEP, DBP, BBP és DOP medián értéke 0,61 mg/kg sz.a. volt, míg ugyanerre DINP és DIDP esetében 12 mg/kg sz.a. kaptak. A szakemberek rámutatnak a szennyvíziszap DEHP-koncentrációja csökkenésére, és véleményük szerint további csökkenés érhető el szervezeti műszaki intézkedésekkel. A ftalátok elsősorban párolgás útján kerülnek a környezetbe, majd ezt követően adszorbeálódnak a szilárd részecskéken vagy folyadékcseppeken. Mindkét esetben a végállomás a talaj. Németországban ilyen úton éves szinten 1150 t ftalát kerül a talajba. Az éves csapadékmennyiségből számított terhelés 340 t/év, ill. 0,01 kg/(ha év). Kiderült, hogy szennyvíziszappal végzett trágyázás nélkül is bejutnak különböző ftalátok a talajba. Kiemelt figyelmet szenteltek a ftalátkibocsátó üzemek környékéről származó talajminták vizsgálatának. A mérési eredmények a következők voltak: DEHP 0,19 mg/kg, DBP 0,2 mg/kg és BBP 0,03 mg/kg. A kapott értékek alig különböztek az emissziómentes kontrollminták értékeitől. Ugyanakkor egy alsó-szászországi felmérésben (n = 88) csak néhány mintából sikerült azonosítani a ftalátokat, mivel a koncentrációk a kimutathatósági határ (0,1 mg/kg sz.a. DEHP) alatt voltak. A szennyvíziszappal rendszeresen és szakszerűen trágyázott földeken a mérési adatok szerint számolva 0,07 kg/(ha év) DEHP-terhelés adódna. Így jelenléte a talajban többéves trágyázás után csak akkor lenne kimutatható, ha nem bomlana le vagy nem mosódna ki. Dániában a 4 t/(ha év) szennyvíziszappal rendszeresen kezelt talajokban mérték a DEHP koncentrációját, és nem találtak különbséget a kezelt és kezeletlen talajok DEHP koncentrációja között (0,012 0,04 mg/kg). Németországban a hosszú időn

8 át nagy mennyiségű iszappal kezelt talajokban (25 év, 17 t/(ha év) a DEHP-koncentráció 1 2 mg/kg volt. A 90-es években végzett felmérés alkalmával a szennyvíziszapfelhasználás által okozott ftalátterhelés max. 0,2 kg/(ha év) volt, ami alatta maradt az általánosnak tekintett növényvédőszer-terhelésnek (2 kg/(ha év). Első látásra talán meglepőnek tűnik a ftalátok kimosódása a talajból, ismerve az igen nagy adszorbciós értékeket, ennek ellenére a mélyebb talajrétegekben is kimutathatók voltak. Feltételezések szerint a szennyezés a talaj mikrorepedésein, makropórusain keresztül juthat a mélyebb rétegekbe (ún. preferential-flow jelenség), és a huminsavon adszorbeált részecskék kimosódásának következménye. Adódhat olyan eset is, amikor a körülmények nem kedveznek az adszorpciónak. Talajjal töltött oszlopon végzett és lombikban végzett szakaszos kioldódási vizsgálatok azt mutatták, hogy a DMP kimosódása igen lassú folyamat. Ennek fő oka, hogy a ftalátok kimosódása nem egyensúlyi folyamat. A szennyvíziszap szerves komponenseinek a szivárgó vízbe történő transzportjával végzett modellszámításokból arra következtettek, hogy lehetséges a DMP és DEP kimosódása, bár a rövid felezési idő miatt valószínűtlennek tűnik ezek megjelenése a talaj mélyebb rétegeiben. A 70-es években széles körű felmérést végeztek, amelyben a szennyvíziszappal trágyázott földek DEHP koncentrációját vizsgálták. A német szennyvíziszap rendeletben ajánlott határértéket jóval meghaladó mennyiséget alkalmaztak agyagos és homokos talajokon. A vizsgálat nem mutatott összefüggést a szennyvíziszap-használat és a talaj DEHPkoncentrációja között, bár voltak olyan kísérleti parcellák, amelyek mélyebb rétegeiben kimutatható volt a DEHP. Egyébként más szerzők is találkoztak ezzel a jelenséggel. A ftalátok adszorpcióját talajon laboratóriumi vizsgálatokkal követték. Ftalátok különböző koncentrációjú vizes oldataival végeztek méréseket talajjal töltött oszlopon. Az oldatok koncentrációját 7 µg/l 100 µg/l közötti értékre állították be. A szivárgóvízben jelentéktelen mennyiségű ftalátot mértek. Hasonló kísérletet végeztek szennyvíziszappal. A talajjal megtöltött oszlopra felvitt szennyvíziszap kolloidálisan kötött DEHP-koncentrációja 0,5 mg/kg sz.a. volt, a folyadékfázis a DEHP mellett egyéb ftalátokat is tartalmazott. Az előzetesen vízzel telített talajjal megtöltött oszlopról lejövő perkolátum folyadékfázisában kimutatták DEP, DEHP és DBP jelenlétét. A perkolátum kolloid fázisában a felsorolt ftalátokon kívül BBP és DMP is előfordult. Az eluátum DBP és DEHP medián koncentrációja

9 0,16, ill. 0,21 µg/l volt, a perkolátumban 1, ill. 10 µg/ l maximális koncentrációt mértek ugyanezen vegyületek esetén. A vegyületek egy része a vizes frakcióval konvektív diszperzív úton halad át az oszlopon, és a mosófolyadék koncentrációmaximumot mutatott. A leírt kísérletek alapján a szivárgóvízzel kimosódó szennyvíziszapra kívánták felhívni a figyelmet. A kimosódás a szilárd részecskékhez tapadva is lejátszódhat, bár ez időben elhúzódó folyamat. A talajvízzel végzett vizsgálatokból kiderült, hogy a terhelés alakulásában az ipari üzemek játsszák a főszerepet. A mintákban 0,15 µg/l koncentrációt mértek, ami nagyjából megegyezett a hulladéklerakók környékén a felszínhez közeli talajvízben mért értékekhez száraz időben. A talajvízbe csapadékkal bejutó DMP és DBP vegyületek kisebb koncentrációban fordultak elő. A kultúrnövények ültetvényein a talajszennyezés elhanyagolható mértékű. A 90-es években egyes nyugati országok a talajvédelem érdekében határértéket állapítottak meg a ftalátokra. Ezzel a különösen veszélyes területekre kívánták felhívni a figyelmet. A határértékeket az öko- és humántoxikológiai vizsgálatok alapján határozták meg, ami talajban 60 mg/kg sz.a. (valamennyi vegyületet beleszámítva), talajvízben 5 µg/l. A ftalátok közül Dánia a DEHP-re 50 mg/kg sz.a. határértéket állapított meg. Az új EU szennyvíziszap-irányelv a mezőgazdaságban hasznosítható szennyvíziszapra 100 mg/kg sz.a. DEHP határértéket ajánl. A ftalátok általánosnak tekinthető jelenléte környezetünkben a vegyület széles körű használatára vezethető vissza. Ezzel kapcsolatban a szakemberek legfontosabb teendője a megbízható analitikai módszerek kidolgozása és az egyes vegyületek pontos beazonosítása. A ftalátok közül a műanyagiparban leggyakrabban a DEHP-t alkalmazzák. Mivel a vegyület anaerob körülmények között nehezen lebontható és különböző szilárd felületeken jól adszorbeálódik, a szennyvíziszapban is kimutatható. Bár a szennyvíziszappal trágyázott talajon a DEHP adszorpcióval megkötődik, és aerob körülmények között a mikroorganizmusok viszonylag rövid idő alatt lebontják, ennek ellenére a szennyvízzel eljut a talaj mélyebb rétegeibe. A kimosódást felgyorsíthatja részben egy lassú szorpciós folyamat, részben a kolloidálisan megkötött részecskék transzpontja. A ftalátok vízi és szárazföldi emlősökben endokrin hatást fejtenek ki, bár ilyen hatás csak az eddigi koncentrációkat többszörösen meghaladó értékeknél észleltek. Az élettani hatás pontos mechanizmusa további kísérletekkel tisztázható.

10 A szennyvíziszap fokozott mezőgazdasági használatát szorgalmazó törekvések a szakemberek figyelmét a ftalátokra, ezen belül is a DEHP-ra irányították. Az új EU szennyvíziszap-irányelvben szereplő 100 mg/kg sz.a. DEHP koncentráció az elővigyázatosság elvének figyelembevételével megadott ajánlásnak tekinthető, hiszen akár a mindennapi használati tárgyak és eszközök rendeltetésszerű használatakor, akár a környezetből, pl. élelmiszerek útján ennél lényegesen nagyobb expozíció éri az embereket. Összeállította: Haidekker Borbála Phthalate. = KA Abwasser, Abfall, 50. k. 8. sz p Vikelsoe, J.; Thomsen, M.; Carlsen, L.: Phthalates and nonylphenols in profiles of differently dressed soils. = The Science of the Total Environment, 296. k sz p Staples, C. A.; Parkerton, T. F.; Peterson, D. R.: A risk assessment of selected phthalate esters in North American and Western European surface waters. = Chemosphere, 40. k p

Szerves mikroszennyezık gázkromatográfiás-tömegspektrometriás analízise környezeti vízmintákból

Szerves mikroszennyezık gázkromatográfiás-tömegspektrometriás analízise környezeti vízmintákból Szerves mikroszennyezık gázkromatográfiás-tömegspektrometriás analízise környezeti vízmintákból Készítette: Péter Hajnal Környezettan BSc, 3. évfolyam Témavezetı: Zsigrainé Dr. Vasanits Anikó Szerves mikroszennyezık

Részletesebben

A GINOP PROJEKT BEMUTATÁSA SZENNYVÍZTELEPEK ÁSVÁNYOLAJ FELMÉRÉSÉNEK TAPASZTALATAI

A GINOP PROJEKT BEMUTATÁSA SZENNYVÍZTELEPEK ÁSVÁNYOLAJ FELMÉRÉSÉNEK TAPASZTALATAI A GINOP 2.1.1-15-00433 PROJEKT BEMUTATÁSA SZENNYVÍZTELEPEK ÁSVÁNYOLAJ FELMÉRÉSÉNEK TAPASZTALATAI DR. SZABÓ ZOLTÁN FŐOSZTÁLYVEZETŐ ORSZÁGOS KÖZEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET 2018. JANUÁR 26. GINOP 2.1.1-15-00433

Részletesebben

TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek

TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek A talajszennyezés csökkenése/csökkentése bekövetkezhet Természetes úton Mesterséges úton (kármentesítés,

Részletesebben

Ftalátok analízise környezeti vízmintákból és eltávolításuk lehetőségei szennyvízekből- - irodalmi összefoglaló előadás

Ftalátok analízise környezeti vízmintákból és eltávolításuk lehetőségei szennyvízekből- - irodalmi összefoglaló előadás Ftalátok analízise környezeti vízmintákból és eltávolításuk lehetőségei szennyvízekből- - irodalmi összefoglaló előadás Készítette: Péter Hajnal Környezettan BSc, 3. évfolyam Témavezető: Zsigrainé Dr.

Részletesebben

Mikroszennyező anyagok a vízben szemléletváltás az ezredfordulót követően. Licskó István BME VKKT

Mikroszennyező anyagok a vízben szemléletváltás az ezredfordulót követően. Licskó István BME VKKT Mikroszennyező anyagok a vízben szemléletváltás az ezredfordulót követően Licskó István BME VKKT Mikroszennyezők definíciója Mikroszennyezőknek azokat a vízben mikrogramm/liter (µg/l) koncentrációban jelenlévő

Részletesebben

Adszorbeálható szerves halogén vegyületek koncentráció változásának vizsgálata kommunális szennyvizek eltérő módszerekkel történő fertőtlenítése során

Adszorbeálható szerves halogén vegyületek koncentráció változásának vizsgálata kommunális szennyvizek eltérő módszerekkel történő fertőtlenítése során Eötvös Loránd Tudományegyetem Analitikai Kémiai Tanszék Adszorbeálható szerves halogén vegyületek koncentráció változásának vizsgálata kommunális szennyvizek eltérő módszerekkel történő fertőtlenítése

Részletesebben

Tartalmi követelmények kémia tantárgyból az érettségin K Ö Z É P S Z I N T

Tartalmi követelmények kémia tantárgyból az érettségin K Ö Z É P S Z I N T 1. Általános kémia Atomok és a belőlük származtatható ionok Molekulák és összetett ionok Halmazok A kémiai reakciók A kémiai reakciók jelölése Termokémia Reakciókinetika Kémiai egyensúly Reakciótípusok

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1468/2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Az ANALAB Analitikai Laboratórium Kft. (4032 Debrecen, Egyetem tér 1.) akkreditált területe

Részletesebben

ALKIL-FENOLOK ÉS ETOXILÁTJAIK ÉLETTANI HATÁSAI, AZONOSÍTÁSUK ÉS MENNYISÉGI MEGHATÁROZÁSUK KÖRNYEZETI VÍZMINTÁKBAN

ALKIL-FENOLOK ÉS ETOXILÁTJAIK ÉLETTANI HATÁSAI, AZONOSÍTÁSUK ÉS MENNYISÉGI MEGHATÁROZÁSUK KÖRNYEZETI VÍZMINTÁKBAN ALKIL-FENOLOK ÉS ETOXILÁTJAIK ÉLETTANI HATÁSAI, AZONOSÍTÁSUK ÉS MENNYISÉGI MEGHATÁROZÁSUK KÖRNYEZETI VÍZMINTÁKBAN Miről lesz szó? Alkil-fenolok és etoxilátjaik élettani hatásai Alkil-fenolok és etoxilátjaik

Részletesebben

a NAT-1-1003/2007 számú akkreditálási ügyirathoz

a NAT-1-1003/2007 számú akkreditálási ügyirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület MELLÉKLET a NAT-1-1003/2007 számú akkreditálási ügyirathoz A BIO-KALIBRA Környezetvédelmi és Szolgáltató Bt. (telephely: 1037 Budapest, Zay u.1-3.) akkreditált mûszaki területe

Részletesebben

hatása és biológiai lebomlása

hatása és biológiai lebomlása A TERMÉSZETES ÉS ÉPÍTETT KÖRNYEZET VÉDELME 6.6 3.3 Ftalát-monoészterek ökotoxikológiai hatása és biológiai lebomlása Tárgyszavak: toxicitás; ökológiai hatás; lágyítók; vegyi anyag. A ftalátok egyes ftálsavak

Részletesebben

A tisztítandó szennyvíz jellemző paraméterei

A tisztítandó szennyvíz jellemző paraméterei A tisztítandó szennyvíz jellemző paraméterei A Debreceni Szennyvíztisztító telep a kommunális szennyvizeken kívül, időszakosan jelentős mennyiségű, ipari eredetű vizet is fogad. A magas szervesanyag koncentrációjú

Részletesebben

NEHÉZFÉMEK ELTÁVOLÍTÁSA IPARI SZENNYVIZEKBŐL Modell kísérletek Cr(VI) alkalmazásával növényi hulladékokból nyert aktív szénen

NEHÉZFÉMEK ELTÁVOLÍTÁSA IPARI SZENNYVIZEKBŐL Modell kísérletek Cr(VI) alkalmazásával növényi hulladékokból nyert aktív szénen NEHÉZFÉMEK ELTÁVOLÍTÁSA IPARI SZENNYVIZEKBŐL Modell kísérletek Cr(VI) alkalmazásával növényi hulladékokból nyert aktív szénen Készítette: Battistig Nóra Környezettudomány mesterszakos hallgató A DOLGOZAT

Részletesebben

Adszorbeálható szerves halogén vegyületek kimutatása környezeti mintákból

Adszorbeálható szerves halogén vegyületek kimutatása környezeti mintákból Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Adszorbeálható szerves halogén vegyületek kimutatása környezeti mintákból Turcsán Edit környezettudományi szak Témavezető: Dr. Barkács Katalin adjunktus

Részletesebben

XXXIII. ORSZÁGOS VÁNDORGYŰLÉS Szombathely július 1-3. FELSZÍN ALATTI VIZEK SZENNYEZÉSI CSÓVÁIRÓL. Zöldi Irma OVF

XXXIII. ORSZÁGOS VÁNDORGYŰLÉS Szombathely július 1-3. FELSZÍN ALATTI VIZEK SZENNYEZÉSI CSÓVÁIRÓL. Zöldi Irma OVF XXXIII. Szombathely 2015. július 1-3. FELSZÍN ALATTI VIZEK SZENNYEZÉSI CSÓVÁIRÓL Zöldi Irma OVF JOGSZABÁLYI HÁTTÉR a felszín alatti vizek védelméről szóló 219/2004. (VII. 21.) Korm. rendelet a földtani

Részletesebben

Mindennapi műanyagaink a környezetben Tények és tévhitek

Mindennapi műanyagaink a környezetben Tények és tévhitek Mindennapi műanyagaink a környezetben Tények és tévhitek Menyhárd Alfréd, Móczó János Műanyag- és Gumiipari Laboratórium Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Részletesebben

A Pirolízis Tudásközpont tapasztalatai a hőbontásos technológiák környezeti hatásaival kapcsolatban. Dr. Futó Zoltán

A Pirolízis Tudásközpont tapasztalatai a hőbontásos technológiák környezeti hatásaival kapcsolatban. Dr. Futó Zoltán A Pirolízis Tudásközpont tapasztalatai a hőbontásos technológiák környezeti hatásaival kapcsolatban Dr. Futó Zoltán A pirolízis vizsgálatok fő témakörei Analitikai vizsgálatok Gazdaságossági vizsgálatok

Részletesebben

Mikroszennyezők az ivóvízben és az Ivóvízminőség-javító Program

Mikroszennyezők az ivóvízben és az Ivóvízminőség-javító Program Mikroszennyezők az ivóvízben és az Ivóvízminőség-javító Program Dr. Czégény Ildikó, TRV (HAJDÚVÍZ) Sonia Al Heboos, BME VKKT Dr. Laky Dóra, BME VKKT Dr. Licskó István BME VKKT Mikroszennyezők Mikroszennyezőknek

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH-1-1468/2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: ANALAB Analitikai Laboratórium Kft. 4032 Debrecen, Egyetem tér 1. 2) Akkreditálási

Részletesebben

a NAT /2007 számú akkreditálási ügyirathoz

a NAT /2007 számú akkreditálási ügyirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1296/2007 számú akkreditálási ügyirathoz A Nyugat dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelõség Mintavételi és Zajmérõ Csoport

Részletesebben

SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2014 nyilvántartási számú (2) akkreditált státuszhoz

SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2014 nyilvántartási számú (2) akkreditált státuszhoz SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1626/2014 nyilvántartási számú (2) akkreditált státuszhoz Az IMSYS Mérnöki Szolgáltató Kft. Környezet- és Munkavédelmi Vizsgálólaboratórium (1033 Budapest, Mozaik

Részletesebben

MEMBRÁNOS ELJÁRÁSOK A VÍZTISZTÍTÁSBAN: GYÓGYSZERMARADVÁNYOK ELTÁVOLÍTÁSI LEHETŐSÉGE. Gerencsérné dr. Berta Renáta tud. munkatárs

MEMBRÁNOS ELJÁRÁSOK A VÍZTISZTÍTÁSBAN: GYÓGYSZERMARADVÁNYOK ELTÁVOLÍTÁSI LEHETŐSÉGE. Gerencsérné dr. Berta Renáta tud. munkatárs MEMBRÁNOS ELJÁRÁSOK A VÍZTISZTÍTÁSBAN: GYÓGYSZERMARADVÁNYOK ELTÁVOLÍTÁSI LEHETŐSÉGE Gerencsérné dr. Berta Renáta tud. munkatárs TAPASZTALATOK ÉS KIHÍVÁSOK A MEMBRÁNNAL TÖRTÉNŐ VÍZTISZTÍTÁSBAN SZAKMAI NAP

Részletesebben

Talaj/talajvíz védelem X. Leggyakrabban előforduló talaj/talajvíz szennyezők

Talaj/talajvíz védelem X. Leggyakrabban előforduló talaj/talajvíz szennyezők Talaj/talajvíz védelem X. Leggyakrabban előforduló talaj/talajvíz szennyezők Szennyezőanyagok csoportosítása Kémiai összetétel alapján: szerves, szervetlen szennyezők Halmazállapot szerint: gáz, folyékony,

Részletesebben

Dr. Horváth Amanda emlékére

Dr. Horváth Amanda emlékére Ez az előadás 1999. szeptemberében ugyanebben a formában hangzott el az OKI Pro Hygiene tudományos ülésén Hangozzék el most újra mentorom Dr. Horváth Amanda emlékére aki inspirálta és segítette azt a munkát,

Részletesebben

SUGÁRVÉDELMI EREDMÉNYEK 2014-BEN

SUGÁRVÉDELMI EREDMÉNYEK 2014-BEN SUGÁRVÉDELMI EREDMÉNYEK 2014-BEN 1. BEVEZETÉS Az atomerőműben folyó sugárvédelemi tevékenység fő területei 2014-ben is a munkahelyi sugárvédelem és a nukleáris környezetvédelem voltak. A sugárvédelemmel

Részletesebben

Környezetanalitikai vizsgálatok a Budapesti Vegyi Művek volt Illatos úti telephelye környékén

Környezetanalitikai vizsgálatok a Budapesti Vegyi Művek volt Illatos úti telephelye környékén Környezetanalitikai vizsgálatok a Budapesti Vegyi Művek volt Illatos úti telephelye környékén Simon Gergely 2015-11-20 Talajvíz szennyezettség A BVM Illatos úti telephelyén ármentesítést végző Elgoscar-2000

Részletesebben

NÉV. HATÓANYAG NEVE, KÉPLETE, MEGJELENÉSI FORMÁJA Név IUPAC név. Benzil-butil-ftalát (BBP) Benzil-butil-ftalát Vegyületcsoport

NÉV. HATÓANYAG NEVE, KÉPLETE, MEGJELENÉSI FORMÁJA Név IUPAC név. Benzil-butil-ftalát (BBP) Benzil-butil-ftalát Vegyületcsoport NÉV HATÓANYAG NEVE, KÉPLETE, MEGJELENÉSI FORMÁJA Név IUPAC név Benzil-butil-ftalát (BBP) Benzil-butil-ftalát Vegyületcsoport Ipari segédanyag, műanyagadalék CAS szám 85-68-7 Molekulaképlet C 19 H 20 O

Részletesebben

2. Biotranszformáció. 3. Kiválasztás A koncentráció csökkenése, az. A biotranszformáció fıbb mechanizmusai. anyagmennyiség kiválasztása nélkül

2. Biotranszformáció. 3. Kiválasztás A koncentráció csökkenése, az. A biotranszformáció fıbb mechanizmusai. anyagmennyiség kiválasztása nélkül 2. Biotranszformáció 1. Kiválasztást fokozza 2. Az anyagot kevésbé toxikus formába alakítja (detoxifikáció ) 3. Az anyagot toxikusabb formába alakítja (aktiváció, parathion - paraoxon) Szerves anyagok

Részletesebben

TECHNOLÓGIA SZENNYVÍZISZAPOK TPH TARTALMÁNAK CSÖKKENTÉSÉRE

TECHNOLÓGIA SZENNYVÍZISZAPOK TPH TARTALMÁNAK CSÖKKENTÉSÉRE TECHNOLÓGIA SZENNYVÍZISZAPOK TPH TARTALMÁNAK CSÖKKENTÉSÉRE NAGY IMRE VEZÉRIGAZGATÓ CORAX-BIONER ZRT. 2018. JANUÁR 26. A probléma: a hazai szennyvízkezelőkben alkalmazott szennyvízkezelési technológiák

Részletesebben

Háhn Judit, Tóth G., Kriszt B., Risa A., Balázs A., Nyírő-Fekete B., Micsinai A., Szoboszlay S.

Háhn Judit, Tóth G., Kriszt B., Risa A., Balázs A., Nyírő-Fekete B., Micsinai A., Szoboszlay S. Háhn Judit, Tóth G., Kriszt B., Risa A., Balázs A., Nyírő-Fekete B., Micsinai A., Szoboszlay S. Hungalimentaria 2019 Aquaworld Resort, Budapest 2019. április 24-25. Kik alkotják a konzorciumot? WESSLING

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Hatóság. SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT /2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Hatóság. SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT /2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Hatóság SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT-1-1593/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A MEDIO TECH Környezetvédelmi és Szolgáltató Kft. (9700 Szombathely, Körmendi út

Részletesebben

Az etil-karbamát élelmiszerbiztonsági vonatkozásai

Az etil-karbamát élelmiszerbiztonsági vonatkozásai Az etil-karbamát élelmiszerbiztonsági vonatkozásai dr. Szerleticsné dr. Túri Mária Az etil-karbamát élelmiszerbiztonsági kockázatai szakmai nap a MÉBiH és WESSLING Hungary Kft. szervezésében 2010. június

Részletesebben

Szennyvíz és szennyvíziszap-komposzt gyógyszermaradványainak mikrobiális eltávolítása

Szennyvíz és szennyvíziszap-komposzt gyógyszermaradványainak mikrobiális eltávolítása MaSzeSz Junior Vízgazdálkodási Szimpózium Budapest, 2016. február 11. Szennyvíz és szennyvíziszap-komposzt gyógyszermaradványainak mikrobiális eltávolítása Tóth Gábor Nyírségvíz Zrt. A probléma felvetése

Részletesebben

Ciklodextrines kezeléssel kombinált technológiák a környezeti kockázat csökkentésére

Ciklodextrines kezeléssel kombinált technológiák a környezeti kockázat csökkentésére Ciklodextrines kezeléssel kombinált technológiák a környezeti kockázat csökkentésére Fenyvesi Éva 1, Gruiz Katalin 2 1 CycloLab Ciklodextrin Kutató-fejlesztı Laboratórium Kft, 2 Budapesti Mőszaki és Gazdaságtudományi

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT /2011 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT /2011 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT-1-1003/2011 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A BIO-KALIBRA Környezetvédelmi Szolgáltató Bt. (1037 Budapest, Zay utca 1-3.)

Részletesebben

a NAT /2008 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

a NAT /2008 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-0991/2008 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A MÉLYÉPTERV Kultúrmérnöki Kft. Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Vizsgálólaboratórium

Részletesebben

MARIVMICCOLL. Kiemelten veszélyes anyagok a Maros folyóban. Vidács Lívia, Hatvani Lóránt, Manczinger László, Vágvölgyi Csaba, Isidora Radulov

MARIVMICCOLL. Kiemelten veszélyes anyagok a Maros folyóban. Vidács Lívia, Hatvani Lóránt, Manczinger László, Vágvölgyi Csaba, Isidora Radulov MARIVMICCOLL Kiemelten veszélyes anyagok a Maros folyóban Vidács Lívia, Hatvani Lóránt, Manczinger László, Vágvölgyi Csaba, Isidora Radulov XXXI. Országos Vándorgyűlés - Gödöllő 2013. július 3-5. Vízkeretirányelv

Részletesebben

A VÍZ. Évenként elfogyasztott víz (köbkilométer) Néhány vízhiányos ország, 1992, előrejelzés 2010-re

A VÍZ. Évenként elfogyasztott víz (köbkilométer) Néhány vízhiányos ország, 1992, előrejelzés 2010-re Évenként elfogyasztott víz (köbkilométer) A VÍZ km3 5000 1000 1950 ma 2008. 02. 06. Marjainé Szerényi Zsuzsanna 1 2008. 02. 06. Marjainé Szerényi Zsuzsanna 2 Évenként és fejenként elfogyasztott víz (köbméter)

Részletesebben

A BIOREMEDIÁCIÓ MIKROBIOLÓGIAI MEGKÖZELÍTÉSE MIKROBIOLÓGIAI KÁRMENTESÍTÉSI TECHNOLÓGIÁK ALKALMAZÁSA KŐOLAJ-SZENNYEZETT TERÜLETEKEN

A BIOREMEDIÁCIÓ MIKROBIOLÓGIAI MEGKÖZELÍTÉSE MIKROBIOLÓGIAI KÁRMENTESÍTÉSI TECHNOLÓGIÁK ALKALMAZÁSA KŐOLAJ-SZENNYEZETT TERÜLETEKEN A BIOREMEDIÁCIÓ MIKROBIOLÓGIAI MEGKÖZELÍTÉSE MIKROBIOLÓGIAI KÁRMENTESÍTÉSI TECHNOLÓGIÁK ALKALMAZÁSA KŐOLAJ-SZENNYEZETT TERÜLETEKEN Készítette: Merényi-Németh Angéla Klára Témavezető: Romsics Csaba 2015

Részletesebben

Nagyhatékonyságú folyadékkromatográfia (HPLC)

Nagyhatékonyságú folyadékkromatográfia (HPLC) Nagyhatékonyságú folyadékkromatográfia (HPLC) Kromatográfiás módszerek osztályba sorolása 2 Elúciós technika A mintabevitel ún. dugószerűen történik A mozgófázis a kromatogram kifejlesztése alatt folyamatosan

Részletesebben

Kritikus kábítószerek hatóanyag-tartalmának fokozott monitorozása II. hírlevél

Kritikus kábítószerek hatóanyag-tartalmának fokozott monitorozása II. hírlevél Kritikus kábítószerek hatóanyag-tartalmának fokozott monitorozása 11. II. hírlevél Tartalom 1 Bevezetı 2 A heroin tartalmú porok koncentrációja 3 Az amfetamin tartalmú porok koncentrációja 4 Új szerek

Részletesebben

Talajvédelem előadás VIII. Szennyezőanyagok a talajban Toxicitás problémája Határérték rendszerek

Talajvédelem előadás VIII. Szennyezőanyagok a talajban Toxicitás problémája Határérték rendszerek Talajvédelem előadás VIII. Szennyezőanyagok a talajban Toxicitás problémája Határérték rendszerek A talajszennyeződés forrásai: élő ( főként az ember ) élettelen közvetlenül pl. túlzott műtrágya vagy peszticid

Részletesebben

2006R1907 HU

2006R1907 HU 2006R1907 HU 20.02.2009 004.001 152 IX. MELLÉKLET A LEGALÁBB 100 TONNA VAGY AZT MEGHALADÓ MENNYISÉGBEN ( 1 ) GYÁRTOTT VAGY BEHOZOTT ANYAGOKRA VONATKOZÓ EGYSÉGESEN ELŐÍRT INFORMÁ E melléklet szintjén a

Részletesebben

A TALAJSZENNYEZŐK HATÁRÉRTÉKEINEK MEGALAPOZÁSA ÉS ALKALMAZÁSA. Dr. Szabó Zoltán

A TALAJSZENNYEZŐK HATÁRÉRTÉKEINEK MEGALAPOZÁSA ÉS ALKALMAZÁSA. Dr. Szabó Zoltán A TALAJSZENNYEZŐK HATÁRÉRTÉKEINEK MEGALAPOZÁSA ÉS ALKALMAZÁSA Dr. Szabó Zoltán Országos Környezetegészségügyi Intézet TOXIKUS ANYAGOK A TALAJBAN 1965-1972 Módszerek kidolgozása Hg, As, Cd, Cr, Ni, Cu,

Részletesebben

A Maros hordalékkúp felszín alatti vizeinek elméleti hasznosítása öntözésre

A Maros hordalékkúp felszín alatti vizeinek elméleti hasznosítása öntözésre Alsó-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság DIRECTORATE WATER MANAGEMENT OF LOWER TISZA DISTRICT WASSERWIRTSCHAFTDIREKTION NIEDER TISZA TAL Postacím: H-6720 Szeged, Stefánia 4. Telefon: 62 / 599-500 * e-mail:

Részletesebben

Vízszennyezésnek nevezünk minden olyan hatást, amely felszíni és felszín alatti vizeink minőségét úgy változtatja meg, hogy a víz alkalmassága emberi

Vízszennyezésnek nevezünk minden olyan hatást, amely felszíni és felszín alatti vizeink minőségét úgy változtatja meg, hogy a víz alkalmassága emberi VÍZSZENNYEZÉS Vízszennyezésnek nevezünk minden olyan hatást, amely felszíni és felszín alatti vizeink minőségét úgy változtatja meg, hogy a víz alkalmassága emberi használatra és a benne zajló természetes

Részletesebben

SZENNYVÍZ ISZAP KELETKEZÉSE,

SZENNYVÍZ ISZAP KELETKEZÉSE, SZENNYVÍZ ISZAP KELETKEZÉSE, ÖSSZETÉTELE, MEZŐGAZDASÁGI FELHASZNÁLÁSRA TÖRTÉNŐ ÁTADÁSA Magyar Károly E.R.Ö.V. Víziközmű Zrt. SZENNYVÍZ ÖSSZETEVŐI Szennyvíz: olyan emberi használatból származó hulladékvíz,

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2015 nyilvántartási számú (1) akkreditált státuszhoz

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2015 nyilvántartási számú (1) akkreditált státuszhoz MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1003/2015 nyilvántartási számú (1) akkreditált státuszhoz A BIO-KALIBRA Környezetvédelmi Szolgáltató Bt. (1037 Budapest, Zay utca 1-3.) akkreditált területe II.

Részletesebben

Felszín alatti közegek kármentesítése

Felszín alatti közegek kármentesítése Felszín alatti közegek kármentesítése Dr. Szabó István egyetemi adjunktus Környezetbiztonsági és Környezettoxikológiai Tanszék szabo.istvan@mkk.szie.hu Bevezetés Környezetvédelem Az emberi faj védelme

Részletesebben

MTBE degradációja mikrobiális rendszerekben

MTBE degradációja mikrobiális rendszerekben MTBE degradációja mikrobiális rendszerekben Kármentesítés aktuális kérdései Dr. Bihari Zoltán Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány Biotechnológiai Intézet 2011. március 17, Budapest Az MTBE fizikokémiai

Részletesebben

Szennyvíziszap hasznosítás Ausztriában napjainkban. ING. Mag. Wolfgang Spindelberger

Szennyvíziszap hasznosítás Ausztriában napjainkban. ING. Mag. Wolfgang Spindelberger SZENNYVÍZISZAP 2013 HALADUNK, DE MERRE? Szennyvíziszap hasznosítás Ausztriában napjainkban. ING. Mag. Wolfgang Spindelberger 1 Ami összeköt a közös múltunk Ami hasonló: Területe: 83 870 km2, lakossága:

Részletesebben

A hulladékgazdálkodás átláthatóbbá tétele környezeti kontrollinggal

A hulladékgazdálkodás átláthatóbbá tétele környezeti kontrollinggal A HULLADÉKHASZNOSÍTÁS ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEI 1.2 A hulladékgazdálkodás átláthatóbbá tétele környezeti kontrollinggal Tárgyszavak: benchmarking, elemzés; hulladékgazdálkodás; kontrolling; környezetvédelem.

Részletesebben

Nagyhatékonyságú oxidációs eljárások a szennyvíztisztításban

Nagyhatékonyságú oxidációs eljárások a szennyvíztisztításban Nagyhatékonyságú oxidációs eljárások a szennyvíztisztításban Zsirkáné Fónagy Orsolya Témavezető: Szabóné dr. Bárdos Erzsébet MaSzeSz Ipari Szennyvíztisztítás Szakmai Nap Budapest, 217. november 3. Aktualitás

Részletesebben

MEMBRÁNKONTAKTOR ALKALMAZÁSA AMMÓNIA IPARI SZENNYVÍZBŐL VALÓ KINYERÉSÉRE

MEMBRÁNKONTAKTOR ALKALMAZÁSA AMMÓNIA IPARI SZENNYVÍZBŐL VALÓ KINYERÉSÉRE MEMBRÁNKONTAKTOR ALKALMAZÁSA AMMÓNIA IPARI SZENNYVÍZBŐL VALÓ MASZESZ Ipari Szennyvíztisztítás Szakmai Nap 2017. November 30 Lakner Gábor Okleveles Környezetmérnök Témavezető: Bélafiné Dr. Bakó Katalin

Részletesebben

Szennyvíziszap dezintegrálási és anaerob lebontási kísérlete. II Ökoenergetika és X. Biomassza Konferencia Lipták Miklós PhD hallgató

Szennyvíziszap dezintegrálási és anaerob lebontási kísérlete. II Ökoenergetika és X. Biomassza Konferencia Lipták Miklós PhD hallgató Szennyvíziszap dezintegrálási és anaerob lebontási kísérlete II Ökoenergetika és X. Biomassza Konferencia Lipták Miklós PhD hallgató Lehetséges alapanyagok Mezőgazdasági melléktermékek Állattenyésztési

Részletesebben

Dr. Berényi Üveges Judit Növény- Talaj és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság Talajvédelmi Hatósági Osztály október 26.

Dr. Berényi Üveges Judit Növény- Talaj és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság Talajvédelmi Hatósági Osztály október 26. A szennyvíziszapok mezőgazdasági felhasználása talajvédelmi hatósági engedély alapján és a szennyvíziszap felhasználásával készült termékek piacfelügyelete Dr. Berényi Üveges Judit Növény- Talaj és Agrárkörnyezet-védelmi

Részletesebben

54 850 01 0010 54 04 Környezetvédelmi

54 850 01 0010 54 04 Környezetvédelmi A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Szellőző tisztítás TvMI

Szellőző tisztítás TvMI 1 Szellőző tisztítás TvMI A műszaki irányelv legfőbb feladatai: Az alapvető fogalmak tisztázása, biztonságos és ellenőrizhető tisztítási technológia vázolása, a minimálisan szükséges dokumentálás meghatározása.

Részletesebben

Káplán Mirjana Környezettudomány MSc

Káplán Mirjana Környezettudomány MSc Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi kar Talajvizek triklóretilén tartalmának meghatározására szolgáló GC-ECD módszer kidolgozása Káplán Mirjana Környezettudomány MSc Témavezetők: Dr. Záray

Részletesebben

BIZTONSÁGTECHNIKAI ADATLAP az EC 93/112/EC szabványa azerint KRESTOPOL

BIZTONSÁGTECHNIKAI ADATLAP az EC 93/112/EC szabványa azerint KRESTOPOL 1. KÉSZÍTMÉNY NEVE/ GYÁRTÓ CÉG ADATAI/ VÁLLALAT Termékinformáció Termék neve : GYÁRTÓ CÉG: : Stockhausen GmbH & Co. KG Bäkerpfad 25 47805 Krefeld Telefon : ++49-2151-38-1370 Sürgősségi telefon : ++49-2151-38-1370

Részletesebben

Környezetvédelmi műveletek és technológiák 5. Előadás

Környezetvédelmi műveletek és technológiák 5. Előadás Környezetvédelmi műveletek és technológiák 5. Előadás Szennyvíz keletkezése, fajtái és összetétele Bodáné Kendrovics Rita Óbudai Egyetem RKK KMI 2010. SZENNYVÍZ Az emberi tevékenység hatására kémiailag,

Részletesebben

A víz élet, gondozzuk közösen!

A víz élet, gondozzuk közösen! A víz élet, gondozzuk közösen! Zöldi Irma OVF (Kiss Szabolcs A második Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv során releváns szennyezett területek értékelése című szakdolgozat) Forrás: FM 2 Jogi alap: 219/2004. (VII.

Részletesebben

A műanyag csomagolóanyagok nem szándékosan hozzáadott összetevőinek kioldódásvizsgálata

A műanyag csomagolóanyagok nem szándékosan hozzáadott összetevőinek kioldódásvizsgálata Budapest, 2017.04.26. A műanyag csomagolóanyagok nem szándékosan hozzáadott összetevőinek kioldódásvizsgálata Kosdi Bence WESSLING Hungary Kft. Amiről szó lesz A vizsgálat áttekintése Analitikai módszer

Részletesebben

A nitrogén körforgalma. A környezetvédelem alapjai május 3.

A nitrogén körforgalma. A környezetvédelem alapjai május 3. A nitrogén körforgalma A környezetvédelem alapjai 2017. május 3. A biológiai nitrogén körforgalom A nitrogén minden élő szervezet számára nélkülözhetetlen, ún. biogén elem Részt vesz a nukleinsavak, a

Részletesebben

LCA alkalmazása talajremediációs technológiákra. Sára Balázs FEBE ECOLOGIC 2010

LCA alkalmazása talajremediációs technológiákra. Sára Balázs FEBE ECOLOGIC 2010 LCA alkalmazása talajremediációs technológiákra Sára Balázs FEBE ECOLOGIC 2010 Mire alkalmas az LCA? Talajremediáció csökkenti a helyi környezeti problémákat de az alkalmazott technológiáknak vannak helyi,

Részletesebben

Megfelelőségi határértékek az étrend-kiegészítőknél Uniós ajánlás a kompetens hatóságoknak

Megfelelőségi határértékek az étrend-kiegészítőknél Uniós ajánlás a kompetens hatóságoknak Megfelelőségi határértékek az étrend-kiegészítőknél Uniós ajánlás a kompetens hatóságoknak Horányi Tamás Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülte Étrend-kiegészítők, gyógyhatású

Részletesebben

1. Az egészségügyi ellátás normál rendben biztosított. 2. Az ivóvíz biztonságosan fogyasztható.

1. Az egészségügyi ellátás normál rendben biztosított. 2. Az ivóvíz biztonságosan fogyasztható. ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal Országos Tiszti Főorvos 1097 Budapest, Gyáli út 2 6. 1437 Budapest, Pf. 839 Központ: (1) 476-1100 Telefon: (1) 476-1242 Telefax: (1) 215-4492 E-mail: tisztifoorvos@oth.antsz.hu

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH-1-1720/2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: GREEN-PARK 2000 Kft. Környezet-analitikai Laboratórium 1 (3527 Miskolc, József

Részletesebben

Technológiai szennyvizek kezelése

Technológiai szennyvizek kezelése Környezeti innováció és jogszabályi megfelelés Környezeti innováció a BorsodChem Zrt.-nél szennyvíz és technológiai víz kezelési eljárások Klement Tibor EBK főosztályvezető Budapesti Corvinus Egyetem TTMK,

Részletesebben

Újrahasznosítási logisztika. 1. Bevezetés az újrahasznosításba

Újrahasznosítási logisztika. 1. Bevezetés az újrahasznosításba Újrahasznosítási logisztika 1. Bevezetés az újrahasznosításba Nyílt láncú gazdaság Termelési szektor Természeti erőforrások Fogyasztók Zárt láncú gazdaság Termelési szektor Természeti erőforrások Fogyasztók

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK (REACH) és a 2015/830/EU rendeleteknek megfelelően

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK (REACH) és a 2015/830/EU rendeleteknek megfelelően BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK (REACH) és a 2015/830/EU rendeleteknek megfelelően Verzió: 3.0 Felülvizsgálat és hatálybalépés időpontja: 2016. jan. 29. Felváltja az előző, 2015. december 2-án kiadott

Részletesebben

A BIOHULLADÉK SZABÁLYOZÁS ÁTALAKÍTÁSA Budapest, szeptember 10.

A BIOHULLADÉK SZABÁLYOZÁS ÁTALAKÍTÁSA Budapest, szeptember 10. A BIOHULLADÉK SZABÁLYOZÁS ÁTALAKÍTÁSA Budapest, 2015. szeptember 10. dr. Dér Sándor címzetes egyetemi docens MKK Környezettudományi Intézet Hulladékgazdálkodási és Környezettechnológiai Tanszék A jelenleg

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1003/2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1003/2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1003/2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A BIO-KALIBRA Környezetvédelmi Szolgáltató Bt. (1037 Budapest, Zay utca 1-3.) akkreditált területe

Részletesebben

Közepes vízfolyások vízgyűjtőjén végzett VKI szempontú terhelhetőség vizsgálatok tapasztalatai

Közepes vízfolyások vízgyűjtőjén végzett VKI szempontú terhelhetőség vizsgálatok tapasztalatai Közepes vízfolyások vízgyűjtőjén végzett VKI szempontú terhelhetőség vizsgálatok tapasztalatai MASZESZ XIX. Országos Konferencia Lajosmizse, 2018. május 22-23. SZALAY GERGELY, VTK INNOSYSTEM KFT. Amiről

Részletesebben

VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS SZENNYVIZEK

VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS SZENNYVIZEK VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS SZENNYVIZEK 3.5 4.2 Szivárgó víz biológiai kezelése Tárgyszavak: hulladéklerakó; hulladékkezelés;aerob; anaerob; kémiai oxigénigény; biológiai oxigénigény; membrán; bioreaktor. A hulladéklerakók

Részletesebben

MAGYARORSZÁGI HULLADÉKLERAKÓKBAN KELETKEZŐ DEPÓNIAGÁZOK MENNYISÉGE, ENERGIATARTALMA ÉS A KIBOCSÁTOTT GÁZOK ÜVEGHÁZ HATÁSA

MAGYARORSZÁGI HULLADÉKLERAKÓKBAN KELETKEZŐ DEPÓNIAGÁZOK MENNYISÉGE, ENERGIATARTALMA ÉS A KIBOCSÁTOTT GÁZOK ÜVEGHÁZ HATÁSA MAGYARORSZÁGI HULLADÉKLERAKÓKBAN KELETKEZŐ DEPÓNIAGÁZOK MENNYISÉGE, ENERGIATARTALMA ÉS A KIBOCSÁTOTT GÁZOK ÜVEGHÁZ HATÁSA Barta István Ügyvezető Igazgató, Bio-Genezis Környezetvédelmi Kft. www.bio-genezis.hu

Részletesebben

Nagyhatékonyságú oxidációs eljárás alkalmazása a szennyvízkezelésben

Nagyhatékonyságú oxidációs eljárás alkalmazása a szennyvízkezelésben Nagyhatékonyságú oxidációs eljárás alkalmazása a szennyvízkezelésben Gombos Erzsébet Környezettudományi Doktori Iskola I. éves hallgató Témavezető: dr. Záray Gyula Konzulens: dr. Barkács Katalin PhD munkám

Részletesebben

A növény által felvehető talajoldat nehézfém-szennyezettsége. Murányi Attila. MTA Talajtani és Agrokémiai Kutatóintézet 1022 Budapest Herman Ottó 15.

A növény által felvehető talajoldat nehézfém-szennyezettsége. Murányi Attila. MTA Talajtani és Agrokémiai Kutatóintézet 1022 Budapest Herman Ottó 15. A növény által felvehető talajoldat nehézfém-szennyezettsége Murányi Attila MTA Talajtani és Agrokémiai Kutatóintézet 1022 Budapest Herman Ottó 15. A környezeti kockázatbecslés a kockázat mennyiségi meghatározására

Részletesebben

KOMMUNÁLIS SZENNYVÍZISZAP KOMPOSZTÁLÓ TELEP KÖRNYEZETI HATÁSAINAK ÉRTÉKELÉSE 15 ÉVES ADATSOROK ALAPJÁN

KOMMUNÁLIS SZENNYVÍZISZAP KOMPOSZTÁLÓ TELEP KÖRNYEZETI HATÁSAINAK ÉRTÉKELÉSE 15 ÉVES ADATSOROK ALAPJÁN KOMMUNÁLIS SZENNYVÍZISZAP KOMPOSZTÁLÓ TELEP KÖRNYEZETI HATÁSAINAK ÉRTÉKELÉSE 15 ÉVES ADATSOROK ALAPJÁN KARDOS LEVENTE 1*, SIMONNÉ DUDÁS ANITA 1, VERMES LÁSZLÓ 1 1 Szent István Egyetem Kertészettudományi

Részletesebben

Milyen biológiai okai vannak a biológiai fölösiszap csökkentésnek? Horváth Gábor Szennyvíztechnológus

Milyen biológiai okai vannak a biológiai fölösiszap csökkentésnek? Horváth Gábor Szennyvíztechnológus Milyen biológiai okai vannak a biológiai fölösiszap csökkentésnek? Horváth Gábor Szennyvíztechnológus Fő problémák: Nagy mennyiségű fölösiszap keletkezik a szennyvíztisztító telepeken. Nem hatékony a nitrifikáció

Részletesebben

2006R1907 HU 20.02.2009 004.001 147

2006R1907 HU 20.02.2009 004.001 147 2006R1907 HU 20.02.2009 004.001 147 VIII. MELLÉKLET A LEGALÁBB 10 TONNA MENNYISÉGBEN GYÁRTOTT VAGY BEHOZOTT ANYAGOKRA VONATKOZÓ EGYSÉGESEN ELŐÍRT INFORMÁ ( 1 ) A 12. cikk (1) bekezdésének c) pontjával

Részletesebben

UV-sugárzást elnyelő vegyületek vizsgálata GC-MS módszerrel és kimutatásuk környezeti vízmintákban

UV-sugárzást elnyelő vegyületek vizsgálata GC-MS módszerrel és kimutatásuk környezeti vízmintákban UV-sugárzást elnyelő vegyületek vizsgálata GC-MS módszerrel és kimutatásuk környezeti vízmintákban Készítette: Kovács Tamás Környezettudomány szakos hallgató Témavezető: Zsigrainé Dr. Vasanits Anikó adjunktus

Részletesebben

Új lehetőség a szarvas arha takar á ok to i sze ezettségé ek sökke tésére! A huminsavak áldásos hatásai a gombatoxinokkal szemben.

Új lehetőség a szarvas arha takar á ok to i sze ezettségé ek sökke tésére! A huminsavak áldásos hatásai a gombatoxinokkal szemben. Új lehetőség a szarvas arha takar á ok to i sze ezettségé ek sökke tésére! A huminsavak áldásos hatásai a gombatoxinokkal szemben. Írta: Molnár Dániel Jele leg az ágazatot legi ká fe egető veszél a - nedves-párás

Részletesebben

MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK AZ ÉLŐ SZERVEZETEK KÉMIAI ÉPÍTŐKÖVEI A LIPIDEK 1. kulcsszó cím: A lipidek szerepe az emberi szervezetben

MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK AZ ÉLŐ SZERVEZETEK KÉMIAI ÉPÍTŐKÖVEI A LIPIDEK 1. kulcsszó cím: A lipidek szerepe az emberi szervezetben Modul cím: MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK AZ ÉLŐ SZERVEZETEK KÉMIAI ÉPÍTŐKÖVEI A LIPIDEK 1. kulcsszó cím: A lipidek szerepe az emberi szervezetben Tartalék energiaforrás, membránstruktúra alkotása, mechanikai

Részletesebben

KÖRNYEZETTOXIKOLÓGIA II. a talaj kockázatának kezelésére Gruiz Katalin. Gruiz Katalin - KÖRINFO

KÖRNYEZETTOXIKOLÓGIA II. a talaj kockázatának kezelésére Gruiz Katalin. Gruiz Katalin - KÖRINFO KÖRNYEZETTOXIKOLÓGIA II. a talaj kockázatának kezelésére Gruiz Katalin Gruiz Katalin - KÖRINFO 2009 1 A talaj egy komplex rendszer Gruiz Katalin - KÖRINFO 2009 2 Vegyi anyagok viselkedése a környezetben

Részletesebben

5. Az adszorpciós folyamat mennyiségi leírása a Langmuir-izoterma segítségével

5. Az adszorpciós folyamat mennyiségi leírása a Langmuir-izoterma segítségével 5. Az adszorpciós folyamat mennyiségi leírása a Langmuir-izoterma segítségével 5.1. Átismétlendő anyag 1. Adszorpció (előadás) 2. Langmuir-izoterma (előadás) 3. Spektrofotometria és Lambert Beer-törvény

Részletesebben

5. Laboratóriumi gyakorlat

5. Laboratóriumi gyakorlat 5. Laboratóriumi gyakorlat HETEROGÉN KÉMIAI REAKCIÓ SEBESSÉGÉNEK VIZSGÁLATA A CO 2 -nak vízben történő oldódása és az azt követő egyensúlyra vezető kémiai reakció az alábbi reakcióegyenlettel írható le:

Részletesebben

Benzintölt -állomás szénhidrogénekkel szennyezett területének részletes kockázatfelmérése

Benzintölt -állomás szénhidrogénekkel szennyezett területének részletes kockázatfelmérése Benzintölt -állomás szénhidrogénekkel szennyezett területének részletes kockázatfelmérése Gruiz Katalin és Molnár Mónika Budapesti Mszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1393/2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: CHINOIN Gyógyszer- és Vegyészeti Termékek Gyára Zrt. Újpesti környezetvédelem

Részletesebben

Mikrobiológiai üzemanyagcellák szervesanyag-eliminációs hatékonyságának vizsgálata

Mikrobiológiai üzemanyagcellák szervesanyag-eliminációs hatékonyságának vizsgálata Mikrobiológiai üzemanyagcellák szervesanyag-eliminációs hatékonyságának vizsgálata Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi

Részletesebben

BIOLÓGIAI PRODUKCIÓ. Az ökológiai rendszerekben végbemenő szervesanyag-termelés. A növények >fotoszintézissel történő szervesanyagelőállítása

BIOLÓGIAI PRODUKCIÓ. Az ökológiai rendszerekben végbemenő szervesanyag-termelés. A növények >fotoszintézissel történő szervesanyagelőállítása BIOLÓGIAI PRODUKCIÓ Az ökológiai rendszerekben végbemenő szervesanyag-termelés. A növények >fotoszintézissel történő szervesanyagelőállítása az elsődleges v. primer produkció; A fogyasztók és a lebontók

Részletesebben

LABORATÓRIUMI PIROLÍZIS ÉS A PIROLÍZIS-TERMÉKEK NÉHÁNY JELLEMZŐJÉNEK VIZSGÁLATA

LABORATÓRIUMI PIROLÍZIS ÉS A PIROLÍZIS-TERMÉKEK NÉHÁNY JELLEMZŐJÉNEK VIZSGÁLATA LABORATÓRIUMI PIROLÍZIS ÉS A PIROLÍZIS-TERMÉKEK NÉHÁNY JELLEMZŐJÉNEK VIZSGÁLATA TOLNERLászló -CZINKOTAImre -SIMÁNDIPéter RÁCZ Istvánné - SOMOGYI Ferenc Mit vizsgáltunk? TSZH - Települési szilárd hulladék,

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2013 nyilvántartási számú 3 akkreditált státuszhoz

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2013 nyilvántartási számú 3 akkreditált státuszhoz MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH-1-1104/2013 nyilvántartási számú 3 akkreditált státuszhoz A BAKONYKARSZT Víz- és Csatornamű Zrt. Központi Laboratórium (8200 Veszprém, Pápai út 41.) akkreditált területe

Részletesebben

A Víz Keretirányelvről, a felszíni vízvédelmi jogszabályok felülvizsgálatának szükségességéről

A Víz Keretirányelvről, a felszíni vízvédelmi jogszabályok felülvizsgálatának szükségességéről A Víz Keretirányelvről, a felszíni vízvédelmi jogszabályok felülvizsgálatának szükségességéről Gaul Réka Orsolya BM Vízgyűjtő-gazdálkodási és Vízvédelmi Főosztály maszesz, 2018. november 29 2 24 beérkező

Részletesebben

Mikroszennyezők eltávolításának lehetőségei meglevő szennyvíztisztító telepeken (eddigi tapasztalatok és eredmények) c. előadás hozzászólása

Mikroszennyezők eltávolításának lehetőségei meglevő szennyvíztisztító telepeken (eddigi tapasztalatok és eredmények) c. előadás hozzászólása Mikroszennyezők eltávolításának lehetőségei meglevő szennyvíztisztító telepeken (eddigi tapasztalatok és eredmények) c. előadás hozzászólása Mikroszennyezők előfordulása és határai MTA Vízgazdálkodás-Tudományi

Részletesebben

A SZENNYVÍZISZAPRA VONATKOZÓ HAZAI SZABÁLYOZÁS TERVEZETT VÁLTOZTATÁSAI. Domahidy László György főosztályvezető-helyettes Budapest, 2013. május 30.

A SZENNYVÍZISZAPRA VONATKOZÓ HAZAI SZABÁLYOZÁS TERVEZETT VÁLTOZTATÁSAI. Domahidy László György főosztályvezető-helyettes Budapest, 2013. május 30. A SZENNYVÍZISZAPRA VONATKOZÓ HAZAI SZABÁLYOZÁS TERVEZETT VÁLTOZTATÁSAI Domahidy László György főosztályvezető-helyettes Budapest, 2013. május 30. BKSZT Tartalom Előzmények, új körülmények Tervezett jogszabály

Részletesebben

SZENNYVÍZKEZELÉS NAGYHATÉKONYSÁGÚ OXIDÁCIÓS ELJÁRÁSSAL

SZENNYVÍZKEZELÉS NAGYHATÉKONYSÁGÚ OXIDÁCIÓS ELJÁRÁSSAL SZENNYVÍZKEZELÉS NAGYHATÉKONYSÁGÚ OXIDÁCIÓS ELJÁRÁSSAL Kander Dávid Környezettudomány MSc Témavezető: Dr. Barkács Katalin Konzulens: Gombos Erzsébet Tartalom Ferrát tulajdonságainak bemutatása Ferrát optimális

Részletesebben

Élelmiszer- és takarmányvizsgálatok

Élelmiszer- és takarmányvizsgálatok Élelmiszer- és takarmányvizsgálatok ELEMZÉS TANÁCSADÁS TERVEZÉS WWW.WESSLING.HU Célunk, hogy széleskörű szolgáltatási kínálatukkal az élelmiszervállalkozók számára közvetlen és hosszú távú támogatást biztosítsunk

Részletesebben

Anaerob fermentált szennyvíziszap jellemzése enzimaktivitás-mérésekkel

Anaerob fermentált szennyvíziszap jellemzése enzimaktivitás-mérésekkel Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Környezettudományi Centrum Anaerob fermentált szennyvíziszap jellemzése enzimaktivitás-mérésekkel készítette: Felföldi Edit környezettudomány szakos

Részletesebben

VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM. Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola

VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM. Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola A versenyző kódja:... VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola Budapest, Thököly út 48-54. XV. KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI

Részletesebben