FAANYAGVÉDELEM Fogalommeghatározások

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "FAANYAGVÉDELEM Fogalommeghatározások"

Átírás

1 Magyar Népköztársasági Országos Szabvány FAANYAGVÉDELEM meghatározások MSZ 6771/1-82 Az MSZ 6771/1 72 helyett K :001.4 Protection of wood materials Terminology MAGYAR SZABVÁNYÜGYI HIVATAL Az állami szabványok hatályára vonatkozó rendelkezéseket a szabványosításról szóló 19/1976. (VI. 12.) MT számú rendelet ai tartalmazzák. A KGST-szabványoknak és a magyar állami szabványoknak a külkereskedelemben való alkalmazását a külkereskedelmi miniszter és a Magyar Szabványügyi Hivatal elnöke a 12/1978. (KkÉ 14.) KkM-MSZH számú együttes utasításban szabályozta. Az utasítás hatályát a szövetkezetekre a 8/1978. (X. 28.) KkM számú rendelet terjesztette ki. A szabványban szereplõ megjelöléseket, rajz- és betûjeleket, megnevezéseket, minõségi osztály megjelöléseket, valamint a szabványban meghatározott fogalmakat csak az állami szabványban meghatározott értelemben szabad használni, abban az esetben is, ha a szabványtól való eltérés egyébként nincs engedélyhez kötve (19/1976. (VI. 12.) MT számú rendelet 11. ). 1. ALAPFOGALMAK 1.1. Faanyagvédelem A faanyag kedvezõ tulajdonságait rontó, a fatermék használati értékét csökkentõ, használhatóságának idõtartamát rövidítõ környezeti tényezõk, a károsítók hatásának, a károsításnak, a kárnak korlátozására irányuló intézkedések összessége A károk alapformái a felületi gomba-penész; a faanyag rendellenes elszínezõdése gombák, vegyi anyagok, fény hatására; a faanyag szilárdságának csökkenése; magsemmisülése a farontó gombák okozta korhadás, a rovarrágás, tûz, vegyi- és légköri korrózió következtében; a fatermék repedezése, alakváltozása, torzulása nedvességváltozás következtében Biológiai károsítók A környezet olyan élõlényei, amelyek a faanyagot károsítják: baktériumok, gombák, rovarok, puhatetestûek, rákok, stb Abiotikus károsítók A környezetnek a faanyagot károsító élettelen tényezõi: tûz, nedvesség, illetve nedvességváltozás, hõmérsékletváltozás, fény, egyéb korrózív anyagok A biológiai károsítás aktív idõszaka A károsító élõlény életmûködésével kapcsolatos károsítási folyamat ideje és idõtartama. A jóváhagyás idõpontja: május 28. A hatálybalépés idõpontja: január 1. Ára: 60, Ft (8 oldal)

2 MSZ 6771/ A faanyag ellenállóképessége A faanyagnak adott körülmények között a károsítással szemben kifejtett, annak ütemét és mértékét meghatározó ellenállása A faanyag természetes ellenállóképessége A természetes állapotú, védõkezelés nélküli faanyag ellenállóképessége a károsítással szemben A faanyagjavított ellenállóképessége, védettsége 1.9. A faanyag kitettsége, használati körülménye A védõkezelt faanyagnak a természetes faanyagnál nagyobb ellenállóképessége. A faanyag ellenállóképességét befolyásoló környezeti tényezõk összessége A fatermék veszélyeztetettsége A faanyagtól és környezettõl függõ, a károsítás bekövetkezésének valószínûségét fokozó, folyamatának ütemét gyorsító, mértékét növelõ tényezõk összessége A fatermék védettségének csökkenése A védõkezelt faanyag javított ellenállóképességének csökkenése az idõ során fizikai, kémiai, biológiai károsítás következtében A védelem tárgya A károsítás ellen védendõ fatermék, vagy annak része A faanyag tulajdonságának megváltoztatása, nemesítése A faanyag egyes tulajdonságainak (fizikai-mechanikai, biokémiai, stb.) a felhasználás érdekében kedvezõ megváltoztatását eredményezõ tevékenység. 2. A FAANYAGVÉDELEM MÓDJAI 2.1. Fizikai faanyagvédelem A védendõ faanyag károsodásának megelõzése, a károsítási folyamat lassítása vagy megszüntetése fizikai módszerekkel (pl. a veszélyeztetettséget csökkentõ körülmények kialakítása tárolás vagy használat során; a károsító fizikai megsemmisítése, stb. MI 6771/2) Kémiai faanyagvédelem A faanyag károsodásának megelõzése, a károsítási folyamat lassítása vagy megszüntetése a károsító ellen hatásos vegyianyag - faanyagvédõszer - felhasználásával (MSZ 6771/3; MI 6771/4) Megelõzõ (preventív) védelem A károsítási folyamat kialakulása elõtt végrehajtott fizikai vagy kémiai faanyagvédelem Megszüntetõ (szanáló) védelem A már kialakult károsítási folyamat megállítása, a biológiai károsító elpusztítása fizikai vagy kémiai módszerrel A védelem tervezett idõtartama A fa döntésétõl a tartós használatbavételig terjedõ idõ egyes szakaszaira kiható átmeneti, ideiglenes védelem; a fatermék tartós használatának idejére kiható védelem Kiegészítõ faanyagvédelem A korábban már védõkezelt faanyag újbóli (részleges vagy teljes) kémiai védelme Komplex faanyagvédelem A faanyag védõkezelése egyidejûleg két vagy több védekezési mód együttes alkalmazásával (fizikai és kémiai).

3 3 MSZ 6771/ A FAANYAG KÉMIAI VÉDELME 3.1. A fizikai faanyagvédelem alapvetõ módjai a faanyag közvetlen felületének védelme eszközökkel, bevonatokkal; a faanyag nedvességtartalmának szabályozása pl. tárolási módokkal, kérgezéssel; a faanyag hõkezelése a biológiai károsítók elpusztítására (gõzöléssel, szárítással) A fizikai faanyagvédelem eszközei A fatermék felületére - elsõsorban a bütükre - helyezett olyan anyagok, amelyek a száradást fékezik, a nedvesedést gátolják, védenek a közvetlen napsugárzás káros hatása ellen, csökkentik a repedezést (pl. kapcsok, pántok, stb.) Faanyagvédelem felületi védõbevonattal A faanyag felületére tapadó vékony, kémiai faanyagvédõszert nem tartalmazó védõréteg felhordása a kiszáradás, túlnedvesedés, napfény és sugárzó hõ kedvezõtlen hatása ellen, valamint a biológiai károsítók megtelepedésének akadályozására Kérgezés A hengeres fatermék felületéra a kéreg részleges vagy teljes eltávolítása (vörösre kérgezésnél a háncsrészig, fehérre kérgezésnél a háncs és kambiumréteggel együtt) a száradás meggyorsítására, a rovarkárosítás veszélyének csökkentésére Száraz tárolás A fatermék máglyázása a légszáraz állapot minél gyorsabb beállítására és annak fenntartására (MSZ és MSZ 13352) Nedves tárolás A fatermék élõnedves - vagy ahhoz közeli - állapotban tartása különbözõ tárolási módok alkalmazásával (pl. kezelés védõbevonattal, permetezés vízzel, tárolás vízfelszínen vagy vízfelszín alatt, stb.; MSZ 13344) Száradás természetes száradás: a faanyag nedvességtartalmának csökkentése természetes légköri viszonyok között (koronán keresztül, máglyában természetes hõfokú levegõ áramoltatásával, stb.), gyorsított, féltechnikai száradás; a faanyag nedvességtartalmának csökkentése gyorsított levegõáramoltatással, és/vagy a levegõ hõmérsékletének jelentéktelen emelésével Szárítás A fatermék nedvességtartalmának csökkentése a természetes légköri levegõ hõmérsékleténél magasabb hõfokon, zárt szárítóberendezésben (MSZ ) pl. nagyfrekvenciás, konvekciós, sugárzó hõ segítségével, és/vagy a légkörinél alacsonyabb nyomáson (légritkított térben), vagy egyéb nedvszívó folyékony vagy gáznemû közegben végzett szárítással Gõzölés A fatermék hidrotermikus kezelése a fizikai- vagy használati tulajdonság megváltoztatására 45 C-nál magasabb hõmérsékletû telített gõzzel(msz ).

4 MSZ 6771/ A FAANYAGVÉDELEM KÉMIAI VÉDELME 4.1. A faanyag elõkészítése védõkezelésre A védelem eredményességét elõsegítõ, a védõkezelést megelõzõ mûveletek összessége (pl. kérgezés, mechanikai megmunkálás, száradás, szárítás, stb.) A faanyag szúrdalása A védendõ faanyagba adott mélységû, kisméretû nyílásrendszer létesítése a védõszer behatolásának megkönnyítésére A faanyag védõkezelés elõtti nedvessége A faanyag - vagy védendõ részének - közvetlenül a védõkezelés megkezdése elõtti nedvességtartalma A faanyag telíthetõsége, impregnálhatósága A faanyag azon tulajdonsága, minek következtében képesek folyékony vagy légnemû anyagok felvételére; jellemezhetõ a behatolás mértékével és a felvett védõszer mennyiségével A faanyag áteresztõ képessége A faanyag azon tulajdonsága, hogy benne a folyékony és légnemû anyag áthaladhat, áramolhat; jellemezhetõ a mozgás körülményeivel és sebességével A faanyag pórustérfogata A faanyag védõszerrel telíthetõ belsõ üregeinek (sejtüregeinek) együttes térfogata A faanyag védõszerfelvevõ képessége A faanyag szabad térfogatának azon része, amely meghatározott védõkezelési eljárás során faanyagvédõszerrel feltölthetõ A védõszerfelvétel határa A felvett védõszer azon mennyisége, amely jelentõs mértékben már nem (vagy csak gazdaságtalanul) növelhetõ. 5. A FAANYAGVÉDÕSZEREK TULAJDONSÁGAI ÉS MUTATÓI 5.1. Faanyagvédõszer A faanyag természetes ellenállóképességét fokozó, adott károsító (vagy károsítók) ellen hatásos anyag, vegyület, készítmény; halmazállapota szerint lehet: szilárd, folyékony vagy légnemû Gombaölõszer A faanyagot károsító gombák ellen hatásos faanyagvédõszer A gombaölõszer hatásossága A faanyagvédõszernek a farontógomba élettevékenységét, károsítását gátló minõségi és mennyiségi tulajdonsága Rovarölõszer A faanyagot károsító rovarok ellen hatásos faanyagvédõszer A rovarölõszer hatásossága A faanyagvédõszernek a faanyagot károsító rovarok élettevékenységét gátló minõségi és mennyiségi tulajdonsága Égéskésleltetõ A faanyag meggyulladását gátló, égését késleltetõ és fékezõ, utánizzását csökkentõ védõszer Nedvességfelvételt gátló szer A faanyag higroszkóposságát csökkentõ, folyadékfelvevõ képességét korlátozó védõszer.

5 5 MSZ 6771/ Kombinált hatású faanyagvédõszer Két vagy több kedvezõtlen tényezõvel szemben hatásos faanyagvédõszer A faanyagvédõszer behatoló képessége A védõszernek a faanyagba való behatolását, mozgását lehetõvé tevõ tulajdonságai A védõszer megkötése (rögzítése) a védett faanyagban A faanyagvédõszer megkötésének idõtartama A védõkezelés utáni azon folyamatok (kémiai, biokémiai) összessége, melyek során a vízben oldódó faanyagvédõszerek vízoldhatósága csökken, a vegyszerek a faanyagban részben oldhatatlan vegyületekbe mennek át. A faanyagba behatolt védõszer megkötéséhez szükséges idõ A faanyagvédõszer korróziós hatása A faanyagvédõszer azon tulajdonsága, minek következtében fémmel és/vagy egyéb anyagokkal érintkezve azok felületét rontja, károsítja, fizikai-kémiai tulajdonságaikat kedvezõtlenül megváltoztatja (korrodálja) A faanyagvédõszer kioldhatósága A védõkezelt faanyagból vizes, nedves környezetben a védõszer kioldódása, kimosódása A faanyagvédõszer kiválása A védõkezelt faanyag felületén az oldott állapotban bevitt faanyagvédõszer lerakódása, kiválása párolgás következtében Védõfolyadék Folyékony, vagy a védõkezeléshez oldó-, hígítószer hozzáadásával folyékonnyá tett faanyagvédõszer A folyadék-felvétel sebessége A védõkezelt faanyag egységnyi térfogata által egységnyi idõ alatt felvett folyékony védõszermennyiség A védõfolyadék behatolásának mértéke A folyadék behatolásának mélysége a védendõ faanyagba egységnyi idõ alatt A védõfolyadék kiszivárgása A védõkezelt faanyag belsejébõl a tárolás és/vagy használat alatt a faanyag felületére védõszer visszaszivárgása. 6. A KÉMIAI VÉDELEM TECHNOLÓGIÁI 6.1. Védõkezelés Azon mûveletek összessége, amelyek segítségével a faanyagvédõszert a védendõ fatermékre, vagy fatermékbe juttatjuk A védõkezelés fõ formái a folyékony faanyagvédõszer bevitele a faanyagba, impregnálás; szilárd halmazállapotú faanyagvédõszer diffúziója; légnemû faanyagvédõszerrel kezelés, gázosítás, füstölés Helyi védelem A fatermék károsításra legérzékenyebb szakaszán végrehajtott védõkezelés Kettõs védõkezelés A faanyag védõkezelése egymást követõen két különbözõ faanyagvédõszerrel vagy kétféle védõeljárással.

6 MSZ 6771/ Faanyagvédelem felületkezeléssel A faanyagvédõszer felhordása a faanyag felületére, ahonnan az diffúziós és/vagy kapilláris úton jut be a faanyag belsejébe Védõkötés (bandage) A faanyag védendõ felületére a leoldódást megakadályozó réteggel védett, diffúzió-képes faanyagvédõszer ráhelyezése kötés formájában Védõkezelés lyukakon át A faanyag védendõ részébe keresztirányban fúrt lyukakba diffúzióképes faanyagvédõszer elhelyezése Bemártás, bemerítés, fürösztés és áztatás A védendõ faanyag hosszabb-rövidebb idõre védõfolyadékba helyezése, amelybõl a faanyagvédõszer diffúziós és/vagy kapilláris úton jut a faanyag belsejébe Védõkezelés légritkítással: a) forró-hideg eljárással b) légritkítással Az elõzetesen felmelegített faanyag hideg védõfolyadékba helyezése, amely az így kialakult nyomáskülönbség hatására jut a faanyag belsejébe. A védõfolyadékba helyezett faanyag felett légritkítás alkalmazása, melynek hatására a fából távozó levegõ helyére a légritkítás megszüntetése utáni nyomáskülönbség hatására a faanyagvédõszer a faanyag belsejébe jut Telítés A fatermék zárt berendezésben nyomás alatt végzett védõkezelése Teljes telítés Légritkítás-folyadéknyomás alkalmazásával végzett védõkezelés a faanyag folyadékfelvevõ képességét megközelítõ védõszerfelvétel érdekében Telítés légritkítás-légköri folyadéknyomáslégritkítással Telítés "légritkítás-folyadéknyomáslégritkítással" A védõfolyadék a légritkítást követõen légköri nyomás segítségével jut a faanyagba, ezt ismét légritkítás (utóvákuum) követheti. A kezdõ légritkítás után a faanyagvédõszert a légköri nyomásnál nagyobb folyadéknyomás juttatja a védendõ faanyagba, melyet ismét légritkítás követ Telítés "folyadéknyomás-légritkítás"-sal A légköri nyomásnál nagyobb folyadéknyomással, utóvákuum felhasználásával végzett faanyagvédelem Többciklusos telítés Egyszeri telítési eljárás többszöri, vagy különbözõ eljárások egymásutáni alkalmazásával végzett faanyagvédelem Lüktetõ (pulzáló) telítés Szakaszosan, rövid idõközökben egymást követõen váltakozó folyadéknyomással végzett faanyagtelítés Telítés "légnyomás-folyadéknyomáslégritkítás" eljárással A faanyag telítése a légkörinél nagyobb vagy kisebb folyadéknyomással, amelyet a légkörinél nagyobb nyomás elõz meg és légritkítás követ A védõfolyadék visszanyerése A telített faanyagból a nyomás megszûnése után vagy a légritkítás szakaszában visszanyert folyadékmennyiség.

7 7 MSZ 6771/ Telítés szárítással egybekötve A fatermék nedvességtartalmának csökkentése a telítés alatt a folyadéknyomást megelõzõ mûvelettel Telítés diffúzióval egybekötve Nedves faanyag telítése jó diffúziós képességû faanyagvédõszer tömény oldatában A diffúziós védõkezelés idõtartama Az az idõ, ameddig a diffúzió következtében a védõszer adott mélységig behatol a faanyagba és ott elrendezõdik A védõkezelt faanyag védelme a védõszer kioldódása ellen A védõkezelt faanyag teljes felületére vagy annak veszélyeztetett szakaszára a faanyag átnedvesedését, a védõszer kioldódását akadályozó anyag felhordása. 7. A VÉDETTSÉG JELLEMZÕI 7.1. Védõszerfelvétel A védõkezelés után a faanyag felületén vagy a fatermékben visszamaradt védõszer mennyisége a felület-, vagy a térfogategységre számítva Összes védõszerfelvétel A védõkezelés során a fatermékbe juttatott védõszermennyiség a telítendõ faanyag térfogategységére számítva A védõkezelt rész védõszerfelvétele A védõkezelt fatermék által felvett védõszermennyiség a védõszert tartalmazó rész térfogatára számítva A védettséget biztosító védõszerfelvétel A tervezett védelem biztosításához szükséges védõszerfelvétel Védõszertartalmi lépcsõ A védett rétegen belül a védõszertartalomban mutatkozó eltérés A védõszertartalom változása A védett réteg védõszertartalmának csökkenése egységnyi távolságra (mélységre) vetítve Felületi védelem A faanyag felületére vagy annak sekély rétegére kiterjedõ kémiai faanyagvédelem Mély-védelem A faanyag mélyebb rétegeire is kiterjedõ kémiai faanyagvédelem A védõszerbehatolás mélysége A faanyagvédõszert tartalmazó réteg vastagsága a védõkezelt felületre merõleges irányban mérve Védõ-burok A védõkezelt faanyag (fatermék) teljes felületének megfelelõ, összefüggõ védett réteg. VÉGE

8 MSZ 6771/ A szövegben említett magyar állami szabványok Faanyagvédelem. Fizikai módszerek...ml 6771/2. Faanyagvédõ szerek...msz 6771/3. Kémiai eljárás módszerei...mi 6771/4 Rönk és kivágás tárolása...msz Fûrészáru (deszka, palló tárolása...msz Fûrészáru gõzölése...msz Fûrészáru szárítása technológiai szakkifejezések és meghatározások...msz A tárggyal kapcsolatos magyar állami szabványok Faanyagvédelem. Vizsgálatok...MSZ 6771/5. Faanyagvédõszerek kioldhatóságának vizsgálata kémiai módszerrel...msz 6771/6. Favédõszerek gombák elleni védõértékének vizsgálata bazidiumos gombákkal súlycsökkenés alapján...msz 6771/7. Fafajok ellenállóképességének vizsgálata bazidiumos gombákkal súly- és szilárdságcsökkenés alapján...msz 6771/8. Faanyagvédõszerek fémkorróziós hatásának vizsgálata...msz 6771/9. Faanyagvédõszerek rovarokkal szembeni védõértékének vizsgálata...msz 6771/10. Felületkezelésre alkalmas védõszerek bazidiumos gombák elleni hatásosságának vizsgálata súlycsökkenés alapján...msz 6771/11. Favédõszerek gombák elleni védõértékének vizsgálata bazidiumos gombákkal, súlycsökkenés alapján, kioktatási igénybevétel után...msz 6771/ 12 Fûrészáruk telítése...msz Oszlopfélék telítése...msz E szabvány a KGST SZT szabvány és a KGST-szabványjavaslat részbeni felhasználásával készült, de azoktól a szerkezetében és tartalmában jelentõs mértékben eltér. MSZ :1982 Faanyagvédelem. meghatározások (K 10) 3. oldal 3. fejezet címe; 4. oldal 4. fejezet címe A faanyag kémiai védelme A faanyagvédelem kémiai. A faanyag fizikai védelme A faanyag kémiai. A szabvány alkalmazása elõtt gyõzõdjön meg arról, hogy nem jelent-e meg módosítása, kiegészítése, helyesbítése, illetve hatálytalanítása, mert a szabványt kibocsátója a mûszaki haladásnak megfelelõen idõnként átdolgozza. A szabvány érvényességében beálló minden változást a Magyar Szabványügyi Hivatal a Szabványügyi Közlönyben hirdet meg; beszerezhetõ a Posta Központi Hírlapirodánál. A gyakorlati tapasztalatok alapján ajánlatosnak látszó helyesbítõ, módosító indítványokat, észrevételeket megfelelõ indokolással a Magyar Szabványügyi Hivatalhoz, Budapest IX., Üllõi út 25. (levélcím: Budapest, Pf ) lehet benyújtani. A szabvány beszerezhetõ a Szabványboltban Budapest IX., Üllõi út 24 (levélcím: Budapest, Pf ). F.k.: az MSZH Kiadói és Tájékoztatási Igazgatóság vezetõje /1, 600 pld. MSZH Nyomda, Budapest F.v.: Nagy László

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. A választott ICS csoportban található szabványok listája MSZ-08-0641:1990 Visszavont! Faipari víz- és főzésálló ragasztások vizsgálata Megjelenés dátuma: 1991-07-01 MSZ 6771-5:1985

Részletesebben

Fafizika 4. előadás fa-víz kapcsolat II. Szorpciós jelenségek, hiszterézis

Fafizika 4. előadás fa-víz kapcsolat II. Szorpciós jelenségek, hiszterézis Fafizika 4. előadás fa-víz kapcsolat II. Szorpciós jelenségek, hiszterézis Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet Szorpciós elméletek A fának, mint kapillár-porózus anyagnak egyik

Részletesebben

Nedves, sóterhelt falak és vakolatok. Dr. Jelinkó Róbert TÖRTÉNELMI ÉPÜLETEK REHABILITÁCIÓJA, VÁROSMEGÚJÍTÁS ORSZÁGOS KONFERENCIASOROZAT.

Nedves, sóterhelt falak és vakolatok. Dr. Jelinkó Róbert TÖRTÉNELMI ÉPÜLETEK REHABILITÁCIÓJA, VÁROSMEGÚJÍTÁS ORSZÁGOS KONFERENCIASOROZAT. ORSZÁGOS KONFERENCIASOROZAT Főtámogató Szervezők Nedves, sóterhelt falak és vakolatok Dr. Jelinkó Róbert Nedves, sóterhelt falak és vakolatok Alapelvek és a gyakorlat Az állagmegőrzés eredményei Parádsasvár

Részletesebben

A KÉMIAI FAANYAGVÉDELEM BIZTONSÁGTECHNIKAI ELÕÍRÁSAI

A KÉMIAI FAANYAGVÉDELEM BIZTONSÁGTECHNIKAI ELÕÍRÁSAI Magyar Népköztársaság Mezõgazdasági és Élelmezésügyi Ágazati Szabvány A KÉMIAI FAANYAGVÉDELEM BIZTONSÁGTECHNIKAI ELÕÍRÁSAI 630*842:64.878 MSZ-08-946-988 K 07 Safety Specifications for the Processes of

Részletesebben

A fa és a fa alapanyagú termékek tartóssága c. Tanórák összefoglaló tematikája MMK szakmai továbbképzés tanóra törzsanyag

A fa és a fa alapanyagú termékek tartóssága c. Tanórák összefoglaló tematikája MMK szakmai továbbképzés tanóra törzsanyag A fa és a fa alapanyagú termékek tartóssága c. Tanórák összefoglaló tematikája MMK szakmai továbbképzés tanóra törzsanyag 1. A téma kijelölésének indoka, a képzés konkrét célja A faanyagvédelem alapjainak,

Részletesebben

Ács, állványozó Ács, állványozó

Ács, állványozó Ács, állványozó Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/10. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

A fűrészáru tárolása 2010.02.20. Fűrészipari technológia I. előadás Dr. Gerencsér Kinga 1

A fűrészáru tárolása 2010.02.20. Fűrészipari technológia I. előadás Dr. Gerencsér Kinga 1 A fűrészáru tárolása Dr. Gerencsér Kinga 1 A fűrészáru tárolása függ Átmeneti tárolás tömör rakatokban maximum 3 nap Tartós tárolás hézaglécezetten 2 Fűrészáru tartós tárolása Fűrészáru kezelése faanyagvédő

Részletesebben

tervezési szempontok (igénybevétel, feszültségeloszlás,

tervezési szempontok (igénybevétel, feszültségeloszlás, Elhasználódási és korróziós folyamatok Bagi István BME MTAT Biofunkcionalitás Az élő emberi szervezettel való kölcsönhatás biokompatibilitás (gyulladás, csontfelszívódás, metallózis) aktív biológiai környezet

Részletesebben

METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK és MEGFIGYELÉSEK

METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK és MEGFIGYELÉSEK METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK és MEGFIGYELÉSEK Földtudomány BSc Mészáros Róbert Eötvös Loránd Tudományegyetem Meteorológiai Tanszék MIÉRT MÉRÜNK? A meteorológiai mérések célja: 1. A légkör pillanatnyi állapotának

Részletesebben

Védő- és munkaruházatra vonatkozó szabványok

Védő- és munkaruházatra vonatkozó szabványok Védő- és munkaruházatra vonatkozó szabványok Szabvány száma Szabvány leírás MSZ EN 340:2004 Védőruházat. Általános követelmények MSZ EN 342:2004 Védőruházat. Hideg ellen védő ruhaegyüttesek MSZ EN 343:2004

Részletesebben

A tudás fája. Életfa. A fatörzs jellemző metszetei és felépítése

A tudás fája. Életfa. A fatörzs jellemző metszetei és felépítése FA Dr. JÓZSA Zsuzsanna Élőfa FA Faanyag arbor lignum (latin) dendron δέντρο xylon ξύλο (görög) tree wood, timber (angol) Baum Holz (német) albero legno (olasz) arbre bois (francia) boom hout (holland)

Részletesebben

Az élelmiszerek tartósítása. Dr. Buzás Gizella Áruismeret bolti eladóknak című könyve alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde

Az élelmiszerek tartósítása. Dr. Buzás Gizella Áruismeret bolti eladóknak című könyve alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde Az élelmiszerek tartósítása Dr. Buzás Gizella Áruismeret bolti eladóknak című könyve alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde https://prezi.com/vht6rdoxwqf_/azelelmiszerek-valtozasa-es-a-tartositasieljarasok/

Részletesebben

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben A szóbeli vizsgatételek felhasználását a 2002-től tartandó szakmai vizsgákon az OM 412/2002. számon engedélyezte 2 A szakmai

Részletesebben

FAIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK II. FELADATLAP

FAIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK II. FELADATLAP FAIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK II. FELADATLAP 1 / 5 II. FELADATLAP Számítások, ábrák, tesztek 1. feladat 12 pont Kiszárításos módszerrel végeznek nedvességtartalom mérést.

Részletesebben

UTÓLAGOS SZIGETELÉSEK TALAJNEDVESSÉG ELLEN. SZIGETELÉS A FALAK KERESZTMETSZETÉBEN. dr. Kakasy László 2014.

UTÓLAGOS SZIGETELÉSEK TALAJNEDVESSÉG ELLEN. SZIGETELÉS A FALAK KERESZTMETSZETÉBEN. dr. Kakasy László 2014. UTÓLAGOS SZIGETELÉSEK TALAJNEDVESSÉG ELLEN. SZIGETELÉS A FALAK KERESZTMETSZETÉBEN dr. Kakasy László 2014. ÉPÜLETDIAGNOSZTIKAI VIZSGÁLATOK, MINT A FELÚJÍTÁSI TERVEZÉS ALAPJAI 1. Az épületszerkezetek anyagának,

Részletesebben

Fűrészipari feldolgozás

Fűrészipari feldolgozás Fűrészipari feldolgozás Összeállították Dr. Gerencsér Kinga előadásanyagának felhasználásával Dr., Dr. Kovács Zsolt NYME FMK TGYI 2007.01.26. Fűrészipari feldolgozás A fűrészipar alapanyagai: Fűrészipari

Részletesebben

Tiszta akrildiszperziós festék kül- és beltéri falak védő és dekoratív festésére

Tiszta akrildiszperziós festék kül- és beltéri falak védő és dekoratív festésére [Mapei logó] Colorite Performance Tiszta akrildiszperziós festék kül- és beltéri falak védő és dekoratív festésére ALKALMAZÁSI TERÜLET Régi és új felületek, illetve meglévő, festett felületek festése olyan

Részletesebben

TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek

TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek A talajszennyezés csökkenése/csökkentése bekövetkezhet Természetes úton Mesterséges úton (kármentesítés,

Részletesebben

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben A szóbeli vizsgatételek felhasználását a 2002-től tartandó szakmai vizsgákon az OM 412/2002. számon engedélyezte 2 A szakmai

Részletesebben

Rönktárolás Fűrészipari technológia I. előadás Dr. Gerencsér Kinga 1

Rönktárolás Fűrészipari technológia I. előadás Dr. Gerencsér Kinga 1 Rönktárolás Dr. Gerencsér Kinga 1 Rönktárolás tömör máglyákban Dr. Gerencsér Kinga 2 A rönk megtámasztása és a rézsűszög Dr. Gerencsér Kinga 3 Rönktárolás laza máglyákban Dr. Gerencsér Kinga 4 Rönktárolás

Részletesebben

A FAANYAGVÉDELEMMEL ÉS A VÉDŐSZEREKKEL MAGYARORSZÁGI SZABÁLYOZÁS

A FAANYAGVÉDELEMMEL ÉS A VÉDŐSZEREKKEL MAGYARORSZÁGI SZABÁLYOZÁS XII. TÖRTÉNETI TARTÓSZERKEZETEK KONFERENCIA Történeti Faszerkezetek Kolozsvár, 2008. október 16-18 A FAANYAGVÉDELEMMEL ÉS A VÉDŐSZEREKKEL Ő KAPCSOLATOS UNIÓS ÉS MAGYARORSZÁGI SZABÁLYOZÁS Babos Rezső c.

Részletesebben

A szilárd testek alakja és térfogata észrevehetően csak nagy erő hatására változik meg. A testekben a részecskék egymáshoz közel vannak, kristályos

A szilárd testek alakja és térfogata észrevehetően csak nagy erő hatására változik meg. A testekben a részecskék egymáshoz közel vannak, kristályos Az anyagok lehetséges állapotai, a fizikai körülményektől (nyomás, hőmérséklet) függően. Az anyagokat általában a normál körülmények között jellemző állapotuk alapján soroljuk be szilád, folyékony vagy

Részletesebben

A TARTÓSZERKEZETEK REHABILITÁCIÓINAK LEHETŐSÉGEI SZERKEZETÉPÍTÉS III MÁRCIUS 22. KÉSZÍTETTE: TUKORA ERNA SZABÓ BETTINA HUSZÁR BLANKA

A TARTÓSZERKEZETEK REHABILITÁCIÓINAK LEHETŐSÉGEI SZERKEZETÉPÍTÉS III MÁRCIUS 22. KÉSZÍTETTE: TUKORA ERNA SZABÓ BETTINA HUSZÁR BLANKA 2018. MÁRCIUS 22. A TARTÓSZERKEZETEK REHABILITÁCIÓINAK LEHETŐSÉGEI SZERKEZETÉPÍTÉS III. KÉSZÍTETTE: TUKORA ERNA SZABÓ BETTINA HUSZÁR BLANKA SZAKÁLY DÁNIEL Tartalom Faanyag az építőiparban... 2 Favédelem...

Részletesebben

Betonszerkezetek felületvédelme tervezett változások az ÚT előírásban

Betonszerkezetek felületvédelme tervezett változások az ÚT előírásban Betonszerkezetek felületvédelme tervezett változások az ÚT előírásban 2011.05.04. Dr. Seidl Ágoston okl. vegyészmérnök, c.egy.docens Vértes Mária Magyar Közút Nonprofit Zrt. MVL Győr ÚT 2-2.206 [e-ut 07.04.13]

Részletesebben

Érdeklődni: NymE, Simonyi Károly Kar, Faanyagtudományi Intézet, Dr. Németh Róbert,

Érdeklődni: NymE, Simonyi Károly Kar, Faanyagtudományi Intézet, Dr. Németh Róbert, Cím Pelletek szorpciós tulajdonságai a fafajösszetétel és gyártási eljárás függvényében A nedvességtartalom hatása fenyő alapanyagú pellet fűtőértékére. Ultra ever dry nanoszilikon réteg páravisszatartó

Részletesebben

Akril diszperziós, nagyon finom szemcsenagyságú, dekoratív és védőfesték bel- és kültéri felületekre

Akril diszperziós, nagyon finom szemcsenagyságú, dekoratív és védőfesték bel- és kültéri felületekre Quarzolite Paint Akril diszperziós, nagyon finom szemcsenagyságú, dekoratív és védőfesték bel- és kültéri felületekre ALKALMAZÁSI TERÜLET Minden olyan meglévő és új, már festett felület átfestése, ahol

Részletesebben

RENDELETEK ÉS SZABVÁNYOK: Részletek a 253/1997. (XII. 20.) Kormányrendeletből (OTÉK)

RENDELETEK ÉS SZABVÁNYOK: Részletek a 253/1997. (XII. 20.) Kormányrendeletből (OTÉK) RENDELETEK ÉS SZABVÁNYOK: Részletek a 253/1997. (XII. 20.) Kormányrendeletből (OTÉK) 53. (5) Faanyagot csak gombamentesítő kezelés után szabad beépíteni. 57. (1) Az építményt és részeit védeni kell az

Részletesebben

Miért kellene a fát csak a külső behatások ellen védeni, amikor újra életre kelhet egy kis kreativitással? A textúráját és szépségét kell

Miért kellene a fát csak a külső behatások ellen védeni, amikor újra életre kelhet egy kis kreativitással? A textúráját és szépségét kell Miért kellene a fát csak a külső behatások ellen védeni, amikor újra életre kelhet egy kis kreativitással? A textúráját és szépségét kell kihangsúlyozni, miközben Bori lazúrokkal védeni. BORI biocid A

Részletesebben

METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK és MEGFIGYELÉSEK

METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK és MEGFIGYELÉSEK METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK és MEGFIGYELÉSEK Földtudomány BSc Mészáros Róbert Eötvös Loránd Tudományegyetem Meteorológiai Tanszék MIÉRT MÉRÜNK? A meteorológiai mérések célja: 1. A légkör pillanatnyi állapotának

Részletesebben

EGYMÁSSAL ÉRINTKEZÕ FÉMEK KORRÓZIÓJÁNAK VIZSGÁLATA TERMÉSZETES LÉGKÖRI VISZONYOK KÖZÖTT

EGYMÁSSAL ÉRINTKEZÕ FÉMEK KORRÓZIÓJÁNAK VIZSGÁLATA TERMÉSZETES LÉGKÖRI VISZONYOK KÖZÖTT Magyar Népköztársaság Országos Szabvány EGYMÁSSAL ÉRINTKEZÕ FÉMEK KORRÓZIÓJÁNAK VIZSGÁLATA TERMÉSZETES LÉGKÖRI VISZONYOK KÖZÖTT MSZ 4380 86 C 06 620.193.2 Corrosion of metals and alloys. Determination

Részletesebben

Szerelési utasítás FS-245 Háromszemélyes szarvas rugósjáték BETONOS KIVITEL 3 személyes szarvas rugós játék fő egységei:

Szerelési utasítás FS-245 Háromszemélyes szarvas rugósjáték BETONOS KIVITEL 3 személyes szarvas rugós játék fő egységei: Szerelési utasítás FS-245 Háromszemélyes szarvas rugósjáték BETONOS KIVITEL 3 személyes szarvas rugós játék fő egységei: - Felületkezelt rugós állványzat - UV stabilizált polietilén ülőfelület Felületkezelt

Részletesebben

Különleges vízszigetelések a környezetvédelem jegyében. SZAKMAI NAP Budapest, október 25.

Különleges vízszigetelések a környezetvédelem jegyében. SZAKMAI NAP Budapest, október 25. Különleges vízszigetelések a környezetvédelem jegyében SZAKMAI NAP Budapest, 2010. október 25. 2 Vízszigetelési hiányosságokból adódó épület- és építménykárok BEVEZETŐ ELŐADÁS Dr. H. Baráti Ilona Épületeket

Részletesebben

bevonatok Dr. Seidl Ágoston főmérnök, c.egy.docens

bevonatok Dr. Seidl Ágoston főmérnök, c.egy.docens bevonatok Dr. Seidl Ágoston főmérnök, c.egy.docens Guareschi: Don Camillo és Peppone Guareschi: Don Camillo és Peppone Mi a graffiti? Graffiti : üzenet szövegben vagy képben Tag : aláírás, sokszor logo

Részletesebben

2012.02.15. 2.előadás Faszerkezetek

2012.02.15. 2.előadás Faszerkezetek 2012.02.15. 2.előadás Faszerkezetek Kémiai összetétel: szén 50 m% oxigén 43 m% hidrogén 6 m% egyéb 1 m% cellulóz = poliszaharid szilárdsághordozó 40-60% lignin összetartó anyag 15-40% hemicellulóz 15-20%

Részletesebben

Capatect EPS-homlokzati hôszigetelô táblák 600

Capatect EPS-homlokzati hôszigetelô táblák 600 Mûszaki Információ Capatect Nr. 600 Capatect EPS-homlokzati hôszigetelô táblák 600 Expandált polisztirol keményhab homlokzati hôszigetelô táblák 600 Termékleírás Alkalmazási területek: Capatect hôszigetelô

Részletesebben

Ex Fórum 2009 Konferencia. 2009 május 26. robbanásbiztonság-technika 1

Ex Fórum 2009 Konferencia. 2009 május 26. robbanásbiztonság-technika 1 1 Az elektrosztatikus feltöltődés elleni védelem felülvizsgálata 2 Az elektrosztatikus feltöltődés folyamata -érintkezés szétválás -emisszió, felhalmozódás -mechanikai hatások (aprózódás, dörzsölés, súrlódás)

Részletesebben

Oldószeralapú, fakártevők elleni folyékony megszüntető faanyagvédőszer

Oldószeralapú, fakártevők elleni folyékony megszüntető faanyagvédőszer Oldószeralapú, fakártevők elleni folyékony megszüntető faanyagvédőszer Termékjellemzők Sűrűség: 20 C-on kb. 0,80 g/cm³ Szag: gyenge, karakteres Lobbanáspont: kb. 63 C Kiszerelés: 5; 10; 30 és 210 literes

Részletesebben

Természetes polimer szerkezeti anyagok: FA

Természetes polimer szerkezeti anyagok: FA POLIMERTECHNIKA TANSZÉK Dr. Morlin Bálint Természetes polimer szerkezeti anyagok: FA 2018. Szeptember 13. 1 A fa szerkezete - Kéreg - Háncs - Kambium - Fatest -Szijács -Geszt: Gesztfák, Érett fák, Szijácsfák

Részletesebben