TELEVÍZIÓS MŰSORKÉSZÍTŐ FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS TANTERVE

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TELEVÍZIÓS MŰSORKÉSZÍTŐ FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS TANTERVE"

Átírás

1 PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM MŰSZAKI ÉS INFORMATIKAI KAR TELEVÍZIÓS MŰSORKÉSZÍTŐ FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS TANTERVE SZAKFELELŐS: Dr. Kovács Éva adjunktus Érvényes: 2017/2018. tanév I. félévtől felmenő rendszerben. A tantervet a Kari Tanács F május 30. sz. határozatával jóváhagyta. Prof. Dr. Bachmann Bálint s. k. dékán 2017

2 I. A TELEVÍZIÓS MŰSORKÉSZÍTŐ FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEI (KKK) 1. A FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS MEGNEVEZÉSE: televíziós műsorkészítő felsőoktatási szakképzés (Television Production) 2. A SZAKKÉPZETTSÉG OKLEVÉLBEN TÖRTÉNŐ MEGJELÖLÉSE szakképzettség: felsőfokú televíziós műsorkészítő-asszisztens a szakképzettség angol nyelvű megjelölése: Television Production Assistant 3. KÉPZÉSI TERÜLET: művészet 4. A FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZETTSÉGGEL LEGJELLEMZŐBBEN BETÖLTHETŐ FEOR SZERINTI MUNKAKÖRÖK 3712 segédrendező 3715 kiegészítő filmgyártási és színházi foglalkozású 3719 egyéb művészeti és kulturális foglalkozású 5. A KÉPZÉSI IDŐ FÉLÉVEKBEN: 4 félév 6. A FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZETTSÉG MEGSZERZÉSÉHEZ ÖSSZEGYŰJTENDŐ KREDITEK SZÁMA: 120 kredit A felsőoktatási szakképzés orientációja: gyakorlatorientált (60-70 százalék). Az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama teljes idejű képzésben: 1 félév, legalább 560 óra. A képzési terület szerinti továbbtanulás esetén beszámítandó kreditek száma: legalább 30 kredit. 7. A FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS CÉLJA A képzés célja a televíziós műsorkészítés hivatásszerű gyakorlásához szükséges szakképzettség nyújtása, amellyel a televíziós műsorkészítő-asszisztensek a mozgóképkészítés eszközeinek ismerete és fejlett kommunikációs képességek birtokában képesek televíziós műfajokban, a mozgóképkészítés területén televíziós szakemberekkel együttműködésben műsorok készítésében részt venni. Elméleti és gyakorlati alapismeretekkel rendelkeznek a képalakítás és képalkotás terén, és képesek

3 a vizuális nyelvben rejlő kifejezési lehetőségek felhasználására, a televíziós műsorkészítésben asszisztensi feladatkörök ellátására, részben előre nem látott feltételek melletti technikai feladatok megoldására AZ ELSAJÁTÍTANDÓ SZAKMAI KOMPETENCIÁK A TELEVÍZIÓS MŰSORKÉSZÍTŐ-ASSZISZTENS a) tudása Rendelkezik a televíziós műsorkészítéshez kapcsolódó alapvető általános és szakspecifikus, strukturált ismeretekkel. Alapfokú tudással rendelkezik a televíziós műsorkészítő tevékenységek alapjául szolgáló anyagokról, technikákról, valamint a tevékenységek végzésének körülményeiről. Alkalmazásorientált ismeretekkel és gyakorlati tapasztalattal rendelkezik a televíziós műsorkészítés egyes részei, továbbá az adott művészeti ág és más művészeti ágak, illetve más szakterületek közötti kapcsolódási pontokról. Átlátja szakmájának munkavállalással kapcsolatos szabályait, előírásait, tevékenységi köreit. Tisztában van a televíziós műsorkészítés etikai, alapvető jogi, szerzői jogi kérdéseivel. Az audiovizuális eszközöket alapszinten ismeri a mozgókép és a média területén. Tudása kiterjed az audiovizuális tartalmak piaci szegmensére is. Rendszerszemléletű látásmóddal rendelkezik, amely a szerteágazó feladatköröket és azok technikai igényeit optimalizálja. Szakmai kapcsolatokon keresztül tud vonatkoztatási pontokat találni az innovatív tevékenységek terén. b) képességei Képes a televíziós műsorkészítés feladatainak megoldására, a szükséges módszerek és eszközök kiválasztására, alkalmazására. Képes tudását fejleszteni és ehhez alkalmazni a tudásszerzés, önfejlesztés különböző módszereit és a megfelelő információs és kommunikációs eszközöket. Tevékenysége során képes a televíziós műsorkészítés szereplőivel, szakmai, technikai képviselőivel hatékonyan együttműködni. Képes a vezetők munkáját segítő asszisztensi feladatok ellátására és a munkavállalással kapcsolatos önálló döntésekre. A televíziós műsorkészítés etikai elvárásait és alapvető jogi, szerzői jogi szabályait a gyakorlatban alkalmazza.

4 Képes a mozgókép és a média területén lévő gyakorlat során rutin szakmai problémák azonosítására. Képes önálló döntéseket hozni a technikai alkalmazások és azok rendeltetésszerű használatát figyelembe véve. Képes csapatban együttműködni és a feladatok végrehajtását specifikusan elvégezni. Képes tájékozódni a magyar televíziózás intézményrendszerében. Képes a különböző kommunikációs csatornák, közösségi szolgáltatások kezelésére, használatára. Képes - a rendszerszemlélet alkalmazásával -, az optimális kihasználtsági és ütemezési, gyártási folyamtok kezelésére. A műsorkészítési folyamatokat átlátja és a tevékenységi köröket összehangolja. c) attitűdje Elkötelezett a minőségi szakmai munkavégzés mellett. Nyitott a televíziós műsorkészítés elméleti alapjainak, módszereinek, új eredményeinek, innovációinak megismerésére. Nyitott az új technikai elemek megismerésére, feltérképezésére, használatára. Együttműködésre törekszik a televíziós műsorkészítés és más szakterületek szereplőivel. Szakmájának munkavállalással kapcsolatos szabályait, előírásait elfogadja. Elfogadja szakmája társadalmi szerepét, értékeit. Az audiovizuális eszközöket alapszinten használja a mozgókép és a média területén. Megbecsüli munkatársai tevékenységét. d) autonómiája és felelőssége Felelősséget érez saját és az általa vezetett szakmai csoport munkájáért, eredményeiért és kudarcaiért. Kötelességének érzi a folyamatos önképzést, és szakmai téren önreflexióra törekszik. Szakmai együttműködések során tisztában van kompetenciájának határaival. A munkahelyi elvárásoknak megfelelően önállóan végzi munkáját. Döntéseit a szakterület etikai, a szakma alapvető jogi, szerzői jogi szabályainak figyelembevételével hozza meg, és felelősséget vállal azokért, valamint a produktumok tartalmáért. Tiszteletben tartja mások szellemi értékeit, szakmai eredményeit. Figyelemmel kíséri a különböző támogatási források által kínált lehetőségeket, azok felhasználási területeit, igényeit figyelembe véve.

5 8. A FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS MODULJAI ÉS AZOK KREDITÉRTÉKEI valamennyi felsőoktatási szakképzés közös kompetencia modulja: 12 kredit; a képzési terület szerinti közös modul: 21 kredit; a szakképzési modul 87 kredit, amelyből az összefüggő szakmai gyakorlat: 30 kredit. 9. A FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS ÖSSZEFÜGGŐ SZAKMAI GYAKORLATÁNAK KÖVETELMÉNYEI A szakmai gyakorlóhelyeket - a képzés minőségi alapelveit figyelembe véve - a felsőoktatási intézmény jelöli ki. A szakmai gyakorlat külső szakmai gyakorlóhelyen, intézményben, erre alkalmas vállalkozásoknál vagy felsőoktatási intézményi gyakorlóhelyen teljesítendő. 10. IDEGENNYELVI ÉS SZAKNYELVI KÖVETELMÉNYEK Alapszintű szakmai idegennyelvtudás, melynek a követelményeit a felsőoktatási intézmény a szakképzési programban határozza meg.

6 II. A TELEVÍZIÓS MŰSORKÉSZÍTŐ FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEKHEZ IGAZODÓ TANTERVE 1. A képzés szerkezete A szakképzettséghez vezető tudományágak, szakterületek, Kredit amelyekből a szak felépül Valamennyi felsőoktatási szakképzés közös kompetencia modulja 12 Képzési terület szerinti modul 21 Szakképzési modul 87 - ebből szakmai gyakorlat Szakmai gyakorlat Az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama teljes idejű képzésben: 1 félév, legalább 560 óra. A teljesített szakmai gyakorlatokat folyamatosan vezetett, a gyakorlatvezető által aláírt Foglalkoztatási napló -val kell igazolni. A szakmai gyakorlóhelyeket a képzés minőségi alapelveit figyelembe véve a felsőoktatási intézmény jelöli ki. A szakmai gyakorlat külső szakmai gyakorlóhelyen, intézményben, erre alkalmas vállalkozásoknál vagy felsőoktatási intézményi gyakorlóhelyen teljesítendő. 3. Idegennyelvi követelmény Alapszintű szakmai idegennyelvtudás, melynek a követelményeit a felsőoktatási intézmény a szakképzési programban határozza meg. 4. A végbizonyítvány (abszolutórium) kiadás feltétele A tantervben előírt vizsgák eredményes letétele a nyelvvizsga megszerzésének és a záróvizsga letételének kivételével más tanulmányi és TVSZ szerinti követelmények teljesítése, a képzési és kimeneti követelményekben előírt kreditpontok megszerzése.

7 5. A záróvizsgára bocsátás feltétele a végbizonyítvány megszerzése bírálók által elfogadott záróportfólió és vizsgamunka benyújtása az előírt mellékletekkel 560 óra szakmai gyakorlat igazolt teljesítése (kitöltött, gyakorlatvezető által aláírt foglalkozási naplókkal). 6. A szakmai vizsga részei A záróvizsga részei: záró portfólió és védése, vizsgamunka és védése. A vizsgabizottság mindkét vizsgarészt külön érdemjeggyel értékeli. A záró portfólió egy olyan írásos és elektronikus anyagokat tartalmazó dokumentumgyűjtemény, amely a hallgató fejlődését külön-külön dokumentálja a Képzési és Kimeneti Követelményekben meghatározott kompetenciaterületeken, különös tekintettel azokra a kompetenciaterületekre, amelyek a televíziós alkotómunka hétköznapi gyakorlatához szükségesek. A záró portfólió elemeit a hallgató a tanulmányai teljes időszaka alatt elkészített munkaportfólióiból válogatja ki a főbb kompetenciák szerinti csoportosításban. A záró portfólió része egy esszé, amely visszatekintő-elemző jelleggel szövegesen ismerteti a tanulás, a fejlődés folyamatát. A portfólióról a hallgató prezentációt készít, ezt a záróvizsgán az előadástartás szabályainak megfelelően bemutatja, majd válaszol a bírálatra és a vizsgabizottság kérdéseire. A kérdések jellemzően kiterjedhetnek: szakmai ismeretekre (tényekre), készségekre (rutinszerű munka-mozzanatokra), jártasságokra (kreatív problémamegoldásra), de kitérhetnek a KKK-ban szereplő egyéb, személyes kompetenciáira, pl. felelősségtudatra, motivációra, elkötelezettségre is. A vizsgamunka egy olyan televíziós alkotás, amely a hallgató önálló alkotói szándékát komplex módon valósítja meg. A vizsgamunkával a hallgató azt igazolja, hogy az elsajátított szakmai kompetenciákat képes integráltan alkalmazni, képes megszervezni egy alkotói munkafolyamatot, képes stábot irányítani. A vizsgamunkákhoz a képző intézmény témaajánlást készít és tesz közzé. A hallgató ettől eltérő témát is választhat, de ehhez a képzés vezetőjének a hozzájárulása szükséges. A vizsgamunka elkészítése, esetleges közzététele semmilyen jogszabályt és szakmai etikai szabályt nem sérthet. A vizsgamunka megvalósítása során a hallgató

8 minimálisan saját munkájának rendezője, dramaturgja, forgatókönyvírója, operatőre, vágója, gyártásvezetője. Egyéb feladatokhoz a hallgató társait felkérheti asszisztensi feladatok ellátására. A közreműködő hallgatók nevét, munkakörét a stáblistán és a vizsgamunka dokumentációjában fel kell tüntetni. A vizsgamunkához a hallgató a vizsgamunka jellegének meg-felelő dokumentumokat készít (gyártási terv, szinopszis, forgatókönyv stb.), továbbá szövegesen ismerteti alkotói szándékát, indokolja az alkalmazott szerkesztési, dramaturgiai, vizuális megoldásokat. A hallgató a vizsgamunkát a vizsgabizottság előtt védi meg. A vizsgamunkákat a vizsgabizottság elnöke a vizsgát megelőzően megtekinti, azok levetítése nem szükséges a vizsgán, de a vizsgabizottság többi tagja számára lehetőséget kell biztosítani a megtekintésre. A hallgató az intézményben szokásos módon konzulenst kér fel a záró portfólió és a vizsga-munka összeállításához. A konzulens szakmai tanácsaival segíti a hallgató munkáját, majd az elkészült munkáról bírálatot készít, amelyben kitér a formai és tartalmi követelmények teljesítésére, továbbá arra, hogy az elkészített vizsgaanyagok alapján a hallgató milyen szinten sajátította el az előírt szakmai kompetenciákat. A konzulens egyúttal nyilatkozik, hogy hozzájárul-e az elkészített portfólió, vizsgamunka benyújtásához, továbbá két kérdést fogalmaz meg a védésre. A benyújtott záró portfóliót és vizsgamunkát a képző intézmény külső bírálónak is kiadja. A bíráló a konzulenséhez hasonló szempontok alapján készíti el bírálatát, továbbá két kérdést is megfogalmaz a védésre. A konzulens és a bíráló véleményét a vizsgabizottság javaslatként kezeli. Végleges döntést a védések lebonyolítását követően, azok figyelembevételével hoz. 7. A szakmai vizsga értékelése A konzulens és a bíráló véleményét a vizsgabizottság javaslatként kezeli. Végleges döntést a védések lebonyolítását követően, azok figyelembevételével hoz. Az oklevélbe kerülő érdemjegy megállapítása a képző intézmény belső szabályzatában meghatározott módon történik. A belső konzulens és a külső bíráló értékeléseit, valamint a záróvizsgán szerzett két érdemjegyet azonos súlyozással kell figyelembe venni. Sikertelen a záróvizsga, ha a vizsgázó értékelése során bármelyik területen nem éri el az előírt minimális szintet. Sikertelenség esetén a hallgatót a vizsgabizottság javítóvizsgára utasítja.

9 Javítóvizsgát abból a vizsgarészből (záróportfólió, vizsgamunka) kell tenni, amelyből a vizsgázó tudását elégtelen osztályzattal értékelték. 8. A szakmai bizonyítvány A sikeres záróvizsgát tett hallgatók ún. szakmai bizonyítványhoz jutnak, mely igazolja a képzésben való részvételt és a felsőfokú televíziós műsorkészítőasszisztens szakképesítés megszerzését, a szakképzettség angol nyelvű megjelölését: Television Production Assistant feljogosítja a végzett hallgatót a KKK-ban megjelölt munkakörök betöltésére a mindenkor hatályos felvételi szabályok alapján felsőoktatási intézmény szakirányú alapképzésére felvételt nyert továbbtanulók számára a szakképzésben teljesített kreditek min. 30%-os mértékben való elismerését teszi lehetővé.

ÉPÍTŐMÉRNÖKI ALAPSZAK TANTERVE

ÉPÍTŐMÉRNÖKI ALAPSZAK TANTERVE PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM MŰSZAKI ÉS INFORMATIKAI KAR ÉPÍTŐMÉRNÖKI ALAPSZAK TANTERVE SZAKFELELŐS: Dr. habil Lindenbach Ágnes egyetemi tanár Érvényes: 2017/2018. tanév I. félévtől felmenő rendszerben. A tantervet

Részletesebben

ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI ALAPSZAK TANTERVE

ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI ALAPSZAK TANTERVE PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM MŰSZAKI ÉS INFORMATIKAI KAR ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI ALAPSZAK TANTERVE SZAKFELELŐS: Dr. habil Kistelegdi István kutató professzor Érvényes: 2017/2018. tanév I. félévtől felmenő rendszerben.

Részletesebben

KÉPALKOTÁS ALAPKÉPZÉSI SZAK

KÉPALKOTÁS ALAPKÉPZÉSI SZAK KÉPALKOTÁS ALAPKÉPZÉSI SZAK 1. Az alapképzési szak megnevezése: képalkotás (Visual Representation) 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése

Részletesebben

ZENEKULTÚRA ALAPKÉPZÉSI SZAK

ZENEKULTÚRA ALAPKÉPZÉSI SZAK ZENEKULTÚRA ALAPKÉPZÉSI SZAK 1. Az alapképzési szak megnevezése: zenekultúra (Music Culture) 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése -

Részletesebben

ÉPÍTŐMŰVÉSZET ALAPSZAK TANTERVE

ÉPÍTŐMŰVÉSZET ALAPSZAK TANTERVE PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM MŰSZAKI ÉS INFORMATIKAI KAR ÉPÍTŐMŰVÉSZET ALAPSZAK TANTERVE SZAKFELELŐS: Dr. habil Dévényi Sándor DLA egyetemi tanár Érvényes: 2017/2018. tanév I. félévtől felmenő rendszerben. A

Részletesebben

KÖRNYEZETMÉRNÖKI ALAPSZAK TANTERVE

KÖRNYEZETMÉRNÖKI ALAPSZAK TANTERVE PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM MŰSZAKI ÉS INFORMATIKAI KAR KÖRNYEZETMÉRNÖKI ALAPSZAK TANTERVE SZAKFELELŐS: Dr. habil Szűcs István egyetemi docens Érvényes: 2017/2018. tanév I. félévtől felmenő rendszerben. A tantervet

Részletesebben

SZAKLEÍRÁSOK, MINTATANTERVEK. 2014/2015. tanév

SZAKLEÍRÁSOK, MINTATANTERVEK. 2014/2015. tanév SZAKLEÍRÁSOK, MINTATANTERVEK KOMMUNIKÁCIÓ ÉS MÉDIA felsőoktatási szakképzés Moderátor szakirány 2014/2015. tanév NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM Benedek Elek Pedagógiai Kar Sopron 1 Kommunikáció és média

Részletesebben

NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁSI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS. A szak képzéséért felelős szervezeti egység: Nemzetközi Gazdálkodási Tanszék

NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁSI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS. A szak képzéséért felelős szervezeti egység: Nemzetközi Gazdálkodási Tanszék NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁSI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS A szak képzéséért felelős szervezeti egység: Nemzetközi Gazdálkodási Tanszék NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁSI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEI

Részletesebben

SZAKLEÍRÁSOK, MINTATANTERVEK. 2015/2016. tanév

SZAKLEÍRÁSOK, MINTATANTERVEK. 2015/2016. tanév SZAKLEÍRÁSOK, MINTATANTERVEK KOMMUNIKÁCIÓ ÉS MÉDIA felsőoktatási szakképzés Moderátor szakirány 2015/2016. tanév NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM Benedek Elek Pedagógiai Kar Sopron 1 Kommunikáció és média

Részletesebben

PÉNZÜGY ÉS SZÁMVITEL FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS

PÉNZÜGY ÉS SZÁMVITEL FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS PÉNZÜGY ÉS SZÁMVITEL FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS Indított szakirányok: Képzési terület: Képzési ciklus: Képzés munkarendje (tagozat): Szakért felelős kar: Szakfelelős: Képzési idő: Szakmai gyakorlat ideje,

Részletesebben

Képzés Kereskedelem és marketing felsőoktatási

Képzés Kereskedelem és marketing felsőoktatási Tanterv Képzés Kereskedelem és marketing felsőoktatási szakképzés Bevezetés Érvényes Elfogadva Határozat 2017/2018. tanévtől 2017. szeptember 1-től tanulmányaikat megkezdőkre vonatkozóan 2017. május 5-én

Részletesebben

GAZDÁLKODÁSI ÉS MENEDZSMENT FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS. Dr. Kapás Judit egyetemi tanár Képzési idő:

GAZDÁLKODÁSI ÉS MENEDZSMENT FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS. Dr. Kapás Judit egyetemi tanár Képzési idő: GAZDÁLKODÁSI ÉS MENEDZSMENT FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS Indított szakirányok: - Képzési terület: gazdaságtudományok Képzési ciklus: felsőoktatási szakképzés Képzés munkarendje (tagozat): nappali, levelező

Részletesebben

IPARI TERMÉK- ÉS FORMATERVEZŐ MÉRNÖKI ALAPSZAK TANTERVE

IPARI TERMÉK- ÉS FORMATERVEZŐ MÉRNÖKI ALAPSZAK TANTERVE PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM MŰSZAKI ÉS INFORMATIKAI KAR IPARI TERMÉK- ÉS FORMATERVEZŐ MÉRNÖKI ALAPSZAK TANTERVE SZAKFELELŐS: Dr. Stampfer Mihály egyetemi docens Érvényes: 2017/2018. tanév I. félévtől felmenő

Részletesebben

PROGRAMTERVEZŐ INFORMATIKUS ALAPKÉPZÉSI SZAK

PROGRAMTERVEZŐ INFORMATIKUS ALAPKÉPZÉSI SZAK PROGRAMTERVEZŐ INFORMATIKUS ALAPKÉPZÉSI SZAK 1. Az alapképzési szak megnevezése: programtervező informatikus (Computer Science) 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség

Részletesebben

KERESKEDELEM ÉS MARKETING FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS

KERESKEDELEM ÉS MARKETING FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS KERESKEDELEM ÉS MARKETING FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS Indított szakirányok: Képzési terület: Képzési ciklus: Képzés munkarendje (tagozat): Szakért felelős kar: Szakfelelős: Képzési idő: Szakmai gyakorlat

Részletesebben

MÉRNÖKINFORMATIKUS ALAPSZAK TANTERVE

MÉRNÖKINFORMATIKUS ALAPSZAK TANTERVE PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM MŰSZAKI ÉS INFORMATIKAI KAR MÉRNÖKINFORMATIKUS ALAPSZAK TANTERVE SZAKFELELŐS: Dr. habil Iványi Péter egyetemi tanár Érvényes: 2017/2018. tanév I. félévtől felmenő rendszerben. A tantervet

Részletesebben

VILLAMOSMÉRNÖKI ALAPSZAK TANTERVE

VILLAMOSMÉRNÖKI ALAPSZAK TANTERVE PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM MŰSZAKI ÉS INFORMATIKAI KAR VILLAMOSMÉRNÖKI ALAPSZAK TANTERVE SZAKFELELŐS: Dr. habil Füzi János egyetemi tanár Érvényes: 2017/2018. tanév I. félévtől felmenő rendszerben. A tantervet

Részletesebben

SZAKLEÍRÁSOK, MINTATANTERVEK. Szociális és ifjúsági munka felsőoktatási szakképzés

SZAKLEÍRÁSOK, MINTATANTERVEK. Szociális és ifjúsági munka felsőoktatási szakképzés SZAKLEÍRÁSOK, MINTATANTERVEK Szociális és ifjúsági munka felsőoktatási szakképzés 2014/2015. tanév NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM Benedek Elek Pedagógiai Kar Sopron Szociális és ifjúsági munka felsőoktatási

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar KREATÍV IPARI SZAKEMBER szakirányú továbbképzési szak 1 Napjainkban a vállalatok, vállalkozások, illetve a munkaerőpiac részéről egyre jelentősebb igény mutatkozik

Részletesebben

Tanári mesterképzés levelező, 2018.

Tanári mesterképzés levelező, 2018. Tanári mesterképzés levelező, 2018. A tanárképzés célja: Olyan tanárok képzése, akik széles körű szaktudományos, pedagógiai, pszichológiai és általános műveltséggel, elméleti és gyakorlati tudással, készséggel

Részletesebben

MÉRNÖKINFORMATIKUS MESTERKÉPZÉSI SZAK TANTERVE

MÉRNÖKINFORMATIKUS MESTERKÉPZÉSI SZAK TANTERVE PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM MŰSZAKI ÉS INFORMATIKAI KAR MÉRNÖKINFORMATIKUS MESTERKÉPZÉSI SZAK TANTERVE SZAKFELELŐS: Dr. habil Iványi Péter egyetemi tanár Érvényes: 2017/2018. tanév I. félévtől felmenő rendszerben.

Részletesebben

Tanterv. Képzés Gazdaságinformatikus felsőoktatási szakképzés. Bevezetés Érvényes Elfogadva Határozat

Tanterv. Képzés Gazdaságinformatikus felsőoktatási szakképzés. Bevezetés Érvényes Elfogadva Határozat Tanterv Képzés Gazdaságinformatikus felsőoktatási szakképzés Bevezetés Érvényes Elfogadva Határozat 2017/2018. tanévtől 2017. szeptember 1-től tanulmányaikat megkezdőkre vonatkozóan 2017. május 5-én 2016/2017.

Részletesebben

SZERKEZET-ÉPÍTŐMÉRNÖKI MESTERKÉPZÉSI SZAK TANTERVE

SZERKEZET-ÉPÍTŐMÉRNÖKI MESTERKÉPZÉSI SZAK TANTERVE PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM MŰSZAKI ÉS INFORMATIKAI KAR SZERKEZET-ÉPÍTŐMÉRNÖKI MESTERKÉPZÉSI SZAK TANTERVE SZAKFELELŐS: Dr. habil Csébfalvi Anikó egyetemi tanár Érvényes: 2017/2018. tanév I. félévtől felmenő

Részletesebben

Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar

Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar Tanulmányi tájékoztató Programozó informatikus szakirányú továbbképzési szak Kecskemét 2017-től 1 A tantárgyleírásokat a NJE GAMF Műszaki és Informatikai

Részletesebben

Tanterv. Képzés Turizmus-vendéglátás felsőoktatási. Bevezetés Érvényes Elfogadva Határozat

Tanterv. Képzés Turizmus-vendéglátás felsőoktatási. Bevezetés Érvényes Elfogadva Határozat Tanterv Képzés Turizmus-vendéglátás felsőoktatási szakképzés Bevezetés Érvényes Elfogadva Határozat 2017/2018. tanévtől 2017. szeptember 1-től tanulmányaikat megkezdőkre vonatkozóan 2017. május 5-én 2016/2017.

Részletesebben

Idegen nyelvi és szaknyelvi követelmények az oklevél kiadásához az egyes felsőoktatási szakképzés, alap- és mesterképzési szakokon

Idegen nyelvi és szaknyelvi követelmények az oklevél kiadásához az egyes felsőoktatási szakképzés, alap- és mesterképzési szakokon Idegen nyelvi és szaknyelvi követelmények az oklevél kiadásához az egyes felsőoktatási szakképzés, alap- és mesterképzési szakokon Kommunikáció, Üzlet, Turizmus Alapképzési szakok Emberi erőforrások alapképzés:

Részletesebben

SZOLNOKI FŐISKOLA TANTERV. érvényes a. 2015/2016. tanévtől felmenő rendszerben NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁSI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSI SZAK.

SZOLNOKI FŐISKOLA TANTERV. érvényes a. 2015/2016. tanévtől felmenő rendszerben NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁSI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSI SZAK. SZOLNOKI FŐISKOLA TANTERV érvényes a 2015/2016. tanévtől felmenő rendszerben NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁSI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSI SZAK Szakirányok Nemzetközi szállítmányozás és logisztika szakirány Szolnok

Részletesebben

SSC specialista szakirányú továbbképzési szak

SSC specialista szakirányú továbbképzési szak Edutus Főiskola SSC specialista szakirányú továbbképzési szak Tanterv Farkas Beáta.09.16. A szak alapadatai: SSC specialista * SSC specialist Képzésért felelős intézmény Intézményi azonosító száma Edutus

Részletesebben

Az emberi erőforrások miniszterének 39/2012. (XI. 21.) EMMI rendelete a felsőoktatási szakképzések képzési és kimeneti követelményeiről

Az emberi erőforrások miniszterének 39/2012. (XI. 21.) EMMI rendelete a felsőoktatási szakképzések képzési és kimeneti követelményeiről Az emberi erőforrások miniszterének 39/2012. (XI. 21.) EMMI rendelete a felsőoktatási szakképzések képzési és kimeneti követelményeiről 1. melléklet a 39/2012. (XI. 21.) EMMI rendelethez Felsőoktatási

Részletesebben

Tanterv. Képzés Pénzügy és számvitel felsőoktatási szakképzés. Bevezetés Érvényes Elfogadva Határozat

Tanterv. Képzés Pénzügy és számvitel felsőoktatási szakképzés. Bevezetés Érvényes Elfogadva Határozat Tanterv Képzés Pénzügy és számvitel felsőoktatási szakképzés Bevezetés Érvényes Elfogadva Határozat 2017/2018. tanévtől 2017. szeptember 1-től tanulmányaikat megkezdőkre vonatkozóan 2017. május 5-én 2016/2017.

Részletesebben

TELEPÜLÉSMÉRNÖKI MESTERKÉPZÉSI SZAK TANTERVE

TELEPÜLÉSMÉRNÖKI MESTERKÉPZÉSI SZAK TANTERVE PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM MŰSZAKI ÉS INFORMATIKAI KAR TELEPÜLÉSMÉRNÖKI MESTERKÉPZÉSI SZAK TANTERVE SZAKFELELŐS: Dr. habil Szabó Éva egyetemi docens Érvényes: 2017/2018. tanév I. félévtől felmenő rendszerben.

Részletesebben

EMBERI EROFORRÁSOK FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS

EMBERI EROFORRÁSOK FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS EMBERI EROFORRÁSOK FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK Az emberi erőforrások miniszterének 39/2012. (XI. 21.) EMMI rendelete a felsőoktatási szakképzések képzési és kimeneti követelményeiről

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS IFJÚSÁGI MUNKA FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS

SZOCIÁLIS ÉS IFJÚSÁGI MUNKA FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS SZOCIÁLIS ÉS IFJÚSÁGI MUNKA FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS Felsőoktatási szakképzés megjelölése: Indított szakirányok: Képzési terület: Besorolási szak: Képzési ciklus: Képzési forma (tagozat): Szakért felelős

Részletesebben

NEMZETKÖZI IGAZGATÁSI ALAPKÉPZÉSI SZAK TANTERVE

NEMZETKÖZI IGAZGATÁSI ALAPKÉPZÉSI SZAK TANTERVE Ikt. Szám: Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kar. sz példány NEMZETKÖZI IGAZGATÁSI ALAPKÉPZÉSI SZAK TANTERVE Érvényes: 2015-2016-os tanévtől felmenő rendszerben A tanterv

Részletesebben

AZ INKLUZÍV NEVELÉS PEDAGÓGUSA SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK MINTATANTERVE. Az oklevélben szereplő szakképzettség angol megnevezése:

AZ INKLUZÍV NEVELÉS PEDAGÓGUSA SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK MINTATANTERVE. Az oklevélben szereplő szakképzettség angol megnevezése: AZ INKLUZÍV NEVELÉS PEDAGÓGUSA SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK MINTATANTERVE 1. A szakirányú továbbképzésért felelős oktató: Dr. habil. Venter György 2. Az oklevélben szereplő szakképzettség megnevezése:

Részletesebben

Kulturális menedzser szakirányú továbbképzési szak

Kulturális menedzser szakirányú továbbképzési szak Edutus Főiskola szakirányú továbbképzési szak Tanterv Farkas Beáta.09.28. A szak alapadatai: Cultural Manager Képzésért felelős intézmény Intézményi azonosító száma Edutus Főiskola FI38139 Címe 2800 Tatabánya,

Részletesebben

Tanterv. Képzés Gazdálkodási és menedzsment felsőoktatási szakképzés. Bevezetés Érvényes Elfogadva Határozat

Tanterv. Képzés Gazdálkodási és menedzsment felsőoktatási szakképzés. Bevezetés Érvényes Elfogadva Határozat Tanterv Képzés Gazdálkodási és menedzsment felsőoktatási szakképzés Bevezetés Érvényes Elfogadva Határozat 2017/2018. tanévtől 2017. szeptember 1-től tanulmányaikat megkezdőkre vonatkozóan 2017. május

Részletesebben

A 320. sorszámú Médiaművészeti program- és projektszervező megnevezésű részszakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye

A 320. sorszámú Médiaművészeti program- és projektszervező megnevezésű részszakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye A 320. sorszámú Médiaművészeti program- és projektszervező megnevezésű részszakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A részszakképesítés azonosító

Részletesebben

Ifjúsági védőnő szakirányú továbbképzési szak

Ifjúsági védőnő szakirányú továbbképzési szak Ifjúsági védőnő szakirányú továbbképzési szak Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar 2007. Szakirányú továbbképzés I. Képzési és kimeneti követelmények 1. A kérelmező felsőoktatási intézmény neve, címe: Debreceni

Részletesebben

A 107. sorszámú Rendezvényszervező megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 107. sorszámú Rendezvényszervező megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 107. sorszámú Rendezvényszervező megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 52 345 07 1.2. Szakképesítés

Részletesebben

FRANCIA-MAGYAR BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI SZAKFORDITÓ. szakirányú továbbképzési szak

FRANCIA-MAGYAR BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI SZAKFORDITÓ. szakirányú továbbképzési szak FRANCIA-MAGYAR BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI SZAKFORDITÓ szakirányú továbbképzési szak A szak felvételének feltétele: Alapképzésben szerzett fokozat és szakképzettség birtokában bölcsészettudomány képzési területen

Részletesebben

JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS

JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK Az emberi erőforrások miniszterének 39/2012. (XI. 21.) EMMI rendelete a felsőoktatási szakképzések képzési és kimeneti követelményeiről 1.

Részletesebben

A 319. sorszámú Képző- és iparművészeti program- és projektszervező megnevezésű részszakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye

A 319. sorszámú Képző- és iparművészeti program- és projektszervező megnevezésű részszakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye A 319. sorszámú Képző- és iparművészeti program- és projektszervező megnevezésű részszakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A részszakképesítés

Részletesebben

Gazdálkodási és menedzsment felsőoktatási szakképzés

Gazdálkodási és menedzsment felsőoktatási szakképzés Edutus Főiskola Gazdálkodási és menedzsment felsőoktatási szakképzés Tanterv 2017/2018 Lezárva 2017.06.30. A szak alapadatai: Gazdálkodási és menedzsment felsőoktatási szakképzés (Business Administration

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS IFJÚSÁGI MUNKA FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS

SZOCIÁLIS ÉS IFJÚSÁGI MUNKA FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS SZOCIÁLIS ÉS IFJÚSÁGI MUNKA FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS Felsőoktatási szakképzés megjelölése: Indított szakirányok: Képzési terület: Besorolási szak: Képzési ciklus: Képzési forma (tagozat): Szakért felelős

Részletesebben

Kereskedelem és marketing felsőoktatási szakképzés Logisztika szakirány

Kereskedelem és marketing felsőoktatási szakképzés Logisztika szakirány Edutus Főiskola Kereskedelem és marketing felsőoktatási szakképzés Logisztika szakirány Tanterv 2017/2018 Lezárva 2017.06.30. A szak alapadatai: Kereskedelem és marketing felsőoktatási szakképzés (Commerce

Részletesebben

GÉPÉSZMÉRNÖKI ALAPSZAK TANTERVE

GÉPÉSZMÉRNÖKI ALAPSZAK TANTERVE PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM MŰSZAKI ÉS INFORMATIKAI KAR GÉPÉSZMÉRNÖKI ALAPSZAK TANTERVE SZAKFELELŐS: Dr. habil Katona Tamás egyetemi tanár Érvényes: 2017/2018. tanév I. félévtől felmenő rendszerben. A tantervet

Részletesebben

NEMZETKÖZI IGAZGATÁSI ALAPKÉPZÉSI SZAK TANTERVE

NEMZETKÖZI IGAZGATÁSI ALAPKÉPZÉSI SZAK TANTERVE Ikt. Szám: Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kar. sz példány NEMZETKÖZI IGAZGATÁSI ALAPKÉPZÉSI SZAK TANTERVE Érvényes: 2017/2018-as tanévtől felmenő rendszerben A tanterv

Részletesebben

A MAB 2016/7/VI/1 sz. határozata Fszk-SzBSz FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS LÉTESÍTÉS SZAKMAI BÍRÁLATI SZEMPONTOK

A MAB 2016/7/VI/1 sz. határozata Fszk-SzBSz FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS LÉTESÍTÉS SZAKMAI BÍRÁLATI SZEMPONTOK A MAB 2016/7/VI/1 sz. határozata Fszk-SzBSz A MAB akkreditációs elvárásai, SZAKMAI BÍRÁLATI SZEMPONTJAI (SzBSz) felsőoktatási szakképzés (Fsz) létesítésének, képzési és kimeneti követelményeinek (KKK)

Részletesebben

PTE KTK FOKSZ-TANTERV

PTE KTK FOKSZ-TANTERV PTE KTK FOKSZ-TANTERV ÜZLETI KÉPZÉSI ÁG PÉNZÜGY ÉS SZÁMVITEL FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS PÉNZINTÉZETI SZAKIRÁNY FOKSz2017 TELJES MUNKAIDŐS (NAPPALI) KÉPZÉS Pécs, 2017. Utolsó módosítás: 2017-09-13 A szak

Részletesebben

SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK. Alkotó vers és prózaírás (kreatív írás) szakirányú továbbképzési szak

SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK. Alkotó vers és prózaírás (kreatív írás) szakirányú továbbképzési szak Jelek, rövidítések: D = dolgozat G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció k = kötelező tanegység kv = kötelezően választható tanegység v = választható

Részletesebben

19. MŰSZAKI MENEDZSER ALAPKÉPZÉSI SZAK

19. MŰSZAKI MENEDZSER ALAPKÉPZÉSI SZAK 18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet a felsőoktatási szakképzések, az alap- és mesterképzések képzési és kimeneti követelményeiről, valamint a tanári felkészítés közös követelményeiről és az egyes tanárszakok

Részletesebben

PTE KTK FOKSZ-TANTERV

PTE KTK FOKSZ-TANTERV PTE KTK FOKSZ-TANTERV ÜZLETI KÉPZÉSI ÁG GAZDÁLKODÁSI ÉS MENEDZSMENT FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS FOKSz2017 TELJES MUNKAIDŐS (NAPPALI) KÉPZÉS Pécs, 2017. Utolsó módosítás: 2018-09-19 A szak felelőse: Vörös

Részletesebben

Gazdaságtudományi Kar. Pénzügy és számvitel felsőoktatási szakképzés

Gazdaságtudományi Kar. Pénzügy és számvitel felsőoktatási szakképzés PANNON EGYETEM Gazdaságtudományi Kar Tanterv Pénzügy és számvitel felsőoktatási szakképzés Érvényes: 0000-00-00 pp/0000-0000.(xx.00.)xx.xx hatrozat szerint Szakvezető: Dr. Böcskei Elvira Dékán: Dr. Szabó

Részletesebben

SPORTLÉTESÍTMÉNY MENEDZSER

SPORTLÉTESÍTMÉNY MENEDZSER SPORTLÉTESÍTMÉNY MENEDZSER SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEI 1. A szakirányú továbbképzési szak megnevezése: Sportlétesítmény menedzser szakirányú továbbképzési szak 2. A

Részletesebben

A 172. sorszámú Okleveles nemzetköziadó-szakértő megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye

A 172. sorszámú Okleveles nemzetköziadó-szakértő megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye A 172. sorszámú Okleveles nemzetköziadó-szakértő megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 62 344 04

Részletesebben

NEMZETKÖZI BIZTONSÁG- ÉS VÉDELEMPOLITIKAI ALAPSZAK TANTERVE

NEMZETKÖZI BIZTONSÁG- ÉS VÉDELEMPOLITIKAI ALAPSZAK TANTERVE NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM NEMZETKÖZI ÉS EURÓPAI TANULMÁNYOK KAR Ikt. Szám:. sz példány NEMZETKÖZI BIZTONSÁG- ÉS VÉDELEMPOLITIKAI ALAPSZAK TANTERVE Érvényes: 2015/2016-os tanévtől felmenő rendszerben

Részletesebben

Szakirányú továbbképzési szak képzési és kimeneti követelményei

Szakirányú továbbképzési szak képzési és kimeneti követelményei Tankerület-igazgatási vezető pedagógus szakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzési szak Szakirányú továbbképzési szak képzési és kimeneti követelményei 1. A szakirányú továbbképzési szak megnevezés

Részletesebben

Turizmus-vendéglátás felsőoktatási szakképzés Turizmus szakirány

Turizmus-vendéglátás felsőoktatási szakképzés Turizmus szakirány Edutus Főiskola Turizmus-vendéglátás felsőoktatási szakképzés Turizmus szakirány Tanterv 2017/2018 Lezárva 2017.06.30. A szak alapadatai: Turizmus-vendéglátás felsőoktatási szakképzés (Tourism and Catering)

Részletesebben

KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK Keresztény értékrendű vezetés szakirányú továbbképzési szak

KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK Keresztény értékrendű vezetés szakirányú továbbképzési szak KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK Keresztény értékrendű vezetés szakirányú továbbképzési szak 1. A szakirányú továbbképzési szak megnevezése: Keresztény értékrendű vezetés szakirányú továbbképzési szak

Részletesebben

A SZAKMAI GYAKORLAT KÖVETELMÉNYEI

A SZAKMAI GYAKORLAT KÖVETELMÉNYEI A SZAKMAI GYAKORLAT KÖVETELMÉNYEI FELSŐFOKÚ RENDSZERGAZDA MÉRNÖKINFORMATIKUS-ASSZISZTENS FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSI SZAK Az akkreditált tanterv alapján a szakmai gyakorlat kredit- és időtartama: 30 kredit,

Részletesebben

ESZTÉTIKA MESTERKÉPZÉSI SZAK

ESZTÉTIKA MESTERKÉPZÉSI SZAK Képzési terület, képzési ág: Képzési ciklus: Képzési forma (tagozat): A szakért felelős kar: Képzési idő: ESZTÉTIKA MESTERKÉPZÉSI SZAK bölcsészettudomány mester nappali Bölcsészettudományi Kar 4 félév

Részletesebben

Egészségügyi rehabilitációs menedzser szakirányú továbbképzési szak

Egészségügyi rehabilitációs menedzser szakirányú továbbképzési szak Egészségügyi rehabilitációs menedzser szakirányú továbbképzési szak Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar 2007. 1. KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK A kérelmező felsőoktatási intézmény neve, címe: Debreceni

Részletesebben

PTE KTK FOKSZ-TANTERV

PTE KTK FOKSZ-TANTERV PTE KTK FOKSZ-TANTERV ÜZLETI KÉPZÉSI ÁG KERESKEDELEM ÉS MARKETING FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS MARKETINGKOMMUNIKÁCIÓ SZAKIRÁNY FOKSz2017 TELJES MUNKAIDŐS (NAPPALI) KÉPZÉS Pécs, 2017. Utolsó módosítás: 2018-09-19

Részletesebben

Vállalkozásmenedzsment szakmérnök

Vállalkozásmenedzsment szakmérnök Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Kar Vállalkozásmenedzsment szakmérnök levelező szakirányú továbbképzés képzési- és kimeneti követelményei Budapest, 2012. Vállalkozásmenedzsment szakmérnök szakirányú

Részletesebben

Nemzetközi gazdálkodási (nemzetközi szállítmányozás és logisztika) felsőoktatási szakképzés

Nemzetközi gazdálkodási (nemzetközi szállítmányozás és logisztika) felsőoktatási szakképzés Edutus Főiskola Nemzetközi gazdálkodási (nemzetközi szállítmányozás és logisztika) felsőoktatási szakképzés Tanterv Lezárva.06.14. A szak alapadatai: Nemzetközi gazdálkodási felsőoktatási szakképzés (International

Részletesebben

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM MEZŐGAZDASÁGI KAR A ZÁRÓVIZSGA LEBONYOLÍTÁSÁNAK RENDJE. ALAPKÉPZÉS (BSc)

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM MEZŐGAZDASÁGI KAR A ZÁRÓVIZSGA LEBONYOLÍTÁSÁNAK RENDJE. ALAPKÉPZÉS (BSc) SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM MEZŐGAZDASÁGI KAR A ZÁRÓVIZSGA LEBONYOLÍTÁSÁNAK RENDJE ALAPKÉPZÉS (BSc) Hódmezővásárhely 2016 A ZÁRÓVIZSGA LEBONYOLÍTÁSI RENDJE A záróvizsga törvényi szabályozása a 2012 2013. tanév

Részletesebben

Online marketing szakirányú továbbképzési szak

Online marketing szakirányú továbbképzési szak Edutus Egyetem Online marketing szakirányú továbbképzési szak Tanterv Szabó Mária.08.22. A szak alapadatai: Online marketing Online Marketing Képzésért felelős intézmény Intézményi azonosító száma Edutus

Részletesebben

Mesterképzési szakok. Szabadon választható tantárgyak

Mesterképzési szakok. Szabadon választható tantárgyak Mesterképzési szakok - andragógia adatlap mintatanterv: pdf/ htm tantárgyleírások - nemzetközi tanulmányok adatlap mintatanterv: pdf/ htm tantárgyleírások - tanári mesterképzési szak tovább Tartalom Szabadon

Részletesebben

A Szolnoki Főiskola képzési programja Diplomás Európai Unió szakreferens szakirányú továbbképzési szak

A Szolnoki Főiskola képzési programja Diplomás Európai Unió szakreferens szakirányú továbbképzési szak A Szolnoki Főiskola képzési programja Diplomás Európai Unió szakreferens szakirányú továbbképzési szak 1. A szak képzési és kimeneti követelményei a. A szakirányú továbbképzés megnevezése: Diplomás szakreferens

Részletesebben

PTE KTK FOKSZ-TANTERV

PTE KTK FOKSZ-TANTERV PTE KTK FOKSZ-TANTERV ÜZLETI KÉPZÉSI ÁG PÉNZÜGY ÉS SZÁMVITEL FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS PÉNZINTÉZETI SZAKIRÁNY FOKSz2017 TELJES MUNKAIDŐS (NAPPALI) KÉPZÉS Pécs, 2017. Utolsó módosítás: 2019-0-12 1. ALAPVETŐ

Részletesebben

Eötvös Loránd Tudományegyetem. Képzési Program VII. KÖTET FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS

Eötvös Loránd Tudományegyetem. Képzési Program VII. KÖTET FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS Eötvös Loránd Képzési Program VII. KÖTET FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS 1. Kommunikáció és média...3 2. Szociális és ifjúsági munka felsőoktatási szakképzés / ifjúságsegítő szakirány...6 Kommunikáció és média

Részletesebben

PTE KTK FOKSZ-TANTERV

PTE KTK FOKSZ-TANTERV PTE KTK FOKSZ-TANTERV ÜZLETI KÉPZÉSI ÁG TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS TURIZMUS SZAKIRÁNY FOKSz2017 TELJES MUNKAIDŐS (NAPPALI) KÉPZÉS utolsó módosítás: 2017-0-07 Pécs, 2017. A szak felelőse:

Részletesebben

Nemzeti Közszolgálati Egyetem. Államtudományi és Közigazgatási Kar

Nemzeti Közszolgálati Egyetem. Államtudományi és Közigazgatási Kar Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Közigazgatási Kar Vízügyi közigazgatási szakokleveles tanácsadó szakirányú továbbképzési szak Képzési program Szakfelelős: Dr. Imre Miklós egyetemi docens

Részletesebben

ÉPÍTŐMŰVÉSZ MESTERKÉPZÉSI SZAK TANTERVE

ÉPÍTŐMŰVÉSZ MESTERKÉPZÉSI SZAK TANTERVE PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM MŰSZAKI ÉS INFORMATIKAI KAR ÉPÍTŐMŰVÉSZ MESTERKÉPZÉSI SZAK TANTERVE SZAKFELELŐS: Dr. habil Dévényi Sándor DLA egyetemi tanár Érvényes: 2017/2018. tanév I. félévtől felmenő rendszerben.

Részletesebben

Kereskedelem és marketing (kereskedelmi) felsőoktatási szakképzés

Kereskedelem és marketing (kereskedelmi) felsőoktatási szakképzés Edutus Főiskola Kereskedelem és marketing (kereskedelmi) felsőoktatási szakképzés Tanterv Lezárva.06.14. A szak alapadatai: Kereskedelem és marketing felsőoktatási szakképzés (Commerce and Marketing at

Részletesebben

REGIONÁLIS ÉS TÉRSÉGI VIDÉKFEJLESZTÉSI SZAKTANÁCSADÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK

REGIONÁLIS ÉS TÉRSÉGI VIDÉKFEJLESZTÉSI SZAKTANÁCSADÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK REGIONÁLIS ÉS TÉRSÉGI VIDÉKFEJLESZTÉSI SZAKTANÁCSADÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK Tudományterület, tudományág: gazdaságtudományok Képzési forma: levelező A szakért felelős kar: Gazdálkodástudományi és

Részletesebben

GAZDÁLKODÁSI ÉS MENEDZSMENT ALAPKÉPZÉSI SZAK

GAZDÁLKODÁSI ÉS MENEDZSMENT ALAPKÉPZÉSI SZAK GAZDÁLKODÁSI ÉS MENEDZSMENT ALAPKÉPZÉSI SZAK Szak neve: Gazdálkodási és menedzsment alapképzési szak Indított specializációk: üzletvitel és szervezés (felelős: Dr. Törő Emese, egyetemi docens) pénzügy

Részletesebben

A 105. sorszámú Pantomimes megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2.

A 105. sorszámú Pantomimes megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2. A 105. sorszámú Pantomimes megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 212 07 1.2. Szakképesítés megnevezése:

Részletesebben

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ 2012/2013. tanév Moderátor felsőfokú szakképzés Média moderátor elágazás NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM Benedek Elek Pedagógiai Kar Sopron Szerkesztők: Dr. Patyi Gábor oktatási dékánhelyettes

Részletesebben

Egyéb művészeti és kulturális foglalkozású

Egyéb művészeti és kulturális foglalkozású 133. sorszámú rtista I. (a szakmairány megnevezésével) megnevezésű szakképesítés ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye 1. Z ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKEN SZEREPLŐ DTOK 1.1. szakképesítés ráépülés azonosító

Részletesebben

KECSKEMÉTI FŐISKOLA TANÍTÓKÉPZŐ FŐISKOLAI KAR

KECSKEMÉTI FŐISKOLA TANÍTÓKÉPZŐ FŐISKOLAI KAR 6000 KECSKEMÉT, KASZAP U. 6-14. TEL.: 76/501-770 FAX: 76/483-282 A záróvizsga rendjéről - portfólió alapú, pedagógiai alkalmasság vizsga - 2. SZ. KIADÁS A HATÁLYBALÉPÉS DÁTUMA: 2014. DECEMBER 1. HATÁLYOS:

Részletesebben

Műszaki felsőoktatási szakképzés

Műszaki felsőoktatási szakképzés Edutus Főiskola Műszaki felsőoktatási szakképzés Tanterv 2018/2019 Lezárva 2017.06.30. A szak alapadatai: Műszaki felsőoktatási szakképzés ( Engineer Assistant) Képzésért felelős intézmény Intézményi azonosító

Részletesebben

Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar. Szakokleveles magánnyomozó szakirányú továbbképzési szak TANTERV

Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar. Szakokleveles magánnyomozó szakirányú továbbképzési szak TANTERV Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Szakokleveles magánnyomozó szakirányú továbbképzési szak TANTERV Szakfelelős: Dr. Christián László - 2015 - I. A Szakokleveles magánnyomozó szakirányú

Részletesebben

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ KAR A CSECSEMŐ- ÉS KISGYERMEKNEVELÉS GYAKORLATVEZETŐ MENTORA SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ KAR A CSECSEMŐ- ÉS KISGYERMEKNEVELÉS GYAKORLATVEZETŐ MENTORA SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ KAR A CSECSEMŐ- ÉS KISGYERMEKNEVELÉS GYAKORLATVEZETŐ MENTORA SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK A szakirányú továbbképzési szak létesítésének és indításának

Részletesebben

Mesterképzési szakok. - tanári mesterképzési szak tovább

Mesterképzési szakok. - tanári mesterképzési szak tovább Mesterképzési szakok - alkalmazott nyelvészet adatlap mintatanterv: pdf/ htm tantárgyleírások - andragógia adatlap mintatanterv: pdf/ htm tantárgyleírások - nemzetközi tanulmányok adatlap mintatanterv:

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS IFJÚSÁGI MUNKA FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS

SZOCIÁLIS ÉS IFJÚSÁGI MUNKA FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS SZOCIÁLIS ÉS IFJÚSÁGI MUNKA FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS 1. A felsőoktatási szakképzés megnevezése: szociális és ifjúsági munka felsőoktatási szakképzés (Social and Youth Work at ISCED level 5) 2. A szakképzettség

Részletesebben

A szak alapadatai, képzési és kimeneti követelményei

A szak alapadatai, képzési és kimeneti követelményei A szak alapadatai, képzési és kimeneti követelményei I. A szakirányú továbbképzés neve Klinikai vizsgálati asszisztens (Clinical Trial Assistant, CTA) II. A szakirányú továbbképzési szak FIR-kódja III.

Részletesebben

SZLAVISZTIKA ALAPKÉPZÉSI SZAK

SZLAVISZTIKA ALAPKÉPZÉSI SZAK SZLAVISZTIKA ALAPKÉPZÉSI SZAK 1. Az alapképzési szak megnevezése: szlavisztika (Slavonic Studies) 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése

Részletesebben

GAZDÁLKODÁSI ÉS MENEDZSMENT ALAPKÉPZÉSI SZAK

GAZDÁLKODÁSI ÉS MENEDZSMENT ALAPKÉPZÉSI SZAK GAZDÁLKODÁSI ÉS MENEDZSMENT ALAPKÉPZÉSI SZAK Szak neve: Gazdálkodási és menedzsment alapképzési szak Indított specializációk: üzletvitel és szervezés (felelős: Dr. Törő Emese, egyetemi docens) pénzügy

Részletesebben

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ 2013/2014. tanév Kommunikáció és Média felsőoktatási szakképzés - Moderátor szakirány NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM Benedek Elek Pedagógiai Kar Sopron Szerkesztők: Dr. Patyi Gábor

Részletesebben

Gazdaságtudományi Kar

Gazdaságtudományi Kar Gazdaságtudományi Kar Felsőoktatási szakképzés Gazdálkodási és menedzsment felsőoktatási szakképzés Kereskedelem és marketing felsőoktatási szakképzés Pénzügy és számvitel felsőoktatási szakképzés Turizmus

Részletesebben

WEKERLE SÁNDOR ÜZLETI FŐISKOLA FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS SZAKKÉPZÉSI PROGRAM tanévtől

WEKERLE SÁNDOR ÜZLETI FŐISKOLA FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS SZAKKÉPZÉSI PROGRAM tanévtől WEKERLE SÁNDOR ÜZLETI FŐISKOLA FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS SZAKKÉPZÉSI PROGRAM 2018-2019. tanévtől 1. NYILVÁNTARTOTT KÉPZÉSEK ID kód szak meghirdethetőség kezdete meghirdethetőség vége szint munka-rend telephely

Részletesebben

Gazdaságtudományi Kar

Gazdaságtudományi Kar Gazdaságtudományi Kar Felsőoktatási szakképzés Gazdálkodási és menedzsment felsőoktatási szakképzés Kereskedelem és marketing felsőoktatási szakképzés Pénzügy és számvitel felsőoktatási szakképzés Turizmus

Részletesebben

A 95. sorszámú Színháztechnikus, szcenikus szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 95. sorszámú Színháztechnikus, szcenikus szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 95. sorszámú Színháztechnikus, szcenikus szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 521 07 1.2. Szakképesítés

Részletesebben

KONFERENCIA- ÉS RENDEZVÉNY-MENEDZSMENT SZAKTANÁCSADÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK

KONFERENCIA- ÉS RENDEZVÉNY-MENEDZSMENT SZAKTANÁCSADÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK KONFERENCIA- ÉS RENDEZVÉNY-MENEDZSMENT SZAKTANÁCSADÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK Tudományterület, tudományág: gazdaságtudományok Képzési forma: levelező A szakért felelős kar: Gazdálkodástudományi és

Részletesebben

FORDÍTÓ ÉS TOLMÁCS MESTERKÉPZÉSI SZAK

FORDÍTÓ ÉS TOLMÁCS MESTERKÉPZÉSI SZAK FORDÍTÓ ÉS TOLMÁCS MESTERKÉPZÉSI SZAK Indított specializáció: fordítói specializáció Képzési terület, képzési ág: Képzési ciklus: Képzési forma (tagozat): A szakért felelős kar: Képzési idő: bölcsészettudomány

Részletesebben

Alkalmazott lézertechnológiai szakirányú továbbképzési szak (szakember)

Alkalmazott lézertechnológiai szakirányú továbbképzési szak (szakember) Edutus Főiskola Alkalmazott lézertechnológiai szakirányú továbbképzési szak (szakember) Tanterv Farkas Beáta.02.24. A szak alapadatai: Alkalmazott lézertechnológiai szakember szakirányú továbbképzés Programme

Részletesebben

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Idegen Nyelvi Központ Tolmács- és Fordítóképző Központ

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Idegen Nyelvi Központ Tolmács- és Fordítóképző Központ Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Idegen Nyelvi Központ Tolmács- és Fordítóképző Központ www.tfk.bme.hu NEMZETKÖZI KÉT, ILLETVE HÁROM IDEGENNYELVŰ KONFERENCIATOLMÁCS SZAK I. A SZAK RÖVID LEÍRÁSA

Részletesebben

SZÁMVITELI SZAKÜGYINTÉZŐ FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS SZAKISMERTETŐJE

SZÁMVITELI SZAKÜGYINTÉZŐ FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS SZAKISMERTETŐJE SZÁMVITELI SZAKÜGYINTÉZŐ FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS SZAKISMERTETŐJE 2011 1. A felsőfokú szakképzés megnevezése: Üzleti szakügyintéző OKJ száma: 55 343 01 0000 00 00 2. Elágazás: Számviteli szakügyintéző OKJ

Részletesebben